Beste systeemcamera’s van 2024 | Top 22

Systeemcamera’s zijn de spiegelreflexen inmiddels fors voorbijgestreefd. Ze zijn in vrijwel elk opzicht beter. Groot voordeel is ook: ze zijn compacter en lichter. Je neemt ze dus makkelijker mee op wandeling of fietstocht. Maar welke moet je kiezen? Dit zijn de 22 allerbeste systeemcamera’s van dit moment!

Laatste update: 18 april 2024

Sony A1Beste systeemcamera’s van dit moment

De Nikon Z9, de Sony A1 en de Canon EOS R3 zijn – ex aequo – de beste systeemcamera’s van dit moment. Drie spectaculaire vlaggenschepen van drie gerenommeerde firma’s. Hieronder staan de 22 beste systeemcamera’s voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen (je scrollt dan door naar die camera op deze pagina).

Top 22 systeemcamera’s:

  1. Nikon Z9 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  2. Sony A1 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  3. Canon EOS R3 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  4. Sony A7R V | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  5. Nikon Z8 | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  6. Sony A9 III | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  7. Canon EOS R5 | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  8. Nikon Z7 II | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  9. Sony A7 IV | Rating: 95/100 | Bekijk >>
  10. Nikon Z f | Rating: 95/100 | Bekijk >>
  11. Nikon Z6 II | Rating: 95/100 | Bekijk >>
  12. Fujifilm X-H2S | Rating: 95/100 | Bekijk >>
  13. Fujifilm X-H2 | Rating: 95/100 | Bekijk >>
  14. Fujifilm X-T5 | Rating: 94/100 | Bekijk >>
  15. Canon EOS R6 Mark II | Rating: 92/100 | Bekijk >>
  16. Panasonic S5 Mark II | Rating: 92/100 | Bekijk >>
  17. Sony A7C R | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  18. Sony A7C II | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  19. Canon EOS R7 | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  20. Panasonic G9 II | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  21. Sony ZV-E1 | Rating: 88/100 | Bekijk >>
  22. OM System OM-1 | Rating: 86/100 | Bekijk >>

Ook interessant:

 

OM System OM-1 Mark IINieuwe systeemcamera’s

Dit is het Tijdperk van de Systeemcamera’s. De lijst met top systeemcamera’s was nog nooit zo lang. En de grote merken rollen over elkaar met nieuwe modellen. De allernieuwste op een rij.

 

Beste systeemcamera's tot €1.000 en tot €2.000

Is je budget maximaal 1.000 of maximaal 2.000 euro? Dan heb ik nog twee interessante toplijsten voor je. Wij van WC-eend adviseren: zeker het bekijken waard 😊

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Nikon Z91. Nikon Z9: razendsnel vlaggenschip

De Z9 is Nikons vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Deze sensationele fullframer heeft een gloednieuwe stacked cmos-sensor met 46 megapixel. Hij schiet 20fps raw-beelden met continue autofocus. Videografen kunnen zich verheugen op 8K-video. Camera van het Jaar 2022-2023 bij de gerenommeerde organisatie EISA.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 20 in volledige resolutie / tot 120fps in lagere resolutie | Video: 8K op 60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 1.340gr | Release datum: eind 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Krachtigste camera van nu

De Nikon Z9 is misschien wel de krachtigste camera van dit moment. Hij schiet 20 beelden per seconde in raw en zelfs 30 beelden per seconde in jpeg, met volledige autofocus. Ook film je met 8K-video met 30 beelden per seconde (en na een firmware-update zelfs 12-bit raw 8K/60p-video). Aan boord is hiertoe de volledig nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor met 46 megapixel op de teller. Een eveneens nieuwe processor zorgt voor de nodige power, die professionele sport-, actie- en natuurfotografen alles biedt wat ze nodig hebben.

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z9

De Nikon Z9 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A1 2. Sony A1: en nog een nieuw vlaggenschip...

Sony heeft een geweldig nieuw vlaggenschip uitgebracht: de Alpha 1. Deze topcamera voor professionals heeft een nieuw ontwikkelde fullframe sensor met 50MP op de teller. Hij schiet 30 beelden per seconde, heeft 8K-video. Gold Award bij DPReview met de hoogste score ooit: 93%. Camera van het Jaar 2021-2022 bij EISA.

Sensor: fullframe | Resolutie: 50.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 (met elektronische sluiter) | Video: 8K/30p / 4K/120p in 10-bit 4:2:2 All-I | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 737gr | Release datum: maart 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Hoge snelheid én hoge resolutie

De Sony A1 schiet liefst 30 beelden per seconde en heeft tóch een hoge resolutie van 50 megapixel op z’n fullframe sensor. Om dat mogelijk te maken heeft Sony een compleet nieuwe Exmor RS CMOS-sensor ontwikkeld. Zoals bekend is Sony dé sensormaker van dit moment. De firma levert sensoren aan alle grote cameramerken. Geen wonder dat de nieuw ontwikkelde sensor dus in het nieuwe vlaggenschip van Sony zelf is beland.

Sony A1 op CameraNU.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A1

De Sony A1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R33. Canon EOS R3: en een derde nieuw vlaggenschip...

De EOS R3 is de vlaggenschip-systeemcamera van Canon. Dit topmodel voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen heeft een snelheid van 30fps met volledige autofocus. Met een nieuwe, door Canon zelf ontworpen sensor. Uniek is de oog-autofocus: je selecteert een focuspunt door ernaar te kijken via de zoeker. Beste professionele camera 2022-2023 bij EISA.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 met volledige autofocus | Video: 4K @ 120fps / 6K @ 60fps | Scherm: vari-angle touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 1.015gr | Release datum: eind november 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.729 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Razendsnel vlaggenschip

Als camera voor grote sportevenementen is snelheid van levensbelang. De EOS R3 is wat dat betreft de evenknie van de EOS 1D X Mark III, het topmodel in de DSLR-lijn van Canon. Alle sterke punten van die camera vind je terug in de EOS R3. En meer, veel meer. Zo zit er in de R3 een volledig nieuwe stacked CMOS-sensor, met zeer snelle uitlezing. Daardoor schiet hij 30 RAW-beelden per seconde met volledige autofocus.

Canon EOS R3 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R3 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R3 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R3

De Canon EOS R3 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A7R V4. Sony A7R V: hoge resolutie én hypersnel

De A7R V is Sony’s compleet vernieuwde powerhouse systeemcamera. Met 61 megapixel op de fullframe sensor is dit de droom van iedere fotograaf die op zoek is naar ultieme details. Maar er is veel meer: de A7R V combineert het beste van de voorganger én van vlaggenschip Sony A1. En voegt daar eigen innovatieve features aan toe.

Sensor: fullframe | Resolutie: 61 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 8K/24p / 4K/60p | Scherm: volledig kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 638gr | Release datum: december 2022 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 4.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Middenformaat beeldkwaliteit

Met de A7R V mikt Sony vooral op professionals en doorgewinterde amateurs. Hij is razendsnel met 10 beelden per seconde met volledige AF/AE-Tracking. Uitstekende score voor een camera met 61 megapixel! De beeldkwaliteit schurkt aan tegen die van de beste middenformaatcamera’s. En met z’n Pixel Shift-modus creëer je beelden van liefst 240MP. Voor veel fotografen uiterst belangrijk: de autofocus is veel beter én veel intelligenter geworden dan die van z’n voorganger.

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7R V

De Sony A7R V heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Sony A7R IV: ook fantastisch!

Voorganger Sony Alpha A7R IV uit 2019 blijft verkrijgbaar en zou eigenlijk op nummer 2 of 3 in deze toplijst moeten komen. Maar om nou 2 A7R’s op te nemen, vond ik wat overdreven. Graag wijs ik je op deze meer dan geweldige camera, die je nu voor veel minder geld in huis kunt halen. Ook van deze camera heb ik alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Nikon Z85. Nikon Z8: Mini Z9 met ambities

De Nikon Z8 is een van de meest opwindende camera’s van dit moment. Deze ‘mini Z9’ is de ultieme hybride camera die topsnelheid met topresolutie combineert. Hij biedt professionele prestaties voor professionals én ambitieuze fotografen in een compact formaat. EISA-award 2023-2024: Camera van het Jaar.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 120 (jpeg) | Beeldstabilisatie: ja | Video: 8.3K / 60p & 4K / 120p | Scherm: 4-assig kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 910gr | Release datum: eind mei 2023 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body: 4.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Ultieme allrounder

De Nikon Z8 is de ultieme camera voor een breed scala aan professionele toepassingen voor fotografen én videografen. Reviewers omschrijven hem als een 'Mini Z9' en als de ultieme hybride camera. De Nikon Z8 deelt veel specificaties met de Nikon Z9, hoewel hij deze krachtpatser logischerwijs niet helemaal kan bijbenen. Het grootste verschil zit hem echter in de vormgeving, het formaat en het gewicht van de Nikon Z8. Die schurken dichter aan tegen de Nikon Z7 dan tegen de Z9, met zijn ingebouwde verticale grip. En dat is goed nieuws voor iedereen die een snelle topcamera wil die ook nog eens compact en relatief lichtgewicht is.

Nikon Z8 op CameraNU.nl >>

Nikon Z8 op Cameraland.nl >>

Nikon Z8 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z8

De Nikon Z8 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A9 III6. Sony A9 III: klaar voor de Olympische Spelen

De Next Gen van professionele sport-, actie en wildlife-camera’s. Het is de eerste fullframer met een ‘global shutter’ beeldsensor die korte metten maakt met rolling shutter. Ongekend snel is hij ook, met bursts tot 120fps zonder blackout. De stacked sensor met 24.6MP zorgt voor fenomenale beelden.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.6 megapixel | Beelden per seconde: 120 | Beeldstabilisatie: ja (8 stops) | Video: 4K/120p zonder crop | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 617gr | Release datum: eind januari 2024 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body: 6.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sportperformer

De global shutter trekt de meeste aandacht: dit is de eerste fullframe systeemcamera die deze technologie aan boord heeft. Alle pixels worden in één klap uitgelezen, in tegenstelling tot alle andere sensoren, die in een rollende beweging worden uitgelezen. De Sony A9 III heeft daardoor geen last van het vervelende rolling-shutter-effect. De sensor is daarbij van het stacked type: een gestapelde sensor. Daardoor haalt deze professionele sport-, actie- en wildlife-camera voorheen ondenkbare snelheden. Liefst 120fps met volledige autofocus en in volledige resolutie. Een unicum.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A9 III

De Sony A9 III heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R57. Canon EOS R5: hoge resolutie én 8K-video

De Canon EOS R5 is een fantastische systeemcamera met fullframe sensor. Hij schiet foto’s met 20 beelden per seconde en kan video vastleggen in 8K-resolutie. Ook beeldstabilisatie is aan boord die tot 8 stops winst biedt. Is dit dé camera van 2021?

Sensor: fullframe | Resolutie: 45 megapixel | Beelden per seconde: 12 (mechanisch) / 20 (elektronisch) | Video: 8K met 30fps / 4K met 120fps of 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (vari-angle) | Gewicht body: 650gr | Objectief: RF 24-70mm f/2.8L IS USM | Release datum: 30 juli 2020 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body: 3.999 euro | Prijs inclusief lens: 6.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Hybride professional

De Canon EOS R5 is een professionele fullframe systeemcamera voor fotografen en filmmakers. Een echte hybride professional dus, met baanbrekende nieuwe functies. De EOS R-camera’s die tot nog toe zijn verschenen kregen behalve lof ook aardig wat kritiek. Canon pareert die kritiek met de EOS R5 in één daverende klap. Een echte game changer. De concurrenten zitten te beven...

Canon EOS R5 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R5

De Canon EOS R5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voor videografen: Canon EOS R5 C

Canon heeft een variant op de Canon EOS R5 op de markt gebracht, die nóg meer georiënteerd is op (professionele) videografen: de EOS R5 C. Deze camera combineert de professionele filmfuncties van de Cinema EOS-serie met de fotografische mogelijkheden van het EOS R-systeem. Benieuwd naar deze topcamera?

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z7 II 8. Nikon Z7 II: razendsnel resolutiemonster

De Nikon Z7 II is de professionele fullframe systeemcamera van deze 101 jaar oude firma. Aan boord is een sensor met zeer hoge resolutie. De Z7 II gaat de concurrentie aan met numero uno Sony A7R IV. Deze Nikon Z7 Mark II heeft twee processors en is nóg beter en sneller dan z’n uitstekende voorganger.

Sensor: fullframe | Resolutie: 47.7 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K/60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 705gr | Frankwandelt-rating 96/100 | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 + FTZ adapter | Release datum: december 2020 | Prijs body: 2.999 euro | Prijs inclusief lens: 4.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Een echt powerhouse

De Nikon Z7 II is een echt powerhouse, dankzij de twee Expeed 6-beeldprocessors. De dubbele processor zorgt voor heel veel meer rekenkracht en dus voor heel veel meer power. De voordelen zijn legio: hij heeft een zeer snelle burst, een enorme buffercapaciteit en is een topper voor video. Zo heeft de Z7 II de mogelijkheid om intern beelden op te nemen in 4K met 60 beelden per seconde.

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z7 II

De Nikon Z7 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Nikon Z7

Voorganger Nikon Z7 blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en voor veel minder geld tweedehands te vinden. Benieuwd naar deze topcamera met hoge resolutie?

Bekijk mijn review >>

 

Sony A7 IV9. Sony A7 IV: instap-fullframe van formaat

De Sony A7 IV is dé klapper van 2022. Met features uit de topmodellen Sony A1, A7R IV, A7S III en A9 II. Een echte hybride camera – voor fotografie én video. Uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit.

Sensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K op 60p / 10-bit 4:2:2 HLG / Full HD op 120p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 658gr | Release datum: december 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.799 euro | Prijs inclusief lens: 2.899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Technisch hoogstandje

Voor de Sony A7 IV heeft Sony al z’n technische hoogstandjes uit de kast gehaald. Je vindt features terug uit recente camera’s als de professionele Sony A1, A7S III en A9 II. En die zijn in de Sony A7 Mark IV ook nog eens verder geperfectioneerd. De beeldkwaliteit is een flinke slag beter dan die van z’n voorganger door de gloednieuwe fullframe sensor met veel meer pixels. En hij is ook stukken sneller. Daarbij blijft het prijskaartje aantrekkelijk. Zo komt een fullframe topcamera nu ook voor niet-professionals binnen grijpbereik.

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7 IV

De Sony A7 IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Sony A7 III

Voorganger Sony A7 III blijft op de markt. Dit is en blijft een zeer goede fullframer. En hij is een heel stuk voordeliger. Benieuwd naar deze topcamera?

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z f10. Nikon Z f: moderne fullframer, klassieke uitstraling

De Nikon Z f is een stijlvolle systeemcamera met een klassieke, analoge uitstraling. Maar vergis je niet: onder de ‘classy’ body zit een beest van een camera. Met een 24.5 megapixel fullframe sensor, 8 stops beeldstabilisatie en 4K/60p-video. Snel is hij ook met een 30fps burst. Mooi is de high res-modus.

Sensor: fullframe | Objectief: 24-70mm f/4 S | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 (jpeg met AF) / 11 (raw met AF) | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K/60p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 710gr | Release datum: eind oktober 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.449 euro | Prijs body en lens: 3.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Meer in huis dan Z6 II

Onder de motorkap van de Z f schuilt een technologisch hoogstandje dat de Nikon Z6 II het nakijken geeft. Met een combinatie van de sensor uit de Z6 II en de Exceed 7-processor die zoveel goeds brengt voor de Nikon Z8 en Nikon Z9, de twee topmodellen voor professionals van Nikon.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z f

De Nikon Z f heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Nikon Z6 II11. Nikon Z6 II: perfecte fullframe allrounder

De Nikon Z6 II is opvolger van de Nikon Z6, die mag pronken met de EISA-award ‘Camera van het Jaar’. Belangrijkste vernieuwingen: meer power dankzij twee beeldprocessors plus een tweede geheugenkaartsleuf. Silver Award bij DPReview. Platina Award bij Digifoto. ‘Super’ bij Focus Magazine.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/60p (via firmware-update) | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 | Release datum: begin november 2020 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.349 euro | Prijs inclusief lens: 3.049 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Van alle markten thuis

Met de Nikon Z6 II haal je een topcamera in handen. Het stille autofocussysteem heeft 273 AF-punten in huis die 90 procent van het beeld beslaan. Met een ISO-bereik van 100-51.200 en de 5-assige beeldstabilisatie kun je uitstekend uit de voeten bij schemering. De Z6 is een razendsnelle schieter, heeft uitstekende 4K-video specs en een beeldkwaliteit om te zoenen. Liefst twee Expeed 6-beeldprocessors zorgen voor heel veel meer rekenkracht dan de voorganger en dus voor heel veel meer power.

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Nikon Z6

Voorganger Nikon Z6 blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze Camera van het Jaar 2019-2020?

Bekijk mijn review >>

 

Fujifilm X-H2S12. Fujifilm X-H2S: beste aps-c-camera

De Fujifilm X-H2S is een van de twee vlaggenschepen van Fuji. Een echte hybride camera: professioneel inzetbaar voor fotografie én video. Met de stacked aps-c-sensor schiet deze snelheidsduivel 40fps met volledige autofocus. Plus super vloeiende 4K-video met liefst 120fps.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 40 | Video: 4K/120p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 660gr | Release datum: juli 2022 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.749 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Krachtige stacked sensor

De Fujifilm X-H2S heeft een volledig nieuwe ‘stacked’ X-trans 5 sensor met tal van voordelen, onder meer voor burst-snelheid, video-framerate en autofocusprestaties. Ook de processor is van de buitencategorie: 30 keer sneller dan z’n voorganger. Die zorgt voor razendsnelle bursts tot 40fps plus excellente autofocus die mensen, dieren, treinen, vliegtuigen, motoren, auto's en vogels herkent en volgt als een horzel. De geavanceerde beeldstabilisatie biedt tot 7 stops winst tegen trillingen. Een snelheidsduivel van een vlaggenschip dus.

Fujifilm X-H2S op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2S op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2S op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-H2S

De Fujifilm X-H2S heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm X-H213. Fujifilm X-H2: beste aps-c-camera 😀

Fujifilms vlaggenschip met een hoge resolutie-sensor van 40 megapixel. Het is ook de allereerste aps-c-camera die interne 8K ProRes-video biedt. Met 20 beelden per seconde is het een razendsnelle schutter. En dan is er nog de Pixelshift Multishot-functie voor extreem gedetailleerde opnames.

Sensor: aps c | Resolutie: 40.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 8K/30p / 4K/60p HQ met 8K oversampling | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 660gr | Release datum: eind september 2022 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 1.959 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Alles draait om de details

Samen met de Fujifilm X-H2S (hierboven in het lijstje) is dit het tweede vlaggenschip van Fujifilm. Bij dit topmodel staat alles in het teken van de beeldkwaliteit. Hoewel de X-H2 tevens een snelle schutter is (20fps) en hij dezelfde krachtige X-Processor 5 aan boord heeft, is het grootste nieuws de gloednieuwe sensor met 40 megapixel: de hoogste resolutie van alle aps-c-camera’s. Daarmee biedt de X-H2 1.5x zoveel pixels als voorganger X-T4. Ook voor videofans is er uitstekend nieuws: de X-H2 is de eerste aps c-camera met interne 8K/30p ProRes-opname.

Fujifilm X-H2 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-H2 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-H2 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-H2

De Fujifilm X-H2 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm X-T514. Fujifilm X-T5: één na beste aps-c-camera 😀😀

Naar de Fujifilm X-T5 hebben Fuji-fans reikhalzend uitgekeken. En wát een upgrade is dit! De X-T5 speelt leentjebuur bij topmodel Fujifilm X-H2: hij herbergt dezelfde 40MP-sensor en dezelfde krachtige processor. Een topcamera voor pure fotografen, met de hoogste resolutie van alle aps-c-camera’s (samen met de X-H2).

Sensor: aps-c | Resolutie: 40.2 megapixel | Objectief: Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WR / fullframe-equivalent: 24-120mm | Beelden per seconde: 15 | Video: 4K/60p / 6.2K/30p | Scherm: kantelbaar en draaibaar touchscreen | Gewicht body: 557gr | Release datum: eind november 2022 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body: 1.999 | Prijs inclusief lens: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Een echte fotografencamera

Meer en meer verfijnt Fujifilm z’n assortiment aps-c-camera’s. Anders dan de X-H2-camera’s is de X-T5 veel meer op fotografie gericht. De look-and-feel doet daarbij denken aan analoge camera’s. Daarbij verhullend wat een moderne alleskunner de X-T5 is. Om te watertanden zijn de haarscherpe beelden boordevol details. Beelden met de prachtige, natuurgetrouwe kleuren waar Fujifilm bekend om staat.

Fujifilm X-T5 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T5 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-T5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Fujifilm X-T4

Voorganger Fujifilm X-T4 is niet langer op de markt, maar vaak nog uitstekend tweedehands verkrijgbaar bij CameraNU.nl, Cameraland.nl of Kamera-express.nl – voor een kleinere prijs. Ook dit is een topcamera. Benieuwd?

Bekijk mijn review >>

 

Canon EOS R6 Mark II15. Canon EOS R6 Mark II: razendsnelle fullframer

De opvolger van de populaire Canon EOS R6 is op alle vlakken nóg beter. Opvallend is de hogere resolutie van de EOS R6 Mark II: 24 megapixel. Deze fullframe systeemcamera combineert hoogwaardige prestaties, adembenemende snelheid en professionele filmfuncties. Gold Award bij DPReview, Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: Canon RF 24-105mm f/4.0 | Beelden per seconde: 12fps (mechanische sluiter) / 40fps (elektronische sluiter) | Video: 4K/60p 10-bit interne video / C-Log 3 | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 588gr | Release datum: 29 november 2022 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.929 euro | Prijs inclusief lens: 4.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Op alle fronten beter

Canon heeft een van z’n populairste fullframe systeemcamera’s op vrijwel alle vlakken verbeterd en verfijnd. Een al uitstekende, solide fullframer is zo nog (veel) beter geworden. De Canon EOS R6 Mark II combineert ijzersterke fotoprestaties met uitstekende, professionele videomogelijkheden in een body die is ontworpen voor intuïtieve bediening. Opvallend is dat Canon is afgestapt van de sensor van 20 megapixel van de voorganger. Deze veelzijdige systeemcamera heeft een vernieuwde 24.2 megapixel CMOS-sensor, waardoor de beeldkwaliteit nóg beter is.

Canon EOS R6 Mark II op CameraNU.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 Mark II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R6 Mark II

De Canon EOS R6 Mark II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Canon EOS R6

Voorganger Canon EOS R6 blijft op de markt. Ook dit is een topcamera. En: een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze schitterende camera?

Bekijk mijn review >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark II16. Panasonic S5 Mark II: fullframer voor foto én video

De Panasonic Lumix S5 Mark II is een fullframe systeemcamera uit de middenklasse. Deze hybride camera blinkt uit in fotografie én filmen. Aan boord is nu ook hybride fasedetectie autofocus. Daardoor stelt hij veel sneller en preciezer scherp dan z’n voorganger, ook op snel bewegende onderwerpen.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 20-60mm f/3.5-5.6 | Beelden per seconde: 30 (elektronische sluiter) / 9 (mechanische sluiter) | Video: 6K 30fps / 4K 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 657gr | Release datum: eind januari 2023 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.199 euro | Prijs inclusief lens: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Excellente autofocus

Voorganger Lumix S5 was al zeer populair vanwege de fantastische prijs/kwaliteit-verhouding en z’n uitstekende prestaties voor fotografie én video. De Mark II bouwt hierop voort met de toevoeging van een excellent autofocus-systeem. Ook op tal van andere vlakken is deze fullframer verbeterd. Zo is hij uitgerust met een volledig nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor. De eveneens nieuwe beeldprocessor zorgt samen met de sensor voor superieure beeldkwaliteit en hoge videoprestaties. Beide liggen op het niveau van de professionele Panasonic Lumic S1H.

Panasonic S5 Mark II op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic S5 Mark II

De Panasonic S5 Mark II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voor videografen: Panasonic Lumix S5 Mark IIX

Naast de Panasonic Lumix S5 Mark II is ook nog de Panasonic S5 Mark IIX op de markt gebracht. Die biedt nóg meer geavanceerde video-opties voor (professionele) filmers, zoals ondersteuning van video-output in het raw-bestandsformaat en interne ProRes-opnames. Ook heeft de IIX de optie om video's op te nemen op een ssd via USB en heeft hij meer compressiemodi. Benieuwd?

Mijn review van zustermodel S5 IIX >>

Voorganger Panasonic S5

Voorganger Panasonic S5 is ook nog verkrijgbaar. Ook dit is een topcamera. En: een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze schitterende camera?

Bekijk mijn review >>

 

Sony A7C R17. Sony A7C R: hoge resolutie in compact jasje

De Sony A7C R biedt je hoge resolutie in een uiterst compact formaat. Met een resolutie van 61 megapixel, een ultra-precieze autofocus en 7 stops beeldstabilisatie zijn jouw beelden altijd haarscherp, zelfs wanneer je moet croppen voor het perfecte plaatje. De ideale camera voor portret-, landschaps- en straatfotografen. Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: fullframe | Resolutie: 61 megapixel | Beelden per seconde: 8 met AF | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K / 60p / 4:2:2 | Scherm: vari-angle LCD-scherm | Gewicht body: 525gr | Release datum: half september 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 3.698 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Hoge resolutie in je jaszak

Voor wie veel op pad is maar toch veel resolutie nodig heeft, is de Sony A7C R misschien wel de perfecte camera. Hij combineert de compacte body van de A7C met de hoge resolutie van zijn grote broer, de Sony A7R V. Dankzij de 61 megapixel fullframe sensor, de krachtige BionZ XR-processor en de 7 stops stabilisatie leg je de kleinste details haarscherp vast.

Sony A7C R op CameraNU.nl >>

Sony A7C R op Cameraland.nl >>

Sony A7C R op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7C R

De Sony A7C R heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A7C II18. Sony A7C II: high end prestaties in een compacte body

De Sony A7C Mark II neemt het stokje over van de A7C. En het is een ware vaandeldrager. Je staat versteld van alle high end prestaties die zijn zeer compacte herbergt. Deze fullframe systeemcamera heeft een verbeterde sensor, processor, autofocus en liefst 7 stops beeldstabilisatie. Super Award bij Focus Magazine. Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 met AF | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K / 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 514gr | Release datum: half september 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Lichtsterker, sneller en scherper

De Sony A7C II heeft een compleet nieuwe Exmor R CMOS fullframe sensor met liefst 33 megapixel op de teller. Dat zijn liefst 9 megapixels meer dan de voorganger. Ook de BIONZ XR processor is nieuw aan boord. Die twee spierbundels geven hem niet alleen extra power, maar maken hem ook lichtsterker, sneller en scherper. Hij presteert uitstekend bij weinig licht, mede dankzij z’n verbluffende 7 stops beeldstabilisatie.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7C II

De Sony A7C II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R719. Canon EOS R7: indrukwekkende alleskunner

De Canon EOS R7 is de systeemcamera van Canon in het middensegment. Met een nieuwe 32.5 megapixel aps-c-sensor voor een geweldige beeldkwaliteit. Beeldstabilisatie (7 stops!) en excellente autofocus zorgen voor altijd scherpe beelden. Een snelle schieter is hij ook, met tot 30 foto’s per seconde.

Sensor: aps-c | Resolutie: 32.5 megapixel | Objectief: 24-105mm f/4L / fullframe-equivalent: 38-168mm | Beelden per seconde: 15 (mechanisch) / 30 (elektronisch) | Video: 4K/30p oversampled van 7K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 530gr | Release datum: eind juni 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 1.599 euro / Prijs inclusief lens: 3.099 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Wet van de remmende voorsprong

Eindelijk komt Canon met aps-c-camera’s in het EOS R-systeem. Nikon, Sony en Panasonic waren Canon flink te snel af. Maar ook hier geldt de wet van de remmende voorsprong. Want wat een prachtige, rijkgevulde aps-c-camera legt Canon met de EOS R7 op de mat. Met z’n hoge resolutie sensor met 32.5MP op de teller bouwt hij voort op de essentie van de fameuze EOS 7D-serie. Canon voegt een razendsnelle burst, vloeiende 4K/60p video en beeldstabilisatie met 7 stops winst toe. Perfecte camera voor snelle actie en wildlife. Tegelijk is het ook een echte allrounder.

Canon EOS R7 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R7 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R7 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R7

De Canon EOS R7 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Panasonic G9 II20. Panasonic G9 II: ultieme camera voor natuurfotografen

De Panasonic G9 II is de ultieme camera voor professionele wildlife- en natuurfotografen. Met een combinatie van hoge beeldkwaliteit, ultrasnelle bursts tot 75fps en next level fasedetectie autofocus in een compacte body. Een echte allrounder die ook voor natuurvideo inzetbaar is. Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 25.2 megapixel | Beelden per seconde: tot 75fps (elektronische sluiter) / tot 10fps (mechanische sluiter) | Beeldstabilisatie: ja: 8 stops winst | Video: 5.8K | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 658gr | Release datum: begin november 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 1.899 euro | Prijs inclusief 12-60mm Leica DG Vario-Elmarit: 2.099 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

High end fotografen-camera

De G9 II is op alle belangrijke gebieden een flinke stap vooruit. Zo is de autofocus veel sneller, nauwkeuriger en vastbijtender. De camera is ook veel beter in onderwerpherkenning en het volgen van snel en onvoorspelbaar bewegende onderwerpen. Daarbij maakt de beeldkwaliteit een sprong dankzij de nieuw ontworpen sensor. Met de pixelshift-modus schiet je beelden tot liefst 100 megapixel uit de hand. Opvallend is daarnaast de indrukwekkende burstsnelheid van 60fps met continue autofocus.

Panasonic G9 II op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic G9 II

De Panasonic G9 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony ZV-E121. Sony ZV-E1: high end fullframe vlogcamera

Ultracompact, fullframe, professioneel, bioscoopkwaliteit. Dat is de ZV-E1, de high end video- en fotocamera van Sony, in een notendop. Ontworpen met het oog op vloggers en andere content creators die met de ZV-E1 beelden met een verbluffende cinematografische uitstraling creëren.

Sensor: fullframe | Resolutie: 12.1 megapixel | Objectief: Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K/60p / na firmware-update 4K/120p / Full HD op 240fps | Scherm: draai/kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 399gr | Release datum: 17 april 2023 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs body: 2.599 euro | Prijs inclusief lens: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Beelden van bioscoopkwaliteit

Met de ultracompacte Sony ZV-E1 creëer je prachtige cinematografische content. Al je vlogs, interviews en productdemonstraties krijgen een filmische uitstraling. Deze video- en fotocamera levert met z’n fullframe sensor professionele 4K/60p beeldkwaliteit en filmische 4K 120p slow motion. De ZV-E1 biedt je volledige vrijheid om beelden van bioscoopkwaliteit te creëren, zelfs als er weinig licht is, zoals bij schemering of binnenshuis.

Sony ZV-E1 op CameraNU.nl >>

Sony ZV-E1 op Cameraland.nl >>

Sony ZV-E1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony ZV-E1

De Sony ZV-E1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Olympus OM-122. Olympus OM-1: razendsnel vlaggenschip

De Olympus OM-1 is het nieuwe vlaggenschip van OM Digital Solutions, de opvolger van het gerenommeerde Olympus. Deze compacte systeemcamera met microfourthirds sensor schiet liefst 120 beelden per seconde in RAW. Perfecte camera voor sport- en natuurfotografen. Volgens de EISA is dit de ‘Beste MFT-camera’.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Objectief: 12-40mm f/2.8 PRO II / fullframe-equivalent: 24-80mm | Beelden per seconde: 120 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 511gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs body: 1.799 euro | Prijs inclusief lens: 2.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Veelzijdige high-end allrounder

De Olympus OM-1 is de eerste camera voor professionals van OM Digital Solutions, het bedrijf dat in 2020 Olympus heeft overgenomen en dit gerenommeerde merk nu nieuw leven inblaast. En wát voor leven. De OM-1 is een zeer veelzijdige high-end systeemcamera, volgestouwd met geavanceerde functies en artificiële intelligentie. En snel dat-ie is: hij schiet 120 beelden per seconde in RAW-formaat. De naam OM-1 verwijst naar de analoge Olympus OM-1, een legendarische spiegelreflexcamera uit 1972. Ondanks z’n professionele kwaliteiten is de OM-1 lekker lichtgewicht. Daarbij is hij wel zeer weerbestendig uitgevoerd. Echt een camera waarmee je ook in weer en wind eropuit kunt trekken.

OM System OM-1 op CameraNU.nl >>

OM System OM-1 op Cameraland.nl >>

OM System OM-1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Olympus OM-1

De Olympus OM-1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm GFX 100 II Middenformaatcamera’s voor profs

Fujifilm en Hasselblad bieden waanzinnig goede middenformaat-camera’s voor professionals. Deze systeemcamera’s, gewapend met hoge resolutie en enorme sensor, zijn van uitzonderlijke klasse. Maar hebben als beperkingen dat ze zwaar en akelig duur zijn.

Als elk detail telt

Toch breng ik ze graag onder je aandacht. Want het zijn wel de echte toppers voor fotografen voor wie elk miniem detail telt, zoals architectuur- en landschapsfotografen. Ze hebben een middenformaat-sensor aan boord, die een stuk groter is dan een fullframe sensor. Ben je benieuwd naar deze exceptionele camera’s? Ik heb de reviews voor je op een rij gezet.

Review van de Fujifilm GFX 100 II >>

Review van de Fujifilm GFX 100 >>

Review van de Fujifilm GFX 100S >>

Review van de Fujifilm GFX 50S >>

Review van de Fujifilm GFX 50S II >>

Review van de Hasselblad X2D 100C >>

Of bekijk ze op CameraNU.nl. Daar vind je ook de actuele prijzen.

 

Sony A7S IIITop systeemcamera’s voor videografen

De nieuwste systeemcamera’s hebben ook voor videografen veel te bieden. Maar er zijn modellen die speciaal voor hen bedoeld zijn: de Panasonic S1H, de Panasonic S5 IIX, de Panasonic GH5 II en GH6, de Sony A7S III en de Sony ZV-E1. Benieuwd naar deze speciale ‘videocamera’s’?

Review van de Panasonic S1H >>

Review van de Panasonic S5 IIX >>

Review van de Panasonic GH5 II >>

Review van de Panasonic GH6 >>

Review van de Sony A7S III >>

Review van de Sony ZV-E1 >>

 

Leica M11Leica’s voor pure fotografen

Voor de puristen onder de fotografen zijn de Leica M10, M10-P, M11, M11-P en de M11 Monochrom misschien wel de beste systeemcamera’s van dit moment.

Henri Cartier-Bresson & Robert Capa

Het zijn telgen uit de beroemde Leica M-serie, waar ook illustere fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa hun beroemde foto’s mee schoten. Allemansvriendjes zijn het niet: er zit bijvoorbeeld geen video op en je moet handmatig scherpstellen. Daarom staan ze niet in bovenstaand lijstje. Ben je benieuwd naar deze camera’s? Ik heb de reviews op een rij gezet.

Review Leica M10 >>

Reviews Leica M10-P >>

Review Leica M11 >>

Review Leica M11-P >>

Review Leica M11 Monochrom >>

 

Canon EOS R5 CNóg veel meer uitstekende systeemcamera’s

Er zijn zoveel uitstekende systeemcamera’s op dit moment dat mijn rijkgevulde Toplijst uit z’n jasje dreigt te barsten. Daarom hieronder nóg veel meer uitstekende camera’s die eigenlijk in mijn toplijst thuishoren. Sommige zijn al wat ouder, maar tellen nog steeds mee!

 

Systeemcamera of spiegelreflex: wat moet je kiezen?

Zit je te dubben wat het zal worden: een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? De kwaliteit, ergonomie en de mogelijkheden van spiegelreflexen spreken je aan? Maar tegelijk vind je ze te zwaar? Kijk dan zeker ook naar systeemcamera’s.

Lichter en compacter

Die zijn tegenwoordig van vergelijkbaar kwaliteitsniveau als spiegelreflexen, maar lichter en compacter omdat ze geen spiegel hebben. Systeemcamera’s zijn razendsnel en bieden evenveel controle over de instellingen als DSLR’s. En de beeldkwaliteit is vergelijkbaar goed.

Top-systeemcamera’s van grote merken

Systeemcamera’s waren lange tijd een ondergeschoven kindje bij de de grote fabrikanten van camera’s. Dat is verleden tijd: systeemcamera’s worden bloedserieus genomen door de grote merken. Sony, Nikon, Canon en Panasonic timmeren enorm aan de weg met een nieuwe lijn aan fullframe systeemcamera’s. Ook Fujifilm en Olympus maken ijzersterke systeemcamera’s.

Net zo goed als een spiegelreflex?

Een concurrentiestrijd waar wij fotografen wel bij varen: de systeemcamera’s hebben een enorme kwaliteitsslag doorgemaakt. Ze zijn inmiddels van vergelijkbaar niveau als hun grote (en zware) broers, de spiegelreflexen. Er zijn ook nogal wat professionals die op een systeemcamera zijn overgestapt. En terecht.

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarvan je de lens kunt verwisselen, net als bij de spiegelreflexcamera (=DSLR). Groot verschil tussen een systeemcamera en een DSLR is dat de systeemcamera geen spiegel heeft. Daarom wordt het ook wel een spiegelloze camera genoemd. Door het ontbreken van zo’n opklappende spiegel kan de body klein blijven en het gewicht laag: een systeemcamera is compact. Ook zorgt de spiegelloosheid ervoor dat de camera ontzettend snel kan scherpstellen waardoor de burstsnelheid hoog ligt: hij schiet razendsnel veel foto’s achter elkaar. Geweldig voor actie- of sportfotografie dus.

Systeemcamera versus DSLR: de zoeker

Groot verschil tussen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s heeft met die spiegel te maken: de zoeker is anders. De spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker. Je ziet door die optische zoeker het beeld van de echte wereld, via de spiegel. Een systeemcamera heeft daarentegen een elektronische zoeker: je ziet een elektronisch ‘filmpje’ van de wereld.

Voordelen van een spiegelreflex

We zouden liegen als we alleen maar de voordelen van systeemcamera’s zouden zien. Spiegelreflexen hebben (vooralsnog) als voordelen dat er veel meer keuze is in kwaliteitslenzen en dat de ergonomie vaak net wat beter is: ze liggen iets beter in de hand, zeker met grote lenzen. De optische zoeker van DSLR’s vinden sommige fotografen ook een voordeel, maar de optische zoekers van systeemcamera’s zijn inmiddels zo goed dat dat voordeel inmiddels vrijwel is verdampt. Een plus voor spiegelreflexen blijft voorlopig de (veel) langere accuduur, maar ook op dat gebied worden systeemcamera’s steeds beter.

Fullframe versus aps-c-systeemcamera’s

In mijn lijst met beste systeemcamera’s staan veel fullframe systeemcamera’s. Die hebben een sensorformaat dat overeenkomt met het kleinbeeldformaat uit het analoge tijdperk. Maar er staan ook uitstekende systeemcamera’s bij, zoals de Fujifilm X-T3, met een aps-c-beeldsensor. Een fullframe sensor is ongeveer 50 procent groter dan een aps-c-sensor (dit verschilt per fabrikant).

Fullframe versus aps-c-sensor: voordelen

Systeemcamera’s met een fullframe sensor hebben een aantal voordelen boven systeemcamera’s met een aps-c-sensor. Zo ligt de beeldkwaliteit meestal net wat hoger: meer scherpte en details. Ook is er wat minder ruis bij hogere gevoeligheden (hoge ISO-waardes). Verder zorgt de grotere sensor voor meer dynamisch bereik: je kunt in de nabewerking meer detaillering uit de hooglichten en de diepe schaduwen van je foto halen. Ook is het makkelijker om met een fullframe sensor achtergrondscherpte te creëren, bijvoorbeeld in portretfoto’s.

Aps-c sensor versus fullframe sensor: voordelen

Gelukkig hebben systeemcamera’s met een aps-c-sensor ook voordelen ten opzichte van systeemcamera’s met een fullframe sensor. Dankzij de kleinere sensor kunnen de camera’s bijvoorbeeld een stuk lichter zijn. Ga je op reis of wandel je veel (zoals ik), dan is dat een groot voordeel. Verder is er voordeel voor bijvoorbeeld natuurfotografen: lenzen op een aps-c-camera hebben door de cropfactor zo’n 50% extra telebereik: een 400mm lens heeft dan een bereik van 600mm. Ook zijn aps-c-camera’s goedkoper in aanschaf en zijn ook de lenzen compacter, lichter en goedkoper.

Voordelen systeemcamera’s op een rij

Hieronder staan puntsgewijs de voordelen van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflexcamera.

  • Grootste voordeel: lager gewicht en compacter formaat
  • Bij een elektronische zoeker zie je direct hoe je foto wordt: zoals de belichting en de scherptediepte
  • De lenzen van systeemcamera’s zijn meestal wat lichter en compacter
  • Systeemcamera’s maken bij het fotograferen minder geluid dan spiegelreflexcamera’s; sommige camera’s hebben een volledig stille modus
  • Systeemcamera’s hebben veel handige functies, zo kun je in de zoeker precies zien of je goed hebt scherpgesteld en of de belichting correct is
  • Systeemcamera’s zijn sneller en hebben een snellere burst, doordat ze geen spiegel hebben

 

Systeemcamera’s met een EISA-award 2023-2024

De EISA-awards 2023-2024 zijn uitgereikt aan de beste camera's en objectieven van dit moment. Ook heel veel systeemcamera’s vielen in de prijzen van de European Imaging and Sound Association (EISA). Ze reiken hun prestigieuze prijzen elk jaar in augustus uit. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de EISA!

Systeemcamera's met een EISA-award >>

 

Systeemcamera’s met een TIPA-award 2024

Sinds 1991 kiezen fotojournalisten van 30 fotovakbladen uit 15 landen de beste foto- en video-producten van het jaar. De organisatie heet Technical Image Press Assocation, beter bekend onder de naam TIPA. Ook veel systeemcamera’s vielen in de prijzen. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de TIPA!

Systeemcamera's met een TIPA-award >>

 

Hoe is deze toplijst tot stand gekomen?

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me helemaal wezenloos op internet. Ik bezoek alle sites die camera's bespreken en lees elk review van a tot z en dan drie keer in de rondte. Want ik wil niet zomaar een systeemcamera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Wellicht hebben jullie wat aan mijn ervaringen!

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

  • Dpreview.com
  • Techradar.com
  • Expertreviews.co.uk
  • Tweakers.net
  • Kenrockwell.com
  • Photographyblog.com
  • Ephotozine.com
  • Cameralabs.com
  • Consumentenbond.nl
  • Photofacts.nl
  • Fototijdschrift Zoom
  • Fototijdschrift Focus
  • Fototijdschrift Digifoto Pro
  • Fototijdschrift Chip Magazine
  • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (92 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy