Fujifilm X-T3: razendsnelle systeemcamera, indrukwekkende specs

De Fujifilm X-T3 is de opvolger van de populaire X-T2. Met tal van nieuwe specs om van te watertanden. Zo heeft hij een elektronische zoeker zonder black-out, een gloednieuwe back-illuminated X-Trans 4 sensor met 26 megapixel en een nieuwe beeldprocessor X-Processor 4. “De XT3 is de beste aps-c camera van dit moment!” Gold Award op DPReview. EISA-award: 'Beste geavanceerde camera'! Alle belangrijke reviews!

Breaking News: de Fujifilm X-T5 is eind november 2022 verschenen. Lees hoe goed hij is!

Mijn review van de Fujifilm X-T5 >>

Fujifilm X-T3Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 11/ 30 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 539gr | Objectief: Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 OIS | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs inclusief lens: 1.599 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T3: nóg populairder dan de X-T2

Voorganger X-T2 deed destijds enorme stofwolken opwaaien in cameraland. Hij werd bejubeld door reviewers en vervolgens enorm geliefd onder fotografen. De Fujifilm X-T3 heeft dat kunststukje nog overtroffen: het is een van de populairste systeemcamera’s geworden.

Nieuwe sensor en processor

Geen wonder, want de specificaties zijn geweldig. Zo heeft de Fujifilm X-T3 een nieuw ontwikkelde X-Trans CMOS 4-sensor met een resolutie van 26.1 megapixel en zonder laag-doorlaatfilter. En ook het tweede essentiële onderdeel van een camera is voor de X-T3 compleet nieuw: de X-processor 4, met een razende snelheid. Filmen kan in 4k met 60 beelden per seconde.

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T3Autofocus, EVF en display

Dankzij de nieuwe sensor is de fasedetectie van het autofocusgebied uitgebreid naar het volledige frame. Hier beschik je over 2.16 miljoen fasedetectiepunten. Een verbeterde fasedetectie zorgt er met de nieuwe processor voor dat de X-T3 1.5 keer vaker scherpstelt, ook bij snel bewegende onderwerpen. De prestaties van gezichts- en oogherkenning zijn verdubbeld ten opzichte van vorige modellen. Het heldere, naar 3 kanten kantelbare display heeft nu ook een aanraakfunctie.

Video’s in 4K met 60bps

Video’s schieten kan uiteraard in 4K. Je schiet met het hoge aantal van 60 beelden per seconde, waarbij ook 4:2:2-subsampling en een 10bit-hdmi-output wordt ondersteund.

Pre-shooting functie

Ook helemaal nieuw: de ‘pre-shooting’ functie. Hiermee begint de X-T3 al met foto’s schieten als de ontspanknop half wordt ingedrukt. Een functie die ook de Panasonic G9 heeft.

Fujifilm X-T3Razendsnelle camera, geen blackout

De X-T3 is vooral ook een razendsnelle camera. Zo schiet hij met de elektronische sluiter 20 beelden per seconde. En hij schroeft dat aantal zelfs op tot 30 beelden per seconden in een 1.25x-cropmodus. In dat geval is er geen sprake meer van blackout in de elektronische zoeker. Iets waar veel systeemcamera’s last van hebben.

Accuduur verbeterd

Een kleine maar voor veel fotografen wel belangrijke verbetering is de accuduur: je kunt nu 15% meer foto’s maken op één acculanding dan bij de X-T3. Ga je upgraden vanaf de X-T2, dan kun je gewoon dezelfde accu’s gebruiken als bij de X-T2.

Geen beeldstabilisatie

Wat ik zelf heel jammer vind: de Fujifilm X-T3 bevat geen beeldstabilisatie. Ik had daarop gehoopt omdat ook het nieuwe vlaggenschip Fujfilm X-H1 beeldstabilisatie. Een gemiste kans van Fujifilm, en daarmee lopen ze zeker achter op de concurrentie van Sony, Nikon en Canon. Toch heb ik mijn geliefde X-T2 verkocht en de X-T3 gekocht. En blij dat ik ermee ben!

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T3 wint EISA-award 2019-2020

De Fujifilm X-T3 heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste geavanceerde camera’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Update: opvolger Fujifilm X-T5!

De Fujifilm X-T3 heeft al twee opvolgers. De Fujifilm X-T5 is de laatste versie. Alles aan deze nieuwe topcamera is beter en sneller dan bij de voorgangers. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm X-T5 >>

Fujifilm X-T5 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Fujifilm X-T3

De Fujifilm X-T3: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Fujifilm X-T3

 • Een van de allerbeste aps-c camera’s
 • Hybride camera: goed in foto én video
 • Uitstekende beeldkwaliteit foto én video
 • Excellente jpg’s met aantrekkelijke kleurweergave
 • Beroemde filmsimulaties: kleuren van aloude analoge rolletjes
 • Zelfs bij ISO 12.800: verrassend weinig ruis en veel details en scherpte
 • Elektronische zoeker: scherp en rijk gegradeerd
 • Helder en goed werkend kantelbaar touchscreen
 • Uitstekende autofocus: ook voor tracking en oog/gezichts-detectie
 • Snelle camera: zowel autofocus als burst
 • Ideaal voor sport- en actiefotografie: schiet beelden met 30fps zonder black-out
 • Plezierige camera: traditionele interface met wielen en knoppen.
 • Comfortabele en uitgekristalliseerde ergonomie
 • Keuze uit groot Fujifilm lenzenarsenaal

Zwakke punten van de Fujifilm X-T3

 • Autofocus minder goed dan sommige concurrenten
 • Gezichtsdetectie niet perfect bij meerdere personen
 • Geen beeldstabilisatie

Awards voor de Fujifilm X-T3

 • EISA-award: Beste geavanceerde camera 2019-2020
 • DPReview: Gold Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Fujifilm X-T3DPReview over de Fujifilm X-T3

Reviewers Richard Butler en Jeff Keller van de beste reviewsite DPReview hebben de X-T3 flink door de mangel gehaald. En het oordeel is (spoiler alert): razend positief. “The Fujifilm X-T3 is the new APS-C camera to beat.” Kortom: de allerbeste aps-c camera van dit moment. Punt.

Topper in foto én video

De Fujifilm X-T3 is misschien wel de beste camera van dit moment voor de combinatie fotografie en video. Duurdere fullframe camera’s zullen een betere beeldkwaliteit voor foto’s bieden, en met camera’s met in-body stabilisatie kun je makkelijker video’s schieten. Maar geen enkele camera biedt deze combinatie van uitstekende beeldkwaliteit en dito video-mogelijkheden in één en dezelfde body.

Heel plezierige camera

En nog beter: de Fujifilm X-T3 doet beide op een manier die bijzonder plezierig is. De X-T-serie heeft een gevestigde schare fans onder fotografen, vanwege z’n traditionele interface met wielen en knoppen.

Excellente jpg’s

Met de Fujifilm X-T3 krijg je excellente jpg’s met een buitengewoon aantrekkelijke kleurweergave. En je hebt toegang tot een uitgebreide collectie speciaal voor de X-serie gemaakte lenzen. Met de X-T3 krijg je er bovendien nog verbeterde autofocus en video van topniveau bij. Wat cruciaal is: geen van de video-features staan het maken van excellente foto’s in de weg.

Zwakkere punten

Helemaal zonder zwakkere punten is ook deze camera niet. Zo moet je de autofocus meer afstemmen op het gedrag van je onderwerp dan bij andere camera’s. En gezichtsdetectie is niet perfect als er meerdere personen op de foto moeten. Maar voor de meeste mensen zullen dit absoluut geen dealbreakers zijn.

Fuji X-T2 met powerboost

Fujifilm heeft een van de favoriete camera’s van de reviewers, de X-T2, een powerboost gegeven. Heb je al een X-T2 in huis, dan hoef je alleen te upgraden als de huidige autofocuscapaciteiten van deze camera voor jou tekortschieten. Maar voor alle anderen die niet behekst zijn door de roep van fullframe, is de X-T3 extreem verleidelijk als een camera die vrijwel alles kan.

Fuji X-T3: Gold Award

Kortom: als fotocamera is de X-T3 een uitstekende update van een toch al uitstekende aps-c camera. Vooral de autofocus is sterk verbeterd. Maar ben je geïnteresseerd in de combinatie van fotografie en videografie, dan is de X-T3 een ‘knockout’. Het ontbreken van stabilisatie doet iets af aan de videoprestaties. Maar als een compacte, betaalbare camera die alles kan, is de X-T3 indrukwekkend. Eindoordeel: 88% en de hoogste onderscheiding: Gold Award.

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T3Fototijdschrift Focus over de Fujifilm X-T3

Sneller en scherper, luidt de kop van het mooie review van Mich Buschman van het aloude fototijdschrift Focus Magazine. Hij schiet 30 beelden per seconde en de autofocus is 50% sneller dan voorganger X-T2. “Is dit de ultieme sport- en actiecamera?” vraagt Buschman zich af.

Krachtiger en sneller

De nieuwe, krachtige X-Processor 4 heeft van de X-T3 een in alle opzichten krachtiger en snellere camera gemaakt, aldus Buschman. “Daar profiteert de video van, de autofocus, de gezichts- en oogherkenning en de verwerkingssnelheid in algemene zin.” Daarnaast valt de comfortabele en uitgekristalliseerde ergonomie op, waardoor je er makkelijk mee aan de slag kunt.

EVF: scherp en rijk gegradeerd

De elektronische zoeker van de X-T3 is volgens Buschman een scherp en rijk gegradeerd controlemiddel geworden. En ook het kantelbare 3.2 inch aanraakscherm is verbeterd ten opzichte van de voorganger. Je mist geen onderwerp of detail meer, dankzij de 425 fasedetectie autofocuspunten.

Filmsimulaties: meer diepte en gradatie

Buschman roemt de typische filmsimulatiemodi: een soort filters waarmee je de aloude analoge filmrolletjes kunt simuleren in je jpegs. Ze bieden een grote variëteit aan kleur- en zwart-wit tonen en -gradaties. “Nieuw is ook de Color Chrome-instelling, die – met name in de kleur rood – meer diepte en gradatie inbrengt. De in jpeg werkende fotograaf profiteert daar direct van.”

Processorkracht voor actiefotografie

Een van de vele functies die dankzij de krachtige processor beter werken op de X-T3 is de gezichts- en oogherkenning. Maar vooral bij sport- en actiefotografie is die processorkracht goed merkbaar: je schiet beelden met een bloedsnelheid van 30fps. Ook de nieuwe Pre-shot functie is bijzonder: hij neemt op als je de ontspantoets half indrukt. Bij doordrukken worden de opnames ook echt opgeslagen. “Wat een doelmatige en slimme functie!”

Heerlijke aps-c systeemcamera

Kortom: de X-T3 is een heerlijke aps-c systeemcamera die sterk concurreert met speciaal voor video ontworpen camera’s als de Panasonic GH5S. “Maar er zijn fullframe kapers op de kust en dat zijn niet de minste: Sony met haar A7-serie, de Nikon Z7 en Z6 en de Canon EOS R-camera.”

Goedkoper dan fullframe

Bovendien zien in 2019 nog systeemcamera’s van Leica-Sigma-Panasonic het licht. Een voordeel van de X-T3 en andere aps-c camera’s: de fullframe camera’s zijn een stuk duurder. Eindoordeel: het cijfer 8.6.

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T3Chip Fotomagazine over de Fujifilm X-T3

Chip Fotomagazine heeft een mooie praktijktest in het novembernummer 2018. Ook Chip constateert dat het uiterlijk vrijwel onveranderd is, maar dat in de body echt alles anders is. Zijn al die veranderingen ook een verbetering?

Meer pixels, minder ruis

Het antwoord is volmondig: ja. Zo heeft de nieuwe sensor meer pixels, waardoor je zou denken dat hij ook meer ruis vertoont. Het tegengestelde is waar: de beelden hebben minder ruis bij hoge iso’s dan voorganger X-T2.

Veel details en scherpte

Reden is de nieuwe BSI-techniek: Back Side Illumination. Het licht valt hierdoor vrijwel ongehinderd op de sensor, waardoor het signaal minder versterkt hoeft te worden. Heerlijk gevolg: minder ruis. “En dat zie je: foto’s vertonen bij de maximale ISO 12.800 al verrassend weinig ruis en juist veel details en scherpte. Uitstekend!”

Veel sneller dan de X-T2

De nieuwe X-Processor 4 is ook al een aanwinst. Die zorgt voor een camera die 7 keer sneller is dan de voorganger. “De extra rekenkracht merk je enerzijds aan de vlotte reactietijd in de menu’s en bij de raw-conversie, anderzijds bij gebruik van het effect Color Chrome.” Dat effect zorgt voor sterkere contrasten en levendigere beelden.

Zeer snelle en nauwkeurig autofocus

De combi van nieuwe sensor en snellere processor heeft nog meer voordelen, bijvoorbeeld voor de autofocus met veel meer pixels en meetvelden. “Zodoende stelt de X-T3 zelfs aan de randen en bij weinig omgevingslicht zeer snel en nauwkeurig scherp.” Voor portretfotografen is fijn dat de ogen-autofocus bij continue autofocus prima scoort, bijna net zo goed als de Sony A7 III.

Goed nieuws voor sportfotografen en videografen

De X-T3 vestigt ook een nieuw record in deze sensorklasse: 30 beelden per seconde inclusief AF-C. Goed nieuws voor sportfotografen dus. Videografen zullen ook blij zijn met de X-T3, vooral vanwege de echte DCI-4K-resolutie met tot 60 beelden per seconde en een datasnelheid van 400 MBit. “Verder kun je kiezen voor het welbekende F-Log-profiel van Fujifilm, waarmee je opnames maakt met een hoog dynamisch bereik (12 stops) en de Eterna-filmsimulatiemodus.”

Perfecte camera?

Is de X-T3 de perfecte camera? “Nou perfect is wel wat overdreven, maar de systeemcamera komt heel dicht in de buurt.” Wensen heeft Chip ook: een volledig zwenkbaar display, een volledige sensoruitlezing bij video’s en een geïntegreerde beeldstabilisatie. Dat zou de X-T3 alleen groter en duurder maken. De huidige prijs is “gezien de uitstekende prestaties alleszins redelijk”.

Score: 97/100

In z’n decembernummer 2018 voegt Chip Fotomagazine nog een uitvoerige review toe, inclusief tests in het fotolab. Ook dat review met de kop ‘Goed, beter, Fujifilm’ is bijzonder positief over de X-T3. “Als er zoiets als de perfecte camera zou zijn, dan komt de Fujifilm X-T3 heel dicht in de buurt: het vlaggenschip met APS-C sensor schittert met name bij de resolutie met metingen waarvan zelfs sommige fullframe-dslm’s alleen maar kunnen dromen.” Eindoordeel: zeer goed met een score van 97/100.

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T3Andere belangrijke reviews van de Fujifilm X-T3

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (decembernummer 2018, Remco Stunnenberg, full review): De Fujifilm X-T3 treedt volgens de reviewer moeiteloos in de voetsporen van z’n voorganger, de bejubelde X-T2 die menig fotografen-hart heeft gestolen. Uiterlijk lijkt de X-T3 als twee druppels water op die voorganger, van binnen is alles anders. En beter. “Zo is de X-T3 verrijkt met tal van nieuwe specs die de liefhebber doen watertanden.” Een elektronische zoeker zonder black-out tijd, een gloednieuwe back-illuminated X-Trans CMOS 4-sensor, de mogelijkheid om in 4K te filmen met 60fps. Sowieso zijn de 4K-specs om van te watertanden.
  Dankzij de nieuwe sensor beslaat de fasedetectie van het autofocusgebied nu het volledige frame. Dit zorgt voor veel snellere scherpstelling, ook bij bewegende onderwerpen. Ook zijn de prestaties van gezichts- en oogherkenning verdubbeld. Daarnaast is er een touchfunctie aan het heldere kantelbare scherm toegevoegd.
  De X-T3 is bovenal een waanzinnig snelle camera geworden. Met de elektronische sluiter schiet hij tot 30 beelden per seconde, zonder blackout tijd in de zoeker. Is er dan niets aan te merken op de X-T3? Wel: hij heeft geen beeldstabilisatie in de body. “Daarmee was deze camera helemaal af geweest! Al vinden wij het hoe dan ook een topper.” Eindoordeel: de hoogste score: Platina Award.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (maartnummer 2019, full review): Een beetje laat review van Zoom.nl, maar beter laat dan nooit. Ook Zoom.nl vindt de Fuji X-T3 een “erg veelzijdige camera”. De verbeteringen zitten onder de motorkap. Hij is op alle fronten flink verbeterd ten opzichte van de al heel goede X-T2.
  De Fujifilm X-T3 is technisch een grote stap voorwaarts, aldus de reviewer. Het ontwerp, de bediening en de ergonomie zijn grotendeels hetzelfde gebleven. De nieuwe sensor en processor geven de camera een boost, waar vooral het autofocussysteem van profiteert. De X-T3 stelt dan ook zeer trefzeker scherp, óók bij weinig licht.
  De camera is prettig te bedienen en borduurt volgens Zoom.nl ergonomisch voort op de X-T2, met een paar “fijne veranderingen”, zoals de komst van een touchscreen waarmee je ook kunt scherpstellen. “Fijn is ook de aanwezigheid van een dubbel SD-kaartslot.”
  De beeldkwaliteit is erg goed. “De typische schilderachtige beeldverwerking is gebleven. Vooral in de donkere delen van het beeld is dat een pre.” Ook de videomogelijkheden zijn sterk verbeterd. Door al die verbeteringen is de X-T3 een erg veelzijdige camera geworden. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.5.
 • Jonasraskphotography.com (Jonas Rask, full review): Zoals gewoonlijk is de Deense straatfotograaf een van de eerste met een compleet en zeer interessant review. Hij mocht een preproductie-model testen, en deed dat zeer uitgebreid. Dat moest, omdat vrijwel alles aan de X-T3 nieuw en ‘next generation’ is. Terwijl het uiterlijk niet veel veranderd is. Want dat was al zo goed.
  Het hart van de camera is op de schop gegaan. “So let’s start out by looking at the very core of this machine. The sensor and processor. These are the heart and brains of the X-T3, and they’re both a real step forward in terms of dynamics, IQ and speed.”
  De X-T3 is volgens Jonas een verbazingwekkende camera. “It’s a true next generation APS-C sensor and processor in what has been tested as a perfect enclosure. Brand new on the inside, same on the outside.” De snelheidsverhoging ten opzichte van de X-T2 is ongelofelijk. en dat geldt voor tracking, de burst, de algehele snelheid. Ook de videospecs zijn zeer indrukwekend.
  Nog belangrijker voor hem is de toegevoegde dynamiek aan de beeldkwaliteit. De X-T3 is een zeer serieuze spiegelloze camera. “And with ins conception I see no reason why I would buy a full frame mirrorless camera.” Jonas heeft schitterende foto’s met de X-T3 geschoten. Benieuwd? Bekijk z’n review plus heerlijke foto’s >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “De nieuwe standaard voor (crop-sensor) mirrorless! Zeer responsive met niet-waarneembare black-out, een noise-less EVF in weinig licht situaties, zeer snelle AF en ik vind de face/eye detection heel bruikbaar. Ik kwam van de X-T1 dus apprecieer ook zeer het LCD-scherm dat in portrait kantelbaar is en de uitgebreide (exposure) bracketing opties voor mijn landscape fotografie. Het touch screen is zeer handig voor focus point selectie, ik gebruik het scherm meer en meer voor portrait en street fotografie. En anders de joystick. Nieuwe modus met scherm weergave voor nacht fotografie waarbij alle informatie in donker rood wordt weergegeven: zeer handig voor astro en schemer fotografie, heb ik standaard ingesteld.
  De body en build is alleen maar beter geworden met de dual-card, degelijke deurtjes, en het linker deurtje dat verwijderbaar is voor video, tethered of release cable gebruik. Ik ben nog heerlijk JPG aan het schieten met het mooie Acros Z/W profiel en een lichte warmte aanpassing. Prachtig direct uit de camera; ik heb de RAW nog niet nodig gehad. Wat een heerlijke camera! De nieuwe standaard, perfecte balans tussen ergonomie (omvang), handling, en kwaliteit!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Mooie en praktische camera die doet wat ik wil. Ik had al een klein beetje ervaring met de 2 generaties oudere X-T1, maar die was niet van mij, en heb ik daarom nooit écht goed kunnen testen/gebruiken. Ik weet wel dat ik toen al onder de indruk was. Dus toen eindelijk de mooie upgrade in de vorm van de X-T3 kwam, was ik heel snel om, en vrijwel direct besteld.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “De beste APS-C formaat camera van dit moment! Ik zocht een waardige opvolger voor mijn Canon 70D. Deze heb ik zeker gevonden in de Fujifilm X-T3. De camera met 18-55mm objectief weegt iets meer dan de helft van de Canon, en de beeldkwaliteit is fantastisch! Daarnaast spreekt het retro design me ook erg aan, en de vele fysieke knoppen maken de bediening overzichtelijk. Wil je nog meer opties dan is daar het zeer uitgebreide menu, waarmee je de camera optimaal naar je hand kan zetten. Het 18-55mm objectief voelt zeer degelijk, en is heel scherp. Kortom, ik ga hier veel plezier aan beleven!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Dit is mijn eerste camera. Ik schiet al een aantal jaar veel foto's met mijn iPhone, maar ik was een beetje klaar met de kwaliteit en het gebrek aan de controle bij het maken van foto's. Ik heb de camera nu 2,5 week en ik been zeer tevreden met het resultaat. De afbeeldingen zijn scherp en geven mooie kleuren, ook in jpeg. Ook zijn zowel de jpeg- als de raw-bestanden gemakkelijk en goed te na te bewerken. Het is even wennen aan alle instellingen en mogelijkheden met deze camera, maar dankzij het internet en YouTube is alles gemakkelijk te vinden en kan je de camera zo instellen als je wilt. De 18-55mm lens is een erg goede lens om mee te beginnen. De lens geeft iets meer gebruiksgemak dan een lens met een vaste afstand ook al is die wel wat minder lichtsterk.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Natuurportret.nl (fotograaf Bob Luijks, full review): Natuurfotograaf Bob Luijks heeft de Fujifilm X-T3 aangeschaft. Op z’n website vind je een review van deze camera plus een stel schitterende foto’s. Onder andere van vechtende edelherten en een close-up van een wolf!
  Zijn conclusie: “De camera is klein, maar onder dat uiterlijk gaat een ware krachtpatser schuil. Ik ben werkelijk aangenaam verrast! En met mij vele anderen. Zo meldt de beste reviewsite Dpreview dat deze Fujifilm by far de beste APS-C camera is. Dat wil toch wat zeggen. Fujifilm laat zich niet gek maken door de concurrentie en kiest gewoon lekker zijn eigen koers, maar maakt ondertussen de ene na de andere verrassende topcamera. De X-T3 kan ik je dan ook zeker aanraden, of je nu gaat voor beeldkwaliteit, een compacter en daarmee lichter systeem of de snelheid. Full-frame kwaliteit voor in je binnenzak! Niet zo verwonderlijk dat ik deze camera dan inmiddels ook in huis heb!” Bekijk Bobs review en foto’s >>
 • Danbaileyphoto.com (natuurfotograaf Dan Bailey, full review): De X-T3 is een hele grote update van de X-T2, aldus Dan. Dat geldt voor de nieuwe sensor en processor, de snellere burst en het sterk toegenomen vermogen om actie’s en snel bewegende onderwerpen te schieten. De X-T3 staat aan de top van Fujifilms line-up met z’n prestaties en snelheid. “It’s a very impressive upgrade.”
  Toch is het niet een geheel nieuwe camera. Het is meer een X-T2 met een turbo-boost. “If sports and action is your thing, or if you shoot video, then the X-T3 is definitely worth considering.” Wil je de best mogelijke prestaties van een X-camera en hou je van de compactheid en het gewicht van de X-T2 boven die van de X-H1, dan is de X-T3 de logische keuze.”
  Heb je een X-T2 en vind je het niet nodig om snelle actie of video’s te schieten, dan is het niet echt nodig om de X-T2 in te ruilen voor de X-T3. “”Save your money, or get some new glass instead. However, those new B/W Tints are pretty awesome…”
  Hoewel de X-T3 een aantal nieuwe creatieve features heeft, zul je niet een verschil van dag en nacht zien tussen de X-T3 en de X-T2 op het gebied van beeldkwaliteit. “The X-T2 is still an awesome, incredibly powerful camera that will give most people all the quality and performance they will ever need.”
 • Techradar.com (Matt Golowczynski, full review):: De X-T3 is de opvolger van de X-T2 en iedereen die een camera uit de Fujifilm X-serie gebruikt is direct thuis als hij de X-T3 oppakt en ermee gaat fotograferen of filmen. Ten opzichte van de X-T2 heeft hij heel veel veranderingen ondergaan onder de motorkap. Dat maakt de X-T3 een veel krachtiger camera. Geweldig om te zien dat Fuji heel veel aandacht heeft besteed aan zowel de kern van de camera als aan details.
  De nieuwe sensor pakt alle details van je objecten zeer goed, zeker als je er een goede lens bij gebruikt. De ruisniveaus zijn laag. En de fasedetectie autofocuspunten over het hele oppervlak houdt je onderwerp bijzonder goed in focus, ook als ze snel bewegen. De videokwaliteit is ook een sterk punt van deze Fuji. En de upgrade van de processor maakt de camera snel en ‘responsive’.
  Voor het volgende X-T model moet Fuji wel de grip herontwerpen, zodat de camera beter geschikt wordt voor langere lenzen. Ook een belichtingscompensatiewiel dat je kunt vergrendelen zou nog welkom zijn.
  Al met al heeft Fuji een goede klus geklaard: de camera heeft een heel mooi pakket aan features aan boord, in een robuuste body. Een genot om te gebruiken. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Stuff.tv (full review): De Fuji X-T3 is de beste aps-c camera van dit moment, aldus de reviewer. Het is bijzonder moeilijk om iets slechts te zeggen over deze camera. Het is consistent geweldig op vele manieren. Fuji is gelukkig slim genoeg geweest om niet het wiel opnieuw uit te vinden. De X-T3 is daarom direct vertrouwd voor iedereen die gewend is met een X-camera te schieten.
  Het is een geweldige camera om te gebruiken, door de heerlijke body en de superbe handmatige bedieningsmogelijkheden die je zoveel controle over de instellingen geven, zonder dat je oog de zoeker hoeft te verlaten.
  Fuji heeft naar bijna elke feature van de X-T2 gekeken en die vervolgens een upgrade gegeven. Een aantal upgrades zijn vrij klein maar wel handig. Zo kun je nu de oogdiopter op slot zetten, zodat hij niet ongewild van z’n padje raakt en je onscherp zicht krijgt.
  Maar vele upgrades zijn substantieel. Zo zijn er de video-opties, die nu van een professioneel niveau zijn. De zoeker is zeer sterk verbeterd, evenals de supersnelle autofocus en de eveneens razendsnelle burst.
  Al met al is de X-T3 een allround beest van een camera, in een kleine, schitterende body. Voor aps-c fotografen is dit de allerbeste camera die op de markt is. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Fujifilm X-T3Photographyblog.com (full review, Mark Goldstein): De Fujifilm X-T3 is de beste aps-c systeemcamera op de markt, zowel voor fotografen als voor videografen. De X-T3 heeft een groot aantal technologische upgrades gekregen ten opzichte van z’n voorganger en staat daardoor op een hoger niveau. Aan de buitenkant zie je het er niet aan af. Maar gebruik je ze naast elkaar, zoals de reviewer deed, dan is het bijzonder duidelijk dat de X-T3 superieur is op vele verschillende manieren.
  Dit geldt vooral als je veel actie-fotografie doet of video’s schiet. Vooral op deze kernpunten heeft Fujifilm z’n verbeteringen doorgevoerd. Een paar jaar geleden zou iedereen hebben gelachen over het idee om een kleine, draagbare camera te maken die heerlijk is in het gebruik en die foto’s kan schieten op 30fps en 10-bit video op 60fps. Maar nu kan die camera dus in je bezit komen voor een lagere introductieprijs dan voorganger X-T2.
  Camera’s uit de Fujifilm X-serie hebben heel snel een soort cultstatus gekregen. En de X-T3 heeft zeker de features, kwaliteit en potentieel om die grote aantrekkingskracht nog verder uit te breiden. De X-T3 heeft niet e voorpagina’s gedomineerd zoals de fullframe systeemcamera’s die op Photokina 2018 zijn gepresenteerd. Maar het is zeker een van de beste systeemcamera’s op de markt. Wat maar weer eens bewijst dan sensorgrootte niet zaligmakend is. Eindoordeel: hoogste waardering ‘Essential’ met 5 uit de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Fujifilm X-T3 is zeker een mooie upgrade van de X-T2. Hij heeft een aantal features aan boord die je niet vindt in andere systeemcamera’s op dit prijsniveau. Zoals schieten met 20 of 30fps. Dat kan je helpen om in actiefotografie shots te maken die anders niet mogelijk zouden zijn, zeker als je hem gebruikt in combinatie met de pre-shot buffer mode.
  Maar die feature zul je niet elke dag nodig hebben. Wat je wel elke dag gebruikt is de overall verbeterde autofocus. Die upgrade is zeker een reden om naar de X-T3 over te stappen, en hem te verkiezen boven de X-H1. Maar die laatste camera raadt de reviewer toch aan (de X-H1 blijft ‘Editors’ Choice), omdat de X-T3 geen in-body stabilisatie heeft. Die stabilisatie is beter voor video en geeft ook meer kans op scherpe foto’s.
  Maar kun je buiten beeldstabilisatie, dan is de X-T3 zeker een sterke camera op vele terreinen: snelheid, focus, beeldkwaliteit en video.Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Stevehuffphoto.com: “The KING of APS-C Cameras? Move over Sony, meet the Fuji X-T3”
 • Wenmei Hill, editor bij DPReview.com: Een Fujifilm-camera gebruiken is voor Wenmei zeer plezierig: “It’s simply fun to shoot with.” Maar nu met de verbeterde autofocus en gezichts/oog-detectie, zijn er serieuze technische features aan boord. In combinatie met een prime als de XF 90mm f/2 heeft Wenmei portretten geschoten die tot haar favoriete foto’s behoren. “And although Face Detection got in the way when the scene was more crowded, switching it off gave me a consistent and enjoyable experience with the high quality images I expect from a camera of this class.”
 • Carey Rose, editor bij DPReview.com: In de ogen van Carey is de Fuji X-T3 de nieuwe koning onder de aps-c camera’s: hier mogen andere merken hun tanden op stukbijten. Hij is snel, schiet schitterende foto’s én video’s, heeft het best presterende autofocussysteem aan boord dat Fuji ooit heeft gemaakt. En dat alles zit in een stijlvolle body waarmee Fuji bewijst dat vorm en functie naast elkaar kunnen bestaan in een moderne camera.
 • Reisfotograaf Matt Brandon op Digitaltrekker.com: De Fujifilm X-T3 is in alle aspecten beter dan voorganger X-T2. Hij schiet heel veel sneller, stelt heel veel sneller en beter scherp, heeft betere dynamiek, een nog wat betere beeldkwaliteit en is volgestouwd met nieuwe features. Maar toch: zijn de veranderingen genoeg om te upgraden vanaf de X-T2?
  Misschien wel, aldus Matt, maar dat ligt geheel aan de fotograaf zelf. Heel wat fotografen zullen voor een upgrade kiezen. Als je een X-T1 hebt ligt een upgrade zeker voor de hand. “If you have the funds and want faster focusing and a lot more pixels then this is your camera!”

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-T3

 • Gloednieuwe back-illuminated X-Trans CMOS 4 sensor met 26.1 megapixel
 • Gloednieuwe hoge snelheid beeldprocessor X-Processor 4
 • Autofocus is sterk verbeterd: autofocusgebied is nu 100%
 • Nieuw ontwikkelde ‘pre-shooting’ functie
 • ‘Color Chrome Effect’ functie
 • Zeer helder kantelbaar touchscreen
 • Elektronische zoeker zonder blackout
 • Heldere en grote elektronische zoeker
 • Indrukwekkende video specs: 4K op 60p 4:2:0 en 10 bit intern / 4K op 60p 4:2:2 en 10 bit extern
 • Verbeterde accuduur: 15% meer foto’s dan bij de X-T2
 • Razendsnel: 30 fps ‘sport mode’

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T3 versus Sony A7 III: welke is beter?

De Fujifilm X-T3 en de Sony A7 III zijn twee immens populaire systeemcamera’s. De Fuji is een camera met een aps-c sensor, de Sony heeft een fullframe sensor aan boord. In een mooie video vergelijken twee professionele fotografen beide camera’s met elkaar: Usman Dawood en Anete Lusina.

Een duidelijke winnaar is er niet: de Sony heeft duidelijk meer scherpte en is sneller, maar de Fuji heeft meer karakter. Erg leuk om te bekijken als je twijfelt tussen Fujifilm en Sony, én tussen aps-c en fullframe.

Fujifilm X-T3 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T3 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T3 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Alle Fujifilm-lenzen op een rij

Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (18 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy