Fujifilm X-T5: hoogste resolutie, hoogste beeldkwaliteit

De Fujifilm X-T5 is een camera waar veel fotografen enorm naar hebben uitgekeken, omdat hij leentjebuur speelt bij topmodel Fujifilm X-H2. Hij heeft dezelfde 40MP-sensor en dezelfde krachtige processor. Een topcamera voor pure fotografen, met de hoogste resolutie van alle aps-c-camera’s. “Met de Fujifilm X-T5 lijkt de X-T-lijn weer in topvorm te zijn.” Gold Award bij DPReview en bij Amateurphotographer. Super Award bij Focus Magazine. Platina Award bij Digifoto Pro. Winnaar TIPA-award 2023. Alle belangrijke reviews!

Fujifilm X-T5Sensor: aps-c | Resolutie: 40.2 megapixel | Objectief: Fujifilm XF 16-55mm F/2.8 R LM WR / fullframe-equivalent: 24-83mm | Beelden per seconde: 15 | Video: 4K/60p / 6.2K/30p | Scherm: kantelbaar en draaibaar touchscreen | Gewicht body: 557gr | Release datum: eind november 2022 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body: 1.999 | Prijs inclusief lens: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Fujifilm X-T5

 • Boordevol details: allround camera met hoge resolutie
 • Hoogste beeldkwaliteit: nieuwe high res-sensor met 40.2 megapixel
 • Tegen trillingen: 5-assige beeldstabilisatie met tot 7 stops winst
 • Extreme resolutie: 160 megapixel Pixelshift Multishot
 • Intelligent scherpstellen: Deep learning autofocus
 • Hoogwaardige video: 6.2K/30p en 4K HQ-Mode video

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T5IJzersterke aps-c-camera’s

Fujifilm is een van de weinige fabrikanten die een ijzersterke line-up van aps-c-camera’s op de mat legt. Recent verschenen al twee vlaggenschepen: het ‘high speed-model’ Fujifilm X-H2S en het ‘high resolution-model’ Fujifilm X-H2. Precies van die laatste leent de nieuwe Fujifilm X-T5 de op fotografen georiënteerde features, zoals de hoge resolutie-sensor met 40 megapixel op de teller.

Mijn review van de high res X-H2 >>

Mijn review van de high speed X-H2S >>

Voor pure fotografen

Meer en meer verfijnt Fujifilm z’n assortiment aps-c-camera’s. De vrees bestond dat de X-H-lijn de X-T-lijn in de wielen zou rijden. Maar de Fujifilm X-T5 is toch weer een ander soort camera dan de Fujifilm X-H2. De X-T5 is veel meer op fotografie gericht, terwijl de X-H2 ook ijzersterke en professionele video-features in z’n pakket heeft.

Fujifilm X-T5Geen 8K-video

Je kunt met de X-T5 ook bijna-professionele video’s schieten, waar je uitstekend mee voor de dag kunt komen. Hij schiet vloeiende films met veel resolutie en scherpte. Maar de echt professionele features van de X-H2 heeft hij niet onder de motorkap. Zo is er geen 8K-video, en z’n 6.2K-video gebruikt een crop van de sensor.

Moderne alleskunner

De Fujifilm X-T5 is daarmee een camera waar veel echte fotografen hun vingers bij zullen aflikken. Alleen al het schitterende retro-uiterlijk blijft een trekpleister van jewelste voor veel fans, waaronder ikzelf. Die look-and-feel doet denken aan analoge camera’s en verhult daarmee wat een moderne alleskunner de X-T5 is.

Fujifilm X-T5Beelden boordevol details

De 40 megapixel sensor zorgt samen met de krachtige, ook al nieuwe, processor voor haarscherpe beelden boordevol details en met de prachtige, natuurgetrouwe kleuren waar Fujifilm bekend om staat. Die beeldkwaliteit wordt verder verhoogd doordat de standaard gevoeligheid van de sensor start vanaf ISO 125. Daardoor krijgt je veel minder ruis in je beelden.

Pixelshift Multishot

Voor wie 40 megapixel nog niet genoeg is: aan boord is ook een Pixelshift Multishot-optie, ook al geleend van de Fujifilm X-H2. Daarmee combineert de camera meerdere raw-beelden voor opnames met een ultrahoge resolutie (160 megapixel) en zeer nauwkeurige kleurreproductie. Ideaal voor bijvoorbeeld commerciële productfotografen, die de beelden op billboard-grootte kunnen afdrukken.

Fujifilm X-T5Deep learing AF

Flink verbeterd is ook de autofocus. Het AF-systeem herkent dankzij deep learning-technologie verschillende soorten onderwerpen, zoals dieren en voertuigen. En de nieuwe beeldsensor heeft veel meer fasedetectie-pixels dan zijn voorganger, waardoor je nog nauwkeuriger scherpstelt. Daarnaast is de Fujifilm X-T5 uitgerust met een automatische witbalans-optie die is gebaseerd op AI (kunstmatige intelligentie). Dat zorgt bij elk licht voor grote kleurnauwkeurigheid.

Hoogwaardige beeldstabilisatie

Mooi voor alle soorten fotografen is de hoogwaardige beeldstabilisatie die de X-T5 aan boord heeft. Die vermindert trillingen over vijf verschillende assen tot maar liefst zeven stops. Daardoor kun je lang uit de hand blijven schieten, ook als het licht (veel) minder wordt. Ook perfect trouwens voor straatfotografen.

Fujifilm X-T5Heldere zoeker, nieuw display

De Fujifilm X-T5 is uitgerust met een heldere zoeker met hoge resolutie, waarmee het een genot is om composities te maken. En op wens van vele X-T-liefhebbers is het LCD-scherm aangepast ten opzichte van de voorganger. Nu is het display niet meer variangle, maar in drie verschillende richtingen uitklapbaar. Ideaal voor fotograferen uit de heup, zoals veel straatfotografen doen. De resolutie van dit touchscreen is liefst 1.84 miljoen pixels.

Compacter en lichter

De prachtige body van de X-T5 is uiteraard uitgerust met alle fysieke bedieningsknoppen waar Fujifilm geliefd om is. En de behuizing is nog compacter en lichter dan die van zijn voorganger. Het lichtgewichte, compacte model weegt slechts 557 gram, waardoor je hem makkelijk overal mee naartoe neemt.

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2023 voor de Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-T5 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste aps-c-camera voor experts’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Professionele reviewers over de Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-T5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Fujifilm X-T5

 • Meest capabele én leukste aps-c-camera
 • Toonaangevende sensor met 40 megapixel
 • Zeer goede beeldkwaliteit, resolutie en detaillering
 • Bekwaam autofocussysteem met uitstekende onderwerptracking
 • Dynamisch bereik: beste in zijn klasse
 • Jpegs: overvloedige en opvallende filmsimulaties
 • Echte fotografencamera, hoewel hij ook uitstekend filmt
 • Nog meer details: nieuwe laagste standaardgevoeligheid van ISO 125
 • High res-modus: beelden tot 160 megapixel
 • Uitstekende zoeker en in drie richtingen kantelbaar scherm
 • Effectieve beeldstabilisatie tot 7 stops
 • Beproefd en goed gerijpt ontwerp
 • Compacte behuizing met veel fysieke bedieningselementen
 • Veel power: tot 1190 beelden met een volle accu
 • X-systeem van Fujifilm biedt veel lenskeuze

Zwakke punten van de Fujifilm X-T5

 • Minder goed in video: gecropte 4K- en 6.2K-beelden
 • Autofocus: minder goed dan bij Sony en Canon
 • Hogere pixeldichtheid op de sensor: wat meer ISO-ruis
 • Niet alle Fuji-lenzen doen het even goed op een 40MP-sensor

Awards voor de Fujifilm X-T5

 • TIPA-award: Beste aps-c-camera voor experts
 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Fotomagazine Digifoto Pro: Platina Award
 • Amateurphotographer: Goud Award

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T5DPReview over de Fujifilm X-T5

In misschien wel hun laatste grote review voor DPReview – de site is gestopt! – blazen Dan Bracaglia en Richard Butler nog één keer flink in de bus voor de Fujifilm X-T5. Op de valreep krijgt het fotografie-topmodel van Fuji een klinkende recensie, met een bijbehorende Gold Award.

De meest capabele aps-c-camera

Voor fotografen is de Fujifilm X-T5 volgens Dan en Richard “de meest capabele en een van de leukste aps-c-camera's in 2023 dankzij een toonaangevende sensor met hoge resolutie, een beproefd en goed gerijpt ontwerp en een bekwaam autofocussysteem waarvan we hopen dat het met de jaren beter kan worden (via firmware).”

Dynamisch bereik en excellente jpegs

Er is maar één aps-c-camera die de X-T5 matcht op pure beeldkwaliteit en detaillering in de beelden: de Fujifilm X-H2, die dezelfde 40MP-sensor heeft. Daarbij scoort de X-T5 als een van de beste camera’s in deze klasse op dynamisch bereik van de raw-beelden. “En de jpeg-engine van de camera – die overvloedige en opvallende 'filmsimulaties' biedt – is in staat om zelfs de meest doorgewinterde 'Ik schiet alleen raw'-nerds voor zich te winnen.”

Minder goed in video

Daarentegen scoort de X-T5 zoals verwacht minder goed op video. De camera biedt weliswaar 4K- en 6.2K-beelden, maar die zijn afkomstig van een uitsnede van de sensor, waardoor details en kwaliteit worden beperkt. Wil je de beste X-mount videokwaliteit? Kijk dan naar de Fujifilm X-H2S, die ook een Gold Award kreeg, of naar de 8K-compatibele X-H2. Die zijn meer op video gericht.

Gold Award: 90%

De autofocus van de X-T5 scoort goed, maar haalt het niet bij de prestaties van de concurrenten Sony en Canon. Al met al is de X-T5 volgens Dan en Richard “het meest capabele, op foto's gerichte model van Fujifilm tot nu toe”. Het is tevens een van de beste aps-c-camera's die de beide heren ooit hebben getest. Kortom: “De Fujifilm X-T5 is onze favoriete aps-c-camera voor fotofotografen.” Eindoordeel: Gold Award met een score van 90%.

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T5Chip Fotomagazine over de Fujifilm X-T5

Uitstekende onderwerptracking, zeer goede beeldkwaliteit en resolutie zijn de grote voordelen van de Fujifilm X-T5, zo blijkt uit de lab- én praktijktest in Chip Fotomagazine (uitgave 74 2023).

Plek 3 in de toplijst

Reikhalzend hebben ze bij Chip naar deze camera uitgekeken, omdat het de derde loot is van de X-camera’s van Fuji met de nieuwe sensor- en processor-generatie. Het is tevens de goedkoopste variant uit deze nieuwe line-up. En dat hij goed is blijkt wel – spoiler alert: hij komt met stip binnen op plek 3 in de toplijst van Chip voor camera’s met een aps-c- en mft-sensor, pal na de X-H2S en de X-H2.

Thuiskomen bij de X-T5

Wie de X-T5 in huis haalt, is in ieder geval direct thuis: hij lijkt qua bediening – veel wieltjes en knoppen – erg op z’n voorgangers. Al is hij wat kleiner en lichter dan z’n directe voorganger, en heeft hij een ander – meer voor fotografen bedoeld – display op de achterkant. Hoewel je ook uitstekend kunt filmen, met nauwelijks ruis in de video, 19 filmsimulaties en tot 6.2K/30p.

Fotografie staat centraal

Maar fotografie staat centraal bij de X-T5, constateert de reviewer. Dat blijkt wel uit de hoge resolutie-sensor met 40.2 megapixel, de nieuwe laagste standaardgevoeligheid van ISO 125, de slimme autofocus voor scèneherkenning en de high res-modus met beelden tot 160 megapixel. Ook de accu staat heel veel foto’s toe: Chip schoot tot 1190 beelden met een volle accu.

Meer ISO-ruis

Niet alles is goud dat blinkt, constateert de reviewer. Zo zorgt de hogere pixeldichtheid op de sensor ook voor meer ISO-ruis. Vergeleken met de voorganger is de ruis meer uitgesproken. “Maar als je met lage ISO werkt, levert de camera grandioze beelden met weinig ruis. Het is sowieso beter om af te zien van hoge ISO-waarden.” En waar je ook rekening mee moet houden: niet alle Fuji-lenzen doen het even goed met hoge resoluties.

Eersteklas systeemcamera

De reviewer concludeert: “De X-T5 is een eersteklas systeemcamera voor iedereen die een hoge resolutie en een compacte, lichte behuizing waardeert en tegelijkertijd prima zonder een uitklap- en draaibaar display kan.” Eindscore: 96/100. Hetzelfde cijfer als de X-H2. De X-H2S scoort nóg hoger: 98/100.

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T5Focus Magazine over de Fujifilm X-T5

In een mooie vergelijkingsreview bekijkt Jan Paul Mioulet de verschillen tussen de Fujifilm X-T5 en de Fujifilm X-H2 (Focus Magazine, januari/februari-nummer 2023). “Wanneer moet je voor het ene of het andere model kiezen?”

Twee verschillende camera’s

De camera’s hebben veel overeenkomsten, waaronder de belangrijkste: ze delen dezelfde hoge resolutie-sensor met 40 megapixel. De X-H2 is als vlaggenschip daarom iets duurder. Toch is volgens Jan Paul die prijs niet de belangrijkste reden voor fotografen om voor de X-T5 te kiezen. “Ondanks de grote technische overeenkomsten zijn het namelijk twee heel verschillende camera’s.”

Intuïtievere bediening

Als je het verschil moet samenvatten: de X-T5 is traditioneel, de X-H2 is modern. De X-H2 heeft ook een rijkere uitrusting. Zo is er een E-ink scherm bovenop, een zoeker en display met hogere resolutie, een draai- en kantelbaar display. Omdat alle voordelen ook hun nadelen hebben: de X-T5 is compacter en lichter. Ook heeft de X-T5 traditionele draaiknoppen, de X-H2 niet. “De bediening van de X-T5 zal voor sommige fotografen wat intuïtiever aanvoelen.”

Hoge beeldkwaliteit

Wat beide camera’s delen is de high res-sensor met de daarbij horende hoge beeldkwaliteit. De kleinere pixels betekenen wel iets meer ruis en een kleiner dynamisch bereik. Wel is de basisgevoeligheid verlaagd naar ISO 125. Ook kun je samengestelde high res-beelden schieten van 160 megapixel.

Grootste verschillen: video

Grootste verschillen liggen op video-gebied. De X-H2 is een hybride camera die volgens Jan Paul bijna alles voor video biedt wat je je maar kunt wensen. De X-T5 filmt ook goed, maar hier ontbreken professionele mogelijkheden en kwaliteit (8K bijvoorbeeld) die de X-H2 wel biedt. Ook in de hardware ontbreken mogelijkheden, zoals de optie om externe koeling aan te brengen.

Twee Super Awards

Kortom: de X-H2 is “de camera voor beeldmakers die zowel voor fotografie als video het maximale aan mogelijkheden willen hebben”. De X-T5 biedt op fotografisch gebied dezelfde kwaliteit in een slankere body en met de ‘analoge’ bediening “waar Fujifilm juist zoveel fotografenharten mee heeft veroverd”. De X-T5 is dan ook de camera voor fotografen die licht op pad willen. Eindoordeel: Super Award voor beide camera’s, met het cijfer 9.1 voor de X-H2 en 9 voor de X-T5.

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T5Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-T5: hoe scoort hij bij andere (professionele) reviewers?

 • Fotomagazine Digifoto Pro (Kevin Vervoort, full review, 2023 nummer 2): “De perfecte camera bestaat niet, maar in mijn ogen komt de Fujifilm X-T5 wel heel dichtbij!” schrijft documentaire en reportagefotograaf Kevin Vervoort. Een van de redenen waarom Kevin voor deze Fuji kiest is z’n retro-uiterlijk. Dat ziet er volgens hem niet alleen mooi uit, maar je ervaart met deze camera het fotograferen zoals je dat vroeger deed met een analoge camera. Je hebt alleen wel de modernste digitale mogelijkheden onder de knoppen.
  De snelheid en de (deep learing AI) autofocus zijn flink opgekrikt ten opzichte van de voorganger. Dat geldt ook voor de beeldkwaliteit, dankzij de lagere start-ISO van 125, die voor minder ruis zorgt. Voor straatfotografen als Kevin bewijst de X-T5 uitstekende diensten, maar het is een echte allrounder op fotografiegebied. Ook als het licht minder is, vanwege de beeldstabilisatie tot 7 stops.
  Testend in de Rotterdamse praktijk merkt Kevin dat de X-T5 heel fijn in de hand ligt. Ook werken de menu’s uitstekend: alles wat je zoekt is snel en simpel te vinden. De bediening is aangenaam en de camera stelt heerlijk snel scherp. Met het nieuwe kantelbare scherm is het als straatfotograaf mooi dat je vanuit een laag perspectief kunt schieten.
  De beelden zijn zoals verwacht van topkwaliteit. Kevin schoot in jpeg-stand en merkte dat de beelden haarscherp waren en vrijwel geen bewerking meer nodig hadden.
  Kortom: de X-T5 is volgens Kevin ideaal voor wie terugverlangt naar het analoge tijdperk maar niet wil inleveren op beeldkwaliteit. “De Fujifilm X-T5 behoort tot de beste camera’s in zijn prijsklasse en is een aanbeveling voor iedereen die intuïtief wil fotograferen en geen kilo’s apparatuur mee wil sjouwen.” Eindoordeel: Platina Award.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): ‘40MP fotografie sensatie’ kopt Andy boven z’n zeer lovende review van de Fujifilm X-T5 op de website van het grootste Britse fotografietijdschrijft. De perfecte camera bestaat niet, wordt vaak gezegd. Maar de Fujifilm komt er heel dicht bij, aldus Andy. Dat heeft met een combinatie van factoren te maken.
  Allereerst is het buitengewoon plezierig fotograferen met de X-T5, dankzij de analoge bedieningselementen, de uitstekende zoeker en het in drie richtingen kantelbare scherm. Op de tweede, niet minder belangrijke plek: deze camera levert uitstekende beeldkwaliteit “met stapels resolutie als je die nodig hebt, veel dynamisch bereik, goede hoge ISO-prestaties en effectieve beeldstabilisatie. Plus natuurlijk die mooie kleurweergave van Fujifilm.”
  Nog een pluspunt: het X-systeem van Fujifilm biedt veel lenskeuze, vooral nu externe makers aan het werk gaan. Andy: “Er is een goede mix van hoogwaardige zoomlenzen en kleinere, meer reisvriendelijke opties.” Andy heeft de X-T5 gebruikt met de 10-24mm, 16-80mm en 70-300mm. “Alles bij elkaar heb je een volledig weerbestendig systeem met een fullframe-bereik van 15-450mm en een totaalgewicht van minder dan 2 kg. Dat kun je met geen enkel fullframe systeem evenaren.”
  Andy heeft gezocht naar nadelen, maar dat leek echt op muggenziften. De weinige minpunten die hij kon vinden, zijn klein. “Grootste praktische probleem is misschien wel het omgaan met die 40 MP-bestanden. Als je echt een diepere onbewerkte buffer nodig hebt, een betere bediening met grote lenzen of meer geavanceerde videofuncties, kun je dieper in de buidel tasten voor de Fujifilm X-H2.”
  Echte concurrenten heeft de X-T5 niet. Alleen dus de X-H2, die nog wat meer biedt aan videografen, “maar die mist de pure charme van de X-T5”. Daarnaast komt alleen nog de Canon EOS R7 in de buurt van de resolutie, “maar die is moeilijk aan te bevelen vanwege het extreme gebrek aan bijpassende RF-S-lenzen.” De fullframe-modellen in deze prijsklasse zijn in vergelijking met de X-T5 oud en ondergespecificeerd, en niet zo prettig in het gebruik, schrijft Andy.
  “Uiteindelijk evenaart niets anders op de markt het allroundpakket dat de Fujifilm X-T5 biedt voor deze prijs. Als je niet gebonden bent aan een irrationele fixatie met fullframe, is deze camera vrijwel perfect.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Fujifilm X-T5Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Fujifilm X-T5 is volgens Gordon “letterlijk de camera waar veel Fuji-getrouwen op hebben gewacht”. Met z’n functies en design is hij speciaal ontworpen voor fotografen. Fujifilm heeft niet geprobeerd óók nog te voldoen aan de technische eisen van videografen of actiefotografen.
  De strategie van Fujifilm in z’n topsegment camera’s is duidelijk. Wil je een allround camera die ook voor videografen en actiefotografen geschikt is, dan kies je vlaggenschip X-H2. En met de X-H2S heb je minder rolling shutter, waarvoor je 14 megapixels inlevert. Geef je niet om dit soort high tech-features, is het je vooral te doen om pure fotokwaliteit en wil je de klassieke X-T-belichtingsknoppen, dan is de X-T5 de camera voor jou.
  Sommigen zullen het bijvoorbeeld jammer vinden dat de X-T5 geen variangle display mer heeft. Maar het komt er volgens Gordon op neer dat Fujifilm zijn beslissing over positionering heeft genomen. “De X-T mag dan wel high-end blijven, het is niet langer het vlaggenschip dat qua prestaties en features iedereen moet plezieren. Door de positie van de X-H-serie aan de top te versterken, is de X-T nu vrij geworden om zich te specialiseren en plezier te hebben.”
  De X-T5 is volgens Gordon de perfecte upgrade voor wie een X-T1, 2 en 3 bezit. En een aantrekkelijke instap voor wie nieuw is in het systeem. “Ik vond het geweldig om ermee te fotograferen, en raad eens, hij is ook niet slecht in video.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Voor Fujifilm was 2022 een enorm jaar, schrijft Mark. Ze hebben liefst drie vlaggenschip camera's gelanceerd: de X-H2, de X-H2S en de X-T5. Anders dan beide X-H2-modellen heeft de X-T5 de traditionele draaiknoppen en bedieningselementen waar Fuji-gebruikers zo dol op zijn, inclusief de klassieke Fujifilm-draaiknoppen voor ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie bovenop de camera.
  Daarmee behoudt de X-T5 de klassieke retrostijl en bedieningslay-out van de voorganger. En combineert hij deze met dezelfde 5e generatie sensor en processor die wordt gebruikt in de X-H2. Daardoor levert hij exact dezelfde beeldkwaliteit voor foto's als zijn duurdere broer.
  Uiteraard zijn er niet alleen in uiterlijk ontwerp verschillen tussen de X-T5 en de X-H2. Zo mist de X-T5 bijvoorbeeld 8K-video, heeft hij een veel kleinere buffer, gebruikt hij langzamere geheugenkaarten, heeft hij een EVF met lagere specificaties, mist hij full-size HDMI- of 3,5 mm koptelefoonaansluitingen en ondersteunt hij geen externe koelventilator of een verticale handgreep. “Daardoor zullen sommige de beter gespecificeerde X-H2 verkiezen boven de traditionele bedieningselementen van de X-T5.”
  Toch is de X-T5 in veel opzichten een grote stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger, de X-T4. “Van de 40 megapixel resolutie met 160mp pixel-shift-modus tot onbeperkt 4K/60p-opnamen zonder crop. En van het snellere, AI-gestuurde AF-systeem dat veel meer onderwerpen kan herkennen tot de verbeterde EVF, nog betere IBIS en een langere batterijduur.”
  Ook ten opzichte van de X-T4 heeft de X-T5 een aantal veren gelaten. Zo is de X-T4 meer een snelheidsduivel dan de X-T5. En sommigen zullen misschien betreuren dat gekozen is voor een 3-weg kantelbaar LCD-scherm in plaats van het variangle-scherm op de X-T4. Volgens Fuji (en veel gebruikers) past dat 3-weg-scherm beter bij de meer op foto's gerichte aard van de X-T5.
  Al met al slaagt de Fujifilm X-T5 er volgens Mark zeker in om het geliefde ontwerp van zijn voorgangers te combineren met de allernieuwste specificaties van de X-H2 tegen een meer concurrerende prijs. Daarmee verdient deze camera de allerhoogste waardering van de reviewer. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Fujifilm X-T5Techradar.com (Mark Wilson, full review): De Fujifilm X-T5 is volgens Mark een briljante keuze voor enthousiaste fotografen die een kleine, lichtgewicht body willen voor dagelijkse opnamen. “Fujifilm heeft de slimheid van het vlaggenschip X-H2 gepropt in een meer betaalbare, retro body. Daarmee is een van de meest plezierige fotografie-ervaringen gecreëerd die er zijn.”
  Actie- en sportfotografen moeten hun heil elders zoeken: de camera heeft een beperkte buffer voor burst-opnamen. De autofocus, hoewel verbeterd, blijft volgens Mark ook nog steeds iets achter bij Canon en Sony. “Maar als je voornamelijk foto's maakt in plaats van video, is de X-T5 het beste fullframe alternatief dat er is.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Lauren Scott, full review): De Fujifilm X-T5 is volgens Lauren eerder een evolutie van de X-T-serie dan een revolutie. “Het is een klassiek gestuurde camera die fotografie op de eerste plaats zet voor serieuze liefhebbers.” De X-T5 brengt de geliefde Fujifilm X-T4 verder op het gebied van resolutie, maar is nog steeds ideaal voor fotografen die een lichtgewicht camera willen met traditionele bedieningselementen. Hij heeft een uitstekende resolutie van 40.2 MP, 10-bits 4:2:2 video bij 6.2K/30P en een nieuw 3-voudig kantelbaar touchscreen. “Wat betreft de manier waarop hij eruitziet, aanvoelt en handelt, is de X-T5 een klasse apart.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Stuff.tv (Tom Morgan-Freelander, full review): Volgens Tom was voorganger X-T4 een zijwaartse stap in Fuji's langlopende X-T-reeks. De Fujifilm X-T5 daarentegen is een zelfverzekerde stap voorwaarts. “Door identieke fotoprestaties te leveren als de duurdere X-H2, met behoud van de fysieke wijzerplaten en compacte afmetingen die fotografiepuristen zullen plezieren, is de X-T5 de absolute sweet spot van Fuji's herziene line-up.”
  De resolutie van 40.2 megapixel en burst-opnamen met 15 fps maken deze camera een ideale allrounder. Daarbij zorgt Fuji's uitgebreide lensassortiment ervoor dat liefhebbers die de voorkeur geven aan het vastleggen van actie of wildlife altijd een lens van hun gading vinden.
  De vormfactor zal volgens Tom ook meteen vertrouwd aanvoelen voor iedereen die eerder een X-T-camera heeft gebruikt. Al met al moet de X-T5 bovenaan het boodschappenlijstje van elke hobbyist staan. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (Dustin Abbott, full review): De Fujifilm X-T5 is volgens Dustin een geweldige evolutie van de X-T4. En de nieuwe 40MP-sensor is absoluut een opvallende verschijning. “Ik geef er absoluut de voorkeur aan boven de oudere 26MP-sensor en ben onder de indruk van wat Fuji ermee heeft weten te doen. Het steekt gunstig af bij de 32MP-sensor van Canon op de EOS R7, terwijl het een superieure resolutie biedt. De beeldkwaliteit is absoluut prachtig van deze camera.”
  Sommigen zullen worden afgeschrikt door de enorme hoeveelheid fysieke bedieningselementen. Dustin zelf geniet juist van dat aspect van de camera. Daar komen de prachtige JPEG's bij: een genot voor veel Fuji-fans. Ook de retro-esthetiek van het ontwerp en de filmsimulaties spreken de echte puristen aan, die het digitale tijdperk slechts met tegenzin accepteren, schrijft Dustin.
  Al is de autofocus weer verder verbeterd, toch zou Dustin hier nog verdere verfijning willen zien. Hier hebben Sony en Canon enkele voordelen. Ook beperkt de ondiepe buffer de X-T5 als actiecamera.
  Grootste concurrent van de X-T5 is Fujifilms eigen X-H2. Die voegt tegen een meerprijs een aantal nuttige functies toe, zoals veel diepere buffers, superieure geheugenkaarttechnologie, 8K-video, een volledig scharnierend LCD-scherm en een zoeker met hogere resolutie. Voor video- of sportfotografie is deze camera de meerprijs zeker waard. Maar de X-T5 is weer compacter en heeft de retro-look en het bedieningsschema waar de echte fans van houden.
 • Thephoblographer.com (Hillary K. Grigonis, full review): “Foto's van de Fujifilm X-T5 pendelen tussen technische grootsheid en karakter”, schrijft Hillary. De 40 megapixel sensor zorgt voor scherp gedetailleerde foto's, maar toch zijn de kleuren klassiek Fujifilm. “Een bijgewerkte processor helpt de toegevoegde resolutie om geen schade aan te richten bij hoge ISO's. En met de juiste lens is het gemakkelijk om geweldige bokeh en overstraling te maken. Dat is allemaal verpakt in een carrosserie met een klassieke look en feel die bestand is tegen slecht weer.”
  Helaas heeft de autofocus niet dezelfde verbeteringen gekregen. “Sterker nog, op dit punt lijkt de camera wat achter te lopen op de voorganger.” Liep de autofocus van de X-T4 al wat achter op de concurrentie, bij de X-T5 is dat nog wat meer het geval, waardoor fotografen in meer veeleisende genres beter elders kunnen kijken.
  Wil je wel de beste autofocusprestaties, dan zul je misschien wat meer willen besteden aan de X-H2 of de X-H2S. “Ook die camera’s lopen wat autofocus betreft wat achter op de vlaggenschepen van Sony en Canon. Maar je krijgt er wel Fuji-kleuren met betere prestaties voor terug.” En als je niet de beste autofocusprestaties nodig hebt, levert de XT5 prachtige beelden in een klassieke carrosseriestijl. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): De X-T5 ziet er voor het review-team van DPReview precies uit als de camera waar veel Fujifilm-fotografen om hebben gevraagd. Want gelukkig zet hij de klassieke looks met alle knoppen en wielen voort waar veel fotografen uit de X-serie van zijn gaan houden, schrijft Richard in zijn lezenswaardige ‘eerste review’ (de eind-review volgt bij DPReview meestal veel later).
  De Fuji X-T5 bevat veel mogelijkheden van het vlaggenschip, de veel duurdere X-H2. Daaronder zijn de 40MP-sensor. Wel zijn er vooral wat video-features weggelaten, zodat er een ‘verstandig onderscheid’ is tussen de twee modellen. Richard vindt dat onderscheid zinvol, waardoor de X-T5 ook een aangenaam lager prijskaartje heeft. Vraagteken is nog hoe goed de autofocus van de X-T5 eigenlijk is. Fujifilm geeft zelf toe dat de X-T5 op dat gebied geen partij zal zijn voor het snelle vlaggenschip, de Fuji X-H2s, die volledig op snelheid is gericht. DPReview moet nog de tests doen waaruit zal blijken hoe goed de X-T5 op dit gebied scoort, vooral bij het fotograferen van bewegende onderwerpen.
  Wat videospecificaties betreft: deze zijn volgens Richard niet alleen een stap terug van die van de X-H2, ze zijn in sommige opzichten ook een kleine stap terug van die van de X-T4. “De 4K over de volledige breedte is gesubsampled en hoewel de oversampled 'HQ' 4K-video iets gedetailleerder zou moeten blijken te zijn, is er een uitsnede van 1,23x, wat een impact zal hebben op de ruisprestaties.”
  En daaruit blijkt ook dat de X-T4 eigenlijk fungeerde als een ‘tussenoplossing’ tussen de X-H-modellen. Naar nu blijkt moet de X-T5 meer de rol spelen van ‘fotografencamera’ in plaats van de hybride duizendpoot die de X-T4 is. Het verlies van wat video-kracht zullen juist veel fotografen voor lief nemen omdat het gecompenseerd wordt door de terugkeer van het uitstekende tweerichtings-kantelscherm. “We vermoeden dat veel fotografen die foto's maken heel blij zullen zijn met dat arrangement.”
  Kortom: de X-T5 is een terugkeer naar een versie van de X-T-serie zoals die ooit bedoeld was. Dat blijkt ook uit de nieuwe body, “met een vierkantere, iets meer handvriendelijke vorm, een meer licht hellende helling naar de zoekerbult en de terugkeer van het fotovriendelijkere scherm”. Uit de eindtests zal blijken hoe goed de X-T5 presteert, maar uit Richards ervaringen tot nu toe voelt de X-T5 als een waardige toevoeging aan een serie die claimt om echte klassieker te zijn.
 • Trustedreviews.com (Hannah Davies, hands on): De Fujifilm X-T5 is volgens Hannah een camera die in sommige opzichten een stap terug doet en in andere een grotere stap vooruit. “Het meest opvallende is dat de camera zijn scharnierende scherm heeft verlaten. Ook is hij lichter en compacter geworden, en komt hij daardoor dichter bij het gewicht en de draagbaarheid van de X-T1.”
  Daarnaast levert de camera een flink aantal verbeteringen op het gebied van resolutie, autofocus, beeldstabilisatie en batterijduur, schrijft Hannag. “Als je op zoek bent naar een eerste fotocamera met retro-ontwerp en bedieningselementen, dan is de X-T5 misschien iets voor jou, terwijl hybride fans in de toekomst naar de X-H-serie zullen kijken.”
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Fujifilm X-T5 kun je volgens Jan Paul zien als het kleinere broertje van de X-H2, met iets minder (video)mogelijkheden. “Als je er zo naar kijkt, lijkt het alsof de X-H2 altijd interessanter is, als je de meerprijs kan betalen.” Maar in de praktijk ligt dat volgens Jan Paul toch anders. “De X-T5 is met zijn meer traditionele knoppen voor sluitertijd en ISO een hele fijne camera om mee te werken en ook het lagere gewicht en de compactere afmetingen zijn heerlijk.”
  Dat is zeker het geval als je de X-T5 combineert met compacte prime-lenzen. “Wie net het onderste uit de kan moet hebben voor video, doet er daarom zeker goed aan eens te kijken naar de X-T5. En die iets lagere prijs, daar kan je dan nog mooi een extra objectief voor kopen.”
 • Keithwee.com (fotograaf Keith Wee, full review): De Fujifilm X-T5 gaat dieper dan de huid en behoudt de klassieke retrostijl, schrijft Keith. Ook is de traditionele bedieningslay-out van de XT4-processor geüpdatet met dezelfde 5e generatie sensor en processor die de X-H2 gebruikt. Daarmee is dit een grote update ten opzichte van de X-T4.
  Feit is dat videomogelijkheden verbleken in vergelijking met de X-H2 en X-H2S. Duidelijk is dat de X-T5 op fotografie gericht is. En daarmee is Fujifilm erin geslaagd drie duidelijk onderscheiden modellen op de markt te brengen.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Fujifilm-camera's hebben veel te bieden, schrijft John. “Fujifilm heeft consequent hoogwaardige, interessante camera's en lenzen gemaakt.” De fotograaf heeft daarmee genoeg keuze, van enkele buitengewone middenformaatcamera’s tot een verscheidenheid aan spiegelloze camera's met aps-c-sensor. De X-T5 is ideaal voor wie zich niet constant in menu’s wil verdiepen, schrijft John. Het is ook de camera voor wie terugverlangt naar het analoge tijdperk, dankzij de brede selectie van filmsimulaties die mogelijk is.
  Belangrijker is misschien dat de Fujifilm X-T5 behoort tot de beste camera’s in zijn prijsklasse. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Australianphotography.com (Anthony McKee, full review): Nog een mooie review van down under! Anthony reviewt de verschillende belangrijke aspecten van de X-T5. Zij geeft hij de bediening 4 van de 5 sterren: “De compacte vorm ligt comfortabel in de hand en de analoge bedieningselementen maken het gemakkelijk om belichtingsopties te beheren. De snelle opstarttijd betekent ook dat je nooit meer een schot hoeft te missen.”
  Over de functies schrijft Anthony dat de X-T-5 met z’n hi-res sensor, z’n nieuwe processor en z’n 7 stops beeldstabilisatie fotografen “een sterke toolset” biedt voor het maken van geweldige foto's. Ook het kantelbare LCD-scherm zou blij moeten maken. Oordeel: 4 van de 5 sterren.
  Belichting en autofocus krijgen ook al 4 van de 5 sterren, want het is eenvoudig om de juiste belichting te krijgen en de autofocus is goed en betrouwbaar voor de meeste toepassingen, “hoewel ik waarschijnlijk niet op deze camera zou vertrouwen voor het fotograferen van complexe actie en sport”.
  Dan de beeldkwaliteit, die is helemaal top: 5 van de 5 sterren. “De X-T5 biedt een opmerkelijk goede beeldkwaliteit en bij gebruik van enkele van de betere lenzen van Fujinon kan de 40-MP-sensor gemakkelijk beelden leveren die net zo goed zijn als sommige fullframe camera's. Ook JPEG's hebben die mooie kleur en punch die je van Fujifilm verwacht.”
  Al met al biedt de Fuji X-T5 veel waar voor je geld, al is hij niet goedkoop. “De X-T5 zal nooit alles bieden voor alle fotografen. Maar de beeldkwaliteit die deze camera levert, zal zeker veel Fujifilm-liefhebbers (en een paar bekeerlingen) erg blij maken.”
 • Pocket-lint.com (Luke Baker, full review): De Fujifilm X-T5 is volgens Luke een uitstekende camera waarbij fotografie voorop staat. “Als je een fotograaf bent die houdt van een beetje een vintage gevoel en een kantelbaar scherm, dan kan dit je perfecte match zijn.”
  Veel van de techniek heeft de X-T5 overgenomen van grote broer X-H2. Die camera kun je beter kopen als je veel video schiet en hij is maar 200 euro duurder. En de X-H2 voegt een volledig uitklapbaar scherm, HDMI op ware grootte, een hoofdtelefoonaansluiting, interne ProRes-opname, 8K-opname en hogere bitsnelheden toe. “Allemaal geweldige functies als je ze nodig hebt.”
  Maar voor wie dat soort specs niet zo tellen, komt tegen een lagere prijs de X-T5 in beeld. En dan heb je “een camera met een heerlijk traditioneel gevoel, uitstekende beeldkwaliteit en een kantelbaar scherm dat ideaal is voor discrete straatfotografie.”
  Deze camera ziet er niet alleen geweldig uit, hij voelt ook geweldig aan. “De sensor met hoge resolutie legt prachtige beelden vast en de camera biedt ook nog eens waar voor zijn geld.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Wat een prachtige camera is dit. Ik vind het een hele goede opvolger van de X-T4. De bediening is fijn met alle knoppen in zicht ; je ziet in een oogopslag wat je instellingen zijn. Ik kan hem van harte aanraden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Het mooie retro design, geen psam en fysiek handmatig in te stellen, 40MP sensor, ibis, prioriteit fotografie en Fuji... de redenen van aankoop. Na het lezen van reviews van zijn voorgangers en mijn persoonlijke voorkeuren en afwegingen was het duidelijk: dit moest hem worden.
  Hoewel deze pas kort in mijn bezit is zijn de eerste tests, in combinatie met de XF 16-55 F2.8, meer dan geslaagd. Mooie kleurweergave, de filmsimulaties zijn top, AF is goed, duidelijke menu's, makkelijk in te stellen, enz. Waarschijnlijk zijn er toestellen op de markt met snellere, meer correcte AF en betere tracking. Maar voor mij persoonlijk benadert deze camera de perfectie binnen het APS-C segment. Kortom, de Fuji X-T5 ontgoochelt niet.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top systeemcamera. Recent aangeschaft ter vervanging van mijn 5-jaar oude X-T2, welke voor een correcte prijs werd overgenomen door Kamera Express (waarvoor dank). De X-T5 is softwarematig een enorme verbetering t.o.v. de X-T2. Reden ook van deze upgrade.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): De bekende reviewers gingen met Fujifilm X-T5 op pad met de X-T5 en testten een productiemodel uitgebreid in het lab. Weken van testen leiden tot een fraaie ‘final review’ over Fujifilms nieuwste retro-camera. Dit is een echte camera voor fotografen, concluderen zij. Hij ziet er misschien sexy uit, maar hij is zeer functioneel. En op het gebied van beeldkwaliteit is het hun favoriete aps-c-camera. Het is de waardige opvolger van de X-T3, omdat zij de X-T4 als tussenmodel beschouwen. Kijken!
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina. Echt even kijken als je van plan bent deze topcamera te gaan kopen!

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-T5

 • Boordevol details: allround camera met hoge resolutie
 • Hoogste beeldkwaliteit: nieuwe high res-sensor met 40.2 megapixel
 • Tegen trillingen: 5-assige beeldstabilisatie met tot 7 stops winst
 • Extreme resolutie: 160 megapixel Pixelshift Multishot
 • Intelligent scherpstellen: Deep learning autofocus
 • Hoogwaardige video: 6.2K/30p en 4K HQ-Mode video
 • Echt Fuji: 19 analoge filmsimulaties aan boord
 • Voor straatfotografie: 3.0 inch opklapbaar touchscreen
 • Heldere zoeker: een genot om te componeren
 • Mooie features: Smooth Skin Effect, HEIF ondersteuning, F-Log2

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm X-T5

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm X-T5 door Chris en Jordan (10:17 minuten). Het is eindelijk zover! Na weken van testen in het lab én in de praktijk geven Chris en Jordon hun uiteindelijke oordeel over Fujifilms nieuwste retro-camera. Een echte fotografencamera, concluderen zij. Hij ziet er misschien sexy uit, maar hij is zeer functioneel. En op het gebied van beeldkwaliteit is het hun favoriete aps-c-camera. Kijken!

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm-camera’s op een rij

Fujifilm-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Alle Fujifilm-lenzen op een rij

Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (28 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy