Canon EOS R1: vlaggenschip voor Olympische Spelen 2024

Lang werd gedacht dat de Canon EOS R3 het vlaggenschip van Canon zou zijn. Maar de rumors over een nieuw vlaggenschip doen al tijden de ronde. Volgens die rumors bouwt Canon namelijk aan de spectaculaire Canon EOS R1, een powerhouse die vóór de Olympische Zomerspelen van juli/augustus 2024 het licht moet zien. Canon heeft de komst van de R1 ook bevestigd. Alle rumors op een rij!

Canon EOS R1Sensor: full frame | Resolutie: rond 45 megapixel | Beelden per seconde: ?? | Beeldstabilisatie: ja | Video: ?? (Canon R3: 4K @ 120fps / 6K @ 60fps) | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: ?? (Canon R3: 1.015 gr) | Release datum: voor Olympics 2024 | Verwachte Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: ?? (Canon EOS R3: 6.000 euro) | Alle Canon EOS R-camera’s op CameraNU.nl

Alle Canon EOS R-camera’s op CameraNU.nl >>

Geduchte tegenstanders

De geruchtenmachine rond de Canon EOS R1 draait op volle toeren. Misschien is het wel de meest spraakmakende camera ooit. Canon heeft natuurlijk een paar geduchte tegenstanders te verslaan. Ten eerste de Nikon Z9, het vlaggenschip waarmee Nikon hoge ogen gooide bij reviewers en professionele sport- en wildlife-fotografen. Misschien komt Nikon al volgend jaar, voor de Olympische Spelen, met de opvolger, de Nikon Z9 II. En ook Sony bouwt naar verluidt hard aan z’n vlaggenschepen, de Sony A1 II en de Sony A9 III.

Canon Rumors

In de loop van de tijd zijn er nogal wat geruchten over de Canon EOS R1 gelanceerd en vervolgens weer ontkracht. Canon Rumors heeft een uitgebreide lijst met de allernieuwste en – hopen we – meest nauwkeurige details over alle Canon EOS R-camera’s op een rij gezet. En Canon heeft de komst van de EOS R1 inmiddels bevestigd, ook al geeft de firma logischerwijs nog niets prijs over de specs.

Alle Canon EOS R-camera’s op CameraNU.nl >>

Sensor: 45 megapixel

De sensorresolutie is natuurlijk belangrijk voor de R1. De DSLR-vlaggenschepen hadden altijd een vrij lage resolutie, omdat voor professionals snelheid veel belangrijker is dan veel megapixels. En dan gaat het zowel om schietsnelheid (bursts) als om snelheid van uploaden van bestanden naar persbureaus. Canon Rumors denkt voor de EOS R1 eerder aan rond de 45 megapixel op de sensor.

Quad Pixel Autofocus

Heel belangrijk voor professionele vlaggenschepen is natuurlijk hoe goed hun autofocus is. De EOS R1 krijgt waarschijnlijk een geheel nieuw autofocussysteem. Alles wijst erop dat de R1 Canons nieuwe Quad Pixel Autofocus (QPAF) in huis zal hebben. Dat is een stap vooruit ten opzichte van de Dual Pixel Autofocus, die je vindt in veel Canon-camera’s en ook al indrukwekkend is.

Global shutter

Onduidelijk is wat voor sluiter de Canon EOS R1 gaat krijgen. Is dit een zogeheten ‘global shutter’? Dat is een nieuw soort sluiter, waarbij alle pixels precies tegelijkertijd worden belicht. Canon heeft grote vooruitgang geboekt met deze global shutter-technologie bij industriële toepassingen. Tot nog toe is deze techniek nog bij geen enkele camera toegepast. Maar het zou kunnen dat Canon die technologie introduceert bij de EOS R1. Wat de vertraging in de introductie van dit vlaggenschip zou kunnen verklaren.

4 inch display

De Canon EOS R1 wordt volgens die rumors groter dan de Canon EOS R3 (het huidige vlaggenschip), maar heeft hij wél een ergonomischer en lichter ontwerp. Hoeveel groter en lichter is nog niet duidelijk. Reden voor dit grotere formaat is opwindend: het zou plaats moeten bieden aan een groter dan normaal OLED display op de achterkant van de camera. Dat zal het allergrootste display zijn dat ooit op een camera is gezien: een zwevend formaat van 4 inch. Denk je eens in: een scherm van tien centimeter!

Kleurenscherm bovenop

Bovenop vind je natuurlijk ook een scherm, maar die is verbeterd ten opzichte van wat gebruikelijk is. Het is een kleurenscherm. Mysterieus is wat de reden hiervan is. Dit zou zoiets kunnen zijn als Nikons bovenscherm en achtergrondverlichting, waar je de kleurtemperatuur kunt aangepassen om in verschillende lichtsituaties prettiger te kunnen kijken.

EVF: allerhoogste resolutie

Belangrijker nieuws is de elektronische zoeker van de Canon EOS R1. Dit wordt een zoeker van de buitencategorie, met de allerhoogste resolutie op de markt plus waanzinnig hoge verversingsfrequenties en opnamen zonder black-out. Onduidelijk is nog of de EOS R1 dezelfde eye-tracking autofocus krijgt als de EOS R3.

Twee snelle CFExpress-sleuven

De EOS R1 zal twee CFExpress-sleuven bevatten, vertellen de rumors, en geen SD-kaartsleuven. Dat is volgens Canon Rumors logisch: de R1 is ontworpen voor de meest veeleisende professionals en SD-kaarten voldoen al lang niet meer aan hun eisen. Geruchten wijzen op één Type C- en één Type B-slot.

Release datum: Olympische Spelen 2024

Voor we de Canon EOS R1 in handen kunnen houden, duurt nog een hele tijd, schrijft Canon Rumors. De ontwikkeling van deze camera is een langdurig proces, ook omdat hij natuurlijk uitgebreid wordt getest in samenwerking met de professionals waarvoor hij bedoeld is. Een logische release datum zal zijn: ruim voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Canon hoopt dan natuurlijk te knallen.

Concurrentie: Nikon, Sony en Fujifilm

Intussen zit ook de concurrentie niet stil. Sony, Nikon en Fujifilm werken ook met het oog op de Olympische spelen aan hun eigen modellen. Tegen die tijd zien waarschijnlijk topcamera’s het licht als de Sony A1 II, de Nikon Z9 II en de Fujifilm X-H3S. En wij maar smullen.

Alle Canon EOS R-camera’s op CameraNU.nl >>

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €600 cashback op Canon producten!

Ontvang tot €600 cashback bij aanschaf van een geselecteerde Canon systeemcamera of objectief. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera of lens wel heel voordelig. Je profiteert van deze actie tot en met 30 september 2023!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon EOS R1

De Canon EOS R1: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas in 2024 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Alle Canon EOS R-camera’s op CameraNU.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R1

 • Quad Pixel Autofocus (QPAF)
 • Resolutie: 45 megapixel
 • Display: 4 inch variangle
 • Twee snelle CFExpress-sleuven
 • EVF: hoogste resolutie ooit
 • Kleurenscherm bovenop
 • Global shutter-technologie

Alle Canon EOS R-camera’s op CameraNU.nl >>

 

Vooruitblik op de Canon EOS R1

Bekijk een interessante YouTube-vooruitblik op de Canon EOS R1 door Ordinary Filmmaker (19:31 minuten). Hij gaat in op de spectaculaire features van dit vlaggenschip van Canon. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Alle Canon EOS R-camera’s op CameraNU.nl >>

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy