Fujifilm X-T30 II: kleine systeemcamera nu nóg krachtiger

De Fujifilm X-T30 II is een verbeterde versie van de X-T30, een van de populairste systeemcamera’s op de markt. Het LCD touchscreen heeft een hogere resolutie gekregen, de autofocus zet een forse stap voorwaarts en het algoritme voor de automatische stand is bijgewerkt. Voor nog geen 1.000 euro heb je een uitstekende systeemcamera mét lens. Goud Award bij Digifoto Pro. EISA-award: Beste Koop camera. “Een geweldige camera is nu nóg beter.” Alle belangrijke reviews!

Breaking: Fujifilm X-T50 komt eraan

Op 16 mei 2024 is de Fujifilm X-T50 aangekondigd. Een hele mooie upgrade van de voorganger, met 40MP sensor en 7 stops beeldstabilisatie. Benieuwd?

Mijn preview van de Fujifilm X-T50 >>

Fujifilm X-T30 IISensor: aps-c | Resolutie: 26.1 megapixel | Objectief: XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ / fullframe-equivalent: 23-68mm | Beelden per seconde: 30 (met elektronische sluiter) | Video: 4K / 30fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 378gr | Release datum: oktober 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 949 euro | Prijs inclusief lens: 1.049 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Fujifilm X-T30 II op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T30 IIHighlights van de Fujifilm X-T30 II

 • Stijlvol design: eye-catching camera met klassiek ontwerp
 • Razendsnel: zelfde X-Processor 4 als de Fujifilm X-T3
 • Uitmuntende beeldkwaliteit: zelfde 26.1 X-Trans 4 sensor als de X-T3
 • Nóg krachtiger autofocus: 425 focuspunten over de hele sensor
 • Scherp beeld: uitstekende elektronische zoeker
 • Verbeterd LCD-display: helder kantelbaar touchscreen

Een van de populairste systeemcamera’s

De Fujifilm X-T30 kwam in maart 2019 op de markt en werd al snel een van de populairste en meest geliefde systeemcamera’s. Dat heeft hij te danken aan z’n stijlvolle uiterlijk, z’n kleine en lichte formaat én z’n professionele beeldkwaliteit. Met dezelfde sensor en processor als z’n grote broer Fujifilm X-T3 schiet je beelden die niet onderdoen voor veel duurdere, professionele camera’s.

Fujifilm X-T30 IITijd voor een update

Fujifilm vindt het tijd voor een update van deze publiekslieveling. Het gaat niet om een grote update, zoals veel rumor-sites en ik zelf hadden verwacht. Ik had zelfs al een rumor-pagina gemaakt over de Fujifilm X-T40. Maar de update van de Fujifilm X-T30 II is klein en fijn. Alles wat goed was aan de voorganger is gebleven: de zeer compacte, lichte behuizing, de fantastische kleurweergave en de uitmuntende beeldkwaliteit. Op drie punten heeft Fujifilm verbeteringen aangebracht, waardoor hij de kracht heeft van de Fujifilm X-T4.

Fujifilm X-T30 II op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T30 IIAutofocus: krachtiger, preciezer, sneller

De eerste verbetering: de autofocus is veel krachtiger, preciezer en sneller geworden, onder andere door uitbreiding van het RAM-geheugen. Dat merk je bij elk shot. De sensor beschikt namelijk over een geavanceerd fasedetectie autofocussysteem dat vrijwel het gehele beeld bedekt en in staat is om binnen 0.02 seconden scherp te stellen. Ook onder donkere lichtomstandigheden tot -7EV stelt de Fujifilm X-T30 Mark II snel en precies scherp. Zo mis je dus nooit meer het beslissende moment.

LCD touchscreen: veel helderder

Ook het LCD touchscreen is aangepakt: het is ruim 50% helderder en scherper geworden met 1.62 miljoen beeldpunten (Fujifilm X-T30: 1.04 beeldpunten). En dat merk je bij het maken van je composities. Vooral in fel licht kun je het scherm veel beter aflezen. En dus maak je met de Fujifilm X-T30 Mark II onder alle omstandigheden fantastische foto’s, ook als je hem als reiscamera meeneemt naar zonnige oorden.

Fujifilm X-T30 IIAuto-stand: verbeterd algoritme

De derde verbetering: de automatische stand van de Fujifilm X-T30 II is aangepakt met een beter algoritme. In die auto-stand identificeert de camera de opname-scène en past hij hierop automatisch de instellingen aan. Zo houdt hij rekening met schaduwen en hooglichten bij architectuurfotografie, tovert hij prachtige huidtinten tevoorschijn bij portretfoto's en maakt hij landschappen helderder en levendiger. Voor de perfecte foto kun je nu meer dan ooit vertrouwen op de auto-stand.

Krachtige processor

De Fujifilm X-T30 II heeft de zeer krachtige X-Processor 4 aan boord die ook al in de voorganger zat. Die heeft liefst vier processorkernen die samen zorgen voor razendsnelle beeldverwerking. Die krachtige processor zorgt er ook voor dat je continu opnames kunt maken met acht beelden per seconde met de mechanische sluiter en zelfs dertig beelden per seconde met de elektronische sluiter (in het laatste geval krijg je wel een crop van 1.25x). Doordat de processor geheugenuitbreiding (RAM-geheugen) heeft gekregen, werkt de camera nóg krachtiger.

Bluetooth aan boord

Handig aan de Fujifilm X-T30 II: hij heeft een ingebouwde bluetooth-functie waarmee je je beelden draadloos kunt delen en de camera ook op afstand kunt bedienen.

Fujifilm X-T30 II op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2022-2023 voor de Fujifilm X-T30 II

De Fujifilm X-T30 II heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is de X-T30 II de ‘Beste Koop camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T30 IIProfessionele reviewers over de Fujifilm X-T30 II

De Fujifilm X-T30 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Kevin Vervoort, full review, aprilnummer 2022): Op papier is de upgrade van de Fujifilm X-T30 naar de Mark II van deze camera vrij klein. Toch is het volgens reviewer Kevin “een perfecte all-day camera”. Met een body die er ‘tof’ uitziet, een echte eye-catcher, en tegelijk uiterst solide is. Geen wonder dat de X-T30 en z’n opvolger zeer populaire camera’s zijn.
  Klein is hij ook. Wat voor veel mensen een voordeel is, behalve als je over grote handen beschikt. Hoewel zelfs voor hen de grip goed kan zijn. De X-T30 II is een razendsnelle camera met een uitstekende beeldkwaliteit die niet onder doet voor z’n professionele broer. Het nieuwe LCD-display is helderder dan z’n voorganger, en ook kantelbaar en aanraakgevoelig. De klassieke draaiwielen en knoppen geven je het gevoel dat je met een analoge camera aan het fotograferen bent.
  Fuji heeft al het goede van de X-T30 behouden en daar diverse vernieuwingen aan toegevoegd. Zo is de autofocus volgens Kevin merkbaar sneller en preciezer. Ook is het RAM-geheugen uitgebreid, waardoor de snelheid verder is toegenomen. Ook de verbeteringen aan het display zijn in de praktijk te merken. Hij is helderder en beter afleesbaar bij fel zonlicht.
  Met de Fuji X-T30 II maak je fantastische beelden, zelfs direct uit de camera. Dus dit is zeker een camera voor wie een broertje dood heeft aan nabewerking. De filmsimulaties zorgen voor prachtige, wat dromerige kleuren. Ook voor fotografen die juist veel zelf willen instellen of nabewerken is de X-T30 II de juiste keuze. Enige minpunt is volgens Kevin dat hij niet de beeldstabilisatie heeft die z’n wat duurdere broer, de X-S10, wel heeft.
  Kortom: de combinatie van aantrekkelijke prijs, retro design, compact formaat en fantastische beeldkwaliteit maakt de X-T30 II volgens Kevin een fijne camera. Eindoordeel: Goud Award.
 • Chip Fotomagazine (full review, juninummer 2022): Terwijl de foto-industrie reikhalzend uitkeek naar de Fujifilm X-T40 kwam Fujifilm met slechts een licht herziene versie van z’n populaire instapcamera, aldus de reviewer van Chip. Wat uiterlijk en fotofuncties betreft is er maar weinig veranderd. Nieuwe functies zijn wel de praktische touch-focus en focustracking.
  Binnenin is er wel het een en ander op de schop gegaan. Zo schiet je wat meer foto’s op een volle accu. Maar de reviewer constateert ook iets meer ruis bij hoge ISO’s dan de voorganger, waardoor ook de detailweergave iets minder wordt. “Het zijn verschillen, maar ze zijn wel minimaal.”
  Vooral in de videofuncties is de upgrade te merken, aldus Chip. Hij neemt nu tot 30 minuten op in Full HD en 4K, twee tot drie keer zo lang als de voorganger. Ook is de videoresolutie opgekrikt, waardoor je opneemt in 1080p met 240fps, een verdubbeling.
  Kortom: ben je op zoek naar een betaalbare (vlog)camera, dan is de X-T30 II volgens Chip “een solide, lichte instapcamera met veel video-modi.” Hij concurreert wel met een andere camera van Fuji: de X-S10. Wie al een X-T30 bezit, kan beter wachten op de X-T40. Eindoordeel: 84/100 met 96/100 voor de beeldkwaliteit.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Rod vindt het geweldig om te zien dat Fujifilm doorgaat met de X-T30-serie en de Fujifilm X-T30 II uitbrengt, ook al is het maar een kleine opfrisbeurt. “Deze kleine retrocamera van Fujifilm ziet er niet alleen cool uit, maar werkt ook goed, met ouderwetse sluitertijd- en diafragmaknoppen die een normale modusdraaiknop vervangen.” Wel vindt Rod het ontbreken van in-body stabilisatie jammer. Ook is de positionering van de Q-knop op de duimgreep nogal vreemd. De beelden die uit de X-T30 II rollen zijn echter geweldig. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Fujifilm X-T30 II is misschien niet zo'n grote upgrade van z’n voorganger, maar toch is dit volgens Angela nog steeds “een geweldige kleine camera die in staat is om zeer aantrekkelijke resultaten te produceren”.
  De X-T30 II biedt een mooie combinatie van traditionele belichtingsregelingen, pittige autofocus en aanraakbediening op een geruststellend solide body. “Net als bij de X-T30 is het belangrijkste minpunt de locatie van de Q-knop die je te gemakkelijk per ongeluk indrukt.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Joshua Waller, full review): De Fujifilm X-T30 Mark II is misschien niet zo'n grote update van z’n voorganger, maar toch is het volgens Joshua een uitstekende camera. En dat komt doordat voorganger X-T30 een geweldige camera was en nog steeds is.
  De X-T30 II is iets verbeterd ten opzichte van het origineel, maar heeft met een lagere prijs. Dat maakt hem tot een geweldige spiegelloze camera voor wie op zoek is naar uitstekende beeldkwaliteit in een compacte en draagbare camera voor niet al te veel geld.
  De belangrijkste concurrent van de X-T30 II is van Fujifilm zelf: de X-S10. Die kost wel een flinke hap meer, maar heeft het voordeel van ingebouwde beeldstabilisatie plus een grotere handgreep in DSLR-stijl. Daarmee is het voor veel fotografen een verleidelijker camera dan de X-T30 II.
  Een andere concurrent is de Olympus E-M10 Mark IV. Eveneens een uitstekende camera die ook een stukje voordeliger is. Hij heeft wel een plastic in plaats van metalen constructie. De bouwkwaliteit van de X-T30 II ligt op een hoger niveau, met een metalen constuctie en metalen wijzerplaten op de behuizing.
  Mooi van de X-T30 II is dat je de sensor en beeldverwerking van vlaggenschip Fujifilm X-T4 krijgt, en dat betekent: dezelfde uitzonderlijke beeldkwaliteit en snelle autofocus. Omdat het prijskaartje ongeveer de helft lager is dat dat van de X-T4 krijg je veel waar voor je geld. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): Heb je al een Fujifilm X-T30 en ben je daar tevreden over? Dan heb je volgens de Australische reviewer weinig redenen om te upgraden. Ben je een nieuwkomers en ben je geïnteresseerd in de Fujifilm X systeemcamera’s, dan kan deze Mark II van de Fujifilm X-T30 aantrekkelijk zijn.
  De Fuji X-T30 II heeft dezelfde 26 megapixel X-Trans CMOS 4-sensor en X-Processor 4-beeldverwerkingsmotor als de high-end Fujifilm X-T4, maar hij is honderden euro’s voordeliger. Wat je dan mist: hij heeft geen weerbestendige afdichting en ook maar één enkele SD-kaartsleuf. Eindoordeel: 89/100.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Fujifilm X-T30 II is volgens Mark een kleine upgrade van de twee jaar oude X-T30. “Die upgrade biedt zo weinig nieuwe functies dat fans van de serie zich hebben afgevraagd waarom de meeste van hen niet konden worden uitgerold naar de X-T30 via de veel geroemde reeks Kaizen-firmware-upgrades van het bedrijf, wat letterlijk 'goed veranderen' betekent in het Japans.”
  Mark is het daarmee eens. De enige echt fysieke verandering is een verbeterd LCD-scherm met een hogere resolutie. Anderzijds heeft Fujifilm hem verzekerd dat het technisch niet mogelijk was om de handvol verbeteringen die het heeft aangebracht aan de nieuwe X-T30 toe te voegen.
  De Fuji X-T30 II landt in een markt waarin hij te maken krijgt met toenemende concurrentie van Sony en Nikon. En van Fujifilm zelf: de vergelijkbaar gespecificeerde en iets duurdere X-S10. Toch was de X-T30 al zo'n goede camera dat hij nog steeds erg goed opvalt tegen zijn belangrijkste rivalen, aldus Mark.
  Heb je de XT30, dan biedt de Mark II veel te weinig nieuwe functies om te upgraden. Toch helpen de paar verbeteringen om een geweldige camera nóg beter te maken. En de lanceringsprijs ligt lager dan zijn voorganger. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Op papier lijkt de Fujifilm X-T30 II volgens Jan Paul een kleine stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. Maar in de praktijk zorgen de verbeteringen er volgens hem voor dat de X-T 30 II weer behoorlijk bij de tijd is. “In de praktijk doet de camera, op de beeldstabilisatie na, maar weinig onder voor de X-S 10 en op bepaalde, niet onbelangrijke punten zoals de autofocus benadert hij het topmodel, de X-T4.”
  De X-T30 II biedt kwaliteit in zowel fotografie als video. Datzelfde geldt voor ‘concurrent’ Fujifilm X-S10. Bij de keuze tussen die twee camera’s draait het er volgens Jan Paul om of je liever een camera met retro-uitstraling en analoge bediening wil (de X-T30 II) of een camera met beeldstabilisatie en met een meer moderne bediening met top-LCD (de X-S10). “Het leuke van Fujifilm is dat er iets te kiezen valt.”
 • Fujifilm X-T30 IITechradar.com (Mark Wilson, hands on): De Fujifilm X-T30 is volgens Techradar een van de beste reiscamera’s ter wereld dankzij z’n grote aps-c sensor plus z’n compacte retro body. En dat blijft gelden voor de opvolger, ook al de X-T30 II een kleine update.
  In de meeste opzichten is de Fujifilm X-T30 II volgens Mark dezelfde camera als zijn voorganger. Hij heeft dezelfde sensor en processor aan boord. Het enige echt fysieke verschil is de iets hogere resolutie van het LCD-scherm.
  Wel zijn er een aantal interne tweaks die de specificaties verbeteren. Zo heeft hij dezelfde autofocusprestaties als grote broer Fujifilm X-T4. Ook kun je autofocus met fasedetectie gebruiken bij weinig licht van -7EV. En verder zijn ontbrekende filmsimulaties toegevoegd, waaronder Classic Neg en Eterna Bleach Bypass.
  Sommigen zullen teleurgesteld zijn dat er niet een grote update is verschenen, de X-T40. Maar bedenk dan dat de X-T30 al gebouwd was met in het hart de huidige generatie sensor en processor van Fujifilm. En dat hij dus al de pure beeldkwaliteit heeft die je ook treft in de Fujifilm X-S10 en X-T4.
 • Franks overpeinzingen: Wat was ik teleurgesteld met de komst van de Fujifilm X-T30 II! Lange tijd had ik namelijk verwacht dat Fujifilm deze herfst de gloednieuwe X-T40 zou aankondigen, met spectaculair nieuwe specificaties. Bijvoorbeeld: met de uitmuntende beeldstabilisatie die ook in de Fujifilm X-S10 zit.
  Verbaasd was ik ook: nooit eerder heeft Fujifilm voor z’n X-camera’s een Mark II-versie op de markt gebracht. Tot nog toe was het allemaal heel overzichtelijk: van de X-T10 naar de X-T20 naar de X-T30. En hetzelfde geldt voor de grote broer: X-T1, 2, 3, 4. En met elke nieuwe versie maakte de camera altijd weer een reuzensprong voorwaarts: in kracht, snelheid en beeldkwaliteit.
  Toch is deze stap van Fuji niet onlogisch. Beeldstabilisatie is voorlopig ‘uit beeld’, want dan zou Fuji z’n eveneens populaire X-S10 kannibaliseren, die op ongeveer dezelfde doelgroep mikt en een vergelijkbaar prijskaartje heeft. Ook zijn er waarschijnlijk op dit moment niet echt mogelijkheden om beeldstabilisatie in een kleine body als die van de X-T30 te persen. En een nieuwe sensor en processor ga je niet in een van je je instapmodellen introduceren. Die zullen het licht zien in de opvolgers van de professionele Fujifilm X-T4, Fujifilm X-Pro3 en de X-H1. Die laatste is al aangekondigd: de Fujifilm X-H2, inderdaad met een gloednieuwe sensor en processor.
  Tegelijk is de X-T30 na ruim twee jaar echt aan een verfrissing toe. Het is nog steeds een van de populairste modellen op de markt, dankzij z’n aantrekkelijke prijs, z’n prachtige retro design, z’n compacte formaat en z’n fenomenale beeldkwaliteit. Met een verbetering van vooral de autofocusprestaties en het LCD-scherm kan deze kleine krachtpatser vast weer een jaar (of twee) mee. Ik ben benieuwd wanneer de Fujifilm X-T40 uiteindelijk het licht zal zijn...

Fujifilm X-T30 II op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T30 IIBelangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-T30 II

 • Eye catcher: stijlvolle camera met een klassiek retro-ontwerp
 • Razendsnel: zelfde X-Processor 4 als X-T3
 • Beeldkwaliteit: zelfde 26.1 X-Trans 4 sensor als X-T3
 • Nóg krachtiger autofocus: 425 focuspunten over hele sensor
 • Scherp beeld: elektronische zoeker met 2.36 miljoen beeldpunten
 • Verbeterd LCD-display: helder kantelbaar touchscreen met 1.62 miljoen beeldpunten
 • Snel schieten zonder blackout: 8 bps (mechanische sluiter), 30 bps (elektronische sluiter
 • Handig: draaiwielen voor belichting, sluitertijd en drive
 • Handig: joystick om het focuspunt te verleggen
 • Prachtige video’s: 4K met 30fps met 4:2:0 8-bit interne opname of 4:2:2 10-bit HDMI-signaal
 • Analoog gevoel: keuze uit 18 verschillende filmsimulaties
 • Handig: automatische identificatie van opnamescènes in de auto-stand
 • Koopje: 999 euro voor de prachtige body plus de prima 15-45mm kitlens

Fujifilm X-T30 II op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Fujifilm X-T30 II

Op 2 september 2021 heeft Fujifilm een hele serie nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder de Fujifilm X-T30 II. Bekijk dit mooie filmpje van Omar Gonzalez Photography (10:46 minuten) en je bent weer helemaal op de hoogte! Vanaf minuut 6:00 gaat het over de Fujifilm X-T30 II.

Fujifilm X-T30 II op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T30 II op Kamera-express.nl >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (24 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy