Voor professionele fotografen en filmmakers
De Canon EOS R5 is een professionele fullframe systeemcamera voor fotografen en filmmakers. Een echte hybride professional dus, met baanbrekende nieuwe functies. De EOS R-camera’s die tot nog toe zijn verschenen kregen behalve lof ook aardig wat kritiek. Canon lijkt die kritiek met de EOS R5 in één klap te gaan pareren. Ik ben spaarzaam met deze kwalificatie, maar het zou me niet verbazen als dit een echte game changer is.
Nóg een verrassing: Canon EOS R6
Alsof het niet op kan, komt Canon met een betaalbare tweelingbroer: de Canon EOS R6. Deze is tegelijk met de EOS R5 aangekondigd in een spetterend live-event op 9 juli. Hij is verkrijgbaar vanaf september 2020.
Mijn review van de Canon EOS R6 >>
EOS R5: beter dan Nikon en Panasonic?
Canon gaat volkomen los met de EOS R5, en dat zou tijd worden ook. Want de EOS R en EOS RP zijn wel prima systeemcamera’s, maar ze stellen teleur vergeleken met de concurrentie van de Sony A7 III en Sony A7R IV, de Nikon Z7 en de Nikon Z6, en de Panasonic S1 en Panasonic S1R. Het heeft er alle schijn van dat de Canon EOS R5 alle concurrentie gaat overtreffen. Een meesterzet van Canon. Wordt het schaakmat?
EOS R5: krachtigste fullframer?
Dat Canon een van de meest innoverende merken van dit moment is bewijst bijvoorbeeld het nieuwe professionele vlaggenschip Canon EOS 1D X Mark III. De firma innoveert en concurreert hiermee als nooit tevoren. En ook de EOS R5 wordt in potentie de meest krachtige fullframe systeemcamera op de markt. Het mooie is: de EOS R5 en EOS R6 lenen allerlei top-features van de professioneel vlaggenschip EOS 1D X Mark III.
Fenomenale 8K-video
Op het gebied van video gaat de EOS R5 een aardverschuiving veroorzaken. Met de Canon EOS R5 leg je 12-bits 8K videobeelden vast met de volledige breedte van de fullframe sensor. Je wordt beloond met daverende bioscoopwaardige beelden. De video wordt intern opgeslagen op een CFexpress-kaart. Je maakt 8K video’s met continue autofocus op ogen of gezichten. Ideaal om documentaires in run-and-gun-stijl te filmen.
Vloeiender dan vloeiend: 4K met 120fps
Ook met 4K-video’s is de EOS R5 de uitblinker. Hij haalt maar liefst een framerate van 120 beelden per seconde met 4:2:2 10-bits kwaliteit. Daardoor kun je slow motions schieten in hoge resolutie. Bij 60fps kies je uit de volledige sensorbreedte of een crop van 1.6x, vergelijkbaar met Super 35mm. Heb je de hoogte 4K-kwaliteit nodig? De speciale 4K HQ-modus biedt indrukwekkende details met framerates tot 30p door oversampling van 8K-beelden.
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
Beeldsensor: 45 megapixel
De Canon EOS R5 heeft een volledig nieuwe beeldsensor aan boord met 45 megapixel op de teller. Flink hoger dus dan de EOS R, die het met 30 megapixel moet doen. Je schiet er razendscherpe beelden mee, boordevol details.
Vergeleken met de concurrenten
Dat is een hoge resolutie, maar verder niet spectaculair. De Sony A7R IV heeft bijvoorbeeld 61 megapixel op z’n fullframe sensor. De Nikon Z7 ruim 45 megapixel. En de Panasonic S1R doet het met ruim 47 megapixel. Om maar gelijk de grootste concurrenten van de nog te ontwikkelen Canon EOS R5 te noemen.
EOS R5: in-body beeldstabilisatie
Een van de meest in het oog springende features: de Canon EOS R5 krijgt 5-assige beeldstabilisatie in de body. Groot nieuws, omdat dat mechanisme mist bij de drie huidige EOS R-modellen: de EOS R, de EOS RP en de EOS Ra. Die 5-assige in-body beeldstabilisatie is gelijk ook van fenomenale klasse voor een fullframe camera: hij biedt maar liefst tot 8 stops winst in combinatie met de beeldstabilisatie van de lens. En dat betekent dat je met sommige lenzen tot 2 seconde sluitertijd uit de hand kunt schieten. Wauw!
Burst: 20 beelden per seconde
De nieuw te ontwikkelen EOS R5 schiet foto’s met een zeer hoge framerate: 20 beelden per seconde in de silent shutter-stand. Daarbij wordt wel een elektronische sluiter gebruikt. Schakel je over op de mechanische sluiter, dan duikt de burstrate naar maximaal 12 beelden per seconde. Nog altijd fors sneller dan de genoemde Sony A7R IV, Nikon Z7 en Panasonic S1R.
Uitgebreide autofocusprestaties
De EOS R5 biedt je ook indrukwekkende autofocusprestaties. Hij heeft deep-learning AI aan boord, die ontwikkeld is voor vlaggenschip-DSLR EOS 1D Mark III. Scherpstellen doet de R5 in slechts 0.05 seconde. Gezichten en ogen herkent en volgt hij nauwkeurig, zelfs bij onverwachte bewegingen en geringe scherptediepte. De autofocus volgt moeiteloos katten, honden en vogels zodat je deze bewegelijke onderwerpen altijd scherp in beeld hebt.
Realistisch beeld met elektronische zoeker
De elektronische zoeker van de EOS R5 is ook al uitstekend. Hij vernieuwt met maximaal 120 frames per seconde en telt 5.76 miljoen pixels. Hierdoor heb je een realistisch beeld van je omgeving. Deze geavanceerde EVF geeft ook witbalans, scherptediepte en Picture Style weer, zodat je weet wat je vastlegt.
Krachtige accu
De nieuwe LP-E6NH accu is ontwikkeld voor de Canon R5 en R6. Deze accu heeft ongeveer 20 procent meer capaciteit dan de oude LP-E6N accu, waardoor je gemiddeld 490 foto’s meer maakt op een acculading. De batterij laad je op met de lader of in de camera via de USB-C 3.1-aansluiting.
Onderweg beelden bewerken
Het toestel krijgt twee sleuven voor geheugenkaarten. Verder is er wifi aan boord die kan worden gekoppeld aan de gloednieuwe image.canon-service van Canon. De EOS R5 is compatibel met Auto Image Transfer, zodat je onderweg opnamen kunt maken en ze kunt bewerken of automatisch downloaden naar je pc/laptop.
Liefst 6 nieuwe RF-lenzen in 2020/2021
In 2020/2021 komen ook maar liefst 6 RF-objectieven op de markt. Daar zit een spectaculaire supertelezoom bij: de RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM. Daarnaast komen er twee RF-extenders, met vergroting van 1.4x en 2x. Alle beschikbare en verwachte RF-objectieven staan verderop op deze pagina voor je op een rij.
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
EISA-award 2021-2022 voor de Canon EOS R5
De Canon EOS R5 heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste premium camera 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Canon EOS R5
De Canon EOS R5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij.
Sterke punten van de Canon EOS R5
- Beste allround camera die Canon ooit heeft gemaakt
- Fenomenale beeldkwaliteit en videokwaliteit
- Uitstekende ergonomie: voelt direct vertrouwd aan
- Indrukwekkende autofocusprestaties: razendsnel en trefzeker
- Hoogwaardige beeldstabilisatie: compensatie tot 8 stops
- Razendsnelle bursts, dus geschikt als sport/actiecamera
- Veel professionele functionaliteiten
- Excellente line-up van RF-objectieven
Zwakke punten van de Canon EOS R5
- Minder goed inzetbaar voor professionele video door hitteprobleem
- Elektronische sluiter en bursts van 20fps verminderen dynamisch bereik
- Ruisonderdrukking wordt toegepast op Raw-bestanden
- Instellen van de autofocus kan ingewikkeld zijn
- Minder aanpassingsopties dan de concurrentie
Awards voor de Canon EOS R5
- EISA-award: Beste premium camera 2021-2022
- DPReview: Gold Award
- Zoom.nl: Diamant Award
- Digifoto Pro: Goud Award
Focus Magazine over de Canon EOS R5
Canon had de spanning goed opgebouwd, maar na maanden is het nieuwe topmodel in de EOS-R-familie een feit. Voldoet de EOS R5 aan de hooggespannen verwachtingen?, vraagt Erik Derycke zich af in z’n uitgebreide review (Focus Magazine, septembernummer 2020).
Scheefgroei weer rechtzetten
Met de EOS R5 zet Canon volgens Erik een scheefgegroeide situatie weer recht. Want bij de start van het EOS R-systeem werden uitmuntende objectieven gelanceerd met RF-vatting die de grenzen verlegden. Helaas stond “die optische excellentie in schril contrast met de nogal bescheiden specificaties van de EOS R.” Met de EOS R5 wil Canon bewijzen dat de firma even excellente camera’s als objectieven kan maken. Zo “krijgt het EOS R-systeem een tweede kans”.
Hoogwaardige IBIS
Een van de highlights van de EOS R5 is de hoogwaardige IBIS: in body beeldstabilisatie. Die compenseert tot liefst 8 stops. Erik kon er uit de hand mee fotograferen tot een halve seconde. Die IBIS is niet alleen voor fotografie een groot voordeel, maar ook voor videografie. En ook op dit terrein zijn de specs hemelbestormend. Met hoge kwaliteit en hoge framerates. Domper is dat de opnameduur beperkt is vanwege hitteproblemen. Daardoor is de R5 minder goed inzetbaar voor professionele videoproducties.
High end autofocus
Ook voor fotografie zijn de specs uitstekend. Met zeer snelle serie-opnames gecombineerd met 45 megapixel op de sensor. Daarbij is ook de autofocus high end. Die is volgens Erik zonder meer “het indrukwekkendste aan de EOS R5”. “De scherpstelling is razendsnel en trefzeker. De oogherkenning werkt fenomenaal goed en de camera blijft een persoon op wie je hebt scherpgesteld perfect volgen.”
Opnames vol detail
De 45 megapixels van de sensor zijn volgens Erik een welkome verbetering “en doen de uitmuntende RF objectieven alle eer aan.” De opnames die Erik schoot zijn vol details en met een fraai dynamisch bereik. “De kleurweergave is typisch Canon, met neutrale huidtinten en heldere rode en blauwe kleuren.” Ruis is goed onder controle.
Vertrouwd gevoel
Qua uiterlijk heeft de EOS R5 veel weg van de 5D Mark IV. Met fysieke bedieningselementen waar je ze verwacht. Zodat de camera direct vertrouwd voelt voor Canon-fotografen. Nieuw is de joystick waarmee je snel een focuspunt kunt selecteren. En natuurlijk het volledig vari-angle touchscreen. De zoeker kreeg een flinke upgrade, waardoor hij veel scherper is dan die van de EOS R.
Beste allround camera van Canon
Kortom: de EOS R5 is de camera die het EOS R-systeem nodig had. “Het is de beste allround fotocamera die Canon tot nu toe gemaakt heeft.” Eindcijfer: 8.8.
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
Zoom.nl over de Canon EOS R5
Canon heeft alles uit de kast gehaald om van de EOS R5 een topcamera te maken. Deze ‘echte allrounder’ is dan ook een ontzettend belangrijke camera voor Canon, schrijft Jasper van Bladel in zijn review (fototijdschrift Zoom.nl, oktober 2020).
Helemaal klaar voor spiegelloos
Niet dat de EOS R geen prima camera was. Maar hij had wel wat minpunten. En dus heeft Canon de EOS R5 hard nodig om te bewijzen dat de firma helemaal klaar is voor de spiegelloze markt. De R5 biedt een combinatie van innovaties uit andere camera’s. En heeft als allereerste camera 8K-video aan boord.
Toekomstbestendig
Misschien is 8K nu wat overdreven. Je zult het niet hoeven gebruiken voor je kattenfilmpjes. Maar de R5 is daarmee wel dé camera die een grote toekomstbestendigheid heeft. En hij kan ook uitstekend in 4K / 120fps filmen.
Verlengstuk van je hand
Heel compact is hij niet, aldus Jasper. “De ergonomie is een sterk punt, want de camera voelt direct heel vertrouwd aan. Op den duur wordt het toestel steeds meer een verlengstuk van je hand.” De R5 heeft een trefzekere autofocus plus een “prettig beeldstabilisatiesysteem dat uitstekend werkt en je veel extra vrijheid geeft”.
Indrukwekkende beelden
De EOS R5 is volgens Jasper “een echte allrounder die indrukwekkende beelden neerzet. Het dynamisch bereik is van een hoog niveau, en scherpte, contrast, kleuren en tekening zijn prima in orde.”
Diamant Award
Het is kortom een geweldige camera, zeker in combinatie met de RF-objectieven. “Dit zou weleens de camera kunnen zijn waar verstokte dslr-gebruikers op hebben gewacht.” Volgens Jasper gaat dit een bestseller worden. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.3.
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
Digifoto over de Canon EOS R5
De Canon EOS R5 past met z’n 45 megapixel sensor beter bij de zeer goede nieuwe objectieven met RF-vatting, aldus Dré de Man in zijn review (fototijdschrift Digifoto, oktober 2020). Daardoor vult hij een leemte in het R-systeem voor professionals. Hoe goed is hij?
Tal van verbeteringen
Heel goed, zo blijkt. Er zijn tal van verbeteringen ten opzichte van de oorspronkelijke EOS R. Hij heeft uitstekende beeldstabilisatie, met 12 opnamen per seconde is hij een stuk sneller, de zoeker biedt meer detail en helderheid en zo zijn er nog veel meer pluspunten.
Uitstekende bediening
Ergonomische verbeteringen bijvoorbeeld. De R5 houdt lekker vast. Er is een joystick bijgekomen, en de bediening is uitstekend. “Je merkt dat er over ergonomie en het gebruik in het algemeen is nagedacht.” Zo is de zoeker geschikter voor brildragers en kun je de beeldverversing van de zoeker zelf aanpassen: snellere verversing voor vloeiende beelden, of wat minder voor extra lange accuduur.
Zeer lichtgevoelige autofocus
De autofocus heeft een zeer goede lichtgevoeligheid en het hele AF-systeem is verbeterd. De dynamiek is goed, maar hier valt volgens Dré voor Canon nog wel winst te behalen. Zo moet je bij landschapsfotografie niet te krap belichten. De beeldkwaliteit is weliswaar goed, maar bij landschapsopnamen kan het nodig zijn om HDR’s of een belichtingstrapje te maken.
Scherpere videobeelden
De video-specs zijn uitstekend: het is de eerste consumentencamera die 8K biedt zonder crop. Ook de 4K HQ-optie is bijzonder. Voordeel van 8K zijn natuurlijk de scherpere beelden, ook bij inzoomen en bewerken. Tweede voordeel is dat je de filmbeelden stuk voor stuk als foto kunt gebruiken, want ze zijn liefst 32 megapixel. Nadeel van de Canon is de veelbesproken beperking in de opnameduur bij 8K en 4K HQ, al werkt Canon daaraan met firmware-updates.
Goud Award
De R5 heeft volgens Dré uitstekende filmkwaliteit én fotokwaliteit. De ergonomie is verbeterd en de IBIS werkt zeer goed, evenals de autofocus. Kortom: een uitstekende toevoeging aan de R-serie. “Op vrijwel alle punten kan hij zich met de concurrentie meten en op sommige punten doet hij het beter. Eindoordeel: Goud Award.
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
DPReview over de Canon EOS R5
De Canon EOS R5 is een van de beste camera's op de markt, aldus reviewer Carey Rose van het vermaarde DPReview. “Hij is snel, heeft een uitstekend autofocussysteem, biedt hoge resolutie, uitstekende videokwaliteit met tal van videofuncties, en hij heeft een fijngeslepen ergonomie.”
Niet voor pure videografen
Het lijkt dus de ideale camera. Maar voor ‘hybride fotografen’ die voor hun werk afhankelijk zijn van één camera om foto- én video-opnamen te maken, is hij dat misschien niet. Zij moeten de uitstekende videokwaliteit afwegen tegen de zorgen over oververhitting.
Oververhitting bij 8K-video
Filmen in de hoogste 8K- en 4K-videomodi kan zorgen voor oververhitting, en dus uitschakeling van de camera. Neem je genoegen met 4K- of Full HD-modi van mindere kwaliteit, dan hoef je je geen zorgen te maken over dit probleem. Maar dan is de R5 niet in het voordeel ten opzichte van de concurrentie.
Werkpaard voor fotografen
De Canon EOS R5 is volgens Carey een echt werkpaard voor fotografen. En dat geldt voor veel fotogenres: sport, actie, portretten in de studio, snelle familiemomenten. Daar scoort de R5 met nauwkeurige scherpstelling en beelden van 45 megapixels.
Worstelen met de score
Welke score moet de reviewer de EOS R5 nou geven? Daarover heeft DPReview intern geworsteld. De lonkende belofte van 8K-video die wordt beperkt door oververhitting is natuurlijk geen fraaie zet van Canon. Maar denk je die 8K-video weg, dan is de R5 nog steeds de meest complete spiegelloze camera met hoge resolutie op de markt.
Goud Award met 91%
Kortom: de Canon EOS R5 is volgens Carey zeer geschikt voor vrijwel elk type fotograaf. En ook al heeft Canon z’n videobeloften van 8K niet helemaal waargemaakt, voor de meeste gebruikers schiet de R5 nog steeds geweldige videoclips. Voor pure videografen is hij minder geschikt, maar de EOS R5 is een fantastische optie voor vrijwel iedereen die een hoogwaardige fullframe systeemcamera met hoge resolutie zoekt. Eindoordeel: Goud Award met een score van 91%.
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Canon EOS R5
- Chip Fotomagazine (full review, novembernummer 2020): In een mooie dubbelreview neemt Chip de EOS R5 én EOS R6 uitgebreid onder de loep. De Canon EOS R5 laat volgens de reviewer bijna niets meer te wensen over. “Zeker, de warmtegerelateerde noodstop is vervelend en zonder actieve koeling is er ook weinig te doen aan de hoge temperaturen in de camera.”
Maar, zo stelt de reviewer, je hebt hiermee wel een professionele dslm in handen die geschikt is voor alle dagelijkse fotografische uitdagingen. En de weerbestendigheid wordt niet aangetast door allerlei openingen in de behuizing om het binnenwerk te koelen. Bovendien zijn korte 8K- of 4K/120p-clips ook bij hoge buitentemperaturen mogelijk. “Daarnaast is de camera uitstekend te bedienen; de EOS R5 is gewoon een echte Canon.”
Kortom: de EOS R5 is de professionele dslm met een lang uithoudingsvermogen en veel power voor gave videoclips. Eindoordeel is het cijfer 92/100. Ter vergelijking geeft Chip de score van twee concurrenten: de Sony A7R IV (score: 94/100) en de Panasonic S1R (score 92/100). De EOS R5 doet dus goed mee met de reuzen!
- Digifoto Pro (landschaps- en natuurfotograaf Karin de Bruin, praktijkreview, nummer 3 2021)): Digifoto Pro heeft al eerder een volledig (zeer positief) review gewijd aan de Canon EOS R5, zie hierboven. Nu is in het fototijdschrift ‘de vloer’ voor fotograaf Karin de Bruin. In haar praktijktest komt de EOS R5 uitstekend uit de bus voor de fotogenres waarin zij zich gespecialiseerd heeft: landschaps- en natuurfotografie.
“De camera maakt scherpe foto’s en biedt veel mogelijkheden tot nabewerking als je in RAW fotografeert”, aldus Karin. “Met name het focus stacken komt de kwaliteit van de foto’s ten goede.”
Het is ook een erg gebruiksvriendelijke camera, want al na een paar keer gebruiken, weet zij alle knoppen blindelings te vinden, “de bediening wijkt niet af van mijn vorige camera”. De EOS R5 ligt ook erg goed in de hand en hij voelt robuust aan. Hij is ook uitstekend weerbestendig. Karin houdt er niet van om bij nat weer op pad te gaan, maar nu is zij haar excuus kwijt om thuis te blijven. “De camera is niet stuk te krijgen. De kwaliteit is top, maar de prijs ook.” Eindoordeel: Platina Award.
- Klantreview op Cameranu.nl: “Wat een gave camera. Deze camera vervangt 3 top end Canon DSLR camera's voor mij. De snelheid, gebruiksgemak en de fantastische foto's die uit deze camera komen zijn werkelijk absurd goed. De constructie is vergelijkbaar als een R en 5D IV die in elkaar is gekneed, de resolutie van de 5DS R en de snelheid van een 1D X. Als pro fotograaf kan ik niks anders dan dit wensen.” 5 van de 5 sterren. Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Cameranu.nl: “Komend van de EOS 5Ds R is de R5 een grote stap voorwaarts. Ondanks dat hij 5 megapixel minder heeft (45 i.p.v. 50.6) zijn de opnamen scherper en met een veel groter dynamisch bereik.
Als je gewend ben aan de lay-out van Canon ben je heel snel aan de R5 gewend. Ook qua film kan hij zich met de grote meten. Twee dagen geleden gefilmd 4k@120fps gebruikt om het wegvliegen van een libelle vast te leggen. Daar was ik erg van onder de indruk en heb daar binnen LR weer een opname van gepakt die ik het mooiste vind. Als semi-professionele fotograaf heb ik nu wat me hartje begeert.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldig! Na een uitstap van twee jaar naar Sony, heb ik besloten terug te gaan naar mijn oude vertrouwde merk Canon. Na wat strubbelingen met de levering, kon ik de EOS R5 op 05 augustus halen. Na wat testshots met de Eye AF, was ik helemaal om. Nu nog het doorworstelen van de 936 pagina's tellende handleiding. Ik fotografeer voornamelijk en doe (te) weinig met video. WiFi en Bluetooth gaat nog niet echt geweldig met betrekking tot het verzenden van beelden. Kijken op Forums of meer mensen daar problemen mee hebben.
Het complete menustructuur van de camera is een verademing, daar kan Sony nog echt iets van leren. De combinatie met de RF 24-70mm/f2.8 IS USM is in 1 woord geweldig. Heb nog het nodige EF glas liggen en daarvoor de Canon adapter gekocht en dat werkt overigens uitstekend. Tot nog toe geen noemenswaardige problemen ondervonden en kan nu al zeggen dat ik ontzettend blij ben met deze aankoop.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Briljante prestaties! Deze camera is briljant voor mijn situatie. Ik ben in eerste instantie een fotograaf en daarna schiet ik korte producties video. Fotografie, een briljante camera? In short, ja! De foto's die je met deze camera schiet zijn fenomenaal. Ik kan het niet anders omschrijven. Natuurlijk kan ik me hier verder over uitlaten maar ook al klinkt dit als een cliché, je moet het serieus 'ervaren'. De camera voelt zeer premium aan en op hetzelfde moment ook zeer bestendig tegen stoten en weersomstandigheden in het algemeen.
Video - issues of juist niet? Ja en nee. De verhalen over oververhitting wanneer je intern video gaat opnemen met deze camera zijn sterk overtrokken. Ja, de camera kent een limiet maar dat is niet meteen het einde van dat verhaal. Het hangt enorm van de context af. Zo neem ik graag langere interviews op in 4K en wens vervolgens met werkbare files aan de slag te gaan. Daarom gebruik ik een Atomos Ninja V waarmee ik in Apple ProRess 4K kan opnemen zonder enig tijdslimiet, noch door oververhitting noch door de limiet die Canon op dit moment aan de duur van opnames heeft gehangen maar wat alleen wordt gebruikt als je intern opneemt. Neem je intern op dan is het wel noodzaak dat je op de hoogre bent van opnamelimieten, dat wel. Echter, Canon werkt momenteel aan een Firmware update om deze issues op te lossen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Tweakers.net (Jeroen Horlings en Mark van der Kruit, vergelijkingsreview): In een mooie review vergelijkt Tweakers de Sony A7S III met de Canon EOS R5. Twee spiegelloze camera’s die flink verschillen, maar ook deels mikken op eenzelfde doelgroep: videografen. De videospecs van beide camera’s trekken in ieder geval flink de aandacht van reviewers én videografen.
Beide camera’s zijn volgens Tweakers innovatief. En ze bieden mogelijkheden die in dit camerasegment niet eerder voorkwamen. Kijk je puur naar de videokant van beide camera’s, dan is de Sony A7S III de winnaar. Hij heeft nauwelijks last van oververhitting, geen opnamelimiet van een half uur (zoals oudere modellen) en de accu gaat relatief lang mee.
Kijk je naar de EOS R5 dan zijn de videospecs “op papier enorm interessant”. En niet alleen op papier: “het is een knappe prestatie van Canon om dit te verwezenlijken”. Anders dan de Sony A7S III, die zich allereerst richt op videografen, is de EOS R5 zowel gericht op fotografie als op video.
Tweakers: “Als je vooral fotografeert en hooguit korte video’s filmt, is de R5 een uitstekende allrounder. Maar voor serieus videowerk loop je snel tegen limieten aan. In 4k met 24fps kun je onbeperkt filmen, maar daarboven krijg je al gauw last van oververhitting.”
Het probleem is vooral dat de camera vervolgens moet afkoelen voordat je verder kunt. Tweakers: “Voor serieus filmwerk is dat in de praktijk meestal niet echt werkbaar en kan het dus een dealbreaker zijn. Geredeneerd vanuit iemand die vooral fotografeert, zijn de uitgebreide videomogelijkheden een mooi extraatje en minder een beperking.”
Volgens Tweakers heeft zowel de EOS R5 als de Sony A7S III “de lat voor video weer een stukje hoger gelegd”. De Sony krijgt van Tweakers een ‘Excellent award’ voor de uitstekende prestaties in de praktijk. De Canon krijgt een ‘Innovation award’ voor de vernieuwde mogelijkheden, zoals filmen in 8K. “Oftewel: werk aan de winkel voor de andere camerafabrikanten.”
- Fototijdschrift Shoot.be (Pascal Gerrits, full review): Canon toon met de EOS R5 aan dat ze nog steeds erg goede camera’s kan maken, aldus Pascal. “Met de allernieuwste technologieën aan boord is het een enorm veelzijdig toestel. Of het nu gaat om landschappen, macro, sport, wildlife, portret of welk onderwerp dan ook, de R5 legt alles vast met een grote detailrijkdom en snelheid.”
Deze “verbluffende camera” kan iedere fotograaf volledig naar zijn hand zetten. “Op vrijwel elk vakgebied is deze machine in te zetten en de resultaten stellen je zeker niet teleur.”
Wie overstapt van een DSLR naar de EOS R5 zal merken dat deze systeemcamera z’n manier van werken positief beïnvloedt. “De camera is flexibel en heeft praktische functies en hulpmiddelen die je fotografie ten goede komen. Op het gebied van snelheid, beeldkwaliteit en ergonomie is de Canon EOS R5 een van de toptoestellen van dit moment.”
- Eoszine.com (fotograaf Pieter Dhaeze, full review): De EOS R5 is volgens Pieter de beste fotocamera (DSLR/MILC) die Canon ooit op de markt heeft gebracht. Hij maakt misschien alleen een uitzondering voor vlaggenschip EOS 1DX mark III. Zeker als je daarbij de videokwaliteiten van de R5 nog eens bij optelt.
Pieter: “Hoge resolutie, ruisarme hoge ISO’s, groot dynamisch bereik, in-camera beeldstabilisatie, supersnelle processor, oog-AF bij mens en dier, intelligente tracking, snelle motordrive met grote buffer, compacte en ergonomische body, uitvoerig te personaliseren bediening en veel, heel veel mogelijkheden. Van welke EOS-camera je ook overstapt, je gaat er met de EOS R5 fototechnisch áltijd op vooruit.”
De R5 is dus volgens Pieter de camera die ‘bijna perfect’ is. Maar ook deze pro-camera komt eigenlijk pas goed tot z’n recht als de fotograaf ook ervaren en pro is. Een fotograaf die snapt dat fotograferen uiteindelijk grotendeels afhangt van andere zaken dan technisch vernuft. Bijvoorbeeld: omgang met filter, belichtingstrapjes, goede belichting en scherpstelling, compositie et cetera. “Het is een misvatting te geloven dat de EOS R5 alle fouten van de fotograaf kan corrigeren.”
Maar toch is Pieter “super enthousiast over de EOS R5, die dus wat ons betreft een echte pro-camera is.”
Ben je vrijetijdsfotograaf en wil je een sprong voorwaarts maken, dan raadt Pieter aan te kijken naar de EOS R6. “Het tweelingbroertje van de EOS R5, maar dan met 20 megapixels, zonder 8K-video en ruim 1800 euro voordeliger.”
Op de site van Pieter kun je overigens diverse foto’s in raw en jpeg downloaden, om zo de verschillen te zien tussen bijvoorbeeld de R5 en de 5D Mark IV. Leuk om eens te bekijken, vooral voor wie van pixel-peepen houdt.
- Photofacts.nl (bruids- en landschapsfotograaf Nando Harmsen, full review): Nando fotografeert al jaren met de Canon EOS 5D Mark IV, en mocht nu de EOS R5 een week lang uitproberen. “De mogelijkheden van de camera zijn ronduit fantastisch te noemen.”
Nando heeft de afgelopen jaren veel verschillende camera's mogen testen van Nikon, Panasonic, Olympus, Sony, Fujifilm, Hasselblad en Leica. Hij heeft daardoor een redelijk beeld van wat momenteel mogelijk is, en hoe de verschillende merken presteren als het op moderne camera's aankomt.
“Eén ding is me tijdens het fotograferen van de Canon EOS R5 duidelijk geworden; de verhalen op internet waren niet overdreven, en ik denk dat Canon met deze camera één van de betere camera's op de markt heeft gebracht, zo niet dè beste. In ieder geval voor de fotograaf.” De autofocus is volgens Nando “ronduit fantastisch”.
Perfect is de camera echter niet, stelt Nando. Zo mist hij de optische sensor op de AF-ON knop, die de Canon EOS 1Dx Mark III heeft. “Ik mis ook een hele eenvoudige snelle manier om de bracketing te activeren. En de batterijduur zou langer mogen zijn.”
Maar de conclusie is duidelijk: dit is een fantastische camera. “Ik ben enorm onder de indruk van deze camera, en geloof dat Canon met de EOS R5 een fantastisch stuk gereedschap voor de professionele, en semi-professionele fotograaf heeft uitgebracht. Ik kan de camera van harte aanraden.” Bekijk de mooie photogallery van Nando op Photofacts.nl >>
- Digitaltrends.com (Daven Mathies, full review): Daven is nooit een Canon-fan geweest, maar door de EOS R5 is hij nu een ‘believer’. Canon heeft alles wat het heeft geleerd van de originele EOS R ter harte genomen. De R5 is op alle punten verbazingwekkend veel beter, zelfs als je in aanmerking neemt dat de videomodi van de hoogste kwaliteit beperkt bruikbaar zijn.
Om die laatste punten bij video te benoemen: er is sprake van hoge ISO-banding, hij vertoont vreemd autofocus-gedrag op horizontale lijnen en er zijn problemen met oververhitting bij lange video-shoots. Deze problemen zullen echter voor weinig gebruikers een probleem vormen.
Het prijskaartje ligt hoog, maar voor wie het kan betalen, is de EOS R5 een ongelofelijke camera. Canon vestigt zich in één klap als leider in spiegelloze camera's. Canon heeft er wat mee geworsteld en het heeft een paar jaar geduurd, maar de firma biedt met de EOS R5 een camera die het wachten waard is.
Alternatief is de veel goedkopere Nikon Z7. De EOS R5 heeft een betere autofocus, video van hogere kwaliteit, een elektronische zoeker met hogere resolutie en dubbele kaartsleuven. Een ander alternatief is de goedkopere Sony A7R IV. De autofocus is vergelijkbaar goed als de R5, de elektronische zoeker heeft een even hoge resolutie. Ook heeft hij dubbele SD-kaartsleuven en de accu gaat langer mee. De R5 is weer beter in video- en in continu-opnamesnelheid.
Kortom: de EOS R5 is een professionele camera die voldoet aan de eisen van professionele fotografen. Dit vlaggenschip zal jarenlang meegaan, het is de meest toekomstbestendige camera van dit moment. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): Volgens James is de Canon EOS R5 een soort ‘Jekyll and Hyde-product’. Dit is absoluut de Koning van de Allround fotografie, met z’n hoge resolutie en z’n ongekende snelheid. Hoewel James verrast is dat de DSLR 5D Mark IV een superieure ISO en dynamisch bereik heeft. Maar z’n resolutie, framesnelheden, IBIS en autofocus maken het tot dé fotocamera van dit moment.
Z’n autofocus is zeer goed, en dit is zeer belangrijk. Schiet je foto's van mensen of dieren, dan profiteer je automatisch van de voordelen van de R5 op dit gebied. James noemt de R5 de beste camera voor natuurfotografie. Elke serieuze natuurfotograaf zou hem bovenaan z’n wensenlijst moeten zetten.
De beeldstabilisatie is de beste die de reviewer ooit getest heeft. Hij wordt alleen overtroffen door microfourthirds-camera's van Olympus en Panasonic, maar die hebben veel kleinere sensoren. Deze superieure IBIS maakt het verschil als je fotografeert bij weinig licht, met lange sluitertijden, met lange lenzen of video filmt zonder cardanische ophanging.
Helaas heeft de EOS R5 een keerzijde: de video. Ben je vooral geïnteresseerd in het schieten van video, dan kan James de Canon EOS R5 niet aanbevelen. De video is weliswaar van ongelofelijke kwaliteit, maar de EOS R5 wordt geplaagd door oververhittingsbeperkingen. Daardoor is dit geen A-camera op het gebied van video.
Perfecte video’s schieten van een paar minuten is geen enkel probleem. De meesten zullen daardoor nooit tegen dit probleem aanlopen. Ook in korte bursts zijn de eersteklas 4K- en 8K-modi verbluffend. Maar voor langere opnamen in de hoogste modi is de R5 niet geschikt. En daardoor is het helaas niet de magische camera waar cinematografen op hoopten.
Kortom: als fotocamera is de R5 Canons beste product ooit. De perfecte samensmelting van de vorm van de EOS R, de functie van de EOS 5D en de professionele autofocus van de EOS-1D X. Ook voor wie video wel gebruikt, maar niet heel intensief is deze camera zeker geschikt. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Na vele duizenden foto’s te hebben geschoten met de EOS R5 weet Bryan het zeker: dit is de camera waarop hij heeft gewacht.
De bediening en gebruikersinterface maken dit tot een zeer gebruiksvriendelijke camera. De grip staat een langdurig comfortabel gebruik toe. De beeldkwaliteit is zeer goed: de beelden zijn scherp en hebben een ultrahoge resolutie met een uitstekend dynamisch bereik en hoge ISO-ruisprestaties.
Op het gebied van autofocus presteert de R5 ongelofelijk, vooral oogdetectie-AF. Hij is ook op verschillende manieren snel, ook in z’n bursts. De elektronische zoeker heeft een hoge resolutie en presteert uitstekend. Hij zorgt voor heldere beelden en je kunt alle acties volgens tijdens de snelle bursts. Alles bij elkaar zorgt dit keer op keer voor perfecte beelden.
Wie hem vooral of ook koopt om mee te filmen zal zeer onder de indruk zijn van de video-features van de R5. Maar de warmte die geproduceerd wordt bij lange opnames op de hoogste resolutie en framesnelheden plus en de langzame afkoeltijden zul je dan als beperkend ervaren.
Bryan had al eerder aangegeven dat er RF-lenzen zijn die reden zijn om een Canon R-camera aan te schaffen. De Canon EOS R5 is nu een uitstekende reden om die geweldige RF-lenzen aan te schaffen.
- Techradar.com (full review): Dit is de beste camera voor fotografie die Canon ooit heeft gemaakt, aldus de reviewer. “De EOS R5 is een ongelooflijk krachtig hulpmiddel voor vrijwel elke soort fotografie.”
Vlaggenschip Canon EOS 1D X Mark III heeft misschien een voorsprong voor professionele sportfotografen, maar de EOS R5 is “de krachtigste en meest veelzijdige fotocamera die Canon ooit heeft gemaakt”. Je fotografeert er net zo comfortabel landschappen mee als wilde dieren en bruiloften. Neem wel reserveaccu’s mee als je een volle schietdag hebt...
De enorme veelzijdigheid van deze camera strekt zich niet helemaal uit tot video, want die heeft beperkingen. Toch is de R5 een aantrekkelijke hybride camera als je je bewust bent van die beperkingen. Volgens Techradar is de enige grote belemmering voor de meesten: het hoge prijskaartje. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De EOS R5 is volgens Mark de meest complete Canon-camera tot nu toe. Hij biedt een fantastische combinatie van een 45 megapixel sensor, 8K-video plus de allernieuwste spiegelloze technologie. Dat resulteert in “een van de krachtigste camera's op de markt”. De veel goedkopere Canon R6 is de verstandige keuze. Maar de EOS R5 is een ‘show-off’ die op zoveel mogelijk manieren de lat hoger legt.
Er zijn echter wel een aantal opmerkelijke beperkingen. Vooral voor de 8K-videomodus valt op: die lijdt aan enkele ernstige oververhittingsproblemen. “Als je slechts af en toe een paar korte 8K-clips wilt vastleggen, dan is dat prima, maar meerdere clips achter elkaar of 20 minuten constant beeldmateriaal maken de camera bijna volledig onbruikbaar totdat hij voldoende kan afkoelen.” Zelfs 4K in combinatie met de hoogste framesnelheden leidt tot problemen met oververhitting.
De EOS R5 doet veel dingen goed. Z’n gebruikersinterface zit heel logisch en samenhangend in elkaar. Je hebt maar liefst drie bedieningsknoppen en wieltjes, een joystick en touchscreen LCD, plus de bedieningsring op RF-lenzen. Duidelijk is dat de R5 een zeer aanpasbare camera is.
Ook de features die de EOS R5 te bieden heeft, is goed doordacht. Vooral het nieuwe autofocussysteem, de beeldstabilisatie en de continu-opnamesystemen verdienen volgens Mark alle lof.
Kortom: de Canon EOS R5 is de beste allround spiegelloze camera voor fotografen van dit moment. Ook de videospecs zijn op papier indrukwekkend, maar ze laten het in de praktijk afweten voor serieuze videografen door de oververhittingsproblemen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De EOS R5 is volgens Jim een statement van Canon. Deze ‘camerareus’ is langzamer op gang gekomen dan de concurrenten met het omarmen van spiegelloze systemen. Maar met de R5 maakt Canon dat helemaal goed. Het is dé camera die 5D-fotografen bijna dwingt om over te stappen.
Maar hoe goed hij ook is voor foto's, de beperkingen voor video zijn niet te negeren. De kwaliteit ligt heel hoog: de beelden zijn onovertroffen en profiteren van de snelle autofocus en de 5-assige IBIS. Maar opnamelimieten zijn reëel en de hersteltijden frustrerend. Deze camera is niet op dezelfde manier geschikt voor professionele videografen als de Panasonic S1R of Sony A7R IV.
Ben je meer een fotograaf, of schiet je wel video maar niet op professioneel niveau, dan kun je de zorgen video grotendeels negeren. Voor jou is de EOS R5 een fantastische fullframer. Al ligt de prijs hoog, en is het RF-lenssysteem nog niet zo uitgebouwd als bij de gevestigde concurrent Sony. Maar heb je meer met Canon en de manier waarop deze firma opereert met z’n camera’s, dan is de R5 een echte traktatie. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
- Focus-review.com (Erik Derycke, full review): Volgens Erik is de EOS R5 de camera die het EOS R-systeem nodig had. “Hij levert zowel een hoge resolutie als hoge seriesnelheden, zodat je niet hoeft te kiezen tussen meer pixels of meer beelden per seconde. Daarbij kreeg hij een trefzeker autofocussysteem met indrukwekkende tracking en oogherkenning. Het is de beste allround fotocamera die Canon tot nu toe gemaakt heeft.”
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review):De EOS R5 is Canons beste allround camera voor fotografie, aldus Gordon. De R5 presteert beter en overtreft vrijwel elk model dat tot nu toe is uitgebracht. Professionele sport- en natuurspecialisten hebben wellicht redenen om toch te kiezen voor de Canon 1Dx III. Bijvoorbeeld: de grotere accu, de optische zoeker en de ‘kogelvrije’ constructie. Maar voor alle andere fotografen is de R5 moeilijk te verslaan.
Cruciaal: de R5 verleidt fotografen die nu nog met de high-end DSLR uit de 5D- en 7D-serie fotograferen. Maar ook ‘early adopters’ van het EOS R-systeem biedt het een enorme upgrade. Ben je niet gebonden dan wel getrouwd met Canon, overweeg dan ook zeker de Sony A7R IV, Panasonic S1R en Nikon Z7.
Voor videografen biedt de R5 beelden van 8K, 4k HQ en 4K/120p die er geweldig uitzien. Maar voor sommige videografen is de R5 onpraktisch vanwege oververhitting en afkoelingsbeperkingen. Voor hen zijn de Sony A7S III en Panasonic S1H betere tools.
De R5 is frustrerend voor commerciële filmmakers, mogelijk bruikbaar voor hybride fotografen/videografe en geweldig voor ‘foto-fotografen’. Eindoordeel: Recommended.
- Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De EOS R5 laat er volgens Angela geen twijfel over bestaan dat Canon de markt voor spiegelloze camera’s nu serieus neemt. De R5 biedt fenomenale specificaties met functies als een 45 megapixel fullframe sensor, autofocus met fasedetectie die het hele frame beslaat, oog-autofocus voor mens en dier die werkt voor video en foto plus een toonaangevende zoeker in combinatie met een vari-angle touchscreen.
In het oog springt natuurlijk de mogelijkheid om 8K-video te schieten. Hoewel er tijdslimieten gelden voor 8K-video en voor de high quality modus van de 4K-video, is de Canon EOS R5 volgens Angela “een uitstekende camera die verbluffende kwaliteitsbeelden en uitstekende video levert”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Franks overpeinzingen: Het live-event van Canon op Youtube (9 juli, 14.00 uur) liet mij volkomen verbluft achter. Wát een camera’s zijn de nieuwe EOS R5 en R6. Camera’s met zo op het eerste gezicht overweldigende nieuwe mogelijkheden.
De EOS R5 en R6 zijn compleet nieuw gedesigned, ze hebben een verbazingwekkende beeldkwaliteit, zijn razendsnel, hebben deeplearning autofocus aan boord, en 8 stops beeldstabilisatie. De R5 is de camera met ultrahoge resolutie (45mp), 8K video en 4K op 120fps. De R6 is ultralichtgevoelig door z’n relatief lage pixelaantal (20MP) en heeft 4K op 60fps.
Flink wat profs liet Canon zien in z’n live-event. Ze waren buitengewoon lovend over de nieuwe fullframers, en lieten foto’s en video’s zien met een schitterende beeldkwaliteit zelfs op ISO 12.000 of hoger. Met de EOS R6 lukt het zelfs met 4 seconden nog uit de hand te schieten. Bekijk het live-event van Canon op Youtube >>
Hoe goed de R5 en R6 echt zijn, zal nog moeten blijken. Daarvoor volg ik de reviews natuurlijk op de voet (zie hierboven). Wat vooral van belang zal zijn: hoe ze scoren ten opzichte van de concurrentie van vooral Sony en Nikon? Gaan de nieuwe EOS’en roemruchte camera’s als de Sony A7R IV en Nikon Z7 overtreffen of niet?
In ieder geval ben ik al aan het sparen geslagen. Naast mijn geweldige Fujifilm X-T4 heb ik nu ook besloten opnieuw voor fullframe te gaan (ik bezat ooit de Canon 5D Mark III). De nieuwe fullframers zijn niet alleen beter dan ooit, ze zijn ook draagbaarder geworden.
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R5
- Ultieme beeldkwaliteit: gloednieuwe fullframe beeldsensor met 45 megapixel
- Spectaculaire video: 8K-resolutie met 30fps
- Niet minder spectaculair: 4K-video met 120fps of 60fps
- Razendsnel: 20 fps (elektronisch), 12 fps (mechanisch)
- Stabiele beelden: 5-assige beeldstabilisatie in de body
- Beeldstabilisatie 8 stops winst met RF-lenzen
- Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
- Supersnel focussen: 5.655 autofocus punten
- Handig: scroll wheel aan de achterkant
- Hybride camera: liveview/film-knop zoals bij EOS DSLR camera’s
- Kwaliteit: grote accucapaciteit
- Alle weersomstandigheden: spatwater- en stofdicht
- Connected: ingebouwde Wifi (5GHz)
- Professioneel: tweede scherm bovenop de camera
- Handig: kantelbaar touchscreen
Canon EOS R5 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>
Alle resolutiemonsters op een rij
Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).
- Canon EOS R5 Mark II: fullframe, 45MP >>
- Fujifilm GFX 100 II: middenformaat, 100MP >>
- Fujifilm GFX 100S II: middenformaat, 100MP >>
- Hasselblad X2D 100C: middenformaat, 100MP >>
- Leica Q3: fullframe, 60MP >>
- Leica Q3 43: fullframe, 60MP >>
- Nikon Z9: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z8: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z7 II: fullframe, 46MP >>
- Panasonic S1R: fullframe, 47MP >>
- Sony A1: fullframe, 50MP >>
- Sony A1 II: fullframe, 50MP >>
- Sony A7R V, fullframe, 61MP >>
- Sony A7C R, fullframe, 61MP >>
Alle Canon RF-lenzen op een rij
Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>