Fujifilm X-S10: compacte systeemcamera met IBIS

Een fantastische nieuwe systeemcamera van Fujifilm: de X-S10. Voor nog geen 1.000 euro krijg je een camera met professionele ambities. De camera is simpel in gebruik, uiterst compact en heerlijk licht. Met de X-S10 schiet je foto's en video's van professionele kwaliteit. Een camera om overal mee naartoe te nemen. Alle belangrijke reviews zet ik straks weer voor je op een rij.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26.1 megapixel | Objectief: XC 15-45mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 22-68mm | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K/30fps, Full HD 60fps | Scherm: vari-angle touchscreen | Gewicht body: 465gr | Release datum: eind november 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 1.099 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Fujifilm X-S10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-S10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S10 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-S10 Nieuwe loot in de bekroonde X-serie

De X-S10 is Fujifilms nieuwste systeemcamera uit de volop bekroonde X-serie. Voor de X-S10 heeft Fuji alle excellente eigenschappen van z’n recente systeemcamera’s gebundeld in een gloednieuwe behuizing. De X-S10 heeft het compacte formaat van de X-T30, de techniek en beeldkwaliteit van de X-T4 en de grip en het comfort van de X-H1. Resultaat: een compacte camera die heerlijk in de hand ligt en is uitgerust met alle moderne snufjes.

Voor fotografen met ambities

De Fujifilm X-S10 is een systeemcamera voor wie ambities heeft. Hij is uitgerust met de vermaarde X-Trans 4 sensor met hoge resolutie die ook aan boord is van Fuji’s vlaggenschip, de X-T4. En hij heeft dus dezelfde excellente beeldkwaliteit. Die is zo goed dat reviewers dit de beste aps-c camera van het moment vinden.

Fujifilm X-S10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-S10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S10 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-S10Zelfs bij weinig licht

Met deze sensor schiet je zelfs bij weinig licht prachtige beelden. De X-Processor 4 beeldprocessor – ook al dezelfde als die van de X-T4 – is in staat om de kleinste details haarscherp weer te geven. Ik kan het weten, want ik heb de X-T4 in huis. Het dynamisch bereik is onovertroffen.

Bijzonder snelle camera

De X-S10 is ook een bijzonder rappe camera. Dat merk je aan het razendsnelle hybride autofocussysteem. Liefst 2.16 miljoen fasedetectiepixels zijn over de hele sensor verspreid. Dat zorgt ervoor dat de X-S10 als een bliksemflits scherpstelt. In 0.02 seconde om precies te zijn. En dat doet hij ook nog eens uiterst accuraat.

Gezichts- en oogherkenning

Dankzij Face- en Eye-AF stelt de autofocus ook snel scherp op gezichten en ogen. Zelfs in de schemering stelt de Fujifilm X-S10 uitstekend scherp. Tot maar liefst -7Ev.

Fujifilm X-S10Eenvoudige, intuïtieve camera

Voor nieuwe fotografen en voor wie wil overstappen van een DSLR is het goed om te weten dat de X-S10 eenvoudig in gebruik is. Hij is heel intuïtief te bedienen. Daarbij ligt hij in de hand als een kleine DSLR, met z’n diepe grip en z’n lichte maar robuuste body van magnesium legering.

Beeldstabilisatie: 6 stops winst

Mooi aan de X-S10 is dat hij beeldstabilisatie aan boord heeft (IBIS). Die compenseert tot liefst 6-stops tegen bewegingsonscherpte. Daarnaast heeft de Fujifilm X-S10 ook digitale beeldstabilisatie (DIS). Daardoor worden bewegingen nog beter opgevangen. En dat betekent: veel meer van je foto’s zijn raak!

Uitstekende video’s

Niet alleen in fotografie is de Fujifilm X-S10 een professional. Hij kan ook heel goed filmen. Dat kan in 4K-kwaliteit met 30fps met een kleurdiepte van 4:2:0 8-bit. Gebruik je een externe recorder die je aansluit op de micro HDMI-poort dan filmt hij zelfs in 4K 30fps 4:2:2 10-bit. In Full HD schiet je bijzondere slow-motion video’s. Je filmt dan in 240fps en vertraagt de beelden 10 maal.

Fujifilm X-S10Fuji’s vermaarde filmsimulaties

Fujifilm is geliefd om z’n filmsimulaties. Die zijn een hommage aan de analoge rolfilm-technologie van weleer. De simulaties worden gekenmerkt door een rijke variëteit aan kleurgradaties en kleurenreproductie. De X-S10 heeft liefst 18 exclusieve filmsimulaties aan boord. Zelf maak ik daar veel gebruik van. Kies bijvoorbeeld Velvia voor levendige en rijk verzadigde kleuren, ideaal voor het fotograferen van landschappen of natuur.

Vari-angle touchscreen en elektronische zoeker

De Fujifilm X-S10 is rijk uitgerust met features. Erg handig is het 3 inch vari-angle touchscreen. Je kunt hem onder andere 180 graden uitklappen, voor het schieten van selfies of vlogs. Ook heeft hij een heldere elektronische zoeker waarmee je uitstekend composities kunt maken bij fel zonlicht.

Handige app: Fujifilm Cam Remote

Fujifilm heeft de handige Cam Remote app waarmee je je beelden snel en simpel kunt delen met je vrienden of op je socials via bluetooth en wifi. Je kunt hem ook gebruiken om de X-S10 op afstand te bedienen.

Fujifilm X-S10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-S10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S10 op Kamera-express.nl >>


Benieuwd naar alle Fujifilm-camera’s? Bekijk mijn handige overzicht >>


Fujifilm X-S10Professionele reviewers over de Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas eind november 2020 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Techradar.com (hands on): De Fujifilm X-S10 wordt volgens de reviewer een van de beste kleine spiegelloze camera's uit het middensegment die je kunt kopen. Hij heeft veel van de opnamekracht van de Fujifilm X-T4, verpakt in een kleinere body. Hij heeft IBIS plus een geweldige bediening.
  Jammer dat er geen weerbestendigheid is. Ook zullen er fotografen zijn die alleen foto's maken en niet gecharmeerd zijn van een vari-angle scherm. Maar de X-S10 lijkt voorlopig een geweldige nieuwe hybride camera voor hobbyfotografen. Het is een sterke rivaal voor camera’s als de Nikon Z50.
 • Dpreview.com (Jeff Keller, first impressions): Jeff is al lang een fan fan Fujifilm-camera's. Hij is altijd verheugd geweest met Fujifilms JPEG's direct uit de camera. En met de uitgebreide lenscollectie. En op het gebied van autofocus en videoprestaties heeft Fuji de laatste jaren zeer veel vooruitgang geboekt.
  Jeff fotografeert ook graag met een DSLR. De optische zoeker en de grote grip zijn een uitkomst als je wat trillende handen hebt. En ja: de X-S10 biedt die betere, grotere grip. Hij biedt ook een modusknop, en interne stabilisatie en veel van de functies van de X-T4. En dat alles is verpakt in een solide, draagbare body.
  Beide knoppen en de joystick zijn goed bereikbaar zonder je hand te bewegen. In dat opzicht is hij beter dan de X-T30. Een grotere zoeker met een hogere resolutie was leuk geweest, maar dat het paneel met 2,36 miljoen punten is typerend voor een camera in deze klasse.
  Sensor, processor en AF-systeem zijn hetzelfde als op de X-T4. En dat betekent volgens Jeff: een geweldige beeldkwaliteit en een zeer respectabele autofocus. De videospecificaties zijn verrassend ruim gezien de prijs.
  Anders dan de andere Fuji’s, is de X-S10 een meer 'conventionele' camera uit de X-serie. En dat is goed nieuws voor mensen die de vorm en bediening van een DSLR willen. En dat zijn er volgens Jeff heel veel.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, preview): Toen Andy voor het eerst hoorde over de X-S10, was hij sceptisch. Hij gebruikt namelijk graag Fuji’s met analoge bedieningsknoppen. Maar na een paar dagen ging Andy al overstag voor de X-S10. “Dit is een mooie kleine camera die lekker in de hand ligt en heel goed werkt, met alle bedieningselementen op de juiste plek. Met zijn beproefde sensor en processor levert hij ook zeker prachtige beelden.”
  Het is een erg sterke camera als je hem vergelijkt met z’n concurrenten. Zo heeft hij een veel uitgebreider assortiment lenzen dan de Nikon Z50 of Canon EOS M6 Mark II. En hij is onmetelijk prettiger in het gebruik is dan de Sony A6400. Belangrijke voordelen zijn verder de IBIS plus Fujifilms weergaloze kleurwetenschap in de filmsimulaties. Dit lijkt dus een buitengewoon veelbelovende camera!
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, hands on): De Fuji X-S10 is volgens Angela een erg aantrekkelijke camera. “Toen ik er voor het eerst over hoorde, verwachtte ik te horen dat het een standaard Bayer-patroonsensor en een behuizing van polycarbonaat heeft, maar Fujifilm heeft alles uit de kast gehaald om een kleine camera te maken die een breed scala aan fotografen zal aanspreken.”
  De X-S10 heeft de beproefde X-Trans CMOS 4-sensor van de X-T4 aan boord, een behuizing van magnesiumlegering, en Fuji's kennis van kleuren. Hij heeft niet de traditionele knoppen en wielen voor het regelen van zaken als de belichting, dus hij ziet er een stuk schoner en minder intimiderend uit dan z’n grotere broer. “Zou het de Fujifilm-camera kunnen zijn voor mensen die niet van Fujifilm-camera's houden?”
 • Franks overpeinzingen: Een prachtige nieuwe loot aan de Fuji-stam. Deze X-S10 lijkt sprekend op een kleine, compacte DSLR. En zal dus veel fotografen die nu nog zweren bij hun spiegelreflex kunnen overhalen om op een spiegelloze camera over te stappen. De X-S10 heeft de vormfactor, de bedieningselementen en de diepere grip die ook kenmerkend zijn voor veel DSLR’s in het middensegment.
  Mooi is ook dat Fuji erin geslaagd is een geweldige beeldstabilisatie in de kleine body te persen: die biedt tot liefst 6 stops winst tegen trillende handen. Tot voor kort was dat zelfs bij het topmodel uit de X-T-serie (de X-T3) niet mogelijk. Maar de komst van de X-T4 heeft hier verandering in gebracht: door toepassing van nieuwe technologieën kon de kleine body ook IBIS meekrijgen. En nu dus ook de nog kleinere X-S10.
  En dat is een van de grote verschillen van de X-S10 met de concurrent uit eigen stal: de Fujifilm X-T30. Dat is een camera met vergelijkbare specs. Opvolger X-T40, waarvan de rumorsites verwachten dat die nog dit jaar het licht zal zien, zal eveneens beschikken over de nieuwste sensor en beeldprocessor van Fuji. Naar verwachting krijgt die camera geen beeldstabilisatie mee. De X-T40 zal namelijk nóg kleiner en nóg lichter zijn dan de X-S10. Zo weegt de X-T30 383 gram (body) versus 465 gram voor de X-S10.
  Kies je nu voor de X-S10 of wacht je tot de X-T40 op de markt is en kies je daarvoor? De X-S10 kost 999 euro, de X-T30 849 euro. Ongetwijfeld komt de body-prijs van de X-T40 ook rond de 1.000 euro te liggen. Dus de prijsverschillen zullen niet groot zijn. De verschillen in beeldkwaliteit en snelheid zullen ook verwaarloosbaar of zelfs nihil zijn, gezien het feit dat ze dezelfde sensor en processor zullen hebben.
  Dus dan komt het aan op zaken als: hoe lekker liggen de camera’s in de/jouw hand? Welke knoppen en wielen heb je nodig om de camera makkelijk te kunnen bedienen en welke van beide camera’s voldoet op dat punt aan jouw eisen? Hoe belangrijk is in-body beeldstabilisatie voor je? Is lensstabilisatie niet al voldoende? Verschillen de videospecs van beide camera’s en hoe belangrijk is video voor jou?
  De X-S10 is ongetwijfeld een mooie toevoeging aan de ‘camera line up’ van Fuji. Maar ik denk dat nog meer fotografen zullen snakken naar een fullframe systeemcamera van Fujifilm. Fuji heeft keer op keer gezegd dat fullframe een ‘no go’ is. Ze hebben aps-c camera’s en middenformaatcamera’s, en daar zullen we het tot het einde der tijden mee moeten doen.
  In mijn ogen is dat een grote vergissing. Alles wijst erop dat de toekomst aan fullframe is. Je ziet hoe heftig de andere grote merken elkaar met fullframe camera’s beconcurreren. Waarom waagt Fuji niet die stap naar de fullframe-wereld? Volgens mij is dat een gat in de markt voor Fuji. Ik zou in ieder geval de eerste zijn om er eentje te pre-orderen.

Fujifilm X-S10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-S10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S10 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-S10Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-S10

 • Excellente beeldkwaliteit: 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4 sensor
 • Powerhouse: professionele X-Processor 4 aan boord
 • Tegen trillende handen: 6-stops IBIS-beeldstabilisatie en DIS-stabilisatie
 • Supervideo: 4K-video met 30fps en Full HD video met 240fps
 • Lekker in de hand: diepe comfortabele grip voor een betere balans
 • Simpel goed: verbeterde AUTO-functie voor uitmuntende beeldkwaliteit
 • Uit alle hoeken: 3 inch groot kantel/draaibaar LCD
 • Droomkleuren: alle Fujifilm-filmsimulaties (18) zijn in the house
 • Supersnel scherp: Single point, Zone en Wide autofocusgebied
 • Eenvoudige intuïtieve bediening: onder andere een 8-weg Focus joystick
 • Handig: Fujifilm X-Webcam compatibel
 • Professioneel: RAW in 3 formaten (Uncompressed, Losless en Compressed)
 • Handig: PASM modus-knop

Fujifilm X-S10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-S10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S10 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm X-S10

Bekijk de hands on review van de de Fujifilm X-S10 van DPReview. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm X-S10 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-S10 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-S10 op Kamera-express.nl >>

 

Beste systeemcamera’s tot 1000 euro van dit momentBeste systeemcamera's tot €1000

Is je budget maximaal 1000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

 

Alle Fujifilm-lenzen voor je systeemcamera

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Fujifilm aps-c systeemcamera? Ik heb alle Fujifilm-objectieven uit de XF-serie voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Fujifilm zoom-lenzenSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 8-16mmGroothoekzoom€ 1,99995/100Reviews >>
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WRGroothoekzoom€ 99989/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-135mm f/3.5-5.6Reiszoom€ 79980/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZStandaardzoom€ 19980/100Reviews >>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIStandaardzoom€ 34980/100Reviews >>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Supertelezoom€ 1,79593/100Reviews >>
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8Telezoom€ 1,42490/100Reviews >>
Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8Telezoom€ 69985/100Reviews >>
Fujifilm XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS IITelezoom€ 38980/100Reviews >>

Fujifilm prime-lenzenSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRGroothoek€ 86590/100Reviews >>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RGroothoek€ 78390/100Reviews >>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RGroothoek€ 82589/100Reviews >>
Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WRGroothoek€ 39988/100Reviews >>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRGroothoek€ 44588/100Reviews >>
Fujifilm XF 18mm f/2 RGroothoek€ 49980/100Reviews >>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRMacro€ 1,29992/100Reviews >>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroMacro€ 56985/100Reviews >>
Fujifilm XF 27mm f/2.8Pancake€ 39983/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRPortret€ 1,59995/100Reviews >>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RPortret€ 86595/100Reviews >>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRPortret€ 89992/100Reviews >>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRPortret€ 48989/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRStandaard€ 39588/100Reviews >>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RStandaard€ 48986/100Reviews >>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Standaard€ 19980/100Reviews >>
Fujifilm XF 200mmSupertele€ 5,99995/100Reviews >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)