EOS R5: grote verrassing van Canon
Een grote verrassing was al de aankondiging van de Canon EOS R5, waarover de rumorsites het afgelopen jaar koortsachtig hun websites hebben volgeschreven. Deze gloednieuwe fullframe systeemcamera voor professionals is op 9 juli 2020 gepresenteerd in een spetterend live-event van Canon.
Mijn review van de Canon EOS R5 >>
EOS R6: een nóg grotere verrassing
Een nóg grotere verrassing kwam op datzelfde live-event aan het licht: de klein broer van deze fullframer, de Canon EOS R6. Deze eveneens geheel nieuw ontwikkelde fullframe systeemcamera is bedoeld voor semi-profs en enthousiaste fotografen. Hij is veel betaalbaarder, maar erft wel lekker veel van de spectaculaire features van grote broer EOS R5.
Opvolger EOS R6 II op Cameranu.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Cameraland.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Kamera-express.nl >>
Dé camerasensatie van 2020
Als we de reviewsites mogen geloven wordt de Canon EOS R6 een zeer opwindende camera. Misschien zelfs wel dé camerasensatie van 2020. Niet omdat hij beter is dan de EOS R5, maar omdat hij een stuk betaalbaarder is, terwijl hij verrassend veel gemeenschappelijk heeft met de ruim 1.800 euro duurdere broer.
Spiegelloze Canon EOS 6D
Canon gaf onlangs al aan dat de EOS R5 het fullframe spiegelloze equivalent van zijn 5-serie DSLR’s. En die EOS 5-camera’s hebben al sinds jaar en dag betaalbaardere equivalenten: de Canon EOS 6-modellen. Het laatste model is de Canon EOS 6D Mark II. En dat is goed nieuws voor serieuze fotografen die met een systeemcamera van Canon willen schieten maar geen professioneel prijskaartje willen of kunnen betalen: de EOS R5 krijgt met de EOS R6 dus een betaalbaar broertje.
Dicht tegen het topmodel aan
En zullen kwaliteit en specs van de EOS R6 onderdoen voor zijn professionele broer? Gelukkig niet: kwaliteit en specs schurken grotendeels dicht tegen het topmodel aan. En dat geldt zowel voor de fotografische als voor de videografische kant van de camera.
In body-beeldstabilisatie: tot 8 stops winst
Ook de EOS R6 heeft beeldstabilisatie aan boord. En die beeldstabilisatie is van topniveau: hij biedt maar liefst 8 stops compensatie tegen trillende handen in samenwerking met de beeldstabilisatie in de RF-lenzen. Dat is ongekend voor een fullframe camera. Met sommige lenzen schiet je tot 4 seconde sluitertijd uit de hand.
Hoogwaardige video: 4K met 60fps
En ook de EOS R6 schiet video’s van zeer hoge – professionele – kwaliteit. Je haalt niet het topniveau van de R5, die op 8K kan schieten. Maar ook de EOS R6 neemt video op met 60 frames per seconde in 4K. Daarnaast heb je de mogelijkheid slow motion-beelden met 120fps in Full HD te maken.
Razendsnelle camera
Wat is er bekend over de specificaties van de Canon EOS R6? Niet heel veel nog. Wat wel zeker is: hij heeft in body-beeldstabilisatie (IBIS). Ook de burstsnelheid zal gelijk zijn aan die van de EOS R5: 12fps met de mechanische sluiter en 20fps met de elektronische sluiter. Zeer snel dus. Scherpstellen gaat ook al razendsnel: dankzij het nieuwe Dual Pixel CMOS AF II systeem van de R6 stel je in 0.05 seconde scherp.
Uitstekende autofocus voor mens en dier
De EOS R6 is een uitblinker op het gebied van autofocus. Zowel bij foto’s als video’s profiteer je van uitgebreide AF-mogelijkheden. Tot 6072 selecteerbare AF-gebieden bestrijken het hele beeld. Aan boord is deep-learning AI, ontwikkeld voor professioneel vlaggenschip EOS 1D Mark III. De autofocus herkent en volgt moeiteloos gezichten en ogen van mensen, katten, honden en vogels. Daardoor blijft je onderwerp haarscherp in beeld, ook bij onverwachte, plotselinge bewegingen. Vogels volgen gaat dankzij deze intelligente AF makkelijker dan ooit.
Fullframe sensor met 20 megapixels
Groot verschil met de EOS R5 is de sensor. Ook de beeldsensor van de EOS R6 is geheel nieuw ontwikkeld, maar hij heeft veel minder megapixels op de teller: 20 tegenover de 45 van de R5. Dat lijkt misschien nadelig, maar er is een belangrijk voordeel: de EOS R6 is daardoor zeer lichtgevoelig. En dat betekent dat je bij schemering en in het bijna-donker nog haarscherpe foto’s en video’s kunt schieten.
Scherpe en heldere EVF
De elektronische zoeker van de EOS R6 biedt je haarscherpe en realistische beelden van je omgeving en je onderwerp. Hij vernieuwt met maximaal 120 frames per seconde en telt 3.69 miljoen pixels. Deze geavanceerde EVF geeft ook witbalans, scherptediepte en Picture Style weer, zodat je weet wat je vastlegt.
Krachtige accu
De nieuwe LP-E6NH accu is onder meer ontwikkeld voor de Canon R6. Deze accu heeft ongeveer 14 procent meer capaciteit dan de oude LP-E6N accu. De batterij laad je op met de lader, in de camera via de USB-C 3.1-aansluiting of met de Canon PD-E1 adapter.
EOS R6: populairste camera
Kortom: de EOS R6 zal de populairste camera van dit duo worden. Vanwege de betaalbaarheid is de doelgroep een stuk groter. Vergelijk je hem met de EOS R5 dan is het verschil liefst 1.800 euro. Prijskaartje voor de R6-body: 2.739 euro. Dat is voor veel fotografen nog goed te overzien. Ik ga in ieder geval snel sparen. Of zal ik doorsparen voor de EOS R5?
Liefst 6 nieuwe RF-lenzen in 2020/2021
Overigens komen er in 2020/2021 ook maar liefst 6 RF-objectieven. Daar zit een vrij spectaculaire supertelezoom bij: de RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM. Daarnaast komen er twee RF-extenders, met vergroting van 1.4x en 2x. Alle beschikbare en verwachte objectieven staan verderop op deze pagina voor je op een rij.
Opvolger EOS R6 II op Cameranu.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Cameraland.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Canon EOS R6
De Canon EOS R6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij.
Sterke punten van de Canon EOS R6
- Uitstekende beeldkwaliteit van raw-beelden als jpegs
- Uitstekende ergonomie: ligt direct vertrouwd in de hand
- Prima dynamisch bereik: veel details in hooglichten en schaduwen
- Uitstekende prestaties bij weinig licht
- Fantastische beeldstabilisatie: tot 8 stops winst
- Razendsnel: indrukwekkend snelle bursts
- Zeer goede en eenvoudig in te stellen autofocus
- Uitstekende videoprestaties: zeer gedetailleerde beelden
- Zeer snel schakelen tussen foto- en video-instellingen
- Zeer lichtgevoelig: schiet beelden in het bijna-donker
Zwakke punten van de Canon EOS R6
- Beperkte resolutie van 20 megapixel
- Rolling shutter kan afbreuk doen aan hoge videokwaliteit
- Ruisonderdrukking wordt toegepast op raw-beelden
- Video-opnameduur is beperkt en soms onvoorspelbaar
- In sommige gevallen: ingewikkelde autofocusinstellingen
Awards voor de Canon EOS R6
- DPReview: Gold Award
- Zoom.nl: Diamant Award
- Photographyblog: Essential Award
- Amateurphotographer: Goud Award
DPReview over de Canon EOS R6
De belangrijke reviewsite DPReview komt met een zeer uitgebreide review van de Canon EOS R6 van hun topreviewer Richard Butler. Zijn oordeel is bijna juichend. Hoewel het niet de ‘hybride koning’ is waarop sommigen gehoopt hadden, het is wel een geweldige camera voor fotografen.
EOS R6: onderschat hem niet
De Canon EOS R6 is volgens Richard een camera die je gemakkelijk onderschat als je er alleen oppervlakkig over gelezen hebt. Dan focus je misschien op de veelbesproken tekortkomingen op het gebied van video, of de beperkte resolutie van 20 megapixel. Maar ga je ermee schieten, dan ontpopt hij zich als een “werkelijk uitstekende camera”.
Uitstekend bij weinig licht
De sensor heeft wat minder resolutie dan de concurrenten, maar merkbaar verschil zal het niet maken. Hij presteert erg goed bij weinig licht en het dynamische bereik biedt veel flexibiliteit bij de nabewerking. De jpegs zijn aantrekkelijk en de raws geven je dus veel flexibiliteit.
Beperkingen in video
Op het punt van video biedt de R6 indrukwekkende specs. Maar de beperkte opnameduur bij 4K speelt je volgens Richard parten en beperkt je meer dan je zou verwachten bij je videografie. Ook heeft hij last van een kwaal die ‘rolling shutter’ heet. Door dit alles is de R6 niet echt de sterke videotool die de specs beloven. Toch zijn de resultaten vaak indrukwekkend.
Erg plezierige camera
Wat vooropstaat volgens Richard is dat de R6 een erg plezierige camera is om mee te fotograferen. Hij ligt goed in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. Je kunt ze ook prima naar je hand zetten, waardoor je snel de belangrijke camerafuncties kunt bereiken. En dat is cruciaal: dat je de belangrijkste functies altijd binnen handbereik hebt.
Uitstekende autofocus en IBIS
Wat ook helpt bij de Richards waardering van de R6 is het uitstekende autofocussysteem. Hierdoor komen de prestaties van een professionele sportcamera beschikbaar voor een enorme groep serieuze amateurs. Daar komt bij dat ook de beeldstabilisatie van de R6 fantastisch is. Je hoeft niet meer na te denken over onverwachte camerabewegingen.
Gold Award: 90%
Kortom: de EOS R6 voldoet niet helemaal aan de belofte op basis van z’n specs. Maar alleen toegewijde videografen zullen daardoor misschien teleurgesteld zijn. Deze Canon biedt volgens Richard de beste combinatie van bruikbaarheid en prestaties in zijn klasse. Voor wie foto’s schiet, is dat goud waard. Eindoordeel: Gold Award met de hoge score: 90%. Een fractie hoger dan twee geweldige concurrenten: de Nikon Z6 en de Sony A7 III, die beide 89% scoorden.
Opvolger EOS R6 II op Cameranu.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Cameraland.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Kamera-express.nl >>
Focus Magazine over de Canon EOS R6
“De EOS R6 kun je omschrijven als de haalbare EOS R5”, schrijft Erick Derycke in Focus Magazine (oktobernummer 2020). Hij heeft een veel lagere resolutie, maar is ook een heel stuk goedkoper. Is het een goed alternatief voor de R5?
45 versus 20 megapixel
Grootste verschil tussen beide camera’s is die sensor. Door de hoge resolutie van 45 megapixel kan de R5 filmen in 8K. De EOS R6 moet het doen met 20 megapixel en filmt veel minder indrukwekkend in 4K. Die sensor is natuurlijk niet slecht, integendeel: vlaggenschip EOS 1D X Mark III heeft dezelfde sensor aan boord.
Vlot te bedienen
Ook op andere punten is de R6 zuiniger bedeeld. De body is van ander materiaal, de resolutie van display en zoeker is lager, en dat display is ook wat kleiner. Qua bediening heeft Canon niet bezuinigd: de R6 heeft veel fysieke knoppen en wieltjes plus een joystick. Daardoor is hij even vlot te bedienen als de R5.
Uitmuntende beeldstabilisatie
Ook de beeldstabilisatie van de R5 en de R6 zijn vergelijkbaar. En die is ook erg goed: in combinatie met RF-objectieven win je tot 8 stops. De R6 is ook een snelle camera, met bursts tot 20 fps. Naast een mechanische sluiter heeft hij een volledig stille elektronische sluiter. Ideaal voor fotografie bij evenementen en concerten.
Indrukwekkende autofocus
Ook de autofocus is erg goed, en van het niveau van de R5. “De autofocus tracking werkt indrukwekkend goed. Het AF-systeem van de R6 is een enorme verbetering ten opzichte van de EOS R en RP.” Daardoor is hij volgens Erick ook geschikt voor sportfotografie.
Uitstekende beeldkwaliteit
Ook de beeldkwaliteit is uitstekend. Vergelijkbaar met die van topmodel EOS 1D X Mark III “met aansprekende kleuren en een hoog detailniveau.” De 20 megapixel sensor kan volgens Erick de vergelijking met een 24 megapixel sensor goed doorstaan. Vanwege de lage resolutie presteert de R6 bovendien uitstekend bij weinig licht, met zeer goede resultaten tot ISO 6400.
De R6 is de betere keuze
Kortom: de EOS R6 “geeft je veel van het goede van de R5 voor een veel lagere prijs.” Je mist de hoge resolutie en de betere videospecs van het topmodel. “Maar de beeldkwaliteit is heel goed. Tenzij je echt 45 megapixel of 8K nodig hebt, is de R6 de betere keuze.” Eindoordeel: het cijfer 8.6.
Opvolger EOS R6 II op Cameranu.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Cameraland.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Kamera-express.nl >>
Zoom.nl over de Canon EOS R6
De Canon EOS R6 is ‘even interessant als z’n broer’ kopt reviewer Jasper van Bladel in fototijdschrift Zoom.nl (novembernummer 2020). Die broer is natuurlijk de veel duurdere EOS R5 met hoge resolutie en spectaculaire 8K-video aan boord. Maar de R6 is misschien wel de interessantere camera.
Bescheiden prijskaartje
De doelgroep van de EOS R6 is sowieso veel groter, gezien z’n bescheidener prijskaartje. En heb je die 45 megapixel en de 8K-video nodig? Een retorische vraag voor de meeste fotografen, want het antwoord is in heel veel gevallen: nee. Dat maakt de R6 volgens Jasper erg interessant, want hij heeft juist ook veel overeenkomsten met de R5.
Erg aantrekkelijke camera’s
Zo lijken uiterlijk, materialen en ergonomie van beide camera’s sterk op elkaar. Beide zijn volgens Jasper erg aantrekkelijke camera’s die vertrouwd zullen aanvoelen voor Canon-fotografen die nu met een DSLR schieten. Erg prettig is ook “de uitstekende autofocus die de EOS R6 aan boord heeft, waarmee je zowel bij fotografie als video snel en accuraat kunt scherpstellen. Daarbij zorgt de beeldstabilisatie in beide disciplines voor stabiele beelden.
Beelden: rijk aan details
En die beelden zijn “rijk aan details, prettig qua kleuren en goed bruikbaar qua dynamiek.” Ook de ruisprestaties zijn volgens Jasper goed, waardoor je ook met hoge ISO’s kunt schieten.
Diamant Award
Kortom: dit is een ideale camera, die ook verstokte DSLR-fotografen over de streep kunnen trekken. Heb je de resolutie en de videoprestaties van de R5 niet nodig, dan is de R6 “een ontzettend interessante én relatief betaalbare kandidaat”. De EOS R6 krijgt de Diamant Award met het hoge cijfer 8.4.
Concurrenten: Panasonic S5 en Sony A7C
In ditzelfde nummer van Zoom.nl staan reviews van de Panasonic S5 (Goud Award met 7.9) en de Sony A7C (Diamant Award met 8.2). Interessant nummer dus als je een keuze moet maken.
Opvolger EOS R6 II op Cameranu.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Cameraland.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Canon EOS R6
- Chip Fotomagazine (full review, novembernummer 2020): In een mooie dubbelreview neemt Chip de EOS R5 én EOS R6 uitgebreid onder de loep. De Canon EOS R6 is volgens de reviewer misschien wel de grootste verrassing. “Je zou denken dat de Canon EOS R6 een donker bestaan leidt in de schaduw van zijn grote broer, maar niets is minder waar.”
Sterker nog: omdat hij een erg aantrekkelijke prijs heeft, zou dit weleens een zeer populaire camera kunnen worden. “Dat is ook terecht”, aldus de reviewer, “want de fotoprestaties bij snelle series zijn fantastisch en de krachtige dual pixel autofocus houdt moeiteloos elk onderwerp bij.”
En dan is er nog de geweldige beeldstabilisatie die de EOS R6 aan boord heeft. De zorgt voor veel creatieve vrijheid. “De camera heeft zijn bijnaam ‘kleine 1 DX’ wat ons betreft verdiend.”
Kortom: dit is een compacte en intuïtieve hybride dslm met grote prestaties met een prettig lage instapprijs. Eindoordeel is het cijfer 88/100. Ter vergelijking geeft Chip de score van twee concurrenten: de Sony A7 III (score: 88/100) en de Panasonic S1 (score 90/100). De EOS R6 doet dus goed mee met de concurentie!
- Klantreview op Cameranu.nl: “Geweldige camera. Recentelijk de overstap gemaakt van de Canon 70D naar de R6. Daaraan toegevoegd de RF 24-105mm f/4.0L IS USM. Wat een verschil! Prima kleurweergave en zeer scherpe foto's. (...) Camera is erg stil en stelt razendsnel scherp.
De hoeveelheid functies is in het begin wat overweldigend, maar je went er snel aan. Vooral de extra draaiknop bovenop achter en de M-Fn toets vlak bij de ontspanknop zijn erg handig. Eindelijk krijg je nu goed te zien wat er verandert als je het diafragma dicht zet. Lang leve de elektronische zoeker.”
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Waanzinnig. Een mooie upgrade voor ons vorige Canon-product, de Canon 600D. De autofocusmogelijkheden zijn verbluffend. De fullframe sensor geeft een optimale beeldkwaliteit.”
- Fototijdschrift Digifoto (William Ippel, gebruikersreview, novembernummer 2020): In een zeer uitgebreid gebruikersreview neemt William de Canon EOS R6 onder de loep. En hij is zeer onder de indruk. Deze Canon “is een zeer begerenswaardige camera en ik zou het niet vervelend vinden als hij in de zak van Sinterklaas zou zitten op weg naar mijn huis”.
De camera is volgens hem “gewoon goed”. Zo maken de sensor met zijn autofocus en de snelle beeldprocessor dat je je volledig kunt richten op het gewenste resultaat. “Goed gereedschap is het halve werk luidt niet voor niets het gezegde.”
Volgens William is de R6 een fijne allrounder. Zowel geschikt voor vloggen als voor indoor sportfotografie, vanwege de goede prestaties bij weinig licht. “De beeldkwaliteit in de lage ISO-waarden is ook goed, maar moet het logischerwijs afleggen in details tegen de EOS 5DS en 5D Mark IV vanwege het aantal megapixels. Bij de hoge ISO-waarden is dit echter de beste camera die ik tot nu toe heb vastgehad.”
- Digitaltrends.com (Hillary K. Grigonis, full review): Veel fotografen met een middensegment-DSLR hebben volgens Hillary uitgekeken naar de Canon EOS R6. Hij voelt aan als een DSLR, biedt in-body stabilisatie en een elektronische zoeker, waarbij prestaties en beeldkwaliteit uitstekend zijn. Je kunt – met adapter – je DSLR-lenzen van Canon gebruiken. Hij is wel vrij groot en de oog-AF is niet zo goed als bij de concurrentie. De AF met dieren werkte helemaal niet. Ook kun je geen lange video’s schieten, vanwege oververhitting. Toch heeft de R6 veel moois te bieden.
De R6 is volgens Hillary een uitstekende camera, en concurreert op gelijke voet met andere systeemcamera’s. Sony A7 III en Nikon Z6 zijn de belangrijkste concurrenten, en die zijn aanzienlijk kleiner en bieden meer megapixels. Ook mist de Canon R6 enkele bedieningselementen die de Sony en Nikon wel hebben. De beeldstabilisatie van de R6 ziet er op papier beter uit, maar in de praktijk biedt hij weinig voordeel ten opzichte van systemen met 5-stops winst.
Voor wie Canon-lenzen heeft is het enige alternatief dat beter is: de Canon EOS R5, die vergelijkbare functies biedt, een hogere resolutie heeft en een indrukwekkende autofocus met dieren. Maar wie nog geen Canon-lenzen heeft vindt sterke concurrenten. De Sony A7 III is goedkoper, met meer megapixels, maar de ergonomie en het menu kunnen frustrerend zijn voor fotografen die gewend zijn aan DSLR's. De Nikon Z6 is goedkoper, heeft een iets hogere resolutie, een kleinere behuizing en een secundair LCD-scherm. Maar hij mist dubbele kaartsleuven en de autofocus bij weinig licht is inferieur aan die van de R6.
Kortom: de Canon EOS R6 biedt uitstekende beeldkwaliteit en prestaties en hij voelt aan als een Canon DSLR. Zoek je een kleinere DSLR, een snellere buffer en functies als AF voor dieren, kijk dan naar de concurrentie. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Eoszine.nl (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): In zijn review van de EOS R5 gebruikte Pieter superlatieven en concludeerde hij dat het misschien wel de beste EOS-camera ooit is. “En ook voor de EOS R6 schuwen we de overtreffende trap niet. Het is een supercomplete all-rounder met de best mogelijk mix van snelheid, beeldkwaliteit en mogelijkheden.”
De EOS R6 is volgens Pieter een geduchte concurrent voor de EOS 6D Mark II, de EOS 7D Mark II, de EOS R en zelfs de EOS 5D mark IV. “Of je moet overstappen is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar ook van de onderwerpen die je voor je lens krijgt.” In zijn overzicht geeft Pieter genres waarvoor de EOS R6 zeer geschikt is, zoals portret-, straat-, reportage-fotografie. Minder geschikt is hij voor bijvoorbeeld architectuur- en landschapsfotografie, vanwege de beperkte resolutie van 20 megapixel.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon EOS R6 is volgens Mark de beste fullframe systeemcamera van Canon tot nu toe. Dit is volgens hem de camera die fotografen met een middenklasse DSLR zouden moeten kopen als ze willen overschakelen naar spiegelloos.
Z’n grote broer, de EOS R5, krijgt momenteel alle lof (en wat kritiek) vanwege zijn geweldige videospecificatie. Maar de EOS R6 is veel goedkoper en biedt vrijwel alles wat een enthousiaste fotograaf of videograaf maar kan wensen.
Anders dan de EOS R en RP biedt de R6 ook weer de beproefde bediening en gebruiksgemak waar Canon patent op heeft. Het beste van Canons DSLR en spiegelloze gebruikersinterfaces worden in deze camera gecombineerd. Hij biedt liefst drie bedieningsknoppen en wieltjes, een joystick en een touchscreen LCD. Ook op de RF-lenzen zit nog een bedieningsring. Daarmee is de R6 een van de best aanpasbare camera's die de reviewer ooit heeft getest.
De EOS R6 krijgt verder alle lof voor z’n nieuwe autofocus, in body beeldstabilisatie (IBIS) en z’n systeem voor continu-opnames.
Perfect is deze camera natuurlijk ook niet. Zo vinden sommigen 20 megapixel te weinig resolutie, en betreuren videografen dat de camera moet afkoelen na een lange 4K UHD 60p-clip. Ook is de overvloed aan bedieningselementen nogal overweldigend. En de camera is groter dan zijn belangrijkste rivalen.
Maar het zijn verwaarloosbare punten als je kijkt naar alles wat de EOS R6 zo goed doet. Dit is volgens Mark de spiegelloze camera waar de meeste Canon-eigenaren al zo lang naar uitkijken. Eindoordeel: hoogste score ‘Essential’ met 5 van de 5 sterren.
- Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De EOS R6 heeft geen toonaangevende resolutie, maar is wel een fenomenaal goede fotocamera, aldus Angela. “Het autofocussysteem is fantastisch en het kan snelle onderwerpen die in willekeurige richtingen bewegen gemakkelijk volgen tijdens het fotograferen met 20 frames per seconde.”
Daar komt bij dat ook de bouwkwaliteit en bediening buitengewoon goed zijn. Daardoor is het een genot om met de R6 te schieten.
Ook de video is van hoge kwaliteit. Jammer is wel dat er een flinke crop zit op 4K-video bij 60p. Nog zorgwekkender voor videografen is natuurlijk de warmteontwikkeling van de R6. Die geeft ernstige beperkingen bij de lengte van je video’s.
Schiet je alleen korte clips, dan loop je waarschijnlijk niet tegen dit probleem aan. Maar moet je langer dan 35 minuten opnemen, dan kun je die problemen tegenkomen. Hopelijk lost Canon dit met firmware op. Want in andere opzichten is de R6 buitengewoon goed. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Wie een camera uit de Canon 5D- of 6D-serie heeft en heeft gewacht op een fullframe systeemcamera om over te stappen, kunnen goed terecht bij de EOS R6. Anders dan de eerdere EOS R zit hij ergonomisch uitstekend in elkaar en heeft hij een geweldig en snel autofocussysteem – een systeem dat net zo goed is als dat van Sony.
Wie een Canon gewend is, vindt direct z’n weg met de R6. De draaiknoppen en -schijven zijn vergelijkbaar met oudere SLR-modellen. En de optische zoeker is weliswaar vervangen door een elektronische zoeker, maar de bediening is vergelijkbaar en maakt de leercurve heel vlak.
Het enige echte knelpunt is het warmtebeheer voor video-opnames. En dan nog is dat alleen een probleem als je 60fps gebruikt bij 4K. Veel andere camera's, waaronder de Sony A7 III en Nikon Z 6 hebben die optie helemaal niet aan boord...
Hoe goed Jim de Canon EOS R6 ook vindt, toch blijft de Sony A7 III zijn favoriet. Deze blijft de Editor’s Choice van Pcmag.com. Hij biedt voor minder geld een uitstekende autofocus, een toonaangevende 24 megapixel beeldsensor en hij profiteert van een meer Sony-lenzen om uit te kiezen. Bovendien is de accuduur bijna dubbel zo lang. Eindoordeel voor de R6: Excellent met 4 van de 5 sterren.
- Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Het grote Britse fototijdschrift Amateurphotographer heeft de Canon EOS R6 uitgebreid getest en is zeer lovend.
Volgens reviewer Andy Westlake is de EOS R6 een ongelooflijk opwindende camera. Z’n grote broer, de R5, krijgt heel veel aandacht, maar de EOS R6 is zeker niet een voordelig alternatief voor wie de ‘echte deal’ niet kunnen betalen. Dat zou volgens Andy een grote vergissing zijn, want de EOS R6 is op zichzelf een geweldige camera die veel meer fotografen zou moeten aanspreken dan zijn veel duurdere broer.
Voor Canon DSLR-fotografen die geïntrigeerd zijn door de voordelen van spiegelloze camera’s, is dit misschien wel de camera die je zoekt, aldus Andy. “Dit is een van de beste camera's die ik ooit heb mogen testen. Hij is briljant in z’n bediening. En hij is prettig kleiner dan een DSLR, maar niet te klein.”
Ook is het niet een spiegelloze variant van de EOS 6D Mark II. Hij is volgens Andy aanzienlijk in elk opzicht: de autofocus is ongelooflijk, de beeldkwaliteit is uitstekend, zowel raw als jpeg, en de toevoeging van in-body beeldstabilisatie maakt een enorm verschil. De kers op de taart is hoe briljant hij samenwerkt met EF-lenzen van bijna elk merk of leeftijd.
De veelbesproken problemen met oververhitting bij video kun je niet buiten beschouwing laten. Die zijn buitengewoon teleurstellend voor een camera met dit prijskaartje. Daardoor sluit je serieuze videografen uit.
Dat geldt ook voor de relatief lage resolutie. Dat zal voor sommige fotografen een probleem kunnen zijn. Canon zou de EOS R met pensioen moeten sturen en de 30 megapixel sensor naar de EOS R6 moeten verplaatsen. Maar in alle andere opzichten is de EOS R6 volgens Andy “een fantastisch geslaagde camera die gemakkelijk onze hoofdprijs in de wacht sleept”. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De EOS R6 werd overschaduwd door de opvallender EOS R5. Maar dit is volgens Gordon een van de aantrekkelijkste camera's in het assortiment van Canon. In vergelijking met de R5 mist hij de zeer hoge resolutie van 45 megapixels, de spectaculaire 8K-video, de slow-motion 4K, de meer gedetailleerde zoeker en de iets robuustere bouw, maar het is opvallender hoeveel beide camera’s gemeen hebben.
Met de veel goedkopere R6 krijg je dezelfde ingebouwde beeldstabilisatie, dezelfde bedieningselementen op de achterzijde, hetzelfde vari-angle display. En belangrijk: hetzelfde autofocussysteem waarmee deze camera's zelfverzekerd elk onderwerp zeer succesvol kunnen volgen. Wat is eigenlijk niet leuk aan de EOS R6?
De beeldstabilisatie doet in de tests van Gordon wat Canon belooft. De 4K-video ziet er volgens hem geweldig uit, maar is wel beperkt in tijdsduur: bij Gordon raakte de camera na 35 minuten oververhit. Klein nadeel is ook de beperkte accuduur. En zo zijn er nog wat kleine punten.
Tel je alles bij elkaar op dan is de EOS R6 grotendeels hetzelfde als de R5, maar voor een veel betaalbaarder prijskaartje. De lage resolutie zal voor veel fotografen als een nadeel klinken, maar die is meer dan voldoende voor vrijwel alle fotografen, behalve fotografen die kicken op de allerfijnste details. Eindoordeel: Highly Recommended.
- Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Canon EOS R6 is volgens James een veelzijdige allround camera “die vrijwel alles kan fotograferen”. Afgezien van een aantal verschillen, is het in wezen een EOS R5 met een lagere resolutie en minder hoogwaardige video. Ben je tevreden met minder megapixels, dan kun je genieten van een van de meest geavanceerde en indrukwekkende camera's die de reviewer en zijn collega’s ooit hebben gezien.
De autofocus is in de woorden van James “buitenaards”. De interne beeldstabilisatie is de beste van elk fullframe systeem. De 4K-video is uitstekend, hoewel de duur beperkt is. De dubbele geheugenkaarten maken de R5 geschikt voor professioneel werk. Niet te onderschatten is verder dat je de keuze hebt uit een groeiend assortiment aan fenomenale RF-lenzen van Canon. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Techradar.com (Sharmishta Sarkar, full review):Is de Canon EOS R6 de spiegelloze opvolger van de EOS 6D Mark II? Als dat het geval is, is het in ieder geval heel veel meer dan een update. De R6 opent volgens Sharmishta een geheel nieuw speelveld voor enthousiaste fotografen. “Van interne beeldstabilisatie tot een verbluffende burst-snelheid, autofocusprestaties die de EOS 1 DX Mark III en HEIF-bestandsindeling evenaren, de R6 ontwikkelt zich tot een van de beste camera's die in 2020 op de markt komt.”
De autofocusprestaties en beeldstabilisatie zijn de beste in zijn klasse, aldus Sharmishta. De razendsnelle burst-snelheid maken hem perfect geschikt voor sport- of natuurfotografie. “Om een lang verhaal kort te maken: het is een van de beste allrounders die je kunt krijgen, hoewel de sensorresolutie van 20 MP misschien niet voor iedereen geschikt is.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Franks overpeinzingen: Het live-event van Canon op Youtube (9 juli, 14.00 uur) liet mij volkomen verbluft achter. Wát een camera’s zijn de nieuwe EOS R5 en R6. Camera’s met zo op het eerste gezicht overweldigende nieuwe mogelijkheden.
De EOS R5 en R6 zijn compleet nieuw gedesigned, ze hebben een verbazingwekkende beeldkwaliteit, zijn razendsnel, hebben deeplearning autofocus aan boord, en 8 stops beeldstabilisatie. De R5 is de camera met ultrahoge resolutie (45mp), 8K video en 4K op 120fps. De R6 is ultralichtgevoelig door z’n relatief lage pixelaantal (20MP) en heeft 4K op 60fps.
Flink wat profs liet Canon zien in z’n live-event. Ze waren buitengewoon lovend over de nieuwe fullframers, en lieten foto’s en video’s zien met een schitterende beeldkwaliteit zelfs op ISO 12.000 of hoger. Met de EOS R6 lukt het zelfs met 4 seconden nog uit de hand te schieten. Bekijk het live-event van Canon op Youtube >>
Hoe goed de R5 en R6 echt zijn, zal nog moeten blijken. Daarvoor volg ik de reviews natuurlijk op de voet (zie hierboven). Wat vooral van belang zal zijn: hoe ze scoren ten opzichte van de concurrentie van vooral Sony en Nikon? Gaan de nieuwe EOS’en roemruchte camera’s als de Sony A7R IV en Nikon Z7 overtreffen of niet?
In ieder geval ben ik al aan het sparen geslagen. Naast mijn geweldige Fujifilm X-T4 heb ik nu ook besloten opnieuw voor fullframe te gaan (ik bezat ooit de Canon 5D Mark III). De nieuwe fullframers zijn niet alleen beter dan ooit, ze zijn ook draagbaarder geworden.
Opvolger EOS R6 II op Cameranu.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Cameraland.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R6
- Beeldkwaliteit: fullframe sensor met 20 megapixel
- Zeer lichtgevoeling: schiet tot ISO 102.400
- Zie je in het donker: belichtingscompensatie tot -6.5EV
- Razendsnel: 20 fps (elektronisch), 12 fps (mechanisch)
- Stabiele beelden: 5-assige beeldstabilisatie in de body
- Beeldstabilisatie 8 stops winst met RF-lenzen
- Supervloeiende video: 4K-video met 60fps en Full HD tot 120fps
- Heldere elektronische zoeker met 5 miljoen pixels
- Autofocussysteem met gezichts-, oog- en dieren-AF
- Sneller dan het licht: scherpstellen in 0.05 seconde
- Video: Canon Log-ondersteuning
Opvolger EOS R6 II op Cameranu.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Cameraland.nl >>
Opvolger EOS R6 II op Kamera-express.nl >>
Alle Canon RF-lenzen op een rij
Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>