Nikon Z5: volwassen fullframe instapper

De Nikon Z5 is het instapmodel fullframe systeemcamera van Nikon. Maar wel eentje met haar op z’n tanden. Het is een volwassen systeemcamera, ruim 24 megapixel op z’n fullframe sensor, 5-assige beeldstabilisatie en een kantelbaar touchscreen. “Zeer goede fullframe camera op instapniveau.” Platina Award bij Digifoto, Diamant Award bij Zoom.nl. Gold Award bij DPReview. EISA-award 2021-2022. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z5Sensor: fullframe | Resolutie: 24.3 megapixel | Objectief: 24-50mm f/4-6.3 | Beelden per seconde: 4.5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 585gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 1.569 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z5

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.3 megapixel sensor
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
 • Professioneel: 2 SD-geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 30 fps
 • Helder dislplay: 3.2 inch kantelbaar touchscreen

Volledig arsenaal systeemcamera’s

Nikon bouwt hard aan een volledig arsenaal aan volwaardige systeemcamera’s. Na de fullframers voor (semi-)professionals Nikon Z6 en Nikon Z7 bracht de firma de aps-c camera Nikon Z50 uit. Een populaire camera. Toch zijn er flink wat fotografen die met een fullframe systeemcamera willen schieten, maar voor wie de Z7 en Z6 een te hoog prijskaartje hebben. Enter: Nikon Z5.

Nikon Z5Nikon Z5: volwassen instapper

De Z5 is het instapmodel van Nikon onder z’n fullframe systeemcamera’s. Maar het is wel een volwassen camera. Hij is robuust gebouwd en weerbestendig. Heeft beeldstabilisatie aan boord, een uitstekende elektronische zoeker plus een groot en helder kantelbaar display. Groot voordeel is ook dat hij lekker licht en compact is. Hij ligt erg prettig in de hand.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5Breed assortiment lenzen

Mooi als je een Nikon-camera koopt is ook het assortiment lenzen waaruit je kunt kiezen. Nikon heeft een enorm arsenaal compacte fullframe lenzen die je via een adapter kunt gebruiken op de Z5. Plus een groeiende reeks fullframe kwaliteitslenzen die speciaal voor het Z-systeem zijn vervaardigd. Met de Z5 plus een kwaliteitslens kun je een compleet nieuw beeldkwaliteitniveau bereiken. Zowel met foto’s als met 4K-video’s.

Een echte allrounder

De Nikon Z5 is een breed inzetbare allrounder waarmee je het perfecte plaatje kunt schieten. De stille en snelle autofocus beschikt over liefst 273 AF-punten met een brede dekking. Dit systeem zorgt voor een soepele, snelle en nauwkeurige scherpstelling over het gehele frame.

Geavanceerde autofocus

Nikon loopt voorop met z’n autofocussysteem. Zo is Oogdetectie AF aan boord: daarmee vergrendel je de scherpstelling op de ogen, perfect voor het maken van portretfoto's. Ook Animal Detectie AF heeft de Nikon Z5 in huis, waarmee je hetzelfde kunt doen voor (huis)dieren.

Nikon Z5Krachtige beeldstabilisatie

Net als de twee andere fullframers van Nikon (Z6 en Z7) heeft de Nikon Z5 de krachtige 5-assige in-body VR-beeldstabilisatie met 5-stops winst. Dat maakt het mogelijk om met langere sluitertijden te fotograferen. Ook helpt dit bij het fotograferen uit de hand en in situaties met weinig licht om scherpe foto's te krijgen. Met een ISO-bereik van 100-51.200 is de sensor gevoelig genoeg voor het maken van ruisvrije opnames bij weinig licht.

Kwaliteitsvideo’s

Filmen kan de Nikon Z5 ook al uitstekend. Je schiet video’s in de hoge 4K UHD-kwaliteit met maximaal 30 fps en Full HD met maximaal 60 fps. Je maakt oogverblindende time-lapse films in de camera en je kunt ook foto’s maken tijdens het filmen.

Elektronische zoeker en perfect display

Mooi van de Nikon Z5 is ook de elektronische zoeker. Die stelt je in staat om prachtige composities te maken. Hij is zeer helder en haarscherp, met 3.690.000 beeldpunten. Dankzij het 3.2 inch grote kantelbare touchscreen achterop kun je heel makkelijk opnamen maken uit alle hoeken.

Nikon Z5Robuust en weerbestendig

De Nikon Z5 heeft een robuuste magnesium legering body. Hij is licht en compact en licht heel prettig in de hand. Ook de bedieningselementen zijn makkelijk bereikbaar en het menu is heel overzichtelijk. Met de Z5 schiet je onder alle weersomstandigheden dankzij de zorgvuldig afgedichte body.

Bedienen met je smartphone

Met Nikons SnapBridge-app bedien je de Nikon Z5 handig met je smartphone. Je zet snel en simpel je foto's en video's over via wifi en bluetooth. Ook kun je je telefoon als externe monitor of afstandsbediening gebruiken. De Nikon Z5 is professioneel uitgerust met 2 SD-geheugenkaartsleuven die geschikt zijn voor snelle UHS-II SD-geheugenkaarten.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Nikon Z5

De Nikon Z5 heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste koop camera (fullframe) 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z5

De Nikon Z5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon Z5

 • Fullframer met beste prijs/kwaliteit-verhouding
 • Solide, volwassen allround systeemcamera
 • Geen instapper maar semi-professionele camera
 • Een van de favoriete fullframers onder de 2.000 euro bij DPReview
 • Uitstekende beeldkwaliteit: hoge resolutie, veel details, prachtige kleuren
 • Zeer goede hoge ISO-prestaties en solide dynamisch bereik
 • Zeer goede autofocus: snel, nauwkeurig, inclusief Oog-AF voor mens en dier
 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • Elektronische zoeker beste in zijn klasse, ook bij weinig licht
 • Lekker groot en helder touchscreen
 • Uitstekende bediening: knoppen, wielen en helder menu
 • Goede ergonomie: ligt uitstekend in de (ook grote) hand
 • Professioneel: twee snelle kaartsleuven

Zwakke punten van de Nikon Z5

 • Video minder dan de Z6: 4K met flinke crop en rolling shutter
 • Langzame burst: slechts 4.5fps

Awards voor de Nikon Z5

 • EISA-award: Beste koop fullframe camera 2021-2022
 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Nikon Z5Fototijdschrift Digifoto Pro over de Nikon Z5

De Nikon Z5 is een uitzonderlijke aanbieding, aldus reviewer Dré de Man (Digifoto Pro, oktobernummer 2020). Hij deelt heel veel uitstekende eigenschappen met z’n duurdere broers, de Z6 en Z7.

Meer dan de concurrenten

Nikon heeft absoluut niet bezuinigd op de Z5. Hij biedt op enkele punten net iets minder dan de Z6, maar op één punt zelfs meer: een tweede kaartsleuf. Eigenlijk moet je goed speuren om de verschillen te zien. En vergelijk je hem met directe concurrenten, dan biedt hij op de belangrijkste punten meer.

Uitstekende zoeker

De zoeker is daarbij een van die punten. Met hun zoeker gooiden de Z6 en Z7 destijds hoge ogen. En de Z5 herhaalt dat kunstje. Ten opzichte van spiegelreflexen moet je misschien even wennen aan een EVF, maar daarna krijg je veel voordelen. Je ziet precies hoe foto gaat worden en ook bij weinig licht heb je een helder zoekerbeeld. Dankzij de stabilisatie is dat beeld ook nog eens rustiger.

De meest fantastische foto’s

Ook die stabilisatie is een groot voordeel van de Z5. Combineer hem met de zeer compacte “en echt goede” kitlens plus een uitstekende 85mm-portretlens en je heb een setje waarmee je “de meest fantastische foto’s” schiet.

Video: minder dan de Z6

Op videogebied moet hij het afleggen tegen de Z6, omdat hij 4K-video schiet met een crop. Voor zijn klasse is dat normaal, maar professionele filmers zullen eerder voor de Z6 kiezen. De autofocus is dan weer vergelijkbaar goed als die van de Z6.

Platina Award

Kortom: Nikon heeft bijna nergens op bespaard bij de Z5. Dré: “Daardoor is de camera een heel aantrekkelijke aanbieding geworden: een zeer volwassen camera met een kleine prijs.” Eindoordeel: Platina Award.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z5Chip Fotomagazine over de Nikon Z5

Deze Nikon Z5 is bedoeld voor fotografen die willen overstappen van aps-c naar fullframe, aldus de reviewer van Chip Fotomagazine (decembernummer 2020). Maar de concurrentie in het segment tot 2000 euro is moordend. Houdt de Z5 stand?

Comfortabel en heerlijk vertrouwd

Alle grote fabrikanten hebben professionele fullframers in het assortiment. Dus ligt nu de focus op betaalbaardere modellen. Bij Canon, Sony en Panasonic wordt de body daarbij gelijk veel compacter. Nikon gaat hier niet in mee: de Z5 heeft het formaat van grote broers Z6 en Z7. “En dat is precies wat ons zeer goed bevalt!” Want zelfs met grote handen “voelt hij zeer comfortabel en heerlijk vertrouwd aan”.

Heldere elektronische zoeker

De lay-out van knoppen en wielen valt ook erg in de smaak bij de reviewer, evenals de twee kaartsleuven die de snelle UHS-II-standaard ondersteunen. Het touchscreen is lekker groot en goed afleesbaar. Toch stellen andere camera’s de norm als het gaat om ophanging en beweeglijkheid ervan. Wel top is de heldere elektronische zoeker: de hoge beeldfrequentie en minimale vertraging zijn indrukwekkend. Sterke punt van de Z5 is verder het duidelijk geordende menu met zijn doordachte structuur.

Uitstekende beeldkwaliteit

De Z5 heeft vrijwel dezelfde uitstekende beeldkwaliteit als zustermodel Z6. Ook de beeldstabilisatie doet uitstekend werk. Minder sterk is de snelheid. De Z6 heeft duidelijk snellere bursts: 12fps tegenover 4.5 fps. De autofocusprestaties zijn wel weer verder verbeterd en naderen nu perfectie met indrukwekkende snelheid en nauwkeurigheid, inclusief Eye-AF voor mens en dier. Met video is de Z5 minder sterk, vanwege de cropfactor en een sterk rolling-shutter-effect.

Solide allrounder

Kortom: de Z5 is volgens Chip een solide allround systeemcamera, die op sommig punten toch in de schaduw staat van het zustermodel. Het is een prima keuze als je een betaalbare en handige fullframe-dslm zoekt. Maar kijk zeker naar zustermodel Z6, die flink in prijs is gedaald. Eindoordeel: 84/100. De Nikon Z6 krijgt 86/100 en het wat duurdere vergelijkingsmodel Sony A7 III zelfs 88/100.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z5DPReview over de Nikon Z5

De Nikon Z5 is de fullframe systeemcamera die je de meeste waarde biedt voor z’n geld, aldus reviewer Dan Bracaglia van DPReview. Hij heeft excellente resolutie en dynamisch bereik en scoort zeer goed bij hoge ISO’s.

Buitengewoon veelzijdig

De Nikon Z5 is volgens Dan een buitengewoon veelzijdige camera voor fotografie. Het is de meest fascinerende fullframer voor fotografie van dit jaar als je naar de prijs/kwaliteit-verhouding kijkt. Nu wordt het wel heel makkelijk om van je Nikon DSLR over te stappen naar het nieuwe Z-systeem.

Zeer goede beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Z5 is zeer goed. Hij heeft niet dezelfde, duurdere, sensor als de Nikon Z6 en de Sony A7 III. Daardoor loopt hij een fractie achter op die camera’s op het punt van de hoge ISO-schaduwruis. Maar het verschil is volgens Dan zeker niet wereldschokkend. “De Z5 levert nog steeds uitstekende detailregistratie, zeer goede hoge ISO-prestaties en een solide dynamisch bereik.” Ook Nikons jpeg-kleurweergave blijft een publiekstrekker.

Semi-professionele camera

De Z5 lijkt qua ontwerp erg op de duurdere Z6 en Z7. De Z5 is dan ook meer een semi-professionele camera dan een instapmodel. Hij ligt solide en comfortabel in de hand, is stof- en vochtdicht en heeft goed geplaatste, snel reagerende bedieningselementen, waaronder een AF-joystick en touchscreen. De zoeker is met met 3.69 miljoen pixels de beste in zijn klasse. Bovendien is het de enige fullframer op instapniveau met 2 UHS-II-kaartslots. Alles bij elkaar is dit een van de favoriete fullframe body’s onder de 2.000 euro bij DPReview.

Redelijk goede autofocus

De autofocus presteert redelijk goed, ook bij het volgen van onderwerpen en gezichts- en oogdetectie. Bij zeer weinig licht heeft de 24-50mm f/4-6.3-kitlens wel moeite om scherp te stellen.

4K-video met flinke crop

De videokwaliteit is een ander verhaal. Die is aanzienlijk minder dan die van de Z6. Je filmt wel in 4K, maar met een forse crop van 1.7x. Dit is dan ook meer een fotocamera dan een hybride foto/video-camera. En de 4K-beelden en Full HD-beelden zijn respectabel, de autofocus is betrouwbaar en hij heeft microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen.

Goud Award met 89%

Technologisch is de Z5 geen baanbrekende camera. Maar qua prijs/kwaliteit-verhouding is hij dat wel. Op dat punt laat hij alle camera’s in deze prijsklasse achter zich. De Z5 is buitengewoon capabel, goed gebouwd en een genot om te gebruiken. Voor veel fotografen is dit de juiste camera voor de juiste prijs.Eindoordeel: Goud Award met een score van 89%.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z5Andere professionele reviewers over de Nikon Z5

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, januari/februari-nummer 2021): De Nikon Z5 lijkt volgens Jasper in veel opzichten op zustermodel Z6. Toch zijn er verschillen. Zo heeft hij eveneens een 24 megapixel sensor maar dit is niet de back side illuminated-variant die de Z6 aan boord heeft. Op videogebied is de Z5 duidelijk de mindere, met een stevige crop. Ook mist hij het display bovenop waarmee je op de Z6 handig en snel instellingen kunt bekijken. Een laatste verschil: de Z6 heeft veel snellere burst-rates.
  Extra’s heeft de Z5 ook ten opzichte van de Z6. Zo is er een dubbel SD-kaartslot aan boord, wat in deze prijsklasse lang niet vanzelfsprekend is, aldus Jasper. Groot voordeel van de hele Z-serie: de camera’s liggen “ontzettend fijn in de hand”.
  De beeldkwaliteit ligt op hetzelfde hoge niveau als bij de Z6: je schiet prachtige beelden met prima bruikbaar dynamisch bereik. De sensor is wel van een andere soort, maar dat is in de beelden niet merkbaar.
  Al met al is de Z5 volgens Jasper “een erg interessante camera”. “De grip en de ergonomie zijn fantastisch en de beeldkwaliteit is top.” Zeker als filmen niet jouw eerste interesse is, is de Z5 “een ijzersterke keuze voor een prima prijs”. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.
 • Fototijdschrift Shoot.be (Sven Van Herck, full review): Als je op zoek bent naar een fullframe instapmodel, dan is de Z5 de juiste systeemcamera voor jou, aldus Sven. Maar ligt de prijs niet te dichtbij die van de iets oudere Z6. “Het is dan ook aan te raden om beide toestellen goed te vergelijken en te beoordelen op jouw wensen, voordat je een beslissing maakt.”
  Voor wie veel actiefoto’s maakt en af en toe 4K-video, dan schiet de Z5 waarschijnlijk wat tekort, schrijft Sven. “Maar wanneer we de camera met modellen uit dezelfde prijsklasse vergelijken, dan is deze Nikon een van de beste allround instappers.”
 • Techradar.com (Phil Hall, full review): De Nikon Z5 is volgens Phil de beste fullframe systeemcamera op instapniveau van dit moment. Maar goedkoop is hij niet. Perfect is hij niet. Maar hij heeft veel te bieden door een combinatie van een geweldige beeldkwaliteit, betrouwbare autofocusprestaties, toegankelijke bediening en een weerbestendige en stevige body.
  Enige mogelijke showstopper is de prijs. Hij is namelijk niet veel goedkoper dan de nog betere Nikon Z6. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Volgens Angela is de Nikon Z5 in veel opzichten een geweldige camera. En combineer je hem met de compacte Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 kitlens, dan heb je een zeer aantrekkelijke fullframe camera voor op reis en voor allround fotografie, ook al is je zoombereik niet al te ruim.
  Kijk je naar de maximale continue opnamesnelheid van 4.5 beelden per seconde, dan lijkt dit een beetje beperkt ten opzichte van de concurrentie. Bovendien zou het leuk zijn geweest als je de volledige sensor zou kunnen gebruiken bij het schieten van 4K-video. Maar bij 4K-video is er sprake van een crop: groothoek wordt minder groothoek.
  Maar de bediening van de Nikon Z5 is uitstekend. Professioneel zijn de dubbele SD-kaartpoorten. En de SnapBridge is uitstekend. Dit systeem pingt de fantastisch uitziende afbeeldingen die je met de Z5 schiet snel naar je smartphone, zodat je die in een handomdraai kunt delen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): Nikon prijst z’n Z5 aan als een instapmodel in de wereld van de fullframe systeemcamera’s, maar hij is volgens Michael veel geavanceerder dan je van een instapper verwacht. Hij lijkt qua bouwkwaliteit en bediening op de prijswinnende Z6. Maar hij is goedkoper gemaakt door een paar aanpassingen: uitrusten met een CMOS-sensor, verwijderen van het display op de bovenplaat en het gebruik van een scherm met een lagere resolutie.
  Grote vraag betreft de prijs. Kijk je naar de sensationele Z6, dan kost die maar een klein beetje meer. Daardoor voelt de Z5 duur aan. Koop je de Z6, dan heb je een veel snellere camera, met superieure videospecificaties plus betere ruisprestaties bij hoge ISO’s dankzij de backside illuminated (BSI) sensor.
  Stel Michael zou moeten kiezen tussen de Z5 of de Z6, dan wordt dat een lastige keuze. “Ik zou erg in de verleiding komen om extra geld te besteden aan de Z6, die naar mijn mening op de lange termijn een betere koop zou zijn, vooral voor actiefotografie en fotografie bij weinig licht.” Toch is de Z5 een opmerkelijk capabele en betrouwbare fullframe camera. Misschien moet de prijs nog wat dalen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Adam Waring, Mike Harris, Rod Lawton, full review): De Nikon Z5 is volgens de reviewers “een zeer goede fullframe camera op instapniveau”. Maar de introductieprijs is relatief hoog. Daardoor kunnen sommige potentiële kopers kijken of het de moeite waard is om voor het relatief kleine extra bedrag de Nikon Z6 te kopen.
  In vergelijking met andere merken is de Z5 niet goedkoop en ook niet duur. De Canon EOS RP is veel goedkoper in aanschaf, maar mist de 4K-video van de Z5. De Sony A7 III en de Panasonic S1 zijn geavanceerdere camera’s en geen directe rivalen.
  Kortom: de Nikon Z5 is een uitstekende camera, hij is aantrekkelijk en betaalbaar, maar gezien zijn prijs moet hij het opnemen tegen een groot aantal camera’s die op precies dezelfde kwaliteiten kunnen bogen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Gavin Stoker, full review): De Nikon Z5 is een fullframe systeemcamera voor beginners - of in ieder geval voor de eerste gebruikers van het Nikon Z-systeem. De prijsklasse ligt hoger: dit is de introductieprijs van camera’s voor doorgewinterde enthousiastelingen en semi-profs.
  De prijs is dus aan de hoge kant. Maar als je hem in handen hebt dan kun je wel zien waar dat geld in is gaan zitten. Hij voelt goed in de hand en ziet er uitstekend uit, ook de bouwkwaliteit en de bediening zijn goed. Kortom: de Z5 heeft niet het ‘budgetgevoel’ dat veel camera’s voor starters kenmerkt. Hij zal veel hobbyisten trekken die tot nog toe weerstand voelden tegen een systeemcamera.
  De beelden die uit de Z5 komen zijn voor hen zeker niet teleurstellend. Die uitstekende beeldkwaliteit is te danken aan de fullframe sensor in het hart van de camera. De reviewer kan zich wel voorstellen dat de bijgeleverde kitlens juist voor enthousiaste fotografen al snel te weinig mogelijkheden biedt.
  De Z5 is volgens de reviewer zeker een positieve stap van Nikon. Als hij nog wat in prijs daalt, wordt hij een stuk aantrekkelijker voor wie wil overstappen van een smartphone of een goedkope DSLR. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Nikon Z5 is volgens John een zeer solide instapper in het Nikon Z-systeem. Ook de kitlens presteert zeer sterk. Met de Z5 kun je flink besparen ten opzichte van de Z6 en Z7. Daardoor komt het Z-systeem binnen bereik van een veel grotere doelgroep aan fotografen.
  De Z-camera’s zijn al met al ongelooflijk goed en de nieuwkomer bevestigt dit beeld. De Z5 heeft heel veel sterke punten waar je veel plezier aan zult beleven. Kleine minpunten zijn er ook. Zo is de autofocus bij weinig licht wat aan de trage kant. Kortom: een sterke camera die heel populair zal worden. Eindoordeel: Highly Recommended
 • Pocketlint.com (Mike Lowe, full review): De Z-serie van Nikon is één van de bewijzen dat de camera-industrie aan het opleven is. Nikon bereikt met z’n Z-camera’s en bijbehorende lenzen welke hoogten het merk kan bereiken. De Z5 toont aan dat die kwaliteiten ook voor een meer betaalbare prijs mogelijk zijn.
  Deze nieuwe ‘camera-renaissance’ is ook een erg competitieve periode, vooral als je kijkt naar de video-kant van het verhaal. Met de nieuwe fullframe camera’s van Panasonic (S5), de Sony (A7S III), de Canon (EOS R5) toont de Nikon Z5 zijn tekortkomingen op videogebied.
  De videoprestaties van de Z5 zijn weliswaar indrukwekkend, maar ze worden overtroffen door die van de andere camera’s. Daarnaast zijn er nog meer verbeterpunten voor de Z5: de continue autofocus en opnamen bij weinig licht kunnen beter, en een vari-angle LCD-scherm zou erg handig zijn.
  Kijk je naar de foto-kant dan is de Z5 een echte sterk. Hij is makkelijk te bedienen, heeft een prachtige zoeker, zijn er verbeterde autofocusfuncties aan boord, en is hij gebruiksvriendelijk. Al met al is dit misschien wel de beste fullframe instapper die je kunt kopen. Eindoordeel: Recommended.
 • T3.com (Amy Davies, full review): De Nikon Z5 heeft volgens Amy een verleidelijke set aan specificaties voor wie voor het eerst met een fullframe camera wil gaan fotograferen. Zeker als je bedenkt hoe klein deze camera is, is dit indrukwekkend te noemen.
  Zoek je een fantastische camera voor dagelijks gebruik of reizen, of wil je gewoon een kleinere camera dan normaal, dan is de Nikon Z5 zeker het overwegen waard. Toch is het de moeite waard om naar de grote broer te kijken: de Nikon Z6. Die kost weliswaar wat meer, maar is geschikter voor actiefotografie en video. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Nikon Z5 is een zeer solide introductie tot de Nikon Z-serie, aldus John. Ook de kitlens presteert op een hoog niveau. Ten opzichte van de Nikon Z6 en Z7 spaar je zo aardig wat geld uit. En daarmee is er een veel grotere markt voor de Z-camera’s.
  De hele Z-reeks is volgens John ongelooflijk goed. Deze nieuwkomer presteert ook op dat hoge niveau. Het is echt een geweldige camera, ook al zijn er wat kleine minpunten. Zo is de camera geen snelle schieter, en ook presteert de autofocus wat minder bij weinig licht. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Semi-professionele camera, mooie beeldkwaliteit en zeer robuust gebouwd. Wat mij opvalt is de mooie beeldkwaliteit (kleur, scherpte en dynamisch bereik) en de robuuste bouwkwaliteit. De camera ligt goed in de hand en de menustructuur is geen probleem. Ik fotografeer al jaren met FujiFilm (X-H1 en Xpro3 met objectieven variërend van 8 tot 400mm) maar wilde ook graag een fullframe camera. Ik heb uitgebreid allerlei tests gelezen, en mijn keuze is gevallen op de Nikon Z5. Absoluut geen spijt van mijn aankoop! De verschillende camera's vullen elkaar goed aan, ze hebben allemaal eigen sterke kanten.
  De snelheden van de AF en burstrate van de Z5 zijn niet super maar ruim voldoende voor mijn type fotografie. Op video gebied zijn er zeker betere camera's op de markt, maar in mijn geval is dat geen probleem, ik gebruik de camera enkel voor fotografie.
  Wanneer je geen snelheidsmonster nodig hebt, niet bent geïnteresseerd in video, maar een camera zoekt met een zeer goede beeldkwaliteit en robuuste bouwkwaliteit, dan zou dit wel eens een heel goede keus kunnen zijn! De prijs/kwaliteit verhouding vind ik uitstekend.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fantastische beeldkwaliteit. Overgestapt van spiegelreflex naar systeem. Vond het spannend maar het is fantastisch. Prachtige beeldkwaliteit. Er is veel terug te zien in het display. Erg blij mee. Gekocht in combi met Sigma Art 85 mm 1.4. Hele mooie set.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z5Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z5

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.3 megapixel sensor
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik van 100-51.200
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
 • Professioneel: 2 SD-geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 30 fps
 • Helder dislplay: 3.2 inch kantelbaar touchscreen
 • Handig: accu oplaadbaar via USB
 • Goed verbonden: wifi- en bluetooth-connectiviteit

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z5

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z5. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (24 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy