Fujifilm X-E3 systeemcamera: elegantie én eenvoud

Fujifilm X-E3 systeemcamera: elegantie én eenvoud
Fujifilm X-E3 systeemcamera: elegantie én eenvoud

De gloednieuwe Fujifilm X-E3 combineert elegantie met eenvoud. De camera is intuïtief te bedienen, zeer compact en levert beelden van professionele kwaliteit. Alle reviews & tests.

Sensor: aps-c | Resolutie: 24.3 megapixel | Objectief: Fujifilm 18-55mm f/2.8-4.0 | Beelden per seconde: 8 | Video: 4K | Scherm: touchscreen, niet kantelbaar | Gewicht body: 337gr | Verwachte Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens: 1.249 euro (Cameranu.nl)

Bekijk de Fujifilm X-E3 >>

Fujifilm X-E3 Fujifilm kent geen grenzen

Wanneer houdt Fujifilm nou eens op met topcamera’s produceren? Kent de firma wel grenzen? Deze Fujifilm X-E3 is de vijfde camera in de X-serie die Fujifilm in korte tijd op de markt brengt. Na de excellent besproken Fujifilm X-Pro2, X-T2, X100F en X-T20 is de X-E3 de lichtste, meest compacte systeemcamera van Fuji in minder dan 2 jaar. Hierdoor is de camera misschien wel dé perfecte metgezel voor bijvoorbeeld reisfotografie.

Begerenswaardige systeemcamera

Het is tegelijk een bijzonder begerenswaardige systeemcamera. Als ik de X-T2 niet had, zou ik hem gelijk aanschaffen... Of toch de X-T20? De X-E3 is de meest compacte, lichtste systeemcamera uit de X-serie van Fuji. Met alweer een zeer elegantie, retro verschijning, waarop Fuji het patent lijkt te hebben. De X-E3 is de opvolger van de X-E2, die alweer 4 jaar geleden werd uitgebracht.

Kleine broer van de X-Pro2

Terwijl de Fujifilm X-T20 het kleine broertje is van de X-T2, is de Fujifilm X-E3 het kleine broertje van de X-Pro2. De nieuwe camera heeft een aantal (stijl)kenmerken van de duurdere X-Pro2, zoals dezelfde 24.3-megapixel X-Trans III-sensor, dezelfde beeldverwerkingsprocessor en het kleine joystickje op de achterkant dat je kunt gebruiken om een focuspunt te kiezen (heel handig, kan ik je verzekeren). Groot verschil: hij mist een hybride zoeker, er wordt enkel een elektronisch beeld weergegeven in de OLED-zoeker.

Bekijk de Fujifilm X-E3 >>

Fujifilm X-E3 Intuïtieve en eenvoudige bediening

Het 3 inch touchscreen op de achterkant zorgt voor een intuïtieve en eenvoudige bediening. Het scherm ondersteunt ‘Touch Shot’, ‘Touch AF’ en ‘Focus Area Selection’. Mooie woorden, maar simpelweg komt het erop neer dat je supereenvoudig je foto’s en films kunt schieten. Met het touchscreen blader je ook eenvoudig door je foto's door te swipen en zoom je erop in door middel van pinch zoom.

Snelheid & beeldkwaliteit

De X-E3 laat vooral onder z’n elegante motorkap scherpe tanden zien: hij heeft de 24.3 megapixel aps-c X-Trans CMOS III sensor en de X-Processor Pro beeldverwerkingseenheid aan boord, die samen het kloppend hart van de camera vormen. Ze staan garant voor fenomenale beelden en excellente snelheid. Deze combi is al beproefd in de topmodellen Fujifilm X-T2 en X-Pro2, die daardoor hoge ogen gooien bij reviewers.

Fujifilm X-E3 Camera voor snelle actie

Het autofocusalgoritme is nog verder verbeterd voor het volgen van bewegende onderwerpen. Hierdoor is de X-E3 uitstekend geschikt voor het schieten van snelle actie-scènes. Bovendien is de X-E3 in staat om bewegende onderwerpen te volgen die de helft kleiner zijn dan bij de vorige generatie (X-E2) mogelijk was.

4K-video

Ook op het gebied van video staat de Fujifilm X-E3 z’n mannetje. Je kunt zowel in Full HD als in 4K-video-opnames maken. In Full HD schiet je opnames met maximaal 60 beelden per seconde en in 4K met 30 beelden per seconde. Via de HDMI-uitgang kun je de beelden ook opnemen op een externe recorder. Voor een betere geluidskwaliteit kun je daarnaast gebruikmaken van een externe microfoon.

Bluetooth: simpel verbinden met je smartphone

De X-E3 is de eerste X-serie systeemcamera die beschikt over bluetooth. Daardoor kun je de camera eenvoudig verbinden aan je smartphone of tablet. Dit maakt dat je nu veel eenvoudiger foto's kunt overzetten door middel van de Fujifilm Camera Remote app. Natuurlijk kun je ook nog steeds verbinding maken met bestaande wifi-netwerken via een normale wifi-verbinding. De Fujifilm X-E3 ligt inmiddels in de winkelschappen!

Fujifilm X-E3 versus X-T20

Waar ik nou zo benieuwd naar ben: hoe zullen de reviewers de X-E3 waarderen ten opzichte van de al zeer goed besproken Fujifilm X-T20, die recent op de markt kwam. De X-T20 is een systeemcamera in hetzelfde prijssegment met ongeveer dezelfde specs. Hieronder, bij de reviews, zal dat zeker aan bod gaan komen.

Bekijk de Fujifilm X-E3 >>

Wat vinden professionele reviewers?

De Fujifilm X-E3: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera net pas op de markt. Toch zijn er al reviewers die de hand hebben weten te leggen op een ‘pre-productie’ exemplaar van de X-E3. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Fujifilm X-E3 Straatfotograaf Jonas Rask over de Fujifilm X-E3

De Deense reviewer (en dr.) Jonas Rask is een echte Fujifilm straatfotograaf die ik al tijden bewonder om z’n schitterende foto’s. Over de Fujifilm X-E3 is hij zeer lovend. En om dat te onderbouwen heeft hij een aantal oogstrelende foto’s gepubliceerd. Neem een kijkje op z'n site. De foto’s zijn een genot voor het oog, 100% ‘eye candy’.

2017 lifestyle camera

Het lijkt erop alsof Fujifilm alle nieuwe technologieën die de laatste jaren zijn ontwikkeld in de X-E3 heeft verwerkt, en die vervolgens in een zo klein mogelijke body heeft gepropt. “It seems as if they really wanted this camera to be a versatile mirrorless interchangeable lens camera with as small a physical footprint as possible, that would be instantly capable of social media uploading and sharing. A real 2017 lifestyle camera.”

Fujifilm X-E3: ideale reiscamera

En Jonas Rask heeft hem uitgebreid getest op een reis naar Venetië. Daar merkte hij dat het misschien wel de ideale reiscamera is. “I really enjoyed using the X-E3 as a travel camera. So much power in such a small package. There were days where I had X-E3 with a 23mm f/2 over my shoulder, a 50mm f/2 in one pocket and a 35mm f/2 in the other. It simply doesn’t get any smaller than that in the APS-C segment!”

Ongelofelijk veelzijdig

Maar ook terug thuis, in de straten van Kopenhagen, blijkt het een geweldig veelzijdige camera. “Since returning from Italy, I have of course used it as a general usage camera in my daily photography, and just like the other X-series camera, it is incredibly versatile.”

X-Trans sensor: beste van het beste

De beeldkwaliteit van de X-E3 is, net als die van de andere nieuwe X-modellen, fenomenaal. Dat heeft te maken met de X-Trans sensor die ze allemaal aan boord hebben. “The X-Trans sensor is something you either love or hate. Since I still use the system, obviously I have a weak spot for its fantastic sharpness in the files and rich dynamic range. In the APS-C segment, I don’t really think it gets any better than this.”

Zelfs de ruis is mooi

“Files are sharp, rich and vibrant straight out of the camera. Image noise at high ISO is kept to an absolute minimum, and the grain is not that of coma-noise. It is more like luminance noise. It looks fantastic in black and white, as well as in colour images. There isn’t necessarily less noise in the Fujifilm X-Trans files – it’s just better looking.”

Jpegs zijn schitterend

Het mooie van alle nieuwe X-modellen, dus ook van de X-E3: de jpegs zijn ongelofelijk mooi en je kunt ook filmsimulaties toepassen: simulaties van de oude analoge filmrolletjes waar Fuji vroeger zo geliefd om was. “They’re fantastic. Nothing less. So whether you’re into RAW files or jpegs, Fujifilm has got you covered with the X-E3.”

Zeer gebruiksvriendelijk

Ook op allerlei andere fronten is de X-E3 volgens Jonas Rask geweldig. Zo is de snelheid zeer goed, de touchscreen zeer gebruiksvriendelijk, evenals de andere knoppen. “The combination of the joystick and the new touchscreen swipe functions makes for a really nice and fast user experience.” Bovendien zit er nog een ‘volautomatische’ knop op: met 1 druk, neemt de camera alle instellingen van je over. Rask noemt dit ook wel de ‘panic switch’.

Perfect voor reis- en straatfotografie

En nog veel meer is goed aan de nieuwe X-E3, te veel om op te noemen. De ingebouwde bluetooth waardoor verbinding met je smartphone kinderspel is en veel sneller gaat dan met wifi. De bouwkwaliteit is dik in orde: “The build and feel of the camera is phenomenal (...) It feels like a high quality product despite of the compact size.” Maar het belangrijkste volgens Rask is de combinatie van kwaliteit en draagbaarheid. Dat maakt de X-E3 zo goed. “The smaller size makes this an amazingly portable camera. It’s perfect for lifestyle, travel and street photography.”

Bekijk de Fujifilm X-E3 >>

 

Fujifilm X-E3 Reisfotografe Charlene Winfred over de Fujifilm X-E3

Reisfotografe Charlene Winfred is ambassadeur voor de Fujifilm X-serie. Misschien is ze daardoor bevooroordeeld. Maar de beelden die ze ons voorschotelt, geschoten met de X-E3 liegen er in ieder geval niet om. Bekijk haar reisreportage.

X-E3: een Jedi Master

De kop van haar review: ‘The Fujifilm X-E3, small but mighty’ zegt het allemaal. En ze geeft het ruiterlijk toe: ze valt op uiterlijk. “I like rangefinder bodies, the more compact the better, and my favourite one so far has been the X-E2.” En de nieuw uitgekomen X-E3? “The X-E3 is, in a nutshell, all my favourite things, in an even smaller package than its predecessor. It’s like Yoda. You think it’s a small frog, then it turns out to be a Jedi Master.”

Mooie straatvideo

Op haar site is een geweldige video te zien, geschoten met de X-E3. Straatvideo in Singapore, uit het leven gegrepen met levensechte beelden. Knisperscherp, ook binnenshuis (in de duistere metro) en ‘s avonds op straat.

Even goed als de X-Pro2?

Charlene Winfred schoot tot nog toe haar meeste straat- en reisbeelden met de Fuji X-Pro2. Nu kon ze de X-E3 testen. Is hij even goed? “I’ve been using the X-Pro2 since November 2015, and I still love everything about it, so I’m stoked to have that same image quality and high ISO capability it in a smaller body. And it is really tiny.”

Perfecte ‘look and feel’

Winfred is in de testtijd verliefd geworden op de X-E3. De hele ‘look and feel’ van de camera is perfect. “I picked it up, started shooting, and pretty much forgot about the camera.” en “I was taken aback by how fast the X-E3 focused my beat up, 5 year old XF 35mm F1.4 lens. Faster than the X-Pro2. Faster than the X-T2. For the first time in 5 years, I could use the XF 35 f1.4 on single servo focus all the time. So much win, people!”

Klein & onopvallend

Wat maakt de X-E3 zo’n goede camera voor Winfred? “I think that’s what I love most about it. It’s so small, with that gorgeous, unassuming simplicity, that no one looked at it. This is the one to take street shooting, when you want to get a camera into places and situations without looking like a pro (or someone up to no good). It’s got the performance, it’s got the stealth. And the connectivity.”

Verliefd op de X-E3

Winfreds conclusie: “The X-E3 is a tiny machine that packs a punch. If you’re a Pro2 shooter looking for a smaller, stripped down body to throw in your bag, this is is. If you’re a beginner looking for something rangefinder-like that will help you along with your learning curve, this is it. Me? I love it.”

Bekijk de Fujifilm X-E3 >>

 

Fujifilm X-E3: andere reviews

Hieronder staan andere reviews van de Fujifilm X-E3 op een rij.

DPreview over de Fujifilm X-E3

De belangrijkste reviewsite DPreview heeft alleen nog een ‘first impression’ van de X-E3. Ongetwijfeld komen ze later met een zeer uitgebreide review. Uit hun eerste indruk: “The X-E3 looks like a solid X-E2S replacement: it brings much of what's good about the X-T20 (which itself had many of the X-T2's best features) and puts them in a smaller, more convenient package with what appears to be a better control system.”

Ephotozine over de Fujifilm X-E3

Ook reviewsite Ephotozine biedt een ‘first impression’. En de reviewers zijn nu al zwaar onder de indruk: “Fujifilm X-E3 produces images with excellent colour and noise performance. The design and handling of the camera are good, with a premium feel and style. The metal controls feel excellent, and being able to directly change controls is a very enjoyable way to shoot photos. For quicker focus selection, the touch-screen is a great addition. The camera offers 4K video, albeit limited to 10 minutes, plus high-speed continuous shooting. When we spend some more time with the camera, we will update this review with our full verdict. From first impressions, of both the camera and the results produced, we were very impressed.”

Thephoblographer over de Fujifilm X-E3

Reviewsite Thephoblographer is ook nog volop bezig met z’n uiteindelijke review. Wat ze nu al hebben ervaren: “I walked away from the camera with the understanding that it may be great for the analog film street photographer who is getting into digital but didn’t find anything they liked. And trust me, there are lots of them out there. The reason why they may not like higher end cameras is their complexity. Where the Fujifilm X-E3 may confuse veteran Fujifilm camera owners, it may appeal a whole lot to a brand new crowd.”

Bekijk de Fujifilm X-E3 >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm X-E3

 • 24.3 megapixel aps-c X-Trans CMOS III sensor
 • Filmen in Full HD met 60fps en 4K-video's met 30fps
 • OLED-zoeker voor een haarscherp en helder beeld
 • 3 inch touchscreen voor een intuïtieve bediening
 • Ingebouwde wifi- en bluetooth-connectvititeit
 • ISO-gevoeligheid instelbaar tot ISO 51.200
 • Fotografeer in JPEG en RAW
 • Komt oktober 2017 op de markt

Bekijk de Fujifilm X-E3 >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Cameranu.nl Beste webshop voor de Fujifilm X-E3

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Fujifilm X-E3 beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Bekijk de Fujifilm X-E3 op Cameranu >>

Andere uitstekende webshops zijn natuurlijk Cameraland.nl en Kamera-express.nl!

Bekijk de Fujifilm X-E3 op Cameraland >>

Bekijk de Fujifilm X-E3 op Kamera-express >>

 


Beste objectieven voor je spiegelreflex- of systeemcamera

Op zoek naar een geweldige lens voor je spiegelreflex- of systeemcamera? Neem dan een kijkje in mijn toplijsten hieronder.

 

Hulp bij het kiezen: de Tassenvinder Zoek je de beste cameratas? Gebruik de Tassenvinder!

Cameranu.nl heeft een superhandige keuzehulp ontwikkeld: de Tassenvinder. Daarmee snor je binnen no time jouw ideale cameratas op. Zo wordt kiezen wel heel makkelijk. Keuze uit ruim 2400 tassen!

Open de Tassenvinder >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

De mooiste fotoreizen

Bekijk de mooiste fotoreizen van SNPLeer foto's maken op de mooiste bestemmingen met SNP Natuurreizen. Tijdens een prachtige fotoreis leer je van een echte natuurfotograaf de fijne kneepjes van het vak.

 • Vakanties op de meest fotogenieke plekken ter wereld
 • Reizen naar landen als Schotland, Finland, IJsland, Alaska
 • Maar ook dichtbij huis op Schiermonnikoog