Leica M11 Monochrom: klassieke zwart-wit systeemcamera

Voor liefhebbers van pure zwart-wit-fotografie is de Leica M11 Monochrom het summum. Met deze Leica schiet je klassieke portretten, landschappen en straatbeelden in zwart-wit, met een hoge resolutie-sensor van liefst 60.3 megapixel. En met de vermaarde Leica-kwaliteit waarmee beroemde fotografen als Henri Cartier-Bresson faam verwierven. “Het meest perfecte voorbeeld van een camera voor het maken van kunst.” Gold Award bij Amateurphotographer. Alle belangrijke reviews!

Leica M11 MonochromSensor: fullframe | Resolutie: 60.3 megapixel | Beelden per seconde: 4.5 | Video: nee | Scherm: vast touchscreen | Gewicht body: 461gr | Release datum: 13 april 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 9.450 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Leica M11 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica M11 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica M11 Monochrom op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Leica M11 Monochrom

 • Unieke camera: zonder kleurenarray of laagdoorlaatfilter
 • Hoogste beeldkwaliteit: 60 megapixel fullframe zwart-wit BSI CMOS-sensor
 • Triple Resolution Technologie: 60, 36 of 18 megapixel output
 • Diepe zwart-wit tonen: 14-bit kleurdiepte
 • Licht en schaduw: tot 15 stops dynamisch bereik
 • Ruime opslag: 256GB intern geheugen én UHS-II SD-sleuf

Leica M11 MonochromUnieke camera, iconische Leica

De Leica M11 Monochrom is alweer de vierde generatie in Leica’s serie monochrome digitale meetzoekercamera’s. Hij is gebaseerd op de fundamenten van de reguliere Leica M11. En dat zie je terug in het iconische ontwerp, de hoge resolutie, de ‘Triple Resolution Technology’ en de vernieuwde connectiviteit. Nieuw is de 60 megapixel sensor waarmee je uitsluitend zwart-wit-beelden schiet.

Sensor zonder kleurenfilterarray

Even over die nieuwe sensor van de Leica M11 Monochrom. Helemaal nieuw is hij niet: hij is gebaseerd op het hoge resolutie back-illuminated sensor-ontwerp van de M11. Die heeft ook al een 60 megapixel fullframe CMOS-sensor aan boord. Voor de Monochrom is die sensor gewijzigd door de kleurenfilterarray te verwijderen.

Leica M11 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica M11 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica M11 Monochrom op Kamera-express.nl >>

Leica M11 MonochromHogere lichtgevoeligheid

Dat heeft unieke gevolgen: je kunt nu uitsluitend monochrome beelden schieten met luminantiewaarden voor verbeterde helderheid, diepte en resolutie. Het weglaten van het filter heeft nóg een voordeel: de lichtgevoeligheid neemt toe, tot liefst ISO 125-200000.

Hoger dynamisch bereik, minder ruis

Mooi is ook dat je net als bij de M11 kunt kiezen voor drie resoluties. Dankzij de Triple Resolution Technology kun je fotograferen in 60, 36 of 18 megapixel. Anders dan bij andere camera’s die meerdere resoluties bieden, gebruikt de Leica M11 Monochrom bij elke resolutie het volledige sensorgebied. Daardoor profiteer je bij de lagere resoluties van een hoger dynamisch bereik en minder ruis. Ideaal als je bijvoorbeeld in de schemering schiet.

Krachtige processor

Leica M11 MonochromAan boord is de beproefde en krachtige Maestro III-processor. Die zorgt voor razendsnelle verwerking van de beelden en van de (voor een Leica) snelle burst tot 4.5fps. Ook de Triple Resolution Technology, het grote dynamische bereik en de hogere lichtgevoeligheid van de M11 Monochrom zijn mogelijk dankzij deze processor. Sensor en processor zorgen samen voor de zeer hoge resolutie en de uiterst fijne detailweergave.

Klassiek én modern

Al is de M11 Monochroom een klassieke zwart-wit-camera, toch heeft Leica goed gelet op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zoals bij andere Leica’s zullen fotografen de camera vaak handmatig bedienen, maar tegelijk is dit de meest moderne M-camera ooit. Zo heeft hij een elektronische sluiter waarmee je sluitertijden kunt gebruiken tot 1/16.000 sec. Daarmee kun je zonder ND-filter werken met razendsnelle f/0.95-objectieven. Met de mechanische sluiter schiet je tot 1/4000 sec.

Leica M11 MonochromOptische zoeker en LCD-touchscreen

Een andere moderne toevoeging is de grote en heldere zoeker met 0.73x vergroting met automatische parallaxcompensatie en heldere kaderlijnen. En achterop prijkt een al even helder en groot LCD-scherm van 2.95 inch. Het vernieuwde ontwerp van dit display is helderder voor een betere zichtbaarheid bij felle zon. Het zorgt voor intuïtieve bediening van de overzichtelijke menu’s.

Intern en extern geheugen

Mooi bij de Leica M11 Monochrome is de combinatie van intern en extern geheugen. Je hebt de beschikking over één sleuf voor UHS-II SD-geheugenkaarten en daarnaast heeft de camera een ingebouwd geheugen van 256GB. En dat betekent dat de meeste fotografen helemaal geen geheugenkaarten zullen gebruiken.

Leica M11 MonochromUitstekend verbonden

Modern aan de Monochrom is ook dat hij op diverse manieren goed verbonden is met de buitenwereld. Zo kun je de USB-C-poort gebruiken in combinatie met de meegeleverde FOTOS-kabel. De Leica FOTOS app kun je gebruiken voor eenvoudig bestandsbeheer en delen van beelden via wifi en bluetooth. Ook geotagging is daarmee mogelijk.

Uniek ontwerp, discrete camera

Net als de andere ‘M’s’ heeft ook de M11 Monochrome een iconisch, tijdloos ontwerp dat al teruggaat tot de oorspronkelijke M-camera: de M3 uit 1954. Dit ontwerp is niet alleen snoep voor de ogen, maar zorgt ook voor de zo geliefde ‘Leica-ervaring’ bij het fotograferen. De strakke, minimalistische vorm geeft voorrang aan intuïtieve bediening. Fraai is de lichtgewicht aluminium bovenplaat met krasbestendige laklaag. Bijzonder aan de Monochrom is dat alle kleur uit het ontwerp is weggelaten. Zo navigeer je op ‘stealth-achtige’ wijze discreet over de straten, bijna ongemerkt je unieke zwart-wit-beelden schietend.

Leica Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH (2023)

Tegelijk met de Leica M11 Monochrome heeft Leica een nieuwe toplens gepresenteerd: de Leica Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH (2023), naar een iconisch ontwerp uit 1961. Benieuwd naar deze lens? Ik heb er een speciale pagina over waarop ik de reviews voor je bijhoud.

Leica M11 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica M11 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica M11 Monochrom op Kamera-express.nl >>

Leica kortingsactie bij CameraNU.nl€1400 korting op Leica SL2 kits!

Ontvang €1400 korting op geselecteerde kits van de Leica SL2 systeemcamera. Je profiteert van deze actie tot en met 31 maart 2024. Wees er snel bij en profiteer nu!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Leica M11 MonochromProfessionele reviewers over de Leica M11 Monochrom

De Leica M11 Monochrom: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Het antwoord op de vraag of de Leica M11 Monochrom z’n geld waard is, is volgens Chris (bekend van DPReview TV) “niet zwartwit”. Deze Leica levert volgens hem wat hij belooft als het gaat om uitstekende zwart-witbeelden, en dat moet zeker serieus worden genomen. “Met ongeveer $ 9.200 is het echter veel om te betalen voor een nicheproduct van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van nicheproducten.”
  Kijk je voorbij de betaalbaarheid, dan blijven volgens Chris nog andere belangrijke vragen over. Ben je absoluut in de ban van een voorliefde voor zwart-witbeelden? Dan is dit wellicht jouw camera. “Maar wie minder voelt dan volledige obsessie, moet waarschijnlijk ergens anders kijken. Is het aantrekkelijk om met een camera in meetzoekerstijl te fotograferen? Ik heb afstandsmeters jarenlang afgeprijsd als onhandig en beperkt.”
  Na al die jaren kan Chris echter wel degelijk waardering vinden voor het gebruik van meetzoekercamera’s. “Nu snap ik het. Bij het maken van opnamen met een afstandsmeter gaat het evenzeer om de gebruikservaring als om de beelden.”
  Met de M11 Monochrom vind je eindelijk groot plezier in het maken van een mooie foto met een eenvoudige camera, schrijft Chris. “Ik kan alleen maar uitleggen dat er zo min mogelijk tussen jou, de fotograaf, en het beeld zelf is. De M11 Monochrom is ook gewoon leuk om mee te fotograferen en lonend om te gebruiken. Als dit soort ervaring onbetaalbaar voor je klinkt, is de Monochrom misschien wel je nieuwe beste vriend.”
  Alternatieven zijn er ook. Zo biedt de eveneens nieuwe Pentax K-3 III Monochrome vergelijkbare voordelen op het gebied van beeldkwaliteit, zij het in een aps-c-sensorformaat. Hij is een stuk voordeliger. De Fujifilm X100V met zijn optische zoeker kan volgens Chris een vergelijkbare ervaring bieden “als een compacte en sexy begeleidende camera”. De vaste lens dwingt je om buiten de gebaande paden te denken voor de juiste foto's. Een specifieke zwart-witcamera is het niet, maar de Fuji biedt wel prachtige monochrome profielen.
  En dan is er nog de originele Leica M11. Die biedt dezelfde opname-ervaring terwijl je ook nog kleurenfoto's kunt schieten. “De veelzijdigheid van het maken van kleurenfoto's in vergelijking met de Monochrom zal het de meer populaire keuze maken, en veel fotografen zullen de voorkeur geven aan de verbeterde zwart-witbewerkingstools in nabewerkingssoftware.”li>
 • Leica M11 MonochromPcmag.com (Jim Fisher, full review): Waarom zou je een zwart-wit-camera kopen als je ook een gewone camera kunt kopen: daarmee kun je immers óók prachtige monochrome beelden schieten. Eén reden volgens Jim: de M11 Monochrom heeft zijn technische voordelen ten opzichte van kleurencamera's voor het schieten van zwart-wit-beelden. “Maar ik denk niet dat de meeste mensen die de camera willen, dat als eerste in hun hoofd zullen hebben. Een zwart-wit digitaal kan ertoe leiden dat je op zoek gaat naar verschillende composities, met een concentratie op het spel van licht en schaduw.”
  En wie deze Leica aantrekkelijk vindt, zal zeker de afstandsmeter waarderen. Die maakt hem tot een ouderwetse camera die tegenwoordig zeldzaam is. Maar dat wil niet zeggen dat de M11 Monochrom volledig anachronistisch is. Jim: “Zo biedt hij flink intern geheugen, opladen via USB-C, draadloze connectiviteit en een aanraakscherm van saffierglas, om nog maar te zwijgen van de full-frame 60MP-sensor. De M11 Monochrom ziet er misschien uit, voelt aan en werkt als een antiek, maar de technologie binnenin is dat allesbehalve.”
  De Monochrom is volgens Jim een net zo prettig en lonend fotogereedschap als de reguliere M11. Hij is natuurlijk minder veelzijdig, want je schiet geen kleurenbeelden. Toch heeft hij Jims hart gestolen. “Er is iets speciaals aan het gebruik van een M-camera, maar de Monochrom biedt een beetje extra, en doet nog meer om hem te onderscheiden van high-pixel, AI-aangedreven camera's zoals de Sony A7R V.”
  Kortom: de Leica M11 Monochrom combineert klassieke bedieningselementen en Duitse techniek met een zwart-wit digitale sensor die foto's maakt met een rijke toon en textuur. Het prijskaartje is wel heel hoog. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Leica M11 MonochromAmateurphotographer.com (Damien Demolder, full review): De Leica M11 Monochrom is volgens Damien een gespecialiseerde camera die niet iedereen zal aanspreken en ook zeker niet op iedereen is gericht. “De voor de hand liggende beperking – dat het alleen in zwart-wit opneemt – zal velen in verrukking brengen, maar zal voor nog meer geen zin hebben.”
  Damien zelf blijft ook in kleur schieten, maar “het idee van een mono-only camera is behoorlijk opwindend. Dat deze camera betere zwart-witfoto’s maakt dan welke camera dan ook die ik ooit heb gebruikt – en verreweg – maakt hem des te aantrekkelijker.” Belangrijkste barrière: het hoge prijskaartje. Maar voor wie het zich kan veroorloven “zal dit een machine blijken te zijn die jarenlang plezier zal brengen”.
  Wie een oudere M Monochrom heeft biedt de M11-versie genoeg reden om te upgraden. De grootste plus is niet alleen de hoge resolutie, maar vooral ook de veranderingen in de bediening, de verbeterde beeldkwaliteit en toevoegingen zoals de elektronische sluiter en lichtmeting. Alles te samen maken de M11 Monochrom een aanzienlijk betere camera dan de M10 Monochrom. Ook de uitgebreide gevoeligheid die infraroodopnamen gemakkelijk maakt, zal voor sommigen een echte aantrekkingskracht hebben.
  Enige wens van Damien: de camera heeft geen video, wat begrijpelijk is. “Maar het is ook jammer dat we niet kunnen profiteren van deze unieke look voor zowel bewegende als stilstaande beelden.” Maar al met al: de Leica M11 Monochrom is een volslagen unieke camera op de markt. “Als je het geld en het enthousiasme voor zwart-witfotografie hebt, zul je geen betere tool vinden.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Reddotforum.com (fotograaf en Leica-specialist David Farkas, full review): Net als zijn ‘kleurenbroer’, de Leica M11, bouwt de M11 Monochrom op alle mogelijke manieren voort op de successen van zijn voorganger, schrijft David. “Met behoud van het prachtige M-carrosserieontwerp met kleine verfijningen zoals de plaatsing van knoppen en belangrijkere zoals het weglaten van de bodemplaat, roept de M11 Monochrom nog steeds de iconische M-esthetiek op, terwijl hij verbetert op punten waar dat het meest logisch is.”
  De nieuwe 60-megapixel BSI CMOS-sensor is volgens David “een wonder”. “Hij zorgt voor ongeëvenaarde beeldkwaliteit in elke lichtsituatie met een ongelooflijk dynamisch bereik.” De verbeterde Maestro III-processor voelt responsief en pittig aan, schrijft David. Mooi is ook de nieuwe batterij met hoge capaciteit, waardoor je de hele dag op pad kunt. Dankzij de USB-C-poort kun je onderweg opladen of rechtstreeks naar een computer downloaden.
  Nog meer mooie features: het royale interne geheugen van 256 GB en de 3,68 MP OLED Visoflex 2 met elektronische stabilisatie die de live view opname-ervaring verbetert. En de lijst met verbeteringen en features is heel lang.
  Ondanks alle upgrades is de M11 Monochrom volgens David nog steeds een echte M Monochrom. “Iconisch ontwerp en gebruiksvriendelijk, zowel als traditionele afstandsmeter als als hoogwaardige live view spiegelloze camera. Fotografeer met de M11M op straat of binnenshuis bij weinig licht en hij zal je verwachtingen overtreffen. Laat hem los in het volle daglicht voor landschaps-, architectuur- of straatfotografie en de camera zal je wegblazen. Als zwart-witfotografie je passie is, is er gewoon geen betere tool beschikbaar dan de Leica M11 Monochrom.”
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Leica M11 Monochrom is volgens Gareth “een van 's werelds meest nichecamera's voor consumenten: een zwart-wit meetzoekercamera met alleen handmatige scherpstelling, die geen video kan opnemen en ook een coole $ 9000 kost.”
  Deze vermeende tekortkomingen zijn eigenlijk de grootste kracht, schrijft Gareth. Daardoor ga je elke opname die je maakt zorgvuldig overwegen. “De M11 Monochrom grijpt terug naar de gloriedagen van filmfotografie en is een van de leukste fotografie-ervaringen die ik in een tijdje heb gehad.”
  Een camera voor de massa is de Monochrom M11 natuurlijk niet. “Leica weet precies wie het specifieke publiek van deze camera is, en precies hoe ze hen kunnen plezieren, en voor die selecte groep is er goed nieuws, het is waarschijnlijk de beste versie van deze camera tot nu toe.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (James Abbott, full review): Leica is zeker een gedurfde camerafabrikant. De firma brengt enkele van de duurste camera's op de markt die toch veel van de functies en functionaliteit missen die we gewend zijn, schrijft James. “Ondanks zijn beperkte functionaliteit produceert de Leica M11 Monchrom een uitstekende beeldkwaliteit met een tactiele opname-ervaring die zo dicht mogelijk in de buurt komt van handmatig fotograferen met een analoge camera. En de ervaring is voortreffelijk.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Leica-camera's zijn volgens John prachtig gemaakt. Ze zijn solide, betrouwbaar en... duur. Ook al is er een veel voordeliger optie net op de markt (van Pentax), vermoed John dat Leica-gebruikers hun Leica Monochrom-camera met zijn unieke weergave zullen behouden.
  De kwaliteit van de beelden die je met de Leica tevoorschijn tovert, is voortreffelijk. En de monochrome weergave is volgens John heel bijzonder. “Het gebruik van een monochrome camera richt de creatieve geest beslist op een ander pad. Het kan een tijdje duren om opnieuw af te stemmen om hier het beste uit te halen, maar dan beginnen we er goed uit te zien in zwart-wit en verleggen we de gebruikelijke criteria voor kleurenfoto's.”
  De Leica M11 Monochrom is kortom “geweldig, klassiek spul en brengt de hoogste kwaliteit ooit in zwart-witfotografie, bij ISO-waarden waar filmgebruikers alleen maar van konden dromen. We bevelen hem sterk aan en voor sommigen is het wellicht een essentiële creatieve tool.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Leica M11 MonochromDpreview.com (Brendan Nystedt, initial impressions): Op het eerste gezicht doet Leica volgens Brendan wat het al meer dan tien jaar doet: varend op het succes van de reguliere M11 een versie maken met een sensor waarmee je alleen monochrome beelden kunt schieten. Niets nieuws toch?
  Voor Brendan zijn er maar weinig andere camera’s die de strijd aankunnen met Leica op het punt van de verbinding die dit merk biedt tussen fotograaf en camera. Dit is “een beleefde, discrete camera” die andere fullframe camera’s “ronduit onbeschoft” doen ogen.
  En al heeft de M11 Monochrom moderne hulpmiddelen voor scherpstelling aan boord die aantoonbaar superieur zijn, “de zoekerervaring is een groot deel van waar je voor betaalt bij Leica”. Hallo, dit is en blijft natuurlijk een meetzoekercamera. Dat maakt het een camera die niet voor iedereen is. En dan hebben we het nog niet gehad over het (on)aardige prijskaartje.
  Ondanks dat de camera een echte Leica-ervaring biedt, is de moderne bediening van topklasse, schrijft Brendan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het menu en het touchscreen. Maar Leica-fotografen duiken niet snel de menu’s in. Gelukkig: “Als je ervoor kiest, is het mogelijk om het in te stellen zoals je wilt en nooit meer naar het LCD-scherm aan de achterzijde te kijken.”
  Verlang je terug naar de tijd van de analoge filmpjes, dan is dit misschien wel jouw camera. Brendan: “Van alle digitale camera's in retrostijl komt de M11 Monochrom het dichtst in de buurt van de echte monochrome filmervaring, zowel bij het fotograferen als bij het maken van foto's.”
  Daarbij zijn beelden van deze speciale sensor ronduit fascinerend om te zien. “De vloeiende, natuurlijke gradaties en het behoud van fijne details zijn ongelooflijk. Zelfs donkere luchten met enkele subtiele wolken kwamen tot leven en zagen er diep en realistisch uit.” Ook is de mogelijkheid om chroma-ruis te ontwijken een hoogtepunt voor Brendan.
  En het ongelofelijk hoge prijskaartje? “Net als de Ferrari in ‘Ferris Bueller's Day Off’ is het een keuze. Als je de weloverwogen en directe manier van fotograferen kunt leren koesteren, is de Leica M11 Monochrom geweldig om te gebruiken.”
 • Theverge.com (Antonio G. Di Benedetto, first impressions): Antonio schrijft: “De M11 Monochrom heeft technische voordelen en voordelen die hem een voorsprong geven op het gebied van ISO-prestaties en beeldscherpte. Maar zijn grootste kracht is dat hij je een aantal beslissingen ontneemt. De wereld door zijn lens toont altijd en alleen maar zwart, wit en grijstinten. Als je vrijwillig met zo'n beperking leeft, kan het voelen alsof je carte blanche hebt om te smullen van je creativiteit. In veel opzichten heb ik het gevoel dat het de Leica is die het meest waard is om te bezitten als je maar één camera kunt kiezen.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, first impressions): Een 60MP-camera die alleen zwart-witbeelden produceert, lijkt voor velen misschien een gek idee, maar voor sommigen is het een droomcamera, schrijft Angela. “De Leica M11 Monochrome is zo uitgekleed als een digitale camera maar kan zijn, het betekent dat je je kan concentreren op de essentie van fotografie: belichting, scherpstelling, compositie en timing. Scherpstellen met een afstandsmeter is niet voor iedereen weggelegd, maar het valt niet te ontkennen dat de M11 Monochrome prachtige beelden kan produceren.”
 • Leica M11 MonochromThephoblographer.com (Chris Gampat, full review): Heb je de Leica M11 Monochrom nodig? vraagt Chris zich af. Om resoluut zelf te antwoorden: nee. “Ongetwijfeld kun je hetzelfde doen met een Fujifilm X Pro 3 ingesteld op Acros-modus. Maar je zou niet de veelzijdigheid van de RAW-bestanden van de M11 Monochrom krijgen omdat het een volformaat sensor is.”
  De Leica M11 Monochrom is volgens Chris voor een fotograaf die voornamelijk in zwart-wit fotografeert en die de vrijheid wil die die stijl van fotograferen je geeft. “En het zal je vooral op een heel andere manier aan het denken en fotograferen zetten. Ik ben dol op zwart-wit, maar ik fotografeer meestal persoonlijk in kleur. Dus ik reik dan liever naar de Leica M11.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De nieuwe Leica M11 is wat betreft vormgeving een uiterst consistente camera. Zet hem naast een analoge M en als eerste valt de cosmetische gelijkenis op, maar daar blijft het niet bij, onder de motorkap is hij wel degelijk geüpgraded. Nu keuze uit 3 RAW en JPG formaten: 60.3MB, 36.5MB & 18.4MB.
  Iedere keer ben ik prettig verrast dat Leica de camera zoveel meerwaarde geeft met behoud van de vertrouwde Leica vormgeving. Een camera voor puristen, liefhebbers die automatische scherpstelling niet als prioriteit zien. De essentie is dat fotograferen een beleving moet zijn waar alle aandacht ligt op pure fotografie met een minimum aan bedieningstoetsen en een maximum aan technologie.
  Met deze M11 heeft Leica anno 2022 een zeer goed doordachte systeem-camera neer gezet waarbij kwaliteit en degelijkheid op de eerste plaats staan.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Zwart wit op zijn best. Gewoon een geweldige mooie camera die je terug brengt naar het essentiële. Als je droomt in zwart wit is dit je camera. Wel wat moeilijker in gebruik dan de q2 monochrom maar dat maakt deel uit van het plezier van het hebben van zo’n camera.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • PetaPixel (Chris en Jordan, video-review): Een fraai beeld van de Leica M11 Monochrome krijg je als je de video bekijkt van Chris en Jordan. Heel veel informatie, heel veel beelden, en dat verpakt in een review waar je van smult.
  Benieuwd naar deze video-preview? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Leica M11 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica M11 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica M11 Monochrom op Kamera-express.nl >>

 

Leica M11 MonochromBelangrijkste kenmerken van de Leica M11 Monochrom

 • Unieke camera: zonder kleurenarray of laagdoorlaatfilter
 • Hoogste beeldkwaliteit: 60 megapixel fullframe zwart-wit BSI CMOS-sensor
 • Triple Resolution Technologie: 60, 36 of 18 megapixel output
 • Diepe zwart-wit-tonen: 14-bit kleurdiepte
 • Licht en schaduw: tot 15 stops dynamisch bereik
 • Zeer lichtgevoelig: ISO 125-200.000
 • Razendsnel: Leica Maestro III beeldprocessor aan boord
 • Grote EVF: 0.73x optische zoeker
 • Helder beeld: 2.95 inch 2.3 megapixel LCD-touchscreen
 • Elektronische sluiter, multi fieldmeting
 • Snel schieten: tot 4.5 beelden per seconde
 • Ruime opslag: 256GB intern geheugen én UHS-II SD-sleuf
 • Goed verbonden: wifi, USB Type-C en speciale FOTOS-app
 • Fraai gebouwd: met lichtgewicht aluminium bovenplaat

Leica M11 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica M11 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica M11 Monochrom op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel over de Leica M11 Monochrom

Chris en Jordan (voorheen DPReview TV) bieden weer een prachtige YouTube-review van de Leica M11 Monochrom (13:12 minuten). De reviewers maken een epische roadtrip naar Montana om Leica's nieuwste zwart-witcamera te testen. Je ontdekt waarom een zwart-witcamera eigenlijk heel logisch is. Tegelijk krijgen de vrienden het met elkaar aan de stok vanwege Chris' obsessie met vliegvissen.

Leica M11 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica M11 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica M11 Monochrom op Kamera-express.nl >>

 

The Art of Photography over de Leica M11 Monochrom

Bekijk een mooie YouTube-preview en first impressions van de Leica M11 Monochrom door The Art of Photography (11:18 minuten). Deze camera is gebaseerd op de Leica M11 en is alweer de vierde monochrome camera in the M-serie. En volgens de reviewer is het absoluut de beste versie. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Leica M11 Monochrom op CameraNU.nl >>

Leica M11 Monochrom op Cameraland.nl >>

Leica M11 Monochrom op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy