Leica TL2: compact, krachtig & minimalistisch

De compacte Leica TL2 is de minimalistisch vormgegeven systeemcamera van dit uiterst gerenommeerde merk. Fotografen als Henri Cartier-Bresson schoten hun beroemde platen met een Leica. De beeldkwaliteit is om te zoenen. “Een bijzondere camera qua specs, design en gebruiksgemak.” Alle belangrijke reviews!

Leica TL2Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Display: vast touchscreen | Gewicht: 355gr | Frankwandelt-rating 83/100 | Prijs body: 1.990 euro op Cameraland.nl en op Kamera-express .nl

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Om van te watertanden...

Wauw, wat een geweldig mooie systeemcamera brengt het gerenommeerde merk Leica op de markt. Om van te watertanden is de gloednieuwe, slanke Leica TL2. Deze intuïtief te bedienen en slanke systeemcamera heeft een schitterende, minimalistisch vormgeving.

TL2: camera uit één stuk

De camera is ontworpen voor fotografen die op zoek zijn naar een compacte maar krachtige camera die voorzien is van de allernieuwste technologie. Deze opvolger van de Leica TL behoudt het ‘unibody-ontwerp’ van zijn voorganger: hij is vervaardigd in Duitsland uit één blok aluminium voor extra duurzaamheid. Overigens is voorganger Leica TL pas sinds november 2016 op de markt. Er was aardig wat kritiek op die voorganger, vandaar dat Leica al zo snel met een opvolger op de proppen komt?

Leica TL2 op Cameraland.nl >>

Leica TL2 op Kamera-express.nl >>

Leica TL2Grote stap vooruit

Ten opzichte van z’n voorganger maakt de TL2 een grote stap. In de compacte body is een nieuwe en krachtige 24.2 megapixel aps-c sensor en de al even krachtige Maestro II processor te vinden. Hierdoor worden een aantal high-end functies mogelijk. Zoals, hou je vast, 20 beelden per seconde met elektronische sluiter, 4K UHD video met 30 beelden per seconde en Full HD video met 60 beelden per seconde.

Autofocus: snel en accuraat

De elektronische sluiter van de TL2 kan sluitertijden aan tot 1/40.000ste van een seconde. Daarnaast beschikt de camera over een snel en nauwkeurig contrast-detectie autofocussysteem met 49 punten. Daarmee haalt dit snelheidsmonster liefst een 3 keer snellere scherpstelsnelheid dan zijn voorgangers. Zo bedraagt de scherpstelsnelheid met een telelens maar 190 microseconde. Bij groothoeklenzen is dat nog korter: 165ms.

Leica TL2Groot 3.7 inch touchscreen

Over alles is nagedacht bij deze nieuwe Leica. Niet alleen over het mooie uiterlijk en de krachtige binnenkant. Maar hij biedt bijvoorbeeld ook een zeer groot 3.7 inch touchscreen met 1.3 miljoen pixels. En ook het menu is zeer gebruiksvriendelijk. Waardoor jij deze Leica nog sneller en intuïtiever kunt bedienen dan z’n voorgangers.

Geen elektronische zoeker

Heel opvallend voor een systeemcamera in deze prijsklasse (topsegment): de Leica TL2 heeft geen ingebouwde elektronische zoeker. Wel kun je er een optionele zoeker bijkopen, die je op de flitsschoen klikt. Die is nogal aan de prijs (500 euro). Voor mij is dit wel een beetje een spelbreker. Blijkbaar heeft Leica deze keuze gemaakt om het scherm zo groot mogelijk te kunnen maken en het gewicht zo laag mogelijk. Wat mij betreft een minder goede keuze. Maar er zijn ook nogal wat fotografen die de EVF nooit gebruiken.

Leica TL2Beelden snel online delen

Foto's en video's kun je op meerdere manieren in de camera opslaan. De TL2 heeft liefst 32GB intern geheugen (vrij uniek) naast uiteraard een UHS-II SD-geheugenkaart slot. Daarnaast beschikt de camera over geïntegreerde wifi. Daarmee kun je de camera op afstand bedienen via de gratis Leica TL App voor iOs en Android. Met diezelfde app kun je razendsnel beelden en video's overzetten naar je smartphone. Je prachtige beelden online delen met familie, vrienden en kennissen is kinderspel.

UHD 4K video & slomo met 120fps

Ook op videogebied staat de Leica TL2 zijn mannetje. Zo is er UHD 4K video met 30fps toegevoegd ten opzichte van z’n voorganger. Resultaat: je schiet zeer scherpe video die er prachtig uitziet op huidige beeldschermen en op toekomstige hoge resolutie beeldschermen. Filmen in Full HD is mogelijk met 60fps en HD, die slow-motion mogelijk maakt met 120fps.

Geduchte concurrenten

De Leica TL2 gaat de strijd aan met geduchte concurrenten. Denk aan de Fujifilm X-T2 en X-Pro2. Maar ook aan de Sony A6500 en A6300. En dan heb je nog snelheidsmonster Olympus E-M1 Mark II. Al die camera’s zijn uitstekend besproken. Hoe zal de Leica TL2 vallen bij de reviewers? Ik ben zeer benieuwd. Op één punt heeft de TL2 alvast gewonnen: hij is de lichtste en compactste systeemcamera in deze prijsklasse.

Leica TL2 op Cameraland.nl >>

Leica TL2 op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Leica TL2

De Leica TL2: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder staan alle serieuze reviews van de Leica TL2 op een rij.

 

Leica TL2Chip Fotomagazine over de Leica TL2

In het mooie novembernummer 2017 haalt reviewer Ton Heijen van Chip Fotomagazine de Leica TL2 flink door de mangel. Met veel gejuich over het prachtige design, en kritische noten bij de software, die zich “nog een beetje vreemd” gedraagt.

Leica moet met een firmware-update komen

Om gelijk met het kritiekpunt te beginnen: de interne software. Die lijkt nog niet helemaal afgerond. “De autofocus werkt in de videomodus namelijk nogal willekeurig en de elektronische sluiter is niet handmatig te selecteren.” Hopelijk, schrijft Heijnen, weet Leica deze zwakke punten met een firmware-update op te lossen “want verder bevalt de Leica TL2 ons uitstekend.”

Bijzonder hoogwaardig en robuust

Want met twee belangrijke zaken scoort de Leica TL2: het design en de beeldkwaliteit. “Vooral de zilverkleurige variant van de camera is echt prachtig om te zien. De uit een stuk aluminium gemaakte behuizing voelt bijzonder hoogwaardig aan en laat een robuuste indruk achter.” De Leica heeft een minimalistisch uiterlijk, met slechts een paar knoppen en een groot touchscreen, waarmee je de meeste instellingen doet. Het menu waarmee je dat doet is volgens Heijnen overzichtelijk opgebouwd.

Beeldkwaliteit: verschil tussen jpg en raw

De beeldkwaliteit is zeer hoog. Wel is er een flink kwaliteitsverschil tussen raw en jpeg. Die laatste is tot 800 ISO nog uitstekend, met zeer scherpe foto’s voor een aps-c sensor van 24 megapixels. Daarboven werkt de ruisonderdrukking te sterk, en kun je beter voor raw kiezen.

Als software is opgelost: uitstekende camera

Heijen concludeert dat ontwerp, uitvoering en beeldkwaliteit van de Leica TL2 “fantastisch” zijn. “De software op het apparaat is echter nog niet helemaal geweldig. Het probleem met de elektronische zoeker werd gelukkig adequaat opgelost, dus we hopen dat Leica net zo slagvaardig is met het aanpassen van de autofocus en de mogelijkheid het type sluiter te kiezen.” Komen deze zaken in orde, dan is deze Leica een uitstekende camera.

Leica TL2 op Cameraland.nl >>

Leica TL2 op Kamera-express.nl >>

 

Leica TL2 Andere (professionele) reviewers over de Leica TL2

’First impressions’ DPReview van de Leica TL2

De beste reviewsite DPReview heeft al snel een ‘first impression-review’. Een echt review zit er denk ik niet meer in. De eerste indruk van reviewer Richard Butler zijn gemengd. “I can see that for some people, the TL2 will chime with them as a beautifully engineered object, as well as a photographic device, and will trigger that same attraction that a mechanical watch will, even though quartz movements are cheaper, more accurate and rendered equally redundant by the phone in your pocket.”

Knoppen werken vreemd

Maar als reviewer van camera’s is Butler minder gecharmeerd van de TL2. Met name de knoppen werken anders dan op alle andere camera’s. “I couldn’t help focusing on the oddities, rather than letting myself fully engage with its material appeal. However, the more I use it, the more I think my position might change if Leica gains a little more faith in its own design and eliminates the wake-up click on its dials. And, of course, my first impressions are based solely on operation, not on the pictures the camera can produce.” Want die foto’s zijn om je vingers bij af te likken... Bekijk ze hier.

Steve Huff over de Leica TL2

Fotograaf, Leica-liefhebber en reviewer Steve Huff biedt een uitgebreid review met veel (schitterende foto’s). Zijn conclusie over de Leica TL2: “There is no other brand that will render an image quite like the Tl2 and some other Leica cameras. It is that signature that many flock to as they love the micro contrast, bokeh, and colors of modern day Leica sensors and cameras. It seems like Leica brought this look into the new M10 as well (....) and this is a good thing. The TL2 continues on, and that is great news to those who own a T or TL and have some lenses for the system. If you upgrade to this new model, expect a much more responsive experience as well as much improved high ISO and of course more resolution.”

Photographyblog over de Leica TL2

De Leica TL2 ziet er Zwitsers uit, en functioneert soepel dankzij het zeer grote LCD-scherm, waarmee je de meeste functionaliteit van de camera bedient, aldus reviewer Gavin Stoker van Photographyblog. Gelukkig is dat scherm “as responsive as we’d hoped for”. Maar je mist wel direct een aantal zaken bij de TL2: de elektronische zoeker natuurlijk. Ook de pop-up flitser die z’n voorganger wel had. Het hele gevoel dat de TL2 geeft, is dat van een smartphone-camera “and indeed smartphone users are exactly who Leica says it imagines will trade up to this camera.”

Een echte Leica

De prijs ligt misschien hoog, maar toch heb je voor dat bedrag wel een echt Leica in huis, en zo bekeken valt de prijs weer mee. “While existing TL owners shouldn’t feel the need to automatically upgrade, for those getting into the system from scratch, the TL2 is an enviable (and reasonably accessible) entry point.” De Leica TL2 scoort 4 van de 5 sterren en de kwalificatie ‘Recommended.

Techradar over de Leica TL2

“The Leica TL2 is certainly not without its charms”, aldus reviewer Phil Hall van Techradar. Het is een schitterende camera om te zien met een ‘premium feel’. En ook het grote, heldere touchscreen is geweldig “while the interface Leica has developed for it is one of the best we've used on a camera.” Toch zouden wat extra controle-knoppen heel welkom zijn. Phil Hall mist ze bij het gebruik van de camera.

Zeer goede beelden (maar...)

De beelden die uit de TL2 rollen zijn zeer goed. “with plenty of detail, good noise performance and good dynamic range”. Maar toch, gezien de prijs, “the Leica TL2 just doesn't quite cut it”. Zo is de autofocus weliswaar adequaat, maar minder excellent dan die van de concurrentie. “And that's possibly the biggest hurdle the TL2 faces – it just doesn't offer the wealth of features we'd hope to see on a camera demanding this kind of money. With no built-in electronic viewfinder, no image stabilization for still photography, and no vari-angle display, it just doesn't measure up compared to rivals.” Vandaar dat de TL2 bij Techradar 3.5 van de 5 sterren krijgt.

Klantreview op CameraNU.nl

“Gekocht om de uitstekende specificaties, maar bovenal het schitterende ontwerp en de prachtige uitvoering van de camera. Deze TL2 heeft een super moderne uitstraling in vergelijking met andere klasse Leica's. Als voorbeeld de Leica CL die nog steeds de conventionele look-en-feel heeft.
Het gebruiksgemak van het menu-systeem icm het grote display zijn perfect. Combinaties van diafragma, filmgevoeligheid/ISO en sluitertijd zijn makkelijk in te stellen en te overzien.
Een uiterst moderne camera die goed in hand ligt en solide aanvoelt. Een bijzondere camera qua spec's, design en gebruiksgemak.”

Leica TL2 op Cameraland.nl >>

Leica TL2 op Kamera-express.nl >>

 

Leica TL2Belangrijkste kenmerken van de Leica TL2

 • 24.2 megapixel aps-c formaat sensor met zeer snelle 49-punts contrast autofocus
 • 4K video met 30 beelden per seconde en slow motion-mogelijkheden
 • Ingebouwde wifi met mogelijkheid voor standalone mobiele hotspot
 • Minimalistisch unibody ontwerp gemaakt uit één stuk aluminium
 • Hoge resolutie 3.7 inch TFT LCD touchscreen
 • Leica TL App voor iOs en Android
 • 32GB intern geheugen

Leica TL2 op Cameraland.nl >>

Leica TL2 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Leica TL2

Bekijk hieronder een mooi en kort filmpje over de nieuwe Leica TL2. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Leica TL2 op Cameraland.nl >>

Leica TL2 op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy