Canon EOS R8: betaalbare fullframe systeemcamera

De Canon EOS R8 is een instapmodel fullframe systeemcamera met geweldige beeldkwaliteit. Dit dankt hij aan de fullframe 24,2 megapixel CMOS-sensor die hij deelt met de duurdere EOS R6 II. Mooi zijn de allernieuwste autofocus-mogelijkheden en de sterk verbeterde video ten opzichte van voorganger EOS RP. “Een zeer bevredigende allround camera.” TIPA-award 2023. EISA-award 2023-2024. Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Canon EOS R8Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM | Beelden per seconde: 40 | Video: 4K / 60fps of Full HD / 180fps | Scherm: 3 inch vari-angle touchscreen | Gewicht body: 461gr | Release datum: april 2023 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs body: 1.819 euro | Prijs inclusief lens: 2.019 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

Canon EOS R8Highlights van de Canon EOS R8

 • Uitstekende beeldkwaliteit: 24.2 megapixel fullframe sensor
 • Excellente autofocus: het geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II
 • Snelste burst in zijn klasse: tot 40fps
 • Professionele video: 4K/60fps
 • Uit alle hoeken: 3 inch vari-angle touchscreen

Instapper van formaat

Voor instappers in de wereld van fullframe systeemcamera’s valt er steeds meer te kiezen. Met de EOS R8 zet Canon een instapper van formaat neer. Een opvolger van de Canon EOS RP kun je het geeneens meer noemen, dit is next level. De beeld- en videokwaliteit is van een veel hoger niveau. En in de lichtgewicht body zitten indrukwekkende functies zoals intelligente scherpstelling.

Sensor uit de EOS R6 II

Hart van de R8 is de vernieuwde 24.2 megapixel fullframe sensor. Dezelfde die ook in de duurdere Canon EOS R6 II te vinden is. De sensor is een lichtkunstenaar, met z’n ISO 102.400. Een snelheidsduivel is het ook al: hij schiet maar liefst 40fps en biedt de snelste continue opnames in zijn klasse. Mooi is de snelle uitlezing, waardoor rolling shutter bij snel bewegende onderwerpen wordt geminimaliseerd.

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

Canon EOS R8Hebbeding voor content creators

Voor vloggers en andere content creators is de R8 ook een echt hebbeding. Hij is namelijk ook heel sterk in video. Je schiet video van hoge 4K-kwaliteit met 60fps. Maar ook creatieve slomo's in full HD met 180fps. Zelfs oversampled 6K zit in de package. Een innovatieve feature is de pre-recording van 3 of 5 seconden, waarmee je geen beeld meer mist.

Compact en gebruiksvriendelijk

De camera is lekker compact en lichtgewicht voor een fullframer. Daarbij krijg je de gebruiksvriendelijkheid waar Canon bekend om staat. De elektronische zoeker heeft een hoge verversingsgraad en geeft een levensecht beeld voor al je composities, ook als het om actiefotografie gaat. De R8 is ook voorzien van Guided UI, een behulpzame interface die je leert de camera te gebruiken.

Canon EOS R8Professionele autofocus

Canon loopt voorop met z’n professionele autofocus. En de EOS R8 maakt volop gebruik van alle mogelijkheden, zowel voor foto als video. Aan boord is het snelste en meest gevoelige AF-systeem voor fullframe camera's. De oog-, gezichts-, hoofd- en lichaamsdetectie assisteert je tijdens het schieten van beelden. Hij herkent ook dieren zoals katten, honden, paarden en vogels. En zelfs auto's, motoren, treinen en vliegtuigen.

Tracking en stabiele beelden

Ook bij actie-, wildlife en sportfotografie staat de R8 z’n mannetje. AF-tracking in alle AF-modi is nu nog eenvoudiger aan te wijzen, zodat de camera blijft scherpstellen op je onderwerp. En dat kan hij tot maar liefst -6.5EV. Dat geeft je zelfs in het donker volledige controle over je compositie. De R8 is uitgerust met Movie Digital IS voor stabiele video’s. In samenwerking met de optische beeldstabilisatie van de lenzen levert deze camera hierdoor altijd scherpe beelden.

Canon EOS R8Wifi en bluetooth

Uiteraard is de R8 uitstekend verbonden, via wifi en bluetooth. Dat zorgt voor bijvoorbeeld afstandsbediening, beeldoverdracht en streaming. Daarnaast is de R8 Apple MFI compatibel voor een snelle verbinding zonder vertraging. Verder is de R8 voorzien van UVC voor plug & play streaming, een Multi Function Shoe voor directe verbinding tussen voeding van accessoires en voor verbinding van de camera met de cloud.

Lager instappen? De aps-c EOS R50

Tegelijk met de EOS R8 heeft Canon een gloednieuwe aps-c instapmodel in de EOS R-lijn gepresenteerd: de EOS R50, een voordelige alleskunner. Benieuwd naar deze camera?

Mijn review van de Canon EOS R50 >>

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2023-2024 voor de Canon EOS R8

De Canon EOS R8 heeft een prestigieuze EISA-award 2023-2024 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is dit de ‘Beste Koop Camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2023 voor de Canon EOS R8

De Canon EOS R8 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste geavanceerde fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon dubbele cashback lente promotie!

Ontvang tot €150 cashback op geselecteerde Canon systeemcamera's en objectieven. Verdubbel je cashbackbedrag bij aankoop van twee of meer actieproducten. Zo wordt de aanschaf van een systeemcamera en lens wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon EOS R8

De Canon EOS R8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 

Canon EOS R8Fototijdschrift Zoom.nl over de Canon EOS R8

Voor 1000 euro minder krijg je veel van de goede eigenschappen van de EOS R6 Mark II. Op papier is de Canon EOS R8 daarom een fantastische camera, schrijft reviewer Hans Kluppel in Zoom.nl (mei/juni-nummer 2023). En in de praktijk? Hans zocht het uit.

Beeldstabilisatie ontbreekt

De nieuwe sensor en beeldprocessor maken dat de prestaties van deze fullframe-instapper flink uitstijgen boven voorganger EOS RP. Maar vergelijk je hem met de R6 Mark II en ook met de R7, Canons topmodel aps-c-camera, dan hebben deze twee camera’s iets wat de R8 mist: beeldstabilisatie. En dat is misschien wel het grootste gemis, schrijft Hans.

Twee grote plussen

Vergeleken met de R7 heb je met de R8 wel twee belangrijke plussen dankzij de grotere sensor: een groter dynamisch bereik en minder ruis bij weinig licht. Bediening en handligging van de R8 zijn prima, ook bij wat grotere handen, volgens Hans.

Uitstekende autofocus

Omdat de sensor dezelfde is als bij de R6 Mark II, is ook het Dual Pixel autofocussysteem hetzelfde. En dat betekent: zeer goed. Onderwerpherkenning werkt uitstekend, en datzelfde geldt voor gezichts- en oogherkenning. Al met al kun je snel en zeer nauwkeurig scherpstellen. Ook de video is prima, met 4K/60p.

Diamant Award

Kortom: voor een bescheiden prijs krijg je “een heel complete en beeldtechnisch goede camera”. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R8Chip Fotomagazine over de Canon EOS R8

Goede beeldkwaliteit en een hoge seriesnelheid zijn twee troeven van de fullframe instapper Canon EOS R8, schrijft de reviewer van Chip Fotomagazine (mei-nummer 2023, uitgave 75).

Licht van gewicht, hoog van prijs

De EOS R8 heeft het slanke postuur en het lichte gewicht van voorganger EOS RP behouden. Helaas is de prijs minder slank: koop je de RP voor zo’n 900 euro, voor de R8 leg je het dubbele neer. Chip onderzoekt of die hogere prijs gerechtvaardigd is.

Uitstekende beeldkwaliteit

Goed nieuws uit Chips testlab: de R8 levert echt goede beeldkwaliteit tot en met ISO 6400. Dit dankt hij aan de moderne sensorgeneratie met interne beeldverwerking. Ondanks een kleiner aantal megapixels dan de EOS RP en de EOS R, scoort hij beter op dit punt. “Canon bereikt dus een zichtbare algehele verbetering van de beeldkwaliteit in de fullframe instapklasse.”

Geen beeldstabilisatie

Jammer is wel dat IBIS ontbreekt: ingebouwde beeldstabilisatie. Hoewel dit vanuit kosten- en gewichtsoogpunt wel te begrijpen is, kost dit bij Chip veel punten. Je kunt immers minder goed uit de voeten bij weinig licht of met langere lenzen. Chip tipt de Nikon Z5 die wel IBIS heeft.

Snelle burst en goede AF

Wel weer heel goed voor een instapper: de snelheid van 40 beelden per seconde, waarmee hij de veel duurdere EOS R6 Mark II evenaart. Ander hoogtepunt: de zeer snelle autofocus. Die is even goed als bij andere EOS R-modellen, met uitstekende onderwerpherkenning voor onder andere mensen, dieren, paarden en voertuigen. Portretfotografen zullen blij zijn met gezichts- en oogherkenning.

Geen dubbel kaartslot

Als instapper mist de R8 een aantal zaken die je wel in middenklassers vindt. Zoals een dubbel kaartslot, hoewel het kaartslot van de R8 wel de snelle UHS-II standaard ondersteunt. Ook is de elektronische zoeker vrij klein en heeft hij geen hoge resolutie, en is de accu klein.

Eindscore: 84/100

Kortom: deze camera springt eruit met z’n hoge beeldkwaliteit, z’n snelle burst, z’n uitstekende autofocus en ook nog z’n 4K/60p-video. Minpunten zijn er ook, met name het ontbreken van IBIS, waardoor hij vrij prijzig is voor wat je krijgt. Eindscore: 84/100.

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R8Andere (professionele) reviewers over de Canon EOS R8

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Canon EOS R8 vinden!

 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Richard blikt terug als wat je de voorganger van de EOS R8 zou kunnen noemen: de EOS RP. Volgens hem een aangename, ingetogen camera met een laag prijskaartje. Die riep wel bedenkingen op, vanwege de oudere sensor. Maar hij was in veel opzichten een leukere camera dan de meer ambitieuze EOS R.
  Met de EOS R8 maakt de fullframe instapper van Canon een flinke sprong vooruit. Hij is weliswaar wat duurder dan de RP, “maar lost ruimschoots onze zorgen over de sensor op doordat hij de verbeterde beeldkwaliteit, videomogelijkheden en AF-prestaties van de aanzienlijk duurdere Canon EOS R6 II brengt”. De mooie specs van de R8 maken volgens Richard zelfs voldoende indruk om vraagtekens te zetten bij de extra’s die de R6 II te bieden heeft boven de R8: heb je die eigenlijk wel nodig?
  Die verschillen zijn er natuurlijk wel. Zo biedt de EOS R6 II optische beeldstabilisatie, een betere bouwkwaliteit, een zoeker met hogere resolutie, een AF-joystick en een grotere batterij. En met de mechanische sluiter schiet hij twee keer zo snel. Tel daar de twee kaartsleuven bij op. en met de EOS R6 II krijg je volgens Richard zeker meer camera voor je geld.
  De reviewers van DPReview waren tot nog toe zeker onder de indruk van de EOS R8. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de R6 II. Wel mistte hij de beeldstabilisatie.
  Richard ziet in de R8 meer een concurrent voor de EOS R7, die gelijk geprijsd is maar een aps-c-sensor heeft. De verschillen tussen beide modellen zijn klein. Maar omdat Canon waarschijnlijk zwaar zal inzetten op lenzen voor fullframe-camera’s lijkt de EOS R8 volgens hem “klaar om een belangrijke plaats in het midden van de line-up van het bedrijf te veroveren”.
 • Canon EOS R8Fotografe Alexandra Andreeva op CameraNU.nl: “Ik ben heel enthousiast en positief over mijn eerste ervaringen met de Canon EOS R8 systeemcamera! Het is een toegankelijke camera met slimme technologieën en ik ben geïnspireerd en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Ik heb echt zin om meer foto’s te maken, mezelf te ontwikkelen als fotograaf en te experimenteren met het creëren van video’s. Door de snelheid en de vele instelmogelijkheden kan het allemaal, ongeacht wat voor onderwerpen je wilt vastleggen. Met de Canon EOS R8 heb je een veelzijdige, fijne en lichte camera waarmee je met een gerust hart op avontuur kunt gaan. Je kunt in elke situatie hoge kwaliteit foto’s en video’s maken zonder al te veel mee te nemen.” Bekijk het volledige review van Alexandra >>
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Canon EOS R8 neemt de sensor van de duurdere R6 II en verpakt deze in een eenvoudigere, lichtere behuizing die meer lijkt op het instapmodel RP, schrijft Gordon. “Als zodanig is het perfect gepositioneerd tussen die twee modellen. Daardoor kun je de foto, video en autofocus van de R6 II tegen een veel betaalbare prijs krijgen.”
  Natuurlijk staat er wat tegenover die lagere prijs. Zo verliest de R8 de IBIS en 6K RAW-video van de R6 II. Ook heeft hij een enkele kaartsleuf in plaats van een dubbele, een zoeker met een lagere resolutie, geen joystick of achterwiel, een langzamere mechanische sluiter en ook een kleinere batterij. Gordon betreurt het verlies van de optische beeldstabilisatie het meest. Maar toch: voor ongeveer tweederde van de prijs van de R6 II zijn dat offers die je misschien graag wilt maken.
  De EOS R8 biedt volgens Gordon een mooie balans tussen functies en prijs. Daardoor biedt hij een aantrekkelijke upgrade voor wie de EOS R of RP bezit. Of voor wie overstapt van een DSLR- of aps-c-model. Voor dit geld biedt Canon met de R8 “een zeer bevredigende allround camera”. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photofacts.nl (bruids- en landschapsfotograaf Nando Harmsen, full review): Nando is er duidelijk over: “De Canon EOS R8 is een fantastische camera. Met deze relatief goedkope mirrorless camera hoef je op prestaties niet of nauwelijks in te leveren. De autofocus is snel, nauwkeurig, en heeft elke mogelijkheid die de grotere broertjes ook hebben. In sommige gevallen zelfs meer.”
  De beeldkwaliteit van de R8 is goed, met uitstekende prestaties bij hoge ISO’s en een goed dynamisch bereik, schrijft Nando. “De resolutie van de sensor is met 24 megapixels midden in de roos. Genoeg voor nagenoeg elk denkbaar gebruik, maar niet zo veel dat je met enorme bestanden te maken hebt.”
  Met deze fullframer schiet je ook snelle bursts, waardoor hij ook geschikt is voor actie. “Maar de EOS R8 biedt meer dan dat alleen. Timelapse, interval, meervoudige belichtingen en focus stacking behoren ook tot de mogelijkheden. Er is ook een bulb-timer aanwezig.”
  Mooi is dat het een kleine camera is. Maar als je grote handen hebt, kan dat juist lastig zijn. Nando “De grip maakt wel veel goed, en het lage gewicht geeft je weinig reden om de camera thuis te laten. De EOS R8 heeft minder knoppen en wieltjes dan de duurdere versies. Maar dit wordt veelal goed gemaakt door het snelmenu, touchscreen en het Q-menu.”
  De EOS R8 biedt veel mogelijkheden maar ook bedieningsgemak. Dat maakt hem volgens Nando zowel geschikt voor beginners als voor de gevorderde fotograaf.
 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Andy had z’n twijfels toen bleek “dat Canon de ‘ingewanden’ van de EOS R6 Mark II in de body van de EOS RP had gestopt”. Na een paar weken fotograferen met de Canon EOS R8 zijn die angsten bij Andy nog niet helemaal weg. Positief is dat je hetzelfde geweldige autofocussysteem en de uitstekende beeldkwaliteit als de EOS R6 Mark II krijgt. “En dat is echt indrukwekkend voor deze prijs.” Tegelijk blijven dezelfde operationele tekortkomingen en irritaties als bij de EOS RP. Voor sommigen zal dat frustrerend zijn.
  Canon heeft er natuurlijk voor gezorgd dat de EOS R8 de EOS R6 Mark II niet gaat kannabaliseren. Daarom krijg je geen weerbestendige afdichting, geen beeldstabilisatie en geen tweede kaartsleuf. Ook heeft hij een kleine accu en veel vereenvoudigde bedieningselementen. Met veel kan Andy leven, maar niet aan het ontbreken van beeldstabilisatie in een camera met dit prijskaartje. De EOS R8 ziet er daarom beslist ondergespecificeerd uit voor de prijs, schrijft hij.
  Wat meer steekt is dat Canon met de EOS R10 heeft laten zien dat het een eenvoudige body kan maken die toch prettig in gebruik is. “De R8 daarentegen lijkt ontworpen te zijn voor beginners. Maar het is niet duidelijk waarom ze zoveel zouden betalen voor een fullframe camera.”
  De EOS R8 is niet bedoeld voor geavanceerde gebruikers. En hij is zeker ook veel beter dan de EOS RP, dankzij de geweldige autofocus. “Maar op dit prijsniveau zou ik in plaats daarvan een volledig uitgerust high-end aps-c-model kiezen , zoals de prachtige Fujifilm X-T5.”
  Ondanks z’n kritiekpunten valt er volgens Andy niet te discussiëren over de resultaten. De beelden zijn werkelijk geweldig, shot na shot. “Zelden ben ik een camera tegengekomen die ik zo weinig heb gebruikt en die toch zoveel indruk op me heeft gemaakt met de foto's die hij heeft gemaakt. Ik weet zeker dat veel Canon-gebruikers er blij mee zullen zijn.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Canon EOS R8Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon EOS R8 is volgens Mark een succesvolle samensmelting van de kleinere, lichtere body en vereenvoudigde bedieningslay-out van instapmodel EOS RP met de sensor, processor en autofocussysteem van de ‘prosumer’ EOS R6 II.
  Mark: “Daarom biedt de R8 veel van de geavanceerde functies van de R6 II, met name het verbazingwekkende autofocussysteem, razendsnelle 40fps burst-opnamen en 4K/60p video-opname zonder crop. En dat alles tegen een aanzienlijk lagere prijs die alleen al zou moeten helpen om van de EOS R8 een erg populaire camera te maken.”
  Nadelen zijn er ook. Het ontwerp van de EOS RP is bijna letterlijk gevolgd. Voor ervaren fotografen zijn daarom een aantal punten zeer vervelend: IBIS ontbreekt, er zit geen AF-joystick aan de achterkant, er is slechts een enkel gedeeld geheugenkaart-/batterijcompartiment en de batterijduur is kort.
  Toch is de R8 veel beter dan de RP, en zijn er ook welkome toevoegingen aan het ontwerp, zoals de nieuwe camera-/filmschakelaar, een LCD-scherm met een hogere resolutie, de vloeiende zoeker, directe webcamondersteuning en de nieuwste multifunctionele hotshoe. Daarbij is hij veel kleiner en lichter dan de R6 II, en ook veel goedkoper. Al met al vult de nieuwe Canon R8 volgens Mark “met succes het fullframe gat tussen de nu verouderde RP- en R-modellen en de nieuwste EOS R6 II, terwijl het een aantrekkelijk gespecificeerd en geprijsd alternatief is voor Canons duurdere aps-c-modellen.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De instap fullframe camera EOS RP is nog steeds, voor weinig geld, verkrijgbaar. Toch ziet Jim twee belangrijke redenen voor fotografen op zoek naar een fullframe kit om meer uit te geven aan de R8: hij heeft een veel beter autofocussysteem en er zijn verschillende belangrijke upgrades voor videomogelijkheden.
  Jim: “De beslissing van Canon om het autofocussysteem van de high-end R3 in een beter verkrijgbare, hobbyist-vriendelijke behuizing te plaatsen, loont hier enorm. Vooral omdat de meeste andere betaalbare fullframe camera's aanzienlijke snelheidsoffers doen.”
  Volgens Jim is het weliswaar gemakkelijk genoeg om een snelle, capabele camera in deze prijsklasse te vinden als je een aps-c-sensor wilt. Zo zijn de Canon EOS R7 en de Fujifilm X-T5 beide volgens Jim geweldige keuzes. “Maar geen van beide is zo goed voor het vervagen van je achtergronden of werken bij weinig licht.”
  Om die redenen is de R8 bij Pcmag de Editor’s Choice-winnaar onder de fullframe instapmodellen. Andere camera’s zijn ook het overwegen waard, ook al zijn ze volgens Jim minder compleet. De Nikon Z5 biedt bijvoorbeeld het voordeel van dubbele kaartsleuven en een grotere EVF. De Sony A7C heeft een kleinere behuizing en het grotere lenssysteem met E-vatting.
  Kortom: “De combinatie van de fullframe sensor en het snelle autofocussysteem van de Canon EOS R8 resulteert in een compacte spiegelloze camera met veel betere prestaties dan instapmodellen.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De EOS R8 biedt hoogwaardige functies en functionaliteit in een compacte, lichtgewicht, laaggeprijsde camera, schrijft Bryan. Met de beeldsensor van de veel duurdere EOS R6 Mark II heeft hij een veel betere beeldkwaliteit dan de EOS RP en R.
  Ook de krachtige DIGIC X-processor van de R8 is al eerder gebruikt in de best presterende modellen van Canon. “De autofocus-functionaliteit en algoritmen van deze camera zijn ongelooflijk en worden ook gedeeld met aanzienlijk duurdere camera's.”
  De R8 biedt misschien niet features als IBIS, ultrahoge resolutie of dubbele kaartsleuven, maar hij heeft andere ijzers in het vuur. “Het kleine formaat en het lichte gewicht van de R8 zijn zeer aantrekkelijk, waardoor deze camera zelfs aantrekkelijk is voor mensen met een hoger budget, inclusief professionals die een gemakkelijk mee te nemen back-up nodig hebben of in sommige gevallen zelfs als eerste keus model.”
  Zeker is volgens Bryan dat de beeldkwaliteit van de R8 volledig professioneel is. Zelfs beginners zullen uitstekende foto's maken wanneer ze de R8 gebruiken als een point-and-shoot-model. De Canon EOS R8 is dan ook “een uitstekende keuze voor reizen, wandelen of andere alledaagse behoeften – en de comfortabele handgreep van voldoende formaat ondersteunt dit gebruik.”
 • Petapixel.com (David Schloss, full review): De Canon EOS R8 is volgens David een uitstekende fullframe spiegelloze camera en helpt de productlijn van Canon verder vorm te geven. Misschien zijn er andere firma’s met meer producten, maar de RF-lijn van Canon vinkt volgens David alle vakjes aan. “En de R8 maakt de line-up aantrekkelijker en interessanter.”
  David mist wel de joystick die hij gewend was op de R6 Mark II, waardoor hij even zoeken moest hoe dit op te vangen.
  De Canon R8 voelt voor David aan als de perfecte reiscamera. “Als ik met mijn gezin ben, wil ik een camera die geweldige foto's gaat maken, en ik wil niet dat hij zo flitsend of groot is. Tijdens het reizen is het vaak goed om een camera te hebben die er niet uitziet als een professionele body, en de R8 past daar mooi in.”
  De beeldkwaliteit is daarbij “opmerkelijk goed”, dankzij de sensor die hij deelt met de R6 Mark II. En dat geldt zowel voor foto’s als voor video’s. Voor z’n review heeft hij veel gefotografeerd met de nieuwe 24-50mm. “Geweldig om te gebruiken en met geweldige beelden als resultaat.”
  De R8 is een soort afgeslankte R6 Mark II. Hij mist uiteraard een aantal functies die de R6 Mark II zo krachtig maken. Maar gelukkig behoudt hij een groot aantal andere die hem aantrekkelijk maken. “De compromissen zijn uitstekende compromissen voor klanten die op zoek zijn naar een krachtige camera zonder alle toeters en bellen.”
 • Eoszine.nl (Pieter Dheaze, full review): Pieter is met plezier met de EOS R8 op stap geweest. “Hij is net zo snel als mijn EOS R7 en gebruikt diens intuïtieve AF-systeem, terwijl ik met 24 Mp full-frame bovendien het genot heb van de perfecte beeldkwaliteit bij hoge ISO’s en bij hoog contrast, zoals dat ik van mijn EOS R6 gewend ben.” Tel daar nog de videocapaciteiten bij op en dan heb je een camera die de krachten van de EOS R6 en EOS R7 kan combineren.
  Maar dat wil niet zeggen dat hij even goed is als die camera’s. Want Canon heeft bij de EOS R8 ook op veel kleine details bezuinigd als je kijkt naar ergonomie, uitvoering, bediening, instelmogelijkheden, en semi-pro functies. “Waardoor het als ‘instap’-model wel een prima 'doorstapper' is, maar geen gevorderde aspiraties mag hebben zoals de EOS R6 Mark II die heeft.”
  Maar wie voor 1800 euro een compacte fullframer zoekt met de hoogste beeldkwaliteit, die snel is en boordevol zit met de nieuwste technologie, dan kun je volgens Pieter niet om de EOS R8 heen. “Een ‘instap’-camera in het EOS R-systeem waar je de komende jaren heel veel plezier van zult hebben zonder dat je tegen de grens van zijn mogelijkheden komt.”
 • Canon EOS R8Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Canon EOS R8 doet eigenlijk alles goed, aldus Gareth. “Wat je fotografisch genre ook is, deze camera kan het vastleggen. De R8 beknibbelt niet op technologie en gebruikt dezelfde sensor en processor als de R6 Mark II, met de nieuwste onderwerpherkenning en -tracking, 24,2 MP-beelden, ISO tot 102400 en die zinderende opnamesnelheid van 40 fps.”
  Maar zijn er dan geen keerzijdes? Natuurlijk wel: er zijn ergonomische compromissen gesloten, zonder joystick of duimknop aan de achterkant van de camera, geen IBIS, kleinere batterijen die niet zo lang meegaan en slechts één onhandig geplaatste SD-kaart. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Dxomark.com (sensortest): De fullframe Canon EOS R8 wordt aangeprezen als een ideale reiscamera. En dat lijkt het ook te zien volgens de reviewer gezien de de mix van betaalbaarheid, relatief compacte afmetingen en een sterke functieset.
  In eerste instantie lijkt de conventionele ‘front-side illuminated’ 24,2 MP CMOS-sensor een zwakke schakel. “Uit onze tests blijkt echter duidelijk dat de Canon EOS R8-sensor in staat is om een extreem hoge beeldkwaliteit te produceren. Qua kleurdiepte en dynamisch bereik is het inderdaad vergelijkbaar met de toonaangevende BSI-type CMOS-sensoren.”
  Bovendien geldt die hoge score van de sensor voor het hele ISO-gevoeligheidsbereik. “Hoewel onduidelijk blijft hoe Canon zo'n aanzienlijke prestatieverbetering heeft bereikt met een FSI-type CMOS-sensor, is concurrentie als deze altijd goed om te zien.” Eindoordeel: 93/100.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De R8 is volgens John een solide camera waarmee Canon een leemte in zijn assortiment opvult. Ook biedt deze camera een mooie manier voor DSLR-fotografen en gebruikers van de oudere Canon R- en RP-modellen om te upgraden.
  En vergelijk je de R8 met oudere modellen, dan zie je hoezeer de technologie is voorgeschreden. De R8 heeft een goed ergonomisch ontwerp, uitstekende autofocusprestaties en weerafdichting. Die dragen volgens John allemaal bij aan de aantrekkingskracht van de R8. Daarbij heeft hij een relatief bescheiden gewicht en grootte voor een fullframer.
  Het ontbreken van een mechanische sluiter wordt volgens John misschien wel een trend, “al moet de elektronica wellicht nog wat sneller gaan om rolling shutter-effecten te voorkomen”. Al met al is de R8 “een zeer verdienstelijke camera van Canon”. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Timothy Coleman, first impressions): In deze tijd is nieuwe technologie die minder kost altijd welkom, schrijft Timothy. “En wat Canon met de EOS R8 heeft gedaan, is een fullframe camera creëren met serieuze kracht, in een goedkope, vereenvoudigde body. Het is gepositioneerd en geprijsd tussen de EOS R6 II en EOS RP en een aantrekkelijke keuze voor degenen die op fullframe worden verkocht en een indrukwekkende reeks functies willen zonder de bank te breken.”
 • Camerajabber.com (Jeff Meyer, first impressions): De EOS R8 is een camera die een zeer brede aantrekkingskracht zou kunnen hebben, schrijft Jeff. “Beginners en degenen die aps-c-camera's gebruiken, zullen de R8 zien als een aantrekkelijke sprong in fullframe fotografie, met een aantrekkelijke reeks functies. Gevorderde enthousiastelingen en zelfs professionals zouden de camera kunnen zien als een levensvatbare tweede body dankzij de sensor en krachtige functies die het heeft geërfd van de Canon EOS R6 Mark II.”
 • Focus-review.com (Erik Derycke, preview): Tegenover de EOS RP zet de R8 volgens Erik een enorme stap vooruit in beeldkwaliteit, snelheid, videomogelijkheden en autofocus. “Hij levert namelijk dezelfde beeldkwaliteit als de duurdere EOS R6 II en deelt heel wat mogelijkheden met die camera. De keuze voor de compacte body van de EOS RP betekent wel dat je minder knopjes en toetsjes hebt; met name de AF-joystick is een gemis, evenals IBIS.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “All round full frame topper. Net in huis en in een woord, geweldig! Ik had de R7 al een tijdje voor sport actie vliegtuig en vogel fotografie met een wat oudere Canon EF 100-400mm is USM L2 lens. Ik was al blij hiermee. Maar miste toch voor mijn andere lenzen RF 24-105, RF 16mm en de RF 50mm f/1.8 lens een goeie body.
  Nu deze R8 maakt waar wat er over verteld wordt op you tube. Letterlijk tot nu mijn beste camera ivm full frame en beeld kwaliteit. Wat een mooie plaatjes meteen. En instellingen in overvloed zelfs meer dan op mijn Canon R7 die ook geweldig is. 6fps is genoeg met mechanical shutter 40fps met de digitale shutter is geweldig.
  De accu is niet veel power dus meteen 2e bijgekocht. Als dit niet genoeg gaat worden dan nog maar een erbij. Deze camera is echt voor alles gemaakt 4k video en erg licht sterk in schemer bij fotografie. Bij 40fps een goede SD-kaart nodig, V60 minimaal ivm bufffer wegschrijven.
  Met 24-105mm een mooie allrounder met 50mm een top portretcamera en RF 16mm f/2.8 een mooie avond indoor fotografie mogelijk. Ik zeg een aanrader ivm Cameranu altijd snel en goed met kwaliteit levert.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Heb de camera met lens pas in mijn bezit. Zelfs met lens voelt deze camera lekker licht aan. Ben pas aan het begin van de mogelijkheden maar die zijn enorm. Heb de eerste foto's en video gemaakt. Ook het videobeeld ziet er geweldig uit. Een camera met heel veel mogelijkheden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV ontvluchtten de Canadese winter en reisden af naar het zonnige South Carolina om de EOS R8 flink op de proef te stellen. Ze constateren in de R8 een flink aantal van de nieuwste ontwikkelingen van de R6 Mark II. En dat in een compactere, betaalbare body.
  Benieuwd naar deze uitgebreide review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R8Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R8

 • Uitstekende beeldkwaliteit: 24.2 megapixel fullframe sensor
 • Excellente autofocus: het geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II
 • Snelste burst in zijn klasse: tot 40fps
 • Professionele video: 4K/60fps
 • Creatieve slomo’s: Full HD met 180fps video
 • Uit alle hoeken: 3 inch vari-angle touchscreen
 • Helder in beeld: 2.36 megapixel OLED elektronische zoeker
 • Draagbaar: heerlijk lichtgewicht en compact ontwerp
 • Altijd scherpe beelden: dankzij intelligente scherpstelling
 • Uitstekend verbonden: wifi en bluetooth-connectiviteit
 • Mooie feature: Multi Function Shoe
 • Mooie functies: stills/movie schakelaar, on/off/lock schakelaar
 • Macrofotografie: focus bracketing
 • Handige functies: in-camera JPEG-compositing en RAW-burst met 0.5s pre-capture

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon EOS R8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Canon EOS R8 door Chris en Jordan van DPReview TV (12:53 minuten). De Canon EOS R8 voegt volgens hen tal van de nieuwste ontwikkelingen van de R6 Mark II toe aan een compactere, betaalbare body. Chris en Jordan ontvluchtten de Canadese winter om wat te fotograferen in Charleston, South Carolina. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Canon EOS R8 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R8 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R8 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy