Canon EOS M6 Mark II: compacte systeemcamera voor reizen & vloggen

De Canon EOS M6 Mark II is een compacte en lichte systeemcamera. Bij uitstek geschikt voor op reis, voor straatfotografie en voor vloggen. De gloednieuwe sensor telt liefst 32.5 megapixels. En nu is ook 4K-video aan boord. Diamant Award bij Zoom.nl, Goud Award bij DPReview. Alle belangrijke reviews!

Canon EOS M6 Mark IISensor: aps-c | Resolutie: 32.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K (tot 30fps) | Scherm: kantelbaar en uitklapbaar touchscreen | Elektronische zoeker: optioneel | Gewicht body: 282gr | Objectief: 15-45mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-72mm | Release datum: eind september 2019 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief lens en EVF: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Canon EOS M6 Mark II

 • Excellente beeldkwaliteit: 32.5 megapixel APS-C-formaat sensor
 • Razendsnelle camera: DIGIC 8 beeldprocessor
 • Ideaal voor vloggers: 4K-video met 30fps, 4 keer scherper dan Full HD
 • Handig: helder kantelbaar 3.0 inch touchscreen
 • Goed verbonden: wifi en bluetooth

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

Middenklasse systeemcamera

De Canon EOS M6 Mark II is de systeemcamera van Canon uit de middenklasse. De eerste EOS M6 was het kleine broertje van de EOS M5, en ongetwijfeld komt Canon ook met een opvolger daarvan. In de M6 ontbreekt een elektronische zoeker, en dat geldt ook voor de Mark II. Die zoeker kun je er wel los bijkopen overigens.

Canon EOS M6 Mark IILof voor de Canon EOS M6

De eerste versie van de EOS M6 kreeg aardig wat lof toegezwaaid. Van de gerenommeerde reviewsite DPReview kreeg hij de Silver Award. “Voor wie absoluut een kleine camera zoekt, is de Canon M6 een veelbelovende en krachtige camera”, zo oordeelden de reviewers. Ook fototijdschrift Zoom.nl was positief: “We vonden de M6 in het dagelijkse gebruik een fijne compacte en daardoor makkelijk mee te nemen en erg prettig te bedienen systeemcamera.”

Grote update: sensor en processor

De Mark II van de M6 is er flink op vooruitgegaan: dit is beslist geen kleine update, integendeel. De sensor is compleet nieuw en telt veel meer megapixels: 32.5 (de M6 had er 24.2). Ook de processor is de laatste versie: de DIGIC 8, die alom geprezen wordt wegens z’n kracht en snelheid. Samen zorgen ze voor ragscherpe beelden met natuurgetrouwe kleuren en weinig ruis.

Canon EOS M6 Mark IISnelle burst & 4K met 30fps

Die nieuwe processor geeft ook een snelheids-boost: de burst gaat omhoog naar 14 beelden per seconde met behoud van autofocus. Zonder die autofocus haalt hij zelfs 30fps. Ook 4K-video is nu mogelijk, met een mooie snelheid van 30fps. Bij 1080p haalt hij 120 beelden per seconde.

Oogdetectie en Dual Pixel AF

Met het Dual Pixel CMOS-autofocussysteem stel je snel en nauwkeurig scherp op elk onderwerp. Afhankelijk van het gebruikte objectief beschik je over 143 of 99 autofocuspunten. Ook oogdetectie behoort tot het arsenaal van deze Canon. Op de achterkant zit een dedicated MF/AF Focus Mode-knop: heel handig.

Filmen in 4K en full HD

Met de Canon M6 Mark II maak je prachtige 4K-video’s met 30fps. Die zijn liefst 4 keer scherper dan video’s in Full HD. Full HD is ook mogelijk: met 120fps.

Canon EOS M6 Mark IISlim verbonden met wifi en bluetooth

De Canon M6 Mark II maakt je razendsnel en simpel verbinding met een wifi-netwerk. Zo zet je bestanden over naar je smartphone of tablet met behulp van de Camera Connect-app. En deel je ze vervolgens op je socials. Ook bedien je de camera op afstand via wifi en bluetooth en gebruik je je smartphone of tablet als extern beeldscherm.

Optionele zoeker

De EOS M6 Mark II heeft een 3 inch lcd-scherm op de achterkant met een 3:2-verhouding. Het scherm kun je uitklappen en kantelen. De zoeker ontbreekt zoals gezegd. Wel is een optionele elektronische zoeker beschikbaar, net als bij de voorganger. En dat is gelijk een hele goeie: de Canon Electronic Viewfinder EVF-DC2 is uitgerust met een OLED-display met een resolutie van 2.36 megapixel. De zoeker geeft alle informatie weer die je nodig hebt. De elektronische zoeker is snel en eenvoudig te monteren op de hotshoe-aansluiting.

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

Canon cashback-actie van CameraNU.nlTot €400 trade-in korting bij Canon!

Ontvang tot €400 trade-in korting op geselecteerde Canon-producten. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera of lens wel heel voordelig. Je profiteert van deze actie tot en met 31 maart 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Canon EOS M6 Mark II

De Canon EOS M6 Mark II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Canon EOS M6 Mark IIFototijdschrift Zoom.nl over de Canon EOS M6 Mark II

Deze tweede versie van de Canon EOS M6 is een soort lookalike van de spiegelreflex Canon EOS 90D, al heeft hij een totaal ander karakter. Reviewer Jasper van Bladel van fototijdschrift Zoom.nl (december/januarinummer 2019) neemt hem onder de loep.

Prima voor dynamische fotografie

De sensor van de EOS M6 II heeft, net als die van de EOS 90D, flink veel pixels: 32.5. Erg veel voor een sensor van het aps-c formaat. Ook de processor komt overeen: de DIGIC 8. Voordeel boven de EOS 90D is het ontbreken van een spiegel, waardoor hij een stuk sneller is. Met 14fps bij volledige resolutie is “deze camera prima geschikt voor dynamische fotografie”.

Detailrijke beelden

De beeldkwaliteit is heel goed. Dankzij de hoge resolutie krijg je “ detailrijke foto's met fijne kleuren en een (voor de meeste situaties) prima dynamisch bereik”. Nadeel van veel pixels op de sensor is het risico op ruis. Maar de ruisprestaties van de M6 II zijn weliswaar niet ‘baanbrekend goed’, maar wel uitstekend bruikbaar in de praktijk.

Mooi voor vloggers

Een elektronische zoeker ontbreekt, terwijl concurrenten die wel hebben. Maar elk nadeel heeft een voordeel: hij is mooi compact. Voor vloggers is mooi dat het scherm achterop naar boven kantelt, waardoor je hem ook kunt gebruiken als de camera op een statief staat.

Diamant Award

Scherpstelling is soepel en erg accuraat dankzij Canons bekende Dual Pixel autofocus. Filmen gaat in 4K, met prima beelden, al scoort de concurrentie hier beter op scherpte en detaillering. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.2.

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS M6 Mark IIDPReview over de Canon EOS M6 Mark II

De Canon EOS M6 II richt zich meer dan z’n voorganger op fotografen. Dat zie je aan de knoppenstructuur: Dial Func-bediening, een speciale MF/AF-schakelaar en een AF-aan-knop. Die geven de fotograaf veel directe controle over de camera-instellingen. Hoe goed is hij? Reviewer Richard Butler van DPReview neemt hem onder de loep.

Controversiële keuze

De keuze van Canon om de M6 II met een optionele zoeker aan te bieden is controversieel. Mooi om een compacte en kleine camera te hebben, maar een optionele zoeker op de hotshoe is niet ideaal. Zeker niet in situaties waarin je ook zou willen flitsen.

Zeer geschikt voor veel soorten fotografie

De autofocus van de M6 II haalt niet het niveau van de Sony A6400 en de Sony A6600, twee concurrenten. Toch is hij nog steeds erg goed, zeer geschikt voor veel situaties. En het is weliswaar een snelle camera, met bursts tot 30fps. Maar toch is de M6 II niet de eerste keuze voor sport. Maar voor de meeste andere soorten fotografie is hij erg geschikt.

Groeiend aanbod van objectieven

De EOS M6 II blinkt op geen enkel terrein echt uit, maar bekijk je hem over de hele linie, dan is het zeker een competitieve camera: hij doet veel goed. Fijn is ook dat het aanbod aan lenzen voor Canons systeemcamera’s is gegroeid. Van Canon zelf, maar ook van Sigma (16, 30 en 56mm f/1.4 DN-lenzen).

Gold Award met score van 85%

In veel opzichten is de EOS M6 II niet de beste camera in zijn klasse. De autofocus van de Sony A6400 is beter, de video van de Fujifilm X-T30 is superieur, de Nikon Z50 heeft een betere ergonomie. Aan de pluskant heeft de M6 II de hoogste resolutie met uitstekende ruisprestaties en dynamisch bereik. Hij is verder concurrerend over de hele linie. Bovendien is het een genot om mee te fotograferen. Een solide fotografische metgezel. Eindoordeel: Gold Award met een score van 85%.

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS M6 Mark IIAndere (professionele) reviewers over de Canon EOS M6 Mark II

 • Chip Fotomagazine (vergelijkingsreview, februarinummer 2020): In een mooie review vergelijkt Chip twee middenklasse systeemcamera’s met elkaar: deze Canon EOS M6 Mark II en de Sony A6100. Mocht je twijfelen tussen deze twee goed besproken camera’s, dan loont het de moeite om deze Chip (februari 2020) te kopen. De strijd wordt duidelijk gewonnen door de Sony A6100, maar dat wil niet zeggen dat dat per se voor jou de meest geschikte camera is.
  De Sony en de Canon zijn allebei zeer geschikt als reiscamera, vanwege hun compacte formaat. De Canon is de duidelijke winnaar als het gaat om overzichtelijkheid, bediening en z’n hoge resolutie. Dus zijn dat belangrijke punten voor jou, dan is de Canon misschien wel jouw camera.
  Fotografeer je echter bij weinig licht, dan is de Sony de duidelijke winnaar. En wil je lichtsterke lenzen gebruiken, dan moet je bij de Canon aan de slag met een adapter en grote EF-lenzen (die met die adapter wel goed te gebruiken zijn). Op dat gebied is de Sony volgens de reviewer de betere keuze, want deze fabrikant heeft vele objectieven in huis, die weliswaar duur zijn.
  Kortom: “als compleet fotografie- en videopakket is de Sony dus een stuk overtuigender, al zul je meer moeite moeten doen om je door alle mogelijke instellingen heen te worstelen.” De Sony krijgt het cijfer 1.5, de Canon het cijfer 2.3 (een 1 is het hoogst haalbare bij Chip). Interessant is nog dat Chip er bij de puntentelling een derde camera naast zet die nog beter scoort op alle gebieden: de Fujfilm X-T30, die krijgt een 1.3.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Gekocht ter vervanging van de M5. Geen moment spijt van. Aan alles is duidelijk te merken dat de M serie er op vooruit is gegaan. Ook zo deze M6 MII. Betere accuduur en scherpere foto's is zijn deel. Het ontbreken van een elektronische zoeker is geen gemis. Het touchscreen werkt van. Wel zou ik het touchscreen flexibeler willen zien à la de EOS R serie. Een fijne en compacte camera om alledaags te gebruiken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Wat een heerlijke camera, compact, eenvoudig te bedienen en de kwaliteit ++++ Ik was op zoek naar iets compacters dan mijn 800D (DSLR) en kwam hierop uit. Compact met de standaard EF-M lens Een pro met EF(-S) adaptor.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “De body is compact en voelt stevig aan. Door deze compactheid zitten de knoppen en schakelaars erg dicht tegen elkaar aan, wat soms wat lastig is. Gebruik is makkelijke en redelijk intuïtief als je al eerder met bv Canon SLR-camera's hebt gewerkt. Net als bij alle nieuwe producten is het even zoeken naar - en wennen aan - de diverse opties. De uitgebreide manual kan je daarbij helpen. De kwaliteit lijkt goed, maar daarvoor is er nog wat meer gebruikstijd nodig om een echt goed oordeel te kunnen vellen. De camera heeft zeer veel mogelijkheden en bied een scala aan mogelijkheden voor zowel de beginner als de gevorderde fotograaf.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Canon EOS M6 Mark IITechradar.com (Amy Davies, full review): Door z’n kleine body en het ontbreken van een zoeker zou je de Canon EOS M6 Mark II makkelijk over het hoofd kunnen zien. Maar als je beter naar de specs kijkt, zie je al snel dat dit eigenlijk een zeer capabele camera is, waarbij het compacte formaat en het lage gewicht enorme voordelen zijn voor reis- en straatfotografen, of voor iedereen die niet met een lompe DSLR rond wil lopen.
  Door dezelfde sensor te gebruiken als de middenklasse DSLR EOS 90D laat Canon zien dat deze M6 Mark II ook voor serieuze fotografen bedoeld is. Veel van hen zullen een elektronische zoeker missen, maar die kun je er apart bijkopen. Voor wie nu nog alleen met z’n telefoon schiet, en ook voor vloggers, zal het ontbreken van een zoeker sowieso geen issue zijn.
  De beeldkwaliteit is excellent, de sensor met z’n hoge resolutie levert prachtige, gedetailleerde beelden met geweldige kleuren. Jammer is wel dat er geen in body stabilisatie aanwezig is.
  De grootste teleurstelling die voor de hele M-serie van Canon geldt is de beperkte lijn aan lenzen. Je kunt weliswaar het enorme aanbod van EF en EF-S lenzen gebruiken met eeen adapter, maar dat is een doekje voor het bloeden, want dat wil je juist niet op zo’n kleine, lichte camera.
  Al met al is de EOS M6 Mark II een heerlijke camera. Ideaal voor reis- en straatfotografie. Maar het is ook een goede keuze voor landschappen, portretfotografie en ook: actie- en sportfotografie. De reviewer had niet gedacht dat ze deze camera zo geweldig zou vinden. “but it turns out to be a nifty little performer that we can highly recommend”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De EOS M6 Mark II is een geweldige camera. Een flinke verbetering van de vorige versie. Hij ziet eruit – door formaat en gewicht – als een point-and-shoot camera. Daar is hij bijzonder geschikt voor, maar het is een veel geavanceerdere camera dan je op het eerste oog denkt. Het is een zeer capabele camera.
  Het autofocussysteem is bijvoorbeeld zeer indrukwekkend: intelligent, snel, precies. En zo zijn er meer zeer goede features aan boord van deze snelle camera. De absolute beginner kan met deze camera zonder kennis beelden schieten van hoge kwaliteit. De gevorderde fotograaf kan veel meer uit deze camera halen, waarbij de bediening intuïtief en simpel blijft. Kortom: een kleine camera die serieuze aandacht verdient.
 • Engadget.com (Steve Dent, full review): De Canon M6 Mark II is een camera met 2 gezichten. Het mooie gezicht: hij levert een fikse snelheid van 14fps burst, waarbij hij de concurrentie aftroeft. Hij heeft ook snelle autofocus met oog- en gezichtsdetectie, die bijna op het niveau van de Sony’s zit. Ook is het de eerste Canon systeemcamera met 4K-video die de hele sensor gebruikt. En met een 32 megapixel sensor is het de aps-c camera met de hoogste resolutie tot nog toe.
  Het andere gezicht: de Canon EOS-M lenzen zijn niet scherp genoeg om die resolutie te benutten. En jammer is dat er geen ingebouwde elektronische zoeker inzit, zoals de concurrenten wel hebben. Ook is de 4K-video zachter dan bij andere camera’s.
  Kortom: deze EOS M6 II levert op het gebied van snelheid en beeldkwaliteit uitstekende prestaties, maar al met al ben je beter af met de veelzijdiger Fujifilm X-T30. Eindoordeel: 81/100.
 • Photographyblog.com (Gavin Stoker, full review): Uitstekende camera als je wilt overstappen van een smartphone naar een echte camera. Je kunt direct aftrappen met doorgaan met waar je mee bezig was: point-and-shoot fotograferen. Maar geleidelijk kun je vervolgens de controle overnemen, handmatige instellingen doen en veel meer uit je fotografie halen.
  De camera is vooral goed in straat- en reisfotografie. Met een mooie combinatie van een uitstekende autofocus, goede onderwerp-tracking, een compact formaat en een onopvallend uiterlijk.
  Het prijskaartje is redelijk, maar ligt aan de hoge kant als je een overstap wilt wagen vanaf een smartphone. Ga je zo’n bedrag uitgeven, waarbij je ook nog moet rekenen op aanschaf van extra lenzen en eventueel de optionele zoeker? Dat is de vraag. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De reviewer is erg onder de indruk van de Canon EOS M6 Mark II. De autofocus werkt ongelofelijk goed, ook bij weinig licht. En hij is snel genoeg om snel bewegende onderwerpen te fotograferen. De beeldkwaliteit is daarbij prima, dankzij dezelfde 32.5 megapixel sensor en Digic 8 processor als de Canon EOS 90D. De update van deze camera ten opzichte van de EOS M6 Mark I is een flinke stap vooruit.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Canon EOS M6 Mark II is het vlaggenschip van Canons systeemcamera’s met een aps-c sensor. Hij heeft niet alleen een nieuwe 32.5 megapixel sensor aan boord, maar ook de nieuwe DIGIC 8 processor. Daardoor horen allerlei irritaties over vorige modellen tot het verleden. Hij schiet niet-gecropte 4K-video en is fotografisch snel met een burst van 14 beelden per seconde. En bij beide is de autofocus fatsoenlijk.
  De foto’s zijn met hun hoge resolutie beter dan de concurrenten die het met 24 megapixel moeten doen, maar de verschillen zijn heel klein, en komen alleen naar voren als je een kwaliteitslens gebruikt.
  Fijn dat we eindelijk niet-gecropte 4K-video hebben met Dual Pixel AF op een EOS M-camera. En hoewel de beelden gedetailleerder zijn dan bij de voorganger, haalt hij absoluut niet het detailniveau van de 4K-video van de Sony A6400 of de Fujifilm X-T30. Goedmaker voor de meeste fotografen is zeker de betrouwbare Dual Pixel autofocus.
  De M6 heeft geen elektronische zoeker, die moet je er bij aanschaffen als je daar behoefte aan hebt. Nadeel is dan dat je hem op je hotshoe moet klikken en je geen gebruik meer kunt maken van het flipscreen voor selfies of vloggen.
  De grootste concurrenten zijn de Sony A6400 en Fujifilm X-T30, die wel elektronische zoekers hebben, scherpere 4K-video, een groter aanbod van native lenzen, en beide met via USB kunnen opladen. De M6 vecht terug met Dual Pixel autofocus, snellere bursts, de beste grip en bedieningselementen. Een duidelijke winner is er niet, je zult zelf moeten bepalen wat voor jou het zwaarst weegt. Eindoordeel: Recommended.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De EOS M6 Mark II is een grote stap voorwaarts voor de aps-c systeemcamera’s van Canon. De beschikbare lenzen zijn helaas nog niet zo aantrekkelijk als die van Fujifilm en Sony. Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS M6 Mark IIBelangrijkste kenmerken van de Canon EOS M6 Mark II

 • Grote aps-c sensor met 32.5 megapixels
 • De nieuwste processor: DIGIC 8
 • Razendsnel scherpstellen met Dual Pixel Autofocus
 • Gezichts- én oogdetectie
 • Snelle burst: 14fps met behoud van autofocus
 • Kwaliteitsvideo: 4K-video tot 30fps
 • 3.0 inch groot helder en kantelbaar touchscreen
 • Ingebouwde flitser en hotshoe-aansluiting
 • Aansluiting voor een externe microfoon
 • Ingebouwde bluetooth en wifi

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Canon EOS M6 Mark II

Bekijk hieronder een mooi kort filmpje van Canon over de Canon EOS M6 Mark II. Dan weet je alles... en wil je hem hebben...

Canon EOS M6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS M6 Mark II op Kamera-express.nl >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy