Opvolger Leica SL3!
In maart 2024 is de Leica SL3 op de markt gekomen. Een fikse upgrade van het origineel, de SL2. Een iconische high res camera (60MP) voor professionele fotografen. Benieuwd?
Mijn review van de Leica SL3 >>
Leica SL2-S op Cameranu.nl >>
Leica SL2-S op Cameraland.nl >>
Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>
Highlights van de Leica SL2-S
- Professionele beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI-CMOS sensor
- Uitstekende video: oversampled 4K/30p video tot 10-bit 4:2:2
- Trillingvrije beelden: in-body beeldstabilisatie tot 5.5 stops
- Topklasse zoeker: 5.76 miljoen pixels elektronische zoeker met vergroting van 0.78x
- Zeer hoge resolutie: multi-shot-mode voor beelden tot 96 megapixel
Prachtige video-features
De Leica SL2-S heeft prachtige video-features aan boord. Zo biedt hij zowel Cinema 4K als UHD resoluties met snelheden van 60p/50p. Je hebt dan wel te maken met een aps-c crop. Op fullframe schiet je 4K 10-bit 4:2:2 en Cinema 4K ProRES-beelden. Je kunt dan tot 30 fps opnemen op een SD-kaart of tot 60 fps op een externe recorder via de HDMI-poort. Deze Leica heeft de L-Log ingebouwd en geïntegreerde LUT-ondersteuning.
Firmware-update: nog meer videospecs
Via firmware-updates schakelt Leica in de toekomst nog extra videofuncties bij. Zoals een golfvormmonitor, automatische Follow Focus en ondersteuning voor HEVC-compressie. Kortom, een rijkdom aan features waar de professionele filmer verguld mee zal zijn.
Leica SL2-S op Cameranu.nl >>
Leica SL2-S op Cameraland.nl >>
Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>
Oók voor fotografen
Maar ook op fotografiegebied staat de SL2-S z’n mannetje: het is een echte hybride fullframer. Zo werkt de BSI-CMOS-sensor samen met Leica’s razendsnelle Maestro-III-processor. De gevoeligheden lopen tot maar liefst ISO 100.000. Een van de voordelen van minder pixels op de sensor is dat die sensor lichtgevoeliger wordt en ook een groter dynamisch bereik krijgt. En dat merk je vooral in foto’s met veel lichte én donkere delen.
Snelle camera
De Leica SL2-S is ook een bijzonder snelle camera. Zo schiet hij in volledige resolutie een opmerkelijke 25 frames per seconde. De ingebouwde buffer van 4 gigabite maakt continu JPEG-opnamen met 9fps mogelijk totdat je accu uitgeput is of je kaart barstensvol zit.
Autofocus: accuraat en snel
De SL2-S maakt voor z’n autofocus gebruik van hetzelfde systeem als de fullframe Panasonics: contrast gebaseerd Depth-from-Defocus. Dat is accuraat en snel, maar bij bewegende onderwerpen vaak een slag minder dan fasedetectie autofocus. Gelukkig komt er vrij snel in 2021 een firmware-update die oog-, gezicht-, hoofd-, lichaamsdetectie en tracking toevoegt aan het autofocussysteem.
Ingebouwde beeldstabilisatie
De SL2-S is rijk uitgerust. Zo heeft hij ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je beelden scherp blijven ook als je lenzen geen stabilisatie hebben. Dankzij de multi-shot-modus schiet je beelden met een zeer hoge resolutie. De fullframer maakt dan 8 belichtingen en combineert deze tot gedetailleerde beelden van 96 megapixel. Een statief is dan wel nodig.
Excellente zoeker
Achterop vind je een vast en helder touchscreen van 3.2 inch, waarmee je onder andere door de menu’s navigeert en je instellingen doet. Voor je composities heb je een aantrekkelijke optische zoeker. Die heeft een ultra-hoge resolutie van 5.76 miljoen pixels, een vergroting van 0.78x en een verversingssnelheid van 120fps. Volgens DPReview zijn dit soort zoekers de beste op de markt, en geven ze een vergelijkbare kijkervaring als de optische zoekers van DSLR’s.
Lust voor het oog
Het design van de SL2-S mag niet onbenoemd blijven. Want ook deze Leica is weer een lust voor het oog! Net als z’n hoge resolutie tweelingbroer, de SL2, heeft hij een grote, stevige SLR-vormige body. Kenmerkend zijn de minimalistische bedieningselementen, een statusscherm op de bovenplaat en een vast touchscreen aan de achterkant.
Zeer robuuste camera
De metalen behuizing is waterdicht gemaakt volgens de IP54-specificatie. Dat hij ontzettend robuust is blijkt al uit z’n gewicht: hij weegt liefst 931 gram zonder lens. Dankzij de L-vatting kun je de SL2-S gebruiken met ruim 40 native autofocuslenzen van Leica, Panasonic en Sigma. Plus een enorm scala aan andere optica via vattingadapters.
Leica SL2-S op Cameranu.nl >>
Leica SL2-S op Cameraland.nl >>
Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Leica SL2-S
De Leica SL2-S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!
- Chip Fotomagazine (full review): De Leica SL2-S is een schitterende systeemcamera van “de edelsmid van digitale camera’s”. Een topmodel voor een flink gereduceerde prijs. Maar die besparingen hebben niet tot een afname van de kwaliteit geleid, integendeel.
Zo wordt de hoge beeldkwaliteit gekenmerkt door veel details. De beeldstabilisatie is sterk, de videofeatures zijn uitstekend. Ook de body is echt Leica: chique en kwalitatief.
Die gereduceerde prijs is relatief: het is en blijft een aanzienlijk bedrag. Maar het is wel een in alle opzichten opvallende camera. Ook om te filmen is hij uitstekend te gebruiken. En het is een “uitstekende reportagecamera die ook onder ongunstige opname-omstandigheden erg goed presteert”.
Voor wie minder geld te besteden heeft, is er de Panasonic S1, een voordeliger alternatief met vergelijkbare prestaties. Beide camera’s krijgen van Chip eenzelfde hoge score: 90/100. Maar op beeldkwaliteit scoort de Leica SL2-S een stuk hoger: 90/100 versus 84/100 voor de Panasonic.
- Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Met de SL2-S biedt Leica een compromisloze professionele tool voor fotografen die zowel foto's als video's maken in veeleisende omgevingen, aldus Andy Westlake van het grote Britse fototijdschrift Amateurphotographer. “Het is een fenomenaal robuuste camera die mooie beelden levert, niet in de laatste plaats dankzij de uitstekende lenzen van Leica.”
De bediening is volgens Andy enigszins onconventioneel, met minimalistische bedieningselementen. Toch werkt dat in de praktijk redelijk goed als je eraan gewend raakt.
Toch heeft de SL2-S niet de eigenzinnige uitstraling die de andere camera's van Leica geliefd maakt bij fotografen. Zoals de handmatige opname-ervaring met een afstandsmeter uit de M-serie of de Q2 met z’n vaste lens. Ook mist de SL2-S de charme van dee veel kleinere Leica CL. “Zo'n groot, fors beest zal je niet het gevoel geven dat je de volgende Cartier Bresson bent.”
Enthousiaste fotografen die op zoek zijn naar een fullframe systeemcamera’s hebben een ruime keuze, met modellen als de Canon EOS R6, Nikon Z 6 II, Sony A7 III en Panasonic Lumix S1. Al deze camera’s hebben een veel betere prijs/kwaliteit-verhouding. Ze bieden ook een meer vertrouwde bediening en kantelbare schermen. In anders dan bij de broer SL2 krijg je ook niet het gevoel dat je een sensationele sensor koopt.
Voor wat Leica probeert te bereiken met het SL-systeem, maakt dit niet uit. Voor professionals die precies weten wat ze nodig hebben, is de SL2-S waarschijnlijk bijna perfect, aldus Andy. Eindoordeel: Aanbevolen met 4 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (Usman Dawood, full review): De Leica SL2-S is volgens Usman een geweldige camera voor fotografen die al schieten met een camera met L-vatting. De prijs lijkt hoog, maar valt erg mee als je hem vergelijkt met de SL2, Leica’s camera met een hogere resolutie.
Echt goed van Leica is dat ondanks het enorme prijsverschil van ruim 1000 euro, het aantal compromissen minimaal is. Eigenlijk is de minder hoge resolutie het enige grote nadeel.
Daarmee is deze Leica een geweldig instappunt voor wie een SL-camerasysteem overweegt. En voor professionals die al een SL2 hebben, zou dit een briljante tweede body kunnen zijn. Voor alle andere fotografen heeft Panasonic camera’s die meer waar voor hun geld bieden. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Leica SL2-S is sneller, onopvallender en gevoeliger dan de SL2 uit 2019. Indrukwekkend is volgens Mark dat je precies dezelfde geweldige bouwkwaliteit, intuïtieve bedieningslay-out en onberispelijke bediening krijgt als de duurdere SL2. De sensor met minder megapixels biedt betere prestaties bij weinig licht, betere video, snellere bursts en een lagere prijs.
De SL2-S is daardoor ook beter uitgebalanceerde dan zijn grote broer met hoge resolutie. De ruis is aanzienlijk lager bij hogere ISO-waarden en de bestanden zijn natuurlijk veel kleiner. Voordeel kan ook zijn dat de SL2-S minder opvalt, vooral door het opvallende Leica-logo zwart te maken.
Vergelijk je de SL2-S met de ruime concurrentie, dan komt hij er minder goed van af. Vooral het contrastgebaseerde autofocussysteem is voorlopig minder goed; wellicht dat de beloofde firmware-upgrade hier verandering in brengt. Ook de 4K-video op 60p werkt alleen met een aps-c crop. De concurrentie is hier verder.
Al met al is de SL2-S een prachtige en verstandige Leica-camera. Hij is ook nog relatief betaalbaar, althans volgens Leica-normen. Voor de meeste fotografen is het een betere keuze dan de SL2. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Ephotozine.com (full review): De reviewers hebben genoten van het fotograferen met deze Leica, en de resultaten zijn uitstekend. De beeldkwaliteit en ruisprestaties zijn uitstekend.
Met z’n onbeperkte video-opnames is de Leica SL2-S een geweldige keuze voor de videograaf. Omdat een kantelbaar scherm ontbreekt, is hij waarschijnlijk niet aantrekkelijk voor vloggers.
De SL2-S is volgens de reviewers een geweldige camera die uitstekende resultaten laat zien. Voor fotografen zal de prijs een obstakel zijn als je kijkt wat er voor een kleiner bedrag op de markt verkrijgbaar is. Voor serieuze videografen zijn er andere opties beschikbaar die 8K-video en/of 4K-video / 120fps bieden voor een vergelijkbare prijs.
Maar al met al geeft de Leica SL2-S geweldige resultaten, hij biedt high-speed opnamen en onbeperkte video-opnames. Voor wie het budget ervoor (over) heeft, kan hij jarenlange kwaliteit bieden. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Techradar.com (Amie Davies, full review): De Leica SL2-S is een wat vreemde camera, vindt Amie. “Hij is bedoeld voor videografen met een enorm scala aan videovriendelijke specificaties, maar mist z’n doel doordat hij geen kantelbaar scherm heeft.”
Toch werkt deze fullframer goed als een hybride camera voor fotografen én videografen. Maar door z’n eigenaardigheden en z’n onvolmaakte autofocus zal hij niet iedereen aanspreken, aldus Amie. “Maar stap je graag over op Leica, dan is de SL2-S een van de goedkoopste manieren om dit te doen.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Dxomark.com (Kevin Carter, sensor-review): Dxomark heeft vooral de sensor van de SL2-S onder de loep genomen, en vergeleken met de concurrentie. Daar komen interessante waarnemingen uit.
Zo heeft de Leica SL2-S vrijwel exact dezelfde sensorrespons als de Nikon Z6 en Panasonic S1. Daardoor heeft hij een uitstekende beeldkwaliteit onder een breed scala aan lichtomstandigheden.
Toch mikt de Leica op een andere doelgroep, die meer op video is georiënteerd. Op dat gebied biedt de Leica SL2-S veel voordelen ten opzichte van de originele Leica SL. De sterk verbeterde sensorprestaties en de betere elektronische zoeker met hoge resolutie zullen waarschijnlijk ook bezitters van een Leica M aanspreken als een aanvullende optie bij het gebruik van aangepaste lenzen. Score voor de sensor: 95/100.
- Thephoblographer.com (full review): De Leica SL2-S is de meest robuuste camera op de markt. Hij is ongelooflijk betrouwbaar in alle omstandigheden. Hij ligt goed in de hand, het menusysteem is solide, de lenzen zijn geweldig en het beste van alles is dat de hoge ISO-beelden superschoon zijn. De Leica SL2-S biedt de schoonste ISO 6400-afdrukken van een 24MP fullframe sensor die de reviewer ooit heeft gezien. Mooi is ook dat Leica de camera ook echt blijft verbeteren met firmware.
Op belangrijke punten is de Leica SL2-S een van de beste camera's op de markt. Maar wat het een beetje tegenhoudt is de autofocus. Daar levert Leica punten in vergelijke bij bijvoorbeeld Canon, Sony en ook Fujifilm. Als Leica de autofocus in de Leica SL2-S niet echt verbetert, kan dit het succes van de camera enorm schaden.
De autofocus is uiteraard wel bruikbaar. Maar waarom zou je de hoge prijs betalen, tenzij je echt deze robuuste bouwkwaliteit nodig hebt? Maar als ze de autofocus aanpakken en meer op het niveau van de concurrentie brengen, heeft deze Leica een betere kans. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Stevehuffphoto.com (fotograaf Steve Huff, full review): Steve is zeer enthousiast over de Leica SL2-S. Het is de camera van Leica waarop hij heeft gewacht. De SL2-S een zeer waardige upgrade van de originele SL2. Uiteraard zijn er camera’s die duizenden euro’s minder kosten en ook capabel zijn. Maar voor Steve tellen het plezier dat hij beleeft aan het Leica menusysteem, de verfijning van de elektronica en het gevoel en gebruik van body en bedieningselementen.
Camera’s als de Panasonic S1 zijn veel goedkoper en hebben een net zo uitstekende beeldkwaliteit, zij het met een iets andere kleursignatuur. Maar voor Steve is het “de naam, de carrosserie, de verfijning, de bouwkwaliteit, het erfgoed en de ervaring waarvoor we dat extra betalen en de SL2-S is voor mij een van Leica's beste digitale camera's ooit. Als je al eerder een Leica SL hebt overwogen, is dit het moment om echt serieus te kijken naar deze SL2-S.”
- Dpreview.com (Jeff Keller, initial review): De Leica SL2-S is niet alleen een goedkopere variant van de SL2 met een lagere resolutie. Leica heeft hem vooral bedoeld voor een andere markt: professionals die foto's én video's maken. Maar zoals het er nu uitziet, is de SL2-S volgens Jeff vooral een goedkopere SL2 met een lagere resolutie. Met de geplande firmware-updates zal dat veranderen. Dan moet je het niet erg vinden dat je daar een tijd op moet wachten, mogelijk tot zes maanden.
De SL2-S bedien je hetzelfde als zijn broer met een hogere resolutie. Het is een zware camera, toch vond Jeff hem niet te zwaar toen hij hem testte met de 24-90mm lens. De zoeker is volgens hem fantastisch. Jammer is wel het vaste LCD-scherm, waardoor je niet makkelijk schiet vanuit de heup.
De SL2-S presteert volgens Jeff goed. Hij stelt snel scherp en de gebruikersinterface reageert erg goed. De fotokwaliteit is spectaculair. Met de videofuncties heeft Jeff nog weinig gedaan. De huidige functies vallen niet erg op. Dat is anders met de beloofde functies die via de firmware-update worden toegevoegd.
Al met al vindt Jeff de SL2-S een plezierige camera om mee te schieten. Jeff had wel steeds het gevoel dat hij een Panasonic S5 gebruikte in een veel mooiere behuizing die bijna $3000 meer kost. “Voor sommige mensen zal de SL2-S die premie echter waard zijn.”
Leica SL2-S op Cameranu.nl >>
Leica SL2-S op Cameraland.nl >>
Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Leica SL2-S
- Professionele beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI-CMOS sensor
- Uitstekende video: oversampled 4K/30p video tot 10-bit 4:2:2
- Grenzeloos: ongelimiteerde video-opnames
- Trillingvrije beelden: in-body beeldstabilisatie tot 5.5 stops
- Snel en accuraat scherp: contrastgebaseerde autofocus
- Snelle schieter: tot 25 fps burst (elektronische sluiter)
- Topklasse zoeker: 5.76 miljoen pixels elektronische zoeker met vergroting van 0.78x
- Groot display: 3.2 inch touchscreen met 2.1 miljoen pixels
- Zeer hoge resolutie: multi-shot-mode voor beelden tot 96 megapixel
- Professioneel: Dual UHS-II SD cards
- Goed verbonden: wifi en bluetooth
Leica SL2-S op Cameranu.nl >>
Leica SL2-S op Cameraland.nl >>
Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>