Nieuwe Camera’s 2024: Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic & OM System

Welke schitterende camera’s komen in 2024 op de markt? Met welke nieuwe vlaggenschepen, hybride camera’s en middenformaten gaan Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus en Panasonic ons verrassen? Frankwandelt zet ze voor je op een rij!

Laatste update: 23 mei 2024

Alle nieuwe camera-releases

Als een razende camerareporter hou ik alle nieuwe camera-releases voor je in de gaten. Van fullframe topmodel tot compactcamera, van drone tot actioncam. Hoef jij niets meer te missen. Benieuwd?

Alle nieuwe camera’s >>

 

 

Canon EOS R3Nieuwe camera’s van Canon in 2024

Canon heeft het afgelopen jaar fraaie systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de R7, de R6 Mark II en de R8. De volgende camera’s staan op de rol voor 2024.

Canon EOS R1

Niet alleen volgens de rumors maar nu ook echt – op 15 mei 2024 officieel – volgens Canon zelf: de Canon EOS R1 komt er aan. Dat wordt het echte topmodel van Canon, en neemt de rol over van Canons vlaggenschip-DSLR: de Canon EOS-1D X Mark III. DPReview zette eerder vraagtekens bij de lancering van de EOS R1, maar moest erop terugkomen. Camerajabber had het direct door: de EOS R3 is nadrukkelijk ónder de EOS-1D X Mark III gepositioneerd, wat ruimte laat voor een echt topmodel. Heel logisch eigenlijk.

Digitalcameraworld dacht dat de R1 in april 2024 zou worden gepresenteerd. Eerder gokten ze op februari, dus ruim voor de Olympische Spelen. Maar nu schrijft diezelfde site: de R1 is uitgesteld door onverwachte tegenslagen met de burst mode en de bufferdiepte… Schreef Digitalcameraworld eerder dat er mogelijk een 85MP-sensor aan boord zou zijn, nu beweren ze dat de R1 minder megapixels krijgt dan velen verwachten. Zelfs minder dan de R5, dus onder de 45 megapixel. Waarschijnlijk 30MP. Ander nieuwtje: er is volgens hen geen global shutter aan boord, zoals de aangekondigde Sony A9 III. Maar een nog recenter nieuwtje: misschien toch wel. En daardoorheen speelt nog een gerucht over een gepatenteerde ‘triple-layer stacked sensor’. We wachten het wel weer af. In ieder geval moeten we nóg langer op onze handen zitten.

Op 15 mei 2024 is Canon met een officieel persbericht naar buiten gekomen waarin staat de de EOS R1 echt ontwikkeld wordt en in 2024 op de markt komt. “Canon kondigt de ontwikkeling aan van de EOS R1 als eerste topmodel binnen haar EOS R System,” luidt de kop van dat persbericht. Het persbericht vervolgt: “Canon Inc. kondigt vandaag de ontwikkeling aan van de EOS R1 – een full-frame systeemcamera, en tevens Canon haar eerste topmodel voor het EOS R System met RF-vatting, die in 2024 op de markt komt.” Dus nu kunnen ze niet meer terug… Over de specs geen woord. Alleen dat de camera “voldoet aan de hoge eisen van professionals in de frontlinie van een breed scala aan vakgebieden, waaronder sport, nieuwsreportages en videoproducties. De camera maakt gebruik van de nieuw ontwikkelde beeldprocessor DIGIC Accelerator in aanvulling op de reeds bestaande DIGIC X-processor. Het nieuwe beeldverwerkingssysteem, dat bestaat uit deze processors en een nieuwe CMOS-sensor, maakt het mogelijk om grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheden te verwerken en levert nooit eerder vertoonde verbeteringen op het gebied van autofocus (AF) en andere functies.” Afijn, hij komt er, en dat is het belangrijkste.

Canon EOS R5 Mark II

Ooit moet-ie natuurlijk op de markt komen: de opvolger van de populaire hoge-resolutie-en-hybride-camera Canon EOS R5. Eerder verwachtten de rumor-sites dat dit topmodel pas in de tweede helft van 2024 het licht zou zien. Wispelturig als ze zijn mikken ze nu op eind mei 2024, gelijk met of net voor de release van de al genoemde Canon EOS R1. Wat we kunnen verwachten van de R5 Mark II is nog niet duidelijk. Maar wel waarschijnlijk: hij zal veel van de autofocusmodi bevatten die we voor het eerst zagen in de R6 Mark II en EOS R8. En waarschijnlijk zijn die dan nóg weer beter. Een hogere resolutie dan de huidige 45MP verwachten de rumorsites niet meer, maar wel een stacked sensor met 45MP op de teller. En mogelijk krijgt de Mark II een pixel shift-module die resoluties tot 400MP mogelijk maakt. Ook wordt verwacht dat er 8K/60p met langere opnametijden aan boord is. Sommige rumorsites melden zelfs dat 4K/240p aan boord is. Pffff...

Canon EOS R6 Mark III

Soms is voorspellen een makkie. Zo kun je er donder op zeggen dat er een opvolger komt voor de zeer populaire Canon EOS R6 II. De Mark III gaat er hoe dan ook komen. Alleen wanneer is geheel onduidelijk. Er zijn zelfs nog niet echt geruchten over. Wel zijn er volgens Digitalcameraworld opvallende prijsverlagingen van de Mark II die kunnen duiden op de komst van de opvolger. Maar aan de andere kant: de Mark II is nog heel erg bij de tijd en is een geweldige camera, dus noodzaak voor een opvolger is er nog niet. Canon kan zich beter concentreren op de R5 Mark II en de R1.

Lekker vloggen: Canon Powershot V1 en V10 Mark II

Vloggen is hot, en Canon heeft er een paar op de planning staan. Zo komt de Canon PowerShot V1 eraan, een vlogcamera met aps-c-sensor, mogelijk de Dual Pixel AF II, weerbestendigheid en nieuwe microfoons. De bestaande Canon PowerShot V10 krijgt met een Mark II een opvolger, met betere autofocus en betere video. En dan is er nog de Canon Powershot V100, een instapper voor beginnende vloggers.

Canon EOS R7 Mark II

Nu al? Hij is toch nog maar twee jaar oud? Ja nu al, verwachten sommige rumorists, komt de opvolger van de Canon EOS R7 eraan. Net als bij de Canon EOS R6, die ook na twee jaar een flinke update kreeg (de R6 Mark II). Digitalcameraworld schrijft: “Bij de Canon EOS R7 Mark II lijkt die grote verbetering de vorm aan te nemen van een nieuwe gestapelde APS-C-sensor – die de toch al indrukwekkende burstsnelheid van 30 fps van de R7 naar nog grotere hoogten zou tillen.” Een spannende camera voor sport- en natuurfotografen.

Canon EOS R3 Mark II

Dat hij er komt is wel zeker, maar wanneer is de grote vraag: de opvolger van het huidige topmodel EOS R3. Die Mark II zou best eens de eerste Canon met een global shutter kunnen zijn. Volgens Digitalcameraworld zou dat logisch zijn. “Er wordt verwacht dat de R1 een universele krachtpatser zal zijn, met een hoge resolutie en ISO-gevoeligheid in plaats van alleen maar maximale snelheid. Global Shutter-sensoren zijn ontworpen om snel te zijn, maar het compromis is een hogere basis-ISO en een beperktere gevoeligheid.” En juist de R3 is zo’n camera die heel specifiek op snelle sporten is gericht, waarbij snelheid altijd prioriteit heeft boven megapixels en ISO. Rumors denken dat de R3 Mark II pas in 2025 op de markt komt. Iets om naar uit te kijken dus.

Canon RE-1

Fujifilm, Olympus en Nikon hebben ze al, maar nu komt er ook een vintage systeemcamera van Canon: een moderne versie van de iconische Canon AE-1. In een interview met een Canon-directeur hintte deze al op een dergelijke camera. “We hechten veel belang aan het feit dat er een consumentenbasis is die een retro-body wil.” Een andere manier om te zeggen: die retro-Canon komt er gewoon. Wanneer? Niet duidelijk.

Resolutiemonster: Canon EOS RS

Lang niet zeker is een fascinerende rumor rond de Canon EOS RS. Het gerucht gaat dat Canon een tegenhanger van de Sony A7R IV ontwikkelt, met een sensor van minstens 61 megapixel. Een fullframer dus met een zeer hoge resolutie. Er zijn zelfs speculaties die het hebben over een resolutiemonster met 100 megapixel op de sensor, die moet concurreren met middenformaat-camera’s als de Fujifilm GFX 100 en de Fujifilm GFX 100S. Anderen noemen een sensor met 80MP. Kortom: gooi voorlopig maar in m’n pet. Ik hoop dat de Canon EOS RS in 2024 ook echt het licht ziet. Willen we te veel?

Nieuwe betaalbare R-camera’s

Dit zijn uiteraard allemaal prijzige modellen voor de happy few. Maar ook fotografen met een bescheiden beurs heeft Canon in het vizier. Voor de komende jaren staan diverse R-camera’s op de rol rond het prijskaartje van de Canon EOS RP. De eerste is de fullframe instapper EOS R8, die in april 2023 is verschenen.

Mijn review van de EOS R8 >>

Nieuwe R-camera’s met aps-c sensor

Vier van deze voordeligere Canon EOS R camera’s hebben een aps-c formaat sensor, zo vertellen de rumorsites. Heel logisch want concurrent Nikon heeft al twee van dergelijke camera: de Nikon Z50 en de Nikon Z fc. En dit sensorformaat zit ook in Canons populaire spiegelreflexen 90D en 850D. Drie van die nieuwe camera’s zijn alweer een tijd op de markt: R7, R10 en R50. Uiteraard zijn ze uitgerust met de RF-vatting. De rumorsites DACHTEN dat er een speciale vlogcamera zou komen met de naam R100. De naam hadden ze goed, maar het is geen vlogcamera, maar een regelrechte instapper.

Mijn review van de EOS R7 >>

Mijn review van de EOS R10 >>

Mijn review van de EOS R50 >>

Mijn review van de EOS R100 >>

Komt er een Canon 5D Mark V?

Nog iets waar je niets meer over hoort: spiegelreflexcamera’s. Een vraag die (steeds minder) DSLR-liefhebbers bezighoudt: komt er een opvolger van de populaire Canon 5D Mark IV? Het antwoord is volgens verschillende rumorsites ontkennend. Het is waarschijnlijk dat Canon vrijwel al z’n pijlen op spiegelloze modellen richt. Wie heeft nog een semi-professionele DSLR nodig als je ook de uitstekende EOS R3 en R5 hebt? Canon heeft ook al aangegeven dat er geen opvolger komt van z’n vlaggenschip-DSLR: de Canon 1D X Mark III. GROOT nieuws was dat, en voor hardcore DSLR-liefhebbers SCHOKKEND nieuws. Sommigen schijnen zelfs in huilen te zijn uitgebarsten, maar ook dit is een rumor.

Het jaar van de waarheid voor DSLR

Hierop doorfantaserend: 2024 zou best eens het jaar van de waarheid voor de toekomst van DSLR kunnen worden. Of misschien was 2023 dat al. Niet alleen Canon, maar alle grote fabrikanten richten zich met een enorm fanatisme op systeemcamera’s. En brengen mondjesmaat brokjes nieuws naar buiten over nieuwe spiegelreflexen. Nieuws dat meestal niet is wat DSLR-fans willen horen. Verschillende populaire top-DSLR’s smeken om een update. Komt die update dit jaar niet, dan is dat het definitieve einde van de DSLR. Als laatste der Mohikanen houdt alleen Pentax nog stug vol, tot ook die in een van de komende jaren als een nachtkaarsje uitgaat of overstapt op spiegelloze modellen. Of komt er toch een DSLR-revival? In de trant van analoog, vinyl en instantcamera’s? Waarom ook niet?

ChatGPT over de toekomst van de DSLR

Ik heb het allesweter ChatGPT gevraagd. Het antwoord: “Als taalmodel heb ik geen toegang tot informatie uit de toekomst en kan ik geen voorspellingen doen over wat er zal gebeuren in 2024 of daarna. Het is mogelijk dat er nieuwe DSLR-camera's op de markt zullen verschijnen, maar het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen of en wanneer dit zal gebeuren. Het is het beste om de aankondigingen van de grote camerafabrikanten in de gaten te houden en te kijken naar wat zij in de toekomst plannen.” Dank ChatGPT, een hele nuttige bijdrage, daar kunnen we wat mee ;)

Nieuwe RF-lenzen

Naast alle nieuwe camera’s staat er natuurlijk ook een golf aan nieuwe RF-objectieven op de planning. De line-up van toplenzen groeit en groeit maar door, het lijkt wel een tsunami. En dat is logisch want de Canon R-camera’s zijn waanzinnig populair. Bekijk hier mijn overzicht met alle RF-lenzen.

 

Nikon Z9Nieuwe camera’s van Nikon in 2024

Ook Nikon heeft de laatste jaren gevlamd, met de Z5, Z50, Z6 II en Z7 II, vlaggenschip Z9 en retrocamera Z fc. En als klap op de vuurpijl de topper Z8 en de retro-fullframer Z f. De volgende nieuwe Nikons komen er in 2024 bij, als we de rumors mogen geloven.

Geen DSLR’s meer?

Allereerst ook bij Nikon even een traantje wegpinken. Als tenminste blijkt dat de rumorsites het bij het juiste eind hebben en Nikon geen tijd, energie en geld meer gaat steken in nieuwe DSLR-modellen. Een jaar geleden wisten de rumorsites nog zeker dat er een opvolger zou komen voor de D500, het topmodel met aps-c sensor uit 2016, met de naam D580. Daar is nu geen sprake meer van. Evenmin is er sprake van een opvolger van de D850, uit september 2017. De rumors hadden ook voor deze opvolger een nieuwe naam voorspeld: de D880. En zelfs een sensor met 60 megapixel. Nu blijft het verdacht stil rond deze rumors. De voorspellers zijn in hun schulp gekropen, en de D580 en D880 kunnen we bijzetten in het namenkerkhof.

Nikon Z9H

Slim van Nikon zou het zijn om voor de Olympische Spelen van 2024 met een upgrade van z’n topmodel Z9 te komen. Maar moet dat per se een Mark II zijn? Nikon Rumors denkt van niet en heeft een wild gerucht de wereld in geslingerd: de Nikon Z9H, een speciale hogesnelheidsversie van de Nikon Z9. De Thalys onder de camera’s, zeg maar. Die H komt trouwens niet uit de lucht vallen. Het is een knipoog naar het achtervoegsel dat Nikon zijn vlaggenschipcamera's gaf, zoals de Nikon D1H, ook een snelle versie van de Nikon D1. De H van Speed zeg maar, echt heel logisch. Mogelijk krijgt deze Z9H een global shutter, net als de aangekondigde Sony A9 III. Digitalcameraworld vindt het wel vreemd als Sony (sensorleverancier van Nikon) zo snel zijn wereldwijde sluitertechnologie zou delen. “Maar er zijn vreemdere dingen gebeurd!” Waarvan acte.

Nikon Z6 III

Rumorsites spreken al een tijdje over de Z6 III, maar details zijn er niet. De Z6 II stamt uit november 2020, dus die is wel weer aan vervanging toe. De rumorsites melden dat de Z6 III veel gemeen zou kunnen hebben met de Zf. En dat betekent: een bak met nieuwe trucs aan boord, zoals pixelshift met een hoge resolutie van 96 MP, een veel betere beeldstabilisatie, pre-release opname (waarbij de camera al foto's maakt voordat je de ontspanknop volledig indrukt). Ook autofocus krijgt een flinke upgrade.

Nikon Z90

Ooit, in de camera-steentijd inmiddels was de Nikon D500 de beste aps-c-camera op de markt. Die spiegelreflex is al lange tijd niet meer verkrijgbaar. Maar nu doet het gerucht de ronde dat er een spiegelloos equivalent komt: de Nikon Z90. Dit moet dan het aps-c-vlaggenschip onder de Nikon Z-camera’s worden. Eentje die de Canon EOS R7 de baas kan. In het hart zou dan volgens Nikon Rumors een 33MP DX-sensor kloppen. Met oversampled 4K/60p-video, bursts tot 15 fps, 6 stops beeldstabilisatie plus een hybride geheugenkaartcombinatie met één CFexpress B- en één SD-slot.

Nikon Z4

Tellen jullie even mee? Als je een 5, 6, 7, 8 en 9 hebt, zijn er nog genoeg cijfers tot en met 10 over. Wat te denken van de Nikon Z4 bijvoorbeeld. Nikon Rumors levert bij dit gerucht een flink vat zout. Maar zegt ook dat de Z4 een camera zonder zoeker zal zijn in de trant van de Sony A7C. Maar dan bijna futuristisch, want het wordt misschien wel een ‘iCamera’, whatever that may be, met een geheel nieuwe interface en voorzien van apps. Gooi dat soort specs maar in m’n pet, ik geloof er geen snars van. Maar dat er een Z4 gaat komen, ooit, lijkt me niet onwaarschijnlijk. En de Z1, Z2, Z3 en Z10? Daar zullen zeker ook rumors over komen.

Nikon Z70, Nikon 1000 fps 4K-camera

Nikon hoeft zich niet te vervelen de komende tijd, want daarnaast komen er waarschijnlijk meer spiegelloze instapmodellen met aps-c-sensor. Zo is er een vaag rumor over de Z70, met een stacked sensor. En een nog vagere rumor over een Nikon 1000 fps 4K-camera. En nóg voordeliger modellen, de Z3000 en Z4000. Dat zullen echte instappers zijn, zoals de D3500 en D5600 dat zijn in de DSLR-lijn. Klinkt niet onlogisch. En zo krijgt het Nikon Z-systeem voor ieder wat wils. Goed voor ons fotografen!

Nieuwe Z-lenzen

Ook Nikon komt dit en volgend jaar naast alle nieuwe camera’s met nieuwe objectieven met de fascinerende Z-vatting. Die lenzen worden stuk voor stuk de hemel in gereviewed. Bekijk hier mijn overzicht met alle Z-lenzen.

 

Sony A1Nieuwe camera’s van Sony in 2024

De grote elektronica-firma Sony – voorloper in high end systeemcamera’s – bleef de laatste jaren natuurlijk niet achter op cameragebied. Zo verschenen de afgelopen tijd topsporter Sony A9 III, compacte high res Sony A7C R, hybride Sony A7C II, high res topper A7R V, vlaggenschip A1 en allrounder A7 IV. Al deze camera’s zijn de hemel in gereviewd. Wat staat ons in 2024 allemaal te wachten van Sony?

Sony A1 II

Over opvolgers gesproken: Sony kan er ook wat van. Wat te denken van de opvolger van de Sony A1, de versie II? De Sony A1 is begin 2021 gelanceerd. Die is nog niet aan vervanging toe, normaal gesproken. Maar dit zijn geen normale tijden. Met de Olympische Spelen in aantocht en de Sony A9 III met global shutter op de rol, smeekt de A1 eigenlijk om een vroegtijdige upgrade. Want moet de Sony A1 II ook niet zsm een global shutter krijgen? En dan mét die lekker hoge resolutie van 50MP. Wij wachten het wel weer af.

Sony A7R V en nóg meer resolutie

Is het dan nooit af? Nee, het is nooit af. Resolutie-monster A7R V zag het licht, met 61MP op de sensor. Toch zijn er rumorsites die van Sony ook nog een supersuperresolutie-camera verwachten met een nieuwe fullframe sensor die 100MP aankan en toch een snelle burst heeft en goed scoort bij weinig licht. Volgens de laatste berichten zijn Canon en Sony als twee hanige macho’s armpje aan het drukken: wie komt als eerste met een camera met 100MP sensor? Kemphaan Fujifilm GFX 100S moet zich zorgen gaan maken!

Sony ZV-1 II

In 2020 betrad Sony de markt voor vloggers met de Sony ZV-1, met een vaste 24-70mm zoomlens en 20.1 MP-sensor. Die lijn is verder uitgebreid met een systeemcamera, de Sony ZV-E10, plus de Sony ZV-1F met vaste primelens van 20mm. En nu is er dan de opvolger van het oermodel: de Sony ZV-1 II, met een nieuwe ultrabrede 18-50mm-lens. Nog meer op vloggen gerichte Sony-camera’s lijkt onwaarschijnlijk. Maar wel opvolgers van de huidige ZV-modellen, zoals een Sony ZV-E10 Mark II.

Mijn review van de ZV-1 II >>

Sony A7S IV

Nu we het toch over filmen hebben: hoe staat het met de opvolger van de Sony A7S III? Die op video gerichte camera stamt al uit oktober 2020. En dat betekent dat deze videokoning aan vernieuwing toe is. De langverwachte opvolger verschijnt volgens de rumorsites in 2024. En als ik een gok mag doen: in oktober 2024. Heeft deze opvolger nog wel 8K? Sommige rumors hinten erop dat Sony dat loslaat voor deze camera. Een nieuwe dubbellaagse sensor zien de rumors ook in hun glazen bol. In ieder geval heeft Sony de laatste jaren heel veel ervaring opgedaan met op filmen gerichte camera’s.

Sony A7 V

Wat gaat de tijd toch snel: de Sony A7 IV stamt alweer uit 2021! En dus is het eind dit jaar tijd voor de opvolger. De Sony A7 V zou volgens Sony Rumors kunnen beschikken over een 49MP-sensor. Een fikse sprong voorwaarts ten opzichte van de 33MP van de A7 IV. Daarmee deelt Sony een rechtse directe uit aan de Canon EOS R5 en Nikon Z8, die beide 45MP op de sensor hebben. Nog meer resolutie ligt niet voor de hand, anders kannibaliseert Sony z’n eigen Sony A7R V.

Sony A6200

Tijd voor een upgrade is het zeker voor de Sony A6100. Die verschijnt volgens de geruchten in de zomer van 2024. Aan boord de uitstekende 26 MP-sensor van de Sony A6700. Zelf twijfel ik: gaat Sony écht een opvolger van de A6100 en ook nog de opvolger van de A6400 uitbrengen? Je komt op een gegeven moment ook in de knel met de naamgeving, want de A6300 en de A6400 zijn ooit al gebruikt.

Budget-fullframer: Sony A5

Sony komt naast z’n A7-lijn in 2024 waarschijnlijk met een budget fullframe model. Dat is vrij logisch, aangezien zowel Canon (EOS RP) als Nikon (Z5 en Z fc) daar goede sier mee maken en Sony vooralsnog het nakijken geven. Voordelige fullframers heeft Sony natuurlijk allang, omdat de oudere modellen in de A7-lijn op de markt blijven. Maar de Sony A5 wordt volgens de geruchten een model dat van de grond af opnieuw is opgebouwd. Die gaat vol de strijd aan met voordelige fullframe DSLR’s en systeemcamera’s van de concurrenten. En wij fotografen wrijven ons natuurlijk in onze knuisten. De rol van lachende derden past ons als een handschoen.

Instapper: Sony A5200

Uiteraard heeft Sony de afgelopen jaren vol ingezet op fullframe. Daar valt het meest te winnen en daar is de concurrentie het heftigst. Maar hallo: Sony heeft ook een mooie aps-c lijn. Hoog tijd om daarin te investeren in 2024, verwachten rumor-sites. Bijvoorbeeld met de opvolger van de populaire Sony A5100. De Sony A5200 moet dan de spiegelloze instapper worden met een zeer vriendelijk prijskaartje. Deze camera zal volgens de verwachtingen geen zoeker krijgen en 24 megapixel op de aps c-sensor. En misschien krijgt deze instapper ook wel een andere naam. Sony A7000 klinkt ook wel goed, vindt bijvoorbeeld Camerajabber. Zonder glazen bol vraag ik me overigens sterk af of Sony zo’n camera wel ziet zitten. De A5100 is al uit 2014, en in snelle cameratijden gemeten is dat het stenen tijdperk, of zoals een vriend van me altijd zegt: de tijd van het houten condoom.

Sony RX1: high end compactcamera

Er is nog altijd een niche markt voor de echte high end compactcamera’s: relatief lichtgewicht camera’s met een vaste lens. Zoals de Leica Q3 met high res fullframe sensor en lichtsterke groothoeklens. Die is met 6.000 euro echter heel prijzig. Heb je je oog laten vallen op die camera maar is je portemonnee het daar niet mee eens, dan is er wellicht goed nieuws: Sony Rumours speculeert dat Sony zijn fullframe compactcameralijn weer tot leven zou kunnen wekken, met een nieuwe RX1. Dat zou de eerste weer zijn sinds de RX1R II uit 2016 die al lang niet meer verkrijgbaar is. Volgens Digitalcameraworld zien compactcamera's de laatste tijd een heropleving, dankzij de genoemde Q3 en de razend populaire Fujifilm X100V, “dus het zou interessant zijn om te zien wat Sony naar het feest brengt”.

En andere compactcamera’s dan?

Sony is behalve ‘big in Japan’ ook groot in kleine camera’s: de compactcamera’s. Maar daarover lezen we weinig op de rumor- en reviewsites. Als ik m’n eigen glazen bol opwrijf, zie ik toch echt twee belangrijke opvolgers verschijnen. Ten eerste de opvolger van de Sony RX10 IV. Deze immens populaire en uitstekend besproken superzoomcamera (‘bridgecamera’) stamt al uit 2017. Kom op Sony!

En dan is er natuurlijk nog de geavanceerde kleine Sony RX100 VII. Een edelcompact die weliswaar stamt uit augustus 2019, maar vroeger kwam Sony elk jaar met een update van de RX100-serie. Wie weet wanneer die twee compacten komen, mag me mailen. De CEO van Sony mag me ook DM’en. Of review-exemplaren sturen...

 

Fujifilm X-T5Nieuwe camera’s van Fujifilm in 2024

Fujifilm heeft tropenjaren achter de rug. Recent verschenen een hele reeks topmodellen: X-H2S, X-H2, X-S20, X-T5, X-S20, GFX 100 II. Op welke modellen heeft Fuji in 2024 z’n pijlen gericht?

Fujifilm X100VI

Dankzij TikTok rees de populariteit – en de prijs – van de Fujifilm X100V de pan uit. Fuji bevestigde dat de Fujifilm X100V veruit het populairste product is. Maar wat ze er niet bij zeiden: het is ook de slechts verkrijgbare Fuji ooit. Gelukkig is er nu de opvolger: de X100VI. Hoewel, gelukkig? Hij is ook weer verdomd slecht, zeg maar helemaal niet, verkrijgbaar. Het is dan ook wel een hebbedingetje van jewelste, met de allernieuwste high res sensor (40MP) en de allersnelste X-processor 5 aan boord. De video en de autofocus zijn verbeterd. En 6 stops beeldstabilisatie doet cameratrillingen effectief de das om. Benieuwd?

Mijn review van de Fujifilm X100VI >>

Fujifilm X-T50

Oei wat hebben we er lang op moeten wachten, maar eindelijk ziet de opvolger van de Fujifilm X-T30 II het licht. En we noemen hem: Fujifilm X-T50. Hij werd al jarenlang gerumored, maar steeds zaten de glazenbolzieners er compleet naast. Als amateur-sterrenwichelaar vermoedde ik: in het derde kwartaal verschijnt de X-T50. Even op de borst kloppen: ik zat er slechts een paar maanden naast, want hij komt al in juni 2024 op de markt. Een prachtige opvolger, waarbij zowat alles nieuw en beter is. Met de hoge resolutie sensor (40MP) en de krachtige nieuwe processor uit de professionele X-T5. En dat betekent: dezelfde extreem hoge beeldkwaliteit.

Mijn review van de Fujifilm X-T50 >>

En andere instappers dan?

Zeer waarschijnlijk is dat er geen opvolgers meer komen van de X-T200 en de X-E4, helaas. Gaat Fuji z’n X-lijn flink uitdunnen? Of komt er mogelijk een heel nieuw instapmodel op de markt?

Fujifilm GFX 100S II

Veel reviewers en ook ik gingen ervan uit de de recente Fujifilm GFX 100 II de opvolger was van de GFX 100 én de GFX 100S. Daarmee beide camera’s samenvoegend tot één model. Toch denkt Fujirumors dat we toch een opvolger zullen krijgen voor de tweede 100MP-camera van het bedrijf – mogelijk al in januari 2024. Logisch zou dat misschien wel zijn, maar met de veel lagere prijs van de GFX 100 II vraag je je af wat deze S-versie dan zou kunnen bieden dat nog niet wordt gedekt door de 100 II. Deze rumor zou ook een hoax kunnen zijn. Afwachten maar weer.

Fujifilm X-Pro4

Na het verschijnen van het nieuwe topmodel Fujifilm X-T5 is het gebruikelijk dat andere X-camera’s eveneens een upgrade krijgen. Het is even afwachten, maar het lijkt nog steeds logisch dat er een opvolger komt van ‘straatfotografie-camera’ X-Pro3, de Fujifilm X-Pro4 dus. Al zijn er ook rumors die menen dat Fujifilm die lijn niet gaat voortzetten. Sorry straatfotografen.

 

Panasonic S5 Nieuwe camera’s van Panasonic in 2024

Panasonics ‘finest year’ was 2019: toen betrad de microfourthirds-specialist de markt voor fullframe systeemcamera’s met de S1, S1R en S1H. Recent kwamen daar twee compacte modellen bij: de S5 II en de S5 IIX. Plus het nieuwe mft-vlaggenschip G9 II. Wat staat er op de rol voor de komende jaren?

Fullframe- en microfourthirds-modellen

Volgens een van de Panasonic-directeuren in een interview met DPReview gaat de firma in ieder geval niet investeren in aps-c modellen – in navolging van Sony, Canon en Nikon. “Aanvankelijk wilden we high-end fotografen aanspreken, om te laten zien dat we dat soort topcamera’s kunnen maken, om de kwaliteit van onze camera’s te bewijzen”, zegt Yosuke Yamane, directeur van de Imaging Business Division van Panasonic in dat interview. “In de toekomst introduceren we middenklasse en verschillende reeksen camera’s."

Panasonic houdt het dus bij fullframers en microfourthirds-camera’s. Er staan geen aps c-camera’s op het programma. Fullframe en MFT gaan heel goed samen, volgens die directeur. Aps c zou beide segmenten deels kannibaliseren.

Panasonic S9

Op 22 mei 2024 is er een compleet onverwachte camera van Panasonic op de markt gekomen. Nooit gerumored. Maar deze camera is nu officieel een feit. Geen opvolger van een bestaande microfourthirds of fullframe camera, maar iets compleet nieuws: de Panasonic S9. De geruchten buitelden als een dolle over elkaar heen. Het zou een fullframe compactcamera worden, in de trant van de Fujifilm X100VI en Leica Q3. Extreem hot dus, een camera waar je je vingers aan brandt. Maar helaas… het is weliswaar echt iets nieuws, maar minder spectaculair. De Panasonic S9 is (tromgeroffel) een compacte fullframe systeemcamera voor content makers. Met een soepele workflow waardoor je zonder nabewerking je foto’s kunt publiceren op je socials.

Mijn review van de Panasonic S9 >>

Panasonic Lumix G100 II

Een populaire vlogcamera krijgt ook een upgrade. Volgens de geruchten krijgt ook de Panasonic G100 II autofocus met fasedetectie zal beschikken. Voor vloggers goed nieuws. Deze vlogger krijgt dezelfde 25.1MP beeldsensor als de Panasonic G9 II. Voor video staat 4K/60p 4:2:2 10-bit op de rol. Wanneer de G100 II op de markt komt is nog niet duidelijk.

Panasonic Lumix S1H II

Volgens sommige rumors komt er ook een opvolger van de Panasonic Lumix S1H, de fullframe videokoning van Panasonic. Die zou een 50MP-sensor kunnen hebben en CFexpress op een van de geheugenkaartsleuven. Volgens Digitalcameraworld krijgt hij geen 8K, omdat Panasonic nog niet voldoende vraag ziet naar deze videoresolutie, waarmee ze misschien wel de plank misslaan. In plaats daarvan concentreert de S1H II zich op oversampled 6K en 4K. De rumors denken ook dat er ND-filters ingebouwd zouden kunnen zijn, geweldig voor filmers.

Panasonic Lumix S1R II of S2R

De high res camera van Panasonic is de Lumix S1R. Die is al erg op leeftijd, dus een opvolger ligt voor de hand. Nog weinig is hierover bekend, zelfs de naam is nog niet duidelijk. Wordt het een Panasonic S1R II? Of wordt het een S2R. Er zijn geruchten dat het een soort vernieuwde Leica SL3 zal zijn met 60MP op de teller en net als de SL3 triple-resolution, 8K-video en natuurlijk fasedetectie autofocus. Deze camera zal in de tweede helft van 2024 op de markt komen, als de geruchten het bij het juiste eind hebben.

Panasonic Lumix LX200

Oei wat zou het fijn zijn als er weer eens een premium compactcamera met standaardzoom op de markt zou komen. Ooit heb ik de Lumix LX100 gehad, een geweldig klein cameraatje met een prachtige beeldkwaliteit. Nu zijn er geruchten dat de opvolger in de maak is: de LX200, met een nieuwe 24-75mm lens. Hopelijk zit daar dan ook fasedetectie autofocus op plus een nieuwe sensor met meer megapixels dan die van de LX100 (Mark II). Eerder dan die camera komt volgens Leica-Rumours waarschijnlijk de Leica D-Lux 8 compactcamera op de markt. De LX200 is dan een ‘rebranded’ versie van die camera. Zeg maar precies dezelfde camera in een Panasonic-jasje (en met een lager prijskaartje). Vol verwachting etc. etc.

Panasonic Lumix S1 II en S1 IIX

Een niet onlogische gedachte is dat het de hoogste tijd is voor de opvolger van de Panasonic Lumix S1, die alweer vijf jaar geleden verscheen, een eeuwigheid in cameraland. Volgens Digitalcameraworld is die opvolger vrijwel zeker op komst is. Andere rumorsites speculeren wild over twee opvolgers, die het stramien volgen van de succesvolle S5 II en S5 IIX. Wat zou betekenen dat de S1 II én de S1 IIX op de afbakplaat liggen. De eerste meer op fotografie gericht, de tweede een hybride model met niet-gecropte 4K / 6K met 120p. Maar is dat wel zo logisch? Wat is dan nog de betekenis van de Lumix S1H II.

Panasonic Lumix GH7

Het lijkt mij veel te snel, maar sommige rumorsites verwachten al een opvolger van de microfourthirds-camera voor videografen, de Lumix GH6. Maar die verscheen pas in 2022 en is nog steeds up to date, dus 2024 lijkt echt nog te vroeg. Maar goed, ik ben ook maar een van de vele voorspellers… En die voorspellers hebben een punt: Panasonic heeft het zeer belangrijke fasedetectie autofocus omarmd voor recente modellen. En de GH6 heeft dat niet aan boord, maar zou dat wel moeten hebben om concurrerend te blijven. Dus… wie weet.

Panasonic Lumix S5R

De high res fullframer Lumix S1R smeekt om een upgrade. Of zijn de dagen van de S1R geteld, zoals Digitalcameraworld denkt. Gezien de populariteit van de veel compactere S5-modellen zou het heel goed kunnen dat deze lijn een variant krijgt met een high res sensor. Een model dat een stuk compacter is dan de baksteen S1R. Die zou dan de Panasonic S5R gaan heten. Moet Panasonic nog wel even een nieuw verhaal verzinnen, want de S5-lijn was eigenlijk bedoeld voor liefhebbers, en de S5R zou meer een professioneel model worden. En maakt de recent uitgekomen S5 IIX eigenlijk de opvolger S1H II overbodig? Digitalcameraworld: “De Panasonic S5 IIX is zo video-vaardig dat velen de noodzaak van de S1H II in twijfel trekken.”

Panasonic Lumix S1X

Of komt er toch nog een professionele video-fullframer bij? Er zijn geruchten over de Panasonic S1X. Maar hoe geloofwaardig die zijn is duister. L-Rumors heeft het over specs als een 49MP BSI-sensor, 8/5K/48p, 60fps bursts, 17 stops dynamisch bereik en omnidirectionele fasedetectie-autofocus. We zullen zien.

 

Olympus E-M10 Mark IV Nieuwe camera’s van Olympus / OM System in 2024

En dan Olympus... pardon: OM System. De nieuwe eigenaar OM Digital Solutions zet de Olympus-lijn gelukkig voort. Met nieuwe lenzen, nieuwe camera’s en het nieuwe label OM System. Zo verschenen al vlaggenschip OM-1 en middenklasser OM-5 en de robuuste Tought TG-7. Wat heeft Olympus in 2024 te bieden?

OM System OM-1 II

Het internet gonsde een tijd wild over de opvolger van vlaggenschip OM-1. En misschien wel een compleet nieuw topmodel. Een klein beetje een koude douche: de OM System OM-1 II zag in februari 2024 het licht. Geen compleet nieuw model, maar een bescheiden upgrade van de Olympus OM-1. Aan boord: nóg meer snelheid, nóg betere autofocus, een ongeëvenaarde beeldstabilisatie en imposante AI-trucjes.

Mijn review van de OM System OM-1 II >>

OM System OM-1X

Maar we geven niet op. Op het internet gonst het gewoon lekker door over een nieuw powerhouse model van OM System. Dus gaat al dat gefluister misschien over de OM-1X? Dat zou heel goed kunnen, aldus Digitalcameraworld: “Het zou de spirituele opvolger zijn van de Olympus OM-D E-M1X, die een tijdlang de co-vlaggenschipcamera van het bedrijf was (naast de Olympus OM-D E-M1 Mark II). Het bezat een professionele body met geïntegreerde verticale grip, evenals dubbele processors om de toen nieuwe functies zoals Deep Learning AF en softwaregestuurde ND-filters aan te drijven.” De camerafluisteraar hoopt op een nieuwe sensor met meer megapixels dan de OM-1 (die het moet doen met 20MP).

OM-systeem OM-10

Als je je afvraagt wat je gaat krijgen, moet je kijken naar wat er was. Daaruit volgt logischerwijs dat de eerstvolgende camera van OM System de OM-10 zal zijn, de rebourn versie van de populaire Olympus OM-D E-M10 Mark IV. Fijn trouwens dat die namen een stukje simpeler worden. De specs daarvan zijn nog in nevelen gehuld, maar ze zullen natuurlijk op een lager niveau liggen dan die van de OM-1 en de OM-5.

OM System PEN-F II

Verschijnt er in 2024 ook een opvolger van de geliefde Olympus PEN-F: de OM System PEN-F Mark II? De Olympus PEN F-lijn is al jaren geleden stopgezet, maar was zo geliefd deze camera een echte cultklassieker is geworden. Waarbij het gaat om pure stijl en coole creativiteit. Een duur nicheproduct, dat wel. Gaat OM System, niet de rijkste onder de camerafabrikanten, zich daaraan wagen? Managers hebben deze lijn echter een paar keer publiekelijk genoemd. Dat kan niet voor niets zijn.

OM System PEN E

Waarschijnlijker dan de PEN F II is volgens Digitalcameraworld de release van een andere E- of E-PL (PEN-Lite) camera. OM Digital heeft gezegd dat de PEN-lijn leeft. De Olympus PEN E-P7 was ook de eerste camera die onder de nieuwe eigenaar werd uitgebracht (in 2021 alweer). Digitalcameraworld: “Het zou ons helemaal niet verbazen als we een OM System E-P8 of een OM System E-PL11 zien – of zelfs als we zien dat ze nieuwe namen krijgen.”

Meer richten op video

Nils Häußler van OM System Duitsland heeft aangekondigd dat de firma zich meer gaat richten op de videomarkt. Is dit de weg die deze aloude firma moet gaan? vraag ik me af. Die markt is wat microfourthirds betreft al goeddeels ingenomen door Panasonic, die hier een ijzersterk aanbod heeft neergezet. Probeer daar maar eens tegen te concurreren.

Heel wat werk te verzetten

Toch zijn er mogelijkheden. Panasonic concentreert zich meer en meer op de fullframe markt, met een groeiend aanbod aan systeemcamera’s met een fullframe sensor. Laat dit ruimte voor OM System in het microfourthirds-segment? Ik hoop het voor ze. Met de nieuwe OM System OM-1 is de eerste stap gezet. Maar is het voldoende?

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (55 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy