Fujifilm X-H2S: hybride vlaggenschip

De Fujifilm X-H2S is het nieuwe topmodel van Fuji. Een echte hybride camera: professioneel inzetbaar voor fotografie én video. De volledig nieuwe ‘stacked’ aps-c sensor telt 26 megapixel en is gestabiliseerd. Deze snelheidsduivel schiet 40fps met volledige autofocus en super vloeiende 4K-video met liefst 120fps in een breed scala aan codecs. “Misschien wel de meest capabele aps c-camera die tot nu toe is gemaakt.” Gold Award bij DPReview en Digifoto Pro. Chip-score: 98/100. Winnaar TIPA-award 2023. Alle belangrijke reviews!

Bekijk ook mijn review van de high res X-H2 >>

Fujifilm X-H2SSensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 40 | Video: 4K/120p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 660gr | Release datum: juli 2022 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.749 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Fujifilm X-H2S

 • Hoge beeldkwaliteit: stacked (gestapelde) sensor met 26 megapixel
 • Nieuwe processor: krachtige X-Trans 5 zorgt voor snelheid
 • Next gen video: 4K-video met 120p
 • Snelheidsduivel: burst tot 40fps met elektronische sluiter
 • Onderwerpherkenning en geavanceerde AF-tracking
 • Beeldstabilisatie: tot 7 stops winst

Vlaggenschip met een S

Een klein detail van het nieuwe vlaggenschip van Fujifilm springt in het oog: de toevoeging ‘S’ in de naam Fujifilm X-H2S. Z’n voorganger de X-H1 had dat niet. Waar staat die S voor? Chris Nichols van DPReview heeft er z’n fantasie al op losgelaten. De S van Speed, omdat hij zo snel is? Van Superman, omdat het een alleskunner is? Van Sexy, omdat het een lekker ding is? Of misschien moeten we simpeler denken: de S van Stacked?

Volledig nieuwe stacked sensor

Want de volledig nieuwe X-trans 5 sensor is inderdaad een ‘stacked’ exemplaar, een gestapelde sensor, de X-Trans CMOS 5HS. En die zagen we nog niet eerder in het Fuji-X assortiment. Zo’n stacked sensor heeft tal van voordelen, onder meer voor de burst-snelheid, de video-framerate, de prestaties van de autofocus en de elektronische zoeker. Met deze gestabiliseerde stacked sensor is de X-H2S in ieder geval een echte snelheidsduivel. Deze sensor is liefst 4 keer sneller dan z’n voorganger.

Fujifilm X-H2SGeavanceerde autofocus

De X-H2S gebruikt zijn snel uitleesbare X-trans 5 sensor en de eveneens nieuwe zeer krachtige X-Processor 5 (30 keer sneller dan z’n voorganger) niet alleen voor razendsnelle bursts. Maar ook om autofocus met onderwerpherkenning toe te voegen. Die herkent nu mensen, dieren, treinen, vliegtuigen, motoren, auto's en vogels. Ook de AF-tracking is veel geavanceerder geworden, en werkt zelfs als je de onderwerpdetectie uitschakelt. De X-H2S biedt daarnaast geavanceerde beeldstabilisatie met tot 7 stops winst tegen trillingen.

40fps met elektronische sluiter

De geavanceerde autofocus combineert dit vlaggenschip met de mogelijkheid om opnamen te maken met maximaal 40 beelden per seconde met de elektronische sluiter. De buffer is niet heel ruim bemeten, met tot 184 jpeg’s of 175 raw-bestanden met deze hoogste snelheid. Schiet je met 15fps met de mechanische sluiter, dan houdt de buffer het veel langer vol: ruim 1000 jpeg’s of 400 raw’s.

Heldere en scherpe OLED-zoeker

De X-H2S biedt een zeer heldere en scherpe OLED-zoeker. Een volledig nieuw exemplaar, met een aspherisch ontwerp en liefst 5.76M pixels. De verversingsgraad van 120fps zorgt voor een vloeiende en natuurlijke weergave van de werkelijkheid. Op de achterkant prijkt een volledig gearticuleerd LCD-scherm met 1.62M pixels.

Echte hybride camera

De X-H2S is een echte hybride camera, want hij is minstens zo goed in video als in fotografie. Voor deze topcamera heeft Fujifilm dan ook uitgebreid samengewerkt met professionele fotografen en filmmakers. Dat blijkt onder andere uit de video-specs. Zo schiet je met de X-H2S DCI of UHD 4K tot 60p. Hierbij gebruikt de camera de volledige breedte van de sensor. De beelden zijn in dat geval gesampled vanaf een breedte van 6.2K, dus van zeer hoge kwaliteit.

Fujifilm X-H2S4K-video met 120p

Dit topmodel van Fuji kan daarnaast 3:2 6.2K-video schieten met de volledige sensor. Of 4K-video tot 120p, waarbij je wel een sensorcrop krijgt van 1.29x. De videobeelden kun je opnemen in tal van formaten, zoals 8-bit H.264, 10-bit H.625 of ProRes 422HQ, 422 of 422 LT. De Fujifilm X-H2S kan 4K tot 120p uitvoeren via HDMI of een Raw-stream voor codering als ProRes RAW of BRaw met behulp van externe recorders.

Externe koelventilator

Een nieuwe F-Log2-modus gebruikt 14-bits sensoruitlezing voor een groter dynamisch bereik (tot 30p). Dankzij de topkwaliteit beeldstabilisatie heb je voor trillingvrij filmen geen gimbal meer nodig. Film je heel lang in warme omstandigheden? Dan kun je een opschroefbare externe koelventilator toevoegen.

Weerbestendige body

De Fujifilm X-H2S heeft uiteraard een zeer duurzame, weerbestendige behuizing van magnesium, zodat je in alle weersomstandigheden op pad kunt. Aan boord is een hoofdtelefoonaansluiting, full-size HDMI-poort, USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) poort en een OLED-scherm op het bovenpaneel.

En de Fujifilm X-H2 met… 40MP

De Fujifilm X-H2S is niet de enige camera waarover Fujifilm het heeft gehad om de X-Summit van 31 mei. Heel even stipten ze nog een andere camera aan: de Fujifilm X-H2. Voor die camera wordt een tweede sensor ontwikkeld, de X-Trans CMOS 5HR, met liefst 40 megapixel op de teller. Volgens Fuji zelf levert deze nieuwe sensor “ultrahoge beeldkwaliteit”. Over de nieuwe Fujifilm X-H2 gaan we horen op de volgende X-Summit in september 2022.

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2023 voor de Fujifilm X-H2S

De Fujifilm X-H2S heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste aps-c-camera voor professionals’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Professionele reviewers over de Fujifilm X-H2S

De Fujifilm X-H2S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 

Fujifilm X-H2SDPReview over de Fujifilm X-H2S

De X-H2S is de allerbeste camera die DPReview in de X-serie heeft gezien, schrijft Richard Butler in z’n uitvoerige review. Verbazingwekkend is dat natuurlijk niet. Maar hoe goed is hij precies in de ogen van het gerenommeerde DPReview? Lees verder.

Een nieuwe standaard

De snelle sport- en natuurcamera X-H2S is ontworpen voor zowel foto's als video. Een soort spiegelloze opvolger van de high-end aps-c DSLR's die Canon en Nikon vroeger maakten. Maar dan vele malen sneller en veel overtuigender in z’n hoogwaardige 4K-video. Richard: “De X-H2S zet een nieuwe standaard binnen het X-systeem. De sterk verbeterde autofocus en de diepe buffer maken de hogere opnamesnelheden echt nuttig. En de video-uitvoer wijkt op een aantal manieren af van de toch al zeer goede X-T4.”

Uitstekende autofocus

Veel draait om de autofocusprestaties bij de X-H2S. Je kunt het AF-systeem afstellen om zeer goede resultaten te bereiken. Maar 40fps is net te hoog gegrepen bij het tracken van complexe bewegingen. En de AF-afstelling is wel belangrijk. Doe je dat goed, dan kun je een zeer hoog aandeel treffers bereiken, niet bij 40fps, maar wel bij 30fps.

Buitengewone video-camera

Ook op video-gebied is dit een buitengewoon goede camera. Ook al blijft hij soms een fractie achter de grote sterren op video-vlak. Zo is de autofocus voor video iets minder eenvoudig en krachtig als die van Canon en Sony. En de stabilisatie is niet 100% op het niveau van Panasonic en Olympus. De video-prestaties en -beelden zijn op gelijk vlak met die van de Panasonic GH6 en Sony's A7S III/FX3.

Vergeleken met de concurrentie

Concurrenten zijn er genoeg. Zo presteert de OM System OM-1 ook goed. De X-H2S heeft een voorsprong in beeldkwaliteit en is de meer consistente allrounder. Tegenover fullframers als Sony A7 IV en Canon EOS R6 is de X-H2S in het nadeel voor beeldkwaliteit. Wel is hij door z’n autofocus in combinatie met de 40fps-burst veel beter geschikt voor sport-, actie- en natuuropnamen. Ook is de video van de X-H2S van een hoger niveau. De Panasonic GH6 biedt meer videofuncties, maar de autofocus van de X-H2S is betrouwbaarder, hij biedt betere beeldkwaliteit en is zeker een betere hybride camera.

Gold Award met 90%

Kijk je naar het totale pakket voor foto en video dan is de X-H2S een uitstekende alleskunner. Het is de meest ambitieuze camera uit de X-serie, en tevens een van de meest flexibele. “Hij is niet goedkoop, maar er zijn maar weinig camera’s die zijn prestaties kunnen evenaren, voor deze prijs.” Eindoordeel: Gold Award met een score van 90%.

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2SFocus Fotomagazine over de Fujifilm X-H2S

Het topmodel onder de aps-c-camera’s van Fujifilm is vooral een snelheidsduivel, met seriesnelheden tot 40fps. Hoe top is dit topmodel? vraagt Erik Derycke zich af (Focus Magazine oktobernummer 2022).

Nikon Z9, Canon R3 en…. Fujifilm X-H2S

Meest opvallende feature van de Fujifilm X-H2S is die razende snelheid, mogelijk gemaakt door de nieuwe gestapelde sensor die geïntegreerd geheugen bezit. Die snelheid plaatst hem in de Formule 1-league, met camera’s als de Nikon Z9 en Canon EOS R3. Met dat verschil dat dat fullframers zijn en Fuji de kleinere aps-c-sensor heeft.

Black out-vrije zoeker

De Fujifilm X-H2S kreeg nog tal van andere grote upgrades, bijvoorbeeld van de high res-zoeker, die met een verversingssnelheid van 60 of 120 fps de hoge bursts kan bijbenen en zorgt voor black out-vrije ervaringen, waardoor je de actie kunt blijven volgen. Ook de extra sleuf voor CFexpress-geheugenkaarten maakt hoge schrijf- en dus schietsnelheden mogelijk, hoewel die kaartjes snel vollopen met 40fps.

Responsieve autofocus

De stacked sensor zorgt samen met de krachtige nieuwe processor ook voor meer video-kwaliteit en -mogelijkheden, met bijvoorbeeld 4K/60p zonder crop. De razende snelheden moet ook door de autofocus te volgen zijn. Daarvoor zorgt de nieuwe processor. In de tests van Erik herkende de X-H2S onderwerpen vrij goed, en volgde ze goed als ze bewogen. De autofocus is volgens Erik heel responsief.

Beeldkwaliteit heel goed

De beeldkwaliteit is zeer goed, met veel details en realistische kleuren. Maar die kwaliteit is niet verbeterd ten opzichte van de X-T4. Dat was ook niet het doel van Fuji met deze camera, die gemaakt is voor snelheid. Wie de hoge bursts niet nodig heeft, kan volgens Erik beter kiezen voor de X-H2, die een hoge resolutie heeft. Flink verbeterd is verder de beeldstabilisatie die nu tot 7 stops winst biedt.

Geen Super Award

Soms is het ook opmerkelijk als een camera géén Award in de wacht sleept. Dat is het geval bij Focus, want de X-H2S krijgt op een haar na géén Super Award. Ondanks Eriks lovende woorden krijgt deze Fuji een 8.9, en voor een Super Award heb je minimaal een 9 nodig. Had ik wel verwacht eigenlijk, voor het nieuwe topmodel van Fuji. Ben benieuwd hoe de X-H2 scoort bij Focus.

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2SFotomagazine Digifoto Pro over de Fujifilm X-H2S

Als je de Fujifilm X-H2S als een hybride camera beschouwt – voor snelle fotografie én voor film – doe je hem eigenlijk tekort, schrijft Dré de Man (Digifoto Pro 2022 nr.4) in z’n uitgebreide review.

Voordelen van de stacked sensor

Met deze eerste X-camera met stacked sensor treedt Fuji in de voetsporen van de topmodellen van Sony, Nikon en Canon. Die extra laag op de sensor krikt niet alleen de burstrate flink op, maar zorgt ook voor een sterk verbeterde autofocus, aldus Dré.

Professioneel model

De X-H2S is een professioneel model, een zeldzaamheid onder de aps-c-camera’s. En Fuji is sowieso de enige firma die aps-c bloedserieus neemt, getuige de rijke collectie lenzen, waaronder een aantal unieke lichtsterke exemplaren.

Verbeteringen op essentiële punten

Met het grote LCD-scherm bovenop, de grote knoppen en de degelijke grip straalt de X-H2S één en al professionaliteit uit, schrijft Dré. Met verbeteringen op essentiële punten ten opzichte van de voorganger, zoals het CF-kaartslot en de accu met verdubbeling van het uithoudingsvermogen. Ook de zoeker is sterk verbeterd: blackout-vrij en met hoge resolutie.

Razendsnelle burst, 7 stops beeldstabilisatie

De razendsnelle burst met de grote buffer springt er aan de fotografiekant direct uit, aldus Dré. En de tracking en onderwerpherkenning zijn ook sterk verbeterd. De beeldstabilisatie biedt tot 7 stops winst. En ondanks de stacked sensor doet de X-H2S het niet minder goed op het punt van dynamiek.

Video: sprong voorwaarts

De video heeft eveneens een grote sprong voorwaarts gemaakt. Je kunt nu intern niet alleen H-264 en H.265 opnemen, maar ook ProRes. En via de HDMI-aansluiting is er nog veel meer mogelijk. Mooi is dat 4K/60p de volledige sensor benut. Tel daar de verbeterde autofocus, de vierkanaals geluidsingang en de veel betere dynamiek bij op en je hebt een camera met “uitstekende filmmogelijkheden”.

Goud Award

Dré concludeert: “De Fujifilm X-H2S is dé camera waarmee Fujifilm een flinke stap vooruit maakt op het gebied van autofocus en filmmogelijkheden.” De camera ligt goed in de hand en je maakt zeer makkelijk snelle series foto’s. Kortom: een camera voor mensen “die simpelweg een top aps-c-camera zoeken”. Eindoordeel: Goud Award.

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2SChip Fotomagazine over de Fujifilm X-H2S

De Fujifilm X-H2S is de nieuwe aps-c-camera voor filmmakers, schrijft Chip Magazine in z’n uitgebreide review (Uitgave 71, november 2022). De H2S is een echt ‘film-vlaggenschip’, met uitgebreide video-specs. Hoe goed is hij?

Vlaggenschip onder de filmcamera’s

Al een tijd is duidelijk dat Fujifilm de markt van filmcamera’s bestormt, bijvoorbeeld met de vlogcamera X-S10. Vlaggenschip onder de filmcamera’s is de X-H2S, aldus de reviewer. Aan boord zijn natuurgetrouwe 10 bit 4:2:2 kleurscanning, video in 6.3K/30p plus ondersteuning voor een groot aantal videocodecs.

Topcamera voor fotografen

Fotografen kunnen ook goed terecht bij de X-H2S, schrijft de reviewer. Vooral fotografen die snelheid en autofocus belangrijk vinden “moeten deze aps-c-kanjer niet links laten liggen”. Debet aan de razendsnelle en uitstekende prestaties is een gloednieuwe ‘stacked’ sensor van de vijfde generatie met een signaalverwerking die vier keer sneller is dan de voorganger.

Hogere prestaties, vastbijtende AF

Die sensor zorgt voor merkbare hogere prestaties. Zo is er een razendsnelle burst van 40fps zonder blackouts, is de resolutie verbeterd bij lage ISO’s, en bij hoge ISO’s is er nog minder ruis. Ook de autofocus profiteert van de nieuwe sensor: die is nóg nauwkeuriger. En hij herkent en volgt gezichten en ogen, maar ook dieren, vogels, auto’s en nog veel meer. In de test van Chip werkte dat allemaal perfect. “De camera herkende en volgde de onderwerpen feilloos.”

Een echte filmcamera

Zeg hoge snelheid en geavanceerde en autofocus-features als objectherkenning en tracking en je denkt al snel aan wild-, actie- en sportfotografen. En dat is ook een doelgroep van de X-H2S. Maar misschien de belangrijkste doelgroep is volgens Chip: filmers. “Bij het filmen komt de X-H2S pas echt tot zijn recht. Er zijn vele nieuwe functies en innovaties.” Zo schittert de autofocus, met z’n AF-volgfuncties, bij het filmen. Voor videografen is er ook een rijkdom aan features en specs. En de labtests tonen resolutie-waarden die met afstand de hoogste zijn ooit getest bij aps-c-camera’s.

Score: numero uno

Kortom: de Fujifilm X-H2S is een uitstekende fotocamera, maar vooral ook een excellente camera om mee te filmen. Eindoordeel: 98/100. Daarmee komt hij met stip op plek 1 in Chips Toplijst van camera’s met een aps-c-sensor of kleiner.

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2SAndere (professionele) reviewers over de Fujifilm X-H2S

Wat vinden andere (professionele) reviewers van de Fujifilm X-H2S? De hoofdpunten uit de belangrijkste reviews vind je hieronder!

 • Natuurportret.nl (natuurfotograaf Bob Luijks, full review): Mooie review weer van Bob, die weliswaar Fujifilm X-fotograaf is, maar toch onafhankelijke – en bijzonder lezenswaardige – reviews schrijft. Echt even lezen als je deze camera overweegt, omdat hij behalve de vele positieve punten over de Fujifilm X-H2 ook een aantal zaken aanstipt waar je rekening mee moet houden als je deze topcamera op het oog hebt. En natuurlijk vanwege de prachtige foto’s van Bob.
  Bob concludeert: “De camera’s van Fujifilm waren altijd al van hoge kwaliteit, maar moesten het op één punt afleggen tegen de concurrentie en dat is snelheid. In alle opzichten heeft Fujifilm een flinke inhaalslag gemaakt. Onderwerpen worden snel herkend en nauwkeurig gevolgd, waardoor het fotograferen een stuk gemakkelijker is geworden. Ik ben dus blij met dat gegeven.”
  Daarmee is de Fujifilm X-H2S – meer dan de Fujifilm X-T4 al was – een nog betere aanvulling op zijn middenformaatcamera Fujifilm GFX 100S. “Die laatste gebruik ik voor mijn landschappen en details, de X-H2S voor het grotere bereik, de snelheid en het compacte formaat (handig bij reizen). Een perfect koppel dus!”
  Op verschillende aspecten kan dit aps-c vlaggenschip van Fujifilm volgens Bob wedijveren met de fullframe concurrenten. “Het vlaggenschip van Sony, de A1, komt bijvoorbeeld niet verder dan 30 fps.” Ook de beeldkwaliteit van de X-H2S is erg goed, met weinig ruis in de beelden. Bob: “Ben je op zoek naar de ultieme compacte alleskunner, dan moet je deze camera beslist overwegen!”
  Benieuwd naar het complete review van Bob? Ga dan naar zijn website Natuurportret.nl >>
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Fujifilm gaat volgens Mark een geweldig jaar tegemoet, met de X-H2S als een van de twee nieuwe vlaggenschipcamera's die Fujifilm in 2022 uitbrengt (de X-H2S met hoge resolutie wordt binnenkort aangekondigd).
  De X-H2S met z’n S in de naam legt de nadruk op snelheid. En de camera markeert een technologische sprong voorwaarts voor de aps-c X-serie van Fuji. Hij biedt volgens Mark de hoogste opnamesnelheden en het meest capabele autofocussysteem van alle Fuji’s. Daarbij biedt hij veel capabelere video én beeldstabilisatie.
  De beeldkwaliteit blijft daarbij op hoog niveau, maar verbetert niet ten opzichte van de X-T4 en X-Pro3. Ruisprestaties en dynamisch bereik zijn vergelijkbaar. Dus de X-H2S kies je voor de razende snelheid, de betere autofocus en de betere video.
  Daarbij is de bedieningslay-out herzien. Die is nu beter geschikt voor de hybride (foto én video) camera die de X-H2S is. Die bedieningslay-out zal misschien niet iedereen bevallen. En wat ook even slikken is, is het hoge prijskaartje. Maar die verhoogde prijs heeft te maken met de stacked sensor die grote voordelen, maar dus ook een grotere prijs tot gevolg heeft. Dat zie je ook bij Sony, Canon en OM System.
  Kortom: dit is de beste Fuji die je kunt kopen, “met een vergelijkbare beeldkwaliteit als de X-T4, maar met aanzienlijk betere autofocus, burst-opnamen, video-opname en een verbeterde elektronische zoeker”. En iedereen die vooral actie fotografeert zou “serieus moeten nadenken over de uitstekende nieuwe Fujifilm X-H2S”. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Volgens Andy neemt Fujifilm als enige bedrijf aps c-camera’s serieus, en dat geldt voor de camera’s en voor de lenzen. Hoogtepunt is op dit moment de X-H2S. Met deze camera is “een echt hoogwaardig, pro-spec model ontstaan dat vooral geschikt is voor sport-, natuur- en actie-fotografie”. Cruciaal is volgens Andy dat het systeem wordt ondersteund met een uitgebreid assortiment eersteklas lenzen.
  De Sony A6xxx-serie en de aps c-camera’s van Canon en Nikon scoren minder goed, en worden ook nog beperkt door een klein lenzen-assortiment. De enige concurrenten vind je in de microfourthirds-systemen. “Maar noch de OM System OM-1, noch de Panasonic GH6 biedt even hoge prestaties als de X-H2S.”
  Volgens Andy wordt de echte aantrekkingskracht van de X-H2S pas duidelijk wanneer je hem gebruikt met lange lenzen zoals de 100-400mm f/4.5-5.6 of de nieuwe 150-600mm f/5.6-8. “Je krijgt adembenemende opnamesnelheden in een relatief lichtgewicht pakket dat gemakkelijk uit de hand te gebruiken is en een indrukwekkend telebereik biedt tegen een veel lagere prijs dan een vergelijkbare fullframe kit.” En wellicht zul je niet vaak 40fps nodig hebben, maar toch is het een indrukwekkende optie om beschikbaar te hebben.
  Fujifilm-fans zullen wellicht wachten op een meer betaalbare X-T5. Maar volgens Andy is het geen garantie dat de gestapelde sensor in dit geval doorsijpelt naar andere modellen, zoals dat tot nog toe steeds gebeurde. Daarmee zou de X-H2S “in de top van de boom” kunnen blijven in het assortiment van Fujifilm.
  Het prijskaartje van de X-H2S is wellicht fors. Hij is bijna dubbel de prijs van de Canon EOS R7, waarmee hij zeker zal worden vergeleken. Maar als je kijkt naar wat je ervoor krijgt, is hij eigenlijk goedkoop. Andy: “Het is een sensationele camera die opmerkelijke prestaties biedt in een kleiner en goedkoper pakket dan zijn fullframe concurrenten.” Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De X-H2S is volgens Gordon “de meest betrouwbare camera van Fujifilm voor actie-, sport- en natuurfotografie tot nu toe, die de fotokwaliteit van de vorige generatie heeft geërfd, maar deze vooral heeft geleverd in een veel snellere en meer zelfverzekerde behuizing.”
  De camera is uitstekend te bedienen en ligt volgens Gordon al even geweldig in de hand. Met een zoeker die groot is en gedetailleerde beelden vertoont en snel ververst voor het soepel volgen van actie.
  De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de eerdere modellen, maar dankzij de stacked sensor heb je geen last van ‘rolling shutter’-effecten. En daardoor zijn de high speed bursts veel bruikbaarder dan voorheen. En dankzij de CF Express-sleuf krijg je ook langere bursts en hogere buffers.
  Een grote upgrade kreeg het autofocussysteem, met effectieve herkenning en tracking voor een verscheidenheid aan onderwerpen. Hoewel de tracking van Canon en Sony bij bijvoorbeeld vogelfotografie ‘plakkeriger’ is, presteert de X-H2S veel beter dan zijn voorgangers. En met hoge bursts krijg je veel scherpe beelden.
  Prijzig is de X-H2S wel, maar dat geldt ook voor concurrenten met een gestapelde sensor. De vraag die je je moet stellen is: heb ik de betere autofocus en de topsnelheid nodig voor actie/sport-fotografie? En rechtvaardigt dat de meerkosten? En mocht je hem willen vergelijken met concurrenten, betrek dan zeker ook de kosten van een lens erbij. Want het gaat natuurlijk om het totale pakket. En wie veel video schiet moet ook zeker naar de video-capaciteiten en video-kwaliteit van de X-H2S kijken, aldus Gordon. Want deze Fuji heeft op dat vlak een grote upgrade gekregen. De video-kwaliteit is uitstekend en de mogelijkheden op het gebied van video maken de X-H2S tot een echte hybride camera. Al mist de X-H2S als high-end videocamera enkele van de functies van modellen zoals de Lumix GH6.
  Al met al een uitstekende hybride camera. Het prijskaartje ligt weliswaar hoog, maar is toch flink goedkoper dan fullframers met een stacked sensor. Eindoordeel: Recommended.
 • Digitalcameraworld.com (Lauren Scott, full review): De Fujifilm X-H2S biedt volgens Lauren “de hoogste prestaties voor foto's en video's in de geschiedenis van de X-serie”. Hij heeft een dubbele verwerkingskracht ten opzichte van zijn voorganger. Daarmee biedt hij een toonaangevende continu-opname van 40fps met volledige autofocusfuncties. Ook de videospecificaties zijn spectaculair met 6.2K 30p niet gecropte beelden en met de optie van drie Apple ProRes-codecs.
  Voor sportfotografen, vogelliefhebbers en fotografen/videografen die veel op locatie werken en niet het formaat of de prijs van een fullframe sensor willen, “is de Fujifilm X-H2S een geweldig krachtige metgezel”. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Danbaileyphoto.com (fotograaf Dan Bailey, hands on): Fujifilm X-fotograaf Dan Baley heeft “met een hoge mate van verwachting” uitgekeken naar de Fujifilm X-Summit, en hij was zeker niet teleurgesteld. “Ze leverden een verbluffende nieuwe camera die boordevol innovatieve functies en upgrades zit die de X-serie echt naar de volgende generatie brengen.”
  Dankzij z’n volgende stap met “verbazingwekkende technologie” vinden we volgens Dan nieuwe manieren om onze creativiteit te uiten. “Met zoveel mensen die een hybride stijl van fotograferen en filmen hanteren, blijft de X-serie de grenzen verleggen van wat mogelijk is.”
  Dan: “Ben je een serieuze filmer, leg je graag zeer snelle actie vast – zoals sport of vogels –, of als je gewoon de beste prestaties voor je kunstenaarschap wilt, dan is de X-H2s een serieuze overweging waard.” Fujifilm gaat met deze nieuwe camera voluit de concurrentie aan met de fullframers van Sony, Nikon en Canon. “We krijgen met de X-H2S een ongelooflijke snelheid en opnamemogelijkheden in een verrassend kleine body.”
  En minstens even mooi: de X-H2S toont ons wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten van de volgende generatie X-serie-camera’s. Want de nieuwe functies sijpelen straks door in de hele X-lijn.
 • Techradar.com (Mark Wilson, hands on): Volgens Mark is de Fujifilm X-H2S “een ongelooflijk krachtige spiegelloze camera voor sport- en actiefotografen die veel video opnemen”. De nieuwe gestapelde sensor ontgrendelt volgens hem indrukwekkende burstsnelheden samen met broodnodige autofocusverbeteringen. Tegelijk verliest de X-H2S tijdens het proces ook enkele “traditionele Fujifilm-charmes”.
  Toch is het een goed voorteken voor fans van de X-serie: de hoop bestaat dat sommige upgrades naar meer betaalbare Fujifilm-camera's zullen doorsijpelen.
 • Stuff.tv (Tom Morgan-Freelander, hands on): Als je behoefte hebt aan snelheid, dan moet je volgens Tom de X-H2S een plek op je shortlist geven. “Dankzij de continue opnameprestaties behoort het nu tot een van de duurdere systemen van rivalen als Sony, Canon en Nikon. De verbeteringen aan de video-kant van deze camera helpen hem concurreren met de speciale modellen voor filmmakers.”
  Voor Fuji-fans zullen de ergonomische veranderingen even wennen zijn. Evenals het stevige prijskaartje: het is met gemak de duurste camera uit de X-serie.
  Toch, op basis van de korte testtijd denkt Tom niet dat deze punten de doelgroep van de X-H2S zullen afschrikken. De beeldkwaliteit moeten ze nog echt goed testen bij Stuff.tv, maar wat ze tot nog toe gezien hebben, ziet er erg goed uit. “Sport- en natuurfotografen in het bijzonder moeten absoluut rechtop zitten en opletten.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, hands on): De Fujifilm X-H2S demonstreert volgens Angela de impact van het overschakelen naar een gestapelde CMOS-sensor en het vergroten van de processorkracht. “Die hebben Fujifilm in staat gesteld de onderwerpdetectie en AF-snelheid aanzienlijk te updaten en de continue opnamesnelheid met volledige resolutie te verhogen tot 40fps.”
  Een paar veranderingen in de bediening zijn welkom, maar andere misschien minder. “Maar iedereen die met een frisse blik naar de camera kijkt, zal niet anders dan onder de indruk zijn van de bouw en capaciteiten.”
 • Trustedreviews.com (Hannah Davies. hands on): De Fujifilm X-H2S brengt volgens Hannah een groot aantal upgrades met zich mee voor de X-serie van Fujifilm. Belangrijkste zijn de snellere processor, de stacked beeldsensor en verbeteringen aan de burst-modus en het autofocus-algoritme. Ze zijn allemaal ontworpen om de X-H2S een voorsprong te geven op de markt voor snelle fotografie. Of dat ook zo is: dat vertelt de full review later...
 • Ephotozine.com (hands on): “Tot nu toe zijn we onder de indruk van de beeldkwaliteit die rechtstreeks uit de camera komt. Ook voelt de camera comfortabel aan, is hij makkelijk en intuïtief te gebruiken.”
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Christel de Wolff, septembernummer 2022, hands on): Volgens Christel, die eerder een praktijktest schreef (zie hieronder) is de Fujifilm X-H2S uiterst licht en hanteerbaar. Bovendien is de camera razendsnel en werkt hij intuïtief. Alleen maar verbeteringen zijn er ten opzichte van de voorganger. “Met deze camera bewijst Fujifilm goed te weten wat er speelt bij professionele fotografen en videomakers. Diverse slimme innovaties zorgen dat de X-H2S de komende jaren aan de top van het huidige cameralandschap zal blijven staan.
 • Digifotopro.nl (Christel de Wolff, praktijktest): Christel mocht de Fujifilm X-H2S al even uitproberen, ‘op safari’ in Oudehands Dierenpark. Zij schrijft: “Wat meteen opvalt tijdens het fotograferen in de dierentuin is het gemak waarmee de camera objecten kan herkennen en volgen. Tegenwoordig is het herkennen van menselijke hoofden en zelfs ogen niet meer weg te denken uit camera's, maar ook dieren en vogels (twee afzonderlijke functies) worden moeiteloos herkend en gevolgd door de autofocus.”
  Behalve mensen en dieren kan de X-H2S onder meer vliegtuigen, auto's en fietsers herkennen, “maar deze onderwerpen zijn in de dierentuin wat schaarser”. Christel merkt dat het autofocussysteem van de X-H2S een flinke boost in prestaties heeft gekregen. “Dankzij kunstmatige intelligentie is de camera in staat om onderwerpen te herkennen wanneer Zone-AF wordt gebruikt. Ook kan de camera een aantal stappen vooruit denken en zo berekenen waar een onderwerp zich op een bepaald moment zal bevinden. De nieuwe generatie foto- en videografen neemt immers geen genoeg meer met het scherp in beeld hebben van een onderwerp op een bepaald moment, maar wil weten waar het onderwerp zich in de toekomst bevindt.”
  De nieuwe sensor en processor maken het ook mogelijk om zeer snelle bursts te schieten. Christel: “Belangrijk is het in de praktijk dan dat je het zicht op je onderwerp niet kwijt raakt en doordat er geen blackout meer optreedt, is dat met deze camera ook makkelijker vol te houden. Je kunt tot wel 1000 opnames achter elkaar maken (JPG), als je dat tenminste zou willen. In de praktijk is je onderwerp dan toch al gauw gevlogen óf zal je accu wel bijna leeg zijn.” De accu heeft wel een flink uithoudingsvermogen, vooral omdat de nieuwe processor minder stroom verbruikt.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De perfecte camera voor actie- en vogelfotografie. Toen de komst van deze camera werd aangekondigd door Fujifilm heb ik lang getwijfeld over of ik hem wel zou moeten kopen. De snelle en verbeterde autofocus heeft mij toch doen besluiten om de X-H2S te kopen en ik moet zeggen: ik heb er nog geen moment spijt van gehad.
  Als vogelfotograaf beleef ik veel plezier aan de razendsnelle autofocus en onderwerpherkenning van de X-H2S. De eerste beelden die ik heb gemaakt, waren meteen goed scherp.
  De camera ligt ook prettig in de hand ten opzichte van bijvoorbeeld de X-T4. Bij de X-T4 heb ik, met de 100-400mm telelens gemonteerd, de batterijgrip erbij nodig om de camera goed vast te kunnen houden. Bij de X-H2S lukt heb ik geen extra grip meer nodig om met de 100-400mm telelens te fotograferen.
  De bediening van de camera is wel even wennen als je bijvoorbeeld de X-T3 of X-T4 gewend bent, maar dat is maar van korte duur. Bovendien heb je de mogelijkheid om 7 verschillende voorinstellingen in de camera op te slaan, waardoor je in het veld nog maar weinig aanpassingen hoeft te doen.
  Het enige minpuntje wat ik kan benoemen voor de X-H2S is de beeldkwaliteit. Deze is nagenoeg hetzelfde als de X-T4. Voor het prijskaartje van 2749,- had de beeldkwaliteit ook wel wat beter gemogen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan hebben een zeer uitvoerige ‘final review’ op YouTube gezet, waarin ze alle aspecten van dit nieuwe vlaggenschip van Fujifilm onder de loep nemen. Hoe is de beeldkwaliteit, is de autofocus top notch, hoe goed is hij video, hoe is het dynamisch bereik?
  De reviewers zijn laaiend enthousiast over de X-H2S. Het is misschien wel de allerbeste hybride camera op de markt. De bediening is geweldig, evenals de scherpe zoeker en het display. De beeldkwaliteit is excellent, de autofocus (inclusief tracking, onderwerp- en oog-detectie) heeft een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Een uitstekende camera voor sport, wildlife en actie, aldus de reviewers. Omdat ook de video-capaciteiten uitmuntend zijn, is dit misschien wel de beste hybride camera van dit moment.
  Gezien z’n prijskaartje concurreert hij met camera’s als de OM System OM-1, en fullframers als Canon EOS R6 en Sony A7 IV. Die laatste twee hebben wellicht wat voordeel in beeldkwaliteit, maar halen niet de snelheid (uitleessnelheid, burstrate), noch de video-capaciteiten van de X-H2S. Volgens Chris en Jordan is de X-H2S dan ook de meest veelzijdige camera.
  Natuurlijk ben je benieuwd naar dit review… je vindt hem onderaan deze pagina.

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm X-H2SBelangrijkste verwachte kenmerken van de Fujifilm X-H2S

 • Hoge beeldkwaliteit: stacked (gestapelde) sensor met 26 megapixel
 • Nieuwe processor: krachtige X-Trans 5 zorgt voor snelheid
 • Next gen video: 4K-video met 120p
 • Snelheidsduivel: burst tot 40fps met elektronische sluiter
 • Onderwerpherkenning: mensen, dieren, treinen, vliegtuigen, motoren, auto's en vogels
 • Geavanceerde AF-tracking
 • Anti-trillingen: beeldstabilisatie biedt tot 7 stops winst
 • Moeilijke hoeken: volledig gearticuleerd LCD-scherm met 1.62M pixels
 • Breed scala aan codecs voor video: o.a. 8-bit H.264, 10-bit H.625 of ProRes 422HQ, 422 of 422 LT
 • Professioneel: OLED-scherm op het bovenpaneel
 • Zeer heldere EVF: liefst 5.76M pixels
 • Duurzaam: weerbestendige behuizing van magnesium

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm X-H2S

Bekijk een mooie YouTube ‘final review’ van de Fujifilm X-H2S door Chris en Jordan van DPReview TV (15:40 minuten). In deze prijsklasse is de X-H2S volgens hen de beste camera, en zeker de meest veelzijdige (hybride) camera van dit moment. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm-camera’s op een rij

Fujifilm-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Fujifilm-lenzen op een rij

Alle Fujifilm-lenzen heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Fujifilm-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (24 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy