Fujifilm X-T2: beste aps-c systeemcamera van dit moment

Fujifilm X-T2 : beste aps-c systeemcamera van 2016
Fujifilm X-T2 : beste aps-c systeemcamera van 2016

Waanzinnig goede reviews krijgt de splinternieuwe Fujifilm X-T2. Van DPreview tot Zoom.nl: alle reviewers schrijven juichende recensies over de opvolger van de legendarische X-T1. Bekijk alle reviews & tests!

Sensor: aps-c | 24.3 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Gewicht body: 457gr | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs body + kitlens XF 18-55mm OiS F/2.8-4.0: 1.999 euro (Cameranu.nl)

Fujifilm X-T2 Twee topmodellen in 2016

Tjonge, Fujifilm maakt het ons niet makkelijk. Twee topmodellen brachten het Japanse bedrijf dit jaar uit. Naast deze X-T2 eerder dit jaar nog de X-Pro2, die ook uitstekend uit alle reviews naar voren komt. Allebei dijken van camera's zijn het. Deze camera's zijn zeer in trek bij liefhebbers én professionals. Ook de vorige versies (T1 en Pro1) scoorden al waanzinnig goed. 'Echte fotografen-camera's' werden ze genoemd. Fujifilm maakt al camera's sinds 1934.

Bekijk de X-T2 op Cameranu.nl >>

Betere beeldkwaliteit & veel sneller

Ze zijn alleen maar beter geworden, de systeemcamera's in de T- en de Pro-serie. De al uitstekende beeldkwaliteit is nog verder omhoog geschroefd, dankzij de splinternieuwe 24 megapixel X-trans-sensor die beide camera's aan boord hebben. De snelheid is toegenomen dankzij de X-Processor Pro. En de X-T2 is veel beter geworden op het punt waar z'n voorganger zwak was: video.

Fujifilm X-T2 Fujifilm X-T2 versus Fujifilm X-Pro2

Wat is het verschil tussen de X-T2 en de X-Pro2? De X-T2 is duidelijk beter in video (4K is aan boord), is een snellere schieter, met een razendsnelle autofocus en heeft een kantelbaar scherm. De X-Pro2 levert misschien een fractie scherpere beelden in raw-formaat, zie ik in de cameravergelijker van DPreview. Zoals gezegd: ze hebben dezelfde sensor aan boord. En ze hebben beide een prachtig gebouwde, spatwaterdichte retro body. Over de hele linie genomen is de X-T2 de X-Pro2 enigszins de baas.

Zoom.nl geeft X-T2 Diamant

Welke van de twee moet je kiezen? Schiet je veel video of ben je een actiefotograaf: kies dan zeker voor de X-T2. Schiet je alleen foto's en wil je maximaal details, dan is er een zeer lichte voorkeur voor de X-Pro2. Maar beide camera's zullen je veel plezier geven. Van mij krijgen beide een enorme Duim Omhoog! Van fotovakblad Zoom krijgt de X-T2 het allerhoogste predicaat: Diamant.

X-T2: bovenaan mijn verlanglijstje

Helemaal onderaan dit artikel staan de belangrijkste specificaties van de Fujifilm X-T2. Maar eerst maar eens de reviews op een rij. Ik lees alle reviews van de X-T2 van haver tot gort. Niet in de laatste plaats omdat de X-T2 bovenaan mijn verlanglijstje staat... Dit gedeelte met reviews zal ik steeds aanvullen als er nieuwe reviews verschijnen.

Bekijk de X-T2 op Cameranu.nl >>

Alle reviews en tests

De reviews die tot nog toe zijn verschenen, zijn klip en klaar: de nieuwe Fujifilm X-T2 is een geweldige camera, zowel voor professionals als voor fanatieke liefhebbers. Hij is nog een heel stuk beter dan z'n voorganger, de X-T1. En dat is een prestatie, want die kreeg al uitstekende reviews. En was geliefd bij prof-fotografen.

Hieronder staan de hoofdpunten van de belangrijkste reviews en tests van de Fujifilm X-T2. De belangrijkste vind ik die van DPreview, dus die geef ik vrij uitgebreid weer.

Fujifilm X-T2 1. DPreview.com over de Fujifilm X-T2

Reviewer Richard Butler van DPreview is zwaar onder de indruk van de X-T2. Fujifilm heeft alles uit de kast gehaald om de twee voornaamste zwaktes van deze X-T-serie te tackelen: autofocus en video. “These add substantially to the already likeable control system of the X-T1 and the improved image quality that came with the X-Pro2.”

Moordende concurrentie

De concurrentie op het prijsniveau van de X-T2 is moordend, stelt Butler van DPreview vast. De geweldige Sony A6300 en A6500 en de nog geweldigere Nikon D500 bijvoorbeeld. En dan heb je nog de (duurdere) Sony A7-serie die aan de top van de markt opereert. Wat heeft de Fujifilm X-T2 nog toe te voegen? Bijzonder veel, aldus DPreview.

Eenvoudige en intuïtieve bediening

Ten eerste: het is fantastisch werken met de X-T2. Over alles is nagedacht, en de bediening is echt top: eenvoudig en intuïtief. “Overall, then, it's fairly simple to set the X-T2 up to offer an engaged, hands-on shooting experience, even if you're not familiar with shooting the kinds of cameras it resembles.”

Sterk verbeterende autofocus

Ten tweede de autofocus. Die is 'dramatisch' verbeterd ten opzichte van de X-T1, aldus Richard Butler. Bovendien: “The ability to shoot at eight frames per second with this autofocus makes the X-T2 pretty competitive against similarly priced cameras.”

Uitmuntende beeldkwaliteit: raw én jpeg

Dan natuurlijk het punt waar je als fotograaf het zwaarst aan tilt: beeldkwaliteit. Die is ook veel beter dan z'n voorganger, die al geliefd was vanwege... z'n uitstekende beeldkwaliteit. “The X-T2's image quality is essentially identical to that of the X-Pro2, which is to say very good.” Raw-fotografie is volgend DPreview “a match for the best aps-c cameras we've ever tested, both in noise and dynamic range terms”. Daar komt nog bij dat er ook superieure jpg's uit de X-T2 rollen, bij veel vergelijkbare camera's toch een ondergeschoven kindje.

Video: sprong voorwaarts

Ook op video-gebied maakt de X-T2 een flinke sprong voorwaarts, aldus Richard Butler van DPreview. “Its 4K footage is some of the most detailed we've seen, and strikes a good balance between offering an acceptable level of rolling shutter and not having to suffer an overly limiting crop.” Maar op video-gebied heeft DPreview nog wel wat te wensen...

DPreview: Gold Award

De X-T2 is de allerbeste camera met verwisselbaar objectief die Fujifilm ooit heeft gemaakt, aldus DPreview. Het bedrijf heeft een enorme prestatie geleverd: de sterke punten van de X-T-serie verder uitgebouwd en tegelijk de zwakke punten ondervangen: autofocus en video. “This only helps expand the camera's appeal: it's a better camera for existing X series owners and for those people previously put off the system.” DPreview beloont de X-T2 met een hoge score: 86%. Plus de felbegeerde Gold Award.

Bekijk de X-T2 op Cameranu.nl >>

 

Fujifilm X-T2 2. Zoom.nl over de Fujifilm X-T2

Het populaire fototijdschrift Zoom.nl memoreert aan een voorspelling van jaren geleden: kleine en snelle systeemcamera's worden populair. Ze hebben volstrekt gelijk gekregen. Blijkt ook weer uit het nieuwe topmodel van Fujifilm, dat in trek is bij fanatieke liefhebbers én professionals.

Geweldige 24 megapixel sensor

Uiteraard prijst ook Zoom de geweldige 24 megapixel sensor. Daarnaast is er een kantelbaar scherm bijgekomen (helaas geen aanraakscherm). De bediening is, zoals DPreview ook al constateerde, helemaal top. “Met de twee grote instelwielen kun je snel instellingen veranderen en heb je een heel goed overzicht hoe je camera staat ingesteld.”

Genot om mee te schieten

Daarnaast heeft de X-T2 twee draaiwielen voor- en achterop en een joystick om snel door menu's te navigeren of je scherpstelpunt te wijzigen. De elektronische zoeker (EVF) is vaak de achilleshiel bij systeemcamera's, maar die van de X-T2 is voorbeeldig snel en scherp. “Dit alles samen maakt de X-T2 een genot om mee te schieten.”

Sterk verbeterde autofocus

Over de nieuwe 4K-video-mogelijkheden is Zoom zeer te spreken. Evenals over de sterk verbeterde autofocus. Vorige Fujifilms waren niet altijd goed in het volgen van bewegende onderwerpen, maar de X-T2 heeft volgens Zoom.nl een enorme upgrade gekregen. “De X-T2 (heeft) uitgebreide AF-trackingopties, die tot in detail instelbaar zijn. We waren onder de indruk van de testresultaten.”

Heel mooi concurrerend product

Volgens Zoom.nl heeft Fujifilm met de nieuwe 24 megapixel X-Trans-sensor een grote inhaalslag in het aps-c-formaat gemaakt. “De befaamde Fujifilm-filmsimulaties geven een fijne sfeer zonder meteen een Instagramfilter te zijn. Tel daarbij op de goede autofocus, de 4K-mogelijkheden en de erg prettige bediening van de X-T2, en je hebt een heel mooi en concurrerend product in het hogere prijssegment.” Zoom roemt nog de prachtig gebouwde retro-body en geeft de X-T2 liefst een 8,4.

Bekijk de X-T2 op Cameranu.nl >>

 

Fujifilm X-T2 3. Chip Fotomagazine over de Fujifilm X-T2

Veel positiever dan Chip Fotomagazine over de X-T2 kun je niet zijn. Ze hebben er niet in één maar liefst in twee nummers een uitgebreide, zeer lovende, review uitgebracht over de nieuwe aan de X-T-stam.

Beste aps-c-systeemcamera

”Sony, Olympus en Panasonic domineren de markt, maar nu stormt Fujifilm met de X-T2 de toplijst binnen om brutaal zijn plek als beste aps-c-systeemcamera op te eisen,” constateert de vaste reviewer Fred van Lierop droogjes.

Max Verstappen onder de systeemcamera's

Van Lierop gebruikt een aardige beeldspraak: de Fujifilm X-T2 is een Max Verstappen onder de systeemcamera's. “Net als Max in zijn eerste GP voor Red Bull snelt hij naar voren, haalt iedereen in en pakt meteen de hoogste podiumplek.”

Onwerkelijk goede beeldkwaliteit

Van Lierop staat uitgebreid stil bij “de onwerkelijk goede beeldkwaliteit” van de X-T2. Die behoort al langer tot de sterke punten van de X-serie. “Dat de X-T2 als nieuwkomer (onze) toplijst zo hoog binnenstormt, komt vooral doordat de 24 megapixel aps-c sensor bij de laagste ISO-waarde een scheermesscherpe resolutie van 2125 lijnparen per beeldhoogte haalt.” Een enorm hoog aantal inderdaad, vergeleken met zelfs full frame-spiegelreflexen.

Indrukwekkend beelden bij schemer

En de score bij hoge ISO-waarden? Dus als het bijvoorbeeld schemert? Die zijn volgens Van Lierop nog indrukwekkender. Zelfs ISO 12.800 levert nog zeer bruikbare beelden, met grote detailnauwkeurigheid en weinig ruis. Perfect voor fotograferen als het donkerder wordt dus.

Snelheid: op spiegelreflexniveau

Ook over alle andere aspecten waar de vorige reviews enthousiast over waren is Chip Fotomagazine niet minder dan lyrisch. De geweldige snelheid (“op spiegelreflexniveau”), prima autofocus, sterk verbeterde video

Top-systeemcamera

De conclusie mag duidelijk zijn. “Het is knap dat het Fujifilm als outsider onder de camerabouwers gelukt is om in korte tijd een top-systeemcamera te produceren.” Chip waardeert de X-T2 met een zeer hoge plek in zijn 'toplijst' van aps-c-camera's. Hij staat op nummer 2, vlak onder de duurdere spiegelreflex Nikon D500. De X-T2 is volgens Chip dus de beste aps-c systeemcamera van dit moment.

Bekijk de X-T2 op Cameranu.nl >>

 

Fujifilm X-T2 Andere reviewers over de Fujifilm X-T2

 • De reviewer van Cameralabs.com oordeelt: “The Fujifilm XT2 is a triumphant camera that's a joy to use. It looks good, feels great and handles superbly in a wide variety of situations - whether you're shooting people, landscapes, architecture or action, there's little the XT2 doesn't feel equipped to deal with.” Over de bediening is volgens Cameralabs heel goed nagedacht, de elektronische zoeker is super, en de foto's zijn al zonder bewerking uitmuntend. Camaralabs.com geeft de X-T2 het predicaat 'Highly recommended'.
 • Volgens de reviewer van Techradar.com is de X-T2 de eerste systeemcamera waarmee je als actiefotograaf goed uit de voeten kunt, vanwege de snelheid. Het oordeel van Techradar: “With a brilliant new AF system, lovely handling and an updated sensor that delivers pin-sharp images, the X-T2 has to be one of the most desirable cameras available right now. Techradar geeft de X-T2 5 sterren: de hoogste score.”
 • De beeldkwaliteit van de X-T2 is uitmuntend, oordeelt de reviewer van Photographyblog.com. Ruis is vrijwel niet aanwezig, zelfs niet bij zeer hoge ISO-waarden. En wat ook opvalt is de geweldige kwaliteit van de JPEG's. Die is “so good that you could conceivably never need the Raw files, and the extensive range of lenses are almost uniformly well-regarded by reviewers and photographers alike.” De X-T2 krijgt van de reviewer de hoogste score: 5 sterren, met als predicaat 'Essential'.
 • Ephotozine.com oordeelt: “The Fujifilm X-T2 delivers excellent image quality, with high speed focus, and excellent noise performance. Every new release from Fujifilm gets better, and the X-T2 certainly delivers great results.” De reviewer heeft nog iets moois in petto. Fujifilm staat er namelijk om bekend dat ze steeds nieuwe 'firmware' toevoegt aan haar camera's. Software-updates die je op je camera kunt uploaden. En dus “we can expect the X-T2 will also get better with time.”

Bekijk de X-T2 op Cameranu.nl >>

 

Fujifilm X-T2 Kenmerken van de Fujifilm X-T2

 • Sensor: 24.3MP X-Trans CMOS III sensor
 • Weerbestendige magnesium body
 • 2.36M dot OLED elektronische zoeker
 • 3" kantelbaar LCD-display met 1.62M dots
 • ISO: 200-51200 (RAW)
 • 325-punts autofocussysteem
 • 4K filmfunctie
 • Maximale framerate bij 4K: 30fps
 • Maximale framerate bij Full-HD: 60fps
 • Wi-Fi
 • Dubbele SD geheugensleuf
 • Instax Share printer ondersteuning
 • Camera RAW belichtingscompensatie
 • Accu: NP-W126S
 • Aansluitingen: 3.5mm mini jack, 2.5mm remote terminal, USB 3.0 en micro-HDMI aansluiting
 • Compatibel met alle Fujinon X-objectieven
 • 13 Creatieve filters

Bekijk de X-T2 op Cameranu.nl >>

 

 Fujifilm X-Pro2 systeemcamera Reviews van de Fujifilm X-Pro2

Naast de X-T2 is de Fujifilm X-Pro2 het andere vlaggenschip van Fujifilm. Kent vergelijkbare professionele specs, maar is toch een heel andere camera, voor een andere doelgroep fotografen. Benieuwd?

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-Pro2 >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb de best besproken Fujifilm-objectieven voor je op een rij gezet, en zal uiteindelijk elke Fuji-lens bespreken. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

De lenzen die ik nog niet heb besproken link ik door naar Cameranu, zodat je er iets meer over kunt lezen (en check daar ook zeker de klantreviews!).

Fujifilm zoom-lenzenSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mm (verwacht in 2018)Ultragroothoekzoom?????/100Reviews >>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0Groothoekzoom€ 89987/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Reiszoom€ 79980/100Reviews >>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Telezoom€ 69985/100Reviews >>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Telezoom€ 1,42490/100Reviews >>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Supertelezoom€ 1,79593/100Reviews >>

Fujifilm prime-lenzenSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RUltragroothoek€ 82589/100Reviews >>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRGroothoek€ 86590/100Reviews >>
Fujifilm XF 18mm f/2 RGroothoek€ 49980/100Reviews >>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RGroothoek€ 78390/100Reviews >>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRGroothoek€ 44588/100Reviews >>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Pancake€ 39983/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RStandaard€ 48986/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRStandaard€ 395Op Cameranu >>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRPortret€ 48989/100Reviews >>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RPortret€ 86595/100Reviews >>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroMacro€ 569Op Cameranu >>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRMacro€ 1,29992/100Reviews >>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRPortret€ 899Op Cameranu >>
Fujifilm XF 200mm (verwacht in 2018)Supertele?????/100Reviews >>

 

Beste webshops voor camera’s!

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf. Ik heb ruime ervaring met Cameranu.nl en Cameraland.nl. Twee webwinkels (met ook fysieke winkels) die zeer hoog scoren op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik. Cameraland scoort op Kieskeurig een 9.2 (5.621 reviews) en op Facebook zelfs een 9.4 (1.449 reviews). Cameranu scoort op Kieskeurig een 9.2 (37.821 reviews) en op Trustpilot zelfs een 9.5 (900 reviews).

Bekijk camera’s op Cameranu >>

Bekijk camera’s op Cameraland >>

 

Beste objectieven voor je spiegelreflex- of systeemcamera

Op zoek naar een geweldige lens voor je spiegelreflex- of systeemcamera? Neem dan een kijkje in mijn toplijsten hieronder.

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende camera, kijker of objectief? Denk aan occasions!

Zoek je een geweldige camera, objectief of verrekijker, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Hulp bij het kiezen: de Tassenvinder Zoek je de beste cameratas? Gebruik de Tassenvinder!

Cameranu.nl heeft een superhandige keuzehulp ontwikkeld: de Tassenvinder. Daarmee snor je binnen no time jouw ideale cameratas op. Zo wordt kiezen wel heel makkelijk. Keuze uit ruim 2400 tassen!

Open de Tassenvinder >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (3 beoordelingen)