Fujifilm X-T2: beste aps-c systeemcamera van dit moment

Waanzinnig goede reviews krijgt de Fujifilm X-T2, de opvolger van de legendarische X-T1. “Sony, Olympus en Panasonic domineren de markt, maar nu stormt Fujifilm met de X-T2 de toplijst binnen om brutaal zijn plek als beste aps-c-systeemcamera op te eisen.” Alle belangrijke reviews!

Breaking News: deFujifilm X-T5 is verschenen. Lees hoe goed hij is!

Mijn review van de Fujifilm X-T5 >>

Fujifilm X-T2Sensor: aps-c | Resolutie: 24.3 megapixel | Objectief: XF 18-55mm OiS F/2.8-4.0 | / fullframe-equivalent: 27-83mm | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar, geen touchscreen | Gewicht body: 457gr | Release datum: september 2016 | Frankwandelt-rating 87/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger X-T4 op Cameranu.nl >>

Opvolger X-T4 op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T4 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-T2Twee topmodellen in 2016

Tjonge, Fujifilm maakt het ons niet makkelijk. Twee topmodellen bracht het Japanse bedrijf vlak na elkaar uit (beide in 2016). Naast deze X-T2 eerder in 2016 nog de X-Pro2, die ook uitstekend uit alle reviews naar voren komt. Allebei dijken van camera's zijn het. Deze camera's zijn zeer in trek bij liefhebbers én professionals. Ook de vorige versies (T1 en Pro1) scoorden al waanzinnig goed. 'Echte fotografen-camera's' werden ze genoemd. Fujifilm maakt al camera's sinds 1934.

Betere beeldkwaliteit & veel sneller

Ze zijn alleen maar beter geworden, de systeemcamera's in de T- en de Pro-serie. De al uitstekende beeldkwaliteit is nog verder omhoog geschroefd, dankzij de splinternieuwe 24 megapixel X-trans-sensor die beide camera's aan boord hebben. De snelheid is toegenomen dankzij de X-Processor Pro. En de X-T2 is veel beter geworden op het punt waar z'n voorganger zwak was: video.

Fujifilm X-T2 Fujifilm X-T2 versus Fujifilm X-Pro2

Wat is het verschil tussen de X-T2 en de X-Pro2? De X-T2 is duidelijk beter in video (4K is aan boord), is een snellere schieter, met een razendsnelle autofocus en heeft een kantelbaar scherm. De X-Pro2 levert misschien een fractie scherpere beelden in raw-formaat, zie ik in de cameravergelijker van DPReview. Zoals gezegd: ze hebben dezelfde sensor aan boord. En ze hebben beide een prachtig gebouwde, spatwaterdichte retro body. Over de hele linie genomen is de X-T2 de X-Pro2 enigszins de baas.

Zoom.nl geeft X-T2 Diamant

Welke van de twee moet je kiezen? Schiet je veel video of ben je een actiefotograaf: kies dan zeker voor de X-T2. Schiet je alleen foto's en wil je maximaal details, dan is er een zeer lichte voorkeur voor de X-Pro2. Maar beide camera's zullen je veel plezier geven. Van mij krijgen beide een enorme Duim Omhoog! Van fotovakblad Zoom krijgt de X-T2 het allerhoogste predicaat: Diamant.

X-T2: ik heb hem gekocht!

Helemaal onderaan dit artikel staan de belangrijkste specificaties van de Fujifilm X-T2. Maar eerst maar eens de reviews op een rij. Ik lees alle reviews van de X-T2 van haver tot gort. En al die fantastische reviews hebben ertoe geleid... dat ik hem heb gekocht!

Update: opvolger Fujifilm X-T5!

De Fujifilm X-T2 heeft al drie opvolgers. De laatste: de Fujifilm X-T5. Alles aan deze nieuwe topcamera is beter en sneller dan bij de voorgangers. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm X-T5 >>

Fujifilm X-T5 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Fujifilm X-T2

Hieronder staan de belangrijkste reviews van de Fujifilm X-T2 voor je op een rij.

 

Fujifilm X-T2DPReview.com over de Fujifilm X-T2

Reviewer Richard Butler van DPReview is zwaar onder de indruk van de X-T2. Fujifilm heeft alles uit de kast gehaald om de twee voornaamste zwaktes van deze X-T-serie te tackelen: autofocus en video. “These add substantially to the already likeable control system of the X-T1 and the improved image quality that came with the X-Pro2.”

Moordende concurrentie

De concurrentie op het prijsniveau van de X-T2 is moordend, stelt Butler van DPReview vast. De geweldige Sony A6300 en A6500 en de nog geweldigere Nikon D500 bijvoorbeeld. En dan heb je nog de (duurdere) Sony A7-serie die aan de top van de markt opereert. Wat heeft de Fujifilm X-T2 nog toe te voegen? Bijzonder veel, aldus DPReview.

Eenvoudige en intuïtieve bediening

Ten eerste: het is fantastisch werken met de X-T2. Over alles is nagedacht, en de bediening is echt top: eenvoudig en intuïtief. “Overall, then, it's fairly simple to set the X-T2 up to offer an engaged, hands-on shooting experience, even if you're not familiar with shooting the kinds of cameras it resembles.”

Sterk verbeterende autofocus

Ten tweede de autofocus. Die is 'dramatisch' verbeterd ten opzichte van de X-T1, aldus Richard Butler. Bovendien: “The ability to shoot at eight frames per second with this autofocus makes the X-T2 pretty competitive against similarly priced cameras.”

Uitmuntende beeldkwaliteit: raw én jpeg

Dan natuurlijk het punt waar je als fotograaf het zwaarst aan tilt: beeldkwaliteit. Die is ook veel beter dan z'n voorganger, die al geliefd was vanwege... z'n uitstekende beeldkwaliteit. “The X-T2's image quality is essentially identical to that of the X-Pro2, which is to say very good.” Raw-fotografie is volgend DPReview “a match for the best aps-c cameras we've ever tested, both in noise and dynamic range terms”. Daar komt nog bij dat er ook superieure jpg's uit de X-T2 rollen, bij veel vergelijkbare camera's toch een ondergeschoven kindje.

Video: sprong voorwaarts

Ook op video-gebied maakt de X-T2 een flinke sprong voorwaarts, aldus Richard Butler van DPReview. “Its 4K footage is some of the most detailed we've seen, and strikes a good balance between offering an acceptable level of rolling shutter and not having to suffer an overly limiting crop.” Maar op video-gebied heeft DPReview nog wel wat te wensen...

DPReview: Gold Award

De X-T2 is de allerbeste camera met verwisselbaar objectief die Fujifilm ooit heeft gemaakt, aldus DPReview. Het bedrijf heeft een enorme prestatie geleverd: de sterke punten van de X-T-serie verder uitgebouwd en tegelijk de zwakke punten ondervangen: autofocus en video. “This only helps expand the camera's appeal: it's a better camera for existing X series owners and for those people previously put off the system.” DPReview beloont de X-T2 met een hoge score: 86%. Plus de felbegeerde Gold Award.

Opvolger X-T4 op Cameranu.nl >>

Opvolger X-T4 op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T2Zoom.nl over de Fujifilm X-T2

Het populaire fototijdschrift Zoom.nl memoreert aan een voorspelling van jaren geleden: kleine en snelle systeemcamera's worden populair. Ze hebben volstrekt gelijk gekregen. Blijkt ook weer uit dit topmodel van Fujifilm, dat in trek is bij fanatieke liefhebbers én professionals.

Geweldige 24 megapixel sensor

Uiteraard prijst ook Zoom de geweldige 24 megapixel sensor. Daarnaast is er een kantelbaar scherm bijgekomen (helaas geen aanraakscherm). De bediening is, zoals DPReview ook al constateerde, helemaal top. “Met de twee grote instelwielen kun je snel instellingen veranderen en heb je een heel goed overzicht hoe je camera staat ingesteld.”

Genot om mee te schieten

Daarnaast heeft de X-T2 twee draaiwielen voor- en achterop en een joystick om snel door menu's te navigeren of je scherpstelpunt te wijzigen. De elektronische zoeker (EVF) is vaak de achilleshiel bij systeemcamera's, maar die van de X-T2 is voorbeeldig snel en scherp. “Dit alles samen maakt de X-T2 een genot om mee te schieten.”

Sterk verbeterde autofocus

Over de nieuwe 4K-video-mogelijkheden is Zoom zeer te spreken. Evenals over de sterk verbeterde autofocus. Vorige Fujifilms waren niet altijd goed in het volgen van bewegende onderwerpen, maar de X-T2 heeft volgens Zoom.nl een enorme upgrade gekregen. “De X-T2 (heeft) uitgebreide AF-trackingopties, die tot in detail instelbaar zijn. We waren onder de indruk van de testresultaten.”

Heel mooi concurrerend product

Volgens Zoom.nl heeft Fujifilm met de nieuwe 24 megapixel X-Trans-sensor een grote inhaalslag in het aps-c-formaat gemaakt. “De befaamde Fujifilm-filmsimulaties geven een fijne sfeer zonder meteen een Instagramfilter te zijn. Tel daarbij op de goede autofocus, de 4K-mogelijkheden en de erg prettige bediening van de X-T2, en je hebt een heel mooi en concurrerend product in het hogere prijssegment.” Zoom roemt nog de prachtig gebouwde retro-body en geeft de X-T2 liefst een 8,4.

Opvolger X-T4 op Cameranu.nl >>

Opvolger X-T4 op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T2Chip Fotomagazine over de Fujifilm X-T2

Veel positiever dan Chip Fotomagazine over de X-T2 kun je niet zijn. Ze hebben er niet in één maar liefst in twee nummers een uitgebreide, zeer lovende, review uitgebracht over de nieuwe aan de X-T-stam.

Beste aps-c-systeemcamera

“Sony, Olympus en Panasonic domineren de markt, maar nu stormt Fujifilm met de X-T2 de toplijst binnen om brutaal zijn plek als beste aps-c-systeemcamera op te eisen,” constateert de vaste reviewer Fred van Lierop droogjes.

Max Verstappen onder de systeemcamera's

Van Lierop gebruikt een aardige beeldspraak: de Fujifilm X-T2 is een Max Verstappen onder de systeemcamera's. “Net als Max in zijn eerste GP voor Red Bull snelt hij naar voren, haalt iedereen in en pakt meteen de hoogste podiumplek.”

Onwerkelijk goede beeldkwaliteit

Van Lierop staat uitgebreid stil bij “de onwerkelijk goede beeldkwaliteit” van de X-T2. Die behoort al langer tot de sterke punten van de X-serie. “Dat de X-T2 als nieuwkomer (onze) toplijst zo hoog binnenstormt, komt vooral doordat de 24 megapixel aps-c sensor bij de laagste ISO-waarde een scheermesscherpe resolutie van 2125 lijnparen per beeldhoogte haalt.” Een enorm hoog aantal inderdaad, vergeleken met zelfs full frame-spiegelreflexen.

Indrukwekkend beelden bij schemer

En de score bij hoge ISO-waarden? Dus als het bijvoorbeeld schemert? Die zijn volgens Van Lierop nog indrukwekkender. Zelfs ISO 12.800 levert nog zeer bruikbare beelden, met grote detailnauwkeurigheid en weinig ruis. Perfect voor fotograferen als het donkerder wordt dus.

Snelheid: op spiegelreflexniveau

Ook over alle andere aspecten waar de vorige reviews enthousiast over waren is Chip Fotomagazine niet minder dan lyrisch. De geweldige snelheid (“op spiegelreflexniveau”), prima autofocus, sterk verbeterde video

Top-systeemcamera

De conclusie mag duidelijk zijn. “Het is knap dat het Fujifilm als outsider onder de camerabouwers gelukt is om in korte tijd een top-systeemcamera te produceren.” Chip waardeert de X-T2 met een zeer hoge plek in zijn 'toplijst' van aps-c-camera's. Hij staat op nummer 2, vlak onder de duurdere spiegelreflex Nikon D500. De X-T2 is volgens Chip dus de beste aps-c systeemcamera van dit moment.

Opvolger X-T4 op Cameranu.nl >>

Opvolger X-T4 op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T2 Andere reviewers over de Fujifilm X-T2

 • Klantreview op Cameranu.nl: “Geweldige camera met exceptionele beeld kwaliteit!”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Een fantastische camera! Jarenlang gefotografeerd met een Nikon d300s en prachtige plaatjes gemaakt. Maar nu gekozen voor de Fujifilm X-T2 een geweldige camera met de veel mogenlijkheden. Maar een stuk lichter en handzamer. Een camera om altijd bij je te hebben.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Na een aantal jaren met een Canon 700d hebben gefotografeerd begon het verschil in beeldkwaliteit tussen deze camera en de nieuwere generaties spiegelreflex en systeemcamera's wel erg groot te worden. Ondanks licht sterke prime lenzen was met name de beeldruis bij een relatief lage iso voor mij een reden om over te stappen naar een ander toestel.
  Lang getwijfeld om Canon trouw te blijven en voor de 6D MII te gaan. Na vele testen en reviews gezien te hebben besloten bij een apsc camera te blijven. Maar wel een die qua beeldkwaliteit en opties erg goed mee kan komen met de full frame 6D II. Sterker nog, in vele opzichten de Canon overstijgt. Twee kaart slots, een toggle (of joystick:-) standaard 8 fps (mechanische sluiter), prachtige kleuren (Canon trouwens ook) etc. En dat voor een paar honderd euro minder, plus een prima kit lens (18-55 f2,8-f4).
  Nadelen zijn er ook, accu snel leeg, geen touch screen (toch wel prettig..) en sommige bedieningsknoppen vind ik wat 'priegelig'. Maar goed, de Fuji X-T3 was net even boven het budget...
  Al met al zeer happy met deze combinatie en ben er een enorme stap mee vooruit gegaan. Uiteindelijk worden goeie foto's met elke camera gemaakt, maar deze Fuji X-T2 gaat me er zeker bij helpen.”
 • De reviewer van Cameralabs.com oordeelt: “The Fujifilm XT2 is a triumphant camera that's a joy to use. It looks good, feels great and handles superbly in a wide variety of situations - whether you're shooting people, landscapes, architecture or action, there's little the XT2 doesn't feel equipped to deal with.” Over de bediening is volgens Cameralabs heel goed nagedacht, de elektronische zoeker is super, en de foto's zijn al zonder bewerking uitmuntend. Cameralabs.com geeft de X-T2 het predicaat 'Highly recommended'.
 • Volgens de reviewer van Techradar.com is de X-T2 de eerste systeemcamera waarmee je als actiefotograaf goed uit de voeten kunt, vanwege de snelheid. Het oordeel van Techradar: “With a brilliant new AF system, lovely handling and an updated sensor that delivers pin-sharp images, the X-T2 has to be one of the most desirable cameras available right now. Techradar geeft de X-T2 5 sterren: de hoogste score.”
 • De beeldkwaliteit van de X-T2 is uitmuntend, oordeelt de reviewer van Photographyblog.com. Ruis is vrijwel niet aanwezig, zelfs niet bij zeer hoge ISO-waarden. En wat ook opvalt is de geweldige kwaliteit van de JPEG's. Die is “so good that you could conceivably never need the Raw files, and the extensive range of lenses are almost uniformly well-regarded by reviewers and photographers alike.” De X-T2 krijgt van de reviewer de hoogste score: 5 sterren, met als predicaat 'Essential'.
 • Ephotozine.com oordeelt: “The Fujifilm X-T2 delivers excellent image quality, with high speed focus, and excellent noise performance. Every new release from Fujifilm gets better, and the X-T2 certainly delivers great results.” De reviewer heeft nog iets moois in petto. Fujifilm staat er namelijk om bekend dat ze steeds nieuwe 'firmware' toevoegt aan haar camera's. Software-updates die je op je camera kunt uploaden. En dus “we can expect the X-T2 will also get better with time.”

Opvolger X-T4 op Cameranu.nl >>

Opvolger X-T4 op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-T2 Kenmerken van de Fujifilm X-T2

 • Sensor: 24.3MP X-Trans CMOS III sensor
 • Weerbestendige magnesium body
 • 2.36M dot OLED elektronische zoeker
 • 3" kantelbaar LCD-display met 1.62M dots
 • ISO: 200-51200 (RAW)
 • 325-punts autofocussysteem
 • 4K filmfunctie
 • Maximale framerate bij 4K: 30fps
 • Maximale framerate bij Full-HD: 60fps
 • Wi-Fi
 • Dubbele SD geheugensleuf
 • Instax Share printer ondersteuning
 • Camera RAW belichtingscompensatie
 • Accu: NP-W126S
 • Aansluitingen: 3.5mm mini jack, 2.5mm remote terminal, USB 3.0 en micro-HDMI aansluiting
 • Compatibel met alle Fujinon X-objectieven
 • 13 Creatieve filters

Opvolger X-T4 op Cameranu.nl >>

Opvolger X-T4 op Cameraland.nl >>

Opvolger X-T4 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Alle Fujifilm-lenzen op een rij

Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy