Leica M11-P: discrete topcamera voor straatfotografen

De Leica M11-P zónder rode stip op de voorkant is de ingetogen versie van de Leica M11. Daardoor is hij nóg geschikter is voor straatfotografen en fotojournalisten die discreet te werk willen gaan. Met 60 megapixel schiet je discrete beelden met hoge resolutie. De ‘P’ is ook de eerste camera die beelden beschermt tegen AI. Winnaar TIPA-award 2024. Alle belangrijke reviews!

Bekijk de originele Leica M11 >>

Leica M11-PSensor: fullframe | Resolutie: 60 megapixel | Beelden per seconde: 4.5 | Video: geen videofunctie | Scherm: vast 3 inch touchscreen | Elektronische zoeker: optioneel | Afgedicht tegen stof/spatwater: nee | Gewicht body: 640gr | Release datum: 26 oktober 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 8.950 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Leica M11-P op CameraNU.nl >>

Leica M11-P op Cameraland.nl >>

Leica M11-P op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Leica M11-P

 • Pionier in het gebruik van beveiligde metadata
 • Moderne meetzoekercamera met een klassiek uiterlijk
 • Ultieme beeldkwaliteit: fullframe BSI CMOS-sensor met triple resolutie technologie
 • Razendsnel en krachtig: Maestro III-processor
 • Dual Memory: 256GB interne opslag + SD/SDHC/SDXC-kaart tot 2 TB

Leica M11-PUnieke beelden blijven uniek

Het gerenommeerde merk Leica houdt z’n vinger stevig aan de pols van de moderne tijd. Het is tegenwoordig AI wat de klok slaat, en dat brengt behalve veel goed ook gevaren met zich mee. Denk als fotograaf maar aan het ongevraagd (én onbetaald) gebruiken en wijzigen van jouw unieke beelden voor AI-doeleinden.

Mijlpaal in de fotohistorie

Met de M11-P slaat Leica een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van fotografie. Dit is eerste camera die metadata opslaat door zogeheten ‘Content Credentials’ toe te voegen op het moment dat jij de opname maakt. Daarmee bescherm je direct de authenticiteit van je digitale beelden.

Leica M11-P op CameraNU.nl >>

Leica M11-P op Cameraland.nl >>

Leica M11-P op Kamera-express.nl >>

Beschermd tegen ongewenst gebruik

Content Credentials zijn de industriestandaard en leggen de basis voor meer vertrouwen en transparantie in digitale media. De M11-P kan zijn bestanden digitaal ondertekenen en Content Credentials toevoegen. Deze beveiligde metagegevens kunnen worden gebruikt om te bevestigen wie de afbeelding heeft gemaakt en of er bewerkingen en toevoegingen zijn aangebracht. Daardoor zijn je beelden beschermd tegen ongewenst gebruik.

Leica M11-PTriple resolutie technologie

Dat is mooi, maar belangrijker is dat de klassiek vormgegeven M11-P weer een staaltje ontwerpkunst is van Leica waar je alleen maar likkebaardend naar kunt verlangen. Deze camera heeft alle (inmiddels veelgeprezen) goeds aan boord van zustermodel Leica M11 in een nóg discreter jasje. Zo bevindt zich een speciaal ontworpen fullframe BSI CMOS-sensor met triple resolutie technologie voor 60, 36 of 18 megapixel beelden. Het aantal megapixels dat je voor je opnames gebruikt, bepaal jij zelf.

Beelden van uitzonderlijke kwaliteit

Met technologie voor kleurfilters, tweelaags absorptieglas en de Maestro III-processor maak je beelden van uitzonderlijke kwaliteit. De mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. Het grote ISO-bereik van 64 tot 50.000 zorgt voor enorme vrijheid in alle lichtomstandigheden. Daarnaast regel je de lichtinstellingen eenvoudig dankzij de geavanceerde ‘through-the-lens-lichtmeting’.

256GB intern geheugen

Extra ten opzichte van de Leica M11 is de flinke boost die het interne geheugen – sowieso een enorme pré – heeft gekregen. Daardoor beschik je nu over 256GB intern geheugen, naast het kaartslot dat SD/SDHC/SDXC-kaarten aankan tot liefst 2TB.

Leica M11-PLCD van saffierglas

Het ingebouwde LCD-scherm van saffierglas is voorzien van een anti-reflectie beschermlaag. Daardoor kun je ook in de meest lastige lichtomstandigheden je composities maken en je foto’s beoordelen. De volledig metalen behuizing biedt ongekende bescherming aan het hoogwaardige binnenwerk van de camera.

Zonder rode stip

En dan nog even over ultieme discretie gesproken: op de Leica M11-P is de iconische rode stip opzettelijk weggelaten, zodat je nóg ingetogener te werk kunt gaan.

Leica M11-P op CameraNU.nl >>

Leica M11-P op Cameraland.nl >>

Leica M11-P op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2024 voor de Leica M11-P

De Leica M11-P heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste premium camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Leica M11-PProfessionele reviewers over de Leica M11-P

De Leica M11-P: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): De Leica M11-p is in veel opzichten identiek aan de Leica M11. En dat betekent volgens Chris onder andere een excellente beeldkwaliteit, met veel detaillering en uitstekende prestaties bij weinig licht met een aangename, natuurlijke uitstraling van de ruispatronen. “Ik ben vooral gecharmeerd van de manier waarop Leica kleur weergeeft en de monochrome kleurprofielen zijn fantastisch.”
  Maar er is natuurlijk iets uitzonderlijks aan de hand met de ‘P’. Hij maakt gebruik van de C2PA-standaard voor de bescherming van z’n beelden. Het doel van die standaard is volgens Chris niet om het bewerkingsproces moeilijker te maken, maar om verantwoording af te leggen wanneer de waarheidsgetrouwheid van een afbeelding moet worden bevestigd. “Dit maakt de Leica M11-P de eerste in zijn soort die deze bescherming biedt om de integriteit van alle beelden die ermee worden gemaakt te garanderen.”
  De M11-P is volgens Chris een uitstekende camera voor kunst- en bruiloftfotografen en fotojournalisten. Hij beschermt de maker tegen inbreuk op het auteursrecht en behoudt zo de journalistieke integriteit. Chris: “Ik denk dat we in de toekomst nog veel meer camera's zullen zien aansluiten bij deze beweging, en ik denk dat dit een belangrijke norm is om te volgen naarmate onze branche zich ontwikkelt.”
 • Amateurphotographer.com (Damien Demolder, full review): Damien voorziet een tijd waarin een dergelijk systeem voor beeldverificatie zal worden overgenomen door nieuwsorganisaties over de hele wereld. Dus wat dat betreft is de M11-P een voorloper.
  Naast de inhoudsreferenties krijgen we voor het extra geld alleen een M11 met meer interne opslag, een steviger scherm en een mooi gegraveerd logo erop, schrijft Damien. Maar dat extra geld is zeer bescheiden, je koopt er bijvoorbeeld een een extra batterij met oplader voor. Damien: “Het is dus behoorlijk moeilijk om je te vertellen dat de prijs-kwaliteitverhouding niet relatief goed is.”
  De digitale afstandsmeter is volgens Damien een cameratype dat elke logica tart en eerder de harten van fotografen dan hun hoofden aanspreekt. “Maar de opname van inhoudsreferenties zou ervoor kunnen zorgen dat dit type camera harten in de frontlinie van de professionele journalistiek kan blijven aanspreken, lang nadat het redelijkerwijs met pensioen had moeten gaan.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Leica M11-P is de M11-variant die Gareth het liefst wil. “Qua stijl leent het de ingetogen red-dot-loze behuizing van de M11 Monochrom, maar van binnen is hij voorzien van de 60 MP kleurensensor met drievoudige resolutie van de M11.”
  Intern is de camera identiek aan de M11. “Dus je kunt dezelfde fantastische kwaliteit verwachten als die camera, geproduceerd met zijn kenmerkende Leica-look waar we de eerste keer zo dol op waren.”
  De overige specs zijn ook van Leica-kwaliteit. Zo is de bouwkwaliteit weer verbluffend goed en prijst Gareth ook de ‘P’ om z’n eenvoudige bediening. En de Content Credentials-functie is volgens hem “een zeer welkome toevoeging in de strijd tegen AI-nep, maar helaas lijkt deze op dit moment iets te gemakkelijk te verijdelen.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Het merk Leica staat synoniem voor hoge prijzen, schrijft Jim. Dus deze premiumversie is voor de meeste fotografen niet haalbaar. “Maar voor de doelgroep rechtvaardigt de M11-P zijn kosten met een onberispelijke constructie en uitstekende beeldkwaliteit.”
  Moderne gemakken als autofocus en video ontbreken. Maar geen enkele andere camera biedt volgens Jim zo'n prettige reeks bedieningselementen. “Als je van plan bent te profiteren van de grotere interne opslag of ondersteuning voor inhoudsreferenties, dan is dit de premie ten opzichte van de standaard M11 waard.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • L-camera-forum.com (Jonathan Slack, full review): Deze camera biedt niet alleen een cosmetische update van de originele camera met een steviger achterdisplay van saffierglas. Belangrijker is volgens Jonathan de hardwarechip waarmee inhoudsreferenties aan afbeeldingen kunnen worden toegevoegd. “Een belangrijke eerste stap op weg naar transparantie en traceerbaarheid. Hoewel het zich nog in de bètafase bevindt, wint het aan kracht en omarmen veel belangrijke organisaties het. Het belooft een heel belangrijke hulp te zijn in de strijd tegen desinformatie en diefstal van afbeeldingen, zowel letterlijk als ontwikkeld in AI.”
  Daar komt bij dat de M11-P liefst vier keer zoveel interne opslagruimte heeft als de M11, wat heel goed werkt. “Met het extra geheugen in de M11-P is er genoeg voor ruim 3.000 grote RAW-bestanden, wat voldoende is voor de grootste bruiloft, of een hele vakantie (voor mij in ieder geval!).”
  De M11 is al een briljante camera die in veel opzichten de upgrade van de M10-R zeker waard is, schrijft Jonathan. “En de M11-P is nog een belangrijke upgrade. Leica wordt steeds sterker.”‍
 • Medium.com (Vincent Vega, praktijktest): Vincent heeft altijd al graag gefotografeerd, maar toen hij de Leica M11-P in handen kreeg, “werd ik echt verliefd op fotografie”. De eenvoud en elegantie van deze camera spreken hem zeer aan. “De camera is prachtig vormgegeven en ligt fantastisch in de hand. Ik vond het ook geweldig dat de M11-P een zeer stille camera is, waardoor hij perfect is voor fotograferen in discrete situaties.”
  De beeldkwaliteit van de M11-P is ‘hors categorie’, schrijft Vincent. “De fullframe sensor produceert beelden met een ongelooflijke detailresolutie, dynamisch bereik en kleurweergave. Ik ben voortdurend verbaasd over het detailniveau dat ik kan vastleggen met de M11-P.”
  Daarbij is de M11-P zeer responsief en snel, constateert Vincent. De autofocus is snel en er is een korte sluitervertraging. “Ik kan er altijd op vertrouwen dat de M11-P het moment zal vastleggen.”
  Ook de bouwkwaliteit is indrukwekkend. “De camera is gemaakt van hoogwaardige materialen en is zeer goed gemonteerd. De M11-P voelt zeer solide in de hand en is gebouwd om lang mee te gaan.”
 • L-camera-forum.com (Jonathan Slack, full review): In de traditie van de P-serie biedt deze camera een cosmetische update van het origineel, aldus Jonathan. Maar er is meer dan de uiterlijke aanpassingen. Veel meer. Vooral belangrijk is de hardwarechip waarmee inhoudsreferenties aan afbeeldingen kunnen worden toegevoegd. “Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar transparantie en traceerbaarheid. Hoewel het zich nog in de bètafase bevindt, wint het aan kracht en omarmen veel belangrijke organisaties het. Het belooft een heel belangrijke hulp te zijn in de strijd tegen desinformatie en diefstal van afbeeldingen, zowel letterlijk als ontwikkeld in AI.”
  Belangrijk is ook dat de M11-P vier keer zoveel interne opslagruimte heeft als de M11. Met het extra geheugen is er genoeg voor ruim 3.000 grote RAW-bestanden, voldoende voor de grootste bruiloft of een hele vakantie. Jonathan: “Leica heeft de release van de M11-P gebruikt om de firmware van de M11 aanzienlijk te verbeteren, zowel wat betreft het toevoegen van nieuwe functies als het oplossen van bugs. Het is mooi dat dit ook beschikbaar is voor de vorige M11-camera's.”
  De M11 is volgens Jonathan al een briljante camera, die in veel opzichten de upgrade van de M10-R zeker waard is. “En de M11-P is nog een belangrijke upgrade. Leica wordt steeds sterker.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Leica M11-P is volgens John “op zichzelf al een prachtig ding”. Je kunt genieten van de goede techniek in deze camera. “Maar een camera is er natuurlijk om beelden te maken. En ook hier zit een unieke smaak in de manier waarop de Leica werkt.”
  Een allemansvriend is het daarbij zeker niet. Zo heb je geen echte close-upmogelijkheden en is het geen camera die alle fotografische mogelijkheden afdekt. Maar voor de fotojournalist en documentairefotograaf blinkt hij uit als onopvallend, bijna onzichtbaar instrument. “De Leica hoort op straat thuis en daar het echte leven op te nemen.” En hij mag dan prijzig zijn, maar je hebt wel een goede, unieke camera. “Voor wie hem nodig heeft is het een echte aanrader.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): De Leica M11 was de favoriete rangefinder-camera van Chris. Wordt die van de troon gestoten door de M11-P-versie? Die heeft een discreter ontwerp, meer intern geheugen en een gloednieuw protocol om ervoor te zorgen dat beelden legitiem zijn.
  In deze mooie video-review struint Chris met zijn zoon Kai de straten van Calgary af om te zien hoe goed de M11-P presteert.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Leica M11-P op CameraNU.nl >>

Leica M11-P op Cameraland.nl >>

Leica M11-P op Kamera-express.nl >>

 

Leica M11-PBelangrijkste kenmerken van de Leica M11-P

 • Pionier in het gebruik van beveiligde metadata
 • Moderne meetzoekercamera met een klassiek uiterlijk
 • Ultieme beeldkwaliteit: fullframe BSI CMOS-sensor met triple resolutie technologie
 • Razendsnel en krachtig: Maestro III-processor
 • Dual Memory: 256GB interne opslag + SD/SDHC/SDXC-kaart tot 2 TB
 • Helder in beeld: 2.95 inch LCD touchscreen
 • Ruim lenzenaanbod: Leica M-mount
 • Geotagging van foto’s: via Leica FOTOS app
 • Goed verbonden: wifi en bluetooth

Leica M11-P op CameraNU.nl >>

Leica M11-P op Cameraland.nl >>

Leica M11-P op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Leica M11-P

Bekijk een mooie YouTube-review van de Leica M11-P door Chris Niccolls van PetaPixel (7:38 minuten). De Leica M11 was de favoriete rangefinder-camera van Chris. Wordt die van de troon gestoten door de M11-P-versie? Chris struint met zijn zoon Kai de straten van Calgary af om te zien hoe goed de M11-P presteert. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Leica M11-P op CameraNU.nl >>

Leica M11-P op Cameraland.nl >>

Leica M11-P op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy