Canon EOS R: revolutionaire fullframe systeemcamera

Canon EOS R: revolutionaire fullframe systeemcamera

Canon heeft z’n allereerste fullframe systeemcamera gelanceerd: de Canon EOS R. Met specs om van te watertanden. Samen met Nikon en Sony gaat Canon een nieuw tijdperk in. Prachtig voor ons fotografen! Platinum en Diamant Award zijn al binnen. “Het begin is hoe dan ook uitstekend!” Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: fullframe | Resolutie: 30.3 megapixel | Objectief: RF 24-105mm f/4-7.1 | Beelden per seconde: 8 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Gewicht body: 580gr | Release-datum: 9 oktober 2018 | Frankwandelt-rating 88/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR | Alternatief Canon EOS R6 Mark II op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Canon EOS R6 Mark II Niet meer verkrijgbaar, alternatief Canon EOS R6 Mark II

De Canon EOS R is helaas niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is er een uitstekend alternatief: de Canon EOS R6 Mark II. Een fullframer die hoogwaardige prestaties, adembenemende snelheid en professionele filmfuncties combineert. Gold Award bij DPReview. Benieuwd?

Mijn review >>

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Of zoek een tweedehands exemplaar!

Deze camera is niet meer nieuw verkrijgbaar. Maar heb je wel eens aan tweedehands gedacht? Bij onderstaande betrouwbare webshops vind je duizenden occasions. Perfect gecontroleerd en vaak met een jaar lang garantie. Benieuwd?

Cameranu.nl >>Cameraland.nl >>Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RDe highlights van de Canon EOS R:

  • Fullframe 30.3 megapixel sensor
  • Dual Pixel autofocussysteem met 5.655 scherpstelpunten
  • Supersnelle autofocus: slechts 0.05 seconde
  • UHD 4K-video met 30fps
  • Nieuwe Canon RF lensmount
  • Stof- en waterbestendig

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RNieuw tijdperk

Na de lancering van de revolutionaire Nikon Z6 en Z7 is het nu de beurt aan Canon om flink in de bus te blazen. Ook Canon zet vol in op fullframe systeemcamera’s. Waardoor we nu drie giganten hebben die systeemcamera’s buitengewoon serieus nemen. Want Sony kwam eerder dit jaar met z’n derde generatie van de A7 III en A7R III. Een nieuw tijdperk breekt aan!

Review Nikon Z6 >>


Review Nikon Z7 >>

Review Sony A7 III >>

Review Sony A7R III >>

Snelste autofocus ter wereld

De EOS R is Canons allereerste fullframe systeemcamera. Even kort de belangrijkste specs. Hou je vast: hij is stof- en weerbestendig, heeft een sensor met 30.3 megapixel op de teller, een 3.1 inch kantelbaar touchscreen, maar liefst 5.655 scherpstelpunten. Hij heeft het snelste autofocussysteem ter wereld. En heeft uiteraard 4K UHD video aan boord. En het mooie is: de EOS R weegt slechts 580 gram!

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

Gratis adapter voor je Canon-lenzen

De Canon R is inmiddels volop leverbaar. Je krijgt er direct een gratis Canon EF-EOS R Mount adapter bij. Zodat al je Canon-lenzen compatibel zijn. Mooi toch?

Canons revolutie

Voor Canon (en voor ons) betekent de EOS R een ware revolutie. Het is een volledig nieuw systeem met een nieuwe, baanbrekende RF-lensvatting die een uitmuntende optische kwaliteit levert en ongelooflijke mogelijkheden biedt voor de toekomst.

Indrukwekkende features

De R heeft een lekker kort naampje, maar een bijzonder uitgebreid arsenaal aan geavanceerde functies. Van de nieuw ontwikkelde 30.3 megapixel sensor tot het Dual Pixel autofocussysteem waarmee je razendsnel en nauwkeurig scherpstelt (in slechts 0.05 seconde). Uiteraard is er 4K-video in huis, en die biedt gelijk indrukwekkende, zeer professionele mogelijkheden.

Een verhaal om nooit te vergeten

Het mooie van deze systeemcamera: hij is zeer compact, lichtgewicht en met een intuïtief ontwerp. Tegelijk met de EOS R komt er een nieuwe serie RF-lenzen beschikbaar (zie verderop). Maar met een EF-adapter kun je er ook EF en EF-S lenzen op klikken. Hierdoor gaat een wereld van creatieve mogelijkheden voor je open. Als geen ander kun je jouw fotografische verhalen vertellen. Verhalen om nooit te vergeten.

RF-mount: voor kleinere, snellere lenzen

Speciaal voor het EOS R-systeem wordt een complete lijn Canon RF-mount lenzen ontwikkeld. Een lensmount die wordt gekenmerkt door een brede 54mm diameter en een 20mm korte ‘flensafstand’. Dat laatste betekent dat de lenzen veel dichter op de sensor zitten. Hierdoor is het mogelijk om objectieven te maken die kleiner én veel sneller zijn dan hun DSLR-equivalenten.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

Autofocus en beeldstabilisatie zijn beter

Extra voordeel van deze lensmount: hij heeft een 12-pins elektronisch contactsysteem. Daarmee komen er geavanceerde mogelijkheden voor autofocus en beeldstabilisatie beschikbaar. De RF-mount biedt ook volledige compatibiliteit met EF- en EF-S-mount lenzen met de EF-EOS R mount adapter.

Nieuwe lenzen met RF-mount

Canon heeft gelijk een nieuwe lijn met objectieven gepresenteerd die speciaal gemaakt zijn voor de RF-mount. Daarnaast zijn er nog speciale RF-adapters om andere Canon-lenzen te kunnen gebruiken op je Canon EOS R. Onderaan dit artikel staan ze allemaal.

30.3 megapixel fullframe sensor

Canon kiest bewust niet voor de allerhoogste resolutie. De 30.3 megapixel fullframe sensor biedt volgens de ontwerpers van Canon de ideale balans tussen beelden met hoge resolutie beelden, prestaties bij weinig licht en snelheid. En daar zouden ze best eens gelijk in kunnen hebben.

Meester van het Licht

Die lichtgevoeligheid wordt ook flink opgeschroefd door de DIGIC 8 beeldprocessor. Die biedt de EOS R een ISO-bereik van 100-40.000 (uit te breiden tot ISO 50-102.400). Daardoor kun je werken onder de meest uiteenlopende lichtomstandigheden. De R is een ware Meester van het Licht.

Dual Pixel AF: scherpstellen plus plus

Het vermaarde en beproefde Dual Pixel autofocussysteem zorgt ervoor dat de Canon EOS R zeer snel en zeer nauwkeurig scherpstelt. Het geavanceerde fasedetectiesysteem met 5.655 scherpstelpunten maakt dit mogelijk. De meeste pixels op de sensor worden gebruikt voor het razendsnel scherpstellen tijdens het fotograferen en het soepel en scherp volgen van het onderwerp tijdens het filmen. De snelste autofocus ter wereld.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

Professioneel filmen met de EOS R

De Canon EOS R is niet alleen ontworpen voor fotografen, maar voor multimedia-makers. Hij ondersteunt UHD 4K-video met maximaal 30 beelden per seconde bij 480MB/s, Full HD 1080p met 60 beelden per seconde en HD 720p met 120 beelden per seconde voor slow-motion weergave.

Kleurrijke, zeer gedetailleerde video’s

Ook hier staat de combinatie van de CMOS-sensor en de DIGIC 8 processor z’n mannetje: je schiet bijzonder kleurrijke en zeer gedetailleerde 4K-video, met 10-bits uitvoer via HDMI. Deze professionele video-uitvoer geeft je maximale bewerkingsmogelijkheden, maar ook mogelijkheden als 4K-time-lapse opnames en 4K-frame-graps. De camera beschikt over zowel een microfooningang als hoofdtelefoonaansluiting.

Dual Pixel RAW: extra details

Net als de Canon 5D Mark IV heeft de nieuw systeemcamera Dual Pixel RAW aan boord. Daarmee kun je ook ná het maken van je foto’s nog fijne aanpassingen maken in het scherpstelpunt. Zo tover je extra details tevoorschijn of verschuif je de bokeh voor een betere compositie. En verminder je bijvoorbeeld de impact van ghosting op je foto’s.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RFranks Overpeinzingen

Ja, dit mag je gerust een revolutie in de camerawereld noemen: in korte tijd komt er een serie ijzersterke fullframe systeemcamera’s op de markt. Van de drie topmerken van dit moment: Sony, Nikon en nu Canon. De Sony’s A7 III en A7R III zijn al de hemel ingeprezen. De fullframers van Nikon en Canon wachten ditzelfde ‘lot’, is mijn verwachting.

Alles komt samen in de R

Net als bij de gloednieuwe Z7 en Z6 Nikon krijg je ook bij de Canon EOS R sterk de indruk dat alle technische hoogstandjes die Canon ontwikkeld heeft in z’n bestaan, samengebundeld worden tot een ongeëvenaarde topcamera. Alle belangrijke specs zitten in de EOS R. Van de beproefde DIGIC 8 beeldprocessor tot de razendsnelle Dual Pixel autofocus, die zich ook al alom heeft bewezen. Van de uitgebreide 4K-video-mogelijkheden tot een nieuwe lensmount die helemaal klaar is voor de toekomst.

Welke camera wordt de winnaar?

Iedereen – van reviewers tot professionele/fanatieke fotografen – is razend benieuwd: welke camera gaat er met de kampioensschaal vandoor? De Sony’s, de Nikons of de Canon? Volgens mij is er maar één echte winnaar: wij fotografen. Ongetwijfeld hebben alle fullframers hun sterke en zwakke punten. Maar één ding wordt steeds duidelijker: nu, in de nazomer van 2018, is de systeemcamera echt volwassen geworden. En om met een bekende atleet te spreken: ik ben blij man!

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €1175 cashback op Canon producten!

Profiteer van cashbacks tot € 1175 op geselecteerde camera's, objectieven en printers tijdens de Canon Winter Cashback. Deze actie duurt tot en met 31 januari 2025!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlVeel korting op geselecteerde Canon camera's!

Meerdere Canon systeemcamera's zijn tijdelijk in prijs verlaagd! Hét moment om een R6 II, R5, R8 of R100 aan te schaffen. Je profiteert van deze actie tot en met 31 december 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Wat vinden professionele reviewers?

De Canon EOS R: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Canon EOS RFocus Magazine over de Canon EOS R

“Pionier in nieuw systeem”, kopt Erik Derycke in zijn uitvoerige review van de Canon EOS R in Focus Magazine (novembernummer 2018). Net als Nikon is Canon nieuwkomer in de wereld van de fullframe systeemcamera’s.

Fullframe systeemcamera’s: dringen geblazen

Ze gaan de strijd aan met elkaar én met Sony, die al jaren dit fullframe systeemcamera’s op de markt brengt, met veel succes. Het is enorm dringen in dit segment. Want ook Sigma en Panasonic hebben fullframe systeemcamera’s aangekondigd voor 2019. Is de nieuwe Canon opgewassen tegen de andere reuzen?

Totaal nieuwe lensvatting

Net als Nikon komt Canon met een totaal nieuwe lensvatting voor z’n EOS R. En dat is allesbepalend voor de toekomst van dit systeem. Want doordat de afstand tussen lensbajonet en sensor veel korter is bij systeemcamera’s dan bij DSLR’s zijn er veel meer mogelijkheden om unieke lenzen te ontwerpen voor dit systeem. De nieuwe vatting bevat bovendien meer contacten, waardoor camera en lens sneller informatie kunnen uitwisselen. Wat autofocus, beeldstabilisatie en diafragmasturing ten goede komt.

Adapters voor EF-lenzen

Gelukkig zijn alle huidige objectieven uit de Canon-stal via adapters op de nieuwe EOS R te gebruiken. “Goed nieuws dus voor fotografen met een tas vol geliefde en kostbare EF-lenzen, inruilen is niet nodig.”

EOS R: ligt zeer goed in de hand

De Canon EOS R is, net als de Nikon Z7 en Z6, kleiner dan de fullframe DSLR’s van dit merk. Hij is wel iets groter dan de Sony A7-camera’s. Die body ligt volgens Derycke zeer goed in de hand. Hij is ook robuust en stof- en spatwaterbestendig. Het aanraakscherm is kantel- en draaibaar, en een plus ten opzichte van het scherm van de Nikon Z7.

Leercurve iets steiler dan bij Nikon

Anders dan Nikon is Canon voor het ontwerp en de bediening met een schone lei begonnen. “Daardoor is de leercurve voor Canon-fans wat steiler; het duurt even voor je vertrouwd bent met de positie en de functie van de knopjes.” Bovendien is er een compleet nieuwe Touch Bar, een aanraakgevoelig bedieningselement achterop de body, dat je zelf aan allerlei functies kan toewijzen.

Autofocus: Dual Pixel-systeem

De EOS R heeft een beeldsensor met 30 megapixels, die vergelijkbaar is met de sensor van de EOS 5D Mark IV. Hij is geconstrueerd volgens het Dual Pixel AF-systeem van Canon. De liefst 5.665 focuspunten dekken bijna de hele sensor af. Daardoor is scherpstellen op onderwerpen aan de beeldrand mogelijk. De EOS R kan bovendien automatisch scherpstellen op een oog (oogdetectie): handig voor portretfotografie.

Beeldkwaliteit is zeer goed

De EOS R bevat geen in-body beeldstabilisatie. En de 4K-video heeft een flinke cropfactor. Beide zijn wel vreemde keuzes, aldus Derycke. “Maar genoeg gemopperd, de EOS R heeft ook veel positieve eigenschappen.” Zo staat de beeldkwaliteit op hetzelfde hoge niveau als de 5D Mark IV. Met beelden vol detail en ook bij hoge ISO’s weinig ruis. Ook de nieuwe beschikbare lenzen (24-105mm f/4 en 50mm f/1.2) leveren uitstekende prestaties.

Goed presterende camera

Kortom: de een nieuwe stap van Canon levert direct een goed presterende camera op. De beeldkwaliteit is zeer goed, de autofocus eveneens, maar voor snelle actie hebben de DSLR’s van Canon nog een streepje voor. Eindoordeel: het hoge cijfer 8.5 (de Nikon Z7 scoort een 9 in hetzelfde nummer van Focus Magazine).

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RDigifoto Pro over de Canon EOS R

“Een uitstekend nieuw begin”, kopt reviewer Remco Stunnenberg van Digifoto Pro (novembernummer 2018). En dat zet de toon voor de rest van zijn mooie review. Hij heeft de Canon EOS R uitvoerig getest. “En dat viel niet tegen”, schrijft hij met gevoel voor understatement.

Compleet nieuw, en toch vertrouwd

Al is de EOS R de start van een opwindende, compleet nieuwe generatie Canons, fotografen die gewend zijn aan het ‘oude’ Canon-systeem voelen zich in no time vertrouwd met de EOS R, aldus Stunnenberg. “Zoals we dat gewend zijn bij Canon, zit alles op een logische en prettige plek. En ook de menustructuur van de Canon EOS R kent eigenlijk geen geheimen voor de Canon-fotograaf.”

Nieuwe vatting voor spannende lensontwerpen

De body is veel compacter en lichter de spiegelreflexen van Canon. Helemaal nieuw is ook de grote bajonetvatting: dankzij de korte afstand van bajonet en sensor zijn allerlei nieuwe, spannende lensontwerpen mogelijk. Het draai- en kantelbaar scherm is ook nieuw, en heel wenselijk. “Eindelijk! Wat een verademing!”, jubelt Stunnenberg, omdat je nu goede composities kunt maken vanuit onmogelijke posities. Ook voor vloggers is het een uitkomst.

Touch Bar: fantastisch

Geheel nieuw is de aanraakgevoelige Touch Bar op de achterkant. “Een uniek detail.” Je kunt erop tikken of swipen en hij is volledig programmeerbaar naar jouw wensen. Je kunt er bijvoorbeeld de ISO of het diafragma mee regelen. “Deze optie vergroot de flexibiliteit van de EOS R. In de praktijk werkt dit echt en fantastisch.

Razendsnelle autofocus

Uniek is het razendsnelle AF-systeem van de EOS R, met een reactietijd van 0.05 seconde en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig te volgen. De Dual Pixel AF-technologie plus de Touch and Drag autofocus maakt het daarbij mogelijk om te kiezen uit liefst 5.665 AF-posities. Dit doe je via het touchscreen terwijl je je oog niet van de zoeker haalt. Lijkt onhandig maar het “went zo snel dat je al na een halve dag niet anders meer wilt”.

Fotograferen in het duister

De autofocus is zo goed, dat je zelfs in het vrijwel volslagen duister kunt scherpstellen. En de elektronische zoeker heeft 100% dekking, liefst 3.9 megapixels en een zodanig hoge ‘refresh rate’ dat je je onderwerp nooit uit het oog verliest. “Met dit AF systeem zet Canon kortom een gigantische stap vooruit. Sterker nog, op dit vlak laat Canon de concurrentie achter zich.

Gouden combinatie

De camera heeft helaas maar 1 kaartslot. En ook beeldstabilisatie ontbreekt. De nieuwe lensvatting maakt wel fantastische nieuwe lensontwerpen mogelijk. Voorbeelden zijn de gloednieuwe 28-75mm f/2 en de 50mm f/1.2: bijzonder lichtsterk dus. Die laatste heeft Stunnenberg uitvoerig getest: een gouden combinatie met de EOS R.

Gemak en flexibiliteit

Daar komt bij dat deze lenzen aan de voorkant een ring hebben die instelbaar is op ISO, sluitertijd of diafragma. “Samen met de al eerder aangehaalde Touch Bar op de camera zelf, kunnen we ook hier spreken van een gouden combinatie die het gemak en de flexibiliteit van de fotograaf verder vergroot.”

Platinum Award

Kortom: Canon is niet over één nacht ijs gegaan. Het systeem is grondig doordacht en combineert alle voordelen van de EOS-lijn met de toegevoegde waarde van systeemcamera’s. De EOS R “is bomvol gestopt met allerlei toffe, zeer bruikbare en welkome functies.” De beeldkwaliteit is fantastisch, het dynamisch bereik gigantisch en de ergonomie is top. Dus: “Het begin is hoe dan ook uitstekend!” Eindoordeel: de hoogste Platinum Award met het cijfer 9.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RZoom.nl over de Canon EOS R

“Goed doordacht”, luidt de kop van fototijdschrift Zoom.nl (januari/februarinummer 2019). Wat erop duidt dat Canon niet over één nacht ijs is gegaan. De introductie van de EOS R is dan ook een belangrijk moment in de recente camerageschiedenis. Een compleet nieuw systeem dat naast de DSLR-lijn van Canon komt te staan.

Beeldstabilisatie in de lenzen

Net als Nikon komt ook Canon met een geheel nieuwe lensvatting. Voor het eerst lees ik dat Canon bewust heeft gekozen voor beeldstabilisatie van de nieuwe RF-lenzen, in plaats van voor stabilisatie in de body, zoals bij de Nikon Z7/Z6 en de Sony A7(R)-serie. Zo kan die stabilisatie voor elke lens geoptimaliseerd worden. Daar heeft Canon zeker een punt.

Compacter en lichter

De EOS R is direct herkenbaar als Canon-camera, maar tegelijk geheel anders dan de spiegelreflexen. Compacter en lichter is hij. De ergonomie van de knoppen en bedieningselementen is anders, maar wel uitstekend doordacht. Alle knoppen en ook de gloednieuwe touchbar zijn verregaand te personaliseren. Het draai- en kantelbare touchscreen is ook al erg fijn.

Krachtige kleuren, mooi karakter

In de praktijk vond de reviewer het een “erg fijne camera. Vorm, gewicht en bediening maken dat je er snel vertrouwd mee raakt. De camera houd heel natuurlijk vast. Scherpstellen gaat snel en accuraat, zelfs bij (extreem) weinig licht.” Ook de beelden zien er prima uit, “met krachtige kleuren en een mooi karakter. Het dynamisch bereik is goed, net als de ruisprestaties.”

Goed doordacht

De EOS R is goed doordacht. Als voorbeeld noemt de reviewer: als je een objectief wisselt, wordt de sensor automatisch beschermd doordat de sluiter wordt gesloten. Briljant inderdaad. Verder zorgen de vele mogelijkheden om de camera te personaliseren en de fijne grip ervoor dat je intuïtief kunt werken. Wel jammer dat de 4K-video een 1.7x crop heeft.

Diamant Award

Al met al is de EOS R een zeer aantrekkelijke camera. Eindoordeel: de Diamant Award met het hoge cijfer 8.3. De Nikon N7 krijgt overigens in hetzelfde nummer van Zoom.nl ook een Diamant Award met het nog iets hogere cijfer 8.5.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

DPReview over de Canon EOS R

Ik weet niet zeker of Canon blij zal worden van het review van Carey Rose op DPReview. Deze site is toonaangevend. Vrijwel iedereen die ertoe doet in de camerawereld volgt hun reviews nauwgezet. Een juichende review is het helaas niet voor Canon, al hoeven ze zich nou ook weer niet te schamen voor hun eersteling...

Geweldige kleurweergave

De EOS R is Canons eerste fullframe systeemcamera. En met een sensor die zich bewezen heeft en een geweldige kleurweergave is de EOS R in staat om echt geweldige foto’s te schieten. Tegelijk zijn er vele fullframe camera’s op de markt die dit kunnen. Wat dus steeds meer het verschil maakt: hoe komt de camera tot die beelden. Hoe soepel en handig is het proces? In die zin schiet de EOS R tekort.

Ergonomie stelt teleur

Verrassend voor een Canon-camera: de reviewer is niet onder de indruk van de ergonomie. De M.Fn-balk is overbodig. Het wieltje aan de achterkant is te veel verzonken, de knoppen zijn papperig, geven geen goede feedback en zitten op plekken op de body die vraagtekens oproepen. De opties om de camera naar je hand te zetten zijn nogal een puzzel, met enorme vrijheid op sommige gebieden maar met frustrerende beperkingen op andere gebieden.

Issues met software en interface

Ook zijn er software en interface issues. Die kunnen weliswaar door een firmware update gefixed worden, maar op dit moment geven ze het gevoel dat de EOS R niet helemaal uitontwikkeld is.

Stijgt niet boven de massa uit

Ook op het gebied van de prestaties en features worstelt de EOS R om echt boven de massa uit te stijgen. De burst-rates zijn niet indrukwekkend, er zijn ‘rolling shutter-artifacten’. Weliswaar is het on-sensor Dual Pixel Autofocussysteem in staat om ongelofelijke nauwkeurigheid te bieden bij het scherpstellen, zelfs bij zeer weinig licht. Maar de prestaties van continue AF kan teleurstellen. Ook de cropfactor bn 4K-video doet af aan de mooie kleurweergave bij het filmen.

Toekomstige voordelen

Al met al kun je de EOS R misschien het beste zien als een ‘case studie’ voor toekomstige voordelen van het RF-systeem. Alle lenzen die tot nog toe zijn gereleased zijn van zeer hoge kwaliteit. En er zijn ook nog maar liefst 3 lensadapters beschikbaar. Voor Canon-fotografen die een tweede, lichtere body zoeken is de EOS R wellicht geschikt. Maar de EOS R aan een breder publiek aanraden doet de reviewer niet.

“Because ultimately, while the EOS R is unequivocally capable of taking beautiful photos, it too often distracted us and pulled us out of the picture-taking process instead of becoming an invisible part of the process itself, as the best cameras do.”

De camera is niet af

Eindoordeel: met een 30 megapixel sensor, fantastische kleurweergave en on-sensor autofocus kan de EOS R prachtige foto’s met een zeer nauwkeurige autofocus neerzetten. Maar je kunt helaas merken dat dit de allereerste fullframe systeemcamera is van Canon. De ergonomie voelt niet af, en voor minder geld vind je betere video, een groter dynamisch bereik en een snellere burst. Wel zijn de nieuwe RF-lenzen spectaculair, en op dit moment kun je ze alleen gebruiken met de EOS R. Eindscore: 79%. En dat betekent voor Canon helaas geen Silver of Gold Award.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Andere (professionele) reviewers over de Canon EOS R

  • Klantreview op Cameranu.nl: “De ervaringen na een paar weken zijn zeer positief. Snelheid AF, en beeldkwaliteit zijn uitstekend. De bediening is even wennen ten opzichte van spiegelreflexmodellen, maar na enige tijd ervaar ik geen problemen meer. Bestaande lenzen zijn prima te gebruiken, geen vertragingen. Let op met (niet Canon) accu's, soms valt de EOS R spontaan uit, met de originele Canon accu is dit probleem er niet.”
  • Klantreview op Kamera-express.nl: “Wat een prachtige camera! Deze camera is echt prachtig! Beeldkwaliteit, kleuren erg mooi! Alleen deze camera heeft geen joystick voor autofocus, dat vind ik erg zonde. Ik zou deze camera aanraden. Tijdens aankoop was de medewerkers heel vriendelijk en geduldig alles uitgelegd.”
  • Chip Fotomagazine (februarinummer 2019, full review): Om met de deur in huis te vallen: de Canon EOS R is volgens de reviewer een prima camera “met helaas ook een paar minpuntjes”.
    Chip is enerzijds onder de indruk van de uitstekende beeldkwaliteit bij hogere ISO-waarden, de innovatieve toolbar en de robuuste magnesium body. Maar de reviewer is minder te spreken over de matige videomodus en de bij het opladen kieskeurige usb-interface. Ook minder is dat er geen beeldstabilisatie en tweede kaartsleuf zijn geïntegreerd.
    Die minpunten zijn niet te vinden bij de grote concurrent: de Sony A7 III. Die biedt zelfs meer voor minder geld. Dus wat is de juiste keuze?, vraagt Chip zich af.
    Sterk argument voor de EOS R: je kunt alle lenzen met EF- en EF-S-vatting gewoon blijven gebruiken met de nieuwe adapter. “Je kan dus je DSLR-glas blijven gebruiken en daarmee duizenden euro’s besparen op nieuwe objectieven.” Maar voor wie nieuw instapt vervalt dit argument.
    Ook dan is de EOS R volgens Chip een aanrader die goede prestaties biedt, mits je je volledig richt op fotograferen en je niet in video geïnteresseerd bent. In de bij het artikel afgedrukte vergelijking scoort de Canon EOS R een 1.7 (Goed), de Canon 5D Mark IV een 1.6 (Goed) en de Sony A7 III een 1.4 (Zeer goed). Afgezien van de nieuwe, maar onbegrijpelijke becijferingen van Chip is helder wie de winnaar is.
  • Techradar.com (full review, Phil Hall & Matt Golowczynski): Allereerst is de Canon EOS R geen spiegelloze EOS 5D Mark IV. Je kunt hem beter vergelijken met de camera voor enthousiaste fotografen: EOS 6D Mark II. Heeft Canon een goede camera neergezet? In vele opzichten: ja. Canon moest een geweldige klus klaren: zowel de bestaande Canon-DSLR-fotografen tevreden stellen als extra opties bieden zodat de EOS R een meer capabele en plezieriger camera is in het gebruik.
    De camera ziet er heerlijk uit, en het autofocus systeem is heel snel en geavanceerd, terwijl de beeldkwaliteit van grote klasse is. De bediening van de camera is zeer goed, maar hier is wel ruimte voor verbetering. Zo mist een AF-joystick, mist er een modusknop en is de M-Fn-knop frustrerend. Ook dat er maar 1 kaartslot is zullen sommige fotografen betreuren. De 4K-video is niet helemaal op topniveau, en ook missen de reviewers in-body beeldstabilisatie.
    Ook is het best een ‘bulky’ camera. Systeemcamera’s zijn juist kleiner en lichter geworden de afgelopen jaren, maar de EOS R verschilt in dat opzicht weinig van DSLR-soortgenoten. Ook de lenzen zijn flink uit de kluiten gewassen.
    Toch is de EOS R een zeer capabele camera. Veel Canon-DSLR-fotografen die een spiegelloze camera zoeken, zullen er erg tevreden mee zijn. Toch kunnen de reviewers de EOS R niet aanprijzen ten koste van de belangrijkste concurrenten. Vooral omdat de prijs ligt boven die van de excellente Sony Alpha A7 III. Maar toch: als de ruwe kantjes van dit model van de eerste generatie strakgestreken zijn, zou het een heel ander verhaal worden met de EOS R II. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Photographyblog.com (full review, Mark Goldstein): Eindelijk heeft Canon z’n loyale fans beloond met de eerste fullframe spiegelloze camera. Een radicaal nieuwe camera plus, nog belangrijker, een compleet nieuwe lensvatting. De EOS R is niet de beste fullframe camera van dit moment, maar het EOS R-systeem als geheel heeft enorm veel potentie.
    Als eerste generatie-product is de EOS R een solide binnenkomer op de markt van fullframe systeemcamera’s. Maar uiteindelijk verliest hij het van de twee andere aanbieders: Sony en de eveneens nieuwkomer Nikon. Maar heb je flink geïnvesteerd in duur EF-glas, dan is de EOS R een logische keuze. Hij is zeker in staat om dezelfde hoge beeldkwaliteit te leveren als de DSLR’s van Canon. Maar wil je van DSLR naar systeemcamera overstappen en heb je niet veel lenzen liggen, dan zijn de Nikon Z6 en in het bijzonder de Sony A7 III zowel goedkoper en betere alternatieven.
    Een aantal minpunten van de EOS R zijn: het gebrek aan in-body beeldstabilisatie, de beperkte 4K-video en een aantal design-beslissingen waar je vraagtekens bij kunt zetten.
    De ster van de show zijn de nieuwe RF-lenzen, vooral de 50mm f/1.2 en 24-70mm f/2. Ze zijn groot, maar ze zijn ook snel, sneller dan welke van de concurrenten dan ook. En ze tonen ook waar Canon heen wil met z’n nieuwe spiegelloze systeem: ze mikt op kwaliteit en niet op compactheid.
    Al met al is de Canon EOS R niet zo DSLR-achtig als de Nikon Z7. En hij zit niet zo boordevol specs als de Sony A7 III. Maar hij is zeker goed genoeg om bestaande Canon-bezitters en nieuwelingen tevreden te stellen. De reviewers zijn zeer benieuwd over de toekomst: wat zullen de nieuwe EOS R-modellen allemaal brengen? Eindoordeel: Recommended met een score van 4 van de 5 sterren.
  • Trustedreviews.com (Andrew Williams, full review): Als fullframe spiegelloos maatje voor een DSLR is de EOS R een groot succes. Hij heeft genoeg van dezelfde spirit en karakter als Canons populairste DSLR’s, en is minder ‘bulky’.
    Maar de extra jaren die Sony heeft gehad om z’n systeemcamera’s te ontwikkelen eisen wel hun tol van nieuwkomers. De EOS R’s 4K cropped view is beperkend. Ook is het gebrek aan in-body stabilisatie een dealbreaker voor wie vooral geïnteresseerd is in fotograferen en filmen uit de hand. De EOS R is ook meer een mini-versie van de Canon EOS 6D Mark II dan van de meer geavanceerde EOS 5D-serie.
    Toch is er heel veel om wel mooi te vinden aan de EOS R. De prima bedienbaarheid bijvoorbeeld, of de fantastische elektronische zoeker (de beste op welke Canon-camera dan ook. Ook het doorontwikkelde autofocussysteem is erg goed. Kortom: de EOS R is een succesvolle binnenkomer in een snel groeiende markt van fullframe spiegelloze camera’s, al is hij niet de meest complete in z’n klasse. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Canon EOS R is een geweldige camera die excellente beeldkwaliteit levert. Er zijn wat kleine minpunten in de bediening en in het ontwerp waardoor hij wat minder goed aanvoelt dan een DSLR zoals de 5D Mark IV. Maar voor het overgrote deel is de EOS R een efficiënte, uitstekende camera die plezierig is in het gebruik.
    Met zoveel goede fullframe systeemcamera’s op de markt duikt de vraag op: kies ik voor Canon, Nikon of Sony? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het komt aan op persoonlijke voorkeuren en de eisen die de fotograaf stelt. Die eisen zijn voor de één anders dan voor de ander. Wie al een Canon DSLR heeft, heeft minder keuzestress: de EOS R is een goed doordachte camera, en past dan goed bij de lenzen die je al hebt.
    Voor anderen is de Sony in het voordeel, die heeft al 5 jaar ervaring met fullframe systeemcamera’s, en heeft een mooie serie lenzen direct beschikbaar die zonder adapter te gebruiken zijn.
    Wat Canon nog niet biedt is een lens roadmap. Nikon heeft die wel direct gepubliceerd voor z’n Z-systeem. Voor Canon EOS R-fotografen is er geen indicatie hoe lang ze moeten wachten tot hun favoriete lens op de markt komt. Voor wie gebruik van een adapter geen probleem is, zal dit geen issue zijn. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
  • Imaging-resource.com (William Brawley, Jeremy Gray, Jaron Schneider, full review): Er is heel veel wat Canon goed heeft gedaan met z’n EOS R. Zelfs minpunten die voor sommige zouden kunnen spelen vanwege het erg compacte formaat worden voorkomen door het goed doordachte design. De camera voelt erg prettig aan in het gebruik, hij heeft echt de ‘look and feel’ van Canon.
    Toch denken de reviewers dat veel fotografen die gebruikt gaat worden naast een DSLR dan in plaats van een DSLR. Daardoor zou hij wel eens minder nieuwe gebruikers kunnen trekken dan Canon denkt. De EOS R produceert uitstekende beelden en de lenzen zijn van topkwaliteit. “The Canon EOS R feels like a promising start to Canon's next chapter.”
  • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): In de Canon EOS R zien we eigenlijk de toekomst, en de reviewer is daar vol verwachting over. De EOS R is volgestouwd met moderne technologie en features, maar bovenal komt hij met een nieuwe lensmount. Die is geoptimaliseerd voor de volgende generatie lenzen, terwijl het huidige aanbod aan lenzen eenvoudig met een adapter op het EOS R-systeem te gebruiken is.
    De elektronische zoeker is snel, helder en met geweldige kleurweergave. In veel gevallen is hij beter dan de optische zoeker op DSLR’s. Ook het autofocussysteem van de EOS R is zeer goed: heel snel, extreem precies. Ook een groot voordeel (voor bijvoorbeeld reisfotografen) zijn de compactheid en het lichtere gewicht.
    Canon mag dan nieuw zijn op de markt van fullframe systeemcamera’s, de firma heeft wel al lange tijd ervaring met systeemcamera’s. “The EOS M series has been maturing for many years now and is a top-seller in some markets.” Die kennis, gevoegd bij de vele jaren kennis en ervaring met DSLR’s zie je terug in de EOS M.
    Canon richt zich met z’n EOS R-systeem op een zeer brede markt. Voor doorgewinterde professionals missen misschien geavanceerde features als in-body beeldstabilisatie, een ultrahoge resolutie en een tweede kaartslot. Maar zo blijft de prijs wel op een aantrekkelijk niveau. De EOS R is zeer makkelijk in het gebruik en zal een sterke aantrekkingskracht hebben op enthousiaste fotografen én professionals.
  • Dpreview.com (eerste indruk, Carey Rose): Toen reviewer Carey Rose de EOS R oppakte, was hij uit het veld geslagen door het gevoel van de camera: zó solide, en zó comfortabel om vast te houden. Met een excellente zoeker, een ‘responsive’ gevoel, en de bedieningsknoppen en -wielen voelen vertrouwd, evenals de touch interface. “And come on - it's got Canon's first new full-frame mount in over three decades, complete with new lenses! How can a camera reviewer not get excited about it?”
    Maar toen hij met de camera ging werken, veranderde de euforie aanvankelijk in frustratie. Maar na een paar weken werken met de camera, en wat aanpassingen, raakte hij er gewend aan. Alleen de M-Fn-balk blijft hij irritant vinden: niet precies, makkelijk te raken als je dat niet wilt. “Almost every staff member that's used the EOS R has ended up disabling the M-Fn Bar altogether.” Dit is wel een vreemde misser, want Canon is juist heel goed in ergonomie.
    Maar al met al is het een camera waarmee je echt mooie foto’s kunt schieten. De sensor lijkt flink op die van de EOS 5D Mark IV. Hij heeft geweldige resolutie en kleurreproductie. De EOS R heeft bovendien weerbestendigheid die op hetzelfde niveau ligt als de 6D Mark II. De autofocus werkt accuraat en werkt bij ongelofelijk weinig ligt. De accuduur is ruim voldoende en de nieuwe RF-lenzen zien er echt excellent uit.
    Een snelheidsduivel is het niet, en dat is ook niet de bedoeling van Canon. Het is ook niet de spiegelloze variant van de EOD 5D IV, zoals sommigen gehoopt hebben. Meer dan wat dan ook, zien we hier een camera die als indicator kan dienen van wat voor moois de RF-mount zal brengen.
    De meeste mensen die in een EOS R zullen investeren, zullen enthousiaste fotografen zijn die geïnteresseerd zijn in de grote sensor en het feit dat het een Canon is. Al met al zijn er met deze camera zeker zaken die verder uitgewerkt en verfijnd moeten worden. “In the meantime, for those of us waiting for Canon to usher in a truly revolutionary camera built around the new RF mount, one aimed at more demanding users and more demanding use cases, I think we'll just have to wait a little longer.”
  • Tweakers.net (eerste indruk): Eerste indruk is grotendeels positief. Hij ligt goed in de hand en presteert zeer vlot. De burstrate is niet iets om over naar huis te schrijven. Het kantelbare scherm is uniek voor een fullframesysteemcamera. Mooi dat Canon oogautofocus heeft geïmplementeerd, evenals AF-puntselectie via het scherm terwijl je door de zoeker kijkt. Ook over de vier RF-lenzen is de reviewer enthousiast.
    “Wel vinden we het een gemiste kans dat de camera niet is voorzien van in-body image stabilization - ibis. Dat heeft namelijk als voordeel dat het werkt met ieder type lens, ook oudere primes.”
    De nieuwe programmeerbare knoppen, draairingen en aanraakgevoelige delen zijn innovatief, aldus de reviewer. Voor de beeldkwaliteit en de prestaties ten opzichte van concurrerende camera’s is het wachten op een uitgebreide review.
    “De EOS R is een late, maar redelijk goede eerste poging voor een fullframesysteemcamera. Hij biedt geen features die de concurrentie wegblaast, maar is duidelijk bedoeld als poging om de huidige Canon-fotografen binnenboord te houden.”
  • Photofacts.nl (Elja Trump, full review): Elja: “Ik ben erg enthousiast over de Canon EOS R. Dit is Canons eerste full-frame systeemcamera en in mijn ogen hebben ze een mooie camera gemaakt tegen een concurrerende prijs.” Voor de professionele fotograaf is de EOS R een mooie optie als tweede body. En voor een gevorderde amateur is de EOS R een uitstekende hoofdcamera, mits je niet aan sportfotografie doet.
    In Elja’s ogen is er voor veel fotografen geen reden meer om een spiegelreflexcamera te kopen. “Als je al met Canon werkt en je op zoek bent naar een nieuwe camera dan de Canon EOS R zeker een goede keuze.”
    Elja verwacht dat Canon het EOS R systeem verder gaat uitbouwen met nieuwe camera’s en objectieven. “Op termijn zullen we zien dat de spiegelreflex uitgefaseerd zal worden. Dat zal waarschijnlijk nog wel een aantal jaar duren, maar in mijn ogen heeft Canon een solide basis gezet voor de toekomst.”
  • Digitalcameraworld.com (eerste indruk): Net zoals de Nikon Z7 veel gemeen heeft met het DNA van de Nikon D850, heeft de EOS R veel gemeen met de EOS 5D Mark IV. De EOS R slaat een paar home runs, maar Canon heeft ook een paar features niet aan boord die je wel zou mogen verwachten. In-body stabilisatie is vooral een flink gemis. Maar al met al lijkt de EOS R een geweldige fullframe systeemcamera.
  • Amateurphotographer.co.uk (eerste indruk): De EOS R is een uitdagende nieuwe fullframe systeemcamera, die concurreert met de Nikon Z6 en de Sony A7 III, die allemaal ongeveer hetzelfde kosten. De R is een camera met een paar enorme plussen. Zo is de bouwkwaliteit van het hoogste niveau, het vari-angle touchscreen is excellent, evenals de heldere elektronische zoeker. Ook de autofocusprestaties zijn zeer indrukwekkend: snel, stil, precies.
    Maar: “I can’t help but feel that Canon might have missed a trick though. The way it lacks a mode dial, AF joystick and introduces a finickity M-Fn control does makes it feel more like a first generation camera than one that’s been refined over several years. The single card slot and four-way controller further reiterate it’s going to feel more at home in the hands of aspiring enthusiasts than serious and professional users expecting an EOS 5D-series level of control.”
    Er is dus nog ruimte voor verbetering, maar wat geweldig dat Canon de wereld van de fullframe systeemcamera’s betreedt!
  • Naturettl.com (eerste indruk): De komende twee jaar zullen wel verbazingwekkende ontwikkelingen zien in de cameramarkt. Canon, Nikon, Sony en andere belangrijke fabrikanten hebben allemaal spiegelloze fullframe camera’s op de markt gebracht. Wat de Canon EOS R mede zo aantrekkelijk maakt is het enorme lenzenarsenaal dat Canon beschikbaar heeft, en dat met behulp van adapters gewoon te gebruiken is op deze nieuwe ster aan het firmament.
  • Pocket-lint.com (eerste indruk): De Canon EOS R legt de fundamenten van Canons toekomstige fundamenten. Er zal zeker nog ruimte voor verbetering zijn, hij is prijzig, en Nikon zet een zeer vergelijkbare camera neer met de Z7. Maar de EOS R voelt zeker als een belangrijk product.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R

  • 30.3 megapixel fullframe CMOS-sensor
  • DIGIC 8 beeldprocessor
  • UHD 4K-video met 30fps
  • C-Log en 10-bit HDMI-uitgang
  • Uitgebreide ISO van 50-102400
  • Multifunction Bar en Dual Pixel RAW
  • Dual Pixel CMOS AF met 5655 scherpstelpunten
  • OLED elektronische zoeker met 3.69 miljoen pixels
  • 3.15 inch kantelbaar display met 2.1 miljoen pixels
  • Wifi- en bluetooth-connectiviteit
  • SD UHS-II geheugenkaartslot

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje over de Canon EOS R

Bekijk een mooi en kort filmpje over Canon EOS R. Als je even lekker wilt watertanden...

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Canon heeft z’n allereerste fullframe systeemcamera gelanceerd: de Canon EOS R. Met specs om van te watertanden. Samen met Nikon en Sony gaat Canon een nieuw tijdperk in. Prachtig voor ons fotografen! Platinum en Diamant Award zijn al binnen. “Het begin is hoe dan ook uitstekend!” Alle belangrijke reviews!


Canon EOS R6 Mark II Niet meer verkrijgbaar, alternatief Canon EOS R6 Mark II

De Canon EOS R is helaas niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is er een uitstekend alternatief: de Canon EOS R6 Mark II. Een fullframer die hoogwaardige prestaties, adembenemende snelheid en professionele filmfuncties combineert. Gold Award bij DPReview. Benieuwd?

Mijn review >>

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Of zoek een tweedehands exemplaar!

Deze camera is niet meer nieuw verkrijgbaar. Maar heb je wel eens aan tweedehands gedacht? Bij onderstaande betrouwbare webshops vind je duizenden occasions. Perfect gecontroleerd en vaak met een jaar lang garantie. Benieuwd?

Cameranu.nl >>Cameraland.nl >>Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RDe highlights van de Canon EOS R:

  • Fullframe 30.3 megapixel sensor
  • Dual Pixel autofocussysteem met 5.655 scherpstelpunten
  • Supersnelle autofocus: slechts 0.05 seconde
  • UHD 4K-video met 30fps
  • Nieuwe Canon RF lensmount
  • Stof- en waterbestendig

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RNieuw tijdperk

Na de lancering van de revolutionaire Nikon Z6 en Z7 is het nu de beurt aan Canon om flink in de bus te blazen. Ook Canon zet vol in op fullframe systeemcamera’s. Waardoor we nu drie giganten hebben die systeemcamera’s buitengewoon serieus nemen. Want Sony kwam eerder dit jaar met z’n derde generatie van de A7 III en A7R III. Een nieuw tijdperk breekt aan!

Review Nikon Z6 >>


Review Nikon Z7 >>

Review Sony A7 III >>

Review Sony A7R III >>

Snelste autofocus ter wereld

De EOS R is Canons allereerste fullframe systeemcamera. Even kort de belangrijkste specs. Hou je vast: hij is stof- en weerbestendig, heeft een sensor met 30.3 megapixel op de teller, een 3.1 inch kantelbaar touchscreen, maar liefst 5.655 scherpstelpunten. Hij heeft het snelste autofocussysteem ter wereld. En heeft uiteraard 4K UHD video aan boord. En het mooie is: de EOS R weegt slechts 580 gram!

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

Gratis adapter voor je Canon-lenzen

De Canon R is inmiddels volop leverbaar. Je krijgt er direct een gratis Canon EF-EOS R Mount adapter bij. Zodat al je Canon-lenzen compatibel zijn. Mooi toch?

Canons revolutie

Voor Canon (en voor ons) betekent de EOS R een ware revolutie. Het is een volledig nieuw systeem met een nieuwe, baanbrekende RF-lensvatting die een uitmuntende optische kwaliteit levert en ongelooflijke mogelijkheden biedt voor de toekomst.

Indrukwekkende features

De R heeft een lekker kort naampje, maar een bijzonder uitgebreid arsenaal aan geavanceerde functies. Van de nieuw ontwikkelde 30.3 megapixel sensor tot het Dual Pixel autofocussysteem waarmee je razendsnel en nauwkeurig scherpstelt (in slechts 0.05 seconde). Uiteraard is er 4K-video in huis, en die biedt gelijk indrukwekkende, zeer professionele mogelijkheden.

Een verhaal om nooit te vergeten

Het mooie van deze systeemcamera: hij is zeer compact, lichtgewicht en met een intuïtief ontwerp. Tegelijk met de EOS R komt er een nieuwe serie RF-lenzen beschikbaar (zie verderop). Maar met een EF-adapter kun je er ook EF en EF-S lenzen op klikken. Hierdoor gaat een wereld van creatieve mogelijkheden voor je open. Als geen ander kun je jouw fotografische verhalen vertellen. Verhalen om nooit te vergeten.

RF-mount: voor kleinere, snellere lenzen

Speciaal voor het EOS R-systeem wordt een complete lijn Canon RF-mount lenzen ontwikkeld. Een lensmount die wordt gekenmerkt door een brede 54mm diameter en een 20mm korte ‘flensafstand’. Dat laatste betekent dat de lenzen veel dichter op de sensor zitten. Hierdoor is het mogelijk om objectieven te maken die kleiner én veel sneller zijn dan hun DSLR-equivalenten.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

Autofocus en beeldstabilisatie zijn beter

Extra voordeel van deze lensmount: hij heeft een 12-pins elektronisch contactsysteem. Daarmee komen er geavanceerde mogelijkheden voor autofocus en beeldstabilisatie beschikbaar. De RF-mount biedt ook volledige compatibiliteit met EF- en EF-S-mount lenzen met de EF-EOS R mount adapter.

Nieuwe lenzen met RF-mount

Canon heeft gelijk een nieuwe lijn met objectieven gepresenteerd die speciaal gemaakt zijn voor de RF-mount. Daarnaast zijn er nog speciale RF-adapters om andere Canon-lenzen te kunnen gebruiken op je Canon EOS R. Onderaan dit artikel staan ze allemaal.

30.3 megapixel fullframe sensor

Canon kiest bewust niet voor de allerhoogste resolutie. De 30.3 megapixel fullframe sensor biedt volgens de ontwerpers van Canon de ideale balans tussen beelden met hoge resolutie beelden, prestaties bij weinig licht en snelheid. En daar zouden ze best eens gelijk in kunnen hebben.

Meester van het Licht

Die lichtgevoeligheid wordt ook flink opgeschroefd door de DIGIC 8 beeldprocessor. Die biedt de EOS R een ISO-bereik van 100-40.000 (uit te breiden tot ISO 50-102.400). Daardoor kun je werken onder de meest uiteenlopende lichtomstandigheden. De R is een ware Meester van het Licht.

Dual Pixel AF: scherpstellen plus plus

Het vermaarde en beproefde Dual Pixel autofocussysteem zorgt ervoor dat de Canon EOS R zeer snel en zeer nauwkeurig scherpstelt. Het geavanceerde fasedetectiesysteem met 5.655 scherpstelpunten maakt dit mogelijk. De meeste pixels op de sensor worden gebruikt voor het razendsnel scherpstellen tijdens het fotograferen en het soepel en scherp volgen van het onderwerp tijdens het filmen. De snelste autofocus ter wereld.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

Professioneel filmen met de EOS R

De Canon EOS R is niet alleen ontworpen voor fotografen, maar voor multimedia-makers. Hij ondersteunt UHD 4K-video met maximaal 30 beelden per seconde bij 480MB/s, Full HD 1080p met 60 beelden per seconde en HD 720p met 120 beelden per seconde voor slow-motion weergave.

Kleurrijke, zeer gedetailleerde video’s

Ook hier staat de combinatie van de CMOS-sensor en de DIGIC 8 processor z’n mannetje: je schiet bijzonder kleurrijke en zeer gedetailleerde 4K-video, met 10-bits uitvoer via HDMI. Deze professionele video-uitvoer geeft je maximale bewerkingsmogelijkheden, maar ook mogelijkheden als 4K-time-lapse opnames en 4K-frame-graps. De camera beschikt over zowel een microfooningang als hoofdtelefoonaansluiting.

Dual Pixel RAW: extra details

Net als de Canon 5D Mark IV heeft de nieuw systeemcamera Dual Pixel RAW aan boord. Daarmee kun je ook ná het maken van je foto’s nog fijne aanpassingen maken in het scherpstelpunt. Zo tover je extra details tevoorschijn of verschuif je de bokeh voor een betere compositie. En verminder je bijvoorbeeld de impact van ghosting op je foto’s.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RFranks Overpeinzingen

Ja, dit mag je gerust een revolutie in de camerawereld noemen: in korte tijd komt er een serie ijzersterke fullframe systeemcamera’s op de markt. Van de drie topmerken van dit moment: Sony, Nikon en nu Canon. De Sony’s A7 III en A7R III zijn al de hemel ingeprezen. De fullframers van Nikon en Canon wachten ditzelfde ‘lot’, is mijn verwachting.

Alles komt samen in de R

Net als bij de gloednieuwe Z7 en Z6 Nikon krijg je ook bij de Canon EOS R sterk de indruk dat alle technische hoogstandjes die Canon ontwikkeld heeft in z’n bestaan, samengebundeld worden tot een ongeëvenaarde topcamera. Alle belangrijke specs zitten in de EOS R. Van de beproefde DIGIC 8 beeldprocessor tot de razendsnelle Dual Pixel autofocus, die zich ook al alom heeft bewezen. Van de uitgebreide 4K-video-mogelijkheden tot een nieuwe lensmount die helemaal klaar is voor de toekomst.

Welke camera wordt de winnaar?

Iedereen – van reviewers tot professionele/fanatieke fotografen – is razend benieuwd: welke camera gaat er met de kampioensschaal vandoor? De Sony’s, de Nikons of de Canon? Volgens mij is er maar één echte winnaar: wij fotografen. Ongetwijfeld hebben alle fullframers hun sterke en zwakke punten. Maar één ding wordt steeds duidelijker: nu, in de nazomer van 2018, is de systeemcamera echt volwassen geworden. En om met een bekende atleet te spreken: ik ben blij man!

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlTot €1175 cashback op Canon producten!

Profiteer van cashbacks tot € 1175 op geselecteerde camera's, objectieven en printers tijdens de Canon Winter Cashback. Deze actie duurt tot en met 31 januari 2025!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsactie bij Cameranu.nlVeel korting op geselecteerde Canon camera's!

Meerdere Canon systeemcamera's zijn tijdelijk in prijs verlaagd! Hét moment om een R6 II, R5, R8 of R100 aan te schaffen. Je profiteert van deze actie tot en met 31 december 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Wat vinden professionele reviewers?

De Canon EOS R: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Canon EOS RFocus Magazine over de Canon EOS R

“Pionier in nieuw systeem”, kopt Erik Derycke in zijn uitvoerige review van de Canon EOS R in Focus Magazine (novembernummer 2018). Net als Nikon is Canon nieuwkomer in de wereld van de fullframe systeemcamera’s.

Fullframe systeemcamera’s: dringen geblazen

Ze gaan de strijd aan met elkaar én met Sony, die al jaren dit fullframe systeemcamera’s op de markt brengt, met veel succes. Het is enorm dringen in dit segment. Want ook Sigma en Panasonic hebben fullframe systeemcamera’s aangekondigd voor 2019. Is de nieuwe Canon opgewassen tegen de andere reuzen?

Totaal nieuwe lensvatting

Net als Nikon komt Canon met een totaal nieuwe lensvatting voor z’n EOS R. En dat is allesbepalend voor de toekomst van dit systeem. Want doordat de afstand tussen lensbajonet en sensor veel korter is bij systeemcamera’s dan bij DSLR’s zijn er veel meer mogelijkheden om unieke lenzen te ontwerpen voor dit systeem. De nieuwe vatting bevat bovendien meer contacten, waardoor camera en lens sneller informatie kunnen uitwisselen. Wat autofocus, beeldstabilisatie en diafragmasturing ten goede komt.

Adapters voor EF-lenzen

Gelukkig zijn alle huidige objectieven uit de Canon-stal via adapters op de nieuwe EOS R te gebruiken. “Goed nieuws dus voor fotografen met een tas vol geliefde en kostbare EF-lenzen, inruilen is niet nodig.”

EOS R: ligt zeer goed in de hand

De Canon EOS R is, net als de Nikon Z7 en Z6, kleiner dan de fullframe DSLR’s van dit merk. Hij is wel iets groter dan de Sony A7-camera’s. Die body ligt volgens Derycke zeer goed in de hand. Hij is ook robuust en stof- en spatwaterbestendig. Het aanraakscherm is kantel- en draaibaar, en een plus ten opzichte van het scherm van de Nikon Z7.

Leercurve iets steiler dan bij Nikon

Anders dan Nikon is Canon voor het ontwerp en de bediening met een schone lei begonnen. “Daardoor is de leercurve voor Canon-fans wat steiler; het duurt even voor je vertrouwd bent met de positie en de functie van de knopjes.” Bovendien is er een compleet nieuwe Touch Bar, een aanraakgevoelig bedieningselement achterop de body, dat je zelf aan allerlei functies kan toewijzen.

Autofocus: Dual Pixel-systeem

De EOS R heeft een beeldsensor met 30 megapixels, die vergelijkbaar is met de sensor van de EOS 5D Mark IV. Hij is geconstrueerd volgens het Dual Pixel AF-systeem van Canon. De liefst 5.665 focuspunten dekken bijna de hele sensor af. Daardoor is scherpstellen op onderwerpen aan de beeldrand mogelijk. De EOS R kan bovendien automatisch scherpstellen op een oog (oogdetectie): handig voor portretfotografie.

Beeldkwaliteit is zeer goed

De EOS R bevat geen in-body beeldstabilisatie. En de 4K-video heeft een flinke cropfactor. Beide zijn wel vreemde keuzes, aldus Derycke. “Maar genoeg gemopperd, de EOS R heeft ook veel positieve eigenschappen.” Zo staat de beeldkwaliteit op hetzelfde hoge niveau als de 5D Mark IV. Met beelden vol detail en ook bij hoge ISO’s weinig ruis. Ook de nieuwe beschikbare lenzen (24-105mm f/4 en 50mm f/1.2) leveren uitstekende prestaties.

Goed presterende camera

Kortom: de een nieuwe stap van Canon levert direct een goed presterende camera op. De beeldkwaliteit is zeer goed, de autofocus eveneens, maar voor snelle actie hebben de DSLR’s van Canon nog een streepje voor. Eindoordeel: het hoge cijfer 8.5 (de Nikon Z7 scoort een 9 in hetzelfde nummer van Focus Magazine).

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RDigifoto Pro over de Canon EOS R

“Een uitstekend nieuw begin”, kopt reviewer Remco Stunnenberg van Digifoto Pro (novembernummer 2018). En dat zet de toon voor de rest van zijn mooie review. Hij heeft de Canon EOS R uitvoerig getest. “En dat viel niet tegen”, schrijft hij met gevoel voor understatement.

Compleet nieuw, en toch vertrouwd

Al is de EOS R de start van een opwindende, compleet nieuwe generatie Canons, fotografen die gewend zijn aan het ‘oude’ Canon-systeem voelen zich in no time vertrouwd met de EOS R, aldus Stunnenberg. “Zoals we dat gewend zijn bij Canon, zit alles op een logische en prettige plek. En ook de menustructuur van de Canon EOS R kent eigenlijk geen geheimen voor de Canon-fotograaf.”

Nieuwe vatting voor spannende lensontwerpen

De body is veel compacter en lichter de spiegelreflexen van Canon. Helemaal nieuw is ook de grote bajonetvatting: dankzij de korte afstand van bajonet en sensor zijn allerlei nieuwe, spannende lensontwerpen mogelijk. Het draai- en kantelbaar scherm is ook nieuw, en heel wenselijk. “Eindelijk! Wat een verademing!”, jubelt Stunnenberg, omdat je nu goede composities kunt maken vanuit onmogelijke posities. Ook voor vloggers is het een uitkomst.

Touch Bar: fantastisch

Geheel nieuw is de aanraakgevoelige Touch Bar op de achterkant. “Een uniek detail.” Je kunt erop tikken of swipen en hij is volledig programmeerbaar naar jouw wensen. Je kunt er bijvoorbeeld de ISO of het diafragma mee regelen. “Deze optie vergroot de flexibiliteit van de EOS R. In de praktijk werkt dit echt en fantastisch.

Razendsnelle autofocus

Uniek is het razendsnelle AF-systeem van de EOS R, met een reactietijd van 0.05 seconde en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig te volgen. De Dual Pixel AF-technologie plus de Touch and Drag autofocus maakt het daarbij mogelijk om te kiezen uit liefst 5.665 AF-posities. Dit doe je via het touchscreen terwijl je je oog niet van de zoeker haalt. Lijkt onhandig maar het “went zo snel dat je al na een halve dag niet anders meer wilt”.

Fotograferen in het duister

De autofocus is zo goed, dat je zelfs in het vrijwel volslagen duister kunt scherpstellen. En de elektronische zoeker heeft 100% dekking, liefst 3.9 megapixels en een zodanig hoge ‘refresh rate’ dat je je onderwerp nooit uit het oog verliest. “Met dit AF systeem zet Canon kortom een gigantische stap vooruit. Sterker nog, op dit vlak laat Canon de concurrentie achter zich.

Gouden combinatie

De camera heeft helaas maar 1 kaartslot. En ook beeldstabilisatie ontbreekt. De nieuwe lensvatting maakt wel fantastische nieuwe lensontwerpen mogelijk. Voorbeelden zijn de gloednieuwe 28-75mm f/2 en de 50mm f/1.2: bijzonder lichtsterk dus. Die laatste heeft Stunnenberg uitvoerig getest: een gouden combinatie met de EOS R.

Gemak en flexibiliteit

Daar komt bij dat deze lenzen aan de voorkant een ring hebben die instelbaar is op ISO, sluitertijd of diafragma. “Samen met de al eerder aangehaalde Touch Bar op de camera zelf, kunnen we ook hier spreken van een gouden combinatie die het gemak en de flexibiliteit van de fotograaf verder vergroot.”

Platinum Award

Kortom: Canon is niet over één nacht ijs gegaan. Het systeem is grondig doordacht en combineert alle voordelen van de EOS-lijn met de toegevoegde waarde van systeemcamera’s. De EOS R “is bomvol gestopt met allerlei toffe, zeer bruikbare en welkome functies.” De beeldkwaliteit is fantastisch, het dynamisch bereik gigantisch en de ergonomie is top. Dus: “Het begin is hoe dan ook uitstekend!” Eindoordeel: de hoogste Platinum Award met het cijfer 9.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS RZoom.nl over de Canon EOS R

“Goed doordacht”, luidt de kop van fototijdschrift Zoom.nl (januari/februarinummer 2019). Wat erop duidt dat Canon niet over één nacht ijs is gegaan. De introductie van de EOS R is dan ook een belangrijk moment in de recente camerageschiedenis. Een compleet nieuw systeem dat naast de DSLR-lijn van Canon komt te staan.

Beeldstabilisatie in de lenzen

Net als Nikon komt ook Canon met een geheel nieuwe lensvatting. Voor het eerst lees ik dat Canon bewust heeft gekozen voor beeldstabilisatie van de nieuwe RF-lenzen, in plaats van voor stabilisatie in de body, zoals bij de Nikon Z7/Z6 en de Sony A7(R)-serie. Zo kan die stabilisatie voor elke lens geoptimaliseerd worden. Daar heeft Canon zeker een punt.

Compacter en lichter

De EOS R is direct herkenbaar als Canon-camera, maar tegelijk geheel anders dan de spiegelreflexen. Compacter en lichter is hij. De ergonomie van de knoppen en bedieningselementen is anders, maar wel uitstekend doordacht. Alle knoppen en ook de gloednieuwe touchbar zijn verregaand te personaliseren. Het draai- en kantelbare touchscreen is ook al erg fijn.

Krachtige kleuren, mooi karakter

In de praktijk vond de reviewer het een “erg fijne camera. Vorm, gewicht en bediening maken dat je er snel vertrouwd mee raakt. De camera houd heel natuurlijk vast. Scherpstellen gaat snel en accuraat, zelfs bij (extreem) weinig licht.” Ook de beelden zien er prima uit, “met krachtige kleuren en een mooi karakter. Het dynamisch bereik is goed, net als de ruisprestaties.”

Goed doordacht

De EOS R is goed doordacht. Als voorbeeld noemt de reviewer: als je een objectief wisselt, wordt de sensor automatisch beschermd doordat de sluiter wordt gesloten. Briljant inderdaad. Verder zorgen de vele mogelijkheden om de camera te personaliseren en de fijne grip ervoor dat je intuïtief kunt werken. Wel jammer dat de 4K-video een 1.7x crop heeft.

Diamant Award

Al met al is de EOS R een zeer aantrekkelijke camera. Eindoordeel: de Diamant Award met het hoge cijfer 8.3. De Nikon N7 krijgt overigens in hetzelfde nummer van Zoom.nl ook een Diamant Award met het nog iets hogere cijfer 8.5.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

DPReview over de Canon EOS R

Ik weet niet zeker of Canon blij zal worden van het review van Carey Rose op DPReview. Deze site is toonaangevend. Vrijwel iedereen die ertoe doet in de camerawereld volgt hun reviews nauwgezet. Een juichende review is het helaas niet voor Canon, al hoeven ze zich nou ook weer niet te schamen voor hun eersteling...

Geweldige kleurweergave

De EOS R is Canons eerste fullframe systeemcamera. En met een sensor die zich bewezen heeft en een geweldige kleurweergave is de EOS R in staat om echt geweldige foto’s te schieten. Tegelijk zijn er vele fullframe camera’s op de markt die dit kunnen. Wat dus steeds meer het verschil maakt: hoe komt de camera tot die beelden. Hoe soepel en handig is het proces? In die zin schiet de EOS R tekort.

Ergonomie stelt teleur

Verrassend voor een Canon-camera: de reviewer is niet onder de indruk van de ergonomie. De M.Fn-balk is overbodig. Het wieltje aan de achterkant is te veel verzonken, de knoppen zijn papperig, geven geen goede feedback en zitten op plekken op de body die vraagtekens oproepen. De opties om de camera naar je hand te zetten zijn nogal een puzzel, met enorme vrijheid op sommige gebieden maar met frustrerende beperkingen op andere gebieden.

Issues met software en interface

Ook zijn er software en interface issues. Die kunnen weliswaar door een firmware update gefixed worden, maar op dit moment geven ze het gevoel dat de EOS R niet helemaal uitontwikkeld is.

Stijgt niet boven de massa uit

Ook op het gebied van de prestaties en features worstelt de EOS R om echt boven de massa uit te stijgen. De burst-rates zijn niet indrukwekkend, er zijn ‘rolling shutter-artifacten’. Weliswaar is het on-sensor Dual Pixel Autofocussysteem in staat om ongelofelijke nauwkeurigheid te bieden bij het scherpstellen, zelfs bij zeer weinig licht. Maar de prestaties van continue AF kan teleurstellen. Ook de cropfactor bn 4K-video doet af aan de mooie kleurweergave bij het filmen.

Toekomstige voordelen

Al met al kun je de EOS R misschien het beste zien als een ‘case studie’ voor toekomstige voordelen van het RF-systeem. Alle lenzen die tot nog toe zijn gereleased zijn van zeer hoge kwaliteit. En er zijn ook nog maar liefst 3 lensadapters beschikbaar. Voor Canon-fotografen die een tweede, lichtere body zoeken is de EOS R wellicht geschikt. Maar de EOS R aan een breder publiek aanraden doet de reviewer niet.

“Because ultimately, while the EOS R is unequivocally capable of taking beautiful photos, it too often distracted us and pulled us out of the picture-taking process instead of becoming an invisible part of the process itself, as the best cameras do.”

De camera is niet af

Eindoordeel: met een 30 megapixel sensor, fantastische kleurweergave en on-sensor autofocus kan de EOS R prachtige foto’s met een zeer nauwkeurige autofocus neerzetten. Maar je kunt helaas merken dat dit de allereerste fullframe systeemcamera is van Canon. De ergonomie voelt niet af, en voor minder geld vind je betere video, een groter dynamisch bereik en een snellere burst. Wel zijn de nieuwe RF-lenzen spectaculair, en op dit moment kun je ze alleen gebruiken met de EOS R. Eindscore: 79%. En dat betekent voor Canon helaas geen Silver of Gold Award.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Andere (professionele) reviewers over de Canon EOS R

  • Klantreview op Cameranu.nl: “De ervaringen na een paar weken zijn zeer positief. Snelheid AF, en beeldkwaliteit zijn uitstekend. De bediening is even wennen ten opzichte van spiegelreflexmodellen, maar na enige tijd ervaar ik geen problemen meer. Bestaande lenzen zijn prima te gebruiken, geen vertragingen. Let op met (niet Canon) accu's, soms valt de EOS R spontaan uit, met de originele Canon accu is dit probleem er niet.”
  • Klantreview op Kamera-express.nl: “Wat een prachtige camera! Deze camera is echt prachtig! Beeldkwaliteit, kleuren erg mooi! Alleen deze camera heeft geen joystick voor autofocus, dat vind ik erg zonde. Ik zou deze camera aanraden. Tijdens aankoop was de medewerkers heel vriendelijk en geduldig alles uitgelegd.”
  • Chip Fotomagazine (februarinummer 2019, full review): Om met de deur in huis te vallen: de Canon EOS R is volgens de reviewer een prima camera “met helaas ook een paar minpuntjes”.
    Chip is enerzijds onder de indruk van de uitstekende beeldkwaliteit bij hogere ISO-waarden, de innovatieve toolbar en de robuuste magnesium body. Maar de reviewer is minder te spreken over de matige videomodus en de bij het opladen kieskeurige usb-interface. Ook minder is dat er geen beeldstabilisatie en tweede kaartsleuf zijn geïntegreerd.
    Die minpunten zijn niet te vinden bij de grote concurrent: de Sony A7 III. Die biedt zelfs meer voor minder geld. Dus wat is de juiste keuze?, vraagt Chip zich af.
    Sterk argument voor de EOS R: je kunt alle lenzen met EF- en EF-S-vatting gewoon blijven gebruiken met de nieuwe adapter. “Je kan dus je DSLR-glas blijven gebruiken en daarmee duizenden euro’s besparen op nieuwe objectieven.” Maar voor wie nieuw instapt vervalt dit argument.
    Ook dan is de EOS R volgens Chip een aanrader die goede prestaties biedt, mits je je volledig richt op fotograferen en je niet in video geïnteresseerd bent. In de bij het artikel afgedrukte vergelijking scoort de Canon EOS R een 1.7 (Goed), de Canon 5D Mark IV een 1.6 (Goed) en de Sony A7 III een 1.4 (Zeer goed). Afgezien van de nieuwe, maar onbegrijpelijke becijferingen van Chip is helder wie de winnaar is.
  • Techradar.com (full review, Phil Hall & Matt Golowczynski): Allereerst is de Canon EOS R geen spiegelloze EOS 5D Mark IV. Je kunt hem beter vergelijken met de camera voor enthousiaste fotografen: EOS 6D Mark II. Heeft Canon een goede camera neergezet? In vele opzichten: ja. Canon moest een geweldige klus klaren: zowel de bestaande Canon-DSLR-fotografen tevreden stellen als extra opties bieden zodat de EOS R een meer capabele en plezieriger camera is in het gebruik.
    De camera ziet er heerlijk uit, en het autofocus systeem is heel snel en geavanceerd, terwijl de beeldkwaliteit van grote klasse is. De bediening van de camera is zeer goed, maar hier is wel ruimte voor verbetering. Zo mist een AF-joystick, mist er een modusknop en is de M-Fn-knop frustrerend. Ook dat er maar 1 kaartslot is zullen sommige fotografen betreuren. De 4K-video is niet helemaal op topniveau, en ook missen de reviewers in-body beeldstabilisatie.
    Ook is het best een ‘bulky’ camera. Systeemcamera’s zijn juist kleiner en lichter geworden de afgelopen jaren, maar de EOS R verschilt in dat opzicht weinig van DSLR-soortgenoten. Ook de lenzen zijn flink uit de kluiten gewassen.
    Toch is de EOS R een zeer capabele camera. Veel Canon-DSLR-fotografen die een spiegelloze camera zoeken, zullen er erg tevreden mee zijn. Toch kunnen de reviewers de EOS R niet aanprijzen ten koste van de belangrijkste concurrenten. Vooral omdat de prijs ligt boven die van de excellente Sony Alpha A7 III. Maar toch: als de ruwe kantjes van dit model van de eerste generatie strakgestreken zijn, zou het een heel ander verhaal worden met de EOS R II. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Photographyblog.com (full review, Mark Goldstein): Eindelijk heeft Canon z’n loyale fans beloond met de eerste fullframe spiegelloze camera. Een radicaal nieuwe camera plus, nog belangrijker, een compleet nieuwe lensvatting. De EOS R is niet de beste fullframe camera van dit moment, maar het EOS R-systeem als geheel heeft enorm veel potentie.
    Als eerste generatie-product is de EOS R een solide binnenkomer op de markt van fullframe systeemcamera’s. Maar uiteindelijk verliest hij het van de twee andere aanbieders: Sony en de eveneens nieuwkomer Nikon. Maar heb je flink geïnvesteerd in duur EF-glas, dan is de EOS R een logische keuze. Hij is zeker in staat om dezelfde hoge beeldkwaliteit te leveren als de DSLR’s van Canon. Maar wil je van DSLR naar systeemcamera overstappen en heb je niet veel lenzen liggen, dan zijn de Nikon Z6 en in het bijzonder de Sony A7 III zowel goedkoper en betere alternatieven.
    Een aantal minpunten van de EOS R zijn: het gebrek aan in-body beeldstabilisatie, de beperkte 4K-video en een aantal design-beslissingen waar je vraagtekens bij kunt zetten.
    De ster van de show zijn de nieuwe RF-lenzen, vooral de 50mm f/1.2 en 24-70mm f/2. Ze zijn groot, maar ze zijn ook snel, sneller dan welke van de concurrenten dan ook. En ze tonen ook waar Canon heen wil met z’n nieuwe spiegelloze systeem: ze mikt op kwaliteit en niet op compactheid.
    Al met al is de Canon EOS R niet zo DSLR-achtig als de Nikon Z7. En hij zit niet zo boordevol specs als de Sony A7 III. Maar hij is zeker goed genoeg om bestaande Canon-bezitters en nieuwelingen tevreden te stellen. De reviewers zijn zeer benieuwd over de toekomst: wat zullen de nieuwe EOS R-modellen allemaal brengen? Eindoordeel: Recommended met een score van 4 van de 5 sterren.
  • Trustedreviews.com (Andrew Williams, full review): Als fullframe spiegelloos maatje voor een DSLR is de EOS R een groot succes. Hij heeft genoeg van dezelfde spirit en karakter als Canons populairste DSLR’s, en is minder ‘bulky’.
    Maar de extra jaren die Sony heeft gehad om z’n systeemcamera’s te ontwikkelen eisen wel hun tol van nieuwkomers. De EOS R’s 4K cropped view is beperkend. Ook is het gebrek aan in-body stabilisatie een dealbreaker voor wie vooral geïnteresseerd is in fotograferen en filmen uit de hand. De EOS R is ook meer een mini-versie van de Canon EOS 6D Mark II dan van de meer geavanceerde EOS 5D-serie.
    Toch is er heel veel om wel mooi te vinden aan de EOS R. De prima bedienbaarheid bijvoorbeeld, of de fantastische elektronische zoeker (de beste op welke Canon-camera dan ook. Ook het doorontwikkelde autofocussysteem is erg goed. Kortom: de EOS R is een succesvolle binnenkomer in een snel groeiende markt van fullframe spiegelloze camera’s, al is hij niet de meest complete in z’n klasse. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Canon EOS R is een geweldige camera die excellente beeldkwaliteit levert. Er zijn wat kleine minpunten in de bediening en in het ontwerp waardoor hij wat minder goed aanvoelt dan een DSLR zoals de 5D Mark IV. Maar voor het overgrote deel is de EOS R een efficiënte, uitstekende camera die plezierig is in het gebruik.
    Met zoveel goede fullframe systeemcamera’s op de markt duikt de vraag op: kies ik voor Canon, Nikon of Sony? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het komt aan op persoonlijke voorkeuren en de eisen die de fotograaf stelt. Die eisen zijn voor de één anders dan voor de ander. Wie al een Canon DSLR heeft, heeft minder keuzestress: de EOS R is een goed doordachte camera, en past dan goed bij de lenzen die je al hebt.
    Voor anderen is de Sony in het voordeel, die heeft al 5 jaar ervaring met fullframe systeemcamera’s, en heeft een mooie serie lenzen direct beschikbaar die zonder adapter te gebruiken zijn.
    Wat Canon nog niet biedt is een lens roadmap. Nikon heeft die wel direct gepubliceerd voor z’n Z-systeem. Voor Canon EOS R-fotografen is er geen indicatie hoe lang ze moeten wachten tot hun favoriete lens op de markt komt. Voor wie gebruik van een adapter geen probleem is, zal dit geen issue zijn. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
  • Imaging-resource.com (William Brawley, Jeremy Gray, Jaron Schneider, full review): Er is heel veel wat Canon goed heeft gedaan met z’n EOS R. Zelfs minpunten die voor sommige zouden kunnen spelen vanwege het erg compacte formaat worden voorkomen door het goed doordachte design. De camera voelt erg prettig aan in het gebruik, hij heeft echt de ‘look and feel’ van Canon.
    Toch denken de reviewers dat veel fotografen die gebruikt gaat worden naast een DSLR dan in plaats van een DSLR. Daardoor zou hij wel eens minder nieuwe gebruikers kunnen trekken dan Canon denkt. De EOS R produceert uitstekende beelden en de lenzen zijn van topkwaliteit. “The Canon EOS R feels like a promising start to Canon's next chapter.”
  • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): In de Canon EOS R zien we eigenlijk de toekomst, en de reviewer is daar vol verwachting over. De EOS R is volgestouwd met moderne technologie en features, maar bovenal komt hij met een nieuwe lensmount. Die is geoptimaliseerd voor de volgende generatie lenzen, terwijl het huidige aanbod aan lenzen eenvoudig met een adapter op het EOS R-systeem te gebruiken is.
    De elektronische zoeker is snel, helder en met geweldige kleurweergave. In veel gevallen is hij beter dan de optische zoeker op DSLR’s. Ook het autofocussysteem van de EOS R is zeer goed: heel snel, extreem precies. Ook een groot voordeel (voor bijvoorbeeld reisfotografen) zijn de compactheid en het lichtere gewicht.
    Canon mag dan nieuw zijn op de markt van fullframe systeemcamera’s, de firma heeft wel al lange tijd ervaring met systeemcamera’s. “The EOS M series has been maturing for many years now and is a top-seller in some markets.” Die kennis, gevoegd bij de vele jaren kennis en ervaring met DSLR’s zie je terug in de EOS M.
    Canon richt zich met z’n EOS R-systeem op een zeer brede markt. Voor doorgewinterde professionals missen misschien geavanceerde features als in-body beeldstabilisatie, een ultrahoge resolutie en een tweede kaartslot. Maar zo blijft de prijs wel op een aantrekkelijk niveau. De EOS R is zeer makkelijk in het gebruik en zal een sterke aantrekkingskracht hebben op enthousiaste fotografen én professionals.
  • Dpreview.com (eerste indruk, Carey Rose): Toen reviewer Carey Rose de EOS R oppakte, was hij uit het veld geslagen door het gevoel van de camera: zó solide, en zó comfortabel om vast te houden. Met een excellente zoeker, een ‘responsive’ gevoel, en de bedieningsknoppen en -wielen voelen vertrouwd, evenals de touch interface. “And come on - it's got Canon's first new full-frame mount in over three decades, complete with new lenses! How can a camera reviewer not get excited about it?”
    Maar toen hij met de camera ging werken, veranderde de euforie aanvankelijk in frustratie. Maar na een paar weken werken met de camera, en wat aanpassingen, raakte hij er gewend aan. Alleen de M-Fn-balk blijft hij irritant vinden: niet precies, makkelijk te raken als je dat niet wilt. “Almost every staff member that's used the EOS R has ended up disabling the M-Fn Bar altogether.” Dit is wel een vreemde misser, want Canon is juist heel goed in ergonomie.
    Maar al met al is het een camera waarmee je echt mooie foto’s kunt schieten. De sensor lijkt flink op die van de EOS 5D Mark IV. Hij heeft geweldige resolutie en kleurreproductie. De EOS R heeft bovendien weerbestendigheid die op hetzelfde niveau ligt als de 6D Mark II. De autofocus werkt accuraat en werkt bij ongelofelijk weinig ligt. De accuduur is ruim voldoende en de nieuwe RF-lenzen zien er echt excellent uit.
    Een snelheidsduivel is het niet, en dat is ook niet de bedoeling van Canon. Het is ook niet de spiegelloze variant van de EOD 5D IV, zoals sommigen gehoopt hebben. Meer dan wat dan ook, zien we hier een camera die als indicator kan dienen van wat voor moois de RF-mount zal brengen.
    De meeste mensen die in een EOS R zullen investeren, zullen enthousiaste fotografen zijn die geïnteresseerd zijn in de grote sensor en het feit dat het een Canon is. Al met al zijn er met deze camera zeker zaken die verder uitgewerkt en verfijnd moeten worden. “In the meantime, for those of us waiting for Canon to usher in a truly revolutionary camera built around the new RF mount, one aimed at more demanding users and more demanding use cases, I think we'll just have to wait a little longer.”
  • Tweakers.net (eerste indruk): Eerste indruk is grotendeels positief. Hij ligt goed in de hand en presteert zeer vlot. De burstrate is niet iets om over naar huis te schrijven. Het kantelbare scherm is uniek voor een fullframesysteemcamera. Mooi dat Canon oogautofocus heeft geïmplementeerd, evenals AF-puntselectie via het scherm terwijl je door de zoeker kijkt. Ook over de vier RF-lenzen is de reviewer enthousiast.
    “Wel vinden we het een gemiste kans dat de camera niet is voorzien van in-body image stabilization - ibis. Dat heeft namelijk als voordeel dat het werkt met ieder type lens, ook oudere primes.”
    De nieuwe programmeerbare knoppen, draairingen en aanraakgevoelige delen zijn innovatief, aldus de reviewer. Voor de beeldkwaliteit en de prestaties ten opzichte van concurrerende camera’s is het wachten op een uitgebreide review.
    “De EOS R is een late, maar redelijk goede eerste poging voor een fullframesysteemcamera. Hij biedt geen features die de concurrentie wegblaast, maar is duidelijk bedoeld als poging om de huidige Canon-fotografen binnenboord te houden.”
  • Photofacts.nl (Elja Trump, full review): Elja: “Ik ben erg enthousiast over de Canon EOS R. Dit is Canons eerste full-frame systeemcamera en in mijn ogen hebben ze een mooie camera gemaakt tegen een concurrerende prijs.” Voor de professionele fotograaf is de EOS R een mooie optie als tweede body. En voor een gevorderde amateur is de EOS R een uitstekende hoofdcamera, mits je niet aan sportfotografie doet.
    In Elja’s ogen is er voor veel fotografen geen reden meer om een spiegelreflexcamera te kopen. “Als je al met Canon werkt en je op zoek bent naar een nieuwe camera dan de Canon EOS R zeker een goede keuze.”
    Elja verwacht dat Canon het EOS R systeem verder gaat uitbouwen met nieuwe camera’s en objectieven. “Op termijn zullen we zien dat de spiegelreflex uitgefaseerd zal worden. Dat zal waarschijnlijk nog wel een aantal jaar duren, maar in mijn ogen heeft Canon een solide basis gezet voor de toekomst.”
  • Digitalcameraworld.com (eerste indruk): Net zoals de Nikon Z7 veel gemeen heeft met het DNA van de Nikon D850, heeft de EOS R veel gemeen met de EOS 5D Mark IV. De EOS R slaat een paar home runs, maar Canon heeft ook een paar features niet aan boord die je wel zou mogen verwachten. In-body stabilisatie is vooral een flink gemis. Maar al met al lijkt de EOS R een geweldige fullframe systeemcamera.
  • Amateurphotographer.co.uk (eerste indruk): De EOS R is een uitdagende nieuwe fullframe systeemcamera, die concurreert met de Nikon Z6 en de Sony A7 III, die allemaal ongeveer hetzelfde kosten. De R is een camera met een paar enorme plussen. Zo is de bouwkwaliteit van het hoogste niveau, het vari-angle touchscreen is excellent, evenals de heldere elektronische zoeker. Ook de autofocusprestaties zijn zeer indrukwekkend: snel, stil, precies.
    Maar: “I can’t help but feel that Canon might have missed a trick though. The way it lacks a mode dial, AF joystick and introduces a finickity M-Fn control does makes it feel more like a first generation camera than one that’s been refined over several years. The single card slot and four-way controller further reiterate it’s going to feel more at home in the hands of aspiring enthusiasts than serious and professional users expecting an EOS 5D-series level of control.”
    Er is dus nog ruimte voor verbetering, maar wat geweldig dat Canon de wereld van de fullframe systeemcamera’s betreedt!
  • Naturettl.com (eerste indruk): De komende twee jaar zullen wel verbazingwekkende ontwikkelingen zien in de cameramarkt. Canon, Nikon, Sony en andere belangrijke fabrikanten hebben allemaal spiegelloze fullframe camera’s op de markt gebracht. Wat de Canon EOS R mede zo aantrekkelijk maakt is het enorme lenzenarsenaal dat Canon beschikbaar heeft, en dat met behulp van adapters gewoon te gebruiken is op deze nieuwe ster aan het firmament.
  • Pocket-lint.com (eerste indruk): De Canon EOS R legt de fundamenten van Canons toekomstige fundamenten. Er zal zeker nog ruimte voor verbetering zijn, hij is prijzig, en Nikon zet een zeer vergelijkbare camera neer met de Z7. Maar de EOS R voelt zeker als een belangrijk product.

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS R

  • 30.3 megapixel fullframe CMOS-sensor
  • DIGIC 8 beeldprocessor
  • UHD 4K-video met 30fps
  • C-Log en 10-bit HDMI-uitgang
  • Uitgebreide ISO van 50-102400
  • Multifunction Bar en Dual Pixel RAW
  • Dual Pixel CMOS AF met 5655 scherpstelpunten
  • OLED elektronische zoeker met 3.69 miljoen pixels
  • 3.15 inch kantelbaar display met 2.1 miljoen pixels
  • Wifi- en bluetooth-connectiviteit
  • SD UHS-II geheugenkaartslot

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje over de Canon EOS R

Bekijk een mooi en kort filmpje over Canon EOS R. Als je even lekker wilt watertanden...

Alternatief R6 II op Cameranu.nl >>

Alternatief R6 II op Cameraland.nl >>

Alternatief R6 II op Kamera-express.nl >>

 

Alle Canon RF-lenzen op een rij

Alle Canon RF-lenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Canon RF-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy