Nikon Z fc: retro systeemcamera | Reviews & Tests

De Nikon Z fc is een moderne systeemcamera met het schitterende retro-ontwerp van een analoge spiegelreflexcamera. Het ontwerp is gebaseerd op de Nikon FM2-slr uit 1982 met veel fysieke knoppen. De Nikon Z fc heeft een aps-c sensor met 21 megapixel. Silver Award bij DPReview, Diamant Award bij Zoom.nl, Platina Award bij Digifoto Pro. “Echt een solide keuze voor fotografie en voor vloggen.” Winnaar TIPA-award 2022. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z f: retro fullframer

Nikon heeft nu ook de Z f op de markt gebracht, de fullframe tegenhanger van de Nikon Z fc. Benieuwd?

Mijn preview >>

Nikon Z fcSensor: aps-c | Resolutie: 20.9 megapixel | Objectief: 16-50mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-75mm | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K / 30fps | Scherm: vari-angle kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 445gr | Release datum: 28 juli 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 1.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z fc

 • Klassiek cameraontwerp: analoge ‘retro look’
 • Hoge beeldkwaliteit: 20.9 megapixel DX-formaat CMOS-sensor
 • Intuïtieve bediening: veel fysieke instelknoppen
 • Composities maken: elektronische zoeker en schermpje bovenop de body
 • Voor videografen en vloggers: niet gecropte 4K-video

Nikon Z fc Gevoel van de ‘eighties’

Een systeemcamera met alle moderne snufjes in een prachtig analoog jasje: de Nikon Z fc. Het klassieke Nikon cameraontwerp en de innovatieve technologie van de Z-serie zorgen voor uitmuntende beeldkwaliteit met het gevoel van de ‘eighties’.

Nikon FM2-slr uit 1982

Het ontwerp is gebaseerd op de analoge spiegelreflexcamera’s van Nikon uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Nikon noemt als inspiratiebron de Nikon FM2, een populaire DSLR uit 1982. Het toestel heeft daardoor niet alleen een ouderwets uiterlijk, maar ook veel handmatige bedieningselementen om bijvoorbeeld de belichting in te stellen.

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

Voor fotografie én videografie

Je kunt de Nikon Z fc inzetten voor fotografie in een pure, authentieke stijl. Maar net zo goed gebruik je hem voor je video’s en vlogs. Mooi is dat deze camera erg compact en licht is, waardoor je hem overal mee naartoe kan nemen.

Nikon Z fcHoge beeldkwaliteit

De Nikon Z fc heeft een hoge beeldkwaliteit dankzij een aps-c sensor met 20.9 megapixel op de teller. De autofocus zorgt voor vloeiende en snelle scherpstelling. Ook snel is zijn burst: je schiet 11 foto's per seconde. Handig is daarbij dat je de camera kunt opladen via de USB-C-aansluiting. Ook kan de Nikon Z fc firmware-updates ontvangen via je smartphone.

Fysieke knoppen: intuïtieve bediening

Het analoge ontwerp is niet alleen prachtig om te zien, het is ook erg functioneel. De Nikon Z fc heeft een veelheid aan fysieke knoppen, waarmee je heel intuïtief sluitertijd, belichtingscorrectie en ISO-gevoeligheid regelt. Dankzij de knoppen krijg je letterlijk en figuurlijk ‘een klik’ met deze camera. Met z’n retro-ontwerp en fysieke knoppen lijkt deze Nikon-camera op de X-camera’s van Fujifilm.

Extra scherm bovenop

Heel handig is het kleine scherm bovenop de camera, iets wat tot nog toe alleen dure, professionele camera’s hadden. Daarmee zie je in een oogopslag het diafragma. Via de ronde elektronische zoeker met een resolutie van 2.36 miljoen pixels en een vergroting van 1.02x kun je perfect je compositie maken.

Nikon Z fcVari-angle touchscreen: selfies en vlogs

Achterop zit een touchscreen dat je naar alle kanten kunt kantelen en draaien: vari-angle. Draai je hem volledig naar voren, dan wordt automatisch de zelfportretstand actief. Het vari-angle scherm is ideaal voor vlogs en perfecte selfies.

4K-video zonder crop

Voor video is de Nikon Z fc sowieso uitstekend geschikt. Je schiet prachtige video's en creatieve vlogs in 4K-video met 30fps. Slow motion video's leg je vast in Full HD. De video’s worden niet gecropt, waardoor je beeldhoek behouden blijft als je bijvoorbeeld met groothoeklenzen filmt.

Enorm lenzenarsenaal

De Nikon Z fc is compatibel met Nikon Z-objectieven en objectieven met F-mount met behulp van de optioneel verkrijgbare FTZ adapter. Daarmee heb je de beschikking over een enorm lenzenarsenaal.

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

TIPA-award 2022 voor de Nikon Z fc

De Nikon Z fc heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste aps-c camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Professionele reviewers over de Nikon Z fc

De Nikon Z fc: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon Z fc

 • Hippe eye catcher: stijlvol klassiek design
 • Roept herinnering op aan analoge tijdperk
 • Solide allround camera voor fotografie en vloggen
 • Uitstekende vlogcamera: hoge videokwaliteit en mooie specs
 • Uitstekende beeldkwaliteit: zeer scherp met veel details
 • Goede beeldkwaliteit bij hoge ISO
 • Betere ruisprestaties dan Nikon Z50, prima dynamisch bereik
 • Hoge video-kwaliteit met 4K zonder crop
 • Uitstekende autofocus met prima detectie ogen/gezichten en tracking
 • Intuïtieve bediening met veel fysieke knoppen en wieltjes
 • Mooi touchscreen is in de body geïntegreerd
 • Fijne ronde EVF met prettig zoekerbeeld
 • Stil fotograferen
 • Lekker licht en compact maar wel stevig

Zwakke punten van de Nikon Z fc

 • Houdt niet heel comfortabel vast, wat glad in de hand
 • Autofocus: haalt niet niveau van Sony / Canon
 • Werking fysieke bedieningsknoppen niet altijd logisch
 • Geen beeldstabilisatie
 • Kleine lensassortiment voor DX-formaat van de Z-vatting

Awards voor de Nikon Z fc

 • DPReview: Silver Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Nikon Z fcDPReview over de Nikon Z fp

Met z’n mooie klassieke design en z’n excellente beeldkwaliteit is de Nikon Z fp een eye catcher, aldus Jeff Keller en Richard Butler van DPReview. Krijgt hij ook een hoge waardering?

Capabel maar niet toonaangevend

De Nikon Z fc is volgens Jeff en Richard een capabele maar geen toonaangevende camera ontworpen, die je uitstekend kunt gebruiken voor fotografie en vloggen. Kijk je door die retro body heen, dan is het eigenlijk een Nikon Z50 in een ander jasje. Niet dat daar iets mis mee is, dat is juist heel goed, want de Z50 is een uitstekende camera.

Fantastisch uiterlijk

Alleen kniesoren zullen het uiterlijk niet fantastisch vinden. Maar de bediening is een beetje een allegaartje. De Z fc is een lichte camera, wat mooi is, maar ligt ook wat glad in de hand. Deels is hij stevig en goed uitgevoerd, maar de batterijklep is van goedkoop plastic.

Prima autofocus

Fijn is de autofocus: de camera stelt snel scherp, detecteert prima ogen en gezichten en volgt onderwerpen goed, maar haalt niet het niveau van de autofocussystemen van Sony en Canon. Ook mist de Nikon Z fc een joystick voor het verplaatsen van het autofocuspunt, hiervoor gebruik je de vierwegbesturing of het touchscreen.

Uitstekende videokwaliteit

Vloggen gaat uitstekend, volgens Jeff en Richard. De camera volgt je onderwerp goed, het geluid van de microfoon is prima. Ook de videokwaliteit is uitstekend in alle resoluties. Schiet je én foto én video, dan is het handig dat je daar aparte instellingensets voor hebt. Een koptelefoonaansluiting voor het monitoren van audio ontbreekt.

Silver Award, 86% score

De beeldkwaliteit van de Z fc is uitstekend, met veel details in de raw-beelden, weinig ruis en een prima dynamisch bereik. Kortom: een uitstekende camera die heel stijlvol is, een hippe camera waarmee je de aandacht trekt. Echt een solide keuze voor fotografie en voor vloggen. Eindoordeel: Silver Award met een score van 86%.

Concurrentie: Fujifilm en Sony

Kijk je naar de concurrentie dan komen vooral de Fujifilm X-T30 II en Fujifilm X-S10 in beeld, evenals de Sony A6400. Al deze camera’s hebben hun eigen sterke en zwakkere punten. De Fuji X-S10 heeft als extra pluspunt beeldstabilisatie en de Sony A6400 heeft de beste autofocus.

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fcAndere (professionele) reviewers over de Nikon Z fc

Hieronder vind je alle andere belangrijke reviews van de Nikon Z fc.

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review): De Nikon Z fc is een ‘moderne klassieker’, geïnspireerd op Nikons uit de jaren 80 van de vorige eeuw. “Een gouden greep”, denkt Jasper, want veel Nikon-fotografen kijken met weemoed terug aan die periode met hun stijlvolle analoge toestellen. Reden waarom bijvoorbeeld Fujifilm ook zo goed scoort met z’n retro-ontwerpen van nieuwe camera’s.
  En het ontwerp is volgens Jasper zeer geslaagd. Zeker met de Nikon Z 28mm erop gemonteerd “zou de combinatie veertig jaar oud kunnen zijn”. Maar uiteindelijk gaat het om wat je met de camera kunt, en hoe goed de beeldkwaliteit is. Hoe zit het daarmee? De bediening is in ieder geval dik in orde, met veel fysieke knoppen en wieltjes. Over de ergonomie is volgens Jasper goed nagedacht. En het (moderne) touchscreen is mooi in de body geïntegreerd.
  Kijk je naar de beeldkwaliteit, dan doet deze niet onder voor die van de Nikon Z50, waarop deze camera is gebaseerd, met dezelfde sensor en processor. Filmen gaat heel mooi, met 4K zonder crop. De beeldkwaliteit is uitstekend voor de meeste fotografen en filmers. “De beelden vertonen voldoende detail plus ruimte voor bewerking van donkere en lichte delen. Ruis wordt pas in de hogere iso-regionen hinderlijk.”
  Kortom: een camera die veel fotografen uitstekend kan bedienen. “Spiegelloos en veelzijdig, maar klassiek in voorkomen en bediening.” Het prachtige ontwerp zal niet alleen oudere fotografen aanspreken, maar ook jongeren en liefhebbers van vintage. De bonus is het moderne hart “dat uitstekende prestaties neerzet”. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.6.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (documentaire en reportagefotograaf Kevin Vervoort, full review): Kevin heeft de Nikon Z fc in de praktijk uitgebreid getest, onder andere bij een bruiloftsreportage. De camera voelde direct vertrouwd aan en ondanks z’n compacte formaat houdt hij prettig vast. Alle knoppen en wieltjes zijn snel en intuïtief te bedienen en de ronde zoeker maakt het fijn om doorheen te kijken.
  Tijdens de shoot werd Kevin gevraagd of er ook een rolletje in zijn camera zat! “De retro-look bleef zeker niet onopgemerkt bij de gasten.” Het was wel wat wennen in het begin, het fotograferen met de Nikon Z fc. Het selecteren van het autofocuspunt gaat toch anders dan Kevin van zijn Z6 II gewend is. En ook het brandpunt van het kit-objectief van 42mm (fullframe-equivalent) is wat wennen als je zelf altijd met een 85mm-lens fotografeert tijdens bruiloften.
  De beelden die je met de Z fc en het objectief kunt produceren zijn volgens Kevin prachtig: zeer scherpe beelden en prachtige details. Je creëert “echt een opvallende eigen stijl die de camera voor mij uniek maakt”. De bokeh is mooi zacht. Fijn is ook dat de camera zo compact is, waardoor je onopvallend je werk kunt doen. Fijn is de snelle en exacte autofocus en ook dat je er stil mee kunt fotograferen.
  Voor Kevin is de Z fc een allrounder. “Met deze camera ben je, ondanks de retro look, helemaal klaar voor de toekomst. Deze camera zal door mij dan ook zowel privé als professioneel gebruikt worden.” Eindoordeel: Platina Award. De Nikon Z 28mm f/2.8 SE krijgt een Goud Award.
 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, oktobernummer 2021): Deze fraaie camera in retro-stijl biedt volgens Erik een zeer goede beeldkwaliteit. Omdat hij dezelfde sensor en processor heeft als de Nikon Z50, zijn er geen verschillen in de beeldkwaliteit van beide camera’s. “Dat betekent dat opnames tot ISO 3200 zonder voorbehoud bruikbaar zijn.”
  Beter dan de Z50 is het autofocussysteem dat een upgrade heeft ondergaan. Vooral bij minder goed licht is dat merkbaar. Daar komt nog bij dat het AF-systeem nu oog- en dierdetectie bij foto en video ondersteunt, net als de duurdere Z7 II en Z6 II.
  Daardoor kun je de Nikon Z fc volgens Erik beschouwen “als een Nikon Z50 II in een retrojasje”. “Hij biedt dezelfde hoge beeldkwaliteit als de Z50 en een licht verbeterd autofocussysteem, in een behuizing die nostalgische harten sneller zal laten slaan.” Enig minpunt: de werking van de fysieke bedieningsknoppen is niet altijd even logisch. Eindoordeel: het hoge cijfer 8.7.
 • Chip Fotomagazine (full review): Bij het zien van de Nikon fc waan je je terug in de hoogtijdagen van de analoge fotografie, de ‘eighties’, aldus de reviewer van Chip. Achter dat uiterlijk uit vervlogen tijden schuilt een krachtige camera die niet onderdoet voor hedendaagse concurrenten. Daarbij zijn de grote fysieke knoppen die bij het analoge tijdperk horen ook nu nog steeds erg handig. Waardoor de Nikon fc “de beste combinatie heeft van bediening én functionaliteit.”
  Gebruiksgemak, daar staan ook de andere Z-camera’s van Nikon om bekend. Maar de Z fc gaat een stap verder. “Door de fysieke knoppen heb je namelijk altijd toegang tot de belangrijkste instellingen.” Voor wie graag handmatig fotografeert kan met de Z fc “extreem snel reageren op veranderende omstandigheden.” Daarmee heeft hij wel wat weg met de Fujifilm X-camera’s met al hun bedieningselementen.
  Deze camera is slanker en lichter dan het zustermodel, de Nikon Z50. Onder de motorkap schuilt dezelfde aps-c sensor, en dat is er eentje met “sterke genen”. Die sensor doet het erg goed, al mist beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit is overtuigend. Hij is nóg beter dan de Z50, want de ruisprestaties zijn drastisch verbeterd.
  Snel is de Z fc (en Z50) ook: 11 beelden per seconde. Een prestatie die voor de meeste doeleinden voldoende zal zijn. Dat geldt ook voor de autofocus, waarmee je snel en precies scherpstelt. En de Z fc is zeer geschikt voor korte video’s, met 4K tot 30fps en Full HD tot 120fps.
  Al met al is de Nikon Z fc volgens Chip “niet alleen een echte retro blikvanger, maar ook een volwaardige en betrouwbare metgezel voor alledaagse fotografie.” Eindoordeel: 90/100. Ter vergelijking: de Nikon Z50 scoort bij Chip 84/100.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Met zijn retro-uiterlijk wijkt de Z fc radicaal af van de andere Z-camera’s van Nikon. Het is in veel opzichten een camera om van te houden, aldus Andy. “Hij is snel en responsief, heeft een fijne zoeker en scherm en de beeldkwaliteit is uitstekend.”
  Het retro-ontwerp heeft ook zeker aantrekkingskracht. Toch is de camera niet zonder gebreken. De spiegelreflex-vorm van de Z fc uit de jaren 80 houdt volgens Andy niet heel comfortabel vast, vooral niet met één hand. Mooi zijn weliswaar de traditionele draaiknoppen waarmee je de camera bedient, maar jammer genoeg ontbreken diafragmaringen.
  Grootste nadeel heeft niets te maken met de camera zelf, maar met het kleine lensassortiment voor Nikons DX-formaat van de Z-vatting. Nu zijn alleen de 16-50mm f/3.5-6.3 en 50-250mm f/4.5-6.3 beschikbaar, plus de 18-140mm op Nikons roadmap. Dat is wel heel beperkt.
  Wil je extra lenzen met Z-vatting, dan moet je in de buidel tasten voor de fullframe lenzen, die bovendien nogal groot en zwaar zijn. Neem de 28mm f/2.8 SE: die is de helft zwaarder en groter dan het equivalent van Fujifilm, die ook nog eens een diafragmaring heeft. De grotere fullframe-lenzen van Nikon brengen de Nikon Z fc uit balans.
  Voor deze prijs kun je het beste de Fujifilm X-S10 kopen. Die heeft beeldstabilisatie, uitstekende bediening en een enorm lensassortiment. Wil je toch meer een retro-camera? Kijk dan naar de briljante Fujifilm X-T30. Wil je toch een Nikon? Kijk dan naar de Nikon Z50 die bijna identieke specificaties heeft plus een betere grip tegen een lagere prijs.
  Toch heeft de Nikon Z fc zeker z’n eigen charme: hij is klein, ziet er goed uit en maakt uitstekende beelden. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Review van fotograaf Nando Harmsen op Cameraland.nl: Nando heeft veel gefotografeerd met de Nikon Z fc en daar werd hij heel enthousiast over. “Niet alleen over het gebruik, maar ook vanwege de beeldkwaliteit. Hoewel ik in eerste instantie het geringe gewicht wat jammer vond, was het wel heel eenvoudig om de camera ‘even’ mee te nemen.”
  De bediening van de Nikon Z fc geeft volgens Nando deels een analoog gevoel. Wel jammer dat het kit-objectief geen diafragmaring heeft. “Een moderne camera die gebaseerd is op een aantal klassieke analoge cameratypes had voor mij dan nog meer het analoog gevoel gegeven. Misschien dat Nikon op een later tijdstip objectieven uitbrengt die wel een diafragmaring hebben.”
  De camera is volgens Nando snel, heeft een goede autofocus, en een goed functioneel touch screen voor de bediening van de camera. Ook de beeldkwaliteit is heel goed, óók van de jpeg’s.
  Verder ziet de camera er gewoon aantrekkelijk uit. En pluspunt: je neemt hem makkelijk mee door z’n lichte gewicht. “Dit maakt de camera erg plezierig in het gebruik. Alles bij elkaar opgeteld denk ik dat Nikon met de Z fc een heel goede en aantrekkelijke camera heeft uitgebracht waar veel fotografen met plezier zullen gaan fotograferen.” Bekijk het hele reviews van Nando >>
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, first impressions): De Nikon Z fc is intern bijna identiek aan de Nikon Z50. Daardoor is de kans volgens Angela groot dat de Nikon Z fc dezelfde uitstekende beeldkwaliteit produceert.
  Heel anders is de bediening. Want met uitzondering van het gebruik van een cameraknop om de diafragma-instelling aan te passen, gebruikt de Nikon Z fc ook fysieke knoppen voor de belichting. “Het is een combinatie waar ik van geniet. Maar heeft Nikon een paar lessen geleerd sinds de firma zijn retro-stijl DSLR, de Df, in 2013 op de markt bracht?”
 • Digitalcameraworld.com (Mike Harris en Ben Andrews, full review): De Nikon Z fc is volgens Mike en Ben een prachtige retrocamera die alle moderne gemakken in huis heeft die je tegenwoordig mag verwachten van spiegelloze camera’s. De bediening is een genot dankzij de aluminium wieltjes. De body is zo mooi dat je de camera graag wilt ‘showen’, zelfs als je er niet mee fotografeert of filmt.
  Maar de Nikon Z fc heeft veel meer dan stijl alleen. Hij heeft ook inhoud. Wat dat betreft lijkt hij als een tweelingbroer op de Z50: de prestaties en beeldkwaliteit zijn daarom uitstekend. Dus gelukkig hoef je voor het stijlvolle uiterlijk weinig compromissen te sluiten op het gebied van kwaliteit en functionaliteit.
  Zwakke plekken zijn er ook. Eentje is de wat gladde body. Een ander punt is het beperkte aanbod aan lenzen in DX-formaat voor de Z-vatting. Maar zelfs met deze ‘minpunten’: ben je gecharmeerd van het retro-uiterlijk, dan is de Z fc z’n geld waard. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Gavin Stoker, full review): Nikon heeft een lange en rijke geschiedenis. En de toekomst van Nikon zou volgens Gavin wel eens een boost kunnen krijgen door dat verleden. De spiegelloze Nikon Z fc haalt in ieder geval inspiratie uit de jaren 80 om nieuwe generatie fotografen aan te spreken en aan zich te binden.
  De Nikon Z fc is dan wel geen fullframe model, maar hierdoor is hij wel betaalbaar voor een grote groep fotografen. Ook op andere punten is bezuinigd: zo ontbreekt weerbestendige afdichting of een ingebouwde flitser. Verder voelt hij op sommige punten een beetje ‘plastic’ aan, zeker als je de solide wielen en hendels op de bovenkant in ogenschouw neemt.
  Voor wie niet geeft om het retro-uiterlijk is er altijd nog de uitstekende Nikon Z50. Maar voel je je aangetrokken tot de klassieke body met tal van vintage toeters en bellen dan zul je niet teleurgesteld zijn in de Nikon Z fc. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Trustedreviews.com (Sam Kieldsen, full review): De Nikon Z fc is volgens Sam niet de enige retro-geïnspireerde systeemcamera op de markt. Toch springt deze Z fc eruit door z’n uiterlijk in combinatie met z’n draagbaarheid. Daardoor is het een uitstekende keuze als camera voor elke dag of als reiscamera.
  De Nikon Z fc is van binnen grotendeels gebaseerd op de Nikon Z50. Beide camera’s zijn niet de meest geavanceerde of snelste camera’s op de markt. Maar kijk je naar de algehele prestaties, dan zijn het zeker solide en gebruiksvriendelijke camera’s, met details als het vari-angle scherm en de USB-C-voeding. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • T3.com (Gavin Stoker, full review): De Nikon Z fc heeft volgens Gavin een prachtig retro-uiterlijk en is tegelijk een betaalbare manier om in te stappen in de groeiende Z-serie systeemcamera's van Nikon. Een systeem dat ook een groeiend aantal lenzen en accessoires kent.
  De Z fc heeft veel handmatige bedieningselementen voor fotografen die graag ‘hands-on’ zijn. Voor wie dat niet is, is er als alternatief een LCD-aanraakscherm. Deze Nikon heeft de kleinere aps-c sensor aan boord, en niet de fullframe sensor van de meeste Nikon Z-modellen. Ook mist hij weerbestendigheid. Maar toch: de Niko Z fc is een aanbevelenswaardige camera. Eindoordeel: Platina Award met 5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Richard Butler, vergelijkingsreview): Richard Butler heeft een mooie blog geschreven waarin hij de vraag stelt: Nikon Z fc versus Fujifilm X-T30: wat is de beste retro aps-c camera? Interessant om te lezen als je twijfelt tussen deze camera’s die allebei hun (vele) sterke en hun (weinige) zwakke punten hebben. Beide camera’s zijn aan elkaar gewaagd.
  Met punten voor de Fuji als het gaat om autofocus, gedetailleerde beelden (26 MP versus 20 MP) en iets betere jpeg-foto’s. En punten voor de Nikon omdat hij lekkerder is in het gebruik: hij houdt beter vast en de knoppen zitten minder op elkaars lip dan bij de Fuji.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Prachtcamera. Dit is een zeer complete camera in een prachtig nostalgische behuizing. T.o.v. mijn vorige camera, een Canon EOS 40D, is het wel even flink wennen, m.n. qua menustructuur en de talloze opties. Maar m.b.v. de (voor sommigen helaas alleen in Engels verkrijgbare) manual pdf kom ik er heel aardig uit.
  Mooie complete uitvoering met twee lenzen waarmee ik voor mijn type fotografie prima uit de voeten kan. Topfoto’s gemaakt tijdens onze vakantie!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Topkwaliteit! Heel gebruiksvriendelijk, zowel voor de beginner als voor de ervaren fotograaf. De bijgeleverde 16-50mm lens is van hoge kwaliteit. Ondanks de zeer veel mogelijkheden is het toestel vederlicht en krijg je foto's van topkwaliteit. Prachtig tijdloos design.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (YouTube-review): DPReview blaast wel in de bus, want Chris en Jordan van DPReview TV hebben heel snel een (p)review van de Nikon Z fc op YouTube staan. Heel interessant om te bekijken als je deze camera overweegt.
  Je vindt dit video-review onderaan deze pagina.

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fcBelangrijkste kenmerken van de Nikon Z fc

 • Klassiek cameraontwerp: analoge ‘retro look’
 • Hoge beeldkwaliteit: 20.9 megapixel DX-formaat CMOS-sensor
 • Voor videografen en vloggers: niet gecropte 4K-video
 • Intuïtieve bediening: veel fysieke instelknoppen
 • Krachtige camera: EXPEED 6 beeldprocessor
 • Composities maken: elektronische zoeker en schermpje bovenop de body
 • Voor selfies en vlogs: vari-angle touchscreen met hoge resolutie
 • Perfecte portretten: Eye Autofocus
 • Handig: USB Type-C-connectiviteit
 • Goed verbonden: wifi en bluetooth

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Nikon Z fc

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z fc door Chris en Jordan van DPReview TV (12:15 minuten). Ze waagden zich in de ijskoude Canadese winter voor hun volledige review van de Nikon Z fc. Goed nieuws: al die ouderwetse knoppen en wielen werken prima met wanten. Hoe goed is deze camera? Waarschuwing: na het kijken wil je hem hebben...

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (17 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy