Canon EOS R3 vs Sony A1 vs Nikon Z9: wat is het beste vlaggenschip?

In een diepgravende YouTube-review vergelijkt DPReview TV de drie vlaggenschip-systeemcamera’s van de topmerken met elkaar. Welk vlaggenschip is het beste: de Canon EOS R3, de Sony A1 of de Nikon Z9?

Canon EOS R3Drie steengoeie camera’s

De Canon EOS R3, de Sony A1 en de Nikon Z9 hebben verschillende zaken met elkaar gemeen. Het zijn alledrie topcamera’s die mikken op professionele fotografen. Het zijn alledrie echte allrounders: inzetbaar voor veel fotogenres en voor video. Het zijn ook alledrie dure camera’s. Ze zijn alledrie verschenen in 2021. En ze zijn alledrie steengoed, vinden veel reviewers.

Kritieke prestatiegebieden

Chris Nichols van DPReview TV vergelijkt de drie toppers op verschillende kritieke prestatiegebieden om te zien hoe ze zich verhouden. Hieronder vat ik voor je samen hoe de camera’s het er in de vergelijking van DPReview TV vanaf brengen.

Kerngegevens en YouTube-video

Daaronder staan de kerngegevens van de drie camera’s voor je op een rij. Helemaal onderaan vind je de YouTube-review van DPReview TV. Een aanrader om te bekijken als een topcamera op je wishlist staat!

 

Nikon Z9DPReview TV over de Canon EOS R3, Sony A1 en Nikon Z9

Chris Nichols heeft twee specialisten uitgenodigd. Alledrie nemen ze een van de drie toppers voor hun rekening. Ze vergelijken de camera’s op belangrijkste onderdelen: bediening, beeldkwaliteit, displays, bursts, autofocus, video en, niet onbelangrijk: het prijskaartje.

Bediening

Opvallend verschil tussen de drie toppers is het gewicht. De Sony klopt de andere twee met gemak: hij is veel lichter. Maakt dat hem beter? Nee, want de Nikon is ergonomisch een topper, en is wel zwaar maar ook zo robuust als een tank. De EOS R3 heeft een mooie middenpositie. Bovendien is de Canon geweldig ontworpen, en dat geldt ook voor de knoppen-lay-out en de menu’s. De Canon is het makkelijkst te bedienen. Daar ligt de Sony wat achter. De Nikon is wel zwaar, maar wel goed ontworpen en redelijk makkelijk te bedienen. Canon wint hier dus.

Beeldkwaliteit

Groot verschil zit ‘m in de resolutie. Waar de Canon blijft steken op 24 megapixel, zijn beide andere camera’s ‘high res’ met vrijwel het dubbele aantal MP’s. En hoewel de kleuren en het dynamisch bereik van de Canon dik in orde zijn, hang hij hier duidelijk aan het elastiek. De Nikon en Sony liggen dicht bij elkaar. Voordeel van de Sony is de nog iets hogere resolutie en het feit dat hij een mechanische sluiter heeft, waardoor je een nog groter dynamisch bereik kunt krijgen. Sony scoort hier het beste.

Sony A1Displays: touchscreens en EVF

De elektronische zoeker van de Sony is ‘hors catégorie’ met z’n enorme resolutie en snelle verversingsgraad. Daartegenover staat een heel veel minder goed touchscreen. De touchscreen van de Z9 is beter, en kan ook functioneler kantelen. De EVF heeft weliswaar een veel lagere resolutie, maar is wel vrij van black-outs. Canon zit er wat EVF betreft tussenin, maar biedt wel een volledig gearticuleerd touchscreen. En Canon wint hier dus de strijd.

Bursts & buffers

Hier doet Nikon goede zaken met de allersnelste burst ter wereld, maar die snelheid haalt hij alleen als je een lage resolutie kiest. Kijken we naar volledige resolutie, dan wint de Canon met 30fps in RAW met een buffer van 150 beelden. Maar… de resolutie van de Canon ligt heel veel lager. En dan is de 20fps van de Nikon en de Sony eigenlijk indrukwekkender. Nikon heeft wel een beperktere buffer: met 20fps in RAW telt de buffer 90 beelden. Maar Nikon heeft wel de snelste kaartsleuven. De Sony haalt 30fps lossy compressed RAW met een buffer van 150 beelden. Hier wint de Canon weer, al is het zeer nipt.

Autofocus

De autofocus hebben de drie reviewers zeer uitvoerig getest, vooral met sportfotografie. Hoe goed volgen de camera’s razende auto’s, gierende motoren, onnavolgbare sporters? Ogen en gezichten? Flitsende dieren? En ga zo maar door. Sony en Nikon liggen dicht bij elkaar met autofocus-prestaties bij snelle sporten. De Canon blijft wat dat betreft achter, hoewel de oog-autofocus een mooie feature is (die wel veel calibratie vereist). En hoewel de Sony geweldig werkt met Real Time autofocus tracking, blijft hij iets achter bij Nikon die reuzesprongen heeft gemaakt op dit gebied. En de Z9 biedt vooral meer autofocus-mogelijkheden dan Sony. Maar ook hier is het een ‘close call’.

Video

Dan de video. Hier legt de Sony het af tegen de twee andere. De 8K-video en de vele profielen zijn een plus, evenals de autofocus. Maar… de 4K van Sony is niet ‘oversampled’, waardoor hij de scherpte en diepte mist van beide concurrenten. Plek 2 krijgt de Canon. Die heeft wel oversampled 4K, met crispy scherpe beelden vol details. Ook zijn er profiel-opties. Het is ook de enige camera met interne raw-video. De autofocus is goed, maar heeft soms toch moeite met scherpstellen. Ook ontbreekt 8K. Nummer 1 is de Nikon, die het op alle video-gebieden geweldig doet: oversampled 4K, 8K intern etc. etc. En dan belooft Nikon via firmware updates nog meer video-opties toe te voegen. Dus de Z9 is de beste hybride camera.

Prijskaartje

Dan het prijskaartje voor de body’s. Hier is duidelijk dat de Sony wel erg veel rekent voor z’n A1: 6500 dollar. De Canon is 500 euro voordeliger: 6000 dollar. Maar dan de Nikon, die snoept daar nog eens 500 dollar vanaf met 5500 dollar. Kijk je naar de prijs/kwaliteit-verhouding dan is Nikon hier de duidelijke winnaar.

En de winnaar is...

Tel ja alles bij elkaar op dan is het beeld helder. De Sony komt op plek 3, al is ook dit een geweldige camera. En vooral ook een geweldige allrounder, die thuis is in alle foto- en video-genres. Kijken we naar de Canon en de Nikon, dan is er volgens de reviewers geen duidelijke winnaar aan te wijzen. Ze staan dus ex aequo op nummer 1.

Sony A1 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R3 op CameraNU.nl >>

 

Vlaggenschip Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is bedoeld voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen. Met een snelheid van 30fps met volledige autofocus. Deze topcamera krijgt een volledig nieuwe, door Canon zelf ontworpen sensor plus de razendsnelle Digic X-beeldprocessor.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 met volledige autofocus | Video: 4K @ 120fps / 6K @ 60fps | Scherm: vari-angle touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 1.015gr | Release datum: 14 september 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 6100 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Mijn review van de Canon EOS R3 >>

Canon EOS R3 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>

 

Vlaggenschip Nikon Z9

De Z9 is Nikons vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Deze fullframe systeemcamera heeft een nieuwe stacked cmos-sensor met 45.7 megapixel en een nieuwe beeldprocessor. Videografen kunnen zich verheugen op 8K-video. De Z9 is een regelrechte game changer.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 20 in volledige resolutie / tot 120fps in lagere resolutie | Video: 8K op 60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 1.340gr | Release datum: eind 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Mijn review van de Nikon Z9 >>

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1: vlaggenschip voor professionals

Sony kwam als eerste op de markt met z’n vlaggenschip: de Sony Alpha A1. Deze topcamera voor professionals heeft een nieuw ontwikkelde fullframe sensor met 50MP op de teller. Hij schiet 30 beelden per seconde, heeft 8K-video en beeldstabilisatie aan boord, evenals eye-autofocus voor vogels.

Sensor: fullframe | Release datum: maart 2021 | Frankwandelt-rating: 98/100 | Prijs body: 7.300 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Mijn review van de Sony A1 >>

Bekijk op CameraNU.nl >>

Bekijk op Cameraland.nl >>

Bekijk op Kamera-express.nl >>

 

DPReview TV over de Canon EOS R3, Sony A1 en Nikon Z9

Bekijk de schitterende YouTube-review met een vergelijking tussen de Canon EOS R3, Sony A1 en Nikon Z9 door DPReview TV (18:25 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je één van de drie hebben...

Sony A1 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R3 op CameraNU.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy