Canon EOS R6 Mark II: hoogwaardige foto’s én video’s

De opvolger van de populaire Canon EOS R6 is op alle vlakken nóg beter. Opvallend is de hogere resolutie van de EOS R6 Mark II: 24 megapixel. Deze fullframe systeemcamera combineert hoogwaardige prestaties, adembenemende snelheid en professionele filmfuncties. “Deze snelheidsduivel met 40 fps maakt gehakt van andere hybride camera’s.” Gold Award bij DPReview. Diamant Award bij Zoom.nl. Goud Award bij Digifoto Pro. Super Award bij Focus. EISA-award 2023-2024. Alle belangrijke reviews!

Canon EOS R6 Mark IISensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: Canon RF 24-105mm f/4.0 | Beelden per seconde: 12fps (mechanische sluiter) / 40fps (elektronische sluiter) | Video: 4K/60p 10-bit interne video / C-Log 3 | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 588gr | Release datum: 29 november 2022 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.929 euro | Prijs inclusief lens: 4.219 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Canon EOS R6 Mark II

 • Hoge beeldkwaliteit: 24.2 megapixel fullframe CMOS-sensor
 • Professionele filmfuncties: 4K/60p oversampled zonder crop
 • Razendsnelle autofocus: Dual Pixel CMOS AF II
 • Deep Learning AF: detectie van paarden, vliegtuigen en treinen
 • Bliksemsnelle burst: tot 40fps met volledige AF/AE-tracking
 • Vaste handen: beeldstabilisatie met maximaal 8 stops compensatie

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

Canon EOS R6 Mark IIVerbeterd en verfijnd

Canon heeft een van z’n populairste fullframe systeemcamera’s op vrijwel alle vlakken verbeterd en verfijnd. Een al uitstekende, solide fullframer is zo nog (veel) beter geworden. De Canon EOS R6 Mark II combineert ijzersterke fotoprestaties met uitstekende, professionele videomogelijkheden in een body die is ontworpen voor intuïtieve bediening.

Sensor met hogere resolutie

Opvallend is dat Canon is afgestapt van de sensor van 20 megapixel van de voorganger. Op dat punt kreeg de firma nogal wat kritiek, want de concurrentie bood zonder uitzondering een sensor van 24MP. Gelukkig luistert Canon altijd uitstekend naar z’n gebruikers. Deze veelzijdige systeemcamera heeft daarom een vernieuwde 24.2 megapixel CMOS-sensor.

Canon EOS R6 Mark IIBeeldstabilisatie: tot 8 stops winst

Dankzij de vernieuwde sensor levert de R6 Mark II sublieme beeldkwaliteit met weinig ruis en prachtige kleuren. Ook bij weinig licht scoort deze fullframer uitstekend, dankzij het gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 102400 (uitbreidbaar tot ISO 204800). Mooi is de verbeterde in body-beeldstabilisatie (IBIS). Ideaal voor fotografie bij weinig licht. Ook bij video zorgt dit voor minder trillingen. In combinatie met lenzen met beeldstabilisatie compenseert de IBIS liefst tot 8 stops.

Multimediaal powerhouse

De R6 II is ook een echte powerhouse: de verbeterde verwerking leent hij van vlaggenschip EOS R3 en past bij het multimediale karakter van de camera. De DIGIC X-processor is in staat om snelle bursts tot 40fps en 4K-video van hoge kwaliteit te verwerken.

Professioneel filmen

Ook wie professioneel wil filmen komt met de R6 II goed aan z’n trekken. De nieuwe sensor biedt UHD 4K/60p interne video in hoge resolutie, waarbij de volledige breedte van de sensor wordt benut. Ook is er de mogelijkheid om te werken met 10-bit sampling met Canon Log 3.

Canon EOS R6 Mark IINóg meer video-features

Wie nóg meer scherpte, minder moiré en minder ruis wil: 6K is te gebruiken voor oversampled 4K-video bij 30p. En dat is niet alles: HDR-PQ-opname is mogelijk voor HDR-productie in de camera en externe opname via de micro-HDMI-poort. Dit ondersteunt een zuivere 6K-uitvoer tot 60fps. Daarbij zijn onbeperkte opnametijden mogelijk.

Next level autofocus

Canon loopt voorop met z’n autofocus. Zo heeft het geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II-systeem liefst 1053 autofocuspunten die het hele sensorgebied bestrijken. Dat zorgt voor razendsnelle, responsieve en nauwkeurige scherpstelling.

Canon EOS R6 Mark IIIntelligente tracking

Een sprong voorwaarts heeft de onderwerpdetectie en -tracking gemaakt. Hierbij worden mensen, dieren en voertuigen op intelligente wijze herkend en de tracking automatisch op deze onderwerpen vergrendeld. Ook bij de razendsnelle bursts wordt de scherpstelling gehandhaafd. Het Dual Pixel AF II low-luminance limiet stelt scherp tot een indrukwekkende -6.5 EV voor nauwkeurigere scherpstelling, zelfs in het donker.

Heldere elektronische zoeker

Groot, helder en gedetailleerd is de elektronische zoeker met een hoge resolutie. De snelle verversingssnelheid van 120fps biedt een uiterst realistische zoekerervaring. Op de achterzijde prijkt het heldere en scherpe LCD-touchscreen dat je naar alle kanten kunt draaien en kantelen. Mooi voor composities uit lastige hoeken en ideaal voor vloggers.

Prachtige intuïtieve body

Canon staat bekend om z’n gebruiksvriendelijk ontworpen body’s, en de R6 II is daarop bepaald geen uitzondering. Het verfijnde ontwerp bevat diverse bedieningsknoppen voor intuïtieve bediening en een joystick op de achterzijde van de camera voor snelle en intuïtieve focuspuntkeuze en menunavigatie. Professioneel zijn de twee SD-geheugenkaartsleuven, geschikt voor UHS-II kaartsnelheden. De robuuste body is uiteraard stof- en spatwaterdicht.

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2023-2024 voor de Canon EOS R6 Mark II

De Canon EOS R6 Mark II heeft een prestigieuze EISA-award 2023-2024 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is dit de ‘Beste fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €700 Canon tegoed of tot €350 cashback bij aanschaf van een geselecteerd Canon product. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera, videocamera, compact camera, lens of printer wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon EOS R6 Mark II

De Canon EOS R6 Mark II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Canon EOS R6 Mark II

 • Echte allrounder: uitstekende beeldkwaliteit, autofocus en video
 • Echt hybride werkpaard: snel, betrouwbaar en met imposante specs
 • Een van de krachtigste allrounders in zijn klasse
 • Onderscheidend: snelste burst in zijn klasse
 • Bursts kun je pré-bufferen: je pakt altijd het belangrijkste moment
 • Beeldkwaliteit vergelijkbaar met beste rivalen
 • Nóg scherpere beeldranden dan bij topmodel EOS R3
 • Mooie resolutie: welkome verhoging naar 24.2MP
 • Zeer goede video: oversamplede 4K met 60fps zónder crop en zónder tijdsbeperking
 • Zwitsers zakmes: opmerkelijk handig voor een reeks verschillende doeleinden
 • Zeer effectieve beeldstabilisatie met 8 stops winst
 • Uitstekende autofocus: nóg beter en betrouwbaarder dan de voorganger
 • AF-tracking is veel beter geworden met uitstekende onderwerpherkenning
 • Rolling shutter bij snelle burst beter dan concurrenten
 • Dynamisch bereik is prima
 • Erg fijne camera: comfortabele grip en goed geplaatste bedieningselementen

Zwakke punten van de Canon EOS R6 Mark II

 • Elektronische bursts minder geschikt voor zeer snelle actie
 • Lenzenassortiment voor de RF-vatting is nog beperkt
 • Jammer voor hybride camera: geen grote HDMI-poort

Awards voor de Canon EOS R6 Mark II

 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Goud Award
 • Amateurphotographer: Gold Award

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R6 Mark IIDPReview over de Canon EOS R6 Mark II

De EOS R6 II heeft een uitstekende beeldkwaliteit, autofocus en videocapaciteiten. Deze combinatie maakt hem erg aantrekkelijk: de autofocus is beter dan die van de Nikon Z6 II en de video heeft een voorsprong op die van de Sony A7 IV. Aldus Richard Butler en Dale Baskin van DPReview.

Dit onderscheidt de R6 II

Wat de R6 II echt onderscheidt van de rivalen: je schiet met maximaal 40 fps en kunt bursts vooraf bufferen, zodat je altijd het belangrijkste moment pakt. “Door de rolling shutter zijn deze modi niet ideaal voor het vastleggen van zeer snelle bewegingen, maar het is goed genoeg om echt nuttig te zijn.”

Erg fijne camera

De EOS R6 II is gewoon ook een erg fijne camera, schrijven de reviewers. “De menu's zijn lang, maar de grip is comfortabel, de bedieningselementen goed geplaatst en er is duidelijk veel aandacht besteed aan het aantal bedieningspunten dat nodig is.” Daardoor voelt de R6 II als een uitstekende tool, “verfijnd door mensen die veel tijd hebben besteed aan het gebruik van camera's”.

Lenzentekort

Toch zit er een andere kant aan dit verhaal. Zo is de RF-vatting nog jong en missen nog veel middelzware lenzen waar liefhebbers naar zouden kunnen verlangen. En al kun je de volledige EF-collectie op de R6 II gebruiken met een adapter, dat voelt toch anders dan moderne, ‘native’ lenzen. Ook is de levensduur van de batterij een beetje beperkend voor een verder capabele camera. “Een camera die elke keer dat je hem gebruikt indruk maakt.”

Gold Award

Kortom: de Canon EOS R6 II onderscheidt zich in z’n prijsklasse. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de beste rivalen, de autofocus is concurrerend, de video zeer goed en hij biedt de snelste burst in zijn klasse. “Net als een Zwitsers zakmes is deze camera opmerkelijk handig voor een reeks verschillende doeleinden.” Eindoordeel: Gold Award met een score van 91%

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R6 Mark IIFototijdschrift Zoom.nl over de Canon EOS R6 Mark II

Canon biedt al na 2.5 jaar een upgrade van z’n succesvolle EOS R6. Aan boord zijn een hogere resolutie, meer snelheid, autofocusopties en videofuncties. Maarten Jacobi van fototijdschrift Zoom.nl (maartnummer 2023) zocht uit of dat voldoende is voor de veeleisende fotograaf/filmer.

Erfenis van de R3

De R6 II lijkt veel te hebben geërfd van topmodel R3, schrijft Maarten. Met een iets hogere, welkome verhoging van de sensorresolutie naar 24.2MP. De zeer degelijke body ligt stevig in de hand en biedt veel knoppen die intuïtief en aanpasbaar zijn. Veel is behouden en de beeldstabilisatie werkt zeer goed met 8 stops winst.

Verbeterde autofocus

Belangrijke verbetering zit ‘m volgens Maarten in de autofocus, waarvan de AI deels voortkomt uit de R3. Daardoor is bijvoorbeeld de al betrouwbare autofocus van de voorganger verder doorontwikkeld. Vooral de tracking is erop vooruitgegaan. De camera herkent nu zelf het soort onderwerp: mens, dier, auto etc.

Uitblinker in snelheid

Ander sterk, en verbeterd, punt is de snelheid. De camera blinkt daarin uit met 40 beelden per seconde en zelfs pre-capture opties. Waarbij je wel wat rolling shutter kunt krijgen (vanwege de elektronische sluiter), maar de 12fps met de mechanische sluiter is volgens Maarten meestal ook al snel genoeg.

Ook voor filmers

Ook voor videografen is er veel te halen. De R6 II heeft oversamplede 4K-video met 60fps, zónder crop en zónder tijdsbeperking. Dat zorgt “voor hele mooie, ruisvrije beelden, met een prima kleurweergave, zoals we van Canon gewend zijn.”

Diamant Award

Kortom: de EOS R6 Mark II is een “echt hybride werkpaar: snel, betrouwbaar en met imposante specs.” De prijs is dan ook gerechtvaardigd, meent Maarten. De camera is ook een uitstekende optie als back-up voor professionals die met de EOS R3 of R5 schieten. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.6

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R6 Mark IIFototijdschrift Digifoto Pro over de Canon EOS R6 Mark II

De EOS R6 Mark II is Canons nieuwe uitdager in het belangrijke middensegment van fullframe systeemcamera’s. Reviewer Dré de Man (Digifoto Pro, nr. 1 2023) onderzoekt hoe hij scoort ten opzichte van de rivalen.

Centrale rol voor de R6 Mark II

In het snelgroeiende aanbod aan EOS R-camera’s speelt de R6 Mark II volgens Dré een centrale rol, omdat de camera in een belangrijk marktsegment zit. Niet verwonderlijk dus dat Canon de R6 al na ruim twee jaar heeft vernieuwd. Met een serie verbeteringen op vrijwel alle belangrijke punten. Hiermee past de camera goed in zijn klasse.

Meer pixels, snelle burst

Met meer megapixels, 4K/60p-video zonder crop, ProRes Raw en 120fps beeldverversing. De procapture-mode is een handige toevoeging, waardoor de camera al beelden buffert voordat je een beeld schiet: zo mis je veel minder belangrijke momenten. De burst met elektronische sluiter is verdubbeld naar 40fps. Waarbij het mooie is: het rolling shutter-effect dat bij deze sluiter vaak optreedt, is flink verbeterd en nog wat beter dan de rivalen.

Video: sprong voorwaarts

Ook bij video is een sprong voorwaarts genomen. De grens van 30 minuten continu opnemen is opgeheven, en je kunt lang filmen in hoge kwaliteit omdat de camera beter beschermd is tegen hitte. Ook ProRes is volgens Dré een flinke aanwinst, evenals kunnen filmen in 4K/50/60p zonder crop.

Prima dynamiek

Met een stijging van het aantal megapixels naar 24 staat de R6 II op dit punt op gelijke hoogte als de concurrentie. Daarbij zijn dynamiek en prestaties bij hoge ISO’s er niet op achteruitgegaan. Die dynamiek is prima, hoewel iets minder dan bij de topmodellen. “Je zou kunnen zeggen: voor sport en vogels prima, voor landschappen soms iets aan de krappe kant.”

Uitstekende autofocus

Ook op het gebied van de autofocus heeft Canon een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt, die je terugziet in de R6 II. De autofocus werkt uitstekend zowel voor statische als bewegende onderwerpen, en zowel voor fotografie als voor video. Bij video bijvoorbeeld is hij “in staat heel goed een persoon te volgen, ook wanneer die even overdekt wordt.”

Goud Award

Kortom: de R6 Mark II is volgens Dré een zeer geslaagde opvolger. “Niet alleen is hij op veel punten verbeterd, de camera als geheel maakt een zeer evenwichtige indruk.” Eindoordeel: Goud Award.

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R6 Mark IIAndere (professionele) reviewers over de Canon EOS R6 Mark II

De Canon EOS R6 Mark II: hoe scoort hij bij andere reviewers en bij kopers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Fotomagazine (Erik Derycke, full review, aprilnummer 2023): Grootste verandering is volgens Erik de sensor met hogere resolutie (24MP). Maar ook op allerlei andere belangrijke gebieden is de upgrade groot. Zo schiet de R6 Mark II met de elektronische sluiter liefst twee keer zo snel als z’n voorganger: 40fps in plaats van 20fps. Mooi is de gestabiliseerde sensor die tot 8 stops winst tegen trillingen biedt.
  Ook is de autofocus verfijnd en zijn de videomogelijkheden zijn flink opgekrikt. Erik: “Dat maakt de R6 II vooral tot een betere hybride camera voor wie zowel foto’s als video wil maken. 4K 60p heeft nu geen crop meer en zelfs 6K 30p ProRes Raw is mogelijk via de HDMI-uitgang.”
  Body en bediening zijn weinig gewijzigd en zullen vertrouwd aanvoelen. Ook zoeker en display zijn vrijwel onveranderd. Jammer voor een hybride camera vindt Erik dat er geen grote HDMI-poort is, alleen een micro-exemplaar.
  De hogere resolutie – 20% meer megapixels – levert in de praktijk niet heel veel zichtbaar voordeel, schrijft Erik. De nieuwe sensor levert wel een mooi dynamisch bereik, waardoor je veel details uit de schaduwen kunt opdiepen. Mooi is ook dat de toegenomen resolutie niet tot meer ruis leidt, waardoor ook ISO 3200 nog probleemloos bruikbaar is.
  De autofocus maakt geen grote sprong voorwaarts, maar dat komt doordat die van de voorganger al flink goed was. Maar het is allemaal weer net wat verfijnder en beter, schrijft Erik. En in zijn tests werkten zowel onderwerpherkenning als continu-AF met tracking bijzonder goed. En de burst van 40fps werkt volgens Erik indrukwekkend goed.
  Al met al is de R6 II volgens Erik “een aantrekkelijke camera voor wie nu nog een spiegelreflex van Canon heeft.” Eindoordeel: Super Award met het cijfer 9.
 • Chip Fotomagazine (full review, uitgave 74 2023): De reviewers van Chip voelden de EOS R6 Mark II stevig aan de tand, in de praktijk én in het lab. En ze waren zeer te spreken over deze camera, dankzij de vele verbeteringen.”Met 24 megapixel, tot veertig beelden per seconde en twee UHS-II compatibele sd-kaartslots is het een ideale reportagecamera.” En dan komen daar nog de effectieve beeldstabilisatie, de snelle AF-tracking en uitstekende videofuncties bij.
  In het lab constateerde Chip uitstekende beeldkwaliteit, ook bij de hogere ISO’s. Zo heeft de interne ruisonderdrukking van de camera storende pixels tot en met ISO 6400 zeer goed onder controle. Pas vanaf ISO 12.800 stijgt de zichtbare ruis bij de 100%-weergave op de monitor. En dat betekent dat je zelfs beelden met ISO 12.800 nog op A3 kunt afdrukken, waarbij ze vrijwel vrij van ruis zijn.
  Die prestaties steken topmodel R3 zelfs naar de kroon, met nog hogere scherpte aan de beeldranden. Ook op veel andere gebieden scoort de R6 II uitstekend. Bijvoorbeeld met een razende snelheid: 40fps met de elektronische sluiter, al houdt hij dat maar kort vol. En met een zeer effectieve beeldstabilisatie, waarmee de reviewer nog scherpe beelden kon schieten bij 105mm met 3.2 seconde (met de RF 24-105mm f/4).
  Kortom: een uitstekende systeemcamera, die van Chip een score krijgt van 92/100.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De EOS R6 Mark II is volgens Gordon een van de krachtigste allround camera's in zijn klasse. Voorganger R6 werd in veel opzichten overtroefd door de Sony A7 IV. “Maar met de R6 Mark II heeft Canon niet alleen een inhaalslag gemaakt, maar de Sony zelfs in een aantal belangrijke opzichten ingehaald.”
  Wat het meest opvalt volgens Gordon: de R6 II fotografeert veel sneller dan de A7 IV. Ook herkent hij onderwerpen zelfverzekerder. En zijn niet gecropte, oversamplede 4K/60p-video is een groot voordeel. En ook met filmen in hoge kwaliteit houdt hij het hoofd koel: hij raakt nooit oververhit.
  Mooie features zijn verder: focusbracketing en stacking in de camera, Bulb-timers, meerdere belichtingen en betere stabilisatie.
  Gordon is onder de indruk van de automatische onderwerpdetectie. Die zoekt automatisch uit of je de camera op mensen, vogels, dieren of voertuigen richt. Het slagingspercentage ligt daarbij hoog. “Een fantastische instelling voor algemeen gebruik.”
  Sterke punten van de Sony blijven de hogere resolutie en de mogelijkheid om een enorm scala aan lenzen van derden te gebruiken, waaronder modellen van Sigma en Tamron. Een andere geduchte concurrent is de Panasonic Lumix S5 II. Die schittert met pixelshift-resolutie om details van statische onderwerpen te verbeteren, een schat aan videogerichte functies, lensondersteuning van derden van Sigma en niet onbelangrijk: een aanzienlijke lagere prijs.
  De Canon EOS R6 II is volgens Gordon een geweldige allrounder, vooral voor sport- en natuurfotografen. Minpunten zijn alleen het stevige prijskaartje en de kleinere native lenzen-collectie in verhouding met de concurrentie. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon EOS R6 II is eerder een solide dan spectaculaire upgrade van de twee jaar oude R6, schrijft Mark. “Maar omdat de voorganger al zo goed was, is dat zeker geen slechte zaak.”
  Dus Canon heeft er verstandig aan gedaan om te verfijnen in plaats van een revolutie teweeg te brengen in wat al een zeer capabele camera was. Wat vooral verbeterd is: de burst-mogelijkheden, het autofocussysteem, de 20% hogere meer resolutie, betere video en verbeterde connectiviteit.
  Kijk je naar de gehele EOS R-lijn, dan zijn de op sport gerichte EOS R3 en de op video gerichte EOS R5 boven de R6 II geplaatst in de Canon-hiërarchie. En dan is het misschien gemakkelijk om de R6 II over het hoofd te zien. “Maar dat zou een vergissing zijn, want de R6 II is het meest complete model in de lijn is.
  Daarbij is de R6 veel betaalbaarder en biedt hij alles wat een enthousiaste fotograaf of videograaf zich maar kan wensen. Troeven zijn daarbij de nieuwe sensor, 40fps burst-opnamen, meer veelzijdige autofocus en onbeperkte video-opname.
  Al met al is de R6 Mark II een verstandige evolutie van een camera die al geweldig is, schrijft Mark. “Hij heeft voldoende nieuwe functies en extra prestaties om hem zowel concurrerend te houden als onze allerhoogste Essential-prijs te verdienen.” Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan & James Artaius, full review): De Canon EOS R6 Mark II is volgens Gareth en James “de spreekwoordelijke wolf in schaapskleren. De onopvallende kleine camera verbergt zijn gemene rijen hoektanden.” Klinkt een beetje vals, maar het is juist positief bedoeld…
  Volgens beide reviewers was het altijd zo dat je compromissen moest sluiten als je een camera uit het middensegment ging kopen. Bijvoorbeeld bij de EOS R6 of de EOS Mark 6D Mark II. Dat waren altijd goed presterende camera's, die alles goed deden, maar het waren zeker nooit de beste camera’s.
  Maar met de EOS R6 Mark II ligt dat volledig anders. “Wat kan deze camera niet? Deze hybride camera heeft aan voor zowel foto’s als video een obscene hoeveelheid vuurkracht, met tot 6K video en 24,2 MP foto's met een ronduit verrassende 40 frames per seconde.”
  Net als de beste hybride camera's is de EOS R6 Mark II ontworpen met een gelijke focus op zowel fotografie als videografie, schrijven de reviewers. “Dat blijkt uit veranderingen in de fysieke bedieningselementen en het menusysteem. Heen en weer fladderen tussen de twee mediums is zelden zo gemakkelijk geweest of met zoveel pit verpakt.”
  Kortom: de Canon EOS R6 Mark II is “verreweg Canons beste camera uit de 6-serie tot nu toe en is een briljante jongere broer van de Canon EOS R5 voor wie geen ultieme resolutie nodig heeft, maar wel eersteklas prestaties eist.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): De Canon EOS R6 Mark II is een camera die vrijwel alles kan wat je van hem vraagt, schrijft Andy. Voorganger EOS R6 was al uitstekend, en deze opvolger is nog beter. Hij is sneller en heeft een indrukwekkende onderwerpdetectie-AF, essentieel voor het volgen van bewegende onderwerpen.
  De bediening is daarbij buitengewoon goed. “Zo klein als zijn rivalen van Nikon, Panasonic of Sony is hij niet, maar hij biedt ruimte voor een grote, diepe handgreep en uitgebreide externe bedieningselementen.” Ook de beeldkwaliteit is uitstekend. Kortom: het is “een serieus indrukwekkende allrounder”. Daarvoor moet je helaas wel een flink bedrag neertellen.
  Voor DSLR-fotografen is de R6 II een aanzienlijke upgrade. Dat geldt minder voor wie al de originele R6 bezit, tenzij ze een specifieke functie nodig hebben die het biedt.
  Voor wie niet aan een merk hecht is de R6 II ook een “extreem sterk alternatief” voor bijvoorbeeld de Sony A7 IV. Waarbij een minpunt is dat RF-lenzen van derden nog ontbreken. “Maar dit is de enige echte smet op een fantastische camera die een uitstekende update is van zijn illustere voorganger.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photofacts.nl (bruids- en landschapsfotograaf Nando Harmsen, full review): Werken met de Canon EOS R6 Mark II heeft Nando verbaasd. “Ik ben dit soort camera's gewend, en weet wat ik kan verwachten. Deze camera overtrof mijn verwachtingen.”
  Volgens hem is de R6 Mark II een soort mini-R3, het topmodel van Canon. Dat geldt zowel voor de snelheid als voor de mogelijkheden van de autofocus. “”Uit eigen ervaringen ben ik ervan overtuigd dat de Canon EOS R6 mark II momenteel de beste camera is in dit prijssegment.”
  Ook andere mogelijkheden van deze camera zijn dik in orde. “De focusstacking, die tot een maximum van 999 foto's gaat en in de camera de stack samenvoegt tot een jpeg is ideaal, net als de bulb-timer. Er is timelapse, pre-shooting, en een verbeterde WiFi en Bluetooth connectivity.
  Toch zijn er ook nog wensen. Zoals een RS-80N3 afstandsbediening in plaats van de RS-60E3. Ook mist Nando een fullsize HDMI poort, en een AF/MF schakelaar op de body zoals bij de EOS R7 en EOS R10. “Maar wat ik het meeste mis, is een mogelijkheid om eenvoudiger de belichting bracketing te activeren.”
 • Eoszine.nl (Pieter Dhaeze, full review): De EOS R6 mark II is volgens Pieter “de meest veelzijdige spiegelloze fullframe camera van Canon met de beste prijs/prestatie-verhouding. Punt.”
  De EOS R6 mark II is dé ‘must have’ camera voor wie van een DSLR naar het EOS R-systeem wil overstappen, het budget ervoor heeft, en toekomstbestendig de nieuwste technologie en hoogste snelheid beschikbaar wil hebben. “Het is een uiterst veelzijdig gereedschap dat op elk niveau voor elk onderwerp (van landschap en portret tot sport en actie) vol vertrouwen in te zetten is.” Ook voor wie een upgrade zoekt van de EOS R of EOS RP is de EOS R6 II een logische keuze.
  En voor wie al de originele EOS R6 heeft? Dan zijn er in de Mark II leuke extra’s te vinden, zoals hogere snelheid, beter instelbare autofocus en meer videofunctionaliteit. “Maar je moet je afvragen of dat de investering van inruilen waard is (ca. 1500 euro).”
 • Petapixel.com (David Schloss, full review): De Canon R6 Mark II biedt volgens David een upgrade die groot genoeg is om het de moeite waard te maken voor elke fotograaf die een betere autofocus voor onderwerpdetectie wil en voor iedereen die de snelst mogelijke bursts nodig heeft.
  De combinatie van snelheid en resolutie maakt deze camera ideaal voor sportfotografen, schrijft David. Voor de echte sportfotografen is het een mooie back-up voor hun meer capabele R3. Ook voor huwelijks- en evenementfotografen en fotojournalisten is het een aantrekkelijke optie.
  De R6 II biedt ook uitstekende verbeteringen aan de video. Maar voor een upgrade van de originele R6 zijn die niet voldoende om een upgrade te rechtvaardigen, tenzij je 6K raw nodig hebt. “De 4K/60 full-frame mogelijkheden zijn uitstekend, maar videografen die momenteel tevreden zijn met de crop zullen niet genoeg vinden in de R6 Mark II om de upgrade te rechtvaardigen.”
 • Engadget.com (Steve Dent, full review): De Canon EOS R6 II is volgens Steve een formidabele hybride spiegelloze camera. Hij biedt hoge opnamesnelheden, nauwkeurige autofocus en sterke videomogelijkheden. Problemen met oververhitting zijn grotendeels opgelost. Belangrijkste nadeel volgens Steve: een gebrek aan dynamisch bereik in vergelijking met rivalen.
  Concurrenten hebben ook een aantrekkelijk aanbod, schrijft Steve. Zo heeft de Sony A7 IV meer resolutie maar lagere opnamesnelheden, vooral in elektronische modus. “Rolling shutter is ook een serieuzer probleem bij die camera. Aan de positieve kant biedt het een iets betere beeldkwaliteit en autofocus die een tikje sneller is.”
  Ook de Panasonic S5 II is een geduchte concurrent. Die camera heeft iets betere videospecificaties, maar het valt volgens Steve nog te bezien of autofocus het bij kan houden. De S5 IIx, die in mei verschijnt, ziet eruit als een betere spiegelloze camera voor video.
  En als je bereid bent om naar een aps-c-sensor te gaan, heeft de Fujifilm X-H2S een gestapelde sensor en betere videokarbonades, maar een iets mindere autofocus. Steve: “Als je evenveel foto's als video's maakt, zou ik de EOS R6 II verkiezen boven al die modellen. Eindoordeel: 90/100.
 • Canon EOS R6 Mark IIDpreview.com (Dale Baskin, initial review): Een enorme revolutie is de Canon EOS R6 II is, maar dat is volgens Dale ook niet te verwachten met een Mark II-versie. Alles straalt verdere verfijning uit van een al solide camera die de voorganger was. “De R6 II geeft het gevoel een meer afgerond product te zijn met het potentieel om een breder scala aan gebruikers aan te spreken.”
  De R6 II is volgens Dale een soort Zwitsers zakmes: hij blinkt nergens zo in uit dat het een niche-camera wordt, maar hij heeft het potentieel om heel veel dingen uitzonderlijk goed te doen. “Hij profiteert van het feit dat Canon een aantal jaren van spiegelloze EOS-ontwikkeling achter de rug heeft. Dat maakt de weg vrij voor een meer geavanceerde middenklasse camera.”
  Een snelheidsduivel als de EOS R3 is het niet, maar toch is de R6 II een zeer snelle camera, waarbij de elektronische sluiter (met burst van 40fps) z’n werk uitstekend doet bij de snelle sporten waarmee Dale hem uitprobeerde. Zelden trad het vermaledijde ‘roller shutter-effect’ op waar elektronische sluiters berucht om zijn.
  Die razendsnelle burst profiteert volgens Dale volop van Canons uitstekende autofocussysteem, dat inmiddels goed gerijpt is. De AF is verrassend responsief, schrijft Dale, zeker ook bij snel bewegende doelwitten, zoals een BMX-fiets die vanaf de zijkant in het beeld vliegt. De automodus detecteert verschillende soorten bewegende onderwerpen, waardoor je een nóg vloeiendere ervaring krijgt. Veel van de verbeteringen komen volgens Dale voort uit verbeterde workflows voor foto's of video. Zo kun je uit elke burst, alsof je op een smartphone zit, beeld voor beeld doorlopen en de beste heel snel bewaren. Mooi is ook de mogelijkheid om foto's vooraf te bufferen voordat je op de ontspanknop drukt. Voor video zijn er ook veel verbeteringen: in de functionaliteit, in de specificaties en ook in de workflows.
  De EOS R6 II is kortom “een zeer capabele camera die veel vakjes aanvinkt”. DPReview heeft de voorganger lange tijd aanbevolen als ‘Beste camera voor ongeveer $2000’. “Dus het feit dat Canon de R6 II op sommige kritieke gebieden heeft verbeterd en nuttige nieuwe tools heeft toegevoegd, is een heel goed teken.”
 • Techradar.com (Mark Wilson, hands on): De Canon EOS R6 Mark II is volgens Mark geen enorme upgrade ten opzichte van zijn voorganger, maar dat hoefde ook niet. “Canon heeft de grootste zwakte van de EOS R6 verholpen door de resolutie te verhogen van 20 MP naar 24,2 MP, en die verandering levert een reeks kleinere verbeteringen op die deze populaire camera samen zouden kunnen helpen om nog meer fans te winnen. Op papier kunnen maar weinig camera's voor deze prijs zijn hybride vaardigheden evenaren, maar het is nog steeds in een nauw gevecht met de Sony A7 IV en Nikon Z6 II.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, hands on): De Canon EOS R6 is volgens Angela een populaire camera die veel fotografen heeft overtuigd om over te stappen van hun Canon DSLR naar een spiegelloos model. Het deelt veel functies met de Canon R5 en R3, maar heeft een lager aantal pixels en betere mogelijkheden bij weinig licht. “De Canon EOS R6 Mark II maakt een mooie sprong in het aantal pixels naar 24,2 MP, wat een populaire resolutie is die ruiscontrole goed in evenwicht brengt met detailresolutie.”
  Deze ‘resolutiesprong’ plus de verbeteringen aan het AF-systeem en de videomogelijkheden zorgen er volgens Angela voor dat de Mark II zeker meer DSLR-gebruikers zal overtuigen om over te stappen op een spiegelloze camera. “Het zou zelfs een flink aantal R6-gebruikers kunnen overtuigen om te upgraden, hoewel de prijs even tot nadenken zal stemmen.”
 • Canon EOS R6 Mark IIProfessioneel fotograaf Martin Bissig op Cameranu.nl: In een mooie review zet Martin de sterke punten van de Canon EOS R6 Mark II voor het voetlicht. En dat alles gelardeerd met prachtige foto’s, waardoor je een uitstekend beeld krijgt van deze camera.
  Volgens Martin is de R6 Mark II een perfecte hybride camera voor fotografen en videomakers. “Alle professionele videofuncties zitten gewoon in deze compacte en lichte body. Omdat video nog steeds belangrijker aan het worden is, is het handig om beide te kunnen produceren met één camera. Een voordeel is dat je minder apparatuur mee hoeft te nemen wanneer je op reis gaat en dat is heel prettig. De weerbestendige body is duurzaam en als bonus gaat de accu verbazingwekkend lang mee.”
  Voor wie nu met een spiegelreflexcamera werkt, heeft Martin goed nieuws. “Dan is de Canon R6 II een hele fijne keuze om naar over te stappen in plaats van te kiezen voor de R5 systeemcamera of om de upgrade te maken naar een Canon 5D Mark IV spiegelreflexcamera. Je kunt hier werkelijk alles mee. Voor mij voelt de Canon R6 II eigenlijk een beetje als een mini-versie van de Canon EOS R3 systeemcamera. De R6 Mark II heeft dezelfde snelheid als de R3 wat betreft het aantal beelden per seconde en hetzelfde autofocus-systeem, maar dan kleiner verpakt.”
  Martin is een professional die veel in extreme situaties fotografeert of filmt. Dan is het geen doen om technisch alles perfect te willen. “Controle heb ik niet over de omstandigheden waar ik mij in bevind. Maar controle over dingen zoals de compositie, de positie van mijn onderwerp en de instellingen van de camera heb ik altijd wél. Ik durf oprecht te zeggen dat het met de Canon EOS R6 Mark II systeemcamera voor fotografen en videomakers ontzettend makkelijk is geworden om hoogwaardige beelden te creëren met een fantastische scherpte en beeldkwaliteit!” Bekijk het volledige review van Martin op Cameranu.nl >>
 • Canon EOS R6 Mark IICined.com (Johnny Behiri, full review): De Canon-kleuren en de algehele esthetiek zijn gewoonweg prachtig, aldus Johnny. De beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau. “Top dit met een echt goede interne audio-opnamekwaliteit en de mogelijkheid om een extern XLR-apparaat aan te sluiten en hier heb je een goede camera voor journalisten en professionele contentmakers. Overigens zit er een “Auto All” videofunctie in deze camera voor fotografen die niet bekend zijn met het reilen en zeilen van het maken van video’s.”
  Dit is een echte alleskunner, of het nu gaat om het maken van foto's of video's. “Ik laat anderen met hun foto oordeel komen, maar wat het maken van video's betreft, heeft Canon goed werk verricht door de balans te vinden tussen functionaliteit en gebruiksgemak.”
 • Popphoto.com (Abby Ferguson, full review): De Canon R6 Mark II is volgens Abby een echte hybride camera. “Hij heeft een goed afgeronde reeks functies en specificaties voor foto's en video van hoge kwaliteit.” De trend volgend heeft Canon volgens haar de zaken duidelijk gericht op makers van inhoud, die vooral zullen profiteren van de functieset van deze camera. “Er zijn zelfs overlays met beeldverhoudingen voor sociale media om materiaal voor die platforms in de camera samen te stellen. Plus een vereenvoudigd wifi-proces om inhoud sneller op je telefoon te krijgen.”
  Als spiegelloze middenklasser tipt Abby hem ook als ideale upgrade voor wie tot nog toe heeft gewacht om over te stappen op spiegelloos. “Zoals blijkt uit de soorten scenario's die Canon voor ons heeft ingesteld om te fotograferen, is de camera uitstekend in sportscenario's dankzij de snelle burst-snelheden en de responsieve autofocus. De R6 Mark II kan echt veel dingen goed, waardoor het een goede keuze is voor een breed scala aan fotografen en makers van inhoud.”
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Canon EOS R6 Mark II is volgens Bryan een goed presterende spiegelloze camera die een uitstekende fullframe beeldkwaliteit levert met een middelhoge resolutie en een middenprijs. “Deze camera is bedoeld voor makers van inhoud, degenen die momenteel een DSLR gebruiken en degenen die op zoek zijn naar een camera voor algemeen gebruik die alles goed doet.” De R6 Mark II is volgens Bryan een solide upgrade van de twee jaar oude R6, “en ik zou de Canon EOS R6 II verkiezen boven elke DSLR die ooit gemaakt is”.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “De R6 Mark II verrast me met alle mogelijkheden. Waar ik vooral ging voor het gewicht tov mijn D5 en de AF-stacking zijn er nog meer extra's die deze camera het helemaal voor mij is. Denk bijv. aan de pre-burst! Super handig als je weer net dat vogeltje hebt gemist tijdens het afdrukken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Fantastische camera! 2 weken geleden heb ik deze set gekocht en heb m inmiddels een paar keer kunnen proberen! De autofocus op (dieren)ogen is echt super en de camera is ontzettend snel. Voor mij is het echt een upgrade van de Canon 6D Mark II naar deze camera.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): De bekende reviewers gingen met een productiemodel van de Canon EOS R6 Mark II op pad voor hun ‘final review’ op YouTube. In deze definitieve review duiken ze diep in de prestaties van deze camera. Kijk je naar de specs, dan lijkt het geen grote upgrade, “maar een groot aantal kleine verbeteringen zorgen samen voor een veel capabelere camera dan zijn voorganger” zeggen ze. Hoe goed presteert de EOS R6 Mark II: hoe scoort de nieuwe sensor, de 40fps-burst, de autofocus en de videomogelijkheden?
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina. Echt even kijken als je van plan bent deze topcamera te gaan kopen!

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R6 Mark II

 • Hoge beeldkwaliteit: 24.2MP fullframe CMOS-sensor
 • Professionele filmfuncties: 4K/60p oversampled zonder crop
 • High res filmen: externe 6K ProRes RAW-opname
 • Lang filmen: tot 6 uur video-opnametijd
 • Razendsnelle autofocus: Dual Pixel CMOS AF II
 • Deep Learning AF: detectie van paarden, vliegtuigen en treinen
 • Bliksemsnelle burst: tot 40fps met volledige AF/AE-tracking
 • 12fps met mechanische sluiter, 40fps met elektronische sluiter
 • Vaste handen: beeldstabilisatie met maximaal 8 stops compensatie
 • Lichtsterke camera: standaard ISO tot 102.400
 • Heldere zoeker: OLED EVF met 3.69 miljoen pixels
 • Handige composities: 3 inch variangle touchscreen LCD-scherm
 • Professioneel: dubbele UHS-II geheugenkaartsleuven
 • Mooie features: multifunctionele schoen, wifi, bluetooth, USB-C 3.2 Gen 2 poort

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Canon EOS R6 Mark II

Bekijk een mooie ‘final review’ op YouTube van de Canon EOS R6 Mark II door Chris en Jordan van DPReview TV (9:24 minuten). In hun definitieve review duiken ze diep in de prestaties van deze camera. Kijk je naar de specs, dan lijkt het geen grote upgrade, “maar een groot aantal kleine verbeteringen zorgen samen voor een veel capabelere camera dan zijn voorganger” zeggen ze. Hoe goed presteert de EOS R6 Mark II: hoe scoort de nieuwe sensor, de 40fps-burst, de autofocus en de videomogelijkheden?

Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (13 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy