Nikon Z9: vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen

Nikon heeft de Z9 aangekondigd: het nieuwe vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Deze fullframe systeemcamera krijgt een gloednieuwe stacked cmos-sensor met 45 megapixel. Ook de beeldprocessor is volledig nieuw. Videografen kunnen zich verheugen op 8K-video. Volgens Nikon maakt de Z9 een grote sprong vooruit in technologie en prestaties. Alle reviews zet ik straks weer voor jullie op een rij!

Leuk: de Nikon Z9 is in de zomer van 2021 getest op dé plek om een dergelijke sportcamera te testen: de Olympische Spelen in Tokio.

Nikon Z9 Sensor: fullframe | Resolutie: 45 megapixel | Beelden per seconde: 20 in volledige resolutie / tot 120fps in lagere resolutie | Video: 8K op 60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: ??gr | Release datum: herfst 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.000 euro ?? | Bekijk de Nikon Z9 op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Nieuwe sensor en processor

Reviewsites hadden de Nikon Z9 al zien aankomen, en speculeerden al volop over de features van dit nieuwe vlaggenschip. De officiële aankondiging door Nikon van een volledig nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor en een nieuwe processor voor de beeldverwerking is groot nieuws. Hoewel dit door de reviewsites wel werd verwacht (en gehoopt).

Nikon Z9 Voor professionele sportfotografen

De Nikon Z9 wordt de evenknie van het topmodel DSLR van Nikon: de Nikon D6. Die is vorig jaar verschenen, met het oog op de Olympische Spelen van 2020, die om bekende redenen is uitgesteld. De Nikon Z9 zal vooral interessant zijn voor sportfotografen op dit soort grote evenementen. En net als de D6 zullen ook nogal wat actie- en wildlife-fotografen straks met dit nieuwe vlaggenschip op pad gaan.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z9 en Sony A1

De Nikon Z9 zal 8K-video ondersteunen, en dit suggereert volgens reviewsite DPReview dat de nieuw ontwikkelde sensor gebaseerd zal zijn op dezelfde chip die ook in de Sony A1 zit, het nieuwe vlaggenschip van Sony voor sport en actie. En dat betekent dat hij ook evenveel megapixels krijgt, rond 45 megapixels. Sowieso zijn de Sony A1 en de Nikon Z9 natuurlijk enorme concurrenten van elkaar.

Nikon Z9 en Canon EOS R3

Vlak bovendien de Canon EOS R3 niet uit, die het topmodel-systeemcamera van Canon gaat worden. Maar hier zie je dat er zich een groot verschil aftekent: de EOS R3 heeft een beeldchip met 24 megapixel. De Canon wordt daarmee echt de evenknie van de DSLR-sportcamera Canon EOS 1D X Mark III, die 20 megapixels op de fullframe sensor heeft. De Nikon Z9 krijgt dus waarschijnlijk veel meer megapixels dan de sportcamera Nikon D6 (die heeft 20.8 megapixel). Of Nikon vervolgens nog met de echte spiegelloze variant van de Nikon D6 op de proppen gaat komen? Wie het weet mag het zeggen, maar ik denk van niet. Want volgens nieuwe rumors (van 25 oktober 2021) schiet de Z9 bursts van 20fps bij volledige resolutie, en dat is genoeg voor professionele sportfotografen. Die burst loopt volgens diezelfde geruchten overigens op tot 120fps bij lagere resoluties.

Nikon Z9: release datum en prijs

Spannend was of hij nog op tijd zou komen voor de Olympische Spelen 2020 (in juli 2021). Maar dat is dus niet gelukt, al is hij daar wel flink getest. In ieder geval komt de Z9 nog in 2021 uit, maar Nikon laat nog in het midden wanneer precies. Ook de prijs is nog niet bekend, maar die ligt uiteraard op een zeer hoog niveau. Volgens de meest recente rumors ligt de prijs iets onder die van de Nikon D6, die 7.299 euro kost.

Grote camera, verticale grip

Op de foto zien we een camera die flink groter is dan de huidige topmodellen Nikon Z7 II en Nikon Z6 II. De Z9 krijgt ook een geïntegreerde verticale grip, net zoals DSLR-topmodel Nikon D6.

Ongekende beeldervaring

Het persbericht van Nikon blinkt uit in vaagheid. De firma houdt de spanning er graag nog even in. In ieder geval wordt ons een “ongekende beeldervaring” beloofd, die de overtreffende trap is van alle DSLR’s en systeemcamera’s die we nu kennen. Het zou me niet verbazen, gezien de snelheid waarmee systeemcamera’s zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Professioneel werkpaard

En dat betekent dat hij ook de Nikon D6 in de schaduw zal zetten. Een echt vlaggenschip dus. Een professioneel werkpaard dat moet uitblinken in robuustheid en prestaties. Vol verwachting klopt ons hart...

Filmpje van de Nikon Z9

Bekijk trouwens de ‘teaser-filmpjes’ van Nikon over de Z9 die in oktober 2021 zijn verschenen, onderaan deze pagina. Daarin worden allerlei tipjes van sluiers opgelicht.

Nikon Z9: 8K met 60fps

Over filmpjes gesproken: volgens de rumors van 25 oktober gaat de Z9 filmen in 8K-resolutie met een framerate van maximaal 60fps. Dit moet haast wel met beperkingen zijn, zoals een crop en/of beperkte schietduur. Dit laatste is geen rumor maar mijn gedachte...

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Nikon Z9

De Nikon Z9: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas in de herfst van 2021 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z9

 • Vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen
 • Nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor met 45 megapixel
 • Nieuw ontwikkelde beeldprocessor
 • 8K-video
 • Geïntegreerde verticale grip
 • Schietsnelheid: tot 120fps bij lagere resoluties
 • Sensor met beschermende sluiter die automatisch sluit bij lenswissel
 • Autofocus: niet alleen dier- en mens-autofocus, maar ook autofocus voor motorvoertuige
 • Autofocus bij weinig licht tot -7 EV
 • Verbluffende AF-tracking die beter is dan die van de Nikon D6
 • Geavanceerde real-time tracking
 • Compleet nieuw vari-angle touchscreen dat ook in portretmodus werkt
 • Derde joystick/selector om te gebruiken als de camera dicht bij je gezicht is
 • Snelheid: 30fps met volledige autofocus
 • Elektronische zoeker met hoge resolutie (5.76 of zelfs 9MP) zonder black-outs
 • Beeldkwaliteit: 16-bit RAW optie
 • Video: 8K op 30p / 4K op 120/60/30p
 • Nieuw ontwikkelde EXPEED processor, ontworpen voor 8K
 • Twee XQD/CFX type B geheugenkaart-sleuven
 • Lichtgevoelig: ISO 64-25.600, Hi1, Hi2
 • Verbeterde ruisprestaties en significant betere dynamisch bereik
 • Nieuwe accu: Nikon EN-EL18x
 • Gbit LAN, USB-C, WiFi, GPS, ingebouwde transmitter

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje 3 van de Nikon Z9 op YouTube

Op YouTube is op 20 oktober een derde ‘teaser-filmpje’ van de Nikon Z9 verschenen. Het derde van drie teaser-filmpjes die Nikon op YouTube heeft gezet. Het derde filmpje toont de werking van de Oog-, Motor- en Auto-AF, en de 20fps burst. Geweldig om even te kijken!

Filmpje 2 van de Nikon Z9 op YouTube

Het tweede filmpje toont de video-kwaliteiten van de Z9, onder andere z’n vermogen op 8K-video te schieten met 30fps.

Filmpje 1 van de Nikon Z9 op YouTube

Het eerste filmpje toont de Z9 en ook het kantelbare display achterop, dat zowel in landschaps- als portret-modus kan kantelen.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

 

Nikon Z6 II Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7 en Z7 II zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s worden waanzinnig goed besproken. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Nikon Z5 >>

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Mijn review van de Nikon Z6 II >>

Mijn review van de Nikon Z7 >>

Mijn review van de Nikon Z7 II >>

Mijn review van de Nikon Z50 >>

Mijn review van de Nikon Z fc >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nl Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit moment Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy