Op alle vlakken beter
Je kunt wel zeggen dat Fujifilm zijn middenformaat fors onder handen heeft genomen. Vlaggenschip GFX 100 II is op alle belangrijke vlakken beter dan z’n voorganger. De beeldkwaliteit was natuurlijk al ‘hors catégorie’, maar alle zwakke punten van middenformaatcamera’s zijn aangepakt: schietsnelheid, autofocussnelheid en video. Hierdoor wordt het voor veel fullframe-fotografen en -videografen aantrekkelijker om over te stappen naar middenformaat.
Ultieme beeldkwaliteit
De Fujifilm GFX 100 II is gebouwd rond een herziene 102 MP-sensor, de 102 MP CMOS II HS. Dankzij een nieuw ontworpen uitleescircuit is de uitleessnelheid twee keer zo snel als bij de voorganger. Ook het buffergeheugen is verdubbeld, naar maar liefst 128Gb. Continu-opnames nemen in snelheid toe van 5fps naar 8fps. Ook het dynamisch bereik is nog groter. Samen zorgen ze voor ultieme fotokwaliteit, zelfs bij hogere ISO-gevoeligheden
Fujifilm GFX 100 II op Cameranu.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Cameraland.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Kamera-express.nl >>
Sterk verbeterde autofocus
Ook de autofocus is een stuk sneller en trefzekerder dankzij de snellere sensor en de nieuwe krachtige X-Processor 5. De verbeterde autofocusalgoritmen en geüpdatete tracking zorgen er bovendien voor dat je onderwerp scherp blijft, ongeacht de bewegingen.
Krachtige beeldstabilisatie
Zo’n grote sensor als de GFX 100 II in huis heeft, maakt het minder makkelijk om trillingvrije beelden te maken. Fujifilm schiet te hulp met een zeer krachtige interne beeldstabilisatie, met wel 8 stops winst tegen trillingen van de camera (voorganger: 5.5 stops). Daardoor pak je veel meer scherpe beelden, ook als je uit de hand schiet bij minder licht.
Kraakhelder zoekerbeeld
Mooi zijn ook de verbeteringen aan de elektronische zoeker. De snelheid van de EVF wordt namelijk eveneens verhoogd door de snellere uitlezing. Dat maakt 120fps livebeeld en 5fps black-outvrij sluitergebruik mogelijk. De EVF heeft ook een herzien paneel en optica. Alles bij elkaar levert dat een topresolutie op van 9,44 miljoen punten en een vergroting van 1,0x. Daarmee krijg je een zeer scherpe, heldere en actuele zoekerervaring dus.
Nieuwe filmsim: Reala ACE
Zoals altijd komt Fujifilm ook bij de GFX 100 II met een nieuwe filmsimulatie: Reala ACE, een van Fujifilms meest natuurgetrouwe filmsoorten. De hoge resolutie en het dynamische bereik van de GFX-sensor waren nodig waren om de prestaties van de film vrijwel één op één na te bootsen.
Video: 4K/60p en 8K/30p
Ook voor videografen is er goed nieuws. Denk je eens in: vloeiende video schieten met middenformaat kwaliteit. Ook met de voorganger kon je al goed filmen. Nu zijn de videomogelijkheden van de GFX 100 II verder vergroot. Zo schiet hij 8K-video en raw-uitvoer, inclusief BlackMagic Raw en ProRes RAW via HDMI. Ook neemt hij intern ProRes-beelden op.
Variabele GF Cine Crop
En dat is nog niet alles. De GFX 100 II biedt gespecificeerde crops en beeldverhoudingen voor meerdere cinemaformaten, waaronder het GF-formaat over de volledige breedte, Fujinon Premista (Vista Vision) en 35mm. Met een GF- naar PL-adapter koppel je de 55mm grootformaatsensor van de camera aan 's werelds beste cinemalenzen, waaronder de Fujifilm Premista en Cabro zoomlens collectie. Daarnaast biedt de camera twee verschillende 35mm anamorfe opnamemodi met hoge resolutie die verschillende 'de-squeeze' bewakingsopties in de camera bieden.
Professionele features
Ook aan andere features is veel aandacht besteed. Zo biedt de GFX 100 II zowel CFe Type B- als SD-slots. Hij neemt tevens het Camera-to-Cloud-systeem van de X-H2s en X-H2 over, waardoor verbinding met het Frame.io-platform of met FTP-servers mogelijk is. De camera krijgt ook de mogelijkheid om IPTC-standaardmetagegevens op te nemen in de beelden.
Welke awards gaat hij scoren?
De voorganger pakte award na award van de reviewers. Zo ontving hij de prestigieuze EISA-award ‘Beste camera innovatie’. En van het toonaangevende DPReview ontving hij de hoogste onderscheiding: Gold Award. Heel benieuwd hoe de GFX 100 II gaat scoren.
Fujifilm GFX 100 II op Cameranu.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Cameraland.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Kamera-express.nl >>
TIPA-award 2024 voor de Fujifilm GFX 100 II
De Fujifilm GFX 100 II heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste middenformaat camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Fujifilm GFX 100 II
De Fujifilm GFX 100 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Fujifilm GFX 100 II
- Extreem goede beeldkwaliteit
- Schilderijgevoel met veel fijndetail, hoge scherpte, fraaie kleuren
- Scherpteverloop zachter met meer details en textuur dan bij fullframe
- Meer diepte in je foto’s dan met fullframe
- Veelzijdig: inzetbaar voor studio maar ook voor actie
- Snelle autofocus en betere EYE-AF dan bij GFX 100S
- Geavanceerde autofocus met deeplearning
- Snelheidsboost: gloednieuwe Fujifilm X-processor 5
- Monsterresolutie én sneller dan andere middenformaten
- ‘Onwaarschijnlijke’ 8 stops beeldstabilisatie
- Echte optie voor sport- en actiefoto’s
- Betere video: grote sprong voorwaarts
- Sensationele zoeker
- Enorme buffer en snelle kaartsloten
- Schiet uit de hand bij weinig licht
- Draagbaarder dan voorganger maar wel robuust
- Voordeliger dan voorganger
Zwakke punten van de Fujifilm GFX 100 II
- Haalt niet de bursts en AF van topfullframers
- Blijft natuurlijk zwaar, zeker ook met lenzen
- Het nog steeds geen sportcamera
Awards voor de Fujifilm GFX 100 II
- TIPA-award 2024: Beste middenformaat camera
- Amateurphotographer: Gold Award
- Digifoto Pro: Platina Award
Fotomagazine Digifoto Pro over de Fujifilm GFX 100 II
Een mooie uitgebreide review van de Fujifilm GFX 100 II, inclusief overtuigende foto’s, vind je in het november/decembernummer 2023 van Digifoto Pro (nr. 5). ‘Return of the King’ kopt reviewer Maarten Kuiper. Overdreven of niet?
Extreem goede beeldkwaliteit
Lovend over Fuji’s middenformaten was Maarten al eerder, met de komst van de Fujifilm GFX 100 en z’n broertje Fujifilm GFX 100S. Die prees hij de hemel in om de extreem goede beeldkwaliteit vol details, het enorme dynamisch bereik, de ongekende scherpte en de kenmerkende ‘medium format look’. Enige klachten: achterblijvende autofocus, rammelende EYE-AF en geringe burstsnelheid.
Problemen weggepoetst
Die laatste oneffenheden poetst de Mark II grotendeels weg dankzij de nieuwe sensor en krachtiger processor, die ook de onwaarschijnlijke 8 stops beeldstabilisatie levert. Hij is ook een stuk draagbaarder dan voorganger GFX 100. Goedkoop is hij ook. Voor een middenformaatje dan, want het prijskaartje is niet zuinig. Ook het gewicht blijft stevig. Zelfs voor een “potige vent” als Maarten.
Schilderijgevoel
Dat maakt hem tegelijk lekker robuust. Een stuk gereedschap van goede kwaliteit, schrijft Maarten, zoals de “favoriete hamer” van de timmerman. Maar het gaat natuurlijk om de beeldkwaliteit. Of om, wat Maarten noemt, ‘het beeldgevoel’. “Het fijndetail, de scherpte, de kleuren; alles draagt bij aan het beeld en aan het ‘schilderij’gevoel. Foto’s uit een medium format camera geven het gevoel meer diepte te hebben.”
Uit de foto stappen
Zo is het scherpteverloop zachter en zijn details en textuur meer aanwezig. De scherpte is daarbij niet klinisch, maar organischer en doet meer aan analoge film denken. Aldus Maarten. Mooi beschreven. Hij heeft een als engel uitgedost model vastgelegd dat – inderdaad – bijna uit de foto lijkt te fladderen.
Leren hanteren
Een middenformaat moet je leren hanteren, schrijft Maarten. De scherptediepte is zoveel kleiner, en daardoor heb je vaak een kleiner diafragma en een langere sluitertijd nodig. Investeer je erin, dan krijg je veel terug. “Wat een genot komt er uit deze camera.” De 8 stops beeldstabilisatie is vaak een uitkomst. De autofocus is snel. De EYE-AF werkt veel beter dan bij de GFX 100S.
Platina Award
Al met al is de GFX 100 II een grote stap vooruit. Voor Fujifilm én voor het middenformaat. Zoek je naar extreme beeldkwaliteit en bijzonder beeldgevoel, dan is er volgens Maarten geen betere camera te koop. Eindoordeel: Platina Award.
Fujifilm GFX 100 II op Cameranu.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Cameraland.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Kamera-express.nl >>
Chip Fotomagazine over de Fujifilm GFX 100 II
De reviewers van Chip Fotomagazine (decembernummer 2023) hebben de Fujifilm GFX 100 II zowel in hun lab als in de praktijk op de proef gesteld. Wat zijn hun conclusies over dit snelle resolutiemonster?
Snelheidsboost
Een snelheidsboost heeft de Fujifilm GFX 100 II gekregen dankzij de gloednieuwe motor: de Fujifilm X-processor 5. Daarmee legt hij met z’n monsterresolutie toch 8 beelden per seconde vast. Voorganger GFX 100S haalde 5 beelden per seconde.
Echte optie voor sport- en actiefoto’s
Net zo belangrijk: het uithoudingsvermogen is enorm opgekrikt, met een buffer van 302 RAW-beelden tegenover 18 beelden voor de GFX 100S. En die beelden schrijft hij dan ook nog eens veel sneller weg. Daarbij hebben ook de kaartsloten een upgrade gekregen om die hoge schrijfsnelheden te kunnen bijbenen. “Hierdoor is het een echte optie voor sport- en actiefoto’s met hoge resolutie.”
Geweldige autofocus
Wil je een camera kunnen inzetten voor actiefotografie dan is de autofocus essentieel. Die moet snel en accuraat zijn om de actie te kunnen vastgrijpen. Fuji vertrouwt hierbij op autofocus met deeplearning technologie die heel veel onderwerpen herkent en vastklampt. In de praktijk werkt dat volgens Chip geweldig. “Naast gezichten bij weinig licht in de schemering herkende het AF-algoritme zelfs auto’s na zonsondergang in straten die alleen werden verlicht door straatlantaarns.”
Extra veelzijdige camera
Ook is de effectiviteit van de beeldstabilisatie verbeterd, waardoor je de camera uit de hand bij weinig licht kunt gebruiken. In de praktijktest kon Chip met de GF 32-64mm-lens scherpe foto’s maken met 2.5 seconde sluitertijd bij een brandpunt van 64mm. “Dit is echt opmerkelijk gezien de grootte van de sensor en de 102 megapixels.” Dat maakt van de GFX 100 II een extra veelzijdige camera.
Absoluut hoogtepunt
De beeldkwaliteit is sowieso onovertroffen. Tot ISO 3200 zelfs nog wat beter dan de voorganger. Gek genoeg wint die voorganger het boven de ISO 3200. Vanaf ISO 3200 treedt bij beide modellen ook de eerste ruis op. Maar al met al slaagt Fuji erin om middenformaat naar een nieuw niveau te tillen. “Een absoluut hoogtepunt in de middenformaatklasse.” Eindscore: 92/100.
Fujifilm GFX 100 II op Cameranu.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Cameraland.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Fujifilm GFX 100 II
Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Fujifilm GFX 100 II vinden!
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Fujifilm blijft zijn middenformaat GFX-systeem verbeteren en verfijnen, schrijft Mark. Met de lancering van de GFX 100 II concentreert de firma zich op het sneller en gebruiksvriendelijker maken van de camera. Daardoor neemt de veelzijdigheid toe om zowel bewegende als stilstaande onderwerpen vast te leggen.
De GFX 100 II biedt de beste foto- en videokwaliteit, de snelste burst-opnamen en de meest geavanceerde AF van alle middenformaatcamera's die momenteel op de markt zijn. Tegelijk verkleint Fuji met deze camera enorm de kloof tussen vlaggenschip fullframe camera's zoals de Sony A1, Canon EOS R5 en Nikon Z9.
Uiteraard bieden de top-fullframers snellere bursts en geavanceerdere AF-systemen dan de GFX 100 II, zelfs met de vooruitgang die de GFX heeft geboekt. “Maar zowel de financiële als de prestatieverschillen tussen de GFX en de fullframers zijn zeker kleiner geworden. Zoveel zelfs dat sommige gebruikers zich kunnen laten verleiden door de 100 megapixels aan superieure beeldkwaliteit die de nieuwe GFX biedt.”
Fujifilm heeft gelukkig ook de grootte en het gewicht van de GFX 100 II een stuk lager gehouden dan dat van z’n voorganger. Ook het prijskaartje is aangenamer dan dat van de voorganger: de lanceringsprijs is liefst 3.000 euro lager. Dat maakt deze camera opeens voor een veel grotere groep interessant.
En dat geldt volgens Mark zeker ook voor “de veel snellere bursts, het veel capabelere AF-systeem, de ronduit geweldige zoeker en flink verbeterde IBIS, waardoor de GFX 100 II sneller bewegende onderwerpen kan vastleggen met een hoger trefpercentage dan eerdere GFX-modellen”. Misschien halen burst en AF niet het niveau van de top-fullframers, maar “het is toch opmerkelijk wat je nu uit de hand kunt vastleggen met een middenformaatcamera van 100 megapixels”.
Ook belangrijk is de verbetering van de video: de Mark II maakt ook hier een enorme sprong voorwaarts. Dat maakt de GFX 100 II volgens Mark de meest capabele middenformaat van dit moment. Een camera waar zowel high-end fullframe fotografen als videografen naar zullen kijken. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Gordon heeft een paar dagen doorgebracht met de GFX 100 II. Zijn conclusie: “Het valt niet te ontkennen dat de GFX 100 II fantastisch gedetailleerde beelden kan leveren met de kleur en tonaliteit die je kent en waar je van houdt uit de X-serie, maar je kon dit al doen met de vorige 102 Megapixel-modellen in de serie.”
Wat onderscheidt de Mark II dan van z’n voorganger? Dat is volgens Gordon heel duidelijk: de bediening. Gordon: “Natuurlijk is het nog steeds geen sportcamera – zo is hij ook niet bedoeld – maar door de behuizing te verkleinen, de IBIS te verbeteren, de autofocus te verbeteren en de burstsnelheid te verhogen, herdefinieert de GFX 100 II wat we van middenformaat kunnen verwachten op het gebied van bediening.”
Gordon is blij dat de Mark II betaalbaarder is dan zijn voorganger. “Naarmate de GFX-prijzen dalen en die op de vlaggenschip fullframers omhoog kruipen, wordt het middenformaat van Fujifilm een haalbare optie die meer van ons serieus moeten overwegen.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
Fototijdschrift Zoom.nl (Maarten Jacobi, full review, aprilnummer 2024): De Fujifilm GFX 100 II is ‘de heilige graal van het middenformaat’ als we de kop boven de review van Maarten mogen geloven. “Wie heeft meer nodig dan 102 megapixels, 8bps, razendsnelle autofocus, beeldstabilisatie met acht stop winst en 8K-video, allemaal in een gloednieuw, compacter design?” Het is een retorische vraag.
In z’n testdagen merkte Maarten dat hij de GFX 100 II steeds weer oppakte, vooral door de combinatie van alles wat Fujifilm zo geliefd maakt: de prachtige kleurprofielen, de esthetische kant van middenformaat en de haarscherpe beelden waarop je eindeloos kunt inzoomen.
Autofocus en beeldstabilisatie werken in de praktijk uitstekend, aldus Maarten. Dat is cruciaal, want de grote sensor en de hoge resolutie straffen elk trillinkje genadeloos af. Daarbij is de beeldkwaliteit om door een ringetje te halen: de detaillering, het dynamisch bereik, de ruisprestaties. En zelfs op videogebied staat de GFX 100 II z’n mannetje, waardoor het een hybride camera is.
Daarbij is ook de uitrusting dik in orde. Kortom: “Een stevig werkpaard met ongekende beeldkwaliteit.” De prijs is fors maar wel gepast. Eindoordeel: Diamant Award met het zeer hoge cijfer van 9.6.
- Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Met de GFX 100 II neemt Fujifilm een volgende stap op de lange weg om middenformaat net zo toegankelijk te maken als hun X-camera's. De ergonomie is in ieder geval dik in orde, volgens Dustin. “Prachtige camera met een werkelijk prachtige grip/wrap waardoor ik meteen zou wensen dat al mijn camera's deze hadden.”
Op sommige punten kunnen ergonomie en autofocus van de GFX 100 II zich niet meten met die van de beste fullframe camera’s. Dat wordt volgens Dustin gecompenseerd door een beeldkwaliteit waar diezelfde fullframers niet aan kunnen tippen.
Interessante wending met de GFX 100 II: hij is ook ontworpen als videokrachtpatser. “De tijd zal leren of Fuji de tijdgeest nauwkeurig heeft gelezen en dat dit is waar de markt naar op zoek was. In ieder geval is dit zeker de beste hybride camera met grotere sensor die we hebben gezien, met een aantoonbaar robuustere functieset voor video dan voor foto's.”
Middenformaat blijft voor veel fotografen onbereikbaar, schrijft Dustin, vanwege het hoge prijskaartje. Maar toch doet de GFX 100 II iets zeldzaams: het nieuwere model is met veel goedkoper dan de voorganger. Een koopje is het nog steeds niet, maar voor een middenformaat is de prijs heel netjes. “De GFX 100 II is veruit de beste middenformaatcamera die Fuji heeft geproduceerd. Is dat genoeg om je te overtuigen om de sprong te wagen?”
Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Met de GFX 100 II neemt Fujifilm een volgende stap op de lange weg om middenformaat net zo toegankelijk te maken als hun X-camera's. De ergonomie is in ieder geval dik in orde, volgens Dustin. “Prachtige camera met een werkelijk prachtige grip/wrap waardoor ik meteen zou wensen dat al mijn camera's deze hadden.”
Op sommige punten kunnen ergonomie en autofocus van de GFX 100 II zich niet meten met die van de beste fullframe camera’s. Dat wordt volgens Dustin gecompenseerd door een beeldkwaliteit waar diezelfde fullframers niet aan kunnen tippen.
Interessante wending met de GFX 100 II: hij is ook ontworpen als videokrachtpatser. “De tijd zal leren of Fuji de tijdgeest nauwkeurig heeft gelezen en dat dit is waar de markt naar op zoek was. In ieder geval is dit zeker de beste hybride camera met grotere sensor die we hebben gezien, met een aantoonbaar robuustere functieset voor video dan voor foto's.”
Middenformaat blijft voor veel fotografen onbereikbaar, schrijft Dustin, vanwege het hoge prijskaartje. Maar toch doet de GFX 100 II iets zeldzaams: het nieuwere model is met veel goedkoper dan de voorganger. Een koopje is het nog steeds niet, maar voor een middenformaat is de prijs heel netjes. “De GFX 100 II is veruit de beste middenformaatcamera die Fuji heeft geproduceerd. Is dat genoeg om je te overtuigen om de sprong te wagen?”
Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): De beelden van de ombewerkte jpegs van de Fujifilm GFX 100 II verwennen je ogen met 102 megapixels aan kleurrijke middenformaat-goedheid, schrijft Hillary. “Ik heb nog nooit een reeks afbeeldingen er zo perfect uit zien zien, rechtstreeks uit de camera, zonder bewerking. Zorg dat de belichting en witbalans goed in de camera zitten, en de grote sensor en de kleurwetenschap van Fujifilm doen de rest.”
De beelden van de Fujifilm GFX100 II tonen uitstekende details, weinig ruis en veel flexibiliteit in het dynamisch bereik in de nabewerking. “De nieuwe filmsimulatie, Reala Ace, zal ongetwijfeld een favoriet bij Fujifilm-fans zijn.”
Hillary is een grote fan ben van de retro-stijl draaiknoppen aan de bovenkant van Fujifilm. Toch vond zij de ergonomie van de GFX 100 II aanzienlijk beter dan die van de Fujifilm X-H2-serie.
Hillary ging met de GFX 100 II met hoge verwachtingen van de beeldkwaliteit, en dat kwam uit. Tegelijk had zij lage verwachtingen van de autofocusprestaties. “En in sommige gevallen waren die verwachtingen volkomen bewaarheid. De dierenoog-AF vond de neus van mijn donkergekleurde hond leuk, had moeite met donkergekleurde onderwerpen, en bij iemand die naar de camera rende, had ik geluk als ik één opname scherp kreeg.”
Autofocus is volgens haar lange tijd een zwakte geweest van middenformaatcamera's. De laatste tijd heeft zij grote verbeteringen gezien. “De autofocus van de GFX 100 II deed het eigenlijk best goed op een donkere dansvloer en had een voldoende hoge hitrate voor sommige lifestyle- en evenementfoto's.”
Is de Fujifilm GFX100 II klaar voor snelle actie? “Nee, maar de dromerige beelden betekenen dat dit beest een waardevolle investering is voor hoogwaardige portretten, commercieel werk of iets dat langzamer gaat dan rennen.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Als je verder wilt gaan dan fullframe, dan komt de Fujifilm GFX100 II in beeld, schrijft Jim. “De extra grote beeldsensor heeft een indrukwekkend aantal pixels en ziet de wereld vanuit een ander perspectief dan de gebruikelijke 35 mm fullframe opties. Bovendien heeft de camera een betere ergonomie dan zijn voorganger, ondersteunt hij een indrukwekkend scala aan videoformaten en zal hij niet terugdeinzen onder ruige buitenomstandigheden.”
Ook heeft hij een aantal upgrades ondergaan als je hem vergelijkt met de GFX100S: een grotere zoeker en een geavanceerder autofocussysteem. Toch blijft die laatste de Editor’s Choice voor middenformaatcamera's bij Pcmag, omdat hij vergelijkbare prestaties biedt voor minder geld. Jim: “Als geld geen rol speelt, is er natuurlijk geen reden om niet voor de GFX100 II te kiezen, aangezien dit Fujifilms meest geavanceerde middenformaatmodel tot nu toe is.”
Kortom: met een verbluffende beeldkwaliteit, pittige prestaties en een duurzame constructie is de GFX100 II een “waardevolle uitspatting voor veeleisende fotografen die geen enkele luxe willen opgeven”. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
- Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Met de GFX 100 II laat Fujifilm volgens Chris zien dat ook een middenformaatcamera een veelzijdige camera kan zijn die uitblinkt buiten de studiomuren. “Ondanks de compromissen die nodig zijn om snellere burst-snelheden en geavanceerde videomogelijkheden te bereiken, zal de GFX 100 II aantrekkelijker zijn voor meer soorten videomakers dan ooit tevoren.”
In veel opzichten is dit een aanzienlijke upgrade ten opzichte van zijn voorgangers en vertegenwoordigt daardoor een goede prijs/kwaliteits-verhouding, schrijft Chris. “Het is veruit de beste middenformaatcamera met autofocus die verkrijgbaar is, met ongelooflijke stabiliteit in de hand en bovendien videofuncties. Laten we niet vergeten dat de ongelooflijke beeldkwaliteit, hoewel slechts marginaal verbeterd, nog steeds zo goed is als maar kan.”
Chris noemt twee alternatieven voor de GFX 100 II. De eerste is de GFX 100S. Die is volgens hem nog steeds een uitstekende keuze met een vrijwel identieke beeldkwaliteit als je bereid bent de autofocus- en videofuncties van de 100 II op te geven. En dan is er nog de grote concurrent: Hasselblad X2D 100C. Die gebruikt een vergelijkbare sensor en volgens Chris heeft een prachtige touchscreeninterface. Wel is de autofocus rudimentair en zijn er geen videomogelijkheden. Al met al is de GFX 100 II dus de ultieme middenformaatcamera op de markt.
Techradar.com (Timothy Coleman, full review): De Fujifilm GFX 100 II is volgens Timothy voor de meeste mensen de beste middenformaatcamera als je hem kunt betalen. “Ik geef nog steeds de voorkeur aan de eenvoudigere gebruikerservaring en het eenvoudigere ontwerp van de Hasselblad X2D 100C voor fotografie, maar de GFX 100 II is de krachtigste camera in dit sensorformaat die beschikbaar is en blaast de concurrentie op bijna elk ander gebied weg, inclusief Fujifilms eigen GFX-modellen.”
En met deze middenformaat hoe je geen compromis te sluiten tussen afbeeldingen met ultrahoge resolutie of snelle prestaties: de GFX100 II doet namelijk beide, voor zowel fotografie als video. “Dit is een baanbrekende middenformaatcamera.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Fujifilm GFX 100 II lijkt volgens Gareht de te kloppen middenformaatcamera. De camera met grote sensor wordt volgens hem door Fujifilm naar nieuwe hoogten getild. “Fujifilm heeft alles uit zijn gereedschapskist in deze camera gestopt, met een sensor die opnieuw is ontworpen om de snelste middenformaat camerasensor tot nu toe te zijn.”
In combinatie met de X-Processor 5, die zichzelf al heeft bewezen in de nieuwste camera's uit de X-serie van Fujifilm, biedt de GFX 100 II volgens Gareth een ‘next level’ autofocus voor dit formaat sensor. Gezicht, ogen, dieren en voertuigen worden daarbij herkend en gevolgd. “Ook is het ontwerp verbeterd, waarbij de verticale grip van het vorige model verloren is gegaan, waardoor de camera niet veel groter is dan sommige van de beste fullframe camera's.”
Deze middenformaatcamera heeft volgens Gareth niet alleen de beste beeldkwaliteit die hij ooit heeft gezien, maar de camera is ook absoluut een genot om te gebruiken. “Ik ben nog nooit zo in de verleiding gekomen om een camera te kopen die ik heb getest.”
Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Richard is in de war: over een GFX-camera schrijven en gefocust zijn op video voelt vreemd. Daarom moet je veel breder kijken: “De hogere opnamesnelheid, de verbeterde beeldstabilisatie en het autofocussysteem met onderwerpherkenning helpen allemaal de camera aanzienlijk flexibeler te maken, waardoor de bruikbaarheid in de studio en daarbuiten nog verder wordt vergroot.”
De GFX 100 II heeft een uitstekende ergonomie. Daarbij helpen de komst van een heldere standaardprime en tilt/shift-lenzen om het GF-systeem geschikter te maken voor meer soorten fotografie. “Zelfs als je nooit video schiet, is de GFX 100 II een grote stap voorwaarts voor het systeem.” Toch had Richard de grote verbeteringen aan de videokant niet verwacht. “Het zijn in wezen drie (misschien zelfs vier?) verschillende videocamera's, afhankelijk van de lenzen die je gebruikt.” En alle video-specs wijzen erop dat Fujifilm veel tijd en moeite heeft gestoken om een camera af te leveren waarmee je ultieme video’s voor professioneel gebruik schiet.
Het echte testen bij DPreview moet nog gebeuren, maar nu al vindt Richard het moeilijk “om de ambitie niet als behoorlijk radicaal te zien”. En zelfs als video jou niet boeit, zou de komst van de 55mm f/1.7 en de 30mm en 110mm f/5.6 tilt/shift-lenzen “een breder scala aan fotografen onder de vlag van GF moeten brengen. Vive la révolution!”
- Trustedreviews.com (Hannah Davies, first impressions): “De GFX100 II introduceert een snellere burst-modus, geavanceerdere autofocus en video met hogere resolutie in de GFX-lijn van Fujifilm. Als je een spiegelloze camera van middenformaat nodig hebt met een breed scala aan functies, dan is de GFX100 II misschien wel camera waar je op hebt gewacht.”
Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, hands on review): Jan Paul heeft de Fujifilm GFX100 II al even kunnen uitproberen. Zijn voorlopige conclusies: “De beeldkwaliteit is fantastisch, maar dat was bij het vorige model ook al het geval. Wat duidelijk veranderd is, is de bruikbaarheid en veelzijdigheid. De GFX100 II laat zich eigenlijk net zo makkelijk gebruiken als high end kleinbeeldcamera’s, maar heeft wel een 1,7 x grotere sensor. De prijs is iets hoger dan van de duurste kleinbeeldcamera’s, maar dat is de GFX100 II zeker waard, als je op zoek bent naar de hoogste beeldkwaliteit.”
- Cameralabs (Gordon Laing, video-preview): De bekende reviewer Gordon Laing van Cameralabs.com heeft een mooie en uitgebreide video-preview van de Fujifilm GFX 100 II op YouTube gezet. Volgens Gordon is de GFX 100 II “de beste middenformaat van Fujifilm tot nog toe”. Benieuwd?
Je vindt deze video-review onderaan deze pagina.
Fujifilm GFX 100 II op Cameranu.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Cameraland.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Fujifilm GFX 100 II
- Extreme beeldkwaliteit: 102 megapixel middenformaat sensor
- Powerhouse: X-Processor 5-beeldprocessor
- Ragscherp in beeld: EVF met 9.44m beeldpunten
- Top middenformaat video: 8K/30p en 4K/60p 4:2:2 10-bit
- Stabiele beelden: verbeterde beeldstabilisatie met 8 stops winst
- Snelle schieter: burst van 8 beelden per seconde
- Verbeterd dynamisch bereik: ISO 80-gevoeligheid
- Multi-beeldverhoudingen
- Uitstekend verbonden: uitgebreide connectiviteitsopties
- 20 filmsimulaties: inclusief Reala ACE
- Gebruiksvriendelijk ontwerp: met sub-LCD
- Professioneel: kaartslots voor CFExpress Type B en SD
- Tijdcode-synchronisatie met ATOMOS AirGlu™
Fujifilm GFX 100 II op Cameranu.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Cameraland.nl >>
Fujifilm GFX 100 II op Kamera-express.nl >>
Alle resolutiemonsters op een rij
Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).
- Canon EOS R5 Mark II: fullframe, 45MP >>
- Fujifilm GFX 100 II: middenformaat, 100MP >>
- Fujifilm GFX 100S II: middenformaat, 100MP >>
- Fujifilm GFX 100RF: middenformaat, 100MP >>
- Hasselblad X2D 100C: middenformaat, 100MP >>
- Leica Q3: fullframe, 60MP >>
- Leica Q3 43: fullframe, 60MP >>
- Nikon Z9: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z8: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z7 II: fullframe, 46MP >>
- Panasonic S1R II: fullframe, 44.3MP >>
- Sony A1: fullframe, 50MP >>
- Sony A1 II: fullframe, 50MP >>
- Sony A7R V, fullframe, 61MP >>
- Sony A7C R, fullframe, 61MP >>
Alle Fuji-lenzen voor je GFX middenformaatcamera
Je hebt een geweldige, uitstekend besproken Fujifilm GFX middenformaatcamera aangeschaft. Welke lenzen zijn dan beschikbaar? Klik hieronder door naar mijn reviews van de geweldige (maar dure) lenzen in de groeiende GF-serie.
Beste compacte middenformaatcamera's
Ben je benieuwd wat de beste compacte middenformaatcamera's van dit moment zijn? Ik heb de beste middenformaten voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
Beste middenformaatcamera's >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>