Canon EOS RP: betaalbare fullframe systeemcamera
Sensor: fullframe | Resolutie: 26.2 megapixel | Objectief: Canon 24-105mm f/4-7.1 IS STM | Beelden per seconde: 5 | Video: 4K | Scherm: 180 graden kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 440gr | Release datum: maart 2019 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs body + lens: 1.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl
Highlights van de Canon EOS RP
- Gunstig prijskaartje: goedkoopste fullframe systeemcamera
- Hoge beeldkwaliteit: 26.2 megapixel fullframe CMOS-sensor
- Mooie snelheid: 5 beelden per seconde bij continue burst
- Helder beeld: OLED elektronische zoeker
- Voor vloggers: 3-inch LCD touchscreen, 180 graden kantelbaar
Kleine broertje van de EOS R
De EOS RP is het kleine broertje van de EOS R, tot nog toe de enige fullframe systeemcamera van Canon. De EOS RP is een heel stuk lichter, compacter én voordeliger dan de EOS R. Goed nieuws voor iedereen die een fullframe systeemcamera wil zonder de hoofdprijs te betalen! Misschien is dit wel hét moment om in te stappen in fullframe fotograferen. Ben je benieuwd naar de grote broer EOS R?
Compact & superlicht
De Canon EOS RP is de kleinste, lichtste en goedkoopste fullframe systeemcamera van dit moment. De formaten: 132.5 x 85 x 70mm. Ter vergelijking: de EOS R meet 136 x 98 x 84mm. Ook het gewicht van de body is veel lager: 440 gram tegenover 660 gram voor de EOS R. Vergelijk de beste aps-c camera van dit moment Fujifilm X-T3: 539 gram.
Canon EOS RP op CameraNU.nl >>
Canon EOS RP op Cameraland.nl >>
Canon EOS RP op Kamera-express.nl >>
Elk voordeel...
Heel veel kleiner en lichter dus. Deze krimp heeft niet alleen voordelen: er is ook het een en ander voor opgeofferd. Zo verdwijnt bij de EOS RP het LCD-schermpje bovenop, dat natuurlijk wel heel handig is als je snel je settings wilt controleren. Ook de unieke Multifunction Touch Bar van de EOS R is verdwenen op de EOS RP. Jammer.
Zeer aantrekkelijk voor vloggers
Goed nieuws is er ook: de EOS RP heeft een ‘articulated’ display: een geheel naar voren te klappen aanraakgevoelige 3 inch LCD-scherm. Daarmee is deze camera ongelofelijk aantrekkelijk voor vloggers die maximale beeldkwaliteit willen.
Fullframe sensor met 26.2 megapixel
De Canon EOS RP heeft een 26.2 megapixel fullframe CMOS-sensor. Dat is dezelfde sensor die ook de Canon 6D Mark II aan boord heeft. De EOS RP neemt dan ook een aantal specs van de 6D over, zoals het Dual Pixel autofocus-systeem, de Digic 8 beeldprocessor, 5 beelden per seconde continue burst en 100-40.000 ISO-bereik.
Laag prijskaartje
De prijs van deze EOS RP is natuurlijk ontzettend aantrekkelijk, en die prijs is ook nog eens flink gezakt. Het is echt een koopje voor een fullframe systeemcamera.
Nikon en Sony hebben het nakijken
Met die lage prijs troeft de Canon EOS RP de Nikon Z6 en de Sony Alpha A7 III af. De EOS RP is met deze lage prijs zelfs concurrerend ten opzichte van de Fujifilm X-T3, de beste systeemcamera met een aps-c sensor.
Groeiend aantal lenzen met RF-vatting
Tegelijk met de EOS RP presenteert Canon maar liefst 5 nieuwe lenzen met RF-vatting. Lenzen dus die gemaakt zijn voor de EOS R en EOS RP. Hieronder staan alle Canon RF-lenzen voor de nieuwe fullframe Canon EOS R en Canon EOS RP op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Onderaan dit artikel staan alle RF-lenzen voor je op een rij.
Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. En ook daarmee troeft Canon z’n concurrent Nikon af: die heeft een veel minder uitgebreid lenzen-assortiment voor z’n Z-camera’s.
Vlaggenschip in aantocht?
De EOS RP wordt dus Canons instapmodel in de wereld van fullframe systeemcamera’s. Daarnaast zijn er ‘rumors’ dat Canon een vlaggenschip-model aan het optuigen is. Dat zou er eentje worden met een ultra-hoge resolutie. Er wordt zelfs gefluisterd over 100 megapixel of meer. Die camera zal ook in-body beeldstabilisatie hebben. Eindelijk!
Canon EOS RP op CameraNU.nl >>
Canon EOS RP op Cameraland.nl >>
Canon EOS RP op Kamera-express.nl >>
Canon EOS RP wint EISA-award 2019-2020
Professionele reviewers over de Canon EOS RP
Focus Magazine over de Canon EOS RP
Goedkoopste fullframe-camera op de markt
Derycke maakt een interessante vergelijking: de EOS R is de spiegelloze tegenhanger van de Canon EOS 5D Mark IV (30 megapixel). En tegenhanger van deze EOS RP is dan de DSLR 6D Mark II (26 megapixel). Wat vooral opvalt aan de nieuwe RP: de zeer scherpe prijs: het is de goedkoopste fullframe-camera op de markt. Zeer aantrekkelijk dus voor wie nu met een camera met kleinere sensor fotografeert.
Kleiner en lichter, maar ligt goed in de hand
Verder valt op dat hij kleiner en lichter is dan de EOS R. Toch ligt hij goed in de hand, dankzij de forse handgreep. Het minder grote formaat en de lagere prijs betekenen ook dat er op sommige zaken beknibbeld moest worden. Zoals de kleinere accu, met een wat lager uithoudingsvermogen. Ook het aanraakscherm is wat kleiner, met een lagere resolutie. De zoeker biedt gelukkig een helder en scherp beeld.
Krachtige beeldprocessor
De sensor is vergelijkbaar met die in de EOS 6D Mark II. Maar de EOS RP heeft een krachtiger beeldprocessor aan boord (DIGIC 8), waardoor de prestaties beter zijn. De autofocus heeft wat minder focusposities dan die van de EOS RP. Bij portretfotografie werkt de gezichts- en oogdetectie trefzeker.
Minder sterke videoprestaties
Minder sterk is de seriesnelheid: 5 beelden per seconde en met Servo AF slechts 4 bps. Ook de videoprestaties zijn niet al te indrukwekkend, maar datzelfde geldt voor de EOS R. Beide camera’s kunnen filmen in 4K, maar de crop is daarbij stevig. Ook andere video-features zijn minder dan bij de concurrentie. Ook heeft de EOS RP geen beeldstabilisatie in de body.
Veel fysieke bedieningselementen
De EOS RP is weliswaar klein, maar heeft de nodige fysieke bedieningselementen in huis. Dat draagt bij aan het bedieningsgemak. Daarbij is hij wat traditioneler, waardoor je er sneller aan gewend bent als je komt vanaf bijvoorbeeld een Canon spiegelreflex.
Opnames met levensechte kleuren
Op de beeldkwaliteit van de EOS RP heeft Canon gelukkig niet beknibbeld. “De sensor en beeldprocessor produceren opnames met levensechte kleuren.” Ook bij wat hogere ISO’s (tot 3200) zijn de beelden scherp en bruikbaar. Ook de autofocus is prima: betrouwbaar, ook in de schemer.
Heel capabele full-framecamera
Kortom: de EOS RP “levert een zeer goede beeldkwaliteit en zal voor bestaande fotografen vertrouwder aanvoelen dan de EOS R”. Handig is dat wie van een Canon DSLR komt, z’n objectieven gewoon kan blijven gebruiken met de meegeleverde adapter. De EOS RP is “een heel capabele full-framecamera met een zeer aantrekkelijk prijskaartje.”
Canon EOS RP op CameraNU.nl >>
Fototijdschrift Zoom.nl over de Canon EOS RP
Opmerkelijk licht en compact
Direct als je ermee aan de slag gaat merk je hoe opmerkelijk licht en compact hij is, aldus de reviewer. Wel zijn er natuurlijk keuzes gemaakt, ook om hem goedkoop te houden. Zo heeft hij de (overigens goede) 26.2 sensor aan boord die ook de 6D Mark II van Canon heeft. En hij mist een display bovenop. Een stap terug ten opzichte van grote broer EOS R.
Bijzonder goede interface en ergonomie
Interface en ergonomie zijn dik in orde: hij zit bijzonder goed in elkaar. De camera is wel klein, maar ook fijn: hij voelt hoogwaardig aan, met een uitstekende grip.
Prima beelden, ook bij hoge ISO’s
De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de EOS 6D Mark II: hij scoort op alle vlakken een ruime voldoende. Met uitstekende jpeg’s: kleur, detail en scherpte zijn prima in orde. Ook het dynamisch bereik is voor de meeste fotografen prima in orde. De ruisprestaties zijn bovengemiddeld goed: je kunt dus met hoge ISO’s prima beelden schieten.
Diamant Award
Ook filmen gaat prima, maar de EOS RP is hierin wel de meerdere. Kortom: de RP is een erg interessante camera. Ongekend klein, licht en betaalbaar voor een fullframer. Beeldkwaliteit, ergonomie, grip en interface “zijn voor de instappende fullframe-fotograaf allemaal méér dan voldoende.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.3.
Canon EOS RP op CameraNU.nl >>
DPReview over de Canon EOS RP
Mooiere bokeh, meer ruis
Wie wil toetreden tot de ‘fullframe-club’ moet bij deze camera wel rekening houden met een aantal keerzijden. Want je kunt met de fullframe sensor weliswaar een mooiere bokeh creëren dan bij camera’s met kleinere sensor. Maar schiet je in Raw, dan hebben de beelden ook meer ruis dan andere fullframe camera’s.
Video: minder features en kwaliteit
Ook vergeleken met sommige aps-c camera’s is er meer ruis bij lage ISO’s. De video-features en -kwaliteit zullen videografen kunnen teleurstellen. En de accuduur kun je het beste omschrijven als ‘acceptabel’, maar daar is ook alles mee gezegd.
EOS RP: doet heel veel wél goed
Tot zover de minpunten. Er is zeker heel veel wat de EOS RP goed doet. De combinatie van aangename jpeg’s, een excellente grip, het lichte gewicht, de goede bedieningsmogelijkheden, sterke ‘connectivity-opties’ en het compacte formaat: allemaal ingrediënten van een uitstekend recept voor veel cameraplezier.
Betrouwbare autofocus
Het autofocussysteem is betrouwbaar en ‘pupil-detectie’ maakt het makkelijker om perfecte portretten te krijgen, al hebben sommige concurrenten een effectiever oogfocusing systeem.
RF-lenzen: nog te weinig en te duur
Belangrijkste punt waarom de reviewers wat gereserveerd zijn over de EOS RP: de reeks RF-lenzen. De collectie is nog beperkt en de lenzen die er zijn, zijn duur. Gelukkig kun je met de bijgeleverde adapter ook de EF-lenzen gebruiken, en die collectie is heel uitgebreid met ook goedkopere lenzen.
Een camera waarmee je kunt groeien
Voor wie al een Canon DSLR bezit en de RP als compacte tweede camera wil inzetten, wordt bijzonder verwend door de razendsnelle en precieze autofocus, ook met EF-lenzen. Voor nieuwe Canon-fotografen die fullframe mogelijkheden willen: de RP is moeilijk te verslaan als camera waarmee je kunt groeien en waarmee je tegelijk veel plezier kunt hebben.
Silver Award met 83% score
Dus hoewel de specificaties niet opwindend zijn, is het toch een camera die je zal bevallen. Hij is klein, de bediening is prettig, de bouwkwaliteit goed en de jpeg’s zijn excellent. Dat de Raw-beelden meer ruis bevatten is geen dealbreaker voor de doelgroep. Voor wie een vriendelijke manier zoekt om in te stappen in fullframe-fotografie is de EOS RP een excellente keuze. Eindoordeel: Silver Award met een score van 83%.
Canon EOS RP op CameraNU.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Canon EOS RP
- Klantreview op CameraNU.nl: “Was eigenlijk aan het zoeken naar een tweedehands fullframe toen de Canon RP aangekondigd werd. Na wat wikken en wegen toch besloten om voor de RP te gaan. Na ongeveer 1 maand in gebruik ben ik super tevreden over dit toestel en zijn beeldkwaliteit. Het videogedeelte gebruik ik niet dus daar kan ik niets over zeggen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op internet: “Prachtige camera en dito lens! Had voorheen de EOS 50D van Canon; met deze camera met al zijn mogelijkheden is het alsof ik in een nieuwe fotografiewereld beland. Geweldig! Enige minpuntje; geen flitser!”
- Chip Fotomagazine (full review, meinummer 2019): Onder het motto ‘een fullframe systeemcamera voor beginners’ lanceert Canon deze EOS RP, tegen een “haast onweerstaanbare prijs” die de concurrentie achter zich laat. Maar is hij dan wel goed genoeg?
De afgeslankte EOS RP heeft uiteraard minder in huis dan z’n grote broer, topmodel EOS R. Minder megapixels op de sensor, die hergebruikt is uit de EOS 6D Mark II. Gewicht en formaat zijn eveneens lager respectievelijk kleiner, maar dat is uiteraard geen nadeel. Op features moet de RP ook inleveren. Zo zijn de touchpad op de achterkant en het display bovenop verdwenen en is de elektronische zoeker kleiner met een lagere resolutie.
De ergonomie van de RP is prima, hij ligt goed in de hand, waarbij alle knoppen en wieltjes moeiteloos te bereiken zijn. Ook de autofocus werkt uitstekend, zowel qua snelheid als nauwkeurigheid kan hij zich meten met de AF van z’n grote broer. Met continue scherpstelling is hij wat trager, zodat hij minder geschikt is voor sport- en wildlife-fotografie.
De beeldkwaliteit is gemiddeld. Op lage ISO’s, tot 400, is het prima in orde, maar op hogere ISO’s levert de camera in op resolutie. Met het weergeven van de fijne details heeft de EOS RP ook op lagere ISO’s meer moeite.
Ook met video is de RP op dieet geweest ten opzichte van de EOS R: kleurdiepte en framerate liggen lager, en ook de datasnelheden zijn minder hoog. Toch is de RP de goedkoopste fullframe systeemcamera die ook UHD-video’s kan opnemen. Al met al krijgt de EOS RP van de reviewer als testoordeel: ‘Goed’. “De zeer aantrekkelijk prijs maakt deze camera erg verleidelijk!” - Fototijdschrift Digifoto Pro (2019 nr. 3 – julinummer, full review): “De ultieme camera voor op reis”, kopt reviewer Eefke Burg boven haar mooie review. Ze ging ermee schieten in ‘het gouden uurtje’, de ideale omstandigheden voor deze camera.
Op het eerste gezicht valt natuurlijk gelijk het formaat van de EOS RP op. Het is een erg compacte camera. “Ik merkte gedurende mijn week met de RP dat je de camera door zijn handzame formaat snel pakt om te fotograferen, nog sneller dan mijn Canon 5D Mark IV, waar ik regelmatig mee schiet.”
Ondanks dat compacte formaat zijn de functies nog steeds goed bereikbaar en ligt de camera ook prima in de hand. “Er is duidelijk nagedacht over het ergonomisch ontwerp, waardoor het dan ook de ultieme camera voor op reis is.”
Voor vloggers is het een erg handige camera, doordat het display volledig te draaien is. En voor fanatieke Instagrammers is er een handige modus: die schiet 10 beelden achter elkaar, waarna je snel de beste kunt kiezen. De autofocus is snel en soepel, mét eye-tracking voor altijd scherpe ogen. Ook bij weinig licht en hoge ISO’s blinkt de RP uit met mooie beelden.
Een hele fijne functie vindt Eefke ‘focus stacking’, waarmee je foto’s met verschillende scherptes kunt combineren tot één beeld dat van voor tot achter ragscherp is. “Dat is een erg prettige optie voor macrofotografie en landschapsfotografie.”
Kortom: het is een camera die ongeëvenaard is in zijn klasse. Je zult je er ook financieel geen buil aan vallen: het is de voordeligste fullframe systeemcamera op de markt. Eindscore: Goud Award. - Photofacts.nl (Michelle Peeters, full review): De Canon EOS RP heeft Michelle verrast: hij is licht en goedkoop, maar voelt niet aan als een uitgekleed budgetmodel. De RP ligt volgens haar comfortabel in de hand en voelt stevig. “Het idee dat hij ook is afgedicht tegen stof en vocht was een extra geruststelling tijdens mijn heftige trekking in Nepal.”
Michelle vindt zoeker en display prettig om mee te werken. Ook de touchscreen interface werkt prettig en snel. Met deze EOS RP heb je meer dan genoeg mogelijkheden in huis om prachtige beelden te schieten in uiteenlopende omstandigheden.
Al met al “een geweldige camera voor bijvoorbeeld reisfotografie of om mee te nemen op allerlei soorten reizen. En als je voornamelijk jpegs maakt, zal de beeldkwaliteit je zeker niet teleurstellen.” - Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Zeker zijn er wat compromissen gesloten voor deze goedkoopste fullframe ter wereld. Maar aan de positieve kant zitten zeker: de grote sensor, aantrekkelijke JPEGs direct uit de camera, een naar alle kanten kantelbaar touchscreen, ingangen voor microfoon en koptelefoon en Canons fantastische dual pixel autofocussysteem.
Minder goed zijn de accuduur, het ontbreken van in body beeldstabilisatie, een enkel kaartslot en frustrerende beperkingen op videogebied: je krijgt een flinke crop als je in 4K filmt. Ook een beperking is het ontbreken van een betaalbare RF-zoomlens. Dus moet je het doen met de RF 35mm of via de adapter met de oudere EF-lenzen. Die EF-lenzen werken overigens wel prima samen met de EOS RP.
Maar ondanks de minpunten heeft Gordon genoten van z’n testtijd met de EOS RP. De user interface, de bediening en de overall ergonomie van de camera behoren tot de beste die er zijn. Ook de JPEGs zien er fantastisch uit. Voor filmen komen het flipscreen en de dual pixel autofocus goed van pas.
Kun je leven met de beperkingen, bijvoorbeeld op filmgebied, dan is de EOS RP een fantastische camera voor bestaande Canon-fotografen die naar een spiegelloos fullframe systeem willen overstappen voor een budgetvriendelijke prijs. Eindoordeel: Recommended. - Pcmag.com (Jim Fisher, full frame): Canon wil fullframe fotografie beschikbaar maken voor iedereen met de betaalbare EOS RP. Het is een solide camera voor deze prijs. Maar Canon moet meer RF-lenzen op de markt brengen die ook betaalbaar zijn. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
- Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De EOS R begaf zich op een wat experimenteel pad, maar de Canon EOS RP is een traditionelere Canon. Het is ook een van de kleinste, lichtste fullframe camera’s op de markt. En belangrijker voor sommige fotografen: hij heeft de laagste introductieprijs van alle fullframe systeemcamera’s ooit.
Om die lage prijs en dat kleine formaat voor elkaar te krijgen, heeft Canon moeten bezuinigen op sommige features. Maar er zit genoeg aan boord van de EOS RP om de meeste enthousiaste fotografen gelukkig te maken. Het belangrijkste: de 26.2MP sensor is in staat om een uitstekend detailniveau vast te leggen. En de belichting en kleurreproductie zij ook goed in orde.
Alles bij elkaar kan de reviewer goed leven met de compromissen die gesloten zijn om de prijs en het formaat van deze fullframer laag te houden. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren. - Digitaltrends.com (Daven Mathies, full review): Er zijn nogal wat zaken die ontbreken of die frustrerend zijn met de EOS RP. Maar tegelijk speelt deze camera een belangrijke rol in de groei van het EOS R-systeem. Misschien is dit niet de camera die technische journalisten willen, maar het is goed mogelijk dat het precies de camera is die Canon nodig heeft.
Dit is de goedkoopste fullframer die Canon maakt. En het geeft veel fotografen net het zetje dat ze nodig hebben om van hun camera met een kleiner formaat sensor over te stappen naar een fullframer.
Maar de voordelen van fullframe zijn niet volledig tot wasdom gekomen in de RP. Dat komt door de kleine lens-reeks die beschikbaar is tegen betaalbare prijzen. En door de beperkingen van de sensor. Dat je ook bestaande lenzen met een adapter kunt gebruiken is misschien mooi voor bestaande Canon-fotografen, maar niet voor wie geen Canon bezit.
En fotografen die de RP aantrekkelijk vinden vanwege z’n kleinere formaat en gewicht hebben betere keuzes onder de aps-c systeemcamera’s. Die bieden vaak meer features, en vergelijkbare of zelfs betere beeldkwaliteit voor lagere prijzen. Eindoordeel: 7/10. - Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon EOS RP is zeker niet de beste fullframe systeemcamera in termen van features, prestaties en beeldkwaliteit. Maar wat cruciaal is: het is wel de goedkoopste, en hij biedt meer dan genoeg om de vraagprijs te rechtvaardigen.
Canon-fans hadden misschien de voorkeur gegeven aan een professioneel model dat kan concurreren met de Sony A7R III, Nikon Z7 en Panasonic Lumix S1R. Maar de Canon RP is op z’n eigen manier een camera die het waard is in overweging te nemen. Het is een logische én betaalbare upgrade-mogelijkheid als je nu een aps-c spiegelreflexcamera van Canon bezit en wil overstappen naar fullframe.
Natuurlijk heeft Canon moeten bezuinigen om deze fullframer voor deze lage prijs te kunnen bieden. Zo zit er dezelfde sensor in als die van de EOS 6D Mark II DSLR, hebben display en elektronische zoeker een lagere resolutie dan de EOS R, is ook op de 4K-video bezuinigd, en is de accuduur beperkt tot 250 foto’s per lading.
Toch is ook de EOS RP verrassend goed gebouwd, robuust en weersbestendig. De indeling is logischer dan bij de EOS R, de 180p video-modus is geweldig. Hij biedt ook een fantastische autofocus en Bluetooth-connectiviteit. En dat alles in een zeer compacte en lichtgewicht behuizing. Wat de EOS R niet heeft, heeft de EOS RP wel: oog-autofocus én focusstacking.
Kortom: de EOS RP biedt een hele hoop meer dan de som van z’n delen. Je krijgt de beeldkwaliteit van een fullframe systeemcamera voor de prijs van een aps-c camera. Het is niet de meest geavanceerde camera op de markt, maar Canon heeft veel bestaande technologie op een logische manier samengevoegd in een compacte camera. Dit wordt echt een best-seller. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren. - Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): Bedenk eens dat Canon nog maar een paar maanden geleden geen fullframe systeemcamera’s had. Dan is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van wat deze firma in korte tijd voor elkaar heeft gebokst. De EOS RP is een zeer compacte en lichtgewicht fullframe camera, met een erg mooie set aan features, prima prestaties en een zeer redelijke prijs. Er zijn weinig fabrikanten die dat allemaal voor elkaar krijgen.
De dreiging van de concurrentie is erg groot de laatste maanden, en dus was het duidelijk erg belangrijk dat Canon deze EOS RP zo znel mogelijk op de markt zou brengen. De camera voelt completer en meer afgerond dan de originele EOS R.
Zwak punt op dit moment is dat de lens line-up voor de EOS R-serie nog vrij klein is. De lenzen die zijn uitgebracht zijn uitstekend. Maar ze zijn ook duur en niet zo compact als verwacht mag worden bij de compacte body van de EOS R en EOS RP. Maar als je al lenzen met een EF-vatting hebt, of je bent tevreden met de RF-lenzen die er nu al zijn, dan is de keuze voor een EOS R of RP snel gemaakt.
Kortom: het meest indrukwekkende van de EOS RP is dat deze prima fullframer voor zo’n lage prijs aangeboden wordt. De kern-features en de prestaties van dit model zijn uitstekend. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren. - Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Terwijl de concurrentie het onderste uit de kan wil halen om steeds geavanceerdere – en ook duurdere – high-end fullframe systeemcamera’s te maken, richt Canon z’n pijlen op een ander publiek. De Canon EOS RP mikt op aps-c fotografen die met fullframe willen gaan fotograferen, maar niet direct de hoofdprijs willen betalen.
De Canon EOS RP is in dat opzicht nu al een groot succes: hij biedt fullframe functionaliteit en 4K-video in een verpakking die merkbaar kleiner, lichter en goedkoper is dan vrijwel alle concurrenten. Het is in geen geval een beginnerscamera, maar het is wel een ideale instap in de wereld van fullframe camera’s. Eindoordel: 4 van de 5 sterren.
Canon EOS RP op CameraNU.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS RP
- Prijskaartje: goedkoopste fullframe systeemcamera
- 26.2 megapixel fullframe CMOS-sensor
- 5fps continue burst
- ISO-bereik: 100-40.000 (uitbreidbaar tot 50-102.400)
- OLED elektronische zoeker
- 3-inch LCD touchscreen: 180 graden kantelbaar
- Digital Lens Optimizer (DLO) in de camera
- RAW-ontwikkeling in de camera
- C-RAW compatible
Canon EOS RP op CameraNU.nl >>
Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s
- Mijn review van de Canon EOS R3 >>
- Mijn review van de Canon EOS R5 >>
- Mijn review van de Canon EOS R5 C >>
- Mijn review van de Canon EOS R6 >>
- Mijn review van de Canon EOS R6 Mark II >>
- Mijn review van de Canon EOS R7 >>
- Mijn review van de Canon EOS R8 >>
- Mijn review van de Canon EOS R10 >>
- Mijn review van de Canon EOS R50 >>
- Mijn review van de Canon EOS R100 >>
- Mijn review van de Canon EOS R >>
- Mijn review van de Canon EOS RP >>
Top 10 systeemcamera's
Beste fullframe camera's voor beginners
Alle Canon RF-lenzen op een rij
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Beste webshop voor camera’s
Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van CameraNU.nl:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Beste Website van het Jaar 2022
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Alle camera’s op een rij: handig overzicht