Canon EOS M100: voor reisfotografie & vloggen

Canon timmert aan de weg met z’n systeemcamera’s. Met de gloednieuwe EOS M100 biedt het bedrijf een zeer compacte en vederlichte systeemcamera. Ideaal voor reisfotografie én vloggen. Alle reviews & tests. “Canon deed een meesterlijke zet met deze EOS M100.”

Canon EOS M100Sensor: aps-c | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: Canon 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM / fullframe-equivalent: 24-72mm | Beelden per seconde: 6.1 | Video: Full HD | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 266gr | Frankwandelt-rating 85/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger EOS M200 op CameraNU.nl >>

Opvolger EOS M200 op Bol.com >>

Opvolger EOS M200 op Kamera-express.nl >>

M100: Canons instapmodel

De M100 is nu het instapmodel van de Canon systeemcamera’s. Ten opzichte van z’n voorganger is de M100 sneller geworden: de burstsnelheid is verhoogd naar 6 beelden per seconde (fps). Naast wifi en NFC is nu ook Bluetooth aanwezig.

Voordeliger dan de M6

De M100 is een stuk voordeliger dan z’n grote broer, de M6. De Canon M6 gaat voor €739 over de toonbank, de M100 kost slechts €469 (exclusief objectief).

Canon EOS M100Doelgroep: vloggers & reizigers

Mikt Canon met de EOS M6 op high-end fotografen, de doelgroep van de EOS M100 bestaat vooral uit vloggers en reizigers die tot nu toe vooral een compactcamera gebruikten. Voor vloggen en selfies zijn een handig kantel- en draaibaar touchscreen en de selfie-modus ideaal. In de ‘smooth skin-modus’ kun je je (zelf)portretten flink oppoetsen tot beelden met een wauw-factor.

Zeer gebruiksvriendelijk

De Canon EOS M100 is niet alleen lekker compact en licht, maar ook nog eens zeer gemakkelijk te bedienen. Een-kind-kan-de-was-doen-camera dus. Met de ingebouwde wifi, NFC en Bluetooth maakt deze camera het eenvoudig om je foto's en video's onmiddellijk te delen.

Beter leren fotograferen

Ook lekker als je je fotografische vaardigheden op een hoger plan wilt krijgen: de M100 beschikt over een Creative Assist-functie. Daarmee neemt de camera je bij de hand en leer jij steeds beter fotograferen.

Canon EOS M100 Goed gevulde specificaties

Klein en compact is de M100, maar tegelijk is het een pittig dingetje. Kijk maar even mee onder de motorkap: daar schuilt een voor dit formaat enorme sensor: aps-c met 24.2 megapixels op de teller. Plus de uitstekend presterende, razendsnelle DIGIC 7 processor. Samen zorgen ze voor scherpe en kleurrijke beelden met een gevoeligheid die instelbaar is tot ISO 25.600.

Opvolger EOS M200 op CameraNU.nl >>

Opvolger EOS M200 op Bol.com >>

Opvolger EOS M200 op Kamera-express.nl >>

Snel en accuraat scherpstellen

Ook het alom geroemde Dual Pixel CMOS AF systeem van Canon is aan boord. Die zorgt voor snelle en accurate scherpstelling tijdens zowel fotograferen als filmen. De snelheid van de camera is ook dik in orde met 4 beelden per seconde met continue autofocus en tot 6.1 beelden per seconde met autofocus-vergrendeling.

Full HD-video

Naast foto's kunt je ook hoge kwaliteit Full HD-video opnemen met 60fps. En dat is wel een beetje ‘van de jammere’: er is geen 4K aan boord. Op dit punt loopt de concurrentie voor.

Canon EOS M100 Delen via wifi, NFC & Bluetooth

De Canon M100 is ontworpen om snel en gemakkelijk via wifi verbinding te maken. Zo kun je bestanden snel overzetten naar een smartphone of tablet met de Camera Connect-app. Hierdoor kun je je foto's en video's snel delen op social media. Ook makkelijk: je kunt wifi-verbinding tussen je smartphone en je camera maken zodat je je smartphone als zoeker kunt gebruiken. En met NFC en bluetooth kun je ook makkelijk beelden delen of je camera bedienen met je smartphone.

Kantelbaar touchscreen: intuïtieve bediening

Dankzij het grote 3 inch touchscreen kun je de M100 makkelijk en intuïtief bedienen. Je stelt ermee scherp en je bekijkt je beelden snel en makkelijk. Het scherm is 180 graden naar boven kantelbaar en 45 graden naar beneden. Dit biedt veel creatieve mogelijkheden voor het maken van opnames vanuit hoge of lage standpunten. Kortom: een topcameraatje met heel veel features.

Opvolger EOS M200 op CameraNU.nl >>

Opvolger EOS M200 op Bol.com >>

Opvolger EOS M200 op Kamera-express.nl >>

Update: opvolger Canon EOS M200

De Canon EOS M100 heeft een opvolger: de Canon EOS M200. Alles aan deze nieuwe instap systeemcamera is beter en sneller dan bij de voorganger. Benieuwd naar deze schitterende camera?

Mijn review van de Canon EOS M200 >>

Canon EOS M200 op CameraNU.nl >>

Canon EOS M200 op Bol.com >>

Canon EOS M200 op Kamera-express.nl >> 

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon dubbele cashback lente promotie!

Ontvang tot €150 cashback op geselecteerde Canon systeemcamera's en objectieven. Verdubbel je cashbackbedrag bij aankoop van twee of meer actieproducten. Zo wordt de aanschaf van een systeemcamera en lens wel heel voordelig! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Kortingsactie bij CameraNU.nlCanon R5: €500 korting - Canon R6 II: €430 korting!

De aanschaf van een Canon R5 en R6 Mark II is tijdelijk enorm voordelig! Zo koop je de R5 met €500 korting en de R6 Mark II met €430! Je profiteert van deze actie tot en met 15 mei 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Canon EOS M100Professionele reviewers over de Canon EOS M100

De Canon EOS M100: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Zoom.nl: “Hoe verleid je smartphone-beeldmakers om nou eens een echte camera te pakken voor hun snapshots en vlogs? Canon deed een meesterlijke zet met deze EOS M100,” aldus reviewer Cees de Jonge. Het is allemaal erg eenvoudig gehouden op de M100. Een kind kan de was doen, ofwel: simpel erg mooie foto’s maken. “Handig, laagdrempelig en snel, compleet met handige hulptips op je scherm. Net als bij je smartphone.”
  Zoom.nl liet een aantal instappers met de camera werken en de reviewer zag meteen hoe makkelijk ze met de touchscreen-interface omgingen. En dan de beeldkwaliteit: die ligt erg hoog. In het hart van de M100 zit namelijk de bekende 24 megapixel aps-c dual pixel sensor van Canon. “Dat betekent dat je dezelfde resolutie, scherpte en autofocus op je geheugenkaart ziet als je van een aps-c Canon reflex gewend bent. En dat is zoveel beter dan de sensor en glaswerk van je smartphone.” Ook de videokwaliteiten liggen hoog, al biedt de M100 geen 4K. Eindscore: 7.9 en dat betekent de Goud Award.
 • Focus Magazine (februarinummer 2018): “Een vederlichte camera met opvallend weinig knoppen die je zo in je binnenzak kunt steken”, aldus reviewer Dennis Hissink. “Hoewel eenvoud en gemak de prioriteit lijken te hebben gekregen, verraadt een APS-C sensor de ware potentie.” En die potentie is groot, aldus Hissink. De M100 is volgens hem de ideale systeemcamera om de smartphone-fotograaf de overstap te laten maken naar een echte camera. De M100 doet precies wat hij moet doen: uitstekende platen schieten met zo weinig mogelijk moeite en technische kennis.
  “Je kunt weliswaar uitgebreid handmatig de boel instellen”, schrijft Hissink, “maar het systeem wil je graag al het werk uit handen nemen. Niet verkeerd voor de gebruiker die op zoek is naar gemak en een uitstekende beeldkwaliteit. En dat je hem zo in de binnenzak kunt steken is mooi meegenomen!” De Canon M100 scoort daarom een zeer hoog cijfer bij Focus: 8.9, net een tiende te weinig voor het Focus predicaat Super.
 • DPreview.com: De EOS M100 is Canons kleinste en goedkoopste spiegelloze camera met verwisselbarer lens. Hij is perfect geschikt voor wie gewend is met z’n smartphone te schieten maar zich verder wil ontwikkelen op fotografisch gebied. “The touchscreen controls are polished and approachable, image quality is great, and the full auto mode works impressively well. Video and burst shooting specifications are behind the competition, but overall, the M100 is a solid camera that represents a great value in Canon's lineup.” Krijgt de hoogste medaille van het toonaangevende DPreview: een Gold Award met 79% score.
 • Photographyblog.com: Canon heeft met deze camera z’n eenvoudigste en kleinste EOS M spiegelloze camera met aps-c sensor gecreëerd, aldus de reviewer. Hij past zo in je zak en je kunt er prachtige beelden mee schieten. “You’ll get DSLR image quality, with the control of a point-and-shoot compact. Although the manual control is there, the Canon EOS M100 is definitely set up and geared to those that want the camera to get on with the job, with as little input was possible.”
  Wat nieuwe fotografen echt lekker zullen vinden is dat er prachtige beeldkwaliteit uit de M100 rolt: de foto’s hoef je niet te bewerken. “Canon cameras like the EOS M100 are able to produce sharp images with accurate colour rendition, without the need for editing in post.” Het prima touchscreen en de handige draadloze verbindingsmogelijkheden met een smartphone maken van de M100 een moderne camera die werkt als een zonnetje.
 • Ephotozine.com: De Canon EOS M100 is erg makkelijk in het gebruik en de beelden die uit de camera komen zijn goed, met kleurrijke foto’s vol details en met een zeer beperkt ruisniveau. Ook de lenzen die beschikbaar zijn voor de M100 zijn lekker compact en presteren goed. Dat maakt “the camera system quite appealing if you're looking for a compact camera with DSLR image quality”. Als je hem vooral als point-and-shoot camera wilt gebruiken, dan is de M100 zeker een goede keuze.
  Wil je veel meer met je camera, dan is hij wat minder geschikt. Zo ontbreekt een hotshoe voor flitsers en zitten er ook geen externe menu-knoppen op. “For beginners, this would make a great mirrorless camera, but for photographers, there are simply too many other choices available, with better features and often a lower price.” Ben je een fotograaf met meer ambities, dan is de Canon EOS M6 een betere keuze, aldus de reviewer. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com: De Canon M100 is misschien geen extreem vernieuwende camera. Maar hij heeft wel lekker veel features, samengepakt in een kleine camera met een zeer aangename prijs. De camera zal vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die dachten dat smartphones goede foto’s maakten, maar inmiddels uitgekeken zijn op de beperkingen van hun telefooncamera. “Once phone images are viewed on a full-sized monitor, most will likely be disappointed, discovering that the purported great image quality doesn't meet their own definition. The large, high resolution APS-C format imaging sensor in the M100 will, especially in low light, far surpass the abilities of any mobile phone in existence.”
  De M100 is een perfecte reisgezel, dankzij z’n compactheid en lichte gewicht gecombineerd met een zeer adequaat pakket aan features. Hij heeft een excellent autofocussysteem. De M100 is zowel geschikt voor absolute beginners als voor gevorderde fotografen. “The EOS M100's size, weight and price benefits will surely make it an intriguing option for those seeking impressive results via a minimal kit.”
 • Techradar.com: “The EOS M100 has been designed to be simple and unintimidating for novices and smartphone photographers, and it succeeds at that really well – but if you're looking for a camera that can grow with your technical skills you could soon find it frustrating.”
 • Imaging-resource.com: De Canon EOS M100 is een simpele camera om mee te schieten en te gebruiken. Hij is heerlijk compact. Hij mist weliswaar veel fysieke wieltjes en draaiknoppen die andere camera’s wel hebben, maar hij heeft zeker geen gebrek waar het de beeldkwaliteit betreft: de foto en video-kwaliteiten liggen hoog. “If you're new to the EOS M system or simply want to upgrade from an older entry-level model, the M100 is a great option.”
 • Cameralabs.com: De Canon's EOS M100 is bedoeld voor wie een stap omhoog wil doen vanaf z’n smartphone. Hij moet makkelijk te bedienen zijn, moet betere resultaten leveren dan de telefoon en ook ruimte bieden om je fotografisch te ontwikkelen. En dat doet de M100 allemaal erg goed. “It's compact enough to slip in your pocket and the simple controls mean anyone can pick it up and start shooting straight away.”
  Een zoeker heeft de M100 niet, wel een kantelbaar scherm en geweldige draadloze connectiviteit. Dus lekker makkelijk schieten en delen, bijna zoals je gewend bent met je smartphone. Biedt dezelfde beeldkwaliteit als de duurdere EOS M6, heeft dezelfde snelle en precieze autofocus en ook het videoniveau is vergelijkbaar. “Recommended for first-time camera buyers, but compare closely with Panasonic's Lumix GX800 and Sony's A6000.”
 • Pocket-lint.com: Zoek je DSLR-beeldkwaliteit in een point-and-shoot-stijl camera? Dan is de Canon EOS M100 misschien wel jouw camera. Maar de reviewer is niet alleen maar positief. Voordelen heeft de M100 volgens hem zeker: excellente beelden direct uit de camera; klein en discreet; alle instellingen via het touchscreen werken goed; en ook de mogelijkheden om hem met je smartphone te verbinden zijn dik in orde. Nadelen voor deze reviewer: het ontbreken van een helpfunctie is echt jammer, aangezien het vooral een instapcamera is. Ook handmatige controlemogelijkheden in de vorm van knoppen zijn een gemis. Autofocus is weliswaar in orde, maar springt er niet uit ten opzichte van de concurrentie.
  Voor de reviewer is het dus een beetje een camera die het midden houdt tussen een beginnerscamera en een camera voor gevorderden. Maar beide soorten fotografen biedt hij dan net weer te weinig. “Ultimately, our experience of the EOS M100 is mixed. It handles superbly well in parts, but frustrates in others.” De reviewer noemt 3 goede alternatieven: de Panasonic Lumix GX800, de Canon EOS 200D en de aloude Sony Alpha 6000.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Al met al heb ik veel plezier van deze Canon Eos M100. Met name de fotokwaliteit, compactheid, verschillende mogelijkheden die het apparaat biedt, gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning van Canon middels de drie apps maken dit een toptoestel. Zeker gelet op de redelijke prijs en doelgroep (entry level, bijvoorbeeld als opstap vanaf je mobiele telefoon) heeft Canon mijn verwachtingen weten te overtreffen. Hij kan bijna hetzelfde als een spiegelreflex, maar is veel fijner om mee te dragen. Voor een (beginnend) hobbyfotograaf zal dit toestel een goede optie zijn.”
 • Klantreview op Bol.com: “Ik was op zoek naar een goede camera waar ik echt mooie foto's mee kan maken. Ik heb tussen veel camera's getwijfeld. Ik koos voor een systeemcamera omdat de combinatie van handzaamheid (mee op vakantie) en kwaliteit me aansprak. Ik koos voor Canon vanwege de goede sensor en omdat ik las dat Canon erg mooie kleuren geeft in foto's. Ik heb ook lang getwijfeld tussen het kopen van de M100 en de 'wat meer professionele' M6 omdat ik dacht dat je met de vele knopjes van de M6 makkelijker bij de verschillende instellingen zou kunnen. Uiteindelijk koos ik voor de M100 omdat er verder niet echt redenen voor mij waren om de M6 boven de M100 te kiezen, alle opties die ik belangrijk vond waren gelijk voor beide camera’s en dus was het mijn keuze om voor de (twee keer zo goedkope) M100 te gaan.
  Ik heb zeker geen spijt, ik ben ontzettend blij met de camera. Het formaat is ideaal, de body is vrij compact, maar door het wat ruwe materiaal ligt hij heerlijk in de hand. Met één hand een paar foto’s maken is dus ook mogelijk. De bereikbaarheid van alle instellingen is goed! Als je in manuele modus gaat krijg je op het touchscreen alle (voor mij) belangrijke instellingen te zien, je hoeft die alleen aan te raken en kunt dat of op het touchscreen of met het draaiwieltje boven op de camera aanpassen. Het enige ‘nadeel’ is dat hij geen zoeker heeft en je hem dus niet voor je gezicht kan houden tijdens het fotograferen, je moet op het scherm kijken. Maar voor mij is dat geen probleem, ik mis het niet. Het draaiende scherm is leuk, en het delen van foto’s met je telefoon is ook een leuk extraatje, handig voor op vakantie.
  Ik heb deze camera gekocht om lekker met de instellingen te spelen en zo te leren hoe ik echt goede foto’s kan maken. Maar ook zeker met het idee dat ik daarna ook nog met de camera tevreden zou zijn. Ik denk dat dat wel moet lukken!”

Opvolger EOS M200 op CameraNU.nl >>

Opvolger EOS M200 op Bol.com >>

Opvolger EOS M200 op Kamera-express.nl >>

 

Canon EOS M100 Belangrijkste kenmerken van de Canon EOS M100

 • Compact en lichtgewicht ontwerp, ideaal voor reisfotografie en vloggen
 • 24.2 megapixel aps-c formaat sensor + snelle DIGIC 7 processor
 • 180 graden kantelbaar 3 inch touchscreen voor intuïtieve bediening
 • Wifi en NFC voor snel draadloos delen van foto's en video's
 • Bluetooth link voor snel beeld delen tussen apparaten en afstandsbediening
 • Creative Assist voor snel aanpassen en bekijken van realtime effecten
 • Razendsnel scherpstellen met Dual Pixel CMOS
 • Fotograferen in RAW en filmen in full HD-kwaliteit

Opvolger EOS M200 op CameraNU.nl >>

Opvolger EOS M200 op Bol.com >>

Opvolger EOS M200 op Kamera-express.nl >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Beste lenzen voor je Canon DSLR

Heel veel lenzen voor je Canon spiegelreflexcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Canon DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy