Leica M10-D: de meest analoge digitale systeemcamera

Leica blijft maar juweeltjes produceren in het segment ‘meetzoekercamera’. Na de Leica M10 en M10-P is er nu de Leica M10-D. Deze nieuwe loot moet de analoge fotografiebeleving naar de wereld van de digitale fotografie brengen. “Wie gewend is aan Leica’s rangefinder-camera’s zal op slag verliefd worden op deze M10-D.” Alle belangrijke reviews!

Leica M10-DSensor: fullframe | Resolutie: 24 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Video: geen video | Scherm: geen display | Gewicht body: 680gr | Release datum: december 2018 | Frankwandelt-rating 95/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Alternatief M10-P op CameraNU.nl >>

Alternatief M10-P op Cameraland.nl >>

Alternatief M10-P op Kamera-express.nl >>

De basis van de fotografie

Nóg meer terug naar de basis van de fotografie. Nog minder afleiding van waar het bij pure fotografie om gaat: unieke beelden schieten van de allerhoogste kwaliteit. Dat wil Leica met de Leica M10-D systeemcamera. Deze digitale meetzoekercamera moet fotografen de meest ‘analoge ervaring’ bieden van alle digitale camera’s.

Geen display achterop

Alles moet wijken voor dat doel. En dus heeft deze Leica M10-D geen display achterop. In plaats daarvan zit er een opvallende en mechanische draaiknop voor belichtingscompensatie. Plus een geïntegreerde uitklapbare duimsteun voor extra stabiliteit. Die duimsteun heeft wel wat weg van de filmtransport- en sluiterspanhendel van de analoge Leica M-camera’s.

Extreem stille sluiter

Ander uniek kenmerk van de Leica M10-D: de extreem stille sluiter. Hij heeft samen met de Leica M10-P de stilste ontspanner van alle M-camera’s die Leica tot nog toe gebouwd heeft. Daardoor kun je er nog discreter mee fotograferen dan met zijn analoge voorgangers. Essentieel als je wilt fotograferen in situaties waar rust en stilte essentieel zijn. Bij klassieke concerten, in kerken, bij bruiloften.

Leica M10-DEssentiële fotografie

Beeldcreatie wordt met de Leica M10-D weer een ervaring die sterk gericht is op essentiële aspecten van de fotografie: compositie, werken met diafragma, sluitertijd en de ISO-gevoeligheid. Slow fotografie, een ervaring waar je helemaal in op kunt gaan en jezelf in kunt verliezen. Heerlijk!

Ontwerp: eenvoudig en slank

En het design ondersteunt die analoge ervaring. De Leica M10-D systeemcamera heeft een eenvoudig en slank ontwerp. Zonder LCD en ook zonder video-functie lijkt deze camera een stapje terug te doen.

Allermodernste technologie

Maar denk niet dat de Leica M10-D niet modern is. Want dat is hij nadrukkelijk wel. Verbind de M10-D via wifi met je smartphone en gebruik deze als je monitor. Ook onder de motorkap zit de allermodernste technologie verscholen.

Leica M10-DHoge resolutie, uitgebreid dynamisch bereik

Zo levert de M10-D met behulp van de herontwikkelde 24 megapixel fullframe CMOS-sensor en Maestro II beeldprocessor een hoge resolutie met een uitgebreid dynamisch bereik. Ook heeft hij een hoge ISO-gevoeligheid van maximaal 50.000 en schiet hij 5 beelden per seconde bij continue opnames.

Grote optische zoeker

Een speciale ISO-draaischijf zorgt ervoor dat je de gevoeligheid razendsnel kunt aanpassen, zelfs wanneer de camera uitstaat. De grote optische zoeker met een vergroting van 0.73x biedt uitstekende compositie-mogelijkheden en laat je zeer nauwkeurig scherpstellen. Je monteert accessoires op de camera met behulp van de shoe-adapter.

Optionele Leica Visoflex

Zo kun je voor meer flexibiliteit en controle de optionele Leica Visoflex elektronische zoeker op je Leica M10-D monteren. Bijzonder handig bij het fotograferen met groothoek- en/of teleobjectieven of bij het vastleggen van complexe onderwerpen of scènes waarbij een nauwkeurige instelling van het scherpstelpunt essentieel is.

Leica M10-DBedienen met je smartphone

De Leica M10-D verbind je via wifi met je smartphone. En je bedient hem met behulp van de Leica FOTOS app. Op die manier vervangt je smartphone het ontbrekende LCD. Daarnaast pas je via de app je camera-instellingen aan, zoals het fotograferen in RAW of JPG. Gebruik je smartphone als afstandsbediening en kijk mee via Live View. Deel je foto’s met familie en vrienden of op social media.

Alleen voor pure fotografen

Kortom: met de Leica M10-D gaat de analoge ervaring gepaard met moderne gemakken. Alleen geschikt voor pure fotografen.

Update: alternatief Leica M10-P!

De Leica M10-D is helaas niet meer verkrijgbaar. Er is wel een uitstekend alternatief: de Leica M10-P. Benieuwd naar deze topcamera voor straatfotografen?

Mijn review van de Leica M10-P >>

Leica M10-P op CameraNU.nl >>

Leica M10-P op Cameraland.nl >>

Leica M10-P op Kamera-express.nl >>

 

Leica M10-DWat vinden professionele reviewers van de Leica M10-D?

De Leica M10-D: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Amateurphotographer.co.uk: Toen Leica kwam met z’n M (Typ240) gaf de reviewer al aan dat de firma er net naast zat: dit is niet waar de échte Leica-fotograaf naar verlangt. Er waren compromissen gesloten die de ervaring van schieten met een rangefinder-camera verstoorden. Om terug te gaan naar z’n kernwaarden – een pure fotografencamera maken – moest Leica het M-systeem opnieuw uitvinden.
  Door eruit te halen wat niet noodzakelijk was voor pure fotografen, heeft Leica nu een camera gebouwd die teruggaat naar z’n wortels. En die focust op de speciale band die bestaat tussen fotograaf en camera.
  Deze M10-D zal zeker niet bij elke fotograaf in de smaak vallen. Maar wie gewend is aan Leica’s rangefinder-camera’s zal op slag verliefd worden op deze M10-D. Handmatig scherpstellen met een rangefinder neemt tijd en vraagt finesse van de fotograaf. Maar juist dit trekt je in het moment en maakt dat je een scene of onderwerp heel zorgvuldig analyseert voor je je foto schiet. De M10-D heeft geen gram of millimeter te veel. Hij voelt ook echt aan als de analoge M-serie camera’s.
  Hij heeft ook een zeer gro0t dynamisch bereik, haalt indrukwekkende details in je foto’s naar voren en biedt excellente ruisprestaties bij hoge gevoeligheden. Al met al heeft hij een beeldkwaliteit waarnaar fotografen met het Leica-M-systeem al zo lang naar op zoek waren.
  Minpunten zijn er ook, hoewel maar weinig. Zo is de accuduur niet al te lang, heeft hij maar 1 SD-kaartslot en is de optionele EVF niet zo robuust als de camera zelf. Maar al met al is het een exceptionele camera en wát een plezier geeft dit om hem te gebruiken! “Unlike many of today’s releases, the Leica M10 is not an example of the direction cameras are heading in the future. What it is, is a celebration of the past – something Leica has executed magnificently.
 • Stevehuffphoto.com: Als je terugverlangt naar de gloriedagen van je analoge Leica M6 of M7, dan is deze M10-D de digitale camera die je daar het dichtstbij brengt. Een analoge film heb je niet nodig, alleen een SD-kaart en een passie voor fotografie. Je kunt deze camera gebruiken met de Leica Foto-app, of je kunt dat overslaan voor iets totaal nieuws: de ‘wacht-tot-je-thuiskomt-voordat-je-je-foto’s-ziet’ ervaring.
  Steve Huff weet niet wat het precies is waardoor hij zo dolverliefd is op deze camera, maar iets in de M-D blijft maar aan hem trekken. “No matter how crazy it may sound, I really love this version of the M10 the most just as I did the previous generation M-D.”
  OK, prijzig is hij wel, maar voor wie hem kan betalen en de echte analoge ervaring wil: je zult zonder enige twijfel niet teleurgesteld zijn.
 • Leica M10-DShutterbug.com (Jon Sienkiewicz): De reviewer heeft zowel de Leica M10-P als de M10-D getest, en hij moet toegeven dat het moeilijk is voor de één of de ander te kiezen. Hij houdt van de M10-D om drie redenen. De eerste: hij produceert beelden van exceptioneel hoge kwaliteit. Ten tweede: veel meer dan welke digitale camera dan ook, doet deze Leica een beroep op z’n fundamentele fotografische vakmanschap. En tot slot: hij kan z’n klassieke 60 jaar oude Leica M-mount lenzen gebruiken zonder aanpassingen.
  Van dat laatste heeft hij erg veel plezier gehad. “The most fun came when I took the M10-D and my old 35mm f/2 Summicron and 90mm f/2.8 Tele-Elmarit lenses to the local farmer’s market. It felt just like old times, years ago when I roamed the streets with my Leica M4 and a pocketful of Tri-X film. Performance was flawless and the images superb.”
 • Thephoblographer.com: “Bijna de Leica waarop ik zolang heb gewacht”, kopt de reviewer boven z’n artikel. Hij vindt de Leica M10-D een geweldige camera voor de fotograaf, maar zeker niet voor de videograaf of voor wie af en toe video moet schieten. Maar wie alleen foto’s schiet, vindt in de Leica M10-D niet alleen een erg stille camera, maar ook een camera die in de juiste handen een geweldig stuk gereedschap voor documentaire fotografie is.
  De reviewer wilde er bijna zelf eentje kopen, maar kan dat voor zichzelf niet rechtvaardigen gezien de hoge prijs. Hij scoort 4 van de 5 sterren. “It’s a novelty item and not really a true workhorse. For that reason, a part of me believes that it should actually be more affordable than the other variants.”
 • Pcmag.com: De M10-D is echt een niche-camera, die maar op weinig fotografen aantrekkingskracht zal uitoefenen. Het is een camera voor fotografen die zonder ‘vangnet’ hun kunsten willen vertonen. Heb je nou de foto van je leven gemaakt of niet? Je zult tot thuis moeten wachten voor je het weet, of een café in moeten duiken om op je smartphone je beelden terug te kijken.
  De M10-D eist van je dat je naar de wereld om je heen kijkt, in plaats van naar de foto die je zojuist hebt gemaakt op het LCD-scherm van je camera. De niche waar deze camera in valt, heeft Leica al eerder bespeeld. Zo was er de M Edition 60, die populair genoeg was om een follow-up te krijgen in de M-D (Typ 262).
  Fotografen die warmliepen voor een van die beide camera’s, zullen ook erg gelukkig worden van de M10-D. Waarbij ze kunnen profiteren van prachtige toevoegingen zoals betere foto’s bij weinig licht, een stille sluiter, en een verbeterde optische zoeker.
  Maar werd je niet gelukkig van de vorige scherm-vrije Leica’s, of zelfs rangfinder-camera’s in het algemeen, dan zal de M10-D je ook geen gelukkig man/vrouw maken. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Theverge.com (Dan Seifert): De reviewer heeft een paar dagen met de M10-D gefotografeerd. Persoonlijk geeft hij niet graag het gemak op om heel snel z’n foto’s te bekijken. De M-serie camera’s zijn sowieso al behoorlijk moeilijk om mee te werken, vooral als je gewend bent aan moderne snufjes als autofocus en auto-belichting. Het kan volgens hem lang duren voor je met veel oefenen gewend raakt aan M-camera’s. En zonder de mogelijkheid om snel z’n opnames te bekijken, kwam de reviewer er later thuis achter dat veel foto’s gewoon mislukt waren.
  Natuurlijk geldt dit niet voor wie gewend is aan Leica-camera’s. Dan zal de M10-D precies goed voelen. Hij werkt precies zoals je gewend bent van analoge camera’s. De ‘duimgreep’ geeft je zelfs nog meer het gevoel dat er een echte analoge film in de camera zit die je naar de volgende opname moet draaien...
 • Photographyblog.com (Amy Davies): Zoals we ook hebben gezien bij de Leica M en de M10-P, is ook de M10-D weer een schitterende camera, die zeker aantrekkingskracht zal uitoefenen op Leica-fans. Zeer dure digitale meetzoekercamera’s behoren tot de niche markt. Als je bovendien het LCD-scherm achterop verwijdert, heb je een niche binnen de niche. Dus het zal interessant zijn om te zien hoe deze camera presteert in de verkoopcijfers...
  In termen van gebruiksvriendelijkheid is de Leica M10-D bij tijd en wijle in ieder geval extreem frustrerend. Het zou bijna beter zijn om ervan uit te gaan dat wifi-connectiviteit niet mogelijk is, zo vaak mislukt de verbinding van je telefoon via wifi.
  Afgezien daarvan levert de M10-D zeer goede beelden. Maar aangezien hij dezelfde sensor en processor gebruikt als de M10 en de M10-P, moet je een specifieke reden hebben om een camera zonder scherm te willen gebruiken. Anders kun je beter voor een van de andere modellen kiezen.
  Fotograferen met een meetzoekercamera vergt gewennning, en het is zeker niet voor iedereen geschikt. Neem je die extra moeite, dan lukt het steeds makkelijker om scherpe beelden te schieten. Maar jezelf dit aanleren terwijl je niet de resultaten kunt dubbelchecken op een display, is niet aan te raden voor fotografen die geen ervaring hebben met een meetzoekercamera.
  Dit lijkt een camera die gemaakt is voor verzamelaars van camera’s, eerder dan voor mensen die er ook echt mee willen gaan fotograferen. Hopelijk gaat Leica de stabiliteit en functionaliteit van de bijbehorende app verbeteren, want dit is op dit moment het grootste minpunt van deze camera. Ben je geïnteresseerd in meetzoeker-fotograferen, neem dan zeker een kijkje bij de standaard M10, of bij de M10-P. Eindoordeel voor de M10-D: gemiddeld met 3 van de 5 sterren.

Alternatief M10-P op CameraNU.nl >>

Alternatief M10-P op Cameraland.nl >>

Alternatief M10-P op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Leica M10-D

 • Digitale meetzoeker systeemcamera
 • Analoge look & feel
 • 24 megapixel fullframe CMOS-sensor
 • Maestro II beeldprocessor
 • ISO 100-50.000
 • Optische zoeker
 • Stilste sluiter ooit in een Leica M-camera
 • Mechanische draaiknop voor belichtingscompensatie
 • Geïntegreerde elektronische waterpas
 • Geen LCD-display
 • Naadloze integratie met de Leica FOTOS APP
 • Wifi-connectiviteit

Alternatief M10-P op CameraNU.nl >>

Alternatief M10-P op Cameraland.nl >>

Alternatief M10-P op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy