Nikon Z5: volwassen fullframe instapper

De Nikon Z5 is het instapmodel fullframe systeemcamera van Nikon. Maar wel eentje met haar op z’n tanden. Het is een volwassen systeemcamera, ruim 24 megapixel op z’n fullframe sensor, 5-assige beeldstabilisatie en een kantelbaar touchscreen. “Zeer goede fullframe camera op instapniveau.” Alle belangrijke reviews!

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.3 megapixel | Objectief: 24-50mm f/4-6.3 | Beelden per seconde: 4.5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 585gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs inclusief lens: 1.899 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl en op Cameraland.nl

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Highlights van de Nikon Z5

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.3 megapixel sensor
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
 • Professioneel: 2 SD-geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 30 fps
 • Helder dislplay: 3.2 inch kantelbaar touchscreen

Nikon Z5 Volledig arsenaal systeemcamera’s

Nikon bouwt hard aan een volledig arsenaal aan volwaardige systeemcamera’s. Na de fullframers voor (semi-)professionals Nikon Z6 en Nikon Z7 bracht de firma de aps-c camera Nikon Z50 uit. Een populaire camera. Toch zijn er flink wat fotografen die met een fullframe systeemcamera willen schieten, maar voor wie de Z7 en Z6 een te hoog prijskaartje hebben. Enter: Nikon Z5.

Nikon Z5: volwassen instapper

De Z5 is het instapmodel van Nikon onder z’n fullframe systeemcamera’s. Maar het is wel een volwassen camera. Hij is robuust gebouwd en weerbestendig. Heeft beeldstabilisatie aan boord, een uitstekende elektronische zoeker plus een groot en helder kantelbaar display. Groot voordeel is ook dat hij lekker licht en compact is. Hij ligt erg prettig in de hand.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5Breed assortiment lenzen

Mooi als je een Nikon-camera koopt is ook het assortiment lenzen waaruit je kunt kiezen. Nikon heeft een enorm arsenaal compacte fullframe lenzen die je via een adapter kunt gebruiken op de Z5. Plus een groeiende reeks fullframe kwaliteitslenzen die speciaal voor het Z-systeem zijn vervaardigd. Met de Z5 plus een kwaliteitslens kun je een compleet nieuw niveau aan beeldkwaliteit bereiken. Zowel met de foto’s als met de 4K-video’s.

Een echte allrounder

De Nikon Z5 is een breed inzetbare allrounder waarmee je het perfecte plaatje kunt schieten. De stille en snelle autofocus beschikt over liefst 273 AF-punten met een brede dekking. Dit systeem zorgt voor een soepele, snelle en nauwkeurige scherpstelling over het gehele frame.

Geavanceerde autofocus

Nikon loopt voorop met z’n autofocussysteem. Zo is Oogdetectie AF aan boord: daarmee vergrendel je de scherpstelling op de ogen, perfect voor het maken van portretfoto's. Ook Animal Detectie AF heeft de Nikon Z5 in huis, waarmee je hetzelfde kunt doen voor (huis)dieren.

Nikon Z5Krachtige beeldstabilisatie

Net als de twee andere fullframers van Nikon (Z6 en Z7) heeft de Nikon Z5 de krachtige 5-assige in-body VR-beeldstabilisatie met 5-stops winst. Dat maakt het mogelijk om met langere sluitertijden te fotograferen. Ook helpt dit bij het fotograferen uit de hand en in situaties met weinig licht om scherpe foto's te krijgen. Met een ISO-bereik van 100-51.200 is de sensor gevoelig genoeg voor het maken van ruisvrije opnames bij weinig licht.

Kwaliteitsvideo’s

Filmen kan de Nikon Z5 ook al uitstekend. Je schiet video’s in de hoge 4K UHD-kwaliteit met maximaal 30 fps en Full HD met maximaal 60 fps. Je maakt oogverblindende time-lapse films in de camera en je kunt ook foto’s maken tijdens het filmen.

Elektronische zoeker en perfect display

Mooi van de Nikon Z5 is ook de elektronische zoeker. Die stelt je in staat om prachtige composities te maken. Hij is zeer helder en haarscherp, met 3.690.000 beeldpunten. Dankzij het 3.2 inch grote kantelbare touchscreen achterop kun je heel makkelijk opnamen maken uit alle hoeken.

Nikon Z5Robuust en weerbestendig

De Nikon Z5 heeft een robuuste magnesium legering body. Hij is licht en compact en licht heel prettig in de hand. Ook de bedieningselementen zijn makkelijk bereikbaar en het menu is heel overzichtelijk. Met de Z5 schiet je onder alle weersomstandigheden dankzij de zorgvuldig afgedichte body.

Bedienen met je smartphone

Met Nikons SnapBridge-app bedien je de Nikon Z5 handig met je smartphone. Je zet snel en simpel je foto's en video's over via wifi en bluetooth. Ook kun je je telefoon als externe monitor of afstandsbediening gebruiken. De Nikon Z5 is professioneel uitgerust met 2 SD-geheugenkaartsleuven die geschikt zijn voor snelle UHS-II SD-geheugenkaarten.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Professionele reviewers over de Nikon Z5

De Nikon Z5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Techradar.com (Phil Hall, full review): De Nikon Z5 is volgens Phil de beste fullframe systeemcamera op instapniveau van dit moment. Maar goedkoop is hij niet. Perfect is hij niet. Maar hij heeft veel te bieden door een combinatie van een geweldige beeldkwaliteit, betrouwbare autofocusprestaties, toegankelijke bediening en een weerbestendige en stevige body.
  Enige mogelijke showstopper is de prijs. Hij is namelijk niet veel goedkoper dan de nog betere Nikon Z6. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Volgens Angela is de Nikon Z5 in veel opzichten een geweldige camera. En combineer je hem met de compacte Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 kitlens, dan heb je een zeer aantrekkelijke fullframe camera voor op reis en voor allround fotografie, ook al is je zoombereik niet al te ruim.
  Kijk je naar de maximale continue opnamesnelheid van 4.5 beelden per seconde, dan lijkt dit een beetje beperkt ten opzichte van de concurrentie. Bovendien zou het leuk zijn geweest als je de volledige sensor zou kunnen gebruiken bij het schieten van 4K-video. Maar bij 4K-video is er sprake van een crop: groothoek wordt minder groothoek.
  Maar de bediening van de Nikon Z5 is uitstekend. Professioneel zijn de dubbele SD-kaartpoorten. En de SnapBridge is uitstekend. Dit systeem pingt de fantastisch uitziende afbeeldingen die je met de Z5 schiet snel naar je smartphone, zodat je die in een handomdraai kunt delen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Adam Waring, Mike Harris, Rod Lawton, full review): De Nikon Z5 is volgens de reviewers “een zeer goede fullframe camera op instapniveau”. Maar de introductieprijs is relatief hoog. Daardoor kunnen sommige potentiële kopers kijken of het de moeite waard is om voor het relatief kleine extra bedrag de Nikon Z6 te kopen.
  In vergelijking met andere merken is de Z5 niet goedkoop en ook niet duur. De Canon EOS RP is veel goedkoper in aanschaf, maar mist de 4K-video van de Z5. De Sony A7 III en de Panasonic S1 zijn geavanceerdere camera’s en geen directe rivalen.
  Kortom: de Nikon Z5 is een uitstekende camera, hij is aantrekkelijk en betaalbaar, maar gezien zijn prijs moet hij het opnemen tegen een groot aantal camera’s die op precies dezelfde kwaliteiten kunnen bogen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Gavin Stoker, full review): De Nikon Z5 is een fullframe systeemcamera voor beginners - of in ieder geval voor de eerste gebruikers van het Nikon Z-systeem. De prijsklasse ligt hoger: dit is de introductieprijs van camera’s voor doorgewinterde enthousiastelingen en semi-profs.
  De prijs is dus aan de hoge kant. Maar als je hem in handen hebt dan kun je wel zien waar dat geld in is gaan zitten. Hij voelt goed in de hand en ziet er uitstekend uit, ook de bouwkwaliteit en de bediening zijn goed. Kortom: de Z5 heeft niet het ‘budgetgevoel’ dat veel camera’s voor starters kenmerkt. Hij zal veel hobbyisten trekken die tot nog toe weerstand voelden tegen een systeemcamera.
  De beelden die uit de Z5 komen zijn voor hen zeker niet teleurstellend. Die uitstekende beeldkwaliteit is te danken aan de fullframe sensor in het hart van de camera. De reviewer kan zich wel voorstellen dat de bijgeleverde kitlens juist voor enthousiaste fotografen al snel te weinig mogelijkheden biedt.
  De Z5 is volgens de reviewer zeker een positieve stap van Nikon. Als hij nog wat in prijs daalt, wordt hij een stuk aantrekkelijker voor wie wil overstappen van een smartphone of een goedkope DSLR. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • T3.com (Amy Davies, full review): De Nikon Z5 heeft volgens Amy een verleidelijke set aan specificaties voor wie voor het eerst met een fullframe camera wil gaan fotograferen. Zeker als je bedenkt hoe klein deze camera is, is dit indrukwekkend te noemen.
  Zoek je een fantastische camera voor dagelijks gebruik of reizen, of wil je gewoon een kleinere camera dan normaal, dan is de Nikon Z5 zeker het overwegen waard. Toch is het de moeite waard om naar de grote broer te kijken: de Nikon Z6. Die kost weliswaar wat meer, maar is geschikter voor actiefotografie en video. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Nikon Z5 is een zeer solide introductie tot de Nikon Z-serie, aldus John. Ook de kitlens presteert op een hoog niveau. Ten opzichte van de Nikon Z6 en Z7 spaar je zo aardig wat geld uit. En daarmee is er een veel grotere markt voor de Z-camera’s.
  De hele Z-reeks is volgens John ongelooflijk goed. Deze nieuwkomer presteert ook op dat hoge niveau. Het is echt een geweldige camera, ook al zijn er wat kleine minpunten. Zo is de camera geen snelle schieter, en ook presteert de autofocus wat minder bij weinig licht. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Dan Bracaglia, first impressions): De Nikon Z5 voelt volgens Dan aan als ‘veel camera voor het geld’. Hij is goed gepositioneerd in de markt om bij veel fotografen aan te slaan. Dan denkt erover om er zelf eentje aan te schaffen...
  De Z5 biedt fotografen die nu een Nikon D750 hebben misschien geen voordeel in Raw-beeldkwaliteit. Maar je krijgt wel toegang tot alle moderne camerafuncties en upgrades waar veel fotografen naar verlangen. Zoals: ingebouwde beeldstabilisatie, een AF-joystick, brede AF-puntdekking, gezicht- en oogdetectie en opladen via USB. En dat alles zit ook nog in een mooie body die je voor een redelijk bedrag kunt verkrijgen.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

 

Nikon Z5Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z5

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.3 megapixel sensor
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik van 100-51.200
 • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
 • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
 • Professioneel: 2 SD-geheugenkaartsleuven
 • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 30 fps
 • Helder dislplay: 3.2 inch kantelbaar touchscreen
 • Handig: accu oplaadbaar via USB
 • Goed verbonden: wifi- en bluetooth-connectiviteit

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

 

Mooi filmpje over de Nikon Z5

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Nikon Z5. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

 

Nikon Z7Nikon Z5, Z6, Z7 en Z50 systeemcamera’s

Nikon heeft vier fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6 en Z7 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon D50 is een systeemcamera met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle vier worden ze waanzinnig goed besproken. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Nikon Z5 >>

Mijn review van de Nikon Z6 >>

Mijn review van de Nikon Z7 >>

Mijn review van de Nikon Z50 >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Nikon Z-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Nikon Z6 en Nikon Z7 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Nikon-objectiefSoort lensPrijsRatingReviews
Nikon Z 70-200mm f/2.8 STelezoom€ 2,79992/100Reviews >>
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VRTelezoom€ 40980/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRStandaardzoom€ 35980/100Reviews >>
Nikon Z 14-24mm f/2.8Groothoekzoom€ 2,69992/100Reviews >>
Nikon Z 14-30mm f/4.0 SGroothoekzoom€ 1,44992/100Reviews >>
Nikon Z 24-200mm f/4.5-6.3 VRReiszoom€ 99985/100Reviews >>
Nikon Z 85mm f/1.8 SPortret€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctPortret€ 8,99998/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.2 SStandaard€ 2,49995/100Reviews >>
Nikon Z 50mm f/1.8 SStandaard€ 67990/100Reviews >>
Nikon Z 35mm f/1.8 SGroothoek€ 94990/100Reviews >>
Nikon Z 24mm f/1.8 SGroothoek€ 1,19992/100Reviews>>
Nikon Z 20mm f/1.8 SGroothoek€ 1,24992/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)