De beste systeemcamera’s van 2020 | Top 10

Systeemcamera’s doen in kwaliteit niet meer onder voor spiegelreflexen. Groot voordeel: ze zijn meestal een stuk compacter en lichter. Je neemt ze dus makkelijker mee op wandeling of fietstocht. Maar welke camera moet je kiezen? Dit zijn de 10 allerbeste systeemcamera’s van dit moment!

Laatste update: 15 september 2020

Beste systeemcamera’s 2020: overzicht

De Sony A7R IV is de beste systeemcamera van dit moment. Een spectaculaire systeemcamera met een fullframe sensor met 61 megapixel en een ongekend dynamisch bereik van 15 stops. Juichend besproken door alle reviewers. Hieronder staan de 10 allerbeste systeemcamera’s van dit moment voor je op een rij. Klik op een camera om er meer over te lezen (je scrollt dan door naar die camera op deze pagina).

De 10 beste systeemcamera’sPrijs bodyRating
NIEUWE SYSTEEMCAMERA'S!Bekijk >>
01. Sony A7R IV€ 3,99998/100Bekijk >>
02. Sony A9 II€ 5,39998/100Bekijk >>
03. Nikon Z7€ 2,98995/100Bekijk >>
04. Panasonic S1R€ 2,79995/100Bekijk >>
05. Sony A7 III€ 1,99994/100Bekijk >>
06. Fujifilm X-T4€ 1,79995/100Bekijk >>
07. Nikon Z6€ 1,84990/100Bekijk >>
08. Panasonic S1€ 2,09990/100Bekijk >>
09. Fujifilm GFX 50R€ 3,49990/100Bekijk >>
10. Canon EOS R€ 1,97988/100Bekijk >>
Top middenformaatcamera'sdúúr!Bekijk >>
Top camera's voor videoBekijk >>
Nóg 18 uitstekende systeemcamera'sBekijk >>

 

Canon EOS R5Nieuwe top systeemcamera’s

Het Nieuwe Tijdperk van de Systeemcamera is aangebroken, zoals je in mijn top 10 ziet, die eigenlijk een top 30 had moeten zijn... En weer staan er fonkelnieuwe toppers te trappelen om een plek in mijn top 10 te bemachtigen:

 

Sony Alpha A7R IV + Sony 24-105mm f/4.0G OSS1. Sony A7R IV: hoge resolutie én hypersnelheid

Sony doet het weer: met een ongelofelijke systeemcamera op de markt komen. Een camera met liefst 61 megapixel op z’n fullframe back-illuminated CMOS-beeldsensor, 50% meer dan z’n voorganger. Ook heeft hij een ongekend dynamisch bereik: 15 stops. De reviewers staan te juichen. Beste professionele fullframe systeemcamera!

Sensor: fullframe | Resolutie: 61 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 665gr | Objectief: Sony 24-105mm f/4.0G OSS | Release datum: eind augustus 2019 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs inclusief lens: 4.949 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Met de A7R IV mikt Sony vooral op professionele fotografen en fanatieke amateurs met een goedgevulde beurs. Hij is razendsnel met 10 beelden per seconde met volledige AF/AE-Tracking. Ongelofelijk voor een camera met 61 megapixel! De beeldkwaliteit schurkt aan tegen die van de beste middenformaatcamera’s van dit moment. De speciale aps-c modus is ideaal voor natuur- en sportfotografen.

Sony A7R IV op CameraNU.nl >>

Sony A7R IV op Cameraland.nl >>

Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony Alpha A7R IV

De Sony Alpha A7R IV heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

Voorganger Sony A7R III: ook fantastisch!

Voorganger Sony Alpha A7R III uit 2017 blijft verkrijgbaar en zou eigenlijk op nummer 2 of 3 in deze toplijst moeten komen. Maar om nou 2 A7R’s op te nemen, vond ik wat overdreven. Graag wijs ik je op deze meer dan geweldige camera, die je nu voor veel minder geld in huis kunt halen. Ook van deze camera heb ik alle belangrijke reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A9 II 2. Sony Alpha A9 II: klaar voor Tokyo 2021

De Sony A9 II is een van de camera’s waar je professionals mee zult zien tijdens de Olympische Spelen in Tokyo, die inmiddels zijn uitgesteld tot 2021. Dé actie- en sportcamera voor professionals. De topmodellen van Canon en Nikon schudden op hun grondvesten...

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 678gr | Objectief: Sony 24-70mm f/2.8 GM | Release datum: november 2019 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs inclusief lens: 7.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Was voorganger Sony A9 al waanzinnig goed, de Mark II doet daar nog een schep bovenop. Hij heeft een verfijnder ontwerp en zet snellere prestaties neer. De uitstekende 24.2 megapixel fullframe Exmor RS BSI stacked CMOS-sensor zit ook in de Mark II. Daarnaast heeft hij een gloednieuwe BIONZ-X processor. Die zorgt voor meer snelheid en kracht. En die kunnen sportfotografen goed gebruiken. Belangrijkste verbeteringen zitten in de connectiviteit: professionals kunnen heel veel sneller en beter hun beelden bij de persbureaus krijgen.

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A9 II

De Sony A9 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Nikon Z7 3. Nikon Z7: razendsnel resolutiemonster

De Nikon Z7 is de professionele fullframe systeemcamera van deze 101 jaar oude firma. Aan boord is een sensor met zeer hoge resolutie. De Z7 gaat rechtstreeks de concurrentie aan met de uitstekend besproken Sony A7R IV (hierboven in mijn toplijst).

Sensor: fullframe | Resolutie: 47.7 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 675gr | Frankwandelt-rating 95/100 | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 + FTZ adapter | Release datum: 23 augustus 2018 | Prijs inclusief lens: 3.498 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Groot voordeel van Nikon boven Sony is het zeer uitgebreide lenzenarsenaal van Nikon. Die zullen (via bijgeleverde adapters) direct geschikt zijn voor de Z7. Bovendien komt er speciaal voor het nieuwe fullframe Z-systeem een nieuwe serie lenzen: lenzen met de Nikon Z-mount. De Z-lenzen die er nu al zijn, worden de hemel ingeprezen door professionele reviewers. Samen met de Z7.

Nikon Z7 op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z7

De Nikon Z7 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Panasonic Lumix S1R4. Panasonic Lumix S1R: extreme beeldkwaliteit

Drie topmerken slaan de handen ineen voor de Panasonic Lumix S1-serie: Leica, Sigma en Panasonic. De Lumix S1R is het fullframe megapixelmonster uit deze serie. “Het toestel en de eerste objectieven leveren topprestaties.”

Sensor: fullframe | Resolutie: 47.3 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K 60p | Scherm: 3-assig kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 899gr | Objectief: Panasonic 24-105mm f/4 | Release datum: eind maart 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 3.987 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Panasonic heeft een 47 megapixel sensor aan boord en gebruikt de veelzijdige Leica L-mount. De S1R is ook de eerste fullframe systeemcamera die 4K video’s maakt met 60 beelden per seconde. De elektronische zoeker wordt de hemel in geprezen, de beeldstabilisatie is helemaal top, en de beelden zijn niet alleen razend scherp maar ook super gedetailleerd.

Panasonic Lumix S1R op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic Lumix S1R

De Panasonic Lumix S1R heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Sony A7 III5. Sony A7 III: instap-fullframe van formaat

Voorganger Sony A7 II kwam als Beste uit de Test bij de Consumentenbond. Deze A7 Mark III is nog veel beter. Fullframe systeemcamera met geweldige specs. Kruising tussen topcamera’s Sony A9 en A7R III.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 650gr | Objectief: Sony 28-70mm f/3.5-5.6 | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs inclusief lens: 2.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Voor de Sony A7 III heeft Sony al z’n technische hoogstandjes uit de kast gehaald. Je vindt features terug uit recente camera’s als de professionele Sony A9 en A7R III. En die zijn in de Sony A7 Mark III ook nog eens verder geperfectioneerd. De beeldkwaliteit is beter dan die van z’n voorganger. En hij is ook stukken sneller. En dat allemaal voor een aantrekkelijke prijs. Zo komt een fullframe topcamera nu ook voor niet-professionals binnen grijpbereik.

Sony A7 III op CameraNU.nl >>

Sony A7 III op Cameraland.nl >>

Sony A7 III op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Sony A7 III

De Sony A7 III heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm X-T46. Fujifilm X-T4: beste aps-c camera

De Fujifilm X-T4 is de opvolger van de zeer populaire X-T3. Grootste upgrade: fantastische in body-beeldstabilisatie is nu aan boord. Razendsnel, bijzonder mooie beeldkwaliteit en videokoning.

Sensor: aps-c | Resolutie: 26 megapixel | Beelden per seconde: 20 fps met autofocus / 15fps met nieuwe mechanische sluiter | Beeldstabilisatie (IBIS): tot 6.5 stops winst | Video: 4K DCI of UHD op 60fps / 1080 op 240fps | Scherm: volledig vari-angle touchscreen | Elektronische zoeker: 3.68 miljoen punten OLED | Gewicht body: 607gr | Objectief: Fujifilm 16-80mm f/4.0 | Release datum: eind april 2020 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Volgens tal van professionele reviewers is dit de allerbeste aps-c camera van dit moment. Hij biedt dezelfde hoge beeldkwaliteit als voorganger X-T3, maar is nóg sneller en heeft nóg betere video-specs. Verder is het touchscreen veel beter: het is helderder én is draaibaar naar alle kanten. Ideaal voor vloggers dus. En het belangrijkste: hij biedt beeldstabilisatie die tot 6.5 stops voordeel biedt tegen trillende handen. Voor mij dé reden om te upgraden vanaf de X-T3. Wát een camera!

Fujifilm X-T4 op CameraNU.nl >>

Fujifilm X-T4 op Cameraland.nl >>

Fujifilm X-T4 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Nikon Z67. Nikon Z6: perfecte fullframe allrounder

De Z6 is één van de twee sensationele fullframe systeemcamera’s van Nikon. De Nikon Z6 heeft 24 megapixel op z’n sensor en een hoge snelheid. Bijzonder is dat hij uitstekende prestaties neerzet bij weinig licht en perfecte video’s schiet.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 675gr | Objectief: Nikon Z 24-70mm f/4.0 | Release datum: november 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Met de Nikon Z6 haal je een topcamera in handen. Het stille autofocussysteem heeft 273 AF-punten in huis die 90 procent van het beeld beslaan. Met een ISO-bereik van 100-51.200 en de 5-assige beeldstabilisatie kun je uitstekend uit de voeten bij schemering. Of in combinatie met een lichtsterk objectief zelfs onder een nachtelijke sterrenhemel. De Z6 is een razendsnelle schieter, heeft uitstekende 4K-video specs en een beeldkwaliteit om te zoenen. Ontving niet voor niets de prestigieuze EISA-award: ‘Camera van het Jaar’!

Nikon Z6 op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z6

De Nikon Z6 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Panasonic Lumix S18. Panasonic Lumix S1: perfecte allrounder

Drie topmerken slaan de handen ineen voor de Panasonic Lumix S1-serie: Leica, Sigma en Panasonic. De Lumix S1 is de fullframe allroundcamera uit deze serie. Diamant Award van Zoom.nl: “Bijzonder goede camera met overtuigende bouw- en beeldkwaliteit.”

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 4K 60p | Scherm: 3-assig kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 899gr | Objectief: 24-100mm f/4 | Release datum: eind maart 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.949 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Dit is de eerste fullframe systeemcamera waarmee je 4K-video’s kunt schieten met 60 beelden per seconde. De Panasonic S1 beschikt over mooie technologische hoogstandjes. Zo heeft de body ingebouwde beeldstabilisatie; dat wordt gecombineerd met stabilisatie van het objectief. Resultaat: waanzinnig scherpe beelden. De elektronische zoeker is de allerbeste op de markt. Razendsnel is deze fullframer ook al. Een klasse allrounder dus.

Panasonic Lumix S1 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S1 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S1 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Panasonic Lumix S1

De Panasonic Lumix S1 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm GFX 50R9. Fujifilm GFX 50R: betaalbare middenformaatcamera

De GFX 50R is de compacte en betaalbare middenformaatcamera van Fujifilm. Hij heeft 50 megapixels op z’n Bayer-sensor, net als z’n grote broer, de GFX 50S. Deze sensor levert “de beste beeldkwaliteit die we ooit hebben gezien”, aldus topreview-site Dpreview.com.

Sensor: middenformaat / 43.8 x 32.9mm | Resolutie: 51.4 megapixel | Beelden per seconde: 3 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Elektronische zoeker: ja | Gewicht body: 690gr | Objectief: Fujifilm GF 32-64mm | Release datum: november 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 5.998 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Voor een heuse middenformaatcamera is de Fujifilm GFX 50R zeer compact en lichtgewicht. Dat maakt hem ideaal voor bijvoorbeeld straatfotografie. Maar ook als allround camera voor elke dag. Een actiecamera is het niet, maar de 50R koop je vooral als je zoveel mogelijk scherpte en detaillering wilt in je foto’s. En die adembenemende ‘middenformaat-sfeer’. De beeldkwaliteit ligt op ongekend hoog niveau.

Fujifilm GFX 50R op CameraNU.nl >>

Fujifilm GFX 50R op Cameraland.nl >>

Fujifilm GFX 50R op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Fujifilm GFX 50R

De Fujifilm GFX 50R heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Canon EOS R10. Canon EOS R: revolutionaire fullframe systeemcamera

Canon EOS R: een baanbrekende nieuwe fullframe systeemcamera. Met specs om van te watertanden. Samen met Nikon (Z7 & Z6) en Sony (A7(R) III) gaat Canon een nieuw tijdperk in. Prachtig voor ons fotografen!

Sensor: fullframe | Resolutie: 30.3 megapixel | Beelden per seconde: 8 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Gewicht body: 580gr | Objectief: Canon RF 24-105mm f/4.0L | Release datum: oktober 2018 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 2.759 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De EOS R is Canons allereerste fullframe systeemcamera. Direct een schot in de roos: hij is stof- en weerbestendig, heeft een sensor met 30.3 megapixel op de teller, een 3.1 inch kantelbaar touchscreen, maar liefst 5.655 scherpstelpunten. Hij heeft het snelste autofocussysteem ter wereld. En heeft uiteraard 4K UHD video aan boord. Het mooie is: de EOS R weegt slechts 580 gram. En dat voor een fullframe camera!

Canon EOS R op CameraNU.nl >>

Canon EOS R op Cameraland.nl >>

Canon EOS R op Kamera-express.nl >>

De Canon EOS R heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews voor je op een rij gezet.

Bekijk deze reviews >>

 

Fujifilm GFX 100 Middenformaatcamera’s voor profs

De Fujifilm GFX 100 en GFX 50S, de Hasselblad X1D-II 50c en de Leica S3: het zijn waanzinnig goede middenformaat-camera’s voor professionals. Deze systeemcamera’s zijn van uitzonderlijke klasse. Maar hebben als beperkingen dat ze zwaar en akelig duur zijn.

Als elk detail telt

Toch breng ik ze graag onder je aandacht. Want het zijn wel de echte toppers voor fotografen voor wie elk miniem detail telt, zoals architectuur- en landschapsfotografen. Ze hebben een middenformaat-sensor aan boord, die een stuk groter is dan een fullframe sensor. Ben je benieuwd naar deze exceptionele camera’s? Ik heb de reviews voor je op een rij gezet.

Review van de Fujifilm GFX 100 >>

Review van de Fujifilm GFX 50S >>

Review van de Hasselblad X1D-II 50c >>

Review van de Leica S3 >>

Of bekijk ze op CameraNU.nl. Daar vind je ook de actuele prijzen.

 

Panasonic S1HTop systeemcamera’s voor videografen

De nieuwste systeemcamera’s hebben ook voor videografen veel te bieden. Maar er zijn modellen die speciaal voor hen bedoeld zijn: de Panasonic S1H, de Panasonic GH5S, de Panasonic GH5 en de (nog niet aangekondigde) Sony A7S III. Benieuwd naar deze speciale ‘videocamera’s’?

Review van de Panasonic S1H >>

Review van de Panasonic GH5S >>

Review van de Panasonic GH5 >>

Review van de Sony A7S III >>

 

Sony Alpha A7 II Nóg 20 uitstekende systeemcamera’s

Er zijn zoveel uitstekende systeemcamera’s op dit moment dat een top 10 veel te krap is. Hieronder nóg 20 uitstekende camera’s die in mijn toplijst thuishoren. Sommige zijn al wat ouder, maar tellen nog steeds volop mee!

  • Fujifilm X-T3: een van de vlaggenschepen van Fujifilm. De allerbeste aps-c camera ter wereld totdat... opvolger X-T4 verscheen (zie boven in de top 10)
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-Pro3: een van de vlaggenschepen van Fujifilm, speciaal voor reportage- en straatfotografen. Snelheid en beeldkwaliteit zijn even goed als die van de X-T3
    > Bekijk mijn review >>
  • Sony A6600: aps-c vlaggenschip van Sony met uitmuntende beeldkwaliteit en het allerbeste autofocussysteem
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica SL2 (Typ 601): geweldige fullframe systeemcamera met zeer hoge resolutie en 4K-video van professionele cine-kwaliteit. Staat niet in de top 10 vanwege de hoge prijs...
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M1 Mark III: vlaggenschip van Olympus met microfourthirds sensor en de beste beeldstabilisatie van dit moment
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS Ra: bijzondere fullframe camera die geoptimaliseerd is voor het fotograferen van de sterrenhemel
    > Bekijk mijn review >>
  • Sigma fp: geweldige fotocamera voor videografen. De video’s van professionele kwaliteit en foto’s schiet hij als de beste
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M5 Mark III: topper onder de camera’s met microfourthirds sensor, bomvol geweldige features waar Olympus bekend om staat
    > Bekijk mijn review >>
  • Canon EOS RP: kleine broer van de Canon EOS R is de meest betaalbare fullframe systeemcamera van dit moment. En wat is-ie goed!
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-T30: ook een kleine broer, nu van de Fujifilm X-T3. Enorm betaalbaar en de beelden zijn even goed als die van de X-T3
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus OM-D E-M1X: allerbeste microfourthirds-camera van dit moment. Bedoeld voor professionele actie- en sportfotografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-Pro2: al wat ouder model, maar nog steeds de beste aps-c camera voor reportage- en straatfotografen
    > Bekijk mijn review >>
  • Panasonic G9: perfecte camera voor sport- en natuurfotografie: razendsnel, knisperscherp en dat allemaal in een bijzonder draagbaar pakketje!
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-T2: doet nog steeds mee met de beste aps-c camera’s, ook na het verschijnen van opvolger X-T3. Extreem goeie kwaliteit voor weinig!
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica CL: compacte systeemcamera met 24 megapixel aps-c sensor en elektronische zoeker. Het retro-ontwerp is gebaseerd op de gelijknamige Leica uit 1973.
    > Bekijk mijn review >>
  • Sony Alpha A7R II: omdat z’n opvolger Sony A7R III is verschenen heb ik hem uit mijn toplijst gehaald. Maar je kunt er zeker de sterren mee van de hemel fotograferen. Voor veel minder geld!
    > Sony A7R II op CameraNU.nl >>
  • Sony Alpha A7 II: deze heb ik eveneens uit mijn toplijst gehaald omdat opvolger Sony A7 III is verschenen. Ook de Mark II is extreem goed. En lekker goedkoop!
    > Bekijk mijn review >>
  • Olympus E-M1 Mark II: vlaggenschip van Olympus bomvol innovatieve techniek. Meest opvallende: z'n weergaloze snelheid. Riemen vast!
    > Bekijk mijn review >>
  • Fujifilm X-E3: combineert elegantie met eenvoud. Is intuïtief te bedienen, zeer compact en levert beelden van professionele kwaliteit.
    > Bekijk mijn review >>
  • Leica TL2: schitterende systeemcamera van dit uiterst gerenommeerde merk. Fotografen als Henri Cartier-Bresson schoten hun beroemde platen met een Leica.
    > Bekijk mijn review >>

 

Leica M10Leica M10 & M10-P: voor pure fotografen?

Voor de puristen onder de fotografen zijn de Leica M10 en z’n broer M10-P misschien wel de beste systeemcamera’s van dit moment.

Henri Cartier-Bresson & Robert Capa

Het zijn telgen uit de beroemde Leica M-serie, waar ook illustere fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa hun beroemde foto’s mee schoten. Allemansvriendjes zijn het niet: er zit bijvoorbeeld geen video op en je moet handmatig scherpstellen. Daarom staan ze niet in bovenstaand lijstje. Ben je benieuwd naar deze camera’s? Ik heb de reviews op een rij gezet.

Review Leica M10 >>

Reviews Leica M10-P >>

 

Beste systeemcamera’s tot 1000 euro van dit momentBeste systeemcamera's tot €1000

Is je budget maximaal 1000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

 

Beste Koop & Beste uit de Test Systeemcamera's 2018Beste Koop & Beste uit de Test Systeemcamera's

De Consumentenbond heeft twee predicaten: Beste Koop en Beste uit de Test. Welke systeemcamera’s komen als Beste uit de Test bij de Consumentenbond? En welke systeemcamera’s zijn Beste Koop? Ik heb ze voor je op een rij gezet. Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Toppers volgens de Consumentenbond >>

 

Systeemcamera of spiegelreflex: wat moet je kiezen?

Zit je te dubben wat het zal worden: een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? De kwaliteit, ergonomie en de mogelijkheden van spiegelreflexen spreken je aan? Maar tegelijk vind je ze te zwaar? Kijk dan zeker ook naar systeemcamera’s. Die zijn tegenwoordig van vergelijkbaar kwaliteitsniveau als spiegelreflexen, maar lichter en compacter omdat ze geen spiegel hebben. Systeemcamera’s zijn razendsnel en bieden evenveel controle over de instellingen als DSLR’s. En de beeldkwaliteit is vergelijkbaar goed.

Top-systeemcamera’s van grote merken

Systeemcamera’s waren lange tijd een ondergeschoven kindje bij de topfabrikanten van camera’s. Dat is verleden tijd: systeemcamera’s worden bloedserieus genomen door de grote merken: Sony, Nikon, Canon, Panasonic, Fujifilm en Olympus. Deze camera-kanonnen timmeren enorm aan de weg met een nieuwe lijn aan fullframe systeemcamera’s.

Net zo goed als een spiegelreflex?

Een concurrentiestrijd waar wij fotografen wel bij varen: de systeemcamera’s hebben een enorme kwaliteitsslag doorgemaakt. Ze zijn inmiddels van vergelijkbaar niveau als hun grote (en zware) broers, de spiegelreflexen. Er zijn ook nogal wat professionals die op een systeemcamera zijn overgestapt. En terecht.

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera waarvan je de lens kunt verwisselen, net als bij de spiegelreflexcamera (=DSLR). Groot verschil tussen een systeemcamera en een DSLR is dat de systeemcamera geen spiegel heeft. Daarom wordt het ook wel een spiegelloze camera genoemd. Door het ontbreken van zo’n opklappende spiegel kan de body klein blijven en het gewicht laag: een systeemcamera is compact. Ook zorgt de spiegelloosheid ervoor dat de camera ontzettend snel kan scherpstellen waardoor de burstsnelheid hoog ligt: hij schiet razendsnel veel foto’s achter elkaar. Geweldig voor actie- of sportfotografie dus.

Systeemcamera versus DSLR: de zoeker

Groot verschil tussen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s heeft met die spiegel te maken: de zoeker is anders. De spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker. Je ziet door die optische zoeker het beeld van de echte wereld, via de spiegel. Een systeemcamera heeft daarentegen een elektronische zoeker: je ziet een elektronisch ‘filmpje’ van de wereld.

Voordelen van een spiegelreflex

We zouden liegen als we alleen maar de voordelen van systeemcamera’s zouden zien. Spiegelreflexen hebben (vooralsnog) als voordelen dat er veel meer keuze is in kwaliteitslenzen en dat de ergonomie vaak net wat beter is: ze liggen iets beter in de hand, zeker met grote lenzen. De optische zoeker van DSLR’s vinden sommige fotografen ook een voordeel, maar de optische zoekers van systeemcamera’s zijn inmiddels zo goed dat dat voordeel inmiddels vrijwel is verdampt. Een plus voor spiegelreflexen blijft voorlopig de (veel) langere accuduur, maar ook op dat gebied worden systeemcamera’s steeds beter.

Fullframe versus aps-c systeemcamera’s

In mijn lijst met beste systeemcamera’s staan veel fullframe systeemcamera’s. Die hebben een sensorformaat dat overeenkomt met het kleinbeeldformaat uit het analoge tijdperk. Maar er staan ook uitstekende systeemcamera’s bij, zoals de Fujifilm X-T3, met een aps-c beeldsensor. Een fullframe sensor is ongeveer 50 procent groter dan een aps-c sensor (dit verschilt per fabrikant).

Fullframe versus aps-c sensor: voordelen

Systeemcamera’s met een fullframe sensor hebben een aantal voordelen boven systeemcamera’s met een aps-c sensor. Zo ligt de beeldkwaliteit meestal net wat hoger: meer scherpte en details. Ook is er wat minder ruis bij hogere gevoeligheden (hoge ISO-waardes). Verder zorgt de grotere sensor voor meer dynamisch bereik: je kunt in de nabewerking meer detaillering uit de hooglichten en de diepe schaduwen van je foto halen. Ook is het makkelijker om met een fullframe sensor achtergrondscherpte te creëren, bijvoorbeeld in portretfoto’s.

Aps-c sensor versus fullframe sensor: voordelen

Gelukkig hebben systeemcamera’s met een aps-c sensor ook voordelen ten opzichte van systeemcamera’s met een fullframe sensor. Dankzij de kleinere sensor kunnen de camera’s bijvoorbeeld een stuk lichter zijn. Ga je op reis of wandel je veel (zoals ik), dan is dat een groot voordeel. Verder is er voordeel voor bijvoorbeeld natuurfotografen: lenzen op een aps-c camera hebben door de cropfactor zo’n 50% extra telebereik: een 400mm lens heeft dan een bereik van 600mm. Ook zijn aps-c camera’s goedkoper in aanschaf en zijn ook de lenzen compacter, lichter en goedkoper.

Voordelen systeemcamera’s op een rij

Hieronder staan puntsgewijs de voordelen van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflexcamera.

  • Grootste voordeel: lager gewicht en compacter formaat
  • Bij een elektronische zoeker zie je direct hoe je foto wordt: zoals de belichting en de scherptediepte
  • De lenzen van systeemcamera’s zijn meestal wat lichter en compacter
  • Systeemcamera’s maken bij het fotograferen minder geluid dan spiegelreflexcamera’s; sommige camera’s hebben een volledig stille modus
  • Systeemcamera’s hebben veel handige functies, zo kun je in de zoeker precies zien of je goed hebt scherpgesteld en of de belichting correct is
  • Systeemcamera’s zijn sneller en hebben een snellere burst, doordat ze geen spiegel hebben

Beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond

Bij het kopen van een systeemcamera wil je natuurlijk het liefst onafhankelijk advies. En die krijg je bij de Consumentenbond. De Consumentenbond test allerlei soorten camera’s, dus ook systeemcamera’s. Ze hanteren in hun testen twee categorieën: ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. De Consumentenbond test systeemcamera’s op kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Ik heb de actuele testresultaten van de Consumentenbond overzichtelijk voor je op een rij gezet. Benieuwd?

Beste systeemcamera's Consumentenbond >>

Systeemcamera’s met een EISA-award

De EISA-awards 2019-2020 zijn uitgereikt aan de beste camera's en objectieven van dit moment. Ook heel veel systeemcamera’s vielen in de prijzen van de European Imaging and Sound Association (EISA). Ze reiken hun prestigieuze prijzen elk jaar in augustus uit. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de EISA!

Systeemcamera's met een EISA-award >>

Systeemcamera’s met een TIPA-award

Sinds 1991 kiezen fotojournalisten van 30 fotovakbladen uit 15 landen verdeeld over 5 continenten de beste foto- en video-producten van het jaar: fotocamera’s, videocamera’s, objectieven, statieven, flitsers en nog veel meer. De organisatie heet Technical Image Press Assocation, beter bekend onder de naam TIPA. Ook veel systeemcamera’s vielen in de prijzen. Bekijk de allerbeste systeemcamera’s (en meer) volgens de TIPA!

Systeemcamera's met een TIPA-award >>

Hoe is deze toplijst tot stand gekomen?

Als ik een nieuwe camera koop, vergelijk ik me helemaal wezenloos op internet. Ik bezoek alle sites die camera's bespreken en lees elk review van a tot z en dan drie keer in de rondte. Want ik wil niet zomaar een systeemcamera, ik wel de beste van de beste. Daar gaat oneindig veel tijd inzitten. Wellicht hebben jullie wat aan mijn ervaringen!

Reviewsites & fotovaktijdschriften

Dit artikel is samengesteld na een analyse van een groot aantal reviews op reviewsites en in fotovakbladen. Alle kennis van die reviews is dus samengebald in mijn artikel. Onder meer de volgende sites/magazines heb ik hiervoor afgestruind:

  • Dpreview.com
  • Techradar.com
  • Expertreviews.co.uk
  • Tweakers.net
  • Kenrockwell.com
  • Photographyblog.com
  • Ephotozine.com
  • Cameralabs.com
  • Consumentenbond.nl
  • Photofacts.nl
  • Fototijdschrift Zoom
  • Fototijdschrift Focus
  • Fototijdschrift Digifoto Pro
  • Fototijdschrift Chip Magazine
  • Kieskeurig.nl (gebruikersreviews)

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (28 beoordelingen)