Nikon Z6 II: razendsnelle fullframe systeemcamera

De Nikon Z6 II is opvolger van de Nikon Z6 uit 2018, die mag pronken met de EISA-award ‘Camera van het Jaar’. Belangrijkste vernieuwingen van de Z6 II: meer power dankzij twee beeldprocessors plus een tweede geheugenkaartsleuf. Silver Award bij DPReview. Platina Award bij Digifoto. ‘Super’ bij Focus Magazine. Winnaar TIPA-award 2021 en EISA-award 2021-2022. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z6 IISensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/60p (via firmware-update) | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 | Release datum: begin november 2020 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body + lens: 2.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z6 II

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.5 megapixel sensor
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
 • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps
 • Schittert in de schemering: autofocus werkt tot -6 LW

Nikon Z6 IIGrote broer: Nikon Z7 II

Gelijk met de Nikon Z6 II is ook grote broer Nikon Z7 II gepresenteerd. Dit is de Z-camera van Nikon met hoge resolutie. Hij volgt de Nikon Z7 op, die ook uitstekend is besproken en de favoriete camera is van onder meer landschaps-, bruiloft en architectuurfotografen.

Mijn review van de Nikon Z7 II >>

Update: niet spectaculair

Spectaculair zijn de vernieuwingen niet ten opzichte van de Nikon Z6, maar dat werd ook niet verwacht door de reviewsites. Zo heeft de Z6 II dezelfde uitstekende 24.5 megapixel sensor aan boord. Voor de meeste bezitters van de Z6 zullen er daardoor te weinig redenen zijn om te upgraden. Maar voor wie nu wil overstappen naar een fullframe systeem is de Z6 II een bijzonder aanlokkelijke camera.

Nikon Z6 IINikon Z6: Camera van het Jaar

Dat was de oorspronkelijke Z6 al. Die is niet voor niets ‘Camera van het Jaar 2019-2020’ geworden bij de EISA. En de Awards vlogen hem om de oren. Nikon voegt aan de Mark II nog iets heel bijzonders toe: een tweede Expeed 6-beeldprocessor. De dubbele processor zorgt voor heel veel meer rekenkracht en dus voor heel veel meer power.

Veel snellere camera

Daardoor kun je met de Z6 II nog sneller schieten. De burstsnelheid gaat omhoog van 12 beelden per seconde naar 14. En de buffercapaciteit van de Mark II is maar liefst 3 keer zo hoog als die van z’n voorganger. Die buffer is ook veel sneller. Daardoor is de Z6 II nóg beter geschikt voor sport- en actiefotografie.

Videokwaliteit: 4K met 60fps

De dubbele beeldprocessors maken ook meer mogelijk op het gebied van videografie. Zo heeft de Z6 II de mogelijkheid om intern beelden op te nemen in 4K met 60 beelden per seconde. Voorganger Z6 bleef steken op 4K met 30fps. Bij introductie van de Z6 II is 4K met 60fps overigens nog niet aanwezig. Dit wordt toegevoegd via een firmware-update die gepland staat voor februari 2021. Overigens filmt de Z6 II die 4K/60p wel met een aps-c crop.

10 bit via HDMI

Maar dat is niet alles. Als je een Atomos-recorder aansluit op de Z6 II geef je een flinke boost aan je 4K-beelden. Zo kan je 10 bits beelden vastleggen als ProRes RAW bestanden. Daardoor blijven alle gegevens van de fullframe sensor van de camera behouden in kleinere bestanden.

Nikon Z6 IIScherpstellen bij halve maan

Andere mooie verbetering is op het gebied van autofocus. Die was al uitstekend bij de Nikon Z6, maar bij de Mark II krijg je er gezichts- en oogdetectie voor mens en dier bij in de zogeheten ‘Wide area AF-modus’. In de Wide area AF-modus kun je zelf bepalen op welk gedeelte de camera moet scherpstellen. Ook kan de Mark II nu in nóg donkerdere omstandigheden scherpstellen. De autofocus werkt tot -6 LW met een f/2-objectief (of lichtsterker): je kunt zelfs scherpstellen bij het licht van de halve maan.

Focus op mensen én dieren

De Z6 II loopt sowieso voorop met autofocus. Zo is Oogdetectie AF aan boord. Daarmee volgt de autofocus de ogen van mensen. Dierdetectie AF doet hetzelfde voor katten en honden. En het mooie is: dit werkt zowel voor foto’s als voor video’s.

Nikon Z6 IICamera voor de professional

Nikon maakt de Nikon Z6 II een stuk geschikter voor professionals, en dat is voor hen uitstekend nieuws. Zo was de kritiek op de voorganger dat er slechts één geheugenkaartsleuf op zit. Nikon voegt een tweede kaartslot toe aan de Mark II: de één ondersteunt CFexpress- en XQD-geheugenkaartjes, de ander is bedoeld voor UHS-II-SD-kaartjes. Handig!

Verticale batterijgrip

Ook mooi voor professionals: op de Nikon Z6 II kun je nu een verticale batterijgrip gebruiken. Zo kun je de nieuwe MB-N11-grip gebruiken. Die beschikt over een ontspanknop en bedieningselementen voor verticale opnamen. Ook heeft deze grip een usb-c-aansluiting, waardoor je twee accu's na elkaar kunt opladen als deze grip is losgekoppeld van de camera.

Nieuwe, betere accu

De Z6 II heeft daarnaast nog een nieuwe EN-EL15c-accu aan boord. Daarmee schiet je 410 foto’s op één lading als je het display op de achterkant gebruikt. Gebruik je de elektronische zoeker dan daalt dat naar 340 beelden.

Up to date met SnapBridge

En dan nog een mooie feature die je in de praktijk veel tijd bespaart. Met de SnapBridge-app van Nikon kun je namelijk firmware-updates op je camera installeren via je smartphone. En Nikon komt nogal eens met firmware-updates: die verhogen de waarde van je camera steeds verder. Je kunt de SnapBridge trouwens ook uitstekend als afstandsbediening gebruiken als je foto’s of video’s schiet.

Nikon Z6 IIBovenaan mijn wishlist

De Nikon Z6 II is al met al een zeer aantrekkelijke camera. Aangezien ik zelf op zoek ben naar een fullframe systeemcamera, is dit er eentje die met stip in de bovenste regionen van mijn wishlist belandt. Samen met de Nikon Z7 II ;)

Nikon, Sony & Canon: drie concurrenten

De Nikon Z6 II en de Nikon Z7 II zijn twee zeer veelbelovende camera’s. Ze concurreren met de fullframe camera’s van Canon en Sony. Het wordt dus heel spannend welke camera’s uiteindelijk het beste uit de bus komen.

Canon EOS R5 & R6

Onlangs presenteerde Canon twee nieuwe fullframe systeemcamera’s. De Canon EOS R5 die een hoge resolutie heeft en dus concurreert met de nieuwe Nikon Z7 II. En daarnaast de Canon EOS R6 met een resolutie van 20 megapixel, die daarmee concurreert met de Nikon Z6 II.

Mijn review van de EOS R5 >>

Mijn review van de EOS R6 >>

Sony A7 III & A7R IV

Ook Sony is een belangrijke concurrent. Sony concurreert met z’n A7 III met de Nikon Z6 II. En met z’n A7R IV spant de firma de strijd aan met de Nikon Z7 II. Zeer waarschijnlijk komt Sony volgend jaar met updates van deze twee fantastische camera’s.

Mijn review van de Sony A7 III >>

Mijn review van de Sony A7R IV >>

Panasonic doet ook mee

Voor ons fotografen valt er dus veel te kiezen de komende tijd. De concurrentie is moordend tussen Nikon, Canon en Sony. En dan spreekt Panasonic natuurlijk ook nog een woordje mee, met z’n fullframe S-serie: de S1, S1R en de gloednieuwe S5.

Mijn review van de Panasonic S1 >>

Mijn review van de Panasonic S1R >>

Mijn review van de Panasonic S5 >>

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Nikon Z6 II

De Nikon Z 6 II heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste geavanceerde camera 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2021 voor de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II heeft ook een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste geavanceerde fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij plus de awards.

Sterke punten van de Nikon Z6 II

 • Hoge beeldkwaliteit: de beste in z’n klasse
 • Tweede Expeed-6 beeldprocessor: sneller met serieopnames, betere autofocus en betere video
 • Sterk verbeterde autofocusprestaties, ook bij weinig licht
 • Oog- en gezichtsdetectie voor mens en dier
 • Groot dynamisch bereik
 • Hoge bouwkwaliteit: weerbestendige body van magnesiumlegering
 • Uitstekende ergonomie en grip: erg fijn om te gebruiken
 • Toevoeging tweede geheugenkaartslot
 • Toekomstbestendig: firmware-updates maken de Z6 II nóg beter
 • Groeiend lens line-up met geweldige Z-objectieven

Zwakke punten van de Nikon Z6 II

 • Geen spectaculaire upgrade ten opzichte van de Nikon Z6
 • Beeldkwaliteit is uitstekend maar niet beter dan die van de Nikon Z6
 • IJzersterke concurrentie is beter met video
 • Black-out van de zoeker bij serie-opnamen

Awards voor de Nikon Z6 II

 • EISA-award: Beste geavanceerde camera 2021-2022
 • TIPA-award: Beste geavanceerde fullframe camera
 • DPReview: Silver Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award
 • Fotomagazine Focus: Super

 

Nikon Z6 IIFocus Magazine over de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II heeft dan wel dezelfde sensor als z’n voorganger, maar hij is op veel punten verbeterd, aldus reviewer Erik Derycke van Focus Magazine (januarinummer 2021). Genoeg om te upgraden? vraagt hij zich af.

Grootste verschil: tweede Expeed-6 processor

Resolutie en beeldkwaliteit van de Mark II zijn gelijk aan die van de oorspronkelijke Z6, want de sensor is identiek. Grootste verschil: de tweede Expeed-6 beeldprocessor. Die verbetert de prestaties op belangrijke vlakken: serieopnames, autofocus en video. Daardoor schiet hij nu sneller dan concurrent Sony A7 III en even snel als een andere belangrijke tegenstrever: Canon EOS R6.

Autofocus: stuk beter

Ook de autofocus scoort een stuk beter dan die van de Z6, die destijds in de test van Erik al excelleerde op dit terrein. Vooral als het licht minder is, doet de autofocus betere zaken. Nuttiger nog is de toegevoegde oog- en gezichtsdetectie voor mens en dier die nu ook werkt bij breedveld-autofocus en bij video.

Betere video

Op videogebied gaat de Z6 eveneens vooruit. Hij schiet 4K met 30fps, en via een firmware-update wordt 4K/60p toegevoegd. De crop is dan aanzienlijk (aps-c = 1.5x). Concurrent EOS R6 doet het op dit vlak beter: 4K/60p met een minimale crop (1.07x).

Beeldkwaliteit: beste in z’n klasse

De beeldkwaliteit is ongewijzigd maar is volgens Erik de beste in z’n klasse. “Tot ISO 3200 is er geen ruis zichtbaar, ook niet als je tot 100% inzoomt.” En zelfs tot ISO 25.600 zijn opnames goed bruikbaar. “Ook het dynamisch bereik is heel goed, het geeft veel flexibiliteit om details in de schaduwen te herstellen en hooglichten af te zwakken.”

Hoge bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de Z6 II is hoog, met een robuuste, weerbestendige body van magnesiumlegering. Meest opvallende is hier de toevoeging van een tweede geheugenkaartslot. Scherm en elektronische zoeker zijn ongewijzigd, maar die waren volgens Erik toch al de beste op de markt.

Predicaat Super

Kortom: Nikon heeft goed geluisterd naar de kritiek op de Z6. De verbeteringen zijn elk op zich niet spectaculair, “maar zorgen samen wel voor een camera die meer Nikon-fotografen kan verleiden om over te stappen naar mirrorless”. Eindoordeel: predicaat Super met het hoge cijfer 9.3.

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIDigifoto over de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II voelt vertrouwd als de originele Z6, maar is toch op wezenlijke punten verbeterd, aldus Dré de Man van fototijdschrift Digifoto in een prachtige review (nummer 6 / 2020). Hoe goed is hij? Spoiler alert: heel erg goed.

De Z6: steeds beter

Dré testte 2 jaar geleden de Z6. En zag daarna dat er veel veranderde: de camera werd dankzij firmware-updates steeds beter. En het arsenaal Z-lenzen groeide van bijna niets naar 16 stuks plus 2 teleconverters. Het Z-systeem heeft zich nu al bewezen. En de Z6 II? Die is nog beter dan de Z6 met de laatste firmware-updates. En hij zal de komende jaren dankzij diezelfde updates nog stukken beter worden. Mooi vooruitzicht.

Autofocus: sprongen voorwaarts

De kritiek op de originele Z6 betrof volgens Dré kleine punten waar je in de praktijk weinig last van had. Die kritiekpunten zijn in de II allemaal gepareerd. Belangrijkste verbeterpunt: de autofocus, waar flinke sprongen voorwaarts zijn gemaakt. Dankzij de dubbele EXPEED-processoren. Zo gaat tracking minstens 3 keer zo snel. En de belangrijkste verbeteringen moeten nog komen. Je raadt het al: dankzij firmware-updates.

Makkelijkst te bedienen

Maar ook zonder die updates is de autofocus veel beter geworden, en heeft gezichts/oogherkenning aan boord, ook voor video. Die autofocusmogelijkheden zijn weliswaar niet zo uitgebreid als bij concurrenten, maar volgens Dré wel het makkelijkst te bedienen.

Sneller en grotere buffer

Ander verbeterpunt: de snelheid. De II heeft nu de hoogste schietsnelheid in deze klasse: 14fps met mechanische sluiter. Plus een grotere buffer. Verder is de black-out-tijd verbeterd door de dubbele processoren: de storende flikkering tussen opnames. Zoeker en display zijn onveranderd, maar volgens Dré zijn beide uitstekend. De zoeker is “minstens zo scherp als die van een reflexcamera”.

Ruis en dynamiek

Ruis en dynamiek zijn waarschijnlijk bijna identiek gebleven, maar dit kon Dré niet goed testen omdat Adobe de II nog niet ondersteunt. Wel was er meer kleur in lichte en donkere partijen te zien in Nikon Capture NX-D. Wel duidelijk in de labtests is dat hij beter scherpstelt bij weinig licht en dat de oogherkenning beter werkt bij mensen met een donkere huid. Ook autofocus-tracking bij snel bewegende onderwerpen is veel beter.

Platina Award

Kortom: “De Nikon Z6 II maakt alle verwachtingen meer dan waar.” Op vele punten is de camera beter geworden. Soms op kleine punten, zoals een grotere accucapaciteit. Maar ook op grotere, zoals de autofocus. De Z6 II “scoort op alle punten die in zijn klasse belangrijk zijn vrijwel maximaal en heeft een zeer concurrerende prijs”. Ergonomisch en qua degelijkheid is hij vrijwel onverslaanbaar. Firmware-updates zullen de Z6 II de komende jaren verder verbeteren. Eindoordeel: Digifoto Platina Award

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIFototijdschrift Zoom.nl over de Nikon Z6 II

Nikon zette in 2018 met de Z6 de achtervolging in op de populaire fullframers van Sony. Met succes, want beide firma’s hebben een flinke schare fotografen overtuigd, aldus Jasper van Bladel in z’n review in fototijdschrift Zoom.nl (maartnummer 2021). Is de Z6 II nog beter?

Beter: beeldverwerking, snelheid, autofocus

De originele Z6 was nog niet zo lang op de markt en is uitstekend besproken. Toch biedt Nikon een update, mede vanwege de reacties/wensen van fotografen. Aan de buitenkant is weinig veranderd, Nikon heeft vooral intern aan de Z6 II gesleuteld. “De sensor met 24 megapixels is hetzelfde gebleven, maar vooral op het gebied van beeldverwerking, snelheid en autofocus zijn duidelijk verbeteringen doorgevoerd.”

Fantastische grip en ergonomie

De ergonomie is grotendeels hetzelfde gebleven. Gelukkig maar, want ergonomie en grip waren al fantastisch “en zijn daardoor erg fijn in het gebruik”. De toevoeging van een tweede kaartsleuf voor SD-kaartjes kan voor fotografen een doorslaggevende factor zijn.

Actie- en sportfotografen

Vooral actie- en sportfotografen zullen volgens Jasper blij zijn met de update. De Z6 II is veel sneller dan z’n voorganger dankzij de tweede processor. De burst is sneller, de buffer groter en ook de autofocus is beter. Die pakt je onderwerp beter bij de kladden. Zeker bij het tracken zie je volgens Jasper direct de verbeteringen.

Diamant Award

De beeldkwaliteit is gelijk aan die van de Z6: erg goed. “Kleurweergave, detaillering, scherpte en ruisprestaties liggen op een hoog niveau, zeker in combinatie met een van de kwaliteitsobjectieven uit de Z-lijn.” Ook op videogebied staat de Z6 II z’n mannetje. Al met al is dit een duidelijke verbetering ten opzichte van de voorganger. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIDPReview over de Nikon Z6 II

De Z6 II is een uiterst capabele camera die vrijwel elke situatie aankan, aldus Richard Butler van DPReview. Hij is comfortabel in gebruik, je schiet er geweldige foto's mee en hij heeft een zeer effectief autofocussysteem. Alsof dat nog niet genoeg is: je maakt er ook uitstekende videobeelden mee.

Geen enorme stap voorwaarts

Maar de voorganger was ook al zo goed. Een enorme stap voorwaarts is de Mark II dan ook niet. Maar je hebt wel extra features, zoals de mogelijkheid om een batterijgreep met verticale bedieningselementen in te pluggen en een tweede kaartsleuf. Dat maakt de Z6 II een echte allrounder, waarmee je alles vastlegt wat je maar wilt. Van familiefotografie tot bruiloften en sportfotografie.

Zeer plezierige camera

De Z6 II heeft een uitstekende ergonomie, met goed georganiseerde menu’s, en het is een zeer plezierige camera om mee te fotograferen, afgezien van verbeterpunten in de autofocus. Zelfs het Bluetooth / Wi-Fi-systeem werkt behoorlijk soepel als je het eenmaal hebt ingesteld.

De concurrentie is ook ijzersterk

Kijk je naar de concurrentie, dan zijn er camera’s met nóg betere autofocus die ook eenvoudiger te gebruiken is. Andere rivalen bieden flexibeler 10-bits videobeelden zonder daarbij een externe recorder nodig te hebben. Kortom, óók de concurrentie is ijzersterk. ‘Zeer goed’ is volgens Richard tegenwoordig het minimale dat nodig is om competitief te blijven.

Silver Award met 89% score

De Z6 II is op geen enkel gebied een uitblinker, maar doet op het op heel veel gebieden zeer goed. Daarmee onderscheidt de Z6 II zich in geen enkel opzicht van zijn rivalen, aldus Richard. En dat maakt dat DPReview hem niet de Gold Award geeft. Eindoordeel: Silver Award met een score van 89%

De drie concurrenten

Grootste concurrent is de Canon EOS R6, die duurder is, een eenvoudiger te gebruiken autofocus heeft, betere beeldstabilisatie en video met meer mogelijkheden. Toch is ook de video van de Z6 II erg goed, en de autofocusprestaties zijn vergelijkbaar goed. Concurrent Sony A7 III moet het afleggen tegen de Z6 II, alhoewel hij een groter lenzenaanbod en een veel langere accuduur heeft. Maar de Z6 II heeft een betere zoeker, betere video-AF en betere ergonomie. Concurrent Panasonic S5 heeft een minder goede autofocus. Qua video heeft de S5 meer features, maar de Z6 II is een sterkere allrounder.

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Videoreview van bruidsfotograaf Bas Uijlings

Mooi om te bekijken: een videoreview van bruidsfotograaf Bas Uijlings van de Z6 II en Z7 II (4:20 minuten). Fantastische beelden! “Nikon is veel te voorzichtig”, zegt Bas in de video. “Ze moeten gewoon van de daken schreeuwen wat een fantastische camera’s dit zijn. Echt andere camera’s dan de voorgangers, compleet anders.”

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIAndere (professionele) reviewers over de Nikon Z6 II

 • Professioneel trouwfotograaf Nando Harmsen op Cameraland.nl (full review): Nando was vanaf het eerste moment dat hij een fullframe systeemcamera van Nikon in handen kreeg onder de indruk. De Nikon Z7 was voor hem een genot om mee te fotograferen door de bijzonder prettige vormgeving en het uitstekende touchscreen. “Dat was dan weliswaar de Nikon Z7, maar dit geldt natuurlijk ook voor de Nikon Z6 die, afgezien van de resolutie, vrijwel hetzelfde is.” Toch waren er een aantal minpunten bij deze eerste generatie systeemcamera’s van Nikon, die Nando destijds als gemiste kans zag.
  Met de Z6 II heeft Nikon veel van die gemiste punten aangepakt, aldus Nando. “Natuurlijk is er het veelbesproken dubbel kaartslot, hoewel dat niet voor iedereen belangrijk zal zijn. Belangrijker is de verbetering van het autofocussysteem, waarmee de Nikon Z6 II een flinke stap ten opzichte van de voorganger heeft gemaakt. Met name de breedbeeld oog autofocus, en oog autofocus bij het filmen zijn dingen die feitelijk al in de eerste versie hadden moeten zitten. Vanuit dat opzicht is de Nikon Z 6 II de camera die de voorganger had moeten zijn.”
  Ook met de Z6 II blijft er wat te wensen over voor Nando. “Wat ik heel jammer vind is de black-out van de zoeker bij serie opnamen. Hoewel Nikon hierin wel verbeteringen heeft gebracht, maakt het de camera ongeschikt voor de serieuze actiefotograaf. Niettemin blijft de Nikon Z 6 II een fantastische camera waar vele fotografen heel veel plezier aan zullen beleven.”
  Bekijk het volledige review van Nando Harmsen plus zijn schitterende foto’s >>
 • Chip Fotomagazine (lab- & praktijktest, maartnummer 2021): “Met de Z6 II levert Nikon alles wat fans en critici van het merk al graag bij de eerste generatie hadden gezien. Dat staat buiten kijf”, aldus de Chip-reviewer. De Z6 II is dan ook een fantastische systeemcamera “die zonder meer de beste Nikon-camera ooit kan worden genoemd. Klasse!”
  Overstappen vanaf een DSLR is dus zonder meer de moeite waard. Reden waarom hij van Chip een hoge waardering krijgt: 92/100. Voorganger Z6 krijgt een score van 88/100. Opvallend is dat ondanks dat de Mark II dezelfde beeldsensor heeft als de voorganger, hij toch iets beter scoort op beeldkwaliteit.
 • Review Nikon Z6 II en Z7 II systeemcamera’s door Bas Uijlings, professioneel bruidsfotograaf: “Nu ik wat ervaringen met de Nikon Z6 II en Z7 II heb kunnen opdoen in een praktijksituatie, weet ik het zeker dat ik binnenkort een nieuwe body in mijn koffer erbij heb. Deze kleine camera’s bieden echt zo veel als je ziet wat ze kunnen qua snelheid, beeldkwaliteit en betrouwbaarheid. Echt gaaf en met een veelbelovende line-up aan nieuwe lichtsterke Nikkor Z-objectieven gaat het de komende jaren alleen nog maar mooier worden!”
  “Welke van de twee het voor mij gaat worden? Ik denk allebei. De Z6 II vooral voor video en de Z7 II voor enorme vergrotingen. We hebben al veel camerabody’s in de koffer, maar door de combinatie van het lage gewicht, de compatibiliteit met alle objectieven die ik gebruik, de robuustheid, snelheid, het dubbele kaartslot en de relatief lage aanschafprijs van de body’s is dit echt een no brainer! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze review.” Bekijk het hele review van Bas Uijlings >>
 • Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): De Nikon Z6 II is een solide allround systeemcamera die enthousiaste fotografen veel te bieden heeft, aldus Michael Topham van het grote Britse fototijdschrift Amateur Photographer. De Z6 II is thuis in allerlei soorten fotografie: landschappen, portretten, documentaire en sociale fotografie. Ook voor sport en wildlife levert de Z6 II goed werk, dankzij z’n verbeterde autofocus.
  Sowieso zijn alle updates van de originele Z6 echte en welkome verbeteringen. Toch vraagt Michael zich af of de Mark II genoeg nieuws te bieden heeft na twee jaar ontwikkeling. De Z6 II is geen enorme upgrade ten opzichte van zijn voorganger.
  Nikon maakte twee jaar geleden een vliegende start met z’n eerste fullframe systeemcamera’s. Een solide start ook, waardoor er nu minder bijgewerkt hoeft te worden als je het vergelijkt met de concurrentie. Die moeten nu grote stappen zetten, en die zijn ook nodig. Nikon had direct al goede camera’s neergezet met de Z6 en Z7.
  Dat maakt wel dat je ook naar de originele Z6 kunt kijken. Deze is interessant geworden doordat hij in prijs is gedaald en nu flink goedkoper is dan de Z6 II. Terwijl de oorspronkelijke Z6 via allerlei firmware-updates nog verder is verbeterd in de loop van de tijd.
  De Nikon Z6 II is zeker een betere camera dan z’n voorganger, en hij is redelijk geprijsd. Maar voor wie nu een Z6 bezit, is er te weinig reden om te upgraden. De Z7 II is dan interessanter als je wilt upgraden vanaf de Z6. Dit omdat hij bursts heeft tot 10 fps, eveneens twee kaartsleuven plus identieke AF-prestaties.
  Minpunt van de Z6 II ten opzichte van de concurrentie is het kantelbare scherm. Dat ziet er wat gedateerd uit vergeleken met de volledig gearticuleerde schermen van veel concurrenten. Verder staat nog op de wensenlijst een EVF met hogere resolutie. Maar voor dit prijskaartje en voor de doelgroep van enthousiaste fotografen is dit volgens Michael een geweldige camera. Zeker ook voor Nikon DSLR-fotografen die erover denken op het Z-systeem over te stappen. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Nikon creëerde al eerder het geweldige duo Z6 en Z7 en de opvolgers zijn dat nog steeds. De upgrade is klein, maar het vergroten van de Z6 II om ruimte te bieden aan een tweede geheugenkaart moet voor Nikon een zeer pijnlijke stap zijn geweest. Geweldig dat Nikon toch naar feedback van fotografen heeft geluisterd.
  Hadden fotografen maar wat meer herrie geschopt over een kantelbaar versus een variangle display, want Angela zou graag zo’n variangle scherm gehad hebben op de Mark II.
  Gelukkig doet Nikon volop mee aan de trend in autofocus: de toevoeging van oogdetectie-AF voor mens en dier in videomodus is zeer actueel. Toch zou het detectiebereik nog uitgebreider kunnen, zodat ook ogen worden opgemerkt als ze wat kleiner in beeld zijn. Ook moet de AF-aanpassing bij de oogdetectie sneller zijn dan nu in de foto-modus.
  De Z6 II zal maar weinig bestaande Z6-fotografen verleiden om te upgraden. Maar voor andere fotografen biedt Nikon met deze tweede versie van de Z6 een solide camera voor wie op zoek is naar een spiegelloos model of voor fotografen die willen overstappen naar fullframe.
  De Z6 is een uitstekende camera en de Z6 II is volgens Angela nóg beter. Het is een erg fijne camera om mee te werken, hij ligt uitstekend in de hand, levert geweldige resultaten en reageert sneller dan zijn voorganger.
  Maar de concurrentie zit niet stil. Er zijn autofocussystemen die nog beter zijn. Toch heeft Nikon goed werk verricht en een nóg betere camera gemaakt met een grotere verwerkingskracht. Ongetwijfeld komen er de komende maanden firmware-upgrades die bijvoorbeeld het oogdetectiesysteem verder verbeteren. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Phil Hall, full review): Nikon heeft een van de favoriete spiegelloze camera's van Techradar verder verbeterd door de zwakke punten ervan aan te pakken. De Nikon Z6 II is op belangrijke gebieden wellicht niet toonaangevend. Maar de sterke prestaties van de Z6 II over de hele linie maken het een zeer aantrekkelijke camera. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Adam Waring en James Artaius, full review): De Z6 II is volgens de reviewers Nikons antwoord op de belangrijkste kritiek van zijn voorganger. Zo is er nu een dubbele kaartsleuf en hoef je geen extreem dure opslagmedia te gebruiken. Ook voegt Nikon een aantal bescheiden prestatieverbeteringen toe.
  De Z6 II heeft echter exact dezelfde sensor, ingebouwde beeldstabilisatie, elektronische zoeker, LCD-scherm, bedieningslay-out en uitgebreide weerbestendigheid als zijn voorganger uit 2018. En dat maakt hem misschien minder aantrekkelijk dan camera’s als de Canon R6, Panasonic S5 en Sony A7C.
  Op zich is de Z6 II volgens de reviewers een formidabele camera. Hij heeft indrukwekkende beeldkwaliteit, solide stabilisatie, ongelooflijke ISO-prestaties, nauwkeurige autofocus, een snelle 12 fps burst met tracking-AF en respectabele video.
  Vergelijk je hem met de concurrentie dan wordt het beeld wat anders. De burst ziet er bijvoorbeeld vrij bescheiden uit in vergelijking met een aantal andere spiegelloze camera’s. Ook beperkt het ontbreken van een variangle scherm de aantrekkingskracht voor videowerk. De gecropte 4K/60p is niet up to date.
  Maar vergis je niet: de Z6 II is een zeer capabele camera. De reviewers hebben alleen het gevoel dat hij net iets meer had kunnen bieden om daarmee de ultieme optie voor deze prijs te worden. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Amy was grote fan van de Nikon Z6, en Nikon heeft aan de Mark II net genoeg upgrades toegevoegd om ook van de Z6 II een zeer goede allround camera te maken, zeker voor deze prijs. Voor minder dan 2.000 euro heb je een fullframe systeemcamera waarmee je prachtige beelden schiet, die goed werkt bij weinig licht en een genot is om te gebruiken. De toevoeging van de extra geheugenkaart maakt hem aantrekkelijker voor gevorderde fotografen en professionals.
  Toch is er ook teleurstelling. Want ondanks verbeteringen aan de autofocus, is het nog steeds geen camera die bij uitstek geschikt is voor het fotograferen van snel bewegende onderwerpen. Daarmee heeft Nikon geen camera die kan concurreren met DSLR’s en concurrerende systeemcamera’s die dit wel kunnen. Zoals de EOS R6 die heeft bewezen dat je geen DSLR meer nodig hebt voor actiefotografie.
  De EOS R6 is weliswaar een stuk duurder dan de Z6 II, maar bijvoorbeeld de Sony A7 III is vergelijkbaar geprijsd. Schiet je weinig actie, dan heb je minder last van de beperkingen van de Z6 II op dat gebied. En wellicht wordt de autofocus nog verbeterd met een firmware-upgrade.
  Als je al een Nikon Z6 hebt, is het de vraag of je moet upgraden naar de Z6 II. Het nieuwe model brengt alleen iets snellere autofocus, een iets snellere framesnelheid en buffer met zich mee, plus een extra geheugenkaartsleuf. Veel andere specs zijn onveranderd, waaronder sensor, zoeker, scherm en de algehele bediening. Heb je de extra features niet nodig, dan kun je flink besparen door voor de originele Z6 te kiezen.
  Al met al is de Nikon Z6 II een zeer capabele camera. Hoewel de upgrade niet zo revolutionair is als de reviewers hadden gehoopt, bevelen ze hem toch van harte aan. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (full review): De Nikon Z6 II biedt net als z’n voorganger een geweldige beeldkwaliteit en een geweldige bediening. Maar de processorkracht is groter en ook biedt hij het gemak van een SD-kaartsleuf. De Nikon Z6 II heeft een fullframe 24 megapixel BSI CMOS-sensor die geweldige ruisprestaties biedt. In combinatie met de extreem hoogwaardige lenzen uit de Z-serie, raak je enorm onder de indruk van de beeldkwaliteit die de camera biedt. De beelden bieden een hoog niveau van scherpte en detail.
  De Nikon Z6 II stelt wellicht teleur op het gebied van video. Met name voor vloggers kan het ontbreken van een scherm dat naar voren kan kantelen een dealbreaker zijn.
  De prestaties bij weinig licht zijn goed. De camera stelt ook goed scherp bij weinig licht. Met Nikons gerespecteerde kleurweergave en scherpstelling voor gezicht/oogdetectie is de camera zeer geschikt voor bruilofts- en portretfotografie. Met z’n mogelijkheid tot high-speed opnamen kan de Z6 II ook worden gebruikt voor sport- en natuurfotografie.
  Daar komt bij dat je een grote bonus krijgt: de lenzen uit de Nikon Z/S-serie bieden uitstekende kwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fraaie camera die hanteert als een DSLR met de compactheid van een systeemcamera. Na degelijke reviews van alle recente systeemcamera-opties van Sony, Canon en Nikon uiteindelijk overgestapt van DSLR en ingestapt bij Nikon.
  Als enthousiaste amateur gelet op toepassingen (90% foto, 10% video), prijs-kwaliteit en reviews van camera en verwachte lenzen. Gekozen voor Z6II met kit-lens 24-70 f/4, vanwege uitstekende maar toch compacte ergonomie (ook prima voor grotere hand), degelijk weerbestendig design, fullframe 24MP, 2 kaartsleuven, top-plate-display, prima EVF, magnesium body en stille mechanische sluiter.
  Samen met de degelijke, scherpe en compacte kit-lens en de Nikon introductie-aanbieding maakt de Z6II z'n prijs-kwaliteitbelofte volledig waar. Je neemt deze camera makkelijk mee, door de uitstekende lichtgevoeligheid ook in de schemering. Overstap niet eerder gemaakt vanwege de mindere AF van de Z6, de hoge prijs van de R6 en de krappe ergonomie van de A7III.
  AF van de Z6II is echt goed en scherp (gezien de reviews nog net niet op niveau van Canon en Sony), maakt mogelijk nog wel een stap met Nikons track-record van firmware upgrades.
  Belangrijke factor in de overstap is de Nikon Z lens roadmap, met een redelijke selectie zoom en prime topglas nu al beschikbaar en de belofte van 105 macro en langere telelenzen in het vooruitzicht.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Prima camera. Alleen de Nederlandse uitgebreide handleiding mist. Na heel veel puzzelen met het menu werkt de camera prima. Sterke punten : de automatische wisseling van dx en fx objectieven.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Petapixel.com (bruidsfotograaf Taylor Jackson, praktijktest): Trouw- en evenementenfotograaf Taylor Jackson fotografeert al jaren met de Nikon Z6. Toen de Z6 II uitkwam met een veelbelovende verbeterde autofocus, 2 beeldprocessors, betere video en een batterijgreep, was hij direct enthousiast. Taylor kijkt in z’n test specifiek naar de autofocus, omdat dat een van de weinige zwakkere punten van de Z6 werd gevonden. Is die autofocus verbeterd?
  Het antwoord is duidelijk: “Absoluut!” De verbetering ten opzichte van de Z6 is echt groot en solide. Op alle punten is de autofocus bijgewerkt. En door een tweede processor aan de camera toe te voegen is dit volgens hem slechts het begin. De komende tijd zullen er veel meer verbeteringen volgen via firmware-updates.
 • Thephoblographer.com (full review): De Nikon Z6 II is zeker een goede camera en hij is beter dan de voorganger. Maar ook deze tweede versie is natuurlijk niet perfect.
  De beeldkwaliteit is uitstekend, de snelheid is geweldig en de beeldstabilisatie is een groot pluspunt. Zelfs het ontwerp, nu met dubbele kaartsleuven, laat veel minder te wensen over dan de eerste generatie. Wat de Nikon Z6 II nog beter maakt is de ongelooflijk goede lijn aan Z-lenzen.
  Maar als Nikon zijn spiegelloze camera's echt spectaculair wil maken, moet de firma volgens de reviewer meer innovatie inbouwen. De autofocus is volgens hem behoorlijk verbeterd: hij stelt ook goed scherp bij bij weinig licht en is hierin zelfs beter dan de Nikon D850. Maar de autofocus-snelheid is nog voor verbetering vatbaar, want hierin scoren sommige concurrenten beter.
  De Nikon Z6 II is vooral een goede camera voor portretten, landschappen, reizen en dergelijke. Ook is het een geweldige tool voor creatievelingen die zowel in foto als video werken. Voor sport, snel bewegende actiefotografie of bewegende onderwerpen bij weinig licht zoals theater is hij minder geschikt. Maar voor anderen is de Z6 II een camera om verliefd op te worden. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z6 II

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.5 megapixel sensor
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
 • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps
 • Ster bij schemer: autofocus werkt tot op -6 LW
 • Snelle schieter: 14 beelden per seconde met volledige autofocus
 • Enorme buffer: tot 200 jpegs of 124 raws in één burst
 • Extra grip: geschikt voor de optionele batterygrip MB-N11
 • Robuust: volledige afgedicht tegen stof en spatwater
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik van 100-51.200
 • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
 • Mens én dier: eye-AF voor foto én video
 • Slimme feature: opladen via USB-C terwijl je bezig bent
 • Goed verbonden: wifi- en bluetooth-connectiviteit

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

DPReview TV over de Nikon Z6 II

Bekijk een mooie en uitvoerige review van de Nikon Z6 II door DPReview TV. Liefst 14 minuten lang genieten! Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (25 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy