Of zoek een tweedehands exemplaar!
Deze camera is niet meer nieuw verkrijgbaar. Maar heb je wel eens aan tweedehands gedacht? Bij onderstaande betrouwbare webshops vind je duizenden occasions. Perfect gecontroleerd en vaak met een jaar lang garantie. Benieuwd?
Cameranu.nl >>Cameraland.nl >>Kamera-express.nl >>
Houden van de X-Pro3 (of juist niet)
De Fujifilm X-Pro3 is een camera die de gemoederen bij introductie flink heeft beziggehouden. Meer nog dan de andere X-camera’s, zoals de X-T3, biedt de X-Pro-serie camera’s waar fotografen echt emotioneel over worden. Sommigen lyrisch, anderen juist het tegenovergestelde. Het is een camera waar je zielsveel van houdt. Of die je verafschuwt.
Voorgangers stalen harten
Het eerste model, de Fujifilm X-Pro1, werd in februari 2012 aangekondigd. Opvolger Fujifilm X-Pro2 zag in maart 2016 het licht. Die werd geroemd omdat zowel de beeldkwaliteit als de prestaties enorm verbeterd waren ten opzichte van de X-Pro1. Beide camera’s stalen al snel de harten van vele professionele en enthousiaste fotografen.
Alle Fujifilms op Cameranu.nl >>
Alle Fujifilms op Cameraland.nl >>
Alle Fujifilms op Kamera-express.nl >>
Voor straat-, documentaire en reportagefotografie
De meeste liefhebbers van de X-Pro-serie zijn professionele of zeer enthousiaste straatfotografen, documentaire fotografen of reportagefotografen. Dit omdat de Pro de klassieke meetzoeker-camera van Fuji is (rangefinder), vergelijkbaar met de Leica M-serie. En ook omdat hij lekker draagbaar is en een knoppen-ontwerp heeft dat intuïtieve bediening mogelijk maakt.
Fujifilm X-Pro3: titanium body
Maar nu naar de nieuwe camera, de Fujifilm X-Pro3. Wat direct opvalt is het materiaal waarvan de body gemaakt is: titanium. Het is daardoor een van de duurzaamste camera’s op de markt, gebouwd als een tank. Titanium is uniek materiaal: heel licht en tegelijk vrijwel onverwoestbaar. Maar zo lastig te bewerken dat het al vele jaren niet meer voor camera’s wordt gebruikt. Nu dus wel voor de Fujifilm X-Pro3.
DuratectTM technologie
Die body komt in 3 verschillende kleuren. Twee daarvan hebben nog DuratectTM technologie in de body verwerkt: een extra hard materiaal dat de camera nog robuuster maakt en er een premium finish aan geeft.
X-Trans CMOS 4 en X-Processor 4
Binnenin zitten twee vertrouwde en inmiddels veelgeroemde ‘harten’: de back-illuminated 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4 sensor en de X-Processor 4 beeldprocessor. Beide vind je ook in de Fujifilm X-T3, en zijn ongelofelijk goed besproken door de reviewers. En ik kan dat alleen maar bevestigen: ik heb de X-T3 nu bijna een jaar in huis en heb er zo’n 50.000 foto’s mee geschoten.
Top beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de Fujifilm X-Pro3 is daarom ook van ongekend hoog niveau voor een camera met een aps-c sensor. De X-T3 wordt om die reden de beste aps-c camera van dit moment genoemd, en de X-Pro3 zal dat qua beeldkwaliteit dus ook zijn.
Fasedetectie AF: razendsnel en precies
De autofocus is van het fasedetectie-type: razendsnel en zeer precies. Dankzij nieuwe firmware van Fuji werkt de AF nu met een luminantie van -6EV: je kunt dus bijna in het pikkedonker schieten.
Nieuw ontwerp hybride zoeker
De hybride zoeker is van een geheel nieuw ontwerp. Hij heeft een zeer hoge resolutie van 3.69 miljoen punten, heeft een hoge luminantie en geavanceerde kleurreproductie. Dit om fotografen te helpen de juiste compositie te maken met een zo realistisch mogelijke zoeker-ervaring.
Snel schakelen tussen OVF en EVF
De zoeker is hybride omdat je (heel simpel en snel) kunt schakelen tussen de optische zoeker (OVF), die je onderwerp constant in beeld heeft zonder enige vertraging, en de elektronische zoeker (EVF), die je in staat stelt om de belichting te checken terwijl je schiet.
Oplopende gemoederen
En dan komen we bij iets waarover de gemoederen op internetfora enorm hoog opliepen de laatste tijd: het kantelbare LCD-touchscreen op de achterkant. Het is uniek in z’n soort, ik heb nog nooit zoiets eerder gezien op een camera. Fuji’s doel met dit scherm is om pure fotografie zoveel mogelijk te ondersteunen.
180 graden kantelbaar
Het scherm heeft een hoge resolutie (1.62 miljoen pixels) en kan 180 graden kantelen. Daardoor kun je ‘uit de heup’ schieten, vanaf de grond schieten, of met de camera hoog in de lucht boven je hoofd schieten. Het scherm biedt een zeer brede kijkhoek en heeft een hoog contrast en tegelijk een natuurlijke kleurweergave. Daardoor krijg je een heldere blik op de wereld die je fotografeert.
Uniek: 1.28 inch kleuren-LCD
Dat scherm zit standaard naar binnen geklapt, dus niet zoals bij andere camera’s aan de buitenzijde. Aan die buitenzijde van het LCD-scherm zit nu een 1.28 inch kleuren-LCD, beschermd door robuust glas, die je belangrijkste instellingen toont. En dat doet hij ook als de camera uitstaat dankzij e-ink. Leuke ‘gadget’ is dat hij bij de weergave van een filmsimulatie ook echt dat oude rolletje van vroeger toont in het schermpje. Dat geeft je nog meer dat analoge gevoel.
Belangrijkste instellingen bij de hand
Uiteraard kun je naar eigen smaak instellen wat daarop weergegeven wordt. Je kunt bijvoorbeeld de filmsimulatie tonen, de witbalans, de ISO en andere instellingen die voor jou belangrijk zijn. Heel handig om de belangrijkste instellingen direct te zien, zelfs al voordat je de camera aanzet.
Volstrekt unieke camera
Duidelijk is dat de Fujifilm X-Pro3 een volstrekt unieke camera is, die vele fotografenharten sneller zal doen kloppen. Zeker is ook dat het een erg goede camera is, gezien alle features en specs die aan boord zijn. Hoe goed hij is, is afwachten tot de reviews verschijnen. Ik ben weer razend benieuwd. Jullie vast ook. Hou deze pagina in de gaten!
Alle Fujifilms op Cameranu.nl >>
Alle Fujifilms op Cameraland.nl >>
Alle Fujifilms op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Fujifilm X-Pro3
De Fujifilm X-Pro3: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Fujifilm X-Pro3
- Dé camera voor straatfotografen
- Exclusieve camera door uiterlijk, titanium afwerking, display en prijskaartje
- Karakteristieke camera die polariserend werkt maar ook het hart aanspreekt
- Beeldkwaliteit is excellent
- Raw-beelden hebben groot dynamisch bereik
- Prachtige filmsimulaties voor sfeervolle foto’s
- Optische zoeker geeft analoge fotografie-ervaring
- Flipscreen vergroot aantrekkelijkheid voor straatfotografen
- Veel instelmogelijkheden voor de straatfotograaf
- Verborgen display zorgt voor ‘fotograferen in het moment’
- Verbazingwekkend goede bouwkwaliteit
Zwakke punten van de Fujifilm X-Pro3
- Optische zoeker minder features en minder gebruiksvriendelijk dan voorganger
- E-inkdisplay niet echt bruikbaar
- Weglaten vierpuntsdruktoets kost vier functietoetsen
Awards voor de Fujifilm X-Pro3
- DPReview: Silver Award
- Zoom.nl: Diamant Award
DPReview over de Fujifilm X-Pro3
‘Living in the moment’ kopt Richard Butler van DPReview in z’n uitvoerige review van de Fujifilm X-Pro3. Daarmee aanduidend dat je – anders dan bij andere camera’s – veel meer bezig bent met fotograferen in plaats van met op je schermpje kijken naar de resultaten. Maar is het ook een goede camera?
X-Pro3: 2 doelgroepen
De X-Pro3 is volgens de reviewer door z’n design een bijzondere camera die mikt op 2 specifieke doelgroepen: de straatfotograaf die ‘vanaf de heup’ wil schieten en de fotograaf die graag een optische zoeker gebruikt.
Hart versus ratio
Voor de X-Pro3 geldt het stempel ‘aantrekkingskracht’. Uiterlijk, titanium afwerking, display en prijskaartje maken het een exclusieve en verleidelijke camera. Waarschijnlijk heb je al besloten om de camera te kopen of niet voordat je ook maar één review had gelezen... Een keuze gemotiveerd door het hart in plaats van door de ratio. Want, schrijft Richard, kiezen voor de X-T3 is veel rationeler, in vrijwel elk opzicht.
Excellente beeldkwaliteit
Toch: de beeldkwaliteit van de X-Pro3 is excellent en ook de overige prestaties staan op een hoog niveau. En door z’n aantrekkelijke, bijzondere uiterlijk herinnert de X-Pro3 je er telkens aan dat hij veel meer is dan de zoveelste technisch uitstekende camera.
Optische zoeker: bijzondere ervaring
Schieten met de optische zoeker geeft een bijzondere ervaring, ook al verschilt dit wel van een ‘echte’ meetzoekercamera. In veel opzichten is de X-Pro3 praktischer en flexibeler dan een digitale meetzoekercamera als een Leica M. En ook vele malen goedkoper. Toch voelt de optische zoeker als een stap terug vergeleken met de vorige X-Pro2. Hij heeft beperktere features en is minder makkelijk in het gebruik. Het flipscreen (neerwaarts) vergroot wel weer de aantrekkelijkheid voor straatfotografen.
Polariserende camera
Voor hen heeft hij een streepje voor op de X-T3. Maar meer dan bij andere camera’s is de grote vraag: spreekt de camera je aan? Richard ziet zeker de aantrekkingskracht van de X-Pro3, maar die is niet genoeg voor een Gold Award. Het is een camera die je begeert of waar je juist niets in ziet. Die polarisatie is juist het karakteristieke van de X-Pro3. En sommige fotografen vallen daar als een blok voor.
Silver Award
Eindoordeel: Silver Award met een score van 85%. Ter vergelijking: de X-Pro2 scoorde 83% (Silver Award) en de X-T3 scoorde 88% (Goud Award).
Alle Fujifilms op Cameranu.nl >>
Alle Fujifilms op Cameraland.nl >>
Alle Fujifilms op Kamera-express.nl >>
Focus Magazine over de Fujifilm X-Pro3
“Voor wie is deze eigenwijze camera bedoeld?” vraagt reviewer Mich Buschman in Focus Magazine (januarinummer 2020). Bij de Fujifilm X-Pro3 ligt de nadruk op fotograferen zonder beperkingen, op de camera als instrument waarmee je jouw creativiteit kunt vormgeven. Is het ook een goede camera?
Optische zoeker: analoog gevoel
De X-Pro3 lijkt in veel op z’n broer, de Fujifilm X-T3. Sensor en processor komen overeen. De autofocus komt ook overeen, al is hij veel gevoeliger bij weinig licht. Wat echt verschilt: de optische zoeker. Die geeft de fotograaf veel meer een ‘analoog gevoel’: je bent in direct contact met je onderwerp, en ziet dat even helder als de omgeving.
Veelbesproken verborgen lcd-display
Anders is ook het inmiddels al veelbesproken verborgen lcd-display. Mich zegt daarover: “Zelf heb ik het steeds controleerbare beeld niet zo gemist. Het is wel zo rustig om niet steeds dat beeld te zien: ik blijf liever gericht op het onderwerp.”
Veel instelmogelijkheden voor de straatfotograaf
De X-Pro3 heeft tal van functies die het leven van een straatfotograaf bijzonder veraangenamen. Mich noemt een heel stel. Zo kun je het scherpstelgebied begrenzen van dichtbij tot oneindig, twee meter tot oneindig en vijf meter tot oneindig. “Dat is buitengewoon zinvol.” Verder is voor de straatfotograaf erg handig dat je dankzij het kantelbare scherm makkelijk ‘uit de heup’ of vanaf de grond kunt schieten.
Bijzonder rijk aan features
De camera is bijzonder rijk aan features. Zo is er een snelle usb-C poort die tethered fotograferen mogelijk maakt. een gecombineerde ingang voor microfoon en elektronische afstandsbediening, 2 kaartslots die sdhc/sdhx en UHD II compatibel zijn, tal van knoppen die goed voelbaar zijn en onmiddellijk reageren, wifi en bluetooth en ga zo maar door.
Snelste en meest eigenzinnige X-Pro
Wil je tocht de geschoten beelden terugzien, dan druk je eenvoudigweg op de Play-knop, waarna je weer tgerugkeert naar de optische zoeker. Volgens Mich is de X-Pro3 uitermate geschikt voor straat- en documentairefotografie. “De X-Pro3 is de snelste en meest eigenzinnige X-Pro tot nu toe, en de resultaten zijn tot en met ISO 3200 prachtig.” Eindoordeel: het cijfer 8.6.
Alle Fujifilms op Cameranu.nl >>
Alle Fujifilms op Cameraland.nl >>
Alle Fujifilms op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm X-Pro3
- Fototijdschrift Zoom.nl (full review, maartnummer 2020): De opvolger van de Fujifilm X-Pro2 stelt de ervaring van de fotograaf voorop, aldus de reviewer. Het is een doorontwikkeling van z’n voorganger. Maar er is ook “een olifant in de kamer, zoals de Engelsen dat zo aardig zeggen: deze X-Pro3 heeft geen lcd-scherm aan de achterzijde waarop je de geschoten beelden kunt bekijken.”
Dat scherm is er natuurlijk wel, maar het is verborgen. Juist dat ‘ontbrekende’ scherm definieert deze camera, aldus Zoom. Fuji heeft dat bewust gedaan om fotografen meer te laten ‘fotograferen in het moment’, in plaats van steeds bezig te zijn met je geschoten beelden. Een focus op fotografie dus: mindful fotograferen.
De camera produceert dankzij de bekende X-trans sensor en de X-Processor 4 “prachtige beelden met een groot dynamisch bereik”. De bekende filmsimulaties zijn aan boord. “Daar zitten echt pareltjes tussen, waardoor je zonder veel moeite de meest prachtige, sfeervolle foto's maakt.”
Deze X-Pro3 laat volgens Zoom.nl zien dat Fujifilm niet bang is voor experimenten. Het is “een zeer capabele camera en een logische evolutie in de X-Pro-lijn”. Deze “gedurfde camera focust op de pure fotografie-ervaring. Geen allemansvriend, maar een individualistisch stuk techniek.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.
- Chip Fotomagazine (full review, maartnummer 2020): De Fujifilm X-Pro3 wordt volgens Chip geleverd met allerlei belangrijke vernieuwingen in vergelijking met de voorganger. Maar Chip is daar niet onverdeeld positief over. Sommige wijzigingen lijken eerder een achteruitgang dan een vooruitgang.
Het e-inkdisplay bijvoorbeeld. Dat lijkt een interessante en goede functie, maar in de praktijk heb je er niet veel aan. “Gezien de vele instelwieltjes lijkt het wat overbodig om de gekozen instellingen ook nog eens apart weer te geven. En het tonen van de geselecteerde filmsimulatie is meer een gimmick.”
Jammer vindt Chip verder dat de vierpuntsdruktoets op het nieuwe model is weggelaten. Dat kost namelijk ook vier functietoetsen.
Maar Chip stelt heel duidelijk voorop dat de X-Pro3 “een uitstekende camera is met een erg goede beeldkwaliteit, mooie functies en een charmante body in de stijl van een analoge camera.”
Tegelijk golden al deze positieve punten ook voor voorganger X-Pro2. Is overstappen naar het nieuwe model dan de moeite waard als je al een X-Pro2 hebt? Moet je het forse bedrag van 1.900 euro neertellen voor een nieuwe filmsimulatie en verbeteringen in zoeker, autofocus en burstmodus? “Misschien niet. Maar als je nog geen X-Pro-camera hebt, kun je prima instappen met het nieuwste model.”
Eindoordeel: het cijfer 1.4. Bij Chip is het hoogst haalbare het cijfer 1. Ter vergelijking zetten ze er nog de X-Pro2 naast: het cijfer 1.7. En de X-T3: het cijfer 1.2. In Chips toplijst van camera’s met aps c-sensor of kleiner staat hij op plaats 9. In die lijst staat de X-T3 op de eerste plaats en de X-Pro3 op plaats 25.
- Jonasraskphotography.com (Jonas Rask, uitgebreide preview): De Deense straatfotograaf (en dr.) Jonas Rask is altijd de eerste die met een zeer uitgebreide review/preview van een nieuw Fuji-camera komt, gelardeerd met schitterende foto’s. Dat heeft ermee te maken dat hij een zogeheten Fuji-ambassadeur is. Daarom stopt hij er altijd en disclaimer bij, want hij is natuurlijk sterk bevooroordeeld.
Dat geldt nog sterker bij deze X-Pro3, want hij heeft meegedacht over het ontwerp en de specs. Maar zijn reviews vind ik altijd het meest lezenswaardig. Je hebt er echt iets aan, ze zitten boordevol informatie, ze zijn intelligent, goed geschreven en minstens even belangrijk: hij publiceert er een groot aantal foto’s bij. Echt de moeite waard om te lezen/bekijken! Bekijk het review van Jonas Rask >>
Zijn voorlopige conclusie: de X-Pro3 is een verbazingwekkende camera voor creatieve fotografen die een verbazingwekkend goede bouwkwaliteit nodig hebben. Die op zoek zijn naar de combinatie van verbluffende ‘looks’, oldschool charme en de technologie van nu.
De X-Pro3 heeft een aantal onderscheidende features die de groep fotografen in twee kampen zal verdelen: fotografen die er verliefd op worden en fotografen die ze zullen haten.
Is dat slecht? vraagt Jonas zich af. Volgens hem niet. De huidige markt voor camera’s is er eentje waarin eigenlijk alleen Fujifilm de moed heeft om ‘out of the box’ te denken en iets te op de markt durft te brengen wat anders is dan wat de norm voorschrijft. Dat is juist wat de markt nodig heeft, aldus Jonas.
Doet Fujifilm dat niet, dan wordt de wereld van fotografie vroeg of laat gereduceerd tot fotografie die louter uit prefab smartphone-beelden bestaat.
- Fujilove.com (fotograaf Take Kayo): Take is een bekende in de wereld van Fujifilm-fotografen. Hij is al 20 jaar professioneel fotograaf en sinds een aantal jaren veelgebruiker van alle topmodellen van Fuji. Over de nieuwe X-Pro3 schrijft hij een interessante ‘first impression’, gelardeerd met prachtige foto’s.
In plaats van te focussen op technologie en features, zo schrijft Take, heeft Fuji bij de nieuwe X-Pro3 juist veel meer aandacht besteed aan de ‘shooting experience’: hoe is de fotografeer-ervaring? Gebruik van het duurzame titanium met een gepatenteerde coating is nogal ongebruikelijk in de wereld van de digitale camera’s. Terwijl een keuze hiervoor vroeger in het analoge tijdperk veel gebruikelijker was. De vroegere analoge camera’s hadden ook de modernste tech in huis, maar het ging ook veel meer over het materiaal, de ergonomie en de vormgeving.
Dat geeft de X-Pro3 een charme die je bij andere camera’s niet vindt. Veel DSLR-fotografen hebben ook een X100-serie camera juist om die reden. Het design van de camera geeft een boost aan hun creativiteit en hun begeestering voor fotografie.
De X-Pro3 is daarom bedoeld voor die fotografen die veel meer willen dan een functioneel digitaal apparaat dat foto’s produceert. De X-Pro3 zal daarom aantrekkingskracht uitoefenen op wie nu met een Leica M schiet, op analoge fotografen die de overstap naar digitaal willen maken en uiteraard op upgraders van een Pro1 en Pro2.
Voor Pro2-bezitters is er alle reden om te upgraden, ook als je al tevreden bent met je camera. Zo is er het unieke kantelbare scherm, de verbeterde hybride zoeker, USB-C-opladen in de body, de verbeterde processor met updated firmware. Ook de titanium top- en bodem-plaat zijn heel verleidelijk.
In ieder geval zal de X-Pro3 je helpen om verbazingwekkende beelden te schieten, maar minstens even belangrijk: om van het proces van fotograferen te genieten.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Fujifilm updatet z’n geliefde meetzoekercamera met een aantal verwachte upgrades: de sensor en processor die ook in de X-T3 zit. De bouwkwaliteit is verbeterd met titanium boven- en onderpanelen. Ook de hybride zoeker is slimmer geworden. Een aantal andere updates voegen meer gebruiksgemak en filmsimulaties toe aan de camera.
Grootste verandering is volgens Gordon zonder twijfel het scherm, dat nu verborgen zit achter een inklapbaar paneel. Daardoor kun je met de X-Pro3 comfortabel ‘vanuit de heup’ voorgangers fotograferen. Gordon merkte dat hij het erg leuk vond dat de X-Pro3 aanmoedigt om niet steeds op je scherm naar de resultaten te kijken, maar meer met het fotografisch proces zelf bezig te zijn.
Uiteindelijk blijft de X-Pro3 volgens Gordon een camera die een klein publiek aanspreekt. Fujifilm begrijpt dit gelukkig zelf als geen ander, en biedt een breed scala aan alternatieven voor verschillende smaken en tegen diverse prijzen. En ook al heeft Gordon zelf altijd een voorkeur gehad voor de X-T-serie, toch was hij verrast door de verfrissende en plezierige ‘schietervaring’ van de X-Pro3. Eindoordeel: Recommended.
- Camerajabber.com (full review): De Fujifilm X-T-serie is razendpopulair, daardoor worden de ‘meetzoekerstijl-camera’s’ uit de Fujifilm X-Pro- en X-E-series soms over het hoofd gezien. Misschien komt Fujifilm bij de X-Pro3 om die reden met iets opvallends: het hoofdscherm van de camera verbergen om fotografen aan te moedigen om zich te concentreren op wat ze in de zoeker zien.
Volgens de reviewer is dat een beslissing die beslist de meningen zal splijten. Sommige fotografen zullen het geweldig vinden, terwijl anderen zich achter hun oren krabben van onbegrip.
Fujifilm heeft zijn X-Pro3 ook duurzamer gemaakt dan de gemiddelde camera uit deze prijsklasse, door titanium in de constructie te gebruiken en een nieuwe krasbestendige coating op twee kleurvarianten aan te brengen. Binnenin heeft de X-Pro3 echter dezelfde sensor en dezelfde verwerkingsmotor als de Fujifilm X-T3. En dat betekent dat de X-Pro3 foto’s van dezelfde kwaliteit schiet.
- Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Fujifilm X-Pro 3 biedt een unieke fotografische ervaring die niet elke fotograaf zal aanspreken. Het is de echte ervaring van een meetzoekercamera pur sang. Het is ook een camera die net als de andere X-camera’s veel fysieke bedieningselementen heeft: voor diafragma, sluiter, ISO, belichtingscompensatie. Dit maakt het een ‘tactiele’ camera.
Dat het scherm verborgen is zal de één erg aanspreken, terwijl de ander hier van gruwt. Maar feit is dat de kern van de camera uitstekend is. De sensor en beeldprocessor zijn van grote klasse en bieden uitstekende beeldkwaliteit plus kracht en snelheid: een snelle burst en dito scherpstelling. De beschikbare reeks X-mount lenzen is een andere kracht van deze (en andere X-) camera’s.
De Fujifilm X-Pro3 heeft net als de Fujifilm X-T3 alle moderne functies en snufjes in huis. Ook is er een geweldige nieuwe filmsimulatie. Maar wat de X-Pro3 echt onderscheidt van z’n broer is natuurlijk de digitale meetzoeker in combinatie met de optische zoeker. Daarmee biedt de X-Pro3 een unieke fotografie-ervaring. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Wired.com (full review): De X-Pro-serie heeft een kleinere doelgroep dan de andere camera’s van Fujifilm. Maar het is een doelgroep waar Fujifilm duidelijk aan toegewijd blijft. De wijzigingen in deze update van de X-Pro2 zijn het geld meer dan waard.
De X-Pro3 is, net als zijn voorgangers, een camera die ervoor zorgt dat je eropuit wilt gaan en foto's wilt schieten. De camera staat in dienst van pure fotografie. Hij helpt je om niet eindeloos te prutsen aan instellingen of bestandsbewerking, maar je te concentreren op het vastleggen van je visie op de wereld.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Op het eerste gezicht lijkt de Fujifilm X-Pro3 een bescheiden upgrade van de drie jaar oude X-Pro2. Maar bij een diepere blik zie je dat Fujifilm van de X-Pro3 een nóg traditionelere camera heeft gemaakt dan zijn voorganger. Dit komt vooral door de functie die enorm veel aandacht trekt: het verborgen LCD-scherm.
Of dat verborgen LCD-scherm je aanspreekt, is heel persoonlijk. Maar het is duidelijk de functie die grotendeels bepaalt wat de X-Pro3 voor soort camera is, en voor wie hij bedoeld is: fotografen die gaan voor het pure fotografiegevoel. Gebruik je vaak het LCD-scherm voor je composities, dan is dit niet de camera voor jou.
De X-Pro3 is een nichecamera, zelfs meer dan de vorige twee generaties. Zoek je een traditionelere aanpak voor het schieten van je foto’s, dan zul je deze camera waarderen. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (James Artaius & Chris George, full review): De Fujifilm X-Pro3 heeft een missie: fotografen laten fotograferen in plaats van constant je beelden bekijken via het touchscreen. Het verborgen LCD-scherm dwingt je om veel meer over je composities na te denken, over je fotografische aanpak van een situatie. Daarmee keert de puurheid en het plezier van fotograferen weer terug. De keerzijde is dat door je uit te dagen om op een klassieke manier te fotograferen, je wel wordt belemmerd om op de moderne manier te fotograferen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Klantreview op Cameranu.nl: “Heerlijke eigenwijze meetzoekertype retro camera van hoge klasse! k heb de X-pro 3 aangeschaft voor straat- en stadsfotografie en om het fotografiegevoel. De camera ziet er onschuldig uit waardoor mensen niet direct gealarmeerd worden. Hij is licht, gemakkelijk mee te nemen, en heerlijk om mee te werken.
De sensor is van dezelfde hoge kwaliteit als die van de X-T3 en samen met de prime objectieven tot 56mm is het een perfecte combinatie. Zoom objectieven vind ik niet geschikt om te gebruiken vanwege de onbalans en ze schermen te veel de OVF-zoeker af, maar daar heb ik 2 stuks X-H1 camera's voor.
De X-Pro3 ligt goed in de hand omdat de grip voldoende is om de camera goed vast te kunnen houden, dat vond ik bij de X-T2 niet het geval, daar maakte ik altijd gebruik van een extra grip, maar die is dus bij deze camera wat mij betreft niet nodig.
Het shimpen is bij deze camera lastig, dit is echter geen nadeel maar een bewuste keuze. Ik moet wel opmerken dat de Dura uitvoering gevoelig is voor zweethanden, er ontstaan dan vlekken op het oppervlak, deze zijn overigens gemakkelijk weg te poetsen, ik heb gelukkig zelf altijd droge handen.
Ik vind het een degelijke camera en fijn om mee te werken. we zijn inmiddels dikke vrienden.”
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Prachtige camera. Na grondig onderzoek uiteindelijk voor deze camera gekozen. Vooral om zijn kwaliteit en beperkte gewicht. De camera is geschikt voor meer concentratie op het onderwerp, vooral bij zwerven in de stad. Ondanks het APC format verbluffende resultaten. Erg tevreden over handligging en helderheid van zoeker en scherm. Bestudeer nog de vele mogelijkheden en instellingen.”
Alle Fujifilms op Cameranu.nl >>
Alle Fujifilms op Cameraland.nl >>
Alle Fujifilms op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-Pro3
- Dé camera voor documentaire, reportage- en straatfotografen
- Zeer robuuste body: titanium
- Duratect coating type Vickers 1500Hv
- Wifi- en bluetooth-connectiviteit
- Eersteklas beeldkwaliteit: 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4 sensor
- Razendsnel: X-Processor 4
- Geavanceerde hybride zoeker: 0.5x OVF met 3.69m-punts OLED EVF
- UHD en DCI 4K-video
- Autofocus mogelijk tot luminantie van -6EV (= bijna pikkedonker)
- Alle Fujifilm filmsimulaties plus de nieuwe ‘CLASSIC Neg’
- 180 graden kantelbaar LCD touchscreen met hoge resolutie
- Instellingen bij de hand: 1.28 inch kleuren Memory LCD achterop
- Filmsimulatie- en Grain Effect modi
- Professioneel: dubbele SD-kaartsleuven
Alle Fujifilms op Cameranu.nl >>
Alle Fujifilms op Cameraland.nl >>
Alle Fujifilms op Kamera-express.nl >>
Alle Fujifilm-lenzen op een rij
Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>