De beste systeemcamera’s van 2021 | Top 12

Systeemcamera’s doen in kwaliteit niet meer onder voor spiegelreflexen. Groot voordeel: ze zijn meestal een stuk compacter en lichter. Je neemt ze dus makkelijker mee op wandeling of fietstocht. Maar welke camera moet je kiezen? Dit zijn de 12 allerbeste systeemcamera’s van dit moment!

Laatste update: 7 juni 2021

Sony A1 Beste systeemcamera’s 2021: overzicht

De Sony A1 is de beste systeemcamera van dit moment. Een spectaculaire systeemcamera met een fullframe sensor met 50 megapixel gecombineerd met een ongekende burst van 30fps. Hoogste score ooit op DPReview. Hieronder staan de allerbeste systeemcamera’s van dit moment voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen (je scrollt dan door naar die camera op deze pagina).

Top 12 systeemcamera’s:

  1. Sony A1 | Rating: 98/100 | Bekijk >>
  2. Sony A7R IV | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  3. Sony A9 II | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  4. Canon EOS R5 | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  5. Nikon Z7 II | Rating: 96/100 | Bekijk >>
  6. Nikon Z6 II | Rating: 94/100 | Bekijk >>
  7. Sony A7 III | Rating: 94/100 | Bekijk >>
  8. Fujifilm X-T4 | Rating: 94/100 | Bekijk >>
  9. Canon EOS R6 | Rating: 92/100 | Bekijk >>
  10. Panasonic S5 | Rating: 92/100 | Bekijk >>
  11. Sony A7C | Rating: 90/100 | Bekijk >>
  12. Nikon Z5 | Rating: 88/100 | Bekijk >>

Ook interessant:

 

Canon EOS R3 Nieuwe top systeemcamera’s

Het Nieuwe Tijdperk van de Systeemcamera is aangebroken, zoals je in mijn top 12 (!) ziet, die met gemak een top 30 had kunnen zijn... En weer staan er fonkelnieuwe toppers te trappelen om een plek in mijn toplijst te bemachtigen:

 

Sony A1 1. Sony A1: het nieuwe vlaggenschip

Sony heeft een geweldig nieuw vlaggenschip uitgebracht: de Alpha 1. Deze topcamera voor professionals heeft een nieuw ontwikkelde fullframe sensor met 50MP op de teller. Hij schiet 30 beelden per seconde, heeft 8K-video. Gold Award bij DPReview met de hoogste score ooit: 93%.

Sensor: fullframe | Resolutie: 50.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 (met elektronische sluiter) | Video: 8K/30p / 4K/120p in 10-bit 4:2:2 All-I | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 737gr | Release datum: maart 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.300 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Sony A1 schiet liefst 30 beelden per seconde en heeft tóch een hoge resolutie van 50 megapixel op z’n fullframe sensor. Om dat mogelijk te maken heeft Sony een compleet nieuwe Exmor RS CMOS-sensor ontwikkeld. Zoals bekend is Sony dé sensormaker van dit moment. De firma levert sensoren aan alle grote cameramerken. Geen wonder dat de nieuw ontwikkelde sensor dus in het nieuwe vlaggenschip van Sony zelf belandt.

Sony A1 op CameraNU.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Fotodevakman.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A1

De Sony A1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony Alpha A7R IV + Sony 24-105mm f/4.0G OSS 2. Sony A7R IV: hoge resolutie én hypersnelheid

Sony doet het weer: met een ongelofelijke systeemcamera op de markt komen. Een camera met liefst 61 megapixel op z’n fullframe back-illuminated CMOS-beeldsensor, 50% meer dan z’n voorganger. Ook heeft hij een ongekend dynamisch bereik: 15 stops. De reviewers staan te juichen!

Sensor: fullframe | Resolutie: 61 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 665gr | Objectief: Sony 24-105mm f/4.0G OSS | Release datum: eind augustus 2019 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs inclusief lens: 4.778 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Met de A7R IV mikt Sony vooral op professionele fotografen en fanatieke amateurs met een goedgevulde beurs. Hij is razendsnel met 10 beelden per seconde met volledige AF/AE-Tracking. Uitstekende score voor een camera met 61 megapixel! De beeldkwaliteit schurkt aan tegen die van de beste middenformaatcamera’s van dit moment. De speciale aps-c modus is ideaal voor natuur- en sportfotografen.

Sony A7R IV op CameraNU.nl >>

Sony A7R IV op Cameraland.nl >>

Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony Alpha A7R IV

De Sony Alpha A7R IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Sony A7R III: ook fantastisch!

Voorganger Sony Alpha A7R III uit 2017 blijft verkrijgbaar en zou eigenlijk op nummer 2 of 3 in deze toplijst moeten komen. Maar om nou 2 A7R’s op te nemen, vond ik wat overdreven. Graag wijs ik je op deze meer dan geweldige camera, die je nu voor veel minder geld in huis kunt halen. Ook van deze camera heb ik alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A9 II 3. Sony A9 II: klaar voor Tokyo 2021

De Sony A9 II is een van de camera’s waar je professionals mee zult zien tijdens de Olympische Spelen in Tokyo, die inmiddels zijn uitgesteld tot 2021. Dé actie- en sportcamera voor professionals. De topmodellen van Canon en Nikon schudden op hun grondvesten...

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 678gr | Objectief: Sony 24-70mm f/2.8 GM | Release datum: november 2019 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs inclusief lens: 7.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Was voorganger Sony A9 al waanzinnig goed, de Mark II doet daar nog een schep bovenop. Hij heeft een verfijnder ontwerp en zet snellere prestaties neer. De uitstekende 24.2 megapixel fullframe Exmor RS BSI stacked CMOS-sensor zit ook in de Mark II. Daarnaast heeft hij een gloednieuwe BIONZ-X processor. Die zorgt voor meer snelheid en kracht. En die kunnen sportfotografen goed gebruiken. Belangrijkste verbeteringen zitten in de connectiviteit: professionals kunnen heel veel sneller en beter hun beelden bij de persbureaus krijgen.

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A9 II

De Sony A9 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R5 4. Canon EOS R5: hoge resolutie én 8K-video

De Canon EOS R5 is een zeer veelbelovende systeemcamera met fullframe sensor. Hij schiet foto’s met 20 beelden per seconde en kan video vastleggen in 8K-resolutie. Ook beeldstabilisatie is aan boord die tot 8 stops winst biedt. Is dit dé camera van 2021?

Sensor: fullframe | Resolutie: 45 megapixel | Beelden per seconde: 12 (mechanisch) / 20 (elektronisch) | Video: 8K met 30fps / 4K met 120fps of 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (vari-angle) | Gewicht body: 650gr | Objectief: RF 24-70mm f/2.8L IS USM | Release datum: 30 juli 2020 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body + lens: 6.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De Canon EOS R5 is een professionele fullframe systeemcamera voor fotografen en filmmakers. Een echte hybride professonal dus, met baanbrekende nieuwe functies. De EOS R-camera’s die tot nog toe zijn verschenen kregen behalve lof ook aardig wat kritiek. Canon lijkt die kritiek met de EOS R5 in één klap te gaan pareren. Ik ben spaarzaam met deze kwalificatie, maar het zou me niet verbazen als dit een echte game changer is. De concurrenten zitten te beven...

Canon EOS R5 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R5 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R5 op Fotodevakman.nl >>

Canon EOS R5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R5

De Canon EOS R5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Nikon Z7 II 5. Nikon Z7 II: razendsnel resolutiemonster

De Nikon Z7 II is de professionele fullframe systeemcamera van deze 101 jaar oude firma. Aan boord is een sensor met zeer hoge resolutie. De Z7 II gaat de concurrentie aan met numero uno Sony A7R IV. Deze Mark II heeft twee processors en is nóg beter en sneller dan z’n uitstekende voorganger.

Sensor: fullframe | Resolutie: 47.7 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K/60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 705gr | Frankwandelt-rating 96/100 | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 + FTZ adapter | Release datum: december 2020 | Prijs inclusief lens: 3.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Groot voordeel van Nikon boven Sony is het zeer uitgebreide lenzenarsenaal van Nikon. Die zijn met een adapter direct geschikt voor de Z7 II. Bovendien is er een groeiende reeks lenzen met de Nikon Z-mount. De Z-lenzen worden stuk voor stuk de hemel ingeprezen door professionele reviewers. Samen met de Z7 II.

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z7 II

De Nikon Z7 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Nikon Z7

Voorganger Nikon Z7 blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze topcamera met hoge resolutie?

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z6 II 6. Nikon Z6 II: perfecte fullframe allrounder

De Nikon Z6 II is opvolger van de Nikon Z6, die mag pronken met de EISA-award ‘Camera van het Jaar’. Belangrijkste vernieuwingen: meer power dankzij twee beeldprocessors plus een tweede geheugenkaartsleuf. Silver Award bij DPReview. Platina Award bij Digifoto. ‘Super’ bij Focus Magazine.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/60p (via firmware-update) | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 | Release datum: begin november 2020 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body + lens: 2.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Met de Nikon Z6 II haal je een topcamera in handen. Het stille autofocussysteem heeft 273 AF-punten in huis die 90 procent van het beeld beslaan. Met een ISO-bereik van 100-51.200 en de 5-assige beeldstabilisatie kun je uitstekend uit de voeten bij schemering. De Z6 is een razendsnelle schieter, heeft uitstekende 4K-video specs en een beeldkwaliteit om te zoenen. Liefst twee Expeed 6-beeldprocessors zorgen voor heel veel meer rekenkracht dan de voorganger en dus voor heel veel meer power.

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Nikon Z6

Voorganger Nikon Z6 blijft op de markt. Hij is bijna net zo goed en een heel stuk in prijs gedaald. Benieuwd naar deze Camera van het Jaar 2019-2020?

Bekijk mijn review >>

 

Sony A7 III 7. Sony A7 III: instap-fullframe van formaat

Voorganger Sony A7 II kwam als Beste uit de Test bij de Consumentenbond. Deze A7 Mark III is nog veel beter. Fullframe systeemcamera met geweldige specs. Kruising tussen topcamera’s Sony A9 en A7R III.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 650gr | Objectief: Sony 28-70mm f/3.5-5.6 | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs inclusief lens: 2.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Voor de Sony A7 III heeft Sony al z’n technische hoogstandjes uit de kast gehaald. Je vindt features terug uit recente camera’s als de professionele Sony A9 en A7R III. En die zijn in de Sony A7 Mark III ook nog eens verder geperfectioneerd. De beeldkwaliteit is beter dan die van z’n voorganger. En hij is ook stukken sneller. En dat allemaal voor een aantrekkelijke prijs. Zo komt een fullframe topcamera nu ook voor niet-professionals binnen grijpbereik.

Sony A7 III op CameraNU.nl >>

Sony A7 III op Cameraland.nl >>

Sony A7 III op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7 III

De Sony A7 III heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm X-T4 8. Fujifilm X-T4: beste aps-c camera

De Fujifilm X-T4 is de opvolger van de zeer populaire X-T3. Grootste upgrade: fantastische in body-beeldstabilisatie is nu aan boord. Razendsnel, bijzonder mooie beeldkwaliteit en videokoning.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 20 fps met autofocus / 15fps met nieuwe mechanische sluiter | Beeldstabilisatie (IBIS): tot 6.5 stops winst | Video: 4K DCI of UHD op 60fps / 1080 op 240fps | Scherm: volledig vari-angle touchscreen | Elektronische zoeker: 3.68 miljoen punten OLED | Gewicht body: 607gr | Objectief: Fujifilm 16-80mm f/4.0 | Release datum: eind april 2020 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs inclusief lens: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Volgens tal van professionele reviewers is dit de allerbeste aps-c camera van dit moment. Hij biedt dezelfde hoge beeldkwaliteit als voorganger X-T3, maar is nóg sneller en heeft nóg betere video-specs. Verder is het touchscreen veel beter: het is helderder én is draaibaar naar alle kanten. Ideaal voor vloggers dus. En het belangrijkste: hij biedt beeldstabilisatie die tot 6.5 stops voordeel biedt tegen trillende handen. Voor mij dé reden om te upgraden vanaf de X-T3. Wát een camera!

Fujifilm X-T4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R6 9. Canon EOS R6: razendsnelle fullframer

De Canon EOS R6 is dé betaalbare allround fullframe systeemcamera voor semi-profs en enthousiaste fotografen. Hij schiet foto’s met 20 beelden per seconde en vloeiende video in 4K met 60fps. Beeldstabilisatie biedt 8 stops winst. Gold Award bij DPReview, Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: fullframe | Resolutie: 20 megapixel | Beelden per seconde: 12 (mechanisch) / 20 (elektronisch) | Video: 4K met 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (vari-angle) | Beeldstabilisatie: tot 8 stops | Objectief: RF 24-105mm IS STM f/4.0-7.1 | Gewicht body: 598gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body plus lens: 3.099 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Fotodevakman.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze geheel nieuw ontwikkelde fullframe systeemcamera is bedoeld voor semi-profs en enthousiaste fotografen. Hij is veel betaalbaarder dan grote broer EOS R5, maar erft wel lekker veel van de spectaculaire features. De beeldstabilisatie bijvoorbeeld, die liefst 8 stops compensatie biedt tegen trillende handen. En de EOS R6 neemt video op met 60 frames per seconde in 4K. Daardoor is dit een topper voor zowel fotografie als video.

Canon EOS R6 op CameraNU.nl >>

Canon EOS R6 op Cameraland.nl >>

Canon EOS R6 op Fotodevakman.nl >>

Canon EOS R6 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Canon EOS R6

De Canon EOS R6 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Panasonic S5 10. Panasonic S5: fullframer voor foto én video

De Panasonic Lumix S5 is een fullframer die uitblinkt in foto én video. Deze compacte allrounder heeft 5-assige beeldstabilisatie aan boord. Je schiet vloeiende 4K-video met 60fps. Voor foto’s heeft hij een High Res-modus waarmee je gedetailleerde beelden maakt van 96 megapixel.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 20-60mm f/3.5-5.6 | Beelden per seconde: 7 | Video: 4K/30fps en 4K/60fps met crop | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 721gr | Release datum: half september 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs inclusief lens: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Is dit de Panasonic waar iedere ‘content creator’ op heeft gewacht? De Lumix S5 blinkt zowel uit in foto als in video. De ideale allrounder om mee op pad te gaan. En terug te komen met spectaculaire video’s voor je YouTube, Insta, Facebook. Maar ook met High Res-foto’s die je giga groot kunt afdrukken. En waar de details van afspatten. Anders dan z’n grote broers is de Lumix S5 heerlijk compact. Nóg compacter dan de Panasonic GH5, die een veel kleinere sensor onder de motorkap heeft.

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic S5

De Panasonic S5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A7C 11. Sony A7C: kleinste en lichtste fullframer

De Sony A7C is ‘s werelds kleinste en lichtste fullframecamera. En dat voor een camera met 24 megapixels en een enorm uitgebreide feature-set. Zoals beeldstabilisatie met 5 stops winst plus een uitklapbaar en kantelbaar touchscreen. Silver Award bij DPReview. Diamant Award bij Zoom.nl.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 28-60mm f/4.0-5.6 | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K / 30fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 424gr (505gr met accu+geheugenkaart) | Release datum: november 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Sony A7C wordt een klapper. Deze allerkleinstse fullframer heeft zeer volwassen specificaties. Zo heeft hij een fullframe sensor aan boord met 24 megapixel. De Sony A7C is ook een ideale camera om beelden te streamen. Hij beschikt over 5-assige beeldstabilisatie die tot 5 stops winst tegen trillende handen biedt. Ook heeft hij een mooie 4K-video met 30fps zonder crop aan boord. En natuurlijk heeft de Alpha 7C waar Sony geliefd om is: realtime eye-autofocus voor foto en video.

Sony A7C op CameraNU.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7C

De Sony A7C heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Nikon Z5 12. Nikon Z5: volwassen fullframe instapper

De Nikon Z5 is het instapmodel fullframe systeemcamera van Nikon. Maar wel eentje met haar op z’n tanden. Het is een volwassen systeemcamera, ruim 24 megapixel op z’n fullframe sensor, 5-assige beeldstabilisatie en een kantelbaar touchscreen. Platina Award bij Digifoto, Gold Award bij DPReview.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.3 megapixel | Objectief: 24-50mm f/4-6.3 | Beelden per seconde: 4.5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 585gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 1.369 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Z5 is het instapmodel van Nikon onder z’n fullframe systeemcamera’s. Maar het is wel een volwassen camera. Hij is robuust gebouwd en weerbestendig. Heeft beeldstabilisatie aan boord, een uitstekende elektronische zoeker plus een groot en helder kantelbaar display. Groot voordeel is ook dat hij lekker licht en compact is. Hij ligt erg prettig in de hand en heeft een stille en snelle autofocus. De Nikon Z5 is een breed inzetbare allrounder waarmee je het perfecte plaatje kunt schieten.

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z5

De Nikon Z5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm GFX 100 Middenformaatcamera’s voor profs

Fujifilm en Hasselblad bieden waanzinnig goede middenformaat-camera’s voor professionals. Deze systeemcamera’s, gewapend met hoge resolutie en enorme sensor, zijn van uitzonderlijke klasse. Maar hebben als beperkingen dat ze zwaar en akelig duur zijn.

Als elk detail telt

Toch breng ik ze graag onder je aandacht. Want het zijn wel de echte toppers voor fotografen voor wie elk miniem detail telt, zoals architectuur- en landschapsfotografen. Ze hebben een middenformaat-sensor aan boord, die een stuk groter is dan een fullframe sensor. Ben je benieuwd naar deze exceptionele camera’s? Ik heb de reviews voor je op een rij gezet.

Review van de Fujifilm GFX 100 >>

Review van de Fujifilm GFX 100S >>

Review van de Fujifilm GFX 50S >>

Review van de Hasselblad X1D-II 50c >>

Of bekijk ze op CameraNU.nl. Daar vind je ook de actuele prijzen.

 

Panasonic S1H Top systeemcamera’s voor videografen

De nieuwste systeemcamera’s hebben ook voor videografen veel te bieden. Maar er zijn modellen die speciaal voor hen bedoeld zijn: de Panasonic S1H, de Panasonic GH5 / GH5S / GH5 II en de Sony A7S III. Benieuwd naar deze speciale ‘videocamera’s’?

Review van de Panasonic S1H >>

Review van de Panasonic GH5S >>

Review van de Panasonic GH5 >>

Review van de Panasonic GH5 II >>

Review van de Sony A7S III >>

 

Leica M10 Leica M10 & M10-P: voor pure fotografen?

Voor de puristen onder de fotografen zijn de Leica M10 en z’n broer M10-P misschien wel de beste systeemcamera’s van dit moment.

Henri Cartier-Bresson & Robert Capa

Het zijn telgen uit de beroemde Leica M-serie, waar ook illustere fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa hun beroemde foto’s mee schoten. Allemansvriendjes zijn het niet: er zit bijvoorbeeld geen video op en je moet handmatig scherpstellen. Daarom staan ze niet in bovenstaand lijstje. Ben je benieuwd naar deze camera’s? Ik heb de reviews op een rij gezet.

Review Leica M10 >>

Reviews Leica M10-P >>

 

Nikon Z7 Nóg 24 uitstekende systeemcamera’s

Er zijn zoveel uitstekende systeemcamera’s op dit moment dat een top 10 veel te krap is. Hieronder nóg 24 uitstekende camera’s die in mijn toplijst thuishoren. Sommige zijn al wat ouder, maar tellen nog steeds volop mee!

  • Leica SL2-S: fullframe systeemcamera die speciaal ontworpen is voor professionele videografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-S10: compacte systeemcamera. Professionele specs voor een zacht prijsje
    > Bekijk mijn review >>
  • Nikon Z7: hoge resolutie-camera voor super gedetailleerde beelden. Overladen met Awards
    > Bekijk mijn review >>
  • Nikon Z6: perfecte allrounder voor fotografie én videografie. Camera van het Jaar 2019-2020
    > Bekijk mijn review >>
  • Panasonic Lumix S1: perfecte allrounder die zowel een topper is in fotografie als in videografie. Diamant Award bij Zoom.nl
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm GFX 50R: compacte en betaalbare middenformaatcamera met een sensor die volgens DPReview de allerbeste beeldkwaliteit levert
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS R: baanbrekende fullframe systeemcamera met een 30.4 megapixel sensor en de snelste autofocus ter wereld
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-T3: een van de vlaggenschepen van Fujifilm. De allerbeste aps-c camera ter wereld totdat... opvolger X-T4 verscheen (zie boven in de top 10)
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-Pro3: een van de vlaggenschepen van Fujifilm, speciaal voor reportage- en straatfotografen. Snelheid en beeldkwaliteit zijn even goed als die van de X-T3
    > Bekijk mijn review >>
  • Sony A6600: aps-c vlaggenschip van Sony met uitmuntende beeldkwaliteit en het allerbeste autofocussysteem
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica SL2 (Typ 601): geweldige fullframe systeemcamera met zeer hoge resolutie en 4K-video van professionele cine-kwaliteit. Staat niet in de top 10 vanwege de hoge prijs...
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M1 Mark III: vlaggenschip van Olympus met microfourthirds sensor en de beste beeldstabilisatie van dit moment
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS Ra: bijzondere fullframe camera die geoptimaliseerd is voor het fotograferen van de sterrenhemel
    > Bekijk mijn review >>
  • Sigma fp: geweldige fotocamera voor videografen. De video’s van professionele kwaliteit en foto’s schiet hij als de beste
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M5 Mark III: topper onder de camera’s met microfourthirds sensor, bomvol geweldige features waar Olympus bekend om staat
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS RP: kleine broer van de Canon EOS R is de meest betaalbare fullframe systeemcamera van dit moment. En wat is-ie goed!
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-T30: ook een kleine broer, nu van de Fujifilm X-T3. Enorm betaalbaar en de beelden zijn even goed als die van de X-T3
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M1X: allerbeste microfourthirds-camera van dit moment. Bedoeld voor professionele actie- en sportfotografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Panasonic G9: perfecte camera voor sport- en natuurfotografie: razendsnel, knisperscherp en dat allemaal in een bijzonder draagbaar pakketje!
    > Bekijk mijn review >>
  • Sony A7R II: omdat z’n opvolger Sony A7R III is verschenen heb ik hem uit mijn toplijst gehaald. Maar je kunt er zeker de sterren mee van de hemel fotograferen. Voor veel minder geld!
    > Sony A7R II op CameraNU.nl >>
  • Sony A7 II: deze heb ik eveneens uit mijn toplijst gehaald omdat opvolger Sony A7 III is verschenen. Ook de Mark II is extreem goed. En lekker goedkoop!
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus E-M1 Mark II: vlaggenschip van Olympus bomvol innovatieve techniek. Meest opvallende: z'n weergaloze snelheid. Riemen vast!
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-E3: combineert elegantie met eenvoud. Is intuïtief te bedienen, zeer compact en levert beelden van professionele kwaliteit.
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica TL2: schitterende systeemcamera van dit uiterst gerenommeerde merk. Fotografen als Henri Cartier-Bresson schoten hun beroemde platen met een Leica.
    > Bekijk mijn review >>

 

Beste systeemcamera’s tot 1000 euro van dit moment Beste systeemcamera's tot €1000

Is je budget maximaal 1000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

 

Beste Koop & Beste uit de Test Systeemcamera's 2018 Beste Koop & Beste uit de Test Systeemcamera's

De Consumentenbond heeft twee predicaten: Beste Koop en Beste uit de Test. Welke systeemcamera’s komen als Beste uit de Test bij de Consumentenbond? En welke systeemcamera’s zijn Beste Koop? Ik heb ze voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Toppers volgens de Consumentenbond >>

 

Systeemcamera of spiegelreflex: wat moet je kiezen?

Zit je te dubben wat het zal worden: een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? De kwaliteit, ergonomie en de mogelijkheden van spiegelreflexen spreken je aan? Maar tegelijk vind je ze te zwaar? Kijk dan zeker ook naar systeemcamera’s.

Lichter en compacter

Die zijn tegenwoordig van vergelijkbaar kwaliteitsniveau als spiegelreflexen, maar lichter en compacter omdat ze geen spiegel hebben. Systeemcamera’s zijn razendsnel en bieden evenveel controle over de instellingen als DSLR’s. En de beeldkwaliteit is vergelijkbaar goed.

Top-systeemcamera’s van grote merken

Systeemcamera’s waren lange tijd een ondergeschoven kindje bij de de grote fabrikanten van camera’s. Dat is verleden tijd: systeemcamera’s worden bloedserieus genomen door de grote merken. Sony, Nikon, Canon en Panasonic timmeren enorm aan de weg met een nieuwe lijn aan fullframe systeemcamera’s. Ook Fujifilm en Olympus maken ijzersterke systeemcamera’s.

Net zo goed als een spiegelreflex?

Een concurrentiestrijd waar wij fotografen wel bij varen: de systeemcamera’s hebben een enorme kwaliteitsslag doorgemaakt. Ze zijn inmiddels van vergelijkbaar niveau als hun grote (en zware) broers, de spiegelreflexen. Er zijn ook nogal wat professionals die op een systeemcamera zijn overgestapt. En terecht.

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarvan je de lens kunt verwisselen, net als bij de spiegelreflexcamera (=DSLR). Groot verschil tussen een systeemcamera en een DSLR is dat de systeemcamera geen spiegel heeft. Daarom wordt het ook wel een spiegelloze camera genoemd. Door het ontbreken van zo’n opklappende spiegel kan de body klein blijven en het gewicht laag: een systeemcamera is compact. Ook zorgt de spiegelloosheid ervoor dat de camera ontzettend snel kan scherpstellen waardoor de burstsnelheid hoog ligt: hij schiet razendsnel veel foto’s achter elkaar. Geweldig voor actie- of sportfotografie dus.

Systeemcamera versus DSLR: de zoeker

Groot verschil tussen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s heeft met die spiegel te maken: de zoeker is anders. De spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker. Je ziet door die optische zoeker het beeld van de echte wereld, via de spiegel. Een systeemcamera heeft daarentegen een elektronische zoeker: je ziet een elektronisch ‘filmpje’ van de wereld.

Voordelen van een spiegelreflex

We zouden liegen als we alleen maar de voordelen van systeemcamera’s zouden zien. Spiegelreflexen hebben (vooralsnog) als voordelen dat er veel meer keuze is in kwaliteitslenzen en dat de ergonomie vaak net wat beter is: ze liggen iets beter in de hand, zeker met grote lenzen. De optische zoeker van DSLR’s vinden sommige fotografen ook een voordeel, maar de optische zoekers van systeemcamera’s zijn inmiddels zo goed dat dat voordeel inmiddels vrijwel is verdampt. Een plus voor spiegelreflexen blijft voorlopig de (veel) langere accuduur, maar ook op dat gebied worden systeemcamera’s steeds beter.

Fullframe versus aps-c systeemcamera’s

In mijn lijst met beste systeemcamera’s staan veel fullframe systeemcamera’s. Die hebben een sensorformaat dat overeenkomt met het kleinbeeldformaat uit het analoge tijdperk. Maar er staan ook uitstekende systeemcamera’s bij, zoals de Fujifilm X-T3, met een aps-c beeldsensor. Een fullframe sensor is ongeveer 50 procent groter dan een aps-c sensor (dit verschilt per fabrikant).

Fullframe versus aps-c sensor: voordelen

Systeemcamera’s met een fullframe sensor hebben een aantal voordelen boven systeemcamera’s met een aps-c sensor. Zo ligt de beeldkwaliteit meestal net wat hoger: meer scherpte en details. Ook is er wat minder ruis bij hogere gevoeligheden (hoge ISO-waardes). Verder zorgt de grotere sensor voor meer dynamisch bereik: je kunt in de nabewerking meer detaillering uit de hooglichten en de diepe schaduwen van je foto halen. Ook is het makkelijker om met een fullframe sensor achtergrondscherpte te creëren, bijvoorbeeld in portretfoto’s.

Aps-c sensor versus fullframe sensor: voordelen

Gelukkig hebben systeemcamera’s met een aps-c sensor ook voordelen ten opzichte van systeemcamera’s met een fullframe sensor. Dankzij de kleinere sensor kunnen de camera’s bijvoorbeeld een stuk lichter zijn. Ga je op reis of wandel je veel (zoals ik), dan is dat een groot voordeel. Verder is er voordeel voor bijvoorbeeld natuurfotografen: lenzen op een aps-c camera hebben door de cropfactor zo’n 50% extra telebereik: een 400mm lens heeft dan een bereik van 600mm. Ook zijn aps-c camera’s goedkoper in aanschaf en zijn ook de lenzen compacter, lichter en goedkoper.

Voordelen systeemcamera’s op een rij

Hieronder staan puntsgewijs de voordelen van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflexcamera.

  • Grootste voordeel: lager gewicht en compacter formaat
  • Bij een elektronische zoeker zie je direct hoe je foto wordt: zoals de belichting en de scherptediepte
  • De lenzen van systeemcamera’s zijn meestal wat lichter en compacter
  • Systeemcamera’s maken bij het fotograferen minder geluid dan spiegelreflexcamera’s; sommige camera’s hebben een volledig stille modus
  • Systeemcamera’s hebben veel handige functies, zo kun je in de zoeker precies zien of je goed hebt scherpgesteld en of de belichting correct is
  • Systeemcamera’s zijn sneller en hebben een snellere burst, doordat ze geen spiegel hebben

 

Beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond

Bij het kopen van een systeemcamera wil je natuurlijk het liefst onafhankelijk advies. En die krijg je bij de Consumentenbond.

Beste Koop & Beste uit de Test

De Consumentenbond test allerlei soorten camera’s, dus ook systeemcamera’s. Ze hanteren in hun testen twee categorieën: ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. De Consumentenbond test systeemcamera’s op kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Ik heb de actuele testresultaten van de Consumentenbond overzichtelijk voor je op een rij gezet. Benieuwd?

Beste systeemcamera's Consumentenbond >>

 

Systeemcamera’s met een EISA-award

De EISA-awards 2020-2021 zijn uitgereikt aan de beste camera's en objectieven van dit moment. Ook heel veel systeemcamera’s vielen in de prijzen van de European Imaging and Sound Association (EISA). Ze reiken hun prestigieuze prijzen elk jaar in augustus uit. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de EISA!

Systeemcamera's met een EISA-award >>

 

Systeemcamera’s met een TIPA-award

Sinds 1991 kiezen fotojournalisten van 30 fotovakbladen uit 15 landen de beste foto- en video-producten van het jaar. De organisatie heet Technical Image Press Assocation, beter bekend onder de naam TIPA. Ook veel systeemcamera’s vielen in de prijzen. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de TIPA!

Systeemcamera's met een TIPA-award >>

 

Hoe is deze toplijst tot stand gekomen?

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me helemaal wezenloos op internet. Ik bezoek alle sites die camera's bespreken en lees elk review van a tot z en dan drie keer in de rondte. Want ik wil niet zomaar een systeemcamera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Wellicht hebben jullie wat aan mijn ervaringen!

 

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

  • Dpreview.com
  • Techradar.com
  • Expertreviews.co.uk
  • Tweakers.net
  • Kenrockwell.com
  • Photographyblog.com
  • Ephotozine.com
  • Cameralabs.com
  • Consumentenbond.nl
  • Photofacts.nl
  • Fototijdschrift Zoom
  • Fototijdschrift Focus
  • Fototijdschrift Digifoto Pro
  • Fototijdschrift Chip Magazine
  • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nl Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit moment Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (48 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy