Veel hogere resolutie
De Leica SL2 is de opvolger van de Leica SL uit 2015. De nieuwe SL2 heeft een fullframe sensor met een veel hogere resolutie dan z’n voorganger. Ook de video-features zijn flink opgekrikt. De SL2 is dus een professionele camera voor fotograaf én videograaf. Hij heeft tal van overeenkomsten met de Panasonic S1R, eveneens een systeemcamera met een zeer hoge resolutie.
Feedback van fotografen
Bij de ontwikkeling van de SL2 heeft Leica aandachtig geluisterd naar feedback van fotografen die werken met de voorganger. Behouden is het klassieke ontwerp, met de iconische ‘look and feel’ waar Leica vermaard om is. En behouden is de ongeëvenaarde bouwkwaliteit. Voor de rest is alles verbeterd en up to date gebracht.
Leica SL2 op Cameranu.nl >>
Leica SL2 op Cameraland.nl >>
Leica SL2 op Kamera-express.nl >>
Sensor: verdubbeling megapixels
Zo is het aantal megapixels op de fullframe sensor bijna verdubbeld: van 24 naar 47.3. Ook de burst is vrijwel verdubbeld: van 11 naar 20fps. De ergonomie van de SL2 is sterk verbeterd, waarbij vooral de grip van de camera een stuk comfortabeler is geworden. De besturingslayout is eveneens aanzienlijk verbeterd.
Maestro III: krachtige processor
In het hart van de Leica SL2 vind je behalve de gloednieuwe sensor ook een nieuwe versie van de beeldprocessor: de zeer krachtige Maestro III. Volgens Leica leidt deze nieuwe processor tot een veel snellere contrastautofocus. De focus heeft daarbij lichaams-, gezichts- en oogdetectie in huis.
Slimme autofocus
Leica heeft ook artificiële intelligentie aan boord. Die vind je in de Smart AF-modus, waarbij de SL2 zelf kiest tussen een modus waarbij een foto pas wordt genomen als er is scherpgesteld, en een modus waarbij het draait om het nemen van zoveel mogelijk foto's, ongeacht de vraag of het beeld in focus is. Die keuze maakt de camera op basis van de beweging van je onderwerp. Heel smart.
Snelle burst: 20fps
De hoge burst-rate is eveneens een sterk punt van de Leica SL2. Hij schiet 10 beelden per seconde met de mechanische sluiter, en 20 beelden per seconden met de elektronische sluiter. Met autofocus-tracking ingeschakeld valt de maximale snelheid wel terug naar 6 beelden per seconde.
High Res-modus: 187 megapixel
Anders dan de voorganger heeft de SL2 5-assige sensorstabilisatie in huis. Die in-body stabilisatie kun je ook gebruiken om raw-beelden te schieten met een nog veel hogere resolutie van 187 megapixel. Daarbij combineert de SL2 meerdere opnames, waarbij de sensor steeds een stukje verschuift. Daarin lijkt hij als 2 druppels water op de Panasonic Lumix S1R die dit kunststukje ook kan leveren.
Heldere OLED-zoeker & touchscreen
Achterop de SL2 prijkt een helder (niet kantelbaar) touchscreen, met een hoge resolutie van 2.1 miljoen pixels. Ook de elektronische OLED-zoeker is groot en helder, met een resolutie van liefst 5.76 miljoen pixels. Je kunt snel de belangrijkste instellingen zien via een klein schermpje bovenop.
Professionele video-specs
De video-specs van de Leica SL2 liegen er eveneens niet om. Hij schiet spatzuivere beelden in 4K-video met liefst 60fps, waarbij vrijwel de hele sensor wordt gebruikt. Je kunt ook schieten met 120fps maken in 1080p. Uniek is ook de 5K-video-functie. Al loopt het aantal beelden per seconde dan terug tot 30 en is er een crop.
Zeer duurzame body
Leica staat bekend om de duurzaamheid van z’n camera’s en objectieven. Dat geldt zeker ook voor de SL2. Die heeft de ip54-rating voor stof- en waterbestendigheid. Ook de geheugenopslag is van professionele kwaliteit: hij biedt plaats voor 2 sd-kaartjes met uhs-II-specificatie.
Leica SL2 op Cameranu.nl >>
Leica SL2 op Cameraland.nl >>
Leica SL2 op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Leica SL2
De Leica SL2: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
Focus Magazine over de Leica SL2
Zowel in het lab als in de praktijk heeft Focus Magazine de Leica SL2 uitgebreid getest. In het meinummer 2020 bleek er maar één conclusie mogelijk: een geweldige camera die in alle opzichten up-to-date voor 2020 is.
Stoere, oerdegelijke camera
De Leica SL2 lijkt in veel opzichten op z’n voorganger. Het is een “stoere, oerdegelijke camera”. Het beeld van de nieuwe zoeker geeft een groot, scherp en helder beeld. Ook het grote lcd-scherm heeft hoge kwaliteit en veel functionaliteit. Het is ook een snelle en responsieve camera, dankzij de nieuwe Leica Maestro III-processor. Ook de autofocus is uitstekend en reageert snel en precies.
Hoge realiteitsbeleving
De praktijkervaringen van reviewer Mich Buschman zijn aangenaam. Hij is uitstekend te bedienen, onder andere met het multifunctionele joystickje, en heeft een prima gebruikersinterface. De zoeker geeft een rustig beeld. De SL2 leent zich voor snelle, trefzekere fotografie. Vooral op lage ISO’s toont deze fullframer z’n kracht: je krijgt “opnames met een hoge realiteitsbeleving”. Ook op hoge ISO’s zijn de foto’s nog goed afleverbaar bij de klant.
Video: alles wat je kunt wensen
Ook voor videografen staat de Leica SL2 z’n mannetje. Hij biedt “alles wat fotografen wensen op videogebied”, zoals 4K/60fps, 8 bits intern en 10 bits via hdmi. En voor bewerking en colourgrading staat L-log ter beschikking.
Praktijktest: oogstrelend mooi toestel
Vakfotograaf Henni Bunnik ging voor Focus op pad met de SL2, die zijn werkcamera is. Zijn conclusie: “De Leica SL2 is naar mijn mening een oogstrelend mooi toestel, minder intimiderend dan de professionele spiegelreflexcamera’s, perfect in balans bij gebruik van de prime objectieven. Hij is uiterst gebruiksvriendelijk en de autofocus werkt supersnel. De beeldkwaliteit is vooral bij de lagere ISO-waarden erg goed, bij de hogere gevoeligheden gaat de voorsprong verloren.”
Predicaat Super
Kortom: de beeldkwaliteit is hoogwaardig. De SL2 is een “kostbare, maar ook professionele en begerenswaardige camera”, aldus Mich. Hij krijgt dan ook het hoogste predicaat: Super, met het hoge cijfer 9. Scherm en zoeker krijgen daarbij het hoogst mogelijke cijfer: 10. Overweeg je de SL2 aan te schaffen, dan raad ik zeker aan dit nummer van Focus aan te schaffen (kijk op Focusmagazine.nl).
Leica SL2 op Cameranu.nl >>
Leica SL2 op Cameraland.nl >>
Leica SL2 op Kamera-express.nl >>
Andere professionele reviewers over de Leica SL2
- Chip Fotomagazine (full review, oktobernummer 2020): Volgens de reviewer is de SL2 een “te gekke, maar zware camera”. Het is leuk om met de Leica SL2 op pad te gaan. “De resolutie is hoog en het contrast is diep. Het is even wennen dat er zo weinig knoppen zijn, iets wat liefhebbers van minimalisme zeker zal bevallen. Verder is het jammer dat het display niet uitgeklapt kan worden en zijn het gewicht en de afmetingen potentiële minpunten.”
Al met al is de SL2 volgens de reviewer een krachtige fullframe camera die er ook nog prachtig uitziet. “Enthousiaste fotografen zullen tegen de beperkingen aanlopen, maar kunnen er vermoedelijk ook wel mee leven.” Die beperkingen zitten bijvoorbeeld in de snelheid. Uiteraard is het geen sportcamera, en dat hoeft ook niet. Maar toch “zorgt dit gebrek ervoor dat de Leica SL2 niet verder komt dan het middensegment van onze toplijsten. De prestaties van de modellen in de top 10 liggen simpelweg te hoog.”
Voor wie van plan is de Leica SL2 aan te schaffen, moet rekenen op een behoorlijk prijskaartje. Veel potentiële kopers zal dat afschrikken. De vergelijkbare Panasonic S1R is zo’n 1.500 euro goedkoper. “Maar net als bij het kiezen van een nieuwe auto is geld niet het enige dat telt.” Eindoordeel: 86/100. Twee sterke concurrenten zijn de Sony A7R IV en de Panasonic S1R. De Sony scoort 94/100 en de Panasonic scoort 92/100.
- Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Leica SL2 leidt ongetwijfeld tot controverse. Zo is het wel een laatkomer in de fullframe spiegelloze camerascène. Ook lijkt hij technisch wel flink op de Lumix S1R. En, niet onbelangrijk: zijn prijs ligt erg hoog.
Maar de reviewer heeft een paar eenvoudige antwoorden op die kritiek. Zo kun je beter laat zijn dan nooit arriveren. Ten tweede is de Lumix S1R een uitstekende camera, en waarom zou je klagen als de SL2 van Leica daar technisch op lijkt? En tot slot: Leica’s zijn Leica’s, ze hebben altijd een hoog prijskaartje en niemand dwingt je om er eentje te kopen.
De grote vraag is: is de Leica SL2 zijn hoge prijskaartje waard? Kijk je alleen naar de specificaties, functies en prestaties, is het antwoord ontkennend. Je kunt dan beter de Lumix S1R kopen. Maar de Leica SL2 voegt er nog een aantal zaken aan toe die belangrijk zijn: zeer goede bouwkwaliteit, finesse en bruikbaarheid. Die verhogen de waarde van de camera aanzienlijk.
Waarom de reviewer dan geen 5 sterren geeft? Dat komt maar deels door de hoge prijs. Twee andere zaken zijn wel minpunten: het vaste scherm en het contrast-autofocussysteem. Ook zijn de grootte, het gewicht en de kosten van de Leica SL-lenzen nogal verontrustend. Leica verdedigd zich door te stellen dat die lenzen de beste zijn die ze ooit hebben gemaakt. Dat is prima, maar moeten ze echt zo groot zijn?
Belangrijkste probleem voor potentiële kopers van de Leica SL2 blijft de hoge prijs. Maar er zijn welgestelde amateurs en veeleisende professionals die daar anders over denken. De prestaties zijn uitstekend, zoals je zou verwachten. Maar wat echt een klasse apart is, is het ontwerp en de interface. De Leica SL2 is kortom duur, maar je krijgt veel meer dan de specificaties alleen doen vermoeden. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): De reviewer vindt het altijd moeilijk om Leica-camera’s te beoordelen. Dit omdat Leica andere regels hanteert dan de grote Japanse fabrikanten. De firma blijft weg van de mainstream, maar zoekt juist de niches op en probeert ‘high-end’ publiek aan te trekken.
Kijk je niet naar de prijs van de SL2, dan is het duidelijk een zeer professionele camera die zich in de meeste opzichten prima staande houdt tegenover andere fullframe systeemcamera’s met een hoge resolutie. Hij legt verbluffende details vast en heeft een enorm dynamisch bereik, een fantastische zoeker en effectieve 5-assige stabilisatie. Zo haalt hij het maximale uit zijn sensor met hoge resolutie. Het ontwerp is eigenzinnig, maar na enige tijd ben je daaraan gewend en werkt het heel goed. “Objectief gezien is dit een zeer indrukwekkend fotografisch hulpmiddel.”
Maar moet je hem verkiezen boven concurrenten als de Nikon Z7, Panasonic Lumix S1R of Sony Alpha 7R IV? Die delen ongeveer dezelfde set aan features, maar vragen daar heel veel minder geld voor. Ook zijn de Sony en Nikon aanzienlijk lichter van gewicht. Ook kunnen ze allemaal bogen op een collectie hoogwaardige, zeer moderne lenzen.
Kijk je puur technisch, dan weet vooral de Alpha 7R IV op bijna alle manieren te evenaren of te overtreffen, vooral als je kijkt naar de autofocus. Komt bij dat de recente GM-lenzen van Sony werkelijk fantastisch zijn.
De aantrekkingskracht van de SL2 komt dus neer op immateriële zaken die je niet op een ‘specs-sheet’ terugziet. Trekt de esthetiek van het ontwerp je aan, of de ‘bomvaste’ bouwkwaliteit? De reputatie van Leica voor weergaloze optica of gewoon het prestige van de rode stip? Op dat soort zaken komt het dan aan. Zijn ze voor jou overtuigend genoeg, dan haal je met de SL2 een geweldige camera in huis. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Techradar.com (Paul Burrows, full review): Wat maakt een Leica anders dan een andere camera? Wellicht heeft het te maken met het opmerkelijke erfgoed van dit merk. Of met Europese stijl: de SL2 is ontwerpen bij het ontwerpbureau van Leica in München en vervolgens gebouwd in de Leitz Park-fabriek in Wetzlar. In ieder geval straalt volgens reviewer Paul alles aan deze camera nauwgezette zorg en aandacht uit. “De minimalistische filosofie van Leica is zeker heel anders dan de 'just-add-more-buttons'-benadering van de Japanners.”
Voorganger SL was een ruwe diamant waar je óf van hield óf die je haatte. Opvolger SL2 zal minder polariseren. Hij is meer ‘mainstream’ in zijn uiterlijk, en daardoor is het een camera die benaderbaarder is. Uiteraard is het nog steeds duidelijk een Leica, zowel qua uiterlijk als gevoel. Maar op de gebieden waar het toe doet, is het verschil merkbaar.
Hoewel de SL2 nog steeds een premium prijs heeft, past die prijs bij de kwaliteit, die een soort aangeboren Leica-ness heeft. De kwaliteit vindt je terug in alles: van de constructie tot de uitvoering. En die kwaliteit is voelbaar in elk aspect van de deze camera. Een bijzondere camera. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Wired.com (full review): Al met al is de Leica SL2 een premium camera voor een premium prijs. De reviewer heeft zich altijd tegen de verleiding van Leica kunnen verzetten. Maar de SL2 maakt het wel heel erg moeilijk. Hij heeft een uitstraling waar je U tegen zegt. Het is in zijn ogen iets magisch. Is het de onverklaarbare magie van de rode stip? Eindoordeel: 90/100.
- Photographyblog.com (Gavin Stoker, full review): Je krijgt waarvoor je betaalt, en dat geldt zeker voor de Leica SL2. De beelden die uit de SL2 rollen overtrof de verwachtingen van de reviewer. Ze zijn niet minder dan verbluffend, door de combinatie van een grote fullframe sensor en de door Leica vervaardigde optica.
De SL2 is dus zeer zeker capabel. Maar het is en blijft een groot, zwaar beest van een camera. De metalen constructie voelt als een deurstop, vooral als je er het gewicht van premium Leica-glas aan toevoegt.
Daar komt bij dat de prijs wel erg premium is. Maar heb je het geld ervoor, dan heb je absoluut een dijk van een camera die je vijf jaar lang gelukkig zal maken. In ieder geval tot de introductie van de SL3... Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Thephoblographer.com (full review): De Leica SL2 doet heel veel goed, maar hij heeft ook een paar minpunten. Om met die laatste te beginnen: de autofocus is langzaam vergeleken met concurrenten. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Panasonic S1R. Als je van ‘slow photography’ houdt, zul je dit geen minpunt vinden.
Fotografen die op zoek zijn naar hoge resolutie en details, zullen het zeker krijgen bij de Leica SL2. Als je een fotograaf bent die dol is op afdrukken, dan is de Leica SL2 een geweldige camera voor jou. De beelden zijn zeer gedetailleerd. Mooi is verder dat hij veel verschillende weersomstandigheden aan kan. Wat voor weer het ook is: je Leica SL2 blijft doen wat hij moet doen.
Hou er wel rekening mee dat je nogal wat gewicht meetorst als je de Leica SL2 plus bijbehorende lenzen met je meeneemt. De Leica SL2 trekt zich niets aan van de gedachte die achter systeemcamera’s zit: een compact en licht systeem bieden aan fotografen die een DSLR te zwaar vinden.
Al met al is de reviewer behoorlijk onder de indruk van de Leica SL2. Kan hij hem aanraden? Alleen als je echt de hoge resolutie nodig hebt. De reviewer zou zelf opteren voor een Leica M. In de M-serie houdt Leica echt de geest van spiegelloos levend. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
Leica SL2 op Cameranu.nl >>
Leica SL2 op Cameraland.nl >>
Leica SL2 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Leica SL2
- Beeldkwaliteit: fullframe 47 Megapixel CMOS-sensor
- Stabiele beelden: optische beeldstabilisatie met bewegende sensor
- Kwaliteitsvideo: Cine 4K 60fps, Full-HD 180fps
- Helder zoeker: Leica EyeRes® viewfinder met 5,76 resolutie
- Lekker in de hand: verbeterde ergonomie
- Razendsnelle focus: nieuwe Leica Object Detection AF
- Snelheidsmonster: burst rate tot 20fps
- Professioneel: 2 kaartsleuven voor UHS-II, UHS-I, SD/SDHC/SDXC
Leica SL2 op Cameranu.nl >>
Leica SL2 op Cameraland.nl >>
Leica SL2 op Kamera-express.nl >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>