Leica CL: hypermoderne én iconische systeemcamera

De schitterende Leica CL is een compacte systeemcamera met 24 megapixel aps-c sensor en elektronische zoeker. Het retro-ontwerp is gebaseerd op de gelijknamige Leica uit 1973. “Pracht van een camera: compact, handig te bedienen, en met een uitstekende beeldkwaliteit.” Alle belangrijke reviews!

Leica CLSensor: aps-c | Resolutie: 24 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Objectief: 18mm f/2.8 / fullframe-equivalent: 27mm | Gewicht: 403gr | Release datum: november 2017 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs body: 2.490 euro op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Leica CL op Cameraland.nl >>

Leica CL op Kamera-express.nl >>

De CL: een echte Leica

In juli 2017 kwam de prachtige Leica TL2 al op de markt. Een echte Leica, met een design om van te watertanden. De nieuwe Leica CL heeft uiteraard het design dat we van Leica kennen: klassiek, hoge kwaliteit, een echt luxe product.

Iconisch ontwerp uit 1973

Het verschil in design tussen de CL en de TL2 is groot. De TL2 heeft een futuristisch ontwerp: weinig knoppen plus een uitgebreid touchscreen. De CL is meer een klassieke Leica-camera, met een iconisch ontwerp dat teruggaat naar 1973, toen een bijna gelijknamige Leica op de markt kwam (hij heette toen de Leitz Minolta CL).

Leica CL op Cameraland.nl >>

Leica CL op Kamera-express.nl >>

Leica CL Aps-c sensor met 24 megapixel

Van binnen is de Leica CL grotendeels gelijk aan de Leica TL2. Beide camera's hebben een aps-c sensor met 24 megapixel op de teller. Ook gebruiken ze dezelfde lensvatting. De CL heeft verder de Leica Maestro II-serie processor aan boord.

Eye-Res elektronische zoeker

Ontbreekt bij de TL2 een elektronische zoeker, de CL heeft die wel standaard aan boord. Deze zogeheten Eye-Res elektronische zoeker is ook een van de opvallende nieuwe specs van de Leica CL.

Zeer natuurlijk beeld

Hij is speciaal voor de Leica CL ontwikkeld en heeft een resolutie van 2.36 miljoen beeldpunten. De reactiesnelheid ligt onder de waarnemingsdrempel van het menselijk oog. Hierdoor heb je geen vertraging meer en dat geeft een zeer natuurlijk beeld.

Leica CLSnelle schieter & 4K

De Leica CL is een snelle jongen. Je kunt foto’s schieten met 10 beelden per seconde. Ook is het mogelijk in 4K te filmen met 30 beelden per seconde. De CL heeft maar liefst 49 scherpstelpunten.

Bediening via knoppen en touchscreen

Je bedient de Leica CL met de mooie retroknoppen op de bovenkant van de camera. Zo pas je eenvoudig diafragma, sluitertijd, ISO-waarde en belichtingscompensatie aan terwijl je aan het fotograferen bent. Aan de bovenkant zit een klein scherm waar je direct alle belangrijke informatie afleest. Je kunt ook het grote touchscreen op de achterkant gebruiken om je instellingen te doen.

Leica CL op Cameraland.nl >>

Leica CL op Kamera-express.nl >>

Update: bekijk ook de Leica TL2!

De Leica CL is vrijwel niet meer verkrijgbaar. Het dichtst in de buurt komt de prachtige Leica TL2. Ben je benieuwd naar deze schitterende Leica?

Mijn review van de Leica TL2 >>

Leica TL2 op CameraNU.nl >>

Leica TL2 op Cameraland.nl >>

Leica TL2 op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Leica CL

De Leica CL: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Leica CL Zoom.nl over de Leica CL

Fototijdschrift Zoom.nl wijdt een mooie review aan de Leica CL (aprilnummer 2018). “Je hebt camera’s en je hebt Leica’s”, stelt reviewer Cees de Jonge, en hij trekt deze vergelijking mooi door naar Panda’s en Porsches. “Wat maakt die rode stip nou zo magisch?”

Legendarische Leica-fotografen

Het antwoord is duidelijk: de indrukwekkende eregalerij aan legendarische fotografen die met ‘de rode stip’ prijswinnende, adembenemende platen hebben geschoten. “Persfotografen waren dol op de meetzoekercamera’s: betrouwbaar, onverwoestbaar en uiterst handig in gebruik; zoals goed gereedschap hoort te zijn.”

Leica CL: over elke millimeter is nagedacht

Maar dat wil niet per se zeggen dat Leica mee kan komen in de digitale ratrace, waarbij alles draait om één ding: hoe goed is de sensor? Over “elke millimeter” van de Leica CL is goed nagedacht, volgens Zoom.nl. “Een prachtig gebouwd minimalistisch design, dat je met liefde oppakt en waardoor je de afwijkende en daarom verwarrende interface voor lief neemt.”

Fijne camera voor straatfotografie

In een test met de 18mm pancake lens blijkt de CL een “hele fijne straatfotografiecamera”. Klein, compact, vriendelijk ogend “en een hele snappy contrast-autofocus”. Zwaardere lenzen geven een wat mindere balans.

Grote, heldere zoeker

Het lcd-scherm is scherp en helder en aanraakgevoelig. En de grote, heldere zoeker is fijn, vooral bij straatfotografie. De autofocus is snel en betrouwbaar, maar de continu-autofocus is niet altijd in staat om heel snel bewegende objecten te volgen.

Goud Award

“Dit is echt een straatfotografiecamera”, concludeert Zoom.nl. “Minder geschikt voor sport of actie.” Aan de prijs is hij wel, als je hem vergelijkt met de concurrentie. Is het de investering waard? “Zoals een Porsche-liefhebber die verliefd naar zijn bolide keek, tegen me zei: ‘Je kunt ook een Fiat Panda kopen’.” De Leica LC krijgt een 7.7 en de Goud Award.

Leica CL op Cameraland.nl >>

Leica CL op Kamera-express.nl >>

 

Leica CLAndere reviewers over de Leica CL

Hieronder vind je de belangrijkste andere reviews van de Leica CL.

 • Fototijdschrift Shoot.be: “De Leica CL is een pracht van een camera: compact, handig te bedienen, en met een uitstekende beeldkwaliteit.” Naar Leica-normen is hij volgens de reviewers van het Belgische fototijdschrift schappelijk geprijsd. Maar dat neemt niet weg dat je voor de camera en de 18mm pancake-lens samen een dikke 3.300 euro neertelt. “Bij andere merken vind je een aps-c systeemcamera voor veel minder – maar die zijn dan ook niet met de hand gemaakt in het Duitse Wetzlar.”
 • Photographyblog.com: De markt voor compacte systeemcamera’s is ijzersterk op dit moment. En Leica-fotografen verlangen hoge beeldkwaliteit in een goed gebouwde camera met een klassieke uitstraling, aldus de reviewer van Photographyblog.com. Aan al die aspecten voldoet de Leica CL. Hij bouwt voort op het succes van de Leica TL2, en is zelfs nog beter, vooral doordat hij een elektronische zoeker biedt.
  De Leica CL is zeer gebruiksvriendelijk, met simpele en handige knoppen voor alle belangrijke settings. Dankzij de klassieke ‘rangefinder style’ is de CL een geweldige en discrete keuze voor straatfotografie “so photographers who are into that kind of shooting are going to love it.”
  In essentie is het dezelfde camera als die van de Leica M-serie: “The CL is something which appeals to those who want an entry into Leica products without the faff of a manual focus rangefinder - and though not exactly cheap, the CL is still much more affordable than it’s full-frame brother.” En de beeldkwaliteit is excellent, met geweldige details en prachtige kleuren. “The fact that it can shoot 4K video is also a bonus for anybody who likes to create movies in an off-the-cuff style but would still like them to be high quality.”
 • Trustedreviews.com: De Leica CL is precies hoe een digitale Leica moet zijn: klein, snel, intuïtief en niet opdringerig, schrijft de reviewer van Trustedreviews.com. De CL heeft een van de beste Leica-designs van dit moment, en hij staat daarmee op gelijke hoogte als de Leica Q en M10. “Rationally it’s still far too expensive for what’s on offer, but rationality isn’t necessarily the name of the game with Leica.” Het is een merk voor mensen die precies weten wat ze willen, en die ook nog het geld hebben om het zich te kunnen veroorloven.
  Is de Leica CL z’n geld waard? Ja en nee. Het is een begerenswaardig hebbeding voor wie een echte Leica wil hebben. “The CL is wonderfully tactile camera that begs you to pick it up and start taking pictures. It’s far too pricey for most, and has some fairly obvious flaws, but even so it’s a hugely desirable piece of kit.”
 • Wired.com: Moet ik de Leica CL nou aanraden of niet?, vraagt de reviewer van Wired.com zich af. “I mean, sure, you should definitely buy one if you want the best shooting feel you can get in a compact camera. Also, the emotional pull of the brand's pedigree is undeniable; carrying a Leica is like holding the history of modern photography in your hands.” Maar, voegt hij toe: potverdorie wat zijn die Leica’s toch duur! “You can get the setup I tested as a kit for $3,795. That's enough to buy a Fujifilm X100F, a Sony α6300, and a Lumix GX8, plus a couple of lenses—all excellent compacts with fast autofocus, customizable settings, and great EVFs onboard.”
  Maar, voegt hij direct toe: als je een Leica moet hebben, moet je gewoon een Leica hebben. De reviewer kan de Leica CL zeker aanraden. “It's a versatile tool that gives you professional-quality results. If you drop the money on it, you will not be disappointed. Just try not to think about your house payments.”
 • Thephoblographer.com: De Leica CL is een fantastische camera, schrijft de reviewer van Thephoblographer.com. Maar hij biedt niet voldoende om de hoge prijs te rechtvaardigen. “There’s a good sensor at the heart, a pretty good autofocus system, fantastic battery life, versatile RAW files, and the camera is gorgeous. Plus it functions very well. But I can’t exactly understand why it’s nearly $4,000 with a pancake lens. I get that it’s a Leica, but at this price point I can get arguably better cameras.”
  Dus is de Leica CL de camera die de reviewer wilde? “Sort of. If it were full frame I’d have a better understanding of the price point and I’d probably even say it’s justified. I also wanted an M mount though; but I get Leica’s intention to go L mount. Overall, the Leica CL digital is a great camera. But I won’t be giving up on my Fujifilm system any time soon.”
 • Pcmag.com: De reviewer van Pcmag.com schrijft dat de Leica CL een excellente aps-c beeldsensor, een grote en heldere elektronische zoeker, en simpele controlemogelijkheden biedt, die je niet afleiden van waar het omgaat: prachtige beelden schieten. Het is een echte Leica: hoge kwaliteit, hoge prijs. Er zijn fotografen voor wie die hoge prijs geen belemmering vormt.
  De camera is uitstekend, maar heeft wel wat zwakke plekken. Zo zijn er firmware updates nodig om de bediening van de CL te verbeteren. “I love the directional pad for focus selection, but the center button should then reset the focus point position and not a double-tap on the screen. In general, the touch functions and programmable physical controls could both be better leveraged—there's no reason to limit the scope of their functionality.”
  Komen die updates er, dan scoort de camera gelijk een stuk beter dan de wat zuinige kwalificatie ‘Good’ van Pcmag.com. “I love a few things about it—its size, overall industrial design, image quality, EVF, and Wi-Fi system. It also benefits from a growing native lens library, a relatively speedy focus system, and the ability to use just about any lens on the planet with an adapter.”
 • Stevehuffphoto.com: “If you want a small, light, gorgeous camera to take with you everywhere… one that has brilliant image quality and capabilities and allows you to use any Leica lens made, and you want to be inspired to get out and take photos then I suggest you take a look at the Leica CL. It’s really good and Leica has hit one out of the park with the new CL.”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Relevant in 2020. Deze zilveren versie is in werkelijkheid nog mooier dan op beeld. Vorig jaar de zwarte CL verkocht voor een Lumix S1, maar zo'n spijt. Beeldkwaliteit van de CL is gewoon formidabel en DE reden deze camera te hebben. Met een Voigtlander 15mm voor architectuur en landschappen en Summicron 23mm voor straat- en portretfotografie.”

Leica CL op Cameraland.nl >>

Leica CL op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Leica CL

 • Compacte systeemcamera
 • Vatting: Leica L bajonet
 • 24 megapixel aps-c formaat CMOS-sensor
 • 4K video-opnames in 30fps
 • Aantal autofocuspunten: 49
 • Zowel handmatig als automatisch scherp te stellen
 • Met ingebouwde elektronische zoeker
 • 3 inch LCD-scherm met touchscreen

Leica CL op Cameraland.nl >>

Leica CL op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Leica CL

Bekijk hieronder een mooi kort filmpje over de Leica CL!

Leica CL op Cameraland.nl >>

Leica CL op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy