Hasselblad X1D-50c | Middenformaat camera met allure

De Hasselblad X1D-50c is een middenformaat camera met een bijzonder mooi design. Ook de prestaties zijn om van te watertanden. “Ik zie me hier al helemaal mee door de Schotse Hooglanden dwalen zonder ontwrichte schouder.” Alle belangrijke reviews!

Hasselblad X1D-50c middenformaat camera Sensor: 43.8 x 32.9mm | Resolutie: 50 megapixel | Beelden per seconde: 1.7 | Video: Full HD | Display: vast touchscreen | Elektronische zoeker: Ja | Gewicht body: 725gr | Frankwandelt-rating: 90/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger X1D-II 50c op CameraNU.nl >>

Opvolger X1D-II 50c op Cameraland.nl >>

Opvolger X1D-II 50c op Kamera-express.nl >>

Duurzame materialen van hoge kwaliteit

De Hasselblad X1D-50c is ‘s werelds eerste spiegelloze digitale middenformaat camera. Met een gewicht van minder dan de helft van een conventionele middenformaat camera. En vervaardigd uit duurzame materialen van hoge kwaliteit. Het design is geïnspireerd op het originele V-systeem.

Revolutie in de fotografie

Met z’n zeer lage gewicht is de Hasselblad X1D-50c middenformaat systeemcamera een revolutie in de wereld van de fotografie. De camera is lichter en compacter dan de meeste fullframe spiegelreflexen voor professionals. De camera van het vermaarde merk Hasselblad is met de hand gemaakt in Zweden. Hasselblad heeft z’n vertrouwde 50 megapixel cmos-sensor gebruikt die je ook in andere middenformaat camera's ziet.

Elegant, minimalistisch design

En wat is het een beauty om te zien! Elegant, minimalistisch design dat doet denken aan het beste van Apple, maar dan nog mooier. De behuizing is gefreesd uit één stuk aluminium waardoor de body zeer stevig en duurzaam is. Op de body zitten slechts een paar knoppen plus een elektronische zoeker. De achterkant toont een 3 inch touchscreen, waarmee je de camera volledig kunt bedienen.

14 stops dynamisch bereik

De sensor heeft een lichtgevoeligheid van 100 tot 25.600 ISO en een dynamisch bereik van 14 stops (!). Dit zorgt voor ongekende details, van de diepste schaduwen tot de helderste punten.

Twee nieuwe objectieven

Voor deze compacte middenformaat zijn 2 nieuwe objectieven ontworpen. Met een adapter kun je ook H-objectieven op deze middenformaat zetten. Dit zijn de 2 nieuwe objectieven die tegelijk met de Hasselblad X1D-50c op de markt zijn gekomen:

Update: opvolger Hasselblad X1D-II 50c!

De Hasselblad X1D-50c heeft een opvolger: de Hasselblad X1D-II 50c. Alles aan deze nieuwe middenklasser is beter en sneller dan bij de voorganger. En hij is ook nog een stuk goedkoper. Benieuwd naar deze schitterende middenformaatcamera?

Mijn review van de Hasselblad X1D-II 50c >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op CameraNU.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Cameraland.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Kamera-express.nl >>

 

Hasselblad X1D-50c middenformaat cameraProfessionele reviewers over de Hasselblad X1D-50c

De Hasselblad X1D-50c: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder vind je serieuze reviews van de X1D-50c. Nieuwe reviews voeg ik toe zodra ze beschikbaar zijn. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 

Fototijdschrift Focus over de Hasselblad X1D-50c

Fototijdschrift Focus wijdt een uitgebreide review aan de Hasselblad X1D-50c in zijn februarinummer 2017. En is uitermate positief over deze middenformaat camera.

Groot dynamisch bereik

Reviewer Mich Buschman constateert allereerst dat deze Hasselblad, in tegenstelling tot eerdere middenformaten, zal appelleren aan een bredere doelgroep: fotografen die hoge eisen stellen aan de kwaliteit van hun apparatuur en daar graag een meerprijs voor betalen. Maar die niet per se beroepsmatig actief zijn als fotograaf. Voor die doelgroep heeft de X1D-50c met z'n zeer compacte formaat veel te bieden.

Groot dynamisch bereik

Allereerst natuurlijk die enorme sensor: 1.7 maal zo groot als die van een fullframe spiegelreflex. Een spiegelreflex met een vergelijkbaar aantal megapixels (50) heeft daardoor noodgedwongen kleinere pixels. En daardoor ontstaat het grote voordeel in het dynamisch bereik van deze middenformaten.

De Leica onder de middenformaten

Buschman noemt de Hasselblad X1D-50c de Leica onder de middenformaatcamera's: “Klein, licht, oerdegelijk en toegankelijk. De programmastructuur is een verademing naast de overladen opties van de professionele fullframecamera's. Het aanraakscherm maakt het werken ermee overzichtelijk en comfortabel.”

Fraaie scherpte en detaillering

De sterke troef van de Hasselblad X1D-50ci is volgens Buschman de kwaliteit van de raw-opnames. “Met fraaie scherpte en detaillering kan Hasselblad een grote groep fotografen aanspreken, die vroeger ook genoten van de middenformaatkwaliteit van hun opnames.” Focus geeft de X1D-50c het cijfer 8.3.

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op CameraNU.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Cameraland.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Kamera-express.nl >>

 

Hasselblad X1D-50c middenformaat cameraDigifoto Pro over de Hasselblad X1D-50c

Fototijdschrift Digifoto Pro heeft een bijzondere review van de Hasselblad in het meinummer 2017. Ze hebben 'middenformaat-fotograaf' en Hasselblad-liefhebber Timo Reisiger gevraagd om met de camera op pad te gaan. Hoe beviel dat?

Camera voor wie tijd heeft

De Hasselblad X1D-50c is geen camera voor wie haast heeft, constateert Reisiger. “Het blijkt geen camera waar je zomaar even een foto mee gaat maken, het opstarten heeft bijvoorbeeld al wat tijd nodig.” Dus voor actiefotografie valt hij af, maar voor camerawerk zonder tijdsdruk is hij erg geschikt. Bovendien kon Reisiger direct goed uit de voeten met deze doordachte camera.

Mooie doortekening

Op de Digifoto Pro-pagina's prijken een paar schitterende foto's. Onder andere een bijzondere van zijn hond: loeischerp, met een schitterende onscherpte van de achtergrond. De belichting was uitdagend, met felle zon van rechts. “Maar hier komt de X1D probleemloos uit, je houdt een mooie doortekening in de zwarte haren aan de schaduwzijde zonder ingrijpen in de nabewerking.... lang leve het groot dynamisch bereik van 14 stops!”

Verademing om mee te fotograferen

Reisiger heeft de X1D flink door de mangel gehaald, met onmogelijke opnamen bij schemering, waarbij hij de grenzen van scherpstellen, ruis en bewegingsonscherpte opzocht. Hij vond schieten met de Hasselblad een verademing vergeleken met wat hij gewend is met middenformaten. “Ik zie me hier al helemaal mee door de Schotse Hooglanden dwalen zonder ontwrichte schouder.”

Beeldschoon design

De bediening van het touchscreen heeft de simpelheid en souplesse van een smartphone. Swipen en scrollen maar. De hele bediening is overzichtelijk en ook nog eens fraai vormgegeven. “Het design is niet alleen beeldschoon maar de X1D ligt ook nog eens verrassend lekker in de hand.” Veel foto's kon Reisiger gewoon uit de hand fotograferen, en hij is daar zelf flink verbaasd over.

Uitdagende omstandigheden

Ook zijn architectuurfoto's bij avond zijn uitstekend geslaagd. Onder uitdagende omstandigheden werkt alles uitstekend: de automatische witbalans, het totaal ontbreken van chromatische aberratie bij zwaar tegenlicht of wollige overstraling bij felle lichtbronnen in beeld.

Mijn volgende camera

Conclusie: de X1D is een topcamera met een geweldig mooi dynamisch bereik, superieure beeldkwaliteit en toch heel draagbaar. De enige wens van Reisiger is een 24mm groothoekobjectief in de collectie. “Dat zou helemaal perfect zijn en dan zou deze X1D wel eens mijn volgende camera kunnen worden.” Digifoto Pro kent de Gold Award toe.

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op CameraNU.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Cameraland.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Kamera-express.nl >>

 

Hasselblad X1D-50c middenformaat camera Techradar.com over de Hasselblad X1D-50c

Reviewer Rod Lawton van Techradar.com heeft als Hoofd Testen bij 4 grote Amerikaanse Fotomagazines al heel wat camera's uitvoerig door de mangel gehaald. Hij noemt de Hasselblad X1D-50c een echte 'game changer'.

Radicale stap

Hasselblad is bekend geworden door z'n professionele middenformaat camera's met bijbehorend prijsplaatje (duur, héél duur). Maar de X1D is een nieuwe en radicale stap in een andere markt, aldus Rod Lawton. “Its minimalist mirrorless design means it’s a fraction of the size of a regular medium-format camera, and scarcely larger than a 35mm full-frame DSLR, and while it’s still a long way from cheap, its price does put it within the reach of many more professionals and well-heeled amateur photographers.”

Uitzonderlijke beeldkwaliteit

Waarvoor zijn middenformaat camera's als de X1D op de wereld? Dat is in de allereerste plaats de beeldkwaliteit. Die is uitzonderlijk hoog. Dat komt niet alleen door de vele megapixels, maar vooral ook door de grootte van de sensor. Die combi zorgt voor minder ruis én een zeer groot dynamisch bereik, tot wel 14 stops. Plus nog eens de geringe scherptediepte die je ermee kunt bereiken.

Minimalistisch design

Maar niet alleen de sensor is uniek, ook de 'looks' zijn dat. “This is a very modern camera, built from milled aluminium to produce a strong and durable body, and round the back is a thoroughly modern touchscreen display which is just as clean and minimal.” Hoewel de Hasselblad X1D klein is voor een middenformaat is het wel een solide, robuuste camera met een lekkere grip. Uitstekend is ook het touchscreen: helder en 'responsive'. Het minimalistische design biedt precies de juiste knoppen en buttons die het leven van een fotograaf zo aangenaam maken.

Geen snelheidsmonster, wél snappy

De X1D is, zoals verwacht, geen snelheidsmonster. Toch is hij nog wel redelijk 'snappy', met een autofocussnelheid die niet teleurstelt. “This is not a camera for shoot-from-the-hip grab shots. Instead, it’s a tool for more thoughtful, considered photography. You can still shoot relatively quickly, but the more you rush it, the more frustrated you’re likely to become – and the more you risk losing a little of the amazing image quality this camera is capable of capturing.”

Scherp als een scheermes

En dan de beeldkwaliteit. Die is exceptioneel goed. En dat komt niet alleen door de vele megapixels. “It’s not just the megapixels, but the extraordinary clarity and precision of each one of them. (...) The X1D’s non-anti-aliased sensor gave our resolution test chart some issues with moiré, but our real-world images look razor-sharp, even right to the edges of the frame.” Je moet wat meer geduld hebben met de X1D dan de gemiddelde camera, maar: “It's worth it, as you'll be rewarded with spectacular images.” Eindconclusie: de X1D heeft de lat voor andere middenformaten zeer hoog gelegd.

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op CameraNU.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Cameraland.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Kamera-express.nl >>

 

Andere reviewers over de Hasselblad X1D-50c

Veel reviewers hebben de Hasselblad X1D-50c aan de tand gevoeld. Alleen de belangrijkste geef ik hierboven uitgebreider weer. Hieronder verschijnen kort andere interessante reviews.

DPReview over de Hasselblad X1D-50c

DPReview heeft alleen een preview van de X1D gepubliceerd. Ze hebben hem nog niet uitvoerig kunnen testen (kom op jongens, iedereen wacht op het volledige review!). Conclusie in de preview: “So far though the X1D is really very nice to use, and already produces first class images. Once it is finished I expect that it will be ideal for a wide range of subjects, from still life, to portraiture, to landscape and documentary work. I suspect the only areas where it won’t be ideal is sports and action, or where candid capture demands quick and responsive focus tracking. It is small enough to carry in the pocket of a large coat, light enough that you don’t need a hard case with wheels and it handles much like a 35mm style DSLR.”

Photographyblog over de Hasselblad X1D-50c

Reviewer Mark Goldstein van Photographyblog roemt het schitterende design en de uitstekend gebouwde en compacte Hasselblad X1D-50c. Toch voelt de camera onaf: zowel wat snelheid als wat features betreft. De beeldkwaliteit is daarentegen uitzonderlijk goed “with bags of detail thanks to that 50 megapixel sensor, huge depth of field that makes it easy to isolate your subject, and good noise performance from ISO 100-3200.” Ook de bijbehorende lenzen zijn excellent.

“As the first compact system camera to use a medium-format sensor, the Hasselblad X1D-50c is a very promising first-generation production, majoring in image and build quality, but lacking in speed and a general sense of being "finished". Viewed in isolation, it's well worth considering if the idea of having that distinct medium-format "look" in such a compact camera appeals to you.” Goldstein vergelijkt de Hasselblad (natuurlijk) met de Fujifilm GFX 50S, die hij nog niet uitgebreid getest heeft, maar die er volgens hem veelbelovender uitziet. Eindoordeel over de Hasselblad: Recommended.

Thephoblographer over de Hasselblad X1D-50c

Straatfotograaf Jonathan Higbee nam de Hasselblad mee de straat op. Prachtige foto's op de site. Zijn oordeel: “My style of working the scene relies heavily on capturing the exact moment, and this kit has easily risen to the rigorous challenge. Hopefully you can see that in some of the shots here. Yes, you’re sometimes reminded this is a first-gen product and sure there’s a wishlist for firmware updates, but even then the Hasselblad X1D has earned its “game changer” title — especially when it comes to street photography.”

Nando Harmsen over de Hasselblad X1D-50c

Professioneel fotograaf Nando Harmsen mocht de Hasselblad 2 weken uitproberen. Alles aan deze camera is zo eenvoudig mogelijk gehouden, constateert hij. En wat ligt hij perfect in de hand: “beter dan elke camera die ik ooit heb vastgehouden (en dat zijn er nogal wat). De eenvoud van deze camera maakt het bijna perfect. Bijna.”

Want een camera voor iedereen is het niet. “Een actiefotograaf zal alles aan deze camera verfoeien. (...) Dat geldt ook (deels) voor de huwelijksfotograaf, gewoon omdat de camera niet snel genoeg reageert wat vaak toch vereist is.” Maar voor een interieurfotograaf of landschapsfotograaf is de camera wel perfect. Eigenlijk voor alle fotografen die geen haast hebben.

Petapixel over de Hasselblad X1D-50c

Reviewer John Raymond Mireles van de bekende fotosite Petapixel heeft de Hasselblad uitvoerig getest. Voor hem is het duidelijk: de Hasselblad is een exceptioneel goede camera. Alleen al om het design zou je er verliefd op worden: “With its comparatively agile performance and high pixel count, the Hasselblad X1D is the camera I want to shoot with every day for portraiture, landscapes, studio and street work.”

Maar is de X1D z’n geld waard (13.000 euro voor body en lens). Voor de meeste fotografen waarschijnlijk niet. Maar voor fotografen die in de kunstwereld schieten bijvoorbeeld, waar hun werk op zeer groot formaat wordt afgedrukt “this camera hits the sweet spot. I can see fashion photographers flocking to this lighter-weight, more flexible option to the getting-old-in-the-tooth H2 camera bodies melded to Phase One backs. (Fashion shooters who fondly remember the old Pentax 67 film camera will love the X1D.)” En ook voor wie nu een camera uit de Hasselblad H-series bezit en wil upgraden “mark my words, this will be your camera.

En met humor: “While I can’t say with any finality whether this camera is worth it for anyone else, I can say that you’ll do better trying to wrench a soup bone out of a pit bull’s mouth than to wrest the X1D from my firmly clenched grip. I’m keeping mine.”

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op CameraNU.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Cameraland.nl >>

Opvolger Hasselblad X1D-II 50c op Kamera-express.nl >>

 

Concurrent: Fujifilm GFX 50S

De Hasselblad X1D-50c is niet de enige ster aan het middenformaat-firmament. Ook Fujifilm timmert aan de weg met een compacte middenformaat camera. Benieuwd naar deze camera?

Review Fujifilm GFX 50S >>

 

Beste compacte middenformaatcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compacte middenformaatcamera's van dit moment zijn? Ik heb de beste middenformaten voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste middenformaatcamera's >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy