Fujifilm GFX 100S: ultracompacte middenformaat met 100MP

De nieuwe Fujifilm GFX 100S middenformaatcamera is de ‘kleine’ broer van de GFX 100. Je schiet er waanzinnig mooie beelden mee met een resolutie van 102 megapixel. Toch is hij niet groter dan een fullframe systeemcamera. De GFX 100S weegt slechts 900 gram, is weersbestendig en heeft een beeldstabilisatie met 6 stops winst. Alle reviews zet ik straks weer voor je op een rij!

Sensor: middenformaat / 43.8 x 32.9mm | Resolutie: 102 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 900gr | Release datum: begin maart 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Fotodevakman.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GFX 100S Het hart van de GFX 100S

Het hart van deze camera bestaat uit een zeer snelle CPU: een quad-core X-Processor 4 in combinatie met een groot formaat 102 megapixel backside illumination CMOS-sensor. Hierdoor schiet je beelden met een ongekend hoge beeldkwaliteit. Vergeleken met fullframe sensoren is de middenformaat sensor in de GFX 100S liefst 1.7x groter.

Highlights van de Fujifilm GFX 100S

 • Fenomenale beeldkwaliteit: 102 megapixel middenformaatsensor
 • Snel scherp: razendsnelle en accurate autofocus
 • IBIS aan boord: 5-assige beeldstabilisatie met 6 stops winst tegen trillingen
 • Handig: drieweg kantelbaar 3.2 touchscreen
 • Uitstekende video: filmen in 4K 30p

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Fotodevakman.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GFX 100SBeste sensor ooit

DPReview gaf destijds in z’n review van grote broer GFX 100 aan dat dit de beste sensor is die ze ooit hebben getest. En ze hebben er nogal wat getest! De beelden hebben een prachtig scherptediepteverloop en een hoge mate van kleurechtheid. Ten opzichte van fullframe sensoren zijn het ISO-bereik en het dynamische bereik een stuk groter, evenals de lichtopbrengst. Dat zie je allemaal terug in de fenomenale beelden die uit deze compacte middenformaat rollen.

Razendsnelle autofocus

Je verwacht het niet direct van een middenformaatcamera met zulke grote sensorafmetingen, maar de fasedetectie autofocus is razendsnel en zeer accuraat, zelfs als het licht niet meewerkt. De AF-pixels bestrijken dan ook het gehele sensoroppervlakte. Binnen 0.18 seconde stel je scherp op je onderwerp, zelfs bij zeer weinig licht tot -5.5EV.

Fujifilm GFX 100SGezichts- en oogdetectie

Ook bewegende onderwerpen volg je eenvoudig. Hiervoor staan de krachtige X-Processor 4 en een nieuw algoritme voor het autofocussysteem garant. Fuji heeft daarnaast gezichts- en oogdetectie aan de GFX 100S toegevoegd, zodat hij ook zeer geschikt is voor portretfotografie.

IBIS: 6 stops winst

Grote broer GFX 100 had al een uitstekende in body-beeldstabilisatie (IBIS). Die van de GFX 100S is nog verder verbeterd. Hij geeft maar liefst tot 6 stops winst bij trillingen. Bovendien is dit systeem veel compacter en lichter dan de IBIS van z’n grote broer.

Uitstekende video

De GFX 100S is vooral een camera om waanzinnig mooie foto’s mee te maken. Maar filmen kun je er zeker ook uitstekend mee. Je schiet 4K-video met 30fps met HDMI output van 10-bit 4:2:2 of 12-bit raw-beeldmateriaal.

Fujifilm GFX 100SHeldere elektronische zoeker

De GFX 100S heeft een mooie elektronische zoeker. Die heeft een resolutie van 3.69 miljoen pixels en een vergroting van 0.77x. Daarmee lever je wel in ten opzichte van de GFX 100, die een EVF met 5.76 megapixel heeft en een vergroting van 0.86x. Maar verschil moet er zijn: voor de GFX 100 moet je 4.000 euro meer neerleggen.

Kantelbaar touchscreen

Achterop de GFX 100S zit een groot 3.2 inch touchscreen dat je in 3 richtingen kunt uitklappen: 90 graden naar boven, 45 graden naar beneden en 60 graden naar rechts. Handig voor fotografie of filmen vanuit moeilijke hoeken.

Lichter dan de Nikon D850

Fujifilm GFX 100SWie huiverig is voor middenformaatcamera’s vanwege het hoge gewicht en de grote omvang zou toch eens naar de Fujifilm GFX 100S moeten kijken. Hij weegt slechts 900 gram, 430 gram lichter dan z’n grote broer. Hij lijkt wat dat betreft veel meer op fullframe camera’s. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Nikon D850, een fullframe DSLR. Die weegt 915 gram: 15 gram meer.

Robuuste en compacte body

Handig van Fuji is dat ze de kleine en krachtige accu van de X-T4 hebben gebruikt. Daardoor is de body 6 centimeter lager dan grote broer GFX 100. Je levert dan wel in op het aantal foto’s dat je per acculading kunt schieten. De body is overigens gebouwd als een tank en is uiteraard weerbestendig.

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Fotodevakman.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GFX 100SProfessionele reviewers over de Fujifilm GFX 100S

De Fujifilm GFX 100S: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig echte reviews, de camera is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Natuurportret.nl (natuurfotograaf Bob Luijks, full review): Volgens natuurfotograaf Bob Luijks is de Fujifilm GFX 100S “een monster in een compact formaat”. Het fijne van deze middenformaatcamera dat je hem als iedere andere gewone camera kunt gebruiken. Dat is te danken aan de combinatie van z’n compacte formaat, z’n beperkte gewicht en de beeldstabilisator.
  Nog meer dan de andere middenformaat camera’s van Fuji is de GFX 100S een echte allroundcamera. Dat komt ook doordat de autofocusprestaties en snelheid beter zijn dan bij de andere GFX-camera’s. Bob: “Ik gebruik ‘m voor landschappen, details en macro, maar straat-, portret-, architectuur-, product-, food- en trouwfotografie zijn maar enkele van de andere disciplines die met deze camera mogelijk zijn.
  Het allerbelangrijkste van deze middenformaat met hoge resolutie is natuurlijk de ultieme beeldkwaliteit. Ben je daarnaar op zoek, dan moet je volgens Bob deze camera beslist eens overwegen. Het prijskaartje is wel fors, maar ligt toch een heel stuk gunstiger dan bij de grotere broert GFX 100, die 4.000 euro meer kost.
  De prijs van de GFX 100S is eigenlijk heel schappelijk als je hem vergelijkt met de prijs van de vlaggenschepen van Canon, Nikon en Sony, die al gauw ruim 1.000 euro hoger ligt. “Voor die €5.999 krijg je een camera met een resolutie waar andere (full frame) camera’s niet eens bij in de buurt komen. Alleen PhaseOne en Hasselblad hebben een camera met respectievelijk 150 en 400 megapixels, maar dan betaal je dan ruim meer dan €40.000,- voor…” Bekijk het hele review plus prachtige foto’s >>
 • Jonasraskphotography.com (fotograaf Jonas Rask): De Fujifilm GFX 100S is volgens Jonas zonder twijfel de meest geavanceerde GFX tot nu toe, en technisch de meest indrukwekkende. Fujifilm is erin geslaagd om het baanbrekende IBIS-mechanisme van de GFX100 over te nemen en het aanzienlijk te verkleinen. “Daardoor is het mogelijk om het in een behuizing te passen die net iets groter is dan de Fujifilm X-H1, een camera met een sensor van aps-c formaat!”
  Het is een “compleet beest van een camera” met de indrukwekkende 102MP middenformaat sensor, IBIS en autofocus met fasedetectie. “En dat allemaal verpakt in een behuizing die niet groter is dan een standaard fullframe camera. Ik ben enorm onder de indruk!”
  Bij de GFX 100S draait alles natuurlijk in de eerste plaats om de beeldkwaliteit. En die is volgens Jonas ‘krankzinnig’ goed. “Niet alleen vanwege de resolutie, maar ook vanwege de ‘rondheid’ van dit alles. De tonaliteit. De manier waarop de camera afbeeldingen in bijna duisternis weergeeft, is alsof je 100 tinten zwart hebt!”
  Ga je de ‘fotografische reis’ aan met de GFX 100S, dan ga je beeldkwaliteit in een heel nieuw licht zien. “Als je deze camera 's nachts gebruikt, worden alleen beelden weergegeven met ongelooflijk rijke kleurstructuren en diepte, ook al is de ISO ingesteld op 6400/12800.” Het dynamisch bereik van de GFX 100S is ook verbazingwekkend: 14 stops. Daarbij heb je de mogelijkheid om 14-bits of 16-bits RAW-opnamen te maken. “De ruimte die je krijgt voor het nabewerken van de bestanden is absoluut verbluffend!”
  De GFX 100S maakt volgens Jonas het ongelofelijke mogelijk: een middenformaat camera die toch heel draagbaar is, en een camera voor alledag kan zijn. “Terwijl de GFX 100 bedoeld is voor studiotoepassingen, maakt de toegevoegde draagbaarheid en verbeterde scherpstelalgoritmen de GFX 100S tot de eerste echt allround spiegelloze middenformaat camera. Je krijgt hiermee de allerbeste camera die er op de planeet is voor bijna alle situaties.”
  De GFX 100S is volgens Jonas een echte alleskunner en daarbij een “meester in beeldkwaliteit”. Daarbij heeft hij een prijskaartje waarmee hij concurreert met de topklasse fullframe camerasystemen. “Maar qua beeldkwaliteit krijgen deze fullframe concurrenten geen kans tegenover de GFX 100S. Dit is bijna de perfecte camera.”
  Zoals gebruikelijk heeft Jonas weer een zeer uitgebreide fotogallery op z’n website gezet, met schitterende beelden die hij heeft geschoten met de Fujifilm GFX 100S, onder andere in combinatie met de eveneens nieuwe Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WR. Bekijk de volledige review met de prachtige fotogallerie >>
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Volgens Mark is met de lancering van de GFX 100S middenformaat-fotografie nog nooit zo compact, draagbaar, gebruiksvriendelijk of veelzijdig geweest. Je kunt er goed mee aan de slag in de studio. Maar ook in het veld is hij uitstekend te gebruiken dankzij het compacte ontwerp, de enorme sensor met 100 megapixels, het effectieve stabilisatiesysteem en de volledige weerbestendigheid.
  Ook financieel komt hij binnen het bereik van een veel grotere doelgroep dan andere middenformaten. Het prijskaartje is bijna de helft van vlaggenschip GFX 100, waardoor er weinig reden is om voor de grote broer te kiezen. Fujifilm zet volgens Mark duidelijk alles op alles om van de GFX-serie een haalbaar alternatief te maken voor high end fullframe camera's. Fuji positioneert ze als ‘meer dan fullframe’.
  De GFX 100S heeft dezelfde afmetingen als de fullframe vlaggenschepen van andere merken, maar z’n sensor is wel 1,7x groter, en bovendien herbergt z’n slanke body ingebouwde beeldstabilisatie. Uiteraard moet je bij formaat en gewicht nog de GF-lenzen optellen, en die zijn groter en zwaarder dan hun fullframe broers en zussen.
  Met autofocus loopt de GFX 100S nog wel achter bij de fullframers van Sony, Canon en Nikon, die geavanceerde Eye-AF en AF-tracking bieden. Al zijn de AF-prestaties van de GFX 100S wél toonaangevend onder de middenformaten. Ook de burst is een stuk minder indrukwekkend als je die vergelijkt met wat sommige fullframers presteren.
  Maar ligt jouw focus niet op het fotograferen van snel bewegende onderwerpen, dan toont zich de enorme kracht van de GFX 100S, vooral als je landschappen, stillevens of portretten schiet. De hogeresolutie-beelden met de uitstekende Fujifilm kleurweergave, het enorme dynamisch bereik en de prachtige scherptediepte zijn volgens Mark een lust voor het oog. Vooral als je ook nog de 400 megapixel Pixel Shift-modus kunt inzetten voor stillevens.
  Mark noemt het “ronduit verbazingwekkend” dat Fuji erin is geslaagd vrijwel alle functies en prestaties van de GFX 100 te bieden in een model dat 40% minder kost, veel kleiner en in veel opzichten bruikbaarder is. En die voor sommige fotografen zelfs beter is dan de nieuwste fullframe vlaggenschepen. “Middenformaat was nog nooit zo verleidelijk...” Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Sharmishta Sarkar, full review): Grote broer GFX 100 was volgens Sharmishta een baanbrekende camera. De nieuwe Fujifilm GFX100S tilt de camera op naar een ander niveau. Voor het eerst is er een middenformaat-camera met 100 megapixel die verpakt zit in een body van DSLR-formaat.
  Bovendien zit er nog beeldstabilisatie in verwerkt, en heeft hij een vergelijkbaar prijskaartje als de nieuwste fullframe systeemcamera’s.
  Fuji heeft veel technologie uit de X-serie verwerkt in de GFX 100S. Daardoor is dit een van de meest toegankelijke middenformaatcamera's op de markt. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Carey Rose, first impressions): Bij DPReview zijn ze onder de indruk van wat Fujifilm met het GFX-systeem heeft bereikt. Zowel de lenzen als de camera's zijn fantastisch. De camera’s zijn daarbij erg bruikbaar in de praktijk.
  In hun testen van de 50 megapixel sensoren van eerdere GFX-camera’s bleek dat ze geen groot voordeel in beeldkwaliteit boden ten opzichte van de beste fullframe camera's, zoals die van Sony en Nikon. De 100 megapixel sensor van de GFX 100 bracht daar verandering in: die geeft wel merkbaar voordeel.
  De GFX 100S is een volgende stap op deze weg. Carey heeft ontdekt dat de kleinere en krachtigere beeldstabilsatie van deze camera betekent dat hij vrijwel alles biedt van de GFX 100 in een body die toegankelijker en bruikbaarder is. En ook nog veel goedkoper, hoewel het prijskaartje natuurlijk hoog blijft.
  Uiteraard zijn er ook ‘verliezen’ ten opzichte van de GFX 100, maar die zijn goed te overzien en niet van invloed op de positieve impressie die DPReview heeft van de nieuwe GFX 100S. Een van de punten waarop je inlevert is de kleinere accu. Maar die ondermijnt de prestaties zeker niet.
  Een belangrijkere stap terug ligt in de elektronische zoeker. Met 3.69 miljoen pixels heb je een kleinere resolutie dan de zoekers van camera’s als de Panasonic S1R en Sony a7R IV. Toch merk je daar niet al te veel van, omdat Fuji die resolutie goed benut.
  De autofocus is snel, maar door de niet al te snelle GF-lenzen van Fuji krijg je niet dezelfde autofocussnelheid en -responsiviteit als bijvoorbeeld bij de Canon EOS R5 en Sony A7R IV of Nikon Z7 II.
  Maar al met al lijkt Fujifilm met de GFX 100S een nieuwe belangrijke stap voorwaarts te zetten in de bruikbaarheid van het middenformaatsysteem. De uitstekende beeldstabilisatie draagt daar zeker aan bij. Middenformaat wordt daardoor veel bruikbaarder voor verschillende fotogenres.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, first impressions): De beeldkwaliteit van de GFX 100 is volgens Angela al subliem, dus de nieuwe GFX 100s biedt de erg spannende belofte van diezelfde beeldkwaliteit in een kleinere camera die bijna 50 procent goedkoper is.
  Verleidelijk is dat de Fujifilm GFX 100S klein genoeg is om te concurreren met fullframe DSLR's en systeemcamera's, waarbij hij het wint met z’n veel grotere sensor. Angela heeft met de GFX 100 gefotografeerd en het AF-systeem is goed in staat om bewegende onderwerpen vast te leggen. Daardoor verwacht ze pittige prestaties van de GFX 100S. Dit zal zeker een zeer veelzijdige middenformaatcamera worden. “Fujifilm laat de overtuiging achter zich dat middelgrote camera's groot, zwaar en traag zijn.”
 • Digitalcameraworld.com (Sharmishta Sarkar en Rod Lawton, hands on): De Fujifilm GFX 100S heeft veel meer in huis dan zijn voorganger. Hij heeft een compactere body, maar levert niet in op sensorresolutie of in-body beeldstabilisatie. En dan heeft hij ook nog een veel vriendelijker prijskaartje.
  Deze middenformaat is veel toegankelijker en klaar voor bredere toepassingen in vergelijking met traditionele middenformaatcamera's. Indrukwekkend is dat alle compromissen die Fujifilm heeft moeten maken om de GFX 100S te produceren, niets afdoen aan de prestaties van deze camera. Daarmee is hij net zo baanbrekend als de oudere GFX 100.

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Fotodevakman.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100SBelangrijkste kenmerken van de Fujifilm GFX 100S

 • Fenomenale beeldkwaliteit: 102 megapixel middenformaatsensor
 • Snel scherp: razendsnelle en accurate autofocus
 • IBIS aan boord: 5-assige beeldstabilisatie met 6 stops winst tegen trillingen
 • Handig: naar drie kanten kantelbaar 3.2 touchscreen
 • Uitstekende video: filmen in 4K 30p met 12-bit 4:2:2 ProResRAW via HDMI-output
 • Professioneel: 1.8 inch LCD op de bovenkant
 • Bedieningsgemak: verbeterde joystick voor scherpstellen
 • 19 Fujifilm Film Simulaties, waaronder het nieuwe Nostalgisch Negatief
 • Robuust: weersbestendig, ultracompact ontwerp

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Fotodevakman.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Fujifilm GFX 100S

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Fujifilm GFX 100S (1:27 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Fotodevakman.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraMiddenformaat-camera's van Fujifilm

Fujifilm brengt verschillende compacte middenformaatcamera's uit. Inmiddels zijn de GFX 50S, GFX 50R, GFX 100 en GFX 100S verschenen. Vier blinkende sterren aan het middenformaat-firmament. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

Review Fujifilm GFX 100S >>

 

Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera

Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.

Fujifilm lenzen GF-middenformaatSoort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49994/100Reviews >>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Standaardzoom€ 2,39995/100Reviews >>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Telezoom€ 2,00090/100Reviews >>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Groothoek€ 2,79995/100Reviews >>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRGroothoek€ 1,79990/100Reviews >>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Groothoek€ 1,79990/100Reviews >>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Standaard€ 1,59990/100Reviews >>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Standaard€ 1,04987/100Reviews >>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRPortret€ 2,29995/100Reviews >>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Portret€ 2,99996/100Reviews >>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Macro€ 2,89994/100Reviews >>
Fujifilm GF 250mm f/4.0Tele€ 3,29996/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)