Fujifilm GFX 100S: ultracompacte middenformaat met 100MP

De nieuwe Fujifilm GFX 100S middenformaatcamera is de ‘kleine’ broer van de GFX 100. Je schiet er waanzinnig mooie beelden mee met een resolutie van 102 megapixel. Toch is hij niet groter dan een fullframe systeemcamera. De GFX 100S weegt slechts 900 gram, is weersbestendig en heeft een beeldstabilisatie met 6 stops winst. Gold Award op DPReview. Winnaar TIPA-award 2021 én EISA-award 2021-2022. Alle belangrijke reviews!

Breaking: Fujifilm GFX 100S II komt eraan

Op 16 mei 2024 is de Fujifilm GFX 100S II aangekondigd. Een hele mooie upgrade van de voorganger, met 102MP sensor en 8 stops beeldstabilisatie. Uitstekende prijs/kwaliteit. Benieuwd?

Mijn preview van de Fujifilm GFX 100S II >>

Fujifilm GFX 100SSensor: middenformaat / 43.8 x 32.9mm | Resolutie: 102 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 900gr | Release datum: begin maart 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

Het hart van de GFX 100S

Het hart van deze camera bestaat uit een zeer snelle CPU: een quad-core X-Processor 4 in combinatie met een groot formaat 102 megapixel backside illumination CMOS-sensor. Hierdoor schiet je beelden met een ongekend hoge beeldkwaliteit. Vergeleken met fullframe sensoren is de middenformaat sensor in de GFX 100S liefst 1.7x groter.

Fujifilm GFX 100SHighlights van de Fujifilm GFX 100S

 • Fenomenale beeldkwaliteit: 102 megapixel middenformaatsensor
 • Snel scherp: razendsnelle en accurate autofocus
 • IBIS aan boord: 5-assige beeldstabilisatie met 6 stops winst tegen trillingen
 • Handig: drieweg kantelbaar 3.2 touchscreen
 • Uitstekende video: filmen in 4K 30p

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

Beste sensor ooit

DPReview gaf destijds in z’n review van grote broer GFX 100 aan dat dit de beste sensor is die ze ooit hebben getest. En ze hebben er nogal wat getest! De beelden hebben een prachtig scherptediepteverloop en een hoge mate van kleurechtheid. Ten opzichte van fullframe sensoren zijn het ISO-bereik en het dynamische bereik een stuk groter, evenals de lichtopbrengst. Dat zie je allemaal terug in de fenomenale beelden die uit deze compacte middenformaat rollen.

Razendsnelle autofocus

Je verwacht het niet direct van een middenformaatcamera met zulke grote sensorafmetingen, maar de fasedetectie autofocus is razendsnel en zeer accuraat, zelfs als het licht niet meewerkt. De AF-pixels bestrijken dan ook het gehele sensoroppervlakte. Binnen 0.18 seconde stel je scherp op je onderwerp, zelfs bij zeer weinig licht tot -5.5EV.

Fujifilm GFX 100SGezichts- en oogdetectie

Ook bewegende onderwerpen volg je eenvoudig. Hiervoor staan de krachtige X-Processor 4 en een nieuw algoritme voor het autofocussysteem garant. Fuji heeft daarnaast gezichts- en oogdetectie aan de GFX 100S toegevoegd, zodat hij ook zeer geschikt is voor portretfotografie.

IBIS: 6 stops winst

Grote broer GFX 100 had al een uitstekende in body-beeldstabilisatie (IBIS). Die van de GFX 100S is nog verder verbeterd. Hij geeft maar liefst tot 6 stops winst bij trillingen. Bovendien is dit systeem veel compacter en lichter dan de IBIS van z’n grote broer.

Uitstekende video

De GFX 100S is vooral een camera om waanzinnig mooie foto’s mee te maken. Maar filmen kun je er zeker ook uitstekend mee. Je schiet 4K-video met 30fps met HDMI output van 10-bit 4:2:2 of 12-bit raw-beeldmateriaal.

Fujifilm GFX 100SHeldere elektronische zoeker

De GFX 100S heeft een mooie elektronische zoeker. Die heeft een resolutie van 3.69 miljoen pixels en een vergroting van 0.77x. Daarmee lever je wel in ten opzichte van de GFX 100, die een EVF met 5.76 megapixel heeft en een vergroting van 0.86x. Maar verschil moet er zijn: voor de GFX 100 moet je 4.000 euro meer neerleggen.

Kantelbaar touchscreen

Achterop de GFX 100S zit een groot 3.2 inch touchscreen dat je in 3 richtingen kunt uitklappen: 90 graden naar boven, 45 graden naar beneden en 60 graden naar rechts. Handig voor fotografie of filmen vanuit moeilijke hoeken.

Lichter dan de Nikon D850

Fujifilm GFX 100SWie huiverig is voor middenformaatcamera’s vanwege het hoge gewicht en de grote omvang zou toch eens naar de Fujifilm GFX 100S moeten kijken. Hij weegt slechts 900 gram, 430 gram lichter dan z’n grote broer. Hij lijkt wat dat betreft veel meer op fullframe camera’s. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Nikon D850, een fullframe DSLR. Die weegt 915 gram: 15 gram meer.

Robuuste en compacte body

Handig van Fuji is dat ze de kleine en krachtige accu van de X-T4 hebben gebruikt. Daardoor is de body 6 centimeter lager dan grote broer GFX 100. Je levert dan wel in op het aantal foto’s dat je per acculading kunt schieten. De body is overigens gebouwd als een tank en is uiteraard weerbestendig.

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Fujifilm GFX 100S

De Fujifilm GFX 100S heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste professionele camera 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2021 voor de Fujifilm GFX 100S

De Fujifilm GFX 100S heeft ook een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste middenformaatcamera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Alle resolutiemonsters op een rij

Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Fujifilm GFX 100S

De Fujifilm GFX 100S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Fujifilm GFX 100S

 • Ontzettend veelzijdige en capabele camera
 • Eerste echte allround middenformaatcamera
 • Ook uitstekende camera voor portretfotografen
 • Beste beeldkwaliteit van alle camera’s tot 10.000 dollar
 • Uitstekende score op scherpte, beeldruis en dynamisch bereik
 • Voortreffelijke beelden bij zeer weinig licht, met rijke kleurstructuren en diepte
 • Goede beeldstabilisatie: uit de hand fotograferen
 • Snelste en meest responsieve middenformaatcamera
 • Ook een verrassend capabele videocamera
 • Zeer compact voor een middenformaat
 • Verrassend lage prijs voor middenformaat met 100MP

Zwakke punten van de Fujifilm GFX 100S

 • Zoeker is prima, maar resolutie kan beter
 • Minder geavanceerde autofocus dan fullframe concurrenten
 • Zeker geen actie- of sportcamera

Awards voor de Fujifilm GFX 100S

 • EISA-award: Beste professionele camera 2021-2022
 • TIPA-award: Beste middenformaatcamera 2021
 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award

 

Fujifilm GFX 100SDPReview over de Fujifilm GFX 100S

De Fujifilm GFX 100S produceert de allerbeste beeldkwaliteit van alle camera’s tot 10.000 dollar, aldus Richard Butler van DPReview. Is nóg betere beeldkwaliteit dan die van fullframe camera’s belangrijk voor je, dan kies je voor deze middenformaat, ook al schiet hij op andere punten tekort ten opzichte van fullframers.

Autofocus of beeldkwaliteit?

Die ‘tekortkomingen’ hebben te maken met de lagere zoekerresolutie en de minder geavanceerde autofocus dan die van de allerbeste fullframe systeemcamera’s. Zijn dat soort zaken belangrijk, dan kun je beter je geld investeren in zo’n fullframer. Denk bijvoorbeeld aan bruids- of portretfotografen voor wie snelle, betrouwbare gezichts/oogdetectie belangrijker is dan de allerbeste beeldkwaliteit.

Capabele videocamera

De compactere body ten opzichte van grote broer GFX 100 is een voordeel voor veel fotografen, ook al is de accuduur daardoor korter. De zoeker is prima, maar niet exceptioneel goed. De sensationele beeldkwaliteit ervaar je daarom niet tijdens het fotograferen, maar pas als je de bestanden bekijkt op je computer. Mooi is dat de GFX 100S een verrassend capabele videocamera is.

Beter dan de Hasselblad

Vergeleken met de Hasselblad X1D 50c is de Fujifilm X100S in alle opzichten (veel) beter. Vergeleken met fullframers als de Canon EOS R5, Sony A7R IV, Nikon Z7 II en Panasonic S1R is hij langzamer en heeft hij een minder geavanceerde autofocus. Ook zijn ze allemaal kleiner en voordeliger. Maar geen van deze camera’s evenaart volgens Richard de sublieme beeldkwaliteit van de X100S.

Goud Award: 90% score

De GFX 100S biedt een combinatie van een gepolijste interface, ingebouwde beeldstabilisatie en redelijk snelle autofocus. Daarmee is het de meest bruikbare middenformaatcamera. Uiteindelijk komt het erop aan hoe graag je de flinke verhoging van de beeldkwaliteit nodig hebt. Voor wie een allround camera zoekt, is fullframe de beste optie. Is beeldkwaliteit je absolute prioriteit is, dan is de keuze eenvoudig. Eindoordeel: Gold Award met een score van 90%.

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100SFocus Magazine over de Fujifilm GFX 100S

De Fujifilm GFX 100S is een serieus alternatief voor fotografen die de hoogste beeldkwaliteit zoeken, maar tot nog toe opzagen tegen het gewicht en de kosten van middenformaat, zo schrijft Jan Paul Mioulet in Focus Magazine 2021 nr. 7/8 (juli/augustusnummer).

Net zo goed als topmodel GFX 100

Topmodel GFX 100 is bijna twee keer zo duur, maar de GFX 100S is vrijwel net zo goed als je kijkt naar mogelijkheden en beeldkwaliteit. Misschien zijn er middenformaten die nóg beter scoren op zaken als scherpte en dynamisch bereik, maar “dan kom je bij camera’s van Hasselblad en Phase One die meer dan €40.000 kosten.”

Voor grote prints in musea

Belangrijk om te weten is wel dat je de extra beeldkwaliteit die de GFX 100S te bieden heeft, niet altijd in de beelden terugziet. Dat hangt zowel van je opnametechniek af, als van het formaat waarop je de foto’s afbeeldt. “Landschapsfotografen die groot willen printen of fotografen die hun opnames graag groot in een museum ophangen, zullen de extra beeldkwaliteit die ze met de Fujifilm kunnen halen zeker waarderen.”

Ook uitstekend voor portretten

Daarnaast is het de GFX 100S ook voor portretfotografen een uitstekende camera. Jan Paul raadt aan hem dan te gebruiken in combinatie met lichtsterke korte telelenzen als de GF 110mm f/2 of de GF 80mm f/1.7. Dan krijg je een mooie bokeh en een fraai verloop van scherp naar onscherp.

Focus Predicaat Super

Voor veel fotografen zal de GFX 100S een investering in de toekomst zijn. Deze middenformaat kan volgens Jan Paul ook over een aantal jaren nog steeds goed mee op het punt van beeldkwaliteit. Daarnaast zijn er bonuspunten voor de goede beeldstabilisatie van deze camera. Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het cijfer 9.1, waaronder een 10 voor de beeldkwaliteit.

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100SZoom.nl over de Fujifilm GFX 100S

Fujifilm heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende lijn aan middenformaatcamera’s neergezet. Met de GFX 100S komen dit soort camera’s met hun enorme sensor binnen het bereik van een veel grotere doelgroep, aldus Jasper van Bladel in fotomagazine Zoom.nl (septembernr. 2021).

Compact én veel megapixels

Compacte middenformaten had Fuji al eerder op de markt gebracht: de GFX 50R en 50S. De nieuwe GFX 100S combineert die compactheid met veel meer megapixels plus beeldstabilisatie. En dat tegen een prijs die binnen het budget van veel meer fotografen valt.

Fantastische sensor

Grootste troef is volgens Jasper de sensor. “Deze komt uit de GFX 100 en is gewoon fantastisch. Het is ongekend hoeveel detail je ermee kunt vastleggen. Beelden zijn zelfs bij 200 procent inzoomen nog bruikbaar en het dynamisch bereik is heerlijk groot.” Ook de beeldruis blijft uitstekend onder controle.

Ultieme beeldkwaliteit

De GFX 100S is volgens Jasper echt een camera voor fotografen die zoeken naar de ultieme beeldkwaliteit. Mooi is daarbij dat hij compact en handzaam blijft, vergelijkbaar met een professionele DSLR. Dankzij de beeldstabilisatie schiet je ook in veel gevallen gewoon vanuit de hand, wat nog geen 10 jaar geleden ondenkbaar was.

Diamant Award

Een sportcamera is het niet, daarvoor is hij niet snel genoeg. Maar voor reportages, landschappen en portretten is de GFX 100S “een ontzettend veelzijdige en capabele camera waar slechts weinig op af te dingen valt. Kortom: een prachtcamera!”. Dat komt tot uiting in de hoge waardering: Diamant Award met het cijfer 8.6.

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100SAndere (professionele) reviewers over de Fujifilm GFX 100S

 • Natuurportret.nl (natuurfotograaf Bob Luijks, full review): Volgens natuurfotograaf Bob Luijks is de Fujifilm GFX 100S “een monster in een compact formaat”. Het fijne van deze middenformaatcamera dat je hem als iedere andere gewone camera kunt gebruiken. Dat is te danken aan de combinatie van z’n compacte formaat, z’n beperkte gewicht en de beeldstabilisator.
  Nog meer dan de andere middenformaat camera’s van Fuji is de GFX 100S een echte allroundcamera. Dat komt ook doordat de autofocusprestaties en snelheid beter zijn dan bij de andere GFX-camera’s. Bob: “Ik gebruik ‘m voor landschappen, details en macro, maar straat-, portret-, architectuur-, product-, food- en trouwfotografie zijn maar enkele van de andere disciplines die met deze camera mogelijk zijn.
  Het allerbelangrijkste van deze middenformaat met hoge resolutie is natuurlijk de ultieme beeldkwaliteit. Ben je daarnaar op zoek, dan moet je volgens Bob deze camera beslist eens overwegen. Het prijskaartje is wel fors, maar ligt toch een heel stuk gunstiger dan bij de grotere broert GFX 100, die 4.000 euro meer kost.
  De prijs van de GFX 100S is eigenlijk heel schappelijk als je hem vergelijkt met de prijs van de vlaggenschepen van Canon, Nikon en Sony, die al gauw ruim 1.000 euro hoger ligt. “Voor die €5.999 krijg je een camera met een resolutie waar andere (full frame) camera’s niet eens bij in de buurt komen. Alleen PhaseOne en Hasselblad hebben een camera met respectievelijk 150 en 400 megapixels, maar dan betaal je dan ruim meer dan €40.000,- voor…” Bekijk het hele review plus prachtige foto’s >>
 • Jonasraskphotography.com (fotograaf Jonas Rask): De Fujifilm GFX 100S is volgens Jonas zonder twijfel de meest geavanceerde GFX tot nu toe, en technisch de meest indrukwekkende. Fujifilm is erin geslaagd om het baanbrekende IBIS-mechanisme van de GFX100 over te nemen en het aanzienlijk te verkleinen. “Daardoor is het mogelijk om het in een behuizing te passen die net iets groter is dan de Fujifilm X-H1, een camera met een sensor van aps-c formaat!”
  Het is een “compleet beest van een camera” met de indrukwekkende 102MP middenformaat sensor, IBIS en autofocus met fasedetectie. “En dat allemaal verpakt in een behuizing die niet groter is dan een standaard fullframe camera. Ik ben enorm onder de indruk!”
  Bij de GFX 100S draait alles natuurlijk in de eerste plaats om de beeldkwaliteit. En die is volgens Jonas ‘krankzinnig’ goed. “Niet alleen vanwege de resolutie, maar ook vanwege de ‘rondheid’ van dit alles. De tonaliteit. De manier waarop de camera afbeeldingen in bijna duisternis weergeeft, is alsof je 100 tinten zwart hebt!”
  Ga je de ‘fotografische reis’ aan met de GFX 100S, dan ga je beeldkwaliteit in een heel nieuw licht zien. “Als je deze camera 's nachts gebruikt, worden alleen beelden weergegeven met ongelooflijk rijke kleurstructuren en diepte, ook al is de ISO ingesteld op 6400/12800.” Het dynamisch bereik van de GFX 100S is ook verbazingwekkend: 14 stops. Daarbij heb je de mogelijkheid om 14-bits of 16-bits RAW-opnamen te maken. “De ruimte die je krijgt voor het nabewerken van de bestanden is absoluut verbluffend!”
  De GFX 100S maakt volgens Jonas het ongelofelijke mogelijk: een middenformaat camera die toch heel draagbaar is, en een camera voor alledag kan zijn. “Terwijl de GFX 100 bedoeld is voor studiotoepassingen, maakt de toegevoegde draagbaarheid en verbeterde scherpstelalgoritmen de GFX 100S tot de eerste echt allround spiegelloze middenformaat camera. Je krijgt hiermee de allerbeste camera die er op de planeet is voor bijna alle situaties.”
  De GFX 100S is volgens Jonas een echte alleskunner en daarbij een “meester in beeldkwaliteit”. Daarbij heeft hij een prijskaartje waarmee hij concurreert met de topklasse fullframe camerasystemen. “Maar qua beeldkwaliteit krijgen deze fullframe concurrenten geen kans tegenover de GFX 100S. Dit is bijna de perfecte camera.”
  Zoals gebruikelijk heeft Jonas weer een zeer uitgebreide fotogallery op z’n website gezet, met schitterende beelden die hij heeft geschoten met de Fujifilm GFX 100S, onder andere in combinatie met de eveneens nieuwe Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR. Bekijk de volledige review met de prachtige fotogallerie >>
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Volgens Mark is met de lancering van de GFX 100S middenformaat-fotografie nog nooit zo compact, draagbaar, gebruiksvriendelijk of veelzijdig geweest. Je kunt er goed mee aan de slag in de studio. Maar ook in het veld is hij uitstekend te gebruiken dankzij het compacte ontwerp, de enorme sensor met 100 megapixels, het effectieve stabilisatiesysteem en de volledige weerbestendigheid.
  Ook financieel komt hij binnen het bereik van een veel grotere doelgroep dan andere middenformaten. Het prijskaartje is bijna de helft van vlaggenschip GFX 100, waardoor er weinig reden is om voor de grote broer te kiezen. Fujifilm zet volgens Mark duidelijk alles op alles om van de GFX-serie een haalbaar alternatief te maken voor high end fullframe camera's. Fuji positioneert ze als ‘meer dan fullframe’.
  De GFX 100S heeft dezelfde afmetingen als de fullframe vlaggenschepen van andere merken, maar z’n sensor is wel 1,7x groter, en bovendien herbergt z’n slanke body ingebouwde beeldstabilisatie. Uiteraard moet je bij formaat en gewicht nog de GF-lenzen optellen, en die zijn groter en zwaarder dan hun fullframe broers en zussen.
  Met autofocus loopt de GFX 100S nog wel achter bij de fullframers van Sony, Canon en Nikon, die geavanceerde Eye-AF en AF-tracking bieden. Al zijn de AF-prestaties van de GFX 100S wél toonaangevend onder de middenformaten. Ook de burst is een stuk minder indrukwekkend als je die vergelijkt met wat sommige fullframers presteren.
  Maar ligt jouw focus niet op het fotograferen van snel bewegende onderwerpen, dan toont zich de enorme kracht van de GFX 100S, vooral als je landschappen, stillevens of portretten schiet. De hogeresolutie-beelden met de uitstekende Fujifilm kleurweergave, het enorme dynamisch bereik en de prachtige scherptediepte zijn volgens Mark een lust voor het oog. Vooral als je ook nog de 400 megapixel Pixel Shift-modus kunt inzetten voor stillevens.
  Mark noemt het “ronduit verbazingwekkend” dat Fuji erin is geslaagd vrijwel alle functies en prestaties van de GFX 100 te bieden in een model dat 40% minder kost, veel kleiner en in veel opzichten bruikbaarder is. En die voor sommige fotografen zelfs beter is dan de nieuwste fullframe vlaggenschepen. “Middenformaat was nog nooit zo verleidelijk...” Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Sharmishta Sarkar, full review): Grote broer GFX 100 was volgens Sharmishta een baanbrekende camera. De nieuwe Fujifilm GFX100S tilt de camera op naar een ander niveau. Voor het eerst is er een middenformaat-camera met 100 megapixel die verpakt zit in een body van DSLR-formaat.
  Bovendien zit er nog beeldstabilisatie in verwerkt, en heeft hij een vergelijkbaar prijskaartje als de nieuwste fullframe systeemcamera’s.
  Fuji heeft veel technologie uit de X-serie verwerkt in de GFX 100S. Daardoor is dit een van de meest toegankelijke middenformaatcamera's op de markt. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Met z’n hoge prijskaartje is de Fujifilm GFX100S volgens Angela buiten het bereik van de meeste fotografen, maar het is en blijft een erg spannende camera. En hoog of niet, de prijzen van middenformaatcamera's zijn flink gedaald en dat is mooi om te zien. Als dat zo doorgaat, zien we ze steeds vaker in de handen van enthousiaste fotografen en niet alleen van professionals.
  Angela vindt het zelf leuk dat Fujifilm traditionele belichtingsregelingen gebruikt op zijn camera's uit de X-serie. Toch denkt ze dat de inzet van een modusknop op de GFX100S een verstandige zet is, die geschikt is voor een breder scala aan fotografen.
  De GFX100 is een grote camera, maar Angela is dol op zijn reactievermogen, en uiteraard op de beeldkwaliteit. De GFX100S biedt alles wat Angela goed vindt aan de GFX100 in een kleinere behuizing die beter geschikt is voor dagelijks gebruik buiten de studio.
  In de praktijk is de GFX100S een genot om te gebruiken. “Sommige lenzen zijn vrij groot en zwaar, maar de camera voelt niet omslachtig of traag aan, integendeel, en ik kon een breed scala aan beelden vastleggen die boordevol details en dynamisch bereik zitten.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Sharmishta Sarkar en Rod Lawton, full review): De GFX 100S heeft nóg meer te bieden dan z’n voorganger. Dit komt doordat de body compacter is, terwijl niet is ingeleverd op de sensorresolutie of de beeldstabilisatie. Extra mooi is dat er een flinke hap van de prijs is afgegaan.
  Daardoor is de GFX 100S veel toegankelijker en beter geschikt voor bredere toepassingen dan traditionele middenformaatcamera's. Nóg indrukwekkender is dat alle compromissen die Fujifilm heeft moeten maken om de GFX 100S te produceren niets hebben weggenomen van de prestaties van de camera. “De Fujifilm GFX 100S is echt net zo baanbrekend als de oudere GFX 100, maar voor niet veel meer dan de helft van de prijs.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Fujifilm GFX 100S is volgens Gordon “de meest overtuigende digitale middenformaatcamera van Fujifilm tot nu toe”. Hij perst alle vooruitgang die geboekt is in de eerdere GFX 100 in een flink compactere body die minder dan tweederde van de prijs kost. Ook de 100S levert “enorm gedetailleerde beelden met de gemakkelijke out-of-camera kwaliteit die we gewend zijn van Fujifilm”. Hij combineert dat met moderne autofocus en ingebouwde stabilisatie. De camera is veel bruikbaarder en kent een kleiner formaat.
  De GFX 100S lijkt volgens Gordon fysiek op een semi-professionele DSLR als je hem in handen hebt, zoals een Canon EOS 5D of Nikon D800. De GF-lenzen zijn meestal wel groter en duurder, vanwege de grotere sensor. Maar zet er een GF 50mm f/3.5 op “en je hebt een verrassend draagbaar systeem dat superieure beelden vastlegt ten opzichte van alle camera’s onder de tienduizend euro”.
  Vergelijk je hem met andere middenformaten, dan is deze GFX 100S volgens Gordon echt “een koopje”. Daarbij is het een van de snelste en meest responsieve middenformaatcamera's tot nu toe. Bedenk wel dat voor het schieten van snelle sporten of dieren in het wild, hij niet kan tippen aan de beste fullframe camera’s. En bedenk ook dat je niet alleen een body nodig hebt maar ook lenzen, en die zijn in het algemeen duurder dan lenzen voor fullframe camera’s.
  Maar al met al is de Fujifilm GFX 100S volgens Gordon “ideaal voor diegenen die de beste beeldkwaliteit van alle camera’s onder de vijf cijfers eisen en die een andere ervaring willen dan fullframe”. De GFX 100S is daarbij een hele fijne camera om te gebruiken. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Engadget.com (Steve Dent, full review): De GFX 100S is een lastige camera om een algemene beoordeling aan te geven, omdat hij echt is ontworpen voor fotografiegenres die een hoge resolutie vereisen, zoals studio-, artistieke of landschapsfotografie. Daarbij wegen kopers dit model af tegen andere middenformaten, terwijl ze ook kijken naar fullframers met hoge resolutie.
  Die laatste zijn meestal een stuk goedkoper. Dat geldt voor de Canon EOS R5, Nikon Z7 II, Panasonic S1R en Sony A7R IV. De Sony A1 is wel van een vergelijkbare prijs. Vergelijk je hem met middenformaten, dan komen in beeld: Hasselblad 970X 50C, Hasselblad X1D II 50C of Fujifilm's eigen GFX 50R.
  Steve en een aantal andere reviewers van Engagdet waardeerden de beeldkwaliteit voor studio- en archiefwerk zeer hoog. Maar de snelheid en het percentage ‘rake’ shots met autofocus voldoen niet aan hun behoeften voor het schieten van geboorten of bruiloften in vergelijking met hun Sony A7R III, A9 en andere modellen. Tegelijkertijd is het kwaliteitsverschil minder uitgesproken dan ze hadden gehoopt. Vóór de test dachten ze dat ze zeker een GFX 100S zouden willen kopen, maar na de test zijn ze minder positief.
  Daaruit blijkt volgens Steve dat Sony en Canon extreem hoge eisen stellen aan autofocus met relatief hoge megapixel camera's. “Ik zou niet verwachten dat een camera met grote sensor gelijke tred zou houden, maar de GFX 100S was niet eens in de marge. Als u daarom wilt overstappen van full-frame naar middenformaat, zult u merken dat de langzamere prestaties niet passen bij uw manier van werken.”
  Toch is de GFX 100S nog steeds sneller dan al zijn middenformaat rivalen. Hij levert de beste beeldkwaliteit die momenteel beschikbaar is. Voor fotografen die dat belangrijk vinden en de tragere prestaties niet erg vinden, is het de ideale camera. En voor hen is z’n vraagprijs eigenlijk een koopje. Eindoordeel: 86/100.
 • Photoreview.com.au (full review): Voor de meeste fotografen zal het prijskaartje van de GFX 100S een obstakel vormen, terwijl andere fotografen hun bedenkingen zullen hebben bij de grootte en de afmetingen van de objectieven voor deze middenformaat. Bedenk dat noch de camera, noch de lenzen ideaal zijn voor het fotograferen van sport en wildlife. De camera is wél de ideale keuze voor commerciële fotografie en huwelijksfotografie, vooral als je er een primelens bijkoopt. De 32-64mm zoomlens is een uitstekende ‘'walkaround'-lens voor de GFX 100S.
  Fotografen die echt een resolutie van 102 megapixels nodig hebben, moeten de GFX 100S serieus overwegen. Hij is bovendien veel draagbarer dan de GFX 100. Eindoordeel: 92/100.
 • Naturettl.com (Mark Bauer, full review): Woorden als ‘game-changer’ worden tegenwoordig veel gebruikt en verliezen volgens Mark uiteindelijk hun betekenis. Voor de Fujifilm GFX 100S vindt hij deze term volkomen gerechtvaardigd.
  Mark had het nog niet zo lang geleden niet geloofd: een middenformaatcamera met 100 megapixel op de sensor die niet groter is dan een fullframe DSLR, met autofocus met fasedetectie, ingebouwde stabilisatie en tal van andere functies die je voorheen alleen vond in high-end fullframe camera's. En al helemaal niet voor dit zeer lage prijskaartje.
  De GFX 100S blinkt op alle gebieden uit, aldus Mark: bouwkwaliteit, bediening, prestaties, beeldkwaliteit, specificaties en prijs. “Over de hele linie valt er heel, heel weinig te bekritiseren en veel te prijzen. Mijn enige echte voorbehoud is de afwezigheid van de D-pad, maar eerlijk gezegd, hoe meer ik de camera heb gebruikt, hoe minder ik hem heb gemist.”
  Al met al is de Fujifilm GFX 100S een camera die Mark zonder aarzelen zou aanbevelen aan landschapsfotografen. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldige camera die voldoet aan hoogste eisen voor beeldkwaliteit. Veel details, hoge dynamische range en lage hoeveelheid ruis. Scherm is makkelijk te draaien en beeld is leesbaar onder de zon. Handige bediening en verbeterde autofocus. Al dit maakt het gebruik van de camera satisfying.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GFX 100S

 • Fenomenale beeldkwaliteit: 102 megapixel middenformaatsensor
 • Snel scherp: razendsnelle en accurate autofocus
 • IBIS aan boord: 5-assige beeldstabilisatie met 6 stops winst tegen trillingen
 • Handig: naar drie kanten kantelbaar 3.2 touchscreen
 • Uitstekende video: filmen in 4K 30p met 12-bit 4:2:2 ProResRAW via HDMI-output
 • Professioneel: 1.8 inch LCD op de bovenkant
 • Bedieningsgemak: verbeterde joystick voor scherpstellen
 • 19 Fujifilm Film Simulaties, waaronder het nieuwe Nostalgisch Negatief
 • Robuust: weersbestendig, ultracompact ontwerp

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Fujifilm GFX 100S

Bekijk een mooie YouTube-review van de Fujifilm GFX 100S door Chris en Jordan van DPReview TV (16:26 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraMiddenformaat-camera's van Fujifilm

Fujifilm brengt verschillende compacte middenformaatcamera's uit die geweldige reviews krijgen. Inmiddels staan er vijf blinkende sterren aan het middenformaat-firmament van Fuji. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50S II >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 II >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

Review Fujifilm GFX 100S >>

Review Fujifilm GFX 100S II >>

 

Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera

Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Fujifilm GF 250mm f/4.0Fujifilm GFXNeeTele329996/100Reviews>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Fujifilm GF 500mm f/5.6 R LM OIS WRFujifilm GFXNeeSupertele399995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste compacte middenformaatcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compacte middenformaatcamera's van dit moment zijn? Ik heb de beste middenformaten voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste middenformaatcamera's >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (16 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy