Nikon Z6: fullframe systeemcamera met hoge snelheid

Breaking news: Nikon kondigt twee fullframe systeemcamera’s aan. Een daarvan is de Nikon Z6: een systeemcamera met 24 megapixel en een hoge snelheid. Bijzonder is dat hij uitstekende prestaties neerzet bij weinig licht. Ik hou alle reviews voor jullie bij. Kom dus zeker nog eens terug!

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 675gr | Release datum: november 2018 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body & lens: 3.049 euro op CameraNU.nl | Prijs body: 2.449 euro op CameraNU.nl

Bekijk de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

Preorder de Nikon Z6 op CameraNU.nl

Je kunt de Nikon Z6 nu al preorderen op CameraNU.nl!

Preorder de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

Benieuwd welke lenscombinaties CameraNU heeft met de Nikon Z6 en de andere fullframe systeemcamera Nikon Z7?

Alle lenscombinaties met de Nikon Z6 en Z7 >>

 

Nikon Z7Nikon Z6 & Z7: eerste fullframe systeemcamera’s

De Nikon Z6 en Z7 zijn de twee eerste fullframe systeemcamera’s die Nikon uitbrengt. De camera’s zijn aangekondigd op donderdag 23 augustus 2018 en zullen in respectievelijk september 2018 (de Z7) en november 2018 (de Z6) op de markt komen. Spannend!

Bekijk mijn preview van de Nikon Z7 >>

Strijd met de Sony A7 en A7R

Nikon gaat met de Z6 en Z7 voluit de strijd aan met Sony. Die is zeer succesvol met z’n A9 en z’n A7- en A7R-series: fullframe systeemcamera’s met onovertroffen beeldkwaliteit en hoge snelheid. Die markt wil Nikon veroveren op Sony. Of dat Nikon gaat lukken, is afwachten. Dat hangt grotendeels af van hoe goed de nieuwe fullframers zijn. De eerste indrukken van reviewers zijn veelbelovend.

Bekijk de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

Nikon Z7Marketing: die zit wel snor

Aan de marketing zal het niet liggen. Nikon heeft in de weken voor de aankondiging allerlei ‘teaserfilmpjes’ uitgebracht die tipjes van de sluier oplichtten. En heeft zelf de geruchtenmachine op alle mogelijke manieren gevoed. Een goed uitgevoerde promotie-klus, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het product: hoe goed zijn de Z6 en de Z7? Hoe enthousiast zijn de reviewers en de kopers?

Hoge verwachtingen

Zelf heb ik hoge verwachtingen. Nikon is het aan z’n stand verplicht om direct met uitstekende camera’s te komen. Ze hebben de kennis, ze hebben de ervaring, ze hebben de budgetten en ze hebben zich al enorm bewezen met hun spiegelreflexen en lenzen. Die zijn stuk voor stuk van topklasse.

Nikon: enorm lenzenarsenaal

Groot voordeel van Nikon boven Sony is het zeer uitgebreide lenzenarsenaal. Die lenzen zullen (via bijgeleverde adapters) direct geschikt zijn voor de Z6 en Z7. Bovendien komt er speciaal voor de twee fullframe systeemcamera’s een nieuwe serie lenzen op de markt: lenzen met de gloednieuwe Nikon Z-mount.

Nikon Z7Nikon: Z-mount lenzen

En Nikon laat er geen gras over groeien. Gelijk met de aankondiging van de Z7 en Z6 worden er al 4 nieuwe lenzen met de Nikon Z-mount aangekondigd en andere lenzen volgen snel:

Nikon Z6: wat heeft deze topcamera in huis?

Dat de Nikon Z6 (evenals de Nikon Z7) een topcamera is, verraden de specs. Die zijn om te watertanden zo mooi. Tegelijk doen ze ook denken aan de specs van 3 andere camera’s: een flinke scheut Sony A7R III, een behoorlijk snufje Sony A9 en ook nog meer dan een vleugje Nikon D850. Kijk je mee?

Nikon Z7Megapixels: minder is meer

De heerlijke Nikon Z6 heeft minder megapixel op z’n fullframe sensor dan z’n broer, de Nikon Z7. Telt die maar liefst 45.7 megapixel, de Z6 heeft er ‘slechts’ 24.5. Maar minder is soms ook meer. Want minder megapixel op hetzelfde sensoroppervlak heeft een aantal onmiskenbare voordelen.

Sneller & beter bij schemer

Om de twee belangrijkste te noemen: de Z6 kan sneller schieten (12 fps continu fotograferen, de Z7 bereikt 9 fps). En ook belangrijk: de pixels zijn groter, vangen meer licht en dus presteert de Z6 nóg beter bij weinig licht. Dit zie je ook terug in het ISO-bereik van 100-51.200.

Beeldstabilisatie: 5 stops winst

Daarnaast is de Nikon Z6 uitgerust met 5-assige beeldstabilisatie die liefst 5 stops voordeel oplevert. Daarmee schiet je haarscherpe beelden bij lange sluitertijden, en dus bij weinig licht. De Z6 heeft ook een snel autofocus-systeem met 273 autofocus-punten. Met de nieuw ontwikkelde, grotere Z-lensmount opent Nikon ook de weg voor een reeks nieuwe lenzen.

De highlights van de Nikon Z6:

 • Fullframe 24.5 megapixel sensor
 • ISO-bereik van 100-51.200
 • 5-assige beeldstabilisatie levert 5 stops winst
 • razendsnelle scherpstelling dankzij 273 autofocus-punten
 • Continu fotograferen met 12 beelden per seconde
 • Elektronische zoeker met 3.6 miljoen beeldpunten
 • Nieuwe Nikon Z-lensmount

Nikon Z7Prachtige allrounder

Met de Nikon Z6 heb je een topcamera in handen. Het stille autofocussysteem heeft 273 AF-punten in huis die 90% van het beeld beslaan. Met een ISO-bereik van 100-51.200 en de 5-assige beeldstabilisatie kun je uitstekend uit de voeten bij schemering. Of in combinatie met een lichtsterk objectief zelfs onder een nachtelijke sterrenhemel. De in-body beeldstabilisatie werkt trouwens ook bij Nikon objectieven die geen vibratiereductie hebben!

Intuïtieve bediening

De elektronische zoeker van de Nikon Z6 levert je een haarscherp beeld van de werkelijkheid, met een indrukwekkende 3.6 miljoen beeldpunten. Op het top display lees je je instellingen af. En je foto/video-resultaten zie je snel en kristalhelder terug op het grote kantelbare 3.2 inch touchscreen achterop.

Een topper met video

Ook in video excelleert de Nikon Z6. Hij filmt in 4K UHD met 30 beelden per seconde. En in Full HD met liefst 120 bps, perfect voor slow motion-video’s. Ook je video’s blijven haarscherp en perfect belicht dankzij de snelle en accurate autofocus. En dankzij hulpmiddelen zoals ‘Focus peaking’ en ‘Zebra’.

Video voor professionals

De Nikon Z6 is ook voor professionele filmers bedoeld. Dat bewijst de 10-bits 4:2:2 HDMI output. Die maakt het mogelijk om een professionele externe recorder of monitor aan te sluiten. Timecodes worden zowel op je geheugenkaart als op een eventuele externe recorder opgeslagen.

Nikon Z7Verbonden met de wereld

Met de Nikon Z6 deel je al je foto’s en video’s supersimpel via wifi en de gratis Snapbridge-app. Met deze app kun je je camera ook handig op afstand bedienen door de zoomfunctie en ontspanner. Daarnaast is de camera compatibel met de WT-7 Wireless Transmitter voor het gebruik van HTTP en FTP toegangspunt-standen. Je laadt je systeemcamera binnen een mum van tijd op met de ingebouwde USB-C aansluiting.

Robuuste body om te zoenen

De body van de Nikon Z6 is een beauty. Maar een dom blondje is het niet: hij heeft alles in huis wat je van een camerabody verwacht. Hij is gemaakt van een robuuste magnesium legering. Hij is licht en compact, maar je hebt wel een echte Nikon-camera in handen: qua greep, menu en bediening hou je dat mooie Nikon DSLR-gevoel. Onder alle weersomstandigheden staat de Nikon Z7 z’n mannetje (m/v): hij is aan alle kanten zorgvuldig afgedicht. Voor vele jaren foto/video-plezier!

Bekijk de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

Nikon Z7Wat vinden professionele reviewers?

De Nikon Z6: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas in november 2018 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort! Hieronder vind je vast wat ‘eerste indrukken’.

 • Fototijdschrift Zoom.nl (eerste indruk): “Onze eerste indruk van de Nikon Z6 en Z7 is erg goed. De camera's zijn (afgezien van het aantal megapixels) bijna identiek aan elkaar, en liggen vooral heel erg fijn in de hand. Zeker in combinatie met de lichtere objectieven als de 35mm F1.8. Het menu is haast ongewijzigd ten opzichte van de Nikon spiegelreflexcamera's, terwijl er toch veel nieuwe functionaliteiten bij zijn gekomen.”
  “Voor een eerste poging van Nikon om een fullframe systeemcamera op de markt te brengen, is dit zeker niet verkeerd! De camera's gaan gemakkelijk de concurrentie aan met de bestaande Sony A7 III en de Sony A7R III.”
 • Techradar.com (eerste indruk): De Nikon zal geduchte concurrentie hebben van de Sony Alpha A7 III. En daarvoor moet hij een flinke prestatie leveren. De reviewer kon korte tijd met de Nikon Z6 optrekken. En het lijkt erop dat Sony “isn't going to have things all its own way for much longer”.
 • Digitalcameraworld.com (eerste indruk): Als je minder pixels op je fullframe sensor stopt, zoals bij deze Z6 ten opzichte van de Z7, heb je meer voordelen dan alleen een lagere prijs. De bijeffecten zijn dat je snellere continu-opnames kunt maken, waardoor deze camera beter geschikt is voor actiefotografen en sportfotografen. Ook de prestaties bij weinig licht zijn beter als er minder pixels op de sensor zitten. Dat zal vooral aantrekkelijk zijn voor astrofotografen en andere fotografen die in het donker, bij schemering of binnenshuis werken.
 • Trustedreviews.com (eerste indruk): De Nikon Z7 is zonder twijfel de het meeste ‘buzz’ onder professionele fotografen zal veroorzaken. Maar de Nikon Z6 heeft op veel meer mensen een grote aantrekkingskracht. Vanwege de geboden specs in combinatie met de veel lagere prijs.
  Nikon Z7Heb je geen camera nodig met een superhoge resolutie? Schiet je liever sneller en ook vaker bij schemering / in het donker? Dan is de Nikon Z6 een hele zinvolle camera. “For those who are upgrading from a mid-range APS-C body to full-frame for the first time, it’s also shaping up to be a promising option.”
  De beslissing van Nikon om de Z6 robuust te houden, terwijl hij toch veel kleiner is dan een DSLR, maakt hem heel plezierig in het gebruik. Waarbij de knoppen en draaischijven niet te klein zijn, of te krap op de body gemonteerd.
  De Nikon Z6 en Z7 hebben gemeenschappelijke zwakke punten, zoals het ontbreken van een dubbel kaartslot. Maar voor de Z6 maakt dat minder uit, omdat de doelgroep niet in eerste instantie de professional is.
  “Exactly how the Z6 shapes up when it comes to image quality is still to be discovered, but we’re excited to find out. Stay tuned for a full review before it becomes available in late November 2018.”

Bekijk de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

 

Nikon Z7Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z7

 • Fullframe 24.5 megapixel sensor
 • ISO-bereik van 100-51.200
 • 5-assige beeldstabilisatie levert 5 stops winst
 • Beeldstabilisatie ook compatibel bij objectieven zonder VR
 • Razendsnelle scherpstelling dankzij 273 AF-punten
 • Continu fotograferen met 12 beelden per seconde
 • Elektronische zoeker met 3.6 miljoen beeldpunten
 • 3.2 inch kantelbaar display
 • Nieuwe Nikon Z lensmount
 • Robuuste, weerbestendige magnesiumlegering body
 • Voorzien van een top display
 • 4K/UHD filmen met 30 fps
 • Foto's en bestanden delen via Snapbridge
 • Compatibel met de Nikon WT-7 wireless transmitter
 • USB-C aansluiting

Bekijk de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

 

Video met productreview over de Nikon Z6 en Z7

CameraNU.nl maakte een prachtige productreview over de Nikon Z6 en Z7, die je hieronder ziet.

Teaserfilmpjes Nikon Z6 & Z7

In aanloop naar de Nikon Z6 en Z7 bracht Nikon in totaal 5 ‘teaser-video’s’ uit. Leuk om te bekijken, je ziet de links hieronder.

Bekijk de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

CameraNU.nl Beste webshop voor de Nikon Z6

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Nikon Z6 beveel ik van harte CameraNU.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van CameraNU:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Bekijk de Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)