Nikon Z7: fullframe systeemcamera met hoge resolutie

De Nikon Z7 is een sensationele fullframe systeemcamera met een hoge resolutie: 45 megapixel. Hij gaat rechtstreeks de concurrentie aan met de Sony A7R III. Platina Award bij fototijdschrift Digifoto Pro. “Nikon heeft met deze Z7 een zeer indrukwekkende camera neergezet.” Alle belangrijke reviews!

Nikon Z7Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 + FTZ adapter | Gewicht body: 675gr | Release datum: september 2018 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body + lens: 3.459 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De highlights van de Nikon Z7

 • Perfecte beeldkwaliteit: fullframe sensor met 45.7 megapixel
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik van 100-25.600
 • Scherpe foto’s: 5-assige beeldstabilisatie levert 5 stops winst
 • Razendsnelle scherpstelling: 493 AF-punten
 • Snelle burst: continu fotograferen met 9 beelden per seconde
 • Helder beeld: elektronische zoeker met 3.6 miljoen pixels
 • Klaar voor de toekomst: Nikon Z lensmount

Nikon Z7Nikon Z7 & Z6: eerste fullframe systeemcamera’s

De Nikon Z7 (45 megapixel, hoge resolutie) en Nikon Z6 (24 megapixel, hoge snelheid) zijn de twee eerste fullframe systeemcamera’s die Nikon uitbrengt.

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Strijd met de Sony A7 en A7R

Nikon gaat met de Z7 en Z6 met volle kracht de strijd aan met Sony. Die is zeer succesvol met z’n A9 en z’n A7- en A7R-series: fullframe systeemcamera’s met onovertroffen beeldkwaliteit en hoge snelheid. Bekijk bijvoorbeeld mijn reviews van de Sony A7 III en de Sony A7R IV. Die markt wil Nikon veroveren op Sony. Of dat Nikon gaat lukken, is afwachten. De reviews van de Nikon Z7 en Z6 zijn in ieder geval meer dan juichend: zie verderop in dit artikel.

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z7Hoge verwachtingen

Zelf heb ik hoge verwachtingen van de populariteit van beide systeemcamera’s. Ze zijn uitstekend besproken door reviewers, beide camera’s slepen allerlei awards in de wacht en dat zal nog wel even zo doorgaan. De prijzen liggen vrij hoog, maar zullen voor veel enthousiaste en professionele fotografen geen belemmering zijn.

Nikon: enorm lenzenarsenaal

Groot voordeel van Nikon boven Sony is het zeer uitgebreide lenzenarsenaal van Nikon. Die zullen (via bijgeleverde adapters) direct geschikt zijn voor de Z7 en Z6. Bovendien komt er speciaal voor de twee fullframe systeemcamera’s (en toekomstige modellen) een nieuwe serie lenzen: lenzen met de Nikon Z-mount.

Nikon: Z-mount lenzen

En Nikon laat er geen gras over groeien. Gelijk met de komst van de Z7 en Z6 zijn er al 4 nieuwe lenzen met de Nikon Z-mount op de markt gekomen. En snel daarna zijn er andere gevolgd. Alle beschikbare lenzen mét mijn reviews vind je onderaan deze pagina.

Nikon Z7Nikon Z7: wat heeft deze topcamera in huis?

Dat de Nikon Z7 een topcamera is verraden de specs al. Die zijn om te watertanden zo mooi. Tegelijk doen ze ook denken aan de specs van 3 andere camera’s: de Sony A7R III, de Sony A9 en de eigen Nikon D850. Kijk je even mee?

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

Geweldige allrounder

Deze fullframe systeemcamera van Nikon heeft een lichtsterke sensor met een ongelofelijke resolutie. De megapixel-teller staat stil bij 45.7 megapixels en het ISO-bereik klokt 100-25.600. Daarnaast is de Nikon Z7 uitgerust met 5-assige beeldstabilisatie en een snel autofocus-systeem met 493 AF-punten. Met de nieuwe grotere Z-lensmount opent Nikon ook de weg voor een reeks nieuwe lenzen, waarvan er 4 al beschikbaar zijn.

Nikon Z7Altijd de perfecte plaat

Met de Nikon Z7 schiet je in elke situatie de perfecte plaat. De stille autofocus heeft 493 AF-punten die 90% van het beeld beslaan. Dankzij z’n ISO-bereik van 100-25.600 hoef je niet bang te zijn voor duistere omstandigheden. Daarnaast blijven je beelden altijd optimaal scherp door de ingebouwde 5-assige vibratiereductie. Die biedt je 5 stops voordeel en werkt ook bij Nikon-objectieven zonder vibratiereductie!

Intuïtieve bediening

De elektronische zoeker (EVF) van de Nikon Z7 levert je een haarscherp beeld, met z’n indrukwekkende 3.6 miljoen beeldpunten. Op het professionele topdisplay lees je de instellingen van je systeemcamera af. En je foto/video-resultaten zie je snel en helder terug: op de achterkant zit een groot, kantelbaar 3.2 touchscreen display.

Uitgebreide videomogelijkheden

Over video gesproken: ook daarin excelleert de Nikon Z7. Hij filmt in 4K UHD met 30 beelden per seconde. En in Full HD met liefst 120 bps, perfect voor slow motion-video’s. Ook je video’s blijven haarscherp en perfect belicht dankzij de snelle en accurate autofocus. En dankzij hulpmiddelen zoals ‘Focus peaking’ en ‘Zebra’.

Nikon Z7Video voor pro’s

Dat de Nikon Z7 ook voor professionele filmers is bedoeld, bewijst de 10-bits 4:2:2 HDMI output. Die maakt het mogelijk om een professionele externe recorder of monitor aan te sluiten. Timecodes worden zowel op je geheugenkaart als op een eventuele externe recorder opgeslagen.

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

Verbonden met de wereld

Met de Nikon Z7 deel je makkelijk al je foto’s en video’s via wifi en de gratis SnapBridge-app. Ook kun je met de app je camera handig op afstand bedienen door de zoomfunctie en ontspanner. Daarnaast is de camera ook compatibel met de WT-7 Wireless Transmitter voor het gebruik van HTTP en FTP toegangspunt-standen. Je laadt je systeemcamera binnen een mum van tijd op met de ingebouwde USB-C aansluiting.

Robuuste body om te zoenen

De body van de Nikon Z7 is niet alleen lekker om te zien, hij heeft ook alles in huis wat je van een topsysteemcamera verwacht. De body is gemaakt van een robuuste magnesium legering. Hij is licht en compact, maar je hebt wel een echte Nikon-camera in handen: qua greep, menu en bediening hou je dat mooie Nikon DSLR-gevoel. Onder alle weersomstandigheden staat de Nikon Z7 z’n mannetje (m/v): hij is aan alle kanten zorgvuldig afgedicht. Voor jarenlang foto/video-plezier!

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

Update: opvolger Nikon Z7 II!

De Nikon Z7 heeft een opvolger: de Nikon Z7 II. Ben je benieuwd naar deze nóg betere fullframe systeemcamera? Bekijk mijn review!

Mijn review van de Nikon Z7 II >>

Nikon Z7 II op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z7

De Nikon Z7: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon Z7

 • Uitstekende elektronische zoeker: helder en scherp beeld zonder black-out
 • Enorm potentieel door grote lensvatting
 • Uitstekende beeldstabilisatie: 5 stops winst
 • Excellente beeldkwaliteit: uitzonderlijke details, natuurlijke kleuren
 • Groot dynamisch bereik en ruisarme beelden
 • Uitstekende autofocus: snel en trefzeker
 • Hoge video-kwaliteit voor video-liefhebbers
 • Uitklapbare touchscreen is mooi en handig
 • Stille sluiter
 • Robuuste en weerbestendige camera
 • Compacte body ligt goed in de hand
 • Ideale ergonomie: vertrouwd voor Nikon-fotografen
 • Groeiend arsenaal van uitstekende Z-lenzen

Zwakke punten van de Nikon Z7

 • Slechts één kaartsleuf
 • Autofocus wisselend bij minder licht en bewegende onderwerpen
 • Niet eerste keuze voor sport/actie
 • Video niet van professioneel niveau

Awards voor de Nikon Z7

 • DPReview: Silver Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Goud Award
 • Amateur Photographer: Gold Award

 

Nikon Z7Digifoto Pro over de Nikon Z7

Fototijdschrift Digifoto Pro biedt als eerste fototijdschrift een uitvoerige en prachtige review, in het oktobernummer 2018. Reviewer Dré de Man steekt z’n lof niet onder stoelen of banken onder de kop ‘Vliegende start’... Hoe goed is de Z7?

Nikon Z-serie: een nieuwe toekomst

Met de Nikon Z-serie heeft Nikon zichzelf opnieuw uitgevonden, aldus Dré de Man. Nikon zet de eerste stappen in een andere toekomst, “in een parallel universum, zoals je wilt”. De Z-camera’s zijn vanaf de grond opnieuw opgebouwd, inwendig volkomen verschillend van de reflexcamera’s. Waarbij Nikon het volle potentieel van alle digitale onderdelen benut.

Uitstekende elektronische zoeker

Dat zie je bijvoorbeeld in de zoeker. “Werp een blik door de zoeker van de Z-camera’s en wees meteen van vooroordelen met betrekking tot elektronische zoekers genezen.” Vergeleken met de zoekers van de D850 en D850E kreeg De Man zelfs “een duidelijke voorkeur voor het zoekerbeeld van de Z7”. Hij stelt zich veel beter in op helderheidsveranderingen, en de scherpte is vergelijkbaar met die van reflexcamera’s.

Lensvatting met potentie

Ook heeft de Z-serie enorm veel potentieel doordat de lensvatting zoveel groter is. “Daarmee heeft Nikon veel extra ruimte geschapen voor extreem lichtsterke objectieven van hoge kwaliteit.” Ook de huidige Z-objectieven scoren al uitstekend op rand- en hoekscherpte bij grote diafragma-openingen. De beeldstabilisatie van de Z7 is een ander enorm winstpunt ten opzichte van de reflexcamera’s, met maximaal 5 stops winst.

Ideale ergonomie

De body van de Z7 voelt heel vertrouwd aan als je Nikon-fotograaf bent. Je kunt hem comfortabel gebruiken met grote objectieven als de 70-200mm en zelfs de nieuwe 500mm f/5.6. “In combinatie met de zeer goede zoeker heb je een camera die een ideaal werktuig is.”

Beeldkwaliteit vergelijkbaar met de D850

De Z7 heeft dezelfde sensor aan boord als de uitstekende Nikon D850, maar dan uitgebreid met scherpstelpunten voor fase-gebaseerde scherpstelling. Zowel qua dynamiek als qua ruis is er geen enkel verschil te zien tussen de Z7 en de D850. Ook de scherpstelling werkt minstens zo goed als bij de spiegelloze concurrentie. “In 99% van de situaties stelt de camera zeer goed en snel scherp, soms zelfs sneller dan een reflexcamera.”

Video: een uitblinker

Dan de video: ook daarin blinkt de Z7 uit. “De combinatie van 10 bit, 4:2:2 én de full-frame-sensor met een enorme dynamiek maakt de camera geschikt voor beelden van de allerhoogste kwaliteit.”

Nikon Z7: Platina Award

Conclusie: “Aan niets is te merken dat dit de eerste spiegelloze Nikon fullframe camera is, de camera maakt een zeer gerijpte indruk. De voordelen van de camera ten opzichte van vergelijkbare modellen zijn duidelijk.” Behalve tegen fullframe systeemcamera’s, kan de Z7 het ook opnemen tegen de Nikon D850. Dat geeft aan hoe goed de Z7 is. “Nikon heeft dus zowel met de Z7 als met het Z-systeem een vliegende start gemaakt.” Eindoordeel: de hoogste Platina Award.

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Focus Magazine over de Nikon Z7

“Nikon zonder spiegel”, kopt Erik Derycke in zijn uitvoerige review van de Nikon Z7 in Focus Magazine (novembernummer 2018). En hij plaatst hem gelijk tegenover de grootste concurrent: de A7-reeks. Hoe goed is hij vergeleken met de concurrentie

Nikon had iets goed te maken...

Nikon is met de introductie van de Z-serie niet over één nacht ijs gegaan. Er stond veel op het spel. En Nikon heeft de laatste jaren miskleunen gehad, aldus Derycke. Zo was de Nikon 1-systeemcamera geen succes. Ook de KeyMission-actioncamera’s gingen niet als warme broodjes over de toonbank. Enorme misser: de aankondiging van de premium DL-compactcamera’s, waar ik zelf een oogje op had laten vallen. Die werden afgeblazen.

Veelbelovende lensvatting

Een nieuwe misser bij de poging om de markt van de systeemcamera te veroveren, kon Nikon zich niet permitteren. De Nikon Z7 is een spiegelloze camera met een totaal nieuwe lensvatting. Een vatting die volgens Derycke veelbelovend is en allerlei nieuwe lensontwerpen mogelijk maakt. Denk aan zoiets spannends als de komende Nikkor Z 55mm f/0.95 S Noct (bekijk mijn review).

Een echte Nikon

Die Z7 is direct herkenbaar als een echte Nikon. Geen spannende (en verwarrende) wijzigingen aan vormgeving en bediening. “De bedieningselementen zitten waar je ze verwacht, zodat er haast geen leercurve is voor wie een Nikon gewend is.” Maar de body is wel veel compacter dan de Nikon DSLR’s, al is hij net iets groter dan de camera’s uit de Sony A7-reeks. Dat hij niet ‘mini’ is, is wel fijn voor wie er ook omvangrijke objectieven op gebruikt.

Uitklapbaar touchscreen

Robuustheid en weerbestendigheid doen niet onder voor die van de Nikon D850. Het zoekerbeeld is haarscherp en black-out tussen opnames is afwezig. Het uitklapbare touchscreen is mooi en handig, al scoort de nieuwe Canon EOS R op dat vlak meer punten. Professionals hebben wel gemopperd op het ontbreken van een tweede kaartslot.

Geavanceerde beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie is erg geavanceerd, werkt over 5 assen en werkt ook samen met eventuele stabilisatie in de lens. Ook de autofocus is geavanceerd, met een combinatie van fasedetectie en contrastdetectie. “Voor statische onderwerpen werkt de autofocus van de Z7 voortreffelijk. Bij bewegende onderwerpen zijn de resultaten wisselend.” Wat bewegende onderwerpen betreft doet de autofocus van de D850 het beter. Daarmee is de Z7 niet de beste keuze voor wie vaak sport of actie fotografeert.

Opnames vol detail

De sensor is gebaseerd op die van de D850, en de Z7 biedt vergelijkbare prestaties. “De Z7 produceert opnames vol detail en met een groot dynamisch bereik. In raw-formaat kun je daarom de schaduwen ophelderen zonder dat er storende ruis optreedt.” Tot 3200 ISO werkt de ruisonderdrukking uitstekend, zelfs ISO 12800 biedt nog goed bruikbare beelden.

Geloofwaardig antwoord op Sony en Canon

Nikon moest met de Z7 een geloofwaardig antwoord bieden op de fullframe systeemcamera’s van rivalen Sony en Canon. Is ze daarin geslaagd? “Met de Z7 is die opdracht perfect volbracht. De Z7 voelt als een high-end Nikon-camera die een afslankkuur heeft ondergaan: hij biedt de kwaliteit van de D850 in een kleinere en lichtere body, met het voordeel van ingebouwde beeldstabilisatie.” Groot voordeel: met de FTZ-adapter kun je de ruim 100 Nikkor-objectieven ook met de Z-serie gebruiken. Eindoordeel: predicaat Super met het cijfer 9.

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7DPReview.com over de Nikon Z7

DPReview heeft drie van z’n topreviewers op de Nikon Z7 gezet: Dan Bracaglia, Richard Butler en Rishi Sanyal. En brengt zoals altijd weer een zeer uitvoerig, grondig review. Voor camerafanaten (zoals ik) een genot om te lezen. Hieronder de kernpunten.

Meest complete camera voor fotografie en video

De Nikon Z7 is niet alleen de eerste fullframe systeemcamera van dit merk, het is ook de meest complete camera voor fotografie en video. En de Z7 is een opwindende indicator voor wat er allemaal nog gaat komen van dit 101 jaar oude bedrijf. Maar producten van de eerste generatie zijn zelden perfect, en de Z7 is daarop geen uitzondering.

Heel veel goeds

Maar er is natuurlijk ook heel veel goed aan de Z7. Voor het overgrote deel voelt en bedient de camera als een lichtere fullframe Nikon DSLR. En dit geldt voor de plaats van de knoppen tot de menu-layout tot de robuustheid van de bouwkwaliteit tot de comfortabele grip. Toch zijn er kleine verschillen, bijvoorbeeld in de manier waarop het autofocussysteem werkt.

Stille sluiter en IBIS

Dit is ook de eerste Nikon fullframe camera met een bruikbaar stille sluiter en in-body stabilisatie. Beide zijn ongelofelijk bruikbaar. Aan de videokant: er is een grote verscheidenheid aan 4K-video-opties die zowel video-liefhebbers en gevorderde fotografen zullen bevallen. Maar mogelijk niet de gevestigde professionals.

Ruimte voor verbetering

Ruimte voor verbetering is er ook. Technisch biedt de Z7 hetzelfde dynamische bereik van z’n raw-bestanden als de Nikon D850, toch is de bruikbaarheid van het dynamische bereik beperkter. Autofocus is betrouwbaar bij goed licht, maar ‘jaagt’ meer dan gewenst als het donkerder wordt. En AF-tracking als geheel loopt achter op de concurrentie én op de eigen fullframe DSLR’s van Nikon. Zowel de betrouwbaarheid als de bruikbaarheid ervan.

Dynamisch bereik en autofocus

De beste in z’n klasse op het gebied van dynamisch bereik, autofocusprestaties en bouwkwaliteit: dat zijn de 3 kernfactoren waardoor de reviewers zo van Nikons DSLR’s houden. De Z7 is goed gebouwd, maar het dynamisch bereik en de autofocus schieten nog iets tekort.

Enorme stap voorwaarts

Toch is dit een enorme stap voorwaarts voor Nikon camera’s, zeker in termen van video-capaciteiten, beeldstabilisatie en niet te vergeten de nieuwe Z-mount. En voor een product van de eerste generatie is de Z7 enorm indrukwekkend. “For would-be-buyers, waiting another generation couldn't hurt, but Nikon got enough right in the Z7 that we wouldn't talk you out of buying it either.”

Uitzonderlijk goede beeldkwaliteit

Kortom: de Nikon Z7 is een extreem volledige digitale camera, die geschikt is voor een brede range aan fotografische en video-behoeften. Hij biedt uitzonderlijk goede beeldkwaliteit en zeer goede 4K-video in een lichtgewichte, goed gebouwde camera met in-body stabilisatie. Autofocus is minder betrouwbaar dan de concurrentie, en de buffer kan beperkend zijn voor het schieten van snelle actie. Maar al met al is de Z7 een genot om mee te schieten.

Silver Award

Eindoordeel van DPReview: de Silver Award met een score van 89%. Interessant is nog dat de reviewers de direct concurrent – de Sony A7R III – net iets beter vinden. Die scoort een Gold Award met 90%. “These differences aren't huge, but overall, the a7R III will likely be the more capable option for most users.” En de Canon EOS R vinden ze net iets minder. “While both cameras represent first attempts at something new, the EOS R feels a touch unfinished, in a way that the Z7, for all of our caveats, does not.”

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Andere (professionele) reviewers over de Nikon Z7

 • Zoom.nl (full review, website): “Een totaal nieuw verhaal”, kopt Zoom.nl boven z’n review. Dat nieuwe slaat natuurlijk op het nieuwe avontuur van Nikon met systeemcamera’s. Maar ook op de geheel nieuwe lensvatting. Die erg grote vatting is bijna even groot nieuws: hij maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van zeer lichtsterke lenzen.
  Volgens Zoom is de Z7 “een erg fijne camera”, die vertrouwd voelt, ook al is het ontwerp totaal nieuw. “De Z7 is ergonomisch gezien een knappe camera, want voor Nikon-fotografen voelt de camera ook direct vertrouwd.” Hij voelt in de praktijk als “een verlengstuk van je oog, zoals het een goede camera betaamt.” Hij doet wat hij moet doen en “voelt snel, wakker en gemaakt voor het zwaardere werk.” De heldere grote zoeker is geweldig. Datzelfde geldt voor de autofocus, die geen enkele moeite om snel en accuraat scherp te stellen.
  Dan de beeldkwaliteit. De beelden zijn volgens Zoom.nl “zonder uitzondering fraai van detail, balans en kleuren. Qua beeldkwaliteit ontlopen de D850 en deze Z7 elkaar niet veel, wat natuurlijk een compliment is voor deze nieuwe Z7.” Ook het dynamisch bereik ligt op een erg hoog niveau. En ruis kom je bijna niet tegen bij mindere lichtomstandigheden. En ook de beeldstabilisatie werkt in je voordeel.
  Kortom: “Nikon heeft met deze Z7 een zeer indrukwekkende camera neergezet.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.4. Zoom.nl heeft ook de Nikon D850 besproken, eveneens een Diamant Award met het cijfer 9. En de Sony A7R III kreeg van Zoom.nl de Diamant Award met cijfer 8.7. Allemaal mooie scores dus.
 • Chip Fotomagazine (full review, novembernummer 2018): De Nikon Z7 is feitelijk een Nikon D850 spiegelreflex, maar dan in de body van een systeemcamera. “En dat is heel goed nieuws, want de D850 behoort tot de beste camera’s van Nikon. Nu krijg je dus de geweldige prestaties van de dslr in een handzamere camera, met daarbij een pijlsnelle autofocus als bonus.”
  Voor de rest werkt alles grotendeels hetzelfde. Waarbij het geweldig is dat de autofocus ook werkt met F-lenzen die je via de adapter op de Z7 zet, “dit werkt verrassend goed”. De Z7 stelt ook in dat geval snel en goed scherp.
  Chip is erg enthousiast over de Nikon Z7. “Hij voelt goed aan, de beeldkwaliteit is super en de vele extra’s – zoals beeldstabilisator, Ultra HD-video en (open) wifi – maken het geheel af.” Alleen een tweede kaartslot zou nog fijn zijn. “Voor een nieuwe cameraserie is dit echter een geweldig begin!”
  Eindoordeel: ‘Zeer goed’ met een totaalscore van 92/100. Chip zet er ook de totaalscore bij van de Nikon D850: 94/100. En van de Grote Concurrent Sony A7R III: 96/100. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar.
 • Techradar.com (full review, Matt Golowczynski): Later zullen we terugkijken op de introductie van de Z7 als het begin van iets belangrijks. De Nikon Z7 is niets minder dan een triomf van formaat. Voor een camera van de eerste generatie presteert hij veel beter dan de reviewers hadden verwacht. De solide sensor in combinatie met effectieve in-body beeldstabilisatie plus de prachtie EVF, de excellente bediening, de zeer competente autofocusprestaties en het geweldige overall gevoel maakt deze camera een plezier om te gebruiken.
  Voor een sportcamera is het misschien niet de juiste keuze, vanwege de wat minder snelle burst-prestaties. En bedenk ook dat de prijs behoorlijk hoog ligt. Van de fullframe systeemcamera’s is de Z7 bijna de duurste van dit moment. Maar toch is het volgens de reviewers niet moeilijk om onder de indruk te zijn van de Nikon Z7. Nikon zal terecht ongelofelijk trots zijn op wat het hier heeft neergezet met de Z7. “This really is an exceptional way to kick off a new system.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Trustedreviews.com (full review, Amy Davies): De Z7 is een van de beste camera’s van dit moment. Nikon heeft niet geprobeerd z’n DSLR’s in bescherming genomen, maar heeft alles op alles gezet om een high-end systeemcamera te maken die voelt als een traditionele Nikon. En is daarin vrijwel helemaal geslaagd.
  Ben je al een Nikon DSLR-fotograaf, dan pak je de Z7 en kun je hem op vrijwel dezelfde manier gebruiken als je gewend bent. Dat maakt het extreem aantrekkelijk om over te stappen voor wie wil profiteren van de voordelen van een spiegelloze camera, maar beducht is voor alle veranderingen die die overstap met zich meebrengt.
  Afgezien van het nadeel dat de Z7 maar 1 kaartslot heeft, is deze camera een vrijwel perfecte eerste stap in wat ongetwijfeld de toekomst zal zijn voor Nikon en zijn concurrenten. De Nikon Z7 is een echt alternatief voor de Sony A7R III. De Z7 heeft meer dan de verwachtingen overtroffen die de reviewer had voor de eerste fullframe systeemcamera van Nikon.
 • Nikon Z7Amateurphotographer.co.uk (full review, Andy Westlake): Deze fullframe systeemcamera van Nikon is opmerkelijk volledig voor een product van de ‘eerste generatie. Het is een van de beste camera’s die Nikon ooit heeft gemaakt, aldus Andy. Mooie review, ik geef hem wat uitgebreider weer.
  Vanaf het eerste moment dat duidelijk werd dat Nikon met een fullframe systeemcamera zou komen, was het voor iedereen de vraag: gaat het Nikon lukken echt een goede camera neer te zetten? Eentje die de bestaande Nikon-fotografen zou overhalen in te stappen in dit opwindende nieuwe avontuur. En het antwoord is: het is Nikon gelukt. Het is absoluut een verbazingwekkende camera, die voelt als een doordachte, gerijpte Nikon.
  Vergelijk je hem met de D850, die over vergelijkbare specs beschikt, dan voelt de Z7 zoveel slanker en meer ‘terug naar de kern’. Nikon was niet geobsedeerd om de camera zo klein mogelijk te maken. En het resultaat is dat de body erg comfortabel aanvoelt en de bediening absoluut gemakkelijk maakt. De Z7 ziet eruit en werkt precies zo als je van een high-end Nikon verwacht. Zelfs de meest ‘die hard’ DSLR-fotografen worden verleid om hem uit te proberen. En degene die dat doen zullen merken dat hij even goede resultaten neerzet als Nikon beste DSLR aller tijden, maar dan in een kleinere en lichtere verpakking. Daar komt dan nog de enorme voordelen van in-body stabilisatie bij. Plus een superbe zoeker.
  Hoe doet de Z7 het in vergelijking met de concurrerende fullframe systeemcamera’s? De reviewer is een fan van de geweldige Sony A7R III. Maar al met al is de Z7 beter in heel veel opzichten, vooral dankzij z’n superbe bediening. “There are areas where the Sony is still ahead, most obviously its superior continuous autofocus and tracking, along with the inclusion of two memory card slots. But not every photographer needs these features, and the Z 7 delivers image quality that’s every bit as good at the A7R III while being distinctly more pleasant to use.”
  Het lijkt erop dat Nikon alles op alles heeft gezet om de perfecte camera neer te zetten. En in dat opzicht is hij ook beter dan de Canon EOS R. Ook de Z7 brengt z’n eigen minpunten en irritaties mee, net als elke camera. Maar overall is het een geweldige camera. “Indeed for applications where its few specific weaknesses are unimportant, I think that on balance, it’s the best camera on the market right now, either mirrorless or DSLR.” Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com (full review, Hillary Grigonis): De Z7 bewijst dat Nikon er klaar voor is om systeemcamera’s hoge prioriteit te geven, met mooie features zoals 5-assige beeldstabilisatie, een geüpgrade processor en professionele video-functies. De beeldkwaliteit is excellent, en de prestaties zijn opgewassen tegen vrijwel alle fotografische uitdagingen. De elektronische zoeker is zo goed dat je een optische zoeker niet mist.
  Er zijn wel een aantal verschillen met DSLR die goed zijn om je bewust van te zijn. De kleinere body maakt dat er weinig ruimte is voor fysieke bedieningsmogelijkheden. Hoewel je de ringen en knoppen naar eigen inzicht kunt toewijzen aan voor jou belangrijke functies. Ook is 3D-tracking wat onder de maat, is de flitssynchronisatie-snelheid wat lager, en moet je het doen met een enkel kaartslot. Maar toch is de Z7 een excellente camera dat de verwachtingen van de reviewer zeker overtreft. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (eerste indruk): “Onze eerste indruk van de Nikon Z6 en Z7 is erg goed. De camera's zijn (afgezien van het aantal megapixels) bijna identiek aan elkaar, en liggen vooral heel erg fijn in de hand. Zeker in combinatie met de lichtere objectieven als de 35mm F1.8. Het menu is haast ongewijzigd ten opzichte van de Nikon spiegelreflexcamera's, terwijl er toch veel nieuwe functionaliteiten bij zijn gekomen.”
  “Voor een eerste poging van Nikon om een fullframe systeemcamera op de markt te brengen, is dit zeker niet verkeerd! De camera's gaan gemakkelijk de concurrentie aan met de bestaande Sony A7 III en de Sony A7R III.”
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (eerste indruk): “Een hands-on is altijd een frustrerende ervaring, want je wil zo’n camera veel grondiger en langer testen. In dit geval is het echter minder frustrerend dan normaal, omdat de camera bij een korte kennismaking al zoveel geheimen prijs geeft én een zo goede indruk maakt. De kennismaking met de Nikon Z is een déjà-vu: uit alles krijg je de indruk dat je deze camera al kende. Ondanks het kleine formaat is de camera bijzonder harmonieus. Ik heb wel twee problemen met de camera: de eerste is dat ik hem onmiddellijk verder wil testen (dat kan niet) en het tweede probleem is dat ik hem meteen wil kopen. Dat kan ook niet, maar misschien is dat ook maar beter zo - in ieder geval voor mijn bankrekening."
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Top camera. Eigenlijk een kleinere en lichtere uitvoering van de D850. Uitstekende kwaliteit. Samen met de 24-70 zoom heb je een zeer snelle en geruisloze autofocus. In de stille modus hoor je echt niets! Ideaal voor natuurfotografie. Het menu is even wennen, (te) veel instellingen. Beeldkwaliteit is gewoon Nikon, onovertroffen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top camera! Een erg mooie en veelzijdige camera. Lenzen van Sigma lijken het prima te doen met de FTZ adapter. Vooral met weinig licht is de elektronische zoeker een uitkomst.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z7

 • ISO-bereik van 100-25.600
 • 5-assige beeldstabilisatie levert 5 stops winst
 • Beeldstabilisatie ook compatibel bij objectieven zonder VR
 • Razendsnelle scherpstelling dankzij 493 AF-punten
 • Continu fotograferen met 9 beelden per seconde
 • Elektronische zoeker met 3.6 miljoen beeldpunten
 • 3.2 inch kantelbaar display
 • Nieuwe Nikon Z lensmount
 • Stevige en weerbestendige magnesiumlegering body
 • Voorzien van een top display
 • 4K/UHD filmen met 30 fps
 • Foto's en bestanden delen via Snapbridge
 • Compatibel met de Nikon WT-7 wireless transmitter
 • USB-C aansluiting

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z6 en Z7

Cameranu.nl maakte een prachtige productreview over de Nikon Z7 en Z6, die je hieronder ziet.

Nikon Z7 op Cameranu.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Fullframers maar ook systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (19 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy