Nikon Z9: vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen

De Z9 is Nikons vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Deze sensationele fullframer heeft een gloednieuwe stacked cmos-sensor met 46 megapixel. Hij schiet 20fps raw-beelden met continue autofocus. Videografen kunnen zich verheugen op 8K-video. “De meest indrukwekkende en capabele camera die je momenteel kunt kopen.” Gold Award bij DPReview. Super Award bij Focus. Platina Award bij Digifoto Pro. Diamant Award bij Zoom.nl. Winnaar TIPA-award 2022. EISA-award: Camera van het Jaar 2022-2023. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z9 Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 20 in volledige resolutie / tot 120fps in lagere resolutie | Video: 8K op 60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 1.340gr | Release datum: eind 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z9

 • Vlaggenschip voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen
 • Nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor met 45.7 megapixel
 • Nieuw ontwikkelde EXPEED processor, ontworpen voor 8K-video
 • Topvideo: filmen in 8K-video met 30fps
 • Snel schieten: 20fps in volledige resolutie; tot 120fps bij lagere resoluties
 • Nieuw autofocussysteem en 3D-tracking
 • Autofocus: voor dier, mens en motorvoertuigen
 • Compleet nieuw touchscreen dat kantelt over 4 assen
 • Elektronische zoeker met hoge resolutie zonder black-outs
 • Geoptimaliseerde ergonomie en robuuste, weerbestendige behuizing

Nikon Z9De meest krachtige camera?

De Nikon Z9 is een van de meest krachtige camera’s op de markt, zo niet de krachtigste. Hij schiet 20 beelden per seconde in raw en zelfs 30 beelden per seconde in jpeg, met volledige autofocus. Ook kun je er 8K-video mee opnemen in 30 beelden per seconde. Met een toekomstige firmware-update – daar is Nikon goed in – wordt dat straks zelfs geüpgraded naar 12-bit raw 8K/60-video.

Nieuwe sensor en nieuwe processor

De Nikon Z9 heeft een volledig nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor met 46 megapixel op de teller, die ook 8K-video ondersteunt. Eveneens aan boord is een nieuwe, zeer krachtige processor die voor de verwerking van de beelden moet zorgen.

Voor professionele sportfotografen

De Nikon Z9 wordt de evenknie van het topmodel DSLR van Nikon: de Nikon D6. Die is vorig jaar verschenen, met het oog op de Olympische Spelen van 2020, die om bekende redenen is uitgesteld. De Nikon Z9 zal vooral interessant zijn voor sportfotografen op dit soort grote evenementen. En net als de D6 zullen ook nogal wat actie- en wildlife-fotografen straks met dit nieuwe vlaggenschip op pad gaan.

Geen mechanische sluiter meer

Nieuw en spectaculair: de Nikon Z9 is een van de weinige camera’s op de markt die volledig afziet van een mechanische sluiter. Dat is een beslissing van de ontwerpers van de Nikon Z9 die mogelijk wordt gemaakt door de krankzinnig hoge uitleessnelheid van de nieuwe sensor.

Nikon Z93D Tracking autofocussysteem

Nikon introduceert met vlaggenschip Z9 ook het 3D Tracking autofocussysteem. Dat kan worden gecombineerd met geavanceerde systeem voor onderwerpherkenning dat door machine learning wordt getraind.

Machine learning

Dat autofocussysteem wordt continu bijgespijkerd om drie groepen onderwerpen te herkennen: mensen, dieren en voertuigen. Zet je de camera op de ‘auto-modus’, dan analyseert de Z9 de scène om onderwerpen automatisch te detecteren, zonder dat jij verder iets hoeft te specificeren.

Nikon Z9 en Nikon D6

De Z9 heeft de dual-grip vormfactor van een D6-niveau DSLR, maar deelt het iets meer hoekige uiterlijk van de bestaande camera's uit de Z-serie. Volledig geladen met kaarten en batterijen, is de Z9 ongeveer 8% lichter dan Nikon's bestaande D6, en is hij ongeveer 20% kleiner in volume. Het heeft een uittrekbaar touchscreen van 2.1 miljoen pixels dat zowel verticaal als horizontaal scharniert, voor opnamen in portret- of landschapsoriëntatie.

Nikon Z9Elektronische zoeker

De elektronische zoeker is een ander highlight van de Nikon Z9. De camera heeft een paneel met 3.68 miljoen pixels en biedt een vergroting van 0.8x. Die resolutie klinkt misschien aan de lage kant, maar Nikon heeft de vertraging geminimaliseerd, de helderheid verbeterd en ervoor gezorgd dat de voorbeeldresolutie nooit daalt. Dat betekent: geen blackouts en een vloeiende en consistente kijkervaring door de zoeker. Precies wat je nodig hebt als actiefotograaf.

Perfecte beeldstabilisatie van lens en camera

Nog zo’n technologische innovatie van de Z9 is het nieuwe ‘Synchro VR’-systeem. Dat synchroniseert en combineert de effecten van in-body en in-lens stabilisatie, in plaats van het werk tussen de twee systemen te verdelen. Dit wordt op dit moment alleen nog ondersteund met een beperkt aantal lenzen: de Z 105mm f/2.8 S en de nieuwe Z 100-400mm f/4.5-5.6 S. Binnenkort volgt ondersteuning voor de Z 70-200mm f/2.8 VR S via een firmware-updates. Andere updates zullen snel volgen.

Voorloper in video

Ook op het gebied van video loopt de Nikon Z9 voorop. De camera kan 8K-video opnemen met 30fps in een keuze uit 8-bit H.264, 8- of 10-bit H.265 of lage compressie 10-bit ProRes HQ. Hij kan ook 4K-video opnemen tot 120fps vanaf de volledige breedte van de sensor, waarbij hij een vorm van subsampling gebruikt. De Z9 wordt tevens de eerste Nikon-camera die intern log-opnamen vastlegt, in N-Log of het HDR TV-ready Hybrid Log Gamma-formaat.

Uitbreiding met firmware updates

Ook op videogebied belooft Nikon direct uitbreiding via firmware-updates, met interne 8K-video op 60fps in een nieuw N-Raw-formaat en een 4K-video op 60fps interne ProRes RAW HQ-optie.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z9, Sony A1 en Canon EOS R3

Grote concurrenten van de Nikon Z9 zijn de Sony A1, het nieuwe vlaggenschip van Sony voor sport en actie en de Canon EOS R3, het topmodel systeemcamera van Canon.

Verschil tussen de vlaggenschepen

Hier zie je dat er zich een groot verschil aftekent: de EOS R3 heeft een beeldchip met 24 megapixel. De Canon wordt daarmee echt de evenknie van de DSLR-sportcamera Canon EOS 1D X Mark III, die 20 megapixels op de fullframe sensor heeft. De Nikon Z9 krijgt dus veel meer megapixels dan de sportcamera Nikon D6 (die heeft 20.8 megapixel). Of Nikon vervolgens nog met de echte spiegelloze variant van de Nikon D6 op de proppen gaat komen? Wie het weet mag het zeggen, maar ik denk van niet. Want de Z9 schiet bursts in raw van 20fps bij volledige resolutie, en dat is genoeg voor professionele sportfotografen.

Nikon Z9Grote camera, verticale grip

De Nikon Z9 is ook op een andere manier een professionele camera: hij is flink groter dan de eerdere topmodellen Nikon Z7 II en Nikon Z6 II. De Z9 krijgt ook een geïntegreerde verticale grip, net zoals DSLR-topmodel Nikon D6.

DPReview TV over de Nikon Z9

Bekijk trouwens de definitieve video-review van de Nikon Z9 door DPReview TV. Je vindt het onderaan deze pagina. Leuk om te bekijken en je krijgt een heel goed beeld van wat de Z9 allemaal kan en waar hij in uitblinkt.

Sensationele camera voor profs

Kortom: een sensationele camera voor zowel professionele fotografen als professionele videografen. Inmiddels zijn alle belangrijke reviews van de Nikon Z9 verschenen. En niet onverwacht: ze zijn juichend, en dat is nog een understatement. De kernpunten van al deze reviews heb ik hieronder voor je op een rij gezet.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2022 voor de Nikon Z9

De Nikon Z9 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste professionele fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

EISA-award 2022-2023 voor de Nikon Z9

De Nikon Z9 heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is de Z9 de ‘Camera van het Jaar 2022-2023’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Alle resolutiemonsters op een rij

Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z9

De Nikon Z9: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon Z9

 • Professioneel gereedschap voor fotojournalisten en sportfotografen
 • Topcamera die zeer allround inzetbaar is
 • Razendsnelle bursts mét autofocus
 • Combineert hoge resolutie en hoge snelheid
 • Beeldkwaliteit van topniveau
 • Grote scherpte en groot dynamisch bereik
 • Uitstekende details en natuurlijke kleuren
 • Zeer goede prestaties bij weinig licht
 • Uitstekende video-prestaties
 • Zeer uitgebreide video-opties
 • Lang filmen met 8K-video
 • Voortreffelijke autofocus: alert en accuraat
 • Uitstekende AF-tracking, ook bij weinig licht
 • Blackout-vrije zoeker en display
 • Levensechte, heldere zoeker: net als bij een DSLR
 • Starlight View voor nacht- en astrofotografie
 • Groot bedieningsgemak
 • Riante accuduur
 • Robuust en uitstekende ergonomie
 • Ondanks fors prijskaartje: hoge prijs/kwaliteit-verhouding

Zwakke punten van de Nikon Z9

 • Groot, fors en duur beest
 • Aangepaste instellingsopties kunnen beter via firmware-updates

Awards voor de Nikon Z9

 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award
 • TIPA: Beste professionele fullframe camera
 • EISA: Camera van het Jaar 2022-2023
 • Amateurphotographer: Gold Award
 • Photographyblog: Essential Award
 • Ephotozine: Editor’s Choice

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z9DPReview over de Nikon Z9

De Z9 is de eerste professionele systeemcamera van Nikon. Het is tevens de meest ‘DSLR-achtige’ systeemcamera die Richard Butler en Jordan Drake ooit hebben gebruikt, schrijven zij in hun review op DPReview. Hoe goed is hij?

Focussen op fotograferen

Dat hij erg op een DSLR lijkt, blijkt al uit vorm, vormgeving en menusysteem. Die zullen D6-fotografen direct bekend voorkomen. “Maar het meest indrukwekkend is hoezeer de Z9 aanvoelt als een DSLR.” Dat geldt voor het autofocussysteem en vooral voor de elektronische zoeker. Die zoeker is ongelooflijk snel, je merkt volgens de reviewers nooit enige vertraging, waardoor je je volledig kunt focussen op fotograferen. “Schutters uit de D-serie kunnen de Z9 gebruiken zonder ook maar iets te missen, waardoor de strijd al voor de helft gewonnen is.”

Sneller dan ooit

De Z9 bouwt hierop voort met de voordelen van het spiegelloze ontwerp. Door het ontbreken van een spiegel plus de gestapelde sensor kun je met de Z9 sneller fotograferen dan ooit met een spiegelcamera zou kunnen. Het autofocussysteem is krachtig en gebruiksvriendelijk en werkt uitstekend voor foto's en video. Tel daar nog de excellente videomogelijkheden bij op. Die concurreren met camera’s die speciaal voor ‘filmen op bioscoopniveau’ zijn gebouwd.

Beeldkwaliteit uitstekend, AF fenomenaal

De beeldkwaliteit is daarbij uitstekend en de autofocus is “ronduit fenomenaal”, volgens de reviewers qua snelheid en prestaties het beste dat ze ooit hebben gezien. De Z9 schiet dan weliswaar ‘slechts’ 20fps in raw, wat minder snel is dan Sony’s A1, maar dat is volgens de reviewers “het enige specificatiepunt waarop de Z9 niet uitblinkt”. Grootste punt van zorg is de afhankelijkheid van de elektronische sluiter, waardoor ‘image banding’ kan optreden.

Goud Award met 94% score

In elk ander opzicht is de Z9 volgens Richard en Jordon “een triomf”. Hij is kleiner en lichter dan de DSLR die hij vervangt (de D6), terwijl hij wel dezelfde ervaring biedt. “Belangrijkste taak van de Z9 is het leveren van een camera met meer mogelijkheden voor professionals die toegewijd zijn aan het Nikon-systeem, en hij slaagt daar volledig in. Het is misschien wel de meest complete camera die we ooit hebben gebruikt.” Eindoordeel: Goud Award met een score van 94%.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z9Digifoto Pro over de Nikon Z9

Dré de Man van Digifoto Pro (aprilnummer 2022) testte de Nikon Z9 zeer uitgebreid. Aan het eind stonden op de teller: 6000 kilometer, 7000 foto’s en 8 landen. “Niets ging ons te ver om deze camera in een supertest aan de tand te voelen. Het resultaat is een prachtige review.

Professioneel gereedschap

Zo’n bijzondere camera als de Z9 is het volgens Dré waard om alles uit de kast te trekken. Want dit is professioneel gereedschap voor fotojournalisten, sportfotografen en anderen die een topcamera zoeken. “Het fascinerende van de Z9 is ook dat hij, anders dan bijvoorbeeld de D6, een topcamera is die voor alle toepassingen het perfecte gereedschap is.” En niet alleen voor fotografie, óók voor videografie, dankzij de zeer uitgebreide opties voor film.

Grote scherpte én dynamisch bereik

Volgens Dré is een sensor met 45 megapixel ideaal, omdat die én grote scherpte én dynamisch bereik én zeer goede prestaties bij weinig licht biedt. Mits de camera snel genoeg is om de grote bestanden weg te schrijven. En dat is de Z9.

Uitstekende AF-tracking

Nog belangrijker dan de sensor is de autofocus van de Z9. Was de scherpstelling vroeger de Achilleshiel van systeemcamera’s, met de Z9 is dat verleden tijd. Ook in AF-tracking is hij volgens Dré de meerdere van camera’s als de D850 en zelfs de razendsnelle D6.

Ver boven verwachting

Dré testte die autofocus op verschillende manieren. Tijdens het carnaval in Venetië schoot hij portretten bij moeilijk licht van gemaskerde personen. Een uitdaging voor elke camera. Maar de Z9 presteerde als reportagecamera “ver boven verwachting”. En dat gold op allerlei aspecten: van de beeldkwaliteit tot het zeer heldere zoekerbeeld tot het bedieningsgemak tot de accuduur.

Vogelfotografie

Ook voor vogelfotografie heeft Dré de Z9 op de pijnbank gelegd. Met een 500mm-lens met 2x converter, waardoor de maximale ISO f/11 werd, bij weinig licht. “Tot mijn verbazing stelde deze combinatie uitstekend scherp, ook op vliegende vogels.” Het AF-systeem van de Z9 is volgens Dré beter dan dat van alle andere camera’s.

Iedereen Henri Cartier-Bresson

Door de combinatie van zeer snelle burst, stille sluiter en uitstekende beeldkwaliteit wordt volgens Dré met de Z9 “iedereen Henri Cartier-Bresson”. Het beslissende moment pakken was nog nooit zo eenvoudig. Kortom: de Z9 is een camera die in vrijwel alles beter is dan andere camera’s. En een camera die bewijst dat een spiegelloze camera veel beter kan zijn dan een DSLR.

Platina Award

Is de Z9 z’n geld waard? “Ja, helemaal. Hoe gek het ook klinkt, de camera biedt enorm veel waar voor het geld. Waar vind je een camera die niet alleen alles kan, maar ook nog eens alles beter kan?” Eindoordeel: Platina Award.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z9Zoom.nl over de Nikon Z9

Vlaggenschip Nikon Z9 is nóg interessanter en innovatiever dan DSLR-vlaggenschip D6, schrijft reviewer Jasper van Bladel van fotomagazine Zoom.nl (aprilnummer 2022).

Meer dan een sportcamera

De Nikon Z9 is niet alleen wat hij op het eerste gezicht lijkt: een camera voor sportfotografen voor wie snelheid alles is. Hij is namelijk veel meer dan dat, aldus Jasper. “Het is een allroundcamera, net zoals bijvoorbeeld de Sony A1. Een topmodel waarin alle kwaliteiten zijn verenigd: snelheid, resolutie, connectiviteit, robuustheid, ergonomie én video.”

Overstap vanaf een DSLR

Daarbij is de Z9 robuust en ergonomisch tot in de puntjes doordacht, met alle knoppen op de juiste plek. Wat dat betreft vertonen ontwerp en uitvoering gelijkenissen met een top-DSLR. “Daardoor wordt de overstap voor verstokte spiegelreflexfotografen vergemakkelijkt. Bovendien doet de grote en heldere zoeker in niets onder voor die van een spiegelreflexcamera.”

Topper in video

De Z9 heeft daarbij razendsnelle bursts mét autofocus. En ook in video is het een echte topper. “Zoals momenteel een must is, is er 8K-video (ook met 60p), waarmee je in de praktijk ook lang aan de slag kunt.”

Alert en accuraat

De Z9 heeft een imposante reeks specificaties. En die maakt hij volgens Jasper in de praktijk ook waar. Het is een razendsnelle camera waarmee je volgens Jasper iedere fotosituatie de baas bent. “Hij is echt heel snel, maar vooral heel alert en accuraat.” Met z’n autofocus evenaart hij concurrenten met gemak en de beeldkwaliteit is van topniveau.

Diamant Award

Kortom: de Z9 is het bewijs dat Nikon een geweldige allroundcamera kan bouwen die op alle terreinen doet wat hij moet doen. “Gecombineerd met een Z-objectief is de Z9 eigenlijk alles – én meer – wat je nodig hebt als fotograaf.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.9.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z9Focus Magazine over de Nikon Z9

Volgens Nikon zelf is de Z9 de meest geavanceerde camera die ze ooit hebben gemaakt. Is dat zo? En wat maakt de Z9 zo baanbrekend? vraagt Erik Derycke zich af in Focus Magazine (maartnummer 2022).

Het wachten waard

De komst van het nieuwe topmodel voor sport- en natuurfotografie werd al in maart 2021 aangekondigd. Dus we hebben er lang op moeten wachten. Maar gelukkig is de Z9 het wachten meer dan waard, verklapt Erik alvast. Want leek het er lang op dat Nikon achter de concurrentie aanhobbelde, de Z9 is een indrukwekkende stap vooruit.

Real time zoekerbeelden

Het is een camera die hoge resolutie en hoge snelheid combineert. Kiezen is dus niet langer nodig. De nieuwe snelle sensor koppelt Nikon aan een fraaie innovatie van de processor, waardoor je nooit meer blackouts krijgt in zoeker of display. Voor actiefotografen van groot belang. “Het is echt net alsof je door een optische zoeker kijkt.” Die snelle sensor en processor zorgen ook voor uitgebreide videomogelijkheden en hoge videokwaliteit.

Levensechte EVF

Die EVF blinkt overigens niet uit in resolutie, maar schermt volgens Erik wel met een uitzonderlijk hoge helderheid. Het is voor Erik “de meest levensechte elektronische zoeker waar ik ooit doorheen keek”. De Z9 is daarbij ook prima bruikbaar in donkere omgevingen of in de studio.

Razendsnelle burst, vasthoudende AF

De Z9 is gebouwd voor snelheid, met 20fps bij volledige resolutie. Minder snel dan concurrent Sony A1, maar de Z9 heeft wel veel meer duurvermogen. Aan dat soort snelheden heb je pas echt wat als de autofocus dat moordende tempo kan bijbenen. En dat kan die AF, zelfs bij heel weinig licht, in de speciale Starlight View voor nacht- en astrofotografie. Daarbij werkt de onderwerpherkenning perfect, en de 3D-tracking AF bijt zich vervolgens vast in het volgen van het onderwerp.

Zeer hoge beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Z9 is daarbij van zeer hoog niveau, op het niveau van de Nikon D850. “Rechtstreeks uit de camera zien de jpeg-bestanden van de Z9 er uitstekend uit. De camera produceert beelden met uitstekende details en natuurlijke kleuren.” Wel is boven ISO 6400 de D6 met z’n lagere resolutie in het voordeel.

Predicaat Super

De Z9 is kortom “een oerdegelijke allround camera die niet alleen sport-, nieuws- en natuurfotografen zal aanspreken.” En omdat het prijskaartje lager ligt dan dat van de D6 is de Z9 volgens Erik bijzonder aantrekkelijk. Eindoordeel: predicaat Super met het zeer hoge cijfer 9.6.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z9Andere (professionele) reviewers over de Nikon Z9

De Nikon Z9: hoe scoort hij bij andere (professionele) reviewers?

 • Chip Fotomagazine (vergelijkingsreview, maartnummer 2022): Chip heeft een mooie vergelijkingsreview gemaakt van de Nikon Z9 en de Canon EOS R3. Twijfel je tussen deze twee vlaggenschepen, dan is het goed om dit artikel te lezen. Beide camera’s zijn volgens Chip overigens erg aan elkaar gewaagd.
  De Nikon Z9 is volgens Chip “een echte krachtpatser”. Hij biedt werkelijk alles wat je je als professional maar kunt wensen. Van snelle serie-opnamen tot hoge resolutie, van uitstekende AF-tracking tot 8K-video. En dat alles zit in een volledig robuuste en afgedichte body.
  Wat zet Canon met z’n EOS R3 daar tegenover? In de eerste plaats een zeer nauwkeurige AF-tracking en een snelle en lange seriemodus. De R3 heeft uiteraard een lagere resolutie, maar dat is alleen nadelig als je de hoge resolutie van de Z9 echt nodig hebt. De Canon is ook sneller bij volledige resolutie, en hij houdt de bursts langer vol.
  Welke is dan de beste? Volgens Chip is de winnaar: de Nikon Z9. Beide camera’s hebben een vergelijkbaar prijskaartje. En daarvoor krijg je bij Nikon meer waar: een hogere resolutie, 8K-video en zelfs 120fps als je aan 11 megapixel genoeg hebt. Canon heeft een hogere en langere burst bij volle resolutie en ook de beeldstabilisatie is een stuk effectiever. Eindoordeel voor de Nikon Z9: 96/100. Eindoordeel voor de Canon EOS R3: 94/100.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Weinig camera's zijn zo enthousiast ontvangen als de Nikon Z 9, schrijft Andy. Is dit de spiegelloze camera die elke professionele fullframe DSLR op elk vlak kan vervangen? Toch doet de Z9 eigenlijk niet veel anders dan wat de Sony A1 al doet.
  Toch zijn er grote verschillen: de stevige, robuuste bouw, de geïntegreerde verticale grip voor fotograferen met grote lenzen, en natuurlijk het bekende ontwerp en bediening voor doorgewinterde Nikon-fotografen. Ook niet onbelangrijk: je kunt er F-mount DSLR-lenzen op gebruiken via de FTZ2-adapter.
  Iets beloven is één ding, maar hoe werkt de Z9 in de praktijk? Hij maakt volgens Andy “op indrukwekkende wijze zijn grote belofte waar. Hij combineert hoge resolutie, adembenemende snelheid en professionele bediening in een behuizing die zo stevig is gebouwd dat het voelt alsof hij een kogel kan stoppen.”
  Voor huidige DSLR-fotografen is belangrijk dat hij flink sneller is dan de D6, terwijl hij een beeldkwaliteit levert die overeenkomt met of beter is dan de D850, waarbij de bestanden aanzienlijk kleiner zijn. Belangrijk: “hij is uitgerust met een van de meest indrukwekkende autofocussystemen die we ooit hebben gezien”.
  Wat het meest opvalt aan de Nikon Z9: dat je er vrijwel altijd op kunt vertrouwen dat hij het belangrijkste onderwerp in het beeld identificeert en erop scherpstelt. Daardoor kun jij gewoon doorgaan met composities maken en foto’s schieten. Daarbij heb je een grotere kans om het perfecte moment vast te leggen dankzij z’n vermogen om met 20fps in RAW te fotograferen met betrouwbare AF-tracking. De Z9 is in feite de laatste nagel aan de doodskist voor de professionele DSLR.
  Kijken we naar de nadelen, dan is het belangrijkste: de Z9 is “een groot, fors en duur beest”. Dat maakt het niet een camera voor iedereen, maar een specialistische camera voor veeleisende taken. “Het is niet het soort camera dat je rondsjouwt voor het plezier van het fotograferen.” Ook kan de manier waarop de verschillende aangepaste instellingsopties werken nog een stuk beter worden via een firmware-update. “Maar dit is kleine kritiek op misschien wel de meest indrukwekkende en capabele camera die je momenteel kunt kopen. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): ‘Hierdoor voelen andere camera's aan als antiek’ kopt Ryan boven z’n review. De Z9 maakt volgens hem een enorme sprong voorwaarts in technologie, zowel qua constructie als qua mogelijkheden. “Hoewel Nikon laat was met het leveren van een professioneel spiegelloos systeem, maken de 120 frames per seconde burst, de 8K-video, de indrukwekkende batterijduur en de ‘always on’ elektronische zoeker het wachten meer dan waard.”
  De Z9 is veruit de meest verslavende camera waarmee Ryan ooit heeft gefotografeerd. “Het teruggaan naar fotograferen met mijn Z6 II voelt als een stap terug in de tijd van 10 jaar en fotograferen met een antieke camera. Er is echt niets mis met een van de andere Nikon Z-camera's, maar de Z9 is zó speciaal, dat ik hem niet alleen wil reviewen, maar er ook één bezitten. Al het andere voelt gewoon ontoereikend.”
  De burst en de buffer zijn ongelooflijk en daarbij heeft de Z9 volgens Ryan een van de snelste autofocussystemen op de markt. Gebruik je daarbij Nikon Z-lenzen, dan krijg je verbluffende resultaten. De Eye-AF werkt waanzinnig snel en accuraat, zelfs als de onderwerpen erg klein in beeld zijn.
  Professionele sport- en natuurfotografen zullen het meeste profijt hebben van de waanzinnige connectiviteitsopties van de camera, waarmee je zeer snel bestanden kunt aanleveren voor persbureaus en publicaties die ‘as it happens’ beelden nodig hebben. Ryan heeft vooral genoten van het niveau van fotografisch comfort dat de Z9 biedt. “Ik ben nog nooit zo blij geweest met Nikon als met een Z9 in mijn handen.”
  Al met al is de Nikon Z9 een van de beste systemen voor actie, sport, dieren in het wild, en alles daartussenin. Beter dan de Sony A1 die Ryan ook uitgebreid heeft gebruikt.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze ‘spirituele spiegelloze opvolger’ van de Nikon D6 overtreft volgens Mark zijn DSLR-evenknie. En is de beste camera die Nikon ooit heeft geproduceerd.
  Voor wie overstapt van een D-serie DSLR van Nikon, voelt de Z9 direct vertrouwd. Dat geldt uiteraard ook voor wie al bekend is met de Z-serie. Hij voelt aan als “een Nikon op steroïden, met de allerbeste technologieën, bediening en prestaties die het bedrijf momenteel te bieden heeft”.
  Nikon combineert het dual-grip ontwerp van de D6-serie met de bedieningslay-out van de Z7 II. En creëert een werkelijk opmerkelijke camera voor zowel professionele sport-, natuur-, nieuws- en landschapsfotografen als videografen. En samen met de Sony A1 is het een camera die zowel snelheid als hoge resolutie biedt. Om nog te zwijgen over de 8K video. Canon blijft op dit punt achter. Voor hoge resolutie en snelheid heb je twee camera’s nodig: de EOS R3 en de EOS R5.
  De Z9 legt het qua burstsnelheid af tegen de EOS R3 en de A1, maar schiet wel enorme bursts van ruim 1000 frames, “een behoorlijke ongelooflijke prestatie”. Ook de EVF blijft op papier achter bij de R3 en A1, maar in combinatie met de hoge verversingssnelheid krijg je het tegendeel van een ondermaatse ervaring. Voor DSLR-overstappers is de zoekerervaring van het allergrootste belang, en de Z9 stelt hier geenszins teleur.
  Ook op tal van andere vlakken is de Z9 de overtreffende trap van goed. Denk aan de AF-gevoeligheid bij weinig licht, de uitgebreide reeks AI-onderwerpdetectie- en trackingmodi en Nikon's vertrouwde 3D-trackingmodus. “Duidelijk is dat de Z9 de beste autofocuscamera is die Nikon ooit heeft geproduceerd.”
  Mooi is daarbij het voor een dergelijke camera erg vriendelijke prijskaartje. Kortom: Nikon biedt met de Z9 in vrijwel elk opzicht de gedroomde camera. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • T3.com (Gavin Stoker, full review): De Nikon Z9, die veel gehyped en langverwacht was, combineert foto's met een resolutie van 45,7 megapixels met video tot 8K. En is daardoor volgens Gavin een krachtig verleidelijke alles-in-één camera voor professionele fotografen die in beide disciplines ‘content creator’ zijn.
  Schiet je met de Z9 foto's met een maximale resolutie dan krijg je superveel details. “De beelden zijn bestand tegen uitvergroting tot billboard- of muurformaat wanneer ze worden afgedrukt.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Nikon Z9 is volgens John een echt vlaggenschip. “Hij heeft alle denkbare functies, is prachtig gemaakt, presteert onberispelijk en is in elk opzicht het professionele fotografische hulpmiddel. Hij lijkt misschien groot en zwaar, maar past toch goed bij de lenzen en is echt een camera voor fotografen. De verticale grip is daarbij een mooie touch.”
  Heb je toch een compacter model nodig, kijk dan binnen de Z-serie naar de Z7 en Z7 II, die dezelfde resolutie als de Z9 hebben. Maar zijn gewicht en omvang voor jou acceptabel, dan is de Z9 “een enorm krachtig en veelzijdig ontwerp”. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Nikon z9 heeft volgens de reviewer veel te bieden voor onder meer fotojournalisten, evenementfotografen en portretfotografen. Maar vooral voor natuurfotografen. Dan moet Nikon wel z’n lensserie voor dit marktsegment versterken, want schieten met een F-mount lens met adapter is niet meer van deze tijd, vindt de reviewer.
  Beste onderdeel van deze camera is de autofocus, beter dan die van Sony en Canon. Maar nog belangrijker: dit is een van de meest betrouwbare camera's die de reviewer de afgelopen jaren heeft getest. “Natuurlijk kunnen systeemcamera's van Canon veel overleven. En we hebben ze inderdaad in veel sneeuw gebruikt. Maar iets aan de Nikon Z9 lijkt bijna verwant aan het duurzaamheidsniveau van zowel Leica als Olympus. Misschien is het het gewicht, maar het voelt ongelooflijk solide aan.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Shoot.be (Sven Van Herck, full review): De Nikon Z9 is qua techniek en beeldkwaliteit een waardige concurrent voor de vlaggenschepen van Canon en Sony, aldus Sven. “De camera zal in elke situatie betrouwbaar ingezet kunnen worden en professionele fotografen staan dan ook voor een moeilijke keuze. De dubbele grip en bijgevolg het zwaardere gewicht van de camera zal voor velen echter een beslissende factor zijn in hun aankoop. We hadden hier graag een keuze gezien in plaats van de camera te baseren op het ontwerp van de D6.”
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Nikon Z9 is volgens Jan Paul “een indrukwekkende stap vooruit. Niet alleen voor Nikon zelf, maar ook voor de camerawereld als geheel.”
  Indrukwekkend is vooral ook dat Nikon in korte tijd een hele serie systeemcamera’s op de markt heeft gebracht “die zich in ieder segment kunnen meten met de concurrentie”. De Nikon Z9 is geen uitzondering. Sterker nog, het is het beste voorbeeld hiervan. De Z9 is “een vrij radicale, maar tegelijkertijd ook goed doordachte camera die het stokje van de D6 vol zelfvertrouwen kan overnemen als Nikons nieuwe sportcamera.”
  Hij vertoont overeenkomsten met Sony vlaggenschip A1: beide zijn allround camera’s die niet alleen het hart van sportfotografen sneller doen kloppen. Ook portret- , landschaps- en natuurfotografen en zelfs filmers spreken deze camera’s bijzonder aan. Jan Paul: “Wie een aantal van deze activiteiten regelmatig beoefent, heeft nu maar één camera nodig en dan valt de stevige prijs eigenlijk heel erg mee.”
 • Professioneel sportfotograaf Yannick Schurwanz op CameraNU.nl: “Al met al kan ik zeggen dat Nikon is geslaagd in het maken van de ultieme allround camera. Hoge megapixels voor de commerciële fotograaf, goede ISO-prestaties voor de pers- en evenementenfotografen, snelheid voor de sportfotograaf en uitstekende videofuncties voor de filmmaker.”
  “Dit complete pakket zit verpakt in een ontzettend robuust omhulsel dat de werkomstandigheden van de professionals aankan. Met het uitbrengen van de Nikon Z9 is denk ik het einde van de spiegelreflexcamera’s begonnen, want op geen enkel vlak doet deze camera met zijn vele voordelen onder aan een spiegelreflexcamera.” Bekijk het hele review van Yannick >>
 • Professioneel trouwfotograaf Nando Harmsen op Cameraland.nl: Nando had maar een paar dagen de tijd om met de Nikon Z 9 te fotograferen. Maar direct viel hem op hoe prettig de Nikon Z9 in de praktijk is. “De camera is robuust, ligt goed in de hand, en is razendsnel. De autofocus werkt vele malen beter dan elke andere Nikon Z-serie camera die ik eerder gebruikt heb. De terugkeer van de 3D AF tracking is erg welkom, maar er is toch een leercurve nodig om de juiste AF functie te kiezen voor de juiste situatie, zeker als je veelvuldig gebruik gaat maken van de oog-AF en voertuig herkenning.”
  Volgens de bekende fotograaf is het een fantastische camera voor actiefotografie. “De autofocus is snel en nauwkeurig, veel beter dan alle eerdere camera's uit de Z-serie.” Bekijk het volledige review >>
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Nikon is aan de late kant, maar wat maakt de firma met de Z9 een geweldige entree. Hij verslaat volgens James de Sony A1 en Canon EOS R3 met zijn verbluffende burst-opnamen van 120 fps, 8K 60p-mogelijkheden, meer dan 2.5 uur 8K 30p-opnames en een veel lager prijskaartje.
  James: “Met het verbazingwekkende AF-systeem heeft Nikon eindelijk zijn rivalen ingehaald, de elektronische sluiter heeft nog geen hoofdpijn veroorzaakt bij kunstlicht en de levensduur van de batterij is de beste in zijn klasse. Dit zou wel eens de ultieme allround hybride camera kunnen zijn.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Mark Wilson en Tim Coleman, full review): De Nikon Z9 maakt een indrukwekkende sprong voorwaarts ten opzichte van de bestaande fullframe systeemcamera’s van Nikon. En hij evenaart de ‘vlaggenschiprivalen’ van Canon en Sony. De Z9 voelt volgens Mark aan als een onverwoestbare DSLR. Tegelijk zitten aan de binnenkant innovatieve functies zoals geavanceerde AF-tracking, 20fps raw burst, 8K-video. Ook bijzonder is dat er geen mechanische sluiter in zit, alleen een elektronische sluiter.
  Het nieuwe, in twee richtingen kantelbare scherm valt ook erg in de smaak bij Mark. Jammer dat sommige videofuncties pas beschikbaar zijn na een firmware-update in 2022. En al moet Techradar de Z9 nog in de praktijk testen, toch heeft hij nu al de potentie om een moderne Nikon-klassieker te worden. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (wildlife-fotograaf Libor Vaicenbacher, praktijktest): Libor heeft de Nikon Z9 in de praktijk kunnen testen op één punt: hoe goed is hij als ‘wildlife-camera’? Zijn bevindingen:
  Libor heeft genoten van zijn korte tijd met de Z9 en heeft vrijwel alleen maar lovende woorden voor dit nieuwe vlaggenschip van Nikon. Je moet volgens hem echt met een loep zoeken naar eventuele zwakke punten. “Het is heel moeilijk om kritisch te zijn over een camera waarin Nikon het beste heeft gestopt van wat het momenteel beschikbaar heeft.” De ontwikkeling van dit topmodel kostte tijd, maar de ontwikkelaars wilden de fouten vermijden waarop de Z6- en Z7-modellen in het verleden werden bekritiseerd.
  De Z9 overtreft volgens Libor de lat van de concurrentie. “De Z9 is een geweldige camera, maar leert ongetwijfeld van de Sony A1 en de Canon EOS R5 (evenals de EOS R3). Het is een klassiek voorbeeld van gezonde concurrentie waar alle partijen van profiteren.”
  Kritiekpunten vind je natuurlijk altijd, als je maar lang genoeg zoekt. Het grootste kritiekpunt op dit soort camera’s is natuurlijk het hoge prijskaartje. “Maar ondanks dit is de Z9 niet zo duur als velen hadden verwacht, en hij kost minder dan vergelijkbare modellen van Canon en Sony. Hij is ook ‘voordeliger’ dan de huidige prijs van zijn DSLR-broer, de D6.”
  Vergeet overigens niet dat de kosten niet stoppen nadat je de camera hebt aangeschaft. Denk aan de supersnelle – en dus superdure – geheugenkaarten die nodig zijn om al die voortreffelijke foto’s en video’s vast te leggen. En met snelle kaarten ben je er nog niet. “Het verschil tussen de ‘zeer snelle’ en ‘supersnelle’ kaarten die ik voor de test gebruikte, was merkbaar.”
  Ander klein minpuntje voor wie bij daglicht met flits werkt: de snelste sluitersynchronisatietijd op de Z9 is 1/200 seconde. Dat is minder snel dan op de meeste camera's van dit niveau.
  Maar de sterke punten van de Z9 zijn overweldigend, aldus Libor. “De body combineert een enorme snelheid met een superieure beeldkwaliteit. Hij biedt eindelijk ook scherpstelling op het niveau dat de uitstekende Z-systeemlenzen verdienen, vooral sportgerichte lenzen zoals de Z 70-200mm f/2.8. Het is ook een eersteklas camcorder als dat je stijl is.”
  De Z9 is een camera die Nikon volgens Libor “terug in het spel brengt, in Hollywood-stijl”. Nikon leek het een tijdje minder goed te doen dan de concurrenten. Op alle gebieden leek er altijd wel een concurrent die beter was: betere zoeker, beter display, betere autofocus. “Overal waar je keek sloeg de concurrentie toe. Maar op het laatste moment stond Nikon op. En sloeg terug in een geweldige comeback.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Nikon Z9 biedt volgens Angela zo ongeveer alles wat professionele en enthousiaste fotografen van een camera verwachten. Hij is weliswaar groot en zwaar voor een spiegelloze camera, maar hij heeft ook een dubbele grip. Hij is goed weerbestendig en wel wat lichter dan de Nikon D6.
  De sensor van 45.7 megapixel levert uitstekende beelden en kan een hoog detailniveau vastleggen zonder de ruiscontrole van de camera te overbelasten.
  Snelheid is ook een sterk punt van de Z9. Hij schiet 20fps met volledige resolutie in RAW, 30fps in jpeg en 120fps als je genoegen neemt met 11 megapixel. En hij combineert dat met een uitstekend AF-systeem met ‘superkleverige’ oogdetectie. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): De hype rond de release van de Nikon Z9 was enorm. Sommige statements waren gerechtvaardigd, maar de meeste niet. Dit is volgens de reviewer zeker geen camera voor iedereen. Het is een complexe en hoogontwikkelde fotografische tool. Je moet ook echt bereid zijn om er tijd mee te besteden, de mogelijkheden ervan te verkennen en te leren hoe je het kunt configureren naar je persoonlijke werkstijlen. “Wie niet bereid is die inspanning te leveren, kiest beter voor minder complexe apparatuur.” Eindoordeel: 90/100.
 • Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): De Z9 is een belangrijke camera voor Nikon, aldus Richard. Want tot nog toe ontbrak een echt topmodel, hoe goed de Z6 en Z7 ook zijn. De Z9 is heel duidelijk zo’n topmodel. Hij moet professionals overtuigen om in het Z-systeem te stappen. En tegelijk de hele Z-line-up extra sprankeling geven.
  Richard heeft de Z9 al flink door de mangel gehaald in behoorlijk veeleisende omstandigheden. En hij maakt een zeer goede indruk. Als professionele sportcamera presteert hij zo goed als op papier al leek. Met een combinatie van resolutie en snelheid die tot nog toe alleen de Sony A1 bood. De Z9 biedt die ‘sportsnelheid’ met misschien wel de beeldkwaliteit van de D850, de hoge lat voor fullframe camera’s. Dat moet uit het echte review gaan blijken.
  Op videogebied is de Z9 extreem competitief, met waarden als 8K-video op 60p. En na een firmware-update kan de Z9 de eerste camera zijn met interne ProRes raw-opname en 8K raw-video. En mooi is dat Nikon goed heeft geluisterd naar de behoeften van videografen en niet alleen goede sier wil maken met spectaculaire features. Want 8K is mooi, maar mooier is als een camera – zoals de Z9 – dat langer dan twee uur achter elkaar volhoudt.
  Verder valt Richard op hoeveel de Z9 weg heeft van een DSLR. Zo voelde de zoeker zeer responsief en consistent aan. Die DSLR-ervaring wordt volgens Richard erg geholpen door de terugkeer van Nikons 3D AF Tracking. Iets waar Nikon DSLR’s als eerste camera’s goed in waren. Uiteraard zit in de Z9 een veel geavanceerdere versie, ondersteund door algoritmen en machinelearning. Maar alles werkt als een D6 of D850 “alleen consistenter en betrouwbaarder”.
  De Nikon Z9 heeft voor een dergelijke camera een bescheidener prijskaartje dan de EOS R3 en vooral de Sony A1. Dat zal hem zeker aantrekkelijk maken voor een grotere doelgroep, aldus Richard. “Immers, als hij de beeldkwaliteit van bijna de D850 levert, alleen veel sneller, met beeldstabilisatie, veel betere autofocus en met toegang tot betere lenzen, lijkt het redelijk om aan te nemen dat sommige fotografen bereid zijn daar een premie voor te betalen.”
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, first impressions): De Nikon Z9 is op papier een zeer indrukwekkende fullframe spiegelloze camera. Hij belooft heel veel voor z’n aantrekkelijke prijskaartje. Heel interessant om te zien hoe de autofocus van de Z9 zich verhoudt tot die van de Z7 II en hoe de beeldkwaliteit zich verhoudt tot die camera. Ook is Jeremy benieuwd hoe de elektronische sluiter presteert in uitdagende situaties. Maar het “lijdt geen twijfel dat de Z9 Nikons vlaggenschip is, en we zijn erg enthousiast om hem binnenkort uit te proberen.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De ultieme camera. Topcamera in alle opzichten: snelheid, autofocus, instellingsmogelijkheden, gebruiksgemak en oerdegelijk. Ligt heel goed in de hand met goed geplaatste en programmeerbare knoppen, wat het snel en goed reageren heel erg vergemakkelijkt.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Gewoon een echte flagship van Nikon! Topcamera in alle opzichten: snelheid, autofocus, instellingsmogelijkheden, gebruiksgemak en oerdegelijk. Ligt heel goed in de hand met goed geplaatste en programmeerbare knoppen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Overtreft de verwachtingen. De overstap van DSLR naar Mirrorless heeft even op zich laten wachten. De Z6 / Z7 serie voldeed niet aan mijn wensen mbt wildlife fotografie dus ik bleef gebruik maken van de D850 en D4. De Z9 voegt de snelheid van de D4 en details van D850 samen in een body. Dit geeft de mogelijkheid tot de perfecte actie foto's welke ook nog eens in groot formaat afgedrukt kunnen worden. De autofocus is beter dan verwacht met de ruis prestaties zijn vergelijkbaar met de D850. Al met al een must have voor de wildlife fotograaf.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris & Jordan, videoreview): Chris en Jordan van DPReview TV hebben een zeer uitvoerige full reviews van de Nikon Z9 op YouTube voor je klaarstaan. In een kwartiertje nemen ze alle aspecten van de Z9 door: de beeldkwaliteit, de schietsnelheid, de videoprestaties, de autofocusprestaties. En ze vergelijken hem op verschillende punten met de concurrentie. Geweldig om te kijken als je de Z9 (of een ander vlaggenschip) op het oog hebt!
  Je vindt dit video-review onderaan deze pagina.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z9

 • Vlaggenschip voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen
 • Nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor met 45.7 megapixel
 • Nieuw ontwikkelde EXPEED processor, ontworpen voor 8K-video
 • Topvideo: filmen in 8K-video met 30fps
 • Snel schieten: 20fps in volledige resolutie; tot 120fps bij lagere resoluties
 • Nieuw autofocussysteem en 3D-tracking
 • Autofocus: voor dier, mens en motorvoertuigen
 • Echt Nikon: ISO 64 voor situaties met extreem helder licht
 • Verbeterde ruisprestaties en significant betere dynamisch bereik
 • Compleet nieuw touchscreen dat kantelt over 4 assen
 • Elektronische zoeker met hoge resolutie zonder black-outs
 • Geoptimaliseerde ergonomie en robuuste, weerbestendige behuizing
 • Twee XQD/CFX type B geheugenkaart-sleuven
 • Lichtgevoelig: ISO 64-25.600, Hi1, Hi2
 • Nieuwe accu: Nikon EN-EL18x
 • Sluitertijd van 1/32000 mogelijk
 • Met beeldsensorbeschermer
 • Verstuur beelden direct via wifi naar ftp-server
 • Bedieningsknoppen met verlichting

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

DPReview TV over de Nikon Z9

Chris en Jordan van DPReview TV hebben een full review van de Nikon Z9 op YouTube gezet (15:42 minuten). Een must om te kijken als je deze camera op je wishlist hebt staan!

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1 versus Nikon Z9 versus Canon EOS R3: the battle

De strijd der giganten: welk van de vlaggenschepen van Canon, Sony en Nikon is het beste? DPReview TV maakte een video waarin ze de Sony A1, de Nikon Z9 en de Canon EOS R3 met elkaar vergelijken op de belangrijkste prestatiegebieden, zoals autofocus, snelheid en beeldkwaliteit. Benieuwd welke topcamera als beste uit de bus komt? Ik vat het voor je samen.

Sony A1 vs Nikon Z9 vs Canon EOS R3 >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (41 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy