Revolutie in fotografie
De Leica SL3 is speciaal ontwikkeld voor professionele fotografen. Deze topcamera biedt hen een nieuwe standaard op het gebied van veelzijdigheid en beeldkwaliteit. Aan boord is een innovatieve 60-megapixel fullframe sensor met drievoudige resolutietechnologie. Die zorgt voor ongekende flexibiliteit voor verschillende workflows. Met tal van formaten, van DNG tot JPG. Met diverse resoluties: 60, 36 en 18 megapixels. En met een indrukwekkend ISO-bereik van 50 tot 100.000. Ook aan boord is effectieve beeldstabilisatie.
Doordacht ontwerp
Zoals we van het gerenommeerde Leica gewend zijn heeft ook de SL3 een doordacht ontwerp, waarbij geavanceerde technologie, hoogwaardige bouwkwaliteit en iconische uitstraling hand in hand gaan. Deze systeemcamera is compacter, lichter en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger, de SL2, die ook al hoog gewaardeerd werd door de reviewers (Focus Magazine: Super Award).
Leica SL3 op Cameranu.nl >>
Leica SL3 op Cameraland.nl >>
Leica SL3 op Kamera-express.nl >>
Krachtpatser: Maestro IV-processor
De geavanceerde Maestro IV-processor met L2-technologie en 8GB buffergeheugen zorgt voor een efficiënte werking in alle foto- en videotoepassingen. Ondersteuning voor de CFexpress Type B-interface en de mogelijkheid om 8K-video's met efficiënte videocodecs op te nemen, maken de SL3 een krachtige tool voor creatieve professionals.
Razendsnel en precies: hybride autofocussysteem
Het hybride autofocussysteem van de Leica SL3 gebruikt drie verschillende technologieën met geavanceerde algoritmen. Daarmee is de autofocus snel, zeer nauwkeurig en betrouwbaar, ook bij snel of onverwachts bewegende onderwerpen. Uiteraard is een heel scala aan AF-modi beschikbaar, zoals Eye-Face-Body-Detection en Eye-Face-Body-Animal-Detection.
Leica UX Design: hier is over nagedacht
Bij het ontwerpen van de SL3 is Leica volledig uitgegaan van de beoogde gebruikers. Dit Leica UX-ontwerp kent daarom gestroomlijnde vormen, aanpasbare gebruikersinterfaces en duidelijk onderscheid tussen foto- en videomodi. Een ergonomisch hoogstandje dus: bediening is eenvoudig en staat in dienst van jouw missie: het maken van perfecte beelden.
Moderne workflows
De Leica SL3 is ontworpen als een uitgebreid ecosysteem dat voldoet aan behoeften van moderne fotografen. Met sleuven voor CFexpress Type B- en SD UHS-II-geheugenkaarten, USB-C-poort, fullsize HDMI-uitgang en tijdcode-interface biedt de SL3 naadloze connectiviteitsopties. Bluetooth- en wifi-mogelijkheden verbeteren de algehele workflow door stabiele draadloze connectiviteit.
Precisievakmanschap uit Duitsland
Leica produceert de SL3 met de hand in het Duitse Wetzlar. De solide, volledig afgedichte metalen behuizing garandeert een betrouwbare fotografie-ervaring onder alle weersomstandigheden.
Ultieme creatieve partner
De Leica SL3 biedt ongeëvenaarde beeldkwaliteit en veelzijdigheid voor zowel fotografie als videografie. Het is de ultieme creatieve partner, ontworpen in nauwe samenwerking met professionals en gericht op het verleggen van grenzen in de kunst van het vastleggen van beelden.
Leica SL3 op Cameranu.nl >>
Leica SL3 op Cameraland.nl >>
Leica SL3 op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Leica SL3
De Leica SL3: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De SL3 erft volgens Mark alle belangrijke verbeteringen die Leica onlangs heeft aangebracht in de Leica Q3: 60 megapixelsensor, de Maestro IV-beeldprocessor, 8K-video en hybride autofocussysteem. Bovendien profiteert de camera van een grote vernieuwing van de gebruikersinterface, waardoor deze krachtiger en nóg gemakkelijker te gebruiken is dan zijn voorganger.
De resolutie van 60 megapixels en 8K-video halen volgens Mark zeker de krantenkoppen. Maar voor Mark is de integratie van een kantelbaar LCD-scherm, een verfijndere gebruikersinterface en vooral het enorm verbeterde hybride autofocussysteem “nog belangrijker factoren in de evolutie van de SL-systeem”.
De SL3 is krachtig en competent genoeg om te concurreren met zijn belangrijkste rivalen, schrijft Mark. “Maar hij is toch verfrissend ingetogen en gemakkelijk te begrijpen in een tijdperk van steeds complexere producten.”
Leica heeft ook aan deze camera weer “een ronduit angstaanjagende aandacht voor detail besteed. Hij heeft daarom de gebruikelijke onberispelijke bouwkwaliteit en de handgemaakte in Duitsland-oorsprong die het prijskaartje enigszins rechtvaardigt.”
De Leica SL3 is volgens Mark “een echte premium camera die eersteklas resultaten levert met een absoluut minimum aan gedoe – het is onmiskenbaar erg ‘Leica’, maar op de best mogelijke manier.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Andy heeft de Leica SL3 een paar weken intensief gebruikt. Voor hem is duidelijk dat deze camera veel concurrerender is ten opzichte van zijn rivalen dan zijn voorgangers. “Met name de toevoeging van fasedetectie en onderwerpherkenning voor autofocus vergroot het vermogen om met bewegende onderwerpen om te gaan aanzienlijk, vooral bij portretten.” En met zijn 60MP sensor kan de SL3 zich qua beeldkwaliteit ook meten met elke andere fullframe camera. Fijn is daarbij dat je ook in RAW kunt fotograferen met lagere resoluties, zodat je niet voortdurend enorme 60 MP-bestanden hoeft op te nemen.
De concurrentie is wel stevig. Zo kan de Sony A7R V dezelfde dingen, levert hij een even goede beeldkwaliteit, en doet hij dat voor minder geld. “Leica zou waarschijnlijk de pure kwaliteit van zijn lenzen als onderscheidende factor benadrukken, maar Sony’s topklasse GM-optiek is ook fantastisch.” Daarbij is het lensaanbod voor de E-vatting nog groter dan dat voor L-vatting. Zoek je een camera voor het vastleggen van snelle actie, dan is de Nikon Z8 moeilijk te verslaan.
Toch pleit er nog echt wel wat voor de SL3, schrijft Andy. Zo is de bouwkwaliteit enorm en de interface erg laagdrempelig. “Deze camera is in staat om te overleven, ongeacht de weersomstandigheden.” De SL3 biedt volgens Andy ook een aangenamere opname-ervaring dan de A7R V, die soms frustrerend ingewikkeld kan zijn.
En dan is er nog zoiets als de merknaam. Een Leica geeft cachet aan je werk als fotograaf, en dat zal voor sommigen de doorslag geven. “En wie andere recente Leica-camera's bezit, zal ook de consistente werking en compatibiliteit met lenzen met M- en R-vatting waarderen.”
Kortom: deze fullframe professional van Leica “beschikt over een solide functieset, bomvrije bouwkwaliteit en een gelikte gebruikersinterface. Hij is duur, maar de beeldkwaliteit van de 60 MP-sensor is voorbeeldig.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Techradar.com (Rod Lawton en Mark Wilson, full review): De SL3 is Leica’s beste fullframe spiegelloze allrounder tot nu toe, schrijven Rod en Mark. “Deze camera combineert ongelooflijke bouwkwaliteit, een verfrissend minimalistische interface en een 60 MP-sensor met autofocus met fasedetectie.”
Toch overtreft de SL3 geen van zijn rivalen wat betreft pure prestaties. De batterijduur is teleurstellend en de beeldstabilisatie in de body is behoorlijk zwak, aldus Rod en Mark. “Maar de beeldkwaliteit is fantastisch, net als de hele bediening en opname-ervaring. Is dit de beste L-mount camera tot nu toe? Ja, en met een mijl.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
Digitalcameraworld.com (James Abbott, full review): De Leica SL3 is volgens James “de beste camera die Leica ooit heeft gemaakt, ook al mist hij volgens mij de ziel van een Red Dot-afstandsmeter”. Deze camera combineert een 60 MP-sensor met meerdere resoluties, 8K-video, 15 fps bursts en fasedetectie-AF. Daarmee beschikt de SL3 volgens James “over zoveel vuurkracht dat dit ook de ultieme realisatie is van het L-Mount-systeem”.
De Leica SL3 is uiteraard niet zonder een paar zwakke punten, zoals de levensduur van de batterij die behoorlijk gierig is en de autofocus die “niet zo loyaal als ik zou willen”. Maar de SL3 is volgens James “zo goed dat dit de eerste Leica-camera is die ik persoonlijk zou kopen. Combineer hem met zoiets als de 50 mm Summicron en je zult opnieuw verliefd worden op fotografie.”
Slack.co.uk (fotograaf Jonathan Slack, full review): De Leica SL3 is volgens Jonathan “een grote stap voorwaarts ten opzichte van de SL2 met zijn fasedetectie-AF-systeem en de nieuwe dier- en gezicht-/lichaamsalgoritmen (die echt werken), en de voor de hand liggende vooruitgang voor videografen.”
Als camera voor algemene fotografie is de SL3 daarom echt goed. Er is weliswaar een leercurve, maar als je het ontwerp van de SL3 in de vingers hebt, is het volgens Jonathan een geweldige camera om te gebruiken.
De interface van de camera heeft volgens Jonathan een logische consistentie, met instellingen die je op elke gewenste manier kunt aanpassen en die je vervolgens kunt opslaan als een gebruikersvoorinstelling. “In feite kun je een andere camera hebben voor 6 verschillende manieren van fotograferen. Dit is niet iets dat je zou kunnen doen met een van de andere camera's die ik gebruikte.”
Deze camera heeft nog meer pluspunten voor Jonathan: de opstarttijd is echt goed, de camera loopt echt nooit vast en de beeldkwaliteit is geweldig. “De SL3 is ook een prachtig object met een geweldige bouwkwaliteit en toonaangevende weerafdichting.” Al met al betekent de SL3 “een prachtige en waardevolle upgrade, en een stap voorwaarts voor het L-systeem. En als je er net eentje hebt gekocht, raak dan niet geïrriteerd door het ontbreken van een oplader of de gekke aan/uit-knop!”
Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Leica SL3 is een camera die je moet ervaren, schrijft Jan Paul. “Op papier biedt de camera een hoge beeldkwaliteit voor fotografie en goede videomogelijkheden. In de praktijk is die hoge beeldkwaliteit zeker haalbaar en krijg je nog die typische Leica kleurweergave erbij die foto’s toch vaak iets extra’s geeft.”
Toch is dit geen camera die je speciaal koopt om mee te filmen. Ook voor actiefotografie is de SL3 niet echt geschikt. Jan Paul: “Daar staat weer tegenover dat het werken met een Leica iets speciaals heeft. Dat komt voor een groot deel door de interface, die tegelijk klassiek en intuïtief is. Leica’s kan je makkelijk doorgronden, ook zonder handleiding.”
De kwaliteit van de Leica objectieven moet je er volgens Jan Paul nog bij optellen. “Dat zal voor een hoop fotografen toch een voorname reden zijn om voor een camera van Leica te kiezen.” De prijs is stevig maar hij is z’n euro’s wel waard. “Tenminste, voor fotografen met een manier van werken waar deze camera echt tot zijn recht komt.”
Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): Chris heeft heimwee naar het testmodel van de Leica SL3 die hij net weer heeft moeten terugsturen. “Het is eerlijk gezegd moeilijk voor te stellen dat ik de rest van het jaar de Leica SL3 niet in mijn handen heb. Er is veel om er echt van te houden. Leica heeft echt naar hun klanten en de markt geluisterd en tegelijkertijd feedback in het ontwerp van de camera verwerkt.”
De SL3 is kleiner en lichter dan de vorige versie, schrijft Chris, maar er is ook een extra draaiknop bovenop de camera geplaatst. Daardoor voelt de SL3 volgens hem meer retro aan al blijft de zeer moderne en strakke uitstraling behouden. En zo zijn er nog tal van andere verbeteringen, zoals het kantelbare touchscreen, het aanraakgevoelige menu, de verbeterde grip, hem vooral: “de ongelofelijke beeldsensor die kan wedijveren met de Sony A7R V”. Ook de autofocus is aanzienlijk verbeterd en deze camera kent een van de beste batterijen die Chris ooit heeft meegemaakt. “Het is moeilijk om nee te zeggen tegen de Leica SL3.”
Toch zijn er wat kleinere problemen met de camera, al zijn ze bijna te verwaarlozen. Een wens van Chris is een sluiter die de sensor zou beschermen bij het verwisselen van lenzen. Bovendien kun je met de nieuwe SL3 bepaalde dingen niet als je oude batterijen gebruikt, dus je zult nieuwe moeten gebruiken als je alle functies optimaal wilt kunnen benutten.
Bij de Leica SL3 staat de fotograaf centraal. “Natuurlijk zijn er videofuncties, maar daar werd niet veel nadruk op gelegd. In plaats daarvan concentreerde Leica zich op de dingen die er meer toe doen.” Eindoordeel: Editor’s Choice Award met 5 van de 5 sterren.
- Ephotozine.com (John Riley, full review): De SL3 is volgens John een Leica-camera van hoge kwaliteit. De ergonomie en beelden zijn uitstekend. Wel is hij groot, zwaar en duur. “Heb je iets compacters nodig, dan biedt Leica hun klassieke M11- en M11-P-camera's, of misschien de Q3.” Wil je echter een ervaring in DSLR-stijl, dan is de SL3 jouw camera.
De concurrentie is in dit segment hevig. Er zijn verschillende andere high-end camera's die ook hoge kwaliteit bieden plus hun eigen voordelen. Toch bieden de beelden die kenmerkende kwaliteit die alleen aan Leica is voorbehouden. “Wat die Leica-magie ook is, het zit hier in de SL3.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): De Leica SL3 is volgens Richard een interessante camera, die de sensor en veel van de ontwikkelingen van de recente M11-modellen voor het eerst naar de L-vatting brengt. “De body is een stuk kleiner zonder dat dit ten koste gaat van de stevigheid of consistentie van het uiterlijk van de bestaande camera's.”
De verkleining van het formaat en de grotere bijdrage van Leica's technologische samenwerking met Panasonic betekent volgens Richard niet dat de SL3 simpelweg een ‘rebadged Lumix S5 II’ is. “De lay-out met drie draaiknoppen onderscheidt hem zowel van de Panasonic als de bestaande SL-modellen.”
De interface van de SL3 mag in eerste instantie voor bijna iedereen onbekend zijn, want die verschilt flink van de bekendere camera’s. Maar de eerste indrukken van Richard en zijn mede-testers zijn dat de interface van de SL3, hoewel onbekend, “eenvoudig en verstandig ingedeeld is en snel te leren zou moeten zijn”.
Ongetwijfeld stuiten de testers nog op eigenaardigheden van de SL3, maar Richard vindt het interessant om een camera tegen te komen die iets anders probeert te doen dan alle andere camera’s. “En in overeenstemming met de reputatie van zijn maker lijkt de SL3 op zoek te zijn naar een manier om een camera te maken die zich richt op de basisprincipes van fotografie.”
Wat natuurlijk opvalt is het stevige prijskaartje. Hij kost ongeveer 80% meer dan de Sony A7R V, die ook beschikt over een 60 MP BSI CMOS-sensor met dubbele conversie. “Een aanzienlijke premie die je moet betalen voor een innovatieve interface. De wijsheid van het kiezen van de SL3 kan dus neerkomen op jouw geloof in de kwaliteit van de lenzen van Leica, wat betekent dat de beslissing in wezen terugkomt op de lenskeuze.”
- PetaPixel (Chris en Jordan, video-review): de bekende reviewers Chris en Jordan (voorheen DPReview, nu PetaPixel) zijn uitgenodigd in het Duitse Wetzlar om de lancering van de professionele Leica SL3 bij te wonen. Een prachtige maar prijzige camera, vertellen zij. Ze onderzoeken wat er nieuw, goed en minder goed is aan deze camera terwijl ze tegelijk moeten dealen met een forse jet lag.
Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.=
Leica SL3 op Cameranu.nl >>
Leica SL3 op Cameraland.nl >>
Leica SL3 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Leica SL3
- Excellente beeldkwaliteit: 60 MP BSI CMOS-sensor met Triple Resolution Technology
- Hoogwaardige video: tot 8K-video HEVC (H.265 en ProRes)
- Razendsnel scherp: hybride autofocussysteem
- Krachtpatser: Maestro IV-processor met L2 technologie
- Drievoudige resolutietechnologie: 60, 36 en 18 megapixel-opties
- Lichtgevoelig: groot ISO-bereik van ISO 50 tot ISO 100.000
- Scherp in beeld: 5.76 megapixel OLED-zoeker met 120 fps
- Flexibele hoeken: kantelbaar display met hoge resolutie
- Tegen trillende handen: zeer effectieve 5-assige beeldstabilisatie
- Handig: intuïtieve en aanpasbare GUI
- Veelzijdig: gescheiden in foto- en videofuncties met kleurgecodeerde indicatoren
- Handig: touchscreen met gebarenbediening
- Gebouwd als een tank: behuizing met IP54-classificatie
Leica SL3 op Cameranu.nl >>
Leica SL3 op Cameraland.nl >>
Leica SL3 op Kamera-express.nl >>
PetaPixel: YouTube-review van de Leica SL3
Bekijk een mooie YouTube-review van de Leica SL3 door Chris Niccolls en Jordan Drake van PetaPixel (23:32 minuten). De bekende reviewers zijn uitgenodigd in het Duitse Wetzlar om de lancering van de professionele Leica SL3 bij te wonen. Een prachtige maar prijzige camera, vertellen zij. Ze onderzoeken wat er nieuw, goed en minder goed is aan deze camera terwijl ze tegelijk moeten dealen met een forse jet lag.
Leica SL3 op Cameranu.nl >>
Leica SL3 op Cameraland.nl >>
Leica SL3 op Kamera-express.nl >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>