Nikon Z6: fullframe systeemcamera met hoge snelheid

De Z6 is één van de twee sensationele systeemcamera’s van Nikon. De Nikon Z6 heeft 24 megapixel op z’n fullframe sensor en een hoge snelheid. Bijzonder is dat hij uitstekende prestaties neerzet bij weinig licht. “De beste allroundcamera op de markt.” EISA-award: 'Camera van het Jaar'! Alle belangrijke reviews!

Breaking: Nikon Z6 III komt eraan

Op 17 juni 2024 is de Nikon Z6 III aangekondigd. Een hele mooie upgrade van de voorganger, met een nieuwe sensor, 6K-video, betere autofocus en een spatheldere zoeker. Benieuwd?

Mijn preview van de Nikon Z6 III >>

Nikon Z7Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 675gr | Release datum: november 2018 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs inclusief lens: 2.249 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z6

 • Uitstekende beeldkwaliteit: fullframe sensor met 24.5 megapixel
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik van 100-51.200
 • Trillingvrij beeld: 5-assige beeldstabilisatie levert 5 stops winst
 • Razendsnelle scherpstelling: 273 autofocus-punten
 • Snelle camera: continu fotograferen met 12 beelden per seconde
 • Helder beeld: elektronische zoeker met 3.6 miljoen beeldpunten
 • Klaar voor de toekomst: Nikon Z-lensmount

Nikon Z7Z6 & Z7: Nikons eerste fullframe systeemcamera’s

De Nikon Z6 en Z7 zijn de twee eerste fullframe systeemcamera’s die Nikon uitbrengt. De camera’s zijn in september 2018 (de Z7) en november 2018 (de Z6) op de markt gekomen.

Bekijk mijn review van de Nikon Z7 >>

Strijd met de Sony A7 en A7R

Nikon gaat met de Z6 en Z7 voluit de strijd aan met Sony. Die is zeer succesvol met z’n A9 en z’n A7-, A7R- en A7S-series: fullframe systeemcamera’s met onovertroffen beeldkwaliteit en hoge snelheid. Bekijk bijvoorbeeld mijn reviews van de Sony A7 III en de Sony A7R IV. Die markt wil Nikon veroveren op Sony. Of dat Nikon gaat lukken, is afwachten. De reviews van de Z6 en Z7 zijn in ieder geval zeer lovend. Zelf heb ik hoge verwachtingen van het succes van beide camera’s: Nikon heeft met deze camera’s goud in handen.

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

Nikon: enorm lenzenarsenaal

Groot voordeel van Nikon boven Sony is het zeer uitgebreide lenzenarsenaal. Die lenzen zijn (met bijgeleverde adapters) direct geschikt voor de Z6 en Z7. Bovendien komt er speciaal voor de twee fullframe systeemcamera’s een nieuwe serie lenzen op de markt: lenzen met de gloednieuwe Nikon Z-mount.

Nikon: Z-mount lenzen

En Nikon laat er geen gras over groeien. Gelijk met de komst van de Z7 en Z6 zijn er al nieuwe lenzen met de Nikon Z-mount op de markt gekomen. En snel daarna zijn er andere gevolgd. Alle beschikbare lenzen mét mijn reviews vind je onderaan deze pagina.

Nikon Z6: wat heeft deze topcamera in huis?

Dat de Nikon Z6 (evenals de Nikon Z7) een topcamera is, verraden de specs. Die zijn om te watertanden zo mooi. Tegelijk doen ze ook denken aan de specs van 3 andere camera’s: een flinke scheut Sony A7 III, een behoorlijk snufje Sony A9 en ook nog meer dan een vleugje Nikon D850. Kijk je mee?

Nikon Z7Megapixels: minder is meer

De heerlijke Nikon Z6 heeft minder megapixel op z’n fullframe sensor dan z’n broer, de Nikon Z7. Telt die maar liefst 45.7 megapixel, de Z6 heeft er ‘slechts’ 24.5. Maar minder is soms ook meer. Want minder megapixel op hetzelfde sensoroppervlak heeft een aantal onmiskenbare voordelen.

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

Sneller & beter bij schemer

Om de twee belangrijkste te noemen: de Z6 kan sneller schieten (12 fps continu fotograferen, de Z7 bereikt ‘slechts’ 9 fps). En ook belangrijk: de pixels zijn groter, vangen meer licht en dus presteert de Z6 nóg beter bij weinig licht. Dit zie je ook terug in het ISO-bereik van 100-51.200.

Beeldstabilisatie: 5 stops winst

Daarnaast is de Nikon Z6 uitgerust met 5-assige beeldstabilisatie die liefst 5 stops voordeel oplevert. Daarmee schiet je haarscherpe beelden bij lange sluitertijden, en dus bij weinig licht. De Z6 heeft ook een snel autofocus-systeem met 273 autofocus-punten. Met de nieuw ontwikkelde, grotere Z-lensmount opent Nikon ook de weg voor een reeks nieuwe, spectaculaire lenzen, met waanzinnige lichtsterktes als bijvoorbeeld f/0.95.

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

Prachtige allrounder

Met de Nikon Z6 heb je een topcamera in handen. Het stille autofocussysteem heeft 273 AF-punten in huis die 90% van het beeld beslaan. Met een ISO-bereik van 100-51.200 en de 5-assige beeldstabilisatie kun je uitstekend uit de voeten bij schemering. Of in combinatie met een lichtsterk objectief zelfs onder een nachtelijke sterrenhemel. De in-body beeldstabilisatie werkt trouwens ook bij Nikon objectieven die geen vibratiereductie hebben!

Intuïtieve bediening

De elektronische zoeker van de Nikon Z6 levert je een haarscherp beeld van de werkelijkheid, met een indrukwekkende 3.6 miljoen beeldpunten. Op het top display lees je je instellingen af. En je foto/video-resultaten zie je snel en kristalhelder terug op het grote kantelbare 3.2 inch touchscreen achterop.

Een topper met video

Ook in video excelleert de Nikon Z6. Hij filmt in 4K UHD met 30 beelden per seconde. En in Full HD met liefst 120 bps, perfect voor slow motion-video’s. Ook je video’s blijven haarscherp en perfect belicht dankzij de snelle en accurate autofocus. En dankzij hulpmiddelen zoals ‘Focus peaking’ en ‘Zebra’.

Video voor professionals

De Nikon Z6 is ook voor professionele filmers bedoeld. Dat bewijst de 10-bits 4:2:2 HDMI output. Die maakt het mogelijk om een professionele externe recorder of monitor aan te sluiten. Timecodes worden zowel op je geheugenkaart als op een eventuele externe recorder opgeslagen.

Verbonden met de wereld

Met de Nikon Z6 deel je al je foto’s en video’s supersimpel via wifi en de gratis Snapbridge-app. Met deze app kun je je camera ook handig op afstand bedienen door de zoomfunctie en ontspanner. Daarnaast is de camera compatibel met de WT-7 Wireless Transmitter voor het gebruik van HTTP en FTP toegangspunt-standen. Je laadt je systeemcamera binnen een mum van tijd op met de ingebouwde USB-C aansluiting.

Robuuste body om te zoenen

De body van de Nikon Z6 is een beauty. Maar een dom blondje is het niet: hij heeft alles in huis wat je van een camerabody verwacht. Hij is gemaakt van een robuuste magnesium legering. Hij is licht en compact, maar je hebt wel een echte Nikon-camera in handen: qua greep, menu en bediening hou je dat mooie Nikon DSLR-gevoel. Onder alle weersomstandigheden staat de Nikon Z7 z’n mannetje (m/v): hij is aan alle kanten zorgvuldig afgedicht. Voor vele jaren foto/video-plezier!

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 wint EISA-award 2019-2020

De Nikon Z6 heeft de allerbelangrijkste EISA-award 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Camera van het jaar’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Update: opvolger Nikon Z6 II!

De Nikon Z6 heeft een opvolger: de Nikon Z6 II. Ben je benieuwd naar deze nieuwe fullframe systeemcamera? Bekijk mijn review!

Mijn review van de Nikon Z6 II >>

Nikon Z6 II op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z6

De Nikon Z6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon Z6

 • Snelle allround systeemcamera met hoge prijs/kwaliteit-verhouding
 • Hybride camera: goed in foto én video
 • Excellente beeldkwaliteit: mooie kleuren, veel details en ruisvrij
 • Uitblinker bij hoge ISO’s: tot ISO 6400 ruisarme beelden
 • Uitstekende video: o.a. oversampled 4K verbazingwekkend goed
 • Uitstekende autofocus: snel en trefzeker, ook bij tracking en weinig licht
 • Snelle burst van 12fps
 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • Geweldige elektronische zoeker met hoge resolutie
 • Uitstekende gebruiksvriendelijkheid
 • Erg fijne camera om te gebruiken
 • Uitzonderlijk goede bouwkwaliteit: robuust en weerbestendig

Zwakke punten van de Nikon Z6

 • Gemiddelde capaciteit van de buffer
 • Elektronische zoeker: mindere verversingssnelheid en blackout
 • Geen touchpad autofocus op touchscreen
 • Geheugenkaartsysteem XQD: verkeerde keuze (duur)

Awards voor de Nikon Z6

 • EISA-award: Camera van het Jaar 2019-2020
 • TIPA-award: Beste professionele spiegelreflexcamera 2018
 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Nikon Z7Focus Magazine over de Nikon Z6

“Sneller zonder spiegel”, kopt Focus Magazine in z’n januarinummer 2019. Een mooie review door Erik Derycke van de Z6 met, ik zal het vast verklappen: een waanzinnig goed oordeel.

Degelijke camera

Ondanks de veel lagere prijs is de Z6 even degelijk als de Z7, met een stevige body uit aluminiumlegering, een stof- en spatwaterdichte afwerking en een mechanische sluiter die goed is voor 200.000 opnames. De sensor is het grote verschil: die heeft een veel lagere resolutie. Voordeel hiervan is weer: een hogere maximale gevoeligheid.

Snellere autofocus

Ander verschil volgens Focus is het veel lagere aantal autofocus-detectiepunten van de Z6. Wel zijn die punten ook bij de Z6 verspreid over bijna het volledige sensoroppervlak, waardoor scherpstellen op objecten aan de rand van het beeld makkelijker gaat. Onverwacht voordeel van het lagere aantal punten: de Z6 werkt sneller bij continu autofocus. De beeldprocessor in Z6 en Z7 is identiek, maar die van de Z6 hoeft minder informatie te verwerken, waardoor hij vlotter werkt.

Uitblinker bij minder licht

Sneller is de Z6 ook op een andere manier: dankzij de lagere resolutie haalt hij een hogere seriesnelheid (burst) van 12 opnames per seconde. De Z6 heeft verder een uitstekende lichtmeting. “Hij lijkt afgesteld om overbelichting in de hoge lichten te voorkomen.” Sowieso blinkt de Z6 uit in hogere gevoeligheden: “Opnames tot ISO 6400 zijn zonder meer bruikbaar.”

Predicaat: Super

De lagere resolutie van de Z6 ten opzichte van de Z7 zie je volgens Focus terug als je de beelden als enorme posters aan de muur hangt. “Maar wie de extra pixels van de Z7 niet nodig heeft, vindt in de Z6 een snellere en meer allround inzetbare systeemcamera. De camera is extra aantrekkelijk door het prijsverschil van maar liefst €1.400 ten opzichte van de Z7.” Eindoordeel: het predicaat Super met het hoge cijfer 9.2.

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Fototijdschrift Zoom.nl over de Nikon Z6

De Nikon Z6 is volgens Zoom.nl het instapmodel in de Z-serie van Nikon. Maar met het woord instapper doe je hem echt tekort: “Deze Nikon is toch een zeer serieuze camera. Nikon gaat met deze Z6 bijvoorbeeld de strijd aan met de Canon EOS R en de Sony A7III, waar de Z7 vooral de resolutie-rijke A7R III op de korrel neemt.” Hoe bevalt hij?

Lagere resolutie: nadelen én voordelen

De veel lagere resolutie van de Nikon Z6 (24.5MP tegenover 45.7MP voor de Z6) heeft uiteraard negatieve gevolgen als je je beelden levensgroot afdrukt. Maar er zit ook een plus aan: een lagere resolutie bij dezelfde sensorgrootte geeft minder ruis. Ook op video-gebied is de Z6 in het voordeel: door de grotere pixels zijn de beelden schoner, zeker bij een hogere ISO.

Minder autofocuspunten, sneller eburst

Niet alleen in de resolutie verschillen beide modellen, ook in bijvoorbeeld het aantal autofocus-punten. Dat aantal is veel lager bij de Z6. Maar dat aantal is genoeg om snel te kunnen focussen. En verder is het autofocus-systeem identiek met dat van de Z7. De Z6 is juist weer op een andere manier sneller: hij heeft snellere burst. “Dat kan in specifieke gevallen het verschil maken.”

Erg fijne camera

Hoe bevalt de Z6 in de praktijk? De reviewer vindt het “een erg fijne camera. De grip en de gebruiksvriendelijkheid van de camera zijn gewoon uitstekend. Dat heeft Nikon echt heel goed voor elkaar. Gewicht en maatvoering zijn prima in balans en de camera voelt heel erg 'bij de les'.”

Goed totaalpakket

Dankzij de beeldstabilisatie kun je ook lekker lang uit de hand fotograferen. “Beelden zijn goed van kleur, erg mooi van detail en tot op grote hoogten ruisvrij. De Z6 is een erg goed totaalpakket.”

Diamant Award

Dus eigenlijk, concludeert de reviewer, zijn de woorden ‘topmodel’ voor de Z7 en ‘instapper’ voor de Z6 misplaatst. Het ligt er maar aan wat je als fotograaf wilt. Wie veel detail en een hoge resolutie nodig heeft, kiest voor de Z7. Fotografeer je veel bij weinig licht of ben je een filmer, dan pak je de Z6. In dat laatste geval ben je spekkoper: de Z6 is een stuk goedkoper. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7DPReview over de Nikon Z6

Vlaggenschip Nikon Z7 heeft de meeste aandacht gekregen, maar de Z6 is toegankelijker, vanwege z’n lagere prijs. En voor wie veel video schiet of bij weinig licht fotografeert, is de Z6 ook de betere camera. Aldus reviewers Jeff Keller en Richard Butler van topreviewsite DPReview.

Excellente beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de foto’s is excellent, met eersteklas resolutie en hoge prestaties bij hogere ISO-waarden. De ruisreductie van de jpegs is wat sterker dan de reviewers zouden willen, maar dat is een instelling die je kunt aanpassen.

Bouwkwaliteit: uitzonderlijk goed

De bouwkwaliteit van de Z6 is uitzonderlijk goed. En wie Nikons DSLR’s gewend is, raakt ook zeer snel gewend aan de bediening en de menu’s van de Z6. De elektronische zoeker heeft een zeer hoge resolutie, hoewel de ‘verversingssnelheid’ wat lager ligt dan bij de concurrentie. En tussen de shots zit een merkbare blackout-tijd. De touchscreen is fijn, maar er ontbreekt een ‘touchpad autofocus'. Jammer.

Zeer goede autofocus

De autofocus doet z’n werk zeer goed. Ook bij het volgen van onderwerpen. Ook bij weinig licht doet de autofocus wat hij moet doen. Hij matcht de uitstekende autofocus van de Sony A7 III, maar de Canon EOS R is hier de ‘Koning van het slechte licht’.

Sterk in video

De video is een ander sterk punt van de Z6. De oversampled 4K-beelden zijn verbazingwekkend goed, evenals de bediening ervan. Ook heeft hij een mooie 10-bit Log output. Net als met fotografie werkt ook hier de 5-assige beeldstabilisatie zeer goed.

Nikon Z6 versus Sony A7 III

De kwaliteiten van de Nikon Z6 komen heel dicht in de buurt van die van de Sony A7 III. De Z6 is een aantrekkelijke camera, zeker voor wie overstapt van een DSLR van Nikon. Kortom: met de Z6 heeft Nikon een winnaar in z’n stal. Eindoordeel: Silver Award met een hoge score van 88%.

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Chip Fotomagazine over de Nikon Z6

Het was heel lang wachten op de eerste fullframe systeemcamera’s van Nikon. Maar eindelijk zijn ze er. De reviewers van Chip Fotomagazine hebben de Nikon Z6 eens goed de maat genomen in het maartnummer 2019. Hoe goed is hij?

Verkeerde keuze voor XQD

De reviewer begint positief: Nikon heeft veel goed gedaan, de camera is zeer doordacht en gemakkelijk te hanteren. Maar om gelijk een kritiekpunt te noemen: “Het is onbegrijpelijk dat Nikon op een belangrijk punt (wat ons betreft) niet voor de juiste oplossing heeft gekozen. We hebben het over het geheugenkaartsysteem XQD.” De kaarten zijn weliswaar heel goed en snel. Maar ze worden zo weinig gebruikt dat ze ongelooflijk duur zijn. Bovendien heb je een nieuwe kaartlezer nodig. De verkeerde keuze dus, vindt Chip.

Zeer geslaagde camera

Maar afgezien van dit minpunt is de Z6, evenals de Z7, “een zeer geslaagde camera”. Het is een volwassen camera, die ook in de details goed doordacht is. Met als highlights: de snelle burst en de geweldige digitale zoeker. Ook de goed gevormde handgreep en de grote bajonetvatting scoren goed bij Chip.

Objectieven: goede constructie, hoge scherpte

Bij die nieuwe vatting horen ook nieuwe objectieven. De lenzen die in de schappen liggen – de Z 24-70mm f/4 S en de Z 50mm f/1.8 S – laten een goede indruk achter “en scoren punten met een goede constructie en hoge scherpte.” Daarbij komt dat ze volop profiteren van de uitstekende beeldstabilisatie in de camerabody.

Ook voor videografen

Kortom: kwalitatief zit de Z6 uitstekend in elkaar. En ook videografen komen aan hun trekken: zij zullen onder de indruk zijn van de vele videofuncties, zoals een aansluiting voor een hoofdtelefoon, Full-HD slowmotion en een extra digitale beeldstabilisator. “We kijken nu al uit naar de tweede generatie fullframe systeemcamera’s!”

Nikon Z6 versus Nikon Z7 versus Sony A7 III

En dan de score van de Z6. Interessant is dat Chip in z’n mooie review de Z6 naast de Nikon Z7 en de grote concurrent Sony A7 III zet. Ze scoren alledrie met ‘Zeer goed’. De Z6 en de Sony krijgen van Chip het cijfer 1.5. De Z7 krijgt nog een iets beter cijfer: een 1.4. Chip heeft helaas een heel eigen wijze van scores weergeven, die onnavolgbaar is. Maar het komt erop neer: hoe lager het cijfer, hoe beter de camera... Chip, doe hier iets aan!

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Andere (professionele) reviewers over de Nikon Z6

 • Digifoto Pro (Dré de Man, full review, aprilnummer 2019): Je zou de Nikon Z6 kunnen zien als de goedkopere versie van de Z7. Maar zo simpel is het niet: de Z6 is op sommige punten zelfs beter dan de Z7, aldus Dré de Man. Maar om te beginnen is de camera op veel punten identiek aan de ‘grote broer’. Om de belangrijkste te noemen: de uitmuntende zoeker, de zeer grote lensvatting, de robuuste body, de zeer goede beeldstabilisatie.
  De Z6 verslaat de Z7 als het gaat om de snelheid van de autofocus. Ook presteert hij beter op hoge ISO-waarden. De al uitstekende video-prestaties van de Z7 worden ook overtroffen. En hij kost een stuk minder.
  Wat vooral ook opvalt zijn de prestaties op het gebied van ruis en dynamiek: de Z6 scoort hier beter dan de Nikon D750 en bij heel hoge ISO-waarden ook beter dan de Z7 en de Nikon D850. “Ook de dynamiek bij ISO 100 is minstens zo goed als die van de Z7. De sensor is dus heel harmonieus: hij is zowel geschikt voor landschap als voor werken met heel weinig licht.”
  De autofocus presteert ook heel goed. Bij enkelbeeld AF stelt hij uitstekend scherp. Bij continue AF overtuigt hij in de praktijk ook, en komt hij heel dicht in de buurt van de prestaties van de professionele spiegelreflexen van Nikon. Eindoordeel: de hoogste score: Platina Award.
 • Techradar.com (Phil Hall, full review): “Sony's Alpha A7 III has some serious competition,” begint Phil Hall z’n interessante review. En de ‘one million dollar question’ is natuurlijk: welke van de twee is de beste? Wat in ieder geval duidelijk is: Nikon heeft zich niet ingehouden met de ontwikkeling van de Z6. Elke twijfel die de reviewer van tevoren had over dit ‘kleine broertje’ van de Z7, werd direct de grond in geslagen toen hij de camera oppakte. Want wat is de bediening briljant, wat is de bouw robuust, en wat is de beeldkwaliteit excellent!
  En dan is er nog de briljante elektronische zoeker en een enorme berg kleinere maar fantastische features. Kortom: “The Nikon Z6 is an extremely nice camera to take pictures with.”
  De grote stap voor de Z6 (en Z7) is de ontwikkeling van de nieuwe lensmount. De lenzen die tot nu toe beschikbaar zijn, maken duidelijk dat je weliswaar een investering moet doen, maar dat die zich dubbel en dwars uitbetaald in betere optische prestaties. Heb je al Nikon-lenzen? Die werken prima samen met de Z6/Z7 dankzij de bijgeleverde adapter.
  Niet alle professionals zullen blij zijn met de enkele XQD kaartsleuf. Ook de buffer als je in raw schiet zou voor hen wat groter kunnen. Maar dit zijn maar minimale kanttekeningen bij een zeer indrukwekkende camera.
  De Nikon Z7 heeft bij de introductie alle aandacht voor zich opgeëist in de media. Maar op veel verschillende manieren is de Nikon Z6 de favoriet voor deze reviewer. Hij gaat zelfs zover om te zeggen dat dit de beste allround fullframe camera is die Nikon heeft gemaakt “and that's including DSLRs like the much-loved D750”.
  En nu de belangrijke vraag: welke camera is beter, de Nikon Z6 of de Sony A7 III? “Sony's brilliant full-frame all-rounder features a excellent 24.2MP sensor, an advanced 693-point AF system and 10fps burst shooting. It's certainly set the benchmark, but for us the Z6 just edges it.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z7Photographyblog.com (Amy Davies, full review): Voor heel veel fotografen zal de Nikon Z6 een veel zinniger aanschaf zijn dan de duurdere Z7. De bouwkwaliteit van beide camera’s is hetzelfde, dus welke je ook koopt, je krijgt altijd een premium camera. De prijs van de Z6 is dan bijna een koopje te noemen. Indrukwekkend dat Nikon dat voor elkaar heeft gekregen.
  De beeldkwaliteit is niet minder dan fantastisch. De Z7 komt eigenlijk alleen in aanmerking als je met een superhoge resolutie wilt of moet werken. Bedenk dat een lagere resolutie ook z’n voordelen heeft. De meest opvallende: betere prestaties bij weinig licht plus de mogelijkheid om sneller te schieten.
  De vraag is wat voor soort fotograaf je bent. Ben je een landschapsfotograaf of een commercieel fotograaf, dan ligt de Z7 meer voor de hand. Ben je meer een fotograaf die van alles en nog wat fotografeert – landschappen, portretten, actiefotografie – dan komt de Z6 meer in aanmerking. Het is de beste allroundcamera die er op de markt is.
  De grote concurrent van de Z6 is de Sony A7 III. Ook een fantastische camera, maar hij mist de indrukwekkende bediening van de Z6. Keerzijde is natuurlijk dat de Z6 een nieuwe speler op het veld is, en dat brengt altijd wat risico met zich mee. Zo is bijvoorbeeld het lenzenarsenaal met Z-mount nu nog beperkt.
  De reviewer was extreem onder de indruk van de Z7, en de Z6 is net zo indrukwekkend, al is het om andere redenen. Voor de relatief lage prijs krijg je een fantastische camera. De camera zal hoog op de wensenlijstjes komen van veel amateur- en enthousiaste fotografen. En misschien vindt hij zelfs wel een plek in de fototas van de professionals. Eindoordeel: de allerhoogste score Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Nikon Z6 zal altijd een beetje overschaduwd worden door z’n grote broer, de Z7. Die is krachtiger en heeft een hogere resolutie. Maar vergis je niet: de Z6 is veelzijdiger dan de Z7. En bovendien: een stuk betaalbaarder.
  Op papier zie je hem makkelijk over het hoofd als een beetje saaie, maar degelijke camera. In de praktijk echter is het een camera met finesse, hoge prestaties en een beeldkwaliteit die voortreffelijk is. Iedere camera heeft ook z’n zwakkere punten, maar de Z6 heeft ze vrijwel niet. De accuduur is wat kort, de buffercapaciteit is niet meer dan gemiddeld, en er is soms wat vertraging in de zoeker. That’s it. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
  Interessant is nog wat deze reviewer zegt over de voornaamste concurrenten: de Sony A7 III en de Canon EOS R. Om met die laatste te beginnen: de Z6 is op veel punten duidelijk beter, al heeft de EOS R een stuk hogere resolutie. De Sony A7 III is wel een geduchte concurrent. “The Sony A7 III’s combination of affordability, features, frame rate and ISO range looked unbeatable… until the Nikon Z6 happened. It’s still a close-run thing, but the Z6 matches it in almost all areas (except battery life and eye-AF) then beats it for burst rate and – in our opinion – handling.”
 • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): Je zou de Nikon Z6 kunnen zien als upgrade van de Nikon D750. Maar met een burst van 12 beelden per seconde komt hij eerder in de buurt van topmodel Nikon D5. En hij heeft ook nog meer focuspunten. Het mooie is: hij is een stuk compacter dan deze twee spiegelreflexen. En met de Z6 profiteer je van de spiegelloze technologie, zoals een wysiwyg elektronische zoeker, een elektronsiche sluiter en de in-body beeldstabilisatie.
  Het mooie van het Nikon Z-systeem is de introductie van een serie compacte lenzen. Die serie is nog heel beperkt, het duurt een tijd voor er echt een lens line-up staat. In de tussentijd kun je van alle uitstekende Nikon-lenzen profiteren dankzij de bijgeleverde adapter.
  Heb je niet de hoge resolutie van de Z7 nodig, en wil je een snellere continue schietsnelheid plus betere ruisprestaties? Dan is de Nikon Z6 zeker een geweldige keuze. De beeldkwaliteit is excellent, met uitstekende ruisprestaties, en de kleurreproductie waar Nikon geliefd om is. Nadelen zijn er ook: de accuduur is aan de magere kant, en ook het enkele kaartslot zal sommigen een doorn in het oog zijn.
  De focusprestaties zijn zeer goed, bijna alle foto’s zijn direct spatscherp, dankzij de on-sensor fasedetectie focuspunten. De Nikon Z6 biedt kortom een zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding. Hij verslaat alle fullframe concurrenten op dit prijsniveau. De toekomst voor Nikon ziet er stralend uit, zeker als de firma de lens line-up voor het Z-systeem gaat uitbreiden. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray en William Brawley, full review): De Nikon Z6 is een prachtige, allround systeemcamera voor enthousiaste fotografen. Het is ontzettend moeilijk om substantiële nadelen te vinden van deze camera. De beeldkwaliteit is fantastisch, precies wat je verwacht van een nieuwe Nikon-camera. En ook de bouwkwaliteit is om door een ringetje te halen.
  De ‘feel’ van de camera is ook al geweldig: het is een heerlijke camera om vast te houden en mee te fotograferen. Hij biedt zoveel fysieke knoppen en wielen, terwijl het design heerlijk compact is. Voor Nikon-fotografen zal de Z6 direct vertrouwd voelen. Maar zelfs voor wie nog nooit een Nikon heeft gehad (zoals de reviewer), is de Z6 een makkelijke camera om mee te fotograferen.
  Kleine nadelen zijn het enkele XQD-kaartslot. De XQD-kaarten zijn niet erg gebruikelijk en ook nog aardig duur. Maar een dealbreaker is dit absoluut niet. “Other than this, I'm struggling to find any serious fault with the Nikon Z6. The camera feels great, works great and produces great photographs. I honestly can't ask for much more.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Sony’s A7-serie fullframe systeemcamera’s hebben de camerawereld flink opgeschud. Maar Sony heeft 3 generaties nodig gehad om camera’s op te leveren die fotografen ook echt willen. Nikon, aan de andere kant, heeft die evolutie overgeslagen en heeft 2 camera’s op de markt gezet die direct aan alle hoge verwachtingen voldoen.
  Angela Nicholson heeft de N6 zeer uitgebreid getest. De Z6 is volgens haar precies wat Nikon heeft beloofd: een excellente allrounder. Z’n 24.5 megapixel sensor biedt geweldige beeldkwaliteit, met een goed detailniveau en aantrekkelijke kleuren. Het autofocussysteem is snel en betrouwbaar. En ook de burst is snel genoeg om de Z6 geschikt te maken voor sport.
  Daar komt nog bij dat de Z6 dezelfde solide weerbestendige bouw en heerlijke bediening heeft als grote broer Z7. Nikon heeft een succesvol duo in handen. Enige nadeel is het enkele kaartslot. Maar voor de meeste fotografen zal dat geen belangrijk minpunt zijn. Eindoordeel: 100/100.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Aanrader, prachtige beeldkwaliteit en eenvoudig in gebruik. Zeer prettige camera. Batterijduur ook vele malen hoger dan aangegeven. 1000+ foto's gaat probleemloos met 1 batterij. Stelt zeer snel scherp en ook het filmen heeft een zeer hoge kwaliteit. De bewegingssensor werkt goed. Dat je op het scherm bij filmen en fotograferen al de belichting kunt zien is prettig. De geheugenkaart is erg betrouwbaar en daardoor is 1 kaart geen probleem.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Vandaag deze prachtige Nikon Z6 aangeschaft met de bijhorende adapter en de Nikkor Z 24-70mm lens. Na een beetje zelf research te doen ben ik op deze camera gekomen. Heb getwijfeld tussen de Z6 en de Canon EOS RP. Ben uiteindelijk toch voor de Z6 gegaan omwille van dat extraatje en ben er zeer gelukkig mee. EEN AANRADER!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z7Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z6

 • Fullframe 24.5 megapixel sensor
 • ISO-bereik van 100-51.200
 • 5-assige beeldstabilisatie levert 5 stops winst
 • Beeldstabilisatie ook compatibel bij objectieven zonder VR
 • Razendsnelle scherpstelling dankzij 273 AF-punten
 • Continu fotograferen met 12 beelden per seconde
 • Elektronische zoeker met 3.6 miljoen beeldpunten
 • 3.2 inch kantelbaar display
 • Nieuwe Nikon Z lensmount
 • Robuuste, weerbestendige magnesiumlegering body
 • Voorzien van een top display
 • 4K/UHD filmen met 30 fps
 • Foto's en bestanden delen via Snapbridge
 • Compatibel met de Nikon WT-7 wireless transmitter
 • USB-C aansluiting

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z6 en Z7

Cameranu.nl maakte een prachtige productreview over de Nikon Z6 en Z7, die je hieronder ziet.

Nikon Z6 op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Fullframers maar ook systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (19 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy