Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Highlights van de Canon EOS R3
- Professionele beeldkwaliteit: nieuwe stacked CMOS-sensor met 24.1 megapixel
- Explosieve snelheid: 30fps met AF/AE-tracking zonder vervorming met elektronische sluiter
- Focus met je ogen: spectaculaire Eye Control-autofocus
- Uitmuntende AF-tracking: volg mensen, dieren en autosport met 30 fps
- Kwaliteitsvideo: intern oversampled 4K-opnamen met 60fps
- Perfecte beeldstabilisatie: tot acht stops winst
Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Canons nieuwe sportheld...
Canon heeft een nieuwe sportheld: de Canon EOS R3. En dit topmodel biedt goeds, heel veel goeds. Op het gebied van beeldkwaliteit, snelheid, autofocus, beeldstabilisatie, bediening, video. Een camera waar professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen hun vingers bij zullen aflikken.
Razendsnel: 30fps mét autofocus
Als camera voor grote sportevenementen is snelheid natuurlijk van levensbelang. De EOS R3 is wat dat betreft dan ook de evenknie van de EOS 1D X Mark III, het topmodel in de DSLR-lijn van Canon. Alle sterke punten van die camera vind je terug in de EOS R3. En meer, veel meer. Zo zit er in de R3 een volledig nieuwe stacked CMOS-sensor, met zeer snelle uitlezing. Daardoor schiet hij 30 RAW-beelden per seconde met volledige autofocus.
Veel sneller dan EOS R5 en R6
En dat is groot nieuws, want de EOS R3 is liefst 50 procent sneller dan de toch al razendsnelle burst van 20fps die de Canon EOS R5 en R6 halen. En ook 50 procent sneller dan het genoemde vlaggenschip onder de DSLR’s: de EOS-1D X Mark III, die op dit moment geldt als dé camera voor sport-, actie- en wildlifefotografen. Bij de EOS-1D X Mark III moet je dan ook nog de spiegel opklappen om die topsnelheid te bereiken. De EOS R3 is dus perfect voor grote sportevenementen als de Olympische Spelen en Formule 1.
Beeldstabilisatie en autofocus
Gebruik je compatibele RF-lenzen van Canon, dan kan de ingebouwde beeldstabilisatie trillingen tot maar liefst acht stops verminderen. Alsof dat nog niet genoeg is, is ook de autofocus fors beter dan die van de huidige EOS R-modellen. Zo zijn gezichts-, oog-, hoofd- en dierdetectie sterk verbeterd. De EOS R3 stelt scherp in 0.03 seconde en is daarmee de snelste camera in de EOS R-serie tot nu toe. Daarnaast heeft hij nieuwe tracking-mogelijkheden voor auto's en motorfietsen. Ook nieuw en bijzonder: De EOS R3 kan scherpstellen bij lichtniveaus zo laag als -7EV.
Eye Control-autofocus
De autofocus van de EOS R3 is sowieso ‘next level’. Want hij heeft het grensverleggende Eye Control AF-systeem aan boord. Volgens DPReview is dit – letterlijk en figuurlijk – de grote ‘eye-catcher’ van de EOS R3. Met deze functie selecteer of verplaats je het scherpstelpunt via de zoeker met je oog. Je stelt dus scherp op het onderwerp waarnaar je kijkt. Daarmee krijg je dus ongekende controle over de autofocus: de camera wordt een verlengstuk van je ogen. En je hoeft niet meer te klungelen met de joystick of op het lcd-scherm om een focuspunt te kiezen. Overigens kan dat met de EOS R3 natuurlijk wel, mocht je daar toch de voorkeur aan geven.
Videospecs: oversampled 4K
Ook de video-specs zijn niet mals. Met de Canon EOS R3 kun je filmen in 4K-resolutie met 60fps waarbij de beelden worden oversampled uit 6K. Dit zorgt voor de hoogst mogelijke 4K-kwaliteit. Het is ook mogelijk om in 6K met 60fps RAW-video op te nemen. Daarvoor is een CFexpress-geheugenkaart nodig die 400MB/s haalt. Ook voor snelle en dynamische sporten is de EOS R3 perfect: je schiet filmbeelden in 4K met 120fps. Dat gebeurt dan weliswaar met subsampling, maar het zorgt voor bijvoorbeeld indrukwekkende slow motion met 4K-resolutie. Je kunt tot zes uur normale video vastleggen, of 1.5 uur met hoge frame rates van 119.88/100fps.
Heldere elektronische zoeker
Voor zowel fotografen als videografen is compositie van groot belang. Daarom zit er op de EOS R3 een heldere en scherpe elektronische zoeker met een oled-paneel met 5.76 miljoen beeldpunten. De zoeker heeft een 60Hz- en 120Hz-modus. Die zoeker haalt het overigens niet bij die van concurrent Sony A1, want die heeft een ‘cutting edge’ elektronische zoeker aan boord met een resolutie van maar liefst 9.44 miljoen pixels. Dat zal ongetwijfeld billenkoek opleveren van de reviewers…
Vari-angle touchscreen: 4.2 miljoen pixels
Gelukkig heeft Canon ook een mooie joker in de mouw: achterop zit een kantelbaar lcd-touchscreen dat vari-angle is en liefst 4.2 miljoen beeldpunten telt. De Sony A1 moet het stellen met een display van 1.44 miljoen pixels dat bovendien niet vari-angle is. En nóg een lange neus naar Sony: de EOS R3 heeft liefst drie geheugenkaartslots: twee voor UHS-II SD-kaartjes en een voor CFexpress Type B-kaarten.
Nieuw ontwikkelde sensor
De EOS R3 heeft zoals gezegd een volledig nieuw ontwikkelde sensor aan boord. Bijzonder is dat Canon deze sensor niet inkoopt (bijvoorbeeld bij Sony), maar zelf ontwerpt en produceert. Het is de eerste ‘Stacked CMOS-sensor’ van Canon zelf. Deze sensor gebruikt de nieuwe generatie Dual Pixel CMOS AF II.
Canon EOS R3 heeft 24 megapixel
Een tijdlang was de grote vraag: hoeveel megapixel telt de sensor? Dat is nu duidelijk: relatief weinig. Met 24.1 megapixel heeft de nieuwe sensor toch nog 4 megapixel meer dan DSLR-vlaggenschip EOS-1D X Mark III, maar een stuk minder dan bijvoorbeeld concurrent Sony A1 (50 megapixel). Dankzij dat lagere aantal pixels kan de camera een stuk sneller zijn dan anders het geval zou zijn.
Doelgroep: fotojournalisten, natuur- en sportfotografen
De Canon EOS R3 is een camera die zeer veel fotografen zal aanspreken. Maar gezien z’n prijskaartje bestaat de doelgroep van dit nieuwe systeem-vlaggenschip uit professionele fotojournalisten, natuur- en sportfotografen. Voor deze profs is snelheid cruciaal. Ook cruciaal is dat de camera bij deze bliksemsnelheid extreem goed kan scherpstellen. Volgens DPReview lijkt de EOS R3 meer op een 'spiegelloze 1D X' dan de reviewers van deze site eerder hadden aangenomen. Hij zit met z’n specs dichter bij de EOS 1D X dan bij de EOS R5.
Design lijkt op EOS-1D X Mark III
Dat Canon met de EOS R3 mikt op dezelfde doelgroep als met DSLR-topmodel EOS-1D X Mark III bewijst het forse formaat en de ingebouwde verticale handgreep. Het design van beide camera’s lijkt flink op elkaar, waarbij de EOS R3 net iets strakker oogt. De EOS R3 heeft hetzelfde hoge niveau van weer- en stofbestendigheid als de EOS-1D X Mark III. Het gewicht van de EOS R3 is fors (1015 gram), maar hij is toch ruim twee ons lichter dan de EOS-1D X Mark III (1.250 gram).
Concurrenten: Sony A1 en Nikon Z9
Toch positioneert Canon de EOS R3 niet als opvolger van de EOS-1D-serie. De EOS R3 en de EOS-1D zullen naast elkaar bestaan, met elk z’n eigen schare fans. Ik ben heel erg benieuwd naar de reviews. En naar hoe de nieuwe Canon-topper zich zal verhouden tot de Sony A1 en de eveneens aangekondigde Nikon Z9. Ook deze beide camera’s zijn professionele vlaggenschepen voor sport-, actie- en wildlife-fotografen.
Olympische spelen en de Canon EOS R3
Een tijd lang dachten alle reviewers dat de Canon EOS R3 op de markt zou komen vóór de Olympische Spelen 2020 in Tokyo (vóór juli 2021 dus), maar dat is niet gelukt. Jammer, want voor dit soort grootschalige sportevenementen is hij op aarde. Canon heeft trouwens ook twee nieuwe top-objectieven aangekondigd voor het EOS R-systeem: de RF 400mm f/2.8 L IS USM en de RF 600mm f/4 L IS USM. Bij uitstek objectieven voor de Olympics. Maar goed, Max Verstappen en companen bijhouden doe je ook met deze camera en objectieven...
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
EISA-award 2022-2023 voor de Canon EOS R3
De Canon EOS R3 heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is de EOS R3 de ‘Beste professionele camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
TIPA-award 2022 voor de Canon EOS R3
De Canon EOS R3 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste camera-innovatie’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Canon EOS R3
De Canon EOS R3: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Canon EOS R3
- Oerdegelijke en razendsnelle krachtpatser voor sport- en wildlife-fotografie
- Waanzinnig hoge seriesnelheid: 30fps in raw mét autofocus
- Zeer goede beeldkwaliteit: haarscherp en kleurrijk, met zelfs in een donkere omgeving weinig ruis
- Beste prestaties bij weinig licht van alle fullframe camera's
- Mooi gedetailleerde beelden en groot dynamisch bereik
- Zeer goede autofocus, met uitstekende detectie van ogen en hoofd
- AF-tracking werkt uitstekend, ook voor auto’s en motoren
- Ooggestuurde autofocus werkt fantastisch
- Zoeker is scherp, helder en black-out-vrij bij bursts
- Zeer scherpe en heldere display
- Een ster in filmen: scherpe en heldere 6K-video met 60fps
- Zeer goede beeldstabilisatie
- Voelt vrijwel direct vertrouwd voor DSLR-overstappers
- Accu gaat heel lang mee
- Robuust en uitstekend bestand tegen de elementen
Zwakke punten van de Canon EOS R3
- Relatief lage resolutie van 24 megapixel
- Ooggestuurde autofocus werkt heel goed, maar kalibreren op jouw ogen kost wel tijd en moeite
Awards voor de Canon EOS R3
- DPReview: nog niet uitgedeeld
- Fotomagazine Focus: Super
- Zoom.nl: Diamant Award
- Digifoto Pro: Platina Award
- TIPA: Beste camera-innovatie
- EISA: Beste professionele camera
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Focus over de Canon EOS R3
De Canon EOS-1D X is een oerdegelijke en razendsnelle krachtpatser voor sport- en wildlife-fotografie en de Canon EOS R3 is de tegenhanger. Reviewer Erik Derycke test of hij de hoge verwachtingen waarmaakt (Focus Magazine januari/februari 2022).
Exceptionele specificaties
Die hoge verwachtingen heeft Canon natuurlijk aan zichzelf te danken door te pronken met exceptionele specs van de EOS R3. De nieuwe zelf ontworpen fullframe BSI-stacked sensor met geïntegreerd geheugen bijvoorbeeld. De waanzinnig hoge seriesnelheid. Of de ooggestuurde autofocus.
Relatief lage resolutie
Wat opvalt is de relatief lage resolutie van 24 megapixel. Veel lager dan de Sony A1 en de Nikon Z9. Fotografen moeten dus kiezen tussen de hoge snelheid van de R3 of de hoge resolutie van de R5. Erik speculeert dat Canon wellicht werkt aan een camera die beide combineert: de EOS R1.
Ooggestuurde autofocus
De nieuwe ooggestuurde autofocus werkt volgens Erik fantastisch. Je selecteert het onderwerp waarop je wilt scherpstellen door er naar te kijken door de zoeker. Bij sportfotografie wissel je daardoor snel tussen onderwerpen. Dat werkt – merkte Erik – veel sneller dan door de actieve AF-zone te verplaatsen. Het systeem werkt ook met contactlenzen of bril, al moet je het wel kalibreren op je ogen.
Fantastische zoeker
De zoeker is ook al fantastisch: scherp, helder en black-out-vrij bij bursts. Het vrij roteerbare display is een voordeel boven z’n DSLR-broer. En wie van een Canon-DSLR overstapt: de accu gaat lang mee, Erik schoot 2500 opnamen en z’n accu was nog ruim half vol.
Hoge videokwaliteit, verbeterde AF
In video is de EOS R3 beter dan de 1D X Mark III. Hij kan filmen in 6K met 60fps en hij houdt dat lang vol. “Zowel 6K- als 4K-materiaal ziet er scherp uit. De autofocus werkt bij video net als bij het fotograferen: erg goed dus.” Ook de snelheid, precisie en veelzijdigheid van de autofocus zijn verbeterd, met betere detectie van ogen en hoofd. Tracking werkt ook voor auto’s en motoren.
Beeldkwaliteit: hoog niveau
De beeldkwaliteit ligt op hoog niveau, met ruisvrije beelden tot ISO 1600, en goed bruikbare beelden tot ISO 12.800. Bij nog hogere ISO’s is de 1D X Mark III iets beter.
Predicaat Super
Kortom een ontzettend goede camera die z’n DSLR-broer op meerdere terreinen aftroeft: hogere resolutie, krachtigere video-mogelijkheden en indrukwekkend hoge bursts. Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het cijfer 9.5.
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Digifoto Pro over de Canon EOS R3
‘Tot het uiterste’ kopt Digifoto Pro boven z’n uitgebreide review van een camera die alles eruit haalt wat erin zit. De Canon EOS R3 is “een fantastisch gereedschap voor fotografen in actie,” schrijft reviewer Yong Lei van Barlingen in Digifoto Pro (nr. 6 2021)
EOS R3: een vertrouwd gevoel
Yong Lei fotografeert als professioneel hondenfotograaf met de Canon EOS 1DX, dus een vergelijking tussen beide vlaggenschepen kan zij goed maken. En wat opvalt: ze kan direct overweg met de EOS R3: hij is uiterlijk vrijwel identiek, met vrijwel dezelfde knoppenstructuur en menu’s. “Hierdoor voelt de nieuwe camera meteen erg vertrouwd.”
Geweldig voor sport- en actiefotografen
Yong Lei heeft eerder de EOS R5 getest, dus ook met deze high res camera kan zij de R3 goed vergelijken. Bij de R3 gaat het niet om de megapixels maar draait alles om snelheid. Met razende snelheid van 30fps is hij een ster in het volgen van onderwerpen, zowel in de foto- als de video-modus. “Dit is een geweldige combinatie voor sport- en actiefotografen en ook voor mij als hondenfotograaf. Zonder te veel moeite blijft het onderwerp altijd scherp in beeld.”
Indrukwekkend scherpstellen
De nieuwe manier van scherpstellen – met je ogen – werkt indrukwekkend goed. Wel moet je even de tijd nemen om deze functie te kalibreren op jouw ogen, te vergelijken met het instellen van de spiegels in een auto. Yong Lei gebruikt ook de AF-ON-knop veel om scherp te stellen. Die werkt veel beter dan een joystick, en zelfs met verkleumde handen lukt het haar het focuspunt simpel te verplaatsen.
Helder en scherp display
Alles aan de EOS R3 werkt even soepel en goed, en een stuk beter dan bij de Canon 1DX. Het fijne is: de EOS R3 voelt gelijk heel vertrouwd als je de 1DX gewend bent. Groot verschil is het zeer scherpe en heldere display van de EOS R3. Je kunt hem niet alleen alle kanten op kantelen en draaien, maar je kunt je beelden ook veel beter terugkijken en beoordelen.
Robuust en weerbestendig
De EOS R3 is weliswaar lichter dan de 1DX, maar even robuust en even goed bestand tegen de elementen. Voordeel is verder dat je er compleet stil mee kunt werken, waardoor je onopgemerkt kunt fotograferen. Een flink voordeel voor bijvoorbeeld hondenfotografen: honden raken niet afgeleid door het geklik.
Platina Award
De beeldkwaliteit van de EOS R3 is uitstekend. De beelden zijn haarscherp en kleurrijk, met zelfs in een donkere omgeving weinig ruis. En de resolutie is hoog genoeg om te croppen. Kortom: Canon overtreft zichzelf met deze EOS R3. Eindoordeel: Platina Award.
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Zoom.nl over de Canon EOS R3
Kan het topmodel systeemcamera Canon EOS R3 z’n DSLR-broertje EOS-1D X bijbenen? vraagt reviewer Jasper van Bladel zich af in fototijdschrift Zoom.nl (maart 2022). Gelukkig wel: “De camera is bloedsnel en voelt ook zo aan.”
Slimme oplossingen
De EOS R-serie loopt steeds meer gelijk op met de DSLR’s van Canon: iedere spiegelreflex krijgt een broer of zus die weliswaar geen spiegel heeft, maar wél allerlei slimme oplossingen, aldus Jasper.
Mis geen moment meer
De doelgroep is duidelijk als je naar specs en prijskaartje kijkt: professionals die snelheid nodig hebben. En dat heeft de EOS R3, met 30 raw-beelden per seconde mét autofocus. “Als je het goede moment dan nog mist, weten wij het ook niet meer…”
Serieus stuk gereedschap
De R3 is een serieus stuk gereedschap, met ontzettend goed doordachte ergonomie en afwerking. Hij zal voor 1D X-fotografen snel vertrouwd aanvoelen, en is ook verregaand aan je wensen aan te passen. De volledig nieuwe sensor is misschien niet high res in vergelijking met concurrerende camera’s, maar 24 megapixels is heel normaal voor een snelheidsmonster van dit kaliber.
Indrukwekkende beeldkwaliteit
De “mooi gedetailleerde beelden” en het grote dynamisch bereik zijn volgens Jasper indrukwekkend. De autofocus is razendsnel, met de opzienbarende Eye Control AF. “Geen gedoe met knopjes of joysticks, en het werkt ook nog eens goed en betrouwbaar. Erg innovatief en trendsettend.” In filmen staat de EOS R3 ook al z’n mannetje.
Diamant Award
De EOS R3 is kortom een ontzettend sterke camera voor fotografen die snelheid zoeken. “Met recht een topcamera.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.4.
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Canon EOS R3
De Canon EOS R3: hoe scoort hij bij andere (professionele) reviewers?
- Chip Fotomagazine (vergelijkingsreview, maartnummer 2022): Chip heeft een mooie vergelijkingsreview gemaakt van de Nikon Z9 en de Canon EOS R3. Twijfel je tussen deze twee vlaggenschepen, dan is het goed om dit artikel te lezen. Beide camera’s zijn volgens Chip overigens erg aan elkaar gewaagd.
De Nikon Z9 is volgens Chip “een echte krachtpatser”. Hij biedt werkelijk alles wat je je als professional maar kunt wensen. Van snelle serie-opnamen tot hoge resolutie, van uitstekende AF-tracking tot 8K-video. En dat alles zit in een volledig robuuste en afgedichte body.
Wat zet Canon met z’n EOS R3 daar tegenover? In de eerste plaats een zeer nauwkeurige AF-tracking en een snelle en lange seriemodus. De R3 heeft uiteraard een lagere resolutie, maar dat is alleen nadelig als je de hoge resolutie van de Z9 echt nodig hebt. De Canon is ook sneller bij volledige resolutie, en hij houdt de bursts langer vol.
Welke is dan de beste? Volgens Chip is de winnaar: de Nikon Z9. Beide camera’s hebben een vergelijkbaar prijskaartje. En daarvoor krijg je bij Nikon meer waar: een hogere resolutie, 8K-video en zelfs 120fps als je aan 11 megapixel genoeg hebt. Canon heeft een hogere en langere burst bij volle resolutie en ook de beeldstabilisatie is een stuk effectiever. Eindoordeel voor de Nikon Z9: 96/100. Eindoordeel voor de Canon EOS R3: 94/100.
- The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Het valt Bryan niet mee om alle aspecten van de ongelooflijk veelzijdige EOS R3 beknopt samen te vatten. Toch is er een simpel antwoord mogelijk op de vraag of de EOS R3 de juiste camera voor jou is als je je bezighoudt met sport, actie, fotojournalistiek of dieren in het wild. Want het antwoord is dan simpelweg: Ja!
Uiteraard zijn ook de EOS-1D X Mark III en EOS R5 voor deze fotografen uitstekende alternatieven uit eigen Canon-huis. Maar de Canon EOS R3 is volgens Bryan zeker “de ultieme Canon-camerakeuze voor het fotograferen van sport, actie, fotojournalistiek, dieren in het wild en tal van andere onderwerpen”.
Probleem met de EOS R3, en eigenlijk met elke nieuwe high-end camera-iteratie, is dat het moeilijker wordt om nog blij te zijn met de tekortkomingen van vorige modellen ten opzichte van de nieuwe camera. De EOS R3 brengt die tekortkomingen van andere modellen als geen ander naar voren.
Bryan: “De R3 heeft een professionele bouwkwaliteit gecombineerd met misschien wel het beste AF-systeem dat ooit in een camera is geplaatst. Hoewel sommige concurrerende camera’s meer megapixels hebben, zijn er maar weinig (of misschien wel geen) die de EOS R3 in andere opzichten evenaren.”
- Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Volgens Andy is het verleidelijk om de Canon EOS R3 te vergelijken met de Nikon Z9 en de Sony A1. En hem dan op grond van zijn resolutie af te wijzen. Want waarom zou je zo’n groot bedrag uitgeven aan een camera met maar 24 megapixel, als je voor hetzelfde geld of minder het dubbele aantal pixels krijgt? “Maar het beoordelen van een camera, en vooral een gespecialiseerde camera, alleen op zijn resolutie is als het beoordelen van een auto puur op zijn topsnelheid.” Met 24MP klaar je vrijwel elke klus. Andere eigenschappen zijn volgens Andy even belangrijk, zo niet belangrijker.
Kijk je verder dan die megapixels, dan zie je volgens Andy “een bedwelmend briljante camera om mee te fotograferen”. Met een van de meest geavanceerde autofocussystemen die er zijn. Een opmerkelijk gebruiksvriendelijke camera ook, waarbij je instellingen snel aanpast aan elke situatie. “De waarde van oogbesturingsfocus moet je niet onderschatten, vooral nu het samenwerkt met onderwerpdetectie. Het werkt zeer betrouwbaar op de EOS R3, waardoor het onmetelijk nuttig is.”
En naast het indrukwekkende autofocussysteem krijg je ook nog “een belachelijk snelle camera die briljant handelt en een uitstekende beeldkwaliteit levert, niet alleen in raw, maar ook in JPEG-bestanden direct van de camera.” En dan is de EOS R3 ook nog een tovenaar bij weinig licht, die perfect bruikbare resultaten geeft bij zeer hoge ISO-instellingen. De interne stabilisatie is daarbij zeer goed. “Hierdoor schiet je met deze camera opnames in omstandigheden waarmee andere camera's zouden worstelen.”
Voor veel fotografen is de EOS R3 overkill. Koop in dat geval de briljante EOS R6 voor minder dan de helft en geef het bespaarde geld uit aan een serie hele mooie lenzen. “Maar voor Canon-fotografen die de ultieme snelheid en autofocusprestaties eisen, is dit de camera die je moet hebben.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
- Dxomark.com (Kevin Carter, sensor review): DXO voert met name technische tests uit van onder meer sensoren van camera’s. Omdat de Canon EOS R3 een compleet nieuw ontwikkelde sensor in huis heeft, hebben ze deze aan uitvoerige tests onderworpen. Ze testen de sensor dan op drie punten: hoe goed is de kleurdiepte in portretten, hoe scoort hij op dynamisch bereik in landschappen en hoe goed is de ‘low light’-prestatie bij sportfotografie? De sensor krijgt altijd een algemeen cijfer, en in het geval van de Canon EOS 3 is die hoog: 96/100.
Volgens Kevin is de EOS R3 een aantrekkelijke camera voor de markt van met name professionele sportfotografen. Hij heeft een uitstekend dynamisch bereik bij de belangrijkste lage, midden- en hoge gevoeligheden. Ook heeft hij de beste prestaties bij weinig licht van alle fullframe camera's in de zeer uitgebreide database van DXO.
Kevin: “Dit maakt de Canon EOS R3 een zeer aantrekkelijke optie voor wie nu een Canon EOS-1DX Mark III heeft en wil overstappen naar het spiegelloze RF-systeem van Canon. Voor fotografen die in het systeem van Canon willen stappen is het eveneens een solide optie.”
- Camerastuffreview.com (Erik Derycke, full review): De EOS R3 is de ‘systeemcamera-tegenhanger’ van het professionele DSLR-vlaggenschip van Canon: de EOS 1D X Mark III. Volgens Erik overtroeft hij deze spiegelreflexcamera op meerdere vlakken: de resolutie is hoger, de videomogelijkheden zijn krachtiger en de burstsnelheid is indrukwekkender.
De elektronische zoeker werkt zonder blackout en het display is uitklapbaar. Daardoor is de EOS R3 volgens Erik zowel voor foto als voor video goed bruikbaar, terwijl de EOS 1D X meer een camera voor fotografie is. “De resolutie is lager dan die van de Sony A1 en de Nikon Z9 – wie meer pixels wil, blijft in het EOS R systeem aangewezen op de EOS R5.” Eindoordeel: 95/100.
- Techradar.com (Mark Wilson , Dave Stevenson, full review): De EOS R3 biedt volgens Mark en Dave een krachtige mix van oud en nieuw. Al met al is het een van de beste sport- en natuurcamera’s die ooit zijn gemaakt. “In zijn old-school body zit geavanceerde technologie, waaronder een nieuwe gestapelde sensor, enorm indrukwekkende autofocusvaardigheden en 6K-video.”
De sensor heeft een vrij lage resolutie. Daardoor heeft hij een beperktere aantrekkingskracht dan de Sony A1 en Nikon Z9. Ook overtroeft de Sony A1 de EOS R3 op sommige gebieden, zoals de elektronische zoeker. “Maar geen enkele andere camera combineert traditionele DSLR-charmes met spiegelloze technologie van de volgende generatie zoals de EOS R3.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Canon EOS R3 is volgens Gordon een high-end systeemcamera gericht op professionals die de hoogste snelheid en de sterkste body eisen. “Het is Canons krachtigste spiegelloze camera tot nu toe, en hoewel hij in de meeste opzichten beter presteert dan de 1Dx Mark III, staat hij officieel tussen deze DSLR en de EOS R5 in.”
Bijzondere specs zijn Canons eerste stacked BSI-sensor voor snelle uitlezing en verminderde rolling shutter, de hoge topopnamesnelheid van 30 fps met AF- en AE-tracking, en de autofocus voor mens, dier, vogel, motorsporten (waaronder auto's en fietsen). Heel mooi is dat het Dual Pixel AF-systeem werkt bij lichtniveaus tot -7EV.
De EOS R3 is volgens Gordon ook Canons sterkste systeemcamera tot nu toe. Hij heeft dezelfde mate van stof- en waterbestendigheid als de vlaggenschip 1Dx Mark III. Hij heeft ook de grote accu en de innovatieve Smart Controller, plus de ingebouwde portretgreep. Toch is hij kleiner en lichter dan de 1Dx III.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Vroeger waren systeemcamera’s geen partij voor de professionele spiegelreflexcamera’s op het gebied van zoekerkwaliteit, autofocus en bediening. Maar na jaren van ontwikkeling en verfijning zijn spiegelloze camera’s volgens Jim niet langer tweederangsburgers. “De enthousiaste en professionele spiegelloze camera’s zijn veel beter dan spiegelreflexcamera's als het gaat om autofocus, en de meeste hebben sterkere videofuncties.”
De Canon EOS R3 is weer een stap vooruit in wat spiegelloze camera’s kunnen waarmaken. Het is Canons eerste spiegelloze camera met gestapelde sensor. Hij blinkt volgens Jim uit in snelheid en het autofocussysteem is van de overtreffende trap, met ongeëvenaarde onderwerpherkenning en tracking. En dan de HDR-zoeker, die verder gaat dan de concurrentie en verstokte DSLR-fotografen een goed argument bieden om hun 1D X in te ruilen.
Ruil je hem in, dan heb je maar weinig tijd en moeite nodig om te wennen aan de EOS R3, omdat de ontwerptaal van Canon consistent is en veel functies op dezelfde plaatsen onder de duim vallen als bij een spiegelreflexcamera. Deze EOS R3 is geschikt voor professionals die hun brood verdienen met het fotograferen van snelle actie, maar ook voor serieuze hobbyisten. Het is in de eerste plaats “een fenomenale camera is voor sport- en natuurprofessionals”. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Canon EOS R3 combineert volgens Mark de bekende blauwdruk van de 1D-X-serie met alle voordelen van spiegelloze systemen tot “een werkelijk opmerkelijke camera voor zowel professionele sport- en natuurfotografen als videografen”.
De EOS-1DX Mark III is lang vereerd als het toppunt van Canons technologische bekwaamheid, maar is volgens Mark “nu overtroffen door de EOS R3 als de beste camera van het bedrijf voor bijna alles wat snel beweegt – mensen, dieren, vogels, voertuigen. Deze camera kan het intuïtief en vrijwel onmiddellijk vastleggen met een minimum aan gedoe.”
De autofocus van de EOS R3 herkent meer onderwerpen dan ooit, maar verbetert ook de wijze waarop je kunt scherpstellen met Eye Control AF. Die functie klint in eerste instantie als een gimmick, maar wordt in de praktijk al snel een naadloos onderdeel van hoe je de camera gebruikt.
Andere belangrijke voordelen ten opzichte van zijn DSLR-broertje: de ongelooflijke hybride beeldstabilisatie, de overtreffende trap AF-gevoeligheid bij weinig licht die zich uitstrekt tot -7,5 EV, en de nog snellere 30fps burst in combinatie met een volledig stille elektronische sluiter. En dan is dit alles nog verpakt in een kleinere, lichtere maar toch even weerbestendige en duurzame behuizing.
De nieuwe Canon EOS R3 is volgens Mark “een meeslepende camera voor zowel actiefotografen als foto's en video's, die de prestigieuze mantel van de 1D-X-serie erft en deze op vele, vaak verrassende manieren verbetert.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Fototijdschrift Shoot.be (Pascal Gerrits, full review): De Canon EOS R3 is volgens Pascal de waardige spiegelloze variant van de EOS-1D X-serie. “Zijn praktische dubbele-grip-ergonomie en weerbestendige body zullen voor overstappers als vertrouwd aanvoelen.”
Canon heeft er bovendien features aan toegevoegd waardoor pers-, wildlife- en sportfotografen hun werk nog beter kunnen uitvoeren: de hogere burstsnelheid, de AF-oogbesturing en moderne trackingfuncties.
- Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De R5 en R6 waren vorig jaar belangrijke introducties voor Canon, schrijft Angela, “maar de R3 gaat een tandje hoger. Hij biedt je de mogelijkheid om te fotograferen met 30 fps, een nieuwe (of opnieuw geïntroduceerde) methode om autofocuspunten te selecteren plus een variangle touchscreen met zeer hoge resolutie”.
De EOS R3 is ook de eerste spiegelloze camera met dubbele greep. En hoewel hij volgens Canon onder de 1D X Mark III in de line-up zit, lijkt de R3 volgens Angela “klaar om professionele fotografen te verleiden om over te stappen van DSLR’s naar dit nieuwe vlaggenschip onder de systeemcamera’s”.
Canon toont ons met de EOS R3 ook z’n visie op de toekomst, schrijft Angela. “Hoewel de R3 het budget van velen te boven gaat, zal de artificiële intelligentie doorsijpelen naar meer betaalbare camera's. Canon heeft zelfs voertuigdetectie al uitgerold naar de R6 en R5 met een firmware-update, dus het zal interessant zijn om te zien wat er in 2022 gebeurt.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Dit is volgens Ryan “de camera waar iedereen op heeft gewacht”. In 2018 bracht Canon de EOS R uit, geen briljante camera. Dat was Canons eerste stap op de markt voor fullframe systeemcamera's. De tweede stap was de nog minder krachtige EOS RP. Even leek het er volgens Ryan op dat Canon niet meer aan de bal zou zijn in de wereld van de fotografie.
Pas medio 2020 kwam Canon met de EOS R5 en EOS R6, die het speelveld al behoorlijk veranderden. Met name de EOS R5 vormde een belofte voor de toekomst van de fotografie. “Nog weer ruim een jaar later, eind 2021, lanceert Canon eindelijk zijn vlaggenschip spiegelloze camera. Alle twijfels over Canon wist deze EOS R3 uit ieders gedachten.”
Canon zelf zal zeggen dat zijn echte vlaggenschip de EOS 1D X Mark III blijft. Ryan: “Maar als je een specificatieblad kunt lezen en de termen kunt begrijpen, ken je de waarheid: de spiegelloze EOS R3 vervangt de DSLR op bijna elke denkbare manier.”
- Thephoblographer.com (full review): De Canon EOS R3 heeft het enthousiasme voor de toekomst van digitale fotografie flink aangewakkerd bij de reviewer. Terwijl concurrerende camera's opscheppen over hogere burst-snelheden en meer megapixels, doet de elektronische sluiter van de EOS R3 volgens hem geweldig werk: rolling shutter is veel minder een probleem, waardoor de snelheid van 30 fps ook echt bruikbaar.
Ook kan hij al scherpstellen bij het licht van schemerige straatverlichting. En hij vindt zelfs gezichten om op te focussen in het donker. “De EOS R3 claimt misschien niet de snelste te zijn of de meeste megapixels te hebben. Maar elke functie is goed doordacht en werkt gewoon goed.”
Wel zijn er wat compromissen voor de innovatie. Zo heeft hij een hogere leercurve dan de R6. En het gebruik van een adapter op de flitsschoen zal vervelend zijn. Hij is zwaarder en duurder dan de R5, de Sony A1 heeft meer resolutie en de Nikon Z9 heeft een hogere burst-snelheid.
Canon probeert niet de megapixelrace te winnen. “Daardoor heeft Canon met de EOS R3 een camera afgeleverd met zowel uitzonderlijke prestaties als geweldige foto's bij weinig licht. De Canon EOS R5 is nog steeds logischer voor portret- en landschapsfotografen die op zoek zijn naar meer details. Maar voor sport, natuur en weinig licht is de R3 een uitzonderlijke (zij het dure) keuze.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): James heeft al uitgebreid met de EOS R3 gefotografeerd en gefilmd, maar de volledige laboratoriumtests staan nog op de rol. Na de praktijksessies kan hij “vol vertrouwen zeggen dat dit de favoriete tool zou moeten zijn voor professionals. Of je nu sport, bruiloften, portretten, huisdieren of nieuws fotografeert, de black-out-vrije 30 fps-foto's en 6K RAW-video zorgen ervoor dat je nooit een moment van actie of detail mist.”
Ook de autofocus is fenomenaal. De AF-prestaties zorgen – in combinatie met “spookachtig goede Eye Control AF” – ervoor dat elke opname precies daar wordt gefocust waar je het wilt hebben. “Dit is de professionele camera van de toekomst – en hij is er nu.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Photofacts.nl (fotograaf Nando Harmsen, full review): Nando is na het testen van de EOS R3 zeer onder de indruk van dit nieuwe vlaggenschip. “Zowel de bediening als de mogelijkheden zijn indrukwekkend. Met 30 beelden per seconde is geen actie je te snel af, en de autofocus houdt je onderwerp perfect scherp. De oogsturing is een handige optie die goed gebruikt kan worden zoals ik bij de voetbalwedstrijd gemerkt heb.”
De EOS R3 is weliswaar groter en zwaarder dan bijvoorbeeld de Canon EOS R5, maar dat is volgens Nando zeker geen groot verschil. “De camera lijkt zich helemaal in je hand te nestelen met alle knoppen en wieltjes onder handbereik.” Het ontbreken van de PASM-knop blijft voor Nando wel een gemis. “Van de andere kant, de mode-knop is ook heel bruikbaar, waarbij je overigens de niet gebruikte standen gewoon uit kunt schakelen.”
- Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Ongetwijfeld komt DPReview met een zeer uitgebreide review van de Canon EOS R3, met een bijbehorende hoge score en een Gold Award… maar voor nu moeten we het doen met een aantal ‘eerste indrukken’.
Volgens Richard komt de EOS R3 zeer dicht in de buurt van een DSLR uit de EOS-1-serie, veel dichterbij dan de andere EOS R-camera’s tot nog toe. Maar het is toch geen EOS-1-camera zonder spiegel. Hoewel de specificaties en prestaties van de R3 erg hoog zijn, voldoet volgens Richard niet elk onderdeel noodzakelijkerwijs aan de 1-serie standaard. Uiteraard zal DPReview dit van onderdeel tot onderdeel met elkaar gaan vergelijken: hoe verhouden beide top sportcamera’s zich tot elkaar?
Heel veel aandacht eist de catchy Eye Control Autofocus op: misschien wel de meest innovatieve functie van de EOS R3. Het is eigenlijk al een ‘oude’ functie, die afgestoft en opgefrist in dit topmodel te vinden is. Het is nog afwachten hoe goed het werkt voor verschillende soorten gebruikers met verschillende ‘soorten’ ogen. Denk aan mensen met een bril, contactlenzen en dergelijke. Richard droeg eerst contactlenzen, later een bril met hoge brekingsindex droeg, en de camera lijkt in beide situaties goed te reageren.
Maar denk voor een goede werking van die Eye Control AF ook aan tal van verschillende lichtsituaties. Werkt het goed in de schemer? Richard: “Maar als het werkt, is het een van de weinige camerafuncties die je als intuïtief kunt omschrijven. En dat betekent dat je niet hoeft na te denken over AF-puntselectie.”
Is die functie niets voor jou, dan kun je hem ook uitschakelen, en je kunt hem dan gebruiken alsof het een EOS 1D X III is. Je hebt een joystick en infrarood Smart Controller tot je beschikking. Canon probeert ook DSLR-fotografen te paaien met de mogelijkheden van de elektronische zoeker met hoog dynamisch bereik. Zij krijgen de meest OVF-achtige ervaring van alle EOS R-camera’s.
Video heeft Richard nog helemaal niet bekeken. Maar al met al is de eerste indruk heel goed. De EOS R3 ziet er zeer capabel uit. De Eye Control is een functie die je zeer serieus moet nemen, vooral in combinatie met het krachtige systeem van onderwerpherkenning. Dat overstemt volgens hem de noodzaak van nauwkeurige AF-plaatsing. En daardoor “voelde de R3 voor mij alsof hij de kracht had van een camera uit de 1D-serie die op de loer lag onder een interface die ongekend gebruiksvriendelijk is”.
- Klantreview op Cameranu.nl: “Paradepaard met buitenaardse autofocus. Na 10 professionele klussen kan ik maar 1 ding zeggen: Wat een monster is de Canon R3. Ik gebruik hem voor klussen op het gebied van bedrijfsfotografie, evenementen en sportfotografie. Vooral op de laatste zie ik de voordelen van deze camera. De scherpstelfunctie is subliem, zelfs op mijn EF glas. Je schiet zelden nog een onscherpe foto en de RAW's zijn compact en vol met data. Zelfs de 24.5MP is ver boven wat ik nodig heb.”
“Mocht je echt veel croppen of hoge detail niveaus zoeken, dan is een R5 misschien een betere keuze. Maar de bouwkwaliteit, de batterij en de snelheid van deze camera is nog niet te evenaren in andere body's van Canon. Ik doe ruim 2 dagen van 10 uur met 1 batterij.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- DPReview TV: Chris en Jordan van DPReview TV hebben hun ‘eind-review’ op YouTube gezet, waarin ze een productiemodel van de Canon EOS R3 in het lab en in de praktijk hebben gestest.
Alle aspecten van Canons vlaggenschip komen aan bod: de beeldkwaliteit, de autofocus-prestaties, de hoge ISO, het dynamisch bereik, de elektronische sluiter, de videokwaliteit (inclusief warmtebeheer). Kijk ook hoe goed de ooggestuurde scherpstelling van Canon werkt. Ben je geïnteresseerd in de EOS R3? Dan is dit een ‘must see’ video!
Je vindt dit video-review onderaan deze pagina.
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R3
- Canons eigen ontwerp: nieuwe stacked CMOS-sensor met 24.1 megapixel
- Explosieve snelheid: 30fps met AF/AE-tracking en vrijwel geen vervorming met elektronische sluiter
- Focus met je ogen: spectaculaire Eye Control-autofocus
- Uitmuntende AF-tracking: volgt mensen, dieren (ook vogels) en autosport (racemotoren en raceauto’s), eveneens op 30 fps
- Eersteklas video: intern oversampled 4K-opnamen met 60fps
- Canon Log 3: groter dynamisch bereik en kleurgradaties
- Scherp in het donker: autofocus bij lichtniveaus van -7EV of lager
- Perfecte beeldstabilisatie: nieuwe Image Stabilizer-technologie die tot acht stops winst biedt
- Professioneel: 2 voor UHS-II SD-kaartjes en 1 voor CFexpress Type B-kaarten
- Intuïtieve bediening: zowel een multi-controller als smart-controller en drie aanpasbare ringen
- Zeer helder vari-angle scherm: leg je beelden vast vanuit elke hoek
- Razendsnel delen: bedrade LAN-aansluiting en 5GHz wifi
- Grote accu: LP-E19-accu, dezelfde als in de EOS 1DX Mark III
- Professioneel: ingebouwde verticale handgreep
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Mooie YouTube-review van de Canon EOS R3
Chris en Jordan van DPReview TV hebben hun video-review van de Canon EOS R3 gepubliceerd. Ontdek wat ze ervan vinden na uitgebreide lab-tests en praktijktests, onder andere van sport en dieren in het wild. Alle aspecten van dit vlaggenschip passeren de revue: de beeldkwaliteit, de AF-prestaties, de hoge ISO, het dynamisch bereik, de elektronische sluiter, de videokwaliteit (inclusief warmtebeheer). Kijk ook hoe goed de ooggestuurde scherpstelling van Canon werkt. Ben je geïnteresseerd in de EOS R3? Dan is dit een ‘must see’ video (14:18 minuten).
Canon EOS R3 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>
Sony A1 versus Nikon Z9 versus Canon EOS R3: the battle
De strijd der giganten: welk van de vlaggenschepen van Canon, Sony en Nikon is het beste? DPReview TV maakte een video waarin ze de Sony A1, de Nikon Z9 en de Canon EOS R3 met elkaar vergelijken op de belangrijkste prestatiegebieden, zoals autofocus, snelheid en beeldkwaliteit. Benieuwd welke topcamera als beste uit de bus komt? Ik vat het voor je samen.
Sony A1 vs Nikon Z9 vs Canon EOS R3 >>
Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s
Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.
Alle Canon RF-lenzen op een rij
Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>