Leica M10-P: Henri Cartier-Bresson zou watertanden

Leica komt met een fantastisch nieuw model van de illustere en geliefde Leica M10: de Leica M10-P. De M10-P biedt alle technische voordelen van het Leica M-meetzoekersysteem. Het is echt een camera voor pure fotografen met een goedgevulde beurs. “De Leica M10-P biedt een ervaring als geen andere camera. Het gevoel, de bediening, de look: alles wat alleen een Leica M kan bieden.” Alle belangrijke reviews!

Leica M10-PSensor: fullframe | Resolutie: 24 megapixel | Lensvatting: Leica M | Beelden per seconde: 5 | Video: geen videofunctie | Scherm: touchscreen | Elektrische zoeker: ja | Afgedicht tegen stof/spatwater: ja | Gewicht body: 680gr | Release datum: september 2018 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 7.500 euro op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Leica M10-P op Cameraland.nl >>

Leica M10-P op Kamera-express.nl >>

Weinig camera, veel geld (=goed)

Het mooie van Leica M-camera’s: ze bieden weinig voor veel. Weinig mogelijkheden, veel euro’s. Maar wát Leica M biedt is wel van absolute topklasse. Terug naar de kern van fotografie, dat wil Leica met z’n M-serie. En deze nieuwe Leica M10-P is een schoolvoorbeeld van deze bijzondere filosofie.

Leica M10-PLeica M-filosofie

Ook de Leica M10-P is gericht op straatfotografen. Deze slanke systeemcamera is nog discreter dan de Leica M10 en focust nog meer op de meest essentiële camerafuncties. Hij belichaamt dus nog meer de Leica M-filosofie.

Bekijk ook mijn review van de Leica M10 >>

M-fotograaf Henri Cartier-Bresson

Ik vraag me af wat (straat)fotografen als Henri Cartier-Bresson, die al z’n wereldberoemde beelden met de analoge Leica M schoot, van deze nieuwe loot aan de M-tak zou vinden. Waarschijnlijk zou hij watertanden en hem in liefde omarmen.

Leica M10-P op Cameraland.nl >>

Leica M10-P op Kamera-express.nl >>

De highlights van de Panasonic LX100 Mark II:

 • Digitale meetzoeker systeemcamera
 • 24 megapixel fullframe CMOS-sensor
 • Maestro II beeldprocessor
 • ISO 100-50.000
 • Optische zoeker
 • Touchscreen LCD display
 • Messing constructie
 • Wifi-connectiviteit

Leica M10-PFluisterende sluiter

Een van de unieke kenmerken van de Leica M10-P is de fluisterstille sluiter. De stilste sluiter van alle M-camera’s. Daarmee kun je dus nog discreter fotograferen, een heel stuk discreter dan met de analoge M waarmee Cartier Bresson de straten afschuimde...

Ideaal voor discrete fotografie

Het vrijwel onhoorbare klikken van de sluiter maakt van de M10-P het ideale gereedschap voor de discrete fotograaf. Dat komt van pas op straat, maar ook voor het fotograferen bij klassieke concerten, in kerken of bij begrafenissen.

Minimalistisch design

De Leica M10-P richt zich op de meest essentiële functies van de fotografie. En het ontwerp past daar helemaal bij. Ook dat is onopvallend, minimalistisch. De M10-P is absoluut geen uitslover. Wat opvalt is het onopvallende. Zelfs het heerlijke Leica ‘red dot-logo’ op de voorkant mist. Alleen de naam Leica prijkt op de bovenplaat.

Smullen met je ogen

Die body is wel weer heerlijk om te zien. Zalig in z’n eenvoud. Pas als je er goed naar kijkt, besef je hoe mooi hij eigenlijk is. Smullen met je ogen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de metalen bescherming van de flitsschoen. En hoe die naadloos overgaat in het design van de bovenplaat. Daardoor vormt ook de bovenkant visueel een afgesloten geheel.

Oók een moderne camera

Ook al oogt de Leica M10-P bijzonder klassiek, toch is het ook zeker een moderne camera die voldoet aan alles wat veeleisende fotografen van een Leica M verwachten. Een nieuw snufje is de touchfunctie. Die biedt snelle controle over het ingestelde scherptevlak, in de Live-View- en weergavemodus.

Elektronische waterpas

Dankzij de touchfunctie heb je ook snelle toegang tot alle belangrijke menufuncties van de camera. Handig van de M10-P is de geïntegreerde elektronische waterpas. Daardoor kun je de camera perfect positioneren voor de beste composities.

Enorm dynamisch bereik

De opnieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor en de Maestro II beeldprocessor, leveren een hoge resolutie met een enorm dynamisch bereik. De camera heeft een hoge ISO-gevoeligheid van maximaal 50.000 en schiet 5 beelden per seconde bij continue opnames.

Grote optische zoeker

Ook de grote en heldere optische zoeker is uitstekend. Hij levert een vergroting van 0.73x. Daardoor kun je betere composities maken en nog nauwkeuriger scherpstellen.

Gebruiksvriendelijke camera

De camerabody is voorzien van een speciale ISO-draaischijf voor snelle aanpassingen, zelfs wanneer de camera uit staat. Het 3 inch LCD display heeft een Gorilla Glass cover om hem te beschermen tegen krassen en stoten.

Duurzaam & beresterk

De boven- en onderplaten maken de camera extra duurzaam en zijn gemaakt van messing. Het chassis is gemaakt van magnesiumlegering om een robuuste fysieke constructie te verkrijgen voor langdurig gebruik.

Verbonden met de wereld

De Leica M10-P is geen wereldvreemde camera. Hij heeft een wifi-module in huis. Daardoor deel je ook met deze klassieke schoonheid snel en draadloos je foto’s. En je kunt de M10-P koppelen aan je telefoon om hem op afstand te besturen.

Leica M10-P op Cameraland.nl >>

Leica M10-P op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Leica M10-P

De Leica M10-P: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Leica M10-PChip Fotomagazine over de Leica M10-P

Mooie intro van Chip Fotomagazine in het aprilnummer 2019: “Kleine uitrusting, grote prijs: de Leica M10-P koop je niet om zijn goede prijs-prestatiesverhouding. Maar waarom dan wel?” Goeie vraag!

De Leica M10-P heeft veel níet

De camera heeft allerlei features niet waar andere camera’s in dit segment juist mee pronken. Geen autofocus, geen video, geen ruime uitrusting. En dat voor dit zeer forse prijskaartje. “Dat klinkt niet best. En ook onze uiteindelijke beoordeling van 3,4 is geen lekker koopargument.”

Kwaliteitsgereedschap voor fotografen

En toch doet de Leica M10-P alles goed waar hij goed in wil zijn. Het is “een prijzig kwaliteitsgereedschap voor fotografen, niets meer en niets minder.” Aan het uiterlijk is ook sinds het debuut van de M3 niets meer veranderd. En dat is volgens de reviewer precies wat de fans willen. “Je kunt dus vandaag de dag nog steeds een stukje camerageschiedenis in je handen houden. Het voelt een beetje alsof je in de voetsporen treedt van iconden van de Leica M-fotografen, zoals Henri Cartier-Bresson, Nick Út of Elliot Erwitt.”

Stilste sluiter én touchscreen

Toch gaat ook Leica mee met z’n tijd. De M10-P heeft een aantal vernieuwingen gekregen ten opzichte van de M10. Zo heeft hij de stilste sluiter in een M-model tot nog toe: je hoort hem bijna niet. Belangrijker is het touchscreen met hoge resolutie op de achterkant. Navigeren door het menu of je focuspunt met één vingertip instellen is nu mogelijk.

Eersteklas beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is eersteklas, met scherpe, gedetailleerde foto’s tot in de hoge ISO-waarden. Ook de jpeg’s zijn goed, in tegenstelling tot die van de M10.

Stijlvolle M-look

In dng schieten blijft de voorkeur houden. Dan kun je het dynamische bereik van 13 stops ten volle benutten. De beeldkwaliteit is meer dan scherpte en dynamisch bereik. Met een M-lens erop schitteren de foto’s met de M10-P in stijlvolle M-look. “De enigszins warme kleur en het niet al te sterke contrast zijn uniek.”

De body is een monument

De body zelf is een monument. “De sterk afgeronde hoeken, het grote meetzoekervenster rechtsboven en de kwaliteitsmix van magnesium en kunstleer maken het zelfs van een afstand duidelijk dat dit een Leica is.” Daarnaast is de kunst die Leica toepast, die van: weglaten. Er zit niets overbodigs op de camera, alleen de belangrijkste knoppen en regelaars.

Een ervaring als geen andere camera

De prijs van de Leica M10-P ligt hoog. En dat geldt eveneens voor de prijs van de lenzen. Het is zeker geen camera voor iedereen. Maar de Leica M10-P biedt wel “een ervaring als geen andere camera. Het gevoel, de bediening, de look: alles wat alleen een Leica M kan bieden.”

Leica M10-P op Cameraland.nl >>

Leica M10-P op Kamera-express.nl >>

 

Leica M10-PAndere professionele reviewers over de Leica M10-P

 • Photographyblog.com (Amy Davies, full review): De Leica M10-P is een prachtige camera, gebouwd met grote precisie en ongelofelijk goed gemaakt. Ook de beelden die je ermee kunt schieten zijn schitterend. Maar goedkoop is hij natuurlijk niet. Dit is niet een camera die voor iedereen geschikt is. Het is echt een niche product.
  Het is wel een upgrade van de M10, maar revolutionair is het niet, meer een evolutie. Wel is de stillere sluiter een voordeel voor de straatfotograaf. Maar helemaal stil is hij nog niet. Als je echt de stilte zoekt, dan zijn er moderne sluiters die helemaal geen geluid maken. Verder moet je natuurlijk wel wennen aan de rangefinder (meetzoeker) die de M10-P is. Verwacht niet het gemak van autofocus, het is een geheel andere ervaring.
  Leica brengt wel moderne technieken en oude ideologieën samen in deze camera. Zo vind je er een mooi touchscreen op, waardoor fotograferen wel makkelijker wordt. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren. Beeldkwaliteit en design: 5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Phil Hall en Matt Golowczynski, full review): Een camera uit de Leica M-serie is volgens de reviewers iets wat je direct afwijst, wijzend op alle voordelen van een DSLR of systeemcamera voor de helft (of een kwart) van de prijs. Of iets waar je je hele fotografische leven achteraan jaagt.
  Als het laatste het geval is, dan zul je verliefd worden op de Leica M10-P. Als variant op de M10 is hij niet dramatisch anders, afgezien van de stillere sluiter, het touchscreen en wat cosmetische wijzigingen. Toch betaal je flink wat meer dan voor de M10. Je zult moeten besluiten of dit een luxe is die je (voor jezelf) kunt rechtvaardigen. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Leica M10-P is op alle mogelijke manieren een geweldige camera. Maar volgens de reviewer had Leica deze camera meer upgrades moeten geven. Canon, Nikon en Sony hebben allemaal zeer goede output bij hoge ISO-waarden en hebben veelzijdige raw-bestanden. Die aspecten missen nu bij de Leica M10-P. Wel mooi is dat hij ten opzichte van de Leica M10 een stillere mechanische sluiter heeft. Dat is beter voor bruiloften, events en dergelijke.
  Als je puur kijkt naar de prijs/kwaliteit, haal je meer uit een Sony A7R III dan uit een Leica M10-P. Alleen al als je kijkt naar de weersbestendigheid, is de Sony de betere camera. Daarnaast heb je met Sony een geweldige videocamera, beeldstabilisatie, heel veel resolutie, een geweldige output bij hoge ISO’s, zeer veel details, een kleinere en lichtere body, en de mogelijkheid om M-mount lenzen te gebruiken met een adapter. De Leica M10-P gebruik je op een andere manier, en de mechanische sluiter is stiller. Maar de Sony heeft een ‘stille sluiter-optie’.
  Hoe dan ook zou de reviewer voor de Sony gaan. Persoonlijk kiest hij eerder de Leica M9, die een unieke sensor heeft, met een output die eruitziet als chrome-film. En hoewel de Leica M10-P geweldige beeldkwaliteit biedt, is deze niet uniek genoeg om deze reviewer tevreden te stellen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Leica M10 leek een significante upgrade van de Typ 240. De M10-P is niet bedoeld als upgrade van de M10 maar als een alternatief. Doelgroep: Leica-fotografen die een zeer gestroomlijnde en discrete camera willen. Ze zullen verzot zijn op deze M10-P, evenals op de beelden van hoge kwaliteit die deze camera produceert.
  Deze fotografen zullen verrast zijn door het touchscreen, maar Leica beweegt al een tijdje in deze richting. Een stap in de goede richting, wat reviewer Nicholson betreft. Nog beter was het geweest als het scherm kantelbaar zou zijn, in haar opinie.
  Leica zal dat niet hebben ingebouwd omdat de firma vermoedt dat dat een stap te ver zou zijn voor de echte Leica M-fans. Wel jammer, want de combinatie van touch-bediening en Live View maakt de M-serie veel toegankelijker voor nieuwe fotografen, fotografen die nog nooit een Leica hebben overwogen.
  Handmatig focussen is iets waartegen Nicholson geen bezwaar heeft, maar meetzoeker-focussen heeft wel nadelen volgens haar. Vooral met donkere onderwerpen of onderwerpen met weinig contrast is het tricky. “You’re forever trying to find a distinct edge to work with. It’s far easier to use the Live View image, especially with the magnified view.”
  Nicholson raadt sterk aan om bij de M10-P direct de Visoflex elektronische zoeker aan te schaffen. Dat maakt de camera veel plezieriger in het gebruik en biedt veel grotere kans op scherpe beelden. Bekijk de Leica Visoflex (Typ 020) elektronische zoeker op CameraNU.nl >>
 • Leica-fotograaf Jonathan Slack: De Leica M10-P is veel meer dan een lekker ding. Hij heeft een aantal echte voordelen boven de M10. Maar moet je upgraden als je al een M10 in bezit hebt? Dat is geen simpele vraag. “I've really enjoyed using the touch screen and the quieter shutter makes one feel a great deal less obtrusive when shooting in quiet environments (not that I ever felt the M10 shutter noise was disturbing subjects!).”
  Veel mensen dachten dat de M10 de ultieme M-camera was, en dat Leica het lastig zou krijgen om hem te verbeteren zonder compromissen te sluiten die de kernwaarden van de Leica zouden aantasten. De reviewer feliciteert Leica met het sterk verbeteren van de M10 zonder welk compromis dan ook te hoeven sluiten.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Pcmag is een van de eerste sites met een mooie review. De reviewer vindt dat je niet heel veel extra’s krijgt ten opzichte van de Leica M, terwijl je er wel dieper voor in de buidel moet tasten. Wat je extra krijgt: een meer discrete, klassieke camera, een touchscreen en een zeer veel stillere sluiter. “At first I was a little skeptical on the usefulness of the touch interface, but I found it came in handy both when making photos and reviewing them.”
  Hij constateert dat Leica z’n meetzoeker-serie blijft ontwikkelen. Leica blijft dus trouw aan z’n afkomst. En het laat zien dat er genoeg fotografen zijn die van dit type camera houden. Een camera zonder de poeha van enorme aantallen megapixels, fancy features en autofocus.
  De M10-P ziet er meer uit als een klassieke Leica uit de jaren 60 van de vorige eeuw dan de standaard editie van de M10. Voor sommige fotografen is dat genoeg om de prijs te rechtvaardigen. Voor de reviewer is de grootste update niet het uiterlijk of het touchscreen, maar de nieuwe, stille sluiter. “It not truly silent, but it's quiet enough to blend into the hum of background noise, which goes a long way to making you a silent observer when creating images.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Trustedreviews.com (eerste indruk): De M10-P zal nooit de bestsellerlijsten halen, maar het is een aanlokkelijke camera voor straatfotografen met een gevulde beurs die handmatige bediening en een ongelofelijke bouwkwaliteit op waarde kunnen schatten. De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de M10: een stillere sluiter en een touchscreen. Subtiele knikjes naar de voordelen van moderne technologie die de fans van de M-serie zeker niet zullen afschrikken. Maar om nou te zeggen dat je moet upgraden als je de M10 al in huis hebt, dat zou te veel gezegd zijn.
  Leica is altijd een merk geweest met een niche publiek. Omdat de M10-P een rangefinder camera is met handmatige focus, en die niche wordt nog kleiner. Maar tocht, als je het geld hebt en je weet wat je wilt, dan is de M10-P waarschijnlijk een zeer, zeer begerenswaardige camera. De reviewer wil er wel een stuk of twee...

Leica M10-P op Cameraland.nl >>

Leica M10-P op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Leica M10-P

 • Digitale meetzoeker systeemcamera
 • 24 megapixel fullframe CMOS-sensor
 • Maestro II beeldprocessor
 • ISO 100-50.000
 • Optische zoeker
 • Touchscreen LCD display
 • Messing constructie
 • Wifi-connectiviteit
 • De stilste sluiter ooit in een Leica M camera
 • Geïntegreerde elektronische waterpas

Leica M10-P op Cameraland.nl >>

Leica M10-P op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy