Nieuwe camera’s in 2021 | Vooruitblik | Systeemcamera’s & DSLR’s

Het jaar 2020 leverde ons veel mooie nieuwe camera’s op. Canon presenteerde z’n R5 en R6. Nikon kwam op de proppen met de opvolgers van z’n Z6 en Z7. Fuji pronkte met z’n X-T4 en X-S10. Sony presenteerde z’n nieuwe Videokoning A7S III. En ook andere fabrikanten lieten zich niet onbetuigd. Welke schitterende camera’s komen in 2021 op de markt? Frankwandelt zet ze voor je op een rij!

Laatste update: 29 augustus 2021

Canon EOS R5 Nieuwe camera’s van Canon in 2021

Voor Canon-fans was 2020 een topjaar. Canon hield najaar 2020 z’n grootste presentatie ooit met de Canon EOS R5 en Canon EOS R6, die zeer goede reviews krijgen. Wordt 2021 opnieuw een topjaar voor deze firma? Deze nieuwe modellen staan op de rol.

Canon EOS R3

Heel gek: op de rumorsites was in 2020 weinig informatie te vinden over de Canon EOS R3. Terwijl Canon deze fullframe systeemcamera als eerste van de nieuwe reeks camera’s presenteerde in april 2021. Hebben die rumorsites niet goed opgelet? Of heb ik niet goed opgelet? Dat laatste is natuurlijk niet onmogelijk ;) In ieder geval: vlak na de zomer van 2021 komt Canon met dit topmodel dat is bedoeld voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen. Met een snelheid van 30fps met volledige autofocus. Deze topsysteemcamera krijgt een volledig nieuwe, door Canon zelf ontworpen sensor plus de razendsnelle Digic X-beeldprocessor.

Canon EOS R1

Op de rol staan volgens de rumors de Canon EOS R1, een echt topmodel dat kenmerken krijgt van Canons vlaggenschip-DSLR: de Canon EOS-1D X Mark III. Hoewel DPReview recent vraagtekens zet bij de lancering van de EOS R1. Is er nog een betere camera mogelijk dan de EOS R3? Het lijkt DPReview onwaarschijnlijk.

Resolutiemonster: Canon EOS RS

Ook lang niet zeker is een fascinerende rumor rond de Canon EOS RS. Het gerucht gaat dat Canon een tegenhanger van de Sony A7R IV aan het ontwikkelen is, met een sensor van minstens 61 megapixel. Een fullframer dus met een zeer hoge resolutie. Er zijn zelfs speculaties die het hebben over een resolutiemonster met 100 megapixel op de sensor, die moet concurreren met middenformaat-camera’s als de Fujifilm GFX 100 en de onlangs uitgebrachte Fujifilm GFX 100S.

Nieuwe betaalbare R-camera’s

Dit zijn uiteraard allemaal zeer prijzige modellen voor de happy few. Maar ook fotografen met een kleinere beurs heeft Canon voor 2021 in het vizier. Zo staan er voor de tweede helft van 2021 diverse R-camera’s op de rol rond het prijskaartje van de Canon EOS RP.

Nieuwe R-camera’s met aps-c sensor

Drie van deze voordeligere Canon EOS R camera’s hebben een aps-c formaat sensor, zo vertellen de rumorsites. Heel logisch want concurrent Nikon heeft al twee van dergelijke camera: de Nikon Z50 en de recente Nikon Z fp. En dit sensorformaat zit ook in Canons populaire spiegelreflexen EOS 90D en EOS 850D. De drie nieuwe camera’s zijn volgens de rumors: de Canon EOS R7, R8 en R9. Uiteraard zijn ze uitgerust met de RF-vatting. De R8 is gericht op vloggers en vervangt wellicht de EOS M-lijn. De R9 is de goedkoopste instapper in het Canon R-systeem. De R7 zal dan ongetwijfeld het topmodel in de aps-c lijn worden.

Nieuwe RF-lenzen

Naast alle nieuwe camera’s staan er natuurlijk ook een groot aantal nieuwe RF-objectieven op de planning. De line-up van toplenzen groeit en groeit maar en dat is logisch want de Canon R-camera’s zijn waanzinnig populair. Bekijk hier mijn overzicht met alle RF-lenzen.

 

Nikon Z7 II Nieuwe camera’s van Nikon in 2021

Ook Nikon liet zich niet onbetuigd in 2020. Naast de direct populaire Nikon Z50 met aps-c sensor en de budgetvriendelijke fullframer Nikon Z5 werden eind 2020 twee topmodellen aangekondigd: de Nikon Z6 II en de Nikon Z7 II . De volgende nieuwe Nikons komen er in 2021 bij.

Nikon D500 >> Nikon D580

Allereerst is het belangrijkste nieuws dat Nikon z’n populaire DSLR-lijn niet vergeet. Sterker nog, er komen in 2021 zeker updates voor twee fantastisch gereviewde camera’s. Allereerst is er een opvolger voor de Nikon D500, het topmodel met aps-c sensor uit 2016. Deze DSLR gaat volgens de rumors Nikon D580 heten.

Nikon D850 >> Nikon D880

De andere populaire en uitstekend besproken DSLR is natuurlijk de Nikon D850, uit september 2017. Dit is na ruim drie jaar nog steeds een zeer populaire camera. Maar hij verdient een opvolger en dat gaat ook gebeuren in 2021. De nieuwe top-DSLR wordt de D880 die volgens de rumors een sensor met 60 megapixel krijgt (Nikon D850: 45.7 MP).

Vlaggenschip: Nikon Z9

Daarnaast zet Nikon alle seinen op groen voor z’n fascinerende Z-systeem. In 2021 staan er twee topmodellen op de rol die hoger in de lijn komen dan de Z6 II en Z7 II. Het nieuwe vlaggenschip gaat Nikon Z9 heten. Het is de evenknie van Nikons DSLR-vlaggenschip D6. Rumorsites verwachtten dat hij beschikbaar zou komen vóór de Olympische Spelen van 2021, maar dat is niet gelukt. De specs zijn in ieder geval om van te watertanden: 46MP sensor, 8K-video / 30p, 4K-video / 120p, 20fps burst, en dubbele XQD / CFexpress Type B kaartsleuven. Als prijskaartje wordt genoemd: rond 7.500 euro voor de body. Dus ga maar vast sparen... Nikon heeft hem begin maart 2021 aangekondigd!

Mijn preview van de Nikon Z9 >>

Nikon Z8

Veel minder zeker zijn de rumorsites over een tweede topmodel van Nikon: de Nikon Z8. Het lijkt logisch dat de Z9 een goedkoper broertje krijgt met minder megapixels. Net zoals de Nikon Z7 de Z6 naast zich heeft. Even afwachten nog.

Nikon Z30 & Nikon Z fc

Nikon hoeft zich niet te vervelen in 2021, want daarnaast zijn er nóg twee spiegelloze modellen gepland of al op de markt: de Nikon Z30 en de Nikon Z fc, beide met aps-c-sensor. De Z30 wordt onder de huidige Nikon Z50 gepositioneerd, en zal dan ook een stukje goedkoper worden. De Nikon Z fc is de schitterende retroversie van de Nikon Z50; hij is 28 juli 2021 op de markt gekomen. En zo krijgt het Nikon Z-systeem voor ieder wat wils. Goed voor ons fotografen!

Nieuwe Z-lenzen

Ook Nikon komt dit jaar naast alle nieuwe camera’s met nieuwe objectieven met de fascinerende Z-vatting. Die lenzen worden stuk voor stuk de hemel in gereviewed. Bekijk hier mijn overzicht met alle Z-lenzen.

 

Sony A7S III Nieuwe camera’s van Sony in 2021

Ook voor fans van Sony was er in 2020 genoeg te genieten. Zo kwam de firma met de nieuwe Koning van de Video: de langverwachte Sony A7S III. De kleinste fullframer ter wereld kwam ook uit z’n ei: de Sony A7C. Verder is Sony ook een topper in compactcamera’s. Getuige de Sony ZV-1, speciaal gebouwd voor vloggers. Op de volgende nieuwe modellen kunnen we ons verheugen.

Nieuw vlaggenschip: Sony A1

De rumorsites zijn niet meer wat ze geweest zijn. Hoe hebben ze in vredesnaam met z’n allen het nieuwe topmodel van Sony kunnen missen? Rumorsites: bestaan ze zelf eigenlijk wel? Neem ze in ieder geval met een flink brok zout. Want met vlaggenschip Sony A1 trapte de firma half januari het jaar 2021 uitstekend af.

Deze topcamera voor professionals heeft een nieuw ontwikkelde fullframe sensor met 50MP op de teller. Hij schiet 30 beelden per seconde, heeft 8K-video en beeldstabilisatie aan boord, evenals eye-autofocus voor vogels. Een bescheiden prijskaartje heeft hij helaas niet: 7.300 euro voor de body. Benieuwd naar deze topper?

Mijn review van de Sony A1 >>

Allrounder: Sony A7 IV

De Sony A7 III is een van de populairste allround fullframe systeemcamera’s van de afgelopen jaren. Bij de webshops waren ze niet aan te slepen. En dus ligt het voor de hand dat hij een opvolger krijgt: de Sony A7 IV. De verwachtingen zijn dat deze er op alle vlakken op vooruitgaat. Dat is Sony ook aan z’n stand verplicht natuurlijk.

De A7 IV krijgt betere ergonomie, een helderder zoeker en dito LCD-scherm. De gloednieuwe sensor telt 30 megapixels en video wordt opgekrikt tot 4K 60p video zonder crop of tijdslimiet. Verder krijgt de nieuwe fullframer dubbele kaartslots: Dual SD en CFexpress Type A. Ook een update van het menusysteem – die van de A7S III – zal in de smaak van kopers vallen. Bodyprijs ligt rond 2.500 euro. Verwachte release-datum: september 2021.

Mijn preview van de Sony A7 IV >>

Budget-fullframer: Sony A5

Sony komt naast z’n A7-lijn in 2021 waarschijnlijk met een budget fullframe model. Dat is vrij logisch, aangezien zowel Canon (EOS RP) als Nikon (Z5) daar in 2020 goede sier mee maakten. Voordelige fullframers heeft Sony natuurlijk allang, omdat de oudere modellen in de A7-lijn op de markt blijven. Maar de Sony A5 wordt volgens de geruchten een model dat van de grond af opnieuw is opgebouwd. Die gaat vol de strijd aan met voordelige fullframe DSLR’s en systeemcamera’s van de concurrenten. En wij fotografen wrijven ons natuurlijk in onze handen.

En compactcamera’s dan?

Sony is ook groot in compactcamera’s, maar daarover lezen we weinig op de rumor- en reviewsites. Als ik in m’n eigen glazen bol kijk, zie ik toch echt twee belangrijke opvolgers verschijnen. Ten eerste de opvolger van de Sony RX10 IV. Deze immens populaire en uitstekend besproken superzoomcamera (‘bridgecamera’) stamt al uit 2017.

En dan is er natuurlijk nog de geavanceerde kleine Sony RX100 VII. Die stamt weliswaar uit augustus 2019, maar vroeger kwam Sony elk jaar met een update van de RX100-serie. Wie weet wanneer die twee compacten komen, mag het zeggen...

 

Fujifilm X-T4 Nieuwe camera’s van Fujifilm in 2021

Fujifilm heeft een ongelofelijk hectisch jaar achter de rug. Zo kwam de Fujifilm X-T4 mét beeldstabilisatie op de markt, de voordelige Fujifilm X-T200 plus de update van dé camera voor straatfotografen: Fujifilm X100V. Alsof dat nog niet genoeg was, dook eind 2020 onverwacht de Fujifilm X-S10 op: een voordeligere versie van de X-T4 voor een breed publiek. Wat heeft Fuji allemaal in petto voor 2021?

Fujifilm X-E4: power in zakformaat

En weer wisten de rumorsites van niks. Sommige camera-wichelaars meenden zelfs dat de X-E-lijn van Fuji ‘morsdood’ was. Niets is minder waar, die is springlevend. Want Fuji is uit de kast gekomen met een compleet vernieuwde Fujifilm X-E4. Geweldig nieuws voor alle straat- en reisfotografen.

De Fujifilm X-E4 is de kleinste camera met Fuji-X-vatting. Dat betekent dat deze supercompacte systeemcamera dezelfde professionele X-Trans 4 sensor en X-Processor 4 heeft als topmodel X-T4. De beeldkwaliteit is daardoor uitmuntend en hij is razendsnel. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm X-E4 >>

Fujifilm GFX 100S: het ‘kleine’ broertje van...

Samen met de superkleine X-E4 kwam Fujifilm begin 2021 op de proppen met een veel grotere camera: de Fujifilm GFX 100S. Hoewel groot: het is het kleine broertje van een enorme spierbundel: de middenformaatcamera GFX 100. Die S achter de naam scheelt flink wat gewicht en vooral: een hele berg doekoe. Terwijl hij dezelfde extreem goede beeldkwaliteit in huis heeft. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm GFX 100S >>

Fujifilm X-H2: 43MP en 8K 12-bit

Grote vraag bij Fuji-liefhebbers zal zijn: gaat Fuji de Fujifilm X-H1 updaten en zo ja hoe dan? Want het toevoegen van IBIS aan de X-T4 heeft veel grond onder de voeten weggemaaid van de X-H1. Heeft een opvolger dan nog bestaansrecht?

Wellicht wel, maar dan moeten de features spectaculair zijn. Fullframe zit er natuurlijk niet in (helaas). Maar een gloednieuwe sensor met meer megapixels zou een belangrijke stap zijn. De geruchten gaan dat er een nieuwe Sony aps-c sensor aan zit te komen met liefst 43 megapixel. Die sensor zou 8K-video met 12-bit output mogelijk maken. Is die sensor bestemd voor de X-H2? En krijgt hij dan gelijk een nóg krachtiger processor? Vol vragen maar ook verwachtingen klopt ons hart.

 

Panasonic S5 Nieuwe camera’s van Panasonic in 2021

Panasonics ‘finest year’ was eigenlijk 2019: toen betrad de microfourthirds-specialist de markt voor fullframe systeemcamera’s met liefst 3 modellen: de snelle S1, de high res S1R en de S1H. Die laatste is de enige systeemcamera ter wereld met een Netflix-certificaat. In september 2020 kwam daar nog een prachtig (en voordeliger) model bij: de compacte Panasonic S5, die de hemel in geprezen wordt. Deze camera’s van Panasonic staan ons te wachten in 2021.

Fullframers: voordelige en middensegment modellen

Panasonic betrad de fullframe-markt met ambitieuze topmodellen voor professionals. De firma gaat in 2021 de bakens verzetten met meer modellen voor het middensegment. De Lumix S5 uit 2020 is daar een voorbeeld van. Maar welke modellen er in 2021 op de rol staan, blijft wat duister op de rumor-sites.

Volgens een van de Panasonic-directeuren in een interview met DPReview gaat de firma in ieder geval niet investeren in aps-c modellen, zoals Sony, Canon en Nikon wel doen.

Panasonic GH6 and GH6S

De focus bij Panasonic in 2021 ligt op fullframe camera’s, maar dat betekent niet dat ze hun microfourthirds-roots verwaarlozen. Een voorproefje is de recente update van de GH5: de Panasonic GH5 II. Een bescheiden maar belangrijke update. Die is een voorproefje van de nog in 2021 te verschijnen Panasonic GH6 en GH6S modellen, de op video georiënteerde camera’s van Panasonic. De huidige GH5 en GH5S verdienen in ieder geval hoognodig een upgrade, omdat Panasonic via firmware-updates veel features van deze modellen op de Panasonic G9 heeft overgeplant.

Volgens de geruchten krijgt de GH6 een 41MP sensor, verbeterde beeldstabilisatie, 4K en 6K raw, en een hele nieuwe generatie van het autofocussysteem. Is het einde van de DFD-autofocus van Panasonic in zicht? De GH6 en GH6S staan gepland voor het najaar van 2021.

Opvolger Panasonic G9?

Nu hij toch genoemd is: waar blijft eigenlijk de opvolger van de populaire mft-camera Panasonic G9? Die belangrijke camera stamt uit januari 2018, dus je zou verwachten dat er in 2021 een opvolger in de startblokken staat. Het blijft echter verdacht stil op dit gebied. Daarom gooi ik maar even een balletje op, misschien helpt dat...

 

Olympus E-M10 Mark IV Nieuwe camera’s van Olympus in 2021

En dan Olympus... dat is een verhaal apart. Het jaar 2020 gaat de boeken in als jaar waarin Olympus z’n camera-divisie verkocht. Precies een jaar na het 100-jarige jubileum van deze gerenommeerde camera- en lenzenbouwer. Toch is er hoopvol nieuws: nieuwe eigenaar Japan Industrial Partners (JIP) zet de lijn van Olympus voort. In 2021 verschijnen dus nieuwe camera’s en lenzen met de naam Olympus. Opluchting voor alle fans! Veel is nog niet bekend over 2021, maar dit wel.

Handelsmerk Olympus blijft

Japan Industrial Partners heeft een nieuw bedrijf opgezet dat de nieuwe camera’s en lenzen gaat produceren: OM Digital Solutions. De nieuwe producten zullen het handelsmerk Olympus blijven dragen. Vanuit marketingperspectief lijkt me dat ook een stuk handiger dan de naam OM Digital Solutions, waar geen hond ooit van gehoord heeft. Dat nieuwe bedrijf maakte januari 2021 een vliegende start. Dat zal betekenen dat het nog wel even duurt voor er nieuwe camera’s uit de fabrieken rollen.

Olympus PEN E-P7 & PEN-F Mark II?

In 2021 komen er dus nieuwe Olympus-camera’s op de markt. In ieder geval is dit jaar de Olympus PEN E-P7 verschenen. Maar verschijnt er ook een opvolger van de geliefde Olympus PEN-F: de Olympus PEN-F Mark II. Veel fans wachten al vanaf 2016 op de opvolger en zullen in hun nopjes zijn. Maar niets is zeker op dit moment...

Meer richten op video

Nils Häußler van Olympus Duitsland heeft aangekondigd dat Olympus zich in 2021 meer gaat richten op de videomarkt. Is dit de weg die Olympus moet gaan? vraag ik me af. Die markt is al goeddeels ingenomen door Panasonic, die hier een ijzersterk aanbod heeft neergezet. Probeer daar maar eens tegen te concurreren.

Heel wat werk te verzetten

Toch zijn er mogelijkheden. Panasonic is zich meer en meer aan het concentreren op de fullframe markt, met een groeiend aanbod aan systeemcamera’s met een fullframe sensor. Laat dit ruimte voor Olympus in het microfourthirds-segment? Ik hoop het voor ze. Kijk je naar de huidige body’s – zoals vlaggenschip Olympus OM-D E-M1X en Olympus OM -D E-M1 Mark III – dan bieden ze allemaal maximaal 4K-video op 30p. Er is dus nog heel wat werk te verzetten voor Olympus.

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nl Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit moment Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (23 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy