Ook de Nikon Z6 II
Gelijk met de presentatie van de Nikon Z7 II wordt ook de Nikon Z6 II gepresenteerd. Dit is de Z-camera van Nikon met meer snelheid. Hij volgt de Nikon Z6 op, die ook uitstekend is besproken. Sterker nog: hij is Camera van het Jaar geworden bij de EISA-awards 2019-2020.
Mijn review van de Nikon Z6 II >>
Niet spectaculair
Net als bij de Nikon Z6 II zijn ook de vernieuwingen van de Nikon Z7 II ten opzichte van z’n voorganger niet spectaculair. De rumorsites verwachtten dit ook niet. De Nikon Z7 II heeft bijvoorbeeld dezelfde uitstekende 45.7 megapixel sensor aan boord. Wie nu een Nikon Z7 heeft, zal daardoor weinig reden zien om te upgraden. Maar voor wie nu in een fullframe systeem wil stappen, is de Z7 II wél een bijzonder aanlokkelijke camera.
Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>
Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>
Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>
Nikon Z7: tal van Awards
De Nikon Z7 was en is nog steeds een van de topcamera’s van dit moment. Hij heeft tal van Awards ontvangen, onder andere de Silver Award met een score van 89% van het toonaangevende DPReview. Van Digifoto Pro kreeg hij de hoogste Platina Award, van Focus Magazine het predicaat Super, van Zoom.nl de Diamant Award.
Dubbele beeldprocessor
Nikon voegt aan de Mark II nog iets heel bijzonders toe: een tweede Expeed 6-beeldprocessor. De dubbele processor zorgt voor heel veel meer rekenkracht en dus voor heel veel meer power.
Veel snellere camera
Daardoor kun je met de Z7 II nog sneller schieten. De burstsnelheid gaat omhoog van 9 beelden per seconde naar 10 met volledige autofocus. En de buffercapaciteit van de Mark II is maar liefst 3 keer zo hoog als die van z’n voorganger. Die buffer is ook veel sneller.
4K-video met 60fps
De dubbele beeldprocessors maken ook meer mogelijk op het gebied van videografie. Zo heeft de Z7 II de mogelijkheid om intern beelden op te nemen in 4K met 60 beelden per seconde. Voorganger Z7 hield het bij 4K met 30fps. Die 4K met 60fps gaat overigens wel gepaard met een crop, maar die is bijzonder klein: 1.08x. Dit betekent dat je met 4K/60p je beeldhoek net iets kleiner is.
10 bit via HDMI
Maar dat is niet alles. Als je een Atomos-recorder aansluit op de Z6 II geef je een flinke boost aan je 4K-beelden. Zo kan je 10 bits beelden vastleggen als ProRes RAW bestanden. Daardoor blijven alle gegevens van de fullframe sensor van de camera behouden in kleinere bestanden.
Betere autofocus
Andere mooie verbetering is op het gebied van autofocus. Die was al uitstekend bij de Nikon Z7, maar bij de Mark II krijg je er gezichts- en oogdetectie voor mens en dier bij in de zogeheten ‘Wide area AF-modus’. In de Wide area AF-modus kun je zelf bepalen op welk gedeelte de camera moet scherpstellen. Ook kan de Mark II nu in nóg donkerdere omstandigheden scherpstellen. De autofocus werkt tot -4 LW met een f/2-objectief (of lichtsterker).
Focus op mensen én dieren
De Z7 II loopt sowieso voorop met autofocus. Zo is Oogdetectie AF aan boord. Daarmee volgt de autofocus de ogen van mensen. Dierdetectie AF doet hetzelfde voor katten en honden. En het mooie is: dit werkt zowel voor foto’s als voor video’s.
Prachtig dynamisch bereik
Texturen, patronen en kleuren leg je met de Z7 II betoverend vast. De camera biedt je een ongelooflijk dynamisch bereik, zowel bij hoge als bij lage ISO-waarden. De toongradaties zijn uitzonderlijk vloeiend. Bij portretten reproduceert de Z7 II de huidtinten met een verbluffende nauwkeurigheid.
Camera voor de professional
Nikon maakt de Nikon Z6 II een stuk geschikter voor professionals, en dat is voor hen uitstekend nieuws. Zo was de kritiek op de voorganger dat er slechts één geheugenkaartsleuf op zit. Nikon voegt een tweede kaartslot toe aan de Mark II.
Twee sleuven: voor backup of scheiden foto’s/video’s
Met die 2 kaartsleuven wordt de Z7 II gelijk een stuk veelzijdiger. Je kunt UHS-II SD-kaarten in de ene sleuf en XQD- of ultrasnelle CFexpress-kaarten in de andere sleuf gebruiken. Je camera kun je vervolgens zo instellen dat je de tweede kaart gebruikt voor overloop, voor back-up, om raw-bestanden te scheiden van je jpeg-bestanden en om foto's te scheiden van je video’s. Handig!
Verticale batterijgrip
Ook mooi voor professionals: op de Nikon Z7 II kun je nu een verticale batterijgrip gebruiken. Zo kun je de nieuwe MB-N11-grip gebruiken. Die beschikt over een ontspanknop en bedieningselementen voor verticale opnamen. Ook heeft deze grip een usb-c-aansluiting, waardoor je twee accu's na elkaar kunt opladen als deze grip is losgekoppeld van de camera.
Nieuwe, betere accu
De Z7 II heeft daarnaast nog een nieuwe EN-EL15c-accu aan boord. Daarmee schiet je 420 foto’s op één lading als je het display op de achterkant gebruikt. Gebruik je de elektronische zoeker dan daalt dat naar 360 beelden.
Up to date met SnapBridge
En dan nog een mooie feature die je in de praktijk veel tijd bespaart. Met de SnapBridge-app van Nikon kun je namelijk firmware-updates op je camera installeren via je smartphone. En Nikon komt nogal eens met firmware-updates die de waarde van je camera steeds verder verbeteren. Je kunt de SnapBridge trouwens ook uitstekend als afstandsbediening gebruiken als je foto’s of video’s schiet.
Bovenaan mijn wishlist
De Nikon Z7 II is al met al een zeer aantrekkelijke camera. Aangezien ik zelf op zoek ben naar een fullframe systeemcamera, is dit er eentje die met stip in de bovenste regionen van mijn wishlist belandt. Samen met de Z6 II. Dat wordt nog lastig kiezen ;)
Nikon, Sony & Canon: drie concurrenten
De Nikon Z7 II en de Nikon Z6 II zijn twee zeer veelbelovende camera’s. Ze concurreren met de fullframe camera’s van Canon en Sony. Het wordt dus heel spannend welke camera’s uiteindelijk het beste uit de bus komen.
Canon EOS R5 & R6
Onlangs presenteerde Canon twee nieuwe fullframe systeemcamera’s. De Canon EOS R5 die een hoge resolutie heeft en dus concurreert met de nieuwe Nikon Z7 II. En daarnaast de Canon EOS R6 met een resolutie van 20 megapixel, die daarmee concurreert met de Nikon Z6 II.
Mijn review van de EOS R5 >>
Mijn review van de EOS R6 >>
Sony A7 III & A7R IV
Ook Sony is een belangrijke concurrent. Sony concurreert met z’n A7 III met de Nikon Z6 II. En met z’n A7R IV concurreert de firma met de Nikon Z7 II. Zeer waarschijnlijk komt Sony nog dit jaar met updates van deze twee fantastische camera’s.
Mijn review van de Sony A7 III >>
Mijn review van de Sony A7R IV >>
Panasonic doet ook mee
Voor ons fotografen valt er dus veel te kiezen de komende tijd. De concurrentie is moordend tussen Nikon, Canon en Sony. En dan spreekt Panasonic natuurlijk ook nog een woordje mee, met z’n fullframe S-serie: de S1 en de S1R.
Mijn review van de Panasonic S1 >>
Mijn review van de Panasonic S1R >>
Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>
Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>
Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>
TIPA-award 2021 voor de Nikon Z7 II
De Nikon Z7 II heeft een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste expert fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Nikon Z7 II
De Nikon Z7 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Nikon Z7 II
- Zeer capabele allrounder: uitstekend bruikbaar en merkbaar goedkoper
- Onverslaanbare beeldkwaliteit: zeer gedetailleerde opnames én ISO 64
- Beste camera voor landschapsfotografie
- Groot dynamisch bereik
- Twee Expeed 6-processoren zorgen voor veel extra snelheid
- Hogere seriesnelheid, buffer, videospecs en autofocus dan voorganger
- IJzersterke autofocus: ook bij weinig licht en bij bewegende onderwerpen
- Heldere oled-zoeker: rustig beeld en geen black-outs
- Professioneel: optie om verticale bedieningsgreep toe te voegen
dan concurrenten
- Hoge bouwkwaliteit: weerbestendige body van magnesiumlegering
- Uitstekende ergonomie: favoriete camera bij DPReview
- Zeer hoge prijs/kwaliteit-verhouding in verhouding met Sony en Canon
- Groeiend lens line-up met excellerende Z-objectieven
Zwakke punten van de Nikon Z7 II
- Geen spectaculaire upgrade ten opzichte van de Nikon Z7
- Beeldkwaliteit is uitstekend maar niet beter dan die van de Nikon Z7
- IJzersterke concurrentie is beter met autofocus en video
Awards voor de Nikon Z7 II
- TIPA-award: Beste expert fullframe camera 2021
- DPReview: Silver Award
- Focus Magazine: Super
- Zoom.nl: Diamant Award
- Digifoto Pro: Platina Award
Focus Magazine over de Nikon Z7 II
‘Dubbele rekenkracht’ kopt Mich Buschman in Focus Magazine (februarinummer 2021) boven zijn interessante review van de Nikon Z7 II. En de dubbele processor is inderdaad de grootste wijziging van de Z7 II ten opzichte van z’n voorganger. En eentje die nogal wat (positieve) gevolgen heeft op vele terreinen.
In alle opzichten sneller
“Dankzij twee Expeed 6-processoren is de werking in alle opzichten sneller dan bij de Z7 met enkele processor; zowel bij foto als bij video”, schrijft Mich. De Mark II is ook verbeterd op andere vlakken, zoals seriesnelheid, buffer, videospecs en autofocus.
Trefzekere autofocus
De hogere rekenkracht van de twee processoren is merkbaar bij de autofocussnelheid, aldus Mich. “Ook bij weinig licht stel je trefzeker scherp, prima te gebruiken bij bijvoorbeeld shows, theater en indoorsporten.” De camera bedient daarbij erg prettig, met een effectieve indeling van toetsen en wielen. De oled-zoeker is helder, met een rustig beeld zonder black-outs.
Soepele overstap vanaf DSLR
Wie overstapt van een Nikon-DSLR treft in de Z II een camera die ‘typisch Nikon’ is, met een herkenbare menustructuur. “Nikon-fotografen zullen daarom snel overweg kunnen met de Z-modellen.” De Z6 II met minder pixels en daardoor grotere photosites is beter geschikt voor sport- en actiefotografie. De Z7 II koop je volgens Mich vooral om z’n grotere, zeer gedetailleerde opnames.
Nagenoeg perfecte systeemcamera
Nikon heeft goed geluisterd naar de kritiekpunten op de eerste modellen en ze vrijwel allemaal gepareerd met de Z7 II en Z6 II. Dit zijn daardoor volgens Mich “nagenoeg perfecte systeemcamera’s, gelet op de mogelijkheden en eisen van nu”. Mooi is ook dat je met de FTZ-adapter de beschikking hebt over ruim 300 AF-S-objectieven. Waarbij al die objectieven profiteren van de in-body beeldstabilisatie en de oog/gezichtsherkenning bij mens en dier.
Focus Predicaat Super
Kortom is de Nikon Z7 II “een heel aantrekkelijke systeemcamera: up-to-date, stil werkend, met fantastische resultaten: gestoken scherp en gedetailleerd.” De dubbele processoren zetten echt zoden aan de dijk. Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het hoge cijfer 9.4.
Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>
Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>
Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>
Digifoto Pro over de Nikon Z7 II
De Nikon Z7 II is een stuk aantrekkelijker dan z’n voorganger, aldus Dré de Man van fotomagazine Digifoto (maartnummer 2021). Hij heeft verbeteringen die er niet om liegen, zoals twee ExPeed-processoren, twee kaartsleuven en veel betere videospecs. Hoe goed is de Z7 II?
Duidelijk snellere autofocus
Die twee processoren zorgen voor een duidelijk snellere autofocus, tot liefst drie keer sneller. Daarbij is ook de lichtgevoeligheid van het autofocussysteem een stuk verbeterd. Dré merkt dat ook in de praktijk: hij komt met veel meer scherpe beelden thuis. Vooral bij snelbewegende onderwerpen is het verschil merkbaar. Het mooie is dat Nikon onder andere de autofocus via firmware-updates voortdurend verbetert.
Nikon Z7 II versus Nikon D850
Dré heeft de Z7 II ook vergeleken met z’n DSLR-broer: de Nikon D850. Die heeft een sterk vergelijkbare sensor aan boord, waardoor je ook een vergelijkbare beeldkwaliteit verwacht. Groot verschil is echter dat de Z-objectieven zoveel scherper zijn dan de objectieven voor DSLR’s. Dat verschil is zo groot dat je soms een twee keer hogere ruisonderdrukking kunt instellen en daarmee een twee keer hogere ISO kunt kiezen. En de voordelen van de Z-camera’s ten opzichte van de D-camera’s zullen de komende jaren volgens Dré alleen nog maar toenemen.
Prima dynamisch bereik
In het lab blijkt de Z7 II ook enorm goed. Zo heeft hij volgens Dré een prima dynamiek, die het beste is van de door Digifoto geteste camera’s. Er is daardoor heel veel informatie op te halen uit de schaduwen en lichte partijen in je foto’s.
Platina Award
Al met al is de prijs/kwaliteit-verhouding van de Z7 II sterk verbeterd. En ook is de camera geschikter geworden als allrounder. “Ook de steeds beter en uitgebreider wordende unieke Z-objectieven maken de Z7 II een heel stuk beter en aantrekkelijker dan ze Z7 ten tijde van de introductie”. Eindoordeel: Platina Award.
Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>
Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>
Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>
DPReview over de Nikon Z7 II
De Nikon Z7 II lijkt misschien een subtiele update van z’n voorganger, maar de verbeteringen vergroten de aantrekkingskracht voor de doelgroep, aldus reviewers Carey Rose en Richard Butler van DPReview. Belangrijkste verbeteringen: de tweede kaartsleuf, de optie om verticale bedieningsgreep toe te voegen en betere autofocus-prestaties.
DSLR-overstappers voelen zich thuis
Carey en Richard waren al onder de indruk de originele Z7: dat was al een mooi ‘gepolijste’ systeemcamera. Voor hen geen verrassing dus dat de Z7 II ook weer een zeer goede camera is. Hij reageert snel en biedt een gebruikservaring waar overstappers van een Nikon DSLR zich onmiddellijk bij thuis zullen voelen.
Mindere autofocus dan concurrenten
Minpunten betreffen de autofocus, hoewel die alleen maar opvallen doordat de concurrentie hier ijzersterk is. Dan gaat het vooral om de werking van de eye-autofocus en op de autofocus-tracking bij bewegende onderwerpen. Probleem is vooral de manier waarop AF-veldstanden, gezichtsdetectie en tracking op elkaar inwerken. Dat werkt bij Canon en Sony soepeler en gebruiksvriendelijker.
Favoriete ergonomie
Op andere punten die de gebruikservaring betreffen, is de Nikon Z7 II juist erg sterk. Zo behoort de ergonomie van de camera voor de reviewers tot de favoriet onder de huidige fullframe systeemcamera's.
Uitmuntende beeldkwaliteit
Het beste nieuws volgens Carey en Richard: de uitmuntende beeldkwaliteit van de originele camera vind je ook terug in de Mark II. Vooral door het feit dat je de ISO 64-modus kunt gebruiken, zijn er niet veel camera’s die de Z7 II kunnen verslaan op het punt van beeldkwaliteit.
Silver Award met 89% score
Kortom de Nikon Z7 II heeft wellicht geen oogverblindende nieuwe functies, maar het is een enorm capabele allrounder, hij is zeer bruikbaar en merkbaar goedkoper dan zijn concurrenten. De beeldkwaliteit is uitstekend, de autofocus is solide en de videospecs zijn goed. DPReview geeft hem de Silver Award met een score van 89%. Goud krijgt hij niet, omdat hij zijn concurrenten in geen enkel specifiek opzicht echt overtreft.
Beste camera voor landschapsfotografie
In een update van eind mei 2021 heeft DPReview de Nikon Z7 II bestempeld als 'beste camera voor landschapsfotografie'. Daarmee verslaat hij de vorige vaandeldrager op dit gebied: de Sony A7R Mark IV. Belangrijkste reden om de Z7 II deze belangrijke status te geven is de combinatie van hoge resolutie met een laagste ISO van 64. Daardoor vangt hij meer licht dan z'n concurrenten, waardoor hij een voorsprong heeft in beeldkwaliteit.
Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>
Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>
Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Nikon Z7 II
- Chip Fotomagazine (full review, meinummer 2021): De reviewer van Chip zwaait de Nikon Z7 II buitengewoon veel lof toe. “Na de uitstekende prestaties van het kleinere zustermodel waren de verwachtingen voor de Z 7II hoog gespannen. En de gestabiliseerde 45-megapixel sensor lost die verwachtingen volledig in.”
Die sensor presteert uitmuntend, vooral wat betreft ruisvorming. Maar ook het dynamisch bereik is uitmuntend. “Zelfs bij hogere ISO-waarden verschijnen storende pixels slechts onopvallend in beeld. En ook op print zijn de resultaten erg goed.”
Ook bij tegenlicht presteert de Nikon Z7 II indrukwekkend. “Zelfs bij fotograferen tegen de zon in maakte we nog krachtige landschapsfoto’s met enorm veel details.”
Kortom, ook volgens Chip is de Z7 II een uitstekende camera, die “als geroepen” komt om Nikon door moeilijke tijden te helpen. Het is een consequent goed doordachte en krachtige professionele camera. “Deze krachtige dslm is zonder meer de beste optie om in het jonge Z-systeem te stappen.” Eindscore: 94/100. Daarmee scoort hij precies hetzelfde als de duurdere Canon EOS R5 en net iets minder dan de Sony A7R IV (96/100).
- Review Nikon Z6 II en Z7 II systeemcamera’s door Bas Uijlings, professioneel bruidsfotograaf: “Nu ik wat ervaringen met de Nikon Z6 II en Z7 II heb kunnen opdoen in een praktijksituatie, weet ik het zeker dat ik binnenkort een nieuwe body in mijn koffer erbij heb. Deze kleine camera’s bieden echt zo veel als je ziet wat ze kunnen qua snelheid, beeldkwaliteit en betrouwbaarheid. Echt gaaf en met een veelbelovende line-up aan nieuwe lichtsterke Nikkor Z-objectieven gaat het de komende jaren alleen nog maar mooier worden!”
“Welke van de twee het voor mij gaat worden? Ik denk allebei. De Z6 II vooral voor video en de Z7 II voor enorme vergrotingen. We hebben al veel camerabody’s in de koffer, maar door de combinatie van het lage gewicht, de compatibiliteit met alle objectieven die ik gebruik, de robuustheid, snelheid, het dubbele kaartslot en de relatief lage aanschafprijs van de body’s is dit echt een no brainer! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze review.” Bekijk het hele review van Bas Uijlings >>
- Photographyblog.com (Amy Davies, full review: Nikon heeft een ‘probleem’ met de nieuwe Z7 II: de originele Z7 was al zo goed, dat de Mark II weliswaar ook uitstekend is, maar hij is geen grote sprong voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger.
Maar wat ook waar is: professionals en high-end enthousiastelingen halen met de Z7 II een veel completer systeem in huis dan voorheen. Inmiddels is een groter aantal (native) lenzen en ook accessoires beschikbaar.
De Z7 II is dus een uitstekende camera en een uitstekende investering in het Z-systeem. Toch had Amy graag een grotere upgrade gezien van de autofocus-mogelijkheden. Vooral omdat concurrenten hebben laten zien wat er precies mogelijk is met de huidige stand van de techniek.
Ben je een fotograaf die vooral statische onderwerpen fotografeert, dan heb je geen enkel probleem. Maar voor actie en sport lijkt het erop dat Nikon er nog niet helemaal is met z’n spiegelloze modellen. Terwijl Sony en Canon daar wel klaar voor zijn.
Heb je al een Z7 dan is het onnodig om te upgraden, aldus Amy. Overweeg je je eerste Z-camera, dan is het logisch om voor de nieuwe Z7 II te kiezen als je budget toereikend is.
Al met al is de Nikon Z7 II een uitstekende camera, met een groot aantal features die een breed scala aan professionele en high-end enthousiaste fotografen zal aanspreken. De tweede kaartsleuf is een bonus als het absoluut essentieel is dat je foto's niet verloren gaan. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (Phill Hall, full review): Alle updates van de Z7 II zijn zeker welkom voor Phill. Maar hij heeft het gevoel dat Nikon met deze tweede versie van de Z7 op safe heeft gespeeld. Hij had graag een grotere sprong voorwaarts gezien om van de Z7 II echt een serieuze bedreiging te maken voor de Canon EOS R5 en de Sony A7R IV.
Naar alle waarschijnlijkheid houdt Nikon deze technologie onder de pet voor een geheel nieuw model. Daardoor voelt het uitbrengen van de Z7 II een beetje als een noodoplossing.
Maar toch: de Nikon Z7 II heeft veel te bieden. Hij is aanzienlijk voordeliger dan zijn rivalen, en de bouw, het gebruik en de beeldkwaliteit zijn allemaal uitstekend. Hij heeft dan wel geen opvallende functie die hem onderscheidt van zijn concurrenten, maar de Nikon Z7 II levert solide prestaties over de hele linie en is een geweldige spiegelloze camera. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): Volgens Michael Topham van het grote Britse tijdschrift Amateurphotographer staat de Z7 II niet ver is af van de originele Z7. Het is een relatief kleine update. Maar toch heeft Nikon hierbij geluisterd naar constructieve feedback van critici en ernaar gehandeld. Resultaat: een uitstekende spiegelloze camera met hoge resolutie.
De opvallendste verbetering is de introductie van een tweede kaartsleuf. Die is essentieel voor fotografen die niet het risico willen lopen kostbare afbeeldingen te verliezen als een van de geheugenkaarten defect raakt.
Andere verbetering: de dubbele beeldprocessors die zorgen voor meer snelheid op verschillende gebieden. Hij schiet slechts 1 fps sneller, maar met een diepere buffer en 10 fps opnamen (enkelvoudige AF). Hij kan nu sneller meer onbewerkte bestanden opnemen dan de Nikon D850. Ook andere verbeteringen zijn welkom bij Michael, zoals 4K-video met 60 fps en nauwkeurig scherpstellen in donkere omgevingen.
Michael is een fan van de wijze waarop Nikon de gezichts-, oog- en dierdetectiemodi heeft geïntegreerd in de modus voor brede autofocus, en deze snel toegankelijk maakt via het iMenu. “De scherpstelprestaties zijn respectabel, maar nog steeds niet perfect voor actie- en sportfotografen met alleen 9-punts dynamisch veld-AF en geen groepsveld-AF.”
De bediening en plaatsing van de bedieningselementen is precies goed op alle modellen uit de Z-serie. De Z7 II ligt fantastisch in de hand en is een genot om op te pakken en te gebruiken.
Volgens Michael is de beeldkwaliteit fantastisch. Ten opzichte van de voorganger is er geen verbetering, maar dat hoeft ook niet, want de beeldkwaliteit is opmerkelijk indrukwekkend. Je hebt ook een geweldig grote speelruimte bij het verwerken van raw-bestanden.
En dan de prijs/kwaliteit-verhouding. Die ligt heel hoog. Vergelijk je hem met de duurdere Sony A7R IV en de veel duurdere Canon EOS R5 dan is de Nikon Z7 II goed geprijsd voor zo'n indrukwekkende fullframe camera met hoge resolutie.
Kortom: de Z7 II biedt een kleine, maar belangrijke verversing van een van de favoriete fullframe systeemcamera's met hoge resolutie van Michael. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Ephotozine.com (full review): De Nikon Z7 II lijkt misschien een ‘subtiele’ update van de originele Z7. Maar hij biedt volgens de reviewer een reeks updates die deze camera tot een uitstekend allround camera maken. De toevoeging van de SD-kaartsleuf maakt de camera betaalbaarder en biedt een back-upoptie voor wie dat nodig heeft. Ook het overzetten van afbeeldingen wordt eenvoudiger.
De camera heeft ook een snelheidsverbetering ondergaan dankzij de dubbele beeldprocessors. Continu fotograferen met 10 fps is een aardige hobbel die de Z7 genomen heeft. Je profiteert ook van 4K 60fps video-opname, iets dat de Z7 II competitiever maakt ten opzichte van concurrenten in dit prijssegment. Daarnaast is er nog een verbeterde AF-gevoeligheid tot -3EV.
De bediening van de Z7 II is uitstekend. In combinatie met de zeer hoogwaardige lenzen uit de Z-serie biedt hij een indrukwekkende beeldkwaliteit. De beelden die je ermee schiet, bieden een niveau van scherpte en detail dat niet altijd direct zichtbaar is.
Fotografeer je vaak bij weinig licht en heb je geen resolutie van 45.7MP nodig, dan kun je beter kiezen voor de Nikon Z6 II, die op dat vlak betere resultaten haalt en een stuk voordeliger is.
De Z7 II is zeer geschikt voor bruilofts-, portret- en modefotografie. Bij deze genres komen de gerespecteerde kleurweergave van Nikon en de gezichts/oogherkenning van de Z7 II zeer van pas. Dankzij de hoge resolutie sensor is de camera ook uitstekend voor landschaps- en architectuurfotografie. Toegevoegde bonus is dat de lenzen uit de Nikon Z-serie een uitstekende kwaliteit bieden. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Camerajabber.com (full review): Nikon heeft een tweede kaartsleuf toegevoegd aan z’n Z7 II. Daarmee corrigeert Nikon de grootste zorg die fotografen hebben over de originele Z7. Ook mooi is het toevoegen van een tweede Expeed 6-processor. Dat verhoogt de snelheid van continu-opnamen, brengt 4K-video naar 60fps, verdiept de diepte van de burst en verbetert de mogelijkheden van het autofocussysteem bij weinig licht.
Dit is een solide update volgens de reviewer. Wel zou het mooi geweest zijn als de zoeker een hogere resolutie had gekregen en als er een vari-angle scherm was toegevoegd in plaats van het huidige kantelbaar scherm. De reviewer denkt dat dit soort wensen vervuld zullen worden met de toekomstige Z7 III.
De Nikon Z7 II zal volgens de reviewer meer DSLR-fotografen verleiden om over te stappen op spiegelloze fullframe fotografie.
- Techradar.com (Tim Coleman, full review): De Nikon Z7 II is een ‘subtiele evolutie’ van de originele Z7. Die heeft twee kaartsleuven opgeleverd plus dubbele processors die de allround prestaties verbeteren. Elders is het wonderbaarlijk bekend terrein. Het Nikon Z-systeem groeit gestaag. Tim had graag een grotere upgrade gezien, maar deze Z7 II maakt wel dat de overstap naar Nikon spiegelloos er nu veilig uitziet, als je het geld ervoor hebt. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Dpreview.com (Carey Rose, initital review): De presentatie van de Z7 II heeft Carey niet van z’n sokken geblazen. Maar dat betekent niet dat hij het geen uitstekende camera vindt. Als je de Z7 II naast alle concurrenten zet, blijkt de Z7 II een geloofwaardige tegenstander. En wat dan ook blijkt: hij is de goedkoopste, met een flinke marge. Carey vergelijkt hem dan met de Canon EOS R5, de Sony A7R IV en de Panasonic S1R.
Dat maakt de Z7 II makkelijk om aan te bevelen, uiteraard in afwachting van de uitvoerige tests van DPReview. Zo moeten de reviewers de beeldkwaliteit en de autofocusprestaties nog analyseren. Die beeldkwaliteit is naar verwachting bekend (hij heeft dezelfde sensor als de voorganger). En Nikon belooft betere AF.
Had Nikon verder kunnen gaan met de Mark II? Nikon heeft zeker een aantal punten op de verlanglijst van DPReview afgestreept. Maar een nieuwe, beter presterende sensor of een sensor met een hogere resolutie was niet verkeerd geweest. Al is de waarheid volgens Carey dat het verschil tussen 45.7 en bijvoorbeeld 61 megapixel geen dealbreaker zal zijn.
Een mogelijke dealbreaker is wel het extra dynamische bereik van Nikons ISO 64-modus. Overigens zijn niet alle wensen van DPReview op autofocusgebied aangepakt, maar dat kan nog komen via firmware-updates.
Als je al een Z7 bezit, moet je dan upgraden? Carey denkt dat slechts zeer weinig professionals de dubbele kaartsleuven of een batterijgreep dusdanig nodig hebben dat ze dit overwegen. Maar juist deze updates kunnen DSLR-bezitters over de streep trekken om naar het Z-systeem over te stappen. Bijvoorbeeld bezitters van Nikons high-end D850.
- Klantreview op Cameranu.nl: “De originele Z7 was prima voor landschappen en architectuurfotografie maar niet voor bewegende mensen, dieren etc. Daar was ie onbruikbaar voor.
Deze Z7 II kan wel bewegende objecten vastleggen. De autofocus is hier ondertussen wel goed voor geschikt. Het is nog steeds geen camera voor sportfotografie, maar daar is ie ook niet voor gemaakt. Met de Z7 II in combinatie met Z-mount objectieven kan je zulke geweldig scherpe beelden vastleggen. Heerlijk! Ook bij hogere ISO-waarden vind ik Nikon nog steeds één van de betere camera's.
De ergonomie van Nikon vind ik nog steeds het beste. Maar de grip van de Z-serie is wel een stuk kleiner dan van de D850, D5, dat is voor mijn handen geen probleem. Wanneer je grote handen hebt, en met name dan ook nog wat dikkere vingers, kan de grip wat te kort zijn voor je pink en mogelijk ook ringvinger. En ik vind het ook jammer dat het beeldscherm alleen naar boven en beneden kan kantelen. Ik ben dan geen vlogger, maar in portraitstand vanaf de grond een foto van een boom willen maken met groothoek lens gaat dan ook niet zonder zelf op de grond te gaan liggen.
Je camera kunnen gebruiken en/of laden met een powerbank is heel erg fijn. Maar verder.. Prima camera. Als je met deze camera met Z-mount lenzen geen mooie plaatjes kan schieten, dan ligt het niet aan het materiaal.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Mijn meest superieure camera! Prachtige upgrade van mijn Z7, heerlijk snelle camera, super beeld. Zo licht in gewicht vergeleken met mijn D750. Erg blij mee!” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Gallery op Nikon.nl: Benieuwd naar mooie beelden die met de Nikon Z7 II zijn geschoten? Bekijk dan zeker de schitterende foto-gallery op Nikon.nl, foto’s om van te watertanden! Bekijk de gallery >>
Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>
Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>
Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z7 II
- Ultieme beeldkwaliteit: fullframe 45.7 megapixel sensor
- Dé camera voor professionele landschaps- en architectuurfotografen
- Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
- Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
- Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
- Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps
- Snelle schieter: 10fps met volledige autofocus
- Enorme buffer: tot 200 jpegs of 124 raws in één burst
- Extra grip: geschikt voor de optionele batterygrip MB-N11
- Robuust: volledige afgedicht tegen stof en spatwater
- Lichtgevoelig: ISO-bereik van 60-25.600, uitbreidbaar tot 102.400
- Mens én dier: eye-AF voor foto én video
- Slimme feature: opladen via USB-C terwijl je bezig bent
- Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
- Goed verbonden: wifi- en bluetooth-connectiviteit
Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>
Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>
Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>
Alle resolutiemonsters op een rij
Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).
- Canon EOS R5 Mark II: fullframe, 45MP >>
- Fujifilm GFX 100 II: middenformaat, 100MP >>
- Fujifilm GFX 100S II: middenformaat, 100MP >>
- Hasselblad X2D 100C: middenformaat, 100MP >>
- Leica Q3: fullframe, 60MP >>
- Leica Q3 43: fullframe, 60MP >>
- Nikon Z9: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z8: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z7 II: fullframe, 46MP >>
- Panasonic S1R: fullframe, 47MP >>
- Sony A1: fullframe, 50MP >>
- Sony A1 II: fullframe, 50MP >>
- Sony A7R V, fullframe, 61MP >>
- Sony A7C R, fullframe, 61MP >>
Alle Nikon Z-lenzen op een rij
Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>