Nikon Z6 II: razendsnelle fullframe systeemcamera

Nikon heeft op 14 oktober de nieuwe Z6 II gepresenteerd. Die volgt de Nikon Z6 uit 2018 op. Die systeemcamera is zeer goed gereviewd en mag pronken met de EISA-award ‘Camera van het Jaar’. Belangrijkste vernieuwingen: meer power dankzij een tweede beeldprocessor plus een tweede geheugenkaartsleuf.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/60p (via firmware-update) | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 | Release datum: begin november 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body + lens: 2.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z6 II

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.5 megapixel sensor
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
 • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps
 • Ster bij schemer: autofocus werkt tot -6 LW

Nikon Z6 IIOok de Nikon Z7 II

Gelijk met de Nikon Z6 II wordt op 14 oktober ook de grote broer Nikon Z7 II gepresenteerd. Dit is de Z-camera van Nikon met hoge resolutie. Hij volgt de Nikon Z7 op, die ook uitstekend is besproken en de favoriete camera is van onder meer landschaps-, bruiloft en architectuurfotografen.

Mijn preview van de Nikon Z7 II >>

Niet spectaculair

Spectaculair zijn de vernieuwingen niet ten opzichte van de Nikon Z6, maar dat werd ook niet verwacht op de rumorsites. Zo heeft de Z6 II dezelfde uitstekende 24.5 megapixel sensor aan boord. Voor de meeste bezitters van de Z6 zullen er daardoor te weinig redenen zijn om te upgraden. Maar voor wie nu in een fullframe systeem wil stappen, is de Z6 II een bijzonder aanlokkelijke camera.

Nikon Z6 IICamera van het Jaar

Dat was de oorspronkelijke Z6 al. Die is niet voor niets Camera van het Jaar 2019-2020 geworden bij de EISA. En de Awards vlogen hem om de oren. Nikon voegt aan de Mark II nog iets heel bijzonders toe: een tweede Expeed 6-beeldprocessor. De dubbele processor zorgt voor heel veel meer rekenkracht en dus voor heel veel meer power.

Veel snellere camera

Daardoor kun je met de Z6 II nog sneller schieten. De burstsnelheid gaat omhoog van 12 beelden per seconde naar 14. En de buffercapaciteit van de Mark II is maar liefst 3 keer zo hoog als die van z’n voorganger. Die buffer is ook veel sneller. Daardoor wordt de Z6 II nog beter geschikt voor sport- en actiefotografie.

4K-video met 60fps

De dubbele beeldprocessors maken ook meer mogelijk op het gebied van videografie. Zo heeft de Z6 II de mogelijkheid om intern beelden op te nemen in 4K met 60 beelden per seconde. Voorganger Z6 bleef steken op 4K met 30fps. Bij introductie van de Z6 II is 4K met 60fps overigens nog niet aanwezig. Dit wordt toegevoegd via een firmware-update die gepland staat voor februari 2021. Overigens filmt de Z6 II die 4K/60p wel met een aps-c crop.

10 bit via HDMI

Maar dat is niet alles. Als je een Atomos-recorder aansluit op de Z6 II geef je een flinke boost aan je 4K-beelden. Zo kan je 10 bits beelden vastleggen als ProRes RAW bestanden. Daardoor blijven alle gegevens van de fullframe sensor van de camera behouden in kleinere bestanden.

Nikon Z6 IIScherpstellen bij halve maan

Andere mooie verbetering is op het gebied van autofocus. Die was al uitstekend bij de Nikon Z6, maar bij de Mark II krijg je er gezichts- en oogdetectie voor mens en dier bij in de zogeheten ‘Wide area AF-modus’. In de Wide area AF-modus kun je zelf bepalen op welk gedeelte de camera moet scherpstellen. Ook kan de Mark II nu in nóg donkerdere omstandigheden scherpstellen. De autofocus werkt tot -6 LW met een f/2-objectief (of lichtsterker): je kunt zelfs scherpstellen bij het licht van de halve maan.

Focus op mensen én dieren

De Z6 II loopt sowieso voorop met autofocus. Zo is Oogdetectie AF aan boord. Daarmee volgt de autofocus de ogen van mensen. Dierdetectie AF doet hetzelfde voor katten en honden. En het mooie is: dit werkt zowel voor foto’s als voor video’s.

Nikon Z6 IICamera voor de professional

Nikon maakt de Nikon Z6 II een stuk geschikter voor professionals, en dat is voor hen uitstekend nieuws. Zo was de kritiek op de voorganger dat er slechts één geheugenkaartsleuf op zit. Nikon voegt een tweede kaartslot toe aan de Mark II: de één ondersteunt CFexpress- en XQD-geheugenkaartjes, de ander is bedoeld voor UHS-II-SD-kaartjes. Handig!

Verticale batterijgrip

Ook mooi voor professionals: op de Nikon Z6 II kun je nu een verticale batterijgrip gebruiken. Zo kun je de nieuwe MB-N11-grip gebruiken. Die beschikt over een ontspanknop en bedieningselementen voor verticale opnamen. Ook heeft deze grip een usb-c-aansluiting, waardoor je twee accu's na elkaar kunt opladen als deze grip is losgekoppeld van de camera.

Nieuwe, betere accu

De Z6 II heeft daarnaast nog een nieuwe EN-EL15c-accu aan boord. Daarmee schiet je 410 foto’s op één lading als je het display op de achterkant gebruikt. Gebruik je de elektronische zoeker dan daalt dat naar 340 beelden.

Up to date met SnapBridge

En dan nog een mooie feature die je in de praktijk veel tijd bespaart. Met de SnapBridge-app van Nikon kun je namelijk firmware-updates op je camera installeren via je smartphone. En Nikon komt nogal eens met firmware-updates die de waarde van je camera steeds verder verbeteren. Je kunt de SnapBridge trouwens ook uitstekend als afstandsbediening gebruiken als je foto’s of video’s schiet.

Nikon Z6 IIBovenaan mijn wishlist

De Nikon Z6 II is al met al een zeer aantrekkelijke camera. Aangezien ik zelf op zoek ben naar een fullframe systeemcamera, is dit er eentje die met stip in de bovenste regionen van mijn wishlist belandt. Samen met de Nikon Z7 II ;)

Nikon, Sony & Canon: drie concurrenten

De Nikon Z6 II en de Nikon Z7 II zijn twee zeer veelbelovende camera’s. Ze concurreren met de fullframe camera’s van Canon en Sony. Het wordt dus heel spannend welke camera’s uiteindelijk het beste uit de bus komen.

Nikon Z6 IICanon EOS R5 & R6

Onlangs presenteerde Canon twee nieuwe fullframe systeemcamera’s. De Canon EOS R5 die een hoge resolutie heeft en dus concurreert met de nieuwe Nikon Z7 II. En daarnaast de Canon EOS R6 met een resolutie van 20 megapixel, die daarmee concurreert met de Nikon Z6 II.

Mijn review van de EOS R5 >>

Mijn review van de EOS R6 >>

Sony A7 III & A7R IV

Ook Sony is een belangrijke concurrent. Sony concurreert met z’n A7 III met de Nikon Z6 II. En met z’n A7R IV concurreert de firma met de Nikon Z7 II. Zeer waarschijnlijk komt Sony nog dit jaar met updates van deze twee fantastische camera’s.

Mijn review van de Sony A7 III >>

Mijn review van de Sony A7R IV >>

Panasonic doet ook mee

Voor ons fotografen valt er dus veel te kiezen de komende tijd. De concurrentie is moordend tussen Nikon, Canon en Sony. En dan spreekt Panasonic natuurlijk ook nog een woordje mee, met z’n fullframe S-serie: de S1 en de S1R.

Mijn review van de Panasonic S1 >>

Mijn review van de Panasonic S1R >>

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 IIProfessionele reviewers over de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera wordt pas op 14 oktober 2020 gepresenteerd door Nikon. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): De Nikon Z6 II is volgens Richard een geloofwaardige maar geen ingrijpende update van de voorganger. Een slechte zaak is dat niet: zo blijft deze camera concurrerend. Maar deze kleine stap maakt dat de houdbaarheid van de Mark II vrij kort zou kunnen zijn.
  Interessant is volgens Richard dat de toepassing van de dubbele processors de camera niet heel veel oplevert. Dankzij dit extra vermogen neemt de schietsnelheid wat toe. De buffer wordt groter en is sneller te legen. Ook is het mogelijk met 4K/60p te schieten, maar daar is de aps-c crop beperkend.
  Voor bestaande Z6-bezitters zal er weinig reden zijn om te upgraden. Afgezien van een handjevol pro’s en enthousiaste fotografen die echt de verticale batterygrip of de dubbele kaartsleuven nodig hebben. Maar voor nieuwe fullframe fotografen is er genoeg aantrekkelijks, zoals de verbeterde autofocus, de grip-optie en de dubbele kaartslots.
  De Canon EOS R6 gaat verder dan wat de Nikon Z6 II biedt. Maar de R6 is flink duurder. En bovendien worstelt hij in sommige opzichten om alle beloften ook na te komen.
  Richard hoopt dat Nikon – net als bij de originele Z6 – de Mark II gedurende zijn hele levensduur blijft ontwikkelen. En dat er steeds meer manieren komen om de extra power van de dubbele processors ook echt te benutten.
 • Gallery op Nikon.nl: Ongeduldig? Bekijk alvast de schitterende foto-gallery op Nikon.nl. Bekijk de gallery >>

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z6 II

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.5 megapixel sensor
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
 • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps
 • Ster bij schemer: autofocus werkt tot op -6 LW
 • Snelle schieter: 14 beelden per seconde met volledige autofocus
 • Enorme buffer: tot 200 jpegs of 124 raws in één burst
 • Extra grip: geschikt voor de optionele batterygrip MB-N11
 • Robuust: volledige afgedicht tegen stof en spatwater
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik van 100-51.200
 • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
 • Mens én dier: eye-AF voor foto én video
 • Slimme feature: opladen via USB-C terwijl je bezig bent
 • Goed verbonden: wifi- en bluetooth-connectiviteit

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Online presentatie Nikon Z6 II en Z7 II

Op 14 oktober 2020 om 14.00 uur hield Nikon een online presentatie van de Nikon Z6 II en Z7 II op YouTube. Geweldige beelden! Heb je de presentatie gemist, bekijk hem dan hieronder. Waarschuwing: daarna wil een Z-camera hebben...

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7 en Z7 II zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon D50 is een systeemcamera met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s worden waanzinnig goed besproken. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Nikon Z5 >>

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Mijn preview van de Nikon Z6 II >>

Mijn review van de Nikon Z7 >>

Mijn preview van de Nikon Z7 II >>

Mijn review van de Nikon Z50 >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Nikon Z6 en Nikon Z7 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon Z 70-200mm f/2.8 STelezoom€ 2,79992/100Reviews >>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRTelezoom€ 40980/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzoom€ 35980/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99998/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>
Nikon Z 24mm f/1.8 SGroothoek€ 1,19992/100Reviews>>
Nikon Z 20mm f/1.8 SGroothoek€ 1,24992/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)