Fujifilm GFX 100: meester van de resolutie

De Fujifilm GFX 100 is een middenformaatcamera met een extreem hoge resolutie van 102 megapixels. Uniek voor een middenformaat: hij heeft beeldstabilisatie aan boord én 4K-video met 30 fps. “De meest geavanceerde camera van 2019.” EISA-award: ‘Beste camera innovatie’. Gold Award op DPReview. Alle belangrijke reviews!

Opvolger Fujifilm GFX 100 II is verschenen!

Mijn review van de Fujifilm GFX 100 II >>

Fujifilm GFX 100 Sensor: middenformaat / 43.8 x 32.9mm | Resolutie: 102 megapixel | Beelden per seconde: 5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Elektronische zoeker: ja | Gewicht body: 1.400gr | Release datum: eind juni 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 9.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Fujifilm GFX 100

 • Extreem goede beeldkwaliteit: resolutie van 102 megapixel
 • Uniek voor een middenformaat: 5-assige Sensor-Shift beeldstabilisatie
 • Ingebouwde grip voor extra accu
 • Functioneel: kantelbaar touchscreen
 • Professioneel filmen: 4K-video met 30fps
 • Handig: afneembare zoeker

Fujifilm GFX 100 Megapixel-knaller: de GFX 100

De GFX 100 is de nieuwe middenformaatcamera van Fujifilm met extreem hoge resolutie: liefst 102 megapixel. Dit resolutiemonster zit barstensvol features en is ontworpen voor fotografie én videografie. De BSI CMOS sensor biedt een duizelingwekkend hoge beeldkwaliteit met uiterst weinig ruis.

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

Camera voor landschappen en architectuur

Qua prijs en features zal dit zeker geen camera voor iedereen zijn. Maar bijvoorbeeld onder professionele landschaps- of architectuurfotografen zal het een zeer gewilde camera worden.

Fujifilm GFX 100Hoge helder- en kleurnauwkeurigheid

De GFX 100 heeft de gloednieuwe X-processor 4 aan boord en kan 16-bits onbewerkte beelden met een breed dynamisch bereik en lage ruisniveaus schieten. De sensor heeft een BSI-ontwerp dat zorgt voor glaszuivere helderheid en nauwkeurige kleurweergave. Ook bij schemer of lastige lichtomstandigheden.

Autofocus: razendsnel en nauwkeurig

Uniek voor een middenformaat: de autofocus gebruikt een uitgebreid 2.16m-punts fasedetectiesysteem. Daardoor gaat scherpstellen razendsnel, zeker voor een middenfomaat. De GFX 100 volgt snel bewegende onderwerpen, zowel met fotograferen als filmen. Dat maakt hem zelfs geschikt voor het sportveld.

Beeldstabilisatie: uniek voor middenformaat

Fujifilm GFX 100Niet alleen het autofocussysteem is uniek voor middenformaatcamera’s. Fujifilm zet ook de eerste middenformaatcamera met sensor-shift beeldstabilisatie neer. Dit stabilisatiesysteem compenseert tot 5.5 stops over 5 assen om ongewenste beweging te voorkomen.

Ingebouwde grip: extra power

Deze professionele middenformaat heeft een ingebouwde verticale grip voor een verbeterde ergonomie en bediening, ongeacht of je horizontaal of verticaal fotografeert. Met deze grip gebruik je 2 accu’s tegelijk, zodat je nooit zonder stroom zit.

Afneembare zoeker

Nog iets wat de Fujifilm GFX 100 uniek maakt: de afneembare 5.76m-punts elektronische OLED-zoeker. Daarmee bepaal je je composities in hoge resolutie op oog-niveau. Deze zoeker is te koppelen met een optionele kanteladapter: zo kun je met de zoeker werken vanuit verschillende hoeken.

Kantelbaar LCD-touchscreen

Naast de zoeker kun je je beelden componeren op het scherpe en glasheldere 3.2 inch LCD-touchscreen op de achterkant. Het scherm is kantelbaar, zodat je moeiteloos vanuit zowel hoge als lage hoeken werkt.

Dé camerasensatie van 2019?

De ‘hand ons’ en previews zijn het er nu al over eens: dit is een volstrekt unieke camera. Misschien is het wel dé camerasensatie van 2019. Waarschijnlijk is het de camera die de allerbeste beeldkwaliteit van dit moment neerzet. Even de reviews afwachten... (scroll naar beneden voor de eerste previews).

Firmware-update: afbeeldingen van 400MP

Fujifilm heeft eind november 2020 een firmware-update (versie 3.00) uitgebracht voor de Fujifilm GFX 100. Deze update voegt de Pixel Shift Multi-Shot-functie aan de camera toe. Daarmee schiet je afbeeldingen met een resolutie van – hou je vast – 400 megapixel. Meer info vind je op de website van Fujifilm.

Bekijk firmware-updates voor de GFX 100 >>

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

Fujifilm GFX 100 wint EISA-award 2019-2020

De Fujifilm GFX 100 heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor ‘Beste camera innovatie’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Update: kleine broer GFX 100S!

De Fujifilm GFX 100 heeft een broertje gekregen: de Fujifilm GFX 100S. Je schiet er waanzinnig mooie beelden mee met een resolutie van 102 megapixel. Toch is hij niet groter dan een fullframe systeemcamera. En het mooie is: hij is 4.000 euro voordeliger. Benieuwd naar deze schitterende camera?

Mijn review van de Fujifilm GFX 100S >>

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100S op Kamera-express.nl >>

 

Alle resolutiemonsters op een rij

Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 cashback op de Fujifilm X-serie!

Ontvang tot wel €400 cashback op Fujifilm X-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm X Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm cashback-actie van CameraNU.nlTot €1600 cashback op de Fujifilm GFX-serie!

Ontvang tot wel €1600 cashback op Fujifilm GFX-serie camera's en objectieven tijdens deze Fujifilm GFX Cashback promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Fujifilm GFX 100

De Fujifilm GFX 100: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Fujifilm GFX 100Focus Magazine over de Fujifilm GFX 100

“100 megapixel: nuttig of overkill?” kopt Focus Magazine (septembernummer 2019) boven z’n mooie review van de Fujifilm GFX 100. En misschien is dat inderdaad wel de belangrijkste vraag die je kunt stellen bij dit ‘professionele pixelkanon’.

Fraaie vormgeving

Net als de andere middenformaten van Fuji is ook de GFX 100 degelijk en fraai vormgegeven. Ondanks z’n enorme pixelaantal is hij niet bijzonder groot of zwaar. Hij houdt prima vast, zowel in liggende als staande positie. En hij heeft een afneembare OLED-zoeker met liefst 5,76 miljoen pixels en 100% beeldveld.

Geschikt voor actiefotografie

Hij heeft de eerste middenformaatsensor met optische beeldstabilisatie, en wel over 5 assen. Aan boord is ook highspeed fasedetectie autofocus én contrast-AF: een hybride autofocussysteem dus. “Door de IBIS, de snelle autofocus, de hoge resolutie en de solide uitvoering is actiefotografie met een middenformaatcamera beter mogelijk dan ooit.”

Grote X-T3

Qua uiterlijk en bediening lijkt hij erg op de X-camera’s van Fuji. Wie er zo eentje gewend is, zal niet hoeven wennen aan de GFX 100. In feite is het volgens de reviewer ‘een grote Fujfilm X-’T3. En dankzij de nieuwe X-processor 4 is de camera ook razendsnel, ondanks de enorme bestanden die hij moet verwerken.

Autofocus: sterk pluspunt

De autofocus is volgens de reviewer een sterk pluspunt van de GFX 100 ten opzichte van die in de andere camera’s. Hij is sneller en veelzijdiger. Ook op andere manieren is de GFX 100 sneller: met de boostfunctie krijgen alle functies die met snelheid te maken hebben een flinke oppepper.

Grote bestanden voor je computer

Probleem komt bij de verwerking van de beelden op je computer: de reviewer merkte hoe langzaam dat kan gaan met dit soort grote bestanden. “Ik zie me er nog geen trouwreportage met 2.000 opnames mee maken!” Keerzijde van de enorme detailrijkdom van de beelden is ook dat alles ongenadig scherp getoond wordt: elk vlekje of oneffenheidje is te zien. Kortom: elk voordeel heeft ook een nadeel...

Unieke topcamera

Al met al is de GFX100 is “een unieke topcamera, die zowel in de fotostudio als op locatie goed is in te zetten. De tonaliteit en de kleurweergave zijn prachtig, de IBIS-beeldstabilisatie, de 4K-videokwaliteit, de enorme gedetailleerde bestanden en de ergonomie zijn zeer aantrekkelijk.” Eindoordeel: het cijfer 8.6.

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100DPReview over de Fujifilm GFX 100

Het meest kijk ik altijd uit naar de reviews op DPReview. Daar werken reviewers die al ongelofelijk veel camera’s door hun testhanden hebben laten gaan. Ze weten precies waarover ze het hebben. Op de GFX 100 hebben ze reviewer Richard Butler gezet. Wat me een beetje verbaast: op belangrijke camera’s zetten ze meestal 3 reviewers. Vakantietijd? Hoe dan ook: wat is Richards oordeel?

Beeldkwaliteit: beste van het beste

Kijken we alleen naar de beeldkwaliteit, dan is de GFX 100 de beste camera die Dpreview ooit gereviewed heeft. De nieuwe BSI-sensor en het hogere aantal pixels betekent een waterscheiding met de camera’s met kleinere sensoren. Heb je het soort details nodig dat de GFX 100 biedt, dan is er geen enkele betaalbare andere optie. Tel daarbij op: in-body stabilisatie, uitstekende autofocusprestaties, en een goed-ontworpen user interface. De GFX 100 is een camera die veel flexibeler en bruikbaarder is dan de middenformaat-concurrentie.

Portretgrip: teleurstellend

De GFX 100 is groter dan de andere middenformaten van Fuji. Dat heeft deels te maken met de portretgrip die is ingebouwd. Die portretgrip zelf is teleurstellend, niet ‘handvriendelijk’ gedesigned. Voordeel is wel dat hij ruimte biedt voor een extra accu, waardoor je ook in dit opzicht buiten de studio lang kunt schieten.

Veel flexibeler dan andere middenformaten

Zeker is dat de GFX 100 een veel aanpasbaarder camera is dan camera’s met hetzelfde sensorformaat of groter. Toch zul je de GFX natuurlijk niet bij sportwedstrijden gaan zien, en ook zal het voor trouwfotografen niet de allereerste keuze zijn. Maar hij is voor veel meer fotografiegenres inzetbaar, buiten de studio en los van het statief. Daarmee kun je hem als professionele fotograaf veel vaker gebruiken, en betaalt hij zich dus sneller terug.

Geen fullframe-snelheid

De ervaring met de bediening is een beetje gemengd. De interface is veel beter gepolijst dan bij de middenformaatconcurrentie. Maar sommige knoppen voelen toch wat goedkoop. Voor de autofocus geldt hetzelfde: het is sneller en flexibeler dan de andere middenformaten, maar verwacht geen fullframe-snelheid.

GFX 100 + GF-lenzen: indrukwekkend

Grote indruk maken de GF-lenzen in combinatie met deze middenformaat. Fuji had al gezegd dat deze lenzen ontworpen waren met een 100MP-sensor in gedachten. En dat blijkt volledig bewaarheid te worden. Dat geldt voor de beeldkwaliteit. Maar ook voor de autofocusprestaties, hoewel ook hier: verwacht geen autofocuservaring als die je in de beste fullframe-lenzen zult tegenkomen. Maar de autofocus is veel beter dan de concurrerende middenformaat-lenzen.

Beter dan de concurrentie

Of je een 100MP-camera nodig hebt is een vraag die jij alleen kunt beantwoorden (en je boekhouder). Maar als je er eentje nodig hebt, dan is er geen enkele andere camera die zoveel beeldkwaliteit, zo flexibel en in zoveel situaties biedt als de Fujifilm GFX 100.

Gold Award met 90% score

Kortom: de GFX 100 is een hoog gespecialiseerd stuk gereedschap, dat door Fuji toch zo flexibel en handelbaar mogelijk is gemaakt. Hij biedt zeer hoge resolutie, ondersteund door goed glas en beeldstabilisatie, waardoor je hem ver buiten je studio kunt inzetten. Het is geen allrounder als sommige fullframe systeemcamera’s. Maar hij doet dingen die je niet zou verwachten van een 100MP middenformaat. Eindoordeel: Gold Award met een score van 90%.

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100Jonas Rask over de Fujifilm GFX 100

De Deense (straat)fotograaf en Fujifilm-ambassadeur is meestal de eerste die een belangrijke Fujifilm-camera reviewt, stomweg omdat hij daarvoor gevraagd wordt door Fuji. Hij schrijft altijd heel eerlijk dat hij ‘natuurlijk bevooroordeeld’ is, omdat hij ambassadeur is voor Fuji. Toch vind ik zijn reviews altijd betrouwbaar, eerlijk en van zeer hoog niveau. En de bijgaande foto’s zijn meestal om je vingers bij af te likken. Zo ook nu. Bekijk review met foto’s op Jonasraskphotography.com.

Een echte ‘game changer’

Lees Jonas’ review vooral zelf. Hij kan goed schrijven, dus zijn review leest heel prettig. Wat ik eruit oppik is in ieder geval: de Fujifilm GFX 100 is een echte ‘game changer’. Dat woord wordt maar al te vaak misbruikt, maar voor een middenformaatcamera met 100 megapixel op de sensor, on sensor beeldstabilisatie plus razendsnelle fasedetectie autofocus is die term enorm op z’n plaats.

Ongelofelijke beeldkwaliteit

De onwijs hoge scherpte en ongelofelijke beeldkwaliteit spatten van Jonas’ foto’s af. Beelden die hij uit de hand heeft geschoten. En dankzij de beeldstabilisatie soms met hele langzame sluitertijden.

Afwijkend design

Het design wijkt flink af van de andere X- en GFX-camera’s van Fuji. Het ontwerp met veel knoppen is losgelaten. In plaats daarvan is het design veel moderner, en werkt het meer met grote info-schermen. Uit het design blijkt ook direct dat Fuji mikt op professionele fotografen én videografen: op de bovenplaat zit een makkelijk toegankelijke selectie-knop waarmee je snel switcht van foto naar video.

Zeer hoge bouwkwaliteit en geïntegreerde grip

De geïntegreerde accugrip maakt de 100S ook anders dan z’n kleinere middenformaat-broers. Wat dat betreft lijkt hij meer op top-DSLR’s als de Canon 1DX. Bovenop zit een flink scherm met verschillende soorten informatie, virtuele knoppen en een live histogram. De bouwkwaliteit ligt enorm hoog, zoals verwacht mag worden van een camera van dit statuur.

Perfecte beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie was geen kleine opgave voor de ingenieurs van Fuji. Hoe groter de sensor, hoe lastiger het is hem te stabiliseren. Toch is het gelukt: beeldstabilisatie werkt perfect volgens Jonas, met tot wel 5 stops winst. Ook de fasedetectie autofocus werkt enorm goed. De AF heeft volledige dekking op de sensor. De autofocussnelheid ligt hoog genoeg om ook sportfoto’s mogelijk te maken. En dankzij oogdetectie-AF kun je de camera ook perfect inzetten voor portretfotografie.

Zoeker met hoge resolutie

Ook de nieuwe – afneembare – elektronische zoeker is wonderbaarlijk goed. Hij heeft een resolutie van maar liefst 5.7MP. Hij is groot, helder en heeft bijzonder weinig vertraging. “It’s by far the best EVF I’ve ever used and I’ve used a lot of them by now.”

Excelleert met beeldkwaliteit

Maar dat waar de GFX 100 echt in moet excelleren is natuurlijk de beeldkwaliteit. En gelukkig doet hij dat ook. “All the features outlined above serve only one purpose. To make the image quality of this camera as good as humanly possible. And oh my, is it good.” De foto’s zijn adembenemend. En inzoomen tot 100% op je monitor is een feest. “You have all the roundness, tonality, DR and overall gorgeous image quality that you know from the 50s/r, but now with twice the resolution!”

Levende, levensechte kleuren

De kleuren zijn levendig, levensecht en zeer goed in balans. De tonaliteit in de diepdonkere gebieden van je foto zijn ongelofelijk “and the noiselevel is so amazingly well balanced that it’s not even funny.”

De meest geavanceerde camera van 2019

Deze camera is volgens Jonas niet een van de meest geavanceerde camera’s van 2019. Het is DE meest geavanceerde camera van 2019. Fujifilm heeft geen enkele concurrentie in dit segment. De prijs ligt ongeveer op 10.000 euro, maar dat is zeer veel goedkoper dan een Hasselblad H of een Phase One. Die hebben weliswaar grotere sensoren, maar ze missen de geweldige features als IBIS en PDAF en professionele video-mogelijkheden.

10.999 euro... een echt koopje...

Dus kijk je naar het prijskaartje van de GFX 100, dan ligt dit misschien wel hoog. Maar hij is eigenlijk redelijk geprijsd. “I would actually go so far as to call it cheap.” Een koopje dus ;)

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100Andere professionele reviewers over de Fujifilm GFX 100

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, full review, septembernummer 2019): Fujifilm zet opnieuw de toon in het middenformaatsegment met deze Fujifilm GFX 100. De prijs ligt hoog, maar is voor een camera met 100 megapixel fors gedaald door de introductie van de GFX 100. Voor dat lagere bedrag krijg je ook nog een CMOS BSI-sensor, in-body beeldstabilisatie én fasegebaseerde autofocus.
  De specs van deze middenformaatcamera liegen er niet om. De prijs ook niet. Die twee samen maken het tot een unieke camera. De Fujifilm GFX 100 maakt volgens Dré waar wat de camera volgens de specificaties belooft. “De sensor biedt een goede dynamiek en lage ruiswaarden, een goede kleurweergave en de scherpstelling werkt zeer exact.”
  De stabilisatie van de sensor en de adequate scherpstelling maken het benutten van de volle 100 megapixels goed mogelijk. “Voor Fujifilm is het een logische en verstandige stap. Of dat voor de gebruiker ook zo is, zal voornamelijk afhangen van het banksaldo.” Eindoordeel: Goud Award met een 9.5 voor de beeldkwaliteit.
 • Chip Fotomagazine (full review, novembernummer 2019): De GFX 100 komt binnen op de tweede plaats in de toplijst van Chip Fotomagazine. Met het hoogst bereikbare cijfer voor beeldkwaliteit: een 1. Dat hij zeer hoog scoort op beeldkwaliteit is met z’n 100 megapixel op de middenformaatsensor misschien logisch. Het cijfer van Chip wordt echter samengesteld door ook te letten op de uitrusting, de snelheid en de videoprestaties. In die zin is het dus heel bijzonder dat de GFX 100 ook op die punten zeer goed scoort (het minst op snelheid).
  De reviewers van Chip zijn vooral onder de indruk van 3 aspecten. Ten eerste de beeldstabilisatie. “Eerst konden we ons nauwelijks voorstellen dat Fujifilm zo’n pixelmonster stil zou kunnen houden, maar de test spreekt voor zich.” Ook de videofunctie was voor de reviewers verrassend goed. En ten derde de autofocus. Die verdiende zeker een pluim. Hij laat weliswaar punten liggen bij snel bewegende onderwerpen, maar de GFX is dan ook niet bedoeld als sportcamera “al komt hij wel heel aardig in de buurt!”
  Voor wie is de camera bedoeld, vragen de reviewers zich af. Niet voor de reviewers zelf, want die kunnen dat bedrag niet op tafel leggen. Maar “product- reclame- en landschapsfotografen kunnen alvast hun spaarvarken slachten”. En vraag je je af welke camera op plek 1 in de toplijst terecht is gekomen? Wat denk je? De Sony A7R IV natuurlijk!
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, decembernummer 2019): De Fujifilm GFX 100 is volgens Jasper een indrukwekkende camera. “De sensor levert wonderbaarlijk fraaie beelden met een fantastisch dynamisch bereik en dito scherpte en detaillering. De ingebouwde beeldstabilisatie verhoogt de veelzijdigheid, en ergonomie en bouwkwaliteit zijn van hoog niveau. De forse prijs valt relatief gezien nog best mee als je de specificaties en praktijkprestaties in overweging neemt.” Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 8.
 • Digitalcameraworld.com (Chris George en Rod Lawton, full review): De GFX 100 is groot en duur als je hem vergelijkt met reguliere camera’s, maar in de wereld van de middenformaatcamera’s is het een koopje. Het is ook een baanbrekende camera die alle verwachtingen over wat een middenformaat kan en niet kan op z’n kop zet.
  De resolutie van 100 megapixels was een uitdaging voor de testprocedures van de reviewers zelf. Z’n in-body beeldstabilisatie is voor het eerst te vinden in een middenformaat. En z’n hybride autofocussysteem is een enorme stap voorwaarts. De GFX 100 is volgens de reviewers niet perfect, maar hij komt wel heel dicht in de buurt. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): De GFX 100 maakt op vele fronten enorm veel indruk, aldus Matt. En dat mag ook wel gezien het prijskaartje met 5 getallen. Toch verdient Fuji een enorm pluim om een dergelijke camera beschikbaar te maken voor een breder publiek dan vergelijkbare middenformaten.
  De aantrekkingskracht ligt in meer dan in de specs van de sensor en in de beelden die hij levert. Belangrijk is ook de in-body stabilisatie – voor het eerst in een dergelijke camera. Ook de geweldige grote en heldere zoeker die je ook kunt afkoppelen, is een aanwinst. De enorme aanpasbaarheid van de bedieningselementen eveneens. En de gebruikelijke X-serie-technologie die ook in deze camera zit. De gezichts/oog-detectie is verder zeer effectief: buitengewoon handig voor portretfotografie. De bouwkwaliteit ligt op een zeer hoog niveau. En ga maar door. Een unieke combinatie van mogelijkheden, specs en features in één middenformaatcamera.
  Zwakkere punten zijn te vinden in het design en de grip. Een camera van deze grootte en dit gewicht is altijd lastiger te bedienen dan een high end fullframe-camera, zeker gezien ook de grotere lenzen die erbij horen. Ook is de elektronische zoeker weliswaar uitstekend, maar hij zit vaak in de weg van het LCD-scherm.
  Al met al is de GFX 100 een dijk van een middenformaat. Hij biedt een zeer indrukwekkende beeldkwaliteit plus de beste elektronische zoeker op de markt, snelle autofocus, geweldige 4K-video en effectieve beeldstabilisatie. De resultaten zijn duizelingwekkend. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Met de GFX 100 wordt het middenformaatsysteem van Fuji echt volwassen, aldus Gordon. De vorige modellen, GFX 50S en GFX 50R waren aantrekkelijk, maar hun resolutie werd geëvenaard door fullframers, en de bediening van de beste fullframe systeemcamera’s was beter. De GFX 100 verandert dat allemaal.
  De back-illuminated sensor met 102 megapixel levert een forse verbetering van het detailniveau van de beelden zonder gevolgen voor de ruis of het dynamisch bereik. Maar wat echt verschil maakt is het totaalplaatje: de combinatie met de in-body stabilisatie, de uitstekende autofocus, de respectabele 4K-video en de beste elektronische zoeker op de markt.
  In de ergonomie is nog wel wat te winnen, bijvoorbeeld de grootte van de bedieningselementen of de grip. En hoewel de prijs voor een dergelijke middenformaat laag ligt, is het een groot bedrag vergeleken wat je voor een fullframe systeemcamera neertelt.
  De GFX 100 mikt op een gespecialiseerde doelgroep, maar tegelijk herdefinieert het wat we kunnen verwachten van een middenformaat camera. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Uiteraard krijgt de enorme resolutie de meeste aandacht, maar de andere grote verbeteringen die zijn gemaakt, zorgen ervoor dat zowel Fuji als middenformaatcamera’s een grote stap voorwaarts hebben gezet. De fasedetectie autofocus, de in body stabilisatie, de topkwaliteit zoeker en de fatsoenlijke 4K-video.
  Voor de meeste fotografen is de 102 megapixel resolutie echt overkill. Voor wie dat nodig heeft, biedt de GFX 100 een middenformaat waar je snel aan kunt wennen. Het is een intuïtieve camera. En hoewel hij groot en zwaar is, is hij tegelijk compact en lichtgewicht voor een middenformaat.
  Het prijskaartje is zowel hoog als laag. Hij is zeer duur voor de meeste fotografen, maar goedkoop voor wie zich in de wereld van de middenformaten beweegt. Zij zullen aangenaam verrast worden door de snelheid en de voordelen in de bediening van deze camera vergeleken met andere middenformaten. Het is kortom een camera die niet heel eenvoudig te duiden is. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (2019 nr. 3 – julinummer, hands on): Reviewer Eefke Burg staat stil bij wat Fujifilm beoogt met onder meer de GFX 100 die de standaard zet voor een nieuw soort middenformaatcamera. “De fabrikant heeft getracht de nadelen van middenformaat ten opzichte van fullframe op te heffen én tegelijkertijd de voordelen van middenformaat uit te breiden en is ruim in zijn opzet geslaagd.”
  Het resultaat is een camera die zowel qua afmetingen als qua gewicht lijkt op een gemiddelde fullframe reflexcamera. En: met z’n 102 megapixels levert hij prachtige beelden op “die je stoutste dromen overtreffen.”
  Op de previewbijeenkomst van deze camera waren de reviewers zwaar onder de indruk. Met deze middenformaat kun je net zo makkelijk uit de hand schieten als met een fullframe spiegelreflex, dankzij de geweldige beeldstabilisatie. Dat was vaak een probleem met middenformaten: die konden alleen vanaf statief in studio’s worden gebruikt, omdat elke minieme beweging tot onscherpe beelden leidt. Dat geldt dus totaal niet voor de GFX 100.
  Nog iets anders wat opvalt, en wat ook niet ‘des middenformaat camera’s’ is: hij stelt heel snel scherp. Bovendien heeft hij gezichts- en oogtracking in huis, waarbij je zelfs prioriteit kunt geven aan het rechter- of het linkeroog.
  Nog iets moois: de Virtual Dial Mode’, waarmee je onder andere heel simpel overschakelt van de foto-modus naar de video-modus, maar waarmee je ook de belichtingsmogelijkheden instelt.
  Maar waar het natuurlijk allemaal om draait is: beeldkwaliteit. De sensor is 1.7x zo groot als een fullframe sensor en heeft ook heel veel meer megapixels aan boord. Dat “geeft een ontzettende boost in de afbeeldingskwaliteit, vooral als je het hebt over het dynamisch bereik in RAW. Hiermee is het mogelijk om te croppen binnen de foto of video zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.
 • Natuurportret.nl (Bob Luijks, hands on): “Met de GFX100 zet Fujifilm de meest begerenswaardige camera van dit moment neer,” aldus Bob. “Of zoals Neil Armstrong het 50 jaar geleden zei: ‘A small step for a man, but a giant leap for mankind.’”
  Deze camera is volgens Bob niet een kleine upgrade van de GFX50S, maar een compleet nieuw ontworpen middenformaatcamera. Hij is bedoeld voor mensen die de hoogst mogelijke eisen stellen aan beeldkwaliteit en resolutie.
  Bob: “Fujifilm maakt het onmogelijk mogelijk: een resolutie van 100 megapixels in een tamelijk compacte behuizing die je gewoon vanuit de hand kunt bedienen. De nieuwe standaard voor de concurrentie is gezet.” Lees de hands on-review van Bob >>
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, review so far): De GFX 100 levert de allerbeste foto’s en video’s van alle camerasystemen op de markt. Hij biedt de kwaliteit van een grote sensor, maar biedt de bediening die je gewend bent van een kleinere systeemcamera. De reviewer was verbluft hou weinig je in de bediening van de GFX 100 merkt dat het een echte middenformaat is.
  Deze overtreffende trap in beeldkwaliteit ten opzichte van fullframe, gecombineerd met een overtuigend betere bediening dan eerdere middenformaatcamera’s betekent dat de GFX 100 de body is waar de GF-lenzen op gewacht hebben.
  OK, hij is niet goedkoop. En een sportcamera is het ook niet. Maar Fuji is in staat geweest de meest bruikbare en meest gewenste middenformaatcamera uit te brengen van dit moment. En de GFX 100 biedt dwingend redenen om over te stappen van fullframe naar middenformaat voor fotografen die op zoek zijn naar de allerbeste kwaliteit. En die een portemonnee hebben die dik genoeg is...
 • The Verge (Dan Seifert, preview): De GFX 100 markeert een enorme stap voor Fujifilm én de middenformaat-wereld. Het is een camera die op gelijke voet staat met de echt grote camera’s op dit gebied, in termen van resolutie en features. Maar hij is een heel stuk voordeliger. Voor de amateur ligt hij qua prijs buiten bereik. Maar fotografen die van middenformaat zijn overgestapt naar fullframe, zouden deze camera heel serieus moeten bekijken.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, hands on): De Fujifilm GFX100 (preproductie model) is de meest geavandeerde middenformaatcamera van dit moment, met een snelle autofocus en een zeer hoge resolutie van 102MP.
 • Digitalcameraworld.com (hands on): De reviewer heeft een prototype van de Fujifilm GFX 100 kort getest. Zijn oordeel: “We can’t offer any opinion on this camera’s image quality as we were shown a physical prototype rather than a working camera, but we’re very impressed by the way it’s designed and the way it handles, and if the GFX 100’s performance lives up to its specifications, this camera could set new benchmarks for professional photography.”
 • Techradar.com (Sharmishta Sarkar, early verdict): Het is misschien een grote versie van z’n voorganger, maar de GFX 100 is niet alleen uitstekend te bedienen, hij laat een indrukwekkende hoeveelheid details zien in de schaduwpartijen van je foto’s, dankzij de sensor van 102 megapixel. Voeg daar de snelle autofocus, de niet gecropte 4K-video en de 16-bit raw-bestanden en je hebt twee keer de camera die de GFX 50S al was... hoewel ook het prijskaartje verdubbeld is....

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GFX 100

 • Middenformaat sensor met 100 megapixel
 • Backside illuminated CMOS sensor
 • X-processor Pro 4
 • Video: 4K / 30fps
 • 4K @ 30fps, 4:2:0 en 10bit internal recording
 • 4K @ 30fps, 4:2:2 en 10bit external recording
 • 4K @ 30fps zonder crop
 • 4K @ 30fps met H265 coded en 400 mbps
 • Pixel shift multishot
 • Net als de Fujifilm X-T3 heeft hij de X Processor 4
 • In-body 5-assige beeldstabilisatie
 • Autofocus: on-sensor fasedetectie

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje over de Fujifilm GFX 100

Bekijk een mooi promo-filmpje over Fujifilm GFX 100 (1:48 minuut).

Fujifilm GFX 100 op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 100 op Kamera-express.nl >>

 

Fujifilm GFX 100S middenformaat cameraMiddenformaat-camera's van Fujifilm

Fujifilm brengt verschillende compacte middenformaatcamera's uit die geweldige reviews krijgen. Inmiddels staan er vijf blinkende sterren aan het middenformaat-firmament van Fuji. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij gezet!

Review Fujifilm GFX 50S >>

Review Fujifilm GFX 50S II >>

Review Fujifilm GFX 50R >>

Review Fujifilm GFX 100 II >>

Review Fujifilm GFX 100 >>

Review Fujifilm GFX 100S >>

Review Fujifilm GFX 100S II >>

 

Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera

Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Fujifilm GF 250mm f/4.0Fujifilm GFXNeeTele329996/100Reviews>
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Fujifilm GF 500mm f/5.6 R LM OIS WRFujifilm GFXNeeSupertele399995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/5.6 Tilt-Shift MacroFujifilm GFXNeeMacro399995/100Reviews>
Fujifilm GF 20-35mm f/4.0 R WRFujifilm GFXNeeGroothoekzoom279995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm GF 120mm f/4.0Fujifilm GFXNeeMacro289994/100Reviews>
Fujifilm GF 32-64mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoekzoom249994/100Reviews>
Fujifilm GF 100-200mm f/5.6Fujifilm GFXNeeTelezoom200090/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>

 

Fujifilm X-H2Alle Fujifilm X-camera’s op een rij

Fujifilm X-camera’s behoren tot de topcamera’s van dit moment. Maar welke moet je kiezen? Om je te helpen bij je keuze heb ik alle aps-c-camera’s van Fujifilm voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Beste compacte middenformaatcamera's

Ben je benieuwd wat de beste compacte middenformaatcamera's van dit moment zijn? Ik heb de beste middenformaten voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste middenformaatcamera's >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (17 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy