Canon EOS Ra: speciale systeemcamera voor astrofotografie

Met de nieuwe Canon EOS Ra schiet je de sterren van de hemel! Deze unieke fullframe systeemcamera is een variant op de Canon EOS R. Hij is speciaal bedoeld voor astrofotografen en heeft ongekende features aan boord. Alle belangrijke reviews!

Canon EOS RaSensor: fullframe | Resolutie: 30.3 megapixel | Beelden per seconde: 8 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Gewicht body: 580gr | Release datum: december 2019 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs body: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Canon EOS Ra op CameraNU.nl >>

Canon EOS Ra op Kamera-express.nl >>

Nachtelijke hemel en emissienevels schieten

De Canon EOS Ra is een fullframe systeemcamera die speciaal ontwikkeld is voor fotografen die de onmetelijke sterrenhemel in al z’n adembenemende schoonheid op een unieke manier willen vastleggen. Met de EOS Ra kun je bijvoorbeeld onder een nachtelijke hemel sterren en emissienevels vastleggen. Je ziet veel meer details dan je voor mogelijk hield.

Highlights van de Canon EOS Ra

 • Specialistencamera: geoptimaliseerd voor astrofotografie
 • Beeldkwaliteit: resolutie van 30.3 megapixel
 • Onmisbare feature: 30x vergroting voor focus in Live View
 • Speciaal aangepast IR-cut filter

Drie fullframe systeemcamera’s

Canon is bijzonder voortvarend bezig. Het is al de derde fullframe systeemcamera van Canon in korte tijd. Eind 2018 bracht de firma de EOS R op de markt, eerder dit jaar de ‘budget’ fullframer EOS RP, en nu dus deze systeemcamera voor wie de sterren van de hemel wil schieten.

Canon EOS Ra op CameraNU.nl >>

Canon EOS RaAangepast optisch low-passfilter

De EOS Ra is een variant op de EOS R. Belangrijkste wijziging: een aangepast optisch low-passfilter dat veel licht van de waterstof-alfa spectraallijn op de beeldsensor laat komen. Daardoor vangt de camera tot 4 keer meer van het rode licht in de 656nm-golflengte op dan de reguliere EOS R. Als astrofotograaf kun je daardoor de rode kleuren van bijvoorbeeld Orion-nevels veel beter vastleggen. En zo unieke foto’s schieten.

Infrarood licht fotograferen

De EOS Ra is niet de allereerste camera die dit kan. In het verleden waren bijvoorbeeld ook de Nikon D810A en Canon 60Da in staat om het infrarode licht in de ruimte vast te leggen. ‘Gewone’ camera’s gaan juist de doorgifte van rood licht met een lange golflengte tegen, omdat er anders bij gewone foto’s een rode kleurzweem ontstaat.

Klaar voor het universum

Met de EOS Ra heb je de ideale camera in handen om je astro-foto’s en -video’s vast te leggen. Met de compacte en eenvoudig te bedienen EOS Ra verken je de diepten van het universum en ontdek je alle verborgen kleuren en wonderen van de nachtelijke sterrenhemel. Handig: je monteert hem in een handomdraai op een telescoop.

Canon EOS RaAdembenemende astro-video’s

Niet alleen astro-foto’s schiet je met de EOS Ra. Ook in video’s van de nachtelijke hemel is hij een ‘ster’. Met deze fullframer schiet je 4K-video’s en 4K timelapse-opnames van de nachtelijke hemel. Mooi is dat je daarbij kunt profiteren van de indrukwekkende mogelijkheden voor kleurcorrecties van 10-bits Canon Log.

Features voor astrofotografie

Naast het speciale filter heeft de EOS Ra nog andere features in huis die speciaal bedoeld zijn voor astrofotografen. Zo kun je het beeld in je elektronische zoeker en op je scherm 30x vergroten. Daardoor kun je heel precies scherpstellen op sterren. Ook is de EOS Ra als geen andere camera in staat op scherp te stellen bij weinig licht. De gevoeligheid van de autofocus gaat tot -6 EV, zeg maar: bijna stikkedonker.

Veel gemeen met EOS R

Andere features neemt de EOS Ra van z’n ‘gewone’ broer EOS R over. Zo heeft ook de EOS Ra een fullframe sensor met 30.3 megapixel, een kantelbaar 3.2 inch touchscreen plus een heldere elektronische OLED-zoeker met 3.7 miljoen beeldpunten. Ook de RF-lensvatting, het design van de body en de knoppen-layout hebben beide camera’s gemeen.

Canon EOS RaUitstekend verbonden

Ook deze EOS Ra heeft natuurlijk weer alle mogelijkheden om beelden snel naar je smartphone over te zetten. Wifi en bluetooth werken hierbij naadloos samen. Zo deel je je astrobeelden razendsnel met de astrofotografie community via de Canon Camera Connect app.

Geen gewone camera

Voor alle zekerheid: de EOS Ra kun je niet als een gewone camera gebruiken, of je moet houden van roodzweem in je foto’s... De Ra is echt specifiek bedoeld om de nachtelijke hemel te vereeuwigen.

Canon EOS Ra op CameraNU.nl >>

Canon EOS Ra op Kamera-express.nl >>

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 trade-in korting bij Canon!

Ontvang tot €400 trade-in korting op geselecteerde Canon-producten. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera of lens wel heel voordelig. Je profiteert van deze actie tot en met 31 maart 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

Canon EOS RaProfessionele reviewers over de Canon EOS Ra

De Canon EOS Ra: hoe scoort hij bij de reviewers? Er zijn weinig reviews verschenen. Dat heeft er uiteraard mee te maken dat dit een zeer gespecialiseerde camera is. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Astrobackyard.com (full review): De reviewer is verliefd geworden op de Canon EOS Ra vanaf het moment dat hij hem uit de doos haalde. Z’n eerste liefde is het niet: in het verleden heeft hij ook al z’n liefde uitgesproken voor Canons astrocamera’s, zoals de Canon EOS 60Da.
  Met het testen van de EOS Ra heeft hij al vele memorabele momenten onder de sterren gehad. Alles aan de EOS Ra inspireert hem en maakt hem duidelijk “waarom ik aan deze gekke hobby ben begonnen”.
  Een gedetailleerde vergelijking met concurrerende modellen heeft hij niet gemaakt. Zoals de Nikon D810A. Ook heeft hij hem niet vergeleken met de A7-modellen van Sony, die onder astrofotografen ook populair zijn.
  Hoe positief hij ook over de EOS Ra is, toch zijn er een klein aantal negatieve aspecten. Zo kan de grote fullframe sensor leiden tot aanzienlijke lichtafval met bepaalde optische systemen. Ook ontbreekt compatibiliteit in bepaalde software met het nieuwe .CR3-bestandsformaat. Als je een telescoop bezit die geen beeldcirkel heeft die is ontworpen voor fullframe camera’s, moet je je afbeeldingen gaan bijsnijden.
  De reviewer hoopt dat DeepSkyStacker binnenkort wordt bijgewerkt met de mogelijkheid om .CR3 RAW-afbeeldingen te stapelen, registreren en kalibreren. Andere toepassingen van derden zullen dit bestandstype ook moeten ondersteunen, voor de beste algemene ervaring met de Ra.
  Al met al is de EOS Ra volgens de reviewer “een monumentale stap voorwaarts ten opzichte van Canon's eerdere op astrofotografie geïnspireerde camera. Fans van de DSLR / spiegelloze camera-ervaring zullen dol zijn op de EOS Ra.”
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Canon EOS Ra is fysiek identiek aan de reguliere EOS R. Daardoor vond de reviewer dezelfde combinatie van sterke en minder sterke punten. Anders dan de EOS R is deze EOS Ra ontworpen voor een zeer gespecialiseerde doelgroep. Waardoor een aantal eigenaardigheden van de EOS R er niet meer toe doen.
  Pluspunt van de EOS Ra is de lenscontrole-ring. Die is is een stuk gemakkelijker te vinden in het donker dan knoppen en draaiwielen. Ook de gecropte 4K-video, een minpunt van de EOS R, is veel minder belangrijk bij de EOS Ra. Datzelfde geldt voor het ontbreken van in body beeldstabilisatie. De EOS Ra zul je immers standaard op een statief gebruiken.
  Wat de EOS Ra uniek maakt in vergelijking met gewone camera's, is de uitgebreide infraroodgevoeligheid van de sensor en de vergroting van 30x voor een nauwkeurige focuscontrole. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Canon EOS Ra is een zeer fijne camera. De bouwkwaliteit is fantastisch, de algehele beeldkwaliteit is uitstekend, de camera is weerbestendig. Ook het LCD-scherm en de elektronische zoeker zijn prachtig. De beelden die je met deze camera kunt schieten zijn ook al geweldig.
  De EOS R is een serieuze camera. Hij is speciaal ontworpen voor professionele en serieuze astrofotografen. Meer specifiek: astrofotografen die zich met ‘deep space-fotografie’ bezighouden.
  Het maximale haal je uit deze camera als je hem op een telescoop bevestigt. Ga je alleen ‘gewone’ groothoek-astrofotografie doen, kun je beter een andere camera zoeken omdat het gespecialiseerde Ha-filter voor je verloren gaat.
  Voor gespecialiseerde fotografen die een camera met een Ha-filter zoeken, is de EOS Ra echt een zeer goede camera. Wel heeft hij een hoog prijskaartje en heeft hij een paar minpunten. Zo ontbreken functies als verlichte knoppen en een nachtzichtmodus voor het LCD-scherm. Maar zoek je een camera met de unieke mogelijkheid om waterstof alfa-stralen vast te leggen, dan is de EOS Ra de beste camera van dit moment. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op internet: “De Canon EOS Ra heeft mijn verwachtingen overtroffen. De fullframe voor astrofotografie gemodificeerde sensor is een geweldige match voor een zogeheten ‘wide-field refractor-telescoop’.”
 • Klantreview op internet: “De Ra is een enorme verbetering ten opzichte van de toch al competente 60Da. De ruis is buitengewoon laag en er is geen ‘amp glow’ die zich in eerdere edities van Canons astrocamera's manifesteerde als een roze kwart-donut onderaan het beeld.
  De levensduur van de batterij tijdens gebruik is een groot pluspunt: hij gaat veel langer mee dan de 60Da en werkt goed bij 26F. Ik vond de elektronische zoeker helemaal niet nuttig en gebruikte liever het uitklapbare grote scherm. Scherpstellen is vrij eenvoudig, vooral als een Bahtinov-masker werd gebruikt. In feite is het goed om de zoeker gewoon uit te zetten. Oorspronkelijk had ik dit via een telescoop aangesloten en vroeg me af waarom de sluiter niet zou werken - wat vrij moeilijk te achterhalen was in de vrieskou in het pikkedonker. Eindelijk vond ik de aangepaste functie 5, waarbij ik de sluiter moest inschakelen zonder lens - een beetje dom verborgen! Over het algemeen zeer goed gedaan als een universele astrocamera.”

Canon EOS Ra op CameraNU.nl >>

Canon EOS Ra op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RaBelangrijkste kenmerken van de Canon EOS Ra

 • Specialistencamera: geoptimaliseerd voor astrofotografie
 • Beeldkwaliteit: resolutie van 30.3 megapixel
 • Onmisbare feature: 30x vergroting voor focus in Live View
 • Speciaal aangepast IR-cut filter
 • Heldere zoeker: Geïntegreerde OLED EVF
 • Helder scherm: 3.15" LCD touchscreen
 • Handig: aanpasbare Multi-Function Bar
 • Kwaliteitsvideo: 4K
 • Robuust: magnesiumlegering body
 • Goed verbonden: wifi en bluetooth
 • Mooie feature: Digital Lens Optimizer
 • Compact en lichtgewicht

Canon EOS Ra op CameraNU.nl >>

Canon EOS Ra op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Canon EOS Ra

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Canon EOS Ra. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon EOS Ra op CameraNU.nl >>

Canon EOS Ra op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy