Of zoek een tweedehands exemplaar!
Deze camera is niet meer nieuw verkrijgbaar. Maar heb je wel eens aan tweedehands gedacht? Bij onderstaande betrouwbare webshops vind je duizenden occasions. Perfect gecontroleerd en vaak met een jaar lang garantie. Benieuwd?
Cameranu.nl >>Cameraland.nl >>Kamera-express.nl >>
Middenformaat én compact
Voor een heuse middenformaatcamera is de Fujifilm GFX 50R zeer compact en lichtgewicht. Dat maakt hem ideaal voor bijvoorbeeld straatfotografie. Maar gewoon ook als allround camera voor elke dag. Of gewoon: je hebt hier wel een topcamera in handen!
Alternatief GFX 50S II op Cameranu.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Cameraland.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Kamera-express.nl >>
50 megapixel sensor & rangefinder-stijl
Het zal geen verwondering wekken dat de GFX 50R 50 megapixels op de sensor krijgt. Dat getal zit nou eenmaal in z’n naam. Eveneens zit in z’n naam de letter R. Volgens de rumorsites staat dat voor de ‘rangefinder-stijl’ van de camera. In goed Nederlands is dat: meetzoekercamera.
Stijl van de Fujifilm X-E3
Denk aan de Fujifilm X-Pro 2 en vooral aan de Fujifilm X-E3, waar hij veel van weg heeft. Maar terwijl de X-E3 een van de kleinste X-camera’s van Fuji is, is de GFX 50R juist een forse jongen. Kan ook niet anders met een middenformaatsensor aan boord.
Prijs: rond 4.620 euro
Gewicht en omvang van de GFX 50R zijn dus een stuk lager dan grote broer GFX 50S (de S schijnt te slaan op het SLR-achtige uiterlijk). Datzelfde geldt voor de prijs. Gaat de S over de toonbank voor zo’n 7.000 euro, de prijs van de R ligt een flinke hap lager.
Bekijk mijn review van de Fujifilm GFX 50S >>
Beste beeldkwaliteit ooit
OK, lekker goedkoop is hij niet. Maar bedenk dat Fuji alleen voor de sensor al zo’n 2.000 dollar op tafel moet leggen. Die sensor deelt de R ook met de S: een Bayer-sensor met ruim 50 megapixel. En dat is een sensor met de beste beeldkwaliteit ooit, aldus de bekende reviewsite DPReview.
Nauwkeurige scherpstelling
De GFX 50R heeft een elektronische zoeker die 0.77x vergroot. Dit maakt nauwkeurige scherpstelling mogelijk.
Bluetooth-technologie
De GFX 50R is het eerste model in de GFX-serie die bluetooth ondersteunt. Opnames stuur je eenvoudig en snel naar je smartphone of tablet die je koppelt via de Fujifilm Camera Remote app.
Kantelbaar LCD touchscreen
Het 3.2 inch LCD-scherm is kantelbaar naar onder en boven en is voorzien van touchscreen voor eenvoudige en snelle bediening van je camera.
Stof- en waterdichte body
De camera heeft een body van magnesiumlegering en is stof- en waterdicht. Hij is bestand tegen temperaturen van -10 tot +40 graden Celsius, waardoor je hem in alle weersomstandigheden mee op pad neemt.
Geen revolutie (wacht op de GFX 100S)
De GFX 50R zal geen revolutionair betere camera zijn dan de GFX 50S, die nu bijna twee jaar in de schappen ligt. Wel heeft Fuji in die twee jaar tijd tal van verbeteringen doorgevoerd in het GFX-systeem. Die zeker doorsijpelen in de GFX 50R. De echte revolutionaire stap in features en specs zal Fujifilm bewaren voor de Fujifilm GFX 100S, die ergens in 2019 het licht zal zien.
Verwachting: enorm verkoopsucces
Met de GFX 50R boort Fuji een geheel nieuwe markt aan: profs en enthousiaste fotografen met een goed gevulde beurs die nog meer kwaliteit, scherpte en details willen dan fullframe-camera’s te bieden hebben. En het mooie is: de GFX 50R zal net als de GFX 50S een draagbare en gebruiksvriendelijke camera zijn. De verwachting is dan ook dat de GFX 50R een enorm verkoopsucces gaat worden.
Alternatief GFX 50S II op Cameranu.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Cameraland.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Kamera-express.nl >>
Tot €200 cashback op Fujifilm X camera's en objectieven!
Ontvang nu tot €200 cashback op Fujifilm X camera's en objectieven tijdens de Fujifilm X-serie Cashback. Deze actie loopt tot en met 16 januari 2025. Sla snel je slag!
Deze actie op Cameranu.nl >>
Professionele reviewers over de Fujifilm GFX 50R
De Fujifilm GFX 50R: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.
Fotomagazine Focus over de Fujifilm GFX 50R
Fotomagazine Focus heeft een mooie review van de Fujifilm GFX 50R in z’n maartnummer 2019. Een camera die veel compacter en lichter is dan z’n grote broer, de GFX 50S. “Hoe presteer deze kleine reus?” vraagt reviewer Mich Buschman zich af.
Gelijkenis met andere Fuji-camera’s
Al lijkt hij uiterlijk op de kleine Fujifilm X-E3, hij heeft een sensor die 4 keer zo groot is. Ook in de bediening lijkt dit middenformaatje op de andere Fuji-camera’s. Zoals de vele fysieke functieknoppen, draairingen en instelschijven. Handig voor wie al gewend is om met een Fuji te schieten. De camera is verder zo licht dat hij goed geschikt is voor alledaags gebruik. Ook de handligging is volgens Mich goed.
Beeldkwaliteit: veel details en meer realiteitsbeleving
De voordelen van het middenformaat zitten volgens Mich vooral in de 1.7x grotere sensor ten opzichte van fullframe. “Bij dezelfde vergrotingsmaatstaf zie je een veel gedetailleerder weergave dan bij fullframe opnames.” Ook de scherptediepte is kleiner en de schaduwen zijn beter doortekend. En het dynamisch bereik is enorm: 14 stops. “Hierdoor zie je meer diepte en krijg je meer realiteitsbeleving.”
Scherpstelling: niet razendsnel, wel goed
Bij de scherpstelling valt uiteraard op dat hij niet razendsnel is: in ieder geval niet snel genoeg voor actie- of sportfotografie. Handmatig scherpstellen gaat goed dankzij veel hulpmiddelen die aan boord zijn, zoals Focus Peak Highlight en detailvergroting. Ook de opties gezichts- en oogherkenning werken goed. Mich heeft dat getest bij het schieten van portretten van een bewegend kind.
Mooie heldere OLED-zoeker
De GFX 50R heeft een mooie, heldere en scherpe OLED-zoeker aan boord, met lekker veel informatie in de zoeker. Ook mooi is de grote vrijheid die je als fotograaf hebt om hem in te richten zoals jij wilt.
Alles draait om beeldkwaliteit
Bij camera’s als de GFX 50R draait het kortom allemaal om de beeldkwaliteit, en niet om de snelheid. Ten opzichte van aps-c en fullframe zijn opslag, transportsnelheid en autofocus traag te noemen. Maar al met krijgt de GFX 50R een positieve beoordeling met het eindcijfer 8.3.
Alternatief GFX 50S II op Cameranu.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Cameraland.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Kamera-express.nl >>
Chip Fotomagazine over de Fujifilm GFX 50R
De vraagprijs van de GFX 50R is weliswaar fors, eigenlijk is deze camera een koopje, meent de reviewer van Chip Fotomagazine in het maartnummer 2019. “Zo veel beeldkwaliteit voor zo’n prijs, dat zagen we nog niet eerder.”
Porsche voor de prijs van een Dacia
Chip heeft een leuke vergelijking hiervoor. “Als je een Porsche kunt kopen voor de prijs van een Dacia, is dat toch echt wel een koopje. En dat geldt ook voor de Fujifilm GFX 50R, die maar een beetje duurder is dan de beste kleinbeeld systeemcamera’s, maar ook een bijna dubbel zo grote beeldchip heeft.”
Beste beeldkwaliteit van dit moment
De Fujifilm GFX 50R heeft geen echte nadelen, het is een uitstekende camera voor ambitieuze fotografen die op zoek zijn naar de beste beeldkwaliteit van dit moment. Die biedt de GFX 50R. Maar zoals altijd: je moet wel een paar compromissen sluiten.
Details, scherpte en natuurlijke kleuren
Dankzij de enorme sensor maakt de camera foto’s met een enorme hoeveelheid details. De scherpte blijft vrijwel behouden tot een ISO-waarde van 12.800. Ook de kleuren profiteren van de grote sensor: zeer natuurlijk. “Dat is een ander voordeel van de middenformaat sensor, die vooral in de productfotografie wordt gebruikt.” Daarnaast levert ook het dynamisch bereik uitstekende waardes.
Objectieven: groot en zwaar
Een van de compromissen: de objectieven zijn groot en zwaar. Reden daarvoor: om het enorme sensorvlak volledig te belichten, heb je een objectief nodig met een even grote lichtkring. “Een lichte uitrusting kun je dus wel vergeten.” Gelukkig ligt de combinatie body en objectief wel gebalanceerd in de hand. De body is met 780 gram echt licht te noemen voor een middenformaat.
Weerbestendige body, uitstekende zoeker
Die body is goed beschermd tegen weersinvloeden, wat niet vanzelfsprekend is bij camera’s uit deze klasse. Datzelfde geldt voor de toevoeging van wifi, die je kunt gebruiken voor beeldoverdracht en afstandsbediening. Ook de bediening is eenvoudig. En de oled-zoeker is zeer scherp, evenals het uitklapbare touchscreen achterop.
Karige video, trage burst
De echte ‘nadelen’ van deze camera zijn de karige video-modus en de trage burst-modus: 3 beelden per seconde. De camera is dus niet geschikt voor videografen of bijvoorbeeld sportfotografen.
Een van de beste camera’s
Maar voor pure fotografen is dit misschien wel dé droomcamera. Die halen met de Fujifilm GFX 50R “een van de beste camera’s in huis”. In een vergelijking met de duurdere GFX 50S en concurrent Sony A7R III scoort de GFX 50R de kwalificatie ‘Zeer goed’. De Sony is de betere overall camera: de snelheid en de videomodus zijn beter. Maar de GFX 50R en GFX 50S gaan met de hoogste score voor beeldkwaliteit naar huis: een 1 (beter kan niet).
Alternatief GFX 50S II op Cameranu.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Cameraland.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Kamera-express.nl >>
DPReview over de Fujifilm GFX 50R
De Fujifilm GFX 50R biedt exceptioneel goede beeldkwaliteit, aldus reviewers Richard Butler en Carey Rose van top-reviewsite DPReview. En het mooie is: Fujifilm doet dit voor een veel lagere prijs dan we gewend zijn van middenformaatcamera’s.
‘Lage’ prijs, makkelijke bediening
De GFX 50R is de minst dure (of zo je wilt: goedkoopste) middenformaatcamera op de markt. Hij mikt op een grotere doelgroep dan andere middenformaatcamera’s. Niet alleen door de relatief lage prijs, maar ook door het gebruiksgemak. Met de GFX 50R kun je even gemakkelijk fotograferen als met de consumentencamera Fujifilm X-E3 (waar hij ook op lijkt). Nadeel: de wieltjes, knoppen en draaischijven zijn allemaal wat klein en zien er goedkoop uit voor zo’n dure camera.
Beeldkwaliteit: sensationeel
De beeldkwaliteit van de GFX 50R – waarvoor de meeste fotografen hem zullen kopen – is niet minder dan sensationeel. De grote en moderne CMOS-sensor in combinatie met de indrukwekkende lens-line-up maken het makkelijk om de beste beeldkwaliteit tevoorschijn te toveren die je ooit hebt gezien. Het autofocussysteem is weliswaar wat traag, maar levert wel zeer goed en consistent uitstekende beelden af.
Verschil met beste fullframers is klein
De sensor is zo’n 70% groter van die van een fullframe-camera. Het verschil in beeldkwaliteit tussen deze Fuji en de beste fullframe camera’s van dit moment is echter klein. Dit betekent dat je veel geld betaalt voor een klein verschil in beeldkwaliteit. En bedenk daarbij dat die fullframe-camera’s sterke allrounders zijn in termen van autofocus, burstsnelheid en video. Waardoor je die veel breder kunt inzetten.
Geobsedeerd door details
Al met al is deze GFX een heerlijke camera. En misschien moet je hem zo zien: het is de minst dure manier om toegang te krijgen tot het GF-lens-systeem. Het is een camera die absoluut de toegewijde fotograaf die geobsedeerd is door details, zal belonen. Maar voor de meeste fotografen zal een flexibelere camera met een kleinere sensor een verstandigere optie zijn.
Silver Award
Maar de GFX 50R is echt plezierig om te gebruiken, en de beelden die eruit rollen zijn echt plezierig voor de ogen. Eindoordeel: Silver Award met een overall score van 84%.
Alternatief GFX 50S II op Cameranu.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Cameraland.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Fujifilm GFX 50R
- Jonasraskphotography.com (Jonas Rask, full review): Fujifotograaf Jonas Rask biedt zoals gewoonlijk weer als eerste een prachtige review, gelardeerd met topfoto’s. “A lot of times, people don’t know what they want until you show it to them,” zo begint hij met een citaat van Steve Jobs. En dat geldt volgens Jonas ook voor de GFX 50R: deze camera is op veel manieren de materialisatie van deze quote. Z’n review gaat er vooral over: wat doet deze camera met z’n creativiteit en z’n plezier in fotografie?
En dat is veel, zo blijkt. Op technisch vlak lijkt deze 50R heel veel op z’n grote broer, de 50S. “The image quality, the focusing speed, the Processor. Everything is unchanged.” Dus wat is er precies anders ten opzichte van de 50S? “Well, the change is something as elusive as the feel of the product! – Yes I said it. The defining factor in why I see this camera as the best release for Fujifilm since the original X100 and subsequently the X-Pro1 is all about something as abstract and non-technical as a bloody feeling!”
Voor de 50R heeft Fuji teruggegrepen op een camera uit het analoge tijdperk: de Fuji GA645, een grootformaat camera. De filosofie achter de 50R: minimaliseren, simplificeren, een fotografische tool maken met zo min mogelijk toeters en bellen. Fuji heeft de moed gehad camera’s te maken die teruggrijpen op de eigen fotografische historie. En met die erfenis voor ogen maken ze camera’s die verbazingwekkend up-to-date zijn, maar waarin wel het hart en de ziel zitten van fotografische apparatuur uit een voorbije tijd. “The GFX 50R is a culmination of that line of thinking.”
De bouw en het gevoel van deze camera zijn volgens Jonas waar het allemaal om draait bij deze 50R. “This is where the magic of the GFX 50R lies. The new formfactor. The feeling of the camera. The layout. The incredible user experience that just begs for me to use this camera.”
Voor Jonas is de GFX 50R een camera die zeer veel ‘triggert’. Ten eerste: het is een camera die een overweldigend verlangen oproept om hem op te pakken en ermee te gaan fotograferen. “The rangefinder layout is perfect for street/documentary/reportage – and it works really well. I have the insane image quality of the medium format sensor so I can do high dynamic range landscapes, portraiture etc. So this is such a no-compromise camera for capturing moments of my life.”
Hoe goed de 50R kun je zien in de prachtige foto’s die Jonas ermee heeft gemaakt. Die spreken voor zich. Het is gewoon een topcamera met top beeldkwaliteit. Bekijk daarom het review en de schitterende foto’s van Jonas >>
- Klantreview op Cameranu.nl: “Fenomenale camera!”
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Uitstekend beeldkwaliteit. Ik heb de laatste twee jaren de Nikon D850 en Canon EOS R gebruikt. Ik dacht dat Fuji GFX 50R geen voordelen heeft boven de Nikon en Canon op het vlak van beeldkwaliteit. Maar was erg onder de indruk van het verschil tussen deze apparaten. Fuji heeft heel goede jpeg instellingen met uitstekende film profielen. Hoge kwaliteit originele lenzen. Bovendien kan je Canon EF lenzen gebruiken aan de hand van een adapter, waarbij je de autofocus functie behoud. Ik gebruik Canon EF 85mm F1.2 L USM II en ik krijg bijzonder mooie beelden hiermee. Ik ben heel tevreden en de camera is sterk aangeraden voor landschap- en portretfotografie.”
- Fotograaf Philippe Vandenbroeck op Topophotography.exposure.co: Stads- en landschapsfotograaf Philippe Vandenbroeck was verliefd op de Fujifilm GFX 50R vanaf het moment dat hij hem oppakte.
De bediening en prestaties van deze camera in combinatie met de 63mm lens laat voor hem niets te wensen over. Er zijn fotografen die de autofocus van de standaardlens traag vinden, maar voor zijn stijl van fotografie is dat voor Philippe geen issue. Ook zijn er kritische commentaren geweest op de zoeker. Maar hij is minstens zo goed als die van Sony, en werkt ook perfect als je een bril draagt.
Het enige ‘minpunt’ zou kunnen zijn de grootte van de camera. Philippe vindt dat juist prettig. Het doet hem denken aan de Fuji GSW690 III die hij in 2009 op ski-expeditie meenam. Maar de 50R is zeker geen straatcamera waarmee je onzichtbaar wordt. Ook portretfotografen kunnen het een intimiderende camera vinden.
Philippe merkte toen hij de camera bij zich droeg, dat hij veel beter ging observeren. Opeens zie je de wereld met nieuwe ogen. In die zin is het een camera die nieuwe energie geeft.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Fujifilm 50R is een middenformaatcamera die kleiner, lichter, goedkoper en gemakkelijker in het gebruik is dan je van een dergelijke camera gewend bent. Helemaal perfect is hij niet, maar een middenformaat is nog nooit zo toegankelijk geweest als met de 50R. Hij is een stuk compacter, lichter en voordeliger dan z’n broer, de GFX 50S.
Met z’n rangefinder uiterlijk zal de 50R voor een nog grotere groep fotografen aantrekkelijk zijn als de 50S al is. Beide camera’s zijn erg goed, het is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en je manier van fotograferen welke camera voor jou de beste is.
De GFX 50R heeft wat bochten moeten afsnijden om zowel kleiner als goedkoper te worden als de 50S. Zo heeft de zoeker een kleinere vergroting en is hij vast in plaats van verwijderbaar. Ook is het kantelbare scherm eenvoudiger (alleen op en neer). De grip is ook kleiner, en er is geen LCD-schermpje bovenop, evenmin als een knop voor ISO. Ook de joystick op de achterkant mist op de 50R, en de knoppen zijn kleiner.
Maar de beeldkwaliteit van de foto’s is ook bij de 50R weer uitzonderlijk goed. Met eindeloos veel details dankzij de 50 megapixel sensor. Ook scherptediepte kun je extreem beperkt instellen, zodat je je onderwerp kunt isoleren van de achtergrond. En ook de ruisprestaties zijn excellent. Samen met de GF-lenzen heb je een verrassend compacte en veelzijdige combinatie. Eentje die je de hele dag met je mee kunt dragen zonder met stijve schouders thuis te komen. Van hoeveel middenformaatcamera’s kun je dat zeggen?
De GFX 50R verlegt de grenzen tussen 35mm fullframe en het middenformaat meer dan ooit. Het grotere sensorformaat komt binnen het bereik van fotografen die nu met high-end DSLR’s en systeemcamera’s schieten. En dat geldt zowel voor de prijs als voor het formaat. “If you've ever wanted to try medium format photography but been put off by the size and cost, then the new Fujifilm GFX 50R removes both of those reasons for not doing so.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren (en 5 sterren voor de beeldkwaliteit).
- Fujilove.com (Sandro Georgi, full review): Fotograaf en reviewer Sandro Georgi mocht met een preproductiemodel van deze GFX 50R op pad. En is bijzonder enthousiast. Bijvoorbeeld over de beeldkwaliteit. “The image quality is beautiful and delivers that gorgeous look where I feel I can step right into an image.” De middenformaat sensor biedt zoveel meer ruimte voor aanpassingen, terwijl de kleur en de tonen veel meer diepte hebben en rijker zijn. Ook de overgangen van schaduwen naar licht en tussen kleuren is zoveel zachter. “This is the look I fell for with the GFX 50S and I get the same look with the GFX 50R.”
Al met al is Sandro Georgi extreem gelukkig met de GFX 50R en heeft hij enorm genoten van het fotograferen met deze camera. De button-layout is zeer intuïtief, en Sandro voelde zich direct thuis bij deze 50R. Hij heeft met veel moeite weer afscheid genomen van het preproductie model dat hij van Fuji had gekregen. En moet het nu weer doen met z’n GFX 50S. “It feels cumbersome and big and not as convenient for shooting anymore as it used to.”
- Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De GFX 50R heeft hetzelfde niveau van beeldkwaliteit als de verbazingwekkende GFX 50S. Maar die beeldkwaliteit zit verpakt in een veel slankere, meer draagbare body. Maar waar de reviewer het meest enthousiast over is: de slanke prijs. Het is de goedkoopste middenformaatcamera op de markt.
Het autofocussysteem is hetzelfde als dat van de GFX 50S, en dat betekent dat het heel precies is, maar niet heel snel. Het is geen camera om haast mee te maken, maar de ervaring van de reviewer met de GFX 50S toont dat je je snel aanpast aan de schietsnelheid van de camera.
Als je de raw-bestanden bekijkt die uit de 50R komen, dan vergeet je razendsnel dat-ie niet snel is. De ‘payback’ is namelijk net als met de GFX 50S: verbluffende beeldkwaliteit. Met een detailniveau, diepte en gevoel van ruimte die je niet krijgt van camera’s met een kleinere sensor.
De Fujifilm GFX 50R biedt beeldkwaliteit en draagbaarheid voor een prijs die de reviewer tot voor kort niet voor mogelijk had gehouden. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Fujifilm GFX 50R is een bijna perfecte camera. Dit is de eerste echte middenformaatcamera die niet ontworpen is om alleen studiowerk te verrichten. De GFX 50R is een camera waarmee je op pad gaat. Dit zie je terug in de prima autofocus, het formaat, het gewicht, de overall filosofie achter de camera, en zoiets ongrijpbaars als ‘het gevoel’ dat je bij de camera krijgt. Dit is verreweg Fujifilms beste camera tot nog toe. De reviewer gaat er zeker zelf eentje aanschaffen.
Naast het gebruiksgemak doet de GFX 50R ook waarvoor hij op aarde is: het leveren van geweldige beeldkwaliteit. Hij heeft ook nog eens ingebouwde wifi, waarmee je de beelden makkelijk naar je smartphone overzet. Eindoordeel: de hoogste score: Editors’ Award met 5 van de 5 sterren.
- Theverge.com (Dan Seifert, full review): Onder de kop ‘Groter is niet altijd het beste’ schrijft Dan het enige kritische review dat op internet te vinden is. Die kritiek richt zich vooral op de trage autofocus en de lage burstrate (3 beelden per seconde). De gemiddelde fullframe of aps-c camera schiet de GFX 50R met een noodvaart voorbij. En levert ook veel meer bruikbare beelden.
De beelden van de GFX 50R die wél goed uit de camera kwamen, zijn dan gelijk ook wel heel erg goed, aldus de reviewer. Die beelden zijn voortreffelijk. De kleurreproductie van Fuji is bij vele professionals en amateurs enorm geliefd. De bokeh is waanzinnig mooi, en het dynamisch bereik is verbazingwekkend. Dankzij de hoge resolutie kun je achteraf eindeloos croppen in je foto’s.
Bewerk je de beelden achteraf, zelfs de jpegs, dan heb je eindeloos veel mogelijkheden om informatie terug te halen. Daarnaast hebben de middenformaatbeelden een bepaalde ‘look and feel’ die je niet ziet bij foto’s gemaakt met kleinere sensoren. En die uitstraling, dat is precies waar veel fotografen naar op zoek zijn.
Toch verschilt die beeldkwaliteit niet van die van de GFX 50S. Dat maakt de GFX 50R een beetje een tegenvallende camera voor deze reviewer. Die zegt wel benieuwd te zijn wat toekomstige middenformaatsensoren allemaal te bieden zullen hebben.
- Imaging-resource.com (Jeremy Gray, full review): De Fujifilm GFX 50R is een interessante camera. Wat beeldkwaliteit is het een van de beste camera’s op de markt. Aan de andere kant is hij natuurlijk prijzig, ook al is hij betaalbaarder dan de 50S. Of het de camera voor jou is, is natuurlijk afhankelijk van waar jij waarde aan toekent (en van je portemonnee...).
Wie beeldkwaliteit waardeert boven alle andere aspecten van fotografie, zal alles vinden wat hij nodig heeft bij deze camera. Fotografen die hechten aan snelheid, prestaties en veelzijdigheid zullen zich minder thuis voelen bij de GFX 50R (en ook niet bij de 50S).
De sensor is verbazingwekkend, en de Fujinon GF lenzen zijn allemaal excellent. Maar als je snelheid en compactheid zoekt, dan is de 50R niet voor jou. Ook z’n video-features en – prestaties zijn mager.
Ondanks z’n tekortkomingen is er iets speciaals aan de hand als je schiet met de 50R. Het is een gebruiksvriendelijke maart toch extreem krachtige middenformaat systeemcamera met een geweldige stijl en overall bruikbaarheid. Voor een reisfotograaf die niet per se het kleinste van het kleinste wil, is de 50R compact genoeg. Voor een landschapsfotograaf is het een geweldig instrument dankzij z’n excellente beeldkwaliteit. De reviewer is een enorme fan van de Fuji GFX 50R, vooral dankzij z’n beeldkwaliteit.
- Trustedreviews.com (first impressions): Fujifilm is erg trots op z’n GFX-serie. En als je de kwaliteit van de beelden ziet, snap je onmiddellijk waarom. Het is en blijft een niche camera, doordat je wel moet investeren om ermee te kunnen werken, en ook de prijs een investering is. Maar wie van middenformaat fotografie houdt, zal zeer positief zijn over de GFX 50R. Het is zeker een interessant alternatief tussen de zee aan fullframe bodies die de markt overspoelt.
De reviewer heeft er alle vertrouwen in dat de beeldkwaliteit fantastisch zal zijn. Maar wat vooral interessant is: in hoeverre zijn de design-keuzes voor de 50R van invloed op het gebruiksgemak?
- Imaging-resource.com: Als je een middenformaatcamera gebruikt om beelden te schieten, is het alsof je een high-end microfoon gebruikt om een zanger in de studio vast te leggen. De sprong in beeldkwaliteit vergeleken met apparatuur voor enthousiaste fotografen is misschien niet gigantisch. maar als je het ervaren hebt, is er een merkbaar verschil wat je gewoon niet kunt bereiken met apparatuur van minder allooi.
Tot dusver heeft de reviewer met het prototype van de GFX 50R beelden geschoten die verbazingwekkend zijn. “I'm quite sure I'll be sneaking the full production sample out of our lab on weekends once one arrives.”
Alternatief GFX 50S II op Cameranu.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Cameraland.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GFX 50R
Hieronder staan de belangrijkste highlights van de Fujifilm GFX 50R op een rij.
- 51.4 megapixel middenformaat CMOS sensor (43.8 × 32.9mm)
- OLED elektronische zoeker met 3.69 miljoen punten
- LCD-scherm van 3.2 inch met 2.36 miljoen punten, kantelbaar (boven/onder)
- Rangefinder-stijl, zoals de Fujifilm X-E3
- Lichtgewicht voor een middenformaat: 690 gram
- Compact voor een middenformaat: 160.7mm x 66.4mm x 96.5mm (BxDxH)
- Button-layout lijkt op die van de X-E3
- Joystick om AF-punten te selecteren
- Spatwaterdicht, schokbestendig, stofdicht
- 1.8fps continu fotograferen
- Video op 1080/30p
- Dual SD card-slots (UHS-II)
- USB C-socket
- Wifi met Bluetooth
- Geen ISO-draaischijf bovenop
- Geen OLED-schermpje bovenop
Alternatief GFX 50S II op Cameranu.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Cameraland.nl >>
Alternatief GFX 50S II op Kamera-express.nl >>
Alle resolutiemonsters op een rij
Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).
- Canon EOS R5 Mark II: fullframe, 45MP >>
- Fujifilm GFX 100 II: middenformaat, 100MP >>
- Fujifilm GFX 100S II: middenformaat, 100MP >>
- Hasselblad X2D 100C: middenformaat, 100MP >>
- Leica Q3: fullframe, 60MP >>
- Leica Q3 43: fullframe, 60MP >>
- Nikon Z9: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z8: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z7 II: fullframe, 46MP >>
- Panasonic S1R: fullframe, 47MP >>
- Sony A1: fullframe, 50MP >>
- Sony A1 II: fullframe, 50MP >>
- Sony A7R V, fullframe, 61MP >>
- Sony A7C R, fullframe, 61MP >>
Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera
Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.
Beste compacte middenformaatcamera's
Ben je benieuwd wat de beste compacte middenformaatcamera's van dit moment zijn? Ik heb de beste middenformaten voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
Beste middenformaatcamera's >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>