Leica SL2-S: fullframe systeemcamera voor videografen

De Leica SL2-S is een fullframe systeemcamera die speciaal ontworpen is voor professionele videografen. Deze hybride camera is gebaseerd op de SL2, Leica’s hoge resolutie-camera met 47 megapixel. De SL2-S heeft een sensor van ‘slechts’ 24 megapixel maar schiet wél tot 10-bits 4K-opnamen zonder tijdslimiet. Alle reviews hou ik weer voor je bij!

Sensor: fullframe | Resolutie: 24 megapixel | Beelden per seconde: 25 | Video: 4K 50/60p | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 931gr | Release datum: december 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 4.500 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Leica SL2-S op CameraNU.nl >>

Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Leica SL2-S

 • Professionele beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI-CMOS sensor
 • Uitstekende video: oversampled 4K/30p video tot 10-bit 4:2:2
 • Trillingvrije beelden: in-body beeldstabilisatie tot 5.5 stops
 • Topklasse zoeker: 5.76 miljoen pixels elektronische zoeker met vergroting van 0.78x
 • Zeer hoge resolutie: multi-shot-mode voor beelden tot 96 megapixel

Leica SL2-S Prachtige video-features

De Leica SL2-S heeft prachtige video-features aan boord. Zo biedt hij zowel Cinema 4K als UHD resoluties met snelheden van 60p/50p. Je hebt dan wel te maken met een aps-c crop. Op fullframe schiet je 4K 10-bit 4:2:2 en Cinema 4K ProRES-beelden. Je kunt dan tot 30 fps opnemen op een SD-kaart of tot 60 fps op een externe recorder via de HDMI-poort. Deze Leica heeft de L-Log ingebouwd en geïntegreerde LUT-ondersteuning.

Firmware-update: nog meer videospecs

Via firmware-updates schakelt Leica in de toekomst nog extra videofuncties bij. Zoals een golfvormmonitor, automatische Follow Focus en ondersteuning voor HEVC-compressie. Kortom, een rijkdom aan features waar de professionele filmer verguld mee zal zijn.

Leica SL2-S op CameraNU.nl >>

Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>

Oók voor fotografen

Maar ook op fotografiegebied staat de SL2-S z’n mannetje: het is een echte hybride fullframer. Zo werkt de BSI-CMOS-sensor samen met Leica’s razendsnelle Maestro-III-processor. De gevoeligheden lopen tot maar liefst ISO 100.000. Een van de voordelen van minder pixels op de sensor is dat die sensor lichtgevoeliger wordt en ook een groter dynamisch bereik krijgt. En dat merk je vooral in foto’s met veel lichte én donkere delen.

Leica SL2-SSnelle camera

De Leica SL2-S is ook een bijzonder snelle camera. Zo schiet hij in volledige resolutie een opmerkelijke 25 frames per seconde. De ingebouwde buffer van 4 gigabite maakt continu JPEG-opnamen met 9fps mogelijk totdat je accu uitgeput is of je kaart barstensvol zit.

Autofocus: accuraat en snel

De SL2-S maakt voor z’n autofocus gebruik van hetzelfde systeem als de fullframe Panasonics: contrast gebaseerd Depth-from-Defocus. Dat is accuraat en snel, maar bij bewegende onderwerpen vaak een slag minder dan fasedetectie autofocus. Gelukkig komt er vrij snel in 2021 een firmware-update die oog-, gezicht-, hoofd-, lichaamsdetectie en tracking toevoegt aan het autofocussysteem.

Ingebouwde beeldstabilisatie

De SL2-S is rijk uitgerust. Zo heeft hij ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je beelden scherp blijven ook als je lenzen geen stabilisatie hebben. Dankzij de multi-shot-modus schiet je beelden met een zeer hoge resolutie. De fullframer maakt dan 8 belichtingen en combineert deze tot gedetailleerde beelden van 96 megapixel. Een statief is dan wel nodig.

Leica SL2-SExcellente zoeker

Achterop vind je een vast en helder touchscreen van 3.2 inch, waarmee je onder andere door de menu’s navigeert en je instellingen doet. Voor je composities heb je een aantrekkelijke optische zoeker. Die heeft een ultra-hoge resolutie van 5.76 miljoen pixels, een vergroting van 0.78x en een verversingssnelheid van 120fps. Volgens DPReview zijn dit soort zoekers de beste op de markt, en geven ze een vergelijkbare kijkervaring als de optische zoekers van DSLR’s.

Lust voor het oog

Het design van de SL2-S mag niet onbenoemd blijven. Want ook deze Leica is weer een lust voor het oog! Net als z’n hoge resolutie tweelingbroer, de SL2, heeft hij een grote, stevige SLR-vormige body. Kenmerkend zijn de minimalistische bedieningselementen, een statusscherm op de bovenplaat en een vast touchscreen aan de achterkant.

Zeer robuuste camera

De metalen behuizing is waterdicht gemaakt volgens de IP54-specificatie. Dat hij ontzettend robuust is blijkt al uit z’n gewicht: hij weegt liefst 931 gram zonder lens. Dankzij de L-vatting kun je de SL2-S gebruiken met ruim 40 native autofocuslenzen van Leica, Panasonic en Sigma. Plus een enorm scala aan andere optica via vattingadapters.

Leica SL2-S op CameraNU.nl >>

Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Leica SL2-S

De Leica SL2-S: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Digitalcameraworld.com (Usman Dawood, full review): De Leica SL2-S is volgens Usman een geweldige camera voor fotografen die al schieten met een camera met L-vatting. De prijs lijkt hoog, maar valt erg mee als je hem vergelijkt met de SL2, Leica’s camera met een hogere resolutie.
  Echt goed van Leica is dat ondanks het enorme prijsverschil van ruim 1000 euro, het aantal compromissen minimaal is. Eigenlijk is de minder hoge resolutie het enige grote nadeel.
  Daarmee is deze Leica een geweldig instappunt voor wie een SL-camerasysteem overweegt. En voor professionals die al een SL2 hebben, zou dit een briljante tweede body kunnen zijn. Voor alle andere fotografen heeft Panasonic camera’s die meer waar voor hun geld bieden. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Jeff Keller, initial review): De Leica SL2-S is niet alleen een goedkopere variant van de SL2 met een lagere resolutie. Leica heeft hem vooral bedoeld voor een andere markt: professionals die foto's én video's maken. Maar zoals het er nu uitziet, is de SL2-S volgens Jeff vooral een goedkopere SL2 met een lagere resolutie. Met de geplande firmware-updates zal dat veranderen. Dan moet je het niet erg vinden dat je daar een tijd op moet wachten, mogelijk tot zes maanden.
  De SL2-S bedien je hetzelfde als zijn broer met een hogere resolutie. Het is een zware camera, toch vond Jeff hem niet te zwaar toen hij hem testte met de 24-90mm lens. De zoeker is volgens hem fantastisch. Jammer is wel het vaste LCD-scherm, waardoor je niet makkelijk schiet vanuit de heup.
  De SL2-S presteert volgens Jeff goed. Hij stelt snel scherp en de gebruikersinterface reageert erg goed. De fotokwaliteit is spectaculair. Met de videofuncties heeft Jeff nog weinig gedaan. De huidige functies vallen niet erg op. Dat is anders met de beloofde functies die via de firmware-update worden toegevoegd.
  Al met al vindt Jeff de SL2-S een plezierige camera om mee te schieten. Jeff had wel steeds het gevoel dat hij een Panasonic S5 gebruikte in een veel mooiere behuizing die bijna $3000 meer kost. “Voor sommige mensen zal de SL2-S die premie echter waard zijn.”

Leica SL2-S op CameraNU.nl >>

Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Leica SL2-S

 • Professionele beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI-CMOS sensor
 • Uitstekende video: oversampled 4K/30p video tot 10-bit 4:2:2
 • Grenzeloos: ongelimiteerde video-opnames
 • Trillingvrije beelden: in-body beeldstabilisatie tot 5.5 stops
 • Snel en accuraat scherp: contrastgebaseerde autofocus
 • Snelle schieter: tot 25 fps burst (elektronische sluiter)
 • Topklasse zoeker: 5.76 miljoen pixels elektronische zoeker met vergroting van 0.78x
 • Groot display: 3.2 inch touchscreen met 2.1 miljoen pixels
 • Zeer hoge resolutie: multi-shot-mode voor beelden tot 96 megapixel
 • Professioneel: Dual UHS-II SD cards
 • Goed verbonden: wifi en bluetooth

Leica SL2-S op CameraNU.nl >>

Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Leica SL2-S

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Leica SL2-S (2:25 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Leica SL2-S op CameraNU.nl >>

Leica SL2-S op Kamera-express.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)