Nikon Z7 II: fullframe systeemcamera met hoge resolutie

Nikon heeft op 14 oktober de nieuwe Z7 II gepresenteerd. Die volgt de Nikon Z7 uit 2018 op. Die systeemcamera is zeer goed gereviewd en de favoriet van menig landschaps-, bruiloft- en architectuurfotograaf. Belangrijkste vernieuwingen: meer power dankzij een tweede beeldprocessor plus een tweede geheugenkaartsleuf. Alle belangrijke reviews zet ik straks weer voor je op een rij!

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K/60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Release datum: december 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body + lens: 3.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z7 II

 • Ultieme beeldkwaliteit: fullframe 45.7 megapixel sensor
 • Dé camera voor professionele landschaps- en architectuurfotografen
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
 • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps

Nikon Z7 IIOok de Nikon Z6 II

Gelijk met de presentatie van de Nikon Z7 II wordt ook de Nikon Z6 II gepresenteerd. Dit is de Z-camera van Nikon met meer snelheid. Hij volgt de Nikon Z6 op, die ook uitstekend is besproken. Sterker nog: hij is Camera van het Jaar geworden bij de EISA-awards 2019-2020.

Mijn preview van de Nikon Z6 II >>

Niet spectaculair

Net als bij de Nikon Z6 II zijn ook de vernieuwingen van de Nikon Z7 II ten opzichte van z’n voorganger niet spectaculair. De rumorsites verwachtten dit ook niet. De Nikon Z7 II heeft bijvoorbeeld dezelfde uitstekende 45.7 megapixel sensor aan boord. Wie nu een Nikon Z7 heeft, zal daardoor weinig reden zien om te upgraden. Maar voor wie nu in een fullframe systeem wil stappen, is de Z7 II wél een bijzonder aanlokkelijke camera.

Nikon Z7 IINikon Z7: tal van Awards

De Nikon Z7 was en is nog steeds een van de topcamera’s van dit moment. Hij heeft tal van Awards ontvangen, onder andere de Silver Award met een score van 89% van het toonaangevende DPReview. Van Digifoto Pro kreeg hij de hoogste Platina Award, van Focus Magazine het predicaat Super, van Zoom.nl de Diamant Award.

Dubbele beeldprocessor

Nikon voegt aan de Mark II nog iets heel bijzonders toe: een tweede Expeed 6-beeldprocessor. De dubbele processor zorgt voor heel veel meer rekenkracht en dus voor heel veel meer power.

Veel snellere camera

Daardoor kun je met de Z7 II nog sneller schieten. De burstsnelheid gaat omhoog van 9 beelden per seconde naar 10 met volledige autofocus. En de buffercapaciteit van de Mark II is maar liefst 3 keer zo hoog als die van z’n voorganger. Die buffer is ook veel sneller.

Nikon Z7 II4K-video met 60fps

De dubbele beeldprocessors maken ook meer mogelijk op het gebied van videografie. Zo heeft de Z7 II de mogelijkheid om intern beelden op te nemen in 4K met 60 beelden per seconde. Voorganger Z7 hield het bij 4K met 30fps. Die 4K met 60fps gaat overigens wel gepaard met een crop, maar die is bijzonder klein: 1.08x. Dit betekent dat je met 4K/60p je beeldhoek net iets kleiner is.

10 bit via HDMI

Maar dat is niet alles. Als je een Atomos-recorder aansluit op de Z6 II geef je een flinke boost aan je 4K-beelden. Zo kan je 10 bits beelden vastleggen als ProRes RAW bestanden. Daardoor blijven alle gegevens van de fullframe sensor van de camera behouden in kleinere bestanden.

Betere autofocus

Andere mooie verbetering is op het gebied van autofocus. Die was al uitstekend bij de Nikon Z7, maar bij de Mark II krijg je er gezichts- en oogdetectie voor mens en dier bij in de zogeheten ‘Wide area AF-modus’. In de Wide area AF-modus kun je zelf bepalen op welk gedeelte de camera moet scherpstellen. Ook kan de Mark II nu in nóg donkerdere omstandigheden scherpstellen. De autofocus werkt tot -4 LW met een f/2-objectief (of lichtsterker).

Nikon Z7 IIFocus op mensen én dieren

De Z7 II loopt sowieso voorop met autofocus. Zo is Oogdetectie AF aan boord. Daarmee volgt de autofocus de ogen van mensen. Dierdetectie AF doet hetzelfde voor katten en honden. En het mooie is: dit werkt zowel voor foto’s als voor video’s.

Prachtig dynamisch bereik

Texturen, patronen en kleuren leg je met de Z7 II betoverend vast. De camera biedt je een ongelooflijk dynamisch bereik, zowel bij hoge als bij lage ISO-waarden. De toongradaties zijn uitzonderlijk vloeiend. Bij portretten reproduceert de Z7 II de huidtinten met een verbluffende nauwkeurigheid.

Camera voor de professional

Nikon maakt de Nikon Z6 II een stuk geschikter voor professionals, en dat is voor hen uitstekend nieuws. Zo was de kritiek op de voorganger dat er slechts één geheugenkaartsleuf op zit. Nikon voegt een tweede kaartslot toe aan de Mark II.

Twee sleuven: voor backup of scheiden foto’s/video’s

Met die 2 kaartsleuven wordt de Z7 II gelijk een stuk veelzijdiger. Je kunt UHS-II SD-kaarten in de ene sleuf en XQD- of ultrasnelle CFexpress-kaarten in de andere sleuf gebruiken. Je camera kun je vervolgens zo instellen dat je de tweede kaart gebruikt voor overloop, voor back-up, om raw-bestanden te scheiden van je jpeg-bestanden en om foto's te scheiden van je video’s. Handig!

Nikon Z7 IIVerticale batterijgrip

Ook mooi voor professionals: op de Nikon Z7 II kun je nu een verticale batterijgrip gebruiken. Zo kun je de nieuwe MB-N11-grip gebruiken. Die beschikt over een ontspanknop en bedieningselementen voor verticale opnamen. Ook heeft deze grip een usb-c-aansluiting, waardoor je twee accu's na elkaar kunt opladen als deze grip is losgekoppeld van de camera.

Nieuwe, betere accu

De Z7 II heeft daarnaast nog een nieuwe EN-EL15c-accu aan boord. Daarmee schiet je 420 foto’s op één lading als je het display op de achterkant gebruikt. Gebruik je de elektronische zoeker dan daalt dat naar 360 beelden.

Up to date met SnapBridge

En dan nog een mooie feature die je in de praktijk veel tijd bespaart. Met de SnapBridge-app van Nikon kun je namelijk firmware-updates op je camera installeren via je smartphone. En Nikon komt nogal eens met firmware-updates die de waarde van je camera steeds verder verbeteren. Je kunt de SnapBridge trouwens ook uitstekend als afstandsbediening gebruiken als je foto’s of video’s schiet.

Nikon Z7 IIBovenaan mijn wishlist

De Nikon Z7 II is al met al een zeer aantrekkelijke camera. Aangezien ik zelf op zoek ben naar een fullframe systeemcamera, is dit er eentje die met stip in de bovenste regionen van mijn wishlist belandt. Samen met de Z6 II. Dat wordt nog lastig kiezen ;)

Nikon, Sony & Canon: drie concurrenten

De Nikon Z7 II en de Nikon Z6 II zijn twee zeer veelbelovende camera’s. Ze concurreren met de fullframe camera’s van Canon en Sony. Het wordt dus heel spannend welke camera’s uiteindelijk het beste uit de bus komen.

Canon EOS R5 & R6

Onlangs presenteerde Canon twee nieuwe fullframe systeemcamera’s. De Canon EOS R5 die een hoge resolutie heeft en dus concurreert met de nieuwe Nikon Z7 II. En daarnaast de Canon EOS R6 met een resolutie van 20 megapixel, die daarmee concurreert met de Nikon Z6 II.

Mijn review van de EOS R5 >>

Mijn review van de EOS R6 >>

Nikon Z7 IISony A7 III & A7R IV

Ook Sony is een belangrijke concurrent. Sony concurreert met z’n A7 III met de Nikon Z6 II. En met z’n A7R IV concurreert de firma met de Nikon Z7 II. Zeer waarschijnlijk komt Sony nog dit jaar met updates van deze twee fantastische camera’s.

Mijn review van de Sony A7 III >>

Mijn review van de Sony A7R IV >>

Panasonic doet ook mee

Voor ons fotografen valt er dus veel te kiezen de komende tijd. De concurrentie is moordend tussen Nikon, Canon en Sony. En dan spreekt Panasonic natuurlijk ook nog een woordje mee, met z’n fullframe S-serie: de S1 en de S1R.

Mijn review van de Panasonic S1 >>

Mijn review van de Panasonic S1R >>

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

Nikon Z7 IIProfessionele reviewers over de Nikon Z7 II

De Nikon Z7 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera wordt pas op 14 oktober 2020 gepresenteerd door Nikon. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Carey Rose, initital review): De presentatie van de Z7 II heeft Carey niet van z’n sokken geblazen. Maar dat betekent niet dat hij het geen uitstekende camera vindt. Als je de Z7 II naast alle concurrenten zet, blijkt de Z7 II een geloofwaardige tegenstander. En wat dan ook blijkt: hij is de goedkoopste, met een flinke marge. Carey vergelijkt hem dan met de Canon EOS R5, de Sony A7R IV en de Panasonic S1R.
  Dat maakt de Z7 II makkelijk om aan te bevelen, uiteraard in afwachting van de uitvoerige tests van DPReview. Zo moeten de reviewers de beeldkwaliteit en de autofocusprestaties nog analyseren. Die beeldkwaliteit is naar verwachting bekend (hij heeft dezelfde sensor als de voorganger). En Nikon belooft betere AF.
  Had Nikon verder kunnen gaan met de Mark II? Nikon heeft zeker een aantal punten op de verlanglijst van DPReview afgestreept. Maar een nieuwe, beter presterende sensor of een sensor met een hogere resolutie was niet verkeerd geweest. Al is de waarheid volgens Carey dat het verschil tussen 45.7 en bijvoorbeeld 61 megapixel geen dealbreaker zal zijn.
  Een mogelijke dealbreaker is wel het extra dynamische bereik van Nikons ISO 64-modus. Overigens zijn niet alle wensen van DPReview op autofocusgebied aangepakt, maar dat kan nog komen via firmware-updates.
  Als je al een Z7 bezit, moet je dan upgraden? Carey denkt dat slechts zeer weinig professionals de dubbele kaartsleuven of een batterijgreep dusdanig nodig hebben dat ze dit overwegen. Maar juist deze updates kunnen DSLR-bezitters over de streep trekken om naar het Z-systeem over te stappen. Bijvoorbeeld bezitters van Nikons high-end D850.
 • Gallery op Nikon.nl: Ongeduldig? Bekijk alvast de schitterende foto-gallery op Nikon.nl. Bekijk de gallery >>

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7 IIBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z7 II

 • Ultieme beeldkwaliteit: fullframe 45.7 megapixel sensor
 • Dé camera voor professionele landschaps- en architectuurfotografen
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
 • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps
 • Snelle schieter: 10fps met volledige autofocus
 • Enorme buffer: tot 200 jpegs of 124 raws in één burst
 • Extra grip: geschikt voor de optionele batterygrip MB-N11
 • Robuust: volledige afgedicht tegen stof en spatwater
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik van 60-25.600, uitbreidbaar tot 102.400
 • Mens én dier: eye-AF voor foto én video
 • Slimme feature: opladen via USB-C terwijl je bezig bent
 • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
 • Goed verbonden: wifi- en bluetooth-connectiviteit

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

 

Online presentatie Nikon Z6 II en Z7 II

Op 14 oktober 2020 om 14.00 uur hield Nikon een online presentatie van de Nikon Z6 II en Z7 II op YouTube. Geweldige beelden! Heb je de presentatie gemist, bekijk hem dan hieronder. Waarschuwing: daarna wil een Z-camera hebben...

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7 en Z7 II zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon D50 is een systeemcamera met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s worden waanzinnig goed besproken. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Nikon Z5 >>

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Mijn preview van de Nikon Z6 II >>

Mijn review van de Nikon Z7 >>

Mijn preview van de Nikon Z7 II >>

Mijn review van de Nikon Z50 >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Nikon Z6 en Nikon Z7 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon Z 70-200mm f/2.8 STelezoom€ 2,79992/100Reviews >>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRTelezoom€ 40980/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzoom€ 35980/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99998/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>
Nikon Z 24mm f/1.8 SGroothoek€ 1,19992/100Reviews>>
Nikon Z 20mm f/1.8 SGroothoek€ 1,24992/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)