Geduchte tegenstanders
De geruchtenmachine rond de Canon EOS R1 heeft vele maanden op volle toeren gedraaid. Misschien is het wel de meest spraakmakende camera ooit. Canon heeft natuurlijk een paar geduchte tegenstanders te verslaan. Ten eerste de Nikon Z9, het vlaggenschip waarmee Nikon hoge ogen gooide bij reviewers en professionele sport- en wildlife-fotografen. Misschien komt Nikon al in 2024 met de opvolger, de Nikon Z9 II. En ook Sony bouwt naar verluidt hard aan z’n vlaggenschepen. De Sony A1 II verschijnt ongetwijfeld in 2024. En de Sony A9 III is zelfs al eind januari 2024 op de markt gekomen.
Mijn review van de Nikon Z9 >>
Mijn review van de Sony A9 III >>
Voor professionele sportfotografen
De Canon EOS R1 is een systeemcamera gericht op professionals, vooral die rond de sportvelden te vinden zijn. Deze camera combineert de geavanceerde technologie van Canon met topprestaties, sterke duurzaamheid en hoge betrouwbaarheid, kenmerken die een vlaggenschipmodel nodig heeft. De EOS R1 is ontworpen om de prestaties van zowel foto- als videografie drastisch te verbeteren en voldoet aan de hoge eisen van professionals in diverse vakgebieden zoals sport, nieuwsverslaggeving en videoproductie.
Geavanceerde technologie
De EOS R1 maakt gebruik van de vernieuwde DIGIC Accelerator beeldprocessor naast de bestaande DIGIC X-processor. Dit vernieuwde beeldverwerkingssysteem is in combinatie met een krachtige CMOS-sensor een ware powerhouse: het zorgt voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheden. Hierdoor worden nooit eerder vertoonde verbeteringen op het gebied van autofocus en andere functies mogelijk gemaakt.
Uitmuntende onderwerpherkenning
Dankzij het vernieuwde beeldverwerkingssysteem en de toepassing van deep learning-technologie heeft Canon een hoge snelheid en uiterst nauwkeurige onderwerpherkenning bereikt. Het volgen van onderwerpen gaat met een ongekende nauwkeurigheid, zodat je bij teamsporten je hoofdonderwerp voortdurend kunt volgen, zelfs wanneer een andere speler ervoor langs loopt.
Action Priority Functie
De AF ‘Action Priority’-functie herkent bewegingen van het onderwerp door de status snel te analyseren. Tijdens onvoorspelbare momenten in sportwedstrijden bepaalt deze functie automatisch de speler die een belangrijke actie uitvoert, zoals een schot op doel, als hoofdonderwerp. Hierdoor leg je beslissende speelmomenten vast die je anders zou missen.
Hogere beeldkwaliteit
De combinatie van het vernieuwde beeldverwerkingssysteem en deep learning-technologie draagt bij aan een hogere beeldkwaliteit. Canon implementeert een functie voor beeldruisreductie, die eerder is ontwikkeld voor pc-software, nu als camerafunctie. Een creatief hoogstandje van de Canon-ingenieurs dat de beeldkwaliteit verder verbetert en de creativiteit van de gebruiker stimuleert.
Kijken = focussen
Deep learning en cross-type AF identificeren en volgen onderwerpen met fenomenale nauwkeurigheid. Dankzij geavanceerde Eye Control kun je AF-gebieden selecteren door naar je onderwerp te kijken. De DIGIC Accelerator-processor drijft de Action Priority-modus aan, die automatisch het belangrijkste onderwerp in sportwedstrijden bepaalt en de AF-gebieden daarop afstemt.
Hybride fullframer
De Canon EOS R1 is niet alleen de go to-camera voor professionele sportfotografen, hij is ook uitstekend in video. Je scheit adembenemende 6K-video's met framerates tot 60p en een breed scala aan indelingen. Dual Shooting stelt je in staat om met één camera hetzelfde evenement vast te leggen met Full HD-video en 17MP-foto's. Foto's en video's worden afzonderlijk én gelijktijdig vastgelegd.
Snelle schieter
Uiteraard is de EOS R1 ook een zeer snelle schieter, met aanpasbare continue opnamesnelheid tot 40fps, een baanbrekende stacked sensor met een sluitertijd van 1/64.000 seconde en vrijwel geen rolling-shuttervertekening. Dankzij Pre-opname kun je momenten vastleggen voordat je de ontspanknop volledig indrukt. Zo wordt het wel heel moeilijk om het beslissende moment te missen.
Winnende beelden snel doorsturen
Voor fotojournalisten is het niet alleen essentieel om winnende beelden te schieten, maar ook om ze snel bij hun bureaus of agentschappen te krijgen. Ook hier heeft Canon op gefocust bij de EOS R1. Foto's en video's stuur je precies op tijd naar je klanten. Bliksemsnelle connectiviteit is eenvoudig te gebruiken onder hoge druk. Wi-Fi 6E1 met MIMO-antennes en 2,5G BASE-T Ethernet leveren superstabiele prestaties.
8.5-stops beeldstabilisatie en eersteklas EVF
Canons vlaggenschip zit boordevol geavanceerde technologie, zoals een 8.5-stops beeldstabilisator en een eersteklas elektronische zoeker met 9,44 miljoen dots. En dankzij in-camera upscaling krijgen je beelden een hogere resolutie, zonder dat je snelheid of ISO-gevoeligheid inlevert.
Concurrentie: Nikon, Sony en Fujifilm
Intussen zit ook de concurrentie niet stil. Sony, Nikon en Fujifilm werken aan hun eigen vlaggenschepen voor sport- en actiefotografen. Waarschijnlijk zien nog dit jaar topcamera’s het licht als de Sony A1 II, de Nikon Z9 II en de Fujifilm X-H3S. En wij maar smullen.
Canon EOS R1 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R1 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R1 op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Canon EOS R1
De Canon EOS R1: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera komt pas op 24 november 2024 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
- Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, praktijktest, 2024 nr. 3): Dré mocht samen met andere reviewers de EOS R1 een hele middag en een deel van de avond in München testen. En wat bleek? De R1 doet precies wat je van zo’n camera verwacht. “Hij maakt heel snelle serie-opnamen met een zeer groot aantal technisch vrijwel perfecte opnamen. Voor degenen die nu een R3 of een Canon 1DX Mark III gebruiken is het een grote stap vooruit en dus een vrij logische en risicoloze upgrade.”
Grootste concurrent van dit vlaggenschip voor professionele sport- en actiefotografen is volgens Dré de tegelijkertijd door Canon gereleasde Canon EOS R5 Mark II. Die is volgens Dré (die ook deze camera in handen heeft gehad) zoveel beter geschikt voor snelle serie-opnamen dan zijn voorganger. “De groter zoeker, de net iets betere scherpstelling en de vorm van de R1 zouden in zo’n geval echter waarschijnlijk de doorslag geven.”
Fototijdschrift Digifoto Pro gaat nog een echte review brengen, maar nu al is er een voorlopig oordeel: de Platina Award.
- The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Professionele fotografen die voor essentiële beelden vaak maar één kans krijgen, zoeken volgens Bryan een camera waar ze 100% op kunnen vertrouwen. Een camera met een uitzonderlijke betrouwbaarheid, uitzonderlijke prestaties en uitzonderlijke snelheid.
Bryan: “De Canon EOS R1, het vlaggenschip, is jaren later verschenen dan we hadden verwacht. Daardoor zijn de waanzinnig hooggespannen. Er is veel veranderd in de afgelopen vier jaar, en de R1 is een enorme upgrade ten opzichte van zijn DSLR-voorganger, de 1D X III, en een grote upgrade ten opzichte van de R3, die ook al veel capabeler was dan het topmodel onder de Canon DSLR’s.”
De R1 is volgens Bryan ontworpen om te voldoen aan professionele eisen. “Met de nadruk op uitstekende resultaten bij het fotograferen van uitdagende en snel bewegende onderwerpen. Vooral fotografen die zich bezighouden met sport, actie, fotojournalistiek en wilde dieren zouden sterk moeten overwegen om R1-body's aan hun kits toe te voegen.”
- Petapixel.com (Chris Niccolls, first impressions): Is de Canon R1 goed? Dat is volgens Chris te vroeg om te zeggen, omdat ze bij PetaPixel een preproductie-model hebben getest. “Wat we echter wel konden zien, heeft de R1 het potentieel om een zeer krachtige camera in journalistieke stijl te worden. Het valt niet te ontkennen dat de R1 een combinatie van snelle scherpstelling, snel fotograferen, een robuuste body en beeldkwaliteit biedt die ideaal zal zijn voor journalistiek en webpublicatie.”
Toch lijkt de R1 te falen als vlaggenschip, aldus Chris. “Toen ik de R1 in handen kreeg en de specificaties zag en de twee opnamesituaties die Canon ons had voorgesteld om hem in te testen, kon ik niet anders dan het gevoel hebben dat deze camera veel meer op een R3 Mark II leek dan op een moderne vlaggenschip dat de naam R1 waardig is.”
Maar… er zijn volgens Chris nog veel onbeantwoorde vragen over de beeldkwaliteit en het echte autofocuspotentieel van deze camera die alleen kunnen worden beantwoord met een definitieve productiecamera in handen. “Dus we moeten definitieve oordelen bewaren voor wanneer we een productie-R1 krijgen om te evalueren.”
Toch is nu al duidelijk dat de R1 zich richt op hetzelfde klantenbestand als de R3, ongeacht hoeveel doordachte verbeteringen er zijn. De R1 heeft zeker krachtige technologie in huis, maar hij bewandelt volgens de reviewer een pad dat Canon al heeft bewandeld “en eerlijk gezegd is het een pad dat relatief weinig fotografen kiezen om te bewandelen.” Chris hoopt dat Canon dit onderkent en een minder gespecialiseerde versie van de camera met hogere megapixels ontwikkelt die binnenkort op de markt zal komen.
- Dpreview.com (Dale Baskin en Richard Butler, first impressions): Dale en Richard memoreren dat de Canon EOS-1-cameraserie al 35 jaar oud is. “De originele EOS-1 werd in september 1989 geïntroduceerd, twee maanden vóór de val van de Berlijnse Muur.” Een enorme sprong in de tijd brengt ons bij de EOS R1: hiermee heeft Canon officieel zijn vlaggenschip spiegelloze camera.
Eerder kwam Canon met een ‘schijnbeweging’ toen de R3 op de markt kwam en iedereen dacht dat dát het vlaggenschip zou zijn. Sindsdien zijn drie jaar verstreken, en daarom is het volgens Dale en Richard “begrijpelijk dat sommigen teleurgesteld zullen zijn door wat relatief kleine upgrades lijken, zoals een sprong van 30 naar 40fps in een markt waar concurrenten 120fps kunnen schieten.”
Toch zijn er verschillen, schrijven de reviewers. Zo is cruciaal dat camera’s uit de EOS-1-serie vrijwel uitsluitend zijn ontworpen voor mensen die al camera's uit de EOS-1-serie gebruiken: professionals die geen compromissen willen.” En dat betekent bijvoorbeeld dat de EOS R1 op robuustheid en weerbestendigheid next level moet zijn.
De reviewers vermoeden dat de EOS R3 een soort ‘testcamera’ was voor technologie zoals ooggestuurde autofocus. “Als het resultaat is dat de R1 arriveert met een superieure versie die betrouwbaarder werkt voor professionals als ze hem proberen, dan zie ik de logica ervan.” Dat is een functie die een echte game changer kan zijn.
In hun korte tijd met de EOS R1 hebben de reviewers gemerkt dat de camera qua opname-ervaring meer lijkt op de R3 dan op de 1D X III. Toch zal het DNA van de EOS 1D X III zonder twijfel aanwezig zijn. “De camera geeft een door de strijd gehard gevoel dat je niet krijgt van de R3. Ik kijk er echt naar uit om langs de zijlijn tot het uiterste te gaan en te zien hoe hij presteert.”
- Digitalcameraworld.com (James Artaius, first impressions): “Tenzij er iets misgaat tijdens onze laboratoriumtests, is de Canon EOS R1 de beste sportcamera die ik ooit heb gebruikt,” schrijft James. “Niet alleen bereikt hij de sportieve sweet spot van 24MP, hij stelt je ook in staat om beelden in de camera op te schalen naar 96MP zonder kwaliteitsverlies.”
De nieuwe autofocusalgoritmen, voorspellende tracking en gezichtsdetectie met prioriteit zorgen volgens James samen voor het meest robuuste AF-systeem dat hij ooit heeft gebruikt. En ook de video is “een droom”, met functies als 6K/60p RAW en C-Log2. “Pro's weten dat op de eerste plaats komen meer betekent dan alleen snelheid; je hebt ook slimheid nodig – en de EOS R1 heeft beide in overvloed.”
- Techradar.com (Timothy Coleman, sporttest): Timothy heeft zich uitgeleefd met de EOS R1 op één terrein: sport. En dat is ook gelijk het terrein waar de R1 zou moeten shinen als een heldere ster. Doet hij dat ook?
Definitieve oordelen zijn niet mogelijk, daarvoor was de testtijd te kort. Toch is Timothy “enorm onder de indruk van Eye Control AF; het was de eerste keer dat ik deze functie gebruikte en het is verrassend effectief. Ik merkte dat het mijn oog op betrouwbare wijze door de scène volgde en, in combinatie met tracking-autofocus, bijna altijd een scherpe scherpstelling opleverde waar ik het wilde hebben.”
Zijn de autofocusprestaties van topniveau? “Met weinig moeite van mijn kant heb ik misschien wel de hoogste hitratio van scherp gefocuste sportbeelden van welke camera dan ook gehad.”
- Sheclicks.net (Angela Nicholson, first impressions): De Canon EOS R1 is volgens Angela de langverwachte spiegelloze opvolger van de EOS-1D X Mark III, Canons vlaggenschip DSLR. Hij is speciaal ontworpen voor professionele fotojournalisten en sport- of nieuwsfotografen. “Met een sensor van 24,2 MP, dubbele processors en een geavanceerd autofocussysteem kan hij snelle actie vastleggen met maximaal 40 fps. De Pre-shooting-modus is een geweldige toevoeging voor sport- en actiefotografie, waardoor het gemakkelijker dan voorheen wordt om kritische momenten vast te leggen.”
Met de robuuste, weerbestendige constructie en het ergonomische ontwerp is de betrouwbaarheid gegarandeerd die we verwachten van Canons topcamera. De bedieningselementen maken snelle aanpassingen mogelijk. “De hoogwaardige elektronische zoeker en het variangle touchscreen verbeteren de opname-ervaring, en de 6K raw-videomogelijkheden maken hem nuttig voor multimediaprofessionals. Over het geheel genomen ziet de Canon EOS R1 eruit als een geweldige vlaggenschipcamera.”
- Cameralabs.com (Gordon Laing, first impressions): De EOS R1 is als gespecialiseerde camera volgens Gordon vooral gericht op professionele sportfotografen. Gordon was bij de lancering van dit vlaggenschip van Canon in München, Duitsland. “Aanvankelijk was ik teleurgesteld dat er geen geweldige headline-functie op de R1 zat, maar in de tijd dat ik er tot nu toe mee bezig ben, vind ik het niettemin een uiterst capabele camera.”
- PetaPixel (Chris Niccolls, Jordan Drake en Jaron Schneider, video-review): Chris, Jordan en Jaron kregen de kans om deze voor sport geoptimaliseerde camera uit te testen in Phoenix, Arizona. En ze vertellen je in hun video-review graag vijf dingen die je over deze camera wilt én moet weten.
Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.
Canon EOS R1 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R1 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R1 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R1
- Vlaggenschip: speciaal ontwikkeld voor sport- en actiefotografen
- Perfecte beeldkwaliteit: 24.2MP back-illuminated stacked sensor
- Snelheidsduivel: continue opnamesnelheid tot 40fps
- Professionele video: 6K tot 60p, 4K tot 120p
- Als snelheid telt: Action Priority Modus
- Scherpe ogen: Next-generation Eye Control AF
- Powerhouse: uitgerust met nieuwe DIGIC Accelerator-beeldprocessor
- Hors categorie AF: ongekende autofocus-verbeteringen
- Handig: fotograferen tijdens het filmen zonder onderbrekingen
- Beslissende momenten vangen: Pre continuous shooting
- Hogere resolutie: 4x upscaling in de camera
- Trillingvrije beelden: 8.5-stops beeldstabilisatie
- Helder beeld: 9.44 miljoen dots elektronische zoeker
Canon EOS R1 op Cameranu.nl >>
Canon EOS R1 op Cameraland.nl >>
Canon EOS R1 op Kamera-express.nl >>
Alle Canon RF-lenzen op een rij
Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>