Fujifilm X-S20: voor fotograferen én vloggen

De Fujifilm X-S20 volgt de populaire X-S10 op, maar is tegelijk een andere camera. Gebleven is z’n compacte formaat en z’n uitstekende beeldkwaliteit. Maar hij is veel aantrekkelijker om mee te filmen dan z’n voorganger. Met 6K-video, een speciale vlog-modus en een variangle touchscreen is dit de droom van veel vloggers. DPReview noemt het ‘een mini X-H2’, een groot compliment. “Dit is een camera waarmee je kunt opgroeien.” Diamant Award bij Zoom.nl. Platina Award bij Digifoto Pro. Silver Award bij DPReview. Alle belangrijke reviews!

Fujifilm X-S20Sensor: aps-c | Objectief: XF 18-55mm f/2.8-4 | Resolutie: 26.1 megapixel | Beelden per seconde: 8 (mechanische sluiter) / 20 (elektronische sluiter) / 30 (met crop) | Beeldstabilisatie: ja (7 stops) | Video: 6K/30p / 4K/60p | Scherm: vari-angle touchscreen | Gewicht body: 491gr | Presentatie datum: 24 mei 2023 | Release datum: 29 juni 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 1.399 euro | Prijs inclusief lens: 1.799 op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Coolblue.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Coolblue.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Fujifilm X-S20

 • Excellente beeldkwaliteit: 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4 sensor
 • Powerhouse: professionele X-Processor 5 aan boord
 • Supervideo: 6K-video met 30fps en 4K-video met 60fps
 • Handig: speciale vlog modus-knop
 • Tegen trillende handen: 7 stops IBIS-beeldstabilisatie

Fujifilm X-S20De droom van vloggers

De speciale vlogcamera’s rollen het laatste jaar over elkaar. Sony, Canon en Nikon kwamen allemaal met modellen die ook zeer geschikt zijn om mee te vloggen. Fujifilm brengt nu de X-S20 op de markt, die volgens sommigen ‘de droom van veel vloggers’ zal worden.

Speciale vlog-modus

De X-S20 is Fujifilms eerste camera met een speciale ‘vlog-modus’ op de instellingen-knop bovenop de body. Dat geeft aan dat deze camera ook echt vloggers, videografen en content creators als serieuze doelgroepen ziet. De knop maakt direct allerlei vlog-functies beschikbaar op het touchscreen. Denk aan zaken als stabilisatie, zelfontspanner, oog-/gezichtsdetectie, productprioriteitsmodus, snelle opnameschakelaar en modus voor achtergrondonscherpte. De X-S20 laat jou ook zien dat je aan het filmen bent met een rood kader rond het LCD-voorbeeld, of met een groen kader als er op hoge snelheid beelden worden gemaakt.

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-S20Mini X-H2

Dat de S20 grote videocapaciteiten heeft blijkt ook wel uit de excellente video-specs plus de hoogwaardige videokwaliteit. Zo kun je filmen in 6K-videokwaliteit en in 4K met 60p. Daarmee richt de X-S20 zich sterk op vloggen en videografie. Ook heeft de camera een verbeterde batterij waarmee je veel langer kunt filmen. DPReview heeft hem al een koosnaam bezorgd: de mini X-H2. Een compliment, want de X-H2 is een van de vlaggenschepen van Fujifilm.

Sleetse voorganger

Met voorganger X-S10 kun je ook prima filmen. Maar beter dan 4K met 30p scoort hij niet. Daaraan kun je zien dat het al een wat ouder model is. Nog steeds uitstekend om mee te fotograferen, maar om mee te filmen is hij sleets geworden.

Fujifilm X-S20Hybride camera’s

Veel camera’s kun je tegenwoordig zien als hybride camera’s: je kunt er zowel uitstekend mee fotograferen als filmen. Fujifilm loopt voorop met het ontwerpen van camera's die zowel indrukwekkende foto- als videospecificaties hebben. En de camera’s zien er ook nog eens zeer verleidelijk uit. Ze zijn niet voor niets zo populair.

Zelfde sensor als de X-S10

Wat heeft de X-S20 nog meer allemaal in huis? Op fotografiegebied lijkt er weinig veranderd. Zo heeft hij dezelfde sensor aan boord als de X-S10. Dat klinkt misschien teleurstellend als je weet dat de nieuwe vlaggenschepen van Fujifilm – X-T5 en X-H2 – een high res sensor van 40 megapixel onder de motorkap hebben.

Fujifilm X-S20Enorme sprong voorwaarts

Maar het goede nieuws is dat Fujifilm die sensor combineert met de nieuwe X-Processor 5, dezelfde uiterst krachtige processor die ook de X-H2, X-H2S en X-T5 aan boord hebben. En dat betekent dat ook de X-S20 een razendsnelle sensoruitlezing heeft. Daardoor kan de camera 6K-video (met 30p) en 4K-video (met 60p) schieten. En dat betekent een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van de 4K 30p van de X-S10. Bij het energievretende 6K-filmen speelt oververhitting een rol. Die kun je tegengaan met de optionele ‘cooling fan’, de FAN-001, waardoor de camera dat langer volhoudt.

Volledig vari-angle touchscreen

Ook op andere gebieden is de Fujifilm X-S20 een middenklasser van formaat. Zo biedt de camera tot 7 stops beeldstabilisatie, een volledig vari-angle touchscreen waarmee je jezelf makkelijk opneemt tijdens het vloggen. Het is ook een snelle camera, met een burst van 8 fps met de mechanische sluiter en 20fps met de elektronische sluiter. Je kunt zelfs 30fps halen als je een crop van de sensor accepteert.

Fujifilm X-S20Autofocus met onderwerpdetectie

Belangrijk voor fotografen: de nieuwe processor verbetert ook de autofocusprestaties én -mogelijkheden flink. Het snelle fasedetectie autofocussysteem krijgt hetzelfde verbeterde AF-algoritme als de high end Fujifilm X-H2S, en heeft uitstekende onderwerpdetectie en -tracking en eye-AF. Bewegende onderwerpen, ook als ze heel klein zijn, pakt de X-S20 goed bij de lurven. Verder neemt de X-S20 de onderwerpdetectiemodi van de X-H2-familie over.

Achtergrond vervagen

De Fujifilm X-S20 is uiteraard compatibel met de gloednieuwe Fujifilm TG-BG1-statiefgreep. Logisch, omdat camera zich op vloggers richt. Ook heeft de camera waarschijnlijk een modus waarmee je de achtergrond van je video’s kunt vervagen: de ‘Background Defocus Mode’.

Fujifilm X-S20Product Priority Mode

Ook is er een modus waarmee je als vlogger je producten ‘prioriteit’ kunt geven, een ‘Product Priority Mode’. Hierbij moet je denken aan deze functie op de Sony ZV-E10: presenteer je jezelf met een product in beeld, dan stelt de camera vanzelf scherp op het product, en niet op jouw ogen, zelfs als gezichtsherkenning is ingeschakeld.

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Fujifilm X-S20

De Fujifilm X-S20: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 

Fujifilm X-S20Zoom.nl over de Fujifilm X-S20

De Fujifilm X-S20 combineert een prima beeldkwaliteit met een stortvloed aan mogelijkheden, schrijft reviewer Michiel Mulder van fotomagazine Zoom.nl (septembernummer 2023). Is hij veel beter dan z’n voorganger?

Zeer complete functieset

Een ding is in ieder geval duidelijk: de X-S20 is flink duurder dan z’n voorganger, de X-S10. Michiel kijkt of het gestegen prijskaartje opweegt tegen de functieset. Die is in ieder geval heel erg compleet. “Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is aanwezig.” Dan gaat het om een compleet arsenaal aan fotofuncties én videofuncties, maar ook om zaken als filters en AF-functionaliteit.

Uitstekende beeldkwaliteit

Kijk je naar de specs, dan schuurt de X-S20 heel dicht aan tegen topmodel X-T4, met dezelfde sensor die zorgt voor uitstekende beeldkwaliteit. “De jpeg-bestanden direct uit de camera zijn zelfs bij hoge iso-waarden zeer schoon, en met de raw-bestanden kun je alle kanten uit.

Betere autofocus

De nieuwe processor zorgt daarbij voor een veel betere autofocus: preciezer, sneller en met een onderwerpherkenning die matcht met die van het nieuwe topmodel, de X-H2S.

Lekker in de hand

De camera ligt daarbij lekker in de hand dankzij de diepere greep. Toch heeft Michiel wat kritiek op de ergonomie, omdat veel functies in menu’s zitten die niet altijd even snel bereikbaar zijn. Ook zitten sommige fysieke knoppen op wat onhandige plekken. Veelgebruikte instelling kun je daarom het beste opslaan onder de vier C-voorkeuzes.

Vloggers en filmers

Fujifilm heeft zelf aangegeven met de X-S10 tevens te mikken op vloggers en filmers. Daar passen de video-mogelijkheden van deze camera ook zeker bij, aldus Michiel. En ook de mogelijkheid om externe apparaten te koppelen, zoals monitor, microfoon en een cooling fan.

Diamant Award

Kortom: de X-S10 is “een zeer complete camera”. Je koopt met deze camera een echte alleskunner. Daarbij is de prijs volgens Michiel “best in orde” als je kijkt naar het totaalpakket. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.4.

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-S20Digifoto Pro over de Fujifilm X-S20

Fotograaf Kevin Vervoort nam de Fujifilm X-S20 mee op reis naar havenstadje Chioggia in Italië. Hij zocht uit hoe goed deze middenklasser in de praktijk is en deelt zijn ervaringen in fototijdschrift Digifoto Pro (2023 nr. 4, septembernummer).

Prachtige, kleurrijke beelden

Kevin deed iets gewaagds: hij nam maar één lens mee: de nieuwe Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WR. Gewaagd omdat je natuurlijk alleen maar zeer brede beelden kunt schieten met deze ultragroothoek. Dat pakt zo te zien uitstekend uit, want de pagina’s bulken van de prachtige, kleurrijke beelden: vissers aan het werk in de haven, prachtige zonsondergangen, kleurrijke huisjes aan de kade.

Perfect in de hand

Het zeer compacte setje – in totaal 625 gram – past eenvoudig in een kleine schoudertas, ideaal voor op reis. Groot voordeel: met deze camera en lens hoefde Kevin niet de hele dag rond te sjouwen met een zware cameratas, wat hij normaal gesproken doet. “Ondanks het minimale gewicht liggen de body en het objectief perfect in de hand.”

Prestaties van topkwaliteit

Daarbij biedt de combinatie prestaties van topkwaliteit, schrijft Kevin, dankzij de uitmuntende sensor en processor. Die “zorgen samen voor beelden van hoogwaardige kwaliteit. De jpeg-bestanden uit de Fujifilm X-S20 zijn werkelijk waar fantastisch en hebben weinig tot geen nabewerking nodig.

Platina Award

De fraaie beelden waarmee hij terugkwam zijn scherp en contrastvol. “En in de nabewerking hoefde ik als fotograaf eigenlijk ook weinig tot niets aan te passen. De Fujifilm X-S20 heeft absoluut aan mijn verwachting voldaan!” Eindoordeel: Platina Award.

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-S20Chip Fotomagazine over de Fujifilm X-S20

De Fujifilm X-S20 is meer dan alleen een reiscamera, schrijft de reviewer van Chip Fotomagazine (2023, uitgave 79). Veel is er niet gewijzigd ten opzichte van de voorganger, maar er zijn wel opvallende innovaties die “de technische diversiteit van Fujifilm in de aps-c sector” toont.

Voor een nieuwe generatie

De compacte en lichte Fuji X-S20 vaart mee op het DNA van recent gelanceerde modellen van Fuji, met de X-Trans CMOS 4 sensor en de veel krachtiger X-processor van de vijfde generatie. Nieuw is ook de keuzeknop die er een optie bij krijgt: Vlog. Zo maakt Fuji de volgende generatie enthousiast voor alle nieuwe ontwikkelingen op cameragebied.

Uitblinker als reiscamera

Met de X-S20 haal je een compacte en energiezuinige aps-c camera in huis, schrijft de reviewer. Goedkoop is hij niet, maar je krijgt veel terug voor je geld. Opvallend is dat de batterij zo lang mee gaat, wel 750 opnames lang op één lading. Dat helpt mee om hem te laten uitblinken als reiscamera.

Beelden met charme

Deze Fujifilm voelt heel goed aan op fototochten, schrijft de reviewer. Mooi is ook de stabilisatie die een winst tegen trillingen oplevert tot 7 stops. En de beelden die je schiet “hebben hun eigen charme” met “levendige kleuren met een hoog dynamisch bereik en lichtkarakteristieken.” De ruisvorming is ook sterk verbeterd. Uniek zijn de 19 filmsimulaties, die de kleuren en de sfeer van de aloude analoge fotorolletjes nabootsen.

Betere AF en video

Verbeterd is ook de autofocus, waar nu ook dierherkenning aan toegevoegd is. De video is eveneens sterk verbeterd, met tot 6.2K plus het F-Log2 profiel om het beste uit de clip te halen bij het nabewerken. Technische primeur is de Vlog-knop: met één druk activeer je een nieuw menu met speciale instellingen voor vloggen.

Eindoordeel: 94/100

Kortom: “Met de X-S20 heeft Fujifilm met succes een brug geslagen.” Een nieuwe camera die volgens de reviewer zijn doelgroep vindt tussen gebruikers van de X-T5 en de X-H2S. “Een krachtige maar compacte camera die ook video’s van hoge kwaliteit levert en daarnaast het vlogging sergment uitstekend bedient.” En dat alles voor een vriendelijke prijs. Score: 94/100.

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-S20Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm X-S20

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Fujifilm X-S20 vinden. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Brendan Nystedt, full review): De Fujifilm X-S20 biedt volgens Brendan veel waar voor je geld. In de meeste opzichten is het een zinvolle upgrade van de X-S10, zeker voor videografen. Mooi is de lange levensduur van de batterij, waarmee je een volle dag schiet zonder opladen.
  Perfect is hij niet. Fuji loopt volgens Brendan nog steeds achter op vooral Canon en Sony als het gaat om het volgen en scherp houden van onderwerpen op hoge snelheid. Het gaat dan om de Canon EOS R7 en de Sony A6700.
  Op andere punten heeft Fujifilm absoluut een voorsprong: het merk biedt veel unieke prime-lenzen en ook de filmsimulaties van Fuji zijn erg aantrekkelijk. De X-S20 zal dus de keuze zijn “voor wie graag op het ritme van hun eigen trommel marcheert, maar geen concessies wil doen aan de beeldkwaliteit”.
  Wie op zoek is naar z’n eerste 'echte' camera vindt in de Fujifilm X-S20 een uiterst aantrekkelijk pakket, schrijft Brendan. “Vooral in combinatie met de fantastische 18-55mm f/2.8-4.0 kitlens is dit een camera die je voor weinig geld de beste technologie van Fujifilm biedt. Hij heeft misschien niet de gedistilleerde sexappeal van de tre chic X100V, maar de X-S20 biedt krachtige prestaties.”
  Kortom: de X-S20 is een van de favoriete camera’s van DPReview in deze prijsklasse. Hij mist de hoge autofocusprestaties van zijn concurrenten, maar maakt dat goed met een heleboel functies voor zowel video's als foto's. Daardoor krijgen content makers de ruimte om te experimenteren en te groeien. “Deze camera maakt charmante beelden van hoge kwaliteit, biedt solide 4K-video en heeft aantoonbaar meer karakter dan zijn concurrenten.” Eindoordeel: Silver Award met een score van 86%.
 • Fujifilm X-S20Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Fujifilm X-S20 is volgens Gordon een van de meest aantrekkelijke camera's uit het middensegment. “Hij erft de beste delen van de X-S10, lost enkele van diens tekortkomingen op en voegt een aantal belangrijke upgrades toe voor zowel foto- als videografen.” De 26 megapixel sensor is wel ongewijzigd, maar die levert voor de meesten al genoeg detail op. “En door hem te koppelen aan de nieuwste beeldprocessor heeft hij een tweede leven gekregen.”
  Voor fotografen biedt de X-S20 snellere autofocus, bredere onderwerpdetectie, langere bursts en “een van de meest capabele automatische modi die ik heb getest”. Videografen krijgen een hoofdtelefoonaansluiting, een nieuwe vlog-modus met eenvoudigere toegang tot belangrijke instellingen, 4K tot 60p, en de flexibiliteit van 6.2k Open Gate in gecomprimeerde of externe RAW-indelingen. Ook kunnen ze de koelventilatoraccessoire gebruiken voor langere clips.
  Beide doelgroepen profiteren volgens Gordon van de krachtigere batterij, krachtiger dan die van vele rivalen. Het Fuji-systeem staat daarbij bekend om zijn uitstekende jpeg-kwaliteit direct uit de camera plus een uitgebreid assortiment lenzen die speciaal zijn ontworpen voor de aps-c-camera’s van Fujifilm.
  Toch is ook de S-20 geen perfecte camera. “Hoewel de auto-modus een van de meest sluwe tot nu toe is, vond ik de verwerking vaak een beetje hardhandig en was ik gefrustreerd dat de verbazingwekkende automatische onderwerpdetectie niet beschikbaar was in andere modi.” Ook blijven de video-autofocus en -stabilisatie een beetje achter bij de beste systemen op de markt. “Als Fujifilm de eerste keuze voor vloggers wil zijn, moeten beide net zo goed worden als Sony en Canon.”
  Al met al denkt Gordon dat Fujifilm, in termen van wat werd weggelaten om aan een lagere prijs te voldoen, de juiste beslissingen heeft genomen. “Uiteindelijk is de X-S20 een zeer sterke propositie, die wat al een geweldige fotocamera was, verbetert en de videomogelijkheden verbetert om een de beste te worden voor deze prijs. Hij zou zelfs gezien kunnen worden als een baby X-H en wordt een welkome aanvulling op de X-serie.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Amateurphotographer.com (Joshua Waller, full review): Aan boord van de Fujifilm X-S20 is de bekende 26.1 MP X-Trans CMOS 4-sensor die een bewezen staat van dienst heeft, met een uitzonderlijke beeldkwaliteit. Op dat succes bouwt de X-S20 voort door een camera te bieden die zowel zeer bedreven is voor foto's als voor videografie, schrijft Joshua.
  Heb je de X-S10 en ben je allereerst fotograaf, dan is de X-S20 misschien een overdreven upgrade, schrijft Joshua. Maar voor beginnende of ervaren videografen, vloggers en livestreamers is het een ander verhaal: voor hen is de X-S20 een schot in de roos, met een geweldige reeks videofuncties die de camera echt naar een hoger niveau tillen.
  Als beginnende vlogger kun je starten in de Vlog-modus. En je daarna omhoog werken naar meer geavanceerde videobehoeften. “Je zult merken dat de X-S20 je geavanceerde videofuncties blijft bieden, waaronder onbewerkte video-uitvoer. Voor degenen die een streamingcamera van hoge kwaliteit willen, deze is ingesteld en klaar om direct uit de doos te gaan!”
  Als je een brildrager bent en/of vooral graag fotografeert met een elektronische zoeker, dan is de ietwat kleine EVF op de X-S20 het enige minpunt dat Joshua kon vinden. “Voor sommigen zal dit een dealbreaker zijn, voor anderen zal het geen probleem zijn, vooral als je een videograaf bent en alleen het scherm gaat gebruiken.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Ondanks dat hij er bijna identiek uitziet als z’n voorganger, is de Fujifilm X-S20 op een aantal belangrijke punten beter, schrijft Mark. Zo heeft hij een veel langere batterijduur, een beter autofocussysteem, 6K-video-ondersteuning, een LCD-scherm met een hogere resolutie, een speciale hoofdtelefoonaansluiting en een effectievere IBIS. En dat alles is ondergebracht in een behuizing van vergelijkbare grootte.
  De X-S20 is een intrigerende camera. Hij biedt veel van de kernfuncties die ook de de camera's uit de X-T- en X-H-series bieden als je kijkt naar formaat en ontwerp. Maar de prijs ligt een stuk lager. “De combinatie van de 26 megapixelsensor van zijn voorganger en de nieuwste X-Processor 5 kan de ideale camera zijn voor mensen die de extra resolutie van de X-T5 en X-H2 niet nodig hebben.” Wel krijg je de onderwerpdetectie-autofocus en 6K-video die de nieuwere processor biedt.
  Kortom: de X-S20 bouwt voort op het succes van zijn innovatieve voorganger en biedt de meeste kernfuncties van de X-T5 in een kleiner, lichter en eenvoudiger pakket tegen een lagere prijs. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Volgens Chris profiteert de X-S20 van heel veel upgrades, zowel voor foto- als videotoepassingen. “Hoewel de schermen ongewijzigd zijn, is al het andere verbeterd, met een sterke nadruk op de videofuncties.”
  De X-S20 is een zeer krachtige hybride camera geworden, schrijft Chris. Daarbij behoudt hij nog steeds wat de X-S10 zo'n geweldige camera maakte. Hij geeft je veel waarde voor z’n prijskaartje, het is een echte alleskunner, aldus Chris. “Als je veelzijdigheid en betaalbaarheid wil, hoef je niet verder te zoeken.”
  Grote concurrenten van de X-S20 zijn volgens Chris de Canon EOS R7 en de Sony A6700. De Canon heeft een uitstekende ergonomie en een sensor met een nog hogere resolutie, maar concurreert voor video niet met de X-S20. De Sony is een uitstekend alternatief. Met een vergelijkbare sensor en toonaangevende autofocus is het een sterke concurrent. “Hoewel de ergonomie van de Sony-serie camera's de laatste tijd is verbeterd, zou ik de Fujifilm X-S20 het bedieningsvoordeel geven.”
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Fujifilm X-S20 is volgens Gareth “de perfecte camera voor de meeste mensen”. Hij heeft zeer eenvoudige bedieningselementen, uitstekende volautomatische modi, een klein en compact formaat en een bedrieglijk krachtige processor. Die is in staat tot 6K-video, en tot herkenning en volgen van ondewerpen.
  Vloggers zullen in deze camera veel vinden om van te houden, schrijft Gareth. “De prijs is iets hoger dan de vorige versie, wat sommige mensen misschien afschrikt, hoewel je voor de prijs een behoorlijk capabele camera krijgt die meer dan genoeg is voor de meeste gebruikersbehoeften.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Fujifilm mikt de laatste tijd op het upgraden van het hogere segment van zijn aps-c-camera’s, zoals de X-T5 en beide X-H2-modellen. Dat zijn prijzige modellen voor professionals. De X-S20 heeft volgens Jim “een meer smakelijke prijs voor fotoliefhebbers, influencers en makers van inhoud”.
  Daarbij steekt de X-S20 volgens Jim “boven zijn gewicht” uit met een gestabiliseerde sensor, snelle focus en tracking, en een reeks esthetisch aantrekkelijke creatieve looks. “De lange batterijduur maakt hem aantrekkelijk voor op reis, terwijl de toegang tot Fuji's volledige lensassortiment je veel creatieve flexibiliteit geeft.”
  De duurdere modellen hebben een grotere EVF en een weerbestendige constructie, maar de X-S20 doet volgens Jim genoeg goed om de hoogste waardering voor hobbyisten te verdienen. Daarbij verslaat hij de Sony A6700. Voor wie fotografeert voor evenementen en actiefotografie is wellicht beter af met de Canon EOS R7, die dubbele kaartsleuven biedt in een weerbestendige body.
  Kortom: De Fujifilm X-S20 is volgens Jim een uitzonderlijke camera voor content creators en fotoliefhebbers dankzij de gestabiliseerde sensor, uitstekende batterijduur en ‘gezonde’ videotoolkit. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Er zijn volgens John enkele camera's die direct bij een fotograaf passen, “en de Fujifilm X-S20 zou daar wel eens een van kunnen zijn”. Het ontwerp is volgens hem tot bijna perfectie aangescherpt, de beelden die je ermee schiet zijn geweldig en de bediening “is een uitstekende les in het benaderen en produceren van een ergonomisch ontwerp”.
  Weliswaar ontbreekt weerbestendigheid, maar je profiteert volop van z’n compacte formaat en de zeer grote collectie compacte lenzen waaruit je kunt kiezen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cined.com (Johnny Behiri, full review): “Het voelt soms alsof we in een verwende (film)wereld leven,” schrijft Johnny in z’n lezenswaardige review. “Wat slechts een paar jaar geleden slechts een droom was, is werkelijkheid geworden dankzij ‘eisen van gebruikers’ en de druk van mobiele telefoons die steeds beter presteren als het gaat om het maken van foto's en video's.”
  De camera-arena voor middenklassers is volgens Johnny zeker geüpgraded met de introductie van dit nieuwe ‘filmapparaat’, de Fujifilm X-S20. Want kijk eens naar de video-specs: 6.2K 3:2 open gate-opname in ALL-Intra, 4:2:2 10bit intern, inclusief F-Log2 met een aps-c-sensorgrootte. Het is volgens Johnny heel uitzonderlijk om dit soort video-specs in een middenklasser met dit prijskaartje te vinden.
  “Dit is”, vat Johnny samen, “een camera waarmee je kunt opgroeien. Je krijgt niet ‘een’ camera, maar VEEL camera's. En wat nog belangrijker is, hij is gewoon leuk om te gebruiken!”
 • Fstoppers.com (documentaire fotograaf en fotojournalist Ondřej Vachek, full review): De Fujifilm X-S20 is volgens Ondřej ‘tiny and mighty’, oftewel: een machtige camera in een kleine behuizing. “In combinatie met de juiste lens kan de X-S20 perfect zijn voor een straatfotograaf, reizende fotograaf, liefhebber, hobbyist of zelfs een leuke camera voor een professional om te gebruiken op z’n vrije dagen. Ik zou er graag eentje hebben, ook al ben ik meer dan tevreden met mijn X-T5.”
  YouTubers, videomakers, amateurfilmmakers en filmstudenten zijn misschien wel dol op de X-S20, schrijft Ondřej. “De videofuncties zijn ongelooflijk gezien de grootte en prijs. De beeldkwaliteit, de bitrates, de opname-opties, de actieve koelingsoptie, de batterijduur en de zeven stops beeldstabilisatie maken de X-S20 een zeer sterke concurrent voor bijvoorbeeld de Nikon Z30, de Sony ZV-E10, de Canon EOS R10 of een andere op vloggers gerichte camera.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De X-S10 was bij Dustin een favoriet, vanwege de samensmelting van functies uit de X-T-serie in een kleiner, goedkoper, toegankelijker pakket. De X-S20 zet die lijn in essentie voort, hoewel het erop lijkt dat Fujifilm in deze camera de video-kant naar voren schuift.
  Dat zie je aan tastbare verbeteringen aan de videokant: van de verbeterde video-opties (resoluties, bitrates, formaten) tot accessoires zoals de grip en koelventilator. De belangrijkste fysieke toevoeging is volgens Dustin een hoofdtelefoonaansluiting. En hoewel ook fotografen profiteren van de veel grotere batterij, zal dit waarschijnlijk meer impact hebben op video-opnamen.
  Dustin: “Zelfs de opname van de vlog-optie op de modusknop en de opties die het opent, zijn voor de hand liggende pogingen om deze camera op de markt te brengen voor een nieuw publiek. Als je tot deze doelgroep behoort is de de X-S20 een zeer aantrekkelijke camera voor je.”
  Aan de fotografie-kant zijn er minder innovaties. Welkom zijn wel de verbeterde autofocus, de langere levensduur van de batterij en verbetering van de beeldstabilisatie. Wie al een X-S10 bezit en vooral foto's maakt zal minder urgentie voor een upgrade voelen, want veel blijft hetzelfde: de sensor, ongeveer dezelfde body en grotendeels hetzelfde autofocussysteem, en dat alles tegen een hogere prijs.
  Dustin heeft genoten van de X-S20, maar voor fotografen mist Dustin een duidelijk upgradepad. Toch is de X-S20 “een mooie evolutionaire upgrade van wat al een zeer mooie fotocamera.”
 • Keithwee.com (fotograaf Keith Wee, full review): Voor een fotograaf die nog steeds vasthoudt aan haar X-Pro3, intrigeert de X-S20 reviewer Keith. “Simpelweg omdat deze camera op geen enkel gebied bovenaan de hitlijsten zal staan, maar een zeer aantrekkelijke balans biedt tussen functies en prijs. En qua formaat is hij compact genoeg voor een camera voor dagelijks gebruik.”
  Dat Fujifilm met de X-S20 komt, toont aan dat de firma gelooft dat de X-S-lijn van camera's potentieel heeft, schrijft Keith. “Ik hoop dat deze camera het gebruikersbestand van het merk zal laten groeien, niet omdat ik een fanboy ben, maar omdat hij echt doet wat de meeste enthousiastelingen van hun camera's verwachten.”
 • Dpreview.com (Brendan Nystedt, initial impressions): Kijk je alleen naar de specs, dan denk je misschien dat de Fujifilm X-S20 een snelle opfrisbeurt van de voorganger is, schrijft Brendan. “Dezelfde sensor, dezelfde burst-snelheid, een paar softwaretrucs, tel er 10 bij de modelnaam op en blammo – een nieuwe camera.” En inderdaad is het volgens Brendan zo dat er voor fotografen niet veel aan de camera is toegevoegd. De beeldkwaliteit is ongeveer hetzelfde gebleven (dus uitstekend). Wel is autofocus met onderwerpdetectie toegevoegd, wat goed nieuws is voor een deel van de fotografen.
  Een ‘game changer’ voor alle soorten fotografen en videografen is wel de verbeterde accu, die bijna op DSLR-niveau presteert, met 750 opnames op één lading.
  Het touchscreen heeft een iets hogere resolutie en werkt volgens Brendan geweldig. Ook de OLED-zoeker functioneert prima, hoewel klein in vergelijking met de topmodellen. En de forse greep maakt dat het comfortabel voor langere tijd achtereen fotograferen is.
  Grootste veranderingen vind je op video-gebied. Voor aspirant-contentmakers is de X-S20 volgens Brendan nog steeds gemakkelijk te gebruiken. Tegelijk heeft hij veel ruimte voor groei naarmate je vaardigheden verbeteren. “Je kunt vandaag nog 4K-opnamen maken en overstappen naar F-Log2 en 10-bits kleur naar niveau zodra je ze nodig hebt. Je kunt nu met plezier interne beelden krijgen, met de optie om later een Atomos Ninja te kopen als je Raw-video wilt vastleggen.”
  En stel dat je begint met vloggen met de interne microfoons. Dan kun je altijd later nog upgraden naar een hoofdtelefoon en extern microfoonpaar. De gemakkelijk toegankelijke Vlog-modus en de volledige videomodus bevinden zich naast elkaar op de draaiknop, dus als je klaar bent om erin te duiken, zal de X-S20 dat ook zijn, aldus Brendan.
  Brendan vond de X-S10 nogal een conventionele camera, die weliswaar goed was maar niet opwindend. De X-S20 biedt wél “een buitengewoon opwindende functieset”.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Fujifilm X-S20 is met alle vernieuwingen een van de beste en meest veelzijdige aps-c camera’s in zijn prijsklasse, schrijft Jan Paul. “De Fujifilm X-S20 heeft dankzij de nieuwe processor en accu zoveel meer mogelijkheden gekregen dat de camera meer dan helemaal bij de tijd is. Voor fotografen zijn de betere autofocus, stabilisatie en buffer belangrijke verbeteringen. Voor filmers is de X-S20 bijzonder allround.” Het prijskaartje van de X-S20 is weliswaar hoger dan dat van de X-S10, maar dat vindt Jan Paul niet meer dan redelijk.
 • Shoot.be (René Delbar, full review): Laat je niet misleiden door het compacte formaat en het bescheiden gewicht, schrijft René, want de Fujifilm X-S20 “is een veelzijdige camera die op vele gebieden boven zijn klasse bokst”.
  Beginners kunnen dankzij de vele automatische functies snel en zorgeloos aan de slag, met fotografie én filmen. De specifieke voorzieningen voor vlogging zijn precies op maat gesneden voor de moderne ‘content creators’, aldus René. De camera staat gelijk klaar om een clip op te nemen voor YouTube of om een Facebook livestream uit te zenden.
  Maar ook wie meer ambities heeft, vindt veel van z’n gading bij de X-S20. “De camera komt qua foto- en videoprestaties in de buurt van een topmodel als de X-T5. Die dualiteit maakt de X-S20 bijzonder geschikt als toestel om te leren en te evolueren als beeldmaker, of als bijkomend toestel voor (semi)professioneel gebruik.” Groot voordeel is ook het groeiende assortiment aan XF-objectieven van Fujifilm en van andere leveranciers. “Een X-S20 met kitzoom en één of meer compacte primes vormt een ideale combinaties om mee te reizen!”
 • Techradar.com (Timothy Coleman, hands on): De Fujifilm X-S20 vereenvoudigt volgens Timothy het maken van foto's en video’s met een groot aantal automatische opnamemodi, waaronder een speciale vlogmodus, automatische scènedetectie en verbeterde onderwerpvolging. Daarnaast worden ook de videoprestaties verhoogd, door 6K/30p 4:2:2 10-bits interne opname aan te bieden.
  Daar komt dan nog de grotere batterij bij, “plus alles wat de X-S10 zo'n geweldige allrounder heeft gemaakt.” Jammer is wel het stevige prijskaartje.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, hands on): De Fujifilm X-S20 verbetert de eerste generatie X-S10 op een aantal belangrijke punten, schrijft Mark. De belangrijkste: een veel langere batterijduur, een beter autofocussysteem, ondersteuning voor 6K-video, een LCD-scherm met een hogere resolutie, een speciale hoofdtelefoonaansluiting en effectievere IBIS, allemaal in een body van vergelijkbare grootte. Wel is er een forse prijsverhoging ten opzichte van de voorganger.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Een fijne, kleine camera met grootse prestaties. Het ligt lekker in de hand, heeft een goede zoeker (hoewel niet zo'n mooie als de XH-1), is snel en stil en heeft een uitstekende beeldkwaliteit. De grote accu is echt een feest. Jammer dat het scherm achterop niet dezelfde verstelbaarheid heeft als de X-T3/5 en X-H1. Die malle flap aan de zijkant vind ik vervelend, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Een geweldige compacte camera met een super objectief. Dit is echt een geweldige combinatie. Mooie foto's, compact en handzaam. Zeer prettig in gebruik.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Coolblue.nl: “Ik vind de Fujifilm X-S20 een ideale camera voor op reis. Als ik onderweg ben, neem ik graag een kleinere camera mee. De X-S20 heeft een kleine body die gemakkelijk in mijn tas past. Door het verwisselbare lenzen systeem gebruik ik hem alsnog voor verschillende soorten fotografie. Ik maak zowel indrukwekkende foto's als cinematische vlogs. Hierdoor is de camera veelzijdig in gebruik. Een nadeel vind ik dat de camera vrij zwaar is. Voor fotograferen vind ik dit niet vervelend, maar voor vlogs gebruik ik hem liever met een statiefje om het gewicht te verdelen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • CineD (video-review): Fraaie video-review op YouTube van de Fujifilm X-S30. Volgens de reviewers heeft deze uitstekende camera met z’n geavanceerde videospecs en speciale vlogmodus veel te bieden. Hoe goed is deze middenklasser?
  Benieuwd? Je vindt deze video-review onderaan deze pagina.

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-S20

 • Excellente beeldkwaliteit: 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4 sensor
 • Powerhouse: professionele X-Processor 5 aan boord
 • Supervideo: 6K-video met 30fps en 4K-video met 60fps
 • Handig: speciale vlog modus-knop
 • Tegen trillende handen: 7 stops IBIS-beeldstabilisatie
 • Lekker in de hand: diepe comfortabele grip voor een betere balans
 • Simpel goed: verbeterde AUTO-functie voor uitmuntende beeldkwaliteit
 • Uit alle hoeken: 3 inch groot volledig vari-angle touchscreen
 • Supersnel scherp: de allernieuwste autofocus-functies zijn in huis
 • Prachtige onscherpte: Background Defocus Mode
 • Handige vlogfunctie: Product Priority Mode

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm X-S20

Bekijk een mooie YouTube-video over de Fujifilm X-S20 (1:31 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm X-S20

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm X-S20 door CineD (16:02 minuten). Volgens de reviewers heeft deze uitstekende camera met z’n geavanceerde videospecs en speciale vlogmodus veel te bieden. Hoe goed is deze middenklasser?

Fujifilm X-S20 op Cameranu.nl >>

Fujifilm X-S20 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S20 op Coolblue.nl >>

Fujifilm X-S20 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fujifilm-lenzen op een rij

Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste vlogcamera's van dit moment

Ben je op zoek naar een camera om razendmooie vlogs mee te schieten? Ik heb de allerbeste vlogcamera's van dit moment voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Bekijk de allerbeste vlogcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy