Nieuwe Camera’s 2023 | Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic & OM System

Welke schitterende camera’s komen in 2023 en 2024 op de markt? Met welke nieuwe vlaggenschepen, hybride camera’s en middenformaten gaan Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus en Panasonic ons verrassen? Frankwandelt zet ze voor je op een rij!

Laatste update: 21 september 2023

Alle nieuwe camera-releases

Als een razende camerareporter hou ik alle nieuwe camera-releases voor je in de gaten. Van fullframe topmodel tot compactcamera, van drone tot actioncam. Hoef jij niets meer te missen. Benieuwd?

Alle nieuwe camera’s >>

 

Canon EOS R3 Nieuwe camera’s van Canon in 2023

Canon presenteerde in 2022 twee mooie aps-c-modellen: de EOS R7 en de EOS R10. Plus de geweldige allround fullframer Canon EOS R6 Mark II. In 2023 verscheen daarbij de aps-c’er EOS R8. De volgende andere camera’s staan op de rol voor 2023.

Canon EOS R1

Op de planning staat volgens de rumors de Canon EOS R1. Dat zou het echte topmodel van Canon moeten worden, en de rol moeten overnemen van Canons vlaggenschip-DSLR: de Canon EOS-1D X Mark III. DPReview zette dit jaar vraagtekens bij de lancering van de EOS R1. Is er nog een betere camera mogelijk dan de EOS R3? Het lijkt DPReview onwaarschijnlijk. Camerajabber daarentegen schrijft dat de EOS R3 nadrukkelijk ónder de EOS-1D X Mark III is gepositioneerd, wat ruimte laat voor een echt topmodel. Mij lijkt dat heel logisch. Digitalcameraworld verwacht de R1 zeker wel, maar dan pas in 2024, het jaar van de Olympische Spelen. En schrijft ook alvast dat hij mogelijk een 85MP-sensor in huis heeft. We zullen zien. Misschien blijft de Canon EOS R1 alleen maar een mooie naam.

Resolutiemonster: Canon EOS RS

Lang niet zeker is een fascinerende rumor rond de Canon EOS RS. Het gerucht gaat dat Canon een tegenhanger van de Sony A7R IV ontwikkelt, met een sensor van minstens 61 megapixel. Een fullframer dus met een zeer hoge resolutie. Er zijn zelfs speculaties die het hebben over een resolutiemonster met 100 megapixel op de sensor, die moet concurreren met middenformaat-camera’s als de Fujifilm GFX 100 en de Fujifilm GFX 100S. Ik hoop dat de Canon EOS RS in 2023 ook echt het licht ziet. Maar flexibel als ik ben, vind ik 2024 ook goed.

Canon EOS R5 Mark II

Ooit moet ie natuurlijk op de markt komen: de opvolger van de populaire hoge-resolutie-en-hybride-camera Canon EOS R5. En dat gaat in 2023 gebeuren, zo is de verwachting. Wat we kunnen verwachten van de R5 Mark II is nog niet duidelijk. Maar wel waarschijnlijk: hij zal veel van de autofocusmodi bevatten die we voor het eerst zagen in de R6 Mark II en EOS R8. En waarschijnlijk zijn die dan nóg weer beter. Een hogere resolutie dan de huidige 45MP verwachten de rumorsites niet.

Opvolger Canon EOS R

Canon bestormde de markt van de fullframe systeemcamera’s met de Canon EOS R. Nu is dat natuurlijk een gedateerd model. Vele nieuwe loten zijn inmiddels aan de systeemcamera-stam gegroeid, die veel beter en geavanceerder zijn. Tijd voor een update van dat oermodel in 2023, verwachten sommige rumorsites. Canon EOS R Mark II zal hij niet gaan heten, want achteraf gezien was het natuurlijk best een verwarrende naam, omdat alle andere R-modellen een cijfer hebben. Andere rumorsites geloven helemaal niet dat er een opvolger komt. Ben benieuwd wie gelijk heeft.

Nieuwe betaalbare R-camera’s

Dit zijn uiteraard allemaal prijzige modellen voor de happy few. Maar ook fotografen met een bescheiden beurs heeft Canon in het vizier. Voor de komende jaren staan diverse R-camera’s op de rol rond het prijskaartje van de Canon EOS RP. De eerste is de fullframe instapper EOS R8, die in april 2023 is verschenen.

Mijn review van de EOS R8 >>

Nieuwe R-camera’s met aps-c sensor

Vier van deze voordeligere Canon EOS R camera’s hebben een aps-c formaat sensor, zo vertellen de rumorsites. Heel logisch want concurrent Nikon heeft al twee van dergelijke camera: de Nikon Z50 en de Nikon Z fc. En dit sensorformaat zit ook in Canons populaire spiegelreflexen EOS 90D en EOS 850D. Drie van die nieuwe camera’s zijn inmiddels op de markt gekomen: EOS R7, EOS R10 en EOS R50. Uiteraard zijn ze uitgerust met de RF-vatting. De rumorsites DACHTEN dat er een speciale vlogcamera zou komen met de naam EOS R100. De naam hadden ze goed, maar het is geen vlogcamera, maar een regelrechte instapper.

Mijn review van de EOS R7 >>

Mijn review van de EOS R10 >>

Mijn review van de EOS R50 >>

Mijn review van de EOS R100 >>

Komt er een Canon 5D Mark V?

Een vraag die veel DSLR-liefhebbers bezighoudt: komt er een opvolger van de populaire Canon 5D Mark IV? Het antwoord is volgens verschillende rumorsites ontkennend. Het is waarschijnlijk dat Canon vrijwel al z’n pijlen op spiegelloze modellen richt. Wie heeft nog een semi-professionele DSLR nodig als je ook de uitstekende EOS R3 en R5 hebt? Toch kan ik me zelf niet voorstellen dat Canon een zeer populaire DSLR-lijn in de ijskast zet dan wel vakkundig de nek omdraait. Maar misschien/waarschijnlijk heb ik het mis, omdat Canon heeft aangegeven dat er ook geen opvolger komt van z’n vlaggenschip-DSLR: de Canon 1D X Mark III. En dat is GROOT nieuws, en voor hardcore DSLR-liefhebbers SCHOKKEND nieuws. Sommigen schijnen zelfs in huilen te zijn uitgebarsten, maar ook dit is een rumor.

2023: het jaar van de waarheid voor DSLR

Hierop doorfantaserend: 2023 zou wel eens het jaar van de waarheid voor de toekomst van DSLR kunnen worden. Niet alleen Canon, maar alle grote fabrikanten richten zich met een enorm fanatisme op systeemcamera’s. En brengen mondjesmaat brokjes nieuws naar buiten over nieuwe spiegelreflexen. Nieuws dat meestal niet is wat DSLR-fans willen horen. Verschillende populaire top-DSLR’s smeken om een update. Komt die update dit jaar niet, dan voorspel ik dat dat het definitieve einde van de DSLR is. En dat alleen Pentax stug volhoudt, tot ook die in een van de komende jaren als een nachtkaarsje uitgaat of overstapt op spiegelloze modellen. Of komt er toch een DSLR-revival? In de trant van analoog, vinyl en instantcamera’s?

ChatGPT over de toekomst van de DSLR

Ik heb het allesweter ChatGPT gevraagd. Zijn/haar antwoord: “Als taalmodel heb ik geen toegang tot informatie uit de toekomst en kan ik geen voorspellingen doen over wat er zal gebeuren in 2023 of daarna. Het is mogelijk dat er nieuwe DSLR-camera's op de markt zullen verschijnen, maar het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen of en wanneer dit zal gebeuren. Het is het beste om de aankondigingen van de grote camerafabrikanten in de gaten te houden en te kijken naar wat zij in de toekomst plannen.” Een hele nuttige bijdrage, daar kunnen we wat mee ;)

Nieuwe RF-lenzen

Naast alle nieuwe camera’s staat er natuurlijk ook een golf aan nieuwe RF-objectieven op de planning. De line-up van toplenzen groeit en groeit maar door, het lijkt wel een tsunami. En dat is logisch want de Canon R-camera’s zijn waanzinnig populair. Bekijk hier mijn overzicht met alle RF-lenzen.

 

Nikon Z9Nieuwe camera’s van Nikon in 2023

Ook Nikon heeft de laatste jaren gevlamd. Zo verschenen de Z5, Z50, Z6 II en Z7 II, het nieuwe vlaggenschip Nikon Z9 en de retrocamera Nikon Z fc. En als klap op de vuurpijl de Nikon Z8. De volgende nieuwe Nikons komen er in 2023 bij, als we de rumors mogen geloven.

Geen DSLR’s meer?

Allereerst even een traantje wegpinken. Als tenminste blijkt dat de rumorsites het bij het juiste eind hebben en Nikon geen tijd, energie en geld meer gaat steken in nieuwe DSLR-modellen. Kort geleden wisten de rumorsites nog zeker dat er een opvolger zou komen voor de Nikon D500, het topmodel met aps-c sensor uit 2016, met de naam Nikon D580. Daar is nu geen sprake meer van. Evenmin is er sprake van een opvolger van de Nikon D850, uit september 2017. De rumors hadden ook voor deze opvolger een nieuwe naam voorspeld: de D880. En zelfs een sensor met 60 megapixel. Nu blijft het verdacht stil rond deze rumors. En de D580 en D880 kunnen we bijzetten in het namenkerkhof.

Nikon Z8 is verschenen!

Zoals ik voorspelde (applaus voor mezelf) is er nog voor de zomer een nieuw topmodel van Nikon verschenen: de Nikon Z8. Gedacht werd dat de Z8 de strijd zou aangaan met de Sony A7R V, die 61 megapixel op de sensor heeft. Maar nu blijkt dat de Z8 ‘slechts’ een 45MP-sensor heeft. Het is een soort ‘Mini Z9’: kleiner en voordeliger dan vlaggenschip Nikon Z9. Al moet je dat wel met een korreltje zout nemen: je legt nog steeds (volgens diezelfde rumors) 5.000 dollar neer voor de body. Maar geweldig is hij wel, vertellen de reviewers. En het gerenommeerde EISA bombardeerde hem al tot Camera van het Jaar 2023-2024.

Mijn review van de Nikon Z8 >>

Nikon Z f komt eraan!

Zoals ik NIET voorspelde (boe-geroep) komt binnenkort de Nikon Z f op de markt, de fullframe-versie van de in 2021 verschenen Nikon Z fc, die uitstekend ontvangen is. De Nikon Z f is een stijlvolle systeemcamera met een klassieke, analoge uitstraling. Maar vergis je niet: onder de ‘classy’ body zit een beest van een camera. Met een 24.5 megapixel fullframe sensor, 8 stops beeldstabilisatie en 4K/60p-video. Snel is hij ook met een 30fps burst. Mooi is de high res-modus. Benieuwd?

Mijn review van de Nikon Z f >>

Nikon Z4

Tellen jullie even mee? Als je een 5, 6, 7, 8 en 9 hebt, zijn er nog genoeg cijfers tot en met 10 over. Wat te denken van de Nikon Z4 bijvoorbeeld. Nikon Rumors levert bij dit gerucht een flink vat zout. Maar zegt ook dat de Z4 een camera zonder zoeker zal zijn in de trant van de Sony A7C. Maar dan bijna futuristisch, want het wordt misschien wel een ‘iCamera’, whatever that may be, met een geheel nieuwe interface en voorzien van apps. Gooi dat soort specs maar in m’n pet, ik geloof er geen snars van. Maar dat er een Z4 gaat komen, ooit, lijkt me niet onwaarschijnlijk. En de Z1, Z2, Z3 en Z10? Daar zullen zeker ook rumors over komen.

Nikon Z30, Nikon Z70, Nikon 1000 fps 4K-camera

Nikon hoeft zich niet te vervelen de komende tijd, want daarnaast komen er waarschijnlijk meer spiegelloze instapmodellen met aps-c-sensor. Zo is in de zomer van 2022 de Nikon Z30 verschenen, die gepositioneerd is onder de Nikon Z50 en Nikon Z fc. Daardoor kan ook de prijs vriendelijker zijn. Dan is er nog een vage rumor over de Z70, met een stacked sensor. En een nog vagere rumor over een Nikon 1000 fps 4K-camera. Waarschijnlijker is dat er nog dit jaar voordelige modellen verschijnen, de Z3000 en Z4000. Dat zullen echte instappers zijn, zoals de D3500 en D5600 dat zijn in de DSLR-lijn. Klinkt niet onlogisch. En zo krijgt het Nikon Z-systeem voor ieder wat wils. Goed voor ons fotografen!

Nieuwe Z-lenzen

Ook Nikon komt dit en volgend jaar naast alle nieuwe camera’s met nieuwe objectieven met de fascinerende Z-vatting. Die lenzen worden stuk voor stuk de hemel in gereviewed. Bekijk hier mijn overzicht met alle Z-lenzen.

 

Sony A1Nieuwe camera’s van Sony in 2023

De grote elektronica-firma Sony – voorloper in high end systeemcamera’s – bleef de laatste jaren natuurlijk niet achter op cameragebied. Zo verschenen de afgelopen tijd de nieuwe high res-model Sony A7R V, vlaggenschip Sony A1 en de extreem aantrekkelijke opvolger van de populaire allemansvriend A7 III: de Sony A7 IV. Al deze camera’s zijn de hemel in gereviewd. Wat staat ons in 2023 allemaal te wachten van Sony?

Sony A7R V en nóg meer resolutie

Is het dan nooit af? Nee, het is nooit af. Altijd rollen er weer nieuwe modellen uit de camerafabrieken, en Sony vond het eind 2022 de hoogste tijd voor een mooie update van zijn resolutie-monster Sony A7R IV: de inmiddels verschenen A7R V. Even dachten de rumors dat hij een gloednieuwe sensor met een mindblowing 100 megapixel zou krijgen. Maar helaas: hij blijft steken op 61 megapixel. Wel is zo ongeveer al het andere flink op de schop gegaan. Waardoor een hybride allrounder is gecreëerd die z’n weerga niet kent.

Toch zijn er rumorsites die van Sony ook nog een supersuperresolutie-camera verwachten met een nieuwe fullframe sensor die 100MP aankan en toch een snelle burst heeft en goed scoort bij weinig licht. Volgens de laatste berichten zijn Canon en Sony als twee hanige macho’s armpje aan het drukken: wie komt als eerste met een camera met 100MP sensor? Kemphaan Fujifilm GFX100S moet zich zorgen gaan maken!

Mijn review van de A7R V >>

Twee opvolgers Sony A7C

Een tijdje ging er al een gerucht over de opvolger van de Sony A7C, een compacte en lichtgewicht fullframe systeemcamera. Op 29 augustus kwam de aap uit de mouw, of liever: twee apen: Sony geeft de A7C niet één, maar liefst twee opvolgers. Nummer één is de Sony A7C R: een hoge resolutie camera in een compact jasje. Hij heeft liefst 61 megapixel aan boord en weegt toch maar iets meer dan een pond. Van gelijk gewicht is nummer twee: de hybride Sony A7C II. Die heeft een mooie sensor van 33MP, schiet sneller en is ook mooi om mee te filmen.

Mijn review van de Sony A7C R >>

Mijn review van de Sony A7C II >>

Sony A9 III

De Sony A9 II ging een tijd door het leven als hét vlaggenschip van Sony voor professionals. Totdat de geweldige Sony A1 op de markt kwam. Die zette nieuwe standaarden voor professionele sportcamera's, door hoge resolutie aan hoge snelheid te koppelen. Maar zoals altijd kan het nóg sneller. En daar komt de A9 III in beeld. Volgens de rumorsites gaat dit model dubbel zoveel snelheid bieden als de A1. Waardoor het dé camera voor sport- en nieuwsfotografen zou worden. Hij zou dan ook een professionelere body moeten krijgen dan z’n voorganger, met geïntegreerde verticale grip en betere batterijcapaciteit. Waardoor hij echt kan strijden met de Canon EOS R3 en Nikon Z9.

Sony ZV-1 II

In 2020 betrad Sony de markt voor vloggers met de Sony ZV-1, met een vaste 24-70mm zoomlens en 20.1 MP-sensor. Die lijn is verder uitgebreid met een systeemcamera, de Sony ZV-E10, plus de Sony ZV-1F met vaste primelens van 20mm. En nu is er dan de opvolger van het oermodel: de Sony ZV-1 II, met een nieuwe ultrabrede 18-50mm-lens.

Mijn review van de ZV-1 II >>

Budget-fullframer: Sony A5

Sony komt naast z’n A7-lijn in 2023 waarschijnlijk met een budget fullframe model. Dat is vrij logisch, aangezien zowel Canon (EOS RP) als Nikon (Z5 en Z fc) daar goede sier mee maken en Sony vooralsnog het nakijken geven. Voordelige fullframers heeft Sony natuurlijk allang, omdat de oudere modellen in de A7-lijn op de markt blijven. Maar de Sony A5 wordt volgens de geruchten een model dat van de grond af opnieuw is opgebouwd. Die gaat vol de strijd aan met voordelige fullframe DSLR’s en systeemcamera’s van de concurrenten. En wij fotografen wrijven ons natuurlijk in onze knuisten. De rol van lachende derden past ons als een handschoen.

Instapper: Sony A5200

Uiteraard heeft Sony de afgelopen jaren vol ingezet op fullframe. Daar valt het meest te winnen en daar is de concurrentie het heftigst. Maar hallo: Sony heeft ook een mooie aps-c lijn. Hoog tijd om daarin te investeren in 2023, verwachten rumor-sites. Bijvoorbeeld met de opvolger van de populaire Sony A5100. De Sony A5200 moet dan de spiegelloze instapper worden met een zeer vriendelijk prijskaartje. Deze camera zal volgens de verwachtingen geen zoeker krijgen en 24 megapixel op de aps c-sensor. En misschien krijgt deze instapper ook wel een andere naam. Sony A7000 klinkt ook wel goed, vindt bijvoorbeeld Camerajabber. Zonder glazen bol vraag ik me overigens sterk af of Sony zo’n camera wel ziet zitten. De A5100 is al uit 2014, en in snelle cameratijden gemeten is dat het stenen tijdperk, of zoals een vriend van me altijd zegt: de tijd van het houten condoom.

Opvolger Sony A6600

Hoger in de aps c-lijn zitten de camera’s uit de A6XXX-serie, met als vlaggenschip de Sony A6600. Die is al uit 2019. Helemaal lekker zat deze camera al een tijdje niet meer in z’n jasje, met sleetse menu-structuur en touchscreen. Hoog tijd dus voor een gebruiksvriendelijke opfrisser.

En daar is-tie dan: Sony A6700

En die heeft hij gekregen in de vorm van de Sony A6700. een echt aps-c powerhouse die de concurrentie aangaat met de camera’s van Fujifilm. Het vlaggenschip in de aps-c-lijn van Sony heeft de hoogwaardige sensor uit videocamera FX30 aan boord. “Een enorme sprong voorwaarts”, schrijven de reviewers. DPReview deelt z’n begeerde Gold Award uit.

Mijn review van de A6700 >>

En compactcamera’s dan?

Sony is behalve ‘big in Japan’ ook groot in kleine camera’s: de compactcamera’s. Maar daarover lezen we weinig op de rumor- en reviewsites. Als ik m’n eigen glazen bol opwrijf, zie ik toch echt twee belangrijke opvolgers verschijnen. Ten eerste de opvolger van de Sony RX10 IV. Deze immens populaire en uitstekend besproken superzoomcamera (‘bridgecamera’) stamt al uit 2017. Kom op Sony!

En dan is er natuurlijk nog de geavanceerde kleine Sony RX100 VII. Een edelcompact die weliswaar stamt uit augustus 2019, maar vroeger kwam Sony elk jaar met een update van de RX100-serie. Wie weet wanneer die twee compacten komen, mag me mailen. De CEO van Sony mag me ook DM’en. Of review-exemplaren sturen...

 

Fujifilm X-T5Nieuwe camera’s van Fujifilm in 2023

Fujifilm heeft tropenjaren achter de rug. Neem een fikse ademteug, want de laatste twee jaar verschenen: X-H2S, X-H2, X-T5, X-T4, X-T200 , X100V, X-S10, X-E4, GFX 100S en X-T30 II. Ik hap inmiddels naar zuurstof. Op welke modellen heeft Fuji in 2023 z’n pijlen gericht?

Fujifilm X-H2S en X-H2

Om het toch nog even over de laatste modellen van 2022 te hebben: de Fujifilm X-H2S én de Fujifillm X-H2 zijn op de markt gekomen! Lang waren er twijfels of Fuji de Fujifilm X-H1 zou updaten en zo ja hoe dan? Want het toevoegen van IBIS aan de X-T4 heeft veel grond onder de voeten weggemaaid van de X-H1. Heeft een opvolger dan nog bestaansrecht?

Wellicht wel, maar dan moeten de features spectaculair zijn. Fullframe zit er natuurlijk niet in (helaas, en in mijn ogen stom stom stom). Maar een gloednieuwe sensor met meer megapixels zou een belangrijke stap zijn. Het eigenzinnige Fujifilm doet precies dát. En tegelijk nog meer dan dat…

Wat Fujifilm heeft een tweetrapsraket afgevuurd. De eerste raket is een razendsnelle: de Fujifilm X-H2S. Die heeft een gloednieuwe stacked sensor, maar met ‘slechts’ 26 megapixel. Daardoor kan hij razendsnel schieten en excellente video opnemen. Een tweede raket heeft Fujifilm onlangs afgeschoten. Die is minder snel maar heeft wel een high res-sensor van 40 megapixel aan boord. Benieuwd naar beide topmodellen van Fuji?

Mijn review van de snelle X-H2S >>

Mijn review van de high res X-H2 >>

Donderslag bij heldere hemel: Fujifilm X-T5

En ook groot nieuws in 2022: veel sneller dan verwacht door de rumorsites is Fujifilm op de proppen gekomen met de update van misschien wel z’n meest geliefde camera: de Fujifilm X-T5. Die compacte alleskunner voor doorgewinterde fotografen en professionals heeft eind november 2022 het licht gezien! Heel snel na de introductie van vlaggenschepen X-H2 en X-H2S deelt Fuji dus een nieuwe mokerslag uit. Zoals verwacht leent de Fuji X-T5 de hoge resolutie-sensor van de X-H2. In alles is de X-T5 veel meer dan voorheen een camera voor pure fotografen. Ik heb hem gekocht: GE-WEL-DIG!

Mijn review van de X-T5 >>

Fujifilm X-S20

Een van de populairste aps-c-camera’s is ongetwijfeld de Fujifilm X-S10 uit november 2020. Populair dankzij een geweldige drieslag: hij is betaalbaar, krachtig én draagbaar. Ruim twee jaar oud is hij inmiddels, en dus is het in 2023 tijd voor een opvolger: de Fujifilm X-S20. Die is door Fujifilm aangekondigd op de Fujifilm X Summit op 24 mei 2023. Hij heeft NIET de nieuwe 40MP sensor, maar WEL de nieuwe X Processor 5 aan boord. Voor fotograferen is het nog steeds een topper, maar hij is nu vooral ook zeer geschikt voor filmen en vloggen, met 6K/30p en 4K/60p. Benieuwd?

Mijn review van de X-S20 >>

Fujifilm X-Pro4 en X-T40

Dan zijn er natuurlijk nog alle andere aps-c opvolgers. Allereerst zou dat de opvolger van ‘straatfotografie-camera’ X-Pro3 kunnen zijn, de Fujifilm X-Pro4 dus. Al zijn er ook rumors die menen dat Fujifilm die lijn niet gaat voortzetten. Sorry straatfotografen.

En is nu ook de weg vrij voor de budgetvriendelijke en zeer compacte Fujifilm X-T40 (of gaat hij X-T50 heten?), die de X-T30 II opvolgt. Die Fujifilm X-T40 wordt al jarenlang gerumored, maar steeds zaten de glazenbolzieners er compleet naast. Als amateur-sterrenwichelaar vermoed ik: in het tweede kwartaal van 2023 verschijnt de X-Pro4 (als hij al verschijnt) en in het derde kwartaal de X-T40 / X-T50. En misschien daarna de X-T300, de X-E5 en de X-S20? Of ben ik nu een Rupsje Nooitgenoeg en gaat Fuji z’n X-lijn flink uitdunnen?

Fujifilm GFX 100 II komt eraan!

Ook de middenformaten van Fujifilm zijn geliefd, en dan vooral de echte kanonnen met 100 megapixel op de teller: de Fujfilm GFX 100 of de Fujfilm GFX 100S. Dus gelukkig komt Fuji met de opvolger op de markt, de GFX 100 II, zo kondigde de firma aan op z’n X-Summit van 12 september 2023 in het Zweedse Stockholm. Evenveel MP’s als z’n voorgangers, maar ongelofelijk veel sneller in alle opzichten. Waardoor hij vol de strijd aangaat met de top-fullframers van concurrenten Sony, Nikon en Canon. Want wie wil er nou niet de allermeeste megapixel op de allergrootste sensor? Het prijskaartje valt mee, relatief gezien dan. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm GFX 100 II >>

 

Panasonic S5 Nieuwe camera’s van Panasonic in 2023

Panasonics ‘finest year’ was 2019: toen betrad de microfourthirds-specialist de markt voor fullframe systeemcamera’s met liefst drie modellen: de S1, de S1R en de S1H. In recente jaren kwamen daar de voordelige en compacte S5 bij, plus twee microfourthirds-camera’s: de Panasonic GH5 II en GH6. En – breaking news – Panasonic heeft z’n eerste topper begin 2023 al gepresenteerd.

Fullframers: voordelige en middensegment modellen

Panasonic betrad de fullframe-markt met ambitieuze topmodellen voor professionals. De firma gaat in 2023 de bakens verzetten met meer modellen voor het middensegment. Welke modellen er precies op de rol staan, blijft wat duister op de rumor-sites. Wel is begin 2023 de middenklasser Lumix S5 Mark II gepresenteerd. Die doet flink wat stof opwaaien, omdat Panasonic met deze camera eindelijk overstapt op hybride fasedetectie AF, een enorme sprong voorwaarts.

Mijn review van de Lumix S5 Mark II >>

Volgens een van de Panasonic-directeuren in een interview met DPReview gaat de firma in ieder geval niet investeren in aps-c modellen – in navolging van Sony, Canon en Nikon. “Aanvankelijk wilden we high-end fotografen aanspreken, om te laten zien dat we dat soort topcamera’s kunnen maken, om de kwaliteit van onze camera’s te bewijzen”, zegt Yosuke Yamane, directeur van de Imaging Business Division van Panasonic in dat interview. “In de toekomst introduceren we middenklasse en verschillende reeksen camera’s."

In ieder geval houdt Panasonic het bij fullframers en microfourthirds-camera’s. Er staan geen aps c-camera’s op het programma. Fullframe en MFT gaan heel goed samen, volgens die directeur. Aps c zou beide segmenten deels kannibaliseren.

Panasonic GH6S

In maart 2022 is de microfourthirds-camera voor videografen Panasonic GH6 op de markt gekomen. En dat brengt ons als vanzelf bij de Panasonic GH6S. Net zoals de GH5 werd gevolgd door de GH5S. Dus die zal ongetwijfeld ook in 2023 op de markt komen. Net als de GH5S zal de GH6S ongetwijfeld nóg meer op video georiënteerd zijn, met minder pixels op de sensor.

Opvolger Panasonic G9?

Weinig lees je op de rumor-sites over nóg een belangrijke en zeer populaire microfourthirds-camera: de Panasonic G9. Die belangrijke camera stamt uit januari 2018, dus je zou verwachten dat er in 2023 een opvolger in de startblokken staat. Het blijft echter verdacht stil op dit gebied, al zijn er vage rumors over de Panasonic G9 II met fasedetectie autofocus. Daarom gooi ik maar even een balletje op, misschien helpt dat, want net als alle andere CEO’s leest ook die van Panasonic natuurlijk mee...

 

Olympus E-M10 Mark IV Nieuwe camera’s van Olympus / OM System in 2023

En dan Olympus... dat is een verhaal apart. Het jaar 2020 gaat de boeken in als jaar waarin Olympus z’n camera-divisie verkocht, precies een jaar na z’n 100-jarige jubileum. Gelukkig zet de nieuwe eigenaar OM Digital Solutions de Olympus-lijn voort. De eerste lenzen verschenen in 2021 onder de nieuwe naam OM System, en in 2022 volgden de eerste OM System camera’s. Wat heeft Olympus in 2023 te bieden?

Olympus = OM System

Alle nieuwe camera’s (en lenzen) verschijnen niet meer onder de naam Olympus, maar onder een nieuwe naam. Tromgeroffel… OM System. In mijn ogen een onverstandige zet om een naam met zoveel historie en statuur als Olympus in te ruilen voor een naam die weinig tot de verbeelding spreekt. En om verbeelding gaat het nu juist bij fotografie.

OM System Olympus OM-1

Neemt niet weg dat we verheugd zijn dat deze camera- en lenzenlijn wordt voortgezet. Op 15 februari 2022 heeft OM Digital Solutions een nieuwe camera gepresenteerd. Net als ik was jij natuurlijk bloedje nieuwsgierig welke dat zou zijn. Tatarataaaa: de OM System Olympus OM-1. Het is niet zomaar een camera, het is het nieuwe vlaggenschip van OM Digital Solutions. Deze compacte systeemcamera met microfourthirds sensor schiet liefst 120 beelden per seconde in RAW. Perfecte camera voor sport- en natuurfotografen. Hij kreeg een Gold Award bij Amateurphotographer (het grootste Britse fototijdschrift) die het “een door en door fantastische camera” noemt. En een belangrijke EISA-award 2022-2023: ‘Beste microfourthirds camera’. Benieuwd?

Mijn review van de OM-1 >>

OM System Olympus OM-5

Eind oktober 2022 kwam daar een middenklasser bij: de OM System OM-5. Deze compacte allrounder is wellicht de perfecte camera voor reis-, wildlife- en natuurfotografen die lekker licht op pad willen. Benieuwd?

Mijn review van de OM-5 >>

Olympus PEN E-P7 & PEN-F Mark II?

Verder is in 2021 alleen de Olympus PEN E-P7 verschenen. Maar verschijnt er in 2023 ook een opvolger van de geliefde Olympus PEN-F: de … OM System PEN-F Mark II? Veel fans wachten al vanaf 2016 op de opvolger en zullen in hun nopjes zijn.

Meer richten op video

Nils Häußler van OM System Duitsland heeft aangekondigd dat de firma zich meer gaat richten op de videomarkt. Is dit de weg die deze aloude firma moet gaan? vraag ik me af. Die markt is wat microfourthirds betreft al goeddeels ingenomen door Panasonic, die hier een ijzersterk aanbod heeft neergezet. Probeer daar maar eens tegen te concurreren.

Heel wat werk te verzetten

Toch zijn er mogelijkheden. Panasonic concentreert zich meer en meer op de fullframe markt, met een groeiend aanbod aan systeemcamera’s met een fullframe sensor. Laat dit ruimte voor OM System in het microfourthirds-segment? Ik hoop het voor ze. Kijk je naar de huidige body’s – zoals vlaggenschip Olympus OM-D E-M1X en Olympus OM -D E-M1 Mark III – dan bieden ze allemaal maximaal 4K-video op 30p. Er is dus nog heel wat werk te verzetten voor OM System. Met de nieuwe OM System OM-1 is de eerste stap gezet. Maar is het voldoende?

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (48 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy