Leica M10: de legende herleeft

Beroemde fotografen als Henri Cartier-Bresson schoten met hun Leica M-camera vele prijswinnende beelden. De jongste telg van de legendarische Leica M-serie is ingeslagen als een bom. Deze Leica M10 is de allerbeste systeemcamera voor straatfotografen. Alle belangrijke reviews!

Mijn review van de nieuwe Leica M11 >>

Leica M10Sensor: fullframe | Resolutie: 24 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Video: geen videofunctie | Display: vast, geen touchscreen | Elektrische zoeker: ja | Afgedicht tegen stof/spatwater: ja | Gewicht: 660gr | Frankwandelt-rating 95/100 | Niet meer verkrijgbaar | Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl

Van Henri Cartier-Bresson tot Steve McCurry

De Leica M10 is een systeemcamera die bedoeld is voor professionele fotografen. Een bijzondere camera met een illustere rij voorgangers. De Leica M-serie, daar kleeft de naam aan van Henri Cartier-Bresson, medeoprichter van het roemruchte fotocollectief Magnum. En van hedendaagse grootheden als celebrity-fotografe Annie Leibowitz en de Amerikaan Steve McCurry. Al deze fotografen zwoeren bij hun Leica M. En ze schoten er hun prijswinnende beelden mee.

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

Uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit

Die beroemdheid van z'n gebruikers straalt ook af op de allernieuwste Leica M: de M10. Volgens veel reviewers is dit de allerbeste ‘M’ tot nog toe. Het is een camera met een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit. Alle specs van de camera zijn daarop gericht. Alles wat niet in dienst staat van het schieten van uitzonderlijke foto's is achterwege gelaten. Zoals een kantelbaar touchscreen of video. Let wel: je kunt geen video schieten met deze systeemcamera. Geen 4k, geen Full HD, niets.

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

Leica M10Geliefd bij straatfotografen

Sinds jaar en dag is het kenmerk van de Leica M-serie: de mechanische en optische superioriteit van de camera's. De toestellen – ook wel meetzoekers genoemd vanwege hun manier van scherpstellen – zijn compact en licht. Ze vallen niet op en ze werken nagenoeg geluidloos. Daarom zijn ze ook zo geliefd bij straatfotografen.

Fotograaf van het beslissende moment

Henri Cartier-Bresson kon er ongemerkt z'n iconische beelden mee schieten, die zonder uitzondering 'in één keer raak' waren. Hij wordt ook wel de 'fotograaf van het beslissende moment' genoemd. Precies op het juiste moment afdrukken – geen milliseconde te vroeg, geen milliseconde te laat. Z'n (analoge) Leica met 50mm objectief liet hem nooit in de steek.

Leica M10 Uitzonderlijk scherp en contrastrijk

Terug naar de hypermoderne digitale Leica M10. Aan boord zijn een 24 megapixel fullframe sensor en de zeer krachtige Maestro II processor. Die garandeert dat fotografen zelfs de snelst bewegende onderwerpen niet meer zullen missen en dat de camera ook direct reageert op iedere camera-instelling. De foto's die uit de camera rollen zijn uiteraard uitzonderlijk scherp en contrastrijk. Ze zijn bijzonder rijk aan details en ze hebben een indrukwekkend dynamisch bereik.

Mooie snelheid voor een fullframe

Dankzij een buffergeheugen van 2 gigabyte is het mogelijk maximaal 5 foto's per seconde te maken op volledige resolutie. Geen snelheidsmonster, maar een mooie snelheid voor een fullframe is het wel. Vergelijk de snelle Canon 5D mark IV: die schiet 7 beelden per seconde.

Ingebouwde wifi

En met de ingebouwde wifi kun je vervolgens de foto's eenvoudig overzetten naar je smartphone of de camera op afstand bedienen. Ja ja, Leica is op dit punt zeker met z'n tijd meegegaan.

Speciaal ontwikkelde sensor

Het belangrijkste onderdeel van de Leica M10 is de speciaal voor deze camera ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor. De unieke pixel- en micro-lensstructuur zorgen ervoor dat er meer licht op de sensor valt. De glazen afdekplaat van de sensor werkt als een infrarood ‘cut-off filter’ en voorkomt zo ongewenste breking van het licht door extra lagen glas.

Leica M10 Geen low-pass filter: uitzonderlijk scherp

Veel moderne camera's doen het tegenwoordig: het weglaten van een low-pass filter. Zo ook de Leica M10. Mede daardoor zijn de foto's uitzonderlijk scherp. Dit zorgt voor beduidend betere opnames, vooral bij gebruik van groothoekobjectieven en zeer lichtsterke objectieven.

Uitstekende beelden bij weinig licht

Dankzij het ontwerp van de sensor is het ISO-bereik ook aanzienlijk uitgebreid. De waarde is instelbaar van ISO 100 tot 50.000 met een aanzienlijk verbeterde ruisverhouding bij hogere ISO-waardes. De Leica M10 opent een geheel nieuw gebied aan fotografiemogelijkheden en levert een uitzonderlijke beeldkwaliteit, zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden.

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

Rangefinder camera

De Leica M10 is een zogeheten 'rangefinder camera'. In het Nederlands: meetzoekercamera. Dat heeft te maken met de manier van scherpstellen, die anders werkt dan die van een spiegelreflex of systeemcamera. Je kijkt niet door middel van een spiegel of een optische zoeker maar door een venstertje op de camera naar de werkelijkheid. En je stelt scherp via dat venster. Uitleggen hoe dat precies werkt voert te ver voor dit artikel. Wil je het naadje van de kous weten, google dan even op ‘meetzoekercamera wiki’.

Beter zicht, ook voor brildragers

In de M10 is deze rangefinder-techniek verder geoptimaliseerd. Zo is het zichtveld met 30 procent vergroot en is de vergrotingsfactor verhoogd naar 0.73x. De eye-relief – de optimale afstand van het oog tot de zoeker – is ook flink vergroot. Daardoor is deze zoeker veel comfortabeler voor brildragers. Naast de optische zoeker is de camera uitgerust met een 3 inch LCD-scherm voor Live View-compositie en het beoordelen van je opnames.

Leica M10 Minimalistisch ontwerp: simpel & overzichtelijk

Leica heeft voor z'n M-serie altijd gestreefd naar een minimalistisch ontwerp: alleen díe knoppen en menu's bieden die nodig zijn voor het schieten van de perfecte foto. Dat principe is in de Leica M10 nog verder doorgevoerd. Zo vind je op de achterzijde een joystick en 3 knoppen voor Play, Live View en Menu. Niets meer en niets minder. Hierdoor is de camera simpel en overzichtelijk gehouden, met een uiterst intuïtieve bediening.

Zeer robuuste camera

De M10 is ook zeer robuust uitgevoerd. De onderdelen zijn vervaardigd uit massief messing, de behuizing volledig uit magnesium legering en het krasbestendige Corning Gorilla Glass. Verder is de behuizing voorzien van speciale rubberen afdichtingen tegen vocht en stof waardoor je de camera gerust tijdens een regenbuitje kunt gebruiken.

Fotograferen: spirituele ervaring

Al met al is de Leica M10 een camera om van te houden. Of zoals een van de reviewers het uitdrukt: fotograferen met de Leica M is bijna een spirituele ervaring. Overdreven? Lees wat de reviewers erover zeggen.

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

Update: opvolger Leica M11!

De Leica M10 is niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is er nu een geweldige opvolger: de Leica M11, met een geweldige 60 megapixel sensor. Alles aan deze nieuwe meetzoekercamera is beter en sneller. Benieuwd naar deze ultieme camera voor straatfotografen?

Mijn review van de Leica M11 >>

Leica M11 op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Leica M10

De Leica M10: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder staan de kernpunten van alle serieuze reviews van de Leica M10.

 

Leica M10 Digifoto Pro over de Leica M10

“Er zijn maar weinig écht iconische camera’s”, zo start reviewer Jasper van Bladel van fototijdschrift Digifoto Pro (2017 nr. 5) zijn uitgebreide en zeer lezenswaardige review. “De Leica meetzoeker is er daar één van.” Digifoto Pro ging op pad met deze nieuwste digitale Leica. “Is dit de ultieme digitale M?” Het antwoord staat onderaan dit stukje...

Leica M10 geeft glans aan je dag

Van Bladel begint z’n review door stil te staan bij de speciale kwaliteiten van de Leica M. “Fotograferen met een Leica is iets bijzonders. Niet alleen is een Leica een redelijk zeldzame camera, ook het idee en het gevoel met een exclusief stukje techniek en historie op pad bent geven je onbewust toch een bijzonder gevoel. Grappig om te zien dat andere mensen (...) zien dat je met een bijzondere camera rondloopt.” Dat draagt volgens Van Bladel onbewust bij aan het gevoel iets exclusiefs in handen te hebben. “Kortom: de Leica M10 geeft je dag gewoon een beetje extra glans.”

Meetzoeker: voordelen voor straatfotografen

Ook gaat Van Bladel uitgebreid in op het bijzondere van een meetzoekercamera. Niet voor iedereen weggelegd, maar je went er snel aan, en voor straatfotografen biedt het vele voordelen. Heel leuk allemaal, maar het belangrijkste: presteert de M10 ook goed?

Groot dynamisch bereik

De beeldkwaliteit is in ieder geval geweldig en de foto’s die uit de M10 komen zijn heel bijzonder. Ook is het dynamisch bereik erg groot. “Tijdens onze test deed de M10 het in de schaduwdynamiek bijna een stop beter dan een Nikon D800E, en daarmee scoort de camera werkelijk uitstekend. Iets dergelijks geldt voor de hoge ISO-waarden.” De dynamiek in de lichten is daarentegen weer wat minder. “De sensor is duidelijk afgestemd op het gebruik in reportagesituaties en dat is voor de M10 een uitstekende keuze.”

Geluisterd naar de klanten

Leica heeft bij de ontwikkeling van de M10 volgens Van Bladel goed geluisterd naar de wensen van hun klanten, want de M10 is op verschillende punten de ideale M. “Zo zijn de maten aangepast en ‘voelt’ de M10 als een klassieke Leica.” Ook zijn handige bedieningselementen toegevoegd, zoals liveview en focus peaking.

Platina Award voor de ultieme digitale M

Verder constateert Van Bladel dat Leica de zaken die goed waren uit de M (Typ 240) meegenomen naar de M10 en andere functies weggelaten (zoals de videofunctie). “De M10 voelt daardoor als de ultieme digitale M met desgewenst een klassiek of een ultramodern karakter. Maar hoe je hem ook gebruikt, het speciale Leica-gevoel is altijd aanwezig.” Digifoto Pro kent de allerhoogste onderscheiding toe: Platina Award.

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

 

Leica M10 Chip Fotomagazine over de Leica M10

“Zie je het ronde rode logo van Leica, dan weet je dat je met een luxeproduct te maken hebt”, schrijft reviewer Ton Heijen van Chip Fotomagazine in het julinummer 2017. Eentje die in combinatie met een objectief net zoveel kost als een auto. Waarom is dat zo?, vraagt Heijen zich af.

Met kloppend hart

Dat rode logo doet het hart van menig fotograaf sneller kloppen. “Dit element geeft aan dat je niet te maken hebt met een Japans massaproduct maar met handgemaakte luxe Duitse degelijkheid.” Heijen vergelijkt het met Japanse kwartshorloges versus een Zwitsers mechanisch uurwerk in een dure Rolex.

Precisiegereedschap

Een mooie vergelijking, want ook de M10 is gebouwd als een degelijk stuk precisiegereedschap. Dat merk je zodra je er in de praktijk mee werkt, aldus Heijen. Je voelt direct dat je iets bijzonders in handen hebt.

Ontzettend scherp en gedetailleerd

Maar heeft de Leica – behalve z’n mooie en bijzondere uiterlijk – ook kwaliteit te bieden? Zeker weten. “Tot iso 6.400 zijn de foto’s ontzettend scherp en gedetailleerd. Dat geldt eigenlijk ook nog bij iso 12.500, maar dan neemt de ruis wel toe.”

Betere sensor, dynamisch bereik & meetzoeker

Ten opzichte van z’n voorganger is de fullframe sensor ‘net wat beter’ en het dynamisch bereik is groter. “Ook de meetzoeker is flink verbeterd. Met een vergroting van 0.73x zie je dertig procent meer dan bij de vorige Leica M.”

Speciaal buitenbeentje

Een vergelijking met andere fullframecamera’s is eigenlijk niet te maken. De Leica is echt een superspeciaal buitenbeentje. Hij heeft geen video aan boord, en de snelheid is (vanwege de meetzoeker) zeer beperkt. Daarom scoort hij heel laag op deze punten en is het testoordeel van Chip ‘matig’. “De resultaten van de test in ons lab doen de camera eigenlijk geen recht, maar voor een eerlijke vergelijking met andere apparaten moeten we toch alle scores netjes benoemen.”

Prachtig stuk techniek

Dus door die matige score moet je je niet laten tegenhouden, aldus Chip Fotomagazine. “De aanschaf van een Leica is niet altijd een rationele overweging. Ook hier zien we parallellen met een duur Zwitsers horloge.” Dat zie je terug in de prijs met objectief. “Voor het totaalbedrag kun je ook een kleine nieuwe auto kopen. Maar dan heb je niet zo’n fascinerend en prachtig afgewerkt stuk techniek in handen.”

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

 

Leica M10 Fotograaf en reviewer Ashwin Rao over de Leica M10

Een zeer lezenswaardige review van de Leica M10 is te vinden op de reviewsite Stevehuffphoto, van de hand van Ashwin Rao, Leica-fotograaf sinds jaar en dag. Hij schoot 2000 beelden met de nieuwe Leica M10 en kan hem goed vergelijken met eerdere Leica's, ook uit het analoge tijdperk. De titel van z’n review: 'The return of the rangefinder'.

Zwaar aanbevolen

Ashwin heeft de Leica M10 in zoveel mogelijk verschillende situaties, en onder alle mogelijke (weers)omstandigheden gebruikt. Zijn conclusie na 2 weken intensief fotograferen: “The camera has held up exceedingly well, and it’s performed more consistently than any prior Leica to date. Thus, I give the Leica M10 my HIGHEST recommendation. Buy this camera with confidence.”

Analoge fotografen: stap nú over

Ook voor analoge fotografen die nog steeds huiverig zijn om aan een digitale camera te beginnen, is dit hét moment, aldus Ashwin. “If you have been away from Leica for some time, this is the camera to come back to. If you are the film shooter who’s been waiting for the right camera for which to enter the digital fray, the Leica M10 is the camera for you. It does so much right, and so little wrong.”

Een plezier in gebruik

Het review van Ashwin is zeer uitvoerig. Ik kan niet anders dan de hoofdpunten weergeven. Eerst de voordelen. Het formaat en de bediening zijn volgens Ashwin helemaal top. “The camera is absolutely a pleasure to hold in hand and is confidently built. Just handling the camera will instill the owner with a pride of ownership. Kudos, Leica!”

Gloednieuwe sensor: topprestaties

Ook de prestaties van de gloednieuwe sensor zijn zeer goed. “The Leica M10’s sensor is Leica’s highest performing, most mature sensor to date. Images come with accurate color and plenty of pop. M9 fans, rejoice. This is the upgrade you have been waiting for. For you M240 shooters, consider this upgrade if you desire more accurate color reproduction.”

Focussen op het essentiële

Het simpele ontwerp van de Leica M10 kan zeker ook de goedkeuring van Ashwin wegdragen. “The new layout focuses on essentials and gets out of the way.” Zo moest ook video het veld ruimen, en dat is geen gemis. “Yes, I consider this an upgrade. If you want video, buy an SL.”

Minpunten van de Leica M10

Minpunten zijn er ook bij de M10. Geen enkele camera is perfect, dus ook deze Leica niet. Zo is het dynamisch bereik fabelachtig, en kun je zeer veel informatie uit diepe schaduwpartijen terughalen. Maar de highlights, de lichte partijen, zijn minder goed. “I’ll be frank. This is the biggest issue with the camera, but it’s still a minor issue. One should be aware to underexposure.”

Korte accuduur

Verder zijn er nog wat kleinere minpunten, zoals een korte accuduur, het feit dat de Leica een beetje glad kan zijn (en je hem, hoe robuust ook, beter niet op de tegels kunt laten stuiteren), en de wat oudere elektronische zoeker.

Beste camera van dit moment?

Al met al is het een topcamera, een van de beste camera's van dit moment. “Ultimately it’s the sum of many small improvements that makes the Leica M10 such a pleasure to use. The sum of these changes adds up to more than each individual change.”

Een verlengstuk van je persoonlijkheid

Mocht je besluiten de Leica M10 aan te schaffen, en je hebt nooit eerder met Leica geschoten, dan waarschuwt Ashwin voor een ernstige verknochtheid aan deze camera. “The Leica M10 is a great camera, and you will be a proud owner once you have your own. I remember first shooting with the Leica M6, and soon thereafter with a Leica M8. The experience is, to say the least, a deeply emotional, almost spiritual experience. The Leica photographer can quickly become attached to his or her camera, which soon becomes an extension of his or her own personality.” Je bent gewaarschuwd...

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

 

Leica M10 Leica M10: andere reviews

Hieronder staan andere reviews van de Leica M10 op een rij.

First impressions Dpreview.com van de Leica M10

Een volledige review van top reviewsite DPreview laat nog op zich wachten, maar ze bieden wel al een ‘first impression’. En die is buitengewoon lovend. “The Leica M10 represents an impressive melding of the classic and the very modern. It’s the first digital M-series camera that I’ve used which doesn’t feel like a slightly self-indulgent compromise. It’s discreet (much more so than previous models like the M9), and its 24MP sensor is capable of excellent results. Live view is available for those times when rangefinder focusing (or framing) isn’t precise enough and the camera’s simplified menu system keeps my attention focused where it should be - on taking pictures.”

Beste M-serie camera aller tijden

DPreview reserveert z’n eindoordeel uiteraard voor het volledige review. Maar voor nu is reviewer Barney Britton vol vertrouwen dat de M10 de meest aantrekkelijke en beste meetzoekercamera is die Leica ooit heeft geproduceerd. “The days of LIFE magazine, when journalists like Larry Burrows, Dicky Chapelle, Sean Flynn and Dana Stone would chopper off into the jungles of Vietnam with a brace of M3s around their necks are over, but I like to think that at the very least, those great photographers would be able to pick up an M10, use it, and recognize it as a continuation of the film rangefinders that they carried. In other words, as a tool, not an expensive toy.”

Photographyblog over de Leica M10

De Leica M10 is de meest analoge digitale M-series camera ooit, aldus reviewer Mark Goldstein van Photographyblog. Het is een huwelijk tussen “the classic look and feel of past M film cameras with a select number of modern, digital features.” De Leica M10 zal een niche camera blijven. Al is het alleen maar omdat je er geen video's mee kunt schieten. Maar dat is ook dat Leica zelf toegeeft. maar: “the addition of wi-fi connectivity, faster continuous shooting, a better viewfinder and a dedicated ISO dial also make the M10 the best digital M-series camera ever.”

Beeldkwaliteit is excellent

De beeldkwaliteit die de nieuwe 24 megapixel sensor en de nieuwe beeldprocessor bieden is “excellent, with lovely colour rendition, bags of detail thanks to the full-frame sensor and no optical low-pass filter, and good noise performance from ISO100-3200, with the faster ISO settings proving usable too if you don't mind a bit of film-like grain (and who doesn't?).”

Highly Recommended

Al met al moet je de Leica M10 niet over het hoofd zien als je de voorkeur hebt voor een handmatige benadering van je fotografie. Waarbij ten opzichte van de voorganger de snelheid verhoogd is, de bediening verbeterd is en verbondenheid met smartphone is toegevoegd. “While it probably won't win over too many new converts to the M-system way of thinking, the new Leica M10 should surely please all of the current Leica M disciples...” Eindoordeel: Highly Recommended.

Amateurphotographer over de Leica M10

Reviewer Michael Topham van Amateurphotographer had nogal wat kritiek op de voorganger van de M10: de Leica M Typ 240. Daarmee had Leica volgens hem niet goed begrepen wat Leica-gebruikers echt willen van een nieuwe telg van de M-serie. “We felt the compromises that were made, combined with the technology it added, spoiled the experience of using a rangefinder.” Met de M10 is Leica teruggekeerd naar z'n kern: het bieden van een camera voor pure fotografie. “Leica has developed a camera that goes back to its roots and focus on the special bond that should be created between a stills photographer and their camera.”

Verliefd op de Leica M10

En om het heel duidelijk te zeggen: “Though it won’t satisfy all photographers tastes and requirements, those who are familiar with Leica’s rangefinders will immediately fall in love with the M10.” Niet voor iedereen, want je moet bijvoorbeeld handmatig scherpstellen, en dat vraagt tijd en finesse “but this immerses you in the moment and makes you analyse a scene or subject carefully before you capture it.” Ook het 'handgevoel' van de Leica M10 is weer als vanouds. De camera is “less bulky and it feels much like a traditional analog M-series camera in the hand.” Voeg daarbij het sterke dynamische bereik, de indrukwekkende detaillering in de beelden en de excellente ruisprestaties bij hoge ISO's “and we’re presented with an image quality performance that Leica M-system users have deserved for a long time”.

Een exceptioneel goede camera

Er zijn ook minpunten, aldus reviewer Michael Topham. De accuduur is teruggelopen, er is slechts 1 sleuf voor SD-cards en de optionele elektronische zoeker is niet heel robuust. Maar: “These minor points aside, it’s an exceptional camera and very enjoyable one to carry over your shoulder and use for the purposes it is made. Unlike many of today’s releases, the Leica M10 is not an example of the direction cameras are heading in the future. What it is, is a celebration of the past – something Leica has executed magnificently.”

Ephotozine over de Leica M10

Volgens reviewsite Ephotozine is de Leica M10 de “most refined Leica M digital rangefinder yet”. Deze camera heeft de exceptioneel goede bouwkwaliteit die je mag verwachten van Leica, waardoor je met de M10 onder alle weersomstandigheden kan schieten. De M10 is een snellere schieter, heeft verbeterde ISO-prestaties, en is in staat tot extreem scherpe opnamen.

Exceptionele beeldkwaliteit

De body is bovendien zo compact en klein als de originele analoge Leica's waren. Minpunt is de kleinere accu, waardoor je sneller moet opladen. Voor sommige fotografen zal het teleurstellend zijn dat er geen videomogelijkheden aan boord zijn “but for most Leica shooters, this may not be of concern”. Als je een ruime portemonnee hebt, en fotograferen met een Leica past bij jouw stijl “then the Leica M10 is likely to reward you with exceptional quality images for many years to come”.

Techradar over de Leica M10

Reviewsite Techradar constateert terecht dat de Leica M nooit een camera voor de massa zal zijn. En het zou gek zijn om Leica te bekritiseren omdat de wijzigingen van de M10 ten opzichte van z'n voorganger relatief bescheiden zijn. “For Leica and its many fans, the Leica M is already just about as good as a camera of this type can get, so any changes have to be small, incremental and very carefully thought through.”

Indrukwekkende upgrade

Met dat in gedachten is de M10 niets minder dan een “impressive upgrade. A higher resolution sensor might have been nice but, that aside, the thinner body, bigger viewfinder and higher ISO range are all really worthwhile.”

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Leica M10

 • 24 megapixel fullframe sensor
 • Leica Maestro II beeldprocessor
 • 3 inch beeldscherm met Gorilla glas
 • 5 beelden per seconde
 • Compatibel met M-mount objectieven
 • Magnesiumlegering body met messing bovenplaat
 • Weer- en stofbestendige constructie

Opvolger Leica M11 op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy