Fujifilm GFX 50R: betaalbare middenformaatcamera

Fujifilm heeft z’n nieuwe, betaalbare middenformaatcamera gepresenteerd op Photokina 2018. De Fujifilm GFX 50R heeft 50 megapixels op z’n Bayer-sensor, net als z’n grote broer, de GFX 50S. Deze sensor levert “the best image quality we’ve ever seen“, aldus DPReview. De GFX 50R heeft het rangefinder-uiterlijk van de X-E3. Alle reviews & tests hou ik weer voor jullie bij.

Sensor: middenformaat / 43.8 x 32.9mm | Resolutie: 51.4 megapixel | Beelden per seconde: 3 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Elektronische zoeker: ja | Gewicht body: minder dan 800gr | Release datum: november 2018 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 4.499 euro op CameraNU.nl

Fujifilm GFX 50R op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 50RMiddenformaat én compact

Voor een heuse middenformaatcamera is de gloednieuwe Fujifilm GFX 50R zeer compact en lichtgewicht. Dat maakt hem ideaal voor bijvoorbeeld straatfotografie. Maar gewoon ook als allround camera voor elke dag. Of gewoon: je hebt hier wel een topcamera in handen!

Fujifilm GFX 50R op CameraNU.nl >>

50 megapixel sensor & rangefinder-stijl

Het zal geen verwondering wekken dat de GFX 50R 50 megapixels op de sensor krijgt. Dat getal zit nou eenmaal in z’n naam. Eveneens zit in z’n naam de letter R. Volgens de rumorsites staat dat voor de ‘rangefinder-stijl’ van de camera. In goed Nederlands is dat: meetzoekercamera.

Stijl van de Fujifilm X-E3

Denk aan de Fujifilm X-Pro 2 en vooral aan de Fujifilm X-E3, waar hij veel van weg heeft. Maar terwijl de X-E3 een van de kleinste X-camera’s van Fuji is, is de GFX 50R juist een forse jongen. Kan ook niet anders met een middenformaatsensor aan boord.

Fujifilm GFX 50RPrijs: rond 4.620 euro

Gewicht en omvang van de GFX 50R zijn dus een stuk lager dan grote broer GFX 50S (de S schijnt te slaan op het SLR-achtige uiterlijk). Datzelfde geldt voor de prijs. Gaat de S over de toonbank voor zo’n 7.000 euro, de prijs van de R wordt geschat op ongeveer 4.499 euro. De body-prijs wel te verstaan.

Bekijk mijn review van de Fujifilm GFX 50S >>

Beste beeldkwaliteit ooit

OK, lekker goedkoop is hij niet. Maar bedenk dat Fuji alleen voor de sensor al zo’n 2.000 dollar op tafel moet leggen. Die sensor deelt de R ook met de S: een Bayer-sensor met ruim 50 megapixel. En dat is een sensor met de beste beeldkwaliteit ooit, aldus de bekende reviewsite DPreview.

Nauwkeurige scherpstelling

De GFX 50R heeft een elektronische zoeker die 0.77x vergroot. Dit maakt nauwkeurige scherpstelling mogelijk.

Bluetooth-technologie

De GFX 50R is het eerste model in de GFX-serie die bluetooth ondersteunt. Opnames stuur je eenvoudig en snel naar je smartphone of tablet die je koppelt via de Fujifilm Camera Remote app.

Kantelbaar LCD touchscreen

Het 3.2 inch LCD-scherm is kantelbaar naar onder en boven en is voorzien van touchscreen voor eenvoudige en snelle bediening van je camera.

Stof- en waterdichte body

De camera heeft een body van magnesiumlegering en is stof- en waterdicht. Hij is bestand tegen temperaturen van -10 tot +40 graden Celsius, waardoor je hem in alle weersomstandigheden mee op pad neemt.

Fujifilm GFX 50RGeen revolutie (wacht op de GFX 100S)

De GFX 50R zal geen revolutionair betere camera zijn dan de GFX 50S, die nu bijna twee jaar in de schappen ligt. Wel heeft Fuji in die twee jaar tijd tal van verbeteringen doorgevoerd in het GFX-systeem. Die zeker doorsijpelen in de GFX 50R. De echte revolutionaire stap in features en specs zal Fujifilm bewaren voor de Fujifilm GFX 100S, die ergens in 2019 het licht zal zien.

Verwachting: enorm verkoopsucces

Met de GFX 50R boort Fuji een geheel nieuwe markt aan: profs en enthousiaste fotografen met een goed gevulde beurs die nog meer kwaliteit, scherpte en details willen dan fullframe-camera’s te bieden hebben. En het mooie is: de GFX 50R zal net als de GFX 50S een draagbare en gebruiksvriendelijke camera zijn. De verwachting is dan ook dat de GFX 50R een enorm verkoopsucces gaat worden.

Fujifilm GFX 50R op CameraNU.nl >>

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €300 korting op Fuji-X camera’s en Fuji objectieven!

Fujifilm heeft ook deze winter weer een geweldige cashback-actie. Koop je een Fujifilm X-camera of een Fujifilm objectief, dan ontvang je tot 300 euro korting! De actie loopt van 10 oktober 2018 tot en met 10 januari 2019.

Bekijk deze Fujifilm Cashback >>

 

Wat vinden professionele reviewers?

De Fujifilm GFX 50R: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas op 25 september 2018 gepresenteerd. Alle belangrijke reviews vat ik straks hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Jonasraskphotography.com: Fujifotograaf Jonas Rask biedt zoals gewoonlijk weer als eerste een prachtige review, gelardeerd met topfoto’s. “A lot of times, people don’t know what they want until you show it to them,” zo begint hij met een citaat van Steve Jobs. En dat geldt volgens Jonas ook voor de GFX 50R: deze camera is op veel manieren de materialisatie van deze quote. Z’n review gaat er vooral over: wat doet deze camera met z’n creativiteit en z’n plezier in fotografie?
  En dat is veel, zo blijkt. Op technisch vlak lijkt deze 50R heel veel op z’n grote broer, de 50S. “The image quality, the focusing speed, the Processor. Everything is unchanged.” Dus wat is er precies anders ten opzichte van de 50S? “Well, the change is something as elusive as the feel of the product! – Yes I said it. The defining factor in why I see this camera as the best release for Fujifilm since the original X100 and subsequently the X-Pro1 is all about something as abstract and non-technical as a bloody feeling!”
  Voor de 50R heeft Fuji teruggegrepen op een camera uit het analoge tijdperk: de Fuji GA645, een grootformaat camera. De filosofie achter de 50R: minimaliseren, simplificeren, een fotografische tool maken met zo min mogelijk toeters en bellen. Fuji heeft de moed gehad camera’s te maken die teruggrijpen op de eigen fotografische historie. En met die erfenis voor ogen maken ze camera’s die verbazingwekkend up-to-date zijn, maar waarin wel het hart en de ziel zitten van fotografische apparatuur uit een voorbije tijd. “The GFX 50R is a culmination of that line of thinking.”
  De bouw en het gevoel van deze camera zijn volgens Jonas waar het allemaal om draait bij deze 50R. “This is where the magic of the GFX 50R lies. The new formfactor. The feeling of the camera. The layout. The incredible user experience that just begs for me to use this camera.”
  Voor Jonas is de GFX 50R een camera die zeer veel ‘triggert’. Ten eerste: het is een camera die een overweldigend verlangen oproept om hem op te pakken en ermee te gaan fotograferen. “The rangefinder layout is perfect for street/documentary/reportage – and it works really well. I have the insane image quality of the medium format sensor so I can do high dynamic range landscapes, portraiture etc. So this is such a no-compromise camera for capturing moments of my life.”
  Hoe goed de 50R kun je zien in de prachtige foto’s die Jonas ermee heeft gemaakt. Die spreken voor zich. Het is gewoon een topcamera met top beeldkwaliteit. Bekijk daarom het review en de schitterende foto’s van Jonas >>
 • Fujilove.com: Fotograaf en reviewer Sandro Georgi mocht met een preproductiemodel van deze GFX 50R op pad. En is bijzonder enthousiast. Bijvoorbeeld over de beeldkwaliteit. “The image quality is beautiful and delivers that gorgeous look where I feel I can step right into an image.” De middenformaat sensor biedt zoveel meer ruimte voor aanpassingen, terwijl de kleur en de tonen veel meer diepte hebben en rijker zijn. Ook de overgangen van schaduwen naar licht en tussen kleuren is zoveel zachter. “This is the look I fell for with the GFX 50S and I get the same look with the GFX 50R.”
  Al met al is Sandro Georgi extreem gelukkig met de GFX 50R en heeft hij enorm genoten van het fotograferen met deze camera. De button-layout is zeer intuïtief, en Sandro voelde zich direct thuis bij deze 50R. Hij heeft met veel moeite weer afscheid genomen van het preproductie model dat hij van Fuji had gekregen. En moet het nu weer doen met z’n GFX 50S. “It feels cumbersome and big and not as convenient for shooting anymore as it used to.”
 • Digitalcameraworld.com: De GFX 50R belooft hetzelfde niveau van beeldkwaliteit als de verbazingwekkende GFX 50S. Maar dat zit verpakt in een veel slankere, meer draagbare body. Maar waar de reviewer het meest enthousiast over is: de slanke prijs. Hetis de goedkoopste middenformaatcamera op de markt.
  Het autofocussysteem is hetzelfde als dat van de GFX 50S, en dat betekent dat het heel precies is, maar niet heel snel. Het is geen camera om haast mee te maken, maar de ervaring van de reviewer met de GFX 50S toont dat je je snel aanpast aan de schietsnelheid van de camera.
  De ‘payback’ zal net als met de GFX 50S de superbe beeldkwaliteit zijn. Met een detailniveau, diepte en gevoel van ruimte die je niet krijgt van camera’s met een kleinere sensor.
 • Trustedreviews.com: Fujifilm is erg trots op z’n GFX-serie. En als je de kwaliteit van de beelden ziet, snap je onmiddellijk waarom. Het is en blijft een niche camera, doordat je wel moet investeren om ermee te kunnen werken, en ook de prijs een investering is. Maar wie van middenformaat fotografie houdt, zal zeer positief zijn over de GFX 50R. Het is zeker een interessant alternatief tussen de zee aan fullframe bodies die de markt overspoelt.
  De reviewer heeft er alle vertrouwen in dat de beeldkwaliteit fantastisch zal zijn. Maar wat vooral interessant is: in hoeverre zijn de design-keuzes voor de 50R van invloed op het gebruiksgemak?
 • Imaging-resource.com: Als je een middenformaatcamera gebruikt om beelden te schieten, is het alsof je een high-end microfoon gebruikt om een zanger in de studio vast te leggen. De sprong in beeldkwaliteit vergeleken met apparatuur voor enthousiaste fotografen is misschien niet gigantisch. maar als je het ervaren hebt, is er een merkbaar verschil wat je gewoon niet kunt bereiken met apparatuur van minder allooi.
  Tot dusver heeft de reviewer met het prototype van de GFX 50R beelden geschoten die verbazingwekkend zijn. “I'm quite sure I'll be sneaking the full production sample out of our lab on weekends once one arrives.”

Fujifilm GFX 50R op CameraNU.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GFX 50R

Hieronder staan de belangrijkste highlights van de Fujifilm GFX 50R op een rij. Bedenk dat dit informatie van rumorsites betreft. Ze kunnen het bij het rechte eind hebben, maar ze kunnen er ook naast zitten...

 • 51.4 megapixel middenformaat CMOS sensor (43.8 × 32.9mm)
 • OLED elektronische zoeker met 3.69 miljoen punten
 • LCD-scherm van 3.2 inch met 2.36 miljoen punten, op en neer kantelbaar
 • Rangefinder-stijl, zoals de Fujifilm X-E3
 • Button-layout lijkt op die van de X-E3
 • Joystick om AF-punten te selecteren
 • Waterbestendig
 • 3fps continu fotograferen
 • Video op 1080/30p
 • Dual SD card-slots (UHS-II)
 • USB C-socket
 • Wifi met Bluetooth
 • Geen ISO-draaischijf bovenop
 • Geen OLED-schermpje bovenop

Fujifilm GFX 50R op CameraNU.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

CameraNU.nl Beste webshop voor de Fujifilm GFX 50R

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Fujifilm GFX 50R beveel ik van harte CameraNU.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van CameraNU:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Fujifilm GFX 50R op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

3.0/5 Waardering (2 beoordelingen)