Breaking News: opvolger Fujifilm X-T5 is eind november 2022 verschenen. Lees hoe goed hij is!
Mijn review van de Fujifilm X-T5 >>
Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Highlights van de Fujifilm X-T4
- Perfecte 5-assige beeldstabilisatie: tot 6.5 stops winst
- Uitmuntende beeldkwaliteit: back-illuminated X-Trans CMOS 4 sensor met 26.1 megapixel
- Razendsnelle en precieze autofocus met oog- en gezichtsdetectie
- Nieuwe mechanische sluiter: 30% stiller, gaat veel langer mee
- Compleet nieuw touchscreen: uitklapbaar naar de zijkant, volledig draaibaar, hogere resolutie
- Verbeterde accuduur: tot 600 foto’s op één lading
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
Fujifilm X-T4: inderdaad mét IBIS
De rumors over de opvolger van de populaire en waanzinnig goed besproken Fujifilm X-T3 voorspelden het al, maar het is waar: de Fujifilm X-T4 is weer een grote sprong voorwaarts. Grootste stap maakt hij door de 5-assige in-body beeldstabilisatie (IBIS).
Beeldstabilisatie & selfiescreen
Beeldstabilisatie was iets wat ik – als fervent Fuji-fan – erg mis in mijn huidige Fujifilm X-T3. Bijna even mooi: op nummer 2 van mijn wensenlijstje stond een veelzijdiger kantelbaar display. En ook op dit punt heeft Fujifilm mijn gebeden verhoord. Het nieuwe scherm is volledig ‘articulated’: je kunt het uitklappen en naar alle kanten draaien.
Geen IBIS: echt een gemis
Beeldstabilisatie mis ik eigenlijk altijd als ik met een objectief schiet zonder IBIS (de term voor optische beeldstabilisatie van Fuji). Bijna altijd als ik aan het fotograferen ben, denk ik: hád ik maar IBIS. En vervolgens denk ik dan: waarom lukt het Sony wél om beeldstabilisatie in een kleine, lichte body te plaatsen, en Fuji niet? Kom op Fuji, doe er eindelijk iets aan!
Tot 6.5 stops winst
Fujifilm heeft naar me geluisterd ;) En Fuji zou Fuji niet zijn als ze niet gelijk fors zouden uitpakken. En dat doen ze dus met hun 5-assige IBIS: die is gelijk heel erg goed. Hij biedt tot 6.5 stops winst tegen jouw (en mijn) trillende handen. En dat is dus nóg beter dan de beeldstabilisatie van de X-H1, die al de hemel in geprezen werd. De nieuwe beeldstabilisator werkt met magneten in plaats van met veren, en heeft nieuwe gyro-sensoren. En die IBIS is ook nog eens 30% kleiner dan die van de X-H1, zodat hij in de X-T4-body past.
Uit de hand met 1 seconde sluitertijd
En dat betekent bijvoorbeeld dat je met een 35mm-lens (50mm fullframe-equivalent) nog met een sluitertijd van één seconde scherpe beelden uit de hand kunt schieten. Ik ben zeer benieuwd. Wisselgeld is wel dat de X-T4 iets groter en iets zwaarder is, maar dat is begrijpelijk. Ik sjouw met veel plezier iets meer gewicht mee voor deze geweldige feature. Overigens is het wel zo dat die 6.5 stops winst alleen geldt in combinatie met 18 van de 29 objectieven voor de X-vatting. Bij de overige objectieven daalt die winst naar 5.5 stops. Dat is nóg geweldig!
Nieuw touchscreen: méér dan een vlogscreen
Het volledig nieuwe ‘vlog/selfiescreen’ is veel meer dan een 180 graden kantelbaar scherm dat handig is voor vloggers. Uiteraard kun je hem helemaal op jezelf richten. Maar je kunt er nog veel meer mee. Hij is zoals dat heet ‘fully articulated’: volledig draai- en kantelbaar. Je draait hem uit, bijvoorbeeld naar de zijkant, en klapt hem om zodat je jezelf in beeld krijgt. Of schiet macro’s vanaf de grond in onmogelijke posities.
Grotere accu-capaciteit
De Fujifilm X-T4 bouwt voort op de sterke basis die Fuji al heeft neergezet met de X-T-serie. Behalve genoemde features komen daar een grotere accu-capaciteit bij, waardoor hij op dat punt de concurrentie aangaat met camera’s als de Sony A6600. Die laatste haalt nu al niet het hoge niveau van de X-T3, dus Fujifilm gaat hier een nog groter gat slaan met Sony.
Betere autofocus
Andere upgrades zijn ook geen kleintjes. Zo is er een nieuwe, nog betere elektronische zoeker. En belangrijker: de autofocus is verder verbeterd, waarbij de gezichts-, oogdetectie beter werken en je ook onderwerpen beter kunt volgen. Dit allemaal dankzij een geavanceerder algoritme, waardoor de autofocus ook sneller is: hij stelt scherp in 0,02 seconde. Fieuwww.
Snellere en stillere mechanische sluiter
Ook de mechanische sluiter heeft een update gekregen, waardoor je kunt schieten met 15 beelden per seconde met behoud van de autofocus. Bij voorganger X-T3 was dat nog 11bps. Ook gaat hij een stuk langer mee: tot 300.000 shots. Mooi is verder dat hij nog stiller is dan de sluiter van de X-T3 (om precies te zijn 30 procent stiller). Met de elektronische sluiter kun je net als bij de X-T3 fotograferen met 20bps. En met een crop van de sensor zelfs op 30bps.
Body op de schop
De body van de X-T4 is op sommige punten ook op de schop gegaan. Uiteraard is het touchscreen op de achterkant volledig nieuw: geheel draaibaar en uitklapbaar. Het heeft ook een hogere resolutie: 1.62 miljoen pixels. Daarnaast is de handgreep wat groter dan bij de X-T3 waardoor hij steviger in de hand ligt.
Hybride camera: foto én video
Kleine maar belangrijke ingreep op de body is verder de schakelaar waarmee je direct kunt wisselen tussen de menu’s voor fotografie en video. Met één handeling zet je het volledige menu op fotografie óf op videografie. En dat benadrukt des te meer dat de Fujifilm X-T4 niet alleen een camera voor fotografen is, maar vooral ook voor videografen. Het is een echte hybride camera.
Slow motion-modus
Op videovlak zijn er verder geen enorme aardverschuivingen. De X-T3 is al zo goed op dat gebied. Ook de X-T4 schiet dus video op 4K met 60 beelden per seconde. Toegevoegd is wel een slow motion-modus. Daarmee kun je beelden schieten in 1080p-resolutie met 240bps. Nieuw is ook de optie om tijdens het filmen digitale beeldstabilisatie te gebruiken. Hierdoor zijn de beelden die je uit de hand schiet nóg rustiger.
Filmsimulatie Eterna Bleach Bypass
Mooi is ook de nieuwe filmsimulatie die de X-T4 heeft: Eterna Bleach Bypass. In de filmwereld noemen ze dat ‘zilverretentie’. Met deze simulatie creëer je een speciale sfeer in je beelden. Je krijgt een lage verzadiging en een hoog contrast.
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
Betere accu: tot 600 shots
Ook op het vlak van de accucapaciteit maakt de Fujifilm X-T4 een sprong voorwaarts. Hij heeft een nieuwe, grotere accu met een capaciteit van 2200mAh. Daarmee schiet je tot 500 foto’s, en zelfs 600 foto’s als je de spaarstand gebruikt.
Fantastische camera
Al met al weer een ongelofelijk goede camera van Fuji. En eentje die gezien de combinatie van fantastische beeldkwaliteit, fantastische beeldstabilisatie en fantastisch scherm een grote schare fans zal krijgen. Zeker omdat het prijskaartje binnen veel budgetten zal vallen.
Moordende concurrentie
De concurrentie in de markt voor systeemcamera’s is nog nooit zo groot geweest. Niet alleen onder de fullframers, maar ook in het aps-c segment. Recent zijn er al excellente aps-c systeemcamera’s verschenen, zoals de Sony A6600, Nikon Z50 en Olympus E-M5 Mark III.
Van X-T3 naar X-T4: 18 maanden
Techradar denkt dat dit de reden is dat Fujifilm de X-T4 al zo snel na de X-T3 lanceert. Die camera verscheen immers in september 2018. En al anderhalf jaar later verschijnt dus de X-T4. Zelf heb ik het gevoel dat het veel te vroeg is en dat ik mijn X-T3 nog maar net heb ‘ingewerkt’, terwijl ik toch een van de eerste trotse bezitters was.
En hoe zit het met de Fujifilm X-H1?
De lancering van de X-T4 met in body-beeldstabilisatie roept direct vragen op over een andere camera van Fujifilm: de Fujifilm X-H1, die twee jaar geleden verscheen en gezien kan worden als een X-T3 mét beeldstabilisatie. Gaat Fujifilm verder met de X-H-lijn? Het antwoord weten we sinds kort: JAZEKER! De Fujifilm X-H2 verschijnt in 2022 en krijgt een nieuw ontwikkelde sensor met liefst 40 megapixel. Benieuwd? Ik heb de rumors voor je op een rij gezet.
Alle rumors over de Fujifilm X-H2 >>
Fujifilm: ga fullframe
Zelf heb ik nog wel aardige ideetjes. Fujifilm heeft nu geweldige aps-c camera’s én geweldige middenformaatcamera’s op de markt. Mist daartussen niet wat? Waar is de strijd tussen de cameragiganten het heftigst? Juist: op de markt voor fullframe systeemcamera’s. Dus Fuji, waarom ontwikkel je niet een geweldige fullframe-camera? Twee mag ook: eentje met hoge resolutie plus een allrounder. Zoals Nikon met z’n Nikon Z6 II en Nikon Z7 II en Sony met z’n Sony A7 IV en Sony A7R IV. Ik hoop dat Fujifilm meeleest.
Speciaal voor straatfotografen: Fujifilm X-Pro3
Ben je straatfotograaf, documentaire fotograaf of reportagefotograaf? Dan is de Fujifilm X-Pro3 mogelijk interessanter voor jou dan de Fujifilm X-T4. De X-Pro3 is namelijk de klassieke meetzoeker-camera van Fuji (rangefinder), vergelijkbaar met de Leica M-serie. Hij is ook lekker draagbaar en heeft een knoppen-ontwerp dat intuïtieve bediening mogelijk maakt.
Mijn review van de Fujifilm X-Pro3 >>
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
EISA-award: Camera van het jaar 2020-2021
De Fujifilm X-T4 heeft de meest begerenswaardige EISA-award 2020-2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs ‘Camera van het jaar 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Fujifilm X-T4
De Fujifilm X-T4: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij.
Sterke punten van de Fujifilm X-T4
- IJzersterke beeldstabilisatie (IBIS): tot 6.5 stops winst
- Uitmuntende beeldkwaliteit in raw én jpeg
- Sterk verbeterde autofocus: vooral tracking en de oog-autofocus
- Veelzijdig display: volledig draaibaar en kantelbaar
- Scherpe en heldere elektronische zoeker
- Uitstekende video mede dankzij IBIS
- Hybride camera: geschikt voor foto’s én video’s
- Razendsnelle en stille bursts: tot 15fps
- Filmsimulaties: jpegs met de prachtige kleuren van analoge rolletjes
- Sterke accu: gaat 50% langer mee
- Retro-ontwerp: verbazingwekkend mooie camera
- Compacte maar ‘gespierde’ body
Zwakke punten van de Fujifilm X-T4
- Autofocus tracking haalt nog niet het niveau van sommige concurrenten
- Display minder geschikt voor straatfotografie
Awards voor de Fujifilm X-T4
- DPReview: Gold Award
- Fototijdschrift Zoom.nl: Diamant Award
- Fototijdschrift Digifoto Pro: Goud Award
- Chip Fotomagazine: eerste plaats in toplijst aps-c camera’s
- Fototijdschrift Amateur Photographer: Gold Award
- EISA-award: Camera van het Jaar 2020-2021
Focus Magazine over de Fujifilm X-T4
Grote pluspunten van de Fujifilm X-T4 ten opzichte van de voorganger zijn de beeldstabilisatie, de betere autofocus, een veelzijdiger scherm en een sterkere accu, aldus Focus Magazine (juninummer 2020). Maar moet je je X-T3 wel upgraden?
Grootste verschil met X-T3: IBIS
De in-body beeldstabilisatie (IBIS) is natuurlijk het grootste nieuws én het grootste verschil met voorganger X-T3. Speciaal voor de X-T4 ontwikkelde Fuji dit stabilisatiesysteem door, waardoor het lichter én effectiever is dan dat van topmodel X-H1.
Fotograferen uit de hand met 1 seconde
In de praktijk werkt het uitstekend, aldus de reviewer. “Met een 35mm brandpuntsafstand kon ik uit de hand scherpe opnames maken met sluitertijden tot 1 seconde – terwijl ik toch niet de meest vaste hand heb.” Ook bij het filmen kun je de IBIS gebruiken en bewijst het zijn nut, aldus de reviewer.
Snellere camera
Sneller is de X-T4 ook geworden, onder andere dankzij een nieuwe sluitereenheid. Daardoor schiet je hogere bursts. Die sluiter is ook stiller en gaat langer mee: tot 300.000 shots. En de trefzekerheid van vooral de continue autofocus (AF-C) is verhoogd, waardoor je vaker raak schiet bij bewegende onderwerpen.
Volledig draaibaar en kantelbaar display
Opvallend verschil met de voorganger is het display achterop. Dat klapt volledig uit en is volledig draaibaar. “Daardoor is het scherm veel geschikter om te filmen terwijl de camera op statief staat, en is het ook bruikbaarder voor vlogs.” De grip van de camera is wat dieper, en de accuduur een stuk langer. Scherm en zoeker zijn scherp en helder.
Geschikter voor video
De Fuji X-T4 is geschikter voor video door de IBIS en het betere scherm. Maar er is meer. De X-T4 heeft een schakelaar waarmee je tussen fotograferen en filmen wisselt: het cameramenu en het Quick-menu passen zich daarop aan. “Dat maakt het veel eenvoudiger om gescheiden instellingen voor foto en video te gebruiken. Door de schakelaar over te halen maak je van je fotocamera een camcorder, en omgekeerd.”
Uitstekende beeldkwaliteit
Voor fotografen levert de X-T4 dezelfde uitstekende beeldkwaliteit als de X-T3. “Opnames in jpeg-formaat vertonen veel detail en natuurgetrouwe kleuren, zonder onnatuurlijke verscherping.” En dan kun je die kleurweergave nog aanpassen met iets dat alleen Fuji heeft: filmsimulaties.
Beste van twee werelden: foto én video
Kortom: de X-T4 brengt volgens Focus het beste van twee werelden samen, en is vooral bedoeld voor wie foto en video combineert. Moet je je X-T3 upgraden? Volgens Focus niet als je alleen foto’s maakt, tenzij je de beeldstabilisatie nodig hebt. Eindoordeel is het cijfer 8.8. Waarbij ik me dan weer afvraag waarom deze camera met zo’n enorm positieve bespreking niet het predicaat Super krijgt.
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
DPReview over de Fujifilm X-T4
De Fujifilm X-T4 is niet bedoeld om de X-T3 te vervangen, maar verbetert merkbaar een van de favoriete camera’s van DPReview, stelt reviewer Richard Butler in een uitgebreide review. Krijgt hij weer even veel lof als z’n voorganger?
Hoge prijs is gerechtvaardigd
De markt overziend zijn high-end aps-c camera’s niet langer de enige opties voor enthousiaste fotografen. Ook fullframers komen binnen handbereik als je naar de kosten kijkt. Toch denkt DPReview dat de X-T4 “een duidelijke en interessante combinatie van mogelijkheden biedt die zijn bestaan en prijs rechtvaardigen”.
Fotocamera: het beste wat er is
Kijk je naar de fotografische kwaliteiten van de X-T4, dan zie je een camera met beeldstabilisatie die verder enigszins is bijgewerkt ten opzichte van de voorganger. De aps-c sensor met 26 megapixel is het beste wat er is op de markt in termen van prestaties op raw-gebied. En de nieuwste generatie van de jpeg-motor van Fuji biedt meer creatieve opties dan ooit.
Sneller, langere accuduur, betere autofocus
Naast het toevoegen van stabilisatie, zullen fotografen merken dat de X-T4 veel sneller kan schieten. De nieuwe accu gaat 50% langer mee dan die van de X-T3. En het autofocussysteem is merkbaar effectiever, hoewel niet in alle gevallen.
Beste videocamera van Fuji
Op videogebied is het hetzelfde verhaal, aldus de reviewer. De videokwaliteit blijft hetzelfde, maar de toevoeging van beeldstabilisatie is ‘transformerend’. Het is met afstand de beste videocamera die Fujifilm tot nu toe heeft gemaakt.
IJzersterke combinatie
De X-T4 is zowel een uitstekende fotocamera, maar ook een zeer uitstekende videocamera. Maar waar de X-T4 echt in uitblinkt is in de manier waarop je tussen beide functies heen en weer kunt schakelen. Is er nog een andere camera die zo'n ijzersterke combinatie biedt? vraagt de reviewer zich af.
Gold Award met 88% score
Kortom: de X-T4 is een van de duurste aps-c camera's, maar waarschijnlijk ook de meest capabele. Het autofocussysteem is minder consistent en verfijnd als de beste van zijn rivalen, maar blinkt in elk ander opzicht uit. “De beelden zijn aantrekkelijk, de videokwaliteit fantastisch en het is boeiend om mee te fotograferen.” Eindoordeel: Goud Award met een score van 88% (de X-T3 scoort exact hetzelfde bij DPReview).
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
Jonas Rask over de Fujifilm X-T4
Ook nu weer biedt de Deense straatfotograaf (en Fujifilm-ambassadeur) Jonas Rask een compleet en zeer interessant review, hoewel hij het zelf bescheiden een ‘preview’ noemt. Hij mocht een preproductie-model testen, en deed dat zeer uitgebreid, een volle maand lang.
Gespierde, compacte uitstraling
Vooropgesteld: de X-T-serie is niet het soort camera waar Jonas voor gaat. Hij schiet vrijwel altijd met de X-Pro-serie of de X100-serie, omdat hij daar als straatfotograaf het beste mee uit de voeten kan. Maar dat betekent niet dat hij niet houdt van de X-T4. “Voor systeemcamera’s in DSLR-stijl is het design van de X-T4 zo mooi als het maar kan zijn. In de zilver-editie is hij gewoonweg verbazingwekkend mooi. Meer nog dan de X-T3 heeft hij een gespierde maar toch compacte uitstraling die er geweldig uitziet.”
Technische perfectie
Belangrijker is natuurlijk wat er ‘onder de huid’ zit: de nieuwe technologie. De nieuwe accu met veel langere duur, de compleet nieuwe ‘hybride’ benadering (foto- én videocamera), de verbazingwekkend goede IBIS-beeldstabilisatie (6.5 stops!) plus de nieuwe sluiter met z’n supersnelle 15fps burst en ongelofelijk stille geluidsniveau: dit alles maakt volgens Jonas dat de X-T4 technische perfectie wel heel dicht benadert.
Met 1 seconde uit de hand
Uiteraard heeft Jonas de beeldstabilisatie ook uitgebreid getest. En die werkt wonderbaarlijk goed. “De stabilisator is een verbazingwekkend stuk tech. Ik kan bijna niet geloven dat ik met mijn XF35mm f/1.4 uit de hand ragscherpe beelden kan schieten met een sluitertijd van 1 seconde!”
Nieuw display: minder voor straatfotografen
Het enige minpunt aan de X-T4 vindt Jonas het nieuwe type touchscreen: voor zijn manier van straatfotografie is dat naar alle kanten draaibare scherm juist minder goed te hanteren. Hoewel het volgens Jonas voor andere fotografen/videografen juist perfect zal zijn.
Is dit de perfecte camera?
Is dit alles bij elkaar misschien de perfecte camera? Jonas: “We zijn allemaal verschillende fotografen met allemaal verschillende eisen die we stellen aan onze tools. Een perfecte camera voor iedereen bestaat niet. Maar de X-T4 komt heel dicht in de buurt voor heel veel mensen!”
Schitterende foto’s
De beeldkwaliteit van de Fujifilm X-T4 is volgens Jonas niet beter dan die van de X-T3. Maar die staat al op het topniveau wat je met aps-c-camera’s kunt halen. Beter dan dit wordt het volgens hem niet. Jonas heeft ook weer schitterende foto’s met de X-T4 geschoten. Benieuwd? Bekijk z’n review plus heerlijke foto’s >>
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
Franks overpeinzingen over de Fujfilm X-T4
Direct toen de Fujifilm X-T4 werd aangekondigd, wist ik: die moet ik hebben. Met voorganger X-T3 schiet ik zo’n 400 foto’s per week. Een fantastische camera, met een geweldige beeldkwaliteit. Maar vaak miste ik twee features: beeldstabilisatie en een veelzijdiger display. En juist die biedt de X-T4. Ik heb ‘m nu een paar dagen in huis.
Wat een geweldige camera
En wat een geweldige camera is de X-T4! Op vrijwel alle punten is hij beter dan z’n voorganger. Het gaat om grote zaken. Uiteraard zijn de beeldstabilisatie en het volledig kantel- en draaibaar display de eye-catchers. Een andere grote verbetering is de speciale filmmodus, waarmee je met één klik de fotocamera wijzigt in een videocamera met topspecificaties. En dan nog de accu met een veel groter uithoudingsvermogen.
Veel kleine verbeteringen
Maar voor mij gaat het ook zeker om de vele kleine verbeteringen. Zo biedt de zoeker een nóg helderder en vloeiender beeld. En de resolutie van het display is nóg verder verhoogd. Ook de grip is beter geworden: hij ligt lekkerder in de/mijn hand.
Instant geluk: geluid van de sluiter
Eén micro-detail geeft mij telkens weer een instant geluksgevoel: het geluid van de sluiter. Elke keer als ik afdruk, klinkt dat me als muziek in de oren: stevig maar zacht, stoer maar subtiel. Als het dichtvallen van de autodeur van een Rolls Royce: alles klopt. M’n hart maakt een sprongetje. Dit lees je vast in geen enkel ander review, daarom noem ik het maar. Voor mij is het belangrijk 😁
Hoe goed is de beeldkwaliteit?
Maar wat natuurlijk het belangrijkste is: hoe goed is de beeldkwaliteit? Die was al enorm goed bij de Fuji X-T3. De beste beeldkwaliteit van alle aps-c camera’s, aldus belangrijke reviewers. En in principe is die beeldkwaliteit niet verder opgekrikt. Hij heeft immers dezelfde beeldchip en dezelfde processor. Maar...
Veel meer treffers én lagere ISO
Maar... toch is de beeldkwaliteit weer beter. En dat heeft alles te maken met de beeldstabilisatie, die van topklasse is met een voordeel tot 6.5 stops. Dat betekent dat je met sommige lenzen tot een seconde uit de hand kunt schieten (ik heb het al geprobeerd: het klopt!). En dat betekent dat je veel minder last hebt van je trillende handen. En dus heel veel meer treffers hebt. Bij slecht licht betekent het bovendien dat je de ISO heel laag kunt houden. En dus: de beeldkwaliteit van de X-T4 is wéér verder verbeterd.
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm X-T4
- Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, oktobernummer 2020): Belangrijkste troef van de X-T4 is natuurlijk de beeldstabilisatie. Die werkt volgens Jasper in de praktijk uitstekend. Sensor en processor zijn dezelfde als bij de X-T3, maar die behoorden al tot de top onder de aps-c camera’s. En de beeldstabilisatie geeft je de mogelijkheid om de kwaliteiten nog beter te benutten.
Bijvoorbeeld door de ISO laag te houden, waardoor de beeldkwaliteit dus in veel situaties beter is. Ook filmen krijgt een enorme boost van de beeldstabilisatie. Ook over de mogelijkheid om fotografie en videografie makkelijk te scheiden, is Jasper erg te spreken.
Verder heeft Fuji de autofocus verder verbeterd, vooral de tracking en de oog-autofocus. Ook is de mechanische sluiter sneller: handig als je veel snelle actie fotografeert. Het uitklapbare en draaibare touchscreen biedt veel uitgebreidere mogelijkheden.
Kortom: de X-T4 is volgens Jasper een uitstekende camera. “Hij heeft een fraaie body met een prima sensor en beeldstabilisatie, filmt goed en er is een uitgebreid, hoogwaardig objectievenassortiment beschikbaar.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.9.
- Fototijdschrift Digifoto Pro (Christel de Wolff, full review, juninummer 2020): ‘Uiterst stabiele factor’ kopt Christel boven haar mooie review. Want dat is het zeker dankzij de nieuwe beeldstabilisatie die aan boord is en die tot 6.5 stops winst biedt tegen trillende handen. In de praktijk weet de X-T4 gelijk het hart van Christel te veroveren. “De camera werkt erg intuïtief dankzij de joystick en het touchscreen waarmee je in no-time je scherpstelpunt verlegt zonder je oog van de zoeker te halen.”
Die elektronische zoeker werkt goed en is helder zelfs bij moeilijk licht. “Af en toe lijkt de zoeker aan de randen iets minder scherp te zijn, met name bij ingezoomde afbeeldingen, maar bij het eindresultaat, de foto, is daar natuurlijk niks van te zien en zijn de beelden scherp van rand tot rand.”
Kortom: beeldstabilisatie is een van de belangrijkste troeven van de X-T4 ten opzichte van de voorganger. Daar komt een betere autofocus, een krachtigere accu en een slim touchscreen bij. En natuurlijk de prachtige retro look. Is dit dan de perfecte camera? “Een perfecte camera bestaat niet, maar de Fujifilm X-T4 komt natuurlijk wel in de buurt!” Eindoordeel: Goud Award.
- Chip Fotomagazine (full review, julinummer 2020): De Fujifilm X-T4 is op heel veel details anders dan zijn voorganger. Veel meer dan een detail is uiteraard de toevoeging van in body-beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit van de X-T4 blijft grotendeels hetzelfde als die van de X-T3.
Heb je al een Fuji X-T3 dan is overstappen alleen vanwege de beeldstabilisatie weinig zinvol, aldus de reviewer. “Maar wie nu overweegt om naar het X-systeem over te stappen, vindt in de Fujifilm X-T4 een dslm die nog een stukje dichter bij perfectie komt dan zijn toch al zeer krachtige voorganger. Een geweldig pakket voor fotografen en filmmakers.”
Eindoordeel: een zeer hoge score: 98/100. Ook de X-T3 scoorde al zeer hoog: 96/100. In Chips toplijst van dslr’s en dslm’s met aps-c-sensor en kleiner neemt de X-T4 de eerste plaats in, en de X-T3 de tweede plaats.
- Natuurportret.nl (Bob Luijks, full review): Natuurfotograaf Bob Luijks mocht een pre-productiemodel van de Fujifilm X-T4 testen. Bob heeft uitgebreide ervaring met voorganger X-T3 en middenformaatcamera Fujifilm GFX 50S. Het mag geen verrassing zijn dat Bob de X-T4 een zeer fijne camera vindt. Het nieuwe LCD-scherm dat vrij naar alle kanten kan bewegen vindt hij “enorm handig”. Dat scherm maakt de X-T4 ook goed bruikbaar voor vlogs en selfies.
Daarnaast is de XT-4 gebruiksvriendelijker voor filmers. “Met een snelle switch schakel je van fotografie over naar film.” En de beeldstabilisatie is natuurlijk een belangrijke toevoeging, waardoor je met een standaardlens uit de hand kunt fotograferen met een sluitertijd van 1 seconde. Ook de focussoftware heeft een serieuze update gehad. “De camera kan scherpstellen binnen 0,02 seconde en behoort daarmee tot de snelste van de wereld. Belangrijker voor natuurfotografen is het vermogen om bewegende onderwerpen te volgen en daarop te blijven scherpstellen.”
In het veld vond Bob het een heerlijke camera om mee te werken. Hij schoot foto’s van een schitterende zonsopkomst, van de sterrenhemel bij nacht, van watervogels met tegenlicht, van een biddende torenvalk en zelfs van een bever. Bekijk zeker de mooie beelden die Bob bij het review publiceerde.
De conclusie van Bob: “De Fujifilm X-T3 was reeds de beste spiegelloze APS-C camera die je kon kopen. De X-T4 zet weer een stap voorwaarts en maakt dit tot een onovertroffen camera, een echte benchmark voor de concurrent. Ben je op zoek naar een alleskunner met een uitmuntende beeldkwaliteit, een groot bedieningsgemak en een grote snelheid/nauwkeurigheid, dan moet je deze camera zeker overwegen. En wat als je nu reeds een X-T3 hebt? Qua beeldkwaliteit win je er misschien niet zo veel meer, maar IBIS, het nieuwe LCD-scherm, de snelheid en de grotere accuduur maken de X-T4 toch wel meer dan verleidelijk!” Bekijk het volledige review van Bob Luijks op Natuurportret.nl >>
- Klantreview op Cameranu.nl: “Ik had niet veel veranderingen t.o.v. de X-T3 verwacht maar dat had ik dus mis. De autofocus die al top was is nog beter en de snelheid is fenomenaal! Ik zal snellere SD-kaarten moeten kopen want de mijne houden het niet bij. Je gebruikt die hele snelle continu opnamen niet zo heel vaak maar ik gebruik het heel graag bij vliegende en badderende vogels. De ingebouwde stabilisatie werkt naar mijn idee erg goed, vrijwel alles met de 100-400 mm lens is haarscherp. (...)
Al met al ben ik echt heel erg blij met de X-T4, de X-T3 vind ik al geweldig maar deze is wat mij betreft echt super. Wel jammer is het feit dat er nu alleen een usb lader meegeleverd is, ik had er graag net als bij de eerdere modellen een lader bij gehad. Het flippy schermpje is handig maar volgens mij voornamelijk voor het filmen. Voor macro's e.d. vond ik het oude uitklapschermpje handiger.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldige camera!! Ik heb hiervoor een Sony a7rii gehad maar ik miste toch het gevoel van de foto's maken met die camera. De resolutie mis ik zeker niet. De camera werkt snel en is snel in te stellen. Het menu is ook een stuk beter dan die van de Sony. De 4k wat deze camera kan is dan ook heel erg goed. De autofocus is dan misschien niet het beste met filmen vergeleken met recente andere camera’s maar goed genoeg. De batterij gaat ook lang mee (niet zo als een dslr) maar goed voor een systeem camera. Ook ziet de camera er mooi uit en voelt solide aan.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Amateurphotographer.co.uk (Michael Topman, full review): Elk model van de X-T-serie maakt weer een sprong vooruit, en dat geldt ook voor de Fujifilm X-T4, aldus Michael Topham van dit grote Britse fototijdschrift. Zo is nu de toevoeging van IBIS een aanzienlijke stap voorwaarts. Het is ongelooflijk effectief om opnames uit de hand en videobeelden te stabiliseren. En het mooie is: de IBIS is toegevoegd zonder grootte of gewicht fors te verhogen. Het is zelfs zo dat de grip is verbeterd voor gebruik met grotere lenzen.
De toevoeging van een vari-angle touchscreen is voor de meeste fotografen een verbetering, maar niet voor alle fotografen. Ook de bediening van het aanraakscherm en het reactievermogen ervan in de regen zijn niet zo goed als bij sommige spiegelloze concurrenten. Maar dit zijn kleine minpunten.
Want de X-T4 is volgens Michael niet minder dan een fenomenaal veelzijdige camera. Hij heeft de snelheid en de power om snelle actie bij te houden, er zitten ontzettend veel details in de bestanden, waardoor hij uitstekend is voor landschapsfotografen. Portretfotografen zullen de briljante Gezichts/Oog-autofocus waarderen. En hij is ook uitstekend geschikt voor documentaire, bruilofts-, straat- of architecturale beelden. “Het is moeilijk om situaties te bedenken waarin de X-T4 niet goed genoeg zou zijn.”
Al met al is de Fujifilm X-T4 een fantastische systeemcamera, waarbij ook het fijne XF-lenzenaanbod genoemd mag worden. “Een uitstekende keuze voor enthousiaste fotografen en professionals die bewust voor een kleiner, lichter systeem kiezen.” Het is de beste camera uit de Fujifilm X-serie tot nu toe. “En we zouden zelfs zeggen dat het de beste aps-c systeemcamera is die ooit is gemaakt.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De X-T4 bouwt voort op een van de favoriete allround camera's van Gordon. Hij erft de stijl en kwaliteit van de X-T3, terwijl hij de belangrijkste klachten die Gordon over die camera aanpakt. Fujifilm perste een effectieve ingebouwde stabilisatie, een krachtigere batterij en een volledig gearticuleerd scherm in de X-T4. Ook de snellere burst-opnamen van15 fps, de betere slow motion-video (1080 / 240p) plus een nieuwe filmsimulatie vallen bij Gordon in de smaak.
En dus valt er bijzonder weinig kritiek te leveren over deze X-T4. Om toch wat te noemen: de het verliezen van de speciale hoofdtelefoonaansluiting is jammer. Maar je kunt de USB-poort aanpassen en er wordt een kabel meegeleverd. Ook is de zoekerresolutie niet verbeterd, maar 3,69 miljoen punten is nog steeds een prachtige specificatie. En de sensor is niet nieuw, maar hij is ook niet zo oud, hij maakt mooie foto's van 26 megapixels en 4K tot 60p, terwijl veel concurrenten het houden bij 30p.
Waarschijnlijk zullen de grootste klachten van Fujifans zich richten op het nieuwe scherm dat naar de zijkant kantelt. Dit is puur persoonlijk, en Gordon vindt het nieuwe scherm veel beter.
Voor dit prijskaartje zijn er nogal wat high-end aps-c camera’s die allemaal wat goedkoper zijn. Maar die missen de volledige feature-set die Fuji met deze camera biedt. Ooi is er overlap qua prijs met middenklasse fullframe camera’s. Gordon: “Persoonlijk ben ik nog steeds dol op de aanpak van Fujifilm en zou ik voor deze prijsklasse geen grotere sensor willen ruilen voor de algehele functies van de X-T4.”
Kortom: Fujifilm heeft geweldig werk geleverd bij het verbeteren van een populaire camera, zonder de charme ervan in gevaar te brengen. De X-T4 wordt misschien wel de beste aps-c camera tot nu toe. Eindoordeel: Highly Recommended.
- Techradar.com (Tim Coleman, Mark Wilson, full review): De Fujifilm X-T4 is volgens Techradar de beste aps-c camera die je kunt kopen. Het is een aantrekkelijke, robuuste camera met analoge knoppen. Die onderscheiden zich van de massa en werken ongelooflijk efficiënt werken.
Afgezien van zijn prachtige esthetiek biedt de X-T4 ongeëvenaarde foto- en videoprestaties. De X-T4 is ook meer dan een X-T3 met IBIS, aldus de reviewers. Je krijgt een accu met een veel hogere capaciteit, een robuustere sluiter en wijzigingen in het design die volkomen logisch zijn voor een hybride camera.
Bijna alle wijzigingen verbeteren de videocapaciteit van de X-T4. Maar fotografen komen ook flink aan hun trekken. Ze profiteren van die betere batterijduur, de verbeterde stabilisatie voor niet-gestabiliseerde lenzen, plus een menusysteem en bedieningselementen die duidelijk onderscheiden zijn voor foto- of videogebruik.
De X-T4 is de beste aps-c camera die je kunt kopen. Eigenlijk zijn het twee krachtige camera's in één – voor foto’s en voor video’s. Je zult ze allebei nog vele jaren met veel plezier kunnen gebruiken. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Pocket-lint.com (first impressions): De Fujifilm X-T4 heeft weliswaar dezelfde sensor als de X-T3 en ook het autofocussysteem is vrijwel identiek, maar alle extra functies maken dit tot een veel meer doordachte camera.
Vooral de snellere burst-modus, de langere levensduur van de batterij en de in-body beeldstabilisatie zorgen voor een echt afgeronde camera. En dan is er nog de speciale filmmodus. Die geven de camera een boost die een nog breder publiek zou kunnen aanspreken.
Zet je de X-T4 naast elke camera van dit type in dezelfde prijsklasse en hij zal meer dan standhouden. Of het nu gaat om foto's of video's, dit is Fujifilm die laat zien dat het nog steeds de benchmark is in deze categorie.
- Fujilove.com (fotograaf Take Kayo): De X-T4 is volgens Take de gerealiseerde droom van Fujifilm om de ultieme hybride aps-c camera te creëren: een camera die zowel ijzersterk is in fotografie als in videografie. De X-T4 is de meest competente camera die Fuji tot nog toe heeft gemaakt, en misschien wel de allerbeste spiegelloze camera van dit moment. En dan betrekt Take ook de fullframe modellen erbij, en ook de écht dure jongens...
“Ja, zó goed is de X-T4 dus. Dat zal ook hopelijk uit mijn latere review blijken. Ik raad aan deze camera snel te pre-orderen. Doe je dat niet, dan kun je waarschijnlijk tot het eind van het jaar wachten op een exemplaar.”
- Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Volgens Rod kan het niet anders: de Fujifilm X-T4 moet de hoogste score krijgen: de vijfsterrenbeoordeling. “Vrijwel alles wat we wilden in de X-T3 is in de X-T4 aanwezig, inclusief in-body beeldstabilisatie, een variangle touchscreen-display en een betere levensduur van de batterij.”
Toch zijn er nog steeds wensen, maar dat is logisch. Zo zou een grotere bufferdiepte in de modus voor continu fotograferen welkom zijn, maar dat zou volgens Rod slechts de kers op de taart zijn.
De X-T4 is niet alleen een geweldige fotocamera: hij heeft ook geavanceerde 4K-videoprestaties, met 60fps 10-bit interne opname. Jammer is wel dat Fujifilm de koptelefoonaansluiting heeft laten vallen: je hebt nu een adapter nodig. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-T4
- Perfecte beeldstabilisatie: tot 6.5 stops winst
- Uitmuntende beeldkwaliteit: back-illuminated X-Trans CMOS 4 sensor met 26.1 megapixel
- Zeer snel in alles: beeldprocessor X-Processor 4
- Razendsnelle en precieze autofocus met oog- en gezichtsdetectie
- Nieuwe mechanische sluiter: 30% stiller, gaat veel langer mee
- Compleet nieuw touchscreen: uitklapbaar naar de zijkant, volledig draaibaar, hogere resolutie
- Verbeterde elektronische zoeker
- Indrukwekkende video specs en video/foto-switch
- Verbeterde accuduur: tot 600 foto’s op één lading
- Razendsnelle burst: tot 30bps
- Nieuwe filmsimulaties: Classic Negative (vooral voor fotografen) & Eterna bleach bypass (vooral voor videografen)
Fujifilm X-T4 op Cameranu.nl >>
Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>
Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>
Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Alle Fujifilm-lenzen op een rij
Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>