Kleine krachtpatser
Wonderbaarlijk dat het Fujifilm is gelukt zoveel kracht en mogelijkheden in zo’n kleine cameraatje te stoppen. Ga maar na: hij heeft dezelfde hoge resolutie-sensor met 40 megapixel op de teller als grote broer Fujifilm X-T5, die 120 gram zwaarder is. En dan is dát al geen grote camera. Ook deelt hij de krachtige X-Processor 5 en de fantastische beeldstabilisatie die tot 7 stops voordeel biedt tegen trillingen. Een kleine krachtpatser dus.
Ideaal als reiscamera
Als je hem vergelijkt met voorganger Fujifilm X-T30 II dan is zo ongeveer alles op de schop gegaan. Het is een compleet vernieuwd model dat ongeveer nog net zo klein is. Daardoor is het een camera die je gemakkelijk met je meeneemt tijdens een wandeltocht of op vakantie. Ideaal als reiscamera dus, maar ook als camera om altijd bij je te hebben.
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
Hoge beeldkwaliteit, heel veel details
De nieuwe sensor met 40 megapixel is dezelfde als die in de professionele Fujifilm X-T5. En dat betekent een zeer hoge beeldkwaliteit met heel veel detaillering. Ik kan het weten, want die camera heb ik in bezit. Je kunt eindeloos inzoomen op je beelden zodat de kleinste details zichtbaar worden. En je kunt beelden ook flink meer croppen zonder kwaliteitsverlies.
Echte powerhouse
De X-Processor 5 is een echte powerhouse. Hij zorgt voor meer snelheid, grotere nauwkeurigheid en betere beeldkwaliteit. Die processor maakt ook geavanceerdere onderwerpdetectie en gezichts/oog-herkenning mogelijk. Daardoor schiet je moeiteloos scherpe portretten, zelfs in uitdagende omstandigheden of bij weinig licht. De AI Deep Learning en AI Auto White Balance zorgen voor nauwkeurige kleuren en belichting. De beelden die je schiet zijn verbluffend scherp en fraai.
Terug naar de analoge tijd
Over fraaie kleuren gesproken: de X-T50 biedt een uitgebreide selectie van 20 filmsimulaties, waaronder het iconische Reala Ace. Die filmsimulaties bootsen de kleuren na van beroemde analoge filmrolletjes van Fujifilm uit het verleden. Fujifilm staat al van oudsher bekend om z’n verfijnde kleurenleer. Met de filmsimulaties voeg je eenvoudig de gewenste sfeer en stijl aan je foto’s toe.
Snelle schieter
Snel is de Fujifilm X-T50 ook . Met de mechanische high speed sluiter schiet je tot 8 beelden per seconde, met de elektronische sluiter zelfs 20 beelden per seconde. Zo vang je altijd het perfecte moment. De maximale sluitertijd is daarbij indrukwekkend: 1/4000s met de mechanische sluiter en 1/180.000s met de elektronische sluiter. Zo bevries je zelfs de snelste acties tot fenomenale beelden.
Klaar voor sport- en actiefotografie
Het autofocus-algoritme is volledig bijgewerkt en de X-T50 heeft nu ook Wide Tracking AF. Daardoor ben je verzekerd van snelle en nauwkeurige scherpstelling, zelfs bij snel bewegende onderwerpen. De X-T50 is dus helemaal klaar voor sport- en actiefotografie. Handig is daarbij dat de accu een stuk langer meegaat dan die van de voorganger, dankzij 20% lager energieverbruik. Kun jij gewoon blijven doorschieten.
Creatieve mogelijkheden
En er is nóg meer op de schop gegaan of verbeterd. Zo biedt de X-T50 lagere ISO-mogelijkheden (tot ISO 125) voor nóg helderder beelden en ondersteuning voor HEIF 10-bit beelden. En dan zijn er nog alle creatieve mogelijkheden, zoals de nieuwe aspect ratio-opties en de toevoeging van Smooth Skin Effect en natuurlijk de nieuwe filmsimulaties. En met de digitale teleconverter (1.4x en 2x) zoom je in, waarbij de hoge resolutie-sensor ervoor zorgt dat de beelden ook dan fantastisch zijn.
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Fujifilm X-T50
De Fujifilm X-T50: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
Fotomagazine Zoom.nl over de Fujifilm X-T50
De Fujifilm X-T50 biedt 40 megapixels in hobbyformaat, kopt Michiel Mulder van fototijdschrift Zoom.nl boven z’n review (augustus/september-nummer 2024). Deze camera is gestroomlijnder dan ooit tevoren en biedt volop verbeteringen in ergonomie en techniek. Maar hoe presteert hij?
Grote verbeteringen
De verbeteringen van de Fujifilm X-T50 zijn volgens Michiel niet voor de poes. Zo is het design nog steeds klassiek maar heeft het minder een ‘Oostblokuitstraling’. Opvallend is natuurlijk het instelwiel met de filmsimulatie-presets, die je nu met één draai kunt instellen. Grote veranderingen onder de motorkap zijn de nieuwe X-Processor 5 en de X-Trans 5-sensor met 40 megapixels uit de X-T5. Ook de autofocus heeft een slinger gekregen én er is beeldstabilisatie met tot 7 stops winst tegen trillingen.
Racen met de X-T50
Michiel ging ermee naar het racecircuit om te kijken of hij opgewassen is tegen snelle auto’s. AF-snelheid en -precisie bleken uitstekend en vooral de onderwerpherkenning is dankzij AI-deep learning verbeterd. “We hebben de camera gebruikt voor snapshots in de paddock en voor actiefoto's met zowel de 50-140mm- als de 150-600mm-tele langs de baan, en de AF gaf overwegend tevredenstellende resultaten.”
Zeer gedetailleerde beelden
Ook de beeldkwaliteit is zoals verwacht en vergelijkbaar met die van de grote broers. De jpegs zijn zeer gedetailleerd en ‘schoon’ tot ISO 3200. Daarboven is de ruisreductie iets zichtbaarder. “Maar zelfs ISO 12.800 kun je in principe gewoon gebruiken (...). Gebruik je de filmsimulaties, dan kun je veel plezier beleven aan klassieke Fuji-filmtypes zoals Velvia zonder in Lightroom of Photoshop te hoeven hannesen.”
Goed alternatief voor de X-T5
Kortom: de X-T50 is een uitstekende hobbycamera. “We worden blij van de beeldkwaliteit, de uitgebreide functies en de algehele look & feel.” Minpuntjes zijn volgens Michiel de matige accuduur en het ontbreken van een tweede cardslot. “Maar 40 megapixels, een state of the art AF-systeem en een uitstekende beeldkwaliteit maken de prijs van 1.499 euro niettemin behoorlijk strak. Bovendien is de X-T50 een goed alternatief als je de proffuncties van de X-T5 niet nodig hebt!” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.6.
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
Fotomagazine Digifoto Pro over de Fujifilm X-T50
Reviewer Kevin Vervoort van fototijdschrift Digifoto Pro (2024 nr. 4) is een echte Fuji-fotograaf. Voorganger Fujifilm X-T30 II testte hij uitgebreid. Een geweldige camera, vond hij, maar jammer genoeg zonder beeldstabilisatie. Op de X-T50 mét beeldstabilisatie sloeg Kevin dus direct aan. Hoe goed is hij?
Echte krachtpatser
Tijdens z’n reis naar Spanje testte Kevin niet alleen de stabilisatie, maar vooral ook hoe goed de nieuwe 40MP-sensor en de nieuwe processor van deze systeemcamera uit het middensegment scoorden. Een echte krachtpatser, noemt Kevin de camera, ook al is hij nog zo klein en licht. “Wonderbaarlijk dat Fujifilm zoveel kracht in een kleine behuizing heeft weten te stoppen.”
Kwaliteitsbeelden vol details
Die krachtpatser schiet volgens Kevin beelden van zeer hoge kwaliteit die dankzij de 40MP-sensor boordevol details zitten. Daardoor kun je bijvoorbeeld ook croppen zonder verlies van kwaliteit. Ten opzichte van z’n voorganger is bijna alles veranderd, behalve het bescheiden formaat en het lichte gewicht. Hij ligt lekkerder in de hand en de filmsimulatieknop bovenop vindt Kevin een uitkomst. “Kiezen van een van de 20 filmsimulaties van Fujifilm is nog nooit zo makkelijk geweest!”
Voor de creatieve fotograaf
Met de filmsimulatieknop en met de knoppen voor belichtingscompensatie en sluitertijd, is de X-T50 volgens Kevin geoptimaliseerd voor de creatieve fotograaf. Snel is hij ook al, met een burst tot 8 beelden per seconde. En de autofocus, inclusief herkenning van onderwerpen en tracking, is sterk verbeterd.
Platina Award
Op z’n reis door Spanje merkte Kevin dat de X-T50 in combinatie met de kitlens, de XF 16-5-mm f/2.8-4.8 R LN WR, ook gemaakt is voor reisfotografie. De zeer lichte combi neemt weinig plek in in je handbagage. Kortom: “Het is bijna onmogelijk om niet onder de indruk te zijn (...) De Fujifilm X-T50 produceert de hoogste beeldkwaliteit tot nu toe voor de X-serie in een kleine, lichte behuizing.” Eindoordeel: Platina Award.
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
DPReview over de Fujifilm X-T50
Aan de X-T50 is veel goeds te ontdekken voor wie start met z’n fotografiereis of fotograferen opnieuw wil oppakken, aldus reviewers Mitchell Clark en Richard Butler van DPReview.
Prettige bediening
Zo is de bediening prettig. Je hebt de filmsimulatieknop waarmee je net zo gemakkelijk met esthetiek kunt spelen als op je telefoon, maar wel met een veel betere beeldkwaliteit, aldus de reviewers. “En de ‘Auto-hendel’ redt je als je er niet achter kunt komen hoe je iets moet belichten zoals jij dat wilt. Of als je gewoon moe bent van het nadenken over diafragma, sluitertijd of ISO.” Ook de andere fysieke knoppen maken het een prettige camera om mee te werken.
Heerlijk compact én betere lens
Daarbij is hij lekker compact en licht, waardoor het “een heerlijke camera is om mee te nemen voor een dagje fotograferen”. Opvallend aan deze camera is volgens de reviewers dat hij komt in een kit met een veel betere lens dan de meeste andere camera’s: de Fujifilm 16-50mm f/2.8-4.8. “Een lens van hoge kwaliteit.”
Stevig prijskaartje
Die kit is ook prijzig, en dat stevige prijskaartje is gelijk het grootste nadeel van de X-T50. Maar als je serieus met fotografie aan de slag wilt, zal deze kit je de ruimte geven om te groeien, menen de reviewers.
Doorgewinterde fotograaf
Zoek je een camera in deze prijsklasse dan zou de X-T50 volgens de reviewers zeker op je radar moeten staan. Oók als je een gevorderde fotograaf bent. “Ik ben een doorgewinterde fotograaf en heb er nog steeds enorm van genoten.” De geweldige beeldkwaliteit en de bediening dragen daaraan bij.
Vergeleken met concurrentie
Grootste concurrenten zijn volgens DPReview de Canon EOS R7 (vergelijkbare beeldkwaliteit, snellere autofocus maar Fuji heeft veel meer lenzen), de Sony A6700 (mindere beeldkwaliteit, snellere autofocus, betere video) en de Nikon Z fc (mindere beeldkwaliteit, zelfde autofocus, veel minder lenzen). Eindoordeel voor de Fujifilm X-T50: Silver Award met een score van 85%.
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm X-T50
De Fujifilm X-T50: hoe scoort hij bij de andere (professionele) reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Fujifilm X-T50 is volgens Gordon een van de meest aantrekkelijke camera's in zijn prijsklasse. “Hij levert de foto- en videokwaliteit van de high-end X-T5 in een kleinere, lichtere en beter betaalbare behuizing, terwijl hij veel van zijn vintage charme behoudt.”
Gordon is onder de indruk van de krachtige beeldstabilisatie p.us de nieuwste sensor en beeldprocessor in een compacte body die nauwelijks dikker is dan zijn voorganger. “Ik waarde ook de verbeterde grip en de toevoeging van een draaiknop om rechtstreeks toegang te krijgen tot de populaire filmsimulaties. Deze waren voorheen misschien slechts een druk op de knop verwijderd, maar de draaiknop moedigt je echt aan om er meer van te verkennen en in te zetten.”
Gordon kan waarderen dat Fujifilm een breed scala aan modellen blijft aanbieden voor verschillende doelgroepen en scenario's. “De X-T50 en X-T5 zijn camera's waarbij fotografie op de eerste plaats staat. Hoewel je er ook respectabele video's mee kunt schieten, zullen hybride fotografen beter bediend worden door de XS- en X-H-versies met hun flip-screens en modusknoppen.”
Waarom zou je de duurdere X-T5 kopen als je voor minder geld een vrijwel even goede X-T50 kunt krijgen? “Beide delen dezelfde kwaliteit, maar de X-T5 geeft je een grotere en gedetailleerdere zoeker, een scherm dat ook zijwaarts naar buiten kantelt bij portretfotografie, dubbele kaartsleuven, een snellere mechanische sluiter en bursts, samen met een grotere batterij, allemaal verpakt in een weerbestendige behuizing met een comfortabelere grip.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Amateurphotographer.com (Joshua Waller, full review): De Fujifilm X-T50 is volgens Joshua een zeer aantrekkelijke camera. “Hij gaat verder met alles wat we leuk vinden aan de serie, maar voegt er een aantal uiterst handige extra features aan toe zoals onderwerpherkenning, in-body beeldstabilisatie (IBIS) en een 40MP sensor.” De X-T50 is daarmee opnieuw een winnaar van Fujifilm. “En voor fans van Fujifilms filmsimulatie zal de nieuwe modusknop een bijzonder nuttige functie zijn, waardoor het gemakkelijker wordt om instellingen te wijzigen.”
Kijk je naar de X-serie systeemcamera’s, dan is het volgens Joshua moeilijk om een ander bedrijf te vinden dat zo'n uitgebreid en aantrekkelijk assortiment camera's aanbiedt. “Je krijgt niet alleen uitstekende bediening, ontwerp en bediening, maar je krijgt ook ingebouwde beeldstabilisatie en een 40 MP-sensor met hoge resolutie, die geen enkel ander aps-c-cameramerk kan evenaren.”
De X-T50 biedt in feite een hogere resolutie dan veel fullframers, en hij is aanzienlijk goedkoper dan de meeste fullframers. “Combineer dit alles met het ruime aanbod aan relatief compacte Fujifilm X-mount lenzen, en je hebt hier een echte winnaar.” Er is volgens Joshua wel een maar: ben je vooral geïnteresseerd in video, dan wordt je misschien niet perfect worden bediend door de X-T50. “Voor deze prijs ga je geen betere aps-c-camera vinden.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Fujifilm X-T50 is de opvolger van de Fujifilm X-T30 II, maar het is niet de vervanger op instapniveau waar Gareth op hoopte. “De prijs, de bouw en de functies liggen ver buiten het instapniveau van de voorgangers in deze serie.”
Dat neemt niet weg dat de X-T50 technisch zeer indrukwekkend is. “Er zit zoveel in deze camera en het is nu de meest betaalbare manier om Fuji's geweldige combinatie van 40 MP sensor en vijfde generatie processor te krijgen.” De X-T30 II blijft gelukkig eveneens in de line-up van Fuji.
De Fujifilm X-T50 heeft volgens Gareth “te veel crossover met de X-T5”. Daardoor vindt hij het moeilijk “om echt een duidelijk idee te krijgen van het doel van de X-T50.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Tomsguide.com (Nikita Achanta, full review): De Fujifilm X-T50 is volgens Nikita “een schot in de roos, vooral als je een camera wilt voor straat- of reisfotografie”. Met z’n 40MP sensor, 5-stops IBIS, hybride autofocus en filmsimulatieknop blinkt de X-T50 uit als het gaat om het produceren van prachtige, artistieke beelden, schrijft ze. “Nergens anders zul je zoveel resolutie vinden op een aps-c-camera uit het middensegment.
Wel moet je er rekening mee houden dat de accu het niet de hele dag volhoudt, vooral als je video opneemt. Hij schiet wel meer foto’s dan de Nikon Z fc, maar de Fujifilm X-S20 en de Canon EOS R7 houden het langer vol op één acculading. Andere kleine minpunten: schiet je video dan kan enige oververhitting optreden en hij is niet weerbestendig afgedicht.
Maar al met beveelt Nikita de X-T50 zeker aan. “Als je op zoek bent naar een geweldige allround camera voor straat- of reisfotografie, dan is de X-T50 iets voor jou. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Ephotozine.com (Will Cheung, full review): Net als z’n voorganger levert deze Fujifilm X-T50 weer heel veel waar voor je geld. “Je krijgt de nieuwste X-Trans-sensortechnologie van Fujifilm, wat een uitstekende beeldkwaliteit, indrukwekkende hoge ISO-prestaties en een ISO 125-basissnelheid betekent voor het breedste dynamische bereik.” Andere troeven zijn de ergonomische body, beeldstabilisatie over vijf assen, de speciale filmsimulatieknop en de responsieve autofocus. “Het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de X-T50. De prijs is ook meer dan redelijk.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Fujifilm X-T50 is volgens Jim een van de vele systeemcamera's uit het middensegment, dus de concurrentie is stevig. “De X-T50 zal in de smaak vallen bij fotografen die genieten van de filmsimulatieprofielen van Fujifilm, de voorkeur geven aan een sluiterknopbediening en een klassiek ontwerp waarderen.”
Mooi is dat je met de X-T50 kunt profiteren van het volledig gevormde X-lenssysteem. Toch zijn er volgens Jim ook minpuntjes. Zo is de X-T50 niet ideaal voor video, heeft hij geen bescherming tegen weersinvloeden en heeft hij een korte batterijduur. “De meeste mensen zouden in plaats daarvan de Fujifilm X-S20 moeten kopen vanwege de lagere prijs, de betere video en de krachtigere batterij.” Die camera krijgt bij Pcmag ook de Editor’s Choice-award.
Toch biedt ook de Fujifilm X-T50 nog steeds genoeg om de interesse te wekken van creatieve fotografen. “De Fujifilm X-T50 maakt het gemakkelijk om te wisselen tussen de filmsimulatieprofielen van Fuji en heeft veel ouderwetse charme.” Eindoordeel: Good met 3.5 van de 5 sterren.
- Photofacts.nl (Nando Harmsen, full review): De Fujifilm X-T50 is volgens Nando “een heel complete camera met voldoende mogelijkheden om het een mini X-T5 te mogen noemen”. Hij heeft een complete set aan fysieke instelmogelijkheden aan boord waar Fujifilm bekend om is. Nieuw is het filmsimulatie instelwiel voor de jpeg-fotograaf.
Hou er rekening mee dat het een heel kleine camera is. Dat kan een probleem zijn voor fotografen met grote handen. “De knopjes zijn klein uit noodzaak, en de Q-knop zit (nog steeds) op een plek die leidt tot heel vaak onbedoeld indrukken.”
De filmsimulaties en het fysieke instelwiel laten volgens Nando zien dat de camera primair gericht is op de gebruiker van deze mogelijkheid. “Fotografeer je uitsluitend in raw-bestandsformaat, dan kan je een deel van de functionaliteit niet benutten.”
De autofocus werkt fantastisch, aldus Nando. “Het is snel en accuraat, en er kunnen veel instellingen aangepast worden voor specifiek gebruik.” Objectherkenning is aanwezig, maar ‘mensen’ ontbreekt in de lijst waaruit je kunt selecteren. Om mensen te herkennen moet je gezichtsherkenning inschakelen. “Het is even wennen hoe objectherkenning en oog-AF ingesteld wordt. Je leert het wel te gebruiken, maar is niet heel logisch en intuïtief.” De Fujifilm X-T50 is volgens Nando duidelijk gericht op de fotograaf die in jpeg-fotografeert. “Hoewel een raw-fotograaf zeer zeker niet mis zal grijpen, is het fysieke filmsimulatie-instelwiel een nutteloze knop wanneer je er geen gebruik van maakt.”
Het compacte formaat en het lichte gewicht zijn een voordeel. Je levert daarbij niet in op mogelijkheden. “Ben je op zoek naar een camera die je eenvoudig mee kan nemen, bijvoorbeeld op reis, dan is de Fujifilm X-T50 een uitstekende keuze.” Nando kan de Fujifilm X-T50 dus zeker aanbevelen. Het prijskaartje noemt hij aantrekkelijk, “zeker wanneer je ziet wat je ervoor krijgt”.
- Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Kijk je naar de hardware dan ziet de X-T50 er veelbelovend uit, schrijft Richard. “Net zoals de X-T30 de meeste mogelijkheden van de X-T3 in een kleinere, goedkopere behuizing integreerde, doet de X-T50 dat ook met het grootste deel van de X-T5. De X-T50 bevat veel functies van zijn grote broer. Alle foto- en videomodi en functies zijn inbegrepen.”
Natuurlijk blijven er verschillen, schrijft Richard. Zo is de X-T50 robuuster, biedt hij dubbele kaartsleuven, een grotere zoeker met hogere resolutie, een grotere batterij en nog meer zaken die je mist op de X-T50. Maar dat is logisch. De X-T50 is een compactere camera en heeft een lagere prijs. Daarbij heeft hij extra’s, zoals een ingebouwde flitser. En leuke details, zoals een speciale filmsimulatiemodus. “Die geeft gemakkelijke toegang tot een van de functies die de camera onderscheidt van de concurrentie.”
Een nadeel is ook duidelijk: hij is weliswaar voordeliger dan de X-T5, maar veel prijziger dan eerdere modellen in zijn lijn. “En daardoor moet hij concurreren met een aantal uiterst capabele camera’s. Kan hij de uitdaging aan van de Canon EOS R7, die slechts 100 euro duurder is? Ook de Sony A6700 is een geduchte concurrent, volgens Richard “in vrijwel elk opzicht een indrukwekkend capabele camera”.
Volgens Richard zullen de kansen van de X-T50 voor een groot deel afhangen van de prestaties van de nieuwe kitlens: de 16-50mm f/2.8-4.8. “Hiermee heeft Fujifilm een van de beste kitzooms op de markt vervangen, wat een sleutelfactor is voor ons om zijn camera's aan te bevelen.” Die nieuwe lens biedt iets minder tele en verliest een halve stop aan helderheid aan de telekant. Aan de pluskant biedt hij veel meer groothoek en belooft hij betere autofocus en optische prestaties.
Al met al wordt het volgens Richard spannend hoe de camera het zal doen op de markt. “Beloften van verbeterde AF-prestaties en een sensor met een veel hoger aantal pixels dan zijn collega's betekenen dat het te vroeg is om na te denken over het kiezen van winnaars.”
- Techradar.com (Sharmishta Sarkar, full review): Fujifilm lijkt de grenzen tussen de verschillende cameraseries te vervagen, schrijft Sharmishta. “Daardoor komen de instapcamera's op één lijn met de meer geavanceerde modellen.”
De Fujifilm X-T50 is een heel andere camera dan z’n voorgangers, aldus Sharmishta, “met de toevoeging van ingebouwde beeldstabilisatie, een 40,2 MP-sensor, een verbeterde processor en een aantal filmsimulaties die nu voor het eerst beschikbaar zijn via een draaiknop.” Hele grote upgrades die helaas wel een hoge prijs hebben. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Theverge.com (Chris Niccolls, hands on): De X-T50 is volgens Chris duidelijk gericht op de fotografische gemeenschap, omdat de 40-megapixelsensor een uitstekende beeldkwaliteit levert, maar de videoprestaties enigszins belemmert. De X-T50 mag gericht zijn op beginnende fotografen, hij biedt veel betere fotomogelijkheden dan z’n voorganger dankzij de IBIS-eenheid en verbeterde autofocusprestaties.
De X-T50 zou volgens Chris een uitstekende back-up body zijn voor een X-T5-fotograaf. “En hij biedt meer ruimte om te groeien als een beginner het vak leert. Het zou ook een ideale reiscamera zijn voor de gevorderde fotograaf die het licht en compact wil houden.” Volgens Chris wordt de X-T50 weer een zeer populaire camera.
- Trustedreviews.com (Hannah Davies, first impressions): De Fujifilm X-T50 biedt volgens Hannah veel van de specificaties en functies van de X-T5, maar in een kleinere, goedkopere behuizing. “Je krijgt dezelfde beeldsensor, processor, autofocussysteem en 7 stops IBIS. Het scherm en de zoeker hebben een lagere resolutie en de constructie is niet weerbestendig. Er is ook een geheugenkaartsleuf minder en een langzamere burst-modus. Als u echter tevreden bent met deze compromissen, kan de X-T50 een geweldig geldbesparend alternatief zijn voor de X-T5.”
- Stuff.tv (Tom Morgan-Freelander, hands on): Tom heeft de X-T50 een paar dagen getest, een definitief oordeel heeft hij dus nog niet. “Mmaar de eerste indruk is dat de Fujifilm X-T50 voor veel fotografen de nieuwe X-serie zou kunnen zijn. Een model voor wie een camera met vaste lens zoals de X100 VI wat beperkend is, en voor wie het vlaggenschip X-T5 te ver buiten de prijsklasse valt.”
Hij is weliswaar duurder dan zijn voorganger. “Maar de X-T50 is zoveel krachtiger, dankzij een sensor met hogere resolutie, snellere processor en ingebouwde beeldstabilisatie. De filmsimulatieknop is ook een welkome toevoeging, waardoor een van de populairste functies van het bedrijf gemakkelijker bereikbaar is. Om je foto's snel dramatisch verschillende kleurbehandelingen te geven, in de camera, komt niets anders in de buurt.”
- Fstoppers.com (Nando Harmsen, first impressions): Het is moeilijk om een conclusie te trekken op basis van het eerste gebruik van de nieuwe X-T50, schrijft Nando. “Maar mijn eerste indruk is dat het een zeer capabele camera is die kan concurreren met veel andere camera's, waaronder de Fujifilm X100VI. Ik denk dat het gezien kan worden als een X100VI met de mogelijkheid om lenzen te verwisselen.”
Daar houden de overeenkomsten ook gelijk op, aldus Nando. “Het is een heel andere camera, gericht op een heel ander publiek. Ik geloof dat het een populaire camera kan worden onder fotografen die graag lichtgewicht reizen zonder in te leveren op resolutie en autofocusprestaties.”
Ook is het een camera die volgens Nando gericht is op de jpeg-fotograaf vanwege de speciale filmsimulatieknop. “Het nodigt uit tot het gebruik van de verschillende looks die deze filmsimulaties bieden, waaronder de nieuwe Reala Ace. Over de uitvoering is goed nagedacht.”
Nando heeft de X-T50 met veel plezier gebruikt. “Ik denk dat het de moeite waard is om te kopen. Misschien zelfs meer dan het bekende X100 VI-model. In feite is deze camera wellicht de betere keuze, omdat deze de mogelijkheid biedt om lenzen te wisselen, maar ook qua prijs.”
- Shoot.be (René Delbar, full review): René schrijft: “Wie op zoek is naar uitstekende beeldresultaten, hoge prestaties en grote mobiliteit moet zeker even stilstaan bij deze nieuwe X-T50.”
- Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Fujifilm X-T50 is volgens Jan Paul een zeer krachtige aps-c-camera. Hij zit in een compact jasje dat er ook nog eens fraai uitziet. “Met zijn hoekige prisma en grote draaiknoppen zijn er genoeg mensen die niet eens doorhebben dat je met een moderne digitale camera aan het fotograferen bent, en dat is voor bijvoorbeeld straatfotografie best een voordeel. De prijs vinden we, gezien de hoge resolutie en goede resultaten, heel redelijk.”
- PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): De Fujifilm X-T5 is ongelooflijk populair gebleken, vertelt Chris, en nu hebben we een kleinere, goedkopere versie met dezelfde uitstekende 40MP sensor: de Fujifilm X-T50. Welke bochten moest Fujifilm nemen om dit allemaal mogelijk te maken? Chris ging naar het winkelcentrum Eau Claire Market in het Canadese Galgary om erachter te komen.
Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-T50
- Hoge beeldkwaliteit: 40MP X-Trans BSI CMOS sensor
- Powerhouse: krachtige X-Processor 5 biedt bijna alles van de X-T5
- Tegen trillingen: beeldstabilisatie met tot liefst 7 stops winst
- Betoverende kleuren: 20 filmsimulaties, inclusief Reala ACE, én speciale knop
- Snelle schieter: 8fps met continue AF (20 met de elektronische sluiter)
- Perfecte scherpstelling: autofocus met onderwerpherkenning en tracking
- Vloeiende video: 4K / 60p, 6.2K / 30p, 4:2:2 10-bits video
- Handig: ‘Tap to track AF’ in de video-modus
- Helder in beeld: elektronische zoeker met 2.36M pixels en 0.62x vergroting
- Uit alle hoeken: 3 inch kantelbaar touchscreen
- Lichtgevoelig: native ISO van 125-12800, uitbreidbaar tot 64-51200
- Lange accuduur: schiet tot 390 shots op één lading
- Snelle kaarten: UHS-II geheugenkaartsleuf
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
PetaPixel: YouTube-review van de Fujifilm X-T50
Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm X-T50 door Chris Niccolls van PetaPixel (10:16 minuten). De Fujifilm X-T5 is ongelooflijk populair gebleken, vertelt Chris, en nu hebben we een kleinere, goedkopere versie met dezelfde uitstekende 40MP sensor: de Fujifilm X-T50. “Welke bochten moest Fujifilm nemen om dit allemaal mogelijk te maken?” Chris ging naar het winkelcentrum Eau Claire Market in het Canadese Galgary om erachter te komen. Kijken!
Fujifilm X-T50 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T50 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T50 op Kamera-express.nl >>
Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste systeemcamera's tot €1.000
Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.
Beste systeemcamera's tot €1.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Alle Fujifilm-lenzen op een rij
Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>