Fujifilm X-T30 systeemcamera: kleine krachtpatser

De Fujifilm X-T30 is een kleine krachtpatser, een camera om verliefd op te worden. Bijna even goed als de briljante Fujifilm X-T3 (ik heb hem!). En dat betekent: een zeer betaalbare camera met professionele features aan boord. “Fujifilm slaat opnieuw een home run met de lancering van de X-T30.” Gold Award bij DPReview. Alle belangrijke reviews!

Breaking: Fujifilm X-T50 komt eraan

Op 16 mei 2024 is de Fujifilm X-T50 aangekondigd. Een hele mooie upgrade van de voorganger, met 40MP sensor en 7 stops beeldstabilisatie. Benieuwd?

Mijn preview van de Fujifilm X-T50 >>

Fujifilm X-T30Sensor: aps-c | Resolutie: 26.1 megapixel | Objectief: Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 OIS / fullframe-equivalent: 27-83mm | Beelden per seconde: 8/30 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 383gr | Release datum: 20 maart 2019 | Frankwandelt-rating: 95/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Fujifilm X-T30

 • Razendsnel: zelfde X-Processor 4 als X-T3
 • Beeldkwaliteit: zelfde 26.1 X-Trans 4 sensor als X-T3
 • Snelle autofocus: 425 focuspunten over hele sensor
 • Adembenemende kleuren: veel filmsimulaties, waaronder ook de Eterna
 • Professionele video’s: 4K met 30fps

Fujifilm X-T30 Fujifilm X-T30: kleine broer van de X-T3

Geweldig nieuws is de komst van de nieuwe Fujifilm X-T30. Hoewel natuurlijk niet onverwachts. Toen de vorige versie van de X-T3 uitkwam (de X-T2) kwam Fuji ook snel daarna met een kleine broer op de proppen. En nu dus weer.

Bijna dezelfde kwaliteit en features

De X-T30 is een geweldige compacte camera met bijna dezelfde fotokwaliteit en features als de X-T3. Niet voor niets is de Fujifilm X-T20 al jarenlang de bestseller van Fuji. De X-T30 pakt die glansrol moeiteloos over, zo blijkt uit alle lovende reviews (scroll naar beneden om ze te lezen).

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

Nóg geavanceerdere autofocus

De X-T30 pakt heel veel van de specs over van de X-T3, en heeft zelfs een nóg geavanceerdere autofocus aan boord (die de X-T3 via firmware-updates inmiddels ook heeft gekregen). De gezichts- en oogtracking van de autofocus zijn hierbij nog verder verbeterd. Zo kun je bij een groepsfoto razendsnel het gezicht kiezen waarop je vooral wilt focussen. Ook herkent hij gezichten veel sneller.

Fujifilm X-T30Dezelfde sensor en processor

Verder heeft de X-T30 dezelfde uitstekende en gloednieuwe aps-c sensor en dezelfde razendsnelle en zeer krachtige processor. Ook het kantelbare touchscreen en de vele handige wielen en knoppen waar de X-T3 geliefd om is, zijn ‘in the pocket’.

Veel lagere prijs: onder 1.000 euro

Flink anders is vooral de prijs. Kost de X-T3 zo’n 1.500 euro (bodyprijs), de X-T30 gaat met lens voor onder de 1.000 euro de deur uit.

Uitstekende en handige bediening

Net als bij de X-T3 heeft Fujifilm weinig gesleuteld aan het uiterlijk: de X-T30 oogt ongeveer hetzelfde als de X-T20. Aan de achterkant zie je de grootste verschillen. Zo kun je je verheugen op de komst van een handige joystick waarmee je razendsnel het focuspunt verlegt. De handige d-pad is verdwenen, maar met de vele fysieke knoppen, joystick, touchscreen en Q-knop kun je de camera uitstekend bedienen.

Fujifilm X-T30Uitmuntende beeldkwaliteit

De sensor die de X-T3 en de X-T30 gemeen hebben is de X-Trans CMOS 4 backside-illuminated sensor. Die heeft de X-T3 al vele juichende reviews opgeleverd, en uiteraard roemen de reviewers de X-T30 ook om deze reden. De beeldkwaliteit is uitmuntend, de details zijn om van te watertanden en de kleurweergave is schitterend, zoals we van Fuji gewend zijn. Qua fotografie zijn de X-T30 en de X-T3 aan elkaar gewaagd.

Krachtige prestaties, razendsnelle focus

De processor hebben beide camera’s ook gemeen: de X-Processor 4. Deze processor van de vierde generatie biedt allerlei voordelen voor de prestaties van de camera. Zo is de autofocussnelheid fenomenaal: razendsnel en heel precies. Daarbij zijn de fasedetectie autofocuspunten verspreid over het hele beeld, wat nog bijdraagt aan de nauwkeurigheid.

Hoge burstsnelheid: 30 beelden per seconde

Ook een prestatie van de nieuwe processor is de hoge continue burstsnelheid. De X-T30 schiet tot 30 beelden per seconde met de elektronische sluiter en 8 beelden per seconde met de mechanische sluiter. Sowieso werken alle processorfuncties 150% sneller dan bij de X-T20.

Excellente videokwaliteit

Het grootste verschil tussen de X-T3 en de X-T30 (afgezien van prijs en gewicht/formaat): de videospecs. Daar moet de X-T30 z’n meerdere erkennen in de X-T3. Zo is de 4K-opname beperkt tot 30 beelden per seconde (30p in vakjargon), waar de X-T3 tot 60p gaat. Ook is de in-camera video beperkt tot 8-bit 4:2:0 beelden; de X-T3 kan opnemen in 10-bit 4:2:0. Maar toch biedt ook de X-T30 excellente videokwaliteit, waar je echt wel veel meer dan een jolig kattenfilmpje mee kunt schieten...

Reviews zijn uitzinnig

De Fuji X-T30 wordt dan ook weer uitstekend gereviewd. Scroll snel naar beneden om ze te lezen!

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

Update: opvolger Fujifilm X-T30 II!

De Fujifilm X-T30 is niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is hij opgevolgd door de nog betere Fujifilm X-T30 II. Veel sneller, veel betere autofocus, veel meer video-mogelijkheden en video-kwaliteit. Benieuwd?

Mijn review van de X-T30 II >>

Fujifilm X-T30 II op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Fujifilm X-T30

De Fujifilm X-T30: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Fujifilm X-T30Focus Magazine over de Fujifilm X-T30

‘Ambitieuze junior’, kopt Mich Buschman boven zijn interessante review van de Fujifilm X-T30 in Focus Magazine (meinummer 2019). En dat is precies wat hij is: de compactere, voordeligere broer van de professionele Fujifilm X-T30, maar wel eentje met ambities.

Veel overeenkomsten met X-T3

Leg je hem naast de X-T3 dan zie je vooral veel overeenkomsten. Het formaat van de camera en de knoppen en wielen is kleiner, maar de body voelt toch degelijk aan, aldus Buschman. De bedieningselementen zijn ook wat anders, zo is de vierweg-selectietoets weggelaten ten gunste van een joystickje. Het scherm is wel kantelbaar, maar niet draaibaar. De EVF is kleiner, maar wel helder en scherp.

Beeldkwaliteit even goed als X-T3

Het mooie is: sensor en beeldprocessor komen overeen met die van de X-T3. Daardoor is de beeldkwaliteit even goed als die van de grote broer. Ook heeft hij dezelfde filmstijlen, waar Fujifilm geliefd om is. De kleuren zijn vol en ook is basisgevoeligheid ISO 160 beschikbaar. “Daarmee kan de X-T30 zich meten met de veel duurdere X-T3 en X-H1.”

Snelle burst

Weerbestendigheid en beeldstabilisatie op de sensor ontbreken dan weer. De camera heeft een snelle burst van 20 beelden per seconde, en met een gecropt beeld kun je zelfs tot 30bps gaan. Dat is handig bij sport- en actie-opnames.

Snelle en trefzekere autofocus

De autofocus heeft een boost gekregen: het aantal AF-pixels is enorm verhoogd. Daardoor kun je je onderwerpen bij filmen en fotograferen beter volgen. Ook werkt de autofocus sneller en trefzekerder bij slecht licht. Ook de gezichts- en oogherkenning is verbeterd.

Videokwaliteit erg goed

De videokwaliteit is erg goed, en levert hoogwaardige 4K-beeldkwaliteit. Wel is filmen uit de hand lastig als je objectieven zonder beeldstabilisatie gebruikt. De autofocus bij filmen reageert goed, en dat geldt ook voor gezichts- en oogherkenning.

Zeer gevoelig touchscreen

Vanwege het compacte formaat is de ergonomie van de X-T30 minder goed als je grote objectieven gebruikt, zoals de 50-140mm f/2.8. Het aanraakscherm is heel gevoelig en direct. De boostmodus maakt de camera nog alerter, aldus de reviewer.

Hoog cijfer

Kortom: sterke punten zijn het snelle en precieze autofocussysteem, de verdeling van de scherpstelpunten over het hele beeld en de geavanceerde AF-tracking. De prestaties zijn identiek aan die van de X-T3. De bediening is door het vervangen van de vierweg-pad door een joystickje veel eenvoudiger geworden. Jammer is wel dat het scherm niet draaibaar is. Eindoordeel: het hoge cijfer 8.3. Ter vergelijking: concurrent Panasonic G90 scoort eveneens een 8.3. De andere concurrent is de Sony A6400 en die krijgt van Focus het predicaat Super met het hoge cijfer 9.

Mijn review van de Sony A6400 >>

Mijn review van de Panasonic G90 >>

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T30DPReview over de Fujifilm X-T30

De belangrijke reviewsite DPReview wijdt uiteraard weer een lange review aan de Fujifilm X-T30. Topreviewer Jeff Keller is zoals te verwachten was vol lof over de kleine broer van de X-T3. DPReview was verbaast over hoeveel features de X-T30 had overgenomen van de veel duurdere X-T3.

Indrukwekkende sensor

Voor 500 euro minder krijg je een compacte camera met een indrukwekkende 26 megapixel sensor, oversampled 4K-video en de directe bedieningselementen die de camera zo plezierig maken om mee te werken. Jammer is wel dat de X-T30 geen beeldstabilisatie heeft (net zo min als de X-T3). En ook de ergonomie van de achterkant van de camera is minder. Maar dat zijn dan ook de enige minpunten.

Jpegs zijn fantastisch

Net als bij elke Fuji-camera zijn de jpegs die direct uit de camera rollen van fantastische kwaliteit. Vooral de kleuren zijn geweldig. Het lage ruisniveau van de sensor maken de X-T30 een aantrekkelijke camera om te schieten bij weinig ligt. Het dynamisch bereik is groot, waardoor je schaduwen in je beelden kunt ophalen zonder dat het ruisniveau storend is.

Videokwaliteit: hoogste niveau

De kwaliteit van de video is van het hoogste niveau. Zowel DCI- als UHD-beelden gebruiken de gehele sensor. De X-T30 heeft alles in huis wat je maar kan wensen als videograaf, verrassend genoeg inclusief 10-bit Log-output (waarvoor je dan weel een externe recorder nodig hebt).

Bijna niets te wensen

Als er een X-T30 Mark II zou zijn, dan zouden de enige verschillen met de X-T30 zijn dat er een flexibeler LCD-scherm aan boord zou zijn, dat je in filmmodus niet alleen gezichten zou kunnen volgen, en een nieuwe locatie van het Q-menu en de AF-joystick. Voor het overige is het een perfecte camera.

Uitzonderlijk veel waar voor je geld

De Fujifilm X-T30 biedt exceptioneel veel waar voor je geld. De beeldkwaliteit is excellent, de body is mooi ontworpen met veel bedieningselementen en het autofocussysteem werkt in de meeste situaties perfect. Een echte highlight is video, ook daarin is de X-T30 ijzersterk. Alles bij elkaar grijp je nooit mis met de X-T30: het is een van de beste camera’s uit het middensegment die DPReview ooit heeft getest.

Gold Award

Binnen DPReview is er vaak discussie welke onderscheiding een camera moet krijgen. Bij de X-T30 was er voor de verandering geen enkele aarzeling. De combinatie van geweldige foto- en video-prestaties en de prijs/kwaliteit-verhouding zorgen ervoor dat de X-T30 de hoogste onderscheiding krijgt: de Gold Award met een score van 84%. Overigens krijgt grote concurrent Sony A6400 ook een Gold Award met een score van 85%. Zelf kan ik die percentages niet goed rijmen, want de Fuji X-T30 krijgt veel meer lof toegezwaaid...

Bekijk mijn review van de Sony A6400 >>

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T30Digifoto Pro over de Fujifilm X-T30

Qua prijs zit de X-T30 precies tussen voorganger X-T20 en grote broer X-T2. Met welke camera heeft hij het meeste gemeen? vraagt de reviewer van Digifoto Pro zich af.

Lijkt veel duurder

In ieder geval lijkt het qua uiterlijk een veel duurdere camera dan hij in werkelijkheid is. “Vooral in antraciet ziet hij er ook echt heel goed uit.” En ook een professional zou goed uit de voeten kunnen met de X-T30.

Sensor excelleert bij video

De X-T30 heeft dezelfde sensor en processor als de X-T3. Die sensor is qua dynamiek vrij goed, hoewel in de hooglichten en schaduwen wat minder dan die van Sony en Nikon. De sensor excelleert echter bij video. “De camera kan intern beelden in 4:2:0 10 bit en via HDMI in 4:2:2 10 bit opslaan. 10 bit houdt in dat de camera vier keer zoveel kleurbereik heeft in film en dat is wel een groot voordeel.”

Autofocus en burstsnelheid

Ook qua scherpstelling heeft hij alle voordelen van de X-T3. Bij gewone fotografie is die erg goed, bij het volgen van onderwerpen heeft de autofocus soms meer moeite. En de camera heeft dan wel een razendsnelle burst – 30 beelden per seconde – maar dat is met de elektronische sluiter, die een aantal nadelen heeft: de ruis neemt toe en er is een crop. De schietsnelheid bij de mechanische sluiter is 8bps, ook lang niet slecht.

Ergonomie: erg goed

De ergonomie van Fuji-camera’s is erg goed, zo ook van deze X-T30. Dat komt vooral door de sluitertijdenknop en de diafragmaring.

Goud Award

Conclusie: de X-T30 is vooral een mini X-T3. Vanwege een aantal beperkingen is voor semiprofessioneel gebruik de X-T3 soms een betere keuze. “Vooral voor wie ook video’s maakt is de X-T30 echter een aantrekkelijke, rijk uitgeruste camera met een concurrerende prijs.” Eindoordeel: Goud Award.

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T30Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm X-T30

 • Fototijdschrift Zoom.nl (juli/augustusnummer 2019, full review): Met de grote broer X-T3 heeft de X-T30 het ‘hart’ gemeen: de fraaie Back-Side Illuminated X-Trans-sensor plus dezelfde processor. Beide camera’s zijn dus voorzien van hetzelfde ‘hart’. En dat betekent dat de X-T30 uitgerust is met state-of-the-art-techniek.
  Maar dat is niet alles: Fuji gaat nog een stap verder door de X-T30 daarbovenop nog eens uit te rusten met een ultramodern autofocussysteem “dat zelfs geavanceerder is dan het systeem in diens groter broer.” Voor de serieuze filmer heeft de X-T3 dan wel weer meer in huis maar ook op dat punt “hoeft de X-T30 zich allesbehalve te schamen”.
  Met de X-T30 zet Fujifilm volgens de reviewer “een indrukwekkende camera neer. De maten zijn compact, maar de techniek is erg krachtig en de beeldkwaliteit overtuigend. De X-T30 is daarmee in allerlei opzichten een directe concurrent voor de grotere en duurdere X-T3.” Eindoordeel: de hoogste Diamant Award met het cijfer 8.3.
 • Jonasraskphotography.com (Jonas Rask, full review): De Deense straatfotograaf (en dr.) Jonas Rask is altijd de eerste met een review van een belangwekkende Fuji-camera of -lens. Zo ook met z’n uitgebreide review van de de Fujifilm X-T30. Het leuke van Jonas is dat hij een veel betere fotograaf is dan andere reviewers. En z’n review doorspekt met die prachtige beelden. Zeker even kijken! Bekijk de foto’s van Jonas Rask >>
  De Fujifilm X-TX0-serie is volgens hem een zeer doordacht concept, waarbij het opvolgende model steeds minimale veranderingen/updates krijgt ten opzichte van de voorganger. Datzelfde geldt voor de X-T30. Fujifilm heeft een aantal zeer gewilde features toegevoegd, zoals de joystick achterop. Maar het binnenste van de camera heeft een enorme upgrade gekregen.
  Deze camera is eigenlijk gewoon een bijna volwaardige X-T3 in een kleinere, goedkopere verpakking. Het is lastig om daar niet direct van te gaan houden. Dit is de perfecte camera voor wie begint met fotografie, maar ook voor de gevorderde enthousiaste fotograaf. En het is zelfs een camera voor de professional die niet altijd met een grote camera op pad wil.
  Fujifilm heeft met de X-T30 iets heel geweldigs in huis. Er is geen enkel punt waarop deze camera niet bevalt.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Goede degelijke camera met heel veel opties. Beeld kwaliteit prima, snelheid heerlijk en is een genot om mee te fotograferen. Geen problemen ervaren en zeer mooie kleurrijke foto's gemaakt. Foto's zijn super scherp!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Absolute aanrader. Het toestel is lekker compact en licht en voelt erg stevig aan. Ook de lens is erg veelzijdig en fijn om mee te werken. Het ontwerp van de body is, in mijn mening, een stuk mooier en aantrekkelijker dan de standaard Canon-achtige body's.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Prettige lichte camera met zeer goede beeldkwaliteit. Ik was op zoek naar een hybride camera waarmee ik goed kon filmen en fotograferen. Daarnaast wilde ik een camera die redelijk compact was, maar niet onder zou doen t.o.v. mijn oudere Nikon D7100. De camera voldeed volstrekt aan deze verwachtingen, ik heb de D7100 niet meer gebruikt sinds ik de X-T30 gebruik. Foto en film kwaliteit zijn erg goed, de camera is lekker compact en is snel in gebruik. Na wat gewennig kan ik intussen goed uit de voeten met het menu systeem.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Fujifilm slaat opnieuw een home run met de lancering van de X-T30. Als opvolger van hun ‘bestseller’, de X-T20, moet de X-T30 heel wat verwachtingen waarmaken. Maar gelukkig is er bijzonder veel goeds aan de nieuwe telg, en maar heel weinig om over te klagen. Iets dat de reviewer steeds heeft herhaald bij de X-serie camera’s. Wil je vrijwel alle features en prestaties van vlaggenschip X-T3, maar dan in een kleinere, goedkopere body, dan is de X-T30 eigenlijk een echte ‘no brainer’.
  De X-T30 gebruikt precies dezelfde sensor en processor als de X-T3. En dus is de beeldkwaliteit zeer vergelijkbaar, en dat is: uitzonderlijk goed. Met 4K/30p-video in 4:2.2 10-bit kwaliteit via HDMI, plus dezelfde snelle bursts voor fotografie, is dit misschien wel de perfecte allround camera waar zoveel fotografen naar op zoek zijn.
  De Fujifilm X-T30 heeft bovendien al direct iets in huis, wat de X-T30 pas in april via een firmware update ter beschikking krijgt: betere gezichts- en oogdetectie van het autofocussysteem. Die werkt zowel uitstekend voor fotografie als voor video. De X-T30 heeft dus op dit moment het best presterende AF-systeem in huis van alle X-serie-camera’s.
  Andere belangrijke verbeteringen: een betere zoeker en touchscreen, een nieuwe focus-joystick, toegevoegde Bluetooth, en de mogelijkheid om de camera op te laden via een usb-poort.
  Conclusie: camera’s als het vlaggenschip X-T3 stond enorm in het nieuws, maar modellen als de X-T30 zijn veel zinvollere camera’s voor de meeste enthousiaste fotografen. Hij biedt bijna alles van de functionaliteit van de grote broer in een draagbaarder jasje en met een prijskaartje waar je een lach van op je gezicht krijgt. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Fujifilm X-T30 stouwt een hele hoop technologie en performance in een zeer kleine body. Soms lijkt het zelfs té klein, omdat het af en toe net iets te makkelijk is om een knopje per ongeluk in te drukken. Ook de grotere lenzen maken hem wat topzwaar.
  Z’n razendsnelle continue schietsnelheid en z’n autofocus-prestaties maken deze camera geweldig voor sport en actie. Ook de 4K-video van de X-T30 is zeer goed. Maar hij heeft geen 180 graden flipscreen voor als je wilt vloggen.
  Samen met grote broer X-T30 is dit de aps-c systeemcamera met de hoogste resolutie die je kunt kopen. Het is ook een van de kleinste, meest krachtige en meest veelzijdige camera’s op de markt. De grote concurrenten zijn hier de Sony A6400 en A6500. Maar deze camera’s missen de finesse van het ontwerp van de Fuji, ze missen de traditionele fotografische knoppen en wielen. En ze hebben niet dezelfde hoge kwaliteit van zoeker en display. Bovendien heeft Fuji een breder en beter lensaanbod.
  Al heeft de reviewer soms wat kritiek op de features en de bediening, geeft hij toe dat dit muggenziften is. Met deze prijs is er geen camera die in de buurt komt. Het is een allround mix van prestaties, features, bediening en beeldkwaliteit die het een unieke camera maakt. Ook als je DSLR’s erbij betrekt in deze prijsklasse. Eindoordeel: de hoogste score: 5 uit 5 sterren.
 • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Fujifilm X-T30 heeft dezelfde beeldsensor en beeldprocessor aan boord als de grote broer, de X-T3. En dat betekent dat je dezelfde excellente beeldkwaliteit krijgt, maar voor een prijs die veel vriendelijker is voor je portemonnee. De foto’s hebben een geweldige kleurweergave, de ruisniveaus zijn laag, zelfs als je hoge ISO’s gebruikt. Ook het dynamisch bereik is zeer goed. Video is ook indrukwekkend, met cine-4K en vele opties.
  De X-T30 profiteert ook van het verbeterde focussysteem. Dat geeft veel vertrouwen bij het fotograferen, met snelle respons van de autofocus. Snel is hij ook op een andere manier: je kunt tot 30 beelden per seconde schieten (met een 1.25x crop) en tot 20fps in volle resolutie.
  Het 3 inch touchscreen ziet er erg goed uit, je kunt het op- en neerwaarts kantelen. Ook de elektronische zoeker is goed, met hoge resolutie. Voordeel van Fuji: er is een grote serie lenzen beschikbaar. Zowel compacte prime-lenzen als zoomlenzen van hoge kwaliteit. Dit is de beste tijd om te investeren in de Fujifilm X-serie, dankzij de X-T30. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De reviewer heeft genoten van de tijd die hij mocht doorbrengen met de Fujifilm X-T30. De body is zo klein dat dit af en toe zorgde voor wat ongemak, maar tegelijk was hij erg in z’n sas met de draagbaarheid, zeker in combinatie met de kleinere lenzen van het X-systeem.
  De X-T30 is perfect voor reisfotografie, en voor straatfotografie is hij erg discreet. Als fan van de Fuji X-T3 wist de reviewer dat hij de beelden geweldig zou vinden, ook zonder nabewerking. Ook is hij verliefd op alle bedieningsmogelijkheden en het ontwerp van de camera.
  Gordon beseft dat de waardering voor beeldkwaliteit en ook de bedieningsvoorkeuren erg persoonlijk zijn. Maar volgens hem is er geen discussie mogelijk dat de serie X-lenzen waar je over kunt beschikken veel groter is en veel meer keuze biedt dan het lenzenarsenaal van concurrenten als Sony en Canon. Zeker op het gebied van prime-lenzen heeft Fuji veel meer te bieden.
  Voor Gordon is het deze combinatie van moeiteloze fotokwaliteit, aantrekkelijk ontwerp en ongeëvenaarde lenscollectie die het X-systeem zo verleidelijk maakt. Dus als je hier over wilt beschikken en tegelijk een compacte body zoekt in het middensegment, dan is de X-T30 jouw camera. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Fujifilm X-T30Fujilove.com (Take Kayo): De Fujifilm X-T30 is een waardige camera om altijd bij je te hebben. Maar ook een alternatief voor het vlaggenschip X-T3. Hij vervangt echter niet deze grote broer, die meer professionele specs aan boord heeft. Maar voor wie de prijs niet kan betalen van de X-T3, of een lichter en compacter model zoekt, is de X-T30 een fantastisch, solide alternatief.
  Als je bezitter bent van de X-T20 en het kleine formaat en gewicht kunt waarderen, is de aanschaf van de X-T30 zeker aan te raden. Hij heeft zo’n 90% van de prestaties en features van de X-T3 in huis, tegen 65% van de prijs. De reviewer is erg onder de indruk van het pre-productie-model dat hij mocht testen. Het enige wat eigenlijk nog ontbreekt is in-body beeldstabilisatie. 2019 wordt een geweldig jaar voor Fujifilm!
 • Trustedreviews.com (Mark Wilson): Neem de Fujifilm X-T20, voeg dezelfde sensor en processor toe als de excellente X-T3 aan boord heeft, en je hebt wat eruitziet als een van de beste compacte systeemcamera’s die de reviewers ooit hebben gezien. De X-T30 is klein, licht en heerlijk om mee te fotograferen.
  De autofocus is zeer veel verbeterd ten opzichte van de voorganger. En ondanks dat het vooral een camera voor fotografen is, heeft hij ook nog verfijnde 4K-video aan boord. Wie een zeer robuuste, weerbestendige body zoekt, moet grijpen naar de grote broer X-T3. Maar iedereen die een lichtgewicht camera zoekt voor straat- of reisfotografie moet de X-T30 op z’n shortlist zetten.
 • Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): Net als de X-T20 is ook de X-T30 voorbestemd om een populaire camera te worden. De X-T30 biedt zeer veel voor een aantrekkelijke prijs. De nieuwe sensor is betrouwbaar en de processor is snel. De upgrade van de autofocus en de burst zien er op papier niet zo sexy uit, maar in de praktijk zijn het precies de zaken die het verschil maken bij het schieten van foto’s en video’s.
  En met neel veel details zie je dat Fujifilm aandacht besteedt aan grote en kleine zaken. Hier gaat het juist om de kleine dingen die je ergeren bij andere camera’s, maar die bij de X-T30 geen enkel issue zijn.
  Video is een sterk punt van de X-T30. Dat geldt zowel voor de features als 4K DCI en UHD, F-Log etc., maar ook voor de videobeelden die de camera levert. De combi van deze features en kwaliteit vind je niet terug in camera’s in deze prijsklasse.
  Het feit dat Fuji in staat is geweest zoveel in deze kleine camera te stoppen is indrukwekkend. Maar de beperkte grootte heeft ook nadelen. Zo is er geen plaats voor beeldstabilisatie (hoewel Fuji veel lenzen met beeldstabilisatie biedt). Ook is de 0.62 vergroting van de elektronische zoeker aan de magere kant.
  Maar aan de andere kant biedt de camera een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Met een excellent niveau aan features voor deze prijs, een geweldige bouwkwaliteit en betrouwbare prestaties. Dit is duidelijk een van de meest capabele systeemcamera’s uit het middensegment van dit moment. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-T30

 • Razendsnel: zelfde X-Processor 4 als X-T3
 • Beeldkwaliteit: zelfde 26.1 X-Trans 4 sensor als X-T3
 • Snelle autofocus: 425 focuspunten over hele sensor
 • Scherp beeld: elektronische zoeker met 2.36 miljoen beeldpunten
 • Kantelbaar touchscreen
 • Snel schieten zonder blackout: 8 bps (mechanische sluiter), 30 bps (elektronische sluiter
 • Handig: draaiwielen voor belichting, sluitertijd en drive
 • Handig: joystick om het focuspunt te verleggen
 • Adembenemende kleuren: veel filmsimulaties, waaronder ook de Eterna
 • Prachtige video’s: 4K met 30fps met 4:2:0 8-bit interne opname of 4:2:2 10-bit HDMI-signaal
 • Koopje: 950 euro voor de prachtige body

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm X-T30

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Fujifilm X-T30. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Opvolger X-T30 II op CameraNU.nl >>

Opvolger X-T30 II op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fujifilm-lenzen op een rij

Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (18 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy