De compacte Leica TL2 is de minimalistisch vormgegeven systeemcamera van dit uiterst gerenommeerde merk. Fotografen als Henri Cartier-Bresson schoten hun beroemde platen met een Leica. De beeldkwaliteit is om te zoenen. “Een bijzondere camera qua specs, design en gebruiksgemak.” Alle belangrijke reviews!
Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Display: vast touchscreen | Gewicht: 355gr | Frankwandelt-rating 83/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR | Alle Leica camera's op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl
Alle Leica's op Cameranu.nl >>
Wauw, wat een geweldig mooie systeemcamera brengt het gerenommeerde merk Leica op de markt. Om van te watertanden is de gloednieuwe, slanke Leica TL2. Deze intuïtief te bedienen en slanke systeemcamera heeft een schitterende, minimalistisch vormgeving.
De camera is ontworpen voor fotografen die op zoek zijn naar een compacte maar krachtige camera die voorzien is van de allernieuwste technologie. Deze opvolger van de Leica TL behoudt het ‘unibody-ontwerp’ van zijn voorganger: hij is vervaardigd in Duitsland uit één blok aluminium voor extra duurzaamheid. Overigens is voorganger Leica TL pas sinds november 2016 op de markt. Er was aardig wat kritiek op die voorganger, vandaar dat Leica al zo snel met een opvolger op de proppen komt?
Alle Leica's op Cameranu.nl >>
Alle Leica's op Cameraland.nl >>
Alle Leica's op Kamera-express.nl >>
Ten opzichte van z’n voorganger maakt de TL2 een grote stap. In de compacte body is een nieuwe en krachtige 24.2 megapixel aps-c sensor en de al even krachtige Maestro II processor te vinden. Hierdoor worden een aantal high-end functies mogelijk. Zoals, hou je vast, 20 beelden per seconde met elektronische sluiter, 4K UHD video met 30 beelden per seconde en Full HD video met 60 beelden per seconde.
De elektronische sluiter van de TL2 kan sluitertijden aan tot 1/40.000ste van een seconde. Daarnaast beschikt de camera over een snel en nauwkeurig contrast-detectie autofocussysteem met 49 punten. Daarmee haalt dit snelheidsmonster liefst een 3 keer snellere scherpstelsnelheid dan zijn voorgangers. Zo bedraagt de scherpstelsnelheid met een telelens maar 190 microseconde. Bij groothoeklenzen is dat nog korter: 165ms.
Over alles is nagedacht bij deze nieuwe Leica. Niet alleen over het mooie uiterlijk en de krachtige binnenkant. Maar hij biedt bijvoorbeeld ook een zeer groot 3.7 inch touchscreen met 1.3 miljoen pixels. En ook het menu is zeer gebruiksvriendelijk. Waardoor jij deze Leica nog sneller en intuïtiever kunt bedienen dan z’n voorgangers.
Heel opvallend voor een systeemcamera in deze prijsklasse (topsegment): de Leica TL2 heeft geen ingebouwde elektronische zoeker. Wel kun je er een optionele zoeker bijkopen, die je op de flitsschoen klikt. Die is nogal aan de prijs (500 euro). Voor mij is dit wel een beetje een spelbreker. Blijkbaar heeft Leica deze keuze gemaakt om het scherm zo groot mogelijk te kunnen maken en het gewicht zo laag mogelijk. Wat mij betreft een minder goede keuze. Maar er zijn ook nogal wat fotografen die de EVF nooit gebruiken.
Foto's en video's kun je op meerdere manieren in de camera opslaan. De TL2 heeft liefst 32GB intern geheugen (vrij uniek) naast uiteraard een UHS-II SD-geheugenkaart slot. Daarnaast beschikt de camera over geïntegreerde wifi. Daarmee kun je de camera op afstand bedienen via de gratis Leica TL App voor iOs en Android. Met diezelfde app kun je razendsnel beelden en video's overzetten naar je smartphone. Je prachtige beelden online delen met familie, vrienden en kennissen is kinderspel.
Ook op videogebied staat de Leica TL2 zijn mannetje. Zo is er UHD 4K video met 30fps toegevoegd ten opzichte van z’n voorganger. Resultaat: je schiet zeer scherpe video die er prachtig uitziet op huidige beeldschermen en op toekomstige hoge resolutie beeldschermen. Filmen in Full HD is mogelijk met 60fps en HD, die slow-motion mogelijk maakt met 120fps.
De Leica TL2 gaat de strijd aan met geduchte concurrenten. Denk aan de Fujifilm X-T2 en X-Pro2. Maar ook aan de Sony A6500 en A6300. En dan heb je nog snelheidsmonster Olympus E-M1 Mark II. Al die camera’s zijn uitstekend besproken. Hoe zal de Leica TL2 vallen bij de reviewers? Ik ben zeer benieuwd. Op één punt heeft de TL2 alvast gewonnen: hij is de lichtste en compactste systeemcamera in deze prijsklasse.
Alle Leica's op Cameranu.nl >>
Om gelijk met het kritiekpunt te beginnen: de interne software. Die lijkt nog niet helemaal afgerond. “De autofocus werkt in de videomodus namelijk nogal willekeurig en de elektronische sluiter is niet handmatig te selecteren.” Hopelijk, schrijft Heijnen, weet Leica deze zwakke punten met een firmware-update op te lossen “want verder bevalt de Leica TL2 ons uitstekend.”
Want met twee belangrijke zaken scoort de Leica TL2: het design en de beeldkwaliteit. “Vooral de zilverkleurige variant van de camera is echt prachtig om te zien. De uit een stuk aluminium gemaakte behuizing voelt bijzonder hoogwaardig aan en laat een robuuste indruk achter.” De Leica heeft een minimalistisch uiterlijk, met slechts een paar knoppen en een groot touchscreen, waarmee je de meeste instellingen doet. Het menu waarmee je dat doet is volgens Heijnen overzichtelijk opgebouwd.
De beeldkwaliteit is zeer hoog. Wel is er een flink kwaliteitsverschil tussen raw en jpeg. Die laatste is tot 800 ISO nog uitstekend, met zeer scherpe foto’s voor een aps-c sensor van 24 megapixels. Daarboven werkt de ruisonderdrukking te sterk, en kun je beter voor raw kiezen.
Heijen concludeert dat ontwerp, uitvoering en beeldkwaliteit van de Leica TL2 “fantastisch” zijn. “De software op het apparaat is echter nog niet helemaal geweldig. Het probleem met de elektronische zoeker werd gelukkig adequaat opgelost, dus we hopen dat Leica net zo slagvaardig is met het aanpassen van de autofocus en de mogelijkheid het type sluiter te kiezen.” Komen deze zaken in orde, dan is deze Leica een uitstekende camera.
Alle Leica's op Cameranu.nl >>
De beste reviewsite DPReview heeft al snel een ‘first impression-review’. Een echt review zit er denk ik niet meer in. De eerste indruk van reviewer Richard Butler zijn gemengd. “I can see that for some people, the TL2 will chime with them as a beautifully engineered object, as well as a photographic device, and will trigger that same attraction that a mechanical watch will, even though quartz movements are cheaper, more accurate and rendered equally redundant by the phone in your pocket.”
Maar als reviewer van camera’s is Butler minder gecharmeerd van de TL2. Met name de knoppen werken anders dan op alle andere camera’s. “I couldn’t help focusing on the oddities, rather than letting myself fully engage with its material appeal. However, the more I use it, the more I think my position might change if Leica gains a little more faith in its own design and eliminates the wake-up click on its dials. And, of course, my first impressions are based solely on operation, not on the pictures the camera can produce.” Want die foto’s zijn om je vingers bij af te likken... Bekijk ze hier.
Fotograaf, Leica-liefhebber en reviewer Steve Huff biedt een uitgebreid review met veel (schitterende foto’s). Zijn conclusie over de Leica TL2: “There is no other brand that will render an image quite like the Tl2 and some other Leica cameras. It is that signature that many flock to as they love the micro contrast, bokeh, and colors of modern day Leica sensors and cameras. It seems like Leica brought this look into the new M10 as well (....) and this is a good thing. The TL2 continues on, and that is great news to those who own a T or TL and have some lenses for the system. If you upgrade to this new model, expect a much more responsive experience as well as much improved high ISO and of course more resolution.”
De Leica TL2 ziet er Zwitsers uit, en functioneert soepel dankzij het zeer grote LCD-scherm, waarmee je de meeste functionaliteit van de camera bedient, aldus reviewer Gavin Stoker van Photographyblog. Gelukkig is dat scherm “as responsive as we’d hoped for”. Maar je mist wel direct een aantal zaken bij de TL2: de elektronische zoeker natuurlijk. Ook de pop-up flitser die z’n voorganger wel had. Het hele gevoel dat de TL2 geeft, is dat van een smartphone-camera “and indeed smartphone users are exactly who Leica says it imagines will trade up to this camera.”
De prijs ligt misschien hoog, maar toch heb je voor dat bedrag wel een echt Leica in huis, en zo bekeken valt de prijs weer mee. “While existing TL owners shouldn’t feel the need to automatically upgrade, for those getting into the system from scratch, the TL2 is an enviable (and reasonably accessible) entry point.” De Leica TL2 scoort 4 van de 5 sterren en de kwalificatie ‘Recommended.
“The Leica TL2 is certainly not without its charms”, aldus reviewer Phil Hall van Techradar. Het is een schitterende camera om te zien met een ‘premium feel’. En ook het grote, heldere touchscreen is geweldig “while the interface Leica has developed for it is one of the best we've used on a camera.” Toch zouden wat extra controle-knoppen heel welkom zijn. Phil Hall mist ze bij het gebruik van de camera.
De beelden die uit de TL2 rollen zijn zeer goed. “with plenty of detail, good noise performance and good dynamic range”. Maar toch, gezien de prijs, “the Leica TL2 just doesn't quite cut it”. Zo is de autofocus weliswaar adequaat, maar minder excellent dan die van de concurrentie. “And that's possibly the biggest hurdle the TL2 faces – it just doesn't offer the wealth of features we'd hope to see on a camera demanding this kind of money. With no built-in electronic viewfinder, no image stabilization for still photography, and no vari-angle display, it just doesn't measure up compared to rivals.” Vandaar dat de TL2 bij Techradar 3.5 van de 5 sterren krijgt.
“Gekocht om de uitstekende specificaties, maar bovenal het schitterende ontwerp en de prachtige uitvoering van de camera. Deze TL2 heeft een super moderne uitstraling in vergelijking met andere klasse Leica's. Als voorbeeld de Leica CL die nog steeds de conventionele look-en-feel heeft.
Het gebruiksgemak van het menu-systeem icm het grote display zijn perfect. Combinaties van diafragma, filmgevoeligheid/ISO en sluitertijd zijn makkelijk in te stellen en te overzien.
Een uiterst moderne camera die goed in hand ligt en solide aanvoelt. Een bijzondere camera qua spec's, design en gebruiksgemak.”
Alle Leica's op Cameranu.nl >>
Alle Leica's op Cameranu.nl >>
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.