Beste systeemcamera’s van 2022 | Top 16

Systeemcamera’s zijn de spiegelreflexen inmiddels fors voorbijgestreefd. Ze zijn in vrijwel elk opzicht beter. Groot voordeel is ook: ze zijn compacter en lichter. Je neemt ze dus makkelijker mee op wandeling of fietstocht. Maar welke camera moet je kiezen? Dit zijn de 16 allerbeste systeemcamera’s van dit moment!

Laatste update: 9 september 2022

Sony A1 Beste systeemcamera’s van dit moment

De Nikon Z9, de Sony A1 en de Canon EOS R3 zijn – ex aequo – de beste systeemcamera’s van 2022. Drie spectaculaire vlaggenschepen van drie gerenommeerde firma’s. Hieronder staan de beste systeemcamera’s voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen (je scrollt dan door naar die camera op deze pagina).

Top 16 systeemcamera’s:

  1. Nikon Z9 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  2. Sony A1 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  3. Canon EOS R3 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  4. Sony A7R IV | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  5. Sony A9 II | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  6. Canon EOS R5 | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  7. Nikon Z7 II | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  8. Sony A7 IV | Rating: 95/100 | Bekijk >>
  9. Nikon Z6 II | Rating: 94/100 | Bekijk >>
  10. Fujifilm X-T4 | Rating: 94/100 | Bekijk >>
  11. Canon EOS R6 | Rating: 92/100 | Bekijk >>
  12. Panasonic S5 | Rating: 92/100 | Bekijk >>
  13. Sony A7C | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  14. Panasonic GH6 | Rating: 92/100 | Bekijk >>
  15. OM System OM-1 | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  16. Nikon Z5 | Rating: 88/100 | Bekijk >>

Ook interessant:

 

Fujifilm X-H2S Nieuwe systeemcamera’s

Dit is het Tijdperk van de Systeemcamera’s. De lijst met top systeemcamera’s was nog nooit zo lang. En de grote merken rollen over elkaar met nieuwe modellen. De allernieuwste op een rij.

 

Nikon Z9 1. Nikon Z9: het nieuwe vlaggenschip

De Z9 is Nikons vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Deze sensationele fullframer heeft een gloednieuwe stacked cmos-sensor met 46 megapixel. Hij schiet 20fps raw-beelden met continue autofocus. Videografen kunnen zich verheugen op 8K-video. Camera van het Jaar 2022-2023 bij de gerenommeerde organisatie EISA.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 20 in volledige resolutie / tot 120fps in lagere resolutie | Video: 8K op 60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 1.340gr | Release datum: eind 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Nikon Z9 is misschien wel de krachtigste camera van dit moment. Hij schiet 20 beelden per seconde in raw en zelfs 30 beelden per seconde in jpeg, met volledige autofocus. Ook film je met 8K-video met 30 beelden per seconde (en na een firmware-update zelfs 12-bit raw 8K/60p-video). Aan boord is hiertoe de volledig nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor met 46 megapixel op de teller. Een eveneens nieuwe processor zorgt voor de nodige power, die professionele sport-, actie- en natuurfotografen alles biedt wat ze nodig hebben.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z9

De Nikon Z9 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A1 2. Sony A1: en nog een nieuw vlaggenschip...

Sony heeft een geweldig nieuw vlaggenschip uitgebracht: de Alpha 1. Deze topcamera voor professionals heeft een nieuw ontwikkelde fullframe sensor met 50MP op de teller. Hij schiet 30 beelden per seconde, heeft 8K-video. Gold Award bij DPReview met de hoogste score ooit: 93%. Camera van het Jaar 2021-2022 bij EISA.

Sensor: fullframe | Resolutie: 50.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 (met elektronische sluiter) | Video: 8K/30p / 4K/120p in 10-bit 4:2:2 All-I | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 737gr | Release datum: maart 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Sony A1 schiet liefst 30 beelden per seconde en heeft tóch een hoge resolutie van 50 megapixel op z’n fullframe sensor. Om dat mogelijk te maken heeft Sony een compleet nieuwe Exmor RS CMOS-sensor ontwikkeld. Zoals bekend is Sony dé sensormaker van dit moment. De firma levert sensoren aan alle grote cameramerken. Geen wonder dat de nieuw ontwikkelde sensor dus in het nieuwe vlaggenschip van Sony zelf is beland.

Sony A1 op CameraNU.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A1

De Sony A1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R3 3. Canon EOS R3: en een derde nieuw vlaggenschip...

De EOS R3 is de vlaggenschip-systeemcamera van Canon. Dit topmodel voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen heeft een snelheid van 30fps met volledige autofocus. Met een nieuwe, door Canon zelf ontworpen sensor. Uniek is de oog-autofocus: je selecteert een focuspunt door ernaar te kijken via de zoeker. Beste professionele camera 2022-2023 bij EISA.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 met volledige autofocus | Video: 4K @ 120fps / 6K @ 60fps | Scherm: vari-angle touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 1.015gr | Release datum: eind november 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 6.099 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Als camera voor grote sportevenementen is snelheid van levensbelang. De EOS R3 is wat dat betreft de evenknie van de EOS 1D X Mark III, het topmodel in de DSLR-lijn van Canon. Alle sterke punten van die camera vind je terug in de EOS R3. En meer, veel meer. Zo zit er in de R3 een volledig nieuwe stacked CMOS-sensor, met zeer snelle uitlezing. Daardoor schiet hij 30 RAW-beelden per seconde met volledige autofocus.

Canon EOS R3 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R3

De Canon EOS R3 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony Alpha A7R IV + Sony 24-105mm f/4.0G OSS 4. Sony A7R IV: hoge resolutie én hypersnel

Sony doet het weer: met een ongelofelijke systeemcamera op de markt komen. Een camera met liefst 61 megapixel op z’n fullframe back-illuminated CMOS-beeldsensor, 50% meer dan z’n voorganger. Ook heeft hij een ongekend dynamisch bereik: 15 stops. De reviewers staan te juichen!

Sensor: fullframe | Resolutie: 61 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 665gr | Objectief: Sony 24-105mm f/4.0G OSS | Release datum: eind augustus 2019 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs inclusief lens: 4.899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Met de A7R IV mikt Sony vooral op professionele fotografen en fanatieke amateurs met een goedgevulde beurs. Hij is razendsnel met 10 beelden per seconde met volledige AF/AE-Tracking. Uitstekende score voor een camera met 61 megapixel! De beeldkwaliteit schurkt aan tegen die van de beste middenformaatcamera’s van dit moment. De speciale aps-c modus is ideaal voor natuur- en sportfotografen.

Sony A7R IV op CameraNU.nl >>

Sony A7R IV op Cameraland.nl >>

Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony Alpha A7R IV

De Sony Alpha A7R IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Sony A7R III: ook fantastisch!

Voorganger Sony Alpha A7R III uit 2017 blijft verkrijgbaar en zou eigenlijk op nummer 2 of 3 in deze toplijst moeten komen. Maar om nou 2 A7R’s op te nemen, vond ik wat overdreven. Graag wijs ik je op deze meer dan geweldige camera, die je nu voor veel minder geld in huis kunt halen. Ook van deze camera heb ik alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A9 II 5. Sony A9 II: klaar voor Formule 1

De Sony A9 II is een van de camera’s waar je professionals mee zult zien tijdens Olympische Spelen of Formule 1. Dé actie- en sportcamera voor professionals. De topmodellen van Canon en Nikon schudden op hun grondvesten...

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 678gr | Objectief: Sony 24-70mm f/2.8 GM | Release datum: november 2019 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs inclusief lens: 6.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Was voorganger Sony A9 al waanzinnig goed, de Mark II doet daar nog een schep bovenop. Hij heeft een verfijnder ontwerp en zet snellere prestaties neer. De uitstekende 24.2 megapixel fullframe Exmor RS BSI stacked CMOS-sensor zit ook in de Mark II. Daarnaast heeft hij een gloednieuwe BIONZ-X processor. Die zorgt voor meer snelheid en kracht. En die kunnen sportfotografen goed gebruiken. Belangrijkste verbeteringen zitten in de connectiviteit: professionals kunnen heel veel sneller en beter hun beelden bij de persbureaus krijgen.

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A9 II

De Sony A9 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R5 6. Canon EOS R5: hoge resolutie én 8K-video

De Canon EOS R5 is een fantastische systeemcamera met fullframe sensor. Hij schiet foto’s met 20 beelden per seconde en kan video vastleggen in 8K-resolutie. Ook beeldstabilisatie is aan boord die tot 8 stops winst biedt. Is dit dé camera van 2021?

