Leica SL (Typ 601): fullframe systeemcamera voor professionals

Leica SL (Typ 601): fullframe systeemcamera voor professionals

Met de SL verrast Leica de camerawereld opnieuw. Met deze systeemcamera neemt de Duitse camerabouwer het op tegen de professionele camera’s van Canon en Nikon. Aan boord zijn een razendsnelle processor, een fullframe 24 megapixel sensor, de beste EVF ter wereld plus de befaamde Grote Rode Stip. Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: fullframe | Resolutie: 24 megapixel | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K | Scherm: vast touchscreen | Elektronische zoeker: ja | Stof- en spatwaterdicht: ja | Gewicht body: 771gr | Release-datum: november 2015 | Frankwandelt-rating 90/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR | Opvolger Leica SL3 op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Leica SL3 Niet meer verkrijgbaar, opvolger Leica SL3

De Leica SL is helaas niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is er een uitstekende opvolger: de Leica SL3, een adembenemende combinatie van extreem goede beeldkwaliteit en een waanzinnig design. “De beste camera die Leica ooit heeft gemaakt,” aldus de reviewers. Benieuwd?

Mijn review >>

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

 

Of zoek een tweedehands exemplaar!

Deze camera is niet meer nieuw verkrijgbaar. Maar heb je wel eens aan tweedehands gedacht? Bij onderstaande betrouwbare webshops vind je duizenden occasions. Perfect gecontroleerd en vaak met een jaar lang garantie. Benieuwd?

Cameranu.nl >>Cameraland.nl >>Kamera-express.nl >>

 

Leica SL (Typ 601)Highlights van de Leica SL (Typ 601)

  • Krachtige Maestro II processor en 2GB buffergeheugen
  • Touchscreen en een elektronische zoeker met een hoge resolutie
  • 24 megapixel fullframe CMOS-sensor met groot dynamisch bereik
  • Film in 4K-kwaliteit met stereogeluid en maak gebruik van V-log L gamma
  • Werk met korte sluitertijden en fotografeer met elf beelden per seconde

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

 

Leica SL (Typ 601)Leica verrast opnieuw

Leica verrast de laatste jaren keer op keer. Met de SL biedt Leica een fullframe systeemcamera waarmee de gerenommeerde Duitse camerabouwer het wil opnemen tegen de pro-camera’s van Canon en Nikon. En de SL heeft daarvoor zeker de juiste papieren.

Nieuw tijdperk voor profs

Leica introduceert het SL-systeem als een nieuw tijdperk voor professionele fotografie. De aluminium behuizing van het nieuwe toestel heeft trekjes van zijn voorvader meegekregen: de roemruchte analoge LeicaFlex SL.

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

Leica SL (Typ 601)Indrukwekkende specs

De specificaties van de Leica SL Typ 601 liegen er niet om: indrukwekkender kan het bijna niet. De zeer robuuste systeemcamera heeft een fullframe sensor aan boord, heeft enorm veel power en snelheid. En, in de woorden van DPReview: de allerbeste elektronische zoeker die op de markt is. En natuurlijk de befaamde rode stip op de voorkant...

Kruising tussen Q en T

De SL is een soort kruising tussen een Leica Q (premium compactcamera met fullframe sensor) en een Leica T (systeemcamera met aps-c sensor). De SL is een systeemcamera met fullframe sensor en dezelfde lensvatting als de T. De vormgeving van de SL lijkt in niets op de iconische Leica M-meetzoekercamera’s. De SL heeft de vormen en afmetingen van een professionele spiegelreflex.

Maximale scherpte

In het hart van de SL klopt een fullframe CMOS-sensor van 24 megapixel. Er is geen optisch laagdoorlaatfilter, zodat de SL de maximale scherpte bereikt. De lensvatting is zoals gezegd dezelfde als bij de Leica T, en kreeg een nieuwe naam: L-mount. Lenzen voor de L-mount worden aangeduid met SL (fullframe-lenzen) of TL (lenzen voor de cropsensor van de Leica T).

Groot dynamisch bereik

De lichtgevoelige fullframe sensor heeft een groot dynamisch bereik. De Leica Maestro II processor is zeer krachtig. En de sluiter waarmee je korte sluitertijden kunt bereiken is zeer duurzaam. Het grote buffergeheugen van 2 gigabyte kan snel achtereen gemaakte foto's en hoge kwaliteit video's zonder enige vertraging verwerken.

Leica Maestro II-beeldprocessor

Dankzij de Leica Maestro II-beeldprocessor kun je met een maximale snelheid van 11 beelden per seconde fotograferen met behoud van autofocus. Fotografeer je in JPG, dan krijg je de buffer van 2 GB niet vol. Tijdens een reeksopname in 14-bit DNG zit de buffer na 36 beelden vol.

Razendsnelle autofocus

Het contrast autofocussysteem is razendsnel. Leica claimt dat het een van de snelste systemen op de markt is.. Scherpstellen kan ook door met je vinger een punt op het display aan te raken of met de scherpstelring van het objectief. Dankzij focus peaking, wat zelfs achteraf te gebruiken is bij het beoordelen van een opname, is er een betrouwbare controle op de scherpte.

Leica SL (Typ 601)Beste EVF van dit moment

De Leica Q was al voorzien van een flinke elektronische zoeker, het SL-systeem doet daar een forse schep bovenop. De camera heeft een joekel van een zoeker met 4.4 miljoen beeldpunten, een indrukwekkende resolutie. Het is de beste elektronische zoeker van dit moment, aldus de reviewers van DPReview. De Leica SL heeft ook een 2.95-inch aanraakscherm met 1.04 miljoen beeldpunten.

Topcamera voor topfotografen

De aluminium body is zeer robuust: hij is gefreesd uit twee blokken massief aluminium en met de hand afgewerkt in Duitsland. De talloze afdichtingen van de SL bieden bescherming tegen vuil, vocht en spatwater. Het display is krasbestendig en voorzien van een anti-reflecterende coating. Kortom: een topcamera voor topfotografen. Helaas wel met een topprijskaartje...

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Leica SL (Typ 601)

De Leica SL (Typ 601): hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Leica SL (Typ 601)DPReview over de Leica SL

Dit is zeker een opvallende camera van Leica, die niet alleen beoordeeld kan worden op z’n kwaliteiten, aldus reviewer Carey Rose van de gerenomeerde reviewsite DPReview. Want kijk je puur naar de verhouding tussen prijs en specificaties, dan zijn er zeker betere opties op de markt.

Geweldige elektronische zoeker

En toch heeft de Leica SL een aantal unieke high end kwaliteiten. De geweldige elektronische zoeker is daar één van. Groot, schitterend en gedetailleerd. De benchmark op dit moment voor elke andere EVF.

Optische kwaliteit: verbazingwekkend goed

De bouwkwaliteit is een ander punt waarop de SL vooropstaat. En ook de optische kwaliteit van de bijbehorende lenzen is verbazingwekkend goed.

Meest praktische en afgeronde camera

Maar als je meer gericht bent op wat een camera allemaal presteert, dan op een camera als ‘lustobject’, dan kun je beter elders kijken. Leica heeft weliswaar z’n meest praktische en afgeronde camera gecreëerd. Maar daarmee is de SL ook een tool geworden om beelden te creëren, en is de SL minder een ‘ervaring’ geworden. Daardoor heeft deze SL minder van de ongrijpbare charme die andere Leica camera’s zo onweerstaanbaar maken.

Fotografische ervaring

Carey Rose: “In the end, if you are looking for an all-around capable photographic experience and don't mind the weight or ergonomic troubles it brings, the SL will serve you fine if you have the cash. But if you don't have the cash, I wouldn't worry too much about what you're missing.”

Competente camera met premium prijs

Conclusie: de Leica SL is een competente, capabele camera die je kunt inzetten voor vele soorten fotografie/videografie, maar hij heeft zeker ook een premium prijs. Hij is schitterend gebouwd, en de lenzen bieden optische topkwaliteit. Maar overall is de SL zwaar en is hij niet heel makkelijk hanteerbaar.

Die Grote Rode Stip...

De concurrentie biedt vergelijkbare specs voor minder geld. Maar als je hart uitgaat naar een camera met een grote rode stip, dan is dit de meest praktische en afgeronde camera die Leica ooit heeft gemaakt. Eindscore: 84%.

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

 

Leica SL (Typ 601)Andere reviewers over de Leica SL

Hieronder staan andere interessante reviews van de Leica SL (Typ 601).

  • Fototijdschrift Shoot.be: Leica heeft een reputatie hoog te houden als het op kwaliteit aankomt, en de SL stelt niet teleur. De resolutie van 24 megapixel is niet de hoogste bij full-framecamera’s, maar door de afwezigheid van een laagdoorlaatfilter levert de SL haarscherpe opnames boordevol detail. Ruis is afwezig tot aan ISO 1.600. Bij ISO 3.000 laat de ruisonderdrukking de scherpte afnemen, en bij gevoeligheden boven ISO 6.400 gaat de beeldkwaliteit snel achteruit.
    De SL gebruikt een contrastgebaseerd autofocussysteem. Dat werkt bijzonder snel en is zeer accuraat. Maar de autofocustracking blijkt niet altijd betrouwbaar, wat betekent dat met de snelle maximale reekssnelheid van 12 foto’s per seconde er heel wat onscherpe tussen zitten.
    De Leica SL levert topkwaliteit, wat ook wel mag voor die prijs. De elektronische zoeker is spectaculair en doet op geen enkel moment verlangen naar de traditionele optische zoeker van de SLR. Volgens Leica is de SL bedoeld als alternatief voor professionele digitale reflexcamera’s, maar voor we die claim serieus kunnen nemen zal het gamma SL-lenzen toch moeten groeien.
    Met minder dure full-framecamera’s van Canon, Nikon en Sony maakt een goede fotograaf ook goede foto’s, en de hoge prijs van de Leica SL zal de meeste potentiële ‘switchers’ wel afschrikken. Maar voor Leica-fans is het fantastisch nieuws dat hun geliefde merk moderne technologie zoals elektronische zoekers, 4K-video en autofocus op topniveau brengt.
  • Trustedreviews.com: Direct als je de Leica SL ziet is het al duidelijk dat dat geen gewone caamera is. Met z’n bijzondere design en minimalistische ontwerp lijkt het op geen enkele andere camera, zeker als je de grote 24-90mm zoom erop klikt. Ook de hoeveelheid specs is indrukwekkend. Geen enkele andere fullframe camera heeft deze combinatie van resolutie en snelheid. En over de beeldkwaliteit valt niet te klagen: sensor en lens leveren superbe resultaten. En de toevoeging van 4K-video is de slagroom op de taart.
    Jammer genoeg is de bediening van de SL niet heel intuïtief. Wat dat betreft is hij totaal veschillend van Leida’s andere recente camera: de Q, met z’n traditionele controleknoppen. Toch raak je eraan gewend, en de reviewer heeft veel meer van het fotograferen met de SL genoten dan hij aanvankelijk dacht. Dat is vooral ook te danken aan de fabuleuze zoeker: groot, helder en gedetailleerd. Dat maakt fotograferen tot een feest. Heb je eenmaal door deze zoeker gekeken, dan is een DSLR een teleurstelling.
    Maar afgezien van z’n slimme technologie: telt de Leica SL echt mee op dit moment, zeker als je hem vergelijk met de minder dure fullframe-camera’s van Canon, Nikon of Sony, die ook nog een groter arsenaal lenzen tot hun beschikking hebben? Voor de meeste fotografen niet.
    Maar Leica wilde nooit een ‘mainstream player’ zijn. Camera’s maken voor de doorsnee fotograaf is niet Leica’s ding. In plaats daarvan heeft Leica een buitengewoon intrigerende en capabele camera gemaakt, die een kleine minderheid van de fotografen zal passen als een tweede huid.
  • Photographyblog.com: De beeldkwaliteit van de Leica SL is excellent, met heerlijke kleurweergave en enorm veel details, dankzij de fullframe sensor zonder lowpass filter. Ook de ruisprestaties zijn goed tot 3200 ISO, ook de snellere ISO’s zijn zeker bruikbaar. De 4K-video-mode heeft heel veel opties voor geavanceerde filmers. Een zeer welkome verrassing voor een bedrijf dat zich vooral toelegt op fotografie.
    Het autofocussysteem van de SL is excellent, hij biedt zeker de snelste autofocus van alle Leica-camera’s op de markt, en is vergelijkbaar met de beste prestaties van de concurrerende systeemcamera’s. De elektronische zoeker is zeer goed, beter nog dan die van de Sony A7R II.
    Beperkend is nu nog het gebrek aan een serie lenzen. Maar voor wie nu al een Leica heeft, vooral die met een M-mount, is de SL wel weer interessant. En wie ooit met een Leica S middenformaat heeft geschoten, voelt zich direct thuis met de bediening van de SL.
    Deze Leica SL is een heerlijke camera, met een bouwkwaliteit waar niets op af te dingen valt. De EVF maakt fotograferen tot een bijzonder plezierige ervaring. De SL focust snel en is ook voor het overige lekker vlot. En de foto’s en 4K-beelden zijn van de hoogste kwaliteit, zoals je mag verwachten van Leica.
  • Techradar.com: De Leica SL voelt als een zeer solide camera en over de interface is zeer grondig nagedacht. Maar hij is groter en zwaarder dan de Sony Alpha 7-serie en minder ergonomisch gevormd dan de professionele DSLR’s van Canon en Nikon.
    Ook teleurstellend is dat de eerste lens in de fullframe L-mount-serie zo groot is. We zijn Leica gaan zien als maker van zeer compacte lenzen van zeer hoge kwaliteit. Dit is geen compacte lens, maar gelukkig is de kwaliteit van de lens en van de foto’s wel weer zeer goed.
    De SL is gericht op professionals en Leica-liefhebbers. Sommigen uit de laatste groep zullen misschien geschokt zijn door de moderne uitstraling van deze SL. Terwijl andere er van zullen houden en deze modernisering zien als een stap voorwaarts, niet alleen voor Leica, maar voor de fotografie an sich.
  • Ephotozine.com: Deze professionele Leica SL combineert beeldkwaliteit en snelheid en concurreert met de veel grotere Canon EOS 1D X and Nikon D4s. De SL biedt in vergelijking met deze camera’s uit het professionele segment een goede prijs/kwaliteit-verhouding en is verrassend klein als je hem met de Canon en Nikon vergelijkt. De elektronische zoeker is indrukwekkend goed. Ook het touchscreen is goed, met een prima resolutie.
    De SL is snel, maar de focussnelheid haalt niet die van de D4s en de 1D X. Toch noemt de reviewer de SL extreem snel, maar de claim van Leica dat het de snelste camera is, wordt niet waargemaakt.
    Met de Leica SL zie je heel goed wat mogelijk is met spiegelloze technologie: een kleinere camerabody dan de meeste professionele DSLR’s plus een EVF met een extreem hoge resolutie die excellent presteert. Maar ook hier moet de EVF het afleggen tegen de optische zoekers van DSLR’s.
    Het lenzenarsenaal voor de SL is nu nog heel beperkt. Je kunt er uiteraard andere lenzen opzetten met een adapter. Maar gebruik je bijvoorbeeld de Leica 24-90mm f/2.8-4.0, dan beleeft je een grote focussnelheid en een zeer goede beeldkwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

 

Leica SL (Typ 601)Belangrijkste kenmerken van de Leica SL (Typ 601)

  • Krachtige Maestro II processor en 2GB buffergeheugen
  • Touchscreen en een elektronische zoeker met een hoge resolutie
  • 24 megapixel fullframe CMOS-sensor met groot dynamisch bereik
  • Film in 4K-kwaliteit met stereogeluid en maak gebruik van V-log L gamma
  • Werk met korte sluitertijden en fotografeer met elf beelden per seconde
  • De stof- en spatwaterbestendige behuizing is uit aluminium gefreesd
  • Speciale Leica SL camera app voor smart-apparaten beschikbaar
  • Voorzien van wifi, GPS en twee SD-geheugenkaartsleuven

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Leica SL (Typ 601

Bekijk hieronder een mooi filmpje over de Leica SL (Typ 601)

Opvolger SL3 op Cameranu.nl >>

Opvolger SL3 op Cameraland.nl >>

Opvolger SL3 op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2025 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy