Nieuwe camera’s in 2021 | Vooruitblik | Systeemcamera’s & DSLR’s

Het jaar 2020 leverde ons veel mooie nieuwe camera’s op. Canon presenteerde z’n R5 en R6, Nikon kwam op de proppen met de opvolgers van z’n Z6 en Z7, Fuji pronkte met z’n X-T4 en X-S10, beide mét IBIS. En ook andere fabrikanten lieten zich niet onbetuigd. Welke schitterende camera’s komen in 2021 op de markt? Frankwandelt zet ze voor je op een rij!

Laatste update: 17 december 2020

Canon EOS R5 Nieuwe camera’s van Canon in 2021

Voor Canon-fans was 2020 eigenlijk een topjaar. Canon hield dit najaar z’n grootste presentatie ooit met de Canon EOS R5 en Canon EOS R6, die zeer goede reviews krijgen. Wordt 2021 nog een topjaar voor deze firma? Deze nieuwe modellen staan op de rol.

Canon EOS R1 & EOS RS

Op de rol staan volgens de rumors de Canon EOS R1, een echt topmodel dat kenmerken krijgt van Canons vlaggenschip-DSLR: de Canon EOS-1D X Mark III. Ook komt er als de rumors kloppen in 2021 een EOS RS. Naar verluidt schiet die beelden van – hou je vast – 90 megapixel.

Canon EOS RS

Minder zeker is een fascinerende rumor rond de Canon EOS RS. Het gerucht gaat dat Canon een tegenhanger van de Sony A7R IV aan het ontwikkelen is, met een sensor van minstens 61 megapixel. Een fullframer dus met een zeer hoge resolutie. Er zijn zelfs speculaties die het hebben over een sensor met 100 megapixel die moet concurreren met middenformaat-camera’s als de Fujifilm GFX 100.

Nieuwe betaalbare R-camera’s

Dit zijn uiteraard allemaal dure modellen. Maar ook fotografen met een kleinere beurs heeft Canon voor 2021 in het vizier. Zo staan er diverse R-camera’s op de rol rond het prijskaartje van de Canon EOS RP. Ook wordt een R-camera met een aps-c sensor verwacht: de Canon EOS R7. Anders dan concurrent Nikon heeft Canon die nu nog niet voor het R-systeem. De EOS R7 wordt in de tweede helft van 2021 verwacht.

Nieuwe RF-lenzen

Naast alle nieuwe camera’s staan er natuurlijk ook een groot aantal nieuwe RF-objectieven op de planning. De line-up van toplenzen groeit en groeit maar en dat is logisch want de Canon R-camera’s zijn waanzinnig populair.

 

Nikon Z7 II Nieuwe camera’s van Nikon in 2021

Ook Nikon liet zich niet onbetuigd in 2020. Naast de direct populaire Z50 met aps-c sensor en de budgetvriendelijke fullframer Z5 werden eind 2020 twee topmodellen aangekondigd: de Nikon Z6 II en de Nikon Z7 II . Deze nieuwe Nikons komen er in 2021 bij.

Nikon D500 >> Nikon D580

Allereerst is het belangrijkste nieuws dat Nikon z’n populaire DSLR-lijn niet vergeet. Sterker nog, er komen in 2021 zeker updates voor twee fantastisch gereviewde camera’s. Allereerst is er een opvolger voor de Nikon D500, het topmodel met aps-c sensor uit 2016. Deze DSLR gaat volgens de rumors Nikon D580 heten.

Nikon D850 >> Nikon D880

De andere populaire en uitstekend besproken DSLR is natuurlijk de Nikon D850, uit september 2017. Dit is na ruim drie jaar nog steeds een zeer populaire camera. Maar hij verdient een opvolger en dat gaat ook gebeuren in 2021. De nieuwe top-DSLR wordt de D880 die volgens de rumors een sensor met 60 megapixel krijgt (Nikon D850: 45.7 MP).

Vlaggenschip: Nikon Z9

Daarnaast zet Nikon alle seinen op groen voor z’n fascinerende Z-systeem. In 2021 staan er twee topmodellen op de rol die hoger in de lijn komen dan de Z6 II en Z7 II. Het nieuwe vlaggenschip gaat Z9 heten, en is de tegenhanger van Canons killercamera EOS R5. Hij komt zeker beschikbaar ruim vóór de Olympische Spelen van 2021 in juli. Met specs om van te watertanden: 46MP sensor, 8K-video / 30p, 4K-video / 120p, 20fps burst, en dubbele XQD / CFexpress Type B kaartsleuven. Als prijskaartje wordt genoemd: tussen 6.000 en 7.000 US-dollar. Dus ga maar vast sparen...

Nikon Z8

Veel minder zeker zijn de rumorsites over een tweede topmodel van Nikon: de Nikon Z8. Het lijkt logisch dat de Z9 een goedkoper broertje krijgt met minder megapixels. Net zoals de Nikon Z7 de Z6 naast zich heeft. Even afwachten nog.

Nikon Z30

Nikon hoeft zich niet te vervelen in 2021, want daarnaast is er nóg een spiegelloos model gepland: de Nikon Z30 met aps-c-sensor. Die wordt onder de huidige Nikon Z50 gepositioneerd, en zal dan ook een stukje goedkoper worden. En zo krijgt het Nikon Z-systeem voor ieder wat wils. Goed voor ons fotografen!

 

Sony A7S III Nieuwe camera’s van Sony in 2021

Ook voor fans van Sony was er in 2020 genoeg te genieten. Zo kwam de firma met de nieuwe Koning van de Video: de langverwachte Sony A7S III. De kleinste fullframer ter wereld kwam ook uit het ei: de Sony A7C. Verder is Sony ook een topper in compactcamera’s. Getuige de Sony ZV-1, speciaal gebouwd voor vloggers. Op de volgende nieuwe modellen kunnen we ons verheugen.

Allrounder: Sony A7 IV

De Sony A7 III is een van de populairste allround fullframe systeemcamera’s van de afgelopen jaren. Bij de webshops waren ze niet aan te slepen. En dus ligt het voor de hand dat hij een opvolger krijgt: de Sony A7 IV. De verwachtingen zijn dat deze er op alle vlakken op vooruitgaat.

De A7 IV krijgt betere ergonomie, een helderder zoeker en dito LCD-scherm. De gloednieuwe sensor telt 30 megapixels en video wordt opgekrikt tot 4K 60p video zonder crop of tijdslimiet. Verder krijgt de nieuwe fullframer dubbele kaartslots: Dual SD en CFexpress Type A. Ook een update van het menusysteem – die van de A7S III – zal in de smaak van kopers vallen. Bodyprijs ligt rond 2.500 euro.

Mijn preview van de Sony A7 IV>>

Budget-fullframer: Sony A5

Sony komt naast z’n A7-lijn in 2021 waarschijnlijk met een budget fullframe model. Dat is vrij logisch, aangezien zowel Canon (EOS RP) als Nikon (Z5) daar in 2020 goede sier mee maakten. Goedkope fullframers heeft Sony natuurlijk allang, omdat de oudere modellen in ze A7-lijn op de markt blijven. Maar de Sony A5 wordt volgens de geruchten een model dat van de grond af opnieuw is opgebouwd. Die gaat vol de strijd aan met voordelige fullframe DSLR’s en systeemcamera’s van de concurrenten.

En compactcamera’s dan?

Sony is ook groot in compactcamera’s, maar daarover lezen we weinig op de reviewsites. Als ik in m’n eigen glazen bol kijk, zie ik toch echt twee belangrijke opvolgers verschijnen. Ten eerste de opvolger van de Sony RX10 IV. Deze immens populaire en uitstekend besproken superzoomcamera (‘bridgecamera’) stamt al uit 2017.

En dan is er natuurlijk nog de geavanceerde kleine Sony RX100 VII. Die stamt weliswaar uit augustus 2019, maar vroeger kwam Sony elk jaar met een update van de RX100-serie. Wie weet wanneer die twee compacten komen, mag het zeggen...

 

Fujifilm X-T4 Nieuwe camera’s van Fujifilm in 2021

Fujifilm heeft een ongelofelijk druk jaar achter de rug. Zo kwam de Fujifilm X-T4 mét beeldstabilisatie op de markt, de voordelige Fujifilm X-T200 plus de update van dé camera voor straatfotografen: Fujifilm X100V. Alsof dat nog niet genoeg was, dook eind 2020 onverwacht de Fujifilm X-S10 op: een voordeligere versie van de X-T4 voor een breed publiek. Wat heeft Fuji allemaal in petto voor 2021?

Fujifilm X-H2: 43MP en 8K 12-bit

Grote vraag bij Fuji-liefhebbers zal zijn: gaat Fuji de Fujifilm X-H1 updaten en zo ja hoe dan? Want het toevoegen van IBIS aan de X-T4 heeft veel grond onder de voeten weggemaaid van de X-H1. Heeft een opvolger dan nog bestaansrecht?

Wellicht wel, maar dan moeten de features spectaculair zijn. Fullframe zit er natuurlijk niet in (helaas). Maar een gloednieuwe sensor met meer megapixels zou een belangrijke stap zijn. De geruchten gaan dat er een nieuwe Sony aps-c sensor aan zit te komen met liefst 43 megapixel. Die sensor zou 8K-video met 12-bit output mogelijk maken. Is die sensor bestemd voor de X-H2? Vol verwachting klopt ons hart.

Fujifilm X-E4 of nieuwe GFX

Fujifilm heeft recent een nieuwe camera geregistreerd onder een mysterieus nummer: F200003. Niemand weet nog precies om welke camerabody het gaat. Volgens de rumor-sites kan het de Fujifilm X-E4 zijn. Dat is dan de opvolger van de compacte Fujifilm X-E3 die weer door het leven gaat als het kleine broertje van straatfotografencamera Fujifilm X-Pro3.

Maar het kan ook gaan om een compleet andere camera: de middenformaat GFX-camera met 102 megapixel die de rumorsites verwachten voor 2021. Zelf kan ik me bijna niet voorstellen dat Fuji al met een opvolger van de GFX 100 (uit 2019) op de proppen komt, maar ik ben dan ook geen waarzegger...

 

Panasonic S5 Nieuwe camera’s van Panasonic in 2021

Panasonics ‘finest year’ was eigenlijk 2019: toen betrad de microfourthirds-specialist de markt voor fullframe systeemcamera’s met liefst 3 modellen: de snelle S1, de high res S1R en de S1H. Die laatste is de enige systeemcamera ter wereld met een Netflix-certificaat. In september 2020 kwam daar nog een prachtig model bij: de compacte Panasonic S5, die de hemel in geprezen wordt. Deze camera’s van Panasonic staan ons te wachten in 2021.

Fullframers: voordelige en middensegment modellen

Panasonic betrad de fullframe-markt met ambitieuze topmodellen voor professionals. De firma gaat in 2021 de bakens verzetten met meer modellen voor het middensegment. De Lumix S5 uit 2020 is daar een voorbeeld van. Maar welke modellen er in 2021 op de rol staan, blijft wat duister op de rumor-sites.

Volgens een van hun directeuren in een interview met DPReview gaat de firma in ieder geval niet investeren in aps-c modellen, zoals Sony, Canon en Nikon wel doen.

Panasonic GH6 and GH6S

Op fullframe ligt de focus bij Panasonic in 2021, maar dat betekent niet dat ze hun microfourthirds-roots verwaarlozen. En dus verschijnen er in 2021 nieuwe Panasonic GH6 en GH6S modellen, de op video georiënteerde camera’s van Panasonic. De huidige GH5 en GH5S verdienen in ieder geval hoognodig een upgrade, omdat Panasonic via firmware-updates veel features van deze modellen op de Panasonic G9 heeft overgeplant.

Volgens de geruchten krijgt de GH6 een 41MP sensor, verbeterde beeldstabilisatie, 4K en 6K raw, en een hele nieuwe generatie van het autofocussysteem. Is het einde van de DFD-autofocus van Panasonic in zicht? De GH6 en GH6S staan gepland voor augustus of september 2021.

Opvolger Panasonic G9?

Nu hij toch genoemd is: waar blijft eigenlijk de opvolger van de populaire mft-camera Panasonic G9? Die is uit januari 2018, dus je zou verwachten dat er in 2021 een opvolger in de startblokken staat. Het blijft echter verdacht stil op dit gebied. Daarom gooi ik maar even een balletje op, misschien helpt dat...

 

Olympus E-M10 Mark IV Nieuwe camera’s van Olympus in 2021

En dan Olympus... dat is een verhaal apart. Het jaar 2020 gaat de boeken in als jaar waarin Olympus z’n camera-divisie verkocht. Precies een jaar na het 100-jarige jubileum van deze gerenommeerde camera- en lenzenbouwer. Toch is er hoopvol nieuws: nieuwe eigenaar Japan Industrial Partners (JIP) zet de lijn van Olympus voort. In 2021 verschijnen dus nieuwe camera’s en lenzen met de naam Olympus. Opluchting voor alle fans! Veel is nog niet bekend over 2021, maar dit wel.

Handelsmerk Olympus blijft

Japan Industrial Partners heeft een nieuw bedrijf opgezet dat de nieuwe camera’s en lenzen gaat produceren: OM Digital Solutions. De nieuwe producten zullen het handelsmerk Olympus blijven dragen. Vanuit marketingperspectief lijkt me dat ook een stuk handiger dan de naam OM Digital Solutions. Dat nieuwe bedrijf maakt januari 2021 een vliegende start. Dat zal betekenen dat het nog wel even duurt voor er nieuwe camera’s uit de fabrieken rollen.

Komt de Olympus PEN-F Mark II?

In 2021 komen er dus nieuwe Olympus-camera’s op de markt. Misschien zelfs de opvolger van de geliefde Olympus PEN-F: de Olympus PEN-F Mark II. Veel fans wachten al vanaf 2016 op de opvolger en zullen in hun nopjes zijn. Maar niets is zeker op dit moment...

Meer richten op video

Nils Häußler van Olympus Duitsland heeft aangekondigd dat Olympus zich in 2021 meer gaat richten op de videomarkt. Is dit de weg die Olympus moet gaan? vraag ik me af. Die markt is al goeddeels ingenomen door Panasonic, die hier een ijzersterk aanbod heeft neergezet. Probeer daar maar eens tegen te concurreren.

Heel wat werk te verzetten

Toch zijn er mogelijkheden. Panasonic is zich meer en meer aan het concentreren op de fullframe markt, met een groeiend aanbod aan systeemcamera’s met een fullframe sensor. Laat dit ruimte voor Olympus in het microfourthirds-segment? Ik hoop het voor ze. Kijk je naar de huidige body’s – zoals vlaggenschip Olympus OM-D E-M1X en Olympus OM -D E-M1 Mark III – dan bieden ze allemaal maximaal 4K-video op 30p. Er is dus nog heel wat werk te verzetten voor Olympus.

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)