Sensor: fullframe | Resolutie: 45 megapixel | Beelden per seconde: 12 (mechanisch) / 20 (elektronisch) | Video: 8K met 30fps / 4K met 120fps of 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (vari-angle) | Gewicht body: 650gr | Objectief: RF 24-70mm f/2.8L IS USM | Release datum: 30 juli 2020 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body + lens: 6.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Canon EOS R5 is een professionele fullframe systeemcamera voor fotografen en filmmakers. Een echte hybride professional dus, met baanbrekende nieuwe functies. De EOS R-camera’s die tot nog toe zijn verschenen kregen behalve lof ook aardig wat kritiek. Canon pareert die kritiek met de EOS R5 in één daverende klap. Een echte game changer. De concurrenten zitten te beven...

Canon EOS R5 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R5

De Canon EOS R5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voor videografen: Canon EOS R5 C

Canon heeft een variant op de Canon EOS R5 op de markt gebracht, die nóg meer georiënteerd is op (professionele) videografen: de EOS R5 C. Deze camera combineert de professionele filmfuncties van de Cinema EOS-serie met de fotografische mogelijkheden van het EOS R-systeem. Benieuwd naar deze topcamera?

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z7 II 7. Nikon Z7 II: razendsnel resolutiemonster

De Nikon Z7 II is de professionele fullframe systeemcamera van deze 101 jaar oude firma. Aan boord is een sensor met zeer hoge resolutie. De Z7 II gaat de concurrentie aan met numero uno Sony A7R IV. Deze Nikon Z7 Mark II heeft twee processors en is nóg beter en sneller dan z’n uitstekende voorganger.

Sensor: fullframe | Resolutie: 47.7 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K/60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 705gr | Frankwandelt-rating 96/100 | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 + FTZ adapter | Release datum: december 2020 | Prijs inclusief lens: 4.179 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Groot voordeel van Nikon boven Sony is het zeer uitgebreide lenzenarsenaal van Nikon. Die zijn met een adapter direct geschikt voor de Z7 II. Bovendien is er een groeiende reeks lenzen met de Nikon Z-mount. De Z-lenzen worden stuk voor stuk de hemel ingeprezen door professionele reviewers. Samen met de Z7 II.

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z7 II

De Nikon Z7 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Nikon Z7

Voorganger Nikon Z7 blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze topcamera met hoge resolutie?

Bekijk mijn review >>

 

Sony A7 IV 8. Sony A7 IV: instap-fullframe van formaat

De Sony A7 IV is dé klapper van 2022. Met features uit de topmodellen Sony A1, A7R IV, A7S III en A9 II. Een echte hybride camera – voor fotografie én video. Uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit.

Sensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K op 60p / 10-bit 4:2:2 HLG / Full HD op 120p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 658gr | Release datum: december 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.799 euro | Prijs body en lens: 2.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Voor de Sony A7 IV heeft Sony al z’n technische hoogstandjes uit de kast gehaald. Je vindt features terug uit recente camera’s als de professionele Sony A1, A7S III en A9 II. En die zijn in de Sony A7 Mark IV ook nog eens verder geperfectioneerd. De beeldkwaliteit is een flinke slag beter dan die van z’n voorganger door de gloednieuwe fullframe sensor met veel meer pixels. En hij is ook stukken sneller. Daarbij blijft het prijskaartje aantrekkelijk. Zo komt een fullframe topcamera nu ook voor niet-professionals binnen grijpbereik.

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7 IV

De Sony A7 IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Sony A7 III

Voorganger Sony A7 III blijft op de markt. Dit is en blijft een zeer goede fullframer. En hij is een heel stuk voordeliger. Benieuwd naar deze topcamera?

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z6 II 9. Nikon Z6 II: perfecte fullframe allrounder

De Nikon Z6 II is opvolger van de Nikon Z6, die mag pronken met de EISA-award ‘Camera van het Jaar’. Belangrijkste vernieuwingen: meer power dankzij twee beeldprocessors plus een tweede geheugenkaartsleuf. Silver Award bij DPReview. Platina Award bij Digifoto. ‘Super’ bij Focus Magazine.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/60p (via firmware-update) | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 | Release datum: begin november 2020 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body + lens: 2.979 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Met de Nikon Z6 II haal je een topcamera in handen. Het stille autofocussysteem heeft 273 AF-punten in huis die 90 procent van het beeld beslaan. Met een ISO-bereik van 100-51.200 en de 5-assige beeldstabilisatie kun je uitstekend uit de voeten bij schemering. De Z6 is een razendsnelle schieter, heeft uitstekende 4K-video specs en een beeldkwaliteit om te zoenen. Liefst twee Expeed 6-beeldprocessors zorgen voor heel veel meer rekenkracht dan de voorganger en dus voor heel veel meer power.

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Nikon Z6

Voorganger Nikon Z6 blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze Camera van het Jaar 2019-2020?

Bekijk mijn review >>

 

Fujifilm X-T4 10. Fujifilm X-T4: beste aps-c camera

De Fujifilm X-T4 is de opvolger van de zeer populaire X-T3. Grootste upgrade: fantastische in body beeldstabilisatie is nu aan boord. Razendsnel, bijzonder mooie beeldkwaliteit en videokoning.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 20 fps met autofocus / 15fps met nieuwe mechanische sluiter | Beeldstabilisatie (IBIS): tot 6.5 stops winst | Video: 4K DCI of UHD op 60fps / 1080 op 240fps | Scherm: volledig vari-angle touchscreen | Elektronische zoeker: 3.68 miljoen punten OLED | Gewicht body: 607gr | Objectief: Fujifilm 16-80mm f/4.0 | Release datum: eind april 2020 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs inclusief lens: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Volgens tal van professionele reviewers is dit de allerbeste aps-c camera van dit moment. Hij biedt dezelfde hoge beeldkwaliteit als voorganger X-T3, maar is nóg sneller en heeft nóg betere video-specs. Verder is het touchscreen veel beter: het is helderder én is draaibaar naar alle kanten. Ideaal voor vloggers dus. En het belangrijkste: hij biedt beeldstabilisatie die tot 6.5 stops voordeel biedt tegen trillende handen. Voor mij dé reden om te upgraden vanaf de X-T3. Wát een camera!

Fujifilm X-T4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Fujifilm X-T3

Voorganger Fujifilm X-T3 blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze schitterende camera?

Bekijk mijn review >>

 

Canon EOS R6 11. Canon EOS R6: razendsnelle fullframer

De Canon EOS R6 is dé betaalbare allround fullframe systeemcamera voor semi-profs en enthousiaste fotografen. Hij schiet foto’s met 20 beelden per seconde en vloeiende 4K-video met 60fps. Beeldstabilisatie biedt 8 stops winst. Gold Award bij DPReview, Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: fullframe | Resolutie: 20 megapixel | Beelden per seconde: 12 (mechanisch) / 20 (elektronisch) | Video: 4K met 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (vari-angle) | Beeldstabilisatie: tot 8 stops | Objectief: RF 24-105mm IS STM f/4.0-7.1 | Gewicht body: 598gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body plus lens: 2.968 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze geheel nieuw ontwikkelde fullframe systeemcamera is bedoeld voor semi-profs en enthousiaste fotografen. Hij is veel betaalbaarder dan grote broer EOS R5, maar erft wel lekker veel van de spectaculaire features. De beeldstabilisatie bijvoorbeeld, die liefst 8 stops compensatie biedt tegen trillende handen. En de EOS R6 neemt video op met 60 frames per seconde in 4K. Daardoor is dit een topper voor zowel fotografie als video.

Canon EOS R6 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R6 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R6

De Canon EOS R6 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Panasonic S5 12. Panasonic S5: fullframer voor foto én video

De Panasonic Lumix S5 is een fullframer die uitblinkt in foto én video. Deze compacte allrounder heeft 5-assige beeldstabilisatie aan boord. Je schiet vloeiende 4K-video met 60fps. Voor foto’s heeft hij een High Res-modus waarmee je gedetailleerde beelden maakt van 96 megapixel.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 20-60mm f/3.5-5.6 | Beelden per seconde: 7 | Video: 4K/30fps en 4K/60fps met crop | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 721gr | Release datum: half september 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs inclusief lens: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Is dit de Panasonic waar iedere ‘content creator’ op heeft gewacht? De Lumix S5 blinkt uit in foto én video. De ideale allrounder om mee op pad te gaan. En terug te komen met spectaculaire video’s voor je YouTube, Insta, Facebook. Maar ook met High Res-foto’s die je giga groot kunt afdrukken. En waar de details van afspatten. Anders dan z’n grote broers is de Lumix S5 heerlijk compact. Nóg compacter dan de Panasonic GH5, die een veel kleinere sensor onder de motorkap heeft.

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic S5

De Panasonic S5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A7C 13. Sony A7C: kleinste en lichtste fullframer

De Sony A7C is ‘s werelds kleinste en lichtste fullframe camera. En dat voor een toestel met een enorm uitgebreide feature-set. Zoals beeldstabilisatie met 5 stops winst plus een uitklapbaar en kantelbaar touchscreen. Silver Award bij DPReview. Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 28-60mm f/4.0-5.6 | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K / 30fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 424gr (505gr met accu+geheugenkaart) | Release datum: november 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.297 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Sony A7C is de allerkleinstse fullframer met zeer volwassen specificaties. Zo heeft hij een fullframe sensor aan boord met 24 megapixel. De Sony A7C is ook een ideale camera om beelden te streamen. Hij beschikt over 5-assige beeldstabilisatie die tot 5 stops winst tegen trillende handen biedt. Ook heeft hij een mooie 4K-video met 30fps zonder crop aan boord. En natuurlijk heeft de Alpha 7C waar Sony geliefd om is: realtime eye-autofocus voor foto en video.

Sony A7C op CameraNU.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7C

De Sony A7C heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Panasonic Lumix GH6 14. Panasonic Lumix GH6: perfect voor video én fotografie

De Panasonic GH6 is het langverwachte vlaggenschip van de Lumix G-serie. Videografen hangen de vlag uit, want dit is een camera waarmee je geweldig kunt filmen. Hij heeft een gloednieuwe sensor met 25.2 megapixel en schiet onbeperkt video in maximaal 5.7K-resolutie. In 4K haalt de GH6 liefst 120fps.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 25.2 megapixel | Lens: Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0 | Beelden per seconde: 75 | Video: 5.7K / 60p 4:2:0 10-bit / 5.8K / 30p 4:2:0 10-bit / 5.7K / 30p ProRes 422 HQ / 4K / 120p | Scherm: vari-angel touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 739 gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.199 euro | Prijs body en lens: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Lumix GH6 zal in de smaak vallen van enthousiaste amateurfilmers en professionals die serieuze videokracht nodig hebben in een compacte en lichte body. De nieuwe processor geeft de GH6 veel meer slagkracht dan z’n voorganger. En de snellere sensor biedt meer megapixels: 25.2. Dat alles maakt hem een goed alternatief voor professionele video-camera’s. Ook voor fotografen is er veel te halen. De GH6 heeft een groot dynamisch bereik en een ‘hoge resolutie-modus’ waarmee je foto’s schiet van 100MP. De beeldstabilisatie is toonaangevend, met 7.5 winst tegen trillingen.

Panasonic Lumix GH6 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic Lumix GH6 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Panasonic Lumix GH5 II

Voorganger Panasonic Lumix GH5 II blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en een heel stuk voordeliger. Benieuwd naar deze schitterende camera voor videografen én fotografen?

Bekijk mijn review >>

 

OM System Olympus OM-1 15. OM System Olympus OM-1: razendsnel vlaggenschip

De OM System Olympus OM-1 is het nieuwe vlaggenschip van OM Digital Solutions, de opvolger van het gerenommeerde Olympus. Deze compacte systeemcamera met microfourthirds sensor schiet liefst 120 beelden per seconde in RAW. Perfecte camera voor sport- en natuurfotografen. Volgens de EISA is dit de ‘Beste MFT-camera’.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Objectief: 12-40mm f/2.8 PRO II / fullframe-equivalent: 24-80mm | Beelden per seconde: 120 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 511gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De OM System Olympus OM-1 is de eerste camera voor professionals van OM Digital Solutions, het bedrijf dat in 2020 Olympus heeft overgenomen en dit gerenommeerde merk nu nieuw leven inblaast. En wát voor leven. De OM-1 is een zeer veelzijdige high-end systeemcamera, volgestouwd met geavanceerde functies en artificiële intelligentie. En snel dat-ie is: hij schiet 120 beelden per seconde in RAW-formaat. De naam OM-1 verwijst naar de analoge Olympus OM-1, een legendarische spiegelreflexcamera uit 1972. Ondanks z’n professionele kwaliteiten is de OM-1 lekker lichtgewicht. Daarbij is hij wel zeer weerbestendig uitgevoerd. Echt een camera waarmee je ook in weer en wind eropuit kunt trekken.

OM System OM-1 op CameraNU.nl >>

OM System OM-1 op Cameraland.nl >>

OM System OM-1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de OM System Olympus OM-1

De OM System Olympus OM-1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Nikon Z5 16. Nikon Z5: volwassen fullframe instapper

De Nikon Z5 is het instapmodel fullframe systeemcamera van Nikon. Maar wel eentje met haar op z’n tanden. Het is een volwassen systeemcamera, ruim 24 megapixel op z’n fullframe sensor, 5-assige beeldstabilisatie en een kantelbaar touchscreen. Platina Award bij Digifoto, Gold Award bij DPReview.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.3 megapixel | Objectief: 24-50mm f/4-6.3 | Beelden per seconde: 4.5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 585gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 1.869 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Z5 is het instapmodel van Nikon onder z’n fullframe systeemcamera’s. Maar het is wel een volwassen camera. Hij is robuust gebouwd en weerbestendig. Heeft beeldstabilisatie aan boord, een uitstekende elektronische zoeker plus een groot en helder kantelbaar display. Groot voordeel is ook dat hij lekker licht en compact is. Hij ligt erg prettig in de hand en heeft een stille en snelle autofocus. De Nikon Z5 is een breed inzetbare allrounder waarmee je het perfecte plaatje kunt schieten.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z5

De Nikon Z5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm GFX 100 Middenformaatcamera’s voor profs

Fujifilm en Hasselblad bieden waanzinnig goede middenformaat-camera’s voor professionals. Deze systeemcamera’s, gewapend met hoge resolutie en enorme sensor, zijn van uitzonderlijke klasse. Maar hebben als beperkingen dat ze zwaar en akelig duur zijn.

Als elk detail telt

Toch breng ik ze graag onder je aandacht. Want het zijn wel de echte toppers voor fotografen voor wie elk miniem detail telt, zoals architectuur- en landschapsfotografen. Ze hebben een middenformaat-sensor aan boord, die een stuk groter is dan een fullframe sensor. Ben je benieuwd naar deze exceptionele camera’s? Ik heb de reviews voor je op een rij gezet.

Review van de Fujifilm GFX 100 >>

Review van de Fujifilm GFX 100S >>

Review van de Fujifilm GFX 50S >>

Review van de Fujifilm GFX 50S II >>

Review van de Hasselblad X1D-II 50c >>

Of bekijk ze op CameraNU.nl. Daar vind je ook de actuele prijzen.

 

Panasonic S1H Top systeemcamera’s voor videografen

De nieuwste systeemcamera’s hebben ook voor videografen veel te bieden. Maar er zijn modellen die speciaal voor hen bedoeld zijn: de Panasonic S1H, de Panasonic GH5 / GH5S / GH5 II / GH6 en de Sony A7S III. Benieuwd naar deze speciale ‘videocamera’s’?

Review van de Panasonic S1H >>

Review van de Panasonic GH5S >>

Review van de Panasonic GH5 >>

Review van de Panasonic GH5 II >>

Review van de Panasonic GH6 >>

Review van de Sony A7S III >>

 

Leica M10 Leica M10, M10-P & M11: voor pure fotografen

Voor de puristen onder de fotografen zijn de Leica M10, z’n broer M10-P en de gloednieuwe M11 misschien wel de beste systeemcamera’s van dit moment.

Henri Cartier-Bresson & Robert Capa

Het zijn telgen uit de beroemde Leica M-serie, waar ook illustere fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa hun beroemde foto’s mee schoten. Allemansvriendjes zijn het niet: er zit bijvoorbeeld geen video op en je moet handmatig scherpstellen. Daarom staan ze niet in bovenstaand lijstje. Ben je benieuwd naar deze camera’s? Ik heb de reviews op een rij gezet.

Review Leica M10 >>

Reviews Leica M10-P >>

Review Leica M11 >>

 

Nikon Z7 Nóg 23 uitstekende systeemcamera’s

Er zijn zoveel uitstekende systeemcamera’s op dit moment dat zelfs een top 16 veel te krap is. Hieronder nóg 23 uitstekende camera’s die in mijn toplijst thuishoren. Sommige zijn al wat ouder, maar tellen nog steeds volop mee!

  • Canon EOS R5 C: fullframe professional voor videografen én fotografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica M11: fullframe professional voor straat- en reportage-fotografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm GFX 50S II: compacte middenformaat met 50 megapixel
    > Bekijk mijn review >>
  • Panasonic Lumix GH5 II: systeemcamera voor enthousiaste én professionele videografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Sigma fp: kleinste fullframe systeemcamera voor videografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Sigma fp L: kleinste fullframe systeemcamera met hoge resolutie
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica SL2-S: fullframe systeemcamera voor professionele videografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-S10: compacte systeemcamera met professionele specs voor een zacht prijsje
    > Bekijk mijn review >>
  • Nikon Z7: hoge resolutie-camera voor super gedetailleerde beelden, overladen met awards
    > Bekijk mijn review >>
  • Nikon Z6: perfecte allrounder voor fotografie én videografie, camera van het Jaar 2019-2020
    > Bekijk mijn review >>
  • Panasonic Lumix S1: perfecte allrounder die zowel een topper is in fotografie als in videografie
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm GFX 50R: compacte en betaalbare middenformaatcamera met een sensor die volgens DPReview de allerbeste beeldkwaliteit levert
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS R: baanbrekende fullframe systeemcamera met een 30.4 megapixel sensor razendsnelste autofocus
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-T3: de allerbeste aps-c camera ter wereld totdat... opvolger X-T4 verscheen (zie boven in de toplijst)
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-Pro3: vlaggenschip voor reportage- en straatfotografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Sony A6600: aps-c vlaggenschip van Sony met uitmuntende beeldkwaliteit en zeer goede autofocus
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica SL2 (Typ 601): geweldige fullframe systeemcamera met zeer hoge resolutie en 4K-video van professionele cine-kwaliteit
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M1 Mark III: vlaggenschip van Olympus met beste beeldstabilisatie van dit moment
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS Ra: bijzondere fullframe camera voor het fotograferen van de sterrenhemel
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M5 Mark III: topper onder de camera’s met microfourthirds sensor, bomvol geweldige features
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS RP: meest betaalbare fullframe systeemcamera
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M1X: uitstekende microfourthirds-camera voor professionele actie- en sportfotografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Panasonic G9: perfecte camera voor sport- en natuurfotografie
    > Bekijk mijn review >>

 

Systeemcamera of spiegelreflex: wat moet je kiezen?

Zit je te dubben wat het zal worden: een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? De kwaliteit, ergonomie en de mogelijkheden van spiegelreflexen spreken je aan? Maar tegelijk vind je ze te zwaar? Kijk dan zeker ook naar systeemcamera’s.

Lichter en compacter

Die zijn tegenwoordig van vergelijkbaar kwaliteitsniveau als spiegelreflexen, maar lichter en compacter omdat ze geen spiegel hebben. Systeemcamera’s zijn razendsnel en bieden evenveel controle over de instellingen als DSLR’s. En de beeldkwaliteit is vergelijkbaar goed.

Top-systeemcamera’s van grote merken

Systeemcamera’s waren lange tijd een ondergeschoven kindje bij de de grote fabrikanten van camera’s. Dat is verleden tijd: systeemcamera’s worden bloedserieus genomen door de grote merken. Sony, Nikon, Canon en Panasonic timmeren enorm aan de weg met een nieuwe lijn aan fullframe systeemcamera’s. Ook Fujifilm en Olympus maken ijzersterke systeemcamera’s.

Net zo goed als een spiegelreflex?

Een concurrentiestrijd waar wij fotografen wel bij varen: de systeemcamera’s hebben een enorme kwaliteitsslag doorgemaakt. Ze zijn inmiddels van vergelijkbaar niveau als hun grote (en zware) broers, de spiegelreflexen. Er zijn ook nogal wat professionals die op een systeemcamera zijn overgestapt. En terecht.

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarvan je de lens kunt verwisselen, net als bij de spiegelreflexcamera (=DSLR). Groot verschil tussen een systeemcamera en een DSLR is dat de systeemcamera geen spiegel heeft. Daarom wordt het ook wel een spiegelloze camera genoemd. Door het ontbreken van zo’n opklappende spiegel kan de body klein blijven en het gewicht laag: een systeemcamera is compact. Ook zorgt de spiegelloosheid ervoor dat de camera ontzettend snel kan scherpstellen waardoor de burstsnelheid hoog ligt: hij schiet razendsnel veel foto’s achter elkaar. Geweldig voor actie- of sportfotografie dus.

Systeemcamera versus DSLR: de zoeker

Groot verschil tussen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s heeft met die spiegel te maken: de zoeker is anders. De spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker. Je ziet door die optische zoeker het beeld van de echte wereld, via de spiegel. Een systeemcamera heeft daarentegen een elektronische zoeker: je ziet een elektronisch ‘filmpje’ van de wereld.

Voordelen van een spiegelreflex

We zouden liegen als we alleen maar de voordelen van systeemcamera’s zouden zien. Spiegelreflexen hebben (vooralsnog) als voordelen dat er veel meer keuze is in kwaliteitslenzen en dat de ergonomie vaak net wat beter is: ze liggen iets beter in de hand, zeker met grote lenzen. De optische zoeker van DSLR’s vinden sommige fotografen ook een voordeel, maar de optische zoekers van systeemcamera’s zijn inmiddels zo goed dat dat voordeel inmiddels vrijwel is verdampt. Een plus voor spiegelreflexen blijft voorlopig de (veel) langere accuduur, maar ook op dat gebied worden systeemcamera’s steeds beter.

Fullframe versus aps-c systeemcamera’s

In mijn lijst met beste systeemcamera’s staan veel fullframe systeemcamera’s. Die hebben een sensorformaat dat overeenkomt met het kleinbeeldformaat uit het analoge tijdperk. Maar er staan ook uitstekende systeemcamera’s bij, zoals de Fujifilm X-T3, met een aps-c beeldsensor. Een fullframe sensor is ongeveer 50 procent groter dan een aps-c sensor (dit verschilt per fabrikant).

Fullframe versus aps-c sensor: voordelen

Systeemcamera’s met een fullframe sensor hebben een aantal voordelen boven systeemcamera’s met een aps-c sensor. Zo ligt de beeldkwaliteit meestal net wat hoger: meer scherpte en details. Ook is er wat minder ruis bij hogere gevoeligheden (hoge ISO-waardes). Verder zorgt de grotere sensor voor meer dynamisch bereik: je kunt in de nabewerking meer detaillering uit de hooglichten en de diepe schaduwen van je foto halen. Ook is het makkelijker om met een fullframe sensor achtergrondscherpte te creëren, bijvoorbeeld in portretfoto’s.

Aps-c sensor versus fullframe sensor: voordelen

Gelukkig hebben systeemcamera’s met een aps-c sensor ook voordelen ten opzichte van systeemcamera’s met een fullframe sensor. Dankzij de kleinere sensor kunnen de camera’s bijvoorbeeld een stuk lichter zijn. Ga je op reis of wandel je veel (zoals ik), dan is dat een groot voordeel. Verder is er voordeel voor bijvoorbeeld natuurfotografen: lenzen op een aps-c camera hebben door de cropfactor zo’n 50% extra telebereik: een 400mm lens heeft dan een bereik van 600mm. Ook zijn aps-c camera’s goedkoper in aanschaf en zijn ook de lenzen compacter, lichter en goedkoper.

Voordelen systeemcamera’s op een rij

Hieronder staan puntsgewijs de voordelen van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflexcamera.

  • Grootste voordeel: lager gewicht en compacter formaat
  • Bij een elektronische zoeker zie je direct hoe je foto wordt: zoals de belichting en de scherptediepte
  • De lenzen van systeemcamera’s zijn meestal wat lichter en compacter
  • Systeemcamera’s maken bij het fotograferen minder geluid dan spiegelreflexcamera’s; sommige camera’s hebben een volledig stille modus
  • Systeemcamera’s hebben veel handige functies, zo kun je in de zoeker precies zien of je goed hebt scherpgesteld en of de belichting correct is
  • Systeemcamera’s zijn sneller en hebben een snellere burst, doordat ze geen spiegel hebben

 

Systeemcamera’s met een EISA-award

De EISA-awards 2022-2023 zijn uitgereikt aan de beste camera's en objectieven van dit moment. Ook heel veel systeemcamera’s vielen in de prijzen van de European Imaging and Sound Association (EISA). Ze reiken hun prestigieuze prijzen elk jaar in augustus uit. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de EISA!

Systeemcamera's met een EISA-award >>

 

Systeemcamera’s met een TIPA-award

Sinds 1991 kiezen fotojournalisten van 30 fotovakbladen uit 15 landen de beste foto- en video-producten van het jaar. De organisatie heet Technical Image Press Assocation, beter bekend onder de naam TIPA. Ook veel systeemcamera’s vielen in de prijzen. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de TIPA!

Systeemcamera's met een TIPA-award >>

 

Hoe is deze toplijst tot stand gekomen?

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me helemaal wezenloos op internet. Ik bezoek alle sites die camera's bespreken en lees elk review van a tot z en dan drie keer in de rondte. Want ik wil niet zomaar een systeemcamera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Wellicht hebben jullie wat aan mijn ervaringen!

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

  • Dpreview.com
  • Techradar.com
  • Expertreviews.co.uk
  • Tweakers.net
  • Kenrockwell.com
  • Photographyblog.com
  • Ephotozine.com
  • Cameralabs.com
  • Consumentenbond.nl
  • Photofacts.nl
  • Fototijdschrift Zoom
  • Fototijdschrift Focus
  • Fototijdschrift Digifoto Pro
  • Fototijdschrift Chip Magazine
  • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste systeemcamera's tot €1000

Is je budget maximaal 1000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2021

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (77 beoordelingen)

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